[ viktorparacin @ 14.07.2009. 12:37 ] @
Trazio sam, ali nigde konkretno nisam naisao koja je razlika izmedju jednog i drugog, sem cene i vizuelnog izgleda. Dali cu i sta dobiti ili izbuti ako stavim jedan i drugi. Voleo bih da cujem misljenje. Nije problem u hiljadu dinara razlike, ali cisto me interesuje.
POzz
[ vladd @ 14.07.2009. 16:09 ] @
Aktivni ugalj je neskodljivo sredstvo za sterilizaciju. Moze da pomogne ubijanju bakterija, koje se namnoze u sistemu klime, i prave neprijatne mirise.
BAr ce ih biti u manjem broju u vazduhu iz sistema za ventilaciju

Ali, ne sprecava viruse, i poznati klima virus koksaki.

Ako mogu da stanu oba filtera, ne vidim zasto ga ne ugraditi, ako se zeli. I ako ne smetaju uvecani troskovi.

Poz.
[ viktorparacin @ 14.07.2009. 16:49 ] @
Reseno! hvala. odo da kupim taj sa akt uglj,
pozz
[ etjen @ 14.07.2009. 23:16 ] @
Citat:
vladd:

Ali, ne sprecava viruse, i poznati klima virus koksaki.

Poz.

odakle ta priča za koksaki? To sam već dva puta ovde čuo. Jel može neko objašnjenje?
[ Zarko Silic @ 14.07.2009. 23:47 ] @
Citat:
etjen: odakle ta priča za koksaki? To sam već dva puta ovde čuo. Jel može neko objašnjenje?

Prvi put si cuo od mene na ESu, a prica pocinje negde od sredine 90ih (u Evropi), mozda nesto ranije i dolazi, prvo iz Grcke gde se u velikim cenralnim klima sistemima detektuje postojanje ovog virusa. Otprilike u isto vreme identicna prica dolazi iz Izraela gde izraelski naucnici pronalaze pogodno tlo za razvoj ovog virusa u ventilacionim kanalima cenralnih klima sistema. Ako se ne varam o slicnoj temi su Amerikanci objavljivali vise radova jos dalekih 70tih.

Ne vidim veliku razliku izmedju velikih centralnih klima sistema i krajnje tehnicki slozenih, gotovo principielno identicnih, u danasnjim automobilima. Pogotovo zanimljivim "lavirintima" i papirnim filterima.

P.S. Koksaki je opasan virus od koga, kada se zarazite, ne postoji izlecenje i zato treba preduzeti sve sto je u nasoj moci da do toga ne dodje:
Bolje spreciti nego leciti. Pogotovo ako je ovo drugo neizvodljivo.
Jedna od mera predostroznosti je i redovno odrzavanje klima uredjaja.
[ Goran Mijailovic @ 15.07.2009. 01:56 ] @
Ja znam da se u klima sistemima moze zapatiti bakterija legionela (legionarska bolest) a za koksaki prvi put cujem?!
[ Zarko Silic @ 15.07.2009. 10:33 ] @
To me zaista cudi? Ima veoma mnogo pisanja na ovu temu i po domacim i po stranim sajtovima, a postoji i brijna literatura nastala pre pojave interneta.

Evo, na brzinu nesto sa googla

http://www3.serbiancafe.com/en...1/eko-robot-ubija-koksaki.html

(Zanimljivo je da mu je nas covek dosao glave )

Recimo jedan detalj koji se cesto spominje:

Citat:
Šta je koksaki virus?

Svi zatvoreni klima-sistemi koji se ne održavaju predstavljaju potencijalnu opasnost od virusnih infekcija. Ono što je bitno istaći jeste da svi virusi ovog tipa obično napadaju organizme koji su imunološki slabi.

[ Ivan Dimkovic @ 15.07.2009. 10:36 ] @
Postoji jos elegantnije tehnicko resenje, kroz klima cevi jednostavno sprovesti jace UV neonke koje bi emitovale jako UV svetlo - doduse to bi povecalo potrosnju zbog toplote, ali vrlo jako UV svetlo sasvim lepo unistava DNK/RNK materijal ;-)
[ Zarko Silic @ 15.07.2009. 10:44 ] @
Evo kad se vec Dimkovic javio, mogu spomenuti da je u Zapadnoj Nemackoj (tada jos nije bila ujedinjena) postojao zakon koji je striktno regulisao upotrebu klima sistema u "gradjevinarstvu". Drugim recima ugradnja je bila strogo kontrolisana i uglavnom zabranjena, kad su u pitanju veliki sistemi. Ako me pamcenje sluzi, rec je o pocetku 80-ih ili srdine 70-ih, ne secam se precizno.
[ Ivan Dimkovic @ 15.07.2009. 10:49 ] @
Nemci generalno ne vole klime preterano (probaj da ih ubudzis u stan... ima da se otelis od dozvola) tako da je meni drago sto imam klimu u firmi koju krljam na 18 C sve vreme ;-) Mada lako je Nemcima pricati price sa njihovom klimom - kad odu u Grcku na odmor zaborave na to ;-)

Sad on topic - klima uredjaji jesu potencijalni izvori raznih bakterioloskih i virusnih bolesti - filter sa aktivnim ugljom je korisna stvar jer je u stanju da eliminise nesto bakterija. Tako da nesto koristi a nista ne skodi, iz cega sledi da bi trebalo stavljati ga uvek.

Interesantno, u mom autu ako postoji automatska klima (tzv "thermotronic") koristi se po defautlu aktivirani ugalj, a kod manuelne (sto oni nazivaju "thermatic") se po defaultu koristi obicni (koji je moguce zameniti sa filterom sa aktivnim ugljem koji je manji i drugaciji od onog za automatsku klimu) - valjda je teorija da automatska klima stalno radi, tj. vise se koristi pa je pametnije imati vecu bakterijsku zastitu.

U svakom slucaju - preporuka. Klima uredjaji su leglo bakterija pogotovu u ovim toplim danima. Ne treba davati bakterijama prednost u startu ako vec ne mora ;-)
[ etjen @ 15.07.2009. 13:58 ] @
ja sam stvarno prvi put čuo za ovo ovde. (mislim ne za koksaki nego za vezu koksakija sa klima uređajima)
Hvala na informacijama.
[ zex24 @ 16.09.2009. 17:08 ] @
Jel moze neko da objasni sta se sve podrazumeva pod pravilnim odrzavanjem klime?

[Ovu poruku je menjao zex24 dana 16.09.2009. u 19:04 GMT+1]
[ markonatom @ 16.09.2009. 17:38 ] @
Pa ja ti mogu reci ono sto sam ja radio u servisu. Znaci imas zamenu filtera i dopunu isto kao kucna klima. Filter moras cesce a dopuna tek kada osetis da duva hladno a ti se i dalje znojis:)