[ Horvat @ 29.06.2009. 20:17 ] @
nesto danas razmisljam ,i koliko sam upoznat,do osvajanja turaka,glavni grad srbije je bio kragujevac,a kasnije smederevo [ili bese obratno],neracunajuci ras i ostalo,a tek posle pada turaka kada je i beograd osvojen,beograd postaje glavni grad
[slobodno me ispravite]

e sad,zasto bas beograd? zasto nije ostalo smederevo?
ima neko neke informacije vezane za ovo?
[ Zoran Rodic @ 29.06.2009. 21:06 ] @
Pa koliko znam, Beograd je bio glavni grad mnogo pre Smedereva i mnogo pre nego se Kragujevac pojavio u zapisima kao grad.

Možda grešim ... ispraviće me neko
[ Horvat @ 29.06.2009. 21:20 ] @
glavni grad srbije??

moguce da ja gresim
[ Zoran Rodic @ 29.06.2009. 21:37 ] @
Beograd je glavni grad Srbije od cca 1400-te godine, dok je Smederevo to postalo 30-ak godina kasnije nakon pada Beograda u ruke Ugarske, kao privremeno rešenje, zbog položaja i tek izgrađene tvrđave.

EDIT
Možda si mislio na Kruševac?
To je već drugo :)
[ Skandy @ 29.06.2009. 22:01 ] @
Vladar - glavni grad

Car Dusan Nemanjic - Skoplje
Knez Lazar Hrebeljanovic - Krusevac
Despot Stefan Lazarevic - Beograd (Lazarov sin) znaci negde oko 1400 godine, kao sto je Zoran rekao.

[ Horvat @ 29.06.2009. 22:02 ] @
[mesam te gradove,krusevac,kragujevac,kraljevo...]

posle ,u doba "moderne srbije" kragujevac je prvenstveno bio gl. grad,ne? a zatim beograd

zasto je doslo u oba puta do preseljenja u beograd [da tako preformulisem pitanje]
[ Srđan Pavlović @ 29.06.2009. 22:04 ] @
Pa Despot je tamo imao gajbu :)
[ Horvat @ 29.06.2009. 22:05 ] @
imao,pa ispusio,i onda je 1800-ih opet prebaceno tamo,zbog?
[ germanchc @ 29.06.2009. 22:08 ] @
Geostrateski polozaj :) , glavno uporiste... ona kamenjar gore itd. mada bilo bi bolje da glavni grad Srbije bude recimo Subotica, pa da izmeste skupstinu, i kojekakve "organe"...
[ Skandy @ 29.06.2009. 22:14 ] @
http://sr.wikipedia.org/sr-el/Beograd
[ Horvat @ 29.06.2009. 22:16 ] @
mislis na avalu? pa jedino to mozda,ali ne znam jesi bio na smederevskoj tvrdjavi,to je [po mom misljenju] puno bolje uporiste od kalemegdana ,jedino sto se iz bg-a vidi i sava i dunav...
[ Zoran Rodic @ 29.06.2009. 22:22 ] @
Citat:
Horvat: imao,pa ispusio,i onda je 1800-ih opet prebaceno tamo,zbog?

Zato što je Beograd glavni grad koji je silom prilika morao ponekad pomalo da se privremeno izmesti
I valjda zato što je jedan od najstarijih evropskih gradova
[ Horvat @ 29.06.2009. 22:34 ] @
hmmm,pa kakve veze "staroca" grada ima sa "glavnitetom"?
[ nerodimac @ 29.06.2009. 22:37 ] @
Naravno, zbog geostrateskog polozaja - dve velike reke. Teritorija je konstantno naseljena cca 8 000 godina, skoro od kraja poslednjeg ledenog doba. Vincanska kultura je jedna od najvaznijih evropskih neolitskih kultura (ime je dobila po naseobini Vinca koja je danas jedno od beogradskih naselja).

Evo na Vikipediji o srpskim prestonicama.
[ Horvat @ 29.06.2009. 22:44 ] @
da,da, kao sto vec pomenuh ,to sto kalemegdan gleda na savu i dunav jeste od velikog znacaja
ali opet,nekako [meni] logicnije je da je glavni grad malo u centru,da ima okolo "zastitu",a ne prvi da padne

i hvala na linku
[ M-84 AB1 @ 29.06.2009. 22:56 ] @
Mislis poslednji da padne?
Jedino kad je mogao da padne prvi je bilo u WWI, i tada je prestonica preseljena u Nis.
A od tada pa do danas je u relativnom centru.
POZ
[ Horvat @ 29.06.2009. 23:02 ] @
pa ja nisam ni pricao o post ww2,nego o pre ww2??
[ Zoran Rodic @ 29.06.2009. 23:15 ] @
Horvate, ajde pročitaj Beogradska tvrđava

[ maliradojca @ 29.06.2009. 23:19 ] @
Mozda je bio najveci grad tada kada se odlucivalo, a jos i povezaniji sa tadasnjim centrima(Budim,Pesta,Bec..) nego drugi srpski gradovi.
Ajmo istoricari... da nam je sad onaj Rex Persija tu da ga pitamo.
[ M-84 AB1 @ 29.06.2009. 23:38 ] @
@Horvat
Od Despota Stefana pa do Balkanskih ratova (cirka 500 godina) je BG bio strateski najdalji od svih tada aktuelnih opasnosti koje su vrebale sa juga (Turci, Bugari, itd...)
Od 1918 do danas je BG malo u centru, i ima okolo "zastitu",

A jedino je bio na udaru da, kako kazes, prvi padne u WWI (malo vise od godinu dana efektivne odbrane).

POZ
[ Skandy @ 29.06.2009. 23:51 ] @
Nekada su velike reke bile najveca zastita od potencijalnih osvajaca. Brodovi sa pogonom na vesla ili vetar nisu bili od velike borbene koristi na sirokim rekama sa jakom strujom. Vojsku koja nije koristila vatreno oruzije je trebalo iskrcati i borbeno postrojiti-organozovati i tek onda otpoceti napad. A to nije bas zgodno raditi ispod samog borbenog utvrdjenja.
[ Beltrammi @ 30.06.2009. 06:33 ] @
Karadjordjevici su preuzevsi vlast od Obrenovica izmestili prestonicu u BG i KG. Posle je tamo i ostao zbog trgovackih veza sa Evropom jer je u ono vreme nedodjija jedini bio koliko toliko funkcionalan. Ipak on je i za vreme Jugoslavija bio na periferiji, takav mu je polozaj. Recimo Bratislava je jedini gl. grd koji granici sa dve drzave, a od Ceske granice je udaljen samo 50km.
[ []-_-[] @ 30.06.2009. 08:42 ] @
ja cu da odem malo u off topic izvinjavam se unapred
imam jedno pitanje.
Da li neko zna koliko kosta tura po beogradskoj tvrdjavi sa turisticnim vodicem ako to uopste nesto postoji?
[ Horvat @ 30.06.2009. 10:27 ] @
hvala svima
[ Zoran Rodic @ 30.06.2009. 12:03 ] @
Citat:
[]-_-[]: Da li neko zna koliko kosta tura po beogradskoj tvrdjavi sa turisticnim vodicem ako to uopste nesto postoji?

Turistička organizacija Beograda
[ bttp @ 30.06.2009. 18:02 ] @
Beograd i jeste geometrijsku blizu centru (težištu) Srbije.

Ima najbolji položaj od svih gradova u širem regionu (čitaj Balkan), pa je stoga i autentični kullturni centar regiona. Jedino ga "hebe" južni deo prema kome ne može da se širi jer je okružen selendrama, bespravno izgrađenim i bez ikakvog urbanističkog plana.

Zato su recimo svi novi trgovinski centri preko reka, geografski u Vojvodini. Ne znam ima li i jednog južno od ušća.

/edit(Kernel-1):flame.
[ oporavak u banji @ 30.06.2009. 19:52 ] @
trgovinski centri su na par km od centra, na par km od centra je mnogo jeftinije kupiti parceletinu gde je delta city ili ukrasti parcelu gde je usce, nego toliku istu parcelu kupiti na vracaru, juznom bulevaru, dedinju ili senjaku. lakse je sve napraviti na ravnom neko na brdu. nbg je zemunski atar, pretvoren u urbanu sredinu nedavno, pa je infrastruktura i saobracajnice nisu vekovima stare i male.
a ovi giga-mega-pljackamisko marketi na auto putu van grada su tamo iz istog razloga, da neces da pravis tempo na uzvisenju na auto putu ka bubanj potoku? u tom pravcu ka vojvodini ima vise ljudi i prigradskih sela.

kakve veze ima geografski polozaj beograda sa kulturnim centrom ? po cemu je on to kulturni centar balkana ? po tome sto nema muzeje, po tome sto ima najmanji broj pozorista po glavi stanovnika...