[ IvanR. @ 17.07.2009. 17:07 ] @
Voleo bih da mi neko potvrdi ili (naravno) opovrgne da ako lice koje vozi bicikl u Austriji u pijanom stanju, a pri tom ga zaustavi policajac (pandur) koji, naravno, utvrdi da je lice zaista u pijanom stanju, automatski gubi dozvolu za upravljanje motornim vozilom?
Nesto mi ne zvuci realno, al´ ko ce ga znati, cudni su to ljudi :)
[ Horvat @ 17.07.2009. 18:51 ] @
kakve veze ima dozvola za motorno vozilo sa biciklom?
[ Kosuth @ 17.07.2009. 19:09 ] @
Citat:

Pa kad malo bolje razmisliš i nije da nema nikakve veze.
Prvo biciklista je apsolutno ravnopravan učesnik u saobraćaju imao on dozvolu za upravljanje motornim vozilom ili ne.
Dakle u svakom slučaju je otežavajuća okolnost ako neko ko ima dozvolu vozi bicikl u pijanom stanju i time ugrožava saobraćaj i ko će garantovati da to neće učiniti(napiti se)prilikom upravljanja motornim vozilom,tako da ako je tako nešto i institucionalizovano u Austriji,verovatno ima preventivni karakter,a o prevenciji saobraćajnih nezgoda se i kod nas mnogo priča nakon usvajanja ovog novog zakona o saobraćaju
[ Horvat @ 17.07.2009. 19:12 ] @
znaci ako ne poneses dozvolu sa sobom mozes da pravis sranja,a ako poneses ne mozes??

seo je na bajs,ne u auto...
[ NicholasMetropolis @ 17.07.2009. 19:39 ] @
Citat:
Horvat: znaci ako ne poneses dozvolu sa sobom mozes da pravis sranja,a ako poneses ne mozes??

seo je na bajs,ne u auto...

Nešto sam čuo negde ovih dana, zaboaravio sam samo konkretnu zemlju, da ako kao pešak napraviš prekršaj, a pri tome imaš vozačku dozvolu, imaš reperkusije po istu, da li je u pitanju suspenzija na određeno vreme, ili kazneni poeni, stvarno ne mogu da se setim...

Da li neko zna nešto o ovome?
[ Ivan Dimkovic @ 17.07.2009. 19:43 ] @
U DE mogu da ti zveknu poene ako napravis neko s***** na biciklu takodje - ne sumnjam da je u Austriji isto

Cak i kao pesak.

Zakon o saobracaju regulise kompletan saobracaj, a pesaci i bicikliste su ravnopravni ucesnici u istom.

To ako ne nosis dozvolu ti nece nista pomoci, jerbo ako si mrtav pijan sa biciklom napravio neko s***** - i murija te uhvati, prvo sto ce uraditi je identifikacija, a onda se vrlo lako dodje do podataka koji im trebaju ;-)

Ako si mrtav pijan - najvise se isplati da uzmes taksi.

Stavise nema tu nista cudno - ako si ti u stanju da kao pijan pravis sranja u saobracaju biciklom, ne samo sto trenutno ugrozavas bezbednost saobracaja, vec ako si toliki idiot postoji dobra sansa da ces to isto raditi i u autu - i zbog toga ce ti zveknuti kaznene poene, da malo razmislis o tome...
[ germanchc @ 17.07.2009. 19:48 ] @
Kod nas je malo drugacije stanje , ako vozis motor u pijanom stanju i zveknes nekog npr. juga dobijas zabranu upravljanja samo za A kategoriju ali auto mozes i dalje da vozis... posle te uhvate u pijanom stanju sa autom ali to neznaci da sutra ne mozes da uzmes da vozis kamion.....
[ Ivan Dimkovic @ 17.07.2009. 19:52 ] @
Pa zar to nije konacno regulisano sa novim zakonom o bezbednosti u saobracaju koji ce se primenjivati od kraja godine koji uvodi centralni registar sa punktama??

Inace taj trenutni stav je totalni kretenizam, btw, jer osoba je jedna - i njen odnos prema bezbednosti nije promenljiv u odnosu na to kakvim vozilom upravlja. Ako je neko - idiot, on je idiot i na biciklu i u autu i u kamionu.

Poeni su zakon, inace... ne da deluju nego ubijaju. Moj ex kolega divljao ko nezdrav sve do momenta kada je skontao da mu nedostaje 3 punkte za druzenje sa psihijatrom - sada covek vozi ko auto instruktor jbt, sve po propisima :-)
[ Catch 22 @ 17.07.2009. 20:05 ] @
A zašto svi ovde pominjete bicikl, kad je autor teme lepo pitao za biciklu (u republici Austriji)?

(crvena bicikla naslonjena na belu fiću)
[ jablan @ 17.07.2009. 20:21 ] @
^ Ne kapiram.
[ Horvat @ 17.07.2009. 20:26 ] @
ni ja...

a kakve veze ima to sto ti kao pesak napravis prekrsaj,ili kao biciklista?!

ako predjes, lupam sad, 10 m od pesackog,dobices 2 tacke u vozacku??
gluposti
[ Ivan Dimkovic @ 17.07.2009. 20:31 ] @
Citat:
Horvat
a kakve veze ima to sto ti kao pesak napravis prekrsaj,ili kao biciklista?!

Naravno da IMA veze - ako ti kao biciklista napravis tezak prekrsaj - recimo tesko ugrozavanje bezbednosti saobracaja tako sto ces uleteti u raskrsnicu na crveno, ti si OPASAN po saobracaj, i ta opasnost proizilazi iz tvoje nepromisljenosti - i moze da se manifestuje bilo kad. Zbog toga sto ugrozavas saobracaj ti dobijas punktu/punkte.

Kolicina punkti je zapravo mera koliko tvoja persona ugrozava bezbednost saobracaja - primeti da bezbednost saobracaja mozes ugrozavati na vise nacina, ne samo upravljanjem motornim vozilom.

Citat:

ako predjes, lupam sad, 10 m od pesackog,dobices 2 tacke u vozacku??

Vrlo malo verovatno - medjutim ako, recimo, pijan izadjes na magistralni put na kome je zabranjeno pesaciti, to pokazuje koliki si idiot i opasnost za saobracaj. A ljudima sa pilecim mozgom je obicno potreban Pavlovljev refleks da ne rade idiotizme, a punkte + novcana kazna deluju na jako veliki broj slucajeva.
[ Catch 22 @ 17.07.2009. 20:57 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: ...ti dobijas punktu/punkte

tj. poene (kaznene)...
(point / punkt / poen)
[ Ivan Dimkovic @ 17.07.2009. 21:01 ] @
Ma da... poene... vidis da sam poceo ovaj 'arbajterski da govorim :)
[ zaraza @ 17.07.2009. 21:03 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: U DE mogu da ti zveknu poene ako napravis neko s***** na biciklu takodje - ne sumnjam da je u Austriji isto

Jes vala, najvise ugrozavas saobracaj kad izletis biciklom u suportnu traku na autobus pun turista....

Citat:
Ivan Dimkovic
Stavise nema tu nista cudno - ako si ti u stanju da kao pijan pravis sranja u saobracaju biciklom, ne samo sto trenutno ugrozavas bezbednost saobracaja, vec ako si toliki idiot postoji dobra sansa da ces to isto raditi i u autu - i zbog toga ce ti zveknuti kaznene poene, da malo razmislis o tome...

Ako sudovi i policija bacaju pasulj sta ce biti za par meseci, onda je to AKO u redu.

Ovo je cisto glupiranje...
Ako biciklista pravi gluposti onda protiv njega treba podneti istu prijavu kao i protiv pesaka koji pravi gluposti...
I pijan pesak moze kroz raskrsnicu na crveno...i sta onda, da mu se uzme dozvola za pesacenje?
[ Horvat @ 17.07.2009. 21:08 ] @
cekaj,znaci lik se nacvrca i pesice hoda i udari banderu [vidi dve,i taman ode u sredinu...] on ce dobite kaznu i mozda mu oduzeti dozvolu??

bas je isto izleteti bajsom i autom negde...
[ Ivan Dimkovic @ 17.07.2009. 21:16 ] @
Citat:
zaraza
Jes vala, najvise ugrozavas saobracaj kad izletis biciklom u suportnu traku na autobus pun turista....

Mozda u Srbiji nema puno biciklista, ali biciklisti mogu da izazovu vrlo teska sranja u saobracaju - znam posto zivim u zemlji gde su bicikli cesta pojava.

Citat:

Ako sudovi i policija bacaju pasulj sta ce biti za par meseci, onda je to AKO u redu.

Ne, pricip poena je da poeni korespondiraju sa tvojom opasnoscu po saobracaj (kao indeks kolika si budala, recimo) i imaju visestruku svrhu:

1. Kaznjavanja (kazne koje nose poene obicno kostaju vise)
2. Preventive (posle odredjene kolicine poena imas malo vece posledice, sto bi trebalo da te odbija od kretenizma)
3. Edukativne (posle odredjene kolicine poena ides na pregled i doskolavanje o bezbednosti saoracaja)

To nije nikakva budalastina - postoje sasvim pouzdani podaci o smanjenju tragedija u saoracaju sa ovim.

Citat:

Ovo je cisto glupiranje...

Glupiranje po tebi - ima zemalja gde nije glupiranje i gde i te kako deluje. Nemam nista protiv da ostane glupiranje po tebi, ali mi je jako drago da nije glupiranje tamo gde ja vozim.

Citat:

Ako biciklista pravi gluposti onda protiv njega treba podneti istu prijavu kao i protiv pesaka koji pravi gluposti...
I pijan pesak moze kroz raskrsnicu na crveno...i sta onda, da mu se uzme dozvola za pesacenje?

Ne, kao sto sam ti rekao - registar poena je vezan za TVOJE UGROZAVANJE BEZBEDNOSTI SAOBRACAJA, a saobracaj mozes da ugrozavas i kao pesak i kao biciklista. Ne znam sta ima toliko komplikovano u tome.

Naravno da ces biti i tuzen i kaznjen dodatno ako si napravio neko vece s*****, recimo da je zbog tvog izletanja na ulicu neko poginuo ili teze povredjen, ili je nacinjena veca materijalna steta.

Citat:
Horvat
cekaj,znaci lik se nacvrca i pesice hoda i udari banderu [vidi dve,i taman ode u sredinu...] on ce dobite kaznu i mozda mu oduzeti dozvolu??

To sto pricas nema veze sa mozgom a nisi ni preterano duhovit. Kazne su za ugrozavanje bezbednosti saobracaja, ne tvoje glave. Dakle ako pijan izletis na auto put, ti si ludak kome treba psihijatrijska evaluacija, a ne samo poeni.

Citat:

bas je isto izleteti bajsom i autom negde...

Ti mora da se salis? Video bi ti facu da ti na magistralu izleti biciklista ili pijana budala, a ti ides 100 km/h.
[ Horvat @ 17.07.2009. 21:20 ] @
pa jbte da izleti na magistralni put odmah u cuzu,kakve to veze ima sa vozackom dozvolom
[ Ivan Dimkovic @ 17.07.2009. 21:23 ] @
Pa ima veze - kao prvo, ti si idiot koji ugrozava bezbednost saobracaja, zbog toga ce ti skociti indeks "idiotizma", tj. bice ti upisani poeni u kazneni registar.

Dozvola se ne oduzima dok ne napunis 18 poena ovde - ako si uspeo pesacenjem da napunis 18 poena ti si zapravo totalni idiot, koji definitivno nije ni za pesacenje a kamo li za volan. Sa toliko poena se sumnja da imas psihijatrijski problem i ides na test da se vidi da nisi moron. Ako si moron, bices proglasen takvim i prema tebi ce ocigledno biti preduzete odredjene mere kako bi zastitili okolinu od tvojeg idiotizma.

NARAVNO - kazne koje nose poene za pesake i bicikliste su DALEKO redje, i potrebno je da budes stvarno apsolutni kreten da ti se tako nesto desi - sto je takodje u korespodenciji sa rizikom, sa autom daleko lakse dobijas poene iz prostog razloga sto sa autom mozes daleko lakse dovesti sebe i druge u opasnu situaciju.
[ Darko Nedeljković @ 17.07.2009. 21:36 ] @
Citat:
Inace taj trenutni stav je totalni kretenizam, btw, jer osoba je jedna - i njen odnos prema bezbednosti nije promenljiv u odnosu na to kakvim vozilom upravlja. Ako je neko - idiot, on je idiot i na biciklu i u autu i u kamionu.

Moram da te demantujem Dimkovicu - jedan moj prijatelj je profesionalni vozac autobusa (sto znaci da ne sme imati ni kap alkohola u organizmu) i on se tog pravila bey izuzetka pridrzava vec 20 godina koliko se bavi poslom. Medjutim, kad je na godisnjem odmoru ili vikendu, zna da se napije i sedne u auto sa nivoom alkohola vecim od dozvoljenog, tako da ja znam da mu je 3x bilo uskraceno koriscenje automobila po 3-6 meseci. Naravno, nije mu bilo lako bez automobila, ali tako mu i treba. Ipak, ne bih se slozio da mu zbog toga treba zabraniti voznju autobusa jer bi time on, zena i dete ostali bez hleba na stolu, narocito kada se uzme u obzir cinjenica da u firmi imaju coveka zaduzenog da proverava nivo alkohola vozaca pre nego sto im preda autobus.

Sto se mene licno tice, kad pijem ne vozim, kad vozim ne pijem, to je pravilo koje primenjujem bez izuzetka. Ipak, jednom u zivotu sam se toliko napio da se niceg ne secam, ali su mi pricali da sam uyeo bicikl od nekog i pravio razne akrobacije

Citat:
Naravno da IMA veze - ako ti kao biciklista napravis tezak prekrsaj - recimo tesko ugrozavanje bezbednosti saobracaja tako sto ces uleteti u raskrsnicu na crveno, ti si OPASAN po saobracaj, i ta opasnost proizilazi iz tvoje nepromisljenosti - i moze da se manifestuje bilo kad.

Pa i ako kao pesak iskocis pred auto u punoj brzini nisi nista manje opasan niti nepromisljen. Pretpostavljam da sve sto vazi za bicikl, vazi i za rolere?
Inace, ti pricas o kontroli alkohola kada se napravi neki prekrsaj, dok je ovde kontrola obicno rutinska, patrola stane pored puta i zaustavlja svakog. Znaci, ovde da postoji takav propis, svaki biciklista bi bio zaustavljen i proveren.
[ jericho1405 @ 17.07.2009. 21:42 ] @
Vozacka dozvola predstavlja priznanje da si savladao kodeks ponasanja u saobracaju i vjestinu upravljanja nekim tipom vozila. Obzirom da si uspjesno polozio sve testove, svjestan si i znas kako moze, tj. ne moze da se ponasa ucesnik u saobracaju bez obzira na nacin kretanja. Ako se, uprkos poznavanju tih pravila, ne pridrzavas istih, logicno, da ces na neki nacin biti sankcionisan.

Indenticne stvari se desavaju u mnogim drugim oblastima ljudskog djelovanja. Policija, vojska, sportisti itd itd. Ukoliko ne postujes naucena pravila, jednostavno, certifikat/priznanje/whatever se gubi ili, prosto, takva osoba bude kaznjena.
[ Ivan Dimkovic @ 17.07.2009. 21:44 ] @
@Darko Nedeljković,

Ma super - ti eto garantujes za tvog prijatelja "profesionalnog vozaca", a da li bi mogao da garantujes za bilo koga drugog ko je uhvacen sa povecanim nivoom alkohola u krvi u autu da to ne bi uradio i u busu?

Ozbiljno, da li bi?

A onda razmisli sta je cilj zakonske regulative - za bilo koji zakon ces naci neki mali broj ljudi koji su "izuzetak". Na zalost, ne postoji resenje da se zakonom obuhvati svaki pojedinac, vec zakon regulise tako sto bez nepotrebnih problema povecava bezbednost. To znaci da se koriste neki proseci u regulativi - jer bi sve ostalo bilo apsolutno nemoguce.

Mislim, mozda ti ili ja mozemo da vozimo sasvim OK sa 0.5 promila alkohola u krvi (primera radi samo - sa 0.5 bi nase psihomotorne sposobnosti sigurno bile manje) - medjutim, zakon mora da uzme neki prosek, i tu postoji vrlo jasna statistika sta se desava sa 0.0, 0.1, 0.3, 0.5 itd... Neko drugi moze da bude nesposoban sa 0.3... A negde se mora podvuci crta, a to se obicno radi tako da se maksimizuje pozitivan efekat a minimizuju negativni.

Citat:

Ipak, ne bih se slozio da mu zbog toga treba zabraniti voznju autobusa jer bi time on, zena i dete ostali bez hleba na stolu, narocito kada se uzme u obzir cinjenica da u firmi imaju coveka zaduzenog da proverava nivo alkohola vozaca pre nego sto im preda autobus.

Vidi, nema svaka firma "coveka koji proverava" niti moze postojati garancija da se svi toga pridrzavaju. Zakon sasvim validno i opravdano pretpostavlja da osoba koja vozi auto u intoksikovanom stanju moze biti ista takva opasnost ako vozi autobus, i da cinjenjem nekog opasnog prekrsaja u autu njegov profil rizika skace, bez obzira na to sta on vozi.

U predhodnom pasusu sam objasnio zasto je tako - zakon gleda interes ukupne zajednice, ne moze da se "tweakuje" da bude prilagodjen svakom pojedincu.

Na kraju krajeva, ako tvoj prijatelj ZNA da bi mu bila oduzeta vozacka i za bus tj. sredstvo za rad - sta mislis, kako bi to uticalo na njegovu odluku da li da vozi sa alkoholom u krvi? Sigurno bi postojala manja sansa da vozi auto pijan - sto je pozitivno i dobro za opstu bezbednost saobracaja.

Citat:

Sto se mene licno tice, kad pijem ne vozim, kad vozim ne pijem, to je pravilo koje primenjujem bez izuzetka. Ipak, jednom u zivotu sam se toliko napio da se niceg ne secam, ali su mi pricali da sam uyeo bicikl od nekog i pravio razne akrobacije

Da bi dobio poene zbog voznje bicikla ti bi morao da napravis neko podebelo s***** ovde... Sto znaci da su akrobacije van nekog veceg puta sasvim cista stvar :)

Citat:

Pa i ako kao pesak iskocis pred auto u punoj brzini nisi nista manje opasan niti nepromisljen. Pretpostavljam da sve sto vazi za bicikl, vazi i za rolere?

Vazi za bilo koju OSOBU koja ugrozava bezbednost saobracaj - nebitno sta vozis.

Citat:

Inace, ti pricas o kontroli alkohola kada se napravi neki prekrsaj, dok je ovde kontrola obicno rutinska, patrola stane pored puta i zaustavlja svakog. Znaci, ovde da postoji takav propis, svaki biciklista bi bio zaustavljen i proveren.

Ne, ne pricam o kontroli alkohola (osim toga, ovde ne postoji "rutinska kontrola" - policajac moze da te zaustavi ako i samo ako krsis neki saobracajni propis ili si na poteri)

Ocigledno je da ce ti kontrolisati alkohol kao biciklisti jedino ako si napravio neko tesko s*****, ili vozis po nekom vecem putu kao mentol a pored saobracajne policije.

[ germanchc @ 17.07.2009. 21:51 ] @
@Darko: Ne znam bas.... taj ko uzima hleb od voznje ne treba ni da pomisli na alkohol a kamoli da se malo provoza e. kategorijom ako se dan pre toga usljokao pa sada nema 0.1 promil alhohola u krvi ali zato ima mamurluk,a i sa ovim drugim se ne slazem , skoro sam gledao emisiju o nekim likovima koji su izabrali kao izbor za samoubistvo izlazak na sine pred voz , masa masinovodja prica kako su posle toga kraci ili duzi vremenski period bili totalno van sebe...

[ Ivan Dimkovic @ 17.07.2009. 21:57 ] @
Ja sam bio u tramvaju koji je bukvalno >razneo< auto (koji je odleteo nekoliko metara i zveknuo u semafor)

Vozac tramvaja je bio... u totalnom soku. Na svu srecu, nije bilo teze povredjenih ni mrtvih. Ne verujem da bi sistuacija bila ista drugacija da je izleteo biciklista na sine - da kojim slucajem biciklista pogine, mislim da bi se to i te kako odrazilo na "stanje u glavi" vozaca tramvaja cak i da on 100% nije kriv.

Jos gora situacija je da biciklista izleti nekom autu u opasnoj situaciji, hajde da kazemo SUV-u - vozac SUV-a, posto zna sta ce se desiti sa biciklistom ako ga zvekne, naglo skrene u stranu i opali neki mali auto, gde zbog jacine dolazi do teze povrede suvozaca u malom autu, koja ga ostavlja dozivotnim invalidom koji ce da hramlje zbog desne noge.

Hajde malo da razmislimo - neko ce reci "ma to se ne desava" - qrac se ne desava, desava se svaki dan negde. Jasno je da biciklista moze da napravi s***** bas kao i bio koji drugi ucesnik u saobracaju - i da zbog toga ne samo sto mora da odgovara, nego njegov profil rizika jeste nesto sto mora biti upisano u registar.

Nepoznanice ovde nastaju zbog nerazumevanja cemu registar poena sluzi - registar poena je, prosto receno, indeks vaseg rizika po ostale ucesnike u saobracaju. Mislim da je vise nego jasno da postoji vise nacina da vi ugrozite bezbednost saobracaja, i nisu svi u autu.

Takodje, kao sto jericho1405 rece - vozacka dozvola je sertifikat kojim, osim sto ste demonstrirali da umete da upravljate motornim vozilom, vi ste takodje demonstrirali da razumete koncepte bezbednosti u saobracaju, kao i da razumete i postujete saobracajna pravila (koja ne vaze samo za automobile, vec i za sve ostale ucesnike u saobracaju).

Ukoliko ste vi, nekim cudom, uspeli da nabijete dovoljan broj poena za uzimanje vozacke i to uz pomoc bicikla (a za to STVARNO treba da budete apsolutni idiot) - vi ste ocigledno pokazali da NE POZNAJETE ta pravila i NE RAZUMETE koncepte bezbednosti saobracaja i, zbog toga - sa punim pravom, gubite sertifikat koji tvrdi suprotno (vozacku dozvolu) - stavise, sa tolikim brojem poena se, takodje, dovodi u pitanje vase psihicko zdravlje - za sta se vrsi testiranje istog ;-)
[ mrkii @ 17.07.2009. 23:02 ] @
Samo da kazem da u potpunosti podrzavam Ivanovo razmisljenje.

Kakav je ono bio glup argument za vozaca autobusa koji kad vozi kamion onda je super trezan da ne izgubi dozvolu, a kada vozi automobil onda se napije jer mu nije ugrozena materijalna buducnost i boli ga k.... da li ce nekoga da ubije. Svasta :(

Citat:
Ipak, ne bih se slozio da mu zbog toga treba zabraniti voznju autobusa jer bi time on, zena i dete ostali bez hleba na stolu

A sta bi rekao da takav naleti na tvoju zenu i decu?
[ StORM48 @ 17.07.2009. 23:02 ] @
Haha... ja znam devojku, koja je U BEOGRADU platila kaznu zbog vožnje bicikla u pijanom stanju, pa vi vidite!

Po kom osnovu je tačno kažnjena - ne znam, ali je kažnjena.

Pozdrav
[ Ivan Dimkovic @ 17.07.2009. 23:10 ] @
@StORM48,

Treba ti "Zakon o OSNOVAMA bezbednosti saobracaja na putevima" (cesto se brka sa Zakonom o bezbednosti saobracaja) - koji trenutno vazi:

Citat:

Clan 3 - Učesnici u saobraćaju ne smeju da oštećuju put ili objekte na putu i da ometaju saobraćaj.

Clan 10 - vozilo je svako prevozno sredstvo namenjeno za kretanje po putu, osim pokretnih stolica bez motora za nemoćna lica i dečjih prevoznih sredstava;

Clan 164 - Vozač ne sme da upravlja vozilom u saobraćaju na putu ni da počne da upravlja vozilom ako je pod dejstvom alkohola.

^ Pandur je mogao da primeni nesto od ova 3 (a verovatno i jos nesto) - u svakom slucaju, kao sto se vidi, ni danas u Srbiji nije legalna voznja bicikla po javnim putevima u pijanom stanju. Naravno, sanse da vas neko uhvati su male - ali ako zaista vozite... eraticno i vidi vas policija - imaju cisto zakonsko pravo da vas kazne.

Cisto sumnjam da ce novi zakon biti blazi - stavise, vrlo verovatno ce poeni za alkoholisano stanje vaziti i za bicikl, posto je i to "vozilo" u zakonu - tako da ce, eto, i Srbija postati "ko Austrija"

Totalna propast ;-)
[ Horvat @ 17.07.2009. 23:20 ] @
znam i ja ljude kojima su naplacivali kazne zbog voznje u pijanom stanju [a i znam ljude koje su iz cista mira zaustavljali sa bajsa,koji su posle ponoci se vracali kuci,potpuno trezni...]
ali to nije isto kao i "oduzimanje" [tacnije udaranje kaznenih bodova] vozacke dozvole...
[ zaraza @ 17.07.2009. 23:28 ] @
Citat:

Mozda u Srbiji nema puno biciklista, ali biciklisti mogu da izazovu vrlo teska s****a u saobracaju - znam posto zivim u zemlji gde su bicikli cesta pojava.

Ima ih i te kako....pogotovo po selendarama, pa svaki put dozivis traumu kad ih obilazis neosvetljene, po kisi itd....

Citat:

Ne, pricip poena je da poeni korespondiraju sa tvojom opasnoscu po saobracaj (kao indeks kolika si budala, recimo) i imaju visestruku svrhu:

Znaci da ti poeni treba da se uvedu i pesacima.
Jer, i pesaci se isto glupiraju ko biciklisti.....voze po sred puta i tako to.... voze == setaju....

Citat:

Glupiranje po tebi - ima zemalja gde nije glupiranje i gde i te kako deluje. Nemam nista protiv da ostane glupiranje po tebi, ali mi je jako drago da nije glupiranje tamo gde ja vozim.

Nazalost, ovde ako ubijes biciklistu koji setka sorom u kasni sat ti ces da odgovaras...bez obzira dal je taj puta osvetljen ili da li je taj biciklista osvetljen itd....
Tako da - mozda si u pravu....
Al....ovi sto sam ih ja zaobilazio ko na slalomu rade to mrtvi trezni......

[ Ivan Dimkovic @ 17.07.2009. 23:33 ] @
Citat:
zaraza
Znaci da ti poeni treba da se uvedu i pesacima.

Poeni nisu vezani za prevozno sredstvo i vaze za SVE UCESNIKE U SAOBRACAJU. (po ko zna koji put) - pesaci su ravnopravni ucesnici u saobracaju. Ako pesak ugrozava bezbednost saobracaja, za njega takodje vaze kaznena pravila.

Citat:
Horvat
ali to nije isto kao i "oduzimanje" [tacnije udaranje kaznenih bodova] vozacke dozvole...

Nije isto - da bi ti "oduzeli" dozvolu treba da skupis odredjen broj poena. U DE je broj 18, i za to treba da se potrudis da budes nekoliko puta vrlo veliki idiot.

Ljudi koji dodju do velikog broja poena POTPUNO zasluzuju da im se oduzme dozvola bez diskusije (koje i nema). Nema tu puno price, pogotovu ako se uzme u obzir da manji prekrsaji koji nose po poen obicno zastarevaju i posle nekog vremena se ti poeni gube (ovo ne vazi za teze prekrsaje)

Ako je neko uspeo, recimo, 18 puta da predje crveno bajsom i da napravi pometnju, jasno je da je u pitanju totalni idiot - ne samo da mu treba oduzeti vozacku vec ga treba poslati na psihijatrijsko ispitivanje (sto se radi ovde je li...)
[ Darko Nedeljković @ 17.07.2009. 23:47 ] @
Citat:
Ukoliko ste vi, nekim cudom, uspeli da nabijete dovoljan broj poena za uzimanje vozacke...

Ne znam da li predstojeci zakon u Srbiji predvidja "nabijanje dovoljnog broja poena" , ili ce se dozvola oduzimati na prvo prekoracenje propisanog nivoa za 0.1% kao sto je to trenutno slucaj. I jos nesto - da li u Nemackoj i Austriji ti poeni zastarevaju posle odredjenog broja godina? Mislim da ce u Srbiji vaziti dozivotno. Sve u svemu kombinacija dozivotnih poena, oduzimanja dozvole na prvo prekoracenje nivoa alkohola i pravo policajca da stane na biciklisticku stazu oko Ade i prekontrolise svih par hiljada ljudi koji tu dnevno prodju, cine da ja ne podrzavam takav propis.

Citat:
vozilo je svako prevozno sredstvo namenjeno za kretanje po putu, osim pokretnih stolica bez motora za nemoćna lica i dečjih prevoznih sredstava...

Ispravka - da stane na stazu oko Ade i prekontrolise svih par hiljada ljudi na biciklima i rolerima. Onome kome nadje alkohol u krvi, sledi zabrana upravljanja automobilom, skuterom, tramvajem, autobusom i kamionom. Bicikl i rolere moze da vozi i dalje?
[ Darko Nedeljković @ 17.07.2009. 23:48 ] @
Citat:
Poeni nisu vezani za prevozno sredstvo i vaze za SVE UCESNIKE U SAOBRACAJU. (po ko zna koji put) - pesaci su ravnopravni ucesnici u saobracaju.

I, sta, ako 10x predje ulicu van pesackog prelaza oduzima mu se pesacka dozvola
[ Ivan Dimkovic @ 17.07.2009. 23:56 ] @
Citat:
Darko Nedeljković
I, sta, ako 10x predje ulicu van pesackog prelaza oduzima mu se pesacka dozvola

Eto, po ko zna koji put se potpuno masi poenta - ne, nece ti niko oduzeti vozacku dozvolu za prelazak van pesackog, osim ako ne izazoves neki sudar par puta sa tim. Sto se "pesacke dozvole" tice - ne, ne postoji tako nesto, ali postoji institucija psihijatrijske evaluacije ako si ugrozio bezbednost saobracaja veliki broj puta - sto moze da rezultuje nekim posledicama koje ce te spreciti da to radis ubuduce.

Besmisleno karikiranje necega sto je sasvim logicno i opravdano ne vodi nigde. Ljudi ne gube vozacke dozvole zato sto prelaze van pesackog - ali mogu da dobiju kaznene poene ako urade nesto gore, recimo setaju se auto putem ili pijani leze na raskrsnici.

Citat:

Ne znam da li predstojeci zakon u Srbiji predvidja "nabijanje dovoljnog broja poena" , ili ce se dozvola oduzimati na prvo prekoracenje propisanog nivoa za 0.1% kao sto je to trenutno slucaj. I jos nesto - da li u Nemackoj i Austriji ti poeni zastarevaju posle odredjenog broja godina? Mislim da ce u Srbiji vaziti dozivotno. Sve u svemu kombinacija dozivotnih poena, oduzimanja dozvole na prvo prekoracenje nivoa alkohola i pravo policajca da stane na biciklisticku stazu oko Ade i prekontrolise svih par hiljada ljudi koji tu dnevno prodju, cine da ja ne podrzavam takav propis.

Koliko mi je poznato, u Srbiji se isto planira "nabijanje" poena do visine kada se gubi dozvola. Detalje ne znam, tj. ne znam da li postoji "privremeno" i "trajno" gubljenje dozvole, te da li postoje edukativne mere kao i mere psihicke evaluacije...

Medjutim, jednostavno postoje stvari za koje se momentalno gubi dozvola, i tako ce sigurno biti i u Srbiji - recimo ako imas >1.1 promila alkohola u krvi, u DE si ga najebo - ne samo da ces izgubiti dozovlu vec ces biti krivicno gonjen (i mozda cak fasovati zatvor). Za 0.1 promil iznad dozvoljenog nivoa od 0.3 promila ces gotovo sigurno "samo" dobiti nekoliko poena, opomenu i novcanu kaznu.

Sto se skidanja poena tice - koliko mi je poznato, bilo je dosta kritika predloga novog zakona, ne znam da li su usvojili koncept gubljenja poena ali verujem da ce to biti uradjeno jer bez toga bi doslo do drasticnih efekata. Poeni treba da se gube posle nekog vremena, naravno za lakse prekrsaje (za teze se NE gube) + u DE recimo postoji mogucnost da skines koji poen ako dobrovoljno odes na dodatnu skolu o bezbednosti u saobracaju.

Citat:

Ispravka - da stane na stazu oko Ade i prekontrolise svih par hiljada ljudi na biciklima i rolerima. Onome kome nadje alkohol u krvi, sledi zabrana upravljanja automobilom, skuterom, tramvajem, autobusom i kamionom. Bicikl i rolere moze da vozi i dalje?

Opet besmisleno karikiras - niko ti nece oduzeti dozvolu ako si jednom vozio bicikl sa UMERENO VECIM nivoom alkohola u krvi (tipa 0.5 promila), ali ce ti uzeti dozvolu ako to vise puta uradis na javnom kolovozu (i ako privuces paznju da te provere, recimo vozis bicikl kao idiot cime, de-facto, ugrozavas bezbednost saobracaja)

Odvojena staza za bicikle nije put koliko mi je poznato osim ako nije deo kolovoza. Tako da "na Adi" vrlo verovatno mozes da vozis pijan bez problema ako tu ne prolaze automobili (pojma nemam da li...)

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 18.07.2009. u 01:06 GMT+1]
[ Darko Nedeljković @ 18.07.2009. 00:09 ] @
Citat:
Opet besmisleno karikiras - niko ti nece oduzeti dozvolu ako si jednom vozio bicikl sa UMERENO VECIM nivoom alkohola u krvi...

Pa ne znam da li ce to tako da funkcionise u Srbiji... Barem je dosad uvek bilo oduzimanje kada te jednom uhvate, a kontrolisu tako rutinski - stanu na neku saobracajnicu i kontrolisu sve koji naidju. Onako kako ti objasnjavas za Nemacku, meni deluje sasvim OK da ti zabrane upravljanje automobilom ako redovno vozis bicikl u alkoholisanom stanju i usput pravis neke prekrsaje, ali ovde... ne verujem da ce biti tako blage represivne mere.
[ Darko Nedeljković @ 18.07.2009. 00:14 ] @
Citat:
Odvojena staza za bicikle nije put koliko mi je poznato osim ako nije deo kolovoza. Tako da "na Adi" vrlo verovatno mozes da vozis pijan bez problema ako tu ne prolaze automobili (pojma nemam da li...)

Licno sam video dva policajca da stoje na biciklistickoj stazi i nesto proveravaju, sad nisam proveravao sta - da li proveravaju kacige ili alkohol... Nemam sad vremena da se bavim tumacenjem ZBS-a i ZOBS-a, ali cini mi se da je put svaka povrsina po kojoj se obavlja saobracaj, a saobracaj je svako kretanje ucesnika u saobracaju, a ucesnici u saobracaju su... svi oni koje smo vec ranije pomenuli.
[ Nevena79 @ 18.07.2009. 00:18 ] @
Citat:
Poeni nisu vezani za prevozno sredstvo i vaze za SVE UCESNIKE U SAOBRACAJU. (po ko zna koji put) - pesaci su ravnopravni ucesnici u saobracaju. Ako pesak ugrozava bezbednost saobracaja, za njega takodje vaze kaznena pravila.

@Ivan
SAmo jedno pitanje, ovo se odnosi na pesake sa vozackom dozvolom ili na sve pesake? Ako je ovo drugo onda mi je totalno debilno jer sta mogu uraditi skupi 1000 bodova ide do psihijatra i sta, zabranice mu da seta? A sa druge strane potpuno je glupo kaznjavati takvog pesaka ako on nema polozen vozacki ispit jer naprosto ne mora da zna pravila a ne postoje odvojeni delovi grada za takve pesake. Mislim glupo je to sto ja pricam ali poenta je valjda jasna. Nemaju izbora a nemaju polozeno.
[ Ivan Dimkovic @ 18.07.2009. 00:18 ] @
Ja ne vidim apsolutno nista represivno ako ti se oduzme dozvola zato sto si vise puta (u DE je potrebno dvocifreno) vozio bicikl u alkoholisanom stanju na kolovozu - nema ama bas nikakve razlike po smanjenu bezbednost (osim sto ces ti lakse poginuti nego da si u kolima) - neko zbog tebe moze da strada, i ti tim visestrukim cinom demonstriras da NE POZNAJES koncepte bezbednosti u Saobracaju.

Kako policija tu moze da ti "smesti"? Potrebno je da budes:

a) Vrlo pijan (kako bi bio sumnjiv)
b) Na kolovozu
c) Da te uhvati pandur vrlo pijanog na biciklu i na kolovozu

Sto obicno znaci da ti to zapravo radis mnogo vise puta (kada se urposeci) ako je pandur uspeo da te navata u takvom stanju. Ako to onda pomnozis sa nekoliko puta koliko je potrebno da te kazne da bi to imalo mogucnost oduzimanja dozvole...

Pa znas kako... ne bi se reklo da "nisi sam trazio" :-)

Mislim da je ovo cista teorija - malo ko ce IKAD doci u situaciju da mu vozacka dozvola bude ugrozena zbog kazni zbog voznje bicikla... Daj da se ne zajebavamo sa tim. Poenta poena je sasvim drugacija, i vrlo brzo ces videti kako ce promeniti kulturu ponasanja u saobracaju u Srbiji.

Primera radi, moja ulica u BG je bila HAOS - nigde nisi mogao da prodjes od nepravilno parkiranih automobila. Kada se uvelo placanje, i kada su lepo iscrtali linije... da vidis kakav je red.

Tako ce isto biti i sa poenima - ljudi ce i te kako da razmisle pre nego sto udju u auto "blago pijani"... Zapravo, ne moraju ni da misle, za one koji ne misle ce posle par hvatanja u takvom stanju biti oduzeta dozvola.

Citat:
Nevena79
SAmo jedno pitanje, ovo se odnosi na pesake sa vozackom dozvolom ili na sve pesake? Ako je ovo drugo onda mi je totalno debilno jer sta mogu uraditi skupi 1000 bodova ide do psihijatra i sta, zabranice mu da seta? A sa druge strane potpuno je glupo kaznjavati takvog pesaka ako on nema polozen vozacki ispit jer naprosto ne mora da zna pravila a ne postoje odvojeni delovi grada za takve pesake. Mislim glupo je to sto ja pricam ali poenta je valjda jasna. Nemaju izbora a nemaju polozeno.

Poeni se skupljaju imao ili nemao dozvolu - ako nemas dozvolu, cekace te poeni kad je dobijes (desava se i to)

Uzgred, posle odredjenog broja poena te salju na SKOLU o bezbednosti - tako da, i ako si "obican pesak" a cinis takve idiotizme koji bi ti doneli poene, tad je momenat da se uradi to sto roditelji nisu :)

Sto se ostalog tice - ne zaboravi da kazne koje imaju "poene" sa sobom nose i vece novcane iznose, koji mogu biti pozamasni. Tako da, cak i ako nemas zelju da imas dozvolu - ugrozavanje bezbednosti u saobracaju ce da kosta, a i skupljace ti poene ka skoru koji ti daje nagradu u vidu posete psihijatru

A psihijatar - pa pazi, ako si se bacila pijana na auto put vise puta ili istrcala ispred tramvaja ili u otvorenu raskrsnicu i izazvala sudar, moze vrlo lako da ti ogranici slobodu kretanja (ako ti ona vec nije ogranicena zatvorskom kaznom ili... smrcu ;-)

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 18.07.2009. u 01:31 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 18.07.2009. 00:49 ] @
Btw, cisto kako vlast u DE shvata bezbednost u saobracaju - malo sire od nekakvih trazenja suludih slucajeva:

http://www.finfacts.ie/irishfinancenews/article_1017131.shtml

Citat:

Germany's federal statistics office Destatis reported on Wednesday, that a total of 4,477 persons were killed in traffic accidents on Germany’s roads in 2008, which is fewer than in any year since 1950. Compared with the previous year, the number of people killed in road traffic accidents was down by 472 or 9.5%. At the same time, that figure is only about one fifth of the number of persons killed in traffic accidents in 1970, the most dramatic year in accident statistics, when 21,332 people died on Germany’s roads. A ban on alcohol introduced in August 2007 for new drivers has had a positive impact. meanwhile, Irish publicans are lobbying the Government's plan to lower the alcohol drink-drive limit.

Uveli blanko zabranu alkohola za nove vozace (u toku prve 2 godine - dozvoljeno 0.0% i SVAKI prekrsaj koji nosi poene te salje NAZAD na doskolavanje voznje)

I - rezultat? 9.5% manje incidenata.

Uzgred, 4477 smrtnih slucajeva na ~80 miliona ljudi u 2008
U Srbiji je na ~7 miliona ljudi bilo 900 smrtnih slucajeva u 2008

Iliti 2.2x vise smrti po glavi stanovnika u saobracaju. Ja bih ipak prepisao neke stvari od Svaba, znaju po koju o saobracaju i kolima :)

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 18.07.2009. u 02:00 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 18.07.2009. 01:13 ] @
Poeni, po dzepu i dozvola, naravno. Vrlo efikasno, a ovoga
se mogu bojati samo oni koji saobracajne propise krse, ostali
mogu samo da se raduju.

Pozdrav.
[ germanchc @ 18.07.2009. 10:07 ] @
Hehhhe , naravno poeni u srbiji (kao ni bilo kakva kaznena politika u saobracaju) nece vaziti, niti vaze, za sledeca lica :

pripadnike mupa na duznosti,
pripadnike mupa van duznosti,
clanove porodice pripadnika mup-a,
one koji znaju nekog "bitnog",
rome,
politicare,
vozila u pratnji (van i za vreme duznosti),
oni koji imaju da "caste" soabracajca....

dopuniti po zelji :)

Mozda je ovo razlog nebezbednosti u saobracaju , a ne ne blaga kaznena politika....svabe imaju elemente sprovodjenja zakona a mi to u neko dogledno vreme necemo imati pa se onda mazu narodu oci da ce strozija kaznena politika doneti povecanu bezbednost a od nje ce da sradaju uglavnom oni koji prave lakse prekrsaje i u 99% postuju saobracajne propise...

Ima jos jedna zanimljivost za svabe , kao sto svima znamo na njihovim autobahnovima je dozvoljana no-limit brzina ustvari ogranicena samo blokadom na kolima medjutim ako samo UCESTVUJETE u nekoj saobracajci pri vecoj brzini od 130km/h j@#ali ste cvorka posle (ako prezivite uopste)..

[ MicrosoftCorporation @ 18.07.2009. 11:56 ] @
Citat:
Darko Nedeljković: Pa ne znam da li ce to tako da funkcionise u Srbiji... Barem je dosad uvek bilo oduzimanje kada te jednom uhvate, a kontrolisu tako rutinski - stanu na neku saobracajnicu i kontrolisu sve koji naidju. Onako kako ti objasnjavas za Nemacku, meni deluje sasvim OK da ti zabrane upravljanje automobilom ako redovno vozis bicikl u alkoholisanom stanju i usput pravis neke prekrsaje, ali ovde... ne verujem da ce biti tako blage represivne mere.

He he, ako ovde stvarno budu tako blage represivne mere kao u DE, veruj mi bar 80% vozaca ce u vrlo kratkom roku ostati bez vozacke :) A ponjavise iz razloga sto su najtezi prekrsaji oni koje vecina ucesnika u saobracaju u Srbiji i ne smatra prekrsajima, a koji se ticu bahatog ponasanja ( nepropustanje pesaka na prelazima, maltretiranje ostalih ucesnika u saobracaju - npr. voznja na 2 m iza vozila koje ide ispred i primoravanje da Vam se isto ukloni sa puta, zaustavljanje i parkiranje tako da ometate normalno bezbedno kretanje pesaka i decijih kolica, nepostovanje ogranicenja brzine u blizini skola i slicnih ustanova) i koji se ticu nepreduzimanja mera bezbednosti ( nevezivanje pojaseva, nekoriscenje posebnih stolica za decu u vozilima, voznja dece u vozilima dok leze na zadnjem sedistu ili vire kroz prozor, izlazak vozaca na auto putu iz vozila a da nije obukao prsluk na primer i sl..)

naveo sam samo ono sto se u Srbiji retko uopste smatra prekrsajem, a kamoli teskim prekrsajem, sto je u DE npr, u principu veoma strogo sankcionisano, tako da sam siguran kakav god zakon bio donet u Srbiji nema sanse da represivne mere budu strozije nego u DE.

[ Ivan Dimkovic @ 18.07.2009. 14:54 ] @
Citat:

He he, ako ovde stvarno budu tako blage represivne mere kao u DE,

Sta znam, po meni mere u DE uopste nisu "represivne" - ja svaki dan vozim 140+ km/h na auto putu cak i tamo gde je 120 km/h (ono gde nema ogranicenja brzine ne racunam, tu moze da se vozi koliko hoces - mada ako napravis udes ti ucestvujes u krivici), i ~10 km/h vise od dozvoljene brzine skoro svuda osim u naseljenim mestima gde ima dosta pesaka itd... pa imam 0 (nula) poena za sad.

Ono sto jeste gadno u DE i sto te moze dovesti u s***** je:

- Divljanje u gradu (znaci, ako je 50 km/h a ti vozis 80-100 km/h u centru grada - to jeste direktno ugrozavanje bezbednosti)
- Voznja pod uticajem alkohola ili droga (sta da kazem, ja bih takve momentalno na robiju, a ne samo da im se uzme dozvola)
- Elementarna nekultura voznje (nepropustanje pesaka, prekomerna upotreba sirene, nepostovanje prava prvenstva)
- Prelazak na crveno ako je crveno bilo duze od 3 sekude (za to se dobija podosta poena, za "tik" na crveno se valjda dobija 1 poen ako te pandur vidi ili ako semafor ima kameru, moram da proverim)

Znas kako, za ove stvari I TREBA da se dobijaju poeni i naplacuju debele kazne... Ako neko i izgubi dozvolu jer je nekoliko puta divljao po gradu ili presao nekoliko puta na crveno koje je svetlelo duze od 3 sec, to ce sluziti za nauk ostalim mentolima koji misle da sto su u autu da imaju pravo da rade sta hoce.

Za nepropisno parkiranje se ne dobijaju poeni ovde OSIM ako nisi parkirao na raskrsnici ili na magistralnom putu ili tako nesto bas idiotski. Ako si preprecio put pesacima "samo" ce te kazniti i verovatno odslepati auto :)

Inace, oni sto tvrde da ovo nece imati efekta - ohoho, pa nece biti da je tako - tacno je da mozda MUP-ovci nece kaznjavati MUP-ovce i "ljude sa jakim ledjima" - ali nema takvih bas tako puno. Ako uspeju da civilizuju 90% - to ce biti veliki pomak i to ce drasticno smanjiti poginuca na putevima Srbije.

[ Bojan Basic @ 18.07.2009. 16:24 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
tacno je da mozda MUP-ovci nece kaznjavati MUP-ovce i "ljude sa jakim ledjima"

Nisi dobro razumeo, nije stvar samo u tome, već u nekažnjavanju bilo koga ko na licu mesta izvadi jednu „crvenu“ (e sad, ako hiljadu dinara svrstavaš u „jaka leđa“, onda jbg.).
[ MicrosoftCorporation @ 18.07.2009. 16:24 ] @
@Dimkovic
Pa to i kazem mozda se nisam bas najjasnije izrazio. Mere u DE nisu represivne za vozace u DE, ali bi iste takve mere primenjene u Srbiji bile veoma represivne (mada to ne bi uopste bilo lose), iz jednostavnog razloga sto se dosta toga ovde i ne smatra prekrsajem a u stavri jeste ozbiljan prekrsaj (bahato ponasanje, nasilnicka voznja i sl stvari.) i sto bi naravno trebalo drsticno da se kaznjava, sto sada uopste nije slucaj a sumnjam da ce i biti .

[ Ivan Dimkovic @ 18.07.2009. 16:42 ] @
Citat:
Bojan Basic
Nisi dobro razumeo, nije stvar samo u tome, već u nekažnjavanju bilo koga ko na licu mesta izvadi jednu „crvenu“ (e sad, ako hiljadu dinara svrstavaš u „jaka leđa“, onda jbg.).

To nije problem zakona, koji je sasvim OK, vec policijske korupcije... Sa druge strane, mislim da ce drzava zbog problema sa kasom ipak pritisnuti pandure da "donesu prihod", tako da ce ipak biti kazni.

[ Darko Nedeljković @ 19.07.2009. 23:23 ] @
I sada je problem sa kasom, ali nisam cuo da je za poslednjih mesec-dva iko kaznjen za bilo kakav prekrsaj. Jednostavno, ovde imamo nesto sto koliko znam u svetu nije praksa - kampanjske akcije, gde se pusti da se vozaci opuste i naviknu da je moguce cinjenje prekrsaja nekaznjeno, a zatim izadje 100.000 policajaca na ulicu i pre nego sto se vozaci opasulje, za 3 dana napisu milione kazni! Ne sumnjam uopste da ce primena zakona imati efekta, pri tom mislim proimena bilo kog zakona, buduceg, sadasnjeg, bivseg, nebitno. Ne, oni su se pritajili totalno a onda ce da krenu da rade svoj posao kako bi pokazali da je MUP genijalno napisao zakon i zahvaljujuci njemu umanjio broj poginulih za ko zna koliko desetina procenata u odnosu na godinu u kojoj se prakticno nikakav zakon nije ni primenjivao. Nerviraju me strasno te njihove "akcije" voleo bih da se zakon podjednako primenjuje svakog dana u godini.
[ Black_eyed @ 20.07.2009. 06:15 ] @
Ajde samo mala dopuna za Austriju...

Pokojni teca je vozio preko 20 godina autobus u Austriji i penzionisan je sa tog mesta (zbog godina, naravno). E, sad kod njh je bilo pravilo da ako si vozac bus-a, pored toga sto ti nikada nece pasti na pamet da dodjes pijan na posao (normalno) ne smes da u svoje slobodno vreme, znaci kad ne radis, da te VIDE pijanog. Za takvo nesto se letelo sa posla.

Par nasih ljudi koji su tamo radili sa njim NIKADA se nije smela napiti u kafani u Becu bas zbog ovoga, imali su varijante da se skupljau po privatnim stanovima i tamo se oblokaju ali u javnosti...no,no.
[ Ivan Dimkovic @ 20.07.2009. 09:49 ] @
Elem...

http://www.b92.net/info/vesti/..._category=16&nav_id=372153

Citat:

Policajac Branko Simić koji je teško povređen pošto ga je kolima udario pijani vozač, nalazi u komi i životno je ugrožen. Vozač je u krvi imao 2, 2 promila alkohola. Četrdesetjednogodišnji Simić je povređen nešto posle ponoći, prilikom obavljanja redovnih dužnosti saobraćajne kontrole u Obrenovcu.

Neurohirug u Urgentnom centru Goran Tasić rekao je da je Simiću oštećen mozak, da se nalazi u komi i da mu je život ugrožen.

I, sta kazu neki... teska kazna ako se za tesko alkoholisano stanje uzme dozvola :( Voziti sa 2.2 promila alkohola u krvi je ravno pokusaju ubistva, takva osoba treba da lezi u zatvoru a ne da vozi auto.

Ova budala je sigurno i ranije u zivotu vozila pijana - da su postojale tako ostre kazne i da ga je pandur negde navatao, mozda ne bi pretvorio ovog policajca u biljku.

Citat:
Black_eyed
Par nasih ljudi koji su tamo radili sa njim NIKADA se nije smela napiti u kafani u Becu bas zbog ovoga, imali su varijante da se skupljau po privatnim stanovima i tamo se oblokaju ali u javnosti...no,no.

Pa normalno - ti da se olesis od alkohola za vikend, u ponedeljak neces biti ni za Q a kamo li da upravljas vozilom sa nekoliko desetina putnika, kojima zavisi zivot od tvoje voznje. Eto pre nekoliko dana poginu nekoliko ljudi iz Srbije u Egiptu - zemlji gde je svako svoj sef i gazda za volanom... Zajeb ti to.
[ jablan @ 20.07.2009. 14:30 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Voziti sa 2.2 promila alkohola u krvi je ravno pokusaju ubistva, takva osoba treba da lezi u zatvoru a ne da vozi auto.

Poenta je samo to što, da je obogaljio nekog drugog, a ne policajca, za slučaj se ne bi ni čulo. U Srbiji se pravda sprovodi jedino kad neko urgira (u datom slučaju, ministar policije)...
[ Ivan Dimkovic @ 20.07.2009. 14:41 ] @
Citat:
\
za slučaj se ne bi ni čulo

Hm... pa samo u proteklih mesec dana si imao cudo nesreca sa tesko ranjenima/mrtvima i mediji su ih preneli...
[ mrkii @ 21.07.2009. 19:07 ] @
Citat:
Poenta je samo to što, da je obogaljio nekog drugog, a ne policajca, za slučaj se ne bi ni čulo.

Muka mi je vise od ovakvog razmisljanja!
Naravno da se i druge nesrece spominju u medijima.
I naravno da se vise paznje posvecuje kada neko strada na duznosti, da upotrebim otrcanu ali ispravnu frazu "radeci castan posao".
Kada nastrada rudar to je takodje udarna vest, ili kada neko prebije profesora u skoli, ili kada policajac ubije (slucajno ili ne) neko lice (krivo ili ne), ili kada pogine vojnik (u nekoj saobracajnoj nesreci ili kako god).
Po meni je to sasvim normalno i tako treba da bude.
A onda se pojavi neko i napise stupidan komentar bez ikakvog objasnjenja.
[ mmix @ 22.07.2009. 16:49 ] @
Citat:
Bojan Basic: Nisi dobro razumeo, nije stvar samo u tome, već u nekažnjavanju bilo koga ko na licu mesta izvadi jednu „crvenu“ (e sad, ako hiljadu dinara svrstavaš u „jaka leđa“, onda jbg.).

Crvena je sada ;), sa novim kaznama ide i "tarifa" gore ;)

Inace, slazem se apsolutno sa restriktivnom politikom prema bahatim vozacima svih vrsta, narocito biciklistima jer auto-voznja, ma koliko korumpirana i haoticna bila, je suvo zlato prema haosu koji vlada u biciklistickom saobracaju. Pijane vidjam svakodnevno a najveci problem su mi starci, babe i bahati biciklisti koji voze po putu tamo gde ima biciklistickih staza i ne postuju nikakve znakove ni pravila (ako niste znali crveno za kola za njih bukvalno znaci crveno ZA KOLA, ne za bicikle). Nisam za age diskriminaciju, ali brate svaki put kad ih obilazim visem pazim na njih da mi ne padnu pod tocak dok santraju levo-desno nego sto pazim na ostali saobracaj i zato mislim da treba uvesti dozvole za bicikle, bar sa proverom znanja i proverom psihofizicke sposobnosti i ako ne znas ni znakove nit mozes da odrzavas ravnotezu na nogama onda ne treba ni da si na biciklu.

Videcemo sta ce biti sa tim poenima, ali nesto se ne nadam mnogo, i sadasnji zakon je prilicno restriktivan (izuzimajuci neke idiotluke kao pozivanje na pijanost kao olaksavajucu okolnost).
[ Hattalasat @ 22.07.2009. 21:14 ] @
Slazem se sa Dimkovicem u potpunosti. Imao sam srecu da sam za prvu dozvolu, obuku i polaganje imao u DE . I nekih 6 godina vozio bez ijednog punkta.
Svako ko izadje na ulicu ima svest o bezbednosti sebe i drugih. Deca pocinju jos od predskolskog ili vrtica da uce o pravilima ponasanja.
Gledao sam cesto kako policajac par puta mesecno decu seta naseljeenim mestom,prelazi ulicu sa njima,prica i objasnjava. i Tako pola dana. Pa sledeci put biciklama ,policajac napred oni za njim i rade sve to radi on.Pa stane objasni im nesto i opet nastave.
Milina gledati koliko su temeljni i kako misle u napred . Na semaforima postoji tabla na kojoj pise da se pesacki prelazi samo kad je zeleno a da se ne prelazi na crveno i tako daje los primer deci....zilion takvih sitnica koje kad se saberu daju vrlo efikasan i siguran sistem.
Nikad pandura video nisam osim kad prozuje patrolnim kolima . Da te zaustave,onako rekreativno kao kod nas ? No way . A kod nas na svakom cosku saobracajac zaustavlja i sta od toga ?...jedno veliko nista ! Znaci nesto se ne radi kako treba ,a da se promeni nesto u delovanju ? Nikako ! To bi znacilo da prvo mora da se nesto promeni u svesti i plavih mundira ali i ucesnika u saobracaju....a to je hard way....
[ 2nd to none @ 24.07.2009. 09:49 ] @
prava vest u pravo vreme :)

http://www.b92.net/info/vesti/..._category=16&nav_id=372831
[ zaraza @ 24.07.2009. 10:08 ] @

al se ivica nalozio na ovu vijetnamku, ne skida je ni na 30 stepeni....
[ mmix @ 24.07.2009. 10:12 ] @
Ma slucajnost

Al evo pogledas samo danas u hronici:

Biciklista teško povredio policajca | izvor:FoNet, Beta
Otac pregazio dvogodišnju ćerku | izvor:Beta
Sedmoro lakše povređenih u udesu | izvor:Beta

Danas je bio dobar dan, poginulo je samo jedno dete.

Jutros me ne raskrsnici na moje zeleno isekao neki desperados prolazeci kroz crveno u poluraspadnutom trabantu; a inace skoro svako jutro kad vozim dete u vrtic imam neka sranja sa bivsim beogradjanima koji su silom novcanika morali da se presele u Pancevo i sad sam im ja kriv sto luzeri nemaju para da zive na dorcolu pa besni divljaju kroz pancevo kad idu na posao u beograd. Na kraju sam parkirao auto i peske krenuo da obavljam poslove po gradu da ne bi ispizdeo totalno i nema da omane, na moje zeleno na pesackom zamalo da me pregazi pandur jureci na svoju uslovnu strelicu, jos me je onako ljutito odmerio njegov kolega sa suvozackog mesta. A mi kao pricamo o tackicama , moze zakon ovde i da pripreti smrtnom kaznom za prolazak na crveno i pijanu voznju sve je to dzaba kad nema ko to da primeni, a sto su drakonskije kazne to je vise lufta za korupciju, na kraju ako platis panduru hiljadarku ili kaznu za pojas da te ne posalje kod prekrsajnog platices 10,000 da te ne posalje u zatvor...

[ mrkii @ 24.07.2009. 12:43 ] @
Citat:
bivsim beogradjanima koji su silom novcanika morali da se presele u Pancevo i sad sam im ja kriv sto luzeri nemaju para da zive na dorcolu pa besni divljaju kroz pancevo kad idu na posao u beograd.

Nemam veze ni sa Pancevom ni sa Beogradom ali ovakve recenice moderator foruma ne bi trebao da pise.
[ mmix @ 24.07.2009. 13:10 ] @
A zasto?

Pre nego sto sam moderator ja sam isto i Pancevac i roditelj deteta koje uskoro treba da pocne svoje prvo ucesce u saobracaju, a ja cak nisam ni siguran da nas neko od tih budala nece pobiti pre toga. Zaista nemas veze ni sa Pancevom ni sa Beogradom i sa egzodusom iz Beograda u Pancevo i ne znas sta se desava izjutra, narocito u ulicama Svetog Save i Mose Pijade (koje obe moram da presecem na putu do vrtica) i ne moras da ih slusas kako omalovazavaju grad u kome su sa svojim losim primanjima nasli krov nad glavom i da ih slusas kako je grad s***** i kako je zivot s***** kad su dospeli tu da zive. Meni je zaista zao sto svih 1.5 milion beogradjana ne moze da priusti da zivi na dorcolu i u krugu dvojke, ali ono sto sam siguran je da ni ja ni moje dete nismo krivi za to i da ne zasluzujemo da budemo pregazeni kolima zato sto neko ne uspeva da zivi iznad svojih mogucnosti. Ili ti smatras da mi treba da se zrtvujemo u tom pogledu, da se ljudi malo izventuju na nama, da im bude lakse?
[ Ivan Dimkovic @ 24.07.2009. 13:21 ] @
@mmix, mislim da vasa opstinska vlast ne vidi jako dobru priliku za zaradu - nek uvedu nekoliko ekipa za ad-hoc radarske kontrole, pa ce to onima koji ne mogu da zive "iznad svojih mogucnosti" biti vrlo veliki problem :-)

Ovde u Nemackoj mala mesta koja se nalaze na bitnijim trasama prosto >obozavaju< da nakrljaju radare (upravo me je jutros uslikao jedan ne-stacionarni na putu za Belgiju) i da tako pune svoj budzet.
[ mmix @ 24.07.2009. 13:54 ] @
Vidis sad si dotakao vaznu stavku, pare. Nisam 100% siguran (ko zna bolje nek kaze), al mislim da pare od kazni idu direktno u republicki budzet, gradovi nemaju nista od toga sem one indirektne koristi. A inace nigde ih nisam video na ovim kriznim mestima gde ljudi mogu da stradaju, obicno se nacrtaju na dve tacke izmedju panceva i beograda gde je cistina pa ljudi vole da daju gas a oni ih vide iz daleka jer je ravnica (al posto posle par prolazaka svako nauci gde stoje pa svi znaju gde da uspore, a ostatak puta 130km/h). Nijedan semafor u Pancevu nema kameru da snimi proletanje kroz crvena svetla (iako kroz pancevo prolazi E70 put za rumuniju), a u svetog save sam pandura video jednom i to kad je bio sudar na raskrsnici. Jedno jutro nije radio semafor na uglu brace jovanovic i svetog save (pancevci znaju), kad sam odlazio u vrtic murija je zavrsavala uvidjaj za jedan sudar, kad sam se vracao kuci deset minuta kasnije ista patrola je radila uvidjaj za sledeci sudar na istom mestu sad uz "asistenciju" hitne pomoci. Nece se nista promeniti tu nazalost, da kazes poginuce deca pa ce neko nesto da uradi, deca su i ginula pa se nista nije promenilo.

[ SB021 @ 23.09.2010. 02:47 ] @
Pozdrav svima! Hteo bih da vas pitam, ako neko moze da mi objasni, kako je moguce da se meni oduzme dozvola zato sto sam naduvao 0.98 vozeci bicikl? Dobio sam novcanu kaznu od 10000din, 3 meseca oduzimanja dozvole, i 6 kaznenih poena... Inace nikad nisam kaznjavan, do sad. Hvala svima unapred.
PS. Nisam ni prosao kroz crveno, niti sam izvodio akrobacije, nista od toga. Naprotiv, vozio sam po pravilu, a patrola mi je prisla sa ledja, zaustavila me, i dala mi dreger da duvam.

[Ovu poruku je menjao SB021 dana 23.09.2010. u 04:00 GMT+1]
[ Java Beograd @ 23.09.2010. 07:47 ] @
Nije mi jasno.
Nisu ti valjda tražili vozačku dozvolu kad si vozio bicikl ? I, iako jesu, zašto si im dao ?
[ ventura @ 23.09.2010. 08:00 ] @
Upravo to... Za koj k. si im davao vozačku dozvolu ako si bio na biciklu?

I drugo, na osnovu kod člana zakona su ti naplatili kaznu?
[ Isak666 @ 23.09.2010. 08:00 ] @
Ovde je to zakonska praksa da leti vozacka zbog voznje bicikla u pijanom stanju.
Tako da je moguce.
[ ventura @ 23.09.2010. 08:02 ] @
Citat:
Isak666: Ovde je to zakonska praksa da leti vozacka zbog voznje bicikla u pijanom stanju.
Tako da je moguce.

Ali ne treba da imaš vozačku dozvolu da bi vozio bicikl.
[ component @ 23.09.2010. 08:14 ] @
Kada ti budu oduzeli vozačku dozvolu moći ćeš i dalje da voziš bicikl. Tako da to ne treba da te brine. A što si im davao dozvolu stvarno ne znam!?!
[ Isak666 @ 23.09.2010. 08:27 ] @
Citat:
ventura: Ali ne treba da imaš vozačku dozvolu da bi vozio bicikl.

To je verovatno za one naivnije koji imaju vozacku i spremni su da je pokazu dok voze bicikli ;)

Nemam pojma kako to organizuju, da li ti traze vozacku ili te proveravaju - u svakom slucaju, ako si vozio bicikli sa vise od 1,5 promila, moze da leti i vozacka.

[ Zeleni zub @ 23.09.2010. 08:56 ] @
Hipoteticki, provera pijanog vozaca bicikle se moze vrsiti pitanjem "Zasto nisi vezao pojas ?" i ako pocne da objasnjava ili pokaze vozacku 'po defaultu' jasno je koliko je sati
[ Izvoljski @ 23.09.2010. 09:59 ] @
mislim da je ok kaznjavati ucesnike u saobracaju, ali ne vidim kakve veze ima prekrsaj pesaka ili bicikliste za njegobom B ili D dozvolom. Wtf ? Iduci tom logikom onaj ko shopliftuje trebalo bi mu udariti punte jer bozemoj, ako krade ko zna kako vozi !
[ Ivan Dimkovic @ 23.09.2010. 10:37 ] @
Voznja biciklom = ucestvovanje u saobracaju. (Pljacka banke nije)

Vozacka dozvola = dokaz da si prosao test i da znas pravila ucestovanja u saobracaju...

Dakle, ako si pijan na biciklu i napravis neko nj3sra, to automatski pokazuje da nemas bas predstavu o bezbednom ucestvovanju u saobracaju.

Sto se davanja/odbijanja davanja dozvole na biciklu tice - ni tu nema problema, dozvolu ne morate da dajete ali ID da pokazete morate ili se ide u stanicu... a kad dodju do ID-a - lako se vec dolazi do toga da li se poseduje ili ne dozvola.
[ Java Beograd @ 23.09.2010. 11:04 ] @
Nesumnjivo je lako polliciji proveriti da li pojedinac ima ili nema vozačku.
Ali, ispada da i kad pijan prelaziš preko pešačkog prelaza, ili čak, šetaš trotoarom (i to je učestvovanje u saobraćaju, zar ne ?) - ode dozvola !

[ Izvoljski @ 23.09.2010. 11:09 ] @
ne, nije sporno da je voznja biciklom ili pesacenje ucestvovanje u saobracaju. Ja bih tu dodao i voznju skejtom ili paraglajding. Kazne za to postoje i to je u redu, medjutim ovde je rec o tome da dozvola B se odnosi na upravljanje vozilom B kat. a ne na bicikl ili voznju skejta. Znaci svakom svoje.

Povezivanje je upravo apsurdno, jer onda niko ne bi imao pravo da ucestvuje u saobracaju na bilo koji nacin a da nema neku dozvolu recimo B ili D ili za voznju aviona gde bi mogli da mu lupe punte. Ili obrnuto, s obzirom da nakupljeni prekrsaji povlace zabranu upravljanja na neko vreme vozilo B kat. da li onda takvog coveka treba totalno iskljuciti iz saobracaja ?
[ Srđan Pavlović @ 23.09.2010. 11:10 ] @
Pešačka dozvola? :)

Jeste, naravno da je i pešak učesnik u saobraćaju, ali ono što pešak
treba da nauči vezano za saobraćaj bi se moglo podvesti pod neki domen
opšte kulture, dok je vožnja nekih vozila već druga stvar i tu je ipak smislenije
da se mora posedovati dozvola, ima mnogo više pravila pa i znanja vezanog
za samo upravljenje vozilom, a i lakše je ugroziiti druge učesnike.
[ DaliborP @ 23.09.2010. 11:13 ] @
Paraglajding ili skejtbording nisu dozvoljeni u saobracaju. Ako i neko pokusa da se ukljuci u saobracaj na ta dva nacina svakako mu treba oduzeti vozacku dozvolu ako je ima.
[ Java Beograd @ 23.09.2010. 11:15 ] @
A trotinet ? Tricikl ?
Po ovom pitanju se slažem sa Izvoljskim. Nema logike oduzeti vozačku (zabraniti upravljanje) B kategorije, ako se napravi prekršaj biciklom.
[ mmix @ 23.09.2010. 11:28 ] @
JA se zapravo ne slazem. Svako ko voli da se uneredi od alkohola i da onda baulja po saobracajnicama u bilo kojoj formi treba da bude iskljucen iz saobracaja na odredjeni rok da bi se naucio kako da se drzi trotoara. Kad bi bilo prakticno izvodljivo trebalo bi im zabraniti i da prelaze pesacki bez nadzora. Ne vidim zasto vam je ovo sporno, tom logikom onda i profesionalni vozac moze da se razvali od alkohola i da vozi kola pa ako ga uhvate i dalje mu ostaje C kategorija, zaboga nije isto voziti kola i kamion.
[ SB021 @ 23.09.2010. 11:33 ] @
Ali nisam ja njima dao dozvolu, oni su meni samo pisali prijavu, i posle pet meseci, stize poziv za sud, a na sudu presuda koju sam vam vec rekao... I to sudija kaze da mi je to minimalno oduzimanje (jer ide od 3 meseca do godinu dana)... Ne znam sta da vam kazem, ali sudeci po svemu, gde se napijete, tu i prespavajte, jer po njihovoj logici, ne smes da prelazis put ni peske kad si pod dejstvom alkohola... A retko ko od nas moze od kafica do kuce da dodje a da bar jednom ne predje put... :) Inace, ja sam sudiji rekao, da sam znao da cete mi oduzeti dozvolu zbog bicikla, vozio bih auto, na sta se i ona nasmejala (sudija je zenskog roda), i rekla, "pa da bar znas zasto ti je oduzeta"... Pa vi vidite..
[ Slobodan Miskovic @ 23.09.2010. 11:36 ] @
Za sve situacije sa viskom alkohola u krvi postoji jedno jedino resenje: TAXI
[ Isak666 @ 23.09.2010. 11:36 ] @
A gde si vozio?
Trotoar, staza za bicikli, put?
Noc ili dan?

Kako sam skontao, u nekim pokrajinama u DE moras imati i vise od 1,5 promila da bi ti uzeli.
Takodje, ne uzima se automatski nego ako sudija proceni da je za uzimanje. E sad ne znam sta su kriterijumi.
[ Java Beograd @ 23.09.2010. 11:40 ] @
Citat:
mmix: JA se zapravo ne slazem. Svako ko voli da se uneredi od alkohola i da onda baulja po saobracajnicama u bilo kojoj formi treba da bude iskljucen iz saobracaja na odredjeni rok da bi se naucio kako da se drzi trotoara. Kad bi bilo prakticno izvodljivo trebalo bi im zabraniti i da prelaze pesacki bez nadzora. Ne vidim zasto vam je ovo sporno, tom logikom onda i profesionalni vozac moze da se razvali od alkohola i da vozi kola pa ako ga uhvate i dalje mu ostaje C kategorija, zaboga nije isto voziti kola i kamion.

Nije tako. Ovde imamo slučaj koji neumitno dovodi do različitog kažnjavanja za isti prekršaj.
- Osoba A - nema nkakvu vozačku i vozi bajs pod alkoholom - neka kazna
- Osoba B - ima vozačku (svejedno koja) i vozi bajs pod alkoholom - neka kazna i još oduzimanje dozvole ?!

[ mmix @ 23.09.2010. 11:43 ] @
Uzasno me nervira kad vidim nekog alkoholicara kako mi pravi price o tome kako je neduzna zrtva necega. Potpuno degutantno. Tako pijan si mogao nekome da podletis pod tockove, da te neko nosi na dusi ceo zivot, ovde u Pancevu malo malo pa neki pijanac nastrada na mracnom putu za mali raj, svaki put kad prolazim moram da ih obilazim u sirokom luku dok santraju po putu. Samo nulta tolerancija pomaze sa alkosima u saobracaju, ti sad navali na flasu pa izadji na put sledeci put ako smes. Kamo srece kad bi svim alkoholicarima tako stali na put.
[ SB021 @ 23.09.2010. 11:43 ] @
Vozio sam po putu, bio je mrak, petak ili suba, ne secam se tacno... I ja i devojka smo vozili biciklove, pratio sam je kuci, isli smo iz grada (inace, to vece smo slavili godisnjicu zabavljanja), i tu me murija u pokretu startuje, ne znam ni ja zasto, verovatno iz dosade, i tako se sve dogodilo...
[ Isak666 @ 23.09.2010. 11:48 ] @
Jeste bili osvetljeni?
Krivudali levo desno po putu ili nesto tako uocljivo?
I koliko je to alkohola popijeno kad se naduva 0.9 - ako si toliko rekao?

@ne mora znaciti da je klinac alkos ako je popio kilo vina i seo na bicikli.

Btw evo dokaz da ni na trotoaru ni na mostu pesak nije siguran ako je pijan.
[ SB021 @ 23.09.2010. 11:50 ] @
Druze, znas li ti sta je alkoholicar? A takodje, vi ne znate koji je stepen korupcije u mom gradu, jedan lik je pre vise od pola godine kolima ubio zenu (naravno mrtav pijan), i i dalje je na slobodi, pije viski, vozi svog novog pasata sa volanom na desnoj strani, i umislja da je veliki baja... A najbolji mu drug lik koji je mene pisao za j.b..i bicikl! I brdo maminih i tatinih sinova jurca po ulicama gde je dozvoljeno 20 na sat, igraju Need For Speed po gradu, a gde je tad ta murija!? Tad ih nema, al ima ih kad mene treba da startuju... E to mi je krivo, ja sam pogresio, i zasluzio sam kaznu. To ne poricem, ali za koji moj da mi ode dozvola!? Aj da su kazneni poeni, neko upozorenje i to... Ali dozvola!?
[ SB021 @ 23.09.2010. 11:53 ] @
Druze, sve po pravilu, svetlo na dinamo, vozio sam ravno, i pravilno, popio sam oko 6 piva, i ja iskreno mislim da nisam zasluzio tu rec "alkoholicar". Jednostavno, startovali me jer smo ja i devojka u tom trenutku bili jedini na putu, bilo je oko 3 sata posle ponoci, i oni kao, "ma mora da su nesto popili", i zaustave nas...
[ Ivan Dimkovic @ 23.09.2010. 11:55 ] @
@SB021,

Unajmi ti lepo advokata. To je jedina korisna stvar koju neko moze da ti savetuje.
[ SB021 @ 23.09.2010. 11:58 ] @
Mislite da ima nekog smisla uzimati advokata? Ja nzm stvarno, slabo sam upucen u te stvari oko zakona... Inace, sudjenje mi je bilo juce...
[ mmix @ 23.09.2010. 12:01 ] @
Svako ko konzumira toliku kolicinu alkohola da sebi svesno ili nesvesno da pravo da ugrozava svoju i tudju bezbednost u saobracaju je alkos. Ljudi koji piju razumno uzmu TAXI! I treba da ti uzmu dozvolu, trebao si da fasujes i treznjenje u stanici. I bas me briga za tvog korumpiranog sugradjanina.
[ flighter_022 @ 23.09.2010. 12:05 ] @
Manijakalna jurnjava kroz grad, DUI (voznja pod uticajem narkotika ili alkohola), kao roditelja apsolutno me ne interesuje (da ne kazem da me boli ona stvar) sta ce se desiti prekrsiocu i/ili potencijalnom ubici iz nehata. Uzmimo na primer Sremsku Mitrovicu. Od pre par godina moze kroz veci deo grada da se vozi izuzetno brzo ako nema saobracaja (2 ili cak 3 trake u svakom smeru na nekim delovima)... A grad je relativno mali i moze da se, ako nema saobracaja, stigne UZ POSTOVANJE ogranicenja brzine i semafora za recimo 5 minuta. A ako neko prekoraci ogranicenje brzine za 50%, ustedece mozda 2-3 minute... ali uz koji rizik? Mars bre.
[ SB021 @ 23.09.2010. 12:06 ] @
Ma kako god, ti tu sad prosipas pricu, kao nikad nisi pio, aj mani se. Sad si stariji, verovatno ne izlazis pa te boli k...c za novi zakon, a u vase doba si mogao da radis sta si hteo, i ko zna i sta si radio, a sad si tu kao neki pop, kao bezgresan, a svi oko tebe alkosi. Aj mani se covece.
[ Isak666 @ 23.09.2010. 12:07 ] @
Ma jok.
To je pijan covek.
Da bi bio alkos, morao bi to cesce da radi i da ne moze sebe da kontrolise od neodgovorne voznje i da mu to postane obrazac.
Naravno i da ima snaznu vezanost (fizicku i psihicku) za alkohol da bi bio toksikoman ;)

Da je leceni alkos, ne znam da li bi i imao prava na dozvolu u normalnom delu sveta.
[ Ivan Dimkovic @ 23.09.2010. 12:08 ] @
Citat:
SB021: Mislite da ima nekog smisla uzimati advokata? Ja nzm stvarno, slabo sam upucen u te stvari oko zakona... Inace, sudjenje mi je bilo juce...

Sad je verovatno kasno, mada - mozda moze neku zalbu da ulozi.

U svakom slucaju - sledeci put pamet u glavu. Poenta kazne i jeste u tome da nauci pocinioca nekom lekcijom.
[ SB021 @ 23.09.2010. 12:09 ] @
@flighter_022, ja se potpuno slazem sa tobom, i mislim da su glavni problemi ove drzave vozaci manijaci, znaci, uglavnom automobili i motocikli. Ja kad sednem za volan, vozim oprezno jer stalno mi je u podsvesti to da nikad ne znas kad bi moglo neko dete da ti izleti, neki starac ili starica (sto se vec dogadjalo), i sl.... A problem je u tome da oni koji su do sad krsili zakon, uglavnom i ce i dalje krsiti jer to su sve mamini i tatini sinovi, koji su nedodirljivi..
[ SB021 @ 23.09.2010. 12:11 ] @
@Ivan Dimkovic, tako je kako je...
[ Java Beograd @ 23.09.2010. 12:12 ] @
Citat:
mmix: I treba da ti uzmu dozvolu, trebao si da fasujes i treznjenje u stanici.
A šta da uzmu onom ko nije položio vozački, a vozi bicikl pijan ?
[ Ivan Dimkovic @ 23.09.2010. 12:13 ] @
Nista, za njega novcana kazna - bas kao sto ne mogu da "uzmu vozacku" ni nekome iz inostranstva ko je trenutno u Srbiji.

A poeni lepo cekaju momenat ako taj ikad odluci da uzme dozvolu u Srbiji.

Sve u svemu - kada ste pijani, dalje od puteva bez obzira na to da li je u pitanju bicikl, motor ili auto.
[ SB021 @ 23.09.2010. 12:17 ] @
@Ivan Dimkovic, tako ce i biti. Jos mi samo fali da me uhvate na zebri kad budem isao kuci... :)
[ Ivan Dimkovic @ 23.09.2010. 12:18 ] @
Pa ti gledaj da izadjes na drugoj strani iz taksija - na trotoar :-)
[ SB021 @ 23.09.2010. 12:22 ] @
@Ivan Dimkovic, hehe, platicu ja jednom lokalnom taxisti mesecnu, pa da me i doveze kuci i ususka! :D
[ mmix @ 23.09.2010. 12:49 ] @
Za one bez dozvole postoji i zabrana polaganja.
[ SB021 @ 23.09.2010. 13:25 ] @
Po meni taj dreger nema nikakvog smisla.. Jer neko moze da popije 5 piva i da bude potpuno trezan, a neko moze da se napije od jednog piva... Zato se meni svidja onaj nacin na koji su u Americi to proveravali, ono, setanje po beloj crti, zmureci dodirivanje nos vrhom prsta, itd... Tako bi ujedno mogli da provere i da li je ta osoba pod nekim drugim opijatima, sem alkohola... A ne ovako, ortaci odvaljeni od trave i ko zna cega jos voze slobodno, kad ih zaustave, oni nista ne naduvaju, i samo nastave da voze, a nas sa alkoholom u krvi kazne.
[ flighter_022 @ 23.09.2010. 13:58 ] @
Mozes ti da hodas fino po pravoj liniji, a da ti opet reakcija bude usporena za par procenata sto, opet, moze da bude razlika od par delova sekunde...

Neka, ako dete treba da pustim da samo ide do skole, radije cu to uraditi u zemlji u kojoj ide glava na panj za opijanje nego u zemlji gde se rakija deli besplatno :D (karikiram, naravno)
[ Ivan Dimkovic @ 23.09.2010. 14:02 ] @
Citat:
SB021
A ne ovako, ortaci odvaljeni od trave i ko zna cega jos voze slobodno, kad ih zaustave, oni nista ne naduvaju, i samo nastave da voze, a nas sa alkoholom u krvi kazne.

Pogresno gledas na stvari potpuno.

To sto se nekom naduvanom gleda kroz prste kada vozi NE ZNACI da "vas" treba da pustaju, vec da treba da uvedu i testove na kanabis.

Ja sam skroz za pijacenje i drogiranje ko to voli od svoje love i u svoje slobodno vreme, legalizovao bih sve... ali brate, ako si u saobracaju pijan ili uradjen... za to bih odmah cepao dozvolu i slao u zatvor. Znas ono "go straight to jail card" k'o u monopolu... i ajd' zdravo, pa neka razmisljaju malo u zatvoru o tome.

Moras da shvatis da ima i drugih ucesnika u saobracaju osim tebe - zamisli nekoga sto vozi auto, da se ti pijan izvrnes i padnes pod tocak?

Em sto bi vrlo verovatno taj vozac bio kriv (ako je zakon u Srbiji "moderan" kao u EU gde vozac mora biti Sumaher, vidovita Zorka i kompjuter u isto vreme kada su ludi biciklisti u pitanju) - em sto bi mozda napravio jos neko njesra (udario drugi auto zbog cimanja itd...)

Ono... alkohol i voznju bilo cega - ne mesati.
[ SB021 @ 23.09.2010. 14:16 ] @
Razumem sta govorite, i slazem se sa vama, pokusavao sam da kazem da treba da se pronadje univerzalni test za te stvari, jednostavno, da se skonta ko je sposoban da vozi ako ne. Ko ima kakve reflekse. Jer bio sam u vise prilika, a siguran sam da je i neko od vas, da dozivim da vozac od 70-80 godina vozi sredinom puta, pa i levom stranom, da prodje kroz stop itd... I ja mislim da ni oni nemaju reflekse potrebne za voznju, isto kao i pijani vozaci. Tako da treba sve to da se sagleda, a ne samo da se udari po jednoj grupi prestupnika.
[ vilil1 @ 23.09.2010. 14:27 ] @
@SB021

Hajde napisi po kom clanu zakona ti je oduzeta dozvola.
[ SB021 @ 23.09.2010. 14:32 ] @
Na osnovu clana 338. stav 1. tacka 55 Zakona o bezbednosti saobracaja na putevima...
[ Izvoljski @ 23.09.2010. 14:42 ] @
http://www.youtube.com/watch?v=V7WYW2PddR8
[ braker @ 23.09.2010. 14:43 ] @
Citat:
SB021: Razumem sta govorite, i slazem se sa vama, pokusavao sam da kazem da treba da se pronadje univerzalni test za te stvari, jednostavno, da se skonta ko je sposoban da vozi ako ne. Ko ima kakve reflekse. Jer bio sam u vise prilika, a siguran sam da je i neko od vas, da dozivim da vozac od 70-80 godina vozi sredinom puta, pa i levom stranom, da prodje kroz stop itd... I ja mislim da ni oni nemaju reflekse potrebne za voznju, isto kao i pijani vozaci. Tako da treba sve to da se sagleda, a ne samo da se udari po jednoj grupi prestupnika.

Ne stvarno, diskriminacija pripitih vozaca biciklota, koji, jelte, predstavljaju najbezazleniju od svih pretnji. Hahaha, JFK.
[ vilil1 @ 23.09.2010. 14:44 ] @
Citat:
SB021: Na osnovu clana 338. stav 1. tacka 55 Zakona o bezbednosti saobracaja na putevima...

Onda ili ti ovde ne govoris istinu, ili je sudinica luda...

Citat:
Član 338.
Zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom izriče se kumulativno
vozaču za povrede odredbi iz sledećih članova ovog zakona:
1) člana 29. stav 1. - u trajanju od najmanje tri meseca ako se uređaj koristi,

Citat:
Član 29.
U vozilu se u saobraćaju na putu ne sme koristiti, niti nalaziti, uređaj odnosno
sredstvo, kojim se može otkrivati ili ometati rad uređaja za merenje brzine kretanja
vozila, odnosno drugih uređaja namenjenih za otkrivanje i dokumentovanje prekršaja.
Zabranjeno je stavljati u promet i reklamirati uređaje i predmete iz stava 1.
ovog člana.

Kako moze na osnovu ovoga da ti oduzme dozvolu?
[ SB021 @ 23.09.2010. 14:47 ] @
Druze, aj mogu da ti uslika presudu i posaljem, zasto bih lagao... Ne znam, ne razumem se u zakon, samo govorim kako jeste. Po tom clanu mi je oduzeta dozvola na 3 meseca.
[ vilil1 @ 23.09.2010. 14:52 ] @
Ta tacka 55. se odnosi na ovo -

Citat:
5. Psihofizički uslovi za upravljanje vozilom
Član 187.
Vozač koji je nesposoban za bezbedno upravljanje vozilom, odnosno u tolikoj
meri umoran, odnosno bolestan ili je u takvom psihičkom stanju da nije sposoban da
bezbedno upravlja vozilom, ne sme da upravlja vozilom u saobraćaju.
Vozač ne sme da upravlja vozilom u saobraćaju na putu niti da počne da
upravlja vozilom ako je pod dejstvom alkohola i /ili psihoaktivnih supstanci.
Pod dejstvom alkohola je vozač, odnosno lice za koje se analizom
odgovarajućeg uzorka krvi utvrdi sadržaj alkohola veći od 0,30 mg/ml ili ako je
prisustvo alkohola u organizmu utvrđeno odgovarajućim sredstvima ili aparatima za
merenje alkoholisanosti (alkometrom i dr.), što odgovara sadržini alkohola u krvi
većoj od 0,30 mg/ml.
Izuzetno od odredbi stava 3. ovog člana kada učestvuje u saobraćaju ne sme
da ima u organizmu psihoaktivnih supstanci ili alkohola ili da pokazuje znake
poremećaja, koje su posledica konzumiranja alkohola i/ili psihoaktivnih supstanci:
...................................................................

Tako da...idi kod nekog advokata.

EDIT

Ipak je u pravu, jer je i bicikl VOZILO!!!

32) bicikl je vozilo sa najmanje dva točka koje se pokreće snagom vozača,
odnosno putnika, koja se pomoću pedala ili ručica prenosi na točak,
odnosno točkove,
[ SB021 @ 23.09.2010. 14:57 ] @
Izgleda da su me dobro zaj.b.li. Al ne znam da li je moguce sad da ulozim zabu jer na presudi mi pise da sam se odrekao prava na zalbu...?
[ SB021 @ 23.09.2010. 14:58 ] @
Znaci u pravu je? Ok, bolje i to, da znam da su me rebnuli po zakonu, nego da me sj.bu sa strane. :)
[ vilil1 @ 23.09.2010. 15:14 ] @
@SB021

Ovo je ipak samo forum. Svrati do nekog advokata pa njega pitaj.
[ SB021 @ 23.09.2010. 15:19 ] @
Ok, hvala svima, konsultovacu se sa jednim drugom, on mu dodje neki advokat. :)
[ waikiki @ 23.09.2010. 17:25 ] @
Jedan vozac bicikla je kaznjen oduzimanjem vozacke dozvole, kazneni poeni i novcana kazna zato sto je upravljao biciklom u alkoholisanom stanju. Kad su ga uhvatili pokazao je licnu kartu. Za vozacku dozvolu ga je pitao sudija na saslusanju, da li je poseduje. Ovaj je potvrdio, tako da je osim novcane kazne i poena zaradio i oduzimanje vozacke. U slucaju neprijavljivanja posedovanja vozacke, sud proverava u MUP, i ako ustanovi suprotno sledi sigurno oduzimanje. Tako je po novom.. provereno.. info od sudije za prekrsaje.
@SB021, advokati ti nece pomoci.
[ Wi-Fi @ 23.09.2010. 18:12 ] @
Jos jedna imbecilnost novog zakona...
[ Shadowed @ 23.09.2010. 18:40 ] @
Treba izdavati dozvolu za ucestvovanje u saobracaju (bilo cime) pa tek preko toga polaganje za psp, a, b, c... I onda kad si pijan oduzmu ti tu dozvolu i nema ucestvovanja, sve jedno sta imas polozeno i cime si se kretao.
[ mmix @ 23.09.2010. 19:19 ] @
Aaa, ne, to je krsenje ustava i slobode kretanja. I pijanice imaju pravo da se krecu, mi ostali moramo da se "prilagodimo"
[ Ivan Dimkovic @ 23.09.2010. 19:43 ] @
Ne mozes "slobodno" da se kreces putevima kojima se krecu motorna vozila - "slobodno" u smislu kako Mile Srbin zamislja "slobodu".

Kretanje putevima kojima se krecu motorna vozila (ulice, ...) je regulisano zakonom koji regulise saobracaj.

[ mmix @ 23.09.2010. 20:23 ] @
Pa probaj da zgazis pijanu budalu koja po mraku baulja putem pa da vidis radosti u svom zivotu, pa sudovi, pa vestacenja, pa stigmica, pa ne daj boze da si vozio 51km/h au 50 zoni mozes i da nagrabusis zbog njegovog "prava" da ore drumove.
[ Ivan Dimkovic @ 23.09.2010. 20:26 ] @
Ma naravno, to je skroz jasno.

Moj kolega iz bivse firme je imao silne probleme i vukao se po sudovima zato sto je zveknuo pijanog biciklistu dok je bio u vojsci i vozio bus...

E bas zbog toga i njih treba kaznjavati - kako bi se smanjila mogucnost takvih situacija.
[ Wi-Fi @ 23.09.2010. 21:13 ] @
Naravno da treba kaznjavati, ali novcano/zatvorski + poeni, a ne oduzimanjem vozacke... Mislim, kakva korist od oduzete vozacke pijanom coveku koji vozi bicikli/ide peske. On ce ponovo moci da se napije i ide peske/vozi bicikl... A kao nesto preventivno/vaspitno nema bas veze sa mozgom
[ Izvoljski @ 23.09.2010. 21:48 ] @
Ivane imam utisak da nisu hteli da ti kupe bajes dok si bio klinac.
[ Ivan Dimkovic @ 23.09.2010. 21:51 ] @
Ma da :) Sta znam, bilo staromodno... opijali smo se na gajbama, nismo bili mobilni...

Sta znam, ne privlaci me ideja da se ne razlikuju mozak i povracka kada u pijanom stanju padnes pod neciji tocak.
[ Marenović Slaviša @ 23.09.2010. 23:18 ] @

Citat:
Druze, znas li ti sta je alkoholicar? A takodje, vi ne znate koji je stepen korupcije u mom gradu, jedan lik je pre vise od pola godine kolima ubio zenu (naravno mrtav pijan), i i dalje je na slobodi, pije viski, vozi svog novog pasata sa volanom na desnoj strani, i umislja da je veliki baja... A najbolji mu drug lik koji je mene pisao za j.b..i bicikl! I brdo maminih i tatinih sinova jurca po ulicama gde je dozvoljeno 20 na sat, igraju Need For Speed po gradu, a gde je tad ta murija!? Tad ih nema, al ima ih kad mene treba da startuju... E to mi je krivo, ja sam pogresio, i zasluzio sam kaznu. To ne poricem, ali za koji moj da mi ode dozvola!? Aj da su kazneni poeni, neko upozorenje i to... Ali dozvola!?

A jel vidis ti da si znao resenje misterije i bez nas?

Ono jeste da je po zakonu, ali da se ti nisi zamerio nekome nesto? Da neko mozda nema nesto protiv tebe?
Pa resio da te naguzi? Razmisli...

Jeste da je po zakonu, ali moras priznati da je jako glupo, zar ne?
Sledeci put sedaj u kola pa rusi sve redom.

Ipak ti svrati do advokata, postoje mogucnosti za proceduralne greske.
Ako je u proceduri nacinjena greska, pada presuda ode proces a ti cist ko suza.
Narocito govorim ovo zbog onog "da si se odrekao odbrane"ili kako je vec bilo sroceno.