[ MatezYU @ 06.07.2009. 20:18 ] @
Pozdrav. Interesuje me do koje vrednosti robe se ne placa carina prilikom uvoza robe (za kucnu upotrebu). Recimo malo vece kolicine sopinga sireva, salama itd... |
[ MatezYU @ 06.07.2009. 20:18 ] @
[ mmix @ 06.07.2009. 20:38 ] @
100e valjda ako fizicki prenosis robu (postanski je 20e)
A sad, kad prelazis granu fizicki sa sirevima iz Segedina, onda kako se dogovorite [ MatezYU @ 06.07.2009. 20:44 ] @
To to.. Samo hrana :)
Jel tih 100e ide po osobi ili po vozilu? Cuo sam da je tamo dosta jeftina roba pa bi otisao u malo veci shoping da se opskrbim... [ Darko Nedeljković @ 08.07.2009. 07:31 ] @
100 EUR po osobi. Od kad su se kod nas pootvaraliovi hipermarketi, cene nisu nesto nize u Madjarskoj, tu su +/- par procenata, otprilike iste. Medjutim, ono sto je povoljnost je njihov PDV koji je u vreme kad sam ja bio tamo (pre 5-10 godina) bio 25%, a taj PDV dobijas nazad ako kupis u jednoj radnji za >200 EUR-a i to odneses van zemlje. Znaci, krenete dvoje-troje, udjete u jedan od onih supermarketa gde nema sta nema, kupite za 200,01 EUR :), odete do pulta gde overavaju izvoznu dokumentaciju, dobijete od njih jos neke papire, i sa tim pravac granica. Na granici ides u onu krajnju desnu traku, gde idu vozila koja imaju robu za carinjenje. Tu docekas svoj red das im da pregledaju sta imas i da ti nalupaju pecate na one papire kojima posle dokayujes da si odneo to sve iz Madjarske. Onda posle, na nasoj carinskoj liniji ides u levu traku, namenjenu vozilima bez robe za carinjenje. Pokazes cariniku racun, on te pusti i to je to. Sleedci put kad odes, u onoj istoj radnji dobijes u kesu svojih 50 EUR-a.
E, da... bez obzira na iznos, nemoj kupovati 50 komada necega, jer u tom slucaju svakako moras platiti carinu, bez obzira kako mala ukupna vrednost bila. Ne uzimas vise od 2-3 komada jednog artikla i nemas problema. Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|