[ Lacika.1991 @ 14.07.2009. 10:44 ] @
e ovako,pošto živim na selu,komšija pored drži svinje,ima poprilično svinja,od tih svinjaca se širi veoma jak smrad i nema nikakvog govora o otvaranju prozora u kući jer cela kuća onda smrdi,čak je i napolju teško za boraviti jer svako leto kada krenu ove vrućine mi se ovde ubijamo od smrada,dali ima neko rešenje za sve ovo,jer ovo već prevazilazi sve granice normale
[ Horvat @ 14.07.2009. 11:06 ] @
da,kazes komsiji da cesce cisti svinjak i da zatrpava djubre
[ Lacika.1991 @ 14.07.2009. 11:15 ] @
ma ništa od toga,pa zna on to,ali ništa ne radi oko toga,taj smrad već stvarno grize za oči koliko je jak xD
[ musicmaster @ 14.07.2009. 12:35 ] @
Počnite da proizvodite zajedničku energiju.

Ima jedan koji je pomoću svinja pretvorio komplet posed u samoodržavajući. U Vojvodini.
Ne razumem se u te "tehničke" detalje te 'poljopvrivredne elektrane', ni ko je taj,
ali znam da ima puno svinja, koje potpomažu u celoj toj proceduri koja se odvija kod njega,
dakle nije svinjac ključna stvar, ali neophodna, valjda, za takav tip snabdevanja energijom.

Znači, sklopiš dil sa njim i sa gas maskom ako treba.....
Možda i uspe...

Ako neće da prihvati takav ili neki sličan predlog makar i na razmatranje, pa ne znam... Upucaj ga!
Pre nego što rešiš da mu presudiš, žali se na sve strane, zovi najbliže lokalne novinare da prave članke,
da se pročuje do kabineta za ulalzak u EU!

Neki naš 'organ' nakon toga mora da ga kažnjava... valjda...
[ Lacika.1991 @ 14.07.2009. 12:52 ] @
a da ja malo njemu kidnapujem te prasiće pa u kobasice i šunke,tamo će manje da smrdi xD
[ pbenka @ 14.07.2009. 13:00 ] @
A šnicle ne smrde, jel da? Malo šala a sad ozbiljno. Proveri kod komunalnog inspektora ili inspektora za zaštitu ž. sredine da li ima neka odluka o tome i koliko svinja sme da gaji u dvorištu a za koliko mora da ima farmu van naseljenog mesta, pa ako je to prekoračio, ti ga tuži. Sad, kako to tamo kod tebe funkcioniše, rezultat može biti da ćeš se samo posvađati sa komšijom, a on će nastaviti po starom. Mislim, gde će da se gaji stoka ili živina ako ne na selu?
[ Horvat @ 14.07.2009. 13:11 ] @
ma nije problem i 100 svinja da gaji,ako to redovno odrzava [sto ocigledno ne radi]

a ovako sam sebe da zastitis od finog mirisa,tesko

mozda da posadis neku "sumicu" pored njega...samo dok to naraste

[ Lacika.1991 @ 14.07.2009. 13:17 ] @
sve u svemu vidim ja da baš i nema leba od svega toga,ipak je ovo selo,to nije ni dvorište što on ima,to je jedan poveći objekat,i tu ima mnogo svinjaka unutra i svinja,da se neko tuži sa njime ne verujem ni da od toga ima neke koristi,verovatno ostaje samo da ćutimo i da trpimo,selo ko selo
[ zaraza @ 14.07.2009. 13:21 ] @
pocni da gajis vukove...
[ Horvat @ 14.07.2009. 13:24 ] @
pa kakve veze ima sto je selo?!
i ti zivis tamo jednako kao i on

bas sam juce isao za hajdukovo,jedno selo u blizini subotice

i pored puta malo dalje ima neki kanal...u taj kanal mestani izlivaju svoje fekalije i to se usmrdilo

mislim,kao da tim ljudima sto zive tamo ne smrdi,umesto da su iskopali jednu septicku jamu,oni u kanal,koji bazdi li bazdi,a tek kada uprzi zvezda...

ljudska psiha

zelim ti puno srece da to resis
[ Lacika.1991 @ 14.07.2009. 13:38 ] @
a shta onda mislite recimo o zakopavanju crknutih svinja u jednu rupu iza tog velikog objekta???
[ maliradojca @ 14.07.2009. 13:48 ] @
A da li si zvao inspekciju? Najbolje je da probas sa tim za pocetak, a jos ako imas nekog poznanika u inspekciji jos bolje.
[ musicmaster @ 14.07.2009. 13:50 ] @
A što ti lepo ne otvoriš taj svinjak noću pa neka se razlete svinje po celom selu...

Kažeš sebi potom kkao onaj Pontije Pilat...
"Neka narod odluči".... šta da radi sa toliko mnogo slobodnih svinja.
[ Lacika.1991 @ 14.07.2009. 13:54 ] @
ma bilo je neke priče oko inspekcije,neki momak je nešto oko toga govorio,i uglavnom se završilo sa to je selo,nemožete vi tu ništa,al može i ono što je musicmaster predložio,biće prasića celo selo da živi od njih xD
[ Miroslav Jeftić @ 14.07.2009. 13:56 ] @
Citat:
Horvat: ma nije problem i 100 svinja da gaji,ako to redovno odrzava [sto ocigledno ne radi]

Jesi li imao prilike da budeš pored svinjca sa 100 svinja? To jednostavno mora da se oseti, kako god da održavaš.
[ Horvat @ 14.07.2009. 14:00 ] @
jedno je kada se oseti ,a drugo je kada ne mozes da dises [da odg. na pitanje,jesam]

@laci,a ko je rekao to "pa to je selo"?
pozoves sluzbe za zastitu zivotinja ;),kako se nehumano ophode prema svinjama,bla bla...

nemoj da slusas music-a,ne treba ti mrlja na dosijeu,mlad si [a tesko da se nece procuti po selu ko je to uradio ;)]
[ Lacika.1991 @ 14.07.2009. 14:00 ] @
ili u svinjcu sa 100 svinja,još kad se supaniče,eeee milina
[ maliradojca @ 14.07.2009. 14:09 ] @
Citat:
Horvat
nemoj da slusas music-a,ne treba ti mrlja na dosijeu,mlad si [a tesko da se nece procuti po selu ko je to uradio ;)]

Naravno. Silom sigurno neces resiti problem, nego zove sve redom inspekcije koje postoje.Moze i ovo sto ti rece gore, da pozoves drustvo za zastitu zivotinja. Samo pritiskaj komsiju, kojim god sluzbama.
[ Lacika.1991 @ 14.07.2009. 14:28 ] @
ma nešto će biti,ajde nemogu ja reći da meni to toliko smeta,ja sam navikao,smrad pa moš mislit,ali moja majka šizi,žena hoće kosu da počupa sebi sa glave,mislim nemože se recimo izneti veš napolje da se suši jer posle smrdi na g**** xD,ma sve u svemu jezivo xD
[ barakuda111 @ 14.07.2009. 14:38 ] @
Sto neko rece da vrsis pritisak na komsiju, kako god mozes. Prvo pokusaj da razgovaras sa njim da resi problem, a kad on odbije onda mu salji inspekcije, drustva za zastitu zivotinja, veterinarske inspekcije, siguran sam da ni taj objekat nije legalno izgradjen (gradjevinske inspekcije), sto da ne i tuzba... Jeste da smo takva zemlja da od svega toga nema nista ali kad se on bude morao cimati svaki drugi treci dan i opravdavati "odelima" promenice pesmu i biti voljan za razgovor da se resi taj problem.
Neznam sta bi jos mogao da mu saljes... budi kreativan, mozda neko od forumasa ima neku ideju kako da ga iscimas.
[ Lacika.1991 @ 14.07.2009. 14:59 ] @
ajoj pa znao bih ja kako njega da iscimam xD ali ode moje dupe onda,ma dobro,nešto će se smisliti
[ musicmaster @ 14.07.2009. 15:10 ] @
@Horvat

Ti si maslinasto zelen dječarac koiko ja mogu da primetim..
A i da ti stavim do znanja da me panduri viđaju jednom u 10 godina.
Samo zbog lične karte.
Doduše, od sad pa na dalje, na svakih 5..
Toliko o meni i mrljama.
Znači kada me pominješ ubuduće, imaj u vidu ovo što sam ti napisao.
Da manje grešiš.
;)

@maliradojica

O kakvoj je sili reč? :)

Treba da ga upuca, ali ako ne pristane na bilo koji kompromis koji nađu kao moguće rešenje.
Zadnji pokušaj pre upucavanja, neka bude inspekcija.
Ili prasići i svinjčići po ulicama...
Jer, verovatno će i celo selo uskoro početi da benavi od smrada.
Sudeći po opisu koji on daje, to se ne oseća, to se ušima da osetiti koliko smrdi.
[ Lacika.1991 @ 14.07.2009. 15:18 ] @
pa ono,izadjete napolje budete malo napolju i sve vam odeća posle smrdi na prasiće,isto ko u štalu da ste ušli,nije uopšte prijatno,samo ne shvatam ja to,i oni tu imaju kuću,dali oni nekada otvaraju prozore,izgleda da je njima čulo mirisa totalno otišlo do vraga
[ Horvat @ 14.07.2009. 18:07 ] @
@music master jesi ti krao tudje svinje?
ne,ti predlazes to laciki da uradi,a ja mu kazem da to ne radi,jer ce se u selu vrlo brzo procuti ko je to radio ;)
[ Lacika.1991 @ 14.07.2009. 18:12 ] @
ma ja više verujem da je on to rekao čisto iz šale,ne pada mi na pamet da kradem tudje prasiće,nisam baš toliki seljak xD
[ musicmaster @ 14.07.2009. 19:40 ] @
Ali upravo to. :)

Što je najžalosnije, svi mi znamo da postoji fin način, ali niko da se seti onog pravog.

Kako da mu saopštiš 'od srca' to što misliš o njemu,
te i da te shvati do kraja, pa da krene da razmišlja o ugrožavanju i o promeni svog imidža u selu taj komšija ork,
a kamoli da ne krene on na tebe... sa svih 100 i kusur ratnika?

Šalu na stranu,
zaista zeznuta situacija.

@Horvat

Ne znam ni šta bi sa svinjom ili prasencetom kada bih ga i ukrao,
da budem iskren, najbolje je kad se izmeri na vagu, pa u papir ili celofan,
pa u tiganj ili šta već imaš na raspolaganju.

Tebe za "nabavku" svinjetine fino plaćaju,
pa mi savetuješ da pređem na tu 'delatnost' ili šta...?

[Ovu poruku je menjao musicmaster dana 14.07.2009. u 21:03 GMT+1]
[ Horvat @ 14.07.2009. 19:54 ] @
ne savetujem ja tebe,nego ti lacija ;)
no nebitno,da ne offujemo vise
[ Lacika.1991 @ 14.07.2009. 20:32 ] @
rešiće se i ovo jednog dana,možda se do tada i uguši u smradu,inache hvala svima na savetima i veoma kreativnim predlozima xD
[ Kosuth @ 15.07.2009. 20:06 ] @

Negde sam pročitao da su valjda Rusi istovetan problem sa smradom u svinjcima rešavali posipajući po svinjcima ZEOLIT.
E sad,kako doći do njega u nekim većim količinama,to već ne bih znao da kažem,ali GOOGLE JE ZAKON!
Pa navali...
I još mnogo toga dobrog u vezi zeolita sam pročitao.
[ Lacika.1991 @ 15.07.2009. 20:16 ] @
jel ovaj zeolit

-Smanjivanje krvnog pritiska,
-Sprečava arteriosklerozu,
-Podiže imunitet,
-Reguliše nivo šećera i masnoće u krvi,
-Suzbija i smanjuje tumore,
-Utiče na kvalitet i vlažnost kože itd

xD tako kažu,ajde i da mi neko proda jedno tonu zeolita xD al ko će mi dati da mu natrpam ogroman svinjac sa zeolitom xD
[ Srđan Pavlović @ 15.07.2009. 23:02 ] @
Bolje da "uzivas" u smradu svinjskog izmeta, to bar nije stetno po zdravlje,
nego ovi u gradovima sto se truju smogom... :)
[ Lacika.1991 @ 15.07.2009. 23:05 ] @
ma da,ovako bar znam da će ovi prasići jednom na tanjiru završit xD
[ musicmaster @ 16.07.2009. 01:08 ] @
Citat:
Kernel-1: Bolje da "uzivas" u smradu svinjskog izmeta, to bar nije stetno po zdravlje,
nego ovi u gradovima sto se truju smogom...

Možda po fizičko i nije, ali po zdravlje u glavi 100% jeste štetno nakon nekog vremena, garant.
[ SASA M. @ 16.07.2009. 04:24 ] @
Ima li mozda tu neki veterinar, veterinarska, sanitarna inspekcija? Da neko objasni coveku, prijavis neku stocnu bolest, npr. ova koja je danas popularna "A1H1" i ima sve svinje da mu odvedu, i njega i sve njegove do 4. kolena.
[ Kosuth @ 16.07.2009. 05:28 ] @
Citat:
Lacika.1991: jel ovaj zeolit

-Smanjivanje krvnog pritiska,
-Sprečava arteriosklerozu,
-Podiže imunitet,
-Reguliše nivo šećera i masnoće u krvi,
-Suzbija i smanjuje tumore,
-Utiče na kvalitet i vlažnost kože itd

xD tako kažu,ajde i da mi neko proda jedno tonu zeolita xD al ko će mi dati da mu natrpam ogroman svinjac sa zeolitom xD

Ono što sam zapamtio o tom zeolitu je to da je to prah vulkanskog porekla,specijalnim postupkom mleven do veličine nano-česica,da je izuzetno jak absorbens i antioksidans,da tu i nisu potrebne neke veće količine za posipanje u cilju apsorbovanja neprijatnih mirisa.
Čak su ga svinje jele i kasnije je ustanovljeno mnogo bolje ukupno zdravstveno stanje tih svinja i neuporedivo bolji randman i kvalitet mesa uz smanjenje ukupne količine hrane po kilogramu prirasta grla.
Idi u dubinu sa surfovanjem i naći ćeš još mnogo toga u vezi zeolita.
Inače se u veterini već odavno koristi kao dodatak stočnom hranivu,kao što ima primenu u gradjevinarstvu,a korišćen je i u černobiljskoj katastrofi za dekontaminaciju terena.
Od skora je i u humanoj upotrebi upravo zbog svojih pozitivnih karakteristika i na ljudsko zdravlje.

Da li je moguće u jednoj ovakvoj sredini kao što je naša primeniti takva svetska iskustva,to ne znam,ali mi se informacija učinila veoma,veoma interesantnom.
[ Lacika.1991 @ 16.07.2009. 10:07 ] @
ako se svinjama poboljšalo zdravstveno stanje od zeolita,daj da i sebi kupim koje kilo da probam xD,aj dosta šale,ima veterinar samo što je problem što on često dolazi kod njega,neki prijatelji šta ti ja znam,ništa od toga xD
[ dmauka @ 16.07.2009. 14:27 ] @
Otvori mehanicarsku radionicu sa direktnim izlivom istrosenog ulja prema njemu...njusvici ce da zapale od ograde i da se sabijaju u drugi kraj objekta. Posle toga udji u pregovore...;)
[ Odin D. @ 16.07.2009. 21:58 ] @
Imas na nekim vojnim otpadima starih tenkova, koji se prodaju u staro gvozdje. Kupi neki pa ga remontuj, ne vjerujem da ti ista drugo moze pomoci, a da ima kod nas da se nabavi.
[ Lacika.1991 @ 16.07.2009. 22:06 ] @
ala xD nisam se nadao ovako kreativnim idejama,to više ne ide u pregovore nego u totalnu destrukciju komšije.xD
[ maliradojca @ 17.07.2009. 00:17 ] @
Ako smo kod destrukcije, onda nadji negde bolesno prase pa mu ga ubaci u svinjac, da se druze. Ali ovo je zezanje a tebi problem stoji. Zovi bre inspekciju, stiskaj ga kad je nemaran.
[ Lacika.1991 @ 17.07.2009. 10:08 ] @
nešto ćemo smisliti,to već nije normalno
[ gleb @ 17.07.2009. 10:43 ] @
Nema veze sto si na selu, ne moze da radi ko sta hoce. Kako se najcesce misli...

Postojao je propis da ukoliko je rec o farmi ona mora biti udaljena min 100m od drugih pogotovo stambenih objekata bas iz razloga koji te muce.
Cak nije ni bitno da li je on to zvanicno reg jer je rec o velikom br zivotinja sto lako dokazuje da je industrijska proizvodnja u pitanju a ne za sopstvene potrebe.
Da ima samo par komada za sebe ne bi mu mogao nista. Ovako, pravac inspekcija.

ps.
samo gledaj kako ces posle. Da ne bude ono cuveno - on tebi posle posece drvo, pa ti njemu ogradu... pa neko dohvati sekiru...
[ Lacika.1991 @ 17.07.2009. 16:50 ] @
e,ali on to ne drži za proizvodnju,mislim da on to iznajmljuje,znači ima taj veliki objekat,ili ti ogromni svinjac i iznajmljuje drugim ljudima da drže tamo svinje,znachi on ih hrani tamo i sve,ali za keš
[ Lacika.1991 @ 17.07.2009. 20:32 ] @
ja se izvinjavam na dezinformacijama,taj čovek nema oko 100 svinja,ima oko 1000,sam objekat ima kapacitet oko 1000 svinja,sad mi ćale rekao xD čisto da dočarate osećaj i miris a i ukus već xD
[ Horvat I @ 17.07.2009. 21:20 ] @
Jesi siguran sta osecas? svinjce ili osoku?Na osnovu tvojih pisanja izkljucena je mogucnost neciscenja.Ogroman je rizik,zbog zagadjenja ne ugiba 1-2 grla nego ih tolko ostaje.
Kod usluznog tova vlasnik i povereni veterinar redovno obilaze SVOJE blago i to ne bi dozvolili
[ Lacika.1991 @ 17.07.2009. 21:31 ] @
pa smrdi na onaj izmet kao što bacaju po njivi,kad očiste svinjce pa bacaju po njivama,e tako smrdi xD
[ gleb @ 17.07.2009. 22:21 ] @
Da nisi malkice preterao? U 100 i mogu da poverujem ali 1000 je ozbiljna brojka.
Ako jeste to je onda ozbiljan posao i velike pare. To tek tako da prodje ne moze pa ma o kom udaljenom selu se radi. Tako da to mora biti registrovano. Znas, meso mora da ima pecat veterinara, pa papire o poreklu, tu se hrana donosi kamionima, vise zaposlenih, a za to postoje racuni itd.
Dva praseta iz gepeka i nekako ali 1000...

Znaci proveri ti lepo sta ti rekoh, kao i da nisi slucajno u industrijskoj zoni. Ako jesi, mozes samo da se odselis.
A ideje o tome da umesas prste ’na svoj nacin’ zaboravi. Svejedno da li je zvanicno reg farma ili nije, ako nekome naneses stetu za to mozes da odgovaras pa i krivicno.

Ako ti to ne upali jer je mozda neko podmazan od lokalnih, isprati ti lepo kupce, snimi gde se i kome vrsi isporuka pa njih prijavi. Tako ces mu zatvoriti posao i gotovo.

I ako je sve to nelegalno spasces neke ljude sigurnog trovanja. Eto dobrog dela.
[ Lacika.1991 @ 17.07.2009. 22:39 ] @
pa koliko ja znam hranu i donose sa kamionom,i to onim velikim,sa prikolicom i po,znači više od sto svinja ima garant.e sad ćale mi ubeđen oko one brojke,a objekat je popriličan
[ Horvat @ 17.07.2009. 23:25 ] @
hajde sutra uslikaj objekat

stvarno je cifra od 1 000 komada malko ...velika
[ Lacika.1991 @ 17.07.2009. 23:29 ] @
jel može slika od google eartha xD tamo se vidi koliko je to?
[ musicmaster @ 17.07.2009. 23:39 ] @
Može, daj da vidimo.
[ Lacika.1991 @ 18.07.2009. 11:58 ] @
evo ga taj famozan svinjac xD

http://img20.imageshack.us/img20/4946/hmmmmy.jpg
[ musicmaster @ 18.07.2009. 13:07 ] @
Sudeći po drveću koje je pored (senke drveća) objekat i nije baš nešto mali....
Kao što već reče neko na ovoj temi, to mora biti udaljeno - propisno, a nije.

Jadno drveće....
[ Lacika.1991 @ 18.07.2009. 13:09 ] @
jesam rekao da nije mali,a objekat sudeći po google earthovom metru udaljen 36m od moje kuće??? pa vi vidite,kad počne da miriše,ih milina,sinoć sam išao trčati,posle sat vremena trčanja kada sam ušao u kuću,odeća mi je smrdela kao da sam svinjac čistio xD
[ Horvat @ 18.07.2009. 13:12 ] @
da bas veeliko izgleda,preko 50 m dugacko...
uzmi google earth lenjir i izmeri duzinu i sirinu objekta
[ Lacika.1991 @ 18.07.2009. 13:17 ] @
ako google earth ne laže,dužina je oko 53 metra a širina je oko 9,50-10 metara
[ Horvat @ 18.07.2009. 13:19 ] @
znaci preko 500 kvadrata...bice da tvoj otac nije daleko od istine...

realno ,sadi sto vise drva i zive ograde
"imaginarno" zali se svim zivim inspekcijama i zastitarima
[ Lacika.1991 @ 18.07.2009. 13:23 ] @
uh ni ja nisam znao da može u 500 kvadrata da stane tolko prasića,nije problem saditi drveće problem je čekati 10-15 godina da malo porastu,a ja za 10-15 godina ko zna gde ću biti xD
[ Horvat @ 18.07.2009. 13:30 ] @
pa ne moze bas 1000,ali nije ni mala brojka,pogotovo zavisi od industrijalnosti - manje mesta vise papaka ,tj. nije bitna "udobnost" nego profitabilnost ;)

pa sadis brzo rastece,kupis tuje koje su visoke vec barem 2 m... samo sve to kosta...
[ Lacika.1991 @ 18.07.2009. 13:32 ] @
ma ne pada meni napamet da ja nešto sadim,pa nemože to tako,nema ni 40m do moje kuće a smrdi do pola sela,srediće se nešto tu