[ milanbergh @ 02.08.2009. 16:53 ] @
Ne znam da li ova tema više odgovara "Svakodnevnici" ili ovom podforumu ali svejedno da pitam:

Da li neko zna da li kod nas mogu da se zamene novčanice američkih dolara koje su izdate 1996? U pitanju je novčanica od 20 dolara.
[ tforgo @ 02.08.2009. 17:12 ] @
Moze u svakoj menjacnici.
[ sanja2010 @ 02.08.2009. 17:29 ] @
Ja sam negde cula da su njima sve novcanice u opticaju, bez obzira na godinu izdavanja i sto izgledaju drugacije nego neke druge serije. Molim upucenije da ovo potvrde i demantuju.

Konkretno za temu, ja sam menjala i starije novcanice razlicitih apoena bez problema u menjacnicama. Pazi samo da ti ne uvale ostecene kad kupujes, pravice ti problem ako s njima nesto radis u banci. Meni u Intesi nisu hteli da prihvate novcanicu od 20 dolara jer joj je falilo malo, malecno parce iz gornjeg levog ugla.
[ djordje1979 @ 02.08.2009. 18:31 ] @
Oni ne povlace stare novcanice, tako da mozes da ih menjas.
[ bugsu @ 02.08.2009. 19:01 ] @
Citat:
sanja2010: Ja sam negde cula da su njima sve novcanice u opticaju, bez obzira na godinu izdavanja i sto izgledaju drugacije nego neke druge serije. Molim upucenije da ovo potvrde i demantuju.

Konkretno za temu, ja sam menjala i starije novcanice razlicitih apoena bez problema u menjacnicama. Pazi samo da ti ne uvale ostecene kad kupujes, pravice ti problem ako s njima nesto radis u banci. Meni u Intesi nisu hteli da prihvate novcanicu od 20 dolara jer joj je falilo malo, malecno parce iz gornjeg levog ugla.

nisu uopste hteli ili su hteli uz proviziju ?

samo jedna napomena da pazite dobro sta primate u ruke ...cak i u banci znaju da vam tutnu pocepkane ....
[ noreniou @ 02.08.2009. 20:42 ] @
Novcanica iz 1996. je u opticaju i bez problema mozes istu koristiti ako odes il u US il npr. Rusiju il neku drugu zemlju gde vise koriste/preferiraju $ od evra.
Novcanice im se ne povlace iz opticaja dok se znacajno ne pohabaju, tako da moze da se desi da na, njihovom-tamo preko bare, Atm-u podignes i apoen koji je odstampan 1977. (licno iskustvo)
Ako te zanima kako unistavaju novce pogledaj film Mad Money

I mali off,
Zasto mi stalno traze, i u menjacnicama i bankama, bilo prilikom kupovine, bilo prilikom prodaje $ apoena od 50 i 100 licnu kartu ili pasos te na racun o transakciji stave podatke iz tih dokumenata ?
[ Marenović Slaviša @ 02.08.2009. 20:53 ] @
Nije to neki off.

Valja znati. Veliki je broj FALSIFIKATA, dolar se relativno lako falsifikuje, lakse od mnogih drugih novcanica i to tako dobro da treba da budes dosta strucan da ga prepoznas.
Zato ti i traze lk i potpis ako menjas vece apoene.

Inace, prepoznavanja radi, na originalu mozes videti "dlacice" raznih boja, mozes osetiti pod prstom nabore "kaputa" na odeci US predsednika...... na kopijama ne.
Mozda imaju i tako dobre kopije gde mozes videti i to, ali se dlacice ipak malo razlikuju.

[ sanja2010 @ 03.08.2009. 00:46 ] @
@bugsu
Nisu uopste hteli. I ja sam se zacudila...
[ Deep|Blue @ 03.08.2009. 07:17 ] @
propis NBS
Citat:
noreniou
I mali off,
Zasto mi stalno traze, i u menjacnicama i bankama, bilo prilikom kupovine, bilo prilikom prodaje $ apoena od 50 i 100 licnu kartu ili pasos te na racun o transakciji stave podatke iz tih dokumenata ?

Propis NBS
razlog... valjda da vide ko je bio u dodiru sa americkim kapitalizmom