[ spartanac86 @ 01.07.2009. 21:56 ] @
Ako imam dug koji sam napravio u Americi uzimajuci kredite, a zatim "pobegnem" u Srbiju i default-ujem te dugove, odnosno prestanem da placam rate odavde, mogu li me kolektori iz USA krivicno goniti u Srbiji?

Mislim stiti li nas domaci zakon od "obaveza nastalih u inostranstvu"? :))
[ Ivan Dimkovic @ 01.07.2009. 21:59 ] @
Ako napravis enorman dug - mogu da te tuze u Srbiji. Srbija nije na Marsu pa da imas imunitet od tuzbi :-)

Na tvoju srecu, vrlo verovatno neces ni moci da se zaduzis toliko da im se isplati da placaju advokate da te jure preko okeana i da se tuze sa tobom.
[ spartanac86 @ 01.07.2009. 22:04 ] @
Pa to stoji, a sve i da tuze ne bi mogli da izvuku ni za kamate o troskovima "kolekcije" da i ne govorim :D

Ali znaci pravno je moguca tuzba i odgovornost pred nasim zakonom?
[ pringles80 @ 01.07.2009. 23:17 ] @
U sustini ne mogu ti nista i verovatno ti nece nista ni raditi, to je ogroman proces dok oni uopste i stignu do toga da krenu da te traze van US-a.
Na primer ako je kreditna kartica i prestanes da placas prvo ce dug pokusati da naplati sama banka od cije strane je kartica, to moze da traje nekih 6 meseci, pa ce onda da pokusaju da izmire dug za mnogo manje para, tipa ako dugujes 10k US$ mozda ti traze 3k US$ i otpisu ostatak duga, ako im i to ne upali onda se taj dug proda nekoj collection agency koja ce da trazi ceo iznos ali ce se pogoditi i za manje novca, to sve naravno ako mogu da te pronadju.

Njima se ne isplati da te jure po svetu, a i u Srbiji tek ne verujem da ti mogu ista zakonski, u americi mogu samo da ti oduzmu svu imovinu i da je licitiraju i tako povrate dug, mislim da ne mozes ni u zatvor da zagines zbog neplacanja kredita.

Takodje potrazi na google "Statute of Limitations on Debts" i pogledaj koliko je za tvoju drzavu, posle odredjenog broja godina dug zastareva i vise ne mogu da te ganjaju ni tuze ni nista, jos nekoliko godina posle toga ti se skida sa kreditne istorije.

Ne brini, nisi jedini ;)
[ FlashGrounder @ 01.07.2009. 23:39 ] @
Nadam se da shvatate da takav cin nije nista drugo nego kradja.
[ ventura @ 01.07.2009. 23:44 ] @
Citat:
spartanac86: Ako imam dug koji sam napravio u Americi uzimajuci kredite, a zatim "pobegnem" u Srbiju i default-ujem te dugove, odnosno prestanem da placam rate odavde, mogu li me kolektori iz USA krivicno goniti u Srbiji?

Mislim stiti li nas domaci zakon od "obaveza nastalih u inostranstvu"? :))

Da pobegneš u Srbiju a ne proglasiš bankrot pre toga bi bila velika glupost zbog koje bi verovatno zakonski odgovarao...

Ako se zadužiš, proglasiš bankrot i odeš u Srbiju, nikom ništa, jedino što ti nijedna banka u narednih 5 godna neće dati kredit, i svi računi će biti blokirani u tom periodu dok se ne izmire dugovanja... Nakon tih 5 godina, taj bankrot ti se briše iz dosijea, i kreditna istorija ti kreće od nule...
[ NeZtOc @ 02.07.2009. 00:34 ] @
Citat:
ventura
Ako se zadužiš, proglasiš bankrot i odeš u Srbiju, nikom ništa, jedino što ti nijedna banka u narednih 5 godna neće dati kredit, i svi računi će biti blokirani u tom periodu dok se ne izmire dugovanja... Nakon tih 5 godina, taj bankrot ti se briše iz dosijea, i kreditna istorija ti kreće od nule...

Tacno i to mnogi rade...
[ pringles80 @ 02.07.2009. 07:19 ] @
Proglasavanje bankrota moze samo licno da se uradi (nisam siguran da li to pravilo vazi za sve drzave), ako se vratis u Srbiju i nastavis da otplacujes i jednog dana se nadjes u situaciji da vise ne mozes da placas, moraces da default-ujes.
[ biotech @ 02.07.2009. 09:26 ] @
samo ako kako moze da se "izsibicari" sistem....
[ flighter_022 @ 02.07.2009. 12:16 ] @
O kom iznosu duga se radi, ako nije tajna?
[ spartanac86 @ 02.07.2009. 13:10 ] @
Pa recimo 30, 000$ studentskog unsecured.

Da napomenem da student loan najcesce ne potpada pod bankrot :D tako da jedina opcija je da se defaultuje
[ barcode @ 02.07.2009. 14:47 ] @
Mislim da je rasprava o tome kako ukrasti nekome pare totalno van okvira ovog foruma.
[ braker @ 02.07.2009. 15:04 ] @
Ono, imas pravo, ali proglasavanje privatnog bankrota zna nekada biti izlaz iz septicke jame zivota na kredit. Nauka za sebe. I tu je balkanska, kako biotech rece sibicarska domisljatost, pokazala zavidne domete. Savete, jelte, necemo delit :-):-)
[ Slobodan Miskovic @ 02.07.2009. 15:21 ] @
Imaj na umu da iako se record u banci zvanicno brise on je i dalje tamo a banka uvek ima pravo da te bez obrazlozenja odbije za neki buduci loan.
[ jablan @ 02.07.2009. 15:55 ] @
Hehe, posle se čudimo kako nam nikako ne ukidaju vize... ;)
[ pringles80 @ 02.07.2009. 16:23 ] @
nemojte da se cudite, pa cak i amerikanci beze iz amerike da izbegnu placanje kredita, pogledajte vest sa http://money.cnn.com/2008/10/2...dex.htm?postversion=2008102407

spartanac86 reci mi da li ti je loan kod famoznog Sallie Mae? :P Posalji mi PM ako zelis.