Slučaj spada, zapravo, u antologiju „neverovatno ali istinito”. Pre neki dan je, naime, pred šalter za kojim je Džim radio stupio čovek i predao mu vreću, uz odsečan nalog: „Trpaj pare u nju.” Primetivši da napadač nije izgovorio uobičajeno „ovo je pljačka”, blagajnik mu je zatražio da pokaže oružje. Kad ovaj to nije učinio, ostajući pri verovanju da je dovoljan samo preteći gest, Nikolson je preskočio pult i stuštio se za napadačem koji se dao u beg. Stigao ga je na ulici, uhvatio i predao policiji.
Kolege su ga dočekale kao heroja, spasioca kompanijine imovine. „Bio je sjajan, ali je nagrajisao”, čulo se i došaptavanje koje ga je zbunilo.
Kad je pozvan u službu za kadrovska pitanja, ponadao se nagradi za sprečenu pljačku. Ali dobio je najstrožu kaznu.
Uručen mu je otkaz. Uz obrazloženje da je prekršio pravilo institucije da su „zaposleni obavezni da sarađuju s napadačima i brzo im udovolje, kako ne bi u opasnost bili dovedeni životi klijenata i službenika”....
ala neki kontaju taj kapitalizam
lol
"svakog dana imaju ljudi kolache, a ovi drugi nemaju ni za burek"
"jer u SAD jedna polovina stanovistva nema sta da jede i mora da zivi na racun onog drugog dijela"
"i sad su pozajmili neke pare iz budzeta od tih siromasnih da bi sacuvali koliko toliko svoja bogatstva"
"jer nemozhe se gledati kako neki u iranu imaju tajkunska bogatstva i to amerika vise ne moze da tolerise, dok obican narod u iranu ima sta da jede i zdravstvo i skolstvo a u americi nema"
ne mogu vise,sve su biseri :)
ustvari idemo jos :)
"ona samo gleda kako to tu da pomogne i da nesto ako moze ucini za te ljude koji bore se protiv ovih sto se bore za svoju slobodu i svoj nacin zivota, jer to ne moze se vise gledati" cek,ko za koga,cega kako :)
"i sad, opet, vrlo je neprirodno, na primjer, u ameici svaki mozhe da zaradi koliko oce, ako oce moze i milijarder da postane"
"jer oni amerikacni nisu ljubomorni i nishta ne smeta ima kada neko drugi malo brecne se na njih, nego odmah po zubima, brale, pa da vidish, kako izgleda, i kao shto rekoh to su jedni simpaticni mirni ljudi, sve se zovu tom, dik, paul medju sobom"
"kao sto nalaze mili Bog, a to njima stoji i na novchanicama, Bog i njegov simbol i iskljucivo time placaju, ti meni pare, ja tebi milog Boga i to ti je to, vrlo inache jedni fini i simpaticni ljudi,"
"@ kontam o tom kapitalizmu, jeste ima tamo ljudi sa bogatstvom od nekoliko milijardi dolara. Samo zaboravili ste da napomenete da takvi milijarderi postoje i u Ruskoj Federaciji, u Kini, u Indiji, ovo samo radi reciprociteta, a znamo kako tamo zivi resto stanovnistva." pa da li je moguce ima mu slicnih
[Ovu poruku je menjao filip_caca dana 10.08.2009. u 10:36 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 10.08.2009. 09:35 ] @
Citat:
bttp
I to je Amerika...
Pazi, ako uzmes u obzir da u USA napadaci i te kako pucaju, jer svako moze da ima oruzje - regulacija ima potpuni smisao.
Zamisli da je napadac >imao< pistolj (a blagajnik to nije mogao 100% da zna jer nema rengen u ocima), i da je upucao tog lika kada je "zaskocio" i jos nekoliko ljudi, cisto da podvuce svoju poentu. Kako bi onda zvali tog blagajnika?
Idiot?
O da... takav lik ce verovatno poginuti negde od svog "herojstva".. samo sto njegov poslodavac ne zeli da dovede i druge u nepotrebnu opasnost.
[ Igor Gajic @ 10.08.2009. 19:14 ] @
Dakle, koliko ja razumem, policajci u banci su tu da lopove zastite od postenog naroda ?!?
[ vladd @ 10.08.2009. 19:26 ] @
Naravno, a ne da banka ima samuraja koji resava probleme i navlaci bedu na banku. Sta ako doticni krimos resi da se vrati i pronadje heroja, ali drugi put sa sacmarom.
Heroji i samostalci u vrsenju pravde treba da budu izolovani, posto ne postoji kriterijum gde stati. Doticni se nije zaustavio na svom radnom mestu, vec je napravio hajku po ulici, lovio i hapsio...pa kome treba takva dijabola.
Njegov gest je za neku neartikulisanu sredinu, gde je pravda svuda naokolo, i svako uzima i odlucuje sta i kako treba.
Za sredine mirnog gradjanskog drustva, gde svako radi svoj posao, to je asocijalno resenje.
Poz
[ Challenger @ 10.08.2009. 20:30 ] @
Mene samo interesuje dokle ce u RS trajati to "junacenje", "gradjansko hapsenje" i sl, posto je u poslednje vreme dosta popularno, cak i panduri ohrabruju takve poteze (verovatno im je u interesu - tako rade jos manje nego obicno, iako je to skoro nemoguce)... Verovatno dok neko ne bude ubijen, onda ce se pametnjakovici smiriti
[ bttp @ 10.08.2009. 23:54 ] @
Citat:
Challenger: Mene samo interesuje dokle ce u RS trajati to "junacenje", "gradjansko hapsenje" ...
He he, pa koliko ja znam "citizen's arrest" postoji kao institucija baš u Americi. Kod nas nisam još čuo za to.
A inače, ovaj službenik je budala što rizikuje život za tuđu imovinu, ali u pozitivnom smislu. Ipak je rekao da je opravdano posumnjao u to da pljačkaš ima oružje i ispostavilo se da je bio u pravu. Dati mu otkaz je svakako neprimereno, možda da su ga prebacili na drugo radno mesto za "kaznu" ali ipak otkaz za to što je uradio je u najmanju ruku nepravedno.
[ drbogi @ 11.08.2009. 10:59 ] @
Takvi likovi i takvi postupci su stvorili Ameriku, ali došlo novo vreme, drugačije vrednosti na ceni.
Njegov deda nije čekao plave mundire da koknu indijance, ponekad je morao i sam to da uradi, sigurno nije očekivao da će neki njegov daleki potomak i sam postati divljač za korporacijski odstrel. Tako se to završava kada imaš neresetovano istorijsko pamćenje, a još poveruješ u državni EPP.
[ Ivan Dimkovic @ 11.08.2009. 11:54 ] @
@drbogi,
Vidis, razlika izmedju "heroja sluzbenika" i njegovog cukun cukun dede je sto je njegov cukun-cukun deda imao "argumente" da bude heroj: neki Smith & Wesson ili nesto jos ozbiljnije :)
A ovako, biti heroj tako sto ces da se qrcis a najjace ti je oruzje hemijska olovka i mis za komp... nisam bas siguran da je to isto :)
[ klichko @ 11.08.2009. 12:12 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
A ovako, biti heroj tako sto ces da se qrcis a najjace ti je oruzje hemijska olovka i mis za komp... nisam bas siguran da je to isto :)
Apsolutno, ovaj pljačkaš je mogao ozbiljno da ga povredi sa tom vrećom za novac
[ Ivan Dimkovic @ 11.08.2009. 12:15 ] @
Mogao je da izvadi i Heckler & Koch i da malo prosara jer ga je imbecil bankar iznervirao :)
Znas ono.. u USA, gde skoro svaka budala moze da legalno kupi naoruzanje, a definitivno svaka budala moze ilegalno da kupi sta god hoce... nisam bas siguran da je pametno pretpostaviti da pljackas pljacka sa svojom dobrom voljom :)
[ klichko @ 11.08.2009. 12:19 ] @
to stoji, pogotovo ako se uzme u obzir da pljačkaši uglavnom ne pokazuju oružje, a posebno se zainate kad im blagajnici to zatraže, pa kažu "e, sad baš neću", i tako...
[ maksvel @ 11.08.2009. 12:22 ] @
A možda je čovek ("napadač") jednostavno hteo da isprazni svoj račun, pa poneo vreću Šta će što ne nosi utoku, nego samo karticu... I još bi "uhapšen"!?
[ Challenger @ 11.08.2009. 13:51 ] @
Citat:
bttp: He he, pa koliko ja znam "citizen's arrest" postoji kao institucija baš u Americi. Kod nas nisam još čuo za to.
A inače, ovaj službenik je budala što rizikuje život za tuđu imovinu, ali u pozitivnom smislu. Ipak je rekao da je opravdano posumnjao u to da pljačkaš ima oružje i ispostavilo se da je bio u pravu. Dati mu otkaz je svakako neprimereno, možda da su ga prebacili na drugo radno mesto za "kaznu" ali ipak otkaz za to što je uradio je u najmanju ruku nepravedno.
Ma budala u svakom slucaju (kao i ovi likovi sa linkova). Rizikuje zivot da ne bi banka pala koju milju. Ne znam zakon u Americi, ali kod nas bi to bilo krsenje zakona, jer je uhvatio lopova i drzao ga dok ne dodje policija. On je fakticki licu (lopovu) oduzeo slobodu, a nije sluzbeno lice koje ima ta ovlastenja i lopov bi ga za to mogao tuziti. Licno sam imao takvih problema, naravno, izigravajuci heroja.
[ Challenger @ 11.08.2009. 15:45 ] @
^
Citat:
Lišavanje slobode definisano zakonom
U Srbiji je građansko hapšenje dozvoljeno Zakonom o krivičnom postupku. U članu 266., gde se detaljno reguliše ovakav akt, navodi se da „svako ima pravo da lice zatečeno pri izvršenju krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti liši slobode”, ali i da se „lice lišeno slobode mora odmah predati istražnom sudiji ili policiji, a ako se to ne može učiniti, mora se odmah obavestiti jedan od tih organa”
Jbg ja nisam iz Srbije. Licno mi je inspektor to rekao. Lopovski zakoni.
Code: svako ima pravo da lice zatečeno pri izvršenju krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti liši slobode”
Malo je ovo skakljivo jer svako ne moze znati sta je krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, pa moze to sve ispasti kao u filmu Balkanski spijun :)
[ Beltrammi @ 11.08.2009. 17:08 ] @
paaa, on je dobio otkaz jer nije postovao protokol preduzeca. Na Zapadu vazi:
1. mind your own business
2. stay out of trouble
[ musicmaster @ 11.08.2009. 17:21 ] @
Ah, ti "divni" zakoni....
[ Beltrammi @ 11.08.2009. 17:29 ] @
zakon se mora postovati. Jedino nas on deli od haosa.
[ dava @ 11.08.2009. 17:45 ] @
Evo sad sam cuo vijest da je jedan "heroj" u Zapresicu ranjen dok je pruzao otpor pljackasu.
[ musicmaster @ 11.08.2009. 17:47 ] @
@Beltrammi
Zdrav razum nas deli od haosa. Ne zakoni.
A raznorazni zakoni, koliko ja mogu da primetim, pospešuju otuđivanja od zdravog razuma,
sve više i više..
[ Horvat @ 11.08.2009. 17:49 ] @
a sta bi sa onim
"duznost svakog gradjana je da pomogne coveku u nevolji"?
[ Challenger @ 11.08.2009. 18:34 ] @
^ Pa treba pomoci coveku u nevolji, ako je povredjen ili tome sl, a ne igrati se kauboja i indijanaca s lopovima/razbojnicima/kidnaperima... Za te slucajeve neka se obrate osiguranju i pandurima, za to ih placamo. Ili da raspustimo policiju, eventualno ostavimo one koji su zaposleni kao cuvari/strazari po zatvorima, pa sami resavamo probleme. Moze i tako
Citat:
Beltrammi: zakon se mora postovati. Jedino nas on deli od haosa.
Zavisi kakav je zakon. Moze i zakon da prestane da vazi i/ili da se izglasa novi.
Btw. ovo "mind your own business" treba uvesti u Srbiji pod hitno, i nepostovanje pravila sankcionisati maximalnim kaznama. Svi se u sve razumeju i "brinu tudju brigu"...
[ klichko @ 11.08.2009. 18:39 ] @
Citat:
musicmaster: Zdrav razum nas deli od haosa. Ne zakoni.
Dovoljno je da se dogodi jedna Katrina pa da "zdrav razum" dođe do izražaja
ili skorija domaća varijanta "razuma"
a o ratovima da i ne govorimo
[ Horvat @ 11.08.2009. 19:11 ] @
@ch...stoji to,ne treba uvek "izigravati junaka" ili sta god,ali opet praviti se blesav kad ne treba,a znati ko je komsiji kada bio... ;)
a policija naravno fino radi svoj posao,hvata krimose i zatvara ih,how yes no
[ drbogi @ 11.08.2009. 19:11 ] @
@Ivan Dimkovic
Citat:
Vidis, razlika izmedju "heroja sluzbenika" i njegovog cukun cukun dede je sto je njegov cukun-cukun deda imao "argumente" da bude heroj: neki Smith & Wesson ili nesto jos ozbiljnije :)
Najjači upotrebljen argument im je bio onaj koji su potegli iznad Hirošime i Nagasakija, pa nešto ne viidm da se izvršioci radova, proglašavaju herojima.
Uzalud braniš korporaciju, nije u tome štos. Glavni problem ovog dase je što nije sproveo zakon do kraja, što nije u nužnoj odbrani, pustio krv ovom pljačkašu i koknuo ga. To je bio jedini način da postane istinski heroj, ovako sve je sam obavio, ali stao na pola puta, nije pucao u srce, nije odsanjao američki san do kraja.
[ pisac @ 11.08.2009. 20:21 ] @
Upravo da su svi ljudi kao ovaj "ludi" lik, pljački i razbojništava bi bilo mnogo manje. Dotični krimosi su godinama hrabreni upravo tim nereagovanjem slučajnih prolaznika i drugih ljudi "kojima to nije posao". Počinju od razbijanja trafika (na koje niko ne reaguje lično, a dok stigne murja već je kasno), pa nastavljaju do pljački banaka i ko zna čega.
Da ga je neki slučajni prolaznik saseko u korenu dok je još kao dete razbijao trafike i razvijao svoju zločinačku narav, ne bi ni došao do te banke.
Naravno, ovo je samo deo problema. Drugi veći deo je celo društvo kome je novac najvažnija stvar na svetu, ali to je druga tema.
[ dava @ 11.08.2009. 20:41 ] @
↑ Znas li ti kolika je statisticka vjerovatnoca da najeb*s u takvim situacijama :)
[ Challenger @ 11.08.2009. 21:09 ] @
Citat:
pisac: Upravo da su svi ljudi kao ovaj "ludi" lik, pljački i razbojništava bi bilo mnogo manje. Dotični krimosi su godinama hrabreni upravo tim nereagovanjem slučajnih prolaznika i drugih ljudi "kojima to nije posao". Počinju od razbijanja trafika (na koje niko ne reaguje lično, a dok stigne murja već je kasno), pa nastavljaju do pljački banaka i ko zna čega.
Da ga je neki slučajni prolaznik saseko u korenu dok je još kao dete razbijao trafike i razvijao svoju zločinačku narav, ne bi ni došao do te banke.
Naravno, ovo je samo deo problema. Drugi veći deo je celo društvo kome je novac najvažnija stvar na svetu, ali to je druga tema.
A cemu onda sluzi policija, ako ce "slučajni prolaznik" da radi njihov posao? Zasto se bacaju pare na njih onda?
[ pisac @ 11.08.2009. 21:53 ] @
Zbog takvih razmišljanja ćete sve više gledati kriminal oko sebe.
[ Ivan Dimkovic @ 11.08.2009. 23:46 ] @
@pisac,
U toj USA sigurno svaki dan pogine po neki "heroj"... jedno je biti heroj a drugo je biti budala.
Ako hoces da budes heroj, nosi stoljpi sa sobom pa budi serif... Izigravati heroja u zatvorenom prostoru sa GOMILOM ljudi je BUDALASTINA. Jos nenaoruzan... ***ote, pa sta bi uradio da lopov pripuca? Stavio bi fasciklu sa dokumentima kao stit?
1000 stvari je moglo da podje kako ne treba, i to je jedan od razloga zasto banke od svojih sluzbenika traze da ne budu heroji:
a) Krimos je mogao da ima pojacanje
b) Krimos je mozda to radio prvi put pa se zbunio, ali bi u strahu/panici mogao da pripuca jer u panici/strahu dolazi do imulsivnih reakcija
c) Da je krimos pripucao, a "heroj" nije mogao 100% da zna da je krimos nenaoruzan - pomisli o nevinim zrtvama, odnesenim ljudskim zivotima i sudskim tuzbama
Sa jedne strane, slazem se sa tobom da kriminal ne treba tolerisati i precutkivati... ali jedno je nazvati muriju, ili se cak suprotstaviti ako te neko napadne, ako imas sa cime, recimo sa pistoljem... a sasvim je deseto izigravati "baju" u situaciji gde vrlo lako moze biti na desetine mrtvih kakva je ova.
E - vidis, ova poslednja stavka je sigurno bila na vrhu prioriteta HR-u i legalnom odeljenju u banci. Bolje je da otpuste ovog tzv. "heroja" nego da odaju utisak da i drugi treba da budu budale.
[ pisac @ 12.08.2009. 01:05 ] @
Citat:
pisac:Da ga je neki slučajni prolaznik saseko u korenu dok je još kao dete razbijao trafike i razvijao svoju zločinačku narav, ne bi ni došao do te banke.
[ Challenger @ 12.08.2009. 01:19 ] @
^ Ti si od onih sto veruju u onu narodnu "batina je iz raja izasla", jel' da? Gresis, u vecini slucajeva kriminalci (a i ostali, obicni, "normalni" ljudi) upravo suprotno reaguju, tj. nakon pokusaja "prevaspitavanja" dobijaju zelju da opet urade bas isto ili nesto jos gore, zelju za osvetom, itd. To nije ni resenje, a ni duznost "slučajnog prolaznika".
[ Ivan Dimkovic @ 12.08.2009. 08:25 ] @
Haha secam se dok sam ziveo na Karaburmi, skoro svi koje znam i koji su postali moskriji - neko ih je "sasekao" vise puta, jednog je cale odvaljivao od batina... pa nista :)
[ pisac @ 12.08.2009. 09:16 ] @
Citat:
Challenger: ^ Ti si od onih sto veruju u onu narodnu "batina je iz raja izasla", jel' da? Gresis, u vecini slucajeva kriminalci (a i ostali, obicni, "normalni" ljudi) upravo suprotno reaguju, tj. nakon pokusaja "prevaspitavanja" dobijaju zelju da opet urade bas isto ili nesto jos gore, zelju za osvetom, itd. To nije ni resenje, a ni duznost "slučajnog prolaznika".
Nisam.
Citat:
Ivan Dimkovic: Haha secam se dok sam ziveo na Karaburmi, skoro svi koje znam i koji su postali moskriji - neko ih je "sasekao" vise puta, jednog je cale odvaljivao od batina... pa nista :)
Znam i ja takve slučajeve. Zato su i takvi, zbog takvih roditelja.
Samo, znate, kako da vam objasnim, stvar je vrlo prosta: Ako je neko ubeđen da treba samo milicije da se plaši, a ne i "običnih" ljudi, onda ima mnogo više samopouzdanja da radi to što radi. Ako bi se neko plašio da će da ga zvekne u glavu prvi prolaznik kada otme tašnu nekoj babi, onda bi malo manje otimao tašne.
A takođe, ako neko nekažnjeno radi nešto godinama, postaće samo još gori.
To su vam dva-tri elementa koji utiču da od maloletnih delikvenata dobijamo punoletne kriminalce.
[ Ivan Dimkovic @ 12.08.2009. 09:27 ] @
Pisac,
U USA skoro svaka shusha nosi pistolj - gomila ljudi nosi pistolje, drzi ih u kuci, svako ko je malo bogatiji obicno ima i sacmaru "za ne daj boze" itd...
Dakle, tamo svaki krimos zna da ako upadne u neciju kucu - da postoji VELIKA mogucnost da bude i pripucano na njega.
Pa opet... nasilja koliko god hoces, provala u kuce koliko hoces - procentualno vrlo visoko u odnosu na "nenaourzane" evropske zemlje...
Sta ti to govori? To ti govori da krimosi ne razmisljaju kao ti i ja, nemaju takav logicki nacin zakljucivanja "mozda ce mene neko da napadne".
[ pisac @ 12.08.2009. 09:43 ] @
To ne govori to, već govori da tamo krimosi imaju mnogo veći potencijal nasilja, i da je američko društvo mnogo veći generator kriminala.
Svejedno, znam da će opet rasprava da ode u PM, a ja nešto ne želim da se razuđujem na 100 besmislenih rasprava.
Ovo moderno zapadno društvo podstiče ljude da gledaju samo svoju bulju, i da brinu samo o svojim problemima. Ovo moderno zapadno društvo namerno otuđuje ljude jedne od drugih. To je greška.
Zaključiću sa onim što sam već rekao: Da je više ovakvih likova sa početka teme, manje bi bilo kriminala.
Vi sada možete to da analizirate, da se podsmevate, da vičete da su to budale a ne heroji, ali to što sam rekao je činjenica. Da je više takvih - manje bi bilo kriminala.
[ Ivan Dimkovic @ 12.08.2009. 09:46 ] @
Zanimljivo
U tom "modernom zapadnom drustvu" generalno imas vrlo nisku stopu kriminala i nasilja....
A to oko gledanja svoje bulje - ma da, u nekim drugim drustvima samo gledaju kako ce da poginu radi opsteg dobra.
Skoro pa poeticno :)
[ pisac @ 12.08.2009. 12:01 ] @
Ohohohoho, a gde nalaziš ti te informacije lebati?
Generalno niska stopa kriminala? Hahahaha. Naravno, ako porediš sa banana kapitalističkim državama širom sveta, koje isto tako spadaju u "zapadno" društvo. Poredi ti to malo šire, sa drugačijim društvenim uređenjima i običajima.
A čuvanje samo svoje bulje i vi ovde praktikujete. Po principu: A što plaćamo policiju. Ahaaaa, divnoooo, znači hajmo da reagujemo samo ako je naša lična bulja u pitanu (a možda ni tad), a ako je komšijina onda ćemo kulturno da žmurimo.
Jooj, tek ćete vi videti kriminala (organizovanog) kako vam se uvlači u komšiluk, samo vi gledajte svoju bulju i nazivajte one koji nisu kao vi: ludacima.
[ Ivan Dimkovic @ 12.08.2009. 12:28 ] @
Citat:
pisac
Ohohohoho, a gde nalaziš ti te informacije lebati?
A ja se pitam gde li ti nalazis te antropoloske i socioloske studije o tome kako ljude u razvijenim zemljama vise boli dupe za "svoju bulju" nego negde drugde...
Ispada da si ti prosao kroz bar jedno 100-njak drzava i u svakoj radio socioloska ispitivanja... bezmalo jedan PhD mozes da raspises o tome.
Citat:
Jooj, tek ćete vi videti kriminala (organizovanog) kako vam se uvlači u komšiluk, samo vi gledajte svoju bulju i nazivajte one koji nisu kao vi: ludacima.
Ovo je vec spektakularan finish... bolji od onog "Amerika i Engleska, bice zemlja proleterska" - pisac sertifikovani prorok :)
Citat:
A čuvanje samo svoje bulje i vi ovde praktikujete. Po principu: A što plaćamo policiju. Ahaaaa, divnoooo, znači hajmo da reagujemo samo ako je naša lična bulja u pitanu (a možda ni tad), a ako je komšijina onda ćemo kulturno da žmurimo.
Tja, bas sam pomenuo na onoj temi o grebanju auta kako je jedna random zena zvala muriju jer je moja devojka samo dotaknula auto pri isparkiravanju... kako to ulazi u tvoju antropolosku studiju? Nije njen auto... imala svoja posla, isla negde sa detetom...
Ja koliko se secam, gomila nasih ljudi na "radu u inostranstvu" se zali kako su ljudi generalno drukadzije tamo i kako hoce da naprave s***** iako nije njihova stvar :)
[ klichko @ 12.08.2009. 12:58 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Tja, bas sam pomenuo na onoj temi o grebanju auta kako je jedna random zena zvala muriju jer je moja devojka samo dotaknula auto pri isparkiravanju... kako to ulazi u tvoju antropolosku studiju? Nije njen auto... imala svoja posla, isla negde sa detetom...
to se ovako rešava :P
[ musicmaster @ 12.08.2009. 14:10 ] @
Možda je taj bankar mnogo bio naložen na Police Academy i na Citizens on Patrol projekat..?
[ augustus @ 12.08.2009. 15:33 ] @
@Pisac je legenda :)))
Nego, Pisac, kad si ti zadnji put nekom drkadziji ocitao bukvicu, potukao sa njim ili se bar poreckao? Cisto da cujem rezultat :))
[ pisac @ 12.08.2009. 21:33 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:Ja koliko se secam, gomila nasih ljudi na "radu u inostranstvu" se zali kako su ljudi generalno drukadzije tamo i kako hoce da naprave s***** iako nije njihova stvar :)
Upravo ta osobina nemaca mi se mnogo sviđa. Nego šta nego treba da brinu o održavanju svog sistema i društva u što optimalnijem uređenju.
S tim da "drukanje" nije isto što i aktivno sprečavanje, a sem toga primer nije baš adekvatan.
Ovo je vec spektakularan finish... bolji od onog "Amerika i Engleska, bice zemlja proleterska" - pisac sertifikovani prorok :)
Samo prati i analiziraj trendove organizovanog kriminala u svetu.
Over and out.
[ Challenger @ 12.08.2009. 22:01 ] @
^ Hoces da kazes da je npr. u USA-i veca stopa kriminala nego u npr. Kini/Rusiji/nekoj drugoj (ex)komunisticko/socijalistickoj drzavi? Hehehehee, e stvarno si zanimljiv lik.
Btw. u Srbiji nesto slabo ima (ozbiljnog) organizovanog kriminala, uglavnom je zastupljen pilicarski :D
[ bttp @ 12.08.2009. 22:33 ] @
Citat:
Challenger: A cemu onda sluzi policija, ako ce "slučajni prolaznik" da radi njihov posao? Zasto se bacaju pare na njih onda?
Policija je utoliko uspešnija koliko ima dobru saradnju sa građanima. Policija koja nema nikakvu saradnju sa građanima je loša policija, odnosno loše obavlja svoj posao. Znači možeš ti da ih plaćaš koliko hoćeš, ako nemaju podršku i pomoć od građana, slaba vajda. Tako da ti je ovaj stav potpuno pogrešan.
[ Challenger @ 12.08.2009. 22:43 ] @
^ Naravno, ali da je to normalna saradnja (prijavljivanje, obracanje paznje na odredjene detalje i sl.) a ne da se saradnja svodi na to da panduri dodju "na gotovo", ubace krimose u maricu i odu da se igraju s njima u stanici, a da babe/dede/prolaznici vijaju naoruzane pljackase/narkomane/sta-ti-ja-znam-koga-vec. Ovde je totalno obrnuta situacija, panduri rade 2-5% radnog vremena, a za sve "uspehe" koje pripisuju sebi su zasluzni ili gradjani ili drukare ili konkurencija odredjene grupe. Ludilo.
Znaci, ili da pocnu da rade svoj posao (a gradjani da im pomazu koliko su u mogucnosti) ili svakom ko je napunio 18+ i prosao obuku dozvola za drzanje i nosenje oruzja, a pandurima otkaz i prevoz do prve njive/fabrike/rudnika ukoliko uopste zele nesto da rade (za promenu). Ostaviti samo par ekipa da privode i cuvare po zatvorima.
[ Ivan Dimkovic @ 12.08.2009. 23:17 ] @
Citat:
bttp
Policija je utoliko uspešnija koliko ima dobru saradnju sa građanima. Policija koja nema nikakvu saradnju sa građanima je loša policija, odnosno loše obavlja svoj posao. Znači možeš ti da ih plaćaš koliko hoćeš, ako nemaju podršku i pomoć od građana, slaba vajda. Tako da ti je ovaj stav potpuno pogrešan.
Naravno da policija treba da ima dobru saradnju sa gradjanima.
Medjutim ako imas likove koji skacu na pljackase u bankama to nije saradnja, nego suludo dovodjenje gomile ljudi u nepotrebnu opasnost. Ogromna vecina tih pljackasa banaka budu brzo uhvaceni i ovako i onako, a sa nekakvim junacenjem se samo povecava mogucnost upotrebe vatrenog oruzja i poginuca potpuno neduznih ljudi.
U takvim operacijama >CAK< i specijalne policijske snage vrlo oprezno upadaju - sa procenom opasnosti i kontrolom bilo kakve eskalacije - sa debelim razlogom, kako bi se umanjila kolicina zrtava.
Kakvo znanje o tome ima jedan bankarski cata? Nikakvo... e to je upravo razlog zasto ljude ne treba ohrabrivati da to rade i ovakvim idiotarijama ne treba davati legitimitet.
Nije to otimanje tasne nekoj zeni na ulici, pa da priletis i isprebijas lika - vec potencijalna situacija sa taocima i upotrebom oruzja na zatvorenom prostoru sa gomilom ljudi... totalno neuporedive stvari.
[ bttp @ 12.08.2009. 23:32 ] @
Ja baš nisam siguran da su ljudi u globalu toliko hrabri da se posebnim propisima mora sprečavati njihovo junačenje. Većina ljudi su kukavice i takvi bi ionako postupili kako je u ovom slučaju propisano. Znači po tvojoj priči ispada da je svet prepun "loose cannon" tipova koji jedva čekaju da naiđe neki pljačkaš ili razbojnik pa da se obračunavaju sa njim. Ja sam uveren da je potpuno suprotno i da su ljudi poput ovog lika s početka priče jako retki.
Drugo su ljudi koji štite svoju imovinu pa se suprotstavljaju pljačkašima, tipa vlasnici menjačnica/radnji itd. na koje se razbojnik namerio. Ljudi koji će se žrtvovati da štite tuđu imovinu na ovaj način su izuzetno retki.
[ Ivan Dimkovic @ 13.08.2009. 08:57 ] @
Citat:
bttp
Znači po tvojoj priči ispada da je svet prepun "loose cannon" tipova koji jedva čekaju da naiđe neki pljačkaš ili razbojnik pa da se obračunavaju sa njim. Ja sam uveren da je potpuno suprotno i da su ljudi poput ovog lika s početka priče jako retki.
Vidis, jednoj banci - koja ima recimo 10000 zaposlenih je dovoljan jedan "loose cannon" na pogresnom mestu i da se napravi tesko s***** - recimo situacija sa taocima ili jos gore - masovna pogibija, zato sto je neko bio "hrabar" i skocio na lopova u banci.
A ti propisi po bankama tamo ocigledno postoje jer je bilo problema - nisu nastali tek tako sto je neko razmisljao o tome kako treba da se ponasa cata, vec se sigurno desilo neko golemo s***** sa potpuno nepotrebnim zrtvama.
Jedno je da branis svoju licnu imovinu u situaciji 1:1 - a drugo je da izigravas supermena u situaciji gde lako moze da pogine mnogo ljudi. Cak ni panduri ne bi olako skocili na lopova u banci nego bi osigurali situaciju da dodje do sto manje eskalacije i potencijalnih zrtava.
I sve se to radi sa razlogom - jer se s***** vec desilo ko zna koliko puta. Takve stvari se uce na greskama, na zalost.
[ bttp @ 13.08.2009. 11:13 ] @
Pa očigledno da ti propisi ne sprečavaju loose cannon tipove da "rade svoju stvar". Ko još u tim trenucima razmišlja o bankinom načelu (policy) po pitanju lopova.
[ Ivan Dimkovic @ 13.08.2009. 11:20 ] @
Mozes to tako da gledas, a mozes i ovako - da je taj lik nagradjen, sve TV stanice bi brujale o tome - a USA je puna budaletina copycat-ova... :)
[ bttp @ 13.08.2009. 11:22 ] @
Čisto sumnjam a i nisu morali javno da ga nagrađuju, a tek nisu morali da mu daju otkaz.
You can't stand by and let something like this happen. The man had picked on a helpless old person and I didn't want him to get away.
'I managed to grab his arms, I pushed them down through his T-shirt and pinned them behind his back.
'He was shouting "you have got the wrong man", but the old lady was saying ''no you haven't''.
'I took him to a church hall nearby and a man there locked him in the office.'
Mr Kouassi, from Manor Park, Sheffield, who is 5ft 9in tall and ten and-a-half stone, arrived in the UK from Togo in 2006 and has been given Home Office permission to stay for five years.
He added: 'I don't consider myself to be a hero. I was just doing what I have been taught to do.
Samo nemojte reci da ima razlike izmedju banke i starice od 70 godina...
Lopov je lopov.
[ Ivan Dimkovic @ 13.08.2009. 13:58 ] @
Pa ima razlike - velike.
Lopov u banci moze da napravi masakr ako si pogresno procenio situaciju - a jedan bankarski cata je definitivno sve samo ne strucno lice za adekvatno resavanje takvih situacija.
Zato i postoje timovi ljudi koji razresavaju takve stvari - bas zbog toga sto je ko zna koliko ljudi izginulo uludo zbog pogresnih procena.
[ Dalibor81 @ 17.08.2009. 17:59 ] @
Generalno se slazem sa "pisac", priroda mog posla je dosta drugacija od obicnog pandura, naime: bavim se licima koja nisu nasi drzavljani, ali doslo je do sukoba dva (da kazem fizicka lica, strane drzave), kada pridjem da razresim situaciju, utvrdim da jedno lice poseduje kamion za transport automobila, a ovo drugo poseduje automobile koje vozi prvo lice! (zajedno putuju) Nije vazno koji prelaz je u pitanju, bitno je da se oni pobise oko destinacije, jer je vozac "garantovao turu" do BG, a ovaj lik je hteo do Aleksandrovca! No izbi tuca, ja kao u uniformi reko da resim sukob, naredim im da voze do carinskog centra, i tamo da vozac preda auta na carinjenje, (kontam usput ce se dogovoriti), i resim sve! AL KUR**, nasrnu na mene, i posle kratkog lupetanja po mojoj glavi odose, a ja naje*** i pored toga dobih 2 meseca 20% od plate, jer nisam smeo da reagujem silom pre nego sto obavestim prvu stanicu policije! jebeno je to kada se bijes a NECES da se bijes!