[ wex-alpha @ 06.07.2009. 10:52 ] @
Nadam se da sam postavio temu na ispravan forum.

Vec gotovo dvije godine imam problema sa zgaravicom. Nikada nisam isao na pregled, a znam da bih trebao. Vjerovatno cu uskoro otici na pregled.

Vec preko dvije godine sedmicno trosim oko 10 komada Rene. Nekada i vise.
Bude nekada i par dana da nemam zgaravicu.
Sad se desilo nesto neobicno. Vec 3 dan nemam nikakvu zgaravicu, cak ni od onih jela nakon kojih sam odmah uzimao Rene, jer znam da ce zgaravica biti katastrofalna.

Prije nakon jela, normalno je da covjek podrigne. U mom slucaju nakon jela je i bilo dodatno mnogo manjih podrigivanja. Kako da kazem, dodje mi da podrignem nista kolicinski veliko. Pa mi je to u medjuvremenu preraslo i u naviku, tako da sam nekada i to provocirao. To su oni tihi "podrizi", kako ono kazemo kulturni :)

U ta prosla 3 dana prestao sam to raditi. Naravno potreba je i dalje tu, ali kad god dodje tako nesto, samo ignorisem. Zgaravice vise nemam. Zanimljivo mi je to kad mi dodje da podrignem, u daljini kao da osjetim zgaravicu. Imam osjecaj da kad bih nastavio to raditi dobio bih je.

Nije mi jasno sta se desilo da mi je nestala zgaravica?
Ono cega se grozim je ta mogucnost da sam sam sebi nekako prouzrokovao zgaravicu, i bez ikakvog razloga konzumirao te silne Rene.

Svako objasnjenje je dobro doslo.

Hvala.
[ Srđan Pavlović @ 06.07.2009. 11:11 ] @
Citat:
Nikada nisam isao na pregled, a znam da bih trebao.

Sigurno je najbolje da prvo pomoc potrazis od lekara.
[ mrle 011 @ 06.07.2009. 11:49 ] @
Citat:
wex-alpha: ...
Ono cega se grozim je ta mogucnost da sam sam sebi nekako prouzrokovao zgaravicu, i bez ikakvog razloga konzumirao te silne Rene...

naravno da si to sam sebi prouzrokovao.
sve probleme sa zdravljem ljudi sami sebi prouzrokuju, osim u malom procentu slucajeva gde su se za to pobrinuli roditelji ili neko jos ranije.

svi ti problemi su dobronamerni znak i upozorenje da covek treba nesto da promeni u svom zivotu, u tvom slucaju, sto je i najcesci uzrok problema, to je ishrana.

ljudi najcesce nastve da rade sve po starom, a jedina promena koju uvedu je sto pocnu, povrh svega, jos da jedu nekakve sinteticke pilule.
... pojma nemam zasto to rade, to je neobjasnjivo.
[ Black_eyed @ 06.07.2009. 13:40 ] @
Da li se kontrolisao na Helico Pylori bakteriju u zeludcu ?

Nije i jasno da imas tolike probleme sa kiselinom i ne ides kod lekara...

[ Aleksacar @ 06.07.2009. 13:51 ] @
Verovatno imaš refluksni ezofagitis. To je slabo zapaljenje donjeg dela jednjaka izazvano vraćanjem kiseline iz želuca, a uzrokuje ga slabost sfinktera(mišića zatvaraca koji se nalazi na prelazu jednjaka u želudac).

Postoji verovatnoća da imas i gastritis, hiatus herniu (da ti vrh želuca prolazi kroz diafragmu u grudni koš) ili helicobacter pylori (za ovu bakteriju moraćeš da piješ mesec dana kombinaciju 2 antibiotika i jednog leka protiv kiseline). Nemoj da se kljukaš tim lekovima džaba nego idi na pregled i pripremi se da prodjes kroz gastroskopiju jer ce ti verovatno trebati. Nemoj da se plašiš, nije gastroskopija smak sveta. Kad je moja devojka mogla da preživi skopiju bez problema možes i ti. Dobices adekvatnu terapiju i bices ok.

Sve ovo što sam naveo je samo mogućnost, ne mora da znači da imaš bilo šta od ovoga. I ništa nije neizlečivo tako da nemoj da imaš strah od lekara i idi na pregled.

[Ovu poruku je menjao Aleksacar dana 06.07.2009. u 15:03 GMT+1]
[ Aleksacar @ 06.07.2009. 13:52 ] @
Prestiže me Black_eyed.
[ wex-alpha @ 06.07.2009. 14:22 ] @
Da, sve to stoji...

Mnogo vam hvala na komentarima. Sad vidim koliko grijesim sa odlaganjem odlaska.

Moj kolega je isao na gastroskopiju... i kako on rece tada: "da je znao, ne bi nikad otisao..."

Moram se pripremiti na taj pregled...dodjavola.

Dobra vijest je da jos uvijek nema zgaravice :)
[ Bik Koji Sedi @ 06.07.2009. 14:31 ] @
Ne znam kakve su ti životne navike, ali za početak možeš da probaš:

- da jedeš u ujednačenim obrocima, i manje; znači, ako se jede pasulj :D, jedan tanjir i gotovo.
- ako pušiš, prestani; ili bar smanji.
- smanji pijenje kafe.
- u krevet uveče idi praznog stomaka. što znači večera najkasnije (!) 3-4 sata pre odlaska na spavanje. eventualno neka jabuka ili drugo voće sat vremena pred spavanje.

Ja sam hteo da crknem od žgaravice, bilo je tu svega - od pušenja, preko nerviranja, pa do prekomernog jela. Od kad sam ostavio pušenje i počeo manje da jedem, odnosno u manjim obrocima, a pogotovo idem na spavanje isključivo praznog stomaka, od žgaravice ni traga ni glasa.

Ako ovo ne pomogne, onda svakako idi kod lekara.
[ fanfon @ 06.07.2009. 15:21 ] @
Jedino pravilo u vezi sa problemima zdravlja koje sam dobro naucio je da idem na pregled kad god me nesto boli duze od 2 dana. Svako odlaganje u bilo kom slucaju je prouzrokovalo vece probleme...
[ Beltrammi @ 06.07.2009. 15:22 ] @
Citat:
Prije nakon jela, normalno je da covjek podrigne.

pa mozda u Saudijskoj Arabiji.
[ barakuda111 @ 06.07.2009. 15:35 ] @
Da li je zgaravica (gorusica) kada cesto podrigujes a kad podrignes osecas srednje do jakih bolova u jednjaku, grlu? Kao tupi bol koji nije nimalo prijatan?

Ako je to to imao sam ja gorusicu pre nekako. Dva dana zaredom sam samo trpao one Fornneti testenine sto se kupuju na trafici (znaci dorucak, rucak, vecera, dorucak, rucak vecera) A anda je pocelo cesto podrigivanje uz dosta neprijatne bolove u predelu grlo, malo vise unutra. Naucio sam lekciju. Posle toga sam jeo kuvanu hranu, supe i proslo me je za jedan dan.

Znaci uzrok je gotovo sigurno ishrana. Promeni malo nacin na koji se hranis. Unesi malo povrca i voca u sebe i pretpostavljam da ce te proci.
[ Darko Nedeljković @ 06.07.2009. 20:17 ] @
Citat:
Moj kolega je isao na gastroskopiju... i kako on rece tada: "da je znao, ne bi nikad otisao..."

Slazem se. Mislim, nije toliko strasno, ali ne mogu da se setim ni jednog odvratnijeg osecaja. Imas osecaj kao da povracas 10 minuta non stop, ali nista ne izlazi na usta, masina sve usisa. Pri tom treba da budes savrseno miran, da bi doktor mogao da gleda. Eto, to je problem.
A sada o svrsishodnosti toga... Svrha gutanja tog creva je da ti uzmu uzorak (otkinu parcence sluzokoze zeluca) radi testa na bakteriju. Statisticki, uzrok 80% problema kakve opisujes je bakterija. Takodje 80% pregleda ne nadje bakteriju koja postoji. Onda te salju ponovo, jer sa dva negativna testa imas 96% sanse da se bactery free.

E, sad, predlog resenja na matematicki umesto na medicinski nacin. Podjimo od pretpostavke da imas zlonamernu bakteriju... Primenices terapiju, eliminisaces sve bakterije. One dobre obnovices posle za 2 dana sa jogurtom. Znaci super. Ako spadas u onih 20% slucajeva gde nije bakterija uzrok - popio si 5 kutija antibiotika bez veze sto je lose (mada antibiotici nisu nesto preterano stetni), ustedeo si sebi 2 gutanja plasticnog creva, sto je dobro. Primetices da terapija nije imala efekta, preci ces na lecenje popravljanjem kvaliteta ishrane i poboljsanje sopstvenog psihofizickog stanja (miran zivot, eliminacija nerviranja, sklekovi, zgibovi...). Cini mi se da bilderi nemaju probleme sa zelucem, vec obicno neki mrsavi, fizicki slabije aktivni ljudi?

Sto se mene licno tice, uradio sam na tezi nacin - nagovorili me. Prvi test negativan, drugi poyitivan, 5 nedelja terapije... mogao sam to sve i bez gutanja onog pimpeka, sto bi rekli komsije Hrvati.
[ wex-alpha @ 06.07.2009. 20:48 ] @
@Darko Nedeljković

Mnogo to hvala na odgovoru, ima zaista logike. A osim toga necu morati gutati pimpek :)

Sve mi se cini da cu probati antibiotike prvo :)
[ DR83 @ 06.07.2009. 20:56 ] @
Gastroskopija nije jedini nacin dijagnostikovanja H.pylori!!!

Ali jeste najinvazivniji.

H.pylori se jos moze odrediti i iz krvi i ureaza izdisajnim testom!

Nadam se da nisi imao nameru sam sebi da prepises antibiotike i da ih zatim i pijes samoinicijativno?!?!

Pogotovo zato sto se u terapiji H.pylori koriste KOMBINACIJE razlicitih antibiotika ...
[ qazqaz @ 06.07.2009. 21:21 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:Cini mi se da bilderi nemaju probleme sa zelucem, vec obicno neki mrsavi, fizicki slabije aktivni ljudi?
.

Ti ocigledno nisi dovoljno provodio vremena u teretani. Bilder kad dnepr stipe za oci.
[ kilena iv @ 06.07.2009. 22:13 ] @
Za vas problem mislim da je neizbezna Gastroskopija,ali bi i pored toga trebali proveriti funkciju zucne kese.Takvi problemi se mogu javiti i kod afunkcionalne zucne kese/ovo kazem iz iskustva/Ako vam budu uredni nalazi moguce je da je vas problem psihicke prirode.
[ Srđan Pavlović @ 06.07.2009. 23:04 ] @
Nisi jos otisao kod lekara, a po naznakama iz diskusije
vidim da bi radije prepisao antibiotike ili neke druge lekove sam
sebi.

Ne sumnjam da te svi ljudi ovde savetuju dobronamerno, ali ovo je
ipak tehnicki forum, i PRVO i PRAVO mesto za trazenje pomoci za
zdravstvene tegobe je lekarska ordinacija.

Neke medicinske dijagnosticke metode jestu neprijatne, pa i bolne, cinjenica.
Ali je isto cinjenica da neki drame oko toga vise, neki manje.

Ni u kom slucaju nemoj sam sebi prepisivati lekove, zbog toga.

Pozdrav.
[ wex-alpha @ 06.07.2009. 23:41 ] @
Ne, nema govora da ja sebi prepisujem nista.

Nego samo cu izabrati terapiju, a doktoru ostavljam da mi prepise.
[ wex-alpha @ 07.07.2009. 07:22 ] @
Zaboravio sam spomenuti. Nikad nemam probleme dok spavam. Cak i kad imam zgaravicu, cim legnem smiri se.

Isto tako kad mi je stomak prazan, nemam zgaravicu.
[ Darko Nedeljković @ 07.07.2009. 08:28 ] @
Citat:
Nadam se da nisi imao nameru sam sebi da prepises antibiotike i da ih zatim i pijes samoinicijativno?!?!

Pogotovo zato sto se u terapiji H.pylori koriste KOMBINACIJE razlicitih antibiotika ...

Jeste kombinacija, ali upakovani zajedno, jedna duguljasta druga okrugla tableta, ne mozes da promasis. To sve tako upakovano se zove Helikocin i treba ga kutija nedeljno, terapija traje 5 nedelja (neki kazu da je dovoljno i tri, ali sto je sigurno-sigurno je).

Svako iz mog profila moze videti da sam laik za medicinu, ali ako ponovo budem imao probleme, da, sam cu sebi odrediti terapiju. Svako ko je punoletan moze da odluci hoce li slediti moj primer, ili to smatra rizicnim. Inace, mene prvi put kad je zaboleo zeludac, pre 15 godina, otisao sam regularno kod doktora da mi postavi dijagnozu, a on me pogledao i iz momenta uputio na operaciju slepog creva. Dzaba se ja protivio, doktor je bio uporan - ili operacija, ili idi kuci pa crkni. I tako, rasece on mene da operise slepo crevo, pa vidi da nije to, zasije i napravi jos jedan rez po sred stomaka da vidi sta se tu dogadja... I tako, srecom nemam posledica od tog dogadjaja, ali od tada kad god mogu sam sebi postavljam dijagnozu i prepisujem terapiju i prilicno dobro mi ide.
[ maliradojca @ 07.07.2009. 09:15 ] @
Ja imam ponekad povecanu kiselinu u zeldcu, i necjcesce mi je zbog nerviranja, drugi razlozi su u vezi sa ishranom, valjda imam osetljiv zeludac. Recimo kada jedem meso bez salate, malo hleba i recim popijem koje pivo i tako 2-3 dana, obavezno dobijem kiselinu. I ako jedem pre spavanja isto. Postoji lek Ranitidin, proizvodi ga Hemofarm, i u pitanju su sumece tablete koje smanjuju kislost zeludce,a mislim da je bolji nego tablete, jer se rastvoti u vodi pa bolje deluje. U svakom slucaju idi kod lekara(mada i oni nisu previse zainteresovani za svoj posao), i to ne znaci da ces da gutas sondu. Poz.
[ vladd @ 07.07.2009. 10:07 ] @
Ne leciti se napamet i samostalno. Tegobe od zeluca treba dijagnostikovati i preduzeti terapiju koju lekar prepise.

Helikobakter ima obicaj da napravi pauzu u tegobama, pa da pacijent misli da je prosla muka, a vremenom se vrati, nicim posebno izazvano.

Gastroskopija se moze raditi i u privatnoj ambulanti, gde semoze zahtevati posebna anestezija, za olaksavanje gutanja sonde. I tada nije strasno, smiri se znacajno refleks povracanja.

Helikobakter se leci kombinacijom antibiotika u velikim kolicinama, 2500mg(ili 2 ipo grama) na svakoh osam sati. Terapija se zavrsava za nedelju dana(ako pacijent nije alergican na antibiotike). Ko se sali i zapusta, sledi cir i naknadno provaljivanje istog..

Nakon toga sledi duzi period oporavka zeludacne flore, nekoga podseca na razvoj bebeceg zeluca, zeludac vise nema floru za varenje.

Posle par meseci, moze se jesti "komplikovanija hrana", ali ne postoji univerzalna formula, svako se na drugaciji nacin vraca u normalu.

Svakako treba promeniti nacin punjenja zeluca, izbegavati obilne obroke, jesti bar 4 puta (po malo, ali bas po malo, do 200g hrane) dnevno, uzimati dovojno tecnosti, izbegavati ledena pica i vrele supe, zaboraviti na dosadasnje radosti, i naci nesto drugo:)

Promenom rezima ishrane, ne bih da opisujem koliko je bolji osecaj, ali to je nesto najbolje sto se moze sebi priustiti, bez negog naprezanja.

Poz
[ mrle 011 @ 07.07.2009. 12:17 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:... Statisticki, uzrok 80% problema kakve opisujes je bakterija....

bakterija nije uzrok, vec posledica.
sva ta sitna zivina zivi oduvek u nama i oko nas.

da li mislis da je puka slucajnost sto je ta bakterija pocela da se razmnozava u wex-alphinom i u tvom zeludcu, a ne npr. u vladd-ovom i u mom?

da li mislis da je slucajnost sto je pocela da se razmnozava u tvom zeludcu bas tada kada jeste, a ne npr. 5 godina pre toga ili 3 godine kasnije?

da li mislis da je slucajnost sto je pocela da ti se razmnozava bas u zeludcu, a ne na nekom drugom organu?

u prirodi ne postoji slucajnost i ne vazi statistika, sve sto se desava, desava se 100% namerno.

onog trenutka kada otklonis pravi uzrok svog problema, tegobe, bolesti ... skoro momentalno priroda pocinje da dovodi stvari u savrsen red.
to se zove zivot.
[ biotech @ 07.07.2009. 14:02 ] @
pravi put: makrobiotika, akupunktura, yoga i meditacija
[ Darko Nedeljković @ 14.07.2009. 14:34 ] @
Citat:
mrle 011: bakterija nije uzrok, vec posledica.

Cudno tumacenje, ali moze biti...
Bilo kako bilo, ja sam eliminacijom bakterije resio tu vrstu problema.
[ vladd @ 14.07.2009. 15:33 ] @
Naravno da je zivince u nama pod normalno. Ali, spoljnim efektima se uveca njihov broj, narusi se ravnoteza, i eto cirkusa.

A organizam ima cudnu povratnu spregu, da krece da razara sam sebe, da bi se lisio uljeza.

Citat:
biotech: pravi put: makrobiotika, akupunktura, yoga i meditacija

Nije to nikakav spektakularni put, i vrlo su minorni efekti.
Pomazu relaksaciji, koja je vazna, ali odredjene situacije ne mogu da prevazidju. Mogu samo MALO da podignu "prag drazi", odnosno da organizam poseduje malo intenzivniji ciklus odmora i naprezanja.

Promena nacina zivota je mnogo znacajnija, tako da bih prednost dao samo Yogi i meditaciji, makrobiotika je glupost, vise je kao dijete, a akupunktura je metoda lecenja, vrlo specificna, i ako se potrosacki konzumira, dovodi do iscrpljivanja organizma. A to je situacija za "jos gore".

Narusavanje ritma zivota, pogodnog konkretnoj licnosti, se odrazava na ravnotezu u organizmu.

Nakon intenzivnog lecenja, OBAVEZA je da se promeni nacin zivota, do mere koja ce omoguciti normalno funkcionisanje.

Makrobiotka je vise stetna nego korisna(dobra je samo sto izbacuje viskove masnoca, ali ako se to kontrolise, potpuno je nepotrebna), posto dodatno remeti energetski bilans, a pride je neprimerena okolini u kojoj se krecemo.

Ko ne zeli da puno razmislja o sopstvenoj prehrani, moze da se ukljuci u omasovljeni trend makrobiotike, i da se leci od relativno laksih problema, ali mislim da paznja okrenuta raznovrsnosti prehrane nema tako prostu (i skupu) zamenu.

Bolje je kontrolisano gladovati, nego se puniti kojekakvim semenkama koje unose neravnotezu u mesozderski svastojedski organizam.

Poz
[ biotech @ 14.07.2009. 23:36 ] @
vladd, cenim tvoje misljenje o kolima ali da je makrobiotika gricanje semenki tu si stvarno lupio... ;) semenke su zastupljene najvise 5%, glavni deo otpada na zitarice...meso se jede jednom nedeljno, ili manje, uglavnom riba, moze i piletina ali domaca, ona koja trckara po dvoristu...bilo koja varijanta konzervirane i masovno proizvedene hrane se izbegava..razmisli malo, ti mozes da jedes i meso i mleko, i razne slatkise i smokije i pastete
ali ti to nije nista potrebno...99% stvari u prodavnici ti nije potrebno...

da se razumemo - preventiva je najvaznija, a malo ko polaze na to.

a sto se tice ravnoteze u organizmu, i yoga i makrobiotika i akupunktura i meditacija uspostavljaju ravnotezu...

[ Darko Nedeljković @ 15.07.2009. 00:11 ] @
Citat:
semenke su zastupljene najvise 5%, glavni deo otpada na zitarice...

A koji deo biljke zitarice jedes ako ne semenke? Slamu mozda?
[ biotech @ 15.07.2009. 14:23 ] @
evo za one kojima mora da se crta

[ wex-alpha @ 22.07.2009. 18:43 ] @
Da se pohvalim, vec gotovo mjesec dana i ni slova od zgaravice. A nema sta nisam jeo. paprike i luk, to mi je ibla smrtna kombinacija... a sada nista :)

Jednostavno sam prestao da forsiram podrigivanje, i sad je sve extra :)

[ ivanv100 @ 22.07.2009. 21:03 ] @
Izbegavaj u bilo kojoj vaijanti da jedes pastetu,virslerazne salame,i ostalo djubre od hrane,koje je puno otrova.
Jedi zdravo,meso,mleko,rucaj kasikom,i sve u umerenim kolicinama,i sve ce biti u redu
[ mkvb @ 06.08.2009. 13:34 ] @
Vrnjacka Banja - topla voda...

Igrom slucaja zivim ovde vec 12 godina, moj otac je od kad znam za sebe pio one sampone ako se secate za zeludac. Bez ranisana nije mogao da zamisli dan, kada pocne da ga boli zeludac bio je strasno nervozani svi smo ga zaobilazili. Kada smo dosli u Banju poceo je da pije toplu vodu, posle rucka po casu, dve. Za vrlo kratko vreme je potpuno sredio zeludac, sada u kuci vise i nemamo ranisan!

Ja sam jedno vreme radio kao montazer u televiziji, uglavnom nocu tako da sam vodio totalno nepravilan zivot. Samo brza hrana i malo spavanja i metabolizam otisao u aut nacisto. poceli i meni problemi sa zeludcem tipa bolovi posle hrane, zgaravica, kiselina, neprijatan ukus u ustima i zadah... ma karastrofa. Devojka me nagovorila da pocnem malo da pijem toplu vodu i stvarno ljudi pomaze. Sredio mi se zeludac samo tako, vratio se u normalu. I sada povremeno popijem po casu vode... preventivno... ne skodi.