[ aleksandara 93 @ 27.06.2009. 19:17 ] @
Imao sam trafo od 9V koji je imao za 110V i 220V i moj otac ga je uključio na ulaz od 110V i momentalno je primar izgoreo. Ja sam taj trafo premotao, na primaru sam stavio kao što je bilo 1730 navojka 0.3mm žice a na sekundaru je bilo 70 navojka a meni je trebalo da bude od min. 12V i stavio sam 106 navojka. Sve sam to lepo sklopio i trafo radi samo sam trebao malo manje navojka ali nije strašno ali me zanima koliko ampera moža najviše da ima, na primaru 1730navojka 0.3mm debljina žice a sekundar 106 navojka 1mm debljina žice. Ja sam pokušao da izmerim unimerom na sijalici za auto od 90W i prikazalo mi je 3.94A što mislim da nije moguće pa bih molio ljude sa iskustvom da mi kažu koliko se može najviše izvući iz tog trafoa?
[ peca26000 @ 27.06.2009. 19:31 ] @
Kvadratura jezgra ili precnik jezgra pa ce biti odgovora al precnik bez zice !
Pozz
[ aleksandara 93 @ 28.06.2009. 21:06 ] @
Evo slike, u milimetrima je
[ Darko_zed @ 28.06.2009. 21:57 ] @
Ovo trenutno sto si izmerio ovako nam nece pomoci ,sve je u redu samo fali jos jedan podatak ,a to je debljina samog trafoa i problem resen.Pozdrav
[ aleksandara 93 @ 28.06.2009. 22:15 ] @
Otprilike je 2.5cm a negde je i više a negde manje jer ima ove držače sa strane i šrafove na njima sam dosta zategao pa je na tom delu manje ali je prosek 2.5cm
[ robert63 @ 29.06.2009. 09:26 ] @
Aco,
nisi razumeo sta Ti je Darko rekao,

Ne pita te za debljinu celog trafoa zajedno sa drzacima,,,

Vec te pita za debljinu " PAKETA " trafo-lima na mestu gde su namotaji.
A to mesto na tvojoj slici je upravo tamo gde si stavio nadpis " 48mm",,
Taj podatak treba,,
[ Antonio J. @ 29.06.2009. 13:26 ] @
Ako gledamo po debljini žice, primar može da izdrži 0,18A (na 220V to je oko 40VA). Sekundar može 2 ampera (na 12V to je 24VA). Pošto sekundar ima manju snagu, ne sme se opteretiti ovaj trafo sa više od 2 ampera.
Nema potrebe, da znamo dimenzije jezgra, pošto je transformator gotov, pa snaga zavisi od debljine žice.
Pozdrav

[Ovu poruku je menjao Antonio J. dana 29.06.2009. u 17:54 GMT+1]
[ radarac66 @ 29.06.2009. 21:35 ] @
Pitanje za Antonia J. je sledece: sta je sa onim silnim knjigama za proracun trafoa koje govore o izboru debljine Cu-lak zice a tablica je pravljena za gustine struje do 3.5A/mm''?????????
[ Antonio J. @ 30.06.2009. 14:02 ] @
Ja još nigde nisam video da se računa 3,5 ampera po mm2. Ali dobro, ako je po tvom, onda se trafo aleksandara 93 može opteretiti do 2,75A.
Ja ću ipak ostati na 2,5A/ mm2, jer tako proračunati (moji) transformatori pouzdano rade, sa stalnim opterećenjem već godinama.
Pozdrav

[ Darko_zed @ 30.06.2009. 15:36 ] @
Antonio gresis i nisi bas sve prelistao jer me mrzi sada skenirati i pokazati ti tablicu za proracun gustine struje ali kada ti kazes da nisi video onda to stvarno nisi video jer postoji.Veoma se cesto koristi gustina struje i vise od 3.5 A/mm jer ti si mozda pravio transformatore za trajno opterecenje sa strujom koju on moze dati ali evo ti prost primer aparat za varenje obican elektro pa mu izracunaj gustinu struje primara i sekundara na min. i max.i jos x primera, pa ce ti mozda biti ovo malo jasnije ,a i svi ti transformatori rade godinama ali ne trajno.Pitanje je bilo koliko se moze max. izvuci iz trafoa ,a kada bude dao podatke lako se moze izracunati koliko moze A max. i za koje vreme kao i sa kojom strujom trajno .Pozdrav

[Ovu poruku je menjao Darko_zed dana 30.06.2009. u 21:31 GMT+1]
[ Antonio J. @ 30.06.2009. 16:02 ] @
Ja sam pisao da nisam video, a ne da to nije moguće. Moja greška što sam mislio na konstantno opterećenje kad sam pokušao da pomognem.
[ robert63 @ 30.06.2009. 19:09 ] @
Svi mi ponekad nesto zaboravimo,ne primetimo na vreme a mozda i preskocimo,,,,a nesto i pogorimo,,,
tako da ta zezancija oko gustine struje nije kriticna
i ne treba je uzeti za zlo,ako je neko zaturio tabelu ili mu mozda nije pri ruci.

Darko je u pravu da kod nekih trafoa struja ide do/preko 3,5 A/mm kvadratnom.

[Ovu poruku je menjao robert63 dana 30.06.2009. u 23:15 GMT+1]
[ Darko_zed @ 30.06.2009. 20:33 ] @
Izvinjenje za Antonija na brzom jeziku ali jbg. deformacija kada radis sa ljudima.Pozdrav
[ Sepa011 @ 30.06.2009. 20:39 ] @
@robert63, da se naucis:

H2O

ispred malecke dvojkice se stavi [ sub ], a iza nje [ / sub ] (razmaci koji su u uglastim zagradama se ne kuckaju, to je samo da zbunim softver foruma)
[ robert63 @ 30.06.2009. 20:50 ] @
Jel moze to na PP ,,,
Izvini nisam Te bas razumeo,

[Ovu poruku je menjao robert63 dana 30.06.2009. u 22:18 GMT+1]
[ Antonio J. @ 30.06.2009. 21:34 ] @
Evo ga: mm2

Kad pišeš poruku, upišeš npr. mm, pa sa leve strane klikneš na [ sup ], pa upišeš 2, i klikneš na [/sup ]. Ili ne moraš da klikneš, nego možeš i pisati "sup"-ove, ali bez razmaka u zagradi.

@Darko_zed: Nema problema.

Pozdrav

[Ovu poruku je menjao Antonio J. dana 30.06.2009. u 22:57 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Antonio J. dana 30.06.2009. u 22:58 GMT+1]
[ radarac66 @ 01.07.2009. 13:51 ] @
za Antonia :
sad sam nasao tablicu koja kaze da je kod malih transformatora do100W sa manjom debljinom hladjenje bolje i zato smemo uzeti vecu gustinu struje nego kod debljih a isto tako se nesto veca gustoca dozvoljava u gornjim namotajima koji se lakse hlade.
debljina namotaja(mm) gustina struje(A/mm'')
10 3-5
20 2-3.5
30 1.5-2.5
40 1-2 knjiga se zove:''mali transformatori i prigusnice'' France Mlakar - Igor Kloar
[ robert63 @ 01.07.2009. 16:03 ] @
Sepa011:

-zahvaljujem se na objasnjenju
sad kapiram ( malko teze i sporije kapiram al' -valjda nije kasno)

To mi je nedostajalo u postovima gde je rec o kvadraturi provodnika,jezgra,,,itd.

Hvala jos jednom,

-zahvaljujem se i Antoniju na dodatnom razjasnjenju !

Pozdrav ekipi,,

robert

[ radarac66 @ 01.07.2009. 17:16 ] @
mm2 mm2 mm2
hvala Antonio, evo i ja naucih nesto novo
covek se (m)uci dok je ziv
[ Antonio J. @ 01.07.2009. 20:31 ] @
radarac66 hvala ti za ove podatke, ali imam jedno pitanje (imao bih i više, ali neću da te mučim ).
Kako se računaju ovi podaci koje si ti ispisao, ako je npr primar ispod sekundara? Onda koju gustinu uzimamo za primar?
Pozdrav
[ radarac66 @ 01.07.2009. 21:01 ] @
Slobodno pitaj sve sto te zanima, zato postoji ES da pomognemo jedni drugima
Ako malo bolje pogledas moju (nazovi) tabelu videces 5 debljina namotaja, od 10 do 50mm. Takodje i 5 gustina struje.
PRIMER: ako ti je debljina namotaja 30mm od cega je primar 20 a sekundar 10(sekundar preko primara), onda uzimas da je primar 30mm(pocetak namotaja) i gustina struje je 1.5-2.5A/mm2 a sekundar debljine 10mm i gustina struje je 3-5Amm2.
Da li je sada jasnije?
Pucaj sa sledecim pitanjima, pa sto budem znao pevam odma, a za resto trazicemo nekog pametnijeg od nas obojice.
[ Antonio J. @ 02.07.2009. 13:51 ] @
Tako sam i ja razmišljao, samo sam mislio da nije tako, jer unutrašnji namotaji (npr. primar) nema takvo hlađenje kao spoljašnji. A još ga greje sa spoljne strane i sekundar.

A ono što me još interesuje: Kako računaš koliko namotaja treba za 1V? Jer ako se radi o nepoznatom jezgru, ja računam 45/S, ali možda postolji nešto ozbiljnije. A snaga po dimenzijama jezgra? S2?
Pozdrav

[ Darko_zed @ 02.07.2009. 15:15 ] @
Naravno da postoje dosta ozbiljniji proracuni sa vise podataka koji su u igri da bi se dobio kompletan proracun nekog transformatora sa odredjenim karakteristikama koje ocekujemo od njega ali svi mi koristimo klasicne proracune koji opet ne odstupaju mnogo od opsirnijih proracuna po dobijenim rezultatima.Recimo ti si kopristio cons.45 za proracun ali kakvog oblika jezgra ,jer ja tu cons.45 koristim za jezgra UI tipa i opet zavisi od nacina motanja ,a 50 uzimam za EI transformatore sto opet kazem zavisi od toga sta hocu od trafoa i od kvaliteta limova jezgra jer sam imao slucajeva gde sam morao motati na cons.35 zbog limova da bi trafo zadovoljio karakteristike svoje velicine i radi super godinama.Ima na netu lepo objasnjeno kako raspoznati hladno i toplo valjane trafo limove kao i procenat silicijuma u njima i kako sve to ubaciti u proracun ali se ne mogu setiti gde .Snaga se izracunava tako kako si napisao ali opet i to se moze prosiriti zavisi koliko precizno zelis da bude i za koju namenu ga koristis.Pozdrav
[ radarac66 @ 02.07.2009. 18:30 ] @
Evo tek sad sam video pitanje na koje je kolega vec odgovorio, a ja tu nemam nista trenutno da dodam ili oduzmem .
S tim sto bih dodao da se to koristi za trafoe malih snaga(do 1 kW) a za vece ide malo jaca matematika za koju nisam kompetentan.
Slozio bih se i za konstantu 50 za sekundar ali ja uzimam 45+10%.
Pozdrav.
[ Darko_zed @ 02.07.2009. 20:16 ] @
Radara cini ti se da nisi kompetentan samo ih mozda nisi radio povece ,jeste da se proracun malo razlikuje gubici su veci ali u sustini od glavnih proracuna se ne odstupa mnogo jer ja sam ih radio do 15 kw za kade za cinkovanje ,20 kw punkt aparate jeste da su bili trofazni za koje proracun ide drugacije ali sam radio ove monofazne i do 4 kw.Znas da napravis trafo od 1kw znaces i od 5 veruj mi ,tako sam i ja mislio ili plasio da krenem na nesto vece ,a sada mi je ponudio covek da mu uradim korektor napona za malu hidrocentralu od 50 kw pa se uopste nisam najezio.Pozdrav
[ Izak @ 07.07.2009. 01:10 ] @
Ko se jos bakce sa takvim stvarima...ne znam koja ti je snaga potrebna...ili koji napon/KUPIS NA PIJACI/
[ Darko_zed @ 07.07.2009. 23:22 ] @
Citat:
Izak: Ko se jos bakce sa takvim stvarima.../

ja
[ peto1 @ 12.07.2009. 14:31 ] @

Pozdrav svima!

Citam razne teme na forumu ali mene interesuje izgradnja trafoa za inverer 48vdc-220vac od nekih 5KW. Ako neko moze da mi pomogne bicu mu zahvalan.
Ako neko ima neku dobru ideju sa nekoliko podataka o preseku jezgra, debljina zice primara, sekundara i sve informacije o takom trafou. Pomoc nikad ne odbijam nego srdacno prihvatam.

Pozdrav svima i unapred hvala na pomoci.
[ robert63 @ 12.07.2009. 14:48 ] @
5000 W na 48 V= 104 Ampera,,
+
~~~30 % gubici u pretvaracu

=135 Ampera/na 48 V ( 6500 Wati)

peto1:
moram da Te pitam,,

-imas li Ti u NASA-nekog bas-bas dobrog prijatelja???

-Ili ces Ti to sam,,,, sa lemilicom da "zgombas" ???
[ peto1 @ 12.07.2009. 15:19 ] @

Nemam nikoga u NASI, iz NS-a sam, ali sam samo pitao dali postoji moducnost da se napravi pretvarac napona sa 48vdc na 220vac. U prodavnicama ima da se kupe ovi kineski do 1Kw. Pa sam se zapitao dali je moguce. Imam pretvarac od 1KW motan na trafou zajedno sa punjacem samo je na 12v.To mi je naslede iz onih vremena kada su bile ceste restrikcije struje. Pa mi sada treba jaci posto bi koristio 4 akumulatora od 180Ah.
[ peto1 @ 13.07.2009. 15:36 ] @

Pozdrav svima!

za robert63

Trazeci po netu nasao sam kkineske i od 5000W. Samo ne znam koliko su pouzdani. Google-Power inverter 5000W. Ima ih koliko hoces. Pa sam zbog toga i pitao dali se moze ostvariti u nasim uslovima. Nisam pitao nista strasno. Nadam se.

http://www.invertersrus.com/inv5000w.html

Pozdrav.
[ robert63 @ 13.07.2009. 18:13 ] @
@peto1

Naravno da nisi pitao nista strasno,
U elektronici "ne postoji nesto sto treba da je starsno"

Niko od nas ne zna SVE,,i nije sramota pitati,konsultovati se,zatraziti savet ili sta god drugo,a da je od pomoci.

Bacih pogled na ovaj Kineski od 5000W,,,uffff----marketing je cudo !
Ali lepo pise:
- 5000 Watt modified sine wave power

Barem to nisu lagali,,,

Bas bih voleo da vezem Termo-Pec ( 5KW,,,,svi grejaci u paraleli,,,na njega) sa svim ciglama u njemu ! Da TEST-bude merodavan !

Pa da ga osluhnem--stenje li tu nesto u kucistu pretvaraca ?

[ peto1 @ 13.07.2009. 20:26 ] @

Pozdrav!

Da pjasnim malo sta me tacno ineresuje, jer ovako necemo daleko stici. Pretvarac 48vdcna 220vac 5KW. Pito sam dali se moze i kod nas napraviti i dali je neko vec mozda radio tako nesto. Meni je potrebno da moze da pokrene motor od klime od 2 KW. Pa sam mislio i raspitao se da pretvarac treba da bude jaci da bi mogao da izdrzi pocetni udar sruje kada kompresor krene. Taj kompresor koristim za hladnjacu i u pogonu je cele godine, u toku dana (24h) radi mozda 1,5 do 2 sata. Naravno ne svih 2h odjednom nego nekih 4-5 minuta pa pauzira, zavisno kada ga termostat aktivira. Akumulatore bi se punili pomocu vetrogeneratora, koji je u toku izgradnje pa da bi ustedeo koji KW i nesto novca da ucarim od EPS-a. Ne treba meni stalno opterecenje od 5KW za termo pec vec za kompresor. Moj stari pretvarac je na 12vdc220vac od 1KW i u vreme restrikcija struje uvek sam imao struje, frizider, zamrzivac, televizor, cirkulaciona puma za grejane sve je radilo bez problema. Zato sm se i upustio u posao sa vetrogeneratorom i akumulatorima. Mozda sam malo dosadan ali ko pita ne skita.

Pozdrav.
[ mali genije @ 13.07.2009. 20:34 ] @
@peto1
nemogu da verujem kakva ironija ja rasturio jedan od 6,5kw jer mi se vukao po radionici jedno godinu dana
i samo mi smetao.
ako te zanima mogu da ti pogledam za par dana dal je ostao jos koji tamo gde sam pokupio ovaj i koje su snage
[ peto1 @ 13.07.2009. 20:44 ] @

@mali genije

Naravno da me interesuje. Ako ima takvih elektronika ce se vec napraviti, prolem je samo trafo.
[ robert63 @ 13.07.2009. 20:48 ] @
@peto1
Tu prestaje moja kompetencija kad Si pomenuo da je motor od klime 2 KW,

To najbolje znaju klimatizeri koji to rade "svaki dan i to po ceo dan"
-da li motor od klime,kad ima 2KW da li on pocupa priblizno ~8 x nominalnu struju kad krece
ili je to neki drugi sistem,( Klixon)
( a i ta snaga,,,,,, motora od 2KW-od Klime?-To mi nesto cudno prejako?)

Sta sa tim hladis ?,,,,Frikom-Postrojenje,,, za drzanje graska na -37 C -???

O'ladi malo,,,:-):-)-----kud ces vise od ovog da 'ladis???,,,,,,Salim Seeeeeeeeee

Aj Pozdrav,,nadam se da ce da se javi neko ko je bas-bas u temu dobro upucen.

Poz

[Ovu poruku je menjao robert63 dana 14.07.2009. u 05:58 GMT+1]
[ mali genije @ 13.07.2009. 20:53 ] @
@robert63
nemoj da se cudis ja imam kompresor u carrier klimi od 2,7kw

@peto1
veci ti je problem elektronika koja ce da vozi taj trafo ipak je tu dosta ampera
a trafo ko i svaki drugi uradi se proracun i namota se
[ peto1 @ 15.07.2009. 19:22 ] @

@robert63

Motor od klime je obican monofazni motor sa stalnim kondenzatorom. Ladi prostoriju 4x4x2,2m na +2 stepena C.
[ robert63 @ 17.07.2009. 17:40 ] @
Stvarno nisam ocekivao da motori monofazne klime idu do te snage.
Jos jedno iskustvo vise,,

pozdrav
[ radarac66 @ 17.07.2009. 17:54 ] @
Citat:
peto1:

Akumulatore bi se punili pomocu vetrogeneratora, koji je u toku izgradnje pa da bi ustedeo koji KW i nesto novca da ucarim od EPS-a.

peto1
Vodi racuna da se u ovoj nasoj Srbijici prirodna dobra itekeko cene, i da se neko ne uplasi da mu ne potrosis sav vetar, pa brze bolje dodje i zakuca ti na vrata da platis porez(koji nije bas mali) na tu tvoju egzibiciju sa vetrogeneratorom. To se desilo mom drugaru na Fruskoj gori.
Pozdrav.
[ peto1 @ 18.07.2009. 10:01 ] @
@radarac66

Zakon ih deli prema instalisanoj snazi, pa se do 10MW smatraju objektima male snage, a proizvođači čiji su objekti od 1 do 10 MW, spadaju u povlašćene proizvođače, dok ove ispod toga i ne primećuje.
[ mali genije @ 21.07.2009. 22:21 ] @
@peto1
sedi da nepadnes kad procitas da su one dijabole na otpadu rasturile ups od 6,5kw da bi izvadili
bakar sa trafoa.
jel ti odgovara trafo od 4,5kw cini mi se da je 48v al ce covek proveriti pa ce da mi javi
pozdrav..
genije..
[ devil 2000 @ 21.07.2009. 22:59 ] @
Slucajno naletih na ovu temu pa da i ja doprinesem nesto,
naime pre mesec dana sam pravio neku manju kamp kucicu i hteo sam da u nju ubacim frizider(kucni) , sudoper i par stvari sto jos idu uz nju, e sad posto sam hteo da ovaj kucni frizider radi na akumulator lepo ja otisao i kupio 100ah akumulator i punjac za njega i 400w pretvarac 12na220V (reko 100w motor od frizidera -procitao na nalepnici, i jos 300 za neku sijalicu i evetualno neki teh uredjaj),
doneo ja to kuci i probam lepo sijalicu od 100w radi ,
sijalicu od 200w radi,
ukljucim frizider od 100w - krene pola sekunde i ne stigne da se zavrti upali se zastita na pretvaracu i ugasi se komplet pretvarac
Reko dodacu jos jedan akumulator, i.... nista.
Cak sam se dosetio da uzmem jedan pretvarac sa 220 na 110v pa sa duplo manjom voltazom (racunajuci i duplo manjom strujom) pokrenem kompresor i onda ga nekako prebacim na 220.
Nista nije bilo ni od ovoga naravno
Posto se kompresor ne moze nikako rucno pokrenuti odustao sam od projekta dok ne skupim pare za 1kw pretvarac da bi se pokrenuo potrosac od 100w !!!!. Cudno ali istinito
Tako da te price o tome da kompresor povuce do 8 puta vecu struju kad se zaukava uopste nisu bezveze i moras ih jako ozbiljno svatiti

Mozda bi moj savet bio da probas na nekom generatoru el energije od npr 4-5kw da li ce ti uopste pokrenuti klimu (ako se generator i pretvarac iste snage mogu porediti- veoma je moguce cak ni da nemogu jer rade na drugim principima), da ne bi prosao kao ja stim sto je moja steta 100e dok ce tvoja biti mnogo veca

Pozdrav
[ peto1 @ 22.07.2009. 06:27 ] @
Pozdraz!
@mali genije

Sta ces kada neko ima srece! Nego da te pitam dali si mozda trafo limove bacio ili jos postoje. Ako su u zivotu i to moze da posluzi, jer se ne mogu u NS naci nigde takvi limovi. Ako postoje mozemo pregovarati o njima na PP ili @.

@devil 2000
Ako si kupio ovakve http://www.wobyshop.com/ treba ti od 1 KW nemaju trafo i elektronika je slaba, zato i treba da se prave sa trafoom koji gura nekoliko kg. Ovi kineski su dosta laki gledao sam i ja to ali nema u nima ni 1kg. I nisu predvideni za velike udare struje u vreme startovanja kopresora koji u startu od 100w povuce i do 10A. Zato su bolji sa transformatorima.

Ako si probao frizider na taj nacin da si ga iskopcao sa 220v gradske mreze i odmah prikopcao na pretvarac nece sigurno da krene. Sacekaj nekih 10-tak minuta da se pritisak u kompresoru izjednaci na usisnoj i izduvnoj strani pa onda pokusaj da je ukopcas.

Pozdrav.

[Ovu poruku je menjao peto1 dana 23.07.2009. u 18:18 GMT+1]
[ Izak @ 24.07.2009. 01:33 ] @
Ne,snaga uopste nije u pitanju-za monofazne kompresore(frizider/zamrzivac)220V mora biti NAPON bar tih180V ali vaznija je Frekvencija,mora biti sinusoida na 50HZ inace ce lupati ko... i naravno riknuti
[ peto1 @ 03.09.2009. 21:29 ] @
@devil 2000

Ja vec imam pretvarac od1,5KW. Pravljen jos davnih 80-90-ih godina kada su bile one ceste restrikcije, smo sto je pretvarac sa trafoom i ima preko 20kg. Bez problema radi i frizider i zamrzivac, cirkulaciona pumpa od centralnog grejana, televizor, neonke,satelitska antena, sve bez problema. Jedino me je akumulator izneverio 180A. Pretvarac se iskopcao kada je napon pao na 11V.zastita iskopcala. Morao sam da kupim jos jedan od 180A onda vise nisam imao nikakvih problema.
[ Aleksandar Đokić @ 04.09.2009. 01:37 ] @
pogledajte malo temu http://www.elitesecurity.org/t152555-0#996526