[ bttp @ 04.08.2009. 14:29 ] @
Ovih dana sam čitajući štampu, iz komentara nekog čitaoca saznao da Felps boluje od tzv. hiperkinezije odnosno modernije nazvanog, sindoma ADHD (Attention Deficit/Hyperactivity Disorder). To je inače minor brain dysfunction, i leči se nekim lekovima. Kod nekih ljudi taj poremećaj prođe nakon adolescencije, dok kod drugih ostaje za ceo život. Felps pripada ovim drugima.

To me je zaintrigiralo, jer uvek kada bih video Felpsa ne bih se mogao oteti utisku da ne deluje skroz normalno. Znači ima nešto u njegovom izrazu lica, osmehu i ne znam ni je čemu što podseća na ljude sa mentalnim problemima (blago retardirane). Najočigledniji primer gubitka kontrole je ova poslednja pobeda protiv Čavića, gde je Felps po završetku trke bukvalno delovao kao lud i izgubio kontrolu na izvesno (kraće) vreme u bazenu. Nije obraćao pažnju na Čavića i ni našta oko sebe već je besneo po bazenu, pokazujući lice koje ranije nismo imali prilike da vidimo.

Zatim sam naravno malo googlao o tome, i to je u Americi dobro poznata činjenica. Samo guglajte "Michael Phelps ADHD" i imate gomilu članaka i ostalog.

E sad postavlja se pitanje, da li je to za Čavića i ostale, ravnopravna trka, ako protiv sebe imaju ludog čoveka? Poznato je da je pishološki momenat jako bitan ako ne i presudan u takvim situacijama, i Phelps definitivno "ne razmišlja" kao normalan čovek. Ponavljam da je na kraju ove poslednje trke delovao kao potpuno lud čovek, sa ludačkim pogeldom i besneći po bazenu.

Da mu je plivanje u detinjstvu, kada mu je postavljena dijagnoza tog poremećaja, prepisano kao terapija, i poklopilo se da je talenat, da ima fizičke predispozicije za uspeh, i da je u svom ludilu uspeo da se posveti plivanju (tj. nečemu što mu dobro ide). Znači većina ljudi sa tim poremećajem propadnu u životu, osim ako nemaju sreće da ih interesuje ono u čemu su dobri. Tada po pravilu postižu natprosečne rezulatate.

Šta vi mislite o ovome?
[ Ivan Dimkovic @ 04.08.2009. 14:31 ] @
Ja mislim da smo mi Srbi bas losi luzeri... prosli put nije valjao sat, sada ne valja Felps... sta je sledece? Ne valja sila gravitacije :)

Cisto da se razumemo, Cavic je ODLICAN PLIVAC, najbolji koga je Srbija ikad imala... vrlo verovatno najbolji i u Evropi.

Ali je Felps - bolji.

Kraj price. Svima, sem onima koji ne mogu da se pomire sa tim - a zasto, ne znam...
[ bttp @ 04.08.2009. 14:32 ] @
Ne ali ozbiljno, informiši se pre nego što formiraš mišljenje. Ja recimo za to nisam imao pojma do juče. A u Americi je to common knowledge.
[ Slobodan Miskovic @ 04.08.2009. 14:34 ] @
Luzeri ili ne cinjenica je da Fleps ne podleze dopig testovima izvan USA. :)
[ Ivan Dimkovic @ 04.08.2009. 14:34 ] @
O cemu da se informisem? Boga pitaj koliko ljudi ima ADHD - u USA se to samo danas daleko cesce otkriva.

ADHD ti nece dati krila niti ces plivati brze - to se debelo varas. Krila ti daje trening :-)

Citat:

Luzeri ili ne cinjenica je da Fleps ne podleze dopig testovima izvan USA. :)

Sta, Felps pliva sa amfetaminima u sebi? Yeah Riiiiight ;-)

Uzgred, ADHD obicno sputava a ne poboljsava performanse ;-)
[ optix @ 04.08.2009. 14:35 ] @
Pa kad dodaju ludilo na spisak zabranjenih 'supstanci'....

U bazenu se, jos uvek, meri ko je brzi, a ne ko je ludji

A ta prica sa hemijom... Neko ko 'ima svu hemiju sveta' je brzi samo 0.01 sec ili (0.13sec u poslednjem slucaju) od nekog ko je nema i cist je ko suza? Yeah right...
[ flylord @ 04.08.2009. 14:37 ] @
da, da :S. Ako je i bolestan, da li to znaci da treba da mu se zabrani da se takmici? Ili da mu se zabrani jer je bolji od Cavica?
[ Ivan Dimkovic @ 04.08.2009. 14:38 ] @
Ja mislim da treba da mu se zabrani da pliva jer je bolji od Cavica - to bi neke ljude u Srbiji, kojima nije dosta sto imaju najboljeg plivaca u Evropi (i sire), ucinilo vrlo srecnim.

:-)
[ bttp @ 04.08.2009. 14:40 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Uzgred, ADHD obicno sputava a ne poboljsava performanse ;-)

Obično sputava, jer ljudi sa tim poremećajem ne migu da se posvete ničemu što ih ne interesuje. Felps je želeći da izbegne da pije lekove svaki dan u školi, tražio da ga toga oslobode a zauzvrat se posvetio plivanju koje je davalo rezultate u smirivanju njegovog ponašanja.

Znači ako poboljšava, a u njegovom slučaju očigledno da da, onda poboljšava drastično. Jer on ima toliko energije zahvaljujući tom poremećaju, da trenira 365 dana u godini, i da mu je to kao što rekoh i terapija. Mada njegova majka kaže da i danas povremeno uočava simptome. Rekao bih da ih je uočila i nakon trke sa Čavićem - ona i ostatak sveta.

P.S. Ja ne mislim da mu treba zabraniti, jer po sadašnjim pravilima to nije moguće. Ali bi trebalo uzeti u obzir i taj aspekt.
[ Ivan Dimkovic @ 04.08.2009. 14:42 ] @
Citat:
bttp
Obično sputava, jer ljudi sa tim poremećajem ne migu da se posvete ničemu što ih ne interesuje. Felps je želeći da izbegne da pije lekove svaki dan u školi, tražio da ga toga oslobode a zauzvrat se posvetio plivanju koje je davalo rezultate u smirivanju njegovog ponašanja.

Pa da, znaci ako je neko drugi pobegao iz skole da bi se bavio sportom - a ima i takvih, sta onda - i njega treba da diskvalifikujemo jer je bezao iz skole dok je Cavic isao u skolu?

WTF :)

Citat:

Znači ako poboljšava, a u njegovom slučaju očigledno da da, onda poboljšava drastično. Jer on ima toliko energije zahvaljujući tom poremećaju, da trenira 365 dana u godini, i da mu je to kao što rekoh i terapija. Mada njegova majka kaže da i danas povremeno uočava simptome. Rekao bih da ih je uočila i nakon trke sa Čavićem - ona i ostatak sveta.

Ovo nema veze sa mozgom. ADHD te cini DEFOKUSIRANIM i sa tom bolescu imas ogromnih problema da pravis planove i da budes organizovan.

To je de-facto funkcionalna disabilnost, a ne nekakva prednost.

Ako Felps ima ADHD, to je jos jedan razlog da se tom coveku cestita - jer ADHD svakako nije nesto sto bi se moglo nazvati pomagac.
[ jablan @ 04.08.2009. 14:42 ] @
Pitam se kako li treba da se ponaša čovek koji je upravo oborio svetski rekord, plus pobedivši čoveka koji je do poslednjih 20-ak metara imao debelo vođstvo i sa kojim je prethodnih dana imao međusobno prozivanje u medijima po pitanju plivačkog odela?! Da mirno izađe iz bazena i čeka medalju sedeći na klupi, gledajući u daljinu i slušajući Mocarta? Pa tek tad bi se našli ovakvi "ko gubi ima pravo da se ljuti" likovi sa tvrdnjom da je lud...

BTW, kako se beše ponašao Usain Bolt onomad? :D
[ Nebojsa Milanovic @ 04.08.2009. 14:43 ] @
U ovome što bttp priča ima mnogo istine.

Amaterski proučavam ADHD već godinama i siguran sam da u Felpsovom slučaju on prisutan i da poboljšava performanse u bazenu (kvari ostale intelektuelne parametre, ali to njemu nije bitno).

Dalje, mnogo se priča o tome da li se Felps dopinguje ili ne, mnogi veruju da da. Ne bih spekulisao o tome, samo ću napomenuti da postoji velik broj supstanci koje nisu svrstane u dopinge, a pomažu rezultatima.

Tim koji Felps ima oko sebe zasigurno zna da maksimalno iskoristi i iskombinuje sve te supstance i ako se uzmu u obzir neverovatne fizičke predispozicije Felpsa (pogledajte recimo kakva su mu stopala), uspeh Čavića, jednog za Felpsa potpuno običnog mladića - ravan je naučnoj fantastici.
[ Slobodan Miskovic @ 04.08.2009. 14:43 ] @
Citat:
Sta, Felps pliva sa amfetaminima u sebi? Yeah Riiiiight ;-)

Ne znam da li pliva ali je cinjenica da njega niko ne testira ;)

A ti veruj USA savezu na rec da je sve uredu :)

Meni je uopste neverovatno koliko ceo svet poslusno dozvoljava da ih USA plivacka federacija i anti doping asocijacija tako ponizava u ovom slucaju. Ono, bas bas jadno izgleda i Rusija i Kina i ostatak sveta kad dopustaju da ih ovi vuku za nos sa tim SVOJIM pravilima.

[ Ivan Dimkovic @ 04.08.2009. 14:44 ] @
Citat:

Ja ne bih spekulisao o tome samo ći napomenuti da postoji belik broj supstanci koje nisu svrstane u dopinge, a pomažu rezultatima.

I te supstance su dostupne svima, zar ne?

Ili mislis da Felps specijalno ne sme da koristi nesto sto drugi smeju - jer je toliko dobar?

:)

Citat:
Slobodan Miskovic
Meni je uopste neverovatno koliko ceo svet poslusno dozvoljava da ih USA plivacka federacija i anti doping asocijacija tako ponizava u ovom slucaju. Ono, bas bas jadno izgleda i Rusija i Kina i ostatak sveta kad dopustaju da ih ovi vuku za nos sa tim SVOJIM pravilima.

Da da... mozda postoji neko drugo objasnjenje? :)
[ Slobodan Miskovic @ 04.08.2009. 14:45 ] @
A ko ce da otkrije i kaze da koristi nedozvoljene supstance? :)
[ Beltrammi @ 04.08.2009. 14:47 ] @
dobro, a sta cemo sa Pistoriusom ?
[ flylord @ 04.08.2009. 14:49 ] @
USA inace ne dozvoljava da se njihovi sportisti testiraju bilo gde, sem u USA.
[ Ivan Dimkovic @ 04.08.2009. 14:50 ] @
Da ali nisam cuo da USA ne dozvoljava da IOC testira njihove atlete.

Stavise nigde nisam cuo da je IOC komitetu zabranjeno da testira USA atlete, osim na ovom forumu.

I re-testiranja su im dozvoljena (sto se radi posle olimpijskih takmicenja)
[ flylord @ 04.08.2009. 14:54 ] @
Ne daju :S. To je jako veliki problem sa sportom danas. Pogotovo sto niko nece da se buni protiv amera. A ionako gomila stvari ne mogu se otkriju, i ne koriste (kao sto rece nebojsa), samo dopingee pred trening nego i stvari koje ih na duze staze unapredjuju
[ bttp @ 04.08.2009. 14:54 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ovo nema veze sa mozgom. ADHD te cini DEFOKUSIRANIM i sa tom bolescu imas ogromnih problema da pravis planove i da budes organizovan.
To je de-facto funkcionalna disabilnost, a ne nekakva prednost.
Ako Felps ima ADHD, to je jos jedan razlog da se tom coveku cestita - jer ADHD svakako nije nesto sto bi se moglo nazvati pomagac.

Pa nije potpuno tačno. ADHD te čini defokusiranim za sve ostalo OSIM za ono što te zainteresuje. Znači ljudi sa tim poremećajem ne mogu da se posvete ničem drugom, OSIM onome što ih u tom trenutku interesuje. I tome se posvećuju sa 110% kapaciteta. Kada se u to uračuna i višak energije kod takvih ljudi - dobija se dobitna kombinacija - Felps.

U njegovom slučaju je ADHD veliki pomagač, u sportu kojim se bavi. Jer kao što rekoh, njemu je plivanje prvobitno bila bihevijoralna terapija.
[ flylord @ 04.08.2009. 14:56 ] @
ko je cavicu kriv sto ne moze da se posveti plivanju kolko i felps? Jednostavno je Felps bolji i tolko
[ zveljko @ 04.08.2009. 14:57 ] @
Ma daaajte bre, ovo je za Ultra MadZone :)

Da li stvarno mislis @bttp da to sto pricas moze doprineti njegovim uspesima, ja sam citao da ADHD ljude sputava, a ne da im pomaze, tipa smanjuje im mogucnost koncetracije, agresivniji su, nekad` reaguju neobjasnjivo i totalno out of control... Tako da sve to, ne verujem da mu moze doprineti. Cinjenica je da je reagovao cudno nakon pobede, ali kao sto @jablan rece "Pitam se kako li treba da se ponaša čovek koji je upravo oborio svetski rekord, plus pobedivši čoveka koji je do poslednjih 20-ak metara imao debelo vođstvo i sa kojim je prethodnih dana imao međusobno prozivanje u medijima po pitanju plivačkog odela". On je No.1, i to trebamo prihvatiti, a ne uvek traziti nesto da opovrgnemo cinjenicu da je on to postigao "legalno"...Cavicu svaka cast, on je najbolji u Evropi, sto je i dokazao sada u Rimu.
[ Nebojsa Milanovic @ 04.08.2009. 14:59 ] @
Citat:
bttp: ADHD te čini defokusiranim za sve ostalo OSIM za ono što te zainteresuje. Znači ljudi sa tim poremećajem ne mogu da se posvete ničem drugom, OSIM onome što ih u tom trenutku interesuje. I tome se posvećuju sa 110% kapaciteta. Kada se u to uračuna i višak energije kod takvih ljudi - dobija se dobitna kombinacija - Felps.

100% tačno, ali to nije sve, ima tu još činilaca koje ima samo Felps. To su u prvom redu fizičke predispozicije i ogroman tim vrhunskih stručnjaka oko njega koji je pored svog postojanja nesputan bilo kakvim finansijskim ograničenjima za odabir i korišćenje pomagala bilo koje vrste.
[ flylord @ 04.08.2009. 15:02 ] @
finansije bas i nisu presudan faktor. Kolko je znam nadja higl ne spada u bogatase, ili gresim?
[ Nebojsa Milanovic @ 04.08.2009. 15:03 ] @
Time i njen uspeh više fascinira.

[ StORM48 @ 04.08.2009. 15:06 ] @
Citat:
flylord: USA inace ne dozvoljava da se njihovi sportisti testiraju bilo gde, sem u USA.

Ja sam za ovo čuo mnogo pre i iznova se ponavlja na raznim mestima i takmičenjima, što na našim, što na stranim televizijama. Štaviše, poslednji put sam to čuo na protekloj olimpijadi, gledajući Eurosport na engleskom jeziku: "Oni imaju svoj tim, koji putuje na olimpijadu i čiji je jedini zadatak da pošteno testiraju USA sportiste na doping". Napominjem - ovo sam čuo - nemam dokaza da to jeste tako, ali mi niko nije dokazao ni da nije.

Nije da im ne verujem (), ali mi se prosto gadi ponašanje ostatka sveta (posebno ovih najvećih "sila") koje dozvoljavaju da ih neko pravi magarcima...

Po čemu su oni iznad zakona i iznad svih ostalih?
Neće da igraju po međunarodnim pravilima?! Nema problema, nek' prave sopstvenu USA olimpijadu.

^Ovo^ što pišem nema veze sa konkretnim slučajem Felps vs Čavić - pobedio je bolji i to je to. Ali definitivno ostaje gorak ukus o čuvenom timu koji je izuzet iz doping kontrola koje moraju da prođu svi ostali miševi (ako je to istina).

Pozdrav
[ Bojan Basic @ 04.08.2009. 15:06 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Da ali nisam cuo da USA ne dozvoljava da IOC testira njihove atlete.

Stavise nigde nisam cuo da je IOC komitetu zabranjeno da testira USA atlete, osim na ovom forumu.

Ja sam čuo već više puta, ali obavezno su bile rekla-kazala priče. Štaviše, priča je toliko raširena, da ju je i Nenad Dikić (predsednik srpske Antidoping agencije) javno demantovao:
Citat:
U javnosti je uvreženo mišljenje da su američki sportisti na OI pošteđeni anti doping kontrole od strane predstavnika međunarodne organizacije i da za njih garantuje njihova asocijacija. Dikić tvrdi da to nije istina navodeći primer Majkla Felpsa, koji je devet puta u Pekingu bio podvrgavan proverama.
[ Tyler Durden @ 04.08.2009. 15:06 ] @
a joj, zar je moguce da su srbi toliko losi gubitnici?!!?!? loool
felps vam je trn u oku :D
sad bih skoro pa mogao i da navijam za njega zbog likova kao sto ste vi. jednostavno ne postoji luzerska situacija koju domaci promoteri ne mogu da opravdaju nekom izvanredno budalastom pricom...
tuzno tuzno..
jadan cavic sa takvim navijacima.
[ Slobodan Miskovic @ 04.08.2009. 15:10 ] @
@Bojan Basic

Niko nije rekao da su oni izuzeti od testiranja, receno je da su izuzeti od testiranja koje prolaze ostali sportisti i da njih testira njihova anti-doping federacija...
[ tdjokic @ 04.08.2009. 15:10 ] @
U nekim sportovima postoje kategorije (ne ono juniori, seniori, nego po tezini i slicno), jer je to tamo skoro neizbezno a u borilackim sportovima doslovno spasava zivote - boks. U drugim je to tesko uraditi ili i nemoguce.

Sta sad? Ako se neko rodio jaci, u cemu je onda njegova zasluga sto je pobedio? Generalno gledano, mnogi sportovi su bez veze po tom pitanju. Prosto se vidi da je jedan "kralj" nad drugima i gotovo. Djokovic se jednom prilikom (mislim u Majamiju) cak i javno nasalio na racun Federera u tom smislu, kad je osvojio prvo mesto na nekom turniru, pobedivsi bas Federera: "Treba po nekad da pusti i nekog od nas ostalih da pobedimo!" nasta se Federer kiselo nasmejao.

Kolektivni sportovi su tu pravedniji, jer tamo treba uskladiti gomilu ljudi da vezba i trudi se jednako, cak i ako imaju jednake uslove. Kod individualnih sportova su uslovi takodje vazni, ali i tu ima ekstrema. Pogledajte Nadju Higl i njene uslove za trening, a ipak je pobedila sve suparnice.

Ja sam antitalenat za sport, ali postoje neke aktivnosti (tehnicke prirode) gde ja uspevam vise od ostalih, ali se u tome manje naprezem jer imam 'prirodne predispozicije", meni je u tome sve jednostavno i lako, i bez treninga i bez dopinga. Mozda i ja imam ADHD :-) za tu moju aktivnost?

Mnogo zamrseno. Ispada da je bolje da neki treneri lutaju po drzavi i traze ljude sa talentom nego da od nekoga koga vec imaju na sve moguce nacine pokusavaju da naprave sampiona.

Za Felpsa ima dve vrste naslova: "ADHD mu pomogao do medalja" i "Uprkos ADHD uspeva da dobije medalje", u smislu da i ljudi sa ADHD mogu da budu uspesni. Znaci, jedni tvrde da mu to pomaze a drugi da mu smeta, ali je on uspeo i to da pobedi. U svakom slucaju komplikovano.
[ deerbeer @ 04.08.2009. 15:11 ] @
Dosta sa teorijama zavere :)

Ono sto mene interesuje tj. cudi je broj oborenih svetskih rekorda na ovom prvenstvu
Iz trke u trku ( pa i polufionalne) su padali rekordi i to za razliku do 1 ili 2 sekunde na sprinterskim disciplinama (200-400m) .
Nikada tako do sada nije bilo, a plivanje pratim malo duze...
Da li moguce je da je mozda Anti-doping kontrola izbacila sa liste neka nedozvoljena sredstva /supstance i
omogucila obaranje rekorda ...Samo da mi neko ne kaze da su u pitanju nova odela :)

[ Nebojsa Milanovic @ 04.08.2009. 15:13 ] @
tdjokic, nije komplikovano. U slučaju Felpsa i plivanja ADHD bez ikakve sumnje pomaže. ADHD mu odmaže u nekim drugim aktivnostima, naročito intelektualnim, ali se on njima ne bavi.

Oni koji kažu ""Uprkos ADHD uspeva da dobije medalje" - te dve stvari ne razlikuju.

ADHD njemu u plivanju pomaže.
[ Bojan Basic @ 04.08.2009. 15:17 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic:
Niko nije rekao da su oni izuzeti od testiranja, receno je da su izuzeti od testiranja koje prolaze ostali sportisti i da njih testira njihova anti-doping federacija...

Daću još jednom isti citat kao u prošloj poruci, samo ovog puta s naznačenim bitnim delom.
Citat:
U javnosti je uvreženo mišljenje da su američki sportisti na OI pošteđeni anti doping kontrole od strane predstavnika međunarodne organizacije i da za njih garantuje njihova asocijacija. Dikić tvrdi da to nije istina navodeći primer Majkla Felpsa, koji je devet puta u Pekingu bio podvrgavan proverama.
[ tdjokic @ 04.08.2009. 15:19 ] @
Nevezano za Felpsa direktno - mislim da je bez veze ova dreka o nama Srbima kao losim luzerima, jer je bttp poceo temu sasvim mirno i korektno, koliko ja shvatam vise u smislu da nas informise o necemu sto ni on do juce nije znao, pa je pretpostavio da je jos nekome nepoznato, kao meni na primer.
[ DaliborP @ 04.08.2009. 15:23 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: tdjokic, nije komplikovano. U slučaju Felpsa i plivanja ADHD bez ikakve sumnje pomaže. ADHD mu odmaže u nekim drugim aktivnostima, naročito intelektualnim, ali se on njima ne bavi.

Oni koji kažu ""Uprkos ADHD uspeva da dobije medalje" - te dve stvari ne razlikuju.

ADHD njemu u plivanju pomaže.

Ne razumem kakve to veze ima. Covek je kao i svi ostali plivaci, ima dve ruke, noge, sve isto. Cak svi koriste istu tehniku plivanje, zaveslaj leva, desna, noge...
Kako mu tacno pomaze onda u odnosu na recimo Cavica?
[ tdjokic @ 04.08.2009. 15:26 ] @
@fjylord: "da, da :S. Ako je i bolestan, da li to znaci da treba da mu se zabrani da se takmici?" - ne, nego neka ide na olimpijadu za hendikepirane! Ili nadprirodno jake Imao sam koleginicu na poslu koja je zaista bila hendikepirana i zaista je ucestvovala na olimpijadi za hendikepirane.
[ Tyler Durden @ 04.08.2009. 15:27 ] @
Citat:
deerbeer: Dosta sa teorijama zavere :)

Ono sto mene interesuje tj. cudi je broj oborenih svetskih rekorda na ovom prvenstvu
Iz trke u trku ( pa i polufionalne) su padali rekordi i to za razliku do 1 ili 2 sekunde na sprinterskim disciplinama (200-400m) .
Nikada tako do sada nije bilo, a plivanje pratim malo duze...
Da li moguce je da je mozda Anti-doping kontrola izbacila sa liste neka nedozvoljena sredstva /supstance i
omogucila obaranje rekorda ...Samo da mi neko ne kaze da su u pitanju nova odela :)

Zato što je u plivanju ostalo još dosta prostora za popravljanje najboljih vremena, pošto je ono ipak značajno manje popularno od atletike i pravi profesionalizam je mnogo kasnije ušao u plivanje. Atletika je praktično došla do svog vrhunca i rekordi će u budućnosti, logično, još teže i rijeđe padati.
Uskoro će ti limiti biti desgnuti i u plivanju.
[ Nebojsa Milanovic @ 04.08.2009. 15:28 ] @
Citat:

Tako što ljudi sa ADHD za ono šta ih interesuje imaju jednu vrstu snage i fanatičnosti koju normalni čovek jednostavno nema.

I gore je rečeno:

Citat:
ADHD te čini defokusiranim za sve ostalo OSIM za ono što te zainteresuje. Znači ljudi sa tim poremećajem ne mogu da se posvete ničem drugom, OSIM onome što ih u tom trenutku interesuje. I tome se posvećuju sa 110% kapaciteta. Kada se u to uračuna i višak energije kod takvih ljudi - dobija se dobitna kombinacija - Felps.

Akcentovao bih ovaj višak energije, jer je upravo taj višak energije jedan od uzroka ADHD i problema koje ADHD pravi u inteletualnoj sferi.

A kada takav čovek taj višak energije usmeri na neku fizičku (ne intelektualnu!) aktivnost, upravo taj višak energije mu daje jednu dodatnu snagu koju normalan čovek ne može niotkud da crpi.
[ tdjokic @ 04.08.2009. 15:29 ] @
Citat:
DaliborP: Ne razumem kakve to veze ima. Covek je kao i svi ostali plivaci, ima dve ruke, noge, sve isto. Cak svi koriste istu tehniku plivanje, zaveslaj leva, desna, noge...
Eh, kolega - pa i majka Tereza i Hitler su imali dve ruke, noge, glavu, ali je vazno i sta je u glavi i u srcu ... Hitler je inace bio "dusa od coveka" - nije pio, nije pusio, nije jurio zenske, miran, pedantan itd. da ne skrecem previse sa teme.
[ DaliborP @ 04.08.2009. 15:32 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: Tako što ljudi sa ADHD za ono šta ih interesuje imaju jednu vrstu koncentracije i fanatičnosti koje normalno čovek jednostavno nema.

I gore je nešto rečeno:

Akcentovao bih ovo višak energije, jer je upravo zaj višakenergije jedan od uzroka ADHD i problema sa koncentracijom kod tih ljudi.

A kada je takav čovek usmeri na neku fizičku (ne intelektualnu!) aktivnost, taj višak energije mu daje jedno dodatni snagu koju normalan čovek ne može niokud da crpi.

Izvini ali to stvarno nije nesto dosad nevidjeno da kazem kod "normalnih" sportista. Ocigledno je da je Nadal mnogo vise fokusiran na tenis od Djokovica i ima bas tu fanaticnost sto recimo Djokovic nema. Mogu reci i da ima jako veliko interesovanje za tenis, isto vise od Djokovica. I sta sad, da ga proglasimo za ludim?

Naravno da ne, cinjenica je da je covek bolji teniser, vredniji i zainteresovaniji za to cim se bavi. Kao sto je Felps u odnosu na ostatak plivaca. Ima snagu, predispozicije i tehniku i vredno trenira.

Sport je mesavina snage,tehnike i rada, pogotovo plivanje. Nema tu nista drugo sto neko moze da iskoristi od svog tela ili poremecaja u glavi, ili pliva bolje ili losije, nema treceg.
[ boccio @ 04.08.2009. 15:33 ] @
Malo je poznato siroj javnosti da Felps brije tabane i dublje zaseca nokte na nogama kako bi stvarao sto manji otpor u vodi. To je takodje jedan od razloga zasto je nepravedno pobedio nasega sampiona.
[ flylord @ 04.08.2009. 15:37 ] @
SRAMOTA!!! Treba ga odmah diskvalifikovati
[ DrJekyll @ 04.08.2009. 15:39 ] @
Citat:

Ivan Dimkovic

Ja mislim da smo mi Srbi bas losi luzeri... prosli put nije valjao sat, sada ne valja Felps... sta je sledece? Ne valja sila gravitacije :)

Hahahh tacno, prosli put nije valjalo ovo a sad ne valja ono...

A to sto je ona nasa pobedila a pri tom uopste nije bila favorit to nema veze, tu nije bio problem ni sa satom ni sa dopingom.

[ Nabukodonosor @ 04.08.2009. 15:41 ] @
Meni je malo cudno da na svakoj olimpijadi, Amerikanci uzmu jedno 80% medalja. Ali interesantno, uglavnom tamo gde je fizicka snaga najpotrebnija. Nesto ne uzimaju medalje u streljastvu, stonom tenisu, bobu, itd itd. Znaci od sportova kao sto su sve vrste trcanja, plivanja i slicno 80-90% medalja su njihove. Sta, jesu oni nesto fizicki superiorniji od ostatka sveta? Ili mozda umeju da treniraju samo ove sportove gde dolazi do izrazaja fizicka sprema? Ili doping ne dolazi do izrazaja u stonom tenisu, vec samo ono sto umete?

Istorija je pokazala kakvi su amerikanci u svakom aspektu zivota, tako da ne znam otkuda toliko cudjenje pojedinih pro-americki orjentisanih clanova. Ne kazem da Felps nije bolji od Cavica, ali niko ne moze da me ubedi da ameri ne dopinguju svoje takmicare. Da ih ne dopinguju, dozvolili bi da se testiraju javno, kao i svi ostali. Ajde neka mi kaze neko od ovih pro-americkih clanova, koji moze da bude razlog da ameri ne dozvoljavaju da se njihovi takmicari testiraju?!?

Poprilicno sam ubedjen da su ameri otkrili neku hemiju za doping koja dosta pomaze njihovim takmicarima, a koja ne moze da se otkrije u organizmu. Kada neko ima toliko para, ne vidim zasto bi bio toliki problem da se napravi neka takva supstanca.
[ Nebojsa Milanovic @ 04.08.2009. 15:45 ] @
Citat:
Nabukodonosor: Meni je malo cudno da na svakoj olimpijadi, Amerikanci uzmu jedno 80% medalja. Ali interesantno, uglavnom tamo gde je fizicka snaga najpotrebnija.

Govorio sam već o tome, to je zato što postoji ogroman broj supstanci koje oni koriste, a koji se ne smatraju dopingom, niti se vrši kontrola na njih.

Ni drugi nisu imuni na njih, ali ih koriste daleko manje i obazrivije, jer niti imaju para da ih nabave, niti imaju stručnjake koji znaju da ih kombinuju i doziraju.
[ Tyler Durden @ 04.08.2009. 15:46 ] @
A meni je čudno da Srbi uzimaju tolike medalje u kolektivnim sportovima. Meni to izgleda kao da su oni otkrili neku "kolektivnu" drogu, koju ne možeš da otkriješ kad ih pojedinačno testiraš, ali kad bi ih podvrgao testu istovremeno mislim da bi otkrili zanimljive stvari.
[ bttp @ 04.08.2009. 15:48 ] @
Citat:
DaliborP: Izvini ali to stvarno nije nesto dosad nevidjeno da kazem kod "normalnih" sportista. Ocigledno je da je Nadal mnogo vise fokusiran na tenis od Djokovica i ima bas tu fanaticnost sto recimo Djokovic nema. Mogu reci i da ima jako veliko interesovanje za tenis, isto vise od Djokovica. I sta sad, da ga proglasimo za ludim?

Greška koja ovu tvoju analogiju čini netačnom je, što Nadal NEMA dijagnozu, dok Felps definitivno IMA dijagnozu, od 9. godine života.
[ Tyler Durden @ 04.08.2009. 15:50 ] @
A koja je dijagnoza za Paul Biedermana? Od čega on boluje? Hardcore ADHD?
[ DaliborP @ 04.08.2009. 15:52 ] @
Citat:
bttp: Greška koja ovu tvoju analogiju čini netačnom je, što Nadal NEMA dijagnozu, dok Felps definitivno IMA dijagnozu, od 9. godine života.

Hocu reci da dijagnoza nema nikakve veze sa njegovim plivanjem. Pliva bolje ili losije kao i svi drugi, Nadal je samo primer da tako nesto postoji i kod osrtalih sportista.
Po tom principu ispada da svako ko ima ADHD ima predispozicije da bude jako uspesan u necemu. Ne bih rekao da je to slucaj, mozda da pogledamo statistkike koliko ima uspesnih sportista danas na svetu sa tom dijagnozom?
[ gajo2 @ 04.08.2009. 15:54 ] @
Citat:
DrJekyll: Hahahh tacno, prosli put nije valjalo ovo a sad ne valja ono...

A to sto je ona nasa pobedila a pri tom uopste nije bila favorit to nema veze, tu nije bio problem ni sa satom ni sa dopingom.
U pravu si, vidiš, ona Nađa se u Pančevu nadisala toliko čudnih supstanci koje se možda ne mogu otkriti na doping testu, pa je nepravedno pobedila. Trebamo otvoriti novu temu, pa da još spojimo sa onim o evoluciji i da li su Felps i Nađa pripadnici nove rase super-ljudi
[ Nabukodonosor @ 04.08.2009. 15:54 ] @
Citat:
A meni je čudno da Srbi uzimaju tolike medalje u kolektivnim sportovima. Meni to izgleda kao da su oni otkrili neku "kolektivnu" drogu, koju ne možeš da otkriješ kad ih pojedinačno testiraš, ali kad bi ih podvrgao testu istovremeno mislim da bi otkrili zanimljive stvari.

Kakve ovo ima veze sa BILO CIM?!? Kolektivni sport ima mali milion stvari koje dolaze do izrazaja, timski duh, taktika, talenat pojedinaca itd. itd. Sta dolazi do izrazaja kod brzog trcanja na 100, 200 ili 400m?

Ja uopste nisam rekao da su Srbi neko cudo, i ne zanima me ta diskusija, samo govorim ono sto i slepac moze da provali.
[ Nebojsa Milanovic @ 04.08.2009. 15:56 ] @
Nije Felps jedini u tome, Majk Tajson je još jedan od takvih, sa još težom dijagnozom nego što je ima Felps.

Ta dijagoza mu je pomagala u tome čime se bavio, a odmagala u normalnom životu.
[ marko37 @ 04.08.2009. 15:57 ] @
Da li oni koji veruju da američki sportisti ne koriste nedozvoljena sredstva za postizanja rezultata na takmičenjima isto mišljenje dele i vezano za ex istočno nemačke sportiste?
[ DaliborP @ 04.08.2009. 15:59 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: Nije Felps jedini u tome, Majk Tajson je još jedan od takvih, sa težom dijagnozom nego što je ima Felps.

I to mu je pomoglo da bude svetski sampion u boksu? Smesno, ako pratis boks imalo ne bi tako nesto rekao nikad.
[ DrJekyll @ 04.08.2009. 16:00 ] @
Citat:
I nije Felps jedini, Majk Tajson je je još jedan od takvih, sa još težom dijagnozom nego što je ima Felps.

Vetrovatno je to bio i Karl Luis i Dzordan...

Ma ti amerikanci su bolesna nacija, i kako posle mi srbi da dodjemo do izrazaja pored njih, a svi smo talentovani.
[ Nebojsa Milanovic @ 04.08.2009. 16:01 ] @
Ne da nije smešno, nego je 101% tačno i nema nikakve potrebe da se ubeđujemo...

btw, uvek je problem kada neko priča o nečemu o čemu nema pojma...

log off...
[ vujo032 @ 04.08.2009. 16:01 ] @
Primetio sam i jednog crnca u finalu, ali ne znam šta je uradio?
Ima li crnaca u vaterpolu i uopšte kakvi su u plivanju?
Ako smem da lupim, davno sam čuo neku priču da oni imaju dobar odraz zbog vretenaste strukture mišića,
ali da su lošiji plivači zbog koštanog sastava.

[ DaliborP @ 04.08.2009. 16:07 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: Ne da nije smešno, nego je 101% tačno i nema nikakve potrebe da se ubeđujemo...

btw, uvek je problem kada neko priča o nečemu o čemu nema pojma...

log off...

Jeste, ADHD mu je pomogao da jace udara, bolje eskivira udarce i brze se krece po ringu, pa da.

Pazi iako taj poremecaj recimo da moze da utice povoljno na neku vrstu koncentracije u nekim aktivnostima u zivotu, reci da to direktno pomaze nekom profesionalom sportisti da bude bolji od ostalih moze reci samo neko ko se nikad nije ozbiljnije bavio sportom.
Profesionalni sport ima tolika odricanja, visecasovne treninge godinama i konstanan rad i zalaganje a ti povrh toga mozes da kazes da je ADHD Felpsu ili Tajsonu pomogao da budu svetski sampioni, eto samo radi toga. Ostalo nije bitno, to mogu svi, ali ADHD kad te pukne u glavu plivas kao budala ili udaras direkte bolje....

Ne da je smesno, nego je bas smesno.
[ m4rk0 @ 04.08.2009. 16:18 ] @
Kad smo se vec dodirnuli dopinga i americkih sportista, interesuje me zasto tek posle na pr 10 godina se "otkrije" da je neki vrhunski sportista (Merion Dzons..) koristio doping na nekom velikom sampionatu. Da li se americki sportisti ipak testiraju a rezultati cuvaju u tajni ?
[ bttp @ 04.08.2009. 16:21 ] @
Niko nije rekao da je Felps skočio u bazen sa ADHDom i postavio svetske rekorde samo zbog toga.

On je naravno trenirao i više od ostalih (po sopstvenim rečimasvaki dan pa i nedeljom), i tu nema spora, ali mu je ADHD svakako pomogao da se na neki način i nenormalno posveti svemu tome, poput fanatika. S druge strane on kao posledicu svog mentalnog stanja i nema život van plivanja. Trener mu je skrenuo pažnju na to da se oprosti od devojaka i emotivnog "ulaganja" i kada mu je to 1000 puta ponovio ovaj je rekao, da znam čuo sam te i prvi put.

Znači on se definitivno "ludački" posvećuje tim treninzima što zbog viška energije, što zbog toga što ga to smiruje u psihičkom smislu, a i nema šta drugo da radi, tj. nema život van bazena. Eto, niko ne kaže da je to sporno u smislu njegovih rezultata, ali se treba uzeti u obzir kada se gleda the Big Picture fenomena Majkl Felps.

P.S. Re. M4rk0, ne nego se njihovi uzorci čuvaju, pa kad s vremenom načini za detekciju nedozvoljenih supstanci napreduju, onda se ponovo podvrgnu testiranju i eto - u slučaju Marion Džons ispostavilo se da je koristila nedozvoljena sredstva koja u tom trenutku nisu mogla biti detektovana.
[ DaliborP @ 04.08.2009. 16:25 ] @
Citat:
bttp: Eto, niko ne kaže da je to sporno u smislu njegovih rezultata, ali se treba uzeti u obzir kada se gleda the Big Picture fenomena Majkl Felps.

Samim tim treba jos vise postovati to sto je uspeo da postigne.

I ko kaze da nema zivot van bazena?
[ DrJekyll @ 04.08.2009. 16:26 ] @
Citat:
bttp

Znači on se definitivno "ludački" posvećuje tim treninzima

Tako se osvaja zlato.

A ostali faktori, manje vise...
[ Marko_L @ 04.08.2009. 16:37 ] @
Citat:
Poprilicno sam ubedjen da su ameri otkrili neku hemiju za doping koja dosta pomaze njihovim takmicarima, a koja ne moze da se otkrije u organizmu. Kada neko ima toliko para, ne vidim zasto bi bio toliki problem da se napravi neka takva supstanca.

Da, sjajna logika. Dakle, otkrili su supstancu koja ne može da se otkrije na doping kontroli, a onda zabranjuju da se njihovi takmičari testiraju (iako imaju supstance koja ne može da se otkrije) i time izazivaju sumnju. Mnogo glupi ti Ameri :)

A što se tiče osvajanja medalja od strane USA, nije to možda palo napamet da ti sportovi kao što su streljaštvo, uopšte nisu popularni u USA, a sa druge strane ima sportova u kojima USA sucks, a za koje takođe treba snaga, kao recimo fudbal... zašto i njih ne dopinguju, pa da osvoje SP ili makar budu u prvih 10, nego se blamiraju sa timom koji ili ne prođe grupnu fazu ili pukne već u prvoj eliminacionoj rundi. Možda je to da zavaraju trag :)
[ boccio @ 04.08.2009. 16:45 ] @
Citat:
DrJekyll: Vetrovatno je to bio i Karl Luis i Dzordan...

Ah, Karl Luis je jos bio i vegan. Ja bih ga samo zbog te cinjenice diskvalifikovao, ko zna kakvih sve supstanci ima u tom korenju i klicama i algama... Dao bi mu ja kilo prsute, pa da vidim dal bi posle onako trcao...
[ vladd @ 04.08.2009. 16:59 ] @
Ne interesuje me da li se neko drogira ili je lud ili se bavi sportom.

Ali malo(do mnogo) je klosarski i odurno da MI pokrecemo ovakvu temu, i to o suparniku NASEG sportiste. Koji je za dlaku izgubio i to plivajuci bolje od svetskog rekorda.

Zasto umanjivati i kaljati uspeh, raspravom koja lici na zadovoljenje sitnih dusa?

Poz
[ ptak 13. @ 04.08.2009. 17:03 ] @
Ma kakav ADHD kod Felpsa....covek lepo uzimao caosve kod Chucka Norrisa i eto zasto je pobedio jednostavno

Covek jeste najbrzi plivac na svetu i to je tako...prosto i jednostavno ! ! ! Cavic jeste odlican plivac ali ne i bolji od Majkl Felpsa i kraj price....nema tu sta da se diskutuje
[ zrachko @ 04.08.2009. 17:06 ] @
Aj da kazesh da ima neku bolest pa da su mu izrasle kozice izmedju prstiju, ili da ima mishice koji daju 10% jachi zamah/odraz. Ovako, on je samo lik koji se preterano skoncentrisao na ono shto radi...

Shto se tiche dopinga, ne znam da li ga koristi. Znam da se dobrovoljno prijavio za Project Believe. Neko je postovao da su postojali vrhunski Americhki altletichari koji su prolazili USADA test, pa kasnije otkriveni i oduzimane im medalje.
[ tdjokic @ 04.08.2009. 17:17 ] @
Citat:
Marko_L:  nije to možda palo napamet da ti sportovi kao što su streljaštvo, uopšte nisu popularni u USA
Jao, streljastvo nije popularno u USA? Pre ce biti da oni to shvataju suvise ozbiljno, njima je to kao deo svakodnevne rutine a ne sport. Zamisli da se tamo sazna za nekog ko se zeza sa streljastvom i ide na takmicenja? Uzas...
[ Marko_L @ 04.08.2009. 17:25 ] @
Mislio sam na streljaštvo kao sport. To što u USA može da nosi oružije maltene ko hoće, apsolutno nema veze sa streljaštvom kao olimpijskom takmičarskom disciplinom.
[ bttp @ 04.08.2009. 17:41 ] @
Citat:
DrJekyll: Tako se osvaja zlato.

A ostali faktori, manje vise...

Pa sad, postoji ludački i "ludački" :)

Felps se takmiči u ne znam kolko, 10 disciplina ako ne i više, dok se recimo Čavić (ili bilo ko drugi, da ne ispadne sad samo pričamo ovo zbog Čavića) koji ima slične fizičke predispozicije, takmiči u dve. Pa sad ti vidi da li je sve u fizici, i da li ADHD nema nikakve veze sa "posvećivanjem".
[ Ivan Dimkovic @ 04.08.2009. 17:46 ] @
Citat:
bttp
i da li ADHD nema nikakve veze sa "posvećivanjem".

U cemu je problem - cak i da je tacno da ADHD omogucava "posvecivanje" za sta ne postoji bas naucna saglasnost, Felps se jebeno rodio sa tim - nije dobio to na lutriji, niti je unajmio tim doktora da mu prepurede glavu kako bi bio vise posvecen treninzima.

Bas kao sto se neko rodi sa vecim telom (genima koji modulisu rast), sto omogucava vecu misicnu masu - neko izraste 2 metra i moze da bude kosarkas. Jel tako? Jel sad treba da diskvalifikujemo iz profesionalne kosarke sve one koji su visoki preko 2.10 - posto, ***i ga, kvare sanse onima koji su nizi i koji nisu pobedili na DNK lutriji... Neko ima bolje reflekse pa postane vozac formule 1... i za to treba imati predispozicije, zato je Sumaher bio najbolji... ako se utvrdi da su Sumaherovi refleksi za koju stotinku brzi od vecine drugih, sta onda?

U cemu je razlika sa ADHD-om? I to je ljudska kondicija koju fasujes sa rodjenjem, koja je sve samo ne retka. Znas li ti koliko ljudi na ovom svetu ima ADHD? Mnogo... da je tacno da je ADHD veliki pomagac, vecina olimpijskih pobednika bi bili ljudi sa ADHD kondicijom a, koliko znam, i nije bas tako...

Da je Felps sam sebi nekako nabio ADHD, promenio mozak i sl... pa da kazemo da je to intervencija koja nije legalna (mada i tu ce doci do dosta problema u buducnosti sa ovim stem celijama, genetskim modifikacijama, itd...)

Ovako - Felps je savrseno prirodan covek (ne prosecan, naravno), sa fizickim predispozicijama i ogromnim naporom ulozenim u postajanje onoga sto jeste... Nema tu nista sto mozes da mu zameris, osim sto je najbolji.
[ milivoje tomanovic @ 04.08.2009. 18:31 ] @
Svaka cast Cavicu, jer je apsolutno najbolji od 6,5 milijardi ljudi i jedan od 2 najbolja. Svka cast i Felpsu, koji je najbolji u jos vise disciplina. Koliko je Cavic dobar plivac pokazuje to koliko je Felpsu znacila pobeda.
Sigurno je da Felps nikada ne bi napravio ovaj rezultat da mu protivnik nije bio Cavic, pitanje i da li bi pobedio nekog drugog. Jer Cavic ga je posebno motivisao, na razne sportske nacine :).

Ono sto se meni dopada je to da je Cavic pravi sportsmen i ljudina, svaki put je sa iskrenim prijateljskim osmehom pruzio ruku Felpsu, cestitao mu i pohvalio ga javno. Ovaj put mu je odman nakon trke u bazenu rekao, "covece svaka ti cast, pa ti mozes sve sto pozelis" sa drugarskim osmehom na licu, bez suza, ljutnje, gneva, kukanja (kao sto je Felps redovno kukao u toku ovog prvenstva).

Citat:
I to je ljudska kondicija koju fasujes sa rodjenjem

Koji je ovo jezik ? Kondicija ?
[ Ivan Dimkovic @ 04.08.2009. 18:45 ] @
Kondicija (condition) - kao "stanje".

Ljudi ne biraju da li ce da imaju ADHD ili ne, bas kao sto ne biraju ni da li ce da izrastu preko 2m.

Inace, te stvari oko toga sta treba a sta ne treba da bude legalno u profesionalnom sportu ce se sve vise komplikovati, pogotovu kada se bude aktivnije radilo na genetskom inzenjeringu i jos boljoj ljudskoj medicini.

Za sada je jos i dalje vrlo jednostavno, ali pitanje je da li je univerzalno odrzivo.
[ vladd @ 04.08.2009. 19:03 ] @
Da diskvalifikujemo i Paganinija koji se rodio sa deformitetom zglobova, pa su bili elasticniji nego kod normalnih ljudi, da diskvalifikujemo i super pametne, i napravimo uravnilovku, da svi budu za nijansu gluplji, sporiji ili trapaviji od nas.

TO je resenje

Poz
[ bttp @ 04.08.2009. 19:06 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: ...Nema tu nista sto mozes da mu zameris, osim sto je najbolji.

Ništa ja njemu ne zameram, samo pokušavam da razlučim da li je to ravnopravna borba (Felps i svi ostali, ne Felps i Čavić), bez obzira na pravila itd.

Čavić je nebitan u ovoj priči i ne vidim zašto su mnogi automatski pretpostavili da je ovo tema o opravdavanju Čavića za drugo mesto. Ne - ovde se radi samo o Felpsu i njegovom "condition"-u kako to rečito kaže gosn. Dimković, i da li je taj njegov condition fer u odnosu na druge takmičare, koji ne dele isti condition.
[ jablan @ 04.08.2009. 19:11 ] @
A možda i Čavić pati od istog poremećaja? Kažu na Vikipediji da 3%-5% ljudi pati od njega.
[ Emil Ranc @ 04.08.2009. 19:34 ] @
Ja mislim da je Felps kao mali upao u kazan sa čarobnim napitkom...
[ milivoje tomanovic @ 04.08.2009. 19:37 ] @
Koji su simptomi tog ADHD i ako se leci ?

Cinjenica je da su Americke vrhunske atlete vise puta izgubili osvojene medalje zbog dopinga. Nekad tek godinama posle medalja. Zato je normalno da ljudi sumnjaju u neverovatne uspehe, svako mora da nosi breme svoje zemlje, bas zato i Felps pristaje na vanredne preglede da bi skinuo taj los glas. Ne radi to zbog Srbije i nasih sumnji.
Da smo spanci il englezi, 10x bi vise kukali.
Amerikanci su poznati po kvalitetnom dopingu.
Nisu drugi nista bolji, Amerikanci to rade kvalitetnije.

Citat:
Ivan Dimkovic: Kondicija (condition) - kao "stanje".

Tako je u engleskom, ali u srpskom ta rec ima drugo znacenje, pogresno je koristiti je u tom kontekstu. Meni licno smeta zbog svakodnevne amerikanizacije naseg jezika. I to ne zbog uvodjenja novih stranih reci, vec pravljenja frankestajn recenicnih konstrukcija uzetih iz engleskog i menjanja znacenja reci.
[ Ivan Dimkovic @ 04.08.2009. 19:45 ] @
Citat:
bttp
Ništa ja njemu ne zameram, samo pokušavam da razlučim da li je to ravnopravna borba (Felps i svi ostali, ne Felps i Čavić), bez obzira na pravila itd.

Pa nikad nije ravnopravna borba zapravo - niko nije isti, neko zaista ima genetske predispozicije da bude jaci/brzi...

Citat:
milivoje tomanovic
Tako je u engleskom, ali u srpskom ta rec ima drugo znacenje, pogresno je koristiti je u tom kontekstu. Meni licno smeta zbog svakodnevne amerikanizacije naseg jezika. I to ne zbog uvodjenja novih stranih reci, vec pravljenja frankestajn recenicnih konstrukcija uzetih iz engleskog i menjanja znacenja reci.

Primeti da je sama rec kondicija tudjica. Nemam ovde recnik srpskog jezika ali sam prilicno siguran da kondicija u srpskom takodje moze da se koristi kao sinonim za stanje.

"U kakvoj je kondiciji auto"...

Mogu da se zakunem da sam to cuo daleko pre nego sto je pocela "amerikanizacija" srpskog.
[ Marko_L @ 04.08.2009. 19:51 ] @
Citat:

Pa nije, ali tako je to u sportu, kako individualnom, tako i ekipnom. Evo recimo, Yao Ming sa svojih 229cm (nekih 25 cm više od proseka NBA lige) svakako nije ravnopravan sa ostalima, pa bivši NBA igrač Manute Bol, visok 231 cm sa rasponom ruku od 260 cm, isto tako nije bio ravnopravan sa ostalima, pa onda tim Čikago Bulsa sa Džordanom, Rodmanom i Pipenom, dakle najboljim igračem sveta, najboljim skakačem lige, i najboljim utility igračem lige, svakako nije bio ravnopravan sa ostalim timovima, pa onda, šta znam Lindzi Devenport koja je praktično tenk od žene, isto nije ravnopravna sa većinom teniserki, itd. Dakle, uvek imaš onih kojima fizička konstitucija ili psihičko stanje daje prednost nad drugima. Zar svima njima treba zabraniti da se takmiče ?
[ milivoje tomanovic @ 04.08.2009. 20:28 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Primeti da je sama rec kondicija tudjica. Nemam ovde recnik srpskog jezika ali sam prilicno siguran da kondicija u srpskom takodje moze da se koristi kao sinonim za stanje.

"U kakvoj je kondiciji auto"...

Mogu da se zakunem da sam to cuo daleko pre nego sto je pocela "amerikanizacija" srpskog.

Jeste tudjica iz latiniskog, koja u raznim jeziima ima slicno znanjenje. Pitanje je nacina upotrebe i konkternog znacenja.
Kao sto mi normalno kazemo "nemam kondicije" misleci na fizicku izdzljivost, Amerikanac nikad ne bi rekao "I don't have condition" zeleci da kaze istu stvar.
Mi ne kazemo "medicinska kondicija", misleci na uobicajen izraz u engleskom "medical condition".

Ja nikada nisam cuo da neko koristi tu rec u tom kontesktu, jednostavno to nije u duhu jezika. Naravno razumem sta hoces da kazes :), al para usi.

To "u kakvoj je kondiciji auto", zvuci kao tipican Serbish nasih severno americkih imigranata.
[ fanfon @ 04.08.2009. 20:31 ] @
I pored toga ostaje pitanje u vezi Felpsa: Kako to da neko moze da osvoji na jednoj Olimpijadi 8 prvih mesta u svih 8 disciplina u kojima se takmici, a poznavaoci plivanja kazu da takmicaru treba i 2 dana da se pripremi za sledecu trku, a neki cak i odustaju od jedne discipline da bi mogli dati maksimum u drugoj. Ako vecina pliva u 2-3 discipline, a on u 8 i osvoji prva mesta u svih 8, onda tu nesto ne stima. Tesko je poverovati da je bas toliko iznad ostalih. To nije za klasu ispred vec za 3-4 klase. A da se tako prima od pomfrita i mari'uane-tesko za poverovati. A s obzirom na BALCo aferu od pre par godina(svi znaju sta se desavalo), sumnja je jos veca..
[ New Village DC @ 04.08.2009. 21:25 ] @
Pa nisu svi najbolji. Svako sportsko takmicenje je jedna velika selekcija. Tamo idu najbolji od najboljih, sto se tice genetskih predispozicija, kao i rada i posvecenosti. Niko nije kriv ako se rodila takva ljudska jedinka koja odudara od drugih, pa i od najboljih.

Citat:
Dakle, uvek imaš onih kojima fizička konstitucija ili psihičko stanje daje prednost nad drugima. Zar svima njima treba zabraniti da se takmiče ?

Ovo i jeste sustina takmicenja, da se vidi ko je kakav.
Ipak, nije ni taj Felps svemoguc, doci ce trenutak da bude pobedjen ;)
[ vujo032 @ 04.08.2009. 21:35 ] @
Podgrevanje priče! Jeli ustvari, ili nije ???

http://www.pressonline.rs/page...&id=75188&sectionId=44

i kao što vidite u komentaru:

Omega

Izjavu je dao generalni menadzer, Omega timing, Christophe Berthaud,
http://www.swimnetwork.com/vid...cavic_touched_first-17076.html
[ Ivan Dimkovic @ 04.08.2009. 21:55 ] @
Za Peking se ocigledno moze spekulisati do zore...

Medjutim za poslednju Felpsovu pobedu... tesko :)

Ali uvek ostaju price o dopingu, a sad i ludilu.

Felps je zivotinja, bas kao sto se vremenom pomerao svetski rekord za svaku disciplinu, eto desi se da se pojavi zivotinja koja moze da odnese svih 8 pobeda na olimpijadi... iskreno cisto sumnjam da je ilegalni doping u pitanju, jer je Felps pod pojacanom kontrolom. Naravno, osim ilegalnih dopinga postoje i oni koji nisu jos ilegalni...

Uzgred, svake cetvrte godine je trka naucnika protiv olimpijskih detektora - svaki dan se izmisljaju nove hemikalije, nova sredstva i procedure i, da se ne zajebavamo, njih koristi mnogo sportista u tim profesionalnim kategorijama... dok se ne zabrane, a onda se izmisljaju nove. To je industrija u industriji takoreci...

Svako ko misli da je profesionalni olimpijski sport "zdravlja radi" je vrlo naivan. To je industrija, i to industrija koja nije bas dobra po ljude koji u njoj ucestvuju (setimo se istocne Nemacke)
[ New Village DC @ 04.08.2009. 21:57 ] @
Ovaj drugi link ne funkcionise...
[ Nebojsa Milanovic @ 04.08.2009. 22:01 ] @
Ja uopšte ne mislim da je kod Felpsa u pitanju zvanični i poznati doping. I previše stvari postoji koje samo Felps ima, a drugi ne, tako da u svetlu toga - njegovi rezultati ne čude previše.

Mnogo više čude rezultati Čavića i Nađe (pri ovome uopšte ne uzimam u obzir što su naši).
[ Ivan Dimkovic @ 04.08.2009. 22:19 ] @
Pa i Cavic je ocigledno odlicna kombinacija fizickih predispozicija i teskog treninga... Ne znam sta to toliko cudi - nije to tako nemoguce da se pojavi, a sto se ne bi pojavilo i iz Srbije.

Sto se Felpsa tice, mislim da je ipak najveci uticaj njegova fizicka gradja... covek je definitivno retkost i onakva konstitucija i monstruozni metabolizam mu ocigledno daju dosta prednosti.

Opet, naravno, striktno sportski Cavic je definitivno veci "lik" od Felpsa jer je uspeo da bude skoro isto dobar kao i Felps za mnoooooogo manje ulozenih para, mnooogo manje mogucnosti koje su mu bile pruzene, itd... Amerika moze da proizvodi super-sportiste, imaju industriju tesku milijarde koja to moze da izvede... daleko je to teze nekim malim zemljama.
[ optix @ 04.08.2009. 22:33 ] @
Ne znam koliko je realno bas reci da se pojavio iz Srbije Ok, srpskog je porekla, ali rodio se u USA, odgajan je u USA, skolovan je u USA, treniran je u USA...

Druga stvar, kad je neko podjednako dobar kao Felps (<0.01sec) i kad odlucuju zaista nijanse, onda ima par opcija oko hemije:

-obojica je koriste
-obojica je ne koriste
-razlike izmedju onog ko koristi hemiju i ne, su minimalne tj. prakticno ne postojece, tj. hemija je nedovoljno efektivna

[Ovu poruku je menjao optix dana 05.08.2009. u 05:26 GMT+1]
[ koji_nick @ 04.08.2009. 22:34 ] @
Vidim da ovde svasta ljudi pricaju. Pogotovo o Felpsu, za koga je vecina cula tek prosle godine u Pekingu. A do tada im je to ime bilo potpuno nepoznato.

Kao prvo, Felps je vec pobedjen. Osvojio je srebrno na 200m slobodno. Biderman je isplivao svetski rekord u toj trci. Tako da se ne prica da je Felps nepobediv.

Drugo, covek je u Atini 2004. vec uzeo 6 zlata i 2 bronze sa 19 godina. Zar nije logicno da sada napravi jos bolji rezultat u najzrelijim godinama za plivaca? Pogotovo sto vise nema u konkurenciji Hugebanda i Torpa, koji su ipak vladali u 200 slobodno. A sa 15 godina u Sidneju je bio 5. u 200m leptir. Sa 15 godina takav uspeh, ocigledno je tada vec bilo da je vanserijski talenat.

Inace, od tih 8 disciplina, 3 su stafete. Tako da to nije sve njegova zasluga. A dobro je poznato da Ameri imaju u svakoj disciplini gomilu vrhunskih plivaca, pa je logidno da pobedjuju u stafetama, mada, ni to im sada nije tako lako. Samim tim, Felps je plivao samo u finalima stafetnih trka. Neki prosecni njihovi plivacu mogu da dovedu stafetu i finale bez problema.

A necu zaboraviti i pljuvanje po Cavicu na 100 leptir u Atini, kada mu je pri okretu na 50m puklo odelo i usla mu voda. Tada su ga svi "poznavaoci" plivanja pljuvali kako daje neke izgovore...sta on zna, ipak je Srbija plivacka nacija, valjda smo svi mi tada znali da Cavic prica glupost. Osvojimo 3 medalje, osmah smo plivacka nacija, prvi put u tenisu imamo 2-3 igraca u prvih 10, mi smo teniska nacija. Mozda da se spustimo na zemlju, i ucimo od boljih. Ipak su ti sportisti koji su ubedili sve Srbe da smo plivacka i teniska nacija trenirali na zapadu, i u Americi...;)
[ milivoje tomanovic @ 04.08.2009. 22:49 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: Ja uopšte ne mislim da je kod Felpsa u pitanju zvanični i poznati doping. I previše stvari postoji koje samo Felps ima, a drugi ne
Na primer sta ?
[ StORM48 @ 04.08.2009. 22:55 ] @
Po meni je prosto nedopustivo da MOK dopusti sukob interesa Omege, koja je sponzor mernih instrumenata i jednog plivača, ma ko on bio.

I postoje snimci, nepobitni dokazi da je Čavić bio prvi u Pekingu, ali gnjida iz Omege kaže da je "predočeno da se taster mora pritisnuti, a ne dodirnuti, i to silom od 3,3kg". Slažem se sa konstatacijom (iznetu u jednom u tekstu) da su taj "taster" onda trebali da nazovu "pushpad", a ne "touchpad", jer očigledno postoje fundamentalne razlike.

A drugo, ne razumem da li je takmičenje u plivanju ili pritiskanju? Ne znam šta konji pritiskaju na hipodromu, ali nešto mi se čini da se gleda fotofinish. Uostalom, čemu onda kamere u bazenu i oko njega (i to 303 komada)?

Pozdrav
[ milivoje tomanovic @ 04.08.2009. 23:00 ] @
Citat:
koji_nick: Vidim da ovde svasta ljudi pricaju. Pogotovo o Felpsu, za koga je vecina cula tek prosle godine u Pekingu. A do tada im je to ime bilo potpuno nepoznato.

Kao prvo, Felps je vec pobedjen. Osvojio je srebrno na 200m slobodno. Biderman je isplivao svetski rekord u toj trci. Tako da se ne prica da je Felps nepobediv.

Drugo, covek je u Atini 2004. vec uzeo 6 zlata i 2 bronze sa 19 godina. Zar nije logicno da sada napravi jos bolji rezultat u najzrelijim godinama za plivaca? Pogotovo sto vise nema u konkurenciji Hugebanda i Torpa, koji su ipak vladali u 200 slobodno. A sa 15 godina u Sidneju je bio 5. u 200m leptir. Sa 15 godina takav uspeh, ocigledno je tada vec bilo da je vanserijski talenat.

Inace, od tih 8 disciplina, 3 su stafete. Tako da to nije sve njegova zasluga. A dobro je poznato da Ameri imaju u svakoj disciplini gomilu vrhunskih plivaca, pa je logidno da pobedjuju u stafetama, mada, ni to im sada nije tako lako. Samim tim, Felps je plivao samo u finalima stafetnih trka. Neki prosecni njihovi plivacu mogu da dovedu stafetu i finale bez problema.

A necu zaboraviti i pljuvanje po Cavicu na 100 leptir u Atini, kada mu je pri okretu na 50m puklo odelo i usla mu voda. Tada su ga svi "poznavaoci" plivanja pljuvali kako daje neke izgovore...sta on zna, ipak je Srbija plivacka nacija, valjda smo svi mi tada znali da Cavic prica glupost. Osvojimo 3 medalje, osmah smo plivacka nacija, prvi put u tenisu imamo 2-3 igraca u prvih 10, mi smo teniska nacija. Mozda da se spustimo na zemlju, i ucimo od boljih. Ipak su ti sportisti koji su ubedili sve Srbe da smo plivacka i teniska nacija trenirali na zapadu, i u Americi...;)
Ma svaka njemu cast. Ma nije to 8 trka otplivati i 8 puta uci u bazen, ajd da zaboravimo kvalifikacije za stafetu, mada mi se cini da je i to delom plivao, treba isplivati sve krugove kvalifikacija, a onda se u istom danu vise puta boriti u finalu dajuci svojih 100% u svakoj uzastopnoj trci. To je stravicno tesko.

Znam da je Fepls pricao da nema neke specijalne treninge, niti posebne vezbe, cak nikada nije trenirao u teretani. Samo pliva.
A za los rezultat na 200 slobodno je optuzio odelo i to da je poceo da eksperimetise sa raznim tehnikama plivanja.

A i brate sigurno vise nema motiva kao pre, sve je uzeo sto je mogao. Zato su ostali napaljeni da ga prestignu.
[ bttp @ 04.08.2009. 23:03 ] @
Citat:
Marko_L: Pa nije, ali tako je to u sportu, kako individualnom, tako i ekipnom. Evo recimo, Yao Ming sa svojih 229cm (nekih 25 cm više od proseka NBA lige) svakako nije ravnopravan sa ostalima, pa bivši NBA igrač Manute Bol, visok 231 cm sa rasponom ruku od 260 cm, isto tako nije bio ravnopravan sa ostalima, pa onda tim Čikago Bulsa sa Džordanom, Rodmanom i Pipenom, dakle najboljim igračem sveta, najboljim skakačem lige, i najboljim utility igračem lige, svakako nije bio ravnopravan sa ostalim timovima, pa onda, šta znam Lindzi Devenport koja je praktično tenk od žene, isto nije ravnopravna sa većinom teniserki, itd. Dakle, uvek imaš onih kojima fizička konstitucija ili psihičko stanje daje prednost nad drugima. Zar svima njima treba zabraniti da se takmiče?

Ma niko ne govori ni o kakvim zabranama, ali ovi primeri koje si naveo nisu adekvatni, prvo zato što su timski sportovi, drugo zato što niko od tih sportista nije imao spomenutu dijagnozu, niti je bio toliko dominantan (osim Džordana ali ipak u timskom sportu), i treće niko od njih nije pokazivao simptome ludila kao što je Felps pre neki dan u bazenu.

Znači radi se o tome da je ta dijagnoza ADHD verovatno ključna za toliku dominaciju Felpsa u plivanju. Da nije toga on bi svakako bio dobar plivač, ali ne bi bio TOLIKO dobar, zato što ne bi bio toliko lud. E sad, kada neko objektivni hendikep pretvori u prednost, to je lepo, ali da li je fer - to je pitanje.

Imao sam jednog druga iz osnovne škole, koji je bio tako, u to vreme da kažem luckast. Znači ono nemiran, loš đak, sklon nekim izgredima (na sreću ne nasilnim), i tako smatran za ludaka među decom, koliko deca u nižim razredima osnovne škole mogu svog druga smatrati ludim. Jedino u čemu je on bio nedostižan su bile tzv. TV-igrice (kako smo ih mi tada zvali), odnosno one džepne Nintendo video igrice, Donkey Kong i slične. On je svaku tu igricu mogao bez problema da obrne do 999 (što je bio najveći skor), bez po muke, sa 3 života. Dok smo se mi svi ostali mučili do besvesti i ne bismo uspeli da to postignemo. Znači ne znam dal sam jednom u životu neku od tih igrica "obrnuo" do 999 pa opet na početak. Njemu to nije predstavljalo nikakav problem, štaviše svaku igricu koje bi se dokopao, maltene istog dana bi je obrnuo. Mi nismo mogli da verujemo, ali to je recimo primer jednog takvog deteta poput Felpsa koji nije ni za šta, osim za ono što ga interesuje, i tu je najbolji.

Danas taj Mića iz osnovne škole skita ulicama i basically je skitnica bez ikakve perspektive i ičega, ali eto, uvek kad ga sretnem setim se kako je razvaljivao video igrice kao niko u životu koga sam ja znao ni pre ni posle njega.
[ milivoje tomanovic @ 04.08.2009. 23:15 ] @
Je%iga da je Mica rodjen u doba ovih debeloguzih gik takmicenja u vorkraftu i kaunter strajku, bio bi nas olimpijac u tim disciplinama, popularn i voljen, san svake splavaruse.

Ne znam o kakvom ludilu pricas ? Ocigledno da mu je Chava opak rival, mnogo je bio motivisan, isplivao je svetski rekord, zato se onako pogubio posle pobede.
[ MyWay @ 04.08.2009. 23:39 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: Ja uopšte ne mislim da je kod Felpsa u pitanju zvanični i poznati doping. I previše stvari postoji koje samo Felps ima, a drugi ne, tako da u svetlu toga - njegovi rezultati ne čude previše.

Mnogo više čude rezultati Čavića i Nađe (pri ovome uopšte ne uzimam u obzir što su naši).
Upravo tako. Doping kontrole se rade na prisustvo poznatih nedozvoljenih supstanci, tako da svaki sportista može biti nagruvan doping sredstvom koje (još) nije na listi nedozvoljenih.
Uostalom, sva nedozvoljena sredstva (bar u 'osnovnoj' varijant) su bila korišćena od strane sportista do zabrane, tako da možemo biti sigurni da će ono što vrhunski sportisti iz tehnološk/ekonomski najrazvijenih zemalja danas koriste, u nekoj skorijoj budućnosti biti nedozvoljeno...do tada će da padaju medalje i da se nalaze nova sredstva. Iza tih uspeha stoje ogromni novci i ogroman interes, i tu ima malo mesta slučajnostima...
[ milivoje tomanovic @ 04.08.2009. 23:46 ] @
Sto se onda i ostali ameri ne pucaju tin dopingom X, nego samo Felps ?
[ DaliborP @ 05.08.2009. 00:31 ] @
Citat:
bttp: On je svaku tu igricu mogao bez problema da obrne do 999 (što je bio najveći skor), bez po muke, sa 3 života. Dok smo se mi svi ostali mučili do besvesti i ne bismo uspeli da to postignemo. Znači ne znam dal sam jednom u životu neku od tih igrica "obrnuo" do 999 pa opet na početak. Njemu to nije predstavljalo nikakav problem, štaviše svaku igricu koje bi se dokopao, maltene istog dana bi je obrnuo. Mi nismo mogli da verujemo, ali to je recimo primer jednog takvog deteta poput Felpsa koji nije ni za šta, osim za ono što ga interesuje, i tu je najbolji.

Danas taj Mića iz osnovne škole skita ulicama i basically je skitnica bez ikakve perspektive i ičega, ali eto, uvek kad ga sretnem setim se kako je razvaljivao video igrice kao niko u životu koga sam ja znao ni pre ni posle njega.

Ja sam mogao sa jednim zetonom ceo dan da igram fliper. Isto tako i stoni fudbal. Ali sam dosta casova propustio, bilo je tu odricanja i napornih svakodnevnih treninga :)

A danas ne lutam ulicama.
[ optix @ 05.08.2009. 00:45 ] @
Citat:
milivoje tomanovic: Sto se onda i ostali ameri ne pucaju tin dopingom X, nego samo Felps ?

Pa pucaju se... :) Ali ne deluje to isto na svakog, neko je genetski potkovaniji, ima veci afinitet za te stvari, pa se 'bolje prima' na njemu itd. No i pored toga to nije magicni stapic, i dalje se mora zestoko trenirati, raditi i posvetiti se tome 100%
[ bttp @ 05.08.2009. 00:46 ] @
Offtopic:

„Omega" priznala: Čavić pobedio Felpsa u Pekingu!

Zvanični merilac vremena na takmičenjima FINA, čuvena „Omega", priznala je da je Milorad Čavić stigao pre Majkla Felpsa na cilj u čuvenoj trci na 100 metara delfina na OI u Pekingu:

„Omega" je saopštila da je Čavić prvi dotakao taster na cilju, ali je to Felps učinio snažnije, pa je njegov udarac pre registrovan.

- Kod sistema „tač ped" mora da se razume da ima ogromne, ogromne razlike između dodirnuti i udariti taster. Video je jasan, Čavić je dotakao taster pre Felpsa, ali je klizao kroz vodu, dok je Felps jurio prema tasteru i snažno ga udario pre Čavića. Razlika između njih je zaista jedan hiljaditi deo sekunde. Svi zapisi koje imamo, uz ono što je sistem pokazao, potvrđuju to. Sve je pokazano FINA, Čavićevom treneru, koji je odgledao video i posle minut rekao: „OK, nema problema. I to je rezultat" - saopštila je „Omega".

Ne znam kome su to priznali i kada ali eto, Press tako kaže :)

http://www.pressonline.rs/page...&id=75188&sectionId=44
[ Nebojsa Milanovic @ 05.08.2009. 00:53 ] @
Ne verujem da neko na svetu ne misli da je tu Čaviću besramno oteto zlato. Videćemo da li će ovo "priznanje" (koje je krajnje očigledno i totalnom laiku) - nešto da promeni (tipujem da neće).

I ne znam onda šta će bilo kakve kamere bilo gde, kada može tako da se kaže "E ljudi, cela planeta ne vidi dobro, elektronika kaže drugačije". Neviđena sramota.

Veoma se divim Čaviću već samo zbog toga, kako je taj gubitak uspeo da preboli. To je ogroman udarac na psihu sportiste.
[ optix @ 05.08.2009. 04:02 ] @

Zanimljiv deo iz filma Bigger Stronger Faster, intervjuisan je bivsi direktor kontrole dopinga USOC-a Dr. Wade Exum.
Tu je i Floyd Landis, Carl Lewis, Ben Johnson :)
[ Tyler Durden @ 05.08.2009. 09:20 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: Ne verujem da neko na svetu ne misli da je tu Čaviću besramno oteto zlato. Videćemo da li će ovo "priznanje" (koje je krajnje očigledno i totalnom laiku) - nešto da promeni (tipujem da neće).

I ne znam onda šta će bilo kakve kamere bilo gde, kada može tako da se kaže "E ljudi, cela planeta ne vidi dobro, elektronika kaže drugačije". Neviđena sramota.

Veoma se divim Čaviću već samo zbog toga, kako je taj gubitak uspeo da preboli. To je ogroman udarac na psihu sportiste.

Volio bih da vidim to priznanje i izjavu negdje drugdje osim na PRESS-ovom sajtu. Malo sam nepovjerljiv prema srbijanskoj zutoj stampi.
Posebno sto nigdje nisam mogao da izguglam tu izjavu.
[ Ivan Dimkovic @ 05.08.2009. 09:26 ] @
Citat:

nešto da promeni (tipujem da neće).

CAK i da se utvrdi da je to tacno, vrlo retko se u sportu ponistava odluka sudija / ljudskog faktora.

Secam se iste stvari i na Wimbledonu pre 10+ godina, ne secam se vise ni ko je igrao - u svakom slucaju, bilo je pitanje da li je loptica otisla u aut pri servisu - sudija rekao jedno, kasnije se utvrdilo preko kompjutera drugo...

Sudija ostao u pravu, takva pravila..

Ako nista drugo, ovog puta definitivno nema sumnje ko je pobedio.

Citat:

Cenim da je to uticalo na psihu obojice - Felps, iako je pobedio zvanicno sigurno je imao iste sumnje a i bio je suocen sa svim spekulacijama u medijima - bas kao sto je i Cavic sigurno bio ne tako zadovoljan sa faktom da je zvanicno #2.

Inace, bas se po reakciji Felpsa pri poslednjoj pobedi vidi da mu je cela prica i te kako bila bitna i da je delovala na njega.
[ Lazar-I @ 05.08.2009. 09:31 ] @
Evo, ja sam izguglao izjavu

[ deerbeer @ 05.08.2009. 09:40 ] @
I opet ista prica ... to su i potvrdili posle Pekinga .
Nije pritisnuo taster dovoljno jako .. uplivavao je umesto jos jednog zaveslaja
i eto stotinke razlike ...

[ StORM48 @ 05.08.2009. 11:38 ] @
Da, da... a inače je takmičenje u pritiskanju tastera, a ne brzinskom plivanju?

A drugo, ne vidim uopšte problem sa time čak i da je izjava prenesena samo u domaćim medijima (iako nije!), jer postoje FOTOGRAFIJE, okačene na prethodnoj strani.

Mada, obzirom na opšti ton diskusije, ne bi me čudilo da nego potegne pitanje Photoshopa ili tako nečega... možda Čavić nije ni bio u tom bazenu, nego je docrtan...

Pozdrav
[ Ivan Dimkovic @ 05.08.2009. 11:49 ] @
To je ovo:

Citat:
StORM48

Pa moze se i tako gledati - medjutim da bi se pouzdano registrovao rezultat, taster se mora pritisnuti sa odredjenom snagom - inace bi imao false-negative zbog talasa i pritisaka vode... Jbg, nije to ko trcanje na 100m, pa da je nacin registrovanja ko je presao liniju jednostavan :( Uzgred, to je stvar koju svi olimpijski plivaci znaju i znaju kolika je snaga potrebna da se registruje dolazak do cilja.

Tako dolazimo do toga da je Cavic zaista brze doplivao do cilja, ali je Felps brze pritisnuo taster zbog razlike u nacinu doplivavanja u poslednjem metru - sve se to odigralo u delicu sekunde...

Ima takvih primera koliko hoces u sportu - jbg, za registrovanu pobedu u profesionalnom sportu je bitno uraditi i poslednju tehnikaliju :(

Mozda bi Omega zaista trebala da poradi malo na tehnologiji - nesto me cudi da nije moguce registrovati dolazak do cilja uz pomoc elektro senzora, a ne nekakvih mehanickih tastera - na kraju krajeva, mehanika moze da otkaze iz mali milion razloga.

A u modernoj eri profesioalnog sporta kako se dolazi do samih limita sta ljudsko telo moze da uradi, sigurno ce biti i vise ovakvih slucajeva - da ljudi budu skoro identicno dobri... i sta onda? Mehanika da odlucuje... nije to ok.
[ deerbeer @ 05.08.2009. 12:01 ] @
Citat:
@Storm48

Mislis li ti da o tome strucnjaci iz Omege nisu razmisljali da ce nekom to "negovanje" tastera oduzeti zlato ?
Ili su to uveli samo za trku Cavic- Felps ....
Threshold mora da postoji na touch pad-u i to je kraj .,.
To se zna godinama unazad u plivanju i prihvaceno je od strane FINE to mogu svi plivaci da ti potvrde ,
pa cak i izjava Aleksandra Popova : Taster nije devojka da ga mazis,
samo sto se do sad nije desavalo u plivanju da odluci jaci pritisak vec stvarna brzina ..

[ Nevena79 @ 05.08.2009. 12:23 ] @
Bespredmetno je raspravljati o takvim stvarima u smislu opovrgavanja necije pobede. Pravila su u svakom sportu takva kakva jesu i ona se ne izmisljaju u hodu, znaci svaki ucesnik bilo kog takmicenja u svakom trenutku zna sta ga sve ocekuje u svakom mogucem slucaju. Tako i ovde, pravilo je da se taj taster treba pritisnuti odredjenom snagom, i to je Cavic svakako znao. Spretnost i malo srece na suprotnoj strani odneli su mu pobedu. I o tome nema govora, niti rasprave. Licno mislim da ni pravila u fudbalu nisu dobra, zasto se ne uvedu letece izmene pa bi igra bila puno zanimljivija i bilo bi vise golova i uzbudjenja, ovako zaista ne znam zasto gledate nesto 90 minuta a velika je sansa da necete videti ni jedan gol.
NJegova pobeda je formalno i pravno i sportski i kako god hocete apsolutno legitimna, a jedino o cemu se moze raspravljati je da li takva pravila treba promeniti, to je sve.

I pre nego se nastavi sa trolovanjem, svako ko to zeli trebalo bi prvo da opovrgne tu tezu o ne legalnosti takve pobede. To sto se nekome ne svidja sto to nije sport u stiskanju nego u brzini plivanja nikako nije argument koji omalovazava pobedu doticnog.

[Ovu poruku je menjao Nevena79 dana 05.08.2009. u 14:20 GMT+1]
[ MyWay @ 05.08.2009. 16:42 ] @
Citat:
Tyler Durden: Malo sam nepovjerljiv prema srbijanskoj zutoj stampi.
Dva pitanja:
- kakva je to 'srbijanska' žuta štampa i kakva je razlika između srbijanske i srpske ?
- A prema čijoj žutoj štampi nisi nepoverljiv?
[ jablan @ 05.08.2009. 16:47 ] @
Mogu ja da ti odgovorim:

U većini normalnih zemalja, žuta štampa postoji zbog profita svojih vlasnika. U Srbiji, žuta štampa obavlja mobilizaciju glasačkog tela. U ovom konkretnom slučaju, podstiče ksenofobiju i nacionalnu paranoju.
[ Tyler Durden @ 05.08.2009. 16:59 ] @
jablan je to mnogo ljepše napisao nego što bih ja mogao. A upravo sam na to mislio. Hvala.
Možda bi trebao samo da kažem u vezi drugog kako sam prema svakoj (žutoj štampi, jelte) prilično jednako nepovjerljiv.
[ commissar @ 05.08.2009. 17:08 ] @
Pobeda mrskog Amera je neosporna, tu bar ne treba trositi reci.
Njegov navodni poremecaj mozemo tumacti na dva nacina:
1. kao hendikep bez kojeg bi bio jos bolji plivac nego sto jeste i
2. kao neki dar bez kog ne bi bio tako dobar kao sto jeste,
ali cemu to? Pobedio je, i to dosta ubedljivije nego prosli put.
Dopinzi: secam se da sam posle olimpijade u Seulu 1988. u novinama
citao o nekom Australijancu (ako me secanje dobro sluzi) koji je navodno
plivao/takmicio se hipnotisan, ali mu ta vrsta dopinga nije pomogla, bio je treci.
Navodno je bezao od ajkule. Milsim da je bila Ilustrovana Politika u pitanju (kredibilitet?).
Evo jednog interesantnog pogleda na ADHD:
http://en.wikipedia.org/wiki/Hunter_vs._farmer_theory
[off]
Sa mnom u razredu je bio jedan lik koji je bio solidan djak (vrlo dobar, odlican), a navodno nije nikad nista ucio kod kuce.
Bio je cudan, znao je da povileni, ali je mahom bio miran. Ceo cas bi nesto crtao, pisao, bavio se necim desetim,
ali kad ga profan pita zasto ne pazi, on bi tacno, od reci do reci, mogao da ponovi njegovih nekoliko poslednjih recenica.
Bo je u stanju da slusa vise ljudi odjednom i da sa svima ravnopravno vodi razgovore o najrazlicitijim temama.
Da li ovo ima veze sa ADHD?
[/off]

[ milivoje tomanovic @ 05.08.2009. 17:08 ] @
Zuta stampa pise ono sto se prodaje i ono za sta je placaju, svugde u svetu.
Kod nas se jos uvek isplati placati politicki marketing u zutoci, zato ga i ima. NIsu druge zemlje mnogo drugacije.
Da je Cavic Zabar, sad bi italijanski tabloidi bili puni njegovih slika, teorija zavere kako ameri sve namestaju, kako je felps dopingovan.
A na nesportskim stranama bi bile slike berluskonija sa maloletnicama, politicke prozivke, pljuvanje imigranata itd.

Inace dosta pricate o tom dopingu amera, a njihovi rezultati govore bas suprotno:

"SP Rim:
reprezentacija SAD-a osvojila je najmanje medalja u posljednjih 15 godina računamo li sva prvenstva.

Sakupili su Amerikanci 10 zlatnih, te po šest srebrnih i brončanih medalja, dakle ukupno 22 odličja ili samo jedno više od ostvarenog u Rimu 1994. godine.

"Svijet postaje kompetitivniji, a time će plivanje profitirati. Borbenost podiže nivo kvalitete kod svih", kazao je Aaron Peirsol koji je to osjetio na svojoj koži nakon što se nije našao u finalu utrke na 100 metara leđno.

Na prošlom Svjetskom prvenstvu (Melbourne) Amerikanci su osvojili 36 medalja, od čega 20 zlatnih i 13 srebrnih.
"

Ja jedva cekam sledecu trku Cavic vs Felps.
[ MyWay @ 05.08.2009. 17:31 ] @
Citat:
jablan: Mogu ja da ti odgovorim:

U većini normalnih zemalja, žuta štampa postoji zbog profita svojih vlasnika. U Srbiji, žuta štampa obavlja mobilizaciju glasačkog tela. U ovom konkretnom slučaju, podstiče ksenofobiju i nacionalnu paranoju.

1. Odgovorio jesi, ali samo (delimično) na jedno pitanje. Još uvek čekam odogovor na drugo
2. Ako je to tebi definicija žue štampe u Srbiji, onda mi osim žutih mi i nemamo drugih medija obzirom na permanentnu 'mobilizaciju glasačkih tela' sa strane istih (s tim što bih ja dodao i polarizaciju).

Ipak, malo je naivno misliti da, osim sticanja profita od žute štampe u većini normalnih zemalja, vlasnici ne ulaze u spregu sa politikom... kao i da tamo negde, u jednom boljem svetu, političari nisu otkrili moć žute štampe... zar ne?

[ bttp @ 05.08.2009. 17:35 ] @
Sad sam baš čitao o porazu Felpsa na 200m slobodno i gledao snimke. Baš se nesportski ponašao, durio se, nije hteo ni da čestita pobedniku. Na postolju isto, hteo je da izbegne slikanje, zatim je poveo priču o kostimima, i njegov trener je zapretio kako će ga povući iz takmičenja dok se ti kostimi ne ukinu (kao da Felps ima sve vreme ovog sveta za takmičenje, pa uskoro će i on u penziju). A nisu mu smetala prošle godine kad je Felps nosio najmoderniji kostim.

A jeste videli Čavića kad je izgubio na 100m delfin? Osmeh od uva do uva uperen ka Felpsu, u fazonu "majstore, svaka čast", a ovaj ga kao ne primećuje gleda pored, potom divlja. Lepo se vidi da nije baš skroz normalan.

A što se tiče "žute štampe", pa u ovom slučaju smo imali priliku da vidimo originalnu izjavu predstavnika Omege, tako da ta vest nije "žuta", na veliku žalost Tylera Durdena i ostalih, koji u svemu vide nešto anti-američko, pro-srpsko i ostale budalaštine. Stvarno jadno..
[ milivoje tomanovic @ 05.08.2009. 17:55 ] @
Sta te briga kakv je Amer, jeste ja sam ga gledao kad je izgubio slobodnim stilom, videlo se da je popizdeo zbog toga, peklo ga je srebro oko vrata, odmah je skinuo.
Ali i to je normalno.

Cavic je stvarno redak sportsmen i svaka mu cast na tome. Ja prvi priznajem da ne bih tako sportski podneo poraz kao Cavic.
[ Tyler Durden @ 05.08.2009. 18:07 ] @
Kako ga nije briga kad je Čavić opet izvisio zbog njega. Diskreditacija Felpsa na svaki mogući način, čini da srebro sija zlatnom bojom. Moralni pobjednici i te fraze.

bttp, znaš kako kažu - bolest je svačija... posebno psihička.
[ budjavlebac @ 05.08.2009. 18:28 ] @
Citat:
Tyler Durden: Kako ga nije briga kad je Čavić opet izvisio zbog njega. Diskreditacija Felpsa na svaki mogući način, čini da srebro sija zlatnom bojom. Moralni pobjednici i te fraze.

bttp, znaš kako kažu - bolest je svačija... posebno psihička.

Na naslovnoj strani Jahua je objavljena ona priča kako će Čavić da kupi Felpsu novo odelo... Trebalo je da vidiš kakve su sve komentare ostavljali Ameri. Ali, naravno to niko ne vidi. Važno je samo da se Srbi u ovoj temi nazivaju luzerima, paćenicima i ne_znam_sve_čega_fobima...

Drugo, meni je moralna satisfakcija bitna, a nije neka fraza, kao ljudima sa obrazom kao đon (fraza)... Zato mi je drago da je dokazano da je stigao prvi na OI u Pekingu, ali se ne ljutim što nije i proglašen prvim, jer nije dovoljno jako pritisnuo taster.

Pazi sad.
Ovo su reči Jablana sa kojima si se ti složio:
Citat:

Onda tvoje reči iz druge temi o Čaviću:
Citat:
Al vas rade ovi novinari.... :)
Jel znate da je u svijetu generalni pad u prodaji novina, jedino u Srbiji raste?

Kontradiktorno, zar ne? Odluči se više... Rade li za pare ili su prste umešali KGB, CIA, Molder i Skali, BIA?
[ Tyler Durden @ 05.08.2009. 18:44 ] @
Ne shvatam šta ti je tu kontradiktorno? Najbolje da mi objasniš šta hoćeš da kažes.

A vidio sam šta su amerikanci pričali prije finala. Baš sam uhvatio, prije finala, na onoj jednoj njihovoj sportskoj TV stanici jednog komentatora-glupana gdje se nalupao kako Felps treba da ispraši dupe Čaviću zbog te izjave, bla bla, sve u onom nadmenom američkom fazonu.
Ali ovdje nije tema američki komentatori i javnost, jel tako? Čisto da bi tebi bilo jasno, ja smatram da je taj komentator i svi njemu slični najobičniji glupan, kao i svi amerikanci koji su se ložili na takve fore.
[ bttp @ 06.08.2009. 01:00 ] @
"Michael Phelps’ ADHD Hyper Focus Concentration Helps Win Gold Medal in Beijing!"

^Prvi google rezultat na pretragu phelps adhd

http://www.adderworld.com/blog...lps-win-gold-medal-in-beijing/

"Michael Phelps has ADHD. I am not the least bit confused by what others are describing about his laser like concentration, this mental part of his makeup, believe it or not, is rather normal for most people with ADHD. It is called Hyper Focusing. Hyper Focusing allows us to concentrate on something so intensely that we cannot break away from whatever we are focusing on, it can provide supreme drive and motivation. Before I go on about how this helps Michael, let me first be clear about the reality of Hyper Focusing for most people with ADHD. Hyper Focusing is a major cause of dilemma and strife, it can be more of a distraction than anything else. It is often said that kids with ADHD cannot focus and concentrate in school, that’s not entirely true, it is just that these kids are focusing on other things – day dreams, that butterfly outside the window, or maybe something they want to do outside of class.

It is when we start Hyper Focusing on something which we have a talent in, and can make a career of, that Hyper Focusing becomes a benefit. If you read over many of my articles here on ADDer World you will notice that I have written many times at how people with ADHD can be the best at anything they set their mind’s to, well, not just the best, better than anyone who has come before them!"...

Autor članka nema ni trunku sumnje da Felpsu ADHD pomaže, a zamislite, nije ni Čavićev navijač, pa čak ni Srbin!

Kao što neko reče (tdjokic) zbog ovakvih stvari u fizičkom smislu, u mnogim sportovima postoje kategorije. Iako je zasada to nemoguće sprovesti, trebalo bi uvesti kategorije i za slučajeve Felps vs The World.
[ Ivan Dimkovic @ 06.08.2009. 07:00 ] @
@bttp,

Da bi se uvele kategorije, mora postojati sigurnost u fizicke razlike (u performansama) - u boksu je to, recimo, vrlo lako (sila, masa, ubrzanje ;-) - to sto ti pricas o ADHD-u i ti ljudi koje citiras su za sada najobicnije hipoteze.

Te hipoteze moraju biti proverene (naucno) - i ako se utvrdi da ADHD ljudi zaista imaju merljive prednosti - onda se moze pricati o posebnoj kategoriji.
[ deerbeer @ 06.08.2009. 08:36 ] @
Sumnjam da bi se ova tema o Felpsu pokrenula da se Cavic nije borio sa njim za medalju .
A ovo za ADHD ...
Pa svaki sportista ima neke psiho-fizicke predispozicije/prednosti u odnosu na ostale .
Sport i takmicenja ne bi bili to sto jesu da te razlike ne postoje...

Australijanac Jan Torp je imao "peraja" umesto stopala jer je nosio broj obuce 54 ,
pa nisam do sada cuo da je neko "osporavao" ili uzimao u obzir te prednosti kada je osvajao medalje ..
[ DrJekyll @ 06.08.2009. 12:21 ] @
Ova tema me podseti na jucerasnju utakmicu gde komentator kaze: "Mirosavljevic nije bio u ofsajdu, ali boze mojsudijske greske se desavaju..."

A da smo kojim slucajem mi bili osteceni za ofsajd onda bi osuo paljbu na sudiju.

E tako je isto i na ovoj temi.
[ bufalo bil @ 06.08.2009. 16:21 ] @
Mogu da zamislim koliko bi Cavic bio brz da ima tu bolest...
[ Ivan Dimkovic @ 06.08.2009. 17:37 ] @
koliko?
[ flylord @ 06.08.2009. 17:41 ] @
ovoliko: |---------------------------------------------------------|