[ inobradovic @ 18.08.2009. 18:29 ] @
nameravam da uvezem auto reno kangu sa volanom na desnu stranu pa me interesuje da li mogu da ga uvezem carinim i registrujem na srpske tablice a da ne prebacujem volan na levu stranu ?
[ vidan kv @ 18.08.2009. 18:30 ] @
Možeš.........pozzzz!
[ Nemanja Radojevic @ 21.08.2009. 11:57 ] @
Naravno da možeš. Čak i po novom zakonu, automobili sa volanom na desnoj strani će moći regularno da se registruju, jer nigde u svetune postoji uredba o zabrani registracije automobila sa suprotnom stranom volana.
[ Ivan Dimkovic @ 21.08.2009. 12:16 ] @
Citat:

jer nigde u svetune postoji uredba o zabrani registracije automobila sa suprotnom stranom volana.

U Nemackoj ne mozes da registrujes vozilo sa volanom na desnoj strani - mozes samo da ga vozis ako ima strane table :)
[ Nemanja Radojevic @ 21.08.2009. 12:23 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: U Nemackoj ne mozes da registrujes vozilo sa volanom na desnoj strani - mozes samo da ga vozis ako ima strane table :)

Moguće.
Jbg. ja sam pročitao da nigde ne postoji takva uredba i da eventualno pri registraciji mora da se lepi nalepnica na automobil da bi ostali vozači bili upozoreni (upoznati) da se radi o vozilu koje ima volan na suprotnoj strani.
[ bakara @ 21.08.2009. 12:40 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: U Nemackoj ne mozes da registrujes vozilo sa volanom na desnoj strani - mozes samo da ga vozis ako ima strane table

Krajnje vreme bi bilo da i kod nas donesu takav zakon, ali valjda jos nismo imali neku strasnu nesrecu pa nije bilo potrebe
[ HoT_Steppa @ 21.08.2009. 15:40 ] @
Sta ce sve ljudi da rade da bi ustedeli par stotina evra...
[ StORM48 @ 21.08.2009. 16:18 ] @
Citat:
Nemanja Radojevic: Jbg. ja sam pročitao da nigde ne postoji takva uredba i da eventualno pri registraciji mora da se lepi nalepnica na automobil da bi ostali vozači bili upozoreni (upoznati) da se radi o vozilu koje ima volan na suprotnoj strani.

Kod nas ne postoji uredba, ali ne postoji ni ta nalepnica.
Ali se iskreno nadam da će ta budalaština konačno biti zabranjena. Kakve ja koristi imam od nečije nalepnice, kad on krene u preticanje i raspali me direktno pri nekoj sumanutoj brzini, jer situaciju ispred nekog kamiona može samo da zamišlja.

Pozdrav
[ eee @ 21.08.2009. 16:22 ] @
U novom zakonu toga jos nema.

Ali u novom zakonu ne pise sta ce automobil morati da zadovoljava da bi prosao tehnicki pregled. Verovatno i taj pravilnik/zakon/sta vec treba da se donese (posto ga nisam nasao nigde). Nadam se da ce ubaciti nesto i za ove sa desnim volanom. Makar da obavezno osiguranje placaju jedno 5x skuplje.
[ etjen @ 21.08.2009. 19:56 ] @
Citat:
StORM48: Kod nas ne postoji uredba, ali ne postoji ni ta nalepnica.
Ali se iskreno nadam da će ta budalaština konačno biti zabranjena. Kakve ja koristi imam od nečije nalepnice, kad on krene u preticanje i raspali me direktno pri nekoj sumanutoj brzini, jer situaciju ispred nekog kamiona može samo da zamišlja.

Pozdrav

100% tačno. Volan na desnoj strani je direktno ugrožavanje svog i tuđih života. Baš me zanima da li će ih dotaći novi zakon...
[ eee @ 22.08.2009. 08:15 ] @
Upravo sam poslao pitanje da li je i kako regulisana upotreba vozila sa volanom na desnoj strani po novom zakonu. Preko sajta vlade srbije, posto nisam nasao gde drugde. Videcemo da li ce neko odgovoriti. Posto ih ima ko pleve, valjda je neko zaduzen da prati i sta se desava na sajtu :)
[ etjen @ 22.08.2009. 09:27 ] @
odlično, obavesti nas...
mada, ko zna da li ćeš dobiti neki smislen odgovor ili klasično ''još uvek se ne zna...''
[ vidan kv @ 22.08.2009. 13:06 ] @
Citat:
Nemanja Radojevic: Naravno da možeš. Čak i po novom zakonu, automobili sa volanom na desnoj strani će moći regularno da se registruju, jer nigde u svetune postoji uredba o zabrani registracije automobila sa suprotnom stranom volana.
...ne može ni u Rusiji.......
[ pudar @ 22.08.2009. 23:11 ] @
Svi koji imaju nesto protiv desnog volana ili nisu probali ili nisu zasluzili da imaju vozacku dozvolu.Kakve veze ima sa koje strane sedite,ako poznajete pravila i posedujete vozacke sposobnosti.Sofersajbna je simetricna,desno sediste je od leve strane auta isto udaljeno koliko i levo od desne-sta je tu problem? Nemate osecaj gde vam se nalazi leva strana auta? Nije problem u autu,problem je u vama! Vezbajte,ljudi,vezba cini majstora. Sednes iz Astre u Vektru,pa je neobicno,treba ti malo da se naviknes.Ne mozete da menjate brzine levom rukom? Pa kako je,sirotim,levorukim ljudima koji moraju da menjaju desnom!? Kako je sa preticanjem? Ne moze da se pretice,onako,džukacki sa branika uz sirenu-mora da se napravi kulturno rastojanje od par metara i imate dobru preglednost bez izlazenja u levu traku. Zasto ne zabraniti traktoristi da vozi traktor kad ne sedi na levoj strani-i on je opasnost u saobracaju.Nas problem nije levi-desni volan,vec manjak saobracajne kulture i pitanje vozacke sposobnosti ucesnika u saobracaju,tako da prica o ugrozavanju zivota je smesna.Zasto se ne vodi prica o 90% praznoglavih ludaka koju jure kroz centar grada preko 200/h na dva tocka(ili na jednom!),jer taj vodi i sebe i drugog direktno u smrt! Ova hajka protiv desnog volana je,verovatno,posledica ljubomore i sluzi za utehu svima koji su kupili "levake",a mogli su da prodju 50-60% povoljnije.
[ Marko_L @ 23.08.2009. 01:06 ] @
Pa nije baš da je svejedno. Da je tako, onda bi se i na engleskom, indijskom, australijskom... tržištu podjednako prodavala i vozila sa volanom na levoj strani, ali nije tako, već se za te zemlje specijalno proizvode vozila sa volanom na desnoj strani, dok se za ostale proizvode vozila sa volanom na levoj strani. Jel misliš da je to slučajno, po sistemu bacili ljudi novčić da vide na koju stranu da stave volan za određeno tržište ? Ne, nego jednostavno postoje razlozi zašto je to tako, a to su pre svega smanjena preglednost, posebno prilikom preticanja, kao i u raskrsnicama. To nema veze sa tim ko je kakav vozač. Onaj ko na našim putevima vozi auto sa volanom na desnoj strani, uvek je rizičniji nego vozač istog iskustva i sposobnosti koji vozi normalan auto i to je to. I ne vidim zašto uopšte ubacuješ u priču motocikliste koji jure 200 na sat i druge problematične vozače koji krše saobraćajna pravila. Jeste, i oni ugrožavaju druge i svakako ih treba kažnjavati, ali to ne znači da ako ima takvih, treba sad svako da uzme i ugrožava bezbednost u saobraćaju, recimo vozeći auto sa volanom na desnoj strani, jer eto ima i gorih. To je kao da vidiš na vestima da je neko opljačkao banku i onda ti odeš i obiješ trafiku, pravdajući se time kako eto ima i gorih od tebe.
[ pudar @ 23.08.2009. 02:13 ] @
Prica o motociklistima,bahatim i losim vozacima je vazna da se skrene paznja na to ko je opasan u saobracaju.Naravno da iskljucivo ima veze ko je kakav vozac.Kad otvoris novine,upalis TV,uplasis se od zabrinjavajuceg broja nesreca i svi oni voze levi volan,a ipak ne vredi-problem lezi u onom ko sedi iza volana! Sto se tice trzista i podneblja sa desnim volanom-ne prodaju se podjednako levi-desni,ali ti niko ne brani da tamo vozis levi! U Engleskoj sam vidjao automobile uvezene iz Francuske sa levim volanom.Niko od njih ne misli da je to opasno,samo smo mi u Srbiji pametnjakovici i sve tumacimo na najkretenskiji nacin.Samo jos da zabranimo ulazak u zemlju i strancima sa ovog podrucja i resili smo dobar deo nasih saobracajnih problema i da ih nateramo da parkiraju na granici svoje ljubimce i dalje se voze rent-om,bus-om,taxi-em.Naravno,treba organizivati timove koji ce biti obuceni da daju objasnjenja da su oni jesu nasi gosti,ali predstavljaju opasnost u nasem saobracaju(izvinite,gospodo,vas volan je mnogo opasniji od nasih pijanih i drogiranih vozaca koji se krecu u suprotnom smeru jednosmerne ulice i kruznog toka i uz to prolaze na crveno svetlo kao da je zeleno svojim ljubimcem na dva ili cetiri tocka i ne obaziru se na znak policajca koji je u raskrsnici ili ih zaustavlja!).Tako nam je i u porodici-uvek se dobra deca "gaze",a olosu se daje sansa.Koji smo mi divljaci...
[ StORM48 @ 23.08.2009. 02:39 ] @
Oj-haa... Ti si se izgleda baš našao prozvanim po pitanju položaja volana?

Što se mene tiče, možeš Ti voziti i ležeći u gepeku (dok si u svom dvorištu), ali činjenice su činjenice, a one jednostavno govore da Ti ne možeš imati ni blizu dobru preglednost situacije na putu, isto kao što u Engleskoj ne možeš imati dobru preglednost sa volanom na levoj strani.

Imaš li neki problem da sagledaš činjenično stanje, ili trebamo da razvijamo teoreme potkrepljujući ih grafikonima i crtežima ugla zahvaćene vizure iz pojedinih perspektiva?

Mislim - hej - baš me zanima kako neko zamišlja tu priču "drži distancu pri preticanju..."?
Ma naravno - ja se nikad nisam vozio na suvozačkom sedištu, pa ne znam kako to izgleda, a plus trebam da se molim Bogu da veliki i neshvaćeni Fanđo iz suprotnog smera zaista i zna da vozi svoju novu (premda naopaku) igračku, koju je kupio jer je još jedan iz garniture onih "neće oni mene da zayebu za mojih 40%...".

Braniti pravo na naopake automobile u svetlu povremenih poseta nekih stranaca sa takvim automobilima (koji ovde generalno spadaju u statističku grešku) je krajnja smejurija, nedostojna komentara.

A "iskustvo & znanje"... da, da... verujem. Kad se voziš na potezu (recimo) Čačak-Užice, pazi da ne poverujem da u onim šestostrukim krivinama možeš da napraviš distancu i nešto vidiš. Ako je i napraviš, ona ne može biti posebno velika, a "opipavanje" situacije se svodi na lagano "istrčavanje" u suprotnu traku, odmeravanje brzine onoga koji ide u susret (ako je daleko) i onda ubrzavanje i preticanje (recimo) kamiona ili autobusa. Takvih "iskusnih & dobrih" vozača imamo za izvoz - to su isti oni koji voze sa točkovima u debalansu, bez oba retrovizora (nepotrebno, jer oni odlično voze i bez toga), bez svetala u po noći (jer oni odlično vide, čak i kad spavaju), a posebno oni koji voze sveže nafilovani "antifrizom" (šljivovica™ & loza™)... sve stručnjak do stručnjaka.

Ako si Ti mislio da se sva problematika svodi na (praktično beznačajno) odmeravanje gabarita ka levoj strani, bojim se da nisi kadar da uopšte diskutuješ o bezbednosnim rizicima koje bi samo nešto masovnija upotreba ovakvih automobila donela.

A poređenje sa "manijacima na putu"... khm... valjda je rezon - pošto već imamo dovoljno manijaka, koja hiljada više neće značajno ugroziti statistiku?

Pozdrav

P.S. Nego, nisam znao da imati volan na desnoj strani automatski znači da je za volanom deva Marija lično, bez ikakvih iskušenja i poroka u životu (pošto je očigledno da si vozače podelio na problematične (pijanci, divljaci etc) i "desnovolance", koji su već od rođenja predodređeni da budu bezgrešne duše)?

[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 23.08.2009. u 11:00 GMT+1]
[ eee @ 23.08.2009. 08:00 ] @
Saobracaj u Srbiji je prilagodjen volanu na desnoj strani. Tacka. To sto u zakonu ne pise da volan mora biti na levoj strani se zove rupa u zakonu. Rupa koja treba da bude zakrpljena.. A to sto nekima treba crtati i dodatno objasnjavati da je to tako i nikako drugacije govori sve o njima.

Svaki, ali svaki "desnjak", popularno nazvan, koga sam ja video na ulici, obilazi tako sto se pomeri do desne ivice i sa te strane osmatra da li mu neko nailazi. Jb mu se da li ce neko to da protumaci kao sklanjanje u stranu i ostavljanje prostoda da ga neko obidje. Pa zar treba sad svi da bacamo graske da li se taj ispred mene sprema da obilazi ili me propusta da ga obidjem???

To sto je sacica "sirotana", koje pas nema za sta da ujede, resila da se qrci u skupim automobilima, koje verovatno nema para ni da odrzava, je prica o mentalitetu Srbina.
[ Chieftec @ 23.08.2009. 09:03 ] @
Citat:
pudar: Ova hajka protiv desnog volana je,verovatno,posledica ljubomore i sluzi za utehu svima koji su kupili "levake",a mogli su da prodju 50-60% povoljnije.

Da, da, da, ba si pogodio :) Strasno sam ljubomoran :) Pa tako neku nakaradu ne bih vozio ni da mi placa neko. Bolje dostojanstveno peske ili u gradski prevoz.

Nego to kada neko kupi kola sa desnim volanom mi lici kao ona reklama za neku nagradnu igru kada neki lik nasloni kartonsku sliku mercedesa a klase sa bilborda na neka raspadnuta kola, pa kao prica sa komsijama, pa onda vetar srusi sliku :)

Ili umesto devojke imas lutku na naduvavanje :)

Ili nesto mozes da priustis kako treba ili ne mozes, a registraciju ovoga svakako treba zabraniti.
[ Ivan Dimkovic @ 23.08.2009. 09:21 ] @
Citat:
pudar
.Naravno da iskljucivo ima veze ko je kakav vozac.

Naravno, ugao i preglednost nemaju nikakve veze, pa svaki Fandjo i Sumaher iz Srbije umeju da voze i bez retrovizora, sedista, ma mogu i vezanih ociju...

I meni se cini da ce se ova kratka epizoda sa desnjacima zavrsiti vrlo tuzno po neke :)
[ xspeed @ 23.08.2009. 10:19 ] @
Ma dobri su desnjaci,al za delove
[ sasa022 @ 23.08.2009. 10:40 ] @
Citat:
xspeed: Ma dobri su desnjaci,al za delove

Narocito u varijanti 3 u 1

Inace i "desnjak" moze prilicno bezbedno da se vozi kod nas,ako se vozi lagano i bez zurbe.

Oni koji stalno negde jure ili se qr** napravice sr*** mnogo pre nego neko ko lagano vozi "desnjaka".
[ Goran Mijailovic @ 23.08.2009. 10:49 ] @
Meni nije jasno kako on moze da išta vidi kada obilazi kamion ili autobus, što je neko već pomenuo ovde?
[ etjen @ 23.08.2009. 10:53 ] @
pa i ne može, a i plus svi voze neke grdosije od kola...
[ pantic68 @ 23.08.2009. 11:22 ] @
Citat:
Goran Mijailovic: Meni nije jasno kako on moze da išta vidi kada obilazi kamion ili autobus, što je neko već pomenuo ovde?

Moze da se uzdrzi od preticanja ako ne vidi sve sto treba da vidi.
[ pudar @ 23.08.2009. 11:25 ] @
Zao mi je,ljudi,sto nemate vise iskustva u ovoj prici pa da mozete ravnopravno da diskutujete o temi.U mojoj porodici se vec 30-ak godina voze pararelno levi-desni volan(otac vozio desni,majka i deda levi),tako da sam ja odrastao i na jednom i na drugom.Od 16 godina zvanicnog vozackog iskustva,9 godina vozim "desnjake" i mislim da sve te ocene koje ste dali,date su pausalno,bez ikakvog iskustva u tome i s' puno predrasuda.Svakodnevno sam 10-12 sati za volanom na razlicitim putevima,tako da slobodno smem da komentarisem saobracaj i vozace.Sve sto sam napisao o opasnostima u saobracaju je,nazalost,nasa svakodnevnica.Ja ne odustajem od desnjaka,nemam para za bacanje,ali je najbolje da svako vozi sta mu je volja.pozzz...
[ Goran Mijailovic @ 23.08.2009. 13:32 ] @
Ma svaka tebi cast, nego meni je cudno kako je to uopste dozvoljeno u zemlji Srbiji s obzirom na realnu opasnost koju voznja takvih vozila donosi. I to nema veze s tobom vec je jednostavno to tako, kad krenes u preticanje ne vidis ko ti dolazi u susret.
[ pantic68 @ 23.08.2009. 16:24 ] @
Realno preglednost jeste smanjena pa je potrebna opreznija voznja ali se kao i kod obaveznih svetala postavlja pitanje gde je granica bezbednosnih mera. Na motociklu je preglednost mnogo bolja pa hajde da se zabrane automobili ili jos bolje kompletan saobracaj. Sta raditi sa englezima koji bi sa svojim autom da izadju iz zemlje, oni su dupla opasnost. Nemci bas preteruju sa kojekakvim propisima i homologizacijama a nisam bas primetio da su postedjeni saobracajki.
[ Marko_L @ 23.08.2009. 17:24 ] @
A pa ne možeš porediti motocikl i automobil. Čak ni dva automobila različite klase, konstrukcije i ispravnosti neće dati pravo poređenje. Recimo, ne možeš uzeti pa porediti da li je neki Yugo sa volanom na levoj strani, ali sa neispravnim kočnicama, bezbedniji od potpuno ispravnog automobila sa volanom na desnoj strani. Oba vozila doprinose nebezbednosti, svaka na svoj način. Opšta nebezbednost u saobraćaju je zapravo kumulativna, tako da to što ćeš ti uzeti ispravan automobil sa volanom na desnoj strani, neće neutralisati onog što vozi automobil sa neispravnim kočnicama, već naprotiv, dodaćeš koji procenat opštoj nebezbednosti u saobraćaju.

A što se tiče Engleza, pa sve i da hoće ne mogu svojim automobilom napustiti zemlju, jer su na ostrvu :) U stvari mogu, da plate transport vozila avionom ili brodom, ali ne verujem da iko normalan to radi, jer mu se više isplati da koristi rentacar u zemlji u kojoj putuje ili pak taxi. A i ako baš hoće svojim kolima, to i nije neki problem, jer on će tuda voziti par dana, za to vreme voziće dosta pažljivije nego obično i to je to. Međutim, neko ko uveze vozilo sa volanom na desnoj strani, on verovatno planira da ga vozi duže vreme i takav je već mnogo veća opasnost, jer će se voziti svakodnevno, verovatno pažljivije na početku, ali vremenom će se opsutiti i dovoljno je da jednom krene u preticanje na slepo i da ugrozi i sebe i onog ko mu ide u susret.

To što neko sebe smatra extra vozačem nimalo ne umanjuje činjenicu da su vozila koja imaju volan na suprotnoj strani od one na kojoj je predviđeno za određene puteve jednostavno nepregledna i uvek će predstavljati veći rizik, nego vozač istih karakteristika, znanja i iskustva koji vozi normalan auto. Tačka. Meni samo nije jasno kada je život ovde postao toliko jeftin da su ljudi spremni da stavljaju i svoju i tuđe glavu u torbu, samo da bi uštedeli 2.000-3.000 evra, ako i toliko. Naravno, isto važi i za one koji voze tehnički neispravne automobile, tipa loše kočnice, istrošene gume, propali amortizeri... oni su još gori jer rizikuju za mnogo manje para. No, to opet ne opravdava ove što uvoze auta iz Engleske, jer kao što rekoh, nebezbednost je kumulativna i volani na desnoj strani neće neutralisati neispravna vozila, ove što ne pale svetla kada je smanjena vidljivost, ludake na 2 točka što voze 200 na sat i sve ostale, već naprotiv dodaće fin procenat na opštu nebezbednost.

Mada, mi smo generalno narod koji obožava da traži opravdanja u svemu i svačemu, pogotovo u drugim, pa tako neko kad opljačka trafiku, pravda se time što je neki tamo opljačkao banku (valjda da pokaže kako postoje i veći pljačkaši od njega), kad neko prevari nekoga, pravda se time što živi u prevarantskoj državi gde svako svakog vara (pa valjda može i on), kad neko napravi saobraćajni prekršaj, pravda se time što je neki tamo političar prošao na crveno i zgazio nekoga... itd., itd. Isto tako i ovi što uvoze dešnjake i svesni su da su takvi automobili na našim putevima nebezbedni, pravdaju se time što je "sve više ludaka koji prolaze na crveno svetlo" ili time što motociklisti piče 200 na sat. Pa ako ćemo po toj logici, onda se za sve može naći opravdanje, jer uvek može i gore... recimo serijski ubica koji je ubio 30 ljudi, svakako nije gori od onog koji je ubio 40, kao što onaj koji je silovao jednu ženu srednjih godina, nije gori od onog što je silovao 5 devojčica... ali to što ima i gore, svakako nije opravdanje za ove prve.

Isto tako se i taj volan na desnoj strani (da se razumemo, ne pravim paralelu sa ubicama i silovateljima, da ne bude zabune, već sam ono samo naveo kao primer), ne može pravdati time što postoji gomila još nebezbednijih učesnika u saobraćaju. Doduše, zakon ih još uvek ne brani, tako da ovi što uvoze i voze "dešnjake" ne rade ništa ilegalno i tu se ne može prigovoriti, ali to ne znači da tako treba i da ostane. Jednostavno treba doneti zakon po kome vozilo sa volanom na pogrešnoj strani nije tehnički ispravno i gotovo, pa samim tim niti može da prođe tehnički, niti da se registruje i onda bi valjda ova pomama za "englezomobilima" prestala.

[Ovu poruku je menjao Marko_L dana 23.08.2009. u 18:44 GMT+1]
[ popiosam @ 23.08.2009. 18:14 ] @
Citat:
Marko_L

A što se tiče Engleza, pa sve i da hoće ne mogu svojim automobilom napustiti zemlju, jer su na ostrvu :) U stvari mogu, da plate transport vozila avionom ili brodom, ali ne verujem da iko normalan to radi, jer mu se više isplati da koristi rentacar u zemlji u kojoj putuje ili pak taxi. A i ako baš hoće svojim kolima, to i nije neki problem, jer on će tuda voziti par dana, za to vreme voziće dosta pažljivije nego obično i to je to. Međutim, neko ko uveze vozilo sa volanom na desnoj strani, on verovatno planira da ga vozi duže vreme i takav je već mnogo veća opasnost, jer će se voziti svakodnevno, verovatno pažljivije na početku, ali vremenom će se opsutiti i dovoljno je da jednom krene u preticanje na slepo i da ugrozi i sebe i onog ko mu ide u susret.

[Ovu poruku je menjao Marko_L dana 23.08.2009. u 18:44 GMT+1]

O cemu ti to? Naravno da mogu da napuste zemlju, trajekt je oko 50 funti, a mogu i podzemnim tunelom gde je cena nesto skuplja.
Hteo bih da dodam da se vozila sa desnim volanom ne mogu registrovati u Slovackoj, Litvaniji i Makedoniji (za Nemacku iskreno nisam znao ali verovacu Ivanu na rec)

[ Marko_L @ 23.08.2009. 18:34 ] @
E vidiš, nisam imao pojma da se tim tunelom prevoze i automobili. No, to ne menja činjenicu da je to privremeni prolaz i boravak, verovatno dan ili par dana, a ne uvoz. Čisto sumnjam da se u Francuskoj masovno uvoze automobili sa volanom na desnoj strani, kao ni u Engleskoj automobili sa volanom na levoj.
[ popiosam @ 23.08.2009. 18:41 ] @
Sigurno da ces tesko videti Engleza koji vozi /levaka/ a i Francuzi se nesto ne ubijaju od uvozenja automobila iz Engleske, ali zato ih u velko broju izvoze ( i spasavaju engleze velikog problema koji imaju sa polovnim automobilima) Poljaci, Ukrajinci, Moldavci, Rumuni, Bugari, Srbi....i njima slicni))))
[ milancle @ 23.08.2009. 19:39 ] @
Moje misljenje je da su desnjaci generalno rizicna kategorija u saobracaju ali, takodje da ne mora da ima nikakve veze gde je volan ako je vozac normalan. Kao sto neko vec rece, ako vidis pretici ako ne vozi iza kamiona. Samo je pitanje ko je spreman da vozi iza istog od Cacka do Uzica. I sta ce ti onda auto ako ne mozes da obidjes kamion... Tako da nisam ni za ni protiv. Ali od volana na desnoj strani jedino je gori volan na levoj koji je vec bio desno! To je vrh.
[ inobradovic @ 23.08.2009. 20:18 ] @
vidim da se tema bas zahuktala a ja sam je pokrenuo iz razloga sto mogu da kupim jeftin reno kangu postarski sa dva sedista i koristio bi ga za transport i drndanje po neasvaltiranim i lose asvaltiranim putevima pa se ne ispalti davati velike pare za takve stavari a da ipak bude auto u dobrom stanju da ne provede vise vremena kod mehanicara nego na putu a za to resenje je najpovoljnije vozilo sa volanom na desnoj strani jeftino a u odlicnom stanju za male pare.

[Ovu poruku je menjao inobradovic dana 24.08.2009. u 15:45 GMT+1]
[ sasa022 @ 24.08.2009. 00:35 ] @
@inobradovic
Koliko kosta i gde kupujes Kangoo-a ?

Citat:
vozilo sa volanom na desnu stranu

na DESNOJ STRANI !!!
[ inobradovic @ 24.08.2009. 14:47 ] @
u ch, kango 1,4 16v 2002-2003god sa oko 60oookm oko 1200e kad se pretvori franak u evro.
za te pare nema u srbiju ni jugo.
[ DrJekyll @ 24.08.2009. 20:06 ] @
Nije tu problem samo kamion, i na autoputu moze da se pogine samo tako jer mnogi automobili imaju manji desni retrovizor od levog (slucaju engleza manji LEVI od desnog).

A tu su i druga cimanja, placanje parkinga, putarine itd..
[ Nemanja Radojevic @ 18.09.2009. 18:51 ] @
Vozim oko godinu dana Citroen C5 koji ima volan na desnoj strani. Nikakav problem, sve normalno, jedino kada vozite npr. na Ibarskoj magistrali ako ste iza nekog kamiona morate napraviti malo razmaka pa opet slobodno preticete i bezbedno. Ko nece da ceka za 100ak evra moze da ugradi kameru sa leve strane i opet bezbedno da pretice bez pravljenja razmaka.

Problem na nasim ulicama nisu "Englezi", vec neispravna vozila, stara oko 20-30 godina, bahati, pijani i nemarni vozaci koji najvise ugrozavaju saobracaj. Sto covek da ne kupi auto koji je dosta povoljniji, pritom i dosta bezbedniji, moderniji, sigurniji a ima volan na desnoj strani?

Bas bih voleo da imam podatak koji govori koliki je udeo vozila u nesrecama koji imaju upravljac na desnoj strani, i koliko njih je povredjeno/poginulo u takvim nesrecama?
[ zoxy @ 19.09.2009. 08:22 ] @
Kako identichan auto sa volanom na levoj strani nije bezbedniji, zgodniji, lakshi za vozhnju?

Niko ne kazhe da mesto engleza treba kupiti krsh, nego ISTI takav auto sa volanom na levoj strani.

Chudno da to nisu zabranili u novom zakonu....
[ Nemanja Radojevic @ 19.09.2009. 10:37 ] @
Jeste zgodnije je voziti auto sa volanom da levoj strani, ali mnogo vise je zgodnije kada takav auto nabavite 2000-3000e (a ponekad je i veca razlika) jeftinije nego za takav isti, samo sa volanom na levoj strani!

I jos jedno sto je pouzdano kod "engleza" su predjeni kilometri, servisna knjizica (kod njih ljudi na vreme i redovno servisiraju automobile) u odnosu na nase automobile. (kao da kupujes macku u dzaku)
[ zoxy @ 19.09.2009. 13:09 ] @
Ukratko...ljudi koji voze automobile sa volanom sa desne strane:
ILI:

1) siromashni da kupe ishta drugo (ovo pije vodu tek kada nema NIKAKAV auto za te novce osim engleza)
2) cicije ( necje da daju misle da su ovako dobro proshli)
3) briga ih za svoj i tudj zhivot ( o ovome ne treba komentarisati)
4) imaju rengenski vid ( supermene gde si? )
5) iditori pa misle da je zhivot manje vredan od ushtede koju naprave prilikom kupovine takvog vozila ( mislim da je ovakvih najvishe)

zaokruzhiti tachan odgovor

[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 18.07.2010. u 11:32 GMT+1]
[ Nemanja Radojevic @ 19.09.2009. 13:35 ] @
Ne razumem stvarno! Meni ne predstavlja nikakav problem da vozim auto koji ima upravljac na desnoj strani. Isto je kao i na levoj. (Inace u Mladenovcu su kupili neke moderne masine za pranje ulica |ima ih i u Beogradu, iste su| koje ne trose mnogo vode, i mnogo efikasno peru put i uklanjaju prasinu. Inace sva ta vozila imaju volane na desnoj strani... razumse sta hocu da kazem? Skigurno su ih sa valjanim razlogom kupili, kao i svi oni sto uzimaju "engleze")

Ili npr. Renault Clio 1.2 (ili Twingo) ili npr. Citroen C5 2.0HDi SX 2002-03 u full-u (volan na desnoj strani)?
Izbor je isuvise lak, bar za mene!

[ zoxy @ 19.09.2009. 14:23 ] @
Te mashine PERU uz ivichnjak, pa namerno imaju volan sa desne strane kako bi vozach video ivichnjak ;)
A i nisam video da te mashine nekog obilaze i da se trkaju po gradu :)
[ dex456 @ 19.09.2009. 18:24 ] @
Ja podrzavam kupovinu nekog pasata od 2000-3000 , 200X godiste, a samo je lose sto je to jbg desni volan. :)

@zoxy

Tebi je svaki post negativan oladi malo.

I po tebi je svaki covek, sa malo jacim i besnijim automobilom , kreten koji od ulice pravi stazu za trke??????!!!!!!! :)
[ banom @ 19.09.2009. 18:55 ] @
Citat:
Nemanja Radojevic:

I jos jedno sto je pouzdano kod "engleza" su predjeni kilometri, servisna knjizica (kod njih ljudi na vreme i redovno servisiraju automobile) u odnosu na nase automobile. (kao da kupujes macku u dzaku)

Jel to Englezima rodjenjem izvadjen gen za prevaru ili sta? Kako si tako siguran da ne varaju sa kilometrazom i servisnim knjizicama?

Razumem da ljudi hoce da ustede ali ne moze niko da mi dokaze da je to sasvim normalno voziti i da je sto se tice bezbednosti ravnopravan sa vozilima koja imaju volan na levoj strani. I jos jedno pitanje: Koliko je ljudi koji voze vozila sa volanom na desnoj strani promenilo farove?! Jel to nije direktno ugrozavanje ucesnika u saobracaju?
[ rinenad @ 19.09.2009. 22:52 ] @
Pozdravio bih zabranu uvoza takvih vozila...
[ zoxy @ 20.09.2009. 06:55 ] @
Englezima je izvadjen taj gen :)

Kod njih se robija za prevaru sa kilometrazhom, precjutkivanje sudara.........to je krivichno delo prevare i za to se ide na godishnji na par godina iza reshetaka :)

Kod nas isti ti shto kod njih idu na odmor iza reshetaka su "USPESHNI BIZNISMENI" i drzhe placeve po celoj Srbiji :)

@dex456

Apsolutno nije tako......Ja sam samo protiv BESNIH nebezbednih automobila....da li zbog starosti/dotrajalosti/iznjakanosti ili zbog evo recimo u ovoj temi volanom sa pogreshne strane.

Kupite SVI nove BMW-e sa volanom sa leve strane i vozite po propisima...i ja cju biti najsrecjniji chovek.
[ tt tt @ 24.09.2009. 13:07 ] @
Ja bih samo rekao da se u Engleskoj vozi dosta auta sa volanom na lijevoj strani. Najvise je tu Lamborginija, Ferarija, Porsea i Audija TT.

Svi ti ljudi voze te skupe aute bez problema. Da bi se registrovao takav auto mora proci tehnicki pregled, to jest svjetla se moraju promijeniti da bacaju adekvatan snop i kilometar sat mora pokazivati u miljama.
[ dj bojan @ 18.07.2010. 02:02 ] @
Citat:
Ukratko...ljudi koji voze automobile sa volanom sa desne strane:
ILI:

1) siromashni da kupe ishta drugo (ovo pije vodu tek kada nema NIKAKAV auto za te novce osim engleza)
2) cicije ( necje da daju misle da su ovako dobro proshli)
3) briga ih za svoj i tudj zhivot ( o ovome ne treba komentarisati)
4) imaju rengenski vid ( supermene gde si? )
5) iditori pa misle da je zhivot manje vredan od ushtede koju naprave prilikom kupovine takvog vozila ( mislim da je ovakvih najvishe)

zaokruzhiti tachan odgovor

A sto se tice voznje desnjaka, ja nisam smeo da pomislim da sednem za desni volan, ali posle 500m voznje, SVE JE ISTO, ako si slep da udaris u nesto onda ne znam sta da ti kazem.

I sto se tice voznje, ako ste skeptici, pitajte nekog ko ima desnjaka da vam da da probate.

Oko 30 ljudi sam ubedio u ono sto ubedjujemo i mi ovde na forumu, kad su seli i probali, kao pa nije bas tako strasno, a i idite nazad u svoje krsheve pa se

"sigurno vozajte".

A i to je tipicno srpsko razmisljanje, sto da drugom bude bolje nego meni, sramota me da i da kazem u toj istoj engleskoj odakle sam.

pozzzzz za englesku a ostali neka poslusaju i probaju voznju, ako ne znaju da voze onda nek idu peske

[Ovu poruku je menjao vladd dana 18.07.2010. u 10:55 GMT+1]
[ dr.pametnjakovic @ 18.07.2010. 02:42 ] @
Mislim da razgovor mozete nastaviti i bez uzajamnog vredjanja.
Sto se vozila tice, iako deluje primamljivo izuzetno niska cena, ipak sam protiv ovih vozila! Da je svejedno na kojoj se strani nalazi volan verujem da ne bi bilo razlike u njegovom polozaju kod engleza i ostalih kod kojih je volan na levoj strani. Osim toga, da je svejedno, ova vozila bi bila izuzetno trazena i u drugim zemljama u kojima se vozi na desnoj strani pa bi samim tim i njihova cena zbog vece traznje bila na nivou normalnih automobila u evropi. A kad je rec o bezbednosti ... Ne mogu reci da je isto ako preticete sleper na ibarskoj magistrali u vozilu koje ima volan na levoj i onom koje ima volan na desnoj strani! Neuporedivo je!
[ dj bojan @ 18.07.2010. 03:08 ] @
Svi pricate o nekoj bezbednosti, pa voze se bre kamioni jos od pre 30 godina koji su imali volane na desnoj strani, i ?????? nikom nista ????

Aj sad kad ste svi tako SIGURNI, dajte neki clanak ili primer saobracajne nezgode koju je izazvao desnjak?

ja sam se raspitao, drugar mi je na dosta visokom polozaju u saobracajnoj policiji u gradu kod mene, i rezultat je 2%, i to su stete izazvane pri prakiranju ili voznji unazad.

A evo puki primer LEVOG DOBROG volana, pre 6 dana, ponedeljak oko 16h, idem iz BG kuci ka ZR, silazim sa pancevackog mosta, prvi semafor prodjem i na drugi stajem,

bio sam 4 ili 5 vozilo, i cekam 15-20 sek. , gledam u pumpu sa desne strane, kad auto mi se zaljulja, kad ono guska sa Desnim volanom nije ocenila i htela da prodje pored

mene i da skrene u metro,

levo na semaforu,

odera me glupaca. Sta sad ja da radim njenom golfu 3 u raspadu, a moja vectra c place sa oderanim branikom na LEVOJ strani ?

od nazad, sreca pa je promasila stop svetlo.
[ bobiska @ 18.07.2010. 08:52 ] @
Da li moderatori imaju pravo da rade malo na opismenjavanju naroda i da preimenuju temu u
"Automobil sa volanom na desnoj strani"?
[ sasa022 @ 18.07.2010. 09:26 ] @
@bobiska

Boki je malo nervozan - pa je digao matoru temu....
A moderatori spavaju :P - necemo da ih uznemiravamo
[ bobiska @ 18.07.2010. 10:55 ] @
Evo, probudili se ipak i ispravili
[ dr.pametnjakovic @ 18.07.2010. 11:34 ] @
Safety factors

Research in 1969 by J. J. Leeming showed countries driving on the left have a lower collision rate than countries driving on the right. It has been suggested this is partly because humans are more commonly right-eye dominant than left-eye dominant.[24][25][26] In left-hand traffic, the predominantly better-performing right eye is used to monitor oncoming traffic and the driver's wing mirror. In right-hand traffic, oncoming traffic and the driver's wing mirror are handled by the predominantly weaker left eye. In addition, it has been argued that left sided driving is safer for elderly people given the likelihood of their having visual attention deficits on the left side and the need at intersections to watch out for vehicles approaching on the near-side lane.[27] Furthermore, in a RHD car with manual transmission, the driver has his right (i.e. in the majority of people, dominant) hand on the steering wheel at all times and uses his left hand to change gear.

[ Zarko Silic @ 18.07.2010. 12:34 ] @
To je zavrsena prica.

Nema potrebe temu pokretati ponovo.

Google: "Vožnja automobila sa volanom na desnoj strani, odnosno njihova registracija na srpske tablice, biće zabranjena stupanjem na snagu pravilnika o tehničkim uslovima za vozila...."
[ Nemanja Radojevic @ 18.07.2010. 12:55 ] @
Ja vozim engleza vec više od dve godine, nikakvu nesreću ili grebanje nisam imao. Išao sam do Crne Gore sa njim, jednom do Amsterdama. Jedino što teže pada je preticanje na magistralnom putu nekog šlepera, ali za razliku u kvalitetu i ceni što dobijete vredi biti malo strpljiv.
[ StORM48 @ 18.07.2010. 13:41 ] @
A znači mi ostali moramo da zavisimo od Tvog strpljenja?

I "samo" je preticanje šlepera problem?
Uf sjajno... a ja mislio da postoji nešto ozbiljnije...

Uz dužno poštovanje, Ti si još uvek zelen vozač, tako da je bolje da ne diskutujemo o iskustvima. Na žalost, incidentne situacije su te kod kojih se položaj volana može pokazati izuzetno bitnim, a zagovornici ovog "rešenja" (tj. pronalaska rupe u zakonu) će svakako izbegavati da se dotaknu takvih iskustava koja su potencijalno imali.

Još nešto... imam utisak da neki od vas misle da protivnicima volana na desnoj strani smeta sam položaj, a to je (naravno) netačno. Položaj ko položaj uopšte nije sporan. I većina plovila ima volan na desnoj strani. Ali, taj položaj volana nije problem u kompatibilnom okruženju, već u nekompatibilnom. Recimo, vi se toliko upinjete da objasnite kako sve vidite kako treba, iako bi svi ostali trebali da budu maloumni da u tako nešto poveruju, idući protiv zdrave logike i sopstvenih iskustava. Ja znam koliko ne vidim kada sam na suvozačkom sedištu i to ne mora niko da mi prepričava svojim nesuvislim obrazloženjima tipa "niste probali...".

Pozdrav
[ Ivan Dimkovic @ 18.07.2010. 13:45 ] @
@dr.pametnjakovic,

To sto si napisao vazi za situacije kada vozis auto sa volanom na desnoj strani u zemlji gde se vozi na levoj strani kolovoza.

Ne mozes to da preslikas na situaciju o kojoj se prica ovde - jer si sve eventualne prednosti "desnog" volana anulirao time sto takvo vozilo vozis na POGRESNOJ (za to vozilo) strani puta.
[ dj bojan @ 18.07.2010. 15:29 ] @
Ma ja sve vas razumem, ali ipak molim zdrav razum da se ne pljuje toliko po desnjacima, nisam ja nigde napisao da ga necu prebaciti ali nije nista strasno ga voziti, ja sam za 5 meseci koliko je auto kod mene presao oko 18.000 km. da li je to dovoljno???

I nisam ni jednog trenutka ugrozio saobracaj, a mene su ugrozili dok sam stajao na semaforu.

pa gde je tek tu zdrav razum i logika?

Samo zelim da prikazem nevernima (poneki i ljubomorni) da nije tako strasno koliko im se cini, pa sad dzabe nekome ko nece da cuje, to je najgori slucaj.

Kad bude primenjen novi zakon, prebacicemo volan na levu stranu i to je to, pa ja sam auto i uzeo sa tom namerom, ali nije mi ni sad namera

bas da nekog ubijem ili odvalim tudji i svoj auto i narusim zdravlje, nije to poenta voznje i prevoza automobilom, a ako se radi o klincima koji jurcaju i alkosima onda je to za drugu temu.

Izvinjavam se sto sam naceo ovu staru temu, ali nisam mogao bas da se suzdrzim oko postova i izjava pojedinaca (verovatno brzopletih).

pozzzzzzzzzz
[ Zarko Silic @ 18.07.2010. 20:08 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: @dr.pametnjakovic,

To sto si napisao vazi za situacije kada vozis auto sa volanom na desnoj strani u zemlji gde se vozi na levoj strani kolovoza.

Ne mozes to da preslikas na situaciju o kojoj se prica ovde - jer si sve eventualne prednosti "desnog" volana anulirao time sto takvo vozilo vozis na POGRESNOJ (za to vozilo) strani puta.

Ova teorija (o desnom oku i levoj ruci) je demantovana jos pre 35 godina tako da ni o tome nema potrebre diskutovati.
Osim toga, ovde nije rec o medicinskom fenomenu vec o cisto tehnickim uslovima u saobracaju koji ne dozvoljavaju da se volan nalazi na desnoj strani ako se kretanje odvija na desnoj kolovoznoj traci.

Brodove, gradjevinske i rudarske masine, teske kamione i sl. prevozna stredstva ne treba trpati u ovu pricu.
[ etjen @ 18.07.2010. 20:21 ] @
u svakom slučaju izgleda gotova priča... Napokon!
[ Izvoljski @ 18.07.2010. 21:47 ] @
nije gotova prica. Ako su polovnjaci u UK zaitsa toliko jeftiniji mislim da se isplati kupiti ih, a onda kupiti i novu komandnu tablu i prepraviti ih na desnu stranu.

Citat:
Svi koji imaju nesto protiv desnog volana ili nisu probali ili nisu zasluzili da imaju vozacku dozvolu.Kakve veze ima sa koje strane sedite,ako poznajete pravila i posedujete vozacke sposobnosti.Sofersajbna je simetricna,desno sediste je od leve strane auta isto udaljeno koliko i levo od desne-sta je tu problem? Nemate osecaj gde vam se nalazi leva strana auta? Nije problem u autu,problem je u vama! Vezbajte,ljudi,vezba cini majstora. Sednes iz Astre u Vektru,pa je neobicno,treba ti malo da se naviknes.Ne mozete da menjate brzine levom rukom? Pa kako je,sirotim,levorukim ljudima koji moraju da menjaju desnom!? Kako je sa preticanjem? Ne moze da se pretice,onako,džukacki sa branika uz sirenu-mora da se napravi kulturno rastojanje od par metara i imate dobru preglednost bez izlazenja u levu traku. Zasto ne zabraniti traktoristi da vozi traktor kad ne sedi na levoj strani-i on je opasnost u saobracaju.Nas problem nije levi-desni volan,vec manjak saobracajne kulture i pitanje vozacke sposobnosti ucesnika u saobracaju,tako da prica o ugrozavanju zivota je smesna.Zasto se ne vodi prica o 90% praznoglavih ludaka koju jure kroz centar grada preko 200/h na dva tocka(ili na jednom!),jer taj vodi i sebe i drugog direktno u smrt! Ova hajka protiv desnog volana je,verovatno,posledica ljubomore i sluzi za utehu svima koji su kupili "levake",a mogli su da prodju 50-60% povoljnije.

ovo je za rubriku "Lupili, a ostali zivi"
[ Zarko Silic @ 18.07.2010. 23:23 ] @
Ni prepravka desnjaka nece ici tako lako kao do sada.

Uz obavezni i vrlo rigorozni atest, razmatra se i mogucnos uvodjenja potvrde o poreklu delova koja bi se u takva vozila ugradjivala.
[ Izvoljski @ 18.07.2010. 23:43 ] @
pa mogu oni i u engleskoj da ih preprave, uzmu delove u francuskoj. Mislim tako ce ocistiti sitnu boraniju i slobodne strelce, ali ce biti i dalje isplativo.
[ pudar @ 19.07.2010. 01:57 ] @
Ne palite se,nema nista od zabrane.Mogu samo da zabrane uvoz(ako vec nisu),a onima koji su vec ovde mogu samo da upisu u saobracajnu napomenu da je DV(zbog onih koji budu hteli da prepravljaju-moraju da atestiraju),jer naknadna zabrana je budalastina-u tom slucaju morali bi da vrate svima carinu i PDV i engleske tablice(a od toga nema nista). Bilo je prica da ce zabraniti novi uvoz,a postojecima dati "fore" 2-3 godine da "prepakuju"(tek to je nebuloza-mene NIKO ne moze da natera da "raskupusavam" svoj auto koji je REGULARNO ocarinjen(znaci,nije "rupa" u zakonu,kako neki kazu,nije nikakva prevara(tipa-stranci,crnogorci i slicne uredbe),nego u starom zakonu nije bilo reci o tome,odnosno - cisto 'ko suza! Zamislite sad,kad vec pricamo o dopunama zakona,da neko oduzima vozila onima koji su,svojevremeno dok je bilo moguce,uvozili skoljke automobila tip-na tip(audi jaje - na audi 80 '79)-tako je tada bilo(poj'o vuk magarca). O bezbednosti necu vise da pricam(dosta je bilo,niko nista nije ukapirao). Sta god da bude,nadam se da to nece proci u Evropi(ili mozda hoce?),jer je desni volan zabranjen samo u dve zemlje u Evropi - ako sam dobro zapamtio u Ceskoj(ili Slovackoj) i valjda u Litvaniji. Mozda cemo biti sa vecinom,ili (k'o po obicaju) sa manjinom.
[ dj bojan @ 19.07.2010. 02:23 ] @
Citat:
Ne palite se,nema nista od zabrane.Mogu samo da zabrane uvoz(ako vec nisu),a onima koji su vec ovde mogu samo da upisu u saobracajnu napomenu da je DV(zbog onih koji budu hteli da prepravljaju-moraju da atestiraju),jer naknadna zabrana je budalastina-u tom slucaju morali bi da vrate svima carinu i PDV i engleske tablice(a od toga nema nista). Bilo je prica da ce zabraniti novi uvoz,a postojecima dati "fore" 2-3 godine da "prepakuju"(tek to je nebuloza-mene NIKO ne moze da natera da "raskupusavam" svoj auto koji je REGULARNO ocarinjen(znaci,nije "rupa" u zakonu,kako neki kazu,nije nikakva prevara(tipa-stranci,crnogorci i slicne uredbe),nego u starom zakonu nije bilo reci o tome,odnosno - cisto 'ko suza! Zamislite sad,kad vec pricamo o dopunama zakona,da neko oduzima vozila onima koji su,svojevremeno dok je bilo moguce,uvozili skoljke automobila tip-na tip(audi jaje - na audi 80 '79)-tako je tada bilo(poj'o vuk magarca). O bezbednosti necu vise da pricam(dosta je bilo,niko nista nije ukapirao). Sta god da bude,nadam se da to nece proci u Evropi(ili mozda hoce?),jer je desni volan zabranjen samo u dve zemlje u Evropi - ako sam dobro zapamtio u Ceskoj(ili Slovackoj) i valjda u Litvaniji. Mozda cemo biti sa vecinom,ili (k'o po obicaju) sa manjinom.

Ja se iskreno nadam da je ovo sve sto si napisao istina,

a ako ne bude, bice dokaz koliko smo necivilizovana zemlja i koliko ne zelimo ici napred.

Samo mi i bugari uvozimo krseheve iz EU zemalja, a jos nas pri tome klepa po usima ova nasa "pravna" drzava,

a pravda uvek na strani poreza, nista me bi cudilo da nam uvedu porez na Desnjake

Kolege forumasi koji ne zive u srbiji ne bi trebali da ostavljaju postove (ne mislim na Ex-yu),

oni ne spadaju u kategoriju gradjana kojima je privlacan auto sa desnim volanom,

to prosipanje pameti i sigurnosti je lako kad imate 6-7 puta veca primanja,

u bilo kojoj stranoj drzavi moguce je kupiti bilo kakav auto posle 2000 i neke godine

ako ne i nov (veoma cesto),imaju sasvim dobra primanja i mogu birati, JER ipak smo mi ekonomski daleko ugrozeniji, sto je direktna pojava uvoza desnjaka.
[ StORM48 @ 19.07.2010. 09:43 ] @
Citat:
dj bojan: Samo mi i bugari uvozimo krseheve iz EU zemalja...

I krševe pominješ u okviru priče o uvozu neadekvatnih automobila samo da bi uštedeo novac?

Izvini, ali do sada nisam video ni jedan automobil u BG-u, sa volanom na desnoj strani, a da se ne radi o autu koji je realno u vrlo jadnom ili tek prosečnom stanju.

Auto je privilegija, a ne obaveza. Ako nemaš dovoljno da kupiš dovoljno dobar, nemoj kupovati nikakav. To što si Ti uštedeo kupovinom desnog volana, ne govori ništa drugo, do o činjenici da si spreman da štediš na bilo čemu, samo da bi imao bolji model automobila, a to odmah povlači priču o kvalitetu (ne)održavanja, što uvek ide jedno s drugim. Ništa bolje od likova koji se lome da kupe nekog besnog terenca ili A6/A8, a onda jure po gradu ne bi li ugradili plin, pri čemu se "održavanje" automobila svodi na dolivanje goriva i registraciju, zbog koje su neki spremni da čak postanu i rezidenti Vanuatu republike.

Pišete o nekim prednostima, kao da vozite kosmičke brodove, a ne obične britanske polovne krševe, kakve viđamo po zemlji, koji su i dalje polovni ko i svi ostali, samo što su pride i naopaki.

Pozdrav
[ Zarko Silic @ 19.07.2010. 10:44 ] @
Citat:
StORM48: Izvini, ali do sada nisam video ni jedan automobil u BG-u, sa volanom na desnoj strani, a da se ne radi o autu koji je realno u vrlo jadnom ili tek prosečnom stanju.

Tacno tako.

Krs je krs, bez obzira na kojoj je strani volan.

Rec je o potpuno identicnim krsevima. Razlika u ceni je samo zato sto je kod ovih drugih krseva volan na pogresnoj strani pa su zato ovi prvi krsevi, kod kojih je volan na pravoj strani, nesto skuplji.
[ dj bojan @ 19.07.2010. 10:53 ] @
Citat:
StORM48:
I krševe pominješ u okviru priče o uvozu neadekvatnih automobila samo da bi uštedeo novac?

Izvini, ali do sada nisam video ni jedan automobil u BG-u, sa volanom na desnoj strani, a da se ne radi o autu koji je realno u vrlo jadnom ili tek prosečnom stanju.

Auto je privilegija, a ne obaveza. Ako nemaš dovoljno da kupiš dovoljno dobar, nemoj kupovati nikakav. To što si Ti uštedeo kupovinom desnog volana, ne govori ništa drugo, do o činjenici da si spreman da štediš na bilo čemu, samo da bi imao bolji model automobila, a to odmah povlači priču o kvalitetu (ne)održavanja, što uvek ide jedno s drugim. Ništa bolje od likova koji se lome da kupe nekog besnog terenca ili A6/A8, a onda jure po gradu ne bi li ugradili plin, pri čemu se "održavanje" automobila svodi na dolivanje goriva i registraciju, zbog koje su neki spremni da čak postanu i rezidenti Vanuatu republike.

Pišete o nekim prednostima, kao da vozite kosmičke brodove, a ne obične britanske polovne krševe, kakve viđamo po zemlji, koji su i dalje polovni ko i svi ostali, samo što su pride i naopaki.

E kad moderator ovako odgovori znaci da je kraj price, a o tome da smo svi isti nedaj boze da smo svi u istom koshu, dugo vremena se bavim

elektronikom na automobilima pa mi je poznato kakvih sve likova i laika ima, ali da se bas trpam u istu klasu sa njima, to ne, hvala ti.

A po cemu su to neadekvatni ??? ili nisi dobro izrazio svoje misljenje? sta im to fali?

Ne znam sto se ti samo tako strasno nalazis u celoj ovoj prici oko volana, pa forum i jeste da se polemise, i pomaze i razmene iskustva a ti kao moderator bi trebao biti malo po strani i regulisati saobracaj.

Necu vise da pisem jer nemam volje da se raspravljam sa osobama koje su apsolutno nebitne u mom zivotu i mojoj garazi,

a sto se tice desnjaka, nadam se da ce biti kako je naveo kolega PUDAR.

ZDRAVO
[ Zarko Silic @ 20.07.2010. 11:10 ] @
Citat:
dj bojan: Ne znam sto se ti samo tako strasno nalazis u celoj ovoj prici oko volana,

Zato sto ne sme dozvoliti, kao SuperModerator, da se na "njegovom" forumu troluje i iznose netacne konstacije. Pogotovo ne sme dozvoliti podticanje necega sto je u suprotnosti sa Zakonom.
[ Izvoljski @ 20.07.2010. 17:57 ] @
Citat:
Auto je privilegija, a ne obaveza.

samo da te podesetim, sada je 2010. a ne 1943.
[ vladd @ 20.07.2010. 22:16 ] @
Nazalost jesmo, ali odredjeni mentalitet je sklon proizvodnji brloga, u saobracaju, kao da smo 1010 godina:).

To sto se pojedinci snalaze, zele da sa sto manje para ucestvuju u saobracaju, to nisu kvaliteti 2010 godine, tj dvadesetprvog veka.

I kada bih stao u odbranu tzv"sirotinje" zeljne da se provoza, postojao bi samo jedan "razlog"..los standard..

Ostale izmisljotine, tipa auto je "potreba", neophodnost, momentalno padaju u vodu kada se vidi profil doticnih..ne samo vlasnika naopakih volana, vec uopste sklonih voznji krseva, pa na plin, pa sa raspar gumama, ako je moguce i sa 10 kila gita, ili bez pojedinih delova..
Ako se pomislja na neki "buunt", protiv pravila igre auto industrije, to je slabo opravdanje, posto u saobracaju , zbog raznih bahatosti, gine previse NEDUZNIH..za one "zasluzne, nemam nesto emocija..

Takav osljarski mentalitet zaista ne treba podrzavati, ili ako neko misli da postoji neko opravdanje, za negu misljenja da je najjvaznije pojaviti se na ulici sa sto manje novca i izboriti se za mesto u koloni, pa neka se uvija u krpe ili krzno medveda, sta ce mu odelo..sta ce mu penkalo, dobra je i toljaga..

Poz

[ dj bojan @ 21.07.2010. 00:34 ] @
Ne mogu da verujem da se tako ogavno ponasate i pisete kao da se prica

o vozilima za ubijanje i klanje svega sto se nadje na putu, sram vas bilo sve redom!

Iskvario se ovaj forum do srzi, odavno sam ovde i ne mogu da verujem dokle idu postovi u ovoj temi,

a takve price poticu od snobova koji sede po ceo dan pred racunarima i zive na tudjoj grbaci.

A sto se tice kvaliteta automobila, niko nije uvezao golfa2 ili neku zastavu 101, nego daleko tehnicki kvalitetnije automobile.

50% sa obe strane u ovoj temi je tacno, niko nije 100% u pravu, moze ceo svet da se okrene ali treba biti realan u svemu.
[ dj bojan @ 21.07.2010. 00:36 ] @
Citat:
STORM48:

Ne znam gde ti to zivis i sta vidis, pa i sta ti to vozis kad su ti vozila koja su najmanje euro3 i posle 2001 godine, u tvojim ocima krs ???
[ Zarko Silic @ 21.07.2010. 01:32 ] @
Ovaj automobil je iz 2003. a nevidjen je krs:

http://suchen.mobile.de/fahrze...;id=133477174&pageNumber=1

Takvih, i slicnih automobila su prepuni nasi putevi i ni malo nisu bezbednija od Yuga iz 2000. pa i starijeg. Naprotiv, predstavljaju, zbog svojih predispozicija, vecu opasnost u saobracaju od lakih i mrsavih jugica.
Jedina razlika je u tome sto je vlasnik ovog krsa posten covek i ne skriva stvarno stanje sto potvrdjuje i sama cena. Prakticno ga prodaje na kile, za razliku od ovih "nasih" koji su ko "casa".

Vladd i Storm su u pravu.
[ StORM48 @ 21.07.2010. 01:57 ] @
Citat:
dj bojan: Ne znam gde ti to zivis i sta vidis, pa i sta ti to vozis kad su ti vozila koja su najmanje euro3 i posle 2001 godine, u tvojim ocima krs ???

Potpuno je irelevantno šta ja vozim. Vozim sve što stignem i vozio sam i dobre i lošije automobile, ali sam ih uvek održavao u tip-top stanju.

U situaciji gde bih za auto mogao da potrošim svega 3000-4000€, uzeo bih auto za 2000, a ostatak potrošio na održavanje. Nasuprot toga su oni koji sprcaju svih 3000-4000 na sam auto i onda skupljaju pare od registracije do registracije, vozeći se na felnama i ne obraćajući pažnju ni na šta, osim na eventualnu ugradnju Pioneer zvučnika i TV-a u auto.

I kad bi situacija bila takva da NORMALAN auto ne mogu da priuštim, NIKADA ne bih išao alternativnim putem, za desnim volanima i CG tablama. Radije bih išao peške ili sišao u klasu niže, pa taman to bio i Jugo, ali sa dobrim felnama, novim gumama, redovno kontrolisanim kočnicama i ostalim bitnim sistemima, a pre svega sa volanom koji je prilagođen ovdašnjim uslovima!

A ovo o "Euro3" zvuči kao pamflet pojedinih političkih organizacija - šta to "Euro3" uopšte znači? Kvalitet? Oj-ha... nešto si se malo zeznuo. Svakog dana se po nekoliko puta ugušim udišući nuklearni otpad iz auspuha nečijeg Euro3 ljubimca, koji je komšija Pera povoljno uvezao preko svog kuma iz Nemačke. Najveći broj inostranih polovnih automobila je dosta kvalitetnije održavan nego što je to slučaj kod nas. MEĐUTIM, po svemu što sam do sada video (uz poneki izuzetak, u mizernom procentu), kod nas završe mahom oni najgori krševi, koji u normalnom svetu idu direktno pod presu. Kod nas se malo došminkaju, turi im se jelkica na retrovizor i onda glume Euro3. Situacija sa "dešnjacima" je još gora - osim što se uvoze neviđeni krševi, još su i naopaki. Duplo golo.

Pozdrav

[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 21.07.2010. u 03:09 GMT+1]
[ dj bojan @ 21.07.2010. 02:19 ] @
Evo na sta mislim pod euro3,

Pricam o ipak nekom kvalitetu, presao sam iz Vectre B u Vectru C, 1.8 benzinac sa sekvencijalnim ubrizgavanjem gasa,

jer sam za 5 meseci naterao oko 18.000km, pa sam za prvi mesec dana bacio brdo para i naravno da mi se isplati auto-gas

, nisam do sad imao nista osim kompletnog servisa i nekih sitnica koje su nebitne za bezbednost i voznju,

jedino sto sam odmah uradio je zamena farova, u roku od nedelju dana stavljeni su NOVI farovi i xenon kit.

A vi idite i dalje iz krajnosti u krajnost, kako je recimo neki passat ili C5 los automobil, ne treba niko da mi prica o tome, svaki dan vidjam

brdo automobila, ali se ne zanosim mislju u autu od 20-30 hiljada jer niti ih imam,niti bih kupio, verovatno bih ulozio u posao.

to sto je kolega ZARSILIC dao kao primer, to je bas dno dna, i nema veze sa temom, tema je desni volan

a i ne vidim da je neko uvezao taj auto, jos je na placu negde preko

[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 21.07.2010. u 11:43 GMT+1]
[ Paunic91 @ 21.07.2010. 07:29 ] @
Desni volan... Ccc... Cini mi se da se neko previse poistovetio sa Troterima...
[ dj bojan @ 21.07.2010. 09:32 ] @
Ne previse , cim izadje novi zakon bicemo opet Krstići, i onda zaaaaa beograd, za beograd................
[ StORM48 @ 21.07.2010. 10:42 ] @
@dj bojan
Ubuduće, biraj reči prilikom obraćanja BILO KOM sagovorniku!

Pozdrav
[ dj bojan @ 21.07.2010. 11:10 ] @
Los izgovor za odgovor kad pogledas kompletnu temu i sta ste sve napisali nekoliko vas sa "one strane" diskusije,

i moj prethodni post sa slikama koje nisam bas imao nameru da kacim bez preke potrebe je izgleda malo promenio misljenje nekolicine,

tih par reci nisu nista spektakularno lose znacile da bi ih obrisao, ali ajde neka tako bude, postovacu pravila
[ dr.pametnjakovic @ 21.07.2010. 11:31 ] @
"vladd: Ostale izmisljotine, tipa auto je "potreba", neophodnost, momentalno padaju u vodu kada se vidi profil doticnih..ne samo vlasnika naopakih volana, vec uopste sklonih voznji krseva, pa na plin, pa sa raspar gumama, ako je moguce i sa 10 kila gita, ili bez pojedinih delova..
Ako se pomislja na neki "buunt", protiv pravila igre auto industrije, to je slabo opravdanje, posto u saobracaju , zbog raznih bahatosti, gine previse NEDUZNIH..za one "zasluzne, nemam nesto emocija.."

Druze, zivis u Srbiji, u kojoj ti je 25% ljudi zivi u bg-u u kojem je najvise zaposlenih. Ne slazem se sa tobom da auto nije potreba. Zamisli da imas malo dete a zivis u nekom ruralnom mestu. Pa dovoljno je samo da to dete dobije temperaturu pa da ti zatreba auto. o ostalim mogucnostima ne zelim ni da pricam. A sto se tice plina, rasparenih guma i ostalih dosetki ljudi da ih auto manje kosta, to mozes opravdavati ili ne zavisno od toga da li ti je plata 8000din, 88 000din 288 000din ili ne znam vec koliko. Ti ljudi koji jedva sakupe novac da kupe auto koji im je preko potreban, generalno nisu toliko bahati vozaci kao oni koji kupe neki sminkerski ...

ali da se ne udaljavamo od teme. Sto se vozila sa volanom na desnoj strani tice, ja sam uglavnom vidjao citroene C5 i pasate prethodne generacije. Nisam imao primedbi na kvalitet vozila vec samo na bezbednosne mane. I to je to. Naravno da ce uvek biti i onih koji ce probati da i tu uvezu neki krs kako bi imali i auto i bili makar klasu ispred svojih mogucnosti. ali to je drugi problem. za krseve bi u normalnoj zemlji trebao da postoji strog tehnicki a za volane na suprotnoj strani ...
zamislite, recimo, nametnu porez tek toliki da se pokrije razlika u ceni nirmalnih auta i "desnjaka" :) da li bi se i dalje uvozili ovi drugi?
[ Ivan Dimkovic @ 21.07.2010. 11:35 ] @
Ne znam za druge, ali meni bi "bezbedonosne mane" bile veci problem nego konkretan nivo luksuza oko auta... Ako bih vec morao da biram po izgledu/luksuzu losiji, ali bezbedniji auto i noviji/luksuzniji ali sa velikom bezbednosnom manom .... bezbedniji bi uvek imao prednost.

Ne mogu da razumem ljude koji voze te UK automobile... ocigledno je rizik povecan i sa tim zivite svaki dan kada vozite... da li je to vredno nesto boljeg auta u poredjenju sa onim sto se moze kupiti sa volanom na propisnoj strani?
[ StORM48 @ 21.07.2010. 11:52 ] @
Pa njima očigledno jeste. Ja sam tim ne bih imao problem da takvim rezonom ne ugrožavaju i mene i sve ostale građane ove države. Ne bih imao ništa protiv da takve automobile voze na svom ograđenom ranču, njivi, dvorištu, placu... gde god...

U situacijama koje preživljavam vrlo često na ibarskoj magistrali, gde kolona napakovanih kamiona i vozila ide sporo, ali opet dovoljno brzo da ih je teško obići, neko pokušava da me ubedi da je i inače vrlo rizičan "sprint od krivine do krivine" jednako bezbedan sa desnim, kao i sa levim volanom.

Jes', al' kad bi' se zezali...

EDIT: Setih se događaja od prošle (ili pretprošle godine) gde lik stoji u koloni automobila, iza zaustavljenog šlepera. Redom svi obilaze, kako se napravi prostora u suprotnoj traci, jedino baja u nekom Roveru pokušava da sa svog desnog sedišta pogleda ima li koga ispred, celim telom se naginjući na suvozačko (levo) sedište. Uspeo je da obiđe kamion bez posledica, ali je meni to bilo dovoljno da vidim koliko koncepcija "virenja sa većeg odstojanja" ima utemeljenje u logici. Sve bi to možda bilo moguće kada bi ostali vozači gledali da samo "dešnjacima" udovolje.

Pozdrav
[ Nocni @ 21.07.2010. 11:59 ] @
Dimković je, kao i obično, vrlo sažeto objasnio srž "problema"... osim rizika kod preticanja kamiona ima i niz nezgodnih svakodnevnih situacija kao npr. ulazak na parking ako je vozač sam u vozilu a treba da pritisne dugme i uzme karticu i sl.
Gore od toga bi jedino bilo voziti auto kojem su komande prebacivane sa desne na lijevu stranu... evo jedno izlaganje koje se bavi ovom problematikom, mada nije pobrojano sve i ima još stvari koje moraju da se zamjene prilikom takvog zahvata...

Citat:
TEXT SA DRUGOG FORUMA E da su samo delovi problem.....to i ne bi bio toliki problem.

Da se razumemo problem je oko delova i te kakav...ali spram drugih stvari koje entuzijasti ne racunaju...delovi su sitnica.

Dakle ovako potrebno je brdo delova......i instalacija kompletna.....i da sve bude ispravno....(kupujete polovne delove....a ko vam tu garantujje da je sve to bas ko novo...... ) i da je regularno......

Dakle vodite racuna dae zbog te rabote ne upustite u kriminalne vode pa da ispadne da ste napakovali na svoj auto tudje delove....recimo komsije iz susedne ulice kome je nestao pasat pre par dana....

Ali da mi idemo dalje.

Pod uslovom da to sve nabavite.....(cisto sumnjam da se to moze naci tek tako i da bude sve ok i da pase) ceka vas citava havarija od prepravki.

Mora da se sece pozarni lim......a tu su brojevi sasije vrlo blizu.

Skakljivo zar ne.

Nas zakon vazeci ne dozvoljava prepravke.... dakle i secenje tu spada ako je blize brojevima od 15 cm.

Hm ko u inat taj lim je na nekih 12 santima blizu brojeva.

Ukoliko se to radi mora se pozvati tehnicar iz policije da sve to slika da se sve to zavede, morate da dobijete potvrdu od MUP-a

Inace ako to obidjete.... auto vam moze biti oduzet kao neregularan ako ne posedujete tu saru.

Naravno ta sara vas nece zastititi eventualne kasnije provere automobila i peripetije da vam bude oduzet jer ako policija nesto posumnja bilo kad i bilo gde prvo sto urade je da vam oduzmu auto na proveru....

A provera traje mesecima ....

Ako se utvrdi da je nesto farbano i seceno blizu. ( a jeste)..eto nevolje.

Trazice vam onaj papir sto su vam ga izdali, a onda racun od limara...farbara...i racun naravno za sve delove.

Ukoliko bilo sta od toga ne budete imali...ode vam auto iza zice.

Dzaba cete vi tvrditi da je to sve bilo u cilju ustede ...zakon je gluv na te vase vapaje.

Auto vam se ODUZIMA.... do okoncanja sudskog postupka.

Tad auto godinama stoji kod njih na placu i trune dok vi obilazite saltere i vadite kojekakve potvrde.

Naravno tamo ce ga ocerupati i oguliti sa njega sve sto bude potrebno policajcima.....dakle rezervni tocak, alat akumulator deloi koji se lako skidaju..radio aparat pod obavezno....

Vi cete za to vreme novac i vase vreme da trosite po sudovima.

Uz angazman dobrog advokata povraticete auto ali bez prava registracije.

Dobicete ga na cuvanje.......

Dakle za one etuzijaste koji se nisu uplasili i koji bi i dalje da se bave sa prepravkom (kriminalom) da vam dam spisak potrebnih delova.

Posto vidim da je Pasat u pitanju za njega cu da vam dam okvirni spisak.

Idemo.

1. Instrument tabla sa vazdusnim jastucima.
2, Kilometar sat.
3. Letva volana
4. Tapacirunzi vrata prednji levi i prednji desni sa komandama za prozore
5. Elektroinstalacija kompletna( nema secenja posto je ista keperisana i integrisana)
6. Pozarni lim.
7. Komande pedala gasa kocnice i kvacila sa pripadajucim davacima
8. Servo kocioni aparat sa cevima za kocnice i dovodom vakuma.
9. Kuciste klimatizacije sa isparivacem i izmenjivacem toplote sa cevima i crevima
(ukoliko je klimatronik potreban i davac uv zracenja sunaca i komandni modul)
10. Cevi i creva od klima kompresora do kucista.
11. Risiver klima kompresora sa davacima i instalacijom.
12. Centrala air bag.
13. Farovi prednji
14. Birac brzina sa sajlama
15. Crevo cilindra kvacila do menjaca
17 Termo zastita protivpozarnog lima
18. Stub upravljaca.
19. Modul ESP-a na volanu ukoliko vozilo ima esp.
20 . Nosac osiguraca.
21. Nosac releja motorni i modulni deo .
22. Kaseta table
23. Oplata donja instrument table kod vozaca
24. Retrovizori spoljni levi i desni
25 Creva servo uredjaja.
26.Krajevi spona
27 Na nekim modelima mora se zameniti i rame uporno koje drzi amortizer jer englezi nose colovni promer spone.... tako da se onda tu otvara cela ujdurma oko kompletnog trapa jer se ne moze zakaciti kraj spone sa letve volana...u tom slucaju imajte na umu menja se 14 elemenata prednjeg trapa....
28 Komfort modul na Englezima stoji desno ispod sedista suvozaca...a na Evropskim modelima levo.......znaci i taj krak instalacije vam treba kao i sam modul....i tu ima gaf tepih je na evropskom modelu na levoj strani tanji da bi se taj modul zajedno sa kucistem mogao smestiti a na Englez u je tu deblji.

Znaci ako hocete da sve to stoji kako treba ...pazaricete i tepih.

Iam jos desetak stavki ali njih ne mogu da obrazalazem..(male tajne )....i ovo je dosta..od mene.

E sad vam treba majstorska ekipa za ceo poduhvat.

Dobar a jeftin elektricar i elektronicar da sev to raspakuje i spakuje.... teoretski( a to u praksi ne postoji)

U praksi ili je seprtlja ili je strucnjak.... seprtlja je jeftin a strucnjak je skup.

Strucnjak nema vremena da se petlja sa tim budalastinama jer ne moze da to naplati.
Njegov radni sat je minimum 2000 dinara pa puta 30 sati.....za toliki rad on kod sebe u radionici odradi desetak auta za krace vereme i uz manji trud i uz manji rizik da se nesto zapali.....( par prepravljenih odomacenih Engleza se i zapalilo posle poduhvata transpalatacije) ..pa sam ih otkupio za sitne pare..tako da imam i delova za prodaju....

Dakle sad je sledeci na redu limar.

Limar treba da isece ceoni lim i da ga zavari (punktuje)

Punkt aparat imaju 2 limara na 1000 a od te dvojice jedan je obavezno pun posla

E kad se lim zavari onda treba da se i zalepi ( lepjenje je obavezno sa Locktite sredstvom 2 tube po 18 evra)

Taj lepak ima svojstvo da je zvucna izolacija i da spreci prodor vode kroz spojeve.

Samo on moze da to drzi na mestu zbog torzionog uvijanja sasije......sve ostale budzevine su pale na ispitu...i obavezno vam noge budu mokre a tepisi puni vode.

Sledeci je naredu gosn farabar.

Frabar treba da sve to ofarba.

Znaci mora da prethodno sve izmatira...a postos e radi o zabitim delovima karoserije punim krivina i rupa tu se sve mora raditi rucno bez pomoci masinica koje smirglaju.

Ako ne matira dobro farba ce da se ljusti.....

Onda ide gosn mehanicar.

Majstor mehanicar da sve to lepo raspakuje i spakuje.

Znaci vadi se kompletan motor skida se ceo prednji kraj ukljucujuci i prednji noseci most unutrasnjost...sedista tabla i tepisi......tapacirunzi ...sve treba prvo rasklopiti pa vratiti na mesto.

Dakle to mora biti neko ko je taj posao vec radio i ko ima predstavu gde sta stoji....

I pored najbolje volje i znanja......bice tu propusta i sitnica koje ce vas definitivno posle izludjivati.

Znaci obavezno ce nesto da skripi i da se cuje poneki cvrcak....

To naravno nije sve...zafali uvek koja zabica neki dzek, konektor koji pukne.

Posle ove transplatacije obavezno vas zeza elektronika....pre ili kasnije.

Cesto poneki modul ne odgovara pa se mora budzti...recimo od air baga ih ima 24 tipa.
Od Esp je bolja situacija tu ih ima samo 11 tipova....

E nesto se nece moci zakaciti na instalaciju i pored najbolje volje i znanja majstora.

Tu su dva davaca koji idu u pod sa leve i sa desne strane......davci bel;eze bocne udarce i moraju biti kompatibilni sa centralom Air baga i ESP-a......njih ima........pa nemam pojma..ali ilustrativno cu da navedem primer da do sad nisam uspeo da prodam niti jedan jedini komad.....( nisu se poklapali brojevi)

Dakle imam ih jedno dvadeset komada...ali su mi ljudi uvek trazili neke koje ja nemam.

Dakle sleduje vam potraga.

Ne pomaze vam ni kupovina novog...jer se za kupovinu trazi broj sasije...a vi budzite dakle dobicete ono sto vec imate...za kupovinu vam treba broj sasije na kom je bio taj modul air baga i ESP-a....a to bog sveti zna koji je broj bio....

Moracete da obigrate otpade po kojekakvim zabitima gde se seku automobili pokradeni po regionu...i tu da sacometrijskom metodom pronadjete Djuntu....

Bicete u prilici da upoznate svet kriminala i prevaranata svih boja i fela.

Ima da vam obecavaju kule i gradove dok ne izbrojite lovu....kad se sa lovom rastanete.......zaboravice na sve.....budite srecni da vas i ne izmlate u slucaju reklamacije a nedaj boze da zatrazite svoj novac nazad.

Ne racunajte nikako da cete sve naci na jednom mestu...dakle sledi vam bas duga voznja i potraga.

Nemojte da racunate nista manje od mesec dana za ovu operaciju...i to ako stvarno zapnete iz petnih zila.

Spremite svoje zivce i nerve za svakojaka iznenadjenja.

Spakujte najnuznije stvari u vidu osnovne garderobe i pribora za licnu higijenu (za nedaj boze) ako dopadnete zatvora.... ili bolnice.

Ali ne dajte se demoralisati.....vi krecete u biznis koji ce vam papiroloski obezbediti ogromnu zaradu i ustedu...... ( ako vas ne uhvate i ako budete imali srece i ako delovi budu valjani i ako majstor ne zabrlja i ako vas policija ne otkrije, ako vas gangsteri ne umlate, ako vas lopovi ne pokradu......i ako i ako....i ako...)

I kad se sve to napakuje i skarabudzi onda u lepu voznju krenite.. ....sa vasim novim autom...( ako je on uopste vas i ako je to sto vozite auto)

[ dj bojan @ 21.07.2010. 13:08 ] @
Ne znam vise sta da napisem jer uvek se nadje neko kome smeta jos nesto,

a ne postoji nijedan savrsen auto taman da ima i dva volana.

Sto se tice banicevicevog posta to je sasvim tacno do detalja,

ja sam to sve procitao po forumima i nasao racunicu pre nego sto sam menjao auto

(nisam za kesh pazario nego menjao vectru B dizela za vectru C benzinca),

i bio je plan da se volan prebaci u roku od 2 nedelje, mada ne da ti djavo mira,

posao i obaveze pa i zdravlje ukucana su toliko pomerili ovo prebacivanje da se vise i ne mislim da uradim.

Ne zelim vise da zalazim u ovu temu jer nema svrhe, kako se jedno objasni,

pojavi se druga problematika, kao da cemo svi sutra pomreti zbog desnog volana,

j...o ga onaj ko ga je i smislio.

ima mnogo bitnijih stvari u zivotu od automobila,

Aj pozdrav!
[ pudar @ 21.07.2010. 14:04 ] @
Ovaj tekst sa drugog foruma je bas simpatican(uteruje strah!!!).Verovatno je dobar deo tacan,ali ovo su,definitivno,pretpostavke laika koji nije nikad to radio.Slucajno sam bas na Passat-u prepakivao automatik u manuel i uhvatih par neistina(automatik je desnjak,a donor je levak).Ovako,komande pedala su iste,birac brzina-ne menja se,crevo cilindra gornjeg i donjeg za kvacilo nije crevo,vec cev iste duzine,samo se malo zakrivi na drugu stranu-ne menja se,retrovizori su(bar na passat-u) iste velicine levi i desni i isto umanjuju-ne menja se,krajevi spona su isti-ne menja se,kilometar sat se samo prekodira-ne menja se.Usvakom slucaju-veliki posao,ne isplati se. Nije mi jasno zasto je nekog briga da li cu ja na ibarskoj(ili nekoj drugoj) magistrali da idem 30-100-1000 km iza kamiona? Nekom smeta sto vozim 60,a ne 120?To je MOJA stvar,kao i parkiranje,naplata putarine i sl. Sve su to "nasa-srpska posla"-interesujemo se za tudje zivote,tudje probleme,tudje zene,tudje automobile,tudje vozacke sposobnosti... Zato sto nemamo SVOJE zivote,ne smemo da se suocimo sa SVOJIM problemima,nemamo petlju da priznamo da SMO pogresili u izboru partnera,ljubomorni SMO na one koji imaju BOLJI auto(ili su ga kupili za 1/2 ili 1/3 cene koju smo mi "nekad" platili naseg ljubimca) - pa sad "iskopavaju" mane,SVOJE nesposobnosti projektujemo kao sposobnosti... Zalosno... Kad je u pitanju stanje automobila koji dolaze iz Britanije,samo sluzbenjaci su puno presli(to jesu krsine) i vozila za lov,ali privatni automobili su sa prilicno originalnim(malim) kilometrazama. Po ostrvu se kola voze,uglavnom po uzem lokalu,a za dalje avion... Ne mogu da kazem da bolesno neguju automobile(generalno su,kao nacija,aljkavi),ali velike havarije se ne popravljaju(odma' otpad),a manja cukanja se lepo urade. Kod engleza koji dodju kod nas nema nikakvih zahvata na limariji i motoru(sve je to besprekorno-mala kilometraza).Ja sam,konkretno,na mom autu uradio servis,promenio jedan kraj spone(pocepala se manzetna),centrirao trap,stavio nove zimske gume(uzeo ga pred zimu),novi akumulator(za svaki slucaj-stari bio dobar,pa sam ga poklonio sirotinji),promenio prednje plocice,davac temperature i uradio hemijsko ciscenje. Sta je tu KRSINA? Ma 'ajte molim vas... cista ljubomora.
[ StORM48 @ 21.07.2010. 14:09 ] @
Ljubomora?
Na šta? Na dešnjaka? Hahahhahha.... dobar vic!

Kako ste ih kupili vi, tako mogu i svi ostali, ako nađu računicu u takvom besmislu. Na sreću, ja vožnju automobila posmatram sa aspekta praktike, a ne produciranja u javnosti. Neko bi da vozi Pasata ili Vektru, pa taman crko, a neko će za iste pare da kupi Astru ili Golfa, Megana i slično, ali će bar da izlazi sa leve strane.

Pozdrav
[ Ivan Dimkovic @ 21.07.2010. 14:12 ] @
@pudar,

Nisi u pravu.

Vozila sa volanom na desnoj strani povecavaju rizik tokom sasvim normalnih i svakodnevnih manevara u saobracaju poput preticanja.

Kazes, sto se ljudi interesuju za "privatne stvari" takvih? Pa prosto, ne zato sto ih to zanima, nego zato sto ta osoba koja pretice kamion u "englezu" moze da se ukuca u NEVINU OSOBU u drugoj traci, koja NISTA nije skrivila i moze biti neko od tvojih sagovornika. Manji pregled nesumnjivo povecava rizik i smanjuje kolicinu informacija dostupnih za donosenje pravilne odluke - a na velikom broju ljudi zna se sta to znaci.

Vidis problem? Ja vidim - veliki.

Ista stvar kao kada bi vozio celave gume ili istrosene plocice... mozes reci "sta drugog briga".. pa briga je, jer ces se ukucati u NEKOG DRUGOG zbog duzeg kocenja.

Citat:

ato sto nemamo SVOJE zivote,ne smemo da se suocimo sa SVOJIM problemima,nemamo petlju da priznamo da SMO pogresili u izboru partnera,ljubomorni SMO na one koji imaju BOLJI auto(ili su ga kupili za 1/2 ili 1/3 cene koju smo mi "nekad" platili naseg ljubimca) - pa sad "iskopavaju" mane,SVOJE nesposobnosti projektujemo kao sposobnosti... Zalosno...

Ljude je samo briga za svoj zivot i ne zele da nastradaju u saobracaju zbog neke random dileje kome je bitnije kako izgleda njegov auto spolja od toga sto stavlja sebi glavu na panj....

Mozda TI nisi ta dileja i vodis racuna i kompenzujes tehnicke nedostatke automobila sa suprotnim volanom manjom brzinom / manjem broju preticanja i to je za pohvalu ako je tako... ali garantovano to nije slucaj za gomilu kupaca "desnjaka" .

Zato tu treba da bude zakon, kada neko nema dovoljno pameti, da ga nauci.
[ dj bojan @ 21.07.2010. 14:28 ] @
Ono sto je PUDAR napisao je tacno u dlaku i jos fali dosta , oko nacina zivota ogromne mase ljudi kod nas,

LJUBOMORA je uzasna pojava ili bolje reci bolest.

A ti IVANE nemoj generalizovati to sa Dilejama, jer onda mozemo poceti svadju koja ne vodi nicemu.

Bolja je sigurnija i sporija voznja sa manje preticanja

sto ne vidim kao nesto problematicno, ako ti se zuri pa VOZIIII....

a svi se vataju desnjaka, pa najveci procenat nezgoda su alkolisano stanje i nepostovanje pravila kao i

cackanje telefona, pisanje poruka, umor, san ..... itd.

Dajte statistiku koliko je vozila sa desnim volanom napravilo nezgode ?????? evo ako je to opasnije od pijane budale,

onda ja sutra parkiram auto i idem peske.
[ dj bojan @ 21.07.2010. 14:32 ] @
I veci problem su vam taxisti koji su bezobrazniji od bilo kojeg vozila sa makar kojim volanom,

nisam video nijedan taxi a da nije negde zaderan ili zakacen ili da je njegov vozac "savestan" u bilo

kom aspektu.

Ovo mi je sad bezveze palo na pamet, a recimo dok dodjem do centra beograda nabrojao bih jos bar 20 stavki

o kojima treba misliti. Pa nema desnjaka ni 5% u celoj srbiji, tako da je i to smesno po pitanju bilo koje rasprave.

[ Ivan Dimkovic @ 21.07.2010. 14:37 ] @
@dj bojan,

"Dileja" je taj koji izazove sudar zbog toga - ne ti ili ja ili pudar.

Problem je u tome sto volan na desnoj strani nepovratno umanjuje preglednost... A posto su ljudi - ljudi, jedan % ce biti savesni i kompenzovace taj nedostatak sa pazljivijom voznjom... mada i to nije resenje do kraja, ali hajde da kazemo da je to relativno OK.

Znas sta je problem? Problem je nemoguce oslanjati se na to - i zato jednostavno ne treba dozvoljavati uvoz takvih vozila, jer NEPOTREBNO povecavaju rizik u saobracaju. Nepotrebno, kazem, jer su vozila sa normalnim polozajem volana sasvim dostupna na nasem i evropskom trzistu.

Neko ce reci, "pa kako onda pustaju turiste da voze". Tacno, pustaju turiste da voze jer oni ne zive tu i ne voze svaki dan. Pa je i rizik daleko manji.

Citat:

I veci problem su vam taxisti koji su bezobrazniji od bilo kojeg vozila sa makar kojim volanom,

Pricamo o nepovezanim problemima. Povecan rizik sa "desnjakom" je problem sam za sebe... Bahati taksisti su nezavistan problem, i sve to treba nezavisno resavati.

Citat:

o kojima treba misliti. Pa nema desnjaka ni 5% u celoj srbiji, tako da je i to smesno po pitanju bilo koje rasprave.

5% je prilicno veliki broj - pogotovu za jedan takav bezbednosni rizik. Zasto bi uopste trebalo dopustati takav rizik? Da bi neko pristedeo? Mislim da ima boljih nacina da se pristedi, iskreno.
[ Zarko Silic @ 21.07.2010. 14:42 ] @
Citat:
dj bojan:Bolja je sigurnija i sporija voznja sa manje preticanja

sto ne vidim kao nesto problematicno, ako ti se zuri pa VOZIIII....

Ovo je potpuno netacno kao i vecina stavova zagovornika desnjaka.

Najbolja i najsigurnija je normalna vozna. Ona nije ni prebrza, ali ni prespora. Zbog toga je novim pravilnikom predvidjena kazna za one koji presporo voze ukoliko se ne pridrzavaju propisa. Ni jedan ucesnik u saobracaju ne sme svojom voznjom ugrozavati normalno odvijanje saobracaja.

U pocetnom periodu bice samo upozorenja, a nakon tog perioda Zakon ce se primenjivati u potpunosti.
Odlican potez zakonodavca!

P.S. Niko nema pravo da svojom sporom voznjom terorise i maltretira ostale ucesnike u saobraju. Da li je tome uzrocin neispvno i dotrajalo vozilo, volan na pogresnoj strani, ili nesto deseto, potpuno je svejedno.

[ StORM48 @ 21.07.2010. 14:47 ] @
Mogu biti i povezani problemi, kao npr. taksisti koji su u sve većem broju počeli da uzimaju dešnjake. Kakva je tek to kombinacija. Em nižerazredni vozač bez osnovnih manira, em naopak auto. Duplo golo.

Videh neki dan kako putnik, sa suvozačkog sedišta, izlazi nasred Kneza Miloša. Sjajno!

Pozdrav
[ etjen @ 21.07.2010. 14:49 ] @
Citat:
dj bojan: Ono sto je PUDAR napisao je tacno u dlaku i jos fali dosta , oko nacina zivota ogromne mase ljudi kod nas,

LJUBOMORA je uzasna pojava ili bolje reci bolest.

.

evo ja sam oduvek bio protiv ''Engleza'', a nisam ni promil ljubomoran na vlasnike istih. Baš naprotiv.
[ Nocni @ 21.07.2010. 14:59 ] @
pudar, nisi u pravu sve se mijenja i cijev cilindra kvacila takodje... ne moze doci jer je "slika u ogledalu"... ako neko zeli da krpi onda ta cijev moze da se iskrivi ili vari ali tada joj se mijenja struktura...
Ne mogu sad da kucam jer bi trebalo dosta vremena ali mijenja se i birac brzina, samo cu ti reci da se mijenja i srednja konzola sa komplet plastikama zajedno sa biracem jer kada se tabla promjeni konzola se mimoilazi sa mjestom na kojem bi trebala da bude za jedno santimetar ipo iz razloga jer ni sada kad je fabricki postavljena nije na sredini auta... moze i tu da se kida, da se budzi ali nije to to...
Tabla se takodje mijenja i to ne samo njen sadrzaj u eepromu u kojem je i kod od kljceva (koji se takodje iznova kodiraju) vec cijela ploca ako hoces da sve radi kako treba ukljucujuci signale do bord displeja koji je u sredini... ne moze ostati stara jer su same skale u miljama tako da je dzabe kodiranje...
Mnoge od navedenih stvari mogu da se budze ali onda je to krpljevina... da ne polemisemo sada kako se u takvom vozilu ponasa sistem airbaga prilikom udesa jer ce tako nesto biti veoma tesko dokazivati... a i nepotrebno je... po meni je to uz upravljacki i kocioni sistem jedan od najvaznijih sistema na vozilu...
U svakom slucaju ako je vec vozilo sa volanom na desnoj strani ne treba ga prebacivati na lijevu ni pod razno... tek ce tada postati jos opasnije i po korisnika a i po druge ucesnike u saobracaju...
P.S. Ovo sto kazes zasto bi se neko interesovao kako se onaj koji vozi desnjaka muci na parkinzima i sl... moze da smeta onome koji ide iza njega i treba da ceka ili kao u ovom slucaju kada covjek izadje iz taksija na bijelu liniju ... a sto se tice ostalog sto si nabrojao ja se jedino interesujem za tudje zene i tu si u pravu i to pogotovo kad su u pitanju more, planine i banje...

[Ovu poruku je menjao Nocni dana 21.07.2010. u 16:51 GMT+1]
[ dr.pametnjakovic @ 21.07.2010. 15:01 ] @
"dj bojan: a svi se vataju desnjaka, pa najveci procenat nezgoda su alkolisano stanje i nepostovanje pravila kao i cackanje telefona, pisanje poruka, umor, san ..... itd."

Pa naravno da je najveci procenat tih nesreca kad tek poslednjih godina pocinje znacajniji uvoz "desnjaka". A zamisli sad kombinaciju gornjih faktora i jos volana na desnoj strani.
[ DaliborP @ 21.07.2010. 15:03 ] @
@dj bojan, potpuno si u pravu, cista ljubomora. Evo ja vozim auto sa volanom na desnoj strani i super mi je.
Bas me briga, nek crknu ostali od ljubomore.
[ dj bojan @ 21.07.2010. 15:05 ] @
Citat:
citat :

evo ja sam oduvek bio protiv ''Engleza'', a nisam ni promil ljubomoran na vlasnike istih. Baš naprotiv.

Ti si jedan od retkih ako si siguran u to sto si napisao

a taxisti desnjaci, hmmmm.... to i mene plasi, iskreno

Citat:
P.S. Niko nema pravo da svojom sporom voznjom terorise i maltretira ostale ucesnike u saobraju. Da li je tome uzrocin neispvno i dotrajalo vozilo, volan na pogresnoj strani, ili nesto deseto, potpuno je svejedno.

O cemu ti pises molim te? Jedni pisu kako desnjaci jurcaju, drugi kako voze 40-50 km/h na autoputu.....

Saobracajni propisi, zakon, i singalizacija je tu da se postuje, a bas ne znam ko vozi sporo da ugrozava saobracaj do te mere

pa i kamioni i druga vozila koja se krecu po putevima koji mogu postati problem za preticanje su bar na brzini ne ispod 60-70km/h

zemljoradnicke mashine i ostale gradjevinske ne treba trpati u istu grupu, pa ko ne moze da obidje traktor koji ide i po 40km/h je

vozac za pohvalu.
[ DaliborP @ 21.07.2010. 15:24 ] @
Ne salim se, ozbiljan sam.
[ pudar @ 21.07.2010. 15:32 ] @
Ljudi,odavno sam apelovao da probate,ne zato sto treba da kupite takav auto,nego da se ne pricaju prazne i ne proverene price(cisto da znate o cemu pricate). Da ste probali,shvatili bi da to nije nista posebno drugacije i ova tema bi odavno otisla u zaborav. Dugo vozim i jedne i druge,voznja je voznja,niko nije lud da uskace u ne proverene situacije,a vi ste to banalizivali "iskakanjem iza kamiona"!? Nikada to nisam radio i sta to meni treba-preticem samo kad je "cisto". Secam se kad sam bubom potovao za Crnu Goru-to je bilo uzivanje 6,7,8 banki,nagledas se krajolika i glava ti odmorna,a stigao sam sat vremena kasnije!? Sta sam propusatio-NISTA! Koga sam pretekao-retko koga! A ove Astre i Megani - bez ljutnje ,licno volim udoban auto,a to su "klupe u parku"(vozio oba!). Etjen - ako je ovo bilo iskreno onda svaka cast!
[ StORM48 @ 21.07.2010. 15:35 ] @
Dalibore, ne potpaljuj, nego vrati u profil svoju trenutnu lokaciju stanovanja

Pudar, veća "klupa u parku" od Pasata još nije napravljena. To je najneudobniji krš na četiri točka, čak i kada nije naopak.

Pozdrav
[ dj bojan @ 21.07.2010. 15:48 ] @
Citat:
Pudar, veća "klupa u parku" od Pasata još nije napravljena. To je najneudobniji krš na četiri točka, čak i kada nije naopak.

Sad si nas uverio o svom znanju oko udobnosti i poznavanju automobila

ja jeste da vozim vectru c, ali bih passata b5.5 ili b6 vozao vrlo rado,

e dalje ide izreka da o ukusima ne vredi raspravljati....
[ etjen @ 21.07.2010. 15:58 ] @
Citat:
pudar:  Etjen - ako je ovo bilo iskreno onda svaka cast!

uvek sam pisao ono što stvarno mislim.
[ Zarko Silic @ 21.07.2010. 16:11 ] @
Nema tu sta da se diskutije Zakon je potpuno jasan i kategorican po pitanju uvoza vozila sa volanom na desnoj strani. Nepotrebno je trositi vreme jer se nista ne moze promeniti. Niti moze niti bilo sta treba menjati po tom pitanju. Kod nas nisu vrsena istrazivanja po pitanju bezbednosti desnjaka na "levim putevima" vec je stav preuzet od drugih zemalja EU koja su takva istrazivanja uradila.

Ostaje jos samo sa se donese odluka o tome sta uraditi sa vec uvezenim i registrovanim invalidskim vozilima.

Najverovatnije, ali jos nije nista sigurno, vlasnicima takvih automobila bice ostavljen na raspolaganju jedan vremenski period u kome moraju obavti prepravke ukoliko se zele ukljuciti u saobracaj.

Zastupljeno je i misljenje da se sa postojecim i registrovanim vozilima ne preduzima nista.

Na prevagu ce najverovatnije uticati procenat uvezenih desnjaka.

P.S. Ljubomora sa tim nema nikakve veze samim tim sto svako ko zeli moze da kupi takvo vozilo.
Ja licno, vlasnike takvih vozila iskreno zalim.
[ pudar @ 21.07.2010. 16:12 ] @
Ma ljubomora,nema sta. Passat je za sve nabrojane "klimatizovana kancelarija". STORM48,da je ovo 2164 godina i da automobili lebde na magnetima-slozio bih se sa tobom! Ovako,zao mi je,ne delimo misljenje.
[ Nocni @ 21.07.2010. 16:13 ] @
Dalibore, mozes li nam pojasniti o cemu pricaas?
Ako sam te dobro shvatio trebalo bi da je neko ljubomoran na vlasnike vozila sa volanom na desnoj strani zbog toga sto su oni jeftino kupili svoj auto?

Mozda su taksisti koji imaju vozila sa volanom na lijevoj strani ljubomorni na ove druge jer im musterije izlaze na sred bijele linije
[ popiosam @ 21.07.2010. 16:17 ] @
Mala malo pa ozivi ova ista tema, vecita dilema.

U principu neka vozi ko sta hoce dok ne ugrozava bezbednost svoju i bezbednost drugih ucenika u saobracaju.

Jednu bitnu cinjenicu ste ispustili, a to je da je nasa drzava gladna para od taxi, raznih poreza i ostalih nameta koji sluze da bi se budzet odrzavao punim (ili praznim), nece se oni odreci njima slatkih para koje uzimaju nikakvim dodatnim propisom, briga njih za bezbednost, to su pokazali i novim zakonom gde je bezbednost u stvari poslednja rupa na svirali pre ce oni uvesti da se u Srbiji vozi levom stranom nego da se bilo sta zabranjuje toliko su ocajni)))))).

Salu na stranu, svi ste vi pomalo u pravu poslednju rec dace neki "mozgonja" u vladi specijanom uredbom koje ce biti u direkntoj proporcionalnosti sa kolicinom kesovine koja ce se slivati u rupu bez dna zvanu budzet)))

Okreni i obrni "Englezi" nece biti zabranjeni to je 100% pouzdana informacija, jedino je jos nejasno kako ce se regulisati njihov uvoz, i kako ce se vozila prepravljati (ako se uopste budu prepravljala).

Da napomenem Agencija za bezbednost u saobracaju postoji samo na papiru, Odbor za bezbednost (? koja li je razlika) takodje se jos uvek nije sastao iz razloga sto vlada Srbije nije oformila tim koji bi taj odbor izabrao, Agencija koja ce licencirati instruktore voznje takodje ne postoji niti je njihov nacin rada definisan....Dakle nebulozama nikad kraja, o kamerama mozemo samo da sanjamo, obelezenim ulicama i novim saobracajnim znacima takodje sve je to jos uvek u pripremi, a evo skoro ce godina dana od temeljnog sprovodjenja zakona i uredne naplate kazni, tako da ako znate u kakvoj zemlji zivite budite spremni na to da ce se kod nas "Englezi" voziti jos dugo, a ljudi ce nazalost ginuti u saobracaju bez obzira na to kojom stranom soferovali i kakav zakon je na snazi, dokle god se on ne bude pravilno primenjivao na svakog podjednako.

[ pudar @ 21.07.2010. 16:26 ] @
Bez obzira sto si "popio",mudro zboris!
[ DaliborP @ 21.07.2010. 16:41 ] @
Ma ljudi se samo plase voznje sa druge strane pa se sad prave pametni i savetuju nas koji vozimo takva kola da su ludi.
Posle par sati voznje razlike vise nema, a vi budite ljubomorni i dalje, ja cu i dalje da vozim ovako.
[ StORM48 @ 21.07.2010. 17:05 ] @
Citat:
DaliborP: Mozes ti da pricas sta god hoces, ali ljubomora je vise nego primetna.

Hahaha, pa pazi - mogao bih da budem ljubomoran, da vozite Ferarije ili tako neke ale. Ali sa tim drljama koje kotrljate sedeći na desnoj strani, bojim se da ste malo pobrkali uloge, jer ste vi upravo ljubomorni na one koji kupe normalna, a dobra kola.

A Ti si ovde posebno problematičan kao sagovornik, jer nisi rekao javno da živiš na ostrvu, te da tamo ne voziš na pogrešnoj, već na pravoj strani.

Citat:
dj bojan: Sad si nas uverio o svom znanju oko udobnosti i poznavanju automobila

Ne utrkujem se da "poznajem" automobile na osnovu nečijeg prepričavanja. Ja sam to sran*e vozio i nakon što sam prvi put seo na zadnju klupu (egzibicionizam prožet mazohizmom), ispadoše mi bubrezi. Istina, vozačko sedište je udobno... ne baš kao kod Varburga, ali tu je negde. Malo su mu (pre)tvrda sedišta.

Zato mi je i smešno kad neko stavi Pasat u istu klasu sa A6, BMW 5 ili E klasom... teška smejurija od auta, koja košta masne pare.

Pozdrav

[ Ivan Dimkovic @ 21.07.2010. 20:03 ] @
Ma DaliborP vas zahebava :) I ja bih vozio auto sa volanom na desnoj strani da zivim gde i on :)
[ etjen @ 21.07.2010. 20:17 ] @
što? Fora je tamo voziti levi volan, glavni si u društvu
[ Nocni @ 21.07.2010. 21:39 ] @
Kako ste uopšte došli na ideju da bi neko trebao da zavidi vlasnicima dešnjaka?
Ne treba nisko udarati... mada, polovini ljudi ovdje bi se mogao predstaviti kao Tucker Max lično i neće reagovati
[ pudar @ 22.07.2010. 02:26 ] @
@ Nocni,

zaboravih da kazem za one prepravke... Cev kvacilo cilindara sam na dva mesta malo krivio(nista strasno,veliki radijusi),tako da nije ostecena,a sto se tice biraca - ja sam na desnu konzolu samo zavrnuo levi birac i sve normalno pasuje(imam i levu konzolu,koju mi je dao covek koji mi je prodao delove,jer je i on mislio da treba,al' su potpuno iste,isti su i fabricki brojevi, tako da nisam menjao). Posto nisam majstor,ne znam da li zbog necega jos mora da se menja brzinomer,ali zbog milja ne mora(udje se u adresu 17,prepise se kod,pa se udje u 07 i onda se ubaci taj kod sa promenom nekog broja... zaboravio sam,imam negde zapisano).

E a za ovu ljubomoru - siguran sam da ih ima i takvih.Znate one price,imas juga od 500e i kazes nekome da nikad ne bi dao svog juga za njegovu novu drdavu Toyotu kojoj se zaglavljuje gas(ako ameri kazu tako,onda je to tako),mom jugu se nista ne zaglavljuje i u njemu se osecam bezbedno! I sta da mu kazes - nista,samo se ti "osecaj"! Il' je lud,ili ljubomoran? Pa ne znam,nadam se da je lud,pa da se malo i nasmejemo!

To da neki nisu ljubomorni i da su,naravno,imali love da investiraju u takav auto je delimicno tacno. Naime,imali su love,al' nisu imali nesto "u gacama",tako da taj nedostatak "iz gaca" pokusavaju da nadomeste traljavom pricom "moralnih i odgovornih" osoba i pozivanjem na zakon koji nigde ne postoji u pisanoj formi. Umesto da izmisljaju zakone,bolje da odu do urologa i da taj svoj problem rese hormonskom terapijom ili hiruskim putem(pricali mi neki koji voze levi volan da postoji izvesni dr.Bojovic koji "tu nesto moze da nabudzi"!). Pa ako je tako,zasto ne probati(mozda "to" postane "djunta sa krupnim nutom"!).
[ 3way @ 22.07.2010. 05:01 ] @
MIslim da cu da prebacim volan na desnu stranu...
[ etjen @ 22.07.2010. 09:23 ] @
evo ja ću da ostavim volan na levoj a sedeću na suvozačkom sedištu i voziću sa njega.
Ah kako zavidim instruktorima vožnje, oni to mogu stalno...
[ tt tt @ 22.07.2010. 09:42 ] @
Evo ja vozim auto sa volanom na desnoj strani, po Londonu.

Vozio sam prije ovde i auto sa volanom na lijevoj strani i nije mi smetalo, jer jer je saobracaj u Engleskoj tako organizovan da uglavnom nije problem, jer se uglavnom rijetko pretice po dvosmjernim ulicama.
[ sikander @ 23.07.2010. 15:43 ] @
Pudar je pomenuo 'nesto u gacama' i 'moralne i odgovorne'.
Pretpostavljam da su neki 'moralni i odgovorni' (kada je desni volan u pitanju) zato sto nisu imali 'nesto u gacama' a razmisljali su da kupe 'engleza'.
Ali zato ako/kada 'drzava' (zasto da ona ne bude pod navodnicima?!) zabrani voznju 'desnjaka' onda ce se videti ko je stvarno imao 'nesto u gacama' a ko ce tek da ih napuni.
Valjda je to 'nesto u gacama' sinonim za spremnost na rizik. Ako jeste, onda nema kukanja i price o drzavi koja nije fer.
[ vladd @ 23.07.2010. 18:25 ] @
Hoce li meni neko da pojasni(dok se ne probudi moderator u meni pa pobrise qrobecanja), o kakvoj se zavisti radi i o kakvim atributima.

Zavist zato sto je neko dao MANJE para za auto sa volanom na desnoj strani(u stanje krseva sa 200kkm+ ne ulazim), ili sto je neko "sposoban" i "snalazljiv" pa je zarad sitne ustede naslonio(ne stavio) glavu na torbu...

Zavist na kolicinu potrosacke histerije, kada "mora da se ima" ali "za sto manje para", pa makar bilo rizicno?

Mislim, zanimljiv mi je odredjeni mentalitet, "prisustva u saobracaju" sa sto manje para, ili jos bolje, rokerski mentalitet protiv drzave, zaobici takse i propise, izbeci trzisna pravila(desnjaci su znacajno jeftiniji) ali ne vidim sta tu izaziva neciju "zavist"..

Ili je tako lakse opravdati asocijalno ponasanje, lepeci nekome etiketu neke osobine..

Po meni, oni koji nasilno voze kojesta, su saobracajno infantilni i neodgovorni. Ne ulazim koji pritisak na licnost je bio u pitanju, teska finansijska situacija, nezadovoljstvo drzavnim haracem, smatram da je saobracaj veoma ozbiljna aktivnost, zivotno opasna, a lazno naduvavanje nekih atributa, zelja za tom vrstom avanturizma i adrenalina, je vec problem za cika doktora..

Poz
[ pudar @ 24.07.2010. 00:13 ] @
Simpaticno je sto mi konstantno zanamo sta ce da se desi - drzava ce da zabrani ... odakle to? Ti odlucujes? Srecom NE!! A to sto neki nisu imali u gacama i "razmisljali" o odgovornosti i moralu(stare nase predrasude),bolje bi bilo da su radili na razvitku jos neke vijuge - pa bi onda STVARNO poceli da razmisljaju.

To koliko je ko para dao za auto,to je NJEGOVA stvar( TO je bitno- ne,ne nije ljubomora!!!!!),a mogao je da ga dobije na poklon(tek tad bi pojedinci poludeli!!!! bacite ga lavovima!!!!!). Koliko je auto presao? To je mnogo bitno(60 ili 260.000km),al' za juga!! Kupis punta(fin,mali,nesiguran),vozis 100.000 i bacis(tvoja lova-tvoja stvar). Moj Peugeot 403 iz '63(siguran sam da 90% ljudi koji ucestvuju na forumu nisu nikad videli taj auto uzivo) je presao 180.000 - i treba da ga bacim sto je "toliko presao" i sto je "krsina matora"? E pa necu,ne bolujem ni od kilometara,ni od godista-zato sam ga rasturio,treba prvi put da se farba(prva boja,matirao,30-ak fleka od pticijeg izmeta) i da se obnovi enterijer. Mercedesa 500 SEC iz '87 (kog sam nasledio od dede- ocete i mene da pojedete?! A necete,on je LEVI!!!)) ,verovatno,treba da dam u presu i zamenim za punta?! Pa sto - krsina matora,"puno" presla... Finansijski momenat,bar kod mene,nije bio presudan kad je desnjak u pitanju. Oni su meni porodicna tradicija,tako da od 6 automobila koje trenutno posedujem(3 registrovana-3 nisu,'al to je,naravno,MOJA stvar(ili vi mislite drugacije?),uvek je bar jedan desnjak(tog aktivno vozim,jer mi je zgodniji desni).

To "da je saobracaj veoma ozbiljna aktivnost, zivotno opasna" je prica za decu,one koji su dobili vozacku '90-ih uz "cacansko prase,kilo belog i sifon),one kojima vozacka stoji u sifonjeru i VIKEND vozace,al' ne i za mene(ne znas ko je "s' druge strane zice"- mozda je licno Mirko Alvirovic!!).

Tako je,cika doktor mora da se umesa - ali sto pre!!! Desni,levi,prednji,zadnji ce proci,a ljubomora,ako se ne leci,ostavlja posledice po "pacijenta",porodicu,okruzenje,naciju. Nazalost,izgleda da je zahvatila i poslednju kategoriju.

Ono sto vi ne znate,a znalo se od davnina(bas porazno!),to je: "u rukama Kraljevica Marka,svaka puska bice ubojita!"(bilo leva ili desna),za one koji nisu shvatili,Marko je GLAVNI lik,jer ne puca puska iz Marka,nego Marko iz puske!!! ZIVELI!!!
[ vladd @ 24.07.2010. 00:47 ] @
Ziveo ti meni uz spominjanje Mandusica Vuka

Koliko vidim u saobracaju, nema ni Malog radojice, cesto da se vidi, uglavnom seprtljava voznja, pacici na semaforu, puzanje po putu..sa jedne, sa druge strane, voznja u suprotnom smeru, pisanje porukica i primanje uputstava za disanje preko telefona(ne ispusta se sa levog uveta zbog straha prestanka disanja), obilazenje kolone i krsenje i najsitnijeg propisa(makar nagazili pesacki na semaforu, pozicioniranje vozila pod uglom na kolovoz....
Krajnosti najcesce...

Nigde "vukova", koji su gotovo neprimetni, odvezu svoju relaciju, i nestanu iz saobracaja, da ne smetaju krsevima, koji strasno dobro idu i jako malo trose...

Mislim da je nekome realnost, istina surova, okrenula ledja, pa zivi u lavljim oblacima, navodne velicine, sa ustedom nekoliko stotina evra i fuckanjem na bezbednost..

A krajputasa nikada vise..minimum 100 udesa dnevno..mada su se gradjani odmetnuli u krajeve za odmor..

I na sve to, sumaherska sigurnost na krsu sa volanom na desnoj strani..istina, sa ocuvanim tapacirungom, ali nijednim ispravnim amortizerom

To nekako ima vise argumenata da bude realnost..

To sto zakon ne donosi pojedinac, malo je infantilno bekstvo od stvarnosti, i stvarno je "sreca"..tako lako nestati iz realnosti

Inace, zaista je neka sreca..jerbo da ga ja donosim..slabo bi se navozali..sem na nekom traktoru kukuruza ili repe u Zabeli

Poz
[ Zarko Silic @ 24.07.2010. 00:54 ] @
Koliko se moze zakljuciti,

pristalice izopacenosti, svoja prava, moci ce da ostvare samo na paradi ponosa. , a premestanje volana sa desne na levu stranu kao promenu pola jednog od partnera. (I za to su potrebni doktori).

P.S. ako je po Alvirovicu.
[ pudar @ 24.07.2010. 01:02 ] @
Da,da slazem se 100 udesa. Pa sta ces - takvi su "nasi gradjani",navikli pun gas,smetaju "sporaci",preticu kamione,leva traka i onda FAP ili u Moracu! 100-200e i amortizeri se promene,a glave "nasih gradjana" - NIKAD!
[ sikander @ 24.07.2010. 03:19 ] @

Pregledah okolne postove i ucini mi se da se ovo 'Ti odlucujes?' odnosi na mene. Ja odlucujem samo na kojoj ce strani biti moj volan, sto nisam siguran da se iz mog prethodnog posta vidi.
Zabrana se pominje ovde, nisam je ja izmislio (rekao sam 'ako/kad'). A na putevima ima dovoljno budala u cijim ce rukama svaki automobil biti ubojit (bio levi ili desni).

I mislim da bi velika vecina onih koji voze 'engleze' zamenili svoj automobil za isti (u istom stanju) u levoj izvedbi (osim ako nije porodicna tradicija u pitanju :)). Recite mi da gresim.
[ pudar @ 24.07.2010. 12:20 ] @

- Da,tako je,odnosi se na tebe.
- Tacno,odlucujes samo za svoj volan.
- Nisi izmislio ,al' kao da jesi,a "predstavljas" i drzavu(ono o "punjenju gaca",tipa - nemoj posle da bude da vam nisam rek'o i i prica kako je drzava FER- a kad je bila fer?)
- Slazem se,puno je budala na putevima.
- Da,verovatno(osim kad je porodicna tradicija u pitanju).
- Ne gresis.
- Ne moras da mi persiras.

pozdrav
[ Milojkovic @ 24.07.2010. 12:43 ] @
Evo da i ja nesto kazem povodom ove polemike za i protiv “desnjaka”

Agrumenti koji su za.

Za znacajno manju svotu dobijate isti automobil.

Solidan paket opreme.

Automobili iz UK su u velikoj meri bolje ocuvani u odnosu na ono sto dolazi kod nas u iz Italije, Holandije, Belgije pa i Nemacke.

Kilometraza je niza( ostrvljani se izgleda ne voze koliko i ovi sa kontinenta)

O servisiranju tih vozila takodje imam pozitivno iskustvo ( molim nekoga od onih “od gore” da Italijanima kazu da servisi nisu bauk i da tamo treba ponekad navratiti sa svojim automobilom :)) ne ujedaju majstori

Enterijer i opste stanje tih automobila je zaista znacajno bolji ( Britanci su pedantni) i izgleda nemaju naviku da krkaju kojesta pa da posle ostavljaju "mirisne tragove" za sobom koje ni deset mirisnih jelkica i pet hemijskih ciscenja sa dubinskim pranjem ne mogu isterati iz unutrasnjosti vaseg automobila levaka.

Dakle automobil iz UK se ne oseca kao da su se u njemu vozili lavovi ili oni koji sa njima barataju. ( dobro upuceni u problematiku mirisa kazu da je smrad tvora spram miomirisa lava decija igracka, lavovi pak imaju poslovicu u kojoj kazu..jeste da smrdimo, al nismo mi ko talijani...:) )

Pepeo cigarete tresete odmah nonsalantno kroz otvoren desni prozor i ne prljate enterijer vaseg automobila kao kod levaka kad tu operaciju obavljate zaobilaznim putem rizikujuci da vas zar cigarete ispece dok vi u brzini ciljate vas levi prozor kroz koji duva uragan a i menjac bi se ko u inat bas tad trebao presaltati…

Kad se parkirate izlazite odmah na trotoar ( gospodski) i ne kvasite noge na kojima su dobre firmirane cipele( ostalo vam love da i sebe ponovite:)) a i nema sanse da vas neko sa kamionom odnese dok vi kao vozac otvarate vrata vaseg desnjaka.

Te automobile ovde ne kradu...:)

Argumenti protiv.

Treba se privici da saltate menjac levom rukom i da se desnom rukom treba osloniti na vrata….:) dok sa levom nonsalantno drzite volan.

U desnjacima ne mozete biti Baje i frajeri jer ce svi neupuceni u problematiku ( a takvih je mnogo)vaseg suvozaca proglasiti za Baju a vas ce smatrati za obicnog saputnika….dakle nema nista od vaseg dzekiranja.

Stoperke necete moci da pokupite, jer nece ni jedna hteti da obilazi oko automobila…mada ako ste sposobni ova mana moze biti i prednost tako sto cete otvoriti vasa desna vrata i gologuzu stoperku odmah smotati kod sebe u krilo…..i oboriti sediste….i objasniti joj neke stvari...da vidi u kolikoj je zabludi...( steta sto neki kriticari nisu stoperke, cas posla bi ih razuverili i objasnili im ono sto se ovde ne da objasniti)

Levom rukom morate da hvatate upaljac i da sa njom tresete pepeo cigarete u pepeljaru..a to je bas komplikovano,a oni koji pepeljaru ne koriste …e za njih ovo ne vazi.

Broj onih koji vas ne vole ce se drasticno uvecati iz prostog razloga sto ste se dokopali dobrog i novog automobila o kom oni mogu samo da sanjaju ( ako budu mogli da spavaju do jeda i sekiracije).

Spsiku vasih mrskih neprijatelja pored mrzitelja dodajte odmah i zajedljivce, ljubomorne likove, zlobnike i pakosnike raznih sorti i vrsta.

Oni koji su vas do tad samo mrzili sad ce ozbiljno poceti da vam rade o glavi iz prakticnih razloga sto ste za manje novca kupili bolji i mladji automobil od njihovog a takve stvari se ovde ne oprastaju. ( on da ima bolji automobil od mene…pa..pa .taman posla…nece to tako moci nece njega biti ne zvao se ja... zakleti i dozivotni vozac levaka)

Budite spremni da ce vam vas ljubimac desnjak iz gorepomenutih razloga biti stalno na meti raznih grebaca farbe i kradljiaca brisaca, loaca antene, i skidaca ratkapni…( neka magnetna sila privlaci te zloce da se izivljavaju nad vasim mezimcem)

Bicete stalno na meti raznih “teoreticara i upucenih strucnjaka” koji ce vas ubedjivati da vas automobil star par godina ne moze ni prici njihovom savrsenstvu koje je zagazilo u trecu deceniju i koje samom cinjenicom da ima volan “na onoj pravoj strani” dakle levoj nekom nedefinisanom i tesko objasnjivom vrednoscu odskace od vaseg automobila za pet kopalja.

U daljoj tiradnoj polemici bice decidno utvrdjeno da vas automobil zapravo i ne vredi nista i da ga viz zapravo niste ni platili nego ste ga dobili..na guzove.

Naoruzajte se strpljenjem i klonite se rasprava sa takvim likovima osim ako niste spremni da uz znacajnu svotu koju vi treba da doplatite tom istom izvrsite zamenu vaseg novog automobila za taj raritet koji je u njihovom vlasnistvu.

Necete imati miran san jer ce vas iz sna buditi komsijske svadje u kojima ce te vi i vas automobil biti glavna tema.

Ni po danu vam nece biti nista lakse jer ce na vas upirati prstom kao na cudaka koji je”kontra sveta” i koji se na sumnjiv nacin docepao toga sto nista ne vredi i sto oni ne bi nikad ni pozeleli a kod njih izaziva takve napade zavisti......tema na kojoj bi se okliznuli i najpoznatiji psiholozi.

[Ovu poruku je menjao Milojkovic dana 24.07.2010. u 13:54 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Milojkovic dana 24.07.2010. u 13:57 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Milojkovic dana 24.07.2010. u 14:01 GMT+1]
[ sikander @ 24.07.2010. 13:07 ] @
Pudar,

Pretpostavljam da je ovo sa persiranjem bila sala (nepotrebna) jer nisam pitao samo tebe.
Drzavu, a sta o njoj mislim govore znaci navoda, ne predstavljam ni na koji nacin. Ali ona je ta koja ima sisteme kojima nesto moze da dozvoli ili zabrani.
Ja nisam nesto preterano protiv koriscenja vozila sa volanom na desnoj strani jer, da ponovim, budala je budala, bez obzira na kojoj strani mu je volan.
I sigurno ne bih zabranio upotrebu/registraciju vec uvezenih automobila. Ali mi od ove drzave mozemo sve da ocekujemo (da promene vremensku zonu, da zabrane koriscenje automobila sa volanom na levoj strani,
da zabrane upotrebu plina, da dozvole samo upotrebu plina). Sve bi to oni nam objasnili zasto i mi bismo to progutali.
A punjenje gaca sam pomenuo samo stilski ;) jer se vec pricalo o gacama, odnosno onome u gacama. I reci mi da li si pod tim izrazom mislio na spremnost na rizik. Ako jesi, da li se to odnosi na rizik da se
uveze takav automobil po cenu da ova nasa drzava (kojoj je gradjanin uvek na prvom mestu) kasnije ne dozvoli registraciju?
Nadam se da nisi mislio da treba imati nesto u gacama da bi se takav automobil vozio u svakodnevnim uslovima?!
Jer ono prvo je vazno samo za konkretnog pojedinca, a ovo drugo za sve ucesnike u saobracaju.

Pozdravljam te (ne Vas)! ;)
[ StORM48 @ 24.07.2010. 13:09 ] @
Jao koliko raznih myhtbustera, ebotee......

Aj sad da čujem, šta vi to tako moćno vozite, "na čemu vam svi zavide"?

Najbolje što sam video, bio je neki Jaguar (ne znam da li je S-Type ili X-Type, nebitno je - čisto sumnjam da neko vas to vozi). Ostalo su uglavnom Passati i Vektre... ne zna se koji su veće šklopocije (u smislu spoljnog i unutrašnjeg izgleda). Možda tu i tamo postoji još neki auto, ali ja uglavnom viđam ove.

Dakle, da li neko pri čistoj svesti može da bude ljubomoran na ove automobile?
Vi ste bre opasno zabrazdili ako mislite da vaši naopaki autići imaju status Ferarija ili Boga-pitaj-čega.

Ja sam imao priliku da vidim i Juga (!!!) sa volanom na desnoj strani i on mi smeta jednako kao i te vaše šklopocije, jer ih takođe voze ljudi koji su spremni na svemu da prištede, ne bi li u svom selu/kraju mogli da se duvaju, iako su poslednji dinar dali na te krševe. Verovatno smo mi ljubomorni i na vlasnike Jugića sa desnim volanom. Najzad, on u UK može da se kupi verovatno za 25£

Prst na čelo bi vam baš dobro došao, vidim.

Pozdrav
[ Milojkovic @ 24.07.2010. 13:24 ] @
Dakle pre kupovine “Desnjaka” dobro razmislite da li ste spremni i sposobni da se nosite sa ovim problemima.

Nije lako biti u manjini a jos teze je kad ta manjina tako odskace od vecine.

Niko vam ne bi zamerio da ste taj vas “kontras “ pazarili po vecoj ceni jer se na nasim putevima voze i limuzine ciji jedan deo vredi kao njihovih deset krseva, ali cinjenica da ste napravili dobar pazar se ne moze oprostiti od strane krsadzija u ciji tabor niste hteli da se priklonite i da pazarite kao i oni nekog trulog i iznjakanog krsa.

Cudna je to logika mase koja umesto da se pozabavi sobom i nacinom da se izdigne iznad osrednjeg i prizemnog na sve nacine gleda da u to zivo blato u kom se brlozi uvuce jos nekoga.

Logika “ kad nas je vise bice mi lakse” duboko je usadjena u glave onih kojima je Golf 2 i ili Opel Kadet krajnji domet ambicije.

Da se razumemo ne kazem da su ti automobili losi ili da nisu dobri, ( ja sam vlasnik bas jednog Golfa 2 dizel 1991) ali bih zaista bio neiskren kad bih rekao da taj svoj automobil ne bih zamenio za neki Reno megan 1 iz 2001) samo zato sto bi taj drugi imao volan na desnoj strani i da moja dvojka ima vecu vrednost od tog automobila.

[ sikander @ 24.07.2010. 13:54 ] @
@Milojkovic

Da li na ovo pitanje vezano za Veliku Britaniju stvarno ocekujes odgovor ili si na stavio u duhovitom stilu koji je dosao do izrazaja u 'Argumentima protiv'?

Slazem se s tobom da neko moze da bude ljubomoran (ako je to pravi pridev ovde) na cenu po kojoj je neko dosao do dobrog automobila. I samo na cenu.
Mozda i na tu kompleksnu radnju otresanja cigarete kroz prozor...

Razmisljam o kupovini novog automobila sa vloanom na desnoj strani. Mozda mozes da mi das neki argument za i protiv. :)

Pozdrav
[ StORM48 @ 24.07.2010. 14:05 ] @
@Milojkovic
Stvar prva, radi poštovanja FORUMA, koji je FORUM, a NE chat, molio bih da ne chatuješ sam sa sobom, nego da postove pišeš u komadu, a eventualne izmene ubacuješ u poslednji u nizu, sve dok neko ne odgovori.

Stvar druga, kad bih ja sa svojim voznim parkom spao na to da zavidim onima koji tragaju za forama ne bi li se pružili više no što im je ćebe dugo, daleko bih dogurao. Nije bitno šta ja vozim (trebam valjda da se hvalim ili šta? Mada, ako Te baš svrbi, možeš naći ovde), ali za jednu moju registraciju može se kupiti najmanje pola tih vaših kršaba.

Sve to ipak nema veze sa činjenicom da vi, zarad ličnog užitka, svesno ugrožavate bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju.

Ah da... da ne ostanem nedorečen...
Citat:
Milojkovic: Cek da li se onda po toj tvojoj logici automobili u Velikoj Britaniji voze naopakom stranom?

Po "mojoj logici", kako nazivaš zdravu pamet, u UK se automobili sa volanom na desnoj strani ne smatraju naopakim, jer je kompletna infrastruktura i ZAKON o saobraćaju upravo prilagođen takvoj vožnji. Kao i u Indiji, Japanu, Australiji itd. Tamo bi ekvivalent naopakosti bila vožnja automobila prilagođenih za ostatak sveta, odnosno upravo onih koje mi ovde vozimo. Priča i problematika su potpuno iste - loša preglednost i stavljanje tuđih života na kocku.

Po tome što si napisao se i vidi da pripadnici "desne sekte" uopšte ne čitaju ono što nekolicina nas ovde piše, već pokušavaju da naše pisanije diskvalifikuju nekim nebuloznim pričama o "ljubomori" (ha-ha!). Kada bih bio prinuđen (tj. kada bih se preselio u UK), istog dana bih kupio automobil adekvatan uslovima. Tu nemam nikakvih dilema.

Položaj volana nema bitniji uticaj jedino u aeronautici, jer tamo infrastruktura nema ograničenja koja ima drumski saobraćaj, a i pravila ponašanja (tj. "vožnje") su bitno drugačija i ne ograničavaju način mimoilaženja i preticanja.

Pozdrav
[ bakara @ 24.07.2010. 18:06 ] @
@Milojkovic

Pisi kvalitetnije postovove, ili se nemoj truditi da trosis tastaturu.

Hvala!
[ etjen @ 24.07.2010. 18:26 ] @
ne mogu da se otmem utisku da se vlasnici Engleza stalno ovde nešto ljute.
Stvarno nema razloga za to. I ovaj zakon ako bude donesen, verovatno će se dati prilika da se ti automobili atestiraju ili slično (država će naći način da uzme pare) Sigurno neće da vam zabrane registraciju i puj pike ne važi.

A vi kad ste uzimali ta vozila, uzimali ste ih za smešne pare i naravno da ćete platiti ceh kad tad. Kome to nije bilo jasno, taj je meni nejasan :)

Nema tu ljutnje, bilo je samo pitanje vremena kada će ovakav zakon biti primenjen. Mnogo se toga dopuštalo kod nas, ali ta registracija vozila sa volanom sa druge strane je stvarno neverovatna, naročito kad vidim taksiste sa Englezima. Mislim kome nije jasno zašto je to opasno, taj se ili pravi ''Englez'' ili je nepodoban za vožnju.

p.s.
Ne želim ovom konstatacijom nikog da uvredim, to je samo moje mišljenje.
[ StORM48 @ 24.07.2010. 21:43 ] @
E pa da... vi'š nije loša ideja.

Ako nekog ne mrzi da počisti sve ovo, neka otključa. Do tada, sve je već rečeno.

@Milojkovic & dj bojan
Potpuno je nevažno na šta ste vas dvojica navikli ili ne. Forum je privatno vlasništvo i na njemu je poštovanje Pravilnika obaveza.

Pozdrav

[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 24.07.2010. u 23:26 GMT+1]
[ bakara @ 25.07.2010. 10:36 ] @
Tema je prociscena, ali dok se ne smire strasti ostaje zakljucana.

Hvala!