|
[ Flo33 @ 15.08.2009. 14:21 ] @
| Stize mi preko USPS-a nekih 20ak kg stvari. Kako se placa carina sad? Koji je uopste postupak? Stize ti obavestenje iz poste, i sta onda? Inace to su neki deo za auto, dvd player i neka dzidzabidza za daljinsko paljenje motora. Jel se placa porez?
Hvala na info |
[ ventura @ 15.08.2009. 15:48 ] @
Ako pustiš da ide redovnom procedurom (zbirno carinjenje) platićeš maksimalnu carinsku tarifu od 30%, i na to sve 18% poreza. Ako ti je roba vrednija, i hoćeš da se cimaš, možeš da radiš odvojeno carinjenje gde će ti se roba cariniti po realnoj carinskoj stopi za tu vrstu robe, ali tu onda imaš fiksne troškove usluga carinjenja/špedicija/tovarni listovi i raznorazna čuda... Porez u svakom slučaju moraš platiti, pitanje je samo koliko ćeš platiti carinu.
Update: Sad videh da je u pitanju USPS a ne UPS... U tom slučaju roba automatski ide pod 30% carine + usluge carinjenja + porez, i tako ocarinjena ti stiže u lokalnu poštu gde platiš sve troškove i preuzimaš robu. (i sve to pod uslovom da se nikome ne svidi to što si poručio... u slučaju da se nekome u lancu svidi sadržaj tvoje pošiljke, ista će biti veoma lako zagubljena...)
[ robert63 @ 15.08.2009. 17:20 ] @
Ja mislim da "stepen Carinjenja nema veze sa zivotom,,,,,,,,,,niti sa Pravilnikom Carinarnice Srbije !"
Ako to /i kad to prodjes,,,,,,,,,,,javi se da Ti svi mi izjavimo Saucesce !
EEEeee moj bato,,,
Balkan Nije Geografska Lokacija,,,
Vec : Stanje duha !----u datom Momentu !!!--
i zavisi na koju je nogu ustao Carinik,,
PS:
To vazi samo ovde---!!!!!!,,,,
A NE i u Uredjenim Drzavama-Evrope !!!!!!
[ Flo33 @ 15.08.2009. 19:21 ] @
Zar carina nije 20% Ventura? I na sta ja plaćam porez? Zar porez nije plaćen u US kad je kupljeno? Taj deo mi nije jasan. Ili treba da uzmem onda povracaj poreza? I koliko su te ''usluge carinjenja''? Jel to isto procentualno, ili fiksna rata? Paket sam osigurao, tako da me taj deo oko nestajanja ne brine.
[ optix @ 15.08.2009. 19:38 ] @
Sva tehnicka roba koja je meni stizala bila je 10% carina + 18% PDV + carinska taksa. Sve je uvek stizalo, i tako je bilo carinjeno svaki put... bez leve noge carinika i sl.
Postupak zavisi od metoda koji si odabrao preko USPS-a. Ukoliko je Express Mail International, donose ti robu na vrata (doduse ne znam kako ide za 20kg), placas odmah sluzbeniku. Inace (ili ako nisi tu), ostave ti onaj zuti papiric da si dobio posiljku, odes u postu u predvidjeno vreme, platis dazbine i podignes paket.
[ Horvat @ 15.08.2009. 19:42 ] @
@flo,ali nisi u ovoj drzavi platio porez ;)
ti [mozda] mozes traziti povrat poreza iz us...
[ ventura @ 15.08.2009. 19:54 ] @
Citat: Flo33: Zar carina nije 20% Ventura? I na sta ja plaćam porez? Zar porez nije plaćen u US kad je kupljeno? Taj deo mi nije jasan. Ili treba da uzmem onda povracaj poreza? I koliko su te ''usluge carinjenja''? Jel to isto procentualno, ili fiksna rata? Paket sam osigurao, tako da me taj deo oko nestajanja ne brine.
Carina varira od 0% pa do 30% u zavisnosti od vrste robe. Porez si sigurno platio u USA, ali to nema nikakve veze sa porezom u Srbiji. Inače povraćaj poreza u USA ne postoji.
Usluge carinjenja ne znam tačno kolike su preko pošte, ali to je red veličine 50 evra kad ide preko kurira (UPS, DHL, FedEx i sl.)...
[ Horvat @ 15.08.2009. 19:56 ] @
@ventura mislis uopsteno ili na robu? na robu mozda,ali znam da su likovi koji su radili preko onog work and travel in usa, dobijali porez nazad po povratku kuci [ne momentalno]
[ Ivan Dimkovic @ 15.08.2009. 20:05 ] @
To su sasvim razliciti porezi.
Ovde se prica o porezu na promet (Sales Tax) koji postoji u USA - i USA ne vraca taj porez nazad turistima.
U Evropi se mahom koristi porez na dodatnu vrednost (PDV a-ka VAT/MwST/IVA, etc...) koji se drugacije obracunava i moguce je dobiti nazad pare ako si turisticki boravio u EU.
Prakticno gledano - kada kupis robu u USA i uvozis je ovde placas nas PDV (18%) + carinu (0-30%, u zavisnosti od tipa robe) + neku fiksnu sumu za carinjenje / speditera.
[ Horvat @ 15.08.2009. 20:06 ] @
nisam znao,hvala
[ spulkan @ 15.08.2009. 20:11 ] @
Čisto radi informacije:
U USA u principu ne postoji povraćaj poreza. Međutim, nekim državama - npr. Luizijani, iz ovih ili onih razloga je dozvoljeno da daju "TAX FREE" stranim turistima. Najlepše je što pare dobijaš odmah, na za to određenim punktovima, nevezano da li u tom trenutku izlaziš iz zemlje. Mi smo u Nju Orleansu našli jedan u nekom šoping molu. Dođeš sa pasošem i računom i dobiješ keš na ruke. Divota :)
[ Flo33 @ 15.08.2009. 20:23 ] @
Ok, Optix, a koja tehnika, nasao sam na sajtu carine (koji krš od stranice btw) da su računari i neke komponente 8%. I kako se računa onda auto deo? Znači porez mora dva puta.
Inače ako je bitno, to je auto dvd.
Edit: Da ne bude zabune, ne misli da je dvd player auto deo, nego i jedno i drugo su u paketu
[ optix @ 15.08.2009. 20:49 ] @
Mrezna oprema...
Za auto delove pogledaj http://www.upravacarina.rs/srpski/zakon/CarinskaTarifa2008.pdf strana >770
Sales TAX opet zavisi gde i kako si kupio, online prodavnice (pa i ebay prodavci koji salju u inostranstvo) ga obicno ne naplacuju.
[ robert63 @ 15.08.2009. 21:07 ] @
@Flo33,,,
Ako Ti prezivis ovo,,,,
a ne dobijes Cir na zeludcu,,
i na 12-Palacnom,,,,,
Onda Si pravi Frajer____Balkan-Misterije !!!
[ Flo33 @ 15.08.2009. 21:12 ] @
Necu da dobijem nista, i da platim 60% vise meni se isplati, bice jeftinije nego kupiti to isto ovde. Ali hvala na brizi
[ dexxx @ 16.08.2009. 13:28 ] @
Spediterske usluge kostaju oko 4000 din.
Svako ko bi pokusao da naplati dosta vise, jednostavno bi pokusao da te odere.
Hvala optix-u na lepom linku, tu mozes da vidis kolika ti je tacno car stopa za svaku robu pojedinacno koja ti stize (gledaj kolonu gde pise STOPA CARINE - jer roba dolazi iz USA).
Licno nisam nikad imao negativno iskustvo sa kradjom ili nestankom robe, a do sada sam uvozio ihaj-haj robe, mahom skupe tehnike.
[ tdjokic @ 16.08.2009. 16:42 ] @
Juce mi je stigao paket vrednosti 50 dolara. Carina 1.000 dinara, ali su se na to nadovezali razni troskovi za carinsku obradu, administrativne takse, aerodromske usluge itd., pa je ceo trosak skocio cak na 6.000 dinara. Spediter je svoju uslugu naplatio samo 1.000 dinara + dostava robe na adresu 500 dinara. A nemam uslova da to organizujem da ide preko redovne poste.
Dakle, jasno je ko nas dere - ni spediter, ni preduzece koje mi je nabavilo robu u SAD, spakovalo i poslalo ovamo (njihova provizija je smesnih 500 dinara!) nego DRZAVA.
[ Flo33 @ 16.08.2009. 19:03 ] @
Koliko ja kapiram, spediter nije ukljucen u moju pricu, jer idem preko redovne poste. Kako god, da hvala Optixu, nisam ni stigao da pogledam link, veceras cu. Djokicu, ti si na 50$ dao 100$ dazbina??! Meni je vrednost paketa nesto preko 1000$, budu li zacepili vise od 500$ dazbina, necu ni podici paket, pusticu da se vrati nazad i donecu ga rucno. Dexxx, i ti si isao preko USPS-a? Kazes da ti je carina bila 10% na tehniku? Jel bolje onda da kazem da odvoje robu u par paketa, da ne bi ono djuture lupili carinu na ceo paket?
Update, DHL, UPS, i ostali su trazili 800$ za isporuku samo:)) Redovnom postom je oko 150$ i osiguranje 10$ stize za 8-10 dana
[ optix @ 16.08.2009. 20:58 ] @
Ne placas usluge speditera kada ide preko poste, a preko poste ide kada ide preko USPS-a. Ima ta taksa carinjenja i eventualno neka sitna od poste, ali to nije vise od 500-600din sve zajedno.
[ ventura @ 16.08.2009. 21:43 ] @
Citat: Flo33:
Update, DHL, UPS, i ostali su trazili 800$ za isporuku samo:)) Redovnom postom je oko 150$ i osiguranje 10$ stize za 8-10 dana
Mala digresija na rok isporuke... Kad ti stigne roba (i ako ti stigne) onda napiši, ovako zvučiš previše optimistično... Mnogo toga mi je nestalo preko domaćih pošta, tako da DHL uopšte nije skup... DHL za 20 kilograma robe iz USA do Srbije bi te koštao $276.83, osiguranje uključeno u cenu.
Vezano za iznos dadžbina, ako postoji faktura sa robom, ili ako carinici procene da to stvarno vredi $1000, samo carina i porez bez propratnih troškova će te izaći oko 500 dolara... Neverovatno mi je da o tome nisi razmišljao pre nego što si poslao robu, bar da se raspitaš kako i šta...
[ Flo33 @ 16.08.2009. 23:03 ] @
Gledaj, nisam ja optimista, nego sam napisao sta njima pise za rok isporuke. Neka nestane, ja sam USPS-u platio osiguranje na 1000$, dalje nije moj problem. DHL mi je davao cifru od 780$ + špediteri itd ovde. Naravno da sam razmišljao, sem što nisam znao da u US nema povracaj poreza, ali i nebitno, evo po tvojoj racunici me sve izadje 1000$+500$+150$=1650$ = 1162€ samo jedna stavka iz pošiljke košta ovde oko 1000€. znači da su mi ostale dve gratis. Razumeš?
[ donmarkone @ 17.08.2009. 15:47 ] @
Da da razumemo :)
Evo sta mene zanima , narucujem sitnice neke , sa ebay vec neko vreme . Sve stize uredno , jedino sam sa slusalice platio otvaranje paketa 60~ etak din . E sad ovo sto vi pominjete (spediteri porezi ) ide na posiljke koje su vecih gabarita ili kako se kome zalomi ?
[ tdjokic @ 17.08.2009. 19:24 ] @
Ja licno nemam drugog izbora, jer robu kupujem preko poznate posrednicke firme, kojoj placam ovde, u dinarima sve, a nemam mogucnosti za neke druge nacine.
Ostali, koji sami nabavljaju, nekad zaborave da naznace kako da im se salje, pa im oni otuda salju kako misle da je bolje. Nekad ljudi i naznace, pa dodje do nesporazuma, pa ide preko DHL i slicnih i onda se zaglavi kod speditera i ostalo...
Naravno, USPS ima na sajtu ogranicenja za velicinu, a verovatno i ostali.
[ Flo33 @ 17.08.2009. 20:16 ] @
Na kilazu izapreminu koju sam ja narucio stvarno je mnogo bilo preko UPS-a I DHL-a, zato sam poslao sve kolegi na kućnu adresu, on prepakovao (tj prepakovaće, još jedan artikal nije stigao) i proslediti USPS-om ovamo. Da sam išao preko kurirskih službi mnogo bi ispalo, ne bi se isplatilo. Inače u SLO danas je predloženo ukidanje poreza na obuću, odeću, tehniku, i još neke stavke.. Čisto da se vidi do kojih granica država radi za običnog čoveka.
[ netman @ 18.08.2009. 07:43 ] @
Izgleda da kuriske sluzbe stvarno nisu skupe, kad na svaki drugi nacin postoji mogucnost da ne vidite robu koju ste platili.
Tako sam ja polovinom juna narucio iz USA 2-3 parfema i imao neki free delivery by airmail, naravno taj paket nikada nisam video.
Zvao sam postu, carinu, koga sve nisam, i nista! Kazu da ne postoji evidencija sta je stiglo u zemlju, a da sam pokusao nesto sto drzavi nije u interesu sigurno bi imali svu evidenciju! - KRIMINAL!
[ Flo33 @ 18.08.2009. 08:50 ] @
A jesi ti dobio priznanicu da je roba isporucena uopste posti? Nemam pojma, moze i to biti opcija. Evo pratim na sajtu USPS-a kako se krece paket, i sve je redovno zabelezeno, doduse to je sve transport po USA. Mada sumnjam da bi bilo nesto drugacije internacionalno. Ako nestane kod nas u posti, bar znas kome da se na..... mame. Iskreno, da ne postoji mogucnost osiguranja paketa, ne bi nikada isao obicnom postom, ovako nije problem i da se zagubi.
Ne znam kakva je politika kod nas, ali sam primetio da se u US ne zatvara tracking sve dokle krajna destinacija, tj. porucilac ne potpise. Svega ovde ima, ali mi nije jasno da niko ne preduzima nista povodom tih silnih nestanaka. Razumem ja da se zagubi, ode na pogresno mesto, ali toliko...
Prosto mi je neverovatno to bahacenje.
Sve u privatnike treba. god, i za 2 parfema da mi zafale, a da niko ne refundira siguran sam da bi i direktor poste imao glavobolju.
[ ventura @ 18.08.2009. 09:41 ] @
Citat: Flo33: Evo pratim na sajtu USPS-a kako se krece paket, i sve je redovno zabelezeno, doduse to je sve transport po USA.
I to se jedino i može videti... Kada paket izađe iz USA, nema više trackinga.
Citat: Flo33:
Mada sumnjam da bi bilo nesto drugacije internacionalno. Ako nestane kod nas u posti, bar znas kome da se na..... mame. Iskreno, da ne postoji mogucnost osiguranja paketa, ne bi nikada isao obicnom postom, ovako nije problem i da se zagubi.
Pa šta ćeš im? Nije mi jednom falio paket, i kad sam primao i kad sam slao... Ja sam prijavljivao policiji, dolazio sa policajskim inspektorima u glavnu poštu, i sve što urade je otvore ulaznu knjigu pristiglih pošiljki, pregledaju - aha vidiš da tvoj paket nije ovde, nikad nije ni stigao do nas, šta mi imamo sa tim i to je to... Dalje možeš da se žališ upravi vodovoda, a od USPS-a kad pokušaš da zatražiš naplatu osiguranja oni će ti reći da su uredno isporučili paket i da nemaju ništa sa tim... Ako kojim slučajem pristanu da ti vrate novac, vratiće ti samo po fakturi koja je pratila robu, a i to je procedura koja jako dugo traje... Sigurno bar 45 dana se čeka da se vidi da li će se pošiljka pojviti negde, pa tek onda kreću u proceduru refunda koja traje masu vremena...
Evo ti jedna anegdota... Ja sam pre 5-6 godina prodavao naočare online i iste slao iz Srbije... Recimo svakog dana je tu bilo 5-10 paketa... I sad ja dolazim na glavnu poštu, donosim sve to na carinsko odeljenje, carinici otvaraju pakete, opa naočare, probavaju ljudi kako im stoje, pa odu u susednu kancelariju da se pogledaju na ogledalo... Pa poneko odnese nekoj koleginici da i ona proba, pa onda svako proba svaki model, pa komentari, pa sve to traje nekih 15-20 minuta i uz sve to ja stojim tu pored svojih paketa... Zamisli onda šta rade kad nisi tu, i koliki im je problemda uzmu ono što im se svidi... Jedino što je tu nezgoda što ne mogu da uzmu samo jednu stvar koja im se sviđa nego moraju ceo paket, koji najverovatnije završi u smeću...
[ žutokljunac @ 18.08.2009. 10:06 ] @
Citat: ventura:Ja sam pre 5-6 godina prodavao naočare online i iste slao iz Srbije... Recimo svakog dana je tu bilo 5-10 paketa... I sad ja dolazim na glavnu poštu, donosim sve to na carinsko odeljenje, carinici otvaraju pakete, opa naočare, probavaju ljudi kako im stoje, pa odu u susednu kancelariju da se pogledaju na ogledalo... Pa poneko odnese nekoj koleginici da i ona proba, pa onda svako proba svaki model, pa komentari, pa sve to traje nekih 15-20 minuta i uz sve to ja stojim tu pored svojih paketa... Zamisli onda šta rade kad nisi tu, i koliki im je problemda uzmu ono što im se svidi... Jedino što je tu nezgoda što ne mogu da uzmu samo jednu stvar koja im se sviđa nego moraju ceo paket, koji najverovatnije završi u smeću...
Ne mogu da verujem. I ja sam pre 5-6 godina prodavao naočare. Uzimao sam od Avangliona u Beogradu i paketima slao u Bosnu. Uvek sam radio 1000 komada po turi. Tada sam nabaljao prosečno 5DM/komad. Pakovao sam po 200 komada u paket, i uvek slao 5 paketa. Nisam išao u Bosnu već sam imao razrađenu šemu, jer je ovaj sačekivao. Jednom mi se desilo da sam krenuo put Bosne i rekoh, ajde kad već idem da prenesem jedan paket od 200 komada. Uhvate me na Rači naši carinici. Fora je što sam ja kardio hirurg, i to školovan, a ovi likovi što su radili na Rači su svi redom bili iz onog mesta iz koga je i Kertez. To je bio šou koji su to lopovi i bezobraznici. Da ne prepričavam... jesam načinio carinski prekršaj jer nisam ništa prijavio ( mada sam imao uredno sve fakture sa plaćenim porezom i naravno carinom jer je roba stizala iz Mađarske )... ali najveća fora je bila kad sam ppzd što mi je jedan carinik rekao... pa ko te bre jbe što ne radiš na carini, evo mi nemamo škole pa radimo... i ja odlučim da mi pišu prijavu... i da mi oduzmu robu. Rekoh, e sad vam ništa ne dam, pa taman da odležim u zatvoru. Ubeđivanje je trajalo oko pola sata, a epilog je bio da su mi vratili 40 pari naočara, a onih 160 komada sebi u džep. Kad sam se vraćao cela smena nosi moje naočare. Jajare su to bez presedana.
Eh da, a kad napisa kako probaju kako im stoje, umro sam od smeha. Kod mene su svi, ali svi, od carinika, pandura ulazili u onu kućicu i isprobavali. Pa da vidiš riba uđe u carinskoj uniformi, pa isprobava 20 minuta naočare, i naravno, uzme i samo izađe. aaaa hahahahaha pa sve isto čoveče... jao kad se samo setim... dođe mi da sa automatskom puškom dođem i da završim u crnoj hronici.
[Ovu poruku je menjao žutokljunac dana 18.08.2009. u 12:05 GMT+1]
[ Flo33 @ 18.08.2009. 10:06 ] @
A ti stojis i gledas? Verovatno bi stajao i gledao da su uzeli par komada kao porez na carinu?
Jel se ti bojis carinika?
[ Flo33 @ 18.08.2009. 10:10 ] @
I ti ne mozes da verujes?! A cinis prekrsaj, i moras da cutis jer oni cine prekrsaj nad tvojim prekrsajem? Vidi se da si carinik. Skolovan doduse
[ žutokljunac @ 18.08.2009. 10:23 ] @
Da prijatelju, ali ja sam da bih preživeo bio prisiljen da tako nešto radim. Nemoj da mi soliš pamet, majke ti. Ja sam bio švercer u ovoj priči, a oni carinici. Da radim taj posao, na pamet mi ne bi palo da uzmem tuđe naočare. A još manje da uzmem 160 pari naočara.
Samo nemoj da mi odgovaraš, ali ti je palo na pamet da švercuješ. Da jeste, palo mi je, ili to ili da radim kao fizički radnik, ili da kradem i ubijam.
[ Flo33 @ 18.08.2009. 10:39 ] @
Citat: žutokljunac: Fora je što sam i sam carinik, i to školovan, a ovi likovi što su radili na Rači su svi redom bili iz onog mesta iz koga je i Kertez.
[Ovu poruku je menjao žutokljunac dana 18.08.2009. u 11:17 GMT+1]
Ja sam shavtio da si carinik?
Citat: žutokljunac: Da jeste, palo mi je, ili to ili da radim kao fizički radnik, ili da kradem i ubijam.
A fizicki rad je isto kao i ubistvo i kradja?
[ žutokljunac @ 18.08.2009. 10:46 ] @
Nisam... na diplomi mi piše da sam kardio hirurg, ali taj posao nikada nisam radio. Na tim mestima su radili ovi fini i pošteni bez diplome. U opisanoj situaciji, ja sam švercer. :) A i ne misliš valjda sam trebao da budem na njegovom mestu, kad vidiš da sam šljam, švercer i prevarant. Nego da se mi manemo nadmudrivanja. ;)
[Ovu poruku je menjao žutokljunac dana 18.08.2009. u 12:07 GMT+1]
[ Flo33 @ 18.08.2009. 13:09 ] @
Citat: žutokljunac: Nisam... na diplomi mi piše da sam kardio hirurg, ali taj posao nikada nisam radio. Na tim mestima su radili ovi fini i pošteni bez diplome. U opisanoj situaciji, ja sam švercer. :) A i ne misliš valjda sam trebao da budem na njegovom mestu, kad vidiš da sam šljam, švercer i prevarant. Nego da se mi manemo nadmudrivanja. ;)
[Ovu poruku je menjao žutokljunac dana 18.08.2009. u 12:07 GMT+1]
Prijatelju, nemoj da se ljutis, nisam mislio nista lose za tebe licno, ali kao sto se iz tvog posta vidi, ti si carinik, i radio si carinske prekrsaje i pljujes kolege. Niko ovde (nadam se) nije Milan Tarot da zna da si ti bio nezaposleni carinik, sto je slozices se razlika, i da si svercovao da bi preziveo. Mada ni to nije opravdanje, bolje da si fizikalisao, nije to sramota.
Da se vratimo na temu, nikada nisam imao problema sa carinicima, a godisnje sam na 20ak razlicitih carina minimum. Ni posta mi nije davala glavobolje, tako da se nadam da ce biti i sad, ako ne, postoje mehanizmi naravno za zastitu od bahatih sluzbenika, i velika je greska sto se slabo koriste.
Hvala na datim informacijama, nadam se da ce koristiti i nekome jos, pogotovo ako dozvole pay-pal u Srbiji. I zao mi je zbog vasih nedaca sa postom i carinom, ali treba se boriti za sebe.
Edit: Ne znam zasto si izmenio da ti na diplomi pise da si carinik, nije to sramota ako si posten. Ako si neposten, sramota je biti i taj kardio hirurg sto si naknadno dopisao.
pozdrav
Edit2: Sad vidim da si i u pocetnom postu izmenio recenicu da si ti carinik. Nije lepo menjati postove kada ti neko odgovori na isti. Ako zelis da navedes vodu na svoju vodenicu, da ispadne nesto kako nije, reci, obrisacu i moj post i tvoj quote.
[ žutokljunac @ 18.08.2009. 17:53 ] @
Citat: Flo33: Nije lepo menjati postove kada ti neko odgovori na isti. Ako zelis da navedes vodu na svoju vodenicu, da ispadne nesto kako nije, reci, obrisacu i moj post i tvoj quote.
Ma ništa ja ne navodim. OpušĆeno bre. :)) Znaš onaj vic: Cariniku rođendan, i drugari carinici se dogovaraju šta da mu kupe. Prvi kaže, ajde da mu kupimo neki skup mobilni. Ovi svi u glas, ma malo je bre. Drugi predloži da mu kupe neki dobar auto. Kad svi u glas, ma malo je to, bre. Treći predloži da mu kupe neki mali stan. Opet svi u glas, malo je. Četvrti kaže, ej, ajmo da mu damo da radi prvu smenu na Rači... kad svi u glas, uuuu mnogo je bre!
[ Flo33 @ 18.08.2009. 19:43 ] @
Danas sam pričao kolegi taj vic baš:) i on me bledo gleda, kaže-ne razumem kako je dnevnica više od auta:)) Kanađani :)) nemaju smisla za humor. Ili za carinike.
[ ventura @ 19.08.2009. 10:03 ] @
Citat: Flo33: A ti stojis i gledas? Verovatno bi stajao i gledao da su uzeli par komada kao porez na carinu?
Jel se ti bojis carinika?
Hm, kakvo je to pitanje? A šta drugo da radiš prilikom carinskog pregleda osim da stojiš i gledaš? To je identičan pregled kao na granici kad te zaustavi carinik i pregleda ti auto... Nemaš nekih opcija osim da staneš pored i gledaš.
[ Flo33 @ 19.08.2009. 13:29 ] @
Da, slazem se, i zna se sta je njihov posao. To svakako nije isprobavanje naocara, davanje koleginicama da probaju i sprdanje. Ako si svestan svoje ispravnosti (u carninskome smislu) ne razumem zasto cupkati i gledati sta rade? Slazem se da mogu da ti zagorcaju zivot, ali nema razloga dozvoliti im. Ne znam, moje misljenje. Na Makedonskoj granici je jedan pokusavao verovatno da iskamci pare, pa mi pregledao pasos 20 minuta, digao sam galamu do Grcke, ili me hapsi, ili me pustaj, al me nemoj hebati
[ ventura @ 19.08.2009. 17:28 ] @
Citat: Flo33: Da, slazem se, i zna se sta je njihov posao. To svakako nije isprobavanje naocara, davanje koleginicama da probaju i sprdanje. Ako si svestan svoje ispravnosti (u carninskome smislu) ne razumem zasto cupkati i gledati sta rade? Slazem se da mogu da ti zagorcaju zivot, ali nema razloga dozvoliti im. Ne znam, moje misljenje. Na Makedonskoj granici je jedan pokusavao verovatno da iskamci pare, pa mi pregledao pasos 20 minuta, digao sam galamu do Grcke, ili me hapsi, ili me pustaj, al me nemoj hebati
Pa oni imaju toliko legalnih načina da ti zagorčaju život, pogotovo ako dolaziš svaki dan, i pogotovo ako živiš od toga...
Evo pod jedan, oni su tamo 8 sati svaki dan. Šta ih košta da i tebe nateraju da budeš 4-8 sati tamo sa njima čekajući da oni obave pregled... Ili čak da te ostave u drugu smenu, ili za sutra, ili za 15 dana... Nemaju nikakav zakonski okvir unutar koga moraju odraditi pregled... Čak i mislim da imaju pravo i da pošalju robu na ispitivanje ko zna gde, koje traje ko zna koliko... I šta ti imaš od toga da im se inatiš i tražiš nekakvu pravdu... To što rade jeste izuzetno neprofesionalno, ali ti se niukom slučaju ne isplati da isteruješ nekakvu pravdu i svoja prava (kojih imaš jako malo, ili nemaš uopšte).
Carinici imaju to diskretno pravo da odluče šta cariniti i kako, i kakvu dokumentaciju tražiti... On može glat da ti traži kompletnu dokumentaciju za svaki par naočara pojedinačno... Pa ti onda pravi izvozne papire za svaki par, što ti se naravno ne isplati, i ne bi ni mogao to da radiš...
Itd itd...
To za granicu ako je stvarno tako onda si imao debelu sreću... Taj je bio izuzetno dobre volje da pored namere da ti uzme pare, i pored tvog arogantnog ponašanja da te pusti... Taj prelaz Bogorodica kod Đevđelije znam i više nego dobro, i znam šta sve oni rade... Mogli su za početak da ti rastave auto, bukvalno svaki šraf da odvrnu, da ostaneš preko noći kod njih, čak i da ti napakuju nešto ako im baš ideš na q... I opet ponavljam, šta imaš od toga? Ok. vidiš da je seronja i da hoće pare. Znaš da si čist, praviš se budala 10-15-20 minuta, otvaraš šta ti kaže, pustiš ga da on rovari, i na kraju kad vidi da od tebe nema ništa pustiće te jer samo gubi vreme sa tobom, a za to vreme je mogao još dvojicu da 'obradi'...
[ žutokljunac @ 19.08.2009. 17:45 ] @
Citat: Flo33: Ako si svestan svoje ispravnosti (u carninskome smislu) ne razumem zasto cupkati i gledati sta rade? Slazem se da mogu da ti zagorcaju zivot, ali nema razloga dozvoliti im.
Možeš tako da se ponašaš samo ako turistički prelaziš granicu bez da imaš neku robu koja podleže carinskom postupku. Da se baviš trgovinom, nekim uvozom/izvozom, na pamet ti ne bi palo da isteruješ pravdu. Mogu da ti, ako ništa drugo odugovlače carinski postupak, da ti traže gomilu dokumentacije, ateste, da ti drže robu na terminalu koji se plaća, itd.
[ Flo33 @ 19.08.2009. 19:17 ] @
Ventura, ok, ogradiću se od te export varijante, rekao sam da mogu zagorčati život, ali svakako necu dozvoliti nekom balvanu da me zajebava. Pa neka je carinik, policija, i Predsednik. Ako će da rastura neka ga rastura, ali ponižavati neće. Uostalom, ne da se njima da baš svašta rade, jer imaju kontrolu i oni, i nije im svejedno. Ipak njima dnevno dođe X osoba koje same plate mito, bez da ih pita neko. Sve ovo pričam ako si svestan da ne činiš prekršaj. Ako ideš s tim da se provučeš sa nečim, pogni glavu i '' Yes sir, no sir''
Jedini put kada sam imao problem je, doduše ne carina, nego imigraciono mi tražilo da pokažem kako sam dobio vizu u Kamerunu, a nije mi u pasošu viza za Kamerun. I to je bila moja greška jer nisam nosio stari pasoš sa tom vizom, objasnio im lepo, priznao grešku i ništa, samo mi je rečeno da treba da se nosi i stari pasoš sa predhodnim vizama.
Dobro, odosmo od teme, samo bih konstatovao da iako sam dosta putovao, nisam primetio da je naša carina nešto gora i bezobraznija od drugih. Opet verovatno zavisi i kojim poslom si kod njih, i kakve namere imaš.
Pozdrav
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|