Ja sam cuo da je MAMOGRAF u stvari RENGEN. To drugim recima znaci da je ta metoda pregleda kancerogena jer su skoro naucnici ustanovili da ne postoji bezbedan i podnosljiv nivo zracenja vec da je svako zracenje opasno za obolevanje od raka. Ako se doda i to da ovi nasi nebulozni mediji na celu sa Sorosovom B92 propovedaju mamograf i to kontrolu skoro svake godine dolazimo do toga da u stvari oni i zele da nase Srpkinje sto vise obole od raka. To je isto kao da vas iz cista mira doktori teraju svake godine da idete na snimanje pluca na rengenu. Da li bi neko od vas to prihvatio? U svetu je odavno izbacen mamograf iz upotrebe jer je veoma opasan po zdravlje a pri tome je i veoma nepouzdan za prognozu kancera dojke. U svetu je danas u primeni "toplotni" skener koji nema ama bas nikakva nepozeljna zracenja i potpuno je bezopasan a pri tom je visestruko pouzdaniji u dijagnostici raka zenskih dojki. Eto zene sad znate citavu istinu. A evo i dokaz da je mamograf u stvari obican RENGEN !!! Evo procitajte zene i same: http://en.wikipedia.org/wiki/Mammography
A jos da dodam bitnu cinjenicu koju nasi mediji na celu sa Monstruoznom B92 izbegavaju da kazu a bitna je veoma!!! Evo to je citat iz wikipedije ciji sam link dao gore:
"The majority of health experts agree that the risk of breast cancer for asymptomatic women under 35 is not high enough to warrant the risk of radiation exposure. For this reason, and because the radiation sensitivity of the breast in women under 35 is possibly greater than in older women, most radiologists will not perform screening mammography in women under 40. However, if there is a significant risk of cancer in a particular patient (BRCA positive, very positive family history, palpable mass), mammography may still be important. Often, the radiologist will try to avoid mammography, by using ultrasound, or MRI imaging."
[Ovu poruku je menjao iizuzetan dana 01.08.2009. u 15:02 GMT+1]
[ zaraza @ 01.08.2009. 13:42 ] @
rengen, a?
[ gajo2 @ 01.08.2009. 13:53 ] @
A da procitas ono sto pise u tvom potpisu?
[ mrle 011 @ 01.08.2009. 13:56 ] @
Citat:
iizuzetan: ... naucnici ustanovili da ne postoji bezbedan i podnosljiv nivo zracenja ...
naucnici su ustanovili da zracenje izaziva rak, da zracenje dijagnostikuje rak i da zracenje leci rak.
slobodna volja svakog pojedinca je da sam izabere od koje vrste zracenja ce da pocne.
[ zaraza @ 01.08.2009. 14:11 ] @
Vidis, ja bas gledo taj monstruzozni b92 i rekli su bas to....
Pretpostavljam da Ikile Zikile ima neku ideju o tome?
[ iizuzetan @ 01.08.2009. 14:29 ] @
Evo da dodam jos neki citat sa gornjeg linka iz wikipedie koji potkrepljuje moje sumnje o bezbriznom i totalno neskodljivoj metodi mamografisanja kako je promovisu B92 i veciti ministar:
"Critique of screening mammography
The use of mammography as a screening tool for the detection of early breast cancer continues to be debated. Critics point out that a large number of women need to be screened to find cancer. Keen and Keen indicated that repeated mammography starting at age 50 saves about 1.8 lives over 15 years for every 1,000 women screened.[13] This result has to be seen against the negatives of errors in diagnosis, overtreatment, and radiation exposure. Countercritics argue that the benefit is greater. The Cochrane analysis of screening indicates that it is "not clear whether screening does more good than harm". According to their analysis one in 2,000 women will have her life prolonged by 10 years of screening, however, another 10 healthy women will undergo unnecessary breast cancer treatment.[14] Newman points out that screening mammography does not reduce death overall, but causes significant harm by inflicting cancer scare and unnecessary surgical interventions."
[ nick2 @ 01.08.2009. 15:34 ] @
e stavrno mi neki ljudi nisu jasni, zale se kad nema pa kad ima onda se opet nesto zale i tako u krug, nisam za nijednu partiju ali kakve veze ima ministar sa mamografom, jel ga on napravio?
Sve zraci i mobilni i bezicni i mikrotalasna, vecina nas mobilni drzimo pored genitalija (u prednjem dzepu) pa sta se sad moze
[ zaraza @ 01.08.2009. 15:52 ] @
Citat:
ali kakve veze ima ministar sa mamografom
Pa kako ne shvatas, to je sorosevsko-judeo-nazi-masonsko-kapitalosticko-katolicka zavera da se unisti slobodni svet.
za razliku od ranijih puta kada smo kritikovali tekstove sa Ivoninog sajta, ovog puta iizuzetan (hmmm, da nije sama 'Ivona" u pitanju) suptilno prenosi tekst ali bez citiranja izvora...
polako pocinjem da sumnjam da je u pitanju cist spam...
[ vlada131 @ 03.08.2009. 13:58 ] @
"Kada satanistička televizija B92 krene da promoviše neku «humanitarnu akciju»..."
Ćuti, ovo su na sreću stavili na početku 'članka', tako da su me bar spasili daljeg čitanja istog!
[ milivoje tomanovic @ 03.08.2009. 14:41 ] @
Izuzetan molim te istrazi i javi gde u kod nas moze da se izvrsi pregled, a da nije neka satanisticka rabota.
Hvala unapred!
za razliku od ranijih puta kada smo kritikovali tekstove sa Ivoninog sajta, ovog puta iizuzetan (hmmm, da nije sama 'Ivona" u pitanju) suptilno prenosi tekst ali bez citiranja izvora...
polako pocinjem da sumnjam da je u pitanju cist spam...
e bakutaneru, hvala ti na linku, konacno sam ga ubacio u favorites-e ... a i mislio sam da se zove ivana.
opet nemam vremena da sednem i iscitam sta ona pise, al' iz ovog prvog oplavljenog pasusa vidim da je sve "spam", "flame", "teorija zavere" itd ...
Citat:
Savremena medicina još ne zna šta je pravi uzročnik raka, ali izuzetno skupa i veoma toksična lečenja se obavezno sprovode. Šta se zapravo leči ako se uzročnik maligniteta ne zna? Naravno, leči se posledica, a to je izraslina (tumor). Primenjuje se tako terapija koja treba da eliminiše ili smanji izraslinu tj. posledicu. Ali, ono što generiše nastanak ove izrasline ostaje i dalje da funkcioniše u organizmu, jer medicina i dalje «istražuje» šta je to. Da li je onda to pravo lečenje? Može li takvo «lečenje» izazvati sasvim suprotan efekat? Koliko je «lečenih» umrlo od kancera , a koliko od toksičnog «lečenja»? Ovo su pitanja sa kojima se suočava sve veći broj savesnih lekara u svetu. Na žalost, onih drugih koji više vole novac, titule, skupa"stručna usavršavanja" i putovanja, koja im plaća farmaceutski biznis, mnogo je više.
posebno bih voleo da znam dal' negde postoji odgovor na ovo pitanje: "Koliko je «lečenih» umrlo od kancera , a koliko od toksičnog «lečenja»?".
[ kelja @ 03.08.2009. 15:32 ] @
Ahahahahahahaha, Ultra Mad Zone...
[ cozmo_im @ 04.08.2009. 08:18 ] @
Auuuu kakav sajt, majko mila!!!!!!
[ hadzi dalibor @ 29.10.2009. 00:53 ] @
Alo ljudi,zašto pričate o onome o čemu nemate pojma!? Mamograf jeste rentgen aparat,ali veoma male snage(koristi se samo za snimanjee mekih tkiva,tj. dojki-ne mogu se snimati kosti)! Jačina generatora je do 35kV,dok CT aparati rade na otprilike 120kV pa se opet svakodnevno pacijenti snimaju na njemu! Rede se 4 mamograma(snimka),standardno,a specijalni snimci samo ukoliko radiolog traži! Prva mamografija se radi sa 38.god. i ponavlja se svake druge godine do 50.-te,a anda se radi svake godine(klinička mamografija se uvijek radi zajedno sa ultrazvukom i kliničkim pregledom dojki,a skrining mamografija je bez ta 2 pregleda i iskreno ne preporučujem je) Količina zračenja je otprilike ista kao kad letite avionom iz Evrope u Ameriku(a narod leti li leti)! Ne uporedivo je veća korist od štete kod ovog pregleda(ako se uopšte može govoriti o nekakvoj šteti)!
[ flighter_022 @ 29.10.2009. 01:16 ] @
Dalibore, sta vredi objasnjavati kad postoje skribomani o attention-whores...
I jos nesto, don't feed the trolls ;)
[ Zoran Rodic @ 29.10.2009. 07:52 ] @
Mene zanima da li se smanjuje doza zračenja ukoliko je mamograf kupljen nekreditnim novcem?
[ Java Beograd @ 29.10.2009. 07:57 ] @
Koja ono beše sekta, čiji vernici, ono kao radije crknu nego da se operišu, prime transfuziju i slično ?
Mislim da su oni amateri za neke naše forumaše.
[ vladd @ 29.10.2009. 14:07 ] @
Zracenje jeste stetno, i u malim dozama, narocito na balkanu, gde svake decenije dodje do nekog radioaktivnog brljanja. Vinca, Cernobil, bombardovanje Bosne, bombardovanje Srbije...
Taman smo se odmorili od fluorografisanja, stize mamografija.
Ne razumem histeriju ni za ni protiv, cinjenice su na "obe" strane.
Jedino sto pobudjuje sumnju je zakonska obaveza odlaska na zracenje, sto nije bas u redu, i lici na udovoljavanje nekim lobijima.
Ne moze se pod zakon podvoditi nasto takvo, bez posebne lose namere. Nisu sve zene u istoj situaciji, da bi bile pritiskane propisima, i takodje predstavlja svojevrsnu diskriminaciju. Zakon je za gradjane, a ne za polove.
Znaci da ima naznaka za sumnju u dobru nameru, bilo ko da to "vodi" i propagira.
Poz
[ bugsu @ 29.10.2009. 14:54 ] @
Citat:
Java Beograd: Koja ono beše sekta, čiji vernici, ono kao radije crknu nego da se operišu, prime transfuziju i slično ?
Mislim da su oni amateri za neke naše forumaše.
jehovini svedoci? :)
[ mrle 011 @ 29.10.2009. 19:33 ] @
Citat:
hadzi dalibor: .... Ne uporedivo je veća korist od štete kod ovog pregleda(ako se uopšte može govoriti o nekakvoj šteti)!
"veća korist od štete" je argument koji se danas moze cuti svaki cas gde god se nesto raspravlja o ortodoksnoj medicini.
pretpostavka je da ce od 100 ili, sta ja znam, od 500 pregledanih zena, kod jedne biti otkriven rak "u ranoj fazi", pa da ce neko posle da je kao izleci.
diskutabilno, al' nema veze .....
..... ja bih (te) pitao nesto drugo - od cega se to tacno sastoji "korist" za preostalih 99 ili 499 pregledanih zena?
sta je za njih ta korist, koja je veca od stete, bez obzira od koliko kV su ti tvoji generatori?
zamolio bih i sve ucesnike u raspravi da ne konstruisu ovde raznorazne teorije zavere i da pricaju o "koristi" koju ostvaruje ona druga strana - oni sto lece, proizvode te aparate, istrazuju tu bolest itd..... dok se ona, je li, siri i poprima razmere epidemije u citavom "civilizovanom" svetu.
Citat:
vladd: .....
Jedino sto pobudjuje sumnju je zakonska obaveza odlaska na zracenje ....
"pobudjuje sumnju"
:)
.... ti si vladd bas fino vaspitan.
Poz
[ vladd @ 29.10.2009. 20:44 ] @
Ne, samo ne zelim da dodajem gorivo ostrascenim pobornicima bilo koje strane.
Ne moze jaci termin, i da bude neutralno. Ne moze ni slabiji.
Zakone ionako donose osljarski, na gomili, da se valjda prikaze "produktivnost", pa se donosenje i ovog blesavog zakona, pre svega diskriminatorskog, mora ispitati, da bi se dala konacna ocena.
Polazi se od premise, da nam lekari zele dobro, na sa ih obavezuje i zakon i kodeksi, a onda se provlace kojekakve svinjarije po novinama(i svetskim), i ocigledno da "biznis zasnovan na ljudskoj nesreci" postaje dominantan.
Od prepisivanja lekova uz poklone, vakcine za odabrane i za plebs(i to u "normalnom" svetu, kako volimo da seirimo), razne finansijske mucke i lazna istrazivanja, neovlascena eksperimentisanja...
Iz svega sledi, da neko naprasno, ili aljkavo, ozakonjuje zracenje, linearno za sve, bez obzira da li zene rade ili borave u zoni koja je vec izlozena zracenjem.
O tome se nije razmisljalo, tako da donosenje zakona "pobudjuje" sumnju.
Ili se zbrzalo, izosljarilo, ili je neko pokupio kintu od "sponzora"...
Poz
[ Java Beograd @ 30.10.2009. 08:02 ] @
Dok god ima ovako sumnjičavih, koji pljuju po svim savremenim medicinskim dostignućima, Srbija će biti među prvima u broju umrlih od izlečivih oblika raka i srčanim oboljenjima.
[ vladd @ 30.10.2009. 08:53 ] @
Zracenje nije "savremeno" tehnicko dostignuce, naprotiv, stetno i zastarelo. Uglavnom izbaceno iz upotrebe, osim za upotrebu na gradjanima nizeg staleza.
Moderan je samo naziv "mamograf".
Poz
[ Java Beograd @ 30.10.2009. 11:09 ] @
Ma naravno. I ja sam za lečenje isključivo biljkama, tj. travama. I to samo one koje rastu na našim prostorima (bez onoga " ... a i šire"). Sve ostalo je štetno, otrovno i zastarelo. Posebno ono šta nam dolazi sa Zapada, imajući u vidu da je jedini smisao njihovog postojanja da uguše sve što je zdravo i normalno u Srba. A ako se još reklamira na dokazano izdajničkoj B92 - to treba zabraniti zakonom.
I ja sam za to da se bolnice zatvore, dok god nas truju antibioticima, analgeticima, antipireticima, barbituratima i ostalim otrovima. Dok god hirurzi razmišljaju skalperom a ne glavom, dog god misle samo kako da seku - pohapsiti i po kratkom postupku. Stomatolozi - najgori ološ. Zajedno sa hirurzima (po kratkom postupku), dok god koriste one (dokazano štetne) viskofrekventne bušilice i otrovne anestezije. Akušere i ginekologe ukinuti. Šta je falilo našim prababama koje su se porađale na njivi ili u štali ? Pedijatre u zatvor. Svi su oni prikriveni pedofili, vidi im se to u očima. Jel treba dalje da detaljišem ili je već sve jasno ?
Medicinske fakultete do daljnjeg zatvoriti, a farmaceute prekvalifikovati, da se malo vrate korenima: sakupljanju i sortiranju trava.
[ vladd @ 30.10.2009. 14:34 ] @
Ne preteruj. Ne valjaj se odmah u kontra-blatu.
Verovatno se ne secas vremena fluorografisanja, obaveze da se svako zraci bar jednom godisnje, "novih autobusa" za rad na terenu, pa zatim razna poboljevanja, izbegavanja, dok se na kraju, ostrom kampanjom nije cak i zabranilo.
Sada se istorija ponavlja, "novi autobusi", zracenje, kao u "manjim" dozama, plus zakonska obaveza, posto nema SIZ-a za zdravstvo da uvede uredbu.
Samo sto cekanje, vec poznatog epiloga, moze da unakazi solidan broj zivota.
Sta je problem sa magnetnom rezonancom, skenerom..skupo valjda, nije za narodne mase?
Poz
P.S. B92 nije nikakva "izdajnicka" televizija, vec rade posao za koji su placeni.
[ ArsenLupen @ 30.10.2009. 14:58 ] @
Citat:
Zracenje nije "savremeno" tehnicko dostignuce, naprotiv, stetno i zastarelo. Uglavnom izbaceno iz upotrebe....
Procice jos mnogo godina dok se zracenje ne izbaci iz upotrebe kao zastarelo.
Gradjani nizeg staleza ga primaju isto kao i gradjani viseg, cak i manje!
Fluorografisanje je jos uvek aktivna metoda skrininga u prevenciji bolesti pluca (Tuberkuloza najpre,onda i tumori), cak stavise, jos nisu smislili bolju metodu koja bi je zamenila :)
[ vladd @ 30.10.2009. 21:23 ] @
Neka ostane koliko treba, ali neka ne bude podvedeno pod birokratsko "moranje". Ako je neko vec jako bolestan, onda je ok, za dijagnostiku...ali je to situacija "po potrebi" a ne obavezno..
Iskrivljena logika je posluzila za glorifikaciju "prevencije", odnosno "ranog otkrivanja". A ako se previse aplicira "prevencija", onda je dobitak izvestan, da ne kazem siguran..
Poz
[ Ivan Dimkovic @ 30.10.2009. 21:52 ] @
Citat:
vladd
Jedino sto pobudjuje sumnju je zakonska obaveza odlaska na zracenje, sto nije bas u redu, i lici na udovoljavanje nekim lobijima.
!?!?!?!
A? Ovo jos nisam cuo... gde je to tacno obavezno ici na pregled mamografom???
[ vladd @ 31.10.2009. 12:01 ] @
Zakon je u proceduri, zene starije od 50 god obavezne su da obave pregled mamografom jednom godisnje. Postoji pravlo i za mladje, zavisno od godina, idu na dve ili pet godina..
Sto nije bas blisko pameti...valjda su im sprave neangazovane...
Poz
P.S. Ivane, koja ti se vakcina zalomila u EU. Ona za plebs ili za gospodu
[ Ivan Dimkovic @ 31.10.2009. 17:27 ] @
Citat:
vladd
P.S. Ivane, koja ti se vakcina zalomila u EU. Ona za plebs ili za gospodu
Meni se nije zalomila ni jedna, posto nemam bas nameru da se vakcinisem protiv gripa koji je marginalno opasniji od obicnih gripova koji se pojavljuju svake godine. Nije obavezno, i kontam da ce se vakcinisati oni koji se i obicno vaknicisu svake godine.
Citat:
Zakon je u proceduri, zene starije od 50 god obavezne su da obave pregled mamografom jednom godisnje. Postoji pravlo i za mladje, zavisno od godina, idu na dve ili pet godina..
Ovo je suludo, zaista... ako tako nesto prodje, to ce stvarno biti unikatni primer zemlje koja van slucaja opste epidemije/pandemije ili biolosko-hemijskog rata zakonom tera gradjane na neku medicinsku proceduru ...
[ mrle 011 @ 31.10.2009. 17:35 ] @
Citat:
Java Beograd: ....
Medicinske fakultete do daljnjeg zatvoriti, a farmaceute prekvalifikovati, da se malo vrate korenima: sakupljanju i sortiranju trava.
kako to mali perica, zakleti europejac i demokrata, zamislja - ovi su strucnjaci sa svim "savremenim medicinskim dostignucima", a oni drugi su neke budale, babe vracare koje sakupljaju neku travuljinu.
... hebote covece, pa sta ti mislis ko npr. radi u onom institutu za proucavanje lekovitog bilja, dole u tadeusa koscuskog na kalemegdanu?
jel' mislis da tamo rade neki doktori i magistri koji su pozavrsavali te neke fakultete koje si nabrojao, ili mislis da tamo rade neke babe budale koje su se poradjale na njivi i u stali?
kako ti to zamisljas?
vi bre europejci postadoste smesniji od ovih patrijota.
.... i da, bilo bi dobro da se malo "vratimo korenima" .... a sve veci broj ljudi to i radi, ako nisi primetio.
.... i imamo cemu i da se vracamo, jer eto imamo neku tradiciju.
ovaj gore spomenuti institut je npr. prva takva institucija, a koliko znam za sada jos uvek i jedina takve vrste, u ovom delu evrope.
osnovao ga je akademik profesor doktor jovan tucakov, inace clan i francuske akademije nauka, u doba zlog komunizma.
eto, i taj je bio budala koja se bavila travuljinama.
sta da radi covek, u to vreme nije bilo interneta, pa nije mogao da se prosvetljuje po srpskim forumima.
pored toga nam je i priroda dosta podarila.
flora u srbiji je, posle kine, najbogatija coveku poznatim lekovitim biljem na svetu.
ako se uzme u obzir kolika je zemlja kina po povrsini, onda se moze shvatiti koliko je to bogatstvo.
poredjena radi, srbija je npr. 15 puta bogatija u lekovitom bilju od nemacke.
... samo sto - za razliku od kine u kojoj su na desetine i stotine hiljada ljudi koji sakupljaju lekovito bilje i koji su ukljuceni u drzavni zdravstveni sistem, jer su oni budale, je li - mi u srbiji imamo experte, europejce i strucnjake za trzisnu ekonomiju koji ce da izgrade skijaliste na staroj planini da bi oni zutokljuncevi kockastoglavi u dzipovima dolazili tamo da prze naftu i sve zagade, jer ce ti kockastoglavi da nam donesu profita pa cemo da budemo srecni i zdravi.
huh.
Citat:
Java Beograd: Dok god ima ovako sumnjičavih, koji pljuju po svim savremenim medicinskim dostignućima, Srbija će biti među prvima u broju umrlih od izlečivih oblika raka i srčanim oboljenjima.
broj obolelih i pomrlih od raka se uvecava po stopi od 5% godisnje, sa tendencijom uvecanja tog procenta, u svim tzv. "razvijenim" i "civilizovanim" zemljama na svetu, dakle u svima koje uzivaju u carima "savremenih medicinskih dostignuca" i uskoro ce ta bolest preuzeti primat nad kardiovaskularnim oboljenjima.
kako ti to objasnjavas?
i u australiji, kanadi, danskoj, rusiji ........ ima previse "sumnjičavih, koji pljuju po svim savremenim medicinskim dostignućima"?
ili sta?
i koji su to oblici raka, po savremenoj medicini, izlecivi?
Citat:
Java Beograd: ... ono šta nam dolazi sa Zapada .... bolnice .......... antibioticima, analgeticima, antipireticima, barbituratima i ostalim otrovima. ........ hirurzi razmišljaju skalperom a ne glavom ............. viskofrekventne bušilice i otrovne anestezije........ Akušere i ginekologe ......
sto li si se ti ovoliko uzrujao?
mozes da uzivas u carima ovih savremenih dostignuca koliko god 'oces.
ko ti bre brani?
.... pa ako smo nesto dobili sa uvodjenjem ove demokratije i trzisne ekonomije, onda su to kladionice i apoteke na svakom cosku.
u krugu od 300 m oko moje zgrade ima 15 apoteka, pretpostavljam da je tako i kod tebe.
mozes bre da jedes ovih gore pobrojanih pilula - tzv. "lekova", koliko god 'oces.
koga je briga?
..... ustvari, dobro si dosao kod njih, a tamo sve cisto, mirise, neka dobra cupii u belom mantilu ......
i eto, mirna backa.
svima dobro.
samo ja necu da me neko na silu vodi na te mamografe, ili da mi na silu gura te "lekove" u usta, vakcinise itd....
tj. ne mene, nego eto moju kevu i moju zenu.
eto, super je taj vas mamograf ....... hvala vam na vasoj humanosti ...... jasno mi je kao dan da cu od njega imati vise koristi nego stete ....... itd...... sve je to savremeno dostignuce .....
.... ali bre ja to necu.
hvala lepo.
i sto je bre sada to problem?
sto neko hoce da mi na silu uteruje svoju humanost, ako ja to necu?
kakvo je to europejstvo i demokratija?
[ Ivan Dimkovic @ 31.10.2009. 17:49 ] @
Citat:
mrle 011
i koji su to oblici raka, po savremenoj medicini, izlecivi?
Svaki rak je potencijalno izleciv ako se uoci rano - i procenti prezivljavanja za mnoge vrste rakova su drasticno skocili u proteklih 20 godina. Naravno, neke vrste raka su daleko opasnije i daleko se brze sire i metastaziraju, i procenat prezivljavanja je i dan danas nizak.
A tvoja prica o 5% povecanja svake godine...
Citat:
broj obolelih i pomrlih od raka se uvecava po stopi od 5% godisnje, sa tendencijom uvecanja tog procenta, u svim tzv. "razvijenim" i "civilizovanim" zemljama na svetu, dakle u svima koje uzivaju u carima "savremenih medicinskih dostignuca" i uskoro ce ta bolest preuzeti primat nad kardiovaskularnim oboljenjima.
Kako te bre nije sramota da ovako LAZES - nije mi bas najjasniji tvoj plan, valjda mislis da ce 1 od 1000 ljudi da poveruje u tako bezocnu laz, i da niko nece da uoci koliko je besmisleno to sto si napisao?
For the first time since the government began keeping national death statistics in 1930, the number of cancer deaths in the United States has fallen as improvements in diagnosis, therapy and prevention have finally overtaken increases caused by aging and population growth.
WASHINGTON (Reuters) - The U.S. death rate from cancer has continued a steady decline that began in the early 1990s but it will still kill a projected 565,650 Americans this year, the American Cancer Society said on Wednesday.
Tvoja zaludjenost diskreditacijom moderne medicine je toliko evidentna i nasilna, da se covek prosto zapita sta se to tebi toliko lose desilo u zivotu da krenes u krusadu protiv citave jedne nauke... cak i da su neki lekari zeznuli stvar, opet diskreditovati celu nauku - to je kao kada bi sutra krenuo da pljujes na fiziku, jer ti je neki elektricar zeznuo instalaciju u kuci... to se granici sa ludilom.
Ali, znas sta - mislim da je malo koga na ovom forumu briga za tvoje licne frustracije - ako si toliko kivan na medicinu, potrazi negde profesionalnu pomoc - ne moras kod lekara, mozes i kod tih tvojih travara i slicnih.
Samo prestani, molim te, da zatrpavas forum totalnim neistinama i koje dete od 5 godina moze da diskredituje. I sa tvojim glupim rutinama i isforsiranim i bezbroj puta ponavljanim dosetkama o "evropejstvu", "demokratiji", Titu, kako se nekad zivelo... mislim da ama bas svaki clan ovog foruma zna sve tvoje fore napamet.
Smorio si, idi peci rakiju ili juri leblebije... ili sta god.
[ stil @ 31.10.2009. 18:14 ] @
Znam ja takve pljuju pljuju a kad zakovrnu trče oma' kod lekara. Zaborave sve što su pričali. Ma...
[ MyWay @ 31.10.2009. 23:14 ] @
Citat:
stil: Znam ja takve pljuju pljuju a kad zakovrnu trče oma' kod lekara. Zaborave sve što su pričali. Ma...
Neki isto tako otrče i kod 'alternative' po zozonizatore.. I treba ih razumeti, i jedne i druge - davljenik se i za slamku hvata.
@Ivan: Drago mi je da opada broj pomrlih od raka, samo mi nije jasno da li je to zbog prevencije (zdraviji život, zdravija hrana..) ili je savremena medicina načinila neki veći pomak u lečenju? I da li smanjenje godišnjeg broja umrlih znači povećani broj izlečenih ili povećanje dužine života obolelih u odnosu na ranije?
Gledajući onaj grafikon smrtnosti kod raka pluća, slobodan sam da tvrdim da je upravo prevencija ta koja je donela smanjenje smrtnosti - nemoguće je da je izmišljena terapija na koju drastično bolje reaguju muškarci (pogotovo 'braća') nego žene?!
Btw, smrtnost se kod žena čak i popela sa 30 na 40... da nije zbog mamografa? ;-))))))))))))
[ Ivan Dimkovic @ 31.10.2009. 23:25 ] @
@MyWay,
Prevencija je isto tako deo medicine - edukacija ljudi o zdravom zivotu, balansiranoj ishrani, redovnim pregledima pogotovu posle 40-te (ne nuzno potencijalno stetnim) - seti se onih sesija sa stomatologom po skolama, koliko su se trudili da objasne deci kako treba prati zube, sta treba jesti a sta ne i sl... e sad, sto mnogi odbijaju da slusaju te savete... sta da se radi :)
Takodje, medicina je pomogla bas u tom slucaju raka pluca, da se i te kako utvrde faktori rizika, i medicinska javnost je godinama pritiskala i lobirala za otezavanje prodaje cigareta npr... Na zalost, drzave su pocele da se bave tim tek kada im je postalo jasno da ce lecenje da kosta vise nego ti porezi sto nakupe na prodaji cigareta, ali medicinski dokazi su bili kljucni razlog i opravdanje za to.
Neko kaze da se "moderna medicina" previse fokusira na lecenje... pa na zalost, stanje je takvo jer gomila ljudi ne zeli da slusa savete i da zivi zdravo. Onda na kraju moras da ih lecis, jbg... Bilo bi lepo kada bi se svi bavili sportom, ne bi pusili ili se alkoholisali, odrzavali visok nivo higijene, koristili kondome ako cesto menjanju partnere i sl...
Ali... nije tako :) A opet, imas i one koji nemaju tu srecu pa se rode sa losim genima, nasledjenim bolestima... odlucili smo da budemo humani, da ih ne bacamo u reku - pa onda neko to mora i da sanira bogati :)
Citat:
Btw, smrtnost se kod žena čak i popela sa 30 na 40... da nije zbog mamografa? ;-))))))))))))
U USA? Tesko, nisam bas siguran da se tamo otkidaju da plate iz svog dzepa taj pregled :)
[ mrle 011 @ 01.11.2009. 08:21 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: .... da se covek prosto zapita sta se to tebi toliko lose desilo ....
to sam ti ovde negde vec rek'o, nije mi se desilo nikad nista.
nemam nikakav, ni najmanji problem sa zdravljem.
imam 32 zuba, krvni pritisak 120/80, ne opada mi kosa, nije mi nista...
.... a npr. tebi po broju godina mogu da budem cale.
krvna slika mi je savrsena, mokraca bezbojna i bistra skoro kao voda, nikada nemam temperature, kijavice, nesanice, ono belo po jeziku .....
nikad me nista ne boli, niti ikad imam bilo kakve tegobe.
od vojske, od pre 26 godina, sam se "ugojio" 2 kg.
od 1.-2. razreda srednje skole nemam zdravstvenu knjizicu, niti imam negde otvoren karton, niti pijem lekove, niti sam posecivao lekare ....
.... a i pre toga su me samo vodili u te ustanove na one sistematske preglede.
sve te stvari, o kojima i na ovom forumu ima bezbroj tema - te trnu mi ruke, te znoje mi se dlanovi, te leukemija, te diskus hernia, te rak, te zena mi imala komplikacije na porodjaju, te znojim se, te imam ono belo na glavicu, te alergija, te boli me ovo, te boli me ono ...... su za mene totalno nepoznata iskustva.
evo, imam i dete sa kojim je ista situacija.
ni on ne ide kod lekara, niti pije lekove, niti radi ista po tom pitanju ...
.... i to ne zato sto smo se uclanili u jehovine svedoke (ili kako se vec zovu, spominjani su ovde negde), vec zato sto jednostavno nema nikakve potrebe.
spava, jede, smeje se, igramo se po ceo dan, ucimo ga kako treba da zivi, da se hrani, da razmislja ...... da bude covek.
nema temperature, alergije, zatvore, prolive, kijavice ........ nema nista.
..... mada, priznajem, njemu bismo ipak trebali da overimo zdravstvenu, al' dobro.
eto, to ti je to.
..... a onda kada ja na ovom forumu ponekad nesto napisem o zdravlju, ishrani itd.... ti zakljucas temu, ili me nazoves lazovom, ili mi obrises post ....
...... pa jos kao razlog brisanja posta napises "ogroman signal/noise odnos", a ja nemam pojma ni sta to znaci.
...... pa onda jos u gornjem postu napises i ovo ...
Citat:
Ivan Dimkovic: ... stanje je takvo jer gomila ljudi ne zeli da slusa savete i da zivi zdravo....
"5%" su zvanicni podaci WHO.
broj obolelih i pomrlih od raka je naravno veci, zato sto statistika obuhvata samo one slucajeve koji su evidentirani.
.... i broj izlecenih je isto veci, zato sto se odredjen broj ljudi izleci sam nekim drugim metodama, a onda se ni oni nigde ne evidentiraju.
uostalom o statistici smo ovde vec dosta puta raspravljali.
evo objasnicu ti na prostom primeru kako oni sve to racunaju ...
medicina u rubriku "izleceni" upisuje sve one kojima se rak ponovo ne pojavi u roku od 5 godina.
dakle, pera peric je dobio rak na debelom crevu, ovi su mu odsekli to parce creva, nafutali ga zracenjem i citostaticima i posle nekog vremena ga pustili kuci.
ako se peri pericu opet pojavi rak posle 6 godina na istom mestu, i ako se on opet javi lekarima, i ako ovaj put na kraju umre posle izvesnog vremena, statistika njegov slucaj belezi kao 50:50% - u 50% slucajeva je pera peric bio izlecen od raka, a u 50% slucajeva je nastupio smrtni ishod.
u situaciji da se pera peric ovaj drugi put, posle 6 godina, ne javi uopste lekaru - jednostavno je vise umoran od svog onog mucenja sa zrecenjem i citostaticima, od povracanja, od nosenja zavezane kese sa gov.nima, itd ....... prosto se pomirio sa sudbinom i u smrti vidi izlaz za svoje patnje ....... a takvih slucajeva imas koliko 'oces - on u statistici ostaje zabelezen kao 100% izlecen.
Citat:
Ivan Dimkovic: ... U.S. Lung & Bronchus Cancer Mortality ....
da, rak pluca je "prikocio" u poslednjih nekoliko decenija, u nekim zemljama se broj obolelih cak i smanjuje.
zato rak dojke i grlica materice kod zena i prostate i debelog creva kod muskaraca to vise nego nadomescuje.
Citat:
stil: Znam ja takve pljuju pljuju a kad zakovrnu trče oma' kod lekara. Zaborave sve što su pričali. Ma...
stil, ti verujes u teorije slucajnosti, a to je u startu pogresna postavka.
u prirodi ne postoje slucajnosti i sve sto se desava, desava se jer to tako treba.
sve ima svoje uzroke i svoje posledice.
ako si se jutros probudio sa glavoboljom, onda to nije slucajnost.
ili si juce nesto pogresno radio, ili radis nesto pogresno vec npr. 10 godina.
u sustini ne postoje ni bolesti, to su sve bioloski programi koje nas organizam pokrece sa nekim razlogom.
dakle, ako tebe jutros boli vugla, to je zbog toga sto to tako treba i sto to ima neki svoj uzrok.
onog trenutka kada ti pocnes da ispravljas greske, momentalno ce i tvoj problem, kao i glavobolja - njegova posledica, poceti da se resava.
...... i to sto te boli glava, to je dobro.
tu bol pokrece mehanizam koji zeli da te obavesti da nesto radis pogresno i da u tebi pocinje da se razvija neki problem.
zamisli da je drugacije - da nema bola, da nema nikakvog upozorenja.
sta bi onda bilo?
eto, stvari su vrlo proste - nemoj da pravis greske i neces ni da "zakovrnes", niti ces imati potrebu da "trcis oma' kod lekara".
.... medjutim, kod vecine ljudi se stvari odvijaju drugacijim tokom.
prvo prave greske, a onda trce tamo i ocekuju od belih mantila da ovi rese njihov problem.
ne moze to tako.
beli mantil, kao i neka budala od travara ili bilo ko treci moze samo, eventualno, da ti pomogne u resavanju tvojih problema sa zdravljem.
ako hoces da se izlecis, onda to moras sam da uradis.
ako ti to neces, ili ako tvoja psiha ne veruje da je to moguce, onda ti ne mogu pomoci ni svi beli mantili i svi travari ovoga sveta.
.... a povrh svega toga je posebna prica kako beli mantili resavaju tvoj problem sa, eto npr. tom glavoboljom od jutros, koji ti imas, hipoteticki je li, zato sto se npr. pogresno hranis vec decenijama i sto uzrok tvoje glavobolje ustvari dolazi iz zeluca i creva.
oni to "lece" onim javinim "savremenim medicinskim dostignucima" - "antibioticima, analgeticima, antipireticima, barbituratima ..."
.... ti razmisli dal' je to moguce tako izleciti.
na ovoj temi to vise necu da objasnjavam, da ne bih ispadao "lazov", "pljuvac", "teoreticar zavere", itd .....
..... a i dimke mi se nesto mnogo uzrujao, a on je moj drugar i ja znam da to nije dobro i zdravo.
odjavljujem se sa teme.
Poz (sto kaze vladd)
[ stil @ 01.11.2009. 08:55 ] @
@ mrle 011 Dobro, mislim da je odlično što si tako dobrog zdravlja za to je odgovorna genetika i dobre zdrave navike. E sad nisu svi ljudi te sreće i nemaš prava da im uskratiš pravo da se bore da opstanu. To moraš razumeti. Navešću ti samo nekoliko primera koje svakog dana primenjuješ a da toga nisi ni svestan a potiče od medicine kao nauke. Onog trenutka kada je otkriveno da bolesti potiču od mikroba koji se ne mogu videti golim okom ljudi su shvatili da se mogu zaraziti prljavim rukama i kao posledica toga savet lekara da se često peru ruke. Dalje ti si svakako vakcinisan i na taj način zaštićen od bolesti od kojih su ljudi ranije masovno umirali čak i oni koji su bili savršenog zdravlja. Čovek ne mora da se razboli, može da doživi nekakav udes i da mu je potrebno da se saniraju povrede hirurški, za to ne možeš da odeš kod travara itd.
[ vladd @ 01.11.2009. 11:00 ] @
Mislim da problem nije na toj strani, da li je naucna medicina potrebna ili da je alternativna nepotrebna.
Problem je u farmaceutskoj industriji, i pratecoj industiji, koje kroz medicinu(ili obe medicine) histericno grabe do profita, ne obaziruci se na kodekse, moral..i nemaju obavezu, pravda ih jeziv kodeks grabezi za novcem.
I ne treba da skrecemo temu na dobrobit(nespornu) medicine, vec da izostrimo cula i prepoznamo marifetluke uvaljivanja tableta, aparata ili kojecega, u cilju uvecane dobiti korporacija.
Lekari su (zlo)upotrebljeni, svesno ili sistemski, zeleli oni to ili ne, mislim da se sve manje pitaju, do trenutka kada se nece ni smeti zapitati, da ne ugroze svoju egzistenciju.
Mislim da je "procesuiranje" mamografa korak u tu stranu, lekarima se zatvaraju usta zakonskom odredbom..
Poz
[ stil @ 01.11.2009. 12:20 ] @
Na žalost. Žene umiru od kancera dojke. Pa i ako ne umru (da uspeju da se izleče kada dođu kasno) od toga ona mora da se odstrani a to je svakako i fizički i emocionalno veoma teška posledica te bolesti. Tako da ako postoji način da se na vreme otkrije i omogući izlečenje bez onako drastičnih posledica ne mogu da budem protiv toga.
Slažem se da treba biti oprezan jer ima i ovoga što ti pominješ. Treba napraviti selekciju a ne automatski sve stavljati u isti koš.
[ vladd @ 01.11.2009. 14:00 ] @
Naravno da je logika koju spominjes "zaokruzena"
Inace cela akcija ne bi imala osnovu za laki prodor.
Svi smo mi za to da se spreci najgore.
Mozda je bolje pitanje, "Zasto bas mamografom?"
Skener, magnetna rezonanca mogu da urade isti posao, ali skuplje. A ko jos gleda na cenu kada je zivot u opasnosti..
Drugi problem je aljkavost zakona. Nismo svi, svakodnevno, izlozeni identicnoj kolicini zracenja. A zakon je(trebalo bi) ravnopravno apliciran na sve.
Ovako, zene se stavljaju u poseban status.
Danas-sutra, ko zna kakvu stupidariju mozemo da ocekujemo pod parolom "prevencije".
Na sta ce da lici zivot pod tolikom biokratijom i "brigom" za nas. Sklopice se situacija, da cemo danima biti testirani na kojesta, preventivno...
To je klasican put do birokratskog pakla, naravno, poplocan NAJBOLJIM namerama.
Zato ovih dana predsednik Brazila kupuje avione, da bi zastitio Braziliju, koju ugrozavaju "zastitnici" prirode..
Postaje sporna "dobra namera" ako sluzi za sikaniranje ljudi.
Poz
[ hadzi dalibor @ 01.11.2009. 14:53 ] @
Mrle 011
Korist za ostale je što znaju da ga nemaju!!! Da li si ikada vidio ženu koja dođe na pregled dojki sigurna da ima karcinom,a doktor joj kaže da ga nema!? Znaš li kolika je njena sreća u tom trenutku?! Ja ih gledam svaki dan-to mi je posao! Takođe gledam i one koje nisu te sreće,koje su došle u zadnjem stadijumu razvoja karcinoma i više im nema pomoći(znam šta ih čeka i njih i njihove porodice jer sam sahranio 5 svojih bližnjih umrlih od raka)! Da li treba sve ih pustiti da dođu do toga da samo sjede i čekaju sudnji čas!? Još jednom da napišem da ne preporučujem skrining mamografiju,ali bolje i to nego ništa!
Toliko od mene za ovu temu,pozzz
[ pantic68 @ 01.11.2009. 14:53 ] @
Ne znam zašto se čudite zakonskoj obavezi pregleda, pa to je isto štoi obavezno vezivanje pojaseva u automobilu. Neko zbog pojaseva ne može da se iskobelja pa izgori u slupanom automobilu ili se udavi kad se prevrne u kakav kanal ali statistika lepo kaže da je korist veća od štete i naravno ovde sam video gomilu koja to zdušno podržava Jer ne želi da participira u troškovima lečenja nevezanih. Dakle obavezan pregled jer zašto bi plaćali dugotrajne hemoterapije, zračenja i komplikovane, rizične i skupe operacije kad je moguće na vreme stvar rešiti trivijalnim zahvatom sa lokalnom anestezijom. Svojevremeno je u rusiji postojala zakonska obaveza nošenja kape na glavi preko zime iz istih razloga, da se radnik umesto u fabrici ne bi našao u krevetu na štetu celog društva. Sutra je moguće uvesti obaveznu sterilizaciju, štrojenje da zdravstveno ne plaća abortuse i da se ne stvaraju socijalni slučajevi, zapravo mislim da je takvih primera već bilo. Sve je to logičan sled kada se nazovi kolektivni interes stavi iznad ličnih prava i sloboda.
[ stil @ 01.11.2009. 15:31 ] @
Citat:
POJAS
Sigurnosni pojas je izum koji je spasao najviše života u istoriji savremenog saobraćaja. Međutim, u našoj državi, među građanima se još uvek vode diskusije u kojima se iznose stavovi za i protiv upotrebe pojasa, pa se tako mogu čuti razne priče o ljudima koji su umrli u najstrašnijim mukama zbog vezanog pojasa, kao i priče o onima koji su danas živi i zdravi samo zbog toga što ga nisu vezali. Takvi slučajevi postoje, ali mnogo ređe nego što se o njima priča, dok je bar 80 puta više slučajeva gde se dogodilo obratno. Postoji niz jasnih pokazatelja da vezivanje pojasa smanjuje mogućnost pogibije u saobraćaju za najmanje 65%. Jedan od podataka koji bez sumnje pokazuje efekat upotrebe pojasa jeste primer Srbije iz 2002. godine kada je nakon sprovedene oštre kampanje, i kada je procenat upotrebe pojasa bio oko 90%, broj poginulih u odnosu na 2001. godinu bio 428 manje poginulih! Prema istraživanjima KBS na srpskim putevima najmanje 250 ljudi godišnje pogine, a 3000 bude povređeno usled nevezanog pojasa.
Činjenice koje svako od nas treba da zna pre nego što pomisli da mu je bitnije da ne izgužva odelo ili da ga pojas nervira su:
Pojas je preko potreban i u gradskoj vožnji, jer pri sudarnoj brzini od 50 km/č nevezan putnik trpi silu kao da je pao sa četvrtog sprata. Treba znati i da se preko 90% svih saobraćajni nezgoda u Srbiji događa upravo u naseljenim mestima.
Pojas je neophodan iako je vozilo opremljeno vazdušnim jastucima, jer su oni projektovani kao dopunski sistem zaštite, koji deluje ispravno samo u sadejstvu sa pojasom. Mnogima nije poznato da air bag izleće brzinom od oko 350 km/č te da može ozbiljno povrediti nevezanog putnika. Takođe, u mnogim modelima vozila, vazdušni jastuk uopšte se neća aktivirati ako pojas nije vezan.
Pojas sprečava ozbiljne povrede kako pri čeonom sudaru i naletanju otpozadi, tako i pri bočnom sudaru, ali i prilikom prevrtanja vozila.
U slučaju potrebe (požar, uletanje u vodu i sl.) pojas se može brzo i lako otkačiti.
Vezivanje pojasa nije potčinjavanje represiji. To je najbolji način da zaštitite svoj život u vozilu.
Vezivanje pojasa nije potčinjavanje represiji. To je najbolji način da zaštitite svoj život u vozilu.
Pa mogli bi uvesti nagrade za one koji ih vezuju umesto kazni. Mogao bi žandar da pokloni lilihip svakom koga zaustavi sa uredno stavljenim pojasom. Postoji razlika izmedju prisile i molbe, propagiranja i edukacije.
Za mene postoji jasna granica, čovekova sloboda može biti ograničena samo slobodom drtugog a nevezan pojas ni na koji način ne može naneti štetu bilo kome. I kaciga i još dosta toga mic po mic se uvodi masa restriktivnih stvari jer postoji neko ko bolje od vas zna šta je za vas dobro. Ako ne odlučujete ni o svom životu onda ste samo robovi, ovce u toru spremne da ispune svoju misiju ali sa iluzijom da se nešto ipak pitaju. Kad se pogazi princip šta je prepreka da se kontrola proširi i na stvari koje vam se ne svidjaju? Samo trenutak kad postoji dovoljna podrška za takve poteze, obično prilikom nekih ekcesnih situacija koje su neretko u istoriji bile i iscenirane u svrhu uvodjenja totalitarizma, da ne navodim primere svako će se setiti nekog svog omiljenog slučaja.
[ Ivan Dimkovic @ 01.11.2009. 17:30 ] @
Citat:
pantic68
čovekova sloboda može biti ograničena samo slobodom drtugog a nevezan pojas ni na koji način ne može naneti štetu bilo kome.
Hm...
- Ja ljudima koji se voze u mojim kolima i sede iza uvek kazem da se vezu... ne zelim da mi necije telo polomi vrat ako dodje do iznenadnog jakog kocenja - ako sedis iza, i te kako mozes ugroziti zivot vozaca i/ili suvozaca ako nisi vezan, ukoliko dodje do ostrog kocenja pri vecim brzinama - isto vazi i za potencijalno prevrtanje ili sudar pri kome dolazi do iznenadnog tumbanja/skretanja, tela tih nevezanih ljudi postaju projektili. Da ne pricamo uopste koliko je to opasno za njih same :)
- Osim toga, kada se neko razlupa zbog nevezanog pojasa i ostane invalid do kraja zivota, on postaje teret drzave i verovatno svoje familije (ako je ima) - i time implicitno i te kako cini stetu drugima...
Opet, vezivanje pojasa nema bas puno veze sa nekakvim obaveznim mamografom - za pocetak, vezivanje pojasa je potpuno efikasno i potpuno naucno dokazano da smanjuje mortalitet a da ne-vezivanje pojasa dovodi do katastrofalnih povreda prilikom sudara - cista situacija, bas kao sto je obavezno nositi zastitnu opremu u fabrici.
Mamograf moze pomoci u ranoj detekciji kancera - ali takodje sa sobom nosi i izlaganje radijaciji i to je nesto sto bi trebalo da se ostavi na pojedincu(-ki) da odluci sta je bitnije.
Jos i dalje nema te zemlje koja bi prisilila ljude na lekarski pregled u doba mira i doba bez hemijskih / bioloskih opasnosti ili epidemija - pogotovu ne na lekarski pregled koji povecava dozu primljene radijacije...
[ pantic68 @ 01.11.2009. 17:45 ] @
Da se razumemo ja uopšte ne sporim korisnost pojasa, kacige a ni ovog mamografa samo se pitam ko je i zašto pozvaniji da brine o našim životima od nas samih. Argument da će nekome biti naneta šteta jer će morati da brine o vama je neozbiljan. Ako se počne sa takvim rezonima onda nema kraja nametanju. To imamo u odnosu prema deci, ne može sladoled jer će te zaboleti grlo itd ali kad su u pitanju odrasle svesne i samostalne osobe zaista mislim da treba da imaju punu slobodu kao i odgovornost za posledice svojih postupaka.
[ stil @ 01.11.2009. 17:48 ] @
Ma daj čoveče pričaš gluposti. Uostalom pogledaj i sam.
[Ovu poruku je menjao stil dana 01.11.2009. u 19:11 GMT+1]
[ pantic68 @ 01.11.2009. 18:07 ] @
Jesam li koristio previše sitan font? Šta znače ti morbidni klipovi
Citat:
Da se razumemo ja uopšte ne sporim korisnost pojasa, kacige a ni ovog mamografa samo se pitam ko je i zašto pozvaniji da brine o našim životima od nas samih.
[ Ivan Dimkovic @ 01.11.2009. 18:18 ] @
Pa ja sam ti lepo odgovorio za pojas:
a) Prvo ugrozavas i tudje zivote - ostalih ljudi u automobilu
b) Nevezivanjem pojasa drasticno povecavas sansu da budes dozivotni teret familiji i drzavi
Zbog toga su drzave odlucile da vezivanje pojasa bude zakon. Samoubistvo tehnicki u mnogim zemljama nije ilegalno (a i u onim gde jeste to nema puno smisla) tako da u principu niko ne bi trebao da se brine ako ti licno zelis da se ubijes - ali dovodjenje drugih u opasnost, jeste problem.
Mozda ti jesi "pozvaniji" da se brines o sebi - ali za opstu bezbednost saobracaja je neko drugi pozvaniji od tebe.
[ stil @ 01.11.2009. 18:19 ] @
@ pantic68 Pa gore je to što si napisao nego da nisi. Znači ti si svestan šta se može dogoditi ali te baš briga i za tebe i za one koji se nalaze sa tobom u vozilu. To nisu morbidni klipovi. To je ono što se dešava za vreme udesa. To su fizički zakoni koji vladaju tokom samog udesa. E sad time što ti nećeš da shvatiš da nisi jači od njih nećeš učiniti da oni nestanu. Da se razumemo ja ovo što je na snimcima ne želim da se desi nikome pa ni sebi. Ukoliko znam šta se dešava ako se kojim slučajem to već dogodi bilo bi sumanuto da nešto ne učinim da posledice svedem na najmanju moguću meru. Toliko. To možeš da primeniš na bilo šta u životu.
[Ovu poruku je menjao stil dana 01.11.2009. u 19:39 GMT+1]
[ pantic68 @ 01.11.2009. 18:43 ] @
Ja u klin ti u ploču. Ne razumem zašto mene percipiraš kao nekakvog samoubicu, mada... pre par dana sam isprobao zakone fizike sa bajkom a imao sam kacigu :). Uopšte me ne interesuje taj aspekt već opravdanost prisilnog nametanja od strane države. Dimkoviću, nisam primetio da postoji razlika ako se sam voziš u autu a i pored toga smatram da je to lični odos saputnika a ne njih i države. ali za opstu bezbednost saobracaja je neko drugi pozvaniji od tebe - kakva je razlika osim što za sada iza zidova svoga stana još uvek nisi dostupan budnom oku organa ali i tu tehnika napreduje. Ako se uzme kao opravdano onda je i propis o obaveznom mamografu logičan i svi dalji takvi potezi. Znači da je jedini aršin nekakva statistika o korisnosti po zajednicu.
[ stil @ 01.11.2009. 18:49 ] @
Nisam ni ja za nasilno nametanje bilo čega od strane države. Ali kako ubediti nekog ko je jednostavno sebičan da nešto učini što je razumno. Kazne su način da se to učini u ime svih koje ti ljudi ugrožavaju svojim postupcima. Nije mi jasno zašto se neki ljudi večito prave Toše.
[ Ivan Dimkovic @ 01.11.2009. 19:01 ] @
Citat:
pantic68
Ako se uzme kao opravdano onda je i propis o obaveznom mamografu logičan i svi dalji takvi potezi
Netacno - jer ti ne ugrozavas nikog drugog osim sebe ako dobijes rak.
Takodje, mamograf je procedura koja ima potencijalne nezeljene efekte, dok je vezivanje pojasa apsolutno bezbedan cin.
Drustvo je prihvatilo da drzava propisuje neke zakone ukoliko ti zakoni cine veliku razliku u bezbednosti, recimo saobracaja - i ako sprecavaju necije ugrozavanje drugih ali samo ako te mere ne unose neke opasnosti ili ne predstavljaju bitno ogranicavanje sloboda - pojas je odlican primer za to.
- Ja ljudima koji se voze u mojim kolima i sede iza uvek kazem da se vezu... ne zelim da mi necije telo polomi vrat ako dodje do iznenadnog jakog kocenja - ako sedis iza, i te kako mozes ugroziti zivot vozaca i/ili suvozaca ako nisi vezan, ukoliko dodje do ostrog kocenja pri vecim brzinama - isto vazi i za potencijalno prevrtanje ili sudar pri kome dolazi do iznenadnog tumbanja/skretanja, tela tih nevezanih ljudi postaju projektili. Da ne pricamo uopste koliko je to opasno za njih same :)
Interesantna priča (bogami i klipovi) o nevezanom saputniku kao potencijalnom ubici i ping-pong loptici
Mislim, imati u vidu opasnosti nevezivanja je jedno, a razmišljanje da će ti nečije telo slomiti vrat je ipak poodmakli stadijum :-)
Tu nema druge Ivane, ili direktno i oštro, ili da kupiš dvosed pa da ne brineš :-))))
[ stil @ 02.11.2009. 07:22 ] @
Sve što se dešava dešava se u deliću sekunde. Sile koje deluju na telo su ogromne. Čak i kad si sam u vozilu to ti neće puno pomoći ako nisi vezan.
Prilikom prevrtanja.
I u čeonom sudaru (50 km/h).
Ne želim da se ove stvari dogode bilo kome pa ni sebi, ali treba znati šta se dešava ako do toga ipak dođe i da postoji način da se posledice svedu na najmanju moguću meru.
[ Ivan Dimkovic @ 02.11.2009. 09:50 ] @
Citat:
MyWay
Mislim, imati u vidu opasnosti nevezivanja je jedno, a razmišljanje da će ti nečije telo slomiti vrat je ipak poodmakli stadijum :-)
To je zato sto sam polagao ovde u DE, a na teoriji su pustali klip sigurnosne kamere na kome se vidi kakav picvajz napravi nevezana osoba koja izleti sa zadnjeg sedista.
Pazi ovako, ako neko nije sposoban da dovoljno voli sam sebe za pocetak, i da se veze - ja svakako necu prvo brinuti za njega vec za sebe. A i pantic68 je pitao o tome kako ne-vezivanje pojasa moze da nacini stetu drugima, pa je i odgovor bio u tom kontekstu.
[ pantic68 @ 03.11.2009. 10:11 ] @
Nategnuta teorija da će baš saputnik od pozadi kroz sedište i naslon da nanese iole ozbiljne povrede, napominjem da sam zbog posla video milion slučajeva. Naročito što isti nisu obavezni da se vežu i tamo gde jesu pravilo je uvedeno sa par decenija zakašnjenja. No dobro ne kažem ništa osim da kad je kolektivizam, zajednički interes toliko superioran u odnosu na pojedinačni teško je pretpostaviti gde su granice. Bez obzira što mislite da su baš tu gde vi mislite da treba uvek se sakupi grupa koju neko ubedi da treba da budu dalje, to je problem sa izuzecima, ne potvrdjuju pravilo već jednog dana postaju pravilo.
[ Ivan Dimkovic @ 03.11.2009. 10:24 ] @
pantic68,
Zakon i uredjenje drzave nisu matematika - "linije" nisu nigde definisane matematickim zakonom, vec predstavljaju kompromis izmedju raznih interesa.
Ne postoji drustvo gde je pravo na slobode apsolutno i ide do te mere da se krsi sa svim ostalim intresima.
Licne slobode su uvek funkcija kompromisa - gde ce taj kompromis biti, zavisi od drzave do drzave.
Medjutim, vezivanje pojasa je gotovo svuda u svetu stvar koju malo ko smatra nekakvim uzurpiranjem licne slobode, iz prostog razloga sto je odnos prednosti i potencijalnih mana toliko na strani prednosti da se malo ko buni protiv toga.
[ Java Beograd @ 03.11.2009. 10:31 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: To je zato sto sam polagao ovde u DE, a na teoriji su pustali klip sigurnosne kamere na kome se vidi kakav picvajz napravi nevezana osoba koja izleti sa zadnjeg sedista.
Ravnica, leto, sprema se oluja. Dva putnika namernika se sklone od kiše ispod stogodišnjeg hrasta. A treći, ode u jarak pored puta pa zalegne u blato. Bude oluja, gromovi, ali hrast osta netaknut. Posle kiše dvojica pitaju jednog zašto je bio toliko glup da se valja u blatu, umesto da se lepo, kao i oni skloni od kiše ispod hrasta. Šta ću, moram ! Učio sam fiziku !
Ja nisam polagao u DE, ali se OBAVEZNO vezujem, kao i saputnici u mojim kolima dok ja vozim.
[ vladd @ 03.11.2009. 17:01 ] @
I zbog toga se slazes da zakonski obavezno ides na rektalni pregled svakog meseca, da bi predupredio rak debelog creva???
Ili da te zrace, kao alternativa..
Poz
[ stil @ 03.11.2009. 17:37 ] @
Kad može Buš da ide na taj pregled ...
Citat:
Jedan novi test mogao bi u budućnosti da zameni kolonoskopiju
Iste nedelje, kada je predsedniku Bušu radjena kolonoskopija, kako bi se videlo da li ima kanceroznih ili predkanceroznih izraslina – poznata američka evangelistička propovednica preminula je od raka debelog creva. Njeno ime bilo je Temi Fej Mesner. Ona se pojavila na televizijskoj mreži CNN samo nekoliko dana pred smrt.
Temi Fej Mesner je jedna od 600 hiljada osoba koji će umreti od raka debelog creva ove godine, sudeći prema podacima zvaničnika Svetske zdravstvene organizacije. Rak debelog creva pogadja veći deo creva i deo debelog creva koji vodi ka rektumu. To je četvrta po redu najčešća vrsta raka. Ali, ako se ustanovi u ranoj fazi, pravilan tretman skoro uvek vodi ka potpunom izlečenju. Lekari su uklonili pet polipa, ili izraslina kao što je ova, tokom kolonoskopije kod predsednika Buša. Gastroenterolozi kažu da je pronalaženje polipa tokom kolonoskopije veoma često. Doktor Rošina Radžapaksa.
«Zaista se trudimo da zaustavimo rak debelog creva pre nego što se pojavi i zato kada pronadjemo polip, što je pred- kancerozna izraslina, uklanjamo ga tako da on nema šanse da se pretvori u rak».
Doktor Radžapaksa preporučuje ljudima da bi trebalo da redovno idu na kolonoskopiju počevši od svoje 50. godine, a zatim na svakih 10 godina. Ljudima koji imaju polipe potrebno je češće snimanje. U Sjedinjenim Državama nivo smrtnosti od raka debelog creva je opao. Stručnjaci to pripisuju ranijem otkrivanju i poboljšanom snimanju.
Medjutim, istraživači na medicinskom centru univerziteta Džons Hopkins u Baltimoru, u Merilendu, ustanovili su nedavno da proteini u krvi mogu da identifikuju rak. Naučnici su ispitivali uzorke krvi naizgled zdravih ljudi pre kolonoskopije i uporedili ih sa uzorcima krvi ljudi kod kojih je utvrdjen rak debelog creva. Oni su koristili odredjeni protein kao indikator za bolest i bili su u mogućnosti da ustanove – uz 100 odsto sigurnosti – ko ima rak, a ko nema. Istraživači su takodje bili u stanju da utvrde koji naizgled zdravi ljudi su imali pred-kancerozne izrasline. Kolonoskopija je trenutno najpouzdaniji test za rak debelog creva. Medjutim, test krvi bi jednoga dana mogao da postane nova opcija za utvrdjivanje ove bolesti.
[Ovu poruku je menjao stil dana 03.11.2009. u 18:54 GMT+1]
[ ArsenLupen @ 03.11.2009. 19:47 ] @
U Americi svako ko placa osiguranje i zeli da ga zadrzi a ima 60+ godina obavezan je da ide na kolonoskopiju jednom godisnje u cilju prevencije tumora debelog creva. Nisam siguran koji, ali sigurno postoje penali za ljude koji to odbijaju da rade.
Fini ljudi koji dele novac osiguranja su izracunali da komplikacije koje izaziva kolonoskopija (a one se desavaju u jednom od 10 pregleda) kostaju skoro pa kao i lecenje nevelikog broja ljudi kojima se otkrije tumor(ne znam tacan broj, ali sigurno 1 na 1000 - ne vise). To ih je pivolelo na trazenje novih metoda skrininga, a trazenje specificnih antigena je jedan od njih...
[ stil @ 03.11.2009. 19:54 ] @
Pa jel' ti čitaš šta piše gore. Preporuka je pregled jednom na deset godina a ukoliko ih ima dosta i češće. Ukoliko to nije tačno daj izvor za informacije koju si izneo. Poznajem čoveka kojem je taj pregled sasvim sigurno spasao život.
[ Ivan Dimkovic @ 03.11.2009. 20:10 ] @
Razlika izmedju kolonoskopije i zracenja je sto je kolonoskopija relativno bezazlena intervencija sa jako niskim rizikom komplikacija - radi se pod anestizijom, tako da su neprijatnosti minimizovane za pacijenta. Ako jednom u 10 godina pregled posle 50-te godine znacajno smanjuje mogucnost raka debelog creva, ima smisla da zdravstveno osiguranje zahteva to kao preventivnu stvar - ko nece, nek placa vise posle 50-te i svima lepo.
Cisto da se stvari stvare u perspektivu - dakle, radi se o 2-3 pregleda na 10-godisnjem intervalu posle 50-te :)
Primanje odredjene doze radijacije je sasvim druga stvar - iako ne postoji konsenzus da li su jako male doze radijacije stetne ili korisne, primljena doza radijacije se zauvek povecava, ne moze se vratiti na dole... ako je neko bio izlozen vecem nivou radijacije od proseka, siguran sam da ne zeli da iskusava srecu previse :-)
[ ArsenLupen @ 03.11.2009. 20:37 ] @
Moja greška. Tačnije dve:
"Screening Colonoscopy - Once every 24 months (if you're at high risk); once every 10 years, but not within 48 months of a screening sigmoidoscopy (if you're not at high risk)"
izvor : http://www.medicare.gov/Health/ColonCancer.asp
Što bi reklo da se radi 50+ a ne 60+, a jednom godišnje ide pregled stolice na mikroskopski vidljiva krvarenja.
U svakom slučaju sistem radi svoj posao i spašava živote, to je neporecivo.
Verujem da je pitanje vremena kada će se ovakve stvari raditi i u Srbiji(skrining najčešćih tumora). Već vidim naslove žute štampe i otpor dela korisnika zdravstvenog osiguranja :D
[ vladd @ 04.11.2009. 13:16 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Primanje odredjene doze radijacije je sasvim druga stvar - iako ne postoji konsenzus da li su jako male doze radijacije stetne ili korisne, primljena doza radijacije se zauvek povecava, ne moze se vratiti na dole... ako je neko bio izlozen vecem nivou radijacije od proseka, siguran sam da ne zeli da iskusava srecu previse :-)
Ne postoji konsenzus zbog imaginarne teorije da smo svi ionako ceo zivot izlozeni takozvanom prirodnom fonu, podjednako.
E sad.
Problem je u terenu, sto neko moze da popije neartikulisanu dozu zracenja i setanjem po prirodi, vodeci zdrav zivot.
Krivac za to je radioaktivni gas Radon, koji moze da izbije iz zemlje na neocekivanim mestima u neocekivanim trenucima.
I da se dobije rak pluca setajuci po svezem planinskom vazduhu....zbog nekog mikropomeranja slojeva kamena...
Drugi problem, na nasim terenima je postojanje nalazista urana, koja su u neispitanim kolicinama, dosad ustanovljeno neisplatljiva, ali cinjenica da je u zemljistu ispod nas radioaktivni materijal, koji nije bas koncentrovan na jednom mestu. Koga zanimaju detalji, neka pogleda radove akademika Karamate.
Treci problem na nasim terenima, sto se nalazimo u podrucju koje je intenzivno bombardovano nuklearnim otpadom.
Ta tri elementa su zanemarena pri razvijanju ideje o obaveznom zracenju.
Da li je malo, to se ne moze konstatovati, posto su nepoznati, a rizicni cinioci koji uvecavaju ukupnu dozu, oko nas...neravnomerno rasporedjeni.
A zakon je "ravnomeran"..sve osobe zenskog pola su obavezne da prime tu "malu" ali dodatnu dozu.
Ali, dilere opreme to zanima manje od lanjskog snega..
Poz
[ vilil1 @ 17.11.2009. 13:08 ] @
Hm, evo nekih novijih vesti -
Citat:
Eksperti: Žene ne treba da se podvrgavaju mamografiji pre 50. godine
Sta je to sto je problematicno za zene od 49 god, a nije za zene od 50? Prestale su sa razvojem oko 25-e godine.
I otkuda nova savest "eksperata"? Da se nije probudila kuca koja pravi neinvazive i manje agersivne sprave za otkrivanje kojecega, pa ih umanjena aktivnost na terenu i smanjeni profit pogone na (re)akciju.
Gde su bili pre nekoliko meseci?
I za sta su to eksperti, ako donose cudne zakljucke, koje i zdrav razum i logika mogu bolje i kompletnije da izvedu?
Poz
[ stil @ 18.11.2009. 05:18 ] @
Američka služba preporučuje mamograme nakon 50. godine
Vesti Glasa Amerike
17/11/2009
Žene u četrdesetim godinama više ne bi trebalo da imaju mamograme! To je najnovija preporuka američke federalne Službe za prevenciju bolesti. Istovremeno, to je veoma osetljivo pitanje za nekoga ko smatra da mu je rano testiranje spaslo život. Prema prvim reakcijama specijalista za rak i pacijenata u bolničkom centru u Atlanti u Džordžiji i u ostalim delovima zemlje, izgleda da je većina profesionalaca ljuta ili zbog novog saveta u pogledu mamograma ili zbog konfuzije koju je on izazvao.
Američka služba preporučuje
mamogram nakon 50. godine
Američka Federalna služba za prevenciju bolesti je iznijela iznenađujuće preporuke – mamogrami bi trebalo da se rade svake dve godine, umesto jednom godišnje i žene bi trebalo da odlože snimanje do 50. godine.
„Snimanje svake dve godine smanjuje štetne efekte“, kaže Dajana Petiti iz službe za prevenciju bolesti.
Ali pacijentkinje koje su preživele rak dojke ujedinjeno protestuju.
„Šokirana sam ovim uputstvima... da ih je bilo ranije, bila bih pokojna“, ističe Nensi Gol.
Lekari kažu da su to tek preporuke o kojima još ne treba raspravljati. Za žene za koje se ne smatra da su visoko rizične, ova vest stvara veliku konfuziju.