[ zorg @ 09.08.2009. 00:10 ] @
Zadnjih 7 meseci moja porodica i ja se brinemo o tetki staroj 82 godine koja od tada živi sa nama. Kako vreme prolazi, i njoj je sve teže da se kreće i obavlja svakodnevne aktivnosti (odlazak u toalet, kupanje - uz našu pomoć naravno...)
Voleo bih da znam sledeće: kako da obezbedim tetki kolica, kome da se obratim, mislim da socijalna služba (ili koja već) mogu da ih obezbede?
Kome se obratiti za pomoć kada mi više ne budemo bili u stanju da joj pružimo adekvatnu negu u našem stanu (kada tetka izgubi pokretljivost skroz, ako legne u krevet - i sve teškoce koje idu uz to: nevoljno pražnjenje, dekubiti, demencija...); postoji li specijalizovana bolnica za stare ili se tada hospitalizacija vrši prema dijagnozi...

Svaka informacija i iskustva ljudi koji su prošli kroz slično su dobrodošli!
[ machiavelli @ 09.08.2009. 00:17 ] @
Ako se dobro secam, kada su moji jurili za dedu, postoje privatni domovi koji prihvataju takva lica i pruzaju im adekvatnu negu. E sad, cena zavisi od pokretljivosti pacijenta, da li nosi pelene, koliko je samostalan, itd... Postoje i neke sestre koje uz odredjenu naknadu obilaze pacijente/lica koja imaju slicne probleme...

Nabacao sam ti polu-informacije kao smernice, ako te zanima jos nesto pitaj, pokusacu da ti odgovorim. Takodje se nadam da ce se neko jos naci ko ce ti savetom pomoci u potpunosti.
[ pri3rak @ 09.08.2009. 00:53 ] @
Citat:
zorg: Zadnjih 7 meseci moja porodica i ja se brinemo o tetki staroj 82 godine koja od tada živi sa nama. Kako vreme prolazi, i njoj je sve teže da se kreće i obavlja svakodnevne aktivnosti (odlazak u toalet, kupanje - uz našu pomoć naravno...)
Voleo bih da znam sledeće: kako da obezbedim tetki kolica, kome da se obratim, mislim da socijalna služba (ili koja već) mogu da ih obezbede?
Kome se obratiti za pomoć kada mi više ne budemo bili u stanju da joj pružimo adekvatnu negu u našem stanu (kada tetka izgubi pokretljivost skroz, ako legne u krevet - i sve teškoce koje idu uz to: nevoljno pražnjenje, dekubiti, demencija...); postoji li specijalizovana bolnica za stare ili se tada hospitalizacija vrši prema dijagnozi...

Svaka informacija i iskustva ljudi koji su prošli kroz slično su dobrodošli!

Na zalost ovo sam gledao jedno 3x i generalno mogu da ti kazem neka ti je bog u pomoci

Manje vise sve ti je najjednostavnije da kupis, jer dok docekas (pod uslovom da docekas da dobijes) uglavnom ti nece da treba.

Kada se situacija iskomplikuje imas 3 resenja 1. da sklopis ugovor sa nekim privatnim domom za negu starih lica 2. da platis osobu koja ce da vodi racuna o tvojo tetki 3. da sam uz pomoc svojih ukucana vodis racuna o tetki

4. o kome ti mislis, kao o nekoj organizovanoj drzavnoj instituciji koja bi pod okrivljem osiguranja brinula o tetki u principu mozes da zaboravis jer postoje podugacke liste cekanja, a tetku ce da prime u bolnicu samo ukoliko su joj ugrozene vitalne funkcije, sve van toga ce ti u 99% slucajeva da odbiju
[ Kosuth @ 09.08.2009. 09:24 ] @
Na nekakve društvene institucije ne računaj mnogo,ipak mi nismo Švajcarska ili Švedska po mnogočemu.
Pokušaj da stvar sagledaš iz ove vizure:tu si,pri ruci,jednoj onemoćaloj staroj osobi,koja je u tvojim godinama bila,a ti ćeš u njene tek doći,činiš jedno bogougodno,plemenito delo,jer sve što tim starim osobama u takvim trenucima treba,je malo tvoje pažnje,razumevanja i trunčica ljubavi.
Ako budeš razumeo ovo što sam ti napisao biće ti mnogo,mnogo lakši taj teret.
Čini dobro,ne boj se,čini zlo,nadaj se...
[ boccio @ 09.08.2009. 18:29 ] @
Opciju privatnog doma u principu zaboravi, to je od 500 EUR mesecno pa na gore... A osim ukoliko nije u pitanju starija osoba kojoj je strucna nega 24/7 neophodna, za skoro pola te cifre ces naci osobu koja je spremna da se stara o njoj u licnoj reziji...

Trenutno sam u slicnoj situaciji, tako da i ja gledam opcije i resenja :)
[ zorg @ 09.08.2009. 20:52 ] @
Hvala dobri ljudi :)
Maltene svi kojima sam pričao da brinemo o tetki, o staroj osobi, samo bi mi rekli "ijaooo"...
Nama ona stvarno ne predstavlja nikakav problem ili teret, barem ne za sada.
Ne gledamo na to kao na teret, već kao na dužnost... Trudimo se da joj omogućimo najbolje moguće uslove, pažnju i uslugu, u okviru naših mogućnosti i sposobnosti.
Znao sam i ja da se na 'društvene' institucije ne možemo osloniti, ali sam hteo čuti iskustva drugih, možda je neko imao više sreće. U principu i tetka i mi smo za to da ostane što je moguće duže kod nas, bolnica ili dom su poslednje opcije... Opet, kada njeno zdravstveno stanje prevaziđe naše medicinske kvalifikacije (koje na žalost ovoga društva svi moraju samostalno razviti ne bi li opstali) ne vidim drugu opciju...
Jel te medicinske sestre za medicinsku pomoć u kući rade uz naknadu u okviru neke službe pri domu zdravlja ili se angažuju potpuno privatno?
Kolica za tetku tek očekujem da će biti potrebna, za sada još ima kakvu takvu pokretljivost, vremenom sve slabiju, a treba preći sa njom onih dvadesetak metara do kola, pa od kola do lekara, zato želim da saznam na vreme o mogućnostima za dobijanje istih na korisćenje...
[ pri3rak @ 09.08.2009. 21:17 ] @
Citat:
zorg: Hvala dobri ljudi :)
Jel te medicinske sestre za medicinsku pomoć u kući rade uz naknadu u okviru neke službe pri domu zdravlja ili se angažuju potpuno privatno?

Pri domu zdravlja postoji tzv. sluzba kucne nege, ali to ti u principu ne radi posao.Ono sto ce tebi trebati je osoba koja ce sa tvojom tetkom provoditi 8h/dnevno, a to postoji samo u privatnom aranzmanu.Najbolje ja da ukoliko dodje do potrebe za takvom uslugom najmis osobu po preporuci.

Citat:
zorg: Hvala dobri ljudi :)
Kolica za tetku tek očekujem da će biti potrebna, za sada još ima kakvu takvu pokretljivost, vremenom sve slabiju, a treba preći sa njom onih dvadesetak metara do kola, pa od kola do lekara, zato želim da saznam na vreme o mogućnostima za dobijanje istih na korisćenje...

U nadolazecem periodu ces se na zalost upoznati sa mnogim ruznim stranam naseg drustva i nebrigom drzave za ostarela lica.Za svaku stvar koja ti bude potrebna ces morati mali milion nekih formalnosti da ispunis, ponekad cak i potpuno besmislenih do mere da ti vredjaju zdravu pamet.Za kolica konkretno ne znam, ali opet kazem sve sto ti od takvih potrebstina bude zatrebalo je najjednostavnije da kupis sam.U svakom slucaju za svako ortopedsko pomagalo se moras na prvom mestu obratiti odgovarajucem (tetkinom) lekaru opste prakse pa po uputstvu dobijenom od tog lekara krenuti dalje u proceduru.
[ Milos911 @ 10.08.2009. 10:30 ] @
Citat:
kada tetka izgubi pokretljivost skroz, ako legne u krevet - i sve teškoce koje idu uz to: nevoljno pražnjenje, dekubiti, demencija...

Ako dodje do ovoga mislim da ti je najbolje da nadjes neki dom u kome ce biti u u kome ce je paziti. Bio sam u slicnoj situaciji i mozda ce zvucati grubo ali veruj mi ne zelis to da gledas... Jos ako imas malu (ili relativno malu decu)... U bolnicu ne verujem da ce je primiti osim na par dana ako joj bude bas lose, ali i verovatno ce je otpustiti iz iste cim se stanje stabilizuje. Kucna nega koliko ja znam dodje samo da uradi neko previjanje ili nesto slicno. A ostatak vremena cete poludeti misleci da li je tetka ok. Znaci moj savet je 1.Dom, 2. Neko da je pazi umesto vas.

Citat:

Pokušaj da stvar sagledaš iz ove vizure:tu si,pri ruci,jednoj onemoćaloj staroj osobi,koja je u tvojim godinama bila,a ti ćeš u njene tek doći,činiš jedno bogougodno,plemenito delo,jer sve što tim starim osobama u takvim trenucima treba,je malo tvoje pažnje,razumevanja i trunčica ljubavi.
Ako budeš razumeo ovo što sam ti napisao biće ti mnogo,mnogo lakši taj teret.
Čini dobro,ne boj se,čini zlo,nadaj se...

Ovo stoji, ali i stoji da ukucani ne mogu normalno da zive ako ta osoba padne na postelju. Bzvz da deca dozivljavaju traume(a i odrasli). Mozda zvuci bezdusno ali tetka je vec stara i nazivela se. Vi je pazite najbolje sto mozete dok mozete. Kad nemognete vise prepustite to onima kojima je to posao.
[ bttp @ 11.08.2009. 00:00 ] @
Tu je potrebna osoba koja će provoditi ne 8h nego 24h/7. Možeš da nađeš preko oglasa ili po preporuci žene koje to rade za platu, ali s obzirom da tetka živi sa vama to nije prikladno rešenje. Da tetka živi sama onda biste mogli da platite ženu koja bi živela sa njom i radila to što vi radite za platu. Imaš mnogo žena bez posla kojima treba novac. To su žene između 50-60 godina, a rade to za recimo prosečnu platu, možda malo više plus svi troškovi potrepština za tetku i računi za život.

Druga opcija su ti domovi za stare ali to je u principu (pre)skupo za našeg prosečnog čoveka.