[ toxicMaster @ 21.07.2009. 11:07 ] @
Nasao sam auto uvezen iz italije i on sada ide u Sabac da se carini na ime mog cala. Da li je moguce da se onda on prevede na moje ime i da ga ja registrujem na Novi Sad, posto sam tu prijavljen? Cuo sam da se auto mora registrovati na opstinu gde je carinjen. U slucaju da moze, da li placam prevod sa njegovog imena na moje ili ne?
[ inobradovic @ 22.07.2009. 22:35 ] @
Moguce je.
to treba da ti objasni spediter kod koga carinis vozilo da PRE registracije predje na tebe pa ga ti reg u opstini gde zivis i budes prvi vlasnik u saobracajnoj.

[Ovu poruku je menjao inobradovic dana 23.07.2009. u 12:17 GMT+1]
[ deki77 @ 23.07.2009. 05:14 ] @
U prvom slučaju moraš čekati još 60dana,
jer toliko treba da prođe da ga otuđiš(pokloniš-prodaš)..
[ toxicMaster @ 23.07.2009. 08:13 ] @
Ok, hvala na savetima. Raspitacu se jos kod speditera, a ako si u pravu da moram cekati 2 meseca onda nista, neka bude prva registracija na cala.
[ Darko Nedeljković @ 23.07.2009. 13:35 ] @
Citat:
deki77: U prvom slučaju moraš čekati još 60dana

Po kom je to zakonu? Ja prvi put cujem za to. Ono sto si zakonski uvezao bi trebalo da mozes da prodas/poklonis u roku od odmah po dobijanju dokumentacije.
[ deki77 @ 23.07.2009. 14:18 ] @
Teras me da skeniram saobracajnu...
[ toxicMaster @ 24.07.2009. 09:06 ] @
Evo za sve koji ce mozda imati slican problem. Raspitao sam se u SUP-u i moguce je bez ikakvih problema. Cale i ja sklapamo kupoprodajni ugovor, ali ne placamo porez. Cuo sam da u nekim opstinama moze biti problema ako nije ocarinjen tu, ali u Novom Sadu je sve ok.
[ Darko Nedeljković @ 24.07.2009. 18:03 ] @
Citat:
Teras me da skeniram saobracajnu...

Ne moras - verovacu ti na rec, ali napisi koja je to vrsta saobracajne, sta tacno pise, na kom mestu.
Inace, kakve veze ima saobracajna? Covek kad uveze, on nema saobracajnu. U krajnjem slucaju covek uopste ne mora da ima saobracajnu, mozda jednostavno zeli taj auto da cuva u garazi i da ga nikad ne pusta u saobracaj, a moze i da ga proda nekom ko ce ga isto tako cuvati ya sina kad napuni 18 godina a sad je tek beba... Naravno, takvi primeri su veoma retki, navodim ih samo da ljudi ne bi bili u zabludi da legalno uvezen auto mora imati saobracajnu.

Citat:
Cuo sam da u nekim opstinama moze biti problema ako nije ocarinjen tu, ali u Novom Sadu je sve ok.

Dezinformacija totalna. Prenos se mora vrsiti u opstini prethodnog vlasnika a uvoz se mogao vrsiti u bilo kojoj opstini koja ima carinarnicu koja to radi. Vecina opstina u Srbiji nije radila carinjenje po privremenoj uredbi a mnoge opstine nemaju carinarnicu tako da.... Sta rade ljudi tamo - ne uvoze?!
[ Horvat @ 25.07.2009. 16:48 ] @
@deki,a zasto ne bi bilo dozvoljeno da se [pro]daje auto ako nije proslo 60 dana ??

pise u nekom zakonu to?

@toxic,kako mislis "ne placamo porez" icete malo ispod zita ili sta?
[ Darko Nedeljković @ 26.07.2009. 18:42 ] @
@Horvat
Ima to u zakonu, pokloni u pravoj liniji deda-otac-sin... to je oslobodjeno poreza. A i taj porez je par hiljada dinara za te automobile stare 10-15 godina, nije neko bogatstvo.
[ deki77 @ 28.07.2009. 13:05 ] @
evo i saobraćajne...
[ Horvat @ 28.07.2009. 13:23 ] @
hvala deki,a imas mozda zakon koji to nalaze ??
btw vozilo si novo/polovno uvezao?
da li to znaci da ni ako novo vozilo uzmes [zaboravih dodati,od "ovlascenih distributera"]ne smes da ga "otudjis" u roku od 2 meseca?

[btw da li je punomoc moguca?]

@darko,znam to za nasledstvo,ali mislio sam da se na "poklon" uvek placa porez,hvala na ispravci
[ MMaarrCCoo @ 28.07.2009. 21:21 ] @
Ajde da ne otvaram novu temu,već da iskoristim ovu.Naime,u proceduri sam preregistracije sa cg tabli za golfa III GTI 2.0 8V.Čekam već skoro mesec dana i još nije završeno.Moje pitanje za one koji su završili je koliko su čekali,živo me interesuje.Da napomenem da su svi papiri kompletni i kod špeditera od 02.07.Pozdrav i hvala.
[ toxicMaster @ 29.07.2009. 09:37 ] @
Evo juce sam dobio saobracajnu i tablice. I kod mene u saobracajnoj pise zabrana otudjenja 60 dana.
[ Horvat @ 29.07.2009. 11:11 ] @
@toxic,novo vozilo?
[ deki77 @ 29.07.2009. 19:01 ] @
Citat:
toxicMaster: Evo juce sam dobio saobracajnu i tablice. I kod mene u saobracajnoj pise zabrana otudjenja 60 dana.

A šta ja pričam !!!
btw vozilo novo, registrovano prošlog avgusta..
[ Horvat @ 29.07.2009. 19:45 ] @
i koji je razlog zabrane??
razumem kada se uzima kredit i vozilo stavlja kao neka vrsta "reference",ali ovako,na 2 meseca...cemu to?
to sva vozila moraju?
kada je uvedeno,kojim zakonom?
[ pudar @ 30.07.2009. 00:12 ] @
Razlog je provera vozila preko interpola(valjda im toliko treba).Ako se u roku od 60 dana ispostavi da nesto nije u redu,znaju da je auto kod tebe i da moras da se odazoves njihovom pozivu i vratis tablice i saobracajnu.Ne znam kako je u vasem gradu,ali u Beogradu sam ja prosle godine,kad sam uvozio auto,morao da potpisem da sam obavesten na ovu temu.
[ Dr.sima @ 30.07.2009. 07:54 ] @
Obavezan si da vratis auto ako se ispostavi da je kraden, a ne samo tablice i saobracajnu!
[ toxicMaster @ 30.07.2009. 08:20 ] @
Da, vozilo je tek uvezeno iz Italije. I ja sam morao da potpisem da sam saglasan da oni provere kod interpola da li je kradeno. Pretpostavljam da to traje 2 meseca.
[ lancia88 @ 30.07.2009. 09:01 ] @
Pozdrav,

provera traje krace ali se navodi rok od 60 dana jer je to zakonski rok. Toliko dug rok za nesto sto se u dva do tri dana obavlja objektivno, je moguc zastoj u proverama iz administrativnih ili tehnickih razloga (zabrana provere iz razloga nekog policijskog pracenja interno u zemljama clanicama interpola, nefunkcionisanje linka na odredjeno vreme itd.), ali i iz razloga ostavljanja dovoljno vremena osiguravajucim kucama da dostave svoje podatke o potragama i slicno jer se neretko ovi podaci ne podudaraju sa koje imaju osiguravajuce kuce. Primera radi, vraceno vozilo policijskom procedurom, vlasnik ne prijavljuje to osiguravajucoj kuci, ovi povracaj dela isplacenog novca mogu da traze tek kad saznaju za vracanje i potvrde ga a u medjuvremenu se stvori vremenski vakuum u kome je neophodno ostaviti neko vreme za azuriranje podataka. Slicno je i sa kreditima, zalogom, i drugim varijantama hipotekarnog vlasnistva.
[ Horvat @ 30.07.2009. 13:54 ] @
hvala,to ima smisla [iako je "rok" poveci...]
a to se odnosi samo na vozila koja "licno" uvezes ,ili i ona iz salona? [valjda su ta trebala vec biti proverena]