[ ptak 13. @ 09.07.2009. 12:31 ] @
| Pozdrav ljudi !
E ovako, zanima me kako mogu ja u Srbiji da vozim auto na Nemackim ili Austrijskim tablicama. A evo i zasto me zanima....Vecina nasih FOLK pevaca vozi automobile na nemackim tablicama u Srbiji, pitam se kako ? Jel moze neko meni to da objasni.
Druga stvar je da mi otac radi 20 god u Austriji, ima Srpsko drzavljanstvo ali vozi automobil sa Austrijskim tablicama, da li ja u Srbiji mogu da vozim automobil LEGALNO na Austrijskim tablicama...aj nek mi neko objasni to ako zna jer me zanima recimo da kupim tamo neki automobil i da vozim na strane tablice ovde...I da li ocev auto mogu da vozim u Srbiji a da nemam problema sa zakonom.
Ja sam u Srbiji, imam srpsko drzavljanstvo...otac u Austriji ali ima Srpsko drzavljanstvo....
Hvala unapred ! |
[ ventura @ 09.07.2009. 12:41 ] @
Ako nemaš boravak u inostranstvu - ne možeš.
[ ptak 13. @ 09.07.2009. 12:46 ] @
Citat:
ventura: Ako nemaš boravak u inostranstvu - ne možeš.
OK a kako se dolazi do tog boravka. Sta mi treba verovatno boravna viza...? a sta je sa recimo stanom ?
[ Horvat @ 09.07.2009. 12:55 ] @
treba da zivis i radis [studiras] u nemackoj
[ Beltrammi @ 09.07.2009. 13:11 ] @
cale ti u austriji a ti nas ovde davis, idi bre spavaj...
[ ptak 13. @ 09.07.2009. 13:16 ] @
Citat:
Beltrammi: cale ti u austriji a ti nas ovde davis, idi bre spavaj...
Jeste ali cale nece da mi kaze sta kako...plasi se da ne odem za inostranstvo a de ne zavrsim pre toga faks....pa onda moram da pitam nekog drugog...cim ga pitam onma mi kaze sta je onma bi da ides za pare...ne moze polako...zavrsi skolu fakultet....ovo ono....
A ovo me zanimalo jer je u pitanju nesto sto ni moj otac ne zna bas najbolje...kako je on cuo morao bi da mi napise neko ovlascenje a cak ni onda ne bi mogao da vozim auto iako je registrovan na njega...jel to tacno ?
[ NoneVi @ 09.07.2009. 13:50 ] @
Citat:
ptak 13.: Jeste ali cale nece da mi kaze sta kako...plasi se da ne odem za inostranstvo a de ne zavrsim pre toga faks....pa onda moram da pitam nekog drugog...cim ga pitam onma mi kaze sta je onma bi da ides za pare...ne moze polako...zavrsi skolu fakultet....ovo ono....
A ovo me zanimalo jer je u pitanju nesto sto ni moj otac ne zna bas najbolje...kako je on cuo morao bi da mi napise neko ovlascenje a cak ni onda ne bi mogao da vozim auto iako je registrovan na njega...jel to tacno ?
Ne možeš da voziš čak i ako ti napiše punomoć. Automobil sa stranim tablama jedino možeš da voziš ako je u kolima i vlasnik. Znači ako ti se vozaju dojče tablice a ti ćaleta pod ruku i udri :-)
[ ventura @ 09.07.2009. 14:06 ] @
Citat:
ptak 13.: OK a kako se dolazi do tog boravka. Sta mi treba verovatno boravna viza...? a sta je sa recimo stanom ?
Pa tako što se odseliš u inostranstvo i tamo prijaviš.... A da bi to uradio treba ti radna dozvola (+ naravno posao zbog koga bi dobio dozvolu) ili iseljenička viza. Studentske vize se ne računaju...
[ sasa022 @ 09.07.2009. 14:14 ] @
Ne zelim nikoga da vredjam,ali tvoj cale nema pojma.Zaludjen je nekim lokal-patriotizmom i zivi u proslom veku.
Mogao je da dobije austrijske papire i da te prijavi tamo da ih i ti dobijes.
Ovako - dzaba ti i fakultet i sve znanje kada nisi u mogucnosti da odes iz Srbije bez gomile peripetija....
I kad na kraju odes - tamo te uvek gledaju kao totalnog stranca i mogu da postavljaju svoje uslove do mile volje.
[ ptak 13. @ 09.07.2009. 18:37 ] @
Citat:
sasa022: Ne zelim nikoga da vredjam,ali tvoj cale nema pojma.Zaludjen je nekim lokal-patriotizmom i zivi u proslom veku.
Ovako - dzaba ti i fakultet i sve znanje kada nisi u mogucnosti da odes iz Srbije bez gomile peripetija....
I kad na kraju odes - tamo te uvek gledaju kao totalnog stranca i mogu da postavljaju svoje uslove do mile volje.
Tako je, i ja mu to kazem ali kako da mu dokazem nije mi jasno.....nego bilo kako bilo sad je ovako kako je i nema nazad :( ne mogu da mu dokazem da je napravio gresku sto nismo svi otisli a ovako je samo on u Austriji....JBG sta da radim....
Hvala vam na ovome, sad znam da apsolutno nemam nikakve sanse za to. Dobro ima i u Srbiji jako dobrih vozila samo jos da ga nagovorim :))))) hehe
Hvala vam !
[ Bleya2 @ 10.07.2009. 10:09 ] @
Po zakonu ni jedan auto sa stranim tablicama ne sme da se vozi u Srbiji duže od 6 meseci(ali to niko ne proverava).
Citat:
ventura: Ako nemaš boravak u inostranstvu - ne možeš.
Manje više ovo je tačno. Znači ako imaš hrvatski, bosanski ili bilo koji drugi pasoš možeš opušteno da voziš bilo kog stranca.
Citat:
ptak 13.:
E ovako, zanima me kako mogu ja u Srbiji da vozim auto na Nemackim ili Austrijskim tablicama. A evo i zasto me zanima....Vecina nasih FOLK pevaca vozi automobile na nemackim tablicama u Srbiji, pitam se kako ? Jel moze neko meni to da objasni.
!
Pre je moglo (tj još uvek može) i sa običnom šengen vizom, ali mislim da će to biti ukinuto 22. jula kada prestaje da važi ova uredba o uvozu vozila koja nisu euro 3.
Citat:
sasa022: Ne zelim nikoga da vredjam,ali tvoj cale nema pojma.Zaludjen je nekim lokal-patriotizmom i zivi u proslom veku.
Ovo nema veze sa temom. Možda dečko bolje živi u Srbiji nego većina Srba u Austriji. Postavio je jednostavno pitanje u vezi automobila. Ne treba se mešati u tuđe privatne stvari...
[ Nabukodonosor @ 10.07.2009. 12:59 ] @
Citat:
Pre je moglo (tj još uvek može) i sa običnom šengen vizom, ali mislim da će to biti ukinuto 22. jula kada prestaje da važi ova uredba o uvozu vozila koja nisu euro 3.
A koliko viza mora da bude "stara"? Tj. jel moze ako ja npr. imam sengen vizu u pasosu npr. iz 2004. godine da vozim auto?
[ deki77 @ 10.07.2009. 13:09 ] @
Na osnovu člana 123. tačka 3. Ustava Republike Srbije, a u vezi sa čl. 195. i 217. Zakona o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima („Službeni list SFRJ”, br. 50/88, 63/88, 80/89, 29/90 i 11/91, „Službeni list SRJ”, br. 34/92, 13/93, 24/94, 41/94, 28/96 i 3/02 i „Službeni glasnik RS”, broj 101/05),
Vlada donosi
UREDBU
o obavezi registracije motornih vozila kojima upravljaju
lica sa prebivalištem u Republici Srbiji
Član 1.
Lice sa prebivalištem u Republici Srbiji na putevima u Republici Srbiji ne može upravljati vozilom registrovanim u inostranstvu ako u roku od tri meseca od dana stupanja na snagu ove uredbe ne registruje vozilo u Republici Srbiji.
Izuzetno od stava 1. ovog člana, lice koje ima prebivalište u Republici Srbiji i odobreno privremeno boravište u inostranstvu duže od šest meseci, članovi njegove uže porodice, kao i lice koje upravlja „rent-a kar“ vozilom na putevima u Republici Srbiji može upravljati vozilom registrovanim u inostranstvu.
Član 2.
Vozila iz člana 1. ove uredbe mogu se registrovati u Republici Srbiji ako se uz zahtev za registraciju priloži i Jedinstvena carinska isprava (JCI) za stavljanje vozila u slobodan promet, uz dokaz o uplati svih taksi i dažbina koje se naplaćuju pri uvozu, kao i ovlašćenje za upravljanje i raspolaganje vozilom registrovanim u inostranstvu, koje je izdato i overeno od strane nadležnih organa pre 1. januara 2008. godine.
Član 3.
Ovlašćeno lice Ministarstva unutrašnjih poslova isključiće vozilo iz saobraćaja i oduzeti registarske tablice na način propisan članom 217. Zakona o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima.
Član 4.
Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije”.
05 Broj: 110-2289/2009-1
U Beogradu, 23. aprila 2009. godine
V L A D A
PRVI POTPREDSEDNIK VLADE – ZAMENIK PREDSEDNIKA VLADE
Ivica Dačić
[ Nabukodonosor @ 10.07.2009. 16:34 ] @
Citat:
Izuzetno od stava 1. ovog člana, lice koje ima prebivalište u Republici Srbiji i odobreno privremeno boravište u inostranstvu duže od šest meseci, članovi njegove uže porodice, kao i lice koje upravlja „rent-a kar“ vozilom na putevima u Republici Srbiji može upravljati vozilom registrovanim u inostranstvu.
Cekaj, ako sam dobro shvatio, ovaj decko sto je pokrenuo temu moci ce da vozi auto sa stranim tablama jer mu je clan uze porodice (otac) u inostranstvu, tj. tamo ima boravisnu dozvolu?
[ Bleya2 @ 10.07.2009. 17:09 ] @
Citat:
Nabukodonosor: A koliko viza mora da bude "stara"? Tj. jel moze ako ja npr. imam sengen vizu u pasosu npr. iz 2004. godine da vozim auto?
Viza mora da bude važeća.
Citat:
Nabukodonosor: Cekaj, ako sam dobro shvatio, ovaj decko sto je pokrenuo temu moci ce da vozi auto sa stranim tablama jer mu je clan uze porodice (otac) u inostranstvu, tj. tamo ima boravisnu dozvolu?
Prvi put čujem to za uže članove porodice. Možda i to traje samo do 22. jula(do kada važi uredba) kako bi omogućili članovima porodice da odvezu auto na carinjenje ukoliko vlasnici nisu u mogućnosti da dođu iz inostranstva i to sami obave. Ipak treba da se popuni državni budžet, a ova uredba je odličan način za to.
Do skoro je bilo moguće da bilo ko upravlja vozilom
samo ako je vlasnik, sa važećom radnom vizom, saputnik u vozilu.
[ DrJekyll @ 10.07.2009. 17:45 ] @
Citat:
Vecina nasih FOLK pevaca vozi automobile na nemackim tablicama u Srbiji, pitam se kako ? Jel moze neko meni to da objasni.
Vecina njih ima strani pasos (dosta njih su deca gastarbajtera) a ostali imaju radnu vizu (isto kao tvoj cale)
[ djura012 @ 12.07.2009. 08:21 ] @
Moze sve samo ako imas pare
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.