[ noreniou @ 03.08.2009. 14:41 ] @
Od 1. januara 2010. kao što znate za državljane Makedonije, Crne Gore i Makedonije bi trebalo da se (konačno) ukinu vizu.

Danas, gledajući sajt Politike pročitah text zanimljivog naslova >Šta za građane znači „beli” šengen <
U njemu su navedene mogučnosti koje će se dobiti i obaveze koje će nastati stavljanjem na tkz. Beli šengen.

Između ostalog stoji i sledeće:

Citat:
Prak­tič­no, ako ne­ko, re­ci­mo, ode u po­se­tu kod pri­ja­te­lja u Bu­dim­pe­štu, šen­gen­ski pro­stor mo­ra da na­pu­sti naj­ka­sni­je 90. da­na. Po­sle to­ga, na­red­na tri me­se­ca ne mo­že da pu­tu­je u ze­mlje EU. Tek kad is­tek­ne šest me­se­ci od mo­men­ta ka­da je pr­vi put za­ko­ra­čio u „šen­gen­ski krug” mo­že po­no­vo da pre­đe šen­gen­sku gra­ni­cu.

Znači, da dodatno objasnim, po ovome živite npr. u Subotici i odlucite da u februaru odete do Mađarske na 2-3 dana (čisto vikend). Nakon povratka doma NEMATE više pravo da ulazite na teritoriju EU zemalja narednih 6 meseci -otpada onda npr. odlazak na more u Grčku u maju il junu, vikend tura do Beča il Barselone i slično jer nisu prošla ta famozna 6 meseca.

Sada, ako ovako bude od 1. januara onda stvarno ne vidim poentu šta je to po državu Srbiju i ljude sa tim pasošima bolje od trenutnog stanja gde se viza plaća 35 evra i gde, ako je viza multi, možete neogranićeni broj puta ulaziti i izlaziti iz Šengen zone. - Da li to Evropa smatra, da sada u novembru, decembru treba da jurimo za dobijanje višemesečne-godišnje vize kako bi izbegli ovakvo glupo vremensko ograničenje.

:> Temu stavljam u Madzone mada joj je, čini mi se, podesnije mesto u Ultra Madzone
[ Ivan Dimkovic @ 03.08.2009. 14:45 ] @
Nope,

To definitivno nije tacno.

Imas pravo na boravak do 90 dana unutar 180 dana, i duzina tvog boravka se racuna sa ulaznim/ilaznim pecatima.

Citat:

Da li to Evropa smatra, da sada u novembru, decembru treba da jurimo za dobijanje višemesečne-godišnje vize kako bi izbegli ovakvo glupo vremensko ograničenje.

Evropa nista ne smatra, vec Srbija ima glupe novinare.
[ noreniou @ 03.08.2009. 14:51 ] @
Ivane,
Veliko Hvala na objašnjenju.
A novinari $%#&#/&$# (da ne psujem) -računah nije neki tabloid već 'ozbiljna' novina, al izgleda da ih udarilo ovo sunce u Srbiji pa opasno lupetaju.
[ milivoje tomanovic @ 03.08.2009. 14:51 ] @
Zasto u haludza zone ?
Ako je to stvarno istina, nataknem im ekonomski nesposobnu SFREU na neobrezanu alatku. Taj njihov superiorni kolonijalisticki stav mi vise ide na ... A najgore je sto sve to rade iz sporta :), znate ono kao u crtanom filmu, pa ja te lovim samo sporta radi, nista licno. Pored silnih turaka, arapa, crnaca, exrusijanaca, latinosa mi smo shacica kulturnog jada od par miliona, ulazimo u statisticku gresku, kad se usporedimo sa raznim imigrantima i pravim problemima SFReu...

edit: ok nije tacno :) al' eto bio povod da ih opicim :)
editt: pa i ja nisam uzeo ozbiljno tvoje pisanje, al kad sam video da si linkovao politiku ipak je delovalo ozbiljnije, al q
[ bakancs @ 03.08.2009. 14:59 ] @
Pa nisu novine pogresno prenele, vec si ti pogresno protumacio..:
Citat:
Znači, da dodatno objasnim, po ovome živite npr. u Subotici i odlucite da u februaru odete do Mađarske na 2-3 dana (čisto vikend). Nakon povratka doma NEMATE više pravo da ulazite na teritoriju EU zemalja narednih 6 meseci -otpada onda npr. odlazak na more u Grčku u maju il junu, vikend tura do Beča il Barselone i slično jer nisu prošla ta famozna 6 meseca.

Sve sto na onom linku pise je tacno.. "Boravak u 25 drzava EU najduze 90 dana u sest meseci"
[ Beltrammi @ 03.08.2009. 16:04 ] @
mislim da je ovo 11-ta tema o sengenu.

Elem, vest o boravku od 90 dana u periodu od 180 dana ipak nije tacna. Djelic je na konferenciji za stampu objasnio da je svaki pojedinacni ulazak ne sme biti duzi od 90 dana, a onda je dovoljno samo izaci i ponovo uci. Ovo su Djeliceve reci.
[ Ivan Dimkovic @ 03.08.2009. 16:09 ] @
Moze Djelic da prica sta hoce (da prica gluposti u ovom slucaju), ali max. 90 dana borvaka u 180 dana je ukodifikovano u sengenskim EU propisima i sumnjam da ce ih menjati samo zbog Srbije:

Ovo je dokument koji regulise ulazak u sengensku zonu:

Citat:

Regulation (EC) No 562/2006 of the European Parliament and of the Council of 15 March 2006 establishing a Community Code on the rules governing the movement of persons across borders (Schengen Borders Code)

http://eur-lex.europa.eu/LexUr...o?uri=CELEX:32006R0562:EN:HTML

Citat:

3. Without prejudice to the exceptions provided for in paragraph 2 or to their international protection obligations, Member States shall introduce penalties, in accordance with their national law, for the unauthorised crossing of external borders at places other than border crossing points or at times other than the fixed opening hours. These penalties shall be effective, proportionate and dissuasive.

Article 5

Entry conditions for third-country nationals

1. For stays not exceeding three months per six-month period, the entry conditions for third-country nationals shall be the following:

(a) they are in possession of a valid travel document or documents authorising them to cross the border;

(b) they are in possession of a valid visa, if required pursuant to Council Regulation (EC) No 539/2001 of 15 March 2001 listing the third countries whose nationals must be in possession of visas when crossing the external borders and those whose nationals are exempt from that requirement [17], except where they hold a valid residence permit;

(c) they justify the purpose and conditions of the intended stay, and they have sufficient means of subsistence, both for the duration of the intended stay and for the return to their country of origin or transit to a third country into which they are certain to be admitted, or are in a position to acquire such means lawfully;

(d) they are not persons for whom an alert has been issued in the SIS for the purposes of refusing entry;

Citat:

REFUSAL OF ENTRY AT THE BORDER

On at (time) at the border crossing point

We, the undersigned, have before us:

Surname First name

Date of birth Place of birth Sex

Nationality Resident in

Type of identity document number

Issued in on

Visa number type issued by

valid from until

For a period of days on the following grounds:

Coming from by means of (indicate means of transport used, e.g. flight number), he/she is hereby informed that he/she is refused entry into the country pursuant to (indicate references to the national law in force), for the following reasons:

(A) has no valid travel document(s)

(B) has a false/counterfeit/forged travel document

(C) has no valid visa or residence permit

(D) has a false/counterfeit/forged visa or residence permit

(E) has no appropriate documentation justifying the purpose and conditions of stay.

The following document(s) could not be provided:

(F) has already stayed for three months during a six-month period on the territory of the Member States of the European Union

(G) does not have sufficient means of subsistence in relation to the period and form of stay, or the means to return to the country of origin or transit

(H) is a person for whom an alert has been issued for the purposes of refusing entry

in the SIS

in the national register

Citat:
Beltrammi
Ovo su Djeliceve reci.

A ovo gore je EU zakon koji regulise boravak stranaca u sengenskoj zoni - pa ti izaberi kome ces da verujes ;-)
[ vlada131 @ 03.08.2009. 16:21 ] @
Ako bi Đelić bio u pravu, to bi značilo da bi svako ko uđe mogao da se praktično preseli tamo - mogao bi da 360 dana u godini boravi na teritoriji Šengena. Ipak nisu ni oni toliko glupi, ..bi ga
[ vladd @ 03.08.2009. 17:22 ] @
Zna se dobro ko je u celoj prici glup. Treba samo procitati silne komentare sitnih dusa na sajtu politike

Pa kako Djelic da odoli

Poz
[ Beltrammi @ 03.08.2009. 18:47 ] @
pa moze on da se preseli u sengen ali sta ce kad nema dozvolu za rad, a bez nje ne moze mnogo, da se zivi.

Znam u Italiji neke koji imaju hrvatski pasos, ne secam se kad su odlazili kuci i kad ih zaustavi policija samo ih pusti. Djelic je u pravu, putuj igumane...
[ vlada131 @ 03.08.2009. 19:52 ] @
Citat:
Znam u Italiji neke koji imaju hrvatski pasos, ne secam se kad su odlazili kuci i kad ih zaustavi policija samo ih pusti. Djelic je u pravu, putuj igumane...

Koliko znam, Hrvati mogu da u Italiju, Mađarsku i Sloveniju ulaze samo sa ličnim kartama, to je valjda regulisano nekim njihovim posebnim ugovorima sa tim zemljama; možda za njih važe posebna pravila za te tri zemlje Šengena po pitanju dužine ostanka. Ali u pravu si, nema mnogo vajde od neke velike dužine boravka, turistima (pravim) je sasvim dovoljno i mnogo kraće...
[ Ivan Dimkovic @ 03.08.2009. 20:17 ] @
Citat:
Beltrammi

Djelic naravno lupa notorne gluposti po ovom pitanju, a Hrvati imaju specijalan sporazum sa EU koji je napravljen zbog njihovog specijalnog odnosa sa Italijom i Austrijom koji PREDATIRA sengenski sporazum, pa su onda te specijalne ugovore ubacili u sengenski sporazum jer je to najlaksi nacin koji ne lisava Hrvate prava koja su imali.

Zbog toga Hrvati i danas imaju specijalna prava koja su veca od prava ostalih drzava koje su na beloj sengenskoj listi.

Sve pise - samo treba da se procita.

Za sve ostale zemlje vazi pravilo da u toku 180 dana mogu da borave do 90 dana u sengenskim zemljama (sa vizom ili sa pecatom ako su na beloj listi) - za sve preko toga im treba nacionalna viza D tipa ili boravisna dozvola. I to sve lepo pise u zakonu koji sam linkovao gore.

Ako pokusas da posle 90 dana udjes sledeci dan ponovo u sengen (bez da imas hrvatski pasos ;-), bices izbacen - a na papiru ce ti pisati ono sto pise u zakonu gore (da ti je ulaz odbijen jer si vec boravio 90 dana u sengenskoj zoni u proteklih pola godine)

Prosto ko pasulj - zaista ne znam zasto bi to moralo da se mistifikuje, ali valjda Djelic zna zasto to radi.
[ milivoje tomanovic @ 03.08.2009. 20:24 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Hrvati imaju specijalan sporazum sa EU koji je napravljen zbog njihovog specijalnog odnosa sa Italijom i Austrijom koji PREDATIRA sengenski sporazum, pa su onda te specijalne ugovore ubacili u sengenski sporazum.

Zbog toga Hrvati i danas imaju specijalna prava koja su veca od prava ostalih drzava koje su na beloj sengenskoj listi.

[politickinekorektan]A da, to je onaj (p)akt iz '41. clanstvo u silama osovine ;)[/politickinekorektan]
[ a1200 @ 03.08.2009. 22:56 ] @
Ako sam dobro shvatio, ja mogu da ulazim i izlazim koliko god puta hocu, pod uslovom da ne nakupim zbirno 90 dana boravka u EU u periodu od 180 dana.... ako zbirno imam vishe od 90 dana u periodu od 6 meseci, onda moram da sacekam, pa mogu ponovo?

To je ok, ako nije vezano za broj ulazaka i izlazaka, vec samo za broj dana boravka u EU.
[ milivoje tomanovic @ 04.08.2009. 05:04 ] @
Tako sam i ja razumeo taj propis.
[ mmix @ 04.08.2009. 07:55 ] @
Ja ne razumem sto je ovo toliki problem, jel neko planira da godisnje provede 6 meseci + 1 dan u sengenskoj zoni? Time u svim zemljama postajes rezident i duzan si njima da placas porez, nije to izmisljeno da se maltretiraju Srbi (iako sam siguran da su isti u to ubedjenijer, je*es beli sengen kad sa njim ne mozes da se kandidujes za predsednika Francuske) vec da bi se sprecili krimosi da peru pare i da bi sprecili tajkuni da izbegavaju placanje poreza ispod zita postajuci rezidenti Monaka npr. Ovako oni kontrolisu kroz residency dozvole ko sme i ne sme da koristi te "usluge".

Zapravo, veci interes za ovo ogranicenje ima Srbija nego Sengenska zona i ovo ogranicenje je postojalo i ranije na multi vizama sa visegodisnjim vazenjem. Beli sengen nije nista drugo do implicitne MULTI C vize sa vazenjem jednakim vazenju pasosa. I dalje moras imati svrhu putovanja i moras da polazes racune immigration officer-u i isti moze da ti zabrani ulaz u zemlju po licnoj diskreciji ako nije zadovoljan tvojim objasnjenjem. Mada ako nisi na nekoj poternici ili su te po zlu zapamtili stvarno treba da si lik da ti se to desi, ali ne sumnjam da ce biti "ko si ti da meni zabranis ulaz, ja imam beli sengen" situacija.
[ Ivan Dimkovic @ 04.08.2009. 08:15 ] @
Citat:
a1200
To je ok, ako nije vezano za broj ulazaka i izlazaka, vec samo za broj dana boravka u EU.

Da. Duzina tvog boravka u sengenskoj zoni je jednaka zbiru razlika izmedju izlaznih i ulaznih pecata. Za svakih predhodnih 180 dana ne smes boraviti duze od 90 dana u sengenskoj zoni. Ako neko tvrdi suprotno, ocigledno ne zna o cemu prica.

Sto kaze mmix - tzv. "beli sengen" je isto sto i viza C tipa na beskonacan rok (samo sto nema vize, smatra se da zadovoljavas uslove za istu a-priori jer se tvoja zemlja potrudila da pruzi neke garancije) - vaze identicna ogranicenja i uslovi ulaska.

Isti ovi uslovi ce vaziti za Srbe bas kao sto vaze i za sve ostale zemlje kojima ne treba viza za ulazak u sengensku zonu (osim zemalja EU, naravno - i Hrvatske).
[ kamicak @ 04.08.2009. 10:29 ] @
A kad počinje da se meri tih 180 dana?
Sa prvim pečatom ulaskom u zemlje šengena?
[ Ivan Dimkovic @ 04.08.2009. 10:41 ] @
180 dana se meri pri ulasku: ulazak - 180 dana, i onda se vidi koliko si bio u sengen zoni.

Sa prvim pecatom je to, valjda jasno - 0 dana.

:-)

Ako je pre toga bilo ulazaka sa C vizom, oni se isto racunaju - znaci ako si bio 90 dana sa vizom, i 91-vi dan udjes bez vize, to nece ici - jer si vec bio 90 dana u sengen zoni u proteklih pola godine.

Uzgred, nisam siguran da li oni ulaske/izlaske evidentiraju u informacioni sistem - za ljude sa dozvolom boravka se definitivno ne evidentira, ali za vize i pecate, pojma nemam... ako evidentiraju onda to mogu vrlo lako da vide.
[ Beltrammi @ 04.08.2009. 14:44 ] @
zamisli, zaustavi te policija u kopenhagenu i pocne da broji dane. hahah, pa to se nikad nece desiti.

Opusteno, zemljaci putujete, dobrodosli u Evropu.
[ bttp @ 04.08.2009. 15:05 ] @
Ja sam sad zbunjen, jer sam shvatio da ti u okviru tih 180 dana možeš samo jednom da uđeš na teritoriju Šengena i da se zadržiš najduže do 90 dana. A ne da recimo 5 puta ulaziš i izlaziš, zadržavajući se po 10 dana. Jel to zaista tako?
[ Nabukodonosor @ 04.08.2009. 15:50 ] @
Procitaj ponovo temu i bice ti sve jasno. Nije kao sto si ti mislio.
[ marko37 @ 04.08.2009. 15:50 ] @
Aj opet o vizama i belom šengenu, ali u drugom pravcu - van EU.
Vrti se priča o tome kako će nakon ulaska u šengen zonu (što ovo ukidanje još uvek nije), Srbija morati da reguliše ulazak državljana zemalja kojima i inače treba viza za ulazak u zemlje šengen zone. U prevodu, da ćemo morati da uvedemo vizni režim nekim trećim državama. Što će verovatno povući i recipročni odgovor - uvođenje viznog režima prema državljanima Srbije od strane drugih. Ima li neko uvid u to sa kojim zemljama trenutno imamo bezvizni režim, sa kojim zemljama EU nema takav režim, i gde možemo očekivati nove probleme u putovanju?
[ Beltrammi @ 04.08.2009. 20:33 ] @
pa prva na spisku za odstrel je Rusija. A ako uvedemo Rusima vize ja cu pocepati srpski pasos i prijaviti se kao apatrid !
[ Ivan Dimkovic @ 04.08.2009. 20:40 ] @
To su prazne price - Srbija nema nikakve obaveze po tom pitanju jer ne postaje clanica sengenske zone.

Tek kada Srbija (ako ikad) bude dosla u situaciju da postane deo sengenske zone, onda mora imati identicnu viznu politiku kao i ostatak sengenskih zemalja jer u tom slucaju ne postoji granicni prelaz izmedju Srbije i sengenske zone, sto bi omogucilo nekim zemljama koje nemaju sporazum sa sengenskom zonom da to zloupotrebe (udju u Srbiju preko nekog nacionalnog sporazuma a onda usetaju u sengen zonu bez ikakve provere).

Kakve veze ima ko moze da udje u Srbiju i kako, kada Srbija nema ni jednu granicu koja je otvorena ka sengenskoj zoni - i dalje ce gradjanima Srbije kontrolisati pasose, i niko iz Srbije nece moci da udje u sengensku zonu bez prolaska kroz zvanicni granicni prelaz.

Citat:
marko37
gde možemo očekivati nove probleme u putovanju?

Sporazum o ukidanju viza sa sengenskim zemljama nema nikakve posledice po nacionalnu viznu politiku Srbije - ako Srbija nekoj zemlji uvede vizni rezim, to sigurno nece biti zbog toga sto je na "belom sengenu".

I Meksiko je na "belom sengenu" pa ima svoju viznu politiku koja blage veze nema sa EU... i Singapur isto, itd...

[ Beltrammi @ 04.08.2009. 21:22 ] @
pa nije isto Meksiko i Srbija. Geografija je bitna.

Npr ako neko dodje u Srbiju bez vize, a treba mu viza za EU on onda puno lakse moze da "ode" u euroland nego iz Singapura ili Meksika, zar ne ?

Sada ce neko reci, pa dobro ali kontrole postoje. Postoje da, ali evo vidite npr 2010 u januaru Madjari ce temeljno kontrolisati putnike, a vec u junu ce biti zev zev i mahanje, na srpski pasos, ajde prodji, a od 2011 cemo ici mozda i sa licnim da bi tamo negde 2014 usli. Dakle bitno im je. Eu zna sta radi.
[ Ivan Dimkovic @ 04.08.2009. 21:39 ] @
Citat:
Beltrammi
Npr ako neko dodje u Srbiju bez vize, a treba mu viza za EU on onda puno lakse moze da "ode" u euroland nego iz Singapura ili Meksika, zar ne ?

Naravno da ne - nema nikakve razlike, jer i iz Singapura i iz Srbije dolazis pravo na granicni prelaz sengenske zemlje - ne mozes da ga zaobidjes.

Sa druge strane, ako si u zemlji unutar sengenske zone, granicnog prelaza nema - i onda bi bio veliki problem kada bi neka zemlja u sengenu imala drugacija pravila.

Ako sletis JAT-om u Frankfurt, sleteces na isti terminal kao i iz Singapura - i proci ces kroz isti granicni prelaz i nema sanse da te ne pitaju da pokazes pasos.

Citat:

Sada ce neko reci, pa dobro ali kontrole postoje. Postoje da, ali evo vidite npr 2010 u januaru Madjari ce temeljno kontrolisati putnike, a vec u junu ce biti zev zev i mahanje, na srpski pasos, ajde prodji, a od 2011 cemo ici mozda i sa licnim da bi tamo negde 2014 usli.

To ako bude "zev zev" je problem Madjara a ne Srbije ( a i tada ces morati da mases sa >srpskim< pasosem, nece te pustiti sa ruskim) - bilo kako bilo, Madjarska je u Sengenu a ne Srbija, i Srbija ima potpuno nezavisnu viznu politiku sve dok ne odluci i dok je ne prime u sengen zonu. Fakat da Srbi imaju "beli sengen" sa tim nema veze.

Onda ce morati neko vreme pre nego sto udje u sengensku zonu da uvede identican vizni rezim, i posle odredjenog vremena kontrole se postaje clanica sengen zone - bas kao Slovenija i sve ostale zemlje koje su usle u EU a onda u sengensku zonu npr...

Citat:

Dakle bitno im je. Eu zna sta radi.

Sta im je bitno? Da li ti shvatas da EU nema nista sa srpskim viznim rezimom, osim sto je Srbija morala EU drzavama da omoguci bezvizni rezim pre nego sto uopste i razmisle da nam ukinu vize, to je reciprocitet i sasvim uobicajena diplomatska praksa.

Sa druge strane, ni jedna zemlja koja je na beloj sengenskoj listi nema nikakve naredbe od EU kakva ce joj interna vizna politika biti. To su najobicnije lovacke price, bas kao i ona prica Djelica o 90 dana a onda nazad odmah u sengen. Nece sengenske drzave "outsourcovati" kontrolu na neke desete drzave tipa Srbije - taman posla da to rade, pa to bi im bilo samoubistvo.

EU ima vrlo jasne zakone i propise, samo treba da se procitaju i savetujem svima da se drze toga, a ne prica nekakvih politicara iz Srbije.

Mogu da se kladim da je ta prica o navodnom uvodjenju viznog rezima Rusima lansirana od strane "patriJotske" anti-EU opcije - da se valjda pokaze kako je EU zla i kako ce Srbiju da nekako "kosta" bezvizni rezim sa EU... naravno da to nema veze sa zivotom - i svako ko to tvdi je najobicniji manipulant.
[ bttp @ 04.08.2009. 23:17 ] @
Citat:
Nabukodonosor: Procitaj ponovo temu i bice ti sve jasno. Nije kao sto si ti mislio.

Znači šta, u tih prvih 90 dana mogu da ulazim i izlazim koliko puta hoću, pa drugih 90 dana ne smem da ulazim, pa posle opet smem jel to to?

To je ono što sam ja pričao, samo zaokruženo na punih 90 dana. Ja sam govorio (a to važi i kod nas, s tim da se verovatno ne kontroliše) da nakon boravka u zemlji (a koji može trajati najduže 90 dana), moraš da izbivaš iz zemlje onoliko koliko si boravio pre narednog dolaska. U prevodu, ako si se zadržao 30 dana, narednih 30 dana ne možeš da se vraćaš pa posle možeš. Ovo za 180 dana ima i svojih prednosti i mana, ako je tačno da za prvih 90 dana možeš koliko hoćeš puta da ulaziš i izlaziš, a posle toga moraš 90 dana da si out. Kod nas mislim da po zakonu moraš da si out onoliko koliko si se zadržao, s tim da max možeš 90 dana.
[ vlada131 @ 04.08.2009. 23:57 ] @
Citat:
Znači šta, u tih prvih 90 dana mogu da ulazim i izlazim koliko puta hoću, pa drugih 90 dana ne smem da ulazim, pa posle opet smem jel to to?

Ne, u periodu od 180 dana od tvog ulaska u šengenski prostor, ti možeš da ulaziš i izlaziš koliko hoćeš, sa tim da ukupan broj dana koje ćeš provesti u šengeskom prostoru tokom tih 180 dana ne sme da prelazi 90. To da 90 dana ne smeš da ulaziš bi važilo samo ako bi prethodno ostao 90 dana neprekidno od trenutka ulaska.
[ bttp @ 05.08.2009. 02:06 ] @
Ne znam, to mi zvuči malo previše optimistički. Ipak mislim da tih 90 dana izbivanja moraš provesti u kontinuitetu, a ne tako kako kome odgovara. To mi zvuči logičnije, mada bi bilo bolje da je tako kao što ti kažeš. Znači logičnije mi zvuči da imaš 90 dana na raspolaganju da ulaziš i izlaziš kako hoćeš, a da drugih 90 dana moraš da budeš izvan Šengena u kontinuitetu. Trebalo bi to da razjasni neko ko je kompetentan.
[ bakancs @ 05.08.2009. 08:02 ] @
^^ LOL "lakse uterati nego objasniti"
[ Ivan Dimkovic @ 05.08.2009. 08:08 ] @
Citat:
bttp
Ne znam, to mi zvuči malo previše optimistički. Ipak mislim da tih 90 dana izbivanja moraš provesti u kontinuitetu, a ne tako kako kome odgovara. To mi zvuči logičnije, mada bi bilo bolje da je tako kao što ti kažeš. Znači logičnije mi zvuči da imaš 90 dana na raspolaganju da ulaziš i izlaziš kako hoćeš, a da drugih 90 dana moraš da budeš izvan Šengena u kontinuitetu. Trebalo bi to da razjasni neko ko je kompetentan.

To tako jeste, bez obzira kako tebi "zvuci" ;-)

Za svakih 180 dana imas pravo da budes 90 dana u EU - mozes da ulazis i izlazis svaki drugi dan ako hoces (sto neki rade, inace - ako zive u pogranicnim zonama sa EU)

Vidi ovako - "beli sengen" ti je isto sto i sengenska viza C tipa sa beskonacnim rokom trajanja i beskonacnim brojem ulazaka. Niko ti ne moze zabraniti da ulazis i izlazis kako god hoces, ali NE SMES da boravis duze od 90 dana unutar polu-godisnjeg perioda.

Sta je to toliko komplikovano ili "optimisticki"?

[ Horvat @ 05.08.2009. 08:08 ] @
imas 180 dana na izboru za ulaz/izlaz,i cim iskoristis 90 dana u roku od tih 180,ti nemas vise prava ulaza dok ne prodje tih 180 dana,sta je tu nejasno?!

meni samo nije jasno koji ce to carinik da sabira sve pecate,hajde ako u kontinuitetu ides,ali sta ako si 2 dana tamo,pa malo vamo...milion pecata...
[ bakancs @ 05.08.2009. 08:20 ] @
Ja sam mislio da o tome vodi racuna racunar..
Ali izgleda da ne jer, znam par primera da su se ljudi zadrzavali i vise od 100 dana u madjarskoj (sa madjarskom vizom na godinu dana sa 90 dana boravka),
a na granici im niko nista nije ni rec rekao...
[ Ivan Dimkovic @ 05.08.2009. 08:23 ] @
Izgleda da trenutni SIS (Schengen Information System) ne belezi boravke, ali sama zemlja u koju se ulazi moze da ima neka svoja nacionalna pravila.

U principu - to vrlo verovatno znaci da nece SVAKO ko prekoraci 90 dana biti uhvacen, ali ako te uhvate a to si uradio, vrlo verovatno ces dobiti zabranu ulaska u sengensku zonu na neki rok.
[ Horvat @ 05.08.2009. 08:26 ] @
^^pa valjda je na njima da provere da li si ti dostigao 90 dana,a ne ti njihov posao da radis,i da racunas koji ti je dan...
[ Ivan Dimkovic @ 05.08.2009. 08:30 ] @
Ovaj... ne ;-)

Takodje je na tebi da izadjes posle 90 dana, jel da? A ne da te locira bespilotna letilica i da onda posalju trupe po tebe da ti objasne da moras da izadjes. Ili da ti salju pismo DHL-om ili UPS-om svaki dan da ti kazu koliko jos dana mozes da ostanes :-)

Znas sta ce se desiti 91-vog dana ako si jos unutra? Nista.

Mozes verovatno i proci bez posledica... ali ako te savataju, sa druge strane - mozes biti siguran da ces imati problem.
[ djricky @ 05.08.2009. 08:31 ] @
bogami, ako budes hteo da se vratis ponovo u tu sengen drzavu, ima i minute da sabiras, a ne dane...
[ Horvat @ 05.08.2009. 08:45 ] @
naravno da ne treba da te dron lovi posle 90 dana,previse karikiras
ali za sta onda carinik sluzi ako ce te na "lepe oci" propustati...i mozda ti i napraviti probleme [a jedino da vodis dnevnik pa da imas tacno koliko si bio,"u minuti" kako ricky kaze]
[ Ivan Dimkovic @ 05.08.2009. 08:52 ] @
Horvat,

Ma da, puci ces pare za kartu/benzin, hotel itd.., samo da bi ti granicni pandur rekao da ne mozes da udjes. Tako to ide obicno :-)

Osim toga, ti komotno mozes da izvadis novi pasos, u kome nema pecata, jel da? I da ih "zajebes".

Uzgred bas zbog ovakvih intelektualnih kvaliteta nase nacije (u zajebavanju) cenim da ce malo ozbiljnije da gledaju te pasose pre nego sto im zveknu pecat ;-)
[ Horvat @ 05.08.2009. 08:59 ] @
ne pricam ja ni o kakvom "zajebavanju",ja kazem,da onaj koji ~svaki drugi dan ide tamo vamo treba da vodi dnevnik ulazaka za sebe,je l tako?tako je

a i to sto si pomenuo novi pasos,navelo me na jos jedno pitanje [nema veze sa tim tvojim "zajebavanjem",nego prilicno realna situacija],sta ako ti ispucaju citav pasos,i moras da uzmes novi,a nisi jos presao 90 dana...kako ce oni znati da imas/nemas jos ulazaka?moras vuci i stari pasos ili?
[ Ivan Dimkovic @ 05.08.2009. 09:02 ] @
Da ako ti traze, a mogu da ti traze jer je pasos nov. I ja moram da "vucem" stari pasos zbog viza u njemu.

Sto se dnevnika tice - da, bilo bi ti bolje da ga vodis onda ako ides svaki drugi dan - bas kao sto moras da vodis "dnevnik" i za porez koji moras da platis itd...

Za ogromnu vecinu ljudi ovo nije nikakav problem.

Uzgred ako imas potrebu da boravis duze od 90 dana, u nekoj konkretnoj zemlji, recimo Madjarskoj - uvek mozes traziti lokalnu nacionalnu vizu.

Sada ce pametnjakovici da kazu - da, eto, sa madjarskom vizom onda mozete komotno da nastavite put u Sengen - tacno, mozete. Ali ako vas negde navataju - zabranice vam ulaz, poslati nazad o trosku Srbije i Srbiji verovatno podneti racun za legalno procesiranje.

Ali to verovatno nikom nije problem :-)
[ Horvat @ 05.08.2009. 09:11 ] @
ma nevezano za vize pricam
[ Ivan Dimkovic @ 05.08.2009. 09:19 ] @
Pa "beli sengen" ti je isto sto i "nevidljiva" viza - granicni panduri te na isti nacin propituju i traze dokumenta...

Ako vide da imas ganc-nov pasos, mogu da te pitaju "si bio pre ovde", ti kazes "nisam", recimo - i sve je OK pustice te i ti ces da produzis svoj put vrlo verovatno. Ako se kasnije utvrdi da si lagao (a, moze - panduri su to) onda imas dodatni problem. Opet, ako si dosao samo posla radi, normalan si lik i ne pravis sranja - 9 od 10 sansi je da se nista nece desiti.

Ako kazes "jesam", zamolice te da im pokazes prosli pasos, da vide kada si bio i koliko u sengen zoni.

Na tebi je da odlucis hoces li postovati pravila igre ili ne - Srbija je, da bi omogucila ovo svojim gradjanima, potpisala kojekakve papire kojima garantuje da ce preplatiti svakog ko se tamo zatekne ilegalno i snositi sve legalne troskove procesiranja - dakle, samo potencijalno pravis trosak svojoj drzavi i, naravno, mozes sebe dovesti u poziciju da ti bude zabranjen ulaz u EU.

Iskreno, ako zaista imas posao u EU da moras tamo da ides cesto, cenim da ti je jako bitno da ne rizikujes zabranu ulaska u sengen zonu zbog nekakvih idiotarija, tipa zadrzavanje duze od zakonskog maksimuma.
[ bakancs @ 05.08.2009. 11:15 ] @
Citat:
Horvat: ne pricam ja ni o kakvom "zajebavanju",ja kazem,da onaj koji ~svaki drugi dan ide tamo vamo treba da vodi dnevnik ulazaka za sebe,je l tako?tako je

e nije.. :) jer da i svaki drugi dan ides tamo-vamo dosta ti je 90 dana u 180.... :D

Da budemo realni.. malo kome nije dosta 90/180.. mislim prosecnom srbinu.. i ne razumem zasto ovolka panika..
A onom kome nije dosta 90/180, i onako mora svoj status drugacije da resava... Mislim ovde na nesto tipa - radna dozvola.. itd.
[ Laki_Gen @ 05.08.2009. 11:57 ] @
A mozes izvaditi i pasos (ako ispunjavas uslove) jos jedne od ex-Yu republika i biti 90 na jedan pa 90 na drugi :)

Mada, mozes biti i neprekidno 5-6 godina (sa izlascima na svaka 3 mjeseca) u EU, samo u tom slucaj racunaj da te izlazak/ulazak kosta od 100-200 eura.
Cjena zavisi od materijalne situacije i hrabrosti dezurnog carinika.
Zato volim/mrzim Madjare.
[ Ivan Dimkovic @ 05.08.2009. 12:08 ] @
Citat:

A onom kome nije dosta 90/180, i onako mora svoj status drugacije da resava... Mislim ovde na nesto tipa - radna dozvola.. itd.

To je prosto - u zemlji u kojoj ces da boravis duze od 90 dana, trazis nacionalnu vizu D tipa (uz adekvatno objasnjenje zasto, tipa - neka skola, lecenje, itd...). Onda u toj zemlji mozes da ostanes koliko pise na toj vizi...

Ako imas potrebu da boravis u celoj EU duze od 180 dana u godinu dana, onda je to nezgodno - morao bi imati boravisnu dozvolu u nekoj od zemalja. Ne zaboravi da ako u nekoj zemlji EU boravis duze od 180 dana godisnje, ti si za njih poreski obveznik i podlezes njihovim poreskim zakonima a poreske stope u mnogim EU zemljama su daleko vece od onih u Srbiji.

U svakom slucaju ovaj gore problem je potpuno irelevantan za 99.9% ljudi - oni kojima to jeste probelem i ovako i onako to resavaju preko nacionalnih viza, i "beli sengen" tu nista ne moze da im pomogne, jer je beli sengen zapravo pojednostavljivanje vizne procedure gde se svi gradjani neke zemlje smatraju da zadovoljavaju osnovne uslove koje C viza postavlja (i nju menja pecat), a ne dodatna prava boravka.

Citat:
Laki_Gen
Mada, mozes biti i neprekidno 5-6 godina (sa izlascima na svaka 3 mjeseca) u EU, samo u tom slucaj racunaj da te izlazak/ulazak kosta od 100-200 eura.

To je ilegalno (osim ako nemas dozvolu boravka u Madjarskoj, a madjarska D viza ne vazi nigde van Madjarske) - to sto Madjari to tolerisu, ne znaci da ce, recimo, to da tolerise austrijska policija ako te ikad zbog nekog razloga zaustave i urade proveru - ti si onda skroz ilegalno u sengen zoni, bez obzira na to sta ti je neki Madjar uradio za 100 EUR.

Ako u EU imas posla samo sa Madjarskom, onda - mozda i prolazi bez frke... Mada ne zaboravi da moze i neki madjarski pandur da te navata unutar Madjarske zbog necega, i cisto sumnjam da ce ga zanimati to sto si ti nekog mitio na granici da te pusti :-)
[ Beltrammi @ 05.08.2009. 15:46 ] @
pretpostavimo, da nekom Meksikancu treba viza za Sengen. On pak ima ideju da ilegalno ide u Spaniju, gde ima veze i cak bi sljakao na crno. Samo kako da ode do Spanije ? Avionom, ne verujem da ce proci dve kontrole. Medjutim, on shvata da mu ne treba viza za Srbiju,a isto tako zna da Srbija granici sa Sengenom i on resava da ide do Bg, a onda zelenom granicom u Sengen.

Znaci zato je bitno EU da sve zemlje koje su u bezviznom rezimu imaju jedinstven vizni sistem. On onda ne bi mogao doci ni u Srbiju pa bi EU imala jedan bezbednosni zid vise.

Uzgred, pre ulaska Slovenije u EU, a pogotovu Senegen na ITA-SLO granici kontrola je bila toliko slaba, prakticno formalna. Secam se da sam ih vidjao kako gledaju TV, suncaju se, grickaju semenke, ocijukaju, a jednom su igrali i pikado. Jedino se jednom jedan Svaba napravio pametan i samo otvorio tri pasosa i on ce kao da prodje. I Italijan skoci i kaze mu ALT, parkiraj se tamo. Svaba je negodovao, a tek ce ti Italijan, ovo je vanredna kontrola ! Hoh, ***ote, nisam mogao da izdrzim i parkirao sam se da vidim scenu. (Bilo je kao u Ko to tamo poeva -vadi karte). Prvo je cekao svaba , a onda su Italijani doveli psa i laptop i temeljno ga ispretresali i proverili.

Putuj slobodno... Benvenuto...
[ vlada131 @ 05.08.2009. 16:53 ] @
Citat:
Beltrammi: pretpostavimo, da nekom Meksikancu treba viza za Sengen. On pak ima ideju da ilegalno ide u Spaniju, gde ima veze i cak bi sljakao na crno. Samo kako da ode do Spanije ? Avionom, ne verujem da ce proci dve kontrole. Medjutim, on shvata da mu ne treba viza za Srbiju,a isto tako zna da Srbija granici sa Sengenom i on resava da ide do Bg, a onda zelenom granicom u Sengen.

Između Srbije i Šengena ne postoji nikakva 'zelena granica', nego normalan granični prelaz. Kada bi on došo u Srbiju, ne bi mogao da nastavi dalje, jer bi ga zaustavili na graničnom prelazu između Srbije i prve zemlje Šengena u koju pokušava da uđe bez vize. Time što će doći na 'belu listu' Srbija neće postati deo šengenske zone (neće biti 'zemlja Šengena'), pa da između nje i ostalih zemalja Šengena ne bude pogranične kontrole. (Isto kao što ne možeš da uđeš u Hrvatsku, za koju nam ne trebaju vize, a Hrvatska je na 'beloj listi', pa da se tek tako ušetaš u Sloveniju, jer postoji granični prelaz između Slovenije i Hrvatske)

Btw, Meksiko je na 'beloj listi'

[ Ivan Dimkovic @ 05.08.2009. 18:00 ] @
Citat:
Beltrammi
pretpostavimo, da nekom Meksikancu treba viza za Sengen. On pak ima ideju da ilegalno ide u Spaniju, gde ima veze i cak bi sljakao na crno. Samo kako da ode do Spanije ? Avionom, ne verujem da ce proci dve kontrole. Medjutim, on shvata da mu ne treba viza za Srbiju,a isto tako zna da Srbija granici sa Sengenom i on resava da ide do Bg, a onda zelenom granicom u Sengen.

Pa Srbija se GRANICI sa Sengenom, izmedju nje i Sengena postoji zvanican granicni prelaz (a ne nekakva "zelena granica") isti kao i prema bilo kojoj drugoj ne-EU zemlji - tvoj Meksikanac bi na prelazu Srbije u Madjarsku nabasao na isti granicni prelaz kao da je pokusao da udje u Spaniju (sengenski granicni prelaz), bez ikakve razlike.

Uzgred i Meksikancu ne treba viza, oni su na "belom sengenu" vec dugi niz godina.

"Beli sengen" ne znaci ukidanje granica ljudi - NISTA se nije promenilo niti ce se promeniti na granicama Srbije i Madjarske - samo ce >SRBIMA< biti dozvoljeno da BEZ VIZE udju u Sengen, kapirate? To ne vazi za Ruse i ostale koji mogu da udju u Srbiju kako god hoce.

Nista Rusi ne dobijaju time sto ce uci u Srbiju bez vize - oni ne mogu da slobodno, bez vize, prodju sengensku granicu koja je izmedju Srbije i Madjarske jer ce ih zaustaviti granicar i traziti pasos (bas kao sto ce i Srbima traziti pasos, samo sto ce Srbe pustiti bez vize, a Rusima ce traziti istu)...

Ulaskom Srbije u "beli sengen" se apsolutno nista ne menja po pitanju granice sa Madjarskom. Ostace ama bas ista.

Ljudi ovde brkaju stavljanje zemlje na "belu listu" i ulazak zemlje u sengensku zonu. To su babe i zabe, to nema nikakve veze jedno sa drugim - Srbija nece skoro uci u sengensku zonu, sto znaci da moze imati bezvizni rezim sa Rusijom do tada...

Citat:

Znaci zato je bitno EU da sve zemlje koje su u bezviznom rezimu imaju jedinstven vizni sistem. On onda ne bi mogao doci ni u Srbiju pa bi EU imala jedan bezbednosni zid vise.

Ovo NIJE TACNO. Jednostavno to NIGDE ne pise, niti je tako BILO GDE u praksi. Stavise, praksa pokazuje da je to potpuno netacno i da svaka zemlja na "beloj listi" ima drugaciji vizni rezim prema ne-EU zemljama.

Prekinite da sirite najobicnije dezinformacije.

[ Beltrammi @ 05.08.2009. 19:53 ] @
ne, evropska bezbednost u koju je ukljucen i SIS je malo kompleksnija stvar i dosta se tumaci kako ko stigne.

Ne tako davno Srbija je bila upozorena da je jedan od uzroka ilegalne imigracije u eu i nedovoljno kvalitetna kontrola srpskih granica. Naravno, svako normalan bi pomislio da je ovo nonsens, jer Srbija i da ukine sve kontrole opet bi sve ostalo na vlastima eu i njihovim organima da kontrolisu. E, ali eu razmislja drugacije. Ona smatra da Srbija kao izgledni clan je duzna da puno pre i dolaska na Sengen listu, a kamoli ulaska u EU pocne da implementira sve te lepe bezbednosne stvarcice.

Naravno Sengenu konacno negde mora biti kraj i sigurno je da granicu prema istoku eu nece uspeti nikada da pokrije, ali zato ce sve rupe zapusiti. Iskustveno evropa zna da svaka zemlja koja dospe na belu listu, a granici sa sengenom vremenom razlabavljuje kontrole i ona ne zeli npr. da Srbija postane vremenom postane steciste onih koji ce pokusati ilegalno da udju prelaskom ilegalne tzv. "zelene granice".

Znaci Evropu ne interesuje sta radi Meksiko i Srbija nije Meksiko.
[ vladd @ 05.08.2009. 19:54 ] @
Ne sire oni dezinformacije, vec Srbi kao srbi(mislim na sve gradjane Srbije) VOLE DA CUJU i ono sto nije receno, da mistifikuju onako kako im se svidja, da propise shvataju onako kako im je najdraze

Poz
[ Ivan Dimkovic @ 05.08.2009. 20:03 ] @
@Beltrammi,

To sto pricas nema apsolutno nikakvu osnovu u trenutnim EU propisima i praksi koja se koristila sa ostalim istocno-evropskim zemljama kao sto su Poljska, Ceska itd... i koje su se isto tako granicile sa sengen zonom u svoje vreme.

Prema tome, to sto ti pricas je nista drugo nego najobicnija dezinformacija koja je lansirana od strane odredjene politicke grupacije u Srbiji sa ciljem da se sloboda kretanja gradjana Srbije u EU predstavi kao nekakvo uslovljavanje odnosa sa Rusijom - vizni rezim Srbije sa Rusijom ce ostati isti bez obzira na status Srbije po pitanju belog sengena i EU nista ne trazi od Srbije po tom pitanju.

Nigde nikad EU nije trazila od Srbije da menja svoj vizni rezim prema ne-EU zemljama - to je jednostavno fantazija.

Citat:

Ona smatra da Srbija kao izgledni clan je duzna da puno pre i dolaska na Sengen listu, a kamoli ulaska u EU pocne da implementira sve te lepe bezbednosne stvarcice.

Koje nemaju veze sa viznim rezimom sa ne-sengen zemljama vec sa unutrasnjom politikom cuvanja granica i izdavanja putnih isprava (jer ce one biti koriscenje kao dokaz za pravo na ulaz bez vize), sorry.

To sto pricas je jednostavno - netacno.

A zasto to radis, to valjda samo ti znas.

Citat:

da Srbija postane vremenom postane steciste onih koji ce pokusati ilegalno da udju prelaskom ilegalne tzv. "zelene granice".

"Zelena granica" je neka tvoja proizvoljna definicija necega sto NE POSTOJI niti ce postojati - granica Srbije sa Madjarskom ce biti ista sa identicnim ulaznim procedurama sve dok Srbija ne postane deo sengenskog sistema - a to se nece desiti skoro.
[ Beltrammi @ 05.08.2009. 20:30 ] @
pa ostalo je jos samo da mi kazes koja je to politicka grupacija, da kad vec tako lepo pisem u njihovu korist, da se i uclanim, pa da nesto i ucarim.
[ Ivan Dimkovic @ 05.08.2009. 22:03 ] @
Ma ne kazem ja da si TI deo te politicke grupacije.

Ne funkcionise to tako - vec se pusti buva, i onda ljudi krenu da ponavljaju. Tako je ovu "buvu" pustila anti-EU frakcija u Srbiji, i sada se masa zabavlja sa tim.

Eto, recimo, takvu glupost sigurno nigde nisi mogao da procitas (mislim u zvanicnim medijima kako EU tako i Srbije) - ali ti je neki ortak rekao, preko neta ili u kafani... gde god.

Nemoj da se brines - nece ti trebati viza za Rusiju (niti ce Rusima trebati viza za Srbiju) jos duugo vremena.

Ko zna, mozda u vreme kada Srbija bude krenula u integraciju u sengenski sporazum, mozda ni Rusima vise nece trebati viza za sengen.
[ Beltrammi @ 06.08.2009. 06:17 ] @
Bugari su npr. dolaskom na belu listu morali uvesti vize Rusima, pa su protestovali zbog turisticke sezone. That's a fact Jack.
[ Ivan Dimkovic @ 06.08.2009. 06:54 ] @
Sa sitnom razlikom, te stvari su se desile 2001-ve godine i kacile su Rumuniju, Slovacku i Bugarsku - ali su bile deo EU prosirenja, jer su sve te zemlje bile u procesu ulaska u EU i izrazile zelju takodje da, kada zadovolje uslove, postanu deo sengen zone.

Srbija jos nije dosla do tog stadijuma - nemojmo se zaletati, to sto cemo mi dobiti krajem godine je daleko od toga ;-)

Inace, Bugarska je htela i dalje da omoguci Rusima da dolaze u nju bez viza, potpisivanjem sporazuma o readmisiji ruskih drzavljana - ali su Rusi to odbili 2001-ve godine i uveli Bugarima vize :-)
[ vladd @ 06.08.2009. 12:12 ] @
Samo da ospravim Ivana(mada je nemoguce), ne postoji "anti-EU" frakcija, vec anti EU birokratska masinerija drzavne uprave. Tj, svi koji su politicki relevantni, NISU za EU, posto im ne odgovara uredjen sistem, ukljucujuci i dobar deo "gradjanstva", ogrezlog u mahinacije.

Jedina "frakcija" koja je ZA Evropsku Uniju je deo naroda, koji ocajno zeli uredjenu drzavu..

Tako da je odnos 70%/30%, vise ih ne zeli nego sto zeli...u deklarativnom izjasnjavanju, prividno je obrnut procenat

Poz
[ Lesli Eldridz @ 06.08.2009. 14:31 ] @
Sve je to lepo, nego kako ce te vize da se dobijaju? Da li ce i dalje trebati da se donese hiljadu papira i da se ide licno, i posto je to, to je najvaznije pitanje. Ako treba da se nose hiljadu papira i da se ide licno, nista to ne vredi. Viza za nas gospodu je u stvari taksa kakva je pre bila za Grcku, kad samo das pasos nekoj agenciji bez ikakvih dodatnih papira, platis im tamo nesto sitno, recimo 300 - 500 dinara, a oni ti pasos vrate za par dana sa tom nazovi vizom i onda ti ides cime hoces kad hoces, dok vazi ta "viza" , peske, biciklom, hodajuci na rukama, vozom...
[ Ivan Dimkovic @ 06.08.2009. 14:34 ] @
Lesli, mislim da se ovde prica o momentu kada Srbiji >ukinu< vize za sengensku zonu.

Onda ti nece trebati nikakva viza za turisticku / poslovnu posetu.
[ crowder @ 06.08.2009. 14:38 ] @
Citat:
vladd: Samo da ospravim Ivana(mada je nemoguce:)), ne postoji "anti-EU" frakcija, vec anti EU birokratska masinerija drzavne uprave. Tj, svi koji su politicki relevantni, NISU za EU, posto im ne odgovara uredjen sistem, ukljucujuci i dobar deo "gradjanstva", ogrezlog u mahinacije.

Jedina "frakcija" koja je ZA Evropsku Uniju je deo naroda, koji ocajno zeli uredjenu drzavu..

Tako da je odnos 70%/30%, vise ih ne zeli nego sto zeli...u deklarativnom izjasnjavanju, prividno je obrnut procenat:)

Poz
Evo sa zanimanjem pratim ovu polemiku..Slažem se da je kod nas,na žalost,veći broj onih
koji nisu za ulazak u EU,jer to podrazumeva jedan uredjen sistem-a sistem čine ljudi.
Recimo najbanalniji primer-ulice se prelaze kako ko stigne a tu je na 10m.policajac i nikom ništa??A svi trube
o poštovanju zakona..
[ morihei ueshiba @ 06.08.2009. 20:44 ] @
Ovde je izgleda zabuna nastala zbog toga sto se ljudima ne objasni prosta stvar.Dakle:ako imate ideju da sa crvenim pasosem udjete u sengen zonu, radosni sto vam niko ne trazi gomilu dokaza da cete se vratiti u zakonskom roku,pa da istog trenutka pocnete da radite (na crno,pa posle cemo lako),zaboravite!Bas zbog takvih ideja je sve precizno regulisano u vezi boravka(90 u 180).Kad udjete,ako nemate radnu dozvolu,NE SMETE da radite.Nista!Naravno,necete biti pod prismotrom i praceni,ko moze da se snadje i raducka-kraducka :) neka izvoli,ali rizik je prevelik.Recimo,znam za slucaj u Italiji,karabinjeri zaustave auto,u njemu 5 momaka sa urednim pasoshima(nisu nasi),sve u redu,ali na kraju karabinjeri traze od momaka da im pokazu dlanove.na dlanovima normalno zuljevi,nokti crni-momci radili na gradjevini.Aha,kazu karabinjeri,a vi ste turisti?Epilog:momci proterani sa zabranom ulaska,gazda firme koji ih je zaposlio....urnisali ga itd.
Zaboravite na rad na crno,veliki je rizik,a sve manje ljudi hoce da uzme takve radnike.Ako ih rado uzima...verovatno im nece platiti.
Jedino sto ce sada biti mnogo jednostavnije stupiti u kontakt sa nekim koji hoce da vam obezbedi posao i uradi radnu dozvolu.Sve ostalo je(za one koji hoce da rade u EU)isto kao i pre.
A pretpostavljam da neki misle da ce moci da se bave trgovinama razne vrste,svercom itd,pa im zato treba da vise borave od onih 90 dana.Ne znam.Ako mislite,video sam dobar auto na mobile.de,idem da skocim do svabije da ga uzmem,a ne da placam nekom da ga dotera,bojim se da to nece ici tako jednostavno.
Uglavnom,ne zalecite se.Oprezno sa koriscenjem prava na slobodno putovanje.To i jeste samo to-pravo na slobodno putovanje,a ne pravo na sverc,rad na crno,kriminal raznih vrsta itd.I ne podlezite pricama tipa:ovi bre u Evropi nemaju veze sa zivotom,samo rade i spavaju,samo cekaju nas da dodjemo i pokazemo im kako se muva,valja i snalazi.Nece biti da je tako,ta vremena su prosla.
[ Beltrammi @ 06.08.2009. 20:51 ] @
Citat:
Ovde je izgleda zabuna nastala zbog toga sto se ljudima ne objasni prosta stvar.Dakle:ako imate ideju da sa crvenim pasosem udjete u sengen zonu, radosni sto vam niko ne trazi gomilu dokaza da cete se vratiti u zakonskom roku,pa da istog trenutka pocnete da radite (na crno,pa posle cemo lako),zaboravite!Bas zbog takvih ideja je sve precizno regulisano u vezi boravka(90 u 180).Kad udjete,ako nemate radnu dozvolu,NE SMETE da radite.Nista!Naravno,necete biti pod prismotrom i praceni,ko moze da se snadje i raducka-kraducka :) neka izvoli,ali rizik je prevelik.Recimo,znam za slucaj u Italiji,karabinjeri zaustave auto,u njemu 5 momaka sa urednim pasoshima(nisu nasi),sve u redu,ali na kraju karabinjeri traze od momaka da im pokazu dlanove.na dlanovima normalno zuljevi,nokti crni-momci radili na gradjevini.Aha,kazu karabinjeri,a vi ste turisti?Epilog:momci proterani sa zabranom ulaska,gazda firme koji ih je zaposlio....urnisali ga itd.
Zaboravite na rad na crno,veliki je rizik,a sve manje ljudi hoce da uzme takve radnike.Ako ih rado uzima...verovatno im nece platiti.
Jedino sto ce sada biti mnogo jednostavnije stupiti u kontakt sa nekim koji hoce da vam obezbedi posao i uradi radnu dozvolu.Sve ostalo je(za one koji hoce da rade u EU)isto kao i pre.
A pretpostavljam da neki misle da ce moci da se bave trgovinama razne vrste,svercom itd,pa im zato treba da vise borave od onih 90 dana.Ne znam.Ako mislite,video sam dobar auto na mobile.de,idem da skocim do svabije da ga uzmem,a ne da placam nekom da ga dotera,bojim se da to nece ici tako jednostavno.
Uglavnom,ne zalecite se.Oprezno sa koriscenjem prava na slobodno putovanje.To i jeste samo to-pravo na slobodno putovanje,a ne pravo na sverc,rad na crno,kriminal raznih vrsta itd.I ne podlezite pricama tipa:ovi bre u Evropi nemaju veze sa zivotom,samo rade i spavaju,samo cekaju nas da dodjemo i pokazemo im kako se muva,valja i snalazi.Nece biti da je tako,ta vremena su prosla.

kakva gomila crap-a, covek prica iz iskustva.

[ morihei ueshiba @ 06.08.2009. 21:23 ] @
Ne,ja sam u Sloveniji,nikad nisam radio na crno,dosao sam na legalno odradjenu radnu dozvolu i upravo sam je produzio.
Prosle godine sam bio u Italiji kod prijatelja koji drzi gradjevinsku firmu i ceo slucaj se desio pred njegovim ocima,momci su se vracali sa gradilista koje je drzao njegov poznanik Italijan.Inace smo pricali o problemima dobijanja papira u Italiji,radu na crno itd.Medju mnogo primera koje mi je ispricao,da ljudi rade na crno godinama itd,nasao se i ovaj slucaj.Inace,mislim da je pomenuo mogucnost da je bilo cinkarenje u pitanju.Ne znam.Nije bilo razloga za lovacke price,ja nisam bio zainteresovan za rad na gradjevini na crno,da bi me tom pricom odbio ili sta znam ja vec.
Auto koji vozim sam uzeo u Sloveniji.
Ne svercujem nista,niti sam ikad.
Na koja to iskustva mislis?Imam ogromno iskustvo sa srpskim mentalitetom i zabludama,previse dugo sam ziveo u Srbiji.Znam kako ljudi razmisljaju i koliko im nije jasno sta beli shengen znaci.Pokusavam da budem od koristi,to je sve
[ Beltrammi @ 06.08.2009. 22:34 ] @
mislim da je tvoj ton malo preostar i da implicira da su svi Srbi spremni da odu ilegalno u eu.
[ pisac @ 07.08.2009. 00:00 ] @
Aj' sad počnite malo i da se svađate, pošto je to ovde običaj u skoro svakoj temi
[ Lesli Eldridz @ 07.08.2009. 08:53 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Lesli, mislim da se ovde prica o momentu kada Srbiji >ukinu< vize za sengensku zonu.

Onda ti nece trebati nikakva viza za turisticku / poslovnu posetu.

Ali ne, ja stvarno pitam, jer ne znam niti me je to nesto zanimalo. Znaci kad to krene, moci cu da bez nosenja ikakvih papira bilo kome kad mi dune stavim pasos u dzep i krenem recimo biciklom za Grcku. Banalizujem, ali to je pitanje. Jel tako ili nije tako? Ili za dobijanje te vize treba da se isto uzimaju uverenja o imovnom stanju, da si platio porez, da nisi busio pupak itd itd? Mislim ako to uopste postoji kao nekakava viza u pasosu, kako ja mogu da vidim izu ovoga sto pisete, ne stavlja se viza u pasos, nego je to medjudrzavni sporazum. Stvano me nije to zanimalo, jer cim cujem da negde traze nekakave papire za nesto, ja to odmah otpisem i vise me ne interesuje uopste.
[ Horvat @ 07.08.2009. 09:07 ] @
da to je,stavis pasos u dzep i put pod noge
isto kao i za druge drzave za koje ti ne treba viza,tipa xu bez slo
[ Lesli Eldridz @ 07.08.2009. 09:36 ] @
E pa onda je to dobro. I ne vidim sta fali to za 90 dana bla bla bla, za normalne ljude, a ko hoce da svercuje i da se ilegalno negde useljava ili da radi takve stvari njegov problem. Ja takve ne bih ni pustao nigde.
[ Ivan Dimkovic @ 07.08.2009. 12:30 ] @
Ma da - ni standardne vize koje su dobijali gradjani Srbije ne nude mogucnost ostajanja duze od 90 dana (u 180 dana)

Nova vizna politika daje ljudima iz Srbije identicna prava kao sa C vizom na beskonacan rok. Dakle, neogranicen broj ulazaka, bez ikakavih dodatnih papira - ali:

a) Bez prava na posao (isto kao i sa turistickom/poslovnom vizom)
b) Bez prava na socijalnu pomoc (isto kao i sa turistickom/poslovnom vizom)
c) Sa maksimalnim zadrzavanjem od 90 dana u periodu od 180 dana (isto kao i sa turistickom/poslovnom vizom)

I to je to - nema nista vise ni manje od toga.

Uopste ne znam sto se to mistifikuje.

[ stewuss je @ 07.08.2009. 15:00 ] @
Cek, cek..
@morihei ueshiba kaze da ja sutra ne mogu sesti na voz i doterati auto iz holandije koji sam kupio? Ne razumem.
[ Lesli Eldridz @ 07.08.2009. 15:27 ] @
Pa verovatno trebaju neke izvozno - uvozne dozvole za auto.

Za nesto sitno sto covek turista kupuje, sta znam, i moze da stane u torbu, recimo HD od 1TB koji je skoro duplo jeftiniji nego ovde, kad vec recimo ides negde, verovatno niko nece da pravi probleme, ako kupujes za sebe, a ne napunis toerbu sa 100 HD -a . Takvima koji hoce da idu da prave te sverc ture i treba da bude otezano. Prvo zato sto su sverceri i kriminalci, a drugo zato sto dovoze ovde olupano djubre kupljeno kao staro gvozdje pa ga prefarbaju i prodaju deset puta skuplje, ili nadju neko djubre pored kontejnera pa ga pokupe pa ovde prodaju, ili tamo kupuju gace na kilo po 1 evro cent u second hand radnjama, a onda ih ovde valjaju na buvljaku po 50 din komad, jedno li je... Sve je to em sverc, em primitivizam i rusenje i tako nikakve kulture, i ispod svakog nivoa, te prema toma takve treba spreciti da to rade. Jel ima kao kaznena mera oduzimanje pasosa za takve stvari? Takvi su od ove zemlje napravili ovaj svinjac, a ne ovi politicari. Oni su jajare, jeste, ali bez jednih ne bi bilo ni drugih. Zbog takvih su vize i uvedene pa je normalan covek koji se saginjati nece i iz principa nece nikome da nosi hiljadu papira ziveo u oboru ogradjenom bodljikavom zicom tacno 20 godina, zbog takvih ovde retko koji sajt salje robu a paypal ne radi sa nama, i zbog takvih je sve ovo bilo sto je bilo od 1987 na ovamo. Takve treba obeleziti žigom po čelu pa ih ni iz sobe ne treba pustati, kao sto je bilo dok nije dosla ova sloboda, kakvo za njih inostranstvo i pasoši koji prolaze te zone bez viza. To treba da bude kao za one koji su nepodobni za drzanje oruzja, takvima nema dozvola, to jest taj pasoš i šlus. Za njih poseban pasoš, onaj stocni, a za ljude taj ljudski.
[ morihei ueshiba @ 07.08.2009. 22:50 ] @
Citat:
stewuss je: Cek, cek..
@morihei ueshiba kaze da ja sutra ne mogu sesti na voz i doterati auto iz holandije koji sam kupio? Ne razumem.

Ma ne bre,naravno da mozes!Sto se mene tice,to je super,da se razbije malo monopol mafije koja jeftine krseve sa vracenim kilometrazama za skupe pare valja preko svojih placeva polovnjaka u Srbiji.Nisam to hteo da kazem,nego nesto u vezi sajtova kao sto je mobile.de-na slici sve izgleda fenomenalno,auto je euro3,presao malo,neudaran itd.Ti nazoves i dogovoris se sa prodavcem.Zapalis za Holandiju i kad vidis auto-to nije to!Pazi jos,za diskutabilna godista(1998-2000)ne mozes da znas dali je euro3 dok ne saznas VIN i proveris ga.A to saznajes tek kad otvoris haubu.
I sad sta,potrosio si lovu na put,klopu,prenociste,auto ti se ne svidja,hoces da se cenjkas da malo spustis cenu,ali...prodavac nije lud,zna da si ti dosao po auto,neces da se vracas dzaba,nece ni da cuje da spusti cenu.Nemas vremena,pristup netu itd da trazis drugi auto...Kupis ga,sta da radis,platis privremene tablice,ovo ono,oteras u Srbiju i tek tamo otkrijes jos gomilu stvari koje ne valjaju na autu...
Da ne bi neko pomislio da puno s***m,prisustvovao sam jednoj takvoj kupovini pre par nedelja,dok je vazila ova famozna uredba,pa je cela Slovenija svoj auto otpad prebacila u Srbiju.Covek se telefonom pogodio sa Slovencem za neki podgrejan lesh od auta(hyundai accent)za 100E.Poslao je prijatelja(koji ima vizu) po auto,a Slovenac odjednom nece da ga da za manje od 400!Tu su se oni preganjali,cimali telefonima i ovaj iz Srbije na kraju kaze-ko ga hebe,dovezi ga,sta sad da radim!
Msm,svakakva sranja se desavaju,ali ako imas nekog da ti nadje auto posle iscrpne pretrage,kupi ga i ti samo dodjes po njega,onda ok.Znaj samo da svuda vaze ista pravila:dobra auta po povoljnoj ceni se prodaju u roku od 2 dana.Sve sto stoji u oglasu duze od nedelje...smrdi.
[ Isak666 @ 06.10.2009. 21:53 ] @
Odbor EP podržao ukidanje viza za Srbiju.

Lepa vest ;)

http://www.blic.rs/politika.php?id=114200
[ Beltrammi @ 07.10.2009. 10:15 ] @
Citat:
Odbor EP podržao ukidanje viza za Srbiju.

a upm nisu trebali. Sad ce Lesli da se iznervira.
[ Horvat @ 07.10.2009. 13:07 ] @
hmm na bbc-u pise ovo [nikakav pomen o vizama nema]
Citat:
EK za primenu sporazuma sa Srbijom

Dragan Blagojević,
za BBC iz Brisela

Evropska komisija smatra da Evropska unija treba da primeni prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom zato što su vlasti u Beogradu potvrdile privrženost evropskoj integraciji i dodatno poboljšale saradnju s Haškim sudom.

To je poruka Strategijskog dokumenta, koji je sastavni deo godišnjeg izveštaja o napretku Zapadnog Balkana i Turske u sprovodjenju evropskih reformi, a koji treba da bude i zvanično objavljen 14.oktobra.

U ovom dokumentu, u koji je BBC imao uvida, ističe se da Srbija ima državnu upravu sposobnu da ostvari suštinski napredak ka EU i da je prvenstveno važno jačanje vladavine zakona i ubrzavanja ekonomskih reformi.

izvor

samo blic pominje vize [koliko vidim,sto se i domacih vesti tice],a b92 je preneo vest juce...na bbc nema nista o tome

edit: ipak je dato "zuto" svetlo...ceka se jos decembar za zelenim svetlom

Citat:
Odbor za spoljno-političke odnose Evropskog parlamenta podržao je predlog da se Srbija, Crne Gora i Makedonija stave na Beli šengen.
...
„Potrebno je da se prvo finalizuje procena od strane Evropske komisije. Zatim se početkom decembra očekuje da Veće ministara EU da konačno „zeleno svetlo“. Takva je procedura. Za stupanje na snagu bezviznog režima, za zemlje koje ga dobiju, ne vidim raniji datum od 1. janura 2010. godine.“

izvor

[al glup naslov do bola,nema nikakve veze s ukidanjem viza za sr cg i mk]

[Ovu poruku je menjao Horvat dana 07.10.2009. u 14:27 GMT+1]
[ 1vi @ 07.10.2009. 20:30 ] @
Mislim da se nećemo radovati ni 1. januara 2010.g. Moja pretpostavka. Puno toga ima da se uradi pre nego što nas puste bez viza. Voleo bih da grešim, ali...
[ dolcenatasa @ 03.02.2010. 18:02 ] @
ja putujem cesto u italiju, i mislim da koristim svih 90 dana u 6 meseci. i znam vrlo dobro kako funkcionise "brojanje" dana. verujte mi da kompjuter na kontroli pasosa "zna" odlicno kada ste i koliko puta bili u toj zemlji. znam SIGURNO iz poverljivih izvora (LICNO VIDELA SVOJ) da svako od nas ko je bar jednom od kada su nam uvedene vize ima svoj "dosije". a i nisu mi jednom postavili pitanje na tu temu na carini, a iz tih pitanja je bilo ocigledno da znaju i kada sam bila i koliko i kod koga! zato vam je bolje da brojite dane.
sto se tice onoga ko zeli da ostane stvari stoje ovako. lakse je dobiti dozvolu za boravak onome ko je usao na crno nego onom ko ulazi regularno. onaj ko ostane na crno moze se slobodno nadati da ganece uhvatiti jer oni ne proveravaju i ne kontrolisu. u momentu kada zemlja(u ovom slucaju italija) odluci da(a to je jednom godisnje ili jednom u dve godine) da da dozvole za boravak ilegalcima, vi predajete molbu. ne mora da znaci dace vam biti odobrena. veliki broj ilegalaca je dobije, ali ako vam je ne odobe tu vam je i kraj.
a sto se tice svih vasih racunanja sta znaci 90 dana a sta znaci 180, u pravu je decko koji je napisao da mozete da ukupno boravite 90 dana u okviru sest meseci. kada od vaseg prvog ulaska(racuna se dan kada ste prvi put usli na teritoriju sengena) prodje sest meseci, mozete ponovo da idete. s tim sto je na vama da li cete koristito svih 90 dana odjednom ili cete rasparcati. ali se racuna od prvog ulaska.
toliko!