[ musicmaster @ 16.07.2009. 02:21 ] @
... ili poneki moderator na Elitesecurity forumu,
zaista voli da upadne sa 'dodatnim' moderatorskim privilegijama,
bez ostavljanja "traga" i da makne ili doda koje slovce iz nekog nepoznatog razloga,
tom i tom određenom postu... ?

Recimo, čisto dosade radi... ?
Šta mislite o tome?

Znači, ne mislim na sređivanje teme...
Ovo na šta tipujem je "mala operacija" a la Pink Panther, .... u međuvremenu, u prolazu,
kad baš taj korisnik nije logovan, i tako... bez ikakvih obaveštenja na email i slično..

Radi li se to na ES-u ili ne?
[ SASA M. @ 16.07.2009. 04:30 ] @
Ja odavno ne dobijam info o obrisamim porukama, pa posle ne mogu da se setim ni gde sam pisao. Nikakav trag. Puf i vise nema. Ne mogu ni da se zalim, slike ekrana ne vrede ovde.
[ Kosuth @ 16.07.2009. 11:49 ] @

A šta si ti ovde očekivao,demokratiju u izvornom obliku?

Pa toga ni u vreme Tite nije bilo,a kamoli danas...

Tek će brzodolazeća budućnost pokazati od kakvog će uticaja biti raznorazni modeLatori javnog mnjenja,dakle i samog mišljenja,a kamoli izrečenog i napisanog.

Svet polako ali sigurno postaje jedna velika privatna prćija...
[ musicmaster @ 16.07.2009. 13:40 ] @
Ove generacije od 1981 pa na gore su ubi bože, da.
Ima pojedinaca koji i dalje gaje neke ljudske osobine,
ali retko. I kad takav pojedinac naiđe, njega okarakterišu kao Indigo...

Ma neee,... "Kosuth, nisi u pravu"..
To je ovaj PHP poludeo, to sam kod radi proizvoljno.
Dolazi i do tavih grešaka... I kompjuteri ih prave.
Khm..
[ a1200 @ 16.07.2009. 17:27 ] @
Ako je za utehu, i meni je brisano par totalno nebitnih poruka (niko nije prozivan, vredjan ni po kojoj osnovi), i to bez ikakvog obavestenja... puffff
@musicmaster: ne cini ti se....
[ musicmaster @ 16.07.2009. 21:08 ] @
Ono što se meni učinilo nisu komplet postovi nego samo slovo ili dva, bukvalno.
[ Take 5 @ 16.07.2009. 23:00 ] @
Zar ovoj temi nije pravo mesto u "Pitanja i predlozi"?
[ musicmaster @ 17.07.2009. 01:21 ] @
I ja sam se razmišljao oko toga...
Ali, mislim da je bolje ovako, jer da je tamo,
ličilo bi na kuknjavu neku...

Problem koji je iritantan i može da se otkloni,
ipak se odigrava svakodnevno, da se razumemo.
[ hemarikon @ 17.07.2009. 09:09 ] @
Ovi problemi su karkteristični za forume vezane za Srbiju. Na forumima koji su usmereni na druge države nastale iz bivše SFRJ nema toliko cenzure. Vlasnik foruma se ograniči da ne odgovara za mišljenja pojedinih diskutanata i to je uglavnom sve. Ne primećujem ovoliko uplitanje moderatora na recimo hrvatskom forumu

http://www.forum.hr/index.php

Pogledajte i sami koliko se puta upliće moderator ili administrator u diskusiju. Pominjem ovaj forum jer se i tamo "budalesa" na tromedji "komunizam-socijalizam-kapitalizam" pa izgleda dosta slično ovim forumima u Srbiji. Kultura i razumnost diskutanta su njegovo sopstveno obeležje i kao lična karakteristika nije osnov za uplitanje moderatora. Možda takvog uplitanja ima ali ja nisam primetio. Šta više slao sam "drske" i provokativna poruke da bih testirao njihovu toleranciju. Ali nije mi stiglo nikakvo upozorenje na email a još manje da mi je neko "upadao" u diskusiju kao što primećujemo da ovde moderatori redovno rade.

Takodje sam na nekim svetski poznatim forumima pokušao da utvrdim "prag tolerancije". U tom cilju sam na nekim chat rooms provocirao i vredjao učesnike diskusija. Administratori su me dva puta opomenuli putem email-a ali se nisu uključivali u diskusiju. Znam da su se neki diskutanti žalili na moje ponašanje ali to mi je i bio cilj. Slao sam spamove po nekoliko sati dnevno i nakon par nedelja su me jednostavno isključili videvši da ne reagujem na
upozorenja koja su mi uputili.

Znam da ovakvo ponašanje nije korektno i nije mi namera da tako postupam. Ono što me je pokrenulo na takvu akciju je činjenica da se moderatori na forumima u Srbiji stalno upliću u diskusije što mi baš ne izgleda uljudno. Ovo nije samo na elitesecurity, to je opšte pravilo, pogledajte druge forume. Ima još očajnijih primera kao što je B92 forum. Ako već žele da učestvuju u diskusiji, moderatori se mogu prijaviti pod drugim nick-om i učestvovati kao ostali diskutanti. Mada bi bilo najpoštenije da uopšte ne učestvuju ili da se odreknu titule "moderator".

Da, u Srbiji je CENZURA na svakom koraku. I o je osnovni razlog. Nameće se zaključak da ovi forumi nisu nezvisni, već imaju neke (kakve?) veze sa državnim aparatom.

[ Zoran Rodic @ 17.07.2009. 10:45 ] @
Moderatori, supermoderatori i administratori su takođe korisnici ovog foruma koji sa punim pravom učestvuju u diskusijama pod svojim korisničkim imenom.
Učestvovati u diskusijama pod dva korisnička imena je krajnje licemerno kako prema ostalim korisnicima tako i prema meni kao moderatoru jednog dela foruma, koji sam svojevoljno odlučio da svojim punim imenom i prezimenom stanem iza svake svoje napisane reči.
Pravilo je da moderator ne moderiše temu u kojoj učestvuje, mada ni to nije munjom u kamen zapisano, a Mad Zone svakako nije ugao iz koga se generalno može posmatrati ceo elitesecurity pa i uloga moderatora.
Ceo ES ima ukupno 184 podforuma od kojih na samo par foruma postoji potreba za strožijom moderacijom i to samo u slučajevima kada pojedini korisnici nisu do kraja pročitali ono sa čim su se složili prilikom registrovanja na forum.
Ispravljati gramatičke ili greške u kucanju, uklanjanje psovki i uvreda svakako ne spada u cenzuru već u moderaciju koja je u skladu sa pravilnikom.

Reći da je ES režimski forum jeste u najmanju ruku smešno, ali nije moje da to pojašnjavam ... ako je uopšte i potrebno.
[ vladd @ 17.07.2009. 11:47 ] @
Citat:
hemarikon: ...
Takodje sam na nekim svetski poznatim forumima pokušao da utvrdim "prag tolerancije".


Vec si na svetski poznatom forumu, tako da ne vidim svrhu davanja primera.

Pogotovo se pozivajuci na forum sa jednim adminom, i tematikom opstedrustvene svastare....ocekujes od jednog coveka da prelista 40000 postova...

Ispravljanje gramatike se radi samo ako se menja smisao, mada bi svaki ucesnik u pisanju posta trebao da koriguje, bar interpunkciju, ako ne gramatiku, u svom postu.

Poz
[ hemarikon @ 17.07.2009. 15:29 ] @
Citat:
@Zoran Rodic: Učestvovati u diskusijama pod dva korisnička imena je krajnje licemerno

Na nekim hrvatskim (oni što u nazivu negde imaju "hr") forumima se javljam pod drugim nickom, na yahoo i aim sam pod drugim ovde na ES sam izabrao nick koji se vidi. Nemam obaveza prema bilo kome da koristim jedinstven nick pa to ne smatram licemernim.

Citat:
Reći da je ES režimski

To ne tvrdim, samo se pitam. Zato je tamo znak pitanja.

Citat:
@vladd: Vec si na svetski poznatom forumu, tako da ne vidim svrhu davanja primera.

Znaš, ja uvek sumnjam u autoritete. Zato ne pokušavam ni sebe da nametnem kao autoritet. Stoga u mojim komentarima navodim mehanizme kojima se možete poslužiti da proverite tačnost navoda.

Citat:
Pogotovo se pozivajuci na forum sa jednim adminom, i tematikom opstedrustvene svastare....

Da li je ovo deminutiv?

[ vladd @ 17.07.2009. 16:11 ] @
Ucestvovanje na JEDNOM forumu sa dva nicka je licemerno. Za ostale forume je slobodno birati nesto drugo, cesto je i nemoguce odabrati slican nick zbog postojecih. Ja licno, se trudim, ali od desetak registracija dve su bile nemoguce sa ovim nickom(i ovaj nick je posledica nemogucnosti da se registrujem, davno, sa vlada, vladad, pa sam izabrao da budem krvopija)

Citat:
hemarikon: Da li je ovo deminutiv?


Ne deminutiv, vec los primer.

Postoje geneze foruma i metode izbora "privilegovanih", tako da poredjenje foruma ne moze da se uradi ako to nije identicno.

Na ES_u su birani od korisnika, dobrovoljno, tako da ne vidim razlog da ne nastave sa "starim" poslom pametovanja i punjenja postova mudrolijama.

Problem moze da nastane ako se napravi zloupotreba(a to nema nikakve veze sa "cenzurom"), da privilegovani "potegne" svoje privilegije (metla, gumica..) u diskusiji sa kojom se licno ne slaze, a nisu prekrsena pravila foruma.

Za to postoji salter "Predlozi i pitanja", da se nesporazum pegla. Ali moze i Mad Zone...kada je vec mad.

A politika je zabranjena na IT forumu, pa makar postojala i Luda zona. I to u onom propagandnom smislu, pozicioniranja za jednu ili drugu nekakvu opciju.
Bar dok se ne napravi madmadmadmadmad zone...u ovom trenutku u svemiru, nemoguce je odrzati IT forum u Srbiji ako bi se spomenula politika...

Ali nam politika utice na zivote, i na internet i na svaku aktivnost i licni osecaj pravde, pa se u nekom kritickom osvrtu, objektivnoj formi, ne moze stoprocentno izbeci.

Poz
[ StORM48 @ 17.07.2009. 17:30 ] @
Kakva je bre ovo tema?

Ako postoje zamerke na rad moderatora, postoji forum "Pitanja i predlozi", pa svoje impresije treba postaviti tamo.

ES ne pruža mogućnost "tihog" editovanja, tako da su sve priče u tom smeru čista paranoja.

Obaveštenja na mail se šalju kada su postovi obrisani. Ako obaveštenje niste dobili, poruka nije obrisana već negde premeštena.

Pozdrav
[ hemarikon @ 17.07.2009. 18:58 ] @
Citat:
@vladd: Na ES_u su birani od korisnika, dobrovoljno,

To je problem, postavlja se pitanje koliko je takav moderator kompetentan da donosi odluke o odredjenoj temi. Može da učestvuje kao član i njegov uticaj će biti toliki koliko su mu tvrdnje argumentovne. Ali ako nameće svoje stavove putem sile, imamo problem.

[ musicmaster @ 17.07.2009. 22:38 ] @
Citat:
StORM48: Kakva je bre ovo tema?

Ako postoje zamerke na rad moderatora, postoji forum "Pitanja i predlozi", pa svoje impresije treba postaviti tamo.

ES ne pruža mogućnost "tihog" editovanja, tako da su sve priče u tom smeru čista paranoja.

Obaveštenja na mail se šalju kada su postovi obrisani. Ako obaveštenje niste dobili, poruka nije obrisana već negde premeštena.

Pozdrav


Nema nekog jakog osnova za zamerke, čini se da je u pitanju svakodnevnica na forumu ES'a,
zato nisam ni hteo da je "pišem" tamo.

Kada neki kornisnik izmeni svoj post nakon minut, neće pisati "ovu poruku je menjao korisnik dana tog i tog... "
Ali ako to uradi posle pola sata ili koliko već, biće toga (malih boldiranih slova dole) i to je ono što je zaista lepo na ovom forumu.

Međutim, moderatori imaju moć, da tako kažem - moć, da izmene post iz nekog bezveznog razloga,
da unakaze koju reč ili slično, bez "boldiranog dodatka" posle, kao kada bi neki korisnik to učinio nakon 2 dana i 23 časova.

Ti tvrdiš da ES ne pruža mogućnost a ja i dalje vrlo retko poverujem u ljude...
klasika, život... yebi ga.. :)

- Svakodnevnica.

Tema je kao rođena za ovde.. :D
pa šta bude neka bude.
[ Milan Gligorijevic @ 17.07.2009. 23:10 ] @
Citat:
Ali ako to uradi posle pola sata ili koliko već, biće toga (malih boldiranih slova dole) i to je ono što je zaista lepo na ovom forumu.

Nema razlike između načina kada post edituje korisnik ili moderator. Ako se post edituje u prvih 10 minuta nakon objavljivanja, obaveštenje ko je i kada editovao se ne pojavljuje. Moderator nema mogućnost da edituje post nakon prvih 10 minuta, a da se ne vidi da je editovao.

Žalbe i neke nejasnoće oko funkcionisanja foruma su za forum predlozi i pitanja, a ne ovde. Ukoliko neko hoće da iznese žalbu bez otvaranja teme u tom forumu, neka mi se obrati preko privatnih poruka.
Hvala.