|
[ Jagnjeca brigada @ 25.08.2009. 11:20 ] @
| Mrka i Dulić obećali da će „njihovi“ stanovi biti skoro tri puta jeftiniji
Gradimo stanove, navali, narode!
Utorak - 25.08.2009
Program jeftine gradnje stanova biće gotov za desetak dana, a sama gradnja bi trebalo da počne već u martu sledeće godine, rečeno je na jučerašnjem sastanku građevinara, predstavnika grada Beograda i ministara infrastrukture i prostornog planiranja, Milutina Mrkonjića i Olivera Dulića.
Ukoliko ikad zaživi, ovaj nacionalni projekat omogućiće građanima da za dva i po puta nižu cenu dođu do stana! Na primer, za stan od 48 kvadrata, za koji je rata kredita trenutno 522 evra, rata bi bila samo 195 evra. Drugim rečima, prosečna cena kvadrata pala bi sa 1.550 na 600 evra.
- Održali smo sastanke sa najvećim građevinarima, bankama, vojskom i predstavnicima gradova i opština i svima njima je u interesu da učestvuju u jeftinoj gradnji. Imamo mnogo posla, ali pokušaćemo da do septembra predstavimo projekat javnosti i da u martu započnemo sa gradnjom prvih stanova - rekao je ministar Dulić.
On je podsetio da će se graditi stanovi između 40 i 60 kvadrata i istakao da će svi građani imati pravo da konkurišu za kredite za kupovinu tih stanova. Cene kvadrata, prema njegovim rečima, znaće se tek kad se budu znale lokacije na kojima će se graditi, a njih treba da obezbede lokalne samouprave, vojska, ili privatnici.
Vlasnici građevinskih firmi su upozorili da cena gradnje neće moći da se spusti više od pet odsto u odnosu na sadašnju. Drugim rečima, da građevinske firme i u ovom trenutku grade jeftino, a da najveći profit uzimaju investitori. Najviše prostora za pojeftinjenje gradnje, prema rečima građevinara, ima u snižavanju troškova za zemljište i bankarskih kamata.
Ministar Mrkonjić je poručio građanima da ne treba da očekuju da će jeftini stanovi biti u centru grada, nego isključivo na periferiji. On je domaćim neimarima dao čvrsto obećanje u ime vlade da će sve jeftine stanove graditi samo domaće firme.
Setite se koliko ljudi u Beogradu plaća kiriju od 100 do 300 evra mesečno. Barem 80.000 – kazao je Mrkonjić.
http://www.politika.rs/rubrike...novi-od-grada-do-grada.lt.html |
[ Horvat @ 25.08.2009. 11:44 ] @
zanimljivo
nego kako se vojska uklapa u racunicu? rezervisti ce graditi te zgrade?
ne pise koja lokacija je u pitanju
ne pise koji kvalitet materijala
a gradjevinari po standardu kukaju...
[po ovome ispada da societe general daje najbolji kredit,fiksno 7,91%,dok svi ostali promenljivo,i to vecinom "preko" promenljivog euribor]
i jos nesto,da li ce ovo biti sa "podsticajima" drzave [da gradjevinska mafija ne place],ili bez mesanja kase drzave ~600 eura po kvm?
[i zasto samo bg?]
----
vojska se pita,jer na njenom zemljistu zele da grade
[ BluesRocker @ 25.08.2009. 13:51 ] @
Citat: Horvat: zanimljivo
nego kako se vojska uklapa u racunicu? rezervisti ce graditi te zgrade?
Vojska će obezbediti lokacije (zemljište sa koga su izmeštene kasarne, ili neko zemljište koje pripada vojsci a ne koristi se)
Kolko sam čuo nije samo Beograd već i još neki veći gradovi jer u ostalim mestima kvadrat novogradnje ne prelazi 600e. U Beogradu je najveća potreba za jeftinim stanovima jer su cene od 2-3000 stvarno nenormalne za naš standard.
[ burex @ 25.08.2009. 14:42 ] @
Socijalizam, i to tvrdokorni...
[ Horvat @ 25.08.2009. 14:57 ] @
@bluesrocker,mozda ce biti i u drugim gradovima [ako uopste i u bg bude],ali ja u tekstu na citiranom linku nisam nasao pominja bilo kog drugog grada,nego se sve oko bg-a vrti
pominju se jedino "fantomske" opstine i gradovi,a ne i konkretno koje ce biti u pitanju,za razliku od bg-a koji se direktno pominje,na to sam mislio
[ pri3rak @ 25.08.2009. 15:05 ] @
Bice, bice, taman kad Mladja podeli ohih 1000eu po gradjanskoj glavi da malo olaksa ucescje.Mozda usput i deda mraz da poklon za useljenje. :) Ako me secanje ne vara i Belvil je bio slicno koncpiran pa mu je cena sa nekih 1200e skocila na ~2000e i naravno posto su naboli pravu godinu za pravu akciju interesovanje sa redova za cekanje skocilo na 20% raspolozivih stanova :)
[ burex @ 25.08.2009. 15:17 ] @
Nije ovo u redu ljudi... Ja jesam za to da ljudi lakše dođu do stana, ali kada država gradi stanove SREDNJOJ klasi - to je već izraz njene nemoći da na drugi način poboljša funkcionisanje države i označava polako vraćanje u doba SFRJ i pratećih spiskova za stanove (komplet sa bodovima). Da ne spominjem očaj vlade za političkim poenima, a naročito *druga* Mrkonjića koji je inače iz doba 90tih poznat po "obnovi" i seljačenju na gradilištima. Poznajem bar 5 mladih bračnih parova koji nemaju šanse da uzmu bilo kakav kredit od banaka za kupovinu najjeftinijeg stana ili izgradnju kuće, ali eto, ovi će da ipak daju jeftine stanove na grbači ostalih građana Srbije. Ovo nije metoda borbe protiv građevinske mafije, ovo je skup marketing.
[ BluesRocker @ 25.08.2009. 15:41 ] @
Citat: Horvat: @bluesrocker,mozda ce biti i u drugim gradovima [ako uopste i u bg bude],ali ja u tekstu na citiranom linku nisam nasao pominja bilo kog drugog grada,nego se sve oko bg-a vrti
pominju se jedino "fantomske" opstine i gradovi,a ne i konkretno koje ce biti u pitanju,za razliku od bg-a koji se direktno pominje,na to sam mislio
Nije ovo prva vest na tu temu. Rečeno je ranije da će gradnja obuhvatiti 5-6 najvećih gradova (Beograd, Novi Sad, Niš, ...).
Citat: burex: Nije ovo u redu ljudi... Ja jesam za to da ljudi lakše dođu do stana, ali kada država gradi stanove SREDNJOJ klasi - to je već izraz njene nemoći da na drugi način poboljša funkcionisanje države i označava polako vraćanje u doba SFRJ i pratećih spiskova za stanove (komplet sa bodovima).
Ne gradi država stanove srednjoj klasi već daje zemljište i osigurava da se neki "investitor" ne ugradi 90% u cenu stana. To zemljište je ionako državno, pa bolje da se ljudi nasele na njemu nego da ga kupe budzašto Miško i ekipa i da sagrade iste takve stanove i prodaju po 2000e kvadrat. Ne mogu da verujem da ovde svaki "biznismen" može da otme šta hoće i da se niko ne buni, a kad država nešto pokloni običnim građanima onda svima smeta.
[ burex @ 25.08.2009. 15:54 ] @
Citat: a kad država nešto pokloni običnim građanima onda svima smeta
Šta će država da pokloni? Odakle? Kojim običnim građanima? Država ne može NIŠTA da poklanja jer se to sve nabacuje na grbaču naroda bilo na mostu ili na ćupriji, i to onima van većih gradova gde je prosek plata i do 19k dinara. Sad će oni da se "bore" protiv mafije tako što će napraviti par stančića, i nakon što se to podeli na osnovu partijske pripadnosti, onda evo mafije nazad da vrši svoj biznis kao da se ništa nije desilo. Glupi EPP i kratkoročno smirivanje situacije na račun svih onih koji te stanove neće biti u mogućnosti da pazare (ili nisu u "dobroj" stranci). Kako još nikome nije zapalo za oko da država od 8mil. ima za udarnu vest *moguće* izgradnje stanova u par gradova, dok povećava poreze i ima u planu dizanje PDV-a? Gde je tu stimulacija ekonomije, a gde obično bacanje mrvica vrapcima?
[ BluesRocker @ 25.08.2009. 16:08 ] @
@burex
Niko ništa ne poklanja preko veze ili partije. Ako kažu da ima 80.000 ljudi koji plaćaju stan u Beogradu, i neka prosečno zarađuju 1000e po domaćinstvu, oni državi daju dobre pare kroz doprinose, PDV i ostalo. Ako im se ne obezbedi da se skuće, eto njih u Kanadi ili Novom Zelandu a to automatski znači da neko drugi mora da radi za penzionere, prosvetare, policiju, vojsku, administraciju, razne deficite i dugove. Zato se državi i te kako isplati izgradnja tih stanova pogotovo što jedino daje zemljište na periferiji grada.
[ Ivan Dimkovic @ 25.08.2009. 16:08 ] @
Citat:
Ukoliko ikad zaživi, ovaj nacionalni projekat omogućiće građanima da za dva i po puta nižu cenu dođu do stana! Na primer, za stan od 48 kvadrata, za koji je rata kredita trenutno 522 evra, rata bi bila samo 195 evra. Drugim rečima, prosečna cena kvadrata pala bi sa 1.550 na 600 evra.
Zanimljivo - podudara se sa uvedbom o ukidanju mogucnosti otkupa stanova od strane politicara za male pare :)
Sada ce im... izgraditi stanove direkt :)
[ Savoy @ 25.08.2009. 16:23 ] @
jos jedna prevara u nizu za naivne i glupe srpske birace.
izgradice se mozda 1000stanova, od toga ce 50 dobiti obicni ljudi i gradjani a ostatak politicari i clanovi vladajucih stranaka.
naravno slikace za televiziju ovih 50 , i na tome ubrati dodatne glasove i politicke poene.
usput , posto ove stanove neko mora da plati a budzet je prazan, povecace se porez privredi i gradjanima da bi se prikupile pare za "jeftine stanove"
tako da ce stanove da plate oni koji ih verovatno i nemaju niti ce ih imati.
cela prica ce se zavrsiti kao Tadiceve&Dinkiceve akcije od 1000 evra.
[ germanchc @ 25.08.2009. 16:30 ] @
Ma idi... opet PR. , a jos se ljudi svadjaju sto se ne gradi i van beograda a ne samo u beogradu...:) Ajde da sacekamo da izgradi neki stan pa da pricamo....uostalo cenu su mogli da obore na jednostavn nacin , uvodjenjem zakona: gradi bilo sta-bilo gde i davanjem dozvola bez odbijanja na jednom salteru za tri minuta, to je ionako i sada slucaj ali samo za privilegovane i uz debelo podmazivanje...
[ Savoy @ 25.08.2009. 16:33 ] @
Citat: @burex
Niko ništa ne poklanja preko veze ili partije. Ako kažu da ima 80.000 ljudi koji plaćaju stan u Beogradu, i neka prosečno zarađuju 1000e po domaćinstvu, oni državi daju dobre pare kroz doprinose, PDV i ostalo. Ako im se ne obezbedi da se skuće, eto njih u Kanadi ili Novom Zelandu a to automatski znači da neko drugi mora da radi za penzionere, prosvetare, policiju, vojsku, administraciju, razne deficite i dugove. Zato se državi i te kako isplati izgradnja tih stanova pogotovo što jedino daje zemljište na periferiji grada.
izvini prijatelju, al onaj ko dosad nije ukapirao da se u srbiji sve sto je drzavno deli iskljucivo preko veze ili partije je mnogo naivan ili mnogo glup.
[ morihei ueshiba @ 25.08.2009. 16:46 ] @
Citat: On je domaćim neimarima dao čvrsto obećanje u ime vlade da će sve jeftine stanove graditi samo domaće firme.
A na osnovu kojih zakona i propisa ce da sprovede ovu ideju?
Dakle,ovi stvarno vise ne znaju gde udaraju.Da mi je samo da se docepam malo te supstance koju koriste,pa da i ja budem malo veseo...
[ Horvat @ 25.08.2009. 16:52 ] @
@blues,kao sto rekoh,ja sam rekao za citirani link
mozda se na nekom drugom mestu pominje spisak,to ne znam [slobodno daj neki link]
ali i dalje nije u redu "dati" zemljiste
nek se i to zemljiste uracuna u cenu ,pa nek i bilo 800 e po kvm,a ne da se poklanja
bilo raznim "biznismenima" bilo raznim "nemocnim" gradjanima
i da,u ovoj zemlji i dalje ide preko politicke podobnosti mnogo toga...pa ne sumnjam da ce i ovo [fiktivno,jer sumnjam da ce i doci do izgradnje] deljenje stanova proci bez istog
a i sto bi sad davali pogodnosti "samo domacim firmama" za izgradnju,kad su valjda svi ovde,ili velika vecina upoznata o kakvom se kvalitetu izgradnje radi i za koju lovu...
[ BluesRocker @ 25.08.2009. 17:27 ] @
Citat: Horvat: ali i dalje nije u redu "dati" zemljiste
nek se i to zemljiste uracuna u cenu ,pa nek i bilo 800 e po kvm,a ne da se poklanja
bilo raznim "biznismenima" bilo raznim "nemocnim" gradjanima
Kad se "biznismenima" poklanja, niko ne pita ni tebe ni mene da l je u redu. Kad bace mrvice i obicnom narodu, onda trazimo dlaku u jajetu. Ako nije u redu da drzava nesto poklanja, odakle Novi Beograd i ostala naselja? Ciji je deda kome ostavio tu zemlju i te stanove? Neka svako vrati sta mu je drzava poklonila pa da vidimo gde ce nas to odvesti.
[ BluesRocker @ 25.08.2009. 17:29 ] @
Citat: Horvat: @blues,kao sto rekoh,ja sam rekao za citirani link
mozda se na nekom drugom mestu pominje spisak,to ne znam [slobodno daj neki link]
Citat: Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu, pre nekoliko dana izjavio je da već u martu sledeće godine kreću radovi na izgradnji stanova čiji će kvadrat da košta između 400 i 600 evra. On je tada rekao da će stanovi biti građeni u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Kraljevu, kao i da će samo u glavnom gradu biti ozidano oko 20.000 stambenih jedinica.
http://www.021.rs/index.php?op...59:zanimljivosti&Itemid=34
[ Savoy @ 25.08.2009. 17:46 ] @
Citat: Kad se "biznismenima" poklanja, niko ne pita ni tebe ni mene da l je u redu. Kad bace mrvice i obicnom narodu, onda trazimo dlaku u jajetu. Ako nije u redu da drzava nesto poklanja, odakle Novi Beograd i ostala naselja? Ciji je deda kome ostavio tu zemlju i te stanove? Neka svako vrati sta mu je drzava poklonila pa da vidimo gde ce nas to odvesti.
obican narod ovde nece dobiti nista. Stanovi ce biti gradjeni samo U beogradu i mozda u novom Sadu.
Ovo je jos jedna prevara vlasti , da za male pare skuce svoje budzetske parazite, i clanove stranaka o trosku svih gradjana ove zemlje.
Stanovi ce biti naravno deljeni na osnovu stranacke ili neke druge podobnosti, i sve ce biti podlozno teskim zloupotrebama kao i uvek dosad kad se nesto drzavno delilo dzabe.
odaj nam tajnu, dal radis u opstini ili nekoj drugoj drzavnoj sluzbi?
ne vidim kako drugacije neko ovo moze da podrzava, osim ako ocekuje da ce sam dobiti stan o trosku svih gradjana ove zemlje.
u pitanju je teska diskriminacija gradjana Srbije. Jer porez placaju svi gradjani a stanovi se nece graditi u svim gradovima zemlje, vec u samo nekim , tj tamo gde odluci vlada, a naravno samo neki je Beograd. Na ovaj nacin ce gradanji malih mesta finansirati iz poreza koji placaju obezbedjivanje stanova za drzavnu administraciju i clanove stranaka u Beogradu.
I mesto da se tim novcem izgradi skola vrtic ili put u nekom malom mestu , tim parama ukradenim od tih ljudi bice izgradjeni stanovi za zasluzne clanove vladajucih stranaka u Beogradu.
Citat: Ministar životne sredine i prostornog planiranja je objasnio da se neće graditi luksuzni stanovi, već veličine od 40 do 60 metara kvadratnih i naveo da će za te stanove moći da konkurišu svi građani Srbije. Prema njegovim rečima, taj projekat se neće izvoditi u svim gradovima, već isključivo u mestima u kojima za stanovima postoji tražnja.
[ Zoran Rodic @ 25.08.2009. 17:49 ] @
A najbolje da se ne gradi, jel da?
Citat: I mesto da se tim novcem izgradi skola vrtic ili put u nekom malom mestu , tim parama ukradenim od tih ljudi bice izgradjeni stanovi za zasluzne clanove vladajucih stranaka u Beogradu.
Ček, moj burazer da digne kredit kod Socijete banke, i svaki mesec da plaća 200 ojra za vrtić u Svilajncu.
Zanimljiva ideja ...
[ Horvat @ 25.08.2009. 17:55 ] @
Citat: BluesRocker: Kad se "biznismenima" poklanja, niko ne pita ni tebe ni mene da l je u redu. Kad bace mrvice i obicnom narodu, onda trazimo dlaku u jajetu. Ako nije u redu da drzava nesto poklanja, odakle Novi Beograd i ostala naselja? Ciji je deda kome ostavio tu zemlju i te stanove? Neka svako vrati sta mu je drzava poklonila pa da vidimo gde ce nas to odvesti.
ma ne treba ni biznismenima ni obicnom narodu poklanjati ,samo to kazem
ajd sad nesto drugo,ko garantuje da ove stanove nece kupiti razni "biznismeni" po povoljnim cenama ,a posle preprodati po xy puta vecim cenama? [naravno ukoliko se stanovi ikad i naprave]
[off:od kada se stan "ozidava"? zar se stan/kuca i ostalo ne zida? i zar se ne kaze "xy je sazidao kucu" ,rec "ozidati" ima neko drugo znacenje]
[ 223 @ 25.08.2009. 18:15 ] @
Ta cena je moguca samo i samo ako
1. Drzava ustupi zemlju - vojska moze da ustupi zemlju, a zauzvrat dobije stanove. Problem je sto smo u tu vojsku SVI ulagali, svi smo je finansirali i nije posteno da samo njeni pripadnici dobiju stanove.
Druge zemlje za MASOVNU stanogradnju drzava nema!
2. Da se prepolove taxe za struju, vodu, kanalizaciju, grejanje, telefone i sl. Kako ce ovo da se izvede? Zasto bi se ta preduzeca odrekla dobiti?
3. Platiti radnike manje? Takodje nemoguca misija.
4. Ugradjivati jeftinije materijale, pala je cena cementa, gvozdja, cigle, ne sporim da se moze ustedeti, ali to je eventualno 200eur manje.
... ima jos mnogo toga, iskreno mrzi me da kuckam....
Jedino sto je realno izvodljivo, tj na cemu se moze skinuti cena kvadrata je onih 100-200eur po m2 za korupciju po raznoraznim sluzbama.
Ovo je kolosalnija prevara od onih 1000eur za akcije.
[ BluesRocker @ 25.08.2009. 18:16 ] @
Citat: Savoy:
obican narod ovde nece dobiti nista. Stanovi ce biti gradjeni samo U beogradu i mozda u novom Sadu.
Zato što u drugim mestima kvadrat ne prelazi 600e. U mestu odakle sam kvadrat staro stana je 400e a novogradnje 600. Tamo takva akcija ne bi imala smisla.
Citat: Ovo je jos jedna prevara vlasti , da za male pare skuce svoje budzetske parazite, i clanove stranaka o trosku svih gradjana ove zemlje.
Stanovi ce biti naravno deljeni na osnovu stranacke ili neke druge podobnosti, i sve ce biti podlozno teskim zloupotrebama kao i uvek dosad kad se nesto drzavno delilo dzabe.
Je l to znaš iz pouzdanih izvora? Jeste, sve je podložno zloupotrebama, ali i te zloupotrebe su podložne krivičnim sankcijama.
Citat: odaj nam tajnu, dal radis u opstini ili nekoj drugoj drzavnoj sluzbi?
Ne, živim od svog rada. :)
Citat: ne vidim kako drugacije neko ovo moze da podrzava, osim ako ocekuje da ce sam dobiti stan o trosku svih gradjana ove zemlje.
Ne bih imao ništa protiv da kupim stan po toj ceni, ali nemam nikakvu vezu ako to misliš. :) A i ako ne kupim, cena kvadrata drugih stanova će pasti.
Citat: u pitanju je teska diskriminacija gradjana Srbije. Jer porez placaju svi gradjani a stanovi se nece graditi u svim gradovima zemlje, vec u samo nekim , tj tamo gde odluci vlada, a naravno samo neki je Beograd. Na ovaj nacin ce gradanji malih mesta finansirati iz poreza koji placaju obezbedjivanje stanova za drzavnu administraciju i clanove stranaka u Beogradu.
Država ne ulaže nikakav novac, jer ga i nema. Obezbediće zemljište i to na nekim udaljenim lokacijama, a čak i da ga proda po tržišnoj ceni, cena ne mora da pređe 600e. Razlika je samo u tome što nema "investitora" koji se ugrađuju do 2000e. Država čak i zarađuje na tome jer dobija PDV i doprinose na plate radnika koji će to zidati.
Citat: I mesto da se tim novcem izgradi skola vrtic ili put u nekom malom mestu , tim parama ukradenim od tih ljudi bice izgradjeni stanovi za zasluzne clanove vladajucih stranaka u Beogradu.
Kojim novcem?
[ ventura @ 25.08.2009. 18:47 ] @
Citat: 223: Ta cena je moguca samo i samo ako
...
Ovo je kolosalnija prevara od onih 1000eur za akcije.
Mene je zanimalo koliko košta kvadrat u izgradnji, sve zajedno sa zemljištem, pa sam u jednom razgovoru pitao arhitektu sa kojim sarađujem o tome... Pretprošle godine je on projektovao poslovnu zgradu na Novom Beogradu, i kaže da kvadrat poslovne zgrade, sa zemljištem, taksama, gradnjom, centralnom klimom/ventilacijom, visokonaponskim vodovima, protivpožarni sistemi i sve to košta oko 700 evra... Da se napravi mega kvalitetna stambena zgrada to bi koštalo oko 500 evra... Cena ne uključuje raznorazne 'takse' ispod stola, al nek je to 300 evra više po kvadratu, to je opet 1000 evra za nešto što se prodaje za 2000-2500 evra... Da građevinske firme ugrađuju neku normalnu maržu kvadrat bi trebao da košta 1300 evra... A ovako firma investitor udupla novac za 1-2 godine, sa skoro 100% sigurnošću... To nema nigde na svetu...
[ Horvat @ 25.08.2009. 20:20 ] @
^^a sto je najcudnije,stanovi idu k'o alva ;)
Citat: BluesRocker:
Je l to znaš iz pouzdanih izvora? Jeste, sve je podložno zloupotrebama, ali i te zloupotrebe su podložne krivičnim sankcijama.
eh,da je barem tako :(
da je tako,ne bi ni imali ovu temu,jer ne bi ni bilo potrebe za ovako nekom "akcijom"...
[ toxicMaster @ 26.08.2009. 10:40 ] @
Citat: ventura: Mene je zanimalo koliko košta kvadrat u izgradnji, sve zajedno sa zemljištem, pa sam u jednom razgovoru pitao arhitektu sa kojim sarađujem o tome... Pretprošle godine je on projektovao poslovnu zgradu na Novom Beogradu, i kaže da kvadrat poslovne zgrade, sa zemljištem, taksama, gradnjom, centralnom klimom/ventilacijom, visokonaponskim vodovima, protivpožarni sistemi i sve to košta oko 700 evra... Da se napravi mega kvalitetna stambena zgrada to bi koštalo oko 500 evra... Cena ne uključuje raznorazne 'takse' ispod stola, al nek je to 300 evra više po kvadratu, to je opet 1000 evra za nešto što se prodaje za 2000-2500 evra... Da građevinske firme ugrađuju neku normalnu maržu kvadrat bi trebao da košta 1300 evra... A ovako firma investitor udupla novac za 1-2 godine, sa skoro 100% sigurnošću... To nema nigde na svetu...
Bas tako, cena kvadrata neke prosecne zgrade se krece oko 500-600e, znaci kad se saberu svi troskovi. Sve preko toga je cist profit gradjevinskih investitora.
Citat: BluesRocker: Zato što u drugim mestima kvadrat ne prelazi 600e. U mestu odakle sam kvadrat stana je 400e a novogradnje 600. Tamo takva akcija ne bi imala smisla.
I kako mogu da izgrade zgradu u nekom manjem mestu u Srbiji za 600e po kvadratu u novogradnji? Mozda su zgrade u Beogradu kvalitetnije? Ne, razlika moze biti samo u ceni zemljista. A ako drzava u ovom slucaju pokloni zemljiste onda je racunica sasvim realna.
[ vilil1 @ 26.08.2009. 11:33 ] @
Citat: toxicMaster:A ako drzava u ovom slucaju pokloni zemljiste onda je racunica sasvim realna.
Nesto tu mnogo smrdi. Ako se donese, a morace, zakon o restituciji, i zemljiste ce se, izmedju ostalog, vratiti starim vlasnicima. Cije ce onda zemljiste drzava da poklanja? Ili je ovo prica da se zamazu oci narodu, kako oni eto, vode racuna o radnickoj klasi. A za to vreme gule kozu na drugoj strani.
[ Jagnjeca brigada @ 26.08.2009. 12:35 ] @
Ovo ce biti super samo da bude onako kako je zamisljeno. Procenjuje se da u Beogradu ima barem 80.000 podstanara, svi oni placaju kiriju 200-300 evra, i svakog podstanara dusa boli sto te pare bacaju u vetar tj. daju gazde, naravno voleli bi da te pare daju za svoj stan... ali ne mogu jer porodici treba stan od 50 kvadrata a mesecna rata za tavkav stan kosta 500 - 800 evra sto nije realno sa nasim primanjima (od cega da se zivi onda, banka bi ti vrlo brzo uzela stan jer nisi u mogucnosti da placas).
Gradjevinska mafija zna da Beogradu nedostaje 200.000 stanova i ona to zloupotrebljava, imaju trostruku zaradu po stanu. Kada zarada po stanu bude pristojnih 30-40 % onda mozemo da pricamo o gradjevinarstvu u Srbiji (sada u tom sektoru vlada mafija). Drugar mi je skoro kupio stan u centru Beca za 1200 evra po kvadratu, a Beograd da ima tri puta jacu cenu... pa to je da se covek krsti.
Drzava je davno trebala da umesa prste u gradjevinski sektor, jer sadasnja cena stanova koju diktira gradjevinska mafija moze da stvori samo socijalne nemire i veliko nezadovoljstvo gradjana prema vlasti koja je do sada na to gledala skrstenih ruku.
[ žutokljunac @ 26.08.2009. 12:53 ] @
Citat: ventura: Mene je zanimalo koliko košta kvadrat u izgradnji, sve zajedno sa zemljištem, pa sam u jednom razgovoru pitao arhitektu sa kojim sarađujem o tome... Pretprošle godine je on projektovao poslovnu zgradu na Novom Beogradu, i kaže da kvadrat poslovne zgrade, sa zemljištem, taksama, gradnjom, centralnom klimom/ventilacijom, visokonaponskim vodovima, protivpožarni sistemi i sve to košta oko 700 evra... Da se napravi mega kvalitetna stambena zgrada to bi koštalo oko 500 evra... Cena ne uključuje raznorazne 'takse' ispod stola, al nek je to 300 evra više po kvadratu, to je opet 1000 evra za nešto što se prodaje za 2000-2500 evra... Da građevinske firme ugrađuju neku normalnu maržu kvadrat bi trebao da košta 1300 evra... A ovako firma investitor udupla novac za 1-2 godine, sa skoro 100% sigurnošću... To nema nigde na svetu...
Hmmm... nisi računao da retko koja firma koja se bavi građevinskom operativom ima novac za izgradnju. Dakle, oni su prisiljeni da pozajmljuju novac od stranih poslovnih banaka. Taj novac je jako skup. Negde smo sračunali da na pozajmljenih 100k evra, posle 20 godina vraćaš banci 350k. Dobro, za izgradnju zgrade ne treba 20 godina, ali treba bar tri ( uzevši u obzir vreme koje je potrebno da se pronađe lokacija, vreme da se izjure sve dozvole, da se nađu veze pomoću kojih će se podmititi, zatim vreme gradnje, nabavke materijala, i na kraju vreme za koje je potrebno sve to prodati ). Tako da tih 1000 evra, na kraju izađu na 1750 evra. Još pri tome treba znati da su mnoge firme nudile stanove po 1180 evra ( Mirjevo, Labudovo Brdo,... ).
Kvadrat takvog stana se otprilike proda po 2000€/m2 - u odnosu na 1750€, dakle zarada je 250€/m2. Treba uzeti u obzir da je potreban veliki kapital i jake bankarske založne garancije da bi se ušao u takav posao, tako da ko ima 1,5 miliona evra, možda postoji još mali milion mogućnosti da se taj novac oplodi i da se sjajno zaradi. Mogu se i tako posmatrati stvari.
[ Kosuth @ 26.08.2009. 13:08 ] @
Meni sve ovo miriše da nam se bliže nekakvi izbori....
[ a1200 @ 26.08.2009. 13:13 ] @
@Kosuth
Valja odobrovoljiti narod... "leba i igara" - posto para za leb nema, a ni za igru.... doslo je vreme za prazne price.
Ja jos uvek cekam (i ozbijno racunam :)) na onih 1000 Eura od akcija.
[ Darko Nedeljković @ 26.08.2009. 14:25 ] @
Citat: Zanimljivo - podudara se sa uvedbom o ukidanju mogucnosti otkupa stanova od strane politicara za male pare :)
Sada ce im... izgraditi stanove direkt :)
Ti zaista verujes da prosecan srpski politicar ne moze da nadje nacin da se nalapa para za stan u krugu dvojke, vec jedva ceka da kupi stan u Pizdincima za 600 EUR kvadrat?! Sta da ti kayem, izgubio si vezu sa ovdasnjom realnoscu. I nije mi jasno o cemu se ovde diskutuje - kad krene tema o ceni izgradnje, onda se navode podaci da gruba gradnja kosta ~150 EUR/kvadrat, da "kljuc u ruke" kosta dodatnih ~200 EUR kvadrat, da plac na 20 km od centra izadje maksimalno 20 EUR po kvadratu izgradjenog prostora. Znaci ostaje cistih 200 za uredjenje zemljista, izgradnju puteva, vodovoda, kanalizacije, elektrifikacije, skole, vrtica i doma zdravlja. Ne znam da li je to mnogo ili malo, ali ako pricamo o ~1.000 stanova po ~50 kvadrata po 200 EUR, to je 10 miliona EUR-a za infrastrukturu, sta ja znam, ja nikad nisam video toliko para, je li to malo ili mnogo? I da li se to uopste tako finansira, ili se dodaje jos iz buzeta kad se gradi put iz takse na javne puteve i od goriva, kad se gradi skola od budzetskih davanja obrayovanju a kad se gradi dom zdravlja iz sredstava naemnjenih zdravstvu? Ako je sve tako kako ja mislim da jeste, onda ovde niko nikom nista ne poklanja, vec se radi o ekonomskoj ceni sa ~5% zarade. Sto se tice papirologije, drzavi je totalno besplatno da potera "mastiljare" da to odrade u smislu da svejedno mora da uh placa, radili oni nesto ili ne. Ne treba tu nahraniti 5000 ljudi sa 5 hlebova i dve ribe, sve sto treba je ukinuti "mitarinu" i spreciti zaradu 100%, sto neko ko je vlast uvek moze, samo je pitanje ima li dovoljno volje i zelje.
[ ventura @ 26.08.2009. 18:52 ] @
Citat: žutokljunac: Hmmm... nisi računao da retko koja firma koja se bavi građevinskom operativom ima novac za izgradnju. Dakle, oni su prisiljeni da pozajmljuju novac od stranih poslovnih banaka.
Pa ako nemaju pare nek se ne bave time... I ja bi hteo da gradim zgrade al nemam para...
A vezano za te kredite, ako neko uzme milion od banke na 3 godine, vratiće posle tri godine 1.1 milion najviše, i to po kamatama za obične keš kredite... Kamate za tako velike kredite su smešno male... A da treba da bude jaka firma, koleterali, obezbeđenje i to sve.. Pa sigurno da treba, zato i ne može svako da gradi zgrade...
[ žutokljunac @ 26.08.2009. 19:29 ] @
Ne znam za kamate, ali mi sračunasmo da su jako visoke. A u građevini je sasvim normalna stvar da niko nema para koliko je potrebno da se radovi izvrše do kraja, jer se radovi vrše u etapama. Niko nema pare na gomili.
[ Savoy @ 27.08.2009. 03:28 ] @
Citat:
Nesto tu mnogo smrdi. Ako se donese, a morace, zakon o restituciji, i zemljiste ce se, izmedju ostalog, vratiti starim vlasnicima. Cije ce onda zemljiste drzava da poklanja? Ili je ovo prica da se zamazu oci narodu, kako oni eto, vode racuna o radnickoj klasi. A za to vreme gule kozu na drugoj strani.
od uvodjenja visestarancja u srbiju ovo je po ko zna koja najava ove inicijative
nijedna nije realizovana.
ovo ti je samo fora da se narodu baci nova koska, dok mu se na drugu stranu skida koza s ledja uvodjenjem novih poreza, akciza, reketa, haraca vlasti...
[ pantic68 @ 27.08.2009. 08:37 ] @
Kvadrat onoga za šta ja znam ne prelazi 200 e, bez klimatizacije, liftova, španske keramike i sličnih zajebancija ali potpuno funkcionalan. Placevi u bg su skupi ali kad deset vlasnika polaže pravo na isti kvadrat zemljine površine i sedi pod istim krovom jasno je da ni to ne bi trebalo da bitno podigne cenu. Znači ostaju samo birokratija, mito i profit kao cenovni činilac. Ma kakva gradnja, kao i uvek ovo dalje od priče neće otići, imaće ljudi većih briga kad ih njihova partijska vojska za koji mesec bude vitlala ražnjem zbog zakasnelih plata. Onda će moći da im objasne da je bolje da im banka uzme stan kupljen na kredit pa da kupe ove stanove, kad budu izgradjeni.
[ Jagnjeca brigada @ 27.08.2009. 08:44 ] @
Savoy: Citat: visestarancja u srbiju ovo je po ko zna koja najava ove inicijative
nijedna nije realizovana.
Grandiozni projekat „100.000 stanova u prvoj dekadi novog milenijuma” promovisao je 2000. godine tadašnji predsednik države Slobodan Milošević. Te godine je obećavana izgradnja 10.000 stanova širom Srbije pod više nego povoljnim uslovima – 700 nemačkih maraka po metru kvadratnom, sa učešćem od 30 odsto i rokom otplate od 20 godina, uz godišnju kamatu od pet odsto.
Prema grubim procenama, završeno je tek nešto više od 10 odsto stanova, a širom Srbije su ostale nedovršene građevine. Novac je prestao da dotiče, vlast se promenila, pa je i gradnja stala. Gradilišta je 2001. godine od Direkcije za obnovu zemlje, kojom je rukovodio Milutin Mrkonjić, sadašnji ministar za infrastrukturu, preuzela Građevinska direkcija Srbije, njen pravni naslednik. Opštine nisu pristale da plaćaju troškove komunalnog opremanja, niti da daju zemljište džabe, pa cena sagrađenih kvadrata nije mogla da ostane ista. Građevinska direkcija Srbije je prve zgrade završila tek pre tri godine.
http://www.politika.rs/rubrike...ini-stanovi-i-obecanja.lt.html
Izgleda da je Milutin Mrkonjić resio da zavrsi on sto je njegov bivsi sef zamislio a sadasnja vlast onda omela!
[ Darko Nedeljković @ 27.08.2009. 13:02 ] @
Citat: Jagnjeca brigada: Izgleda da je Milutin Mrkonjić resio da zavrsi on sto je njegov bivsi sef zamislio a sadasnja vlast onda omela!
pa, otprilike se svodi na to... sto bi trebalo da znaci ako ne volimo Milosevica treba da sabotiramo gradnju stanova kako njegove zamisli ne bi bile ostvarene?!
ja uopste ne sumnjam da bi Milosevic uradio to sto je planirao da je ostao na vlasti do danas, yasto bi mu bio problem - cementare su bile pod njegove (drustvene, sto se svodilo na isto), zelezare su bile njegove, sva gradjevinska preduzeca su bila njegova... Tako danas cujem od demokratske opstinske vlasti komentare "eh, lako je bilo u doba Milosevica sagraditi most"... :)
Danas je to malo teze, jer nema toga koji moze da ode u cementaru i kaze "napravite toliko cementa", a da to ne plati, tako da se mora platiti ekonomska cena koja je ~2x veca od ondasnje.
[ dintel011 @ 27.08.2009. 17:27 ] @
Citat: Jagnjeca brigada:
...Drugar mi je skoro kupio stan u centru Beca za 1200 evra po kvadratu...
Drugar te je slagao... i to masno. Jos u centru, da nije na Stefanplacu?
Evo prosek cena:
http://aucon.at/immopreise/wie...nungen-eigentum-08-08-2009.pdf
[ Jagnjeca brigada @ 27.08.2009. 20:58 ] @
Nisam bio u Becu ali tako kaze, oni su cetvoroclana porodica i kupili su veliki stan, kod nas je na periferiji do skora bilo 2500 evra po kvadratu.
Kako je u gradovima po unutrasnjosti prosle godine kvadrat novogradnje bio 600 evra a u Beogradu 3-4 puta skuplje? Nisu gradovi u unutrasnjosti druga drzava? Nego Skupstina grada Beograda nece da izadje u susret gradjanima, hoce mito, da se nahvataju para dok su na vlasti a goruce probleme neka resava neko drugi. Sta im je problem da daju besplatno zemljiste, pa svi ti ljudi ce placati komunalije grad ce imati koristi. Investitori mogu izvuci pare na razne nacine, npr. mogu u prizemlju tih stanova izgraditi lokale npr. prostor za veliki market i to prodati po mnogo skupljim cenama velikim firmama oni bar imaju para.
[ X Files @ 27.08.2009. 22:34 ] @
Ove godine, kvadrat novogradnje u centru Požarevca je od 750e-850e, minus eventualni naknadni povraćaj PDV poreza (na 40m2 za nosioca prava za prvi stan + 15m2 na svako dete ili drugog člana 'beskućnika').
U ovu cenu NE ulazi podrum (oko 1000e) a ni potkrovlje (koga se ugovorom kupac odriče), niti obezbeđeno mesto za parkiranje (od 3000e do 6000e), zavisno od procene investitora.
Malo van grada (samo par kilometara), podjednako kvalitetna gradnja se može naći i za 350/400/450 e/m2.
Starogradnja se drži izuzetno dobro, u pojedinim slučajevima je kao novogradnja. Često je najpametniji izbor.
Nezvanično, 50-60 evra po kvadratu se ugrade lokalni moćnici.
Pometnju u cenu kvadrata (u smislu značajnih varijacija) unose: neuknjižene zgrade, stanovi sa problemom (građeno sprat više nego što je dozvoljeno), stanovi bez lifta u zgradi na višim spratovima, stanovi sa previše kosina pod krovom, frankeštajn stanovi koji nisu po projektu zbog ustupaka u izgradnji drugom kupcu.
Na žalost, država (još uvek) nije našla interes da sama gradi (pojedincima se to sigurno isplati), pa to opet proizvodi urbanistički haos. Zgrada pored zgrade, prozor u prozor, prozori manji nego obično, nema svetla, united colors of beneton, nema parkinga, centralo grejanje loše, automobili na trotoaru, pešaci na ulici.
[ Jagnjeca brigada @ 28.08.2009. 09:45 ] @
Građevinska cena može da bude 400 evra
Autor: Nataša Korlat | Foto: V. Lalić | 28.08.2009. - 05:00
Predstavnici građe vin skih firmi spremni su da stegnu kaiš i odreknu se dela profita u realizaciji projekta masovne stanogradnje. Kako oni tvrde, građevinska cena mogla bi da padne na oko 400 evra po kvadratu. Ukoliko država potpuno stane iza ovog projekta, odnosno obezbedi besplatne lokacije, spusti cene zemljišta i oslobodi investitore plaćanja poreza, kvadrat stana mogao bi da bude i 600 evra.
Građevinske firme i veliki investitori s nestrpljenjem čekaju konačni predlog ovog projekta, s kojim bi pred Vladu radna grupa trebalo da izađe već sledećeg meseca. Ako dođe do njegove realizacije, po njihovim procenama, bila bi uposlena celokupna građevinska operativa u Srbiji i još 40 pratećih delatnosti. U suprotnom, na listi nezaposlenih moglo bi da se nađe još 10.000 ljudi. Zato su građevinari spremni da spuste cene svojih usluga i za 10 odsto i priključe se projektu masovne stanogradnje.
- Do sada je kod nas građevinska cena za jedan stan prosečnog kvaliteta bila oko 450 evra po kvadratu. Naravno, tu ne ulazi opremanje zemljišta, kupovina lokacije, već samo troškovi radne snage, materijala i interes. Mi smo, naravno, spremni i da spustimo tu cenu, jer se radi o društveno odgovornom projektu koji je u višestrukom interesu za građane Srbije - kaže Dobroslav Bojović, generalni direktor kompanije „Napred”.
Šta nepotrebno podiže cenu
- složen proces za dobijanje dozvola, koji može da traje i godinama
- korupcija, koja na konačnu cenu može da utiče i do 20 odsto
- kamatne stope koje su veće od tri do pet puta nego u zemljama EU
ulazi u cenu kvadrata:
- kupovina zemljišta
- opremanje infrastrukturom
- troškovi radne snage
- nabavka građevinskog materijala
- interes investitora
mora da se odrekne profita
- Pitanje je da li je u ovom trenutku moguće spustiti cenu opremanja zemljišta. Problem je što je projektno finansiranje izuzetno skupo, a kamatne stope su između 8,5 i 14,5 odsto. Država bi u potpunosti morala da se odrekne profita i napravi dogovor sa bankama da bi ovaj projekat bio realan - kaže Dragan Kopčalić, vlasnik kompanije „Montera”.
http://www.blic.rs/ekonomija.php?id=108172
[ Jagnjeca brigada @ 14.09.2009. 21:26 ] @
Dinkić je naveo da bi za kredit od 50.000 evra rata u prve tri godine otplate bila od 58 do 68 evra, a u naredne 22 godine 230 evra.
Zemljište za izgradnju stanova, prema njegovim rečima, obezbediće se i izmeštanjem fabrika IMT i IMR na lokaciju Prve iskre u Bariču.
http://www.studiob.rs/info/vest.php?id=42252
[ 223 @ 14.09.2009. 21:54 ] @
Nadam se samo da ce banke dobro, ali bash bash dobro proceniti kome ce dati kredit. Zamislite samo situaciju da nakon tri godine i placanja rate od 60eur, dodje na naplatu i rata od 250-300eur... koliko njih ce to tada moci da plati? Da ne bude Lehman Brothers part 2!
Drzava je do sada bar tri puta pokusavala da pravi jeftine stanove i nista, uvek se zavrshilo neslavno... I ovaj reklamna kampanja ce se zavrshiti kao i onih 1000eur od akcija...
[ žutokljunac @ 15.09.2009. 04:49 ] @
Hoćeš da kažeš da neću dobiti svojih 1000€? E ako je tako, onda je to nešto drugo...
[ Jagnjeca brigada @ 15.09.2009. 20:08 ] @
Citat: 223: I ovaj reklamna kampanja ce se zavrshiti kao i onih 1000eur od akcija...
Nije reklamna kamanja, na isti fazon je kao i vec postojece kreditiranje za novi punto tj. to vec funkcionise. Cilj novih stambenih kredita je stimulisanje kupovine stanova u novogradnji, upošljavanje domaće građevinske industrije, kao i pomoć građanima da što jeftinije i lakše dođu do novog stana. To jedino moze da spreci gradjevinska mafija, placajuci ljudima u vlasti sabotiranje.
BTW Ovo nije poklon kao pomenutih 1000 evra, nego povoljnije kreditiranje koje pokrece domacu industiju.
[ 223 @ 15.09.2009. 22:21 ] @
Hello? Punto vs. stan ... neuporedivo!
Prosecan punto kosta 6000eur. Kamata je 4% fiksno ( cini mi se ) realno je oko 8% znaci drzava dotira svakog kupca punta sa 4% kamete sto na 5000eur ( ucesce je bar 1000 ) dodje ... racunajte sami... smeshna cifra.
Stan kosta prosecno bar 10x vishe, a drzava dotira punu kamatu ( koja je sada oko 7.5% u eurima ) ajmo sve na papir
Stan 50.000eur
Ti udjes sa 5000eur + kesh za troskove ( obrada, nkosk i sl. )
drzava ti da jos 10.000 kesh-a za ucesce
rata za takav stan ti je oko 270eur, 70 eur placas ti, a kamata je oko 200eur koju za tebe placa drzava.
Za prvu godinu 200 * 12 = 2400 + 10K ucesca = 12400eur.
Na 10.000 stanova to mu dodje 124.000.000miliona eura/godisnje. I tu dolazimo do pitanja, od kojih para drzava ovo misli da ostvari, kada je ce sledece godine budzetska rupa biti jos dublja?
[ žutokljunac @ 16.09.2009. 04:30 ] @
Šta će državi pare? Bitno je da im ti daš tih 10k evra, a posle ćemo se nekako snaći. Ako pitaš ministra finansija, gde su moje pare, evo ti odgovora: http://www.youtube.com/watch?v=aVoBNOB-zbM&feature=related
[ 223 @ 16.09.2009. 08:32 ] @
Mali dodatak ...
Kamata na kredite u eurima je sada oko 7.5% ( +- 0.5 ) sa EURIBOR-om koji dostize svoj istoriski minimum ( tromesecni euribor 0.770 % ), ako pogledate grafikone na http://www.homefinance.nl/engl...tes/euribor-rates-3-months.asp videcete da je pre samo 1god bio preko 4%!!!
Podsecam da je euribor oboren kako bi zaduzivanje u EU bilo sto lakse, tj da bi se krediti ucinili jeftinijim, a kriza ce proci...
Dolazimo do kljucne tacke, ako je sada kamata 7.5% ( Euribor + marza banke = 1% + 6.5% ) to znaci da u nekom trenutku naredne godine kada se euribor vrati na 4.5%, a marza banke bude 6.5% ili vishe ( marza zavisi od rejtinga zemlje ) moze se desiti da nakon tri godine placanja rate od 70eur, kamata bude 11% a rata sa predvidjenih 270eur skoci na preko 400eur. Ako na to dodamo i rast kursa evra... drzava ce puci pare, klijenti stanove, banke ce imati gomilu nenaplativih kredita ... zvuci poznato?
Drzava u ekonomiji je kao slon u staklarskoj radnji.
[ germanchc @ 16.09.2009. 12:01 ] @
Citat: Jagnjeca brigada: Nije reklamna kamanja, na isti fazon je kao i vec postojece kreditiranje za novi punto tj. to vec funkcionise. Cilj novih stambenih kredita je stimulisanje kupovine stanova u novogradnji, upošljavanje domaće građevinske industrije, kao i pomoć građanima da što jeftinije i lakše dođu do novog stana. To jedino moze da spreci gradjevinska mafija, placajuci ljudima u vlasti sabotiranje.
BTW Ovo nije poklon kao pomenutih 1000 evra, nego povoljnije kreditiranje koje pokrece domacu industiju.
Jel ? A ko mislis da ce biti investitori tih projekata ? Ko ce dobijati i kako gradjevinske dozvole i lokacije ? Nista od onoga sto si naveo nece spreciti "gradjevinsku mafiju" da i dalje rade samo sto ce im sada trziste biti povecano.
Sto se tice samog "projekta" meni vise izgleda kao neki totalno scfi program , na dugorocne staze neodrziv ni za kupca stana ni za drzavu koja kreditira nesto za sta u relanosti treba jako puno novca koga trenutno nema a jos manje ce ga biti u buducnosti..... s'druge strane moguce da je neki blitzkreig dill sa bankama kako da im se poveca promet .
Oko gradjevinske mafije postoji samo jedno resenje koga niko nece niko da se prihvati , zidaj sta hoces , gde hoces...bez ikakvih uslova, to bi stvorilo urbanisticki haos koji vec postoji ali samo za povlascene ali bi zato iskorenilo sve vrste kriminala u gradjevinarstvu.
[ Jagnjeca brigada @ 23.09.2009. 21:31 ] @
Citat: 223: 10.000 stanova to mu dodje 124.000.000miliona eura/godisnje. I tu dolazimo do pitanja, od kojih para drzava ovo misli da ostvari, kada je ce sledece godine budzetska rupa biti jos dublja?
- Za ovu godinu predviđeno je 450 miliona dinara za subvencionisanje stambenih kredita, a za sledeću će nam trebati oko 2,5 milijardi dinara - kaže Jović.
http://www.novosti.rs/code/nav...i,%20subvencionisani%20krediti
malo :(
Jednostavna računica pokazuje da će za novi stan od 50 kvadrata u širem centru grada, gde će kvadrat koštati oko 1.650 evra, kupcu trebati 82.500 evra. Uz učešće od 20 odsto, država će po stanu morati da izdvoji 16.500 evra, što je po jučerašnjem kursu 1.541.100 dinara. Kada se suma od 450 miliona dinara podeli sa ovim iznosom, dolazi se do podatka da će država subvencionisati samo 291 stambeni kredit do kraja godine.
[ Jagnjeca brigada @ 05.10.2009. 14:10 ] @
POMOĆ Ministar životne sredine Oliver Dulić izjavio je da je akcija subvencionisanja stambenih kredita izazvala veliko interesovanje. „Dogovor je da se što hitnije izađe i s projektnim finansiranjem 2010.”, rekao je Dulić. Na taj način banke bi direktno finansirale izgradnju stanova za čiju kupovinu bi kasnije odobravale kredite.
On je objasnio da taj "drugi korak" podrazumeva povezivanje lokalnih samouprava, građevinskih preduzeća, banaka i države kako bi se došlo do mnogo jeftinije cene kvadrata.
Dulić je kazao da se, po povoljnim uslovima, planira izgradnja desetine hiljada stanova u svim gradovima Srbije u kojima postoji realna potražnja za njihovom izgradnjom i dodao da će cena kvadrata zavisiti od veličine stana, lokacije i biće različita od grada do grada.
http://www.rtv.rs/sr/vesti/pri...ika/2009_10_04/vest_154926.jsp
[ Nibble @ 05.10.2009. 21:48 ] @
Zar nije lakse i bolje kupiti zemljiste izvan grada za jeftinu lovu i sagraditi sebi kucicu, nego se peglati u nekom jebenom kavezu od stane gdje imas vrlo malo slobode i prostora?
Sta ces, svi bi da zive u centru grada jer, eto, gospoda se rodila na betonu, nikada nisu na zemlju kročili, ne daj prokleti Boze da im se slucajno pantalone ili cipele uprljaju.
[ Jagnjeca brigada @ 16.10.2009. 13:43 ] @
Kvadrat stana od 400 do 600 €? Nerealno!
A. Vukovac - 16.10.2009. - 00:03
Iako pojedini ministri Vlade Srbije najavljuju izgradnju jeftinijih stanova, koji bi koštali od 400 do 600 evra po kvadratu, novosadski investitori sumnjaju da, čak i uz velika odricanja, cena može „pasti“ ispod 700 evra.
STAN - Portparol Udruženja novosadskih investitora Dejan Čagorović kaže da je takva cena moguća u slučaju da se svi, a prvenstveno država, odreknu dobrog dela zarade. S druge strane, investitori i građevinari moraju ostvarivati profit, objašnjava Čagorović i dodaje da cena izgradnje po kvadratu, ne može biti niža od 450 evra.
- Mimo te građevinske cene, imate komunalno opremanje. Da bi se ta cena opravdala, grad bi morao da se odrekne prihoda od komunalnog opremanja. Neće se ti stanovi graditi u centru, nego na periferiji gde su komunalni uslovi dosta loši, što bi značilo da grad treba da se odrekne naplate nečeg što je dosta skupo - ističe Čagorović.
Osim odricanja od naplate komunalnog opremanja, Čagovorić kaže da bi grad za jeftinije stambene kvadrate morao da obezbedi i lokacije za izgradnju, jer se ne može očekivati da privatna lica poklanjaju svoje zemljište.
- Uz sve to, postoje i dodatni troškovi. Projekat, knjigovodstvo, svi mogući i nemogući troškovi, priključci... E, to ne može besplatno, a košta sigurno oko 50 evra po kvadratnom metru - kaže Čagorović.
Portparol Udruženja novosadskih investitora ne veruje da subvencionisani krediti mogu uticati na cenu stanova, ali ne isključuje mogućnost poskupljenja ukoliko dođe do velike potražnje.
- Ne može svaka situacija da pomeri tržište. Mi smo imali strašno veliki broj kredita u svim bankama, odnosno veliku potražnju, tako da je kvadrat dostigao cenu od 1.200 evra u proseku, a bio je 900. Sada se pomerio za oko 200 evra unazad, jer nije bilo kupaca punih godinu dana - objašnjava Čagorović.
Prema podacima Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, cene stanova su od 2006. do 2008. porasle 20 odsto, dok su od sredine prošle do leta ove godine opale do 3%.
Teško do jeftinog kvadrata
Prema rečima jednog od većih novosadskih investitora, koji je želeo da ostane anoniman, postoje brojni uslovi koji bi morali da budu ispunjeni kako bi se snizila cena kvadrata stana. „Pre svega su tu visoke dažbine za komunalnu infrastrukturu, dozvole i saglasnosti. Znači, ukoliko bi grad i država smanjili dažbine, ako bi banke podržale i nas i kupce, onda to bi bilo izvodljivo. Nama bi to bilo isplativo, jer bi se stanovi brzo prodavali i naš ciklus gradnje i prodaje bi brže bio zaokružen, ali, ponavljam, neophodno je da se obezbede realni uslovi za pomenutu cenu ispod 600 evra po kvadratu“, navodi naš sagovornik.
Cene stanova po delovima grada
Deo grada Cena oktobar 2008. Cena oktobar 2009.
Podbara 1.000-1.700 1.000-1.500
Sajmište 1.200-1.800 1.100-1.600
Liman 1.000-1.900 1.200-2.000
Centar 1.000-1.600 1.000-1.400
Nova Detelinara 900-1.700 900-1.500
Grbavica 1.200-2.000 1.000-1.800
http://www.24sata.rs/novisad.php?id=62929
[ anon142305 @ 18.10.2009. 08:22 ] @
Za sad nista od stanova, pise Blic:
Ništa od gradnje jeftinih stanova
[ dekster2 @ 18.10.2009. 10:03 ] @
Naravno da ništa jer se svodi ko će gde uzeti svoj procenat
Evo primera.pojavi se grip h1n1abeceda1 i treba love za vakcine ,nadje se onaj preko koga se nabavlja
da traži svoj procenat,ako nema procenta nema ni vakcina,To što ljudi umiru nema veze niti ih je briga.
Ti kvadrati su interesantna tema.Koliko košta kvadrat u sredini recimo neke sobe.Plafon 1m3,pod 1m3 a
u sredini vazduh.
[ CTS @ 18.10.2009. 11:39 ] @
Citat:
Mali dodatak ...
Kamata na kredite u eurima je sada oko 7.5% ( +- 0.5 ) sa EURIBOR-om koji dostize svoj istoriski minimum ( tromesecni euribor 0.770 % ), ako pogledate grafikone na http://www.homefinance.nl/engl...tes/euribor-rates-3-months.asp videcete da je pre samo 1god bio preko 4%!!!
Podsecam da je euribor oboren kako bi zaduzivanje u EU bilo sto lakse, tj da bi se krediti ucinili jeftinijim, a kriza ce proci...
Dolazimo do kljucne tacke, ako je sada kamata 7.5% ( Euribor + marza banke = 1% + 6.5% ) to znaci da u nekom trenutku naredne godine kada se euribor vrati na 4.5%, a marza banke bude 6.5% ili vishe ( marza zavisi od rejtinga zemlje ) moze se desiti da nakon tri godine placanja rate od 70eur, kamata bude 11% a rata sa predvidjenih 270eur skoci na preko 400eur. Ako na to dodamo i rast kursa evra... drzava ce puci pare, klijenti stanove, banke ce imati gomilu nenaplativih kredita ... zvuci poznato?
Drzava u ekonomiji je kao slon u staklarskoj radnji.
svaka cast na postu.
a sustina cele price je da se podstakne uzimanje stambenih kredita, koje je zamrlo od pocetka krize i tako smanji pritisak na kurs dinara, tj intervencije drzave vecim prilivom deviza iz inostranstva.
generalno samo budala po meni moze da uzme ovaj kredit , ako prima platu u dinarima.
[ Zeleni zub @ 18.10.2009. 11:41 ] @
Mislim da se luksuzne vile i prodaju po m3, a ne po kvadraturi...
[ CTS @ 18.10.2009. 11:43 ] @
U danasnjem blicu ministarka finansija Dijana Dragutinovic najavljuje uvodjenje novog poreza na nekretnine - progresivnog tako da ce se porez placati prema vrednosti nekretnine . Spekulise se da ce poreska stopa biti 2 ili 3% od vrednosti nekretnine - godisnje.
To znaci da ovi sto uzimaju kredite ce na stan od 100.000 evra, dati za 20 godina jos 100.000 evra banci na ime kamate + najmanje 50.000 evra drzavi na ime poreza na nekretnine - i ako te nekretnine nisu njihove sve do trenutka dok ne isplate poslednju ratu, oni ce morati da placaju taj porez jer je nekretnina zvanicno njihova ali pod hipotekom :) .
[ vladd @ 18.10.2009. 13:41 ] @
I diskusija se svodi na prepricavanje novinskih clanaka. Ili sta je rekao Kopcalic iz Montere.
Kao prvo, 80& preduzimaca su mafijasi, raznih delatnosti, a stanogadnja je pranje novca. 15% su bliski vladajucim stranakama.
Znaci, 95% koruptivno dobija prioritete, i lokacije i dozvole, i koristi rupe u zakonu ili mito, tako sto zavrse gradnju i tek tada krecu u "legalizaciju".
A sve te aktivnosti kostaju, a cenu drze, posto im je vazno da kvadrat stana bude sto skuplji, vise se novca propere.
Drzava samo pomalo petlja oko tih problema, tek da se kao nesto radi, a da se nista ne doradi, i ako moze, da prelije neki paricu....
Trenutna "stanogradnja" nije u sluzbi krajnjih korisnika...
Poz
[ a1200 @ 18.10.2009. 17:38 ] @
Poj'o vuk magarca - zar je neko pa sumnj'o? :)
Sto neko napisa u temi jako dobar vic:
"Menjam 30 Dinkićevih akcija za 60 Mrkonjićevih kvadrata. Šifra Vlada Srbije."
.......
Citat: Ništa od gradnje jeftinih stanova
Autor: A. Rodić | Foto:V.Lalić | 18.10.2009. - 00:02
Ništa od gradnje jeftinih stanova
Od masovne gradnje jeftinih stanova koje je Vlada Srbije najavljivala, za sada nema ništa. Iako su ministri Milutin Mrkonjić i Oliver Dulić još u avgustu najavili da će u septembru obelodaniti plan izgradnje, a već u martu krenuti s njom, program po kojem će se raditi još uvek nije poznat.
U avgustu je najavljeno da stanovi koji će se graditi po ovom modelu neće biti luksuzni, već veličine od 40 do 60 kvadrata i da će cena biti takva da rata kredita može da se otplaćuje od prosečne plate.
Međutim, u septembru planovi nisu objavljeni, a iz kabineta ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje već tri sedmice nismo dobili odgovore na pitanja koja se tiču ovih stanova.
Da li se izgradnja stanova još uvek planira, kada će početi, gde će se graditi, postoji li dogovor sa izvođačima i investitorima… samo su neka od pitanja koja smo uputili i kabinetu ministra Mrkonjića, gde nam je rečeno da smo, uprkos tome što je ministar inicirao ovaj projekat, pogrešili adresu. Prema njihovim rečima on s projektom nema veze, a njima nije poznato zbog čega planovi za izgradnju i dalje nisu obelodanjeni.
Zbog svega toga, čini se da osim obećavajućih najava od stanova nema ništa. To potvrđuju i oni koji bi u ovaj projekat trebalo da budu uključeni od samog starta. Tako u nekoliko velikih građevinskih preduzeća nismo uspeli da dobijemo potvrdu da je po pitanju izgradnje ovih stanova bilo šta konkretno dogovoreno, a njihovi predstavnici su prisustvovali sastancima čak tri puta samo u septembru.
Sve to pogađa i one koji bi za stanove konkurisali i s nestrpljenjem očekuju tu priliku. To su, na prvom mestu, podstanari, kojih oko 100.000 ima samo u Beogradu. Posebno oni najugroženiji koji jedva sastavljaju kraj sa krajem i čiji najveći deo ne tako velikih primanja, umesto na kredit, još uvek redovno odlazi u džepove stanodavaca.
– Intenzivno pratimo ovu temu. U početku je zaista postojala velika nada da će ljudi uspeti da reše stambeni status kroz ovaj program. Međutim, vreme odmiče, a još ništa nije poznato. Zbunjujuće su i izjave koje ministri po ovom pitanju daju. Tako je ministar Mrkonjić pre dva meseca najavio izgradnju 20.000 stanova u Borči, što je u suprotnosti s najkrupnijim planskim dokumentom Beograda – Generalnim planom. Nije jasno ni zašto u Zakonu o socijalnom stanovanju, koji je usvojen u avgustu, izgradnja ovakvih stanova nije ni naznačena iako smo insistirali na tom. Zbog svega toga i prvobitno oduševljenje polako splašnjava – kaže za „Blic nedelje“ Mirko Mirković, predsednik podstanarskog udruženja „Velegrad“.
http://www.blic.rs/temadana.php?id=116168
[ bojketa @ 20.10.2009. 21:03 ] @
Evo i ja nesto da kazem, s obzirom da mi je ovo prvi post na ovom sajtu.
Prvo hvala svima koji su ovde postovali, posto je diskusija vrlo kvalitetna i ucesnici deluju vrlo razlozno, tako da sam bas uzivao citajuci celu temu.
Sto se tice mene, bicu kratak. Kad sam malo pogledao kartu BG na http://www.planplus.rs/ i pogledao okolinu Borce, uocio sam ogromnu nesrazmeru u gustini naselja severno i juzno od Dunava na tom potezu. Dok je jug nacickan putevima i naseljima sve do Rakovice i Lestana npr, dotle je deo preko pancevackog mosta skoro pust. Dakle, taj kraj oko Borce ima veliki potencijal za gradnju, a onako, odoka, Borca je cak znatno bliza centru nego Rakovica npr. I jel moze neko da mi kaze, sta se nalazi na ogromnoj belini (mislim belina na karti na kojoj nista nije oznaceno) severo-istocno od Borce, sve do reke Sibnice. Da li su tu njive ili mozda neke mocvare? To je povrsina 5 puta veca od same Borce. Kome to pripada?
Dodje mi da se licno uputim tamo i istrazim predeo :).
[ Jagnjeca brigada @ 21.10.2009. 21:06 ] @
@a1200
Kome je u interesu da se stopira pokretanje projekta masovne stanogradnje?
Kome je u interesu da su proizvođači građevinskog materijala budu pretrpani su zalihama, i gase proizvodnju i šalju zaposlene na prinudne odmore i otpuštaju ih?
Kome je u interesu da građevinske firme u zakonskom roku ne dobiju građevinske dozvole?
Kome je u interesu da javna komunalna preduzeća ne isprate rad neimara?
Kome je u interesu da gradi stanove koji se ne mogu otplacivati od prosečne plate našeg građanina?
Ko nece da ustupanjem građevinarima da lokacija koje su u državnoj svojini po prihvatljivim cenama?
Stanove iz Vladinog programa gradila bi naša građevinska operativa, sa domaćim materijalom, kome to smeta?
U svetu je gotovo pravilo da kvadratni metar „običnog“ stana bude u visini jedne plate, kome to ne odgovara?
Kome je u interesu da pojedinci gradjanima prodaju jedan stan po vise puta?
Kome je u interesu da se i dalje bogate tajkuni i kriminalci a ne drzava?
Kome je u interesu da se gradi bez urbanistickog plana, pa jedan kriminalac napravio zgradu od pet spratova a drugi od tri, jedan je obojio u zuto drugi u sivo?
Kome je u interesu da se "subvencionisani" krediti upotrebe za Belvil i ostala cenom naduvana naselja?
Sve ovo je dokaz da je ojacala GRADJEVINSKA MAFIJA i da policija treba da radi svoj posao!!!
[Ovu poruku je menjao Jagnjeca brigada dana 21.10.2009. u 22:19 GMT+1]
[ Jagnjeca brigada @ 27.10.2009. 10:19 ] @
Plan za jeftine stanove do 2010.
25. oktobar 2009. | 22:25 | Izvor: Tanjug
Beograd -- Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić je, govoreći o projektu masovane izgradnja jeftinih stanova, kazao da se "tu malo kasni".
On objašnjava da radna grupa koja je formirana u Ministarstvu za ekologiju i prostorno planiranje priprema projekat rešavanje tog problema.
"Taj projekat se priprema i verujem da će uskoro biti predložen Vladi Srbije i naravno usvojen i predstavljen javnosti. Do kraja godine očekujem da ćemo ući u taj projekat", procenio je Mrkonjić.
On je kazao da je "suština projekta da se krene u jeftinu stanogradnju" i da će vrednost kvadratnog metra biti izmedju 400 i 500 evra, a da će gradjani biti oslobođeni nekih dažbina.
"Ovo što se sada dešava sa stambenim kreditima nije rešavanje problema naših građevinskih preduzeća i naših ljudi koji nemaju stanove. To je praktično samo saniranje investitora, koji su podigli cene stanova čim smo se dogovorili da u taj posao uđemo", rekao je Mrkonjić.
Ministar je kazao da će lokacije za izgradnju jeftinih stanova biti poznate kada ceo koncept bude gotov i da će se oni graditi u tri, četiri najveća grada u Srbiji - Novom Sadu, Beogradu i Nišu.
OBAVEZNO pogledati komentare:
http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=388727#hrono
------------------------->
[ a1200 @ 27.10.2009. 11:05 ] @
@Jagnjeca brigada
Meni je odavno sve to jasno... jos uvek mi pripadne muka kad na sve to pomislim, al' sta bilo ko normalan moze da uradi? Da ponovo k'o budala udara u serpe i ide na setnje, guta suzavac? A za koga to... kad ce ista staro-nova ekipica da zasedne, sa istim pricama za mase :)
Sto rece onaj grafit:
Ko ovde ne poludi, taj nije normalan!
[ Jagnjeca brigada @ 28.10.2009. 22:02 ] @
Bez krova, nema ni dece
Mirna PIJETLOVIĆ, 28.10.2009 20:18:42
PODACI da 93 odsto mladih bračnih parova ne poseduje vlastiti stan ili kuću, a da 85 odsto mladih živi sa roditeljima, jasno govori koliko je situacija u ovoj oblasti alarmantna.
- Slika bi sigurno bila drukčija da mladi mogu samostalno da rešavaju svoje stambene probleme. Na žalost, zaposlenost mladih je niska, primanja mala, krediti nedostupni, a cene visoke, tako da život u vlastitom stanu, ili kući, za većinu mladih ostaje daleka i najčešće neostvariva želja. To neretko vodi odlaganju zasnivanja porodice, što opet veoma utiče na natalitet...
http://www.novosti.rs/code/nav...=Republika%20Srpska,%20stanovi
[ Jagnjeca brigada @ 03.11.2009. 15:49 ] @
Opet novi momenti:
Dulić: Broj jeftinih stanova zavisi od budžeta za 2010.
BEOGRAD, 3. novembra 2009. (Beta) - Ministar prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je danas da će od sredstava u državnom budžetu za 2010. godinu zavisisti koliko će biti izgrađeno jeftinih stanova.
Dulić je na Srpskom ekonomskom samitu u Beogradu rekao da je Ministarstvo spremilo koncept subvencionisanja projektnog finansiranja građevinskih firmi koje bi gradile takve stanove.
On je kazao da su definisane minimalne i maksimalne cene kvadratnog metra u gradovinma gde postoji interesovanje za jeftine stanove, ali nije naveo kolike su te cene.
Dulić je rekao da će projekat izgradnje jeftinih stanova biti objavljen posle usvajanja državnog budžeta za 2010. godinu.
Na Srpskom ekonomskom samitu u Beogradu koji je počeo juče, predstavnici vlasti, privrede i stranih investitora razmatraju pitanja izlaska iz ekonomske krize, evropskih integracija, bezbednosti i privrednog razvoja.
Skup koji se redovno održava od 2000. godine, organizovala je grčka firma za komunikacije i promociju Comokos (Tsomokos).
(Beta, 03.11.2009)
[ Kempesh @ 20.01.2010. 16:10 ] @
Danas sam cuo na vestima da sutra pocinje prijavljvanje....Da li neko zna nesto vise o tome....Majko moja, da li ce ovo ispasti ok prica ili opet nista....
[ BluesRocker @ 21.01.2010. 21:15 ] @
Još jedna prevara u nizu
Citat: Iako su prethodnih meseci u javnosti pominjane različite cene, pa je sve išlo do toga da bi kvadrat stana na periferiji mogao koštati 500 ili 600 evra, u novoj uredbi stoji drugačije.
Stanovi u drugoj zoni u Beogradu koštaće maksimalno 1595 evra po metru kvadratnom, u trećojJ 1290, u četvrtoj 945, a u svim drugim, osim prve i ekstra zone 895 evra.
http://www.b92.net/info/vesti/...v_category=9&nav_id=405726
[ tdusko @ 21.01.2010. 22:21 ] @
Iako zivim u Bg-u privatno i placam kiriju i imam dobro placen posao nikada nisam imao ambicije da kupim stan u BG-u zato sto je to bolesno skupo za kvalitet koji se dobija tako da me ova vest nije ni najmanje pogodila ali mogu da zamislim samo kako se hiljade i hiljade ljudi danas razocaralo kada su videli da od socijalnih stanova tjst. stanova od 800-1000 E/kvm nema nista. I poslednja sansa da se u BG-u moze kupiti kakav takav stan po razumnoj ceni je propala. I jos ovi naduvenci smeju da izadju i da kazu kako su to uber povoljni uslovi. No further comment...
[ Jagnjeca brigada @ 22.01.2010. 13:25 ] @
Neki od komentara:
Pa u drugoj zoni (konkretno na Karaburmi ) se cene inace krecu od 1200 do 1500e/m2 ! Hvala drzavi na "uslugama"
Dragan Blagojevic (22/01/2010)
Kvadrat na Banovom brdu 1600 evra! Milom vas, nemojte vise da nas branite! A cifra 1595 je kao iz kataloga nekog hipermarketa. A te hipermarkete drze tajkuni. Verivatno isti oni koji su vladi odredili ovu cenu.
D.S. (22/01/2010)
Isao sam 17 godina u skolu, da bi mi neko rekao da je m2=1.600 eura u bilo kojoj zoni JEFTINO!
Koliko vam je dosta gospodo? Uvedite lepo DANAK gradjanima Srbije! Ko dahije onomad, no se pazite da tako i ne prodjete!
U Sofiji je 1000 evra kvadrat u 1.zoni. U Plovdivu u 1.zoni kvadrat je oko 550 evra. Eeeeejjj sta radite bre? Pa samo pohapsite one sto izdaju raznorazne dozvole, a za njih uzimaju mito, investitore ako ne rade nesto po zakonu, a sigurno ne rade i eto Vam cena ko u Bugarskoj. Ali gde ste onda Vi politicari tu? NIGDE. ZATO SE KOD NAS SLABO GRADI, SKUPO JE I ZATO JE ZA NAS BUGARSKA EVROPA.
Citam ovih dana ove vesti oko "jeftinih" stanova i nisam vise mogao da izdrzim da ne posaljem komentar...
Koga oni lazu!?
Bio sam skoro u Berlinu... Tamo je se cene kvadrata, nekih pristojnih stanova od 50-70 kvadrata, krecu od 500 do 700 evra. Nek nam objasne kako je to moguce da stan od 60 kvadrata u Berlinu kosta oko 36.000 evra, a stan iste kvadrature na Novom Beogradu oko 100.000 evra! Ukucajte na Google "real estates berlin prices" pa cete se i sami uveriti. Samo da napomenem da je prosecna plata u Berlinu 900 evra, a u Srbiji manje od 400 evra. Jel oni stvarno misle da smo mi svi ludi i neinformisani!?
http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=405726#hrono
[ Ivan Dimkovic @ 22.01.2010. 13:29 ] @
Citat:
Nek nam objasne kako je to moguce da stan od 60 kvadrata u Berlinu kosta oko 36.000 evra
Uhhh :) Stan u Berlinu od 60 kvm koji je 36000 EUR ima neku podebelu falinku.
Cena normalnih stanova u Berlinu je 1500+ EUR / kvm. A i to je jeftino, jer je Berlin mesto u kome nema hebenog posla - postoji velika razlika izmedju Berlina i Beograda, a to je da je Beograd alfa i omega posla u Srbiji, komercijalni i administrativni centar - dok je Berlin slepo crevo u DE, koje se vestacki odrzava pomocu drzavnih izdataka. Berlin je najzaduzeniji grad na svetu (#2 je NYC)
Cene kvadrata u komercijalnim centrima Nemacke su vec sasvim druga stvar - 2000-2500 EUR po kvadratu uopste nije neuobicajeno (i 3000+ EUR za luksuznije varijante), mada se mogu naci jeftinije opcije koje su udaljenije od saobracajnica ili javnog prevoza ili su u siromasnijim delovima grada.
[ Jagnjeca brigada @ 22.01.2010. 15:49 ] @
Koga zanimaju cene u Berlinu neka ode npr. na:
http://www.frontlineberlin.com/
gore u padajucem meniju izaberete Berlin!
BTW npr ja vidim 39 kvadrata 39.950 evra... ima jos dosta slicnih. Generalno cene stanova su im duplo nize a prosek plata tri puta veci!
[ žutokljunac @ 22.01.2010. 16:12 ] @
Kad se govori o cenama stanova, uvek svi pominju gradove u kojima su stanovi jeftini. A zašto se niko ne uhvati Italije gde je 5000€/m2 sasvim normalna stvar, ili Francuske... da ne pominjemo Milano, Pariz ili London ili da ne pominjemo New York iz koga se ljudi masovno sele jer ne mogu da plate mesečnu rentu od 2200 $ za stan. Ma jok tu je Plovdiv. Pa i u Bukureštu su cene slične kao u Bg-u, u Zagrebu i Splitu - takođe.
Ne kažem da su cene normalne kada se uporedi odnos prosečne plate i cene kvadrata, ali nije Srbija jedina na svetu gde je to tako. Pre bi se reklo da su izuzetak zemlje gde je taj odnos normalan. Dobrodošli u kapitalizam.
[ Jagnjeca brigada @ 22.01.2010. 17:44 ] @
Evo jos par komentara:
Grad Bec godisnje izgradi desetine hiljada stanova, kako bi se kontrolisala cena i sprecila gradjevinska mafija da radi ono, sto rade kod nas.
Stan u Becu, kvm ima da se nadje za 1000 eura, dok kod nas u uzem Centru Beograda, nema za taj novac.
Plata u Becu, plata kod nas, sve je jasno ko dan.
Ova uredba je i vise nego pokazatelj, kako nasi politicari nisu sposobni da rade u korist naroda ili su sposobni da rade samo u svoju korist.
Cena jeftinog stana u ko zna kojoj zoni Beograda, skuplje je od Budimpeste, nema logike.
(Darko, 21. januar 2010 22:12)
U Sofiji je 1000 evra kvadrat u 1.zoni. U Plovdivu u 1.zoni kvadrat je oko 550 evra. Eeeeejjj sta radite bre? Pa samo pohapsite one sto izdaju raznorazne dozvole, a za njih uzimaju mito, investitore ako ne rade nesto po zakonu, a sigurno ne rade i eto Vam cena ko u Bugarskoj. Ali gde ste onda Vi politicari tu? NIGDE. ZATO SE KOD NAS SLABO GRADI, SKUPO JE I ZATO JE ZA NAS BUGARSKA EVROPA.
(Nislija, 21. januar 2010 21:35)
http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=405726
U Srbiji niko nista ne moze gradjevinskoj mafiji! To je pokazalo i ovo vredjanje intaligenije, gde je njima jeftino 1600 evra! Sto ih zovu jeftinim? Kolike su njima plate? Ko moze da zaustavi gradjevinsku mafiju od ovakvog izivljavanja nad gradjanjima ove zemlje!?
[ Laki024 @ 22.01.2010. 22:54 ] @
Ovako, sto se tice ovaga oko cene stanova , i kvm, po meni svako je u pravu, ko je postovao.
Medjutim ovo je jako kompleksno odrediti realnu cenu kvm i sta koliko gde vredi, ovo se svakako moze uraditi poredjenjem, zatim kao sto je vec neko napomenuo gde kakva gradjevinska mafija vlada, odnos ponude i potraznje, kulturno-istorijski znacaj grada, pa i procena gde je precenjeno a gde je potcenjeno trziste itd
Uzimajuci sve ovo u obzir, cene nekretnina u vecim gradovima u Srbiji je nerealna i precenjena, medjutim, ovakve cene ce ostati dosta dugo jos verovatno nekih 3-7 godina , sto se vidi i po tome da je ovo i drzavi u cilju, i da ima neke valjde.
E sad uzimajuci u obzir da je stanovnistvo srbije, poseno oni sa neresenim stambbenim pitanjem, pa jos na to kad se dodaju raseljeni Srbi iz Hrvatske u periodu od 1995-2002 bilo gotovo gladno za resavanjem stambenog pitanja, veoma slab standard i sl, zatim nagli preokret od 2002, godine prelazak sa marke na euro, postepen rast plata izrazen u EUR, dolazak stranih banaka, je ucinio to da stam bude dostupniji pomenutim gradjanima. dalje to je dovelo do zazivljanja trzista nekretnina, prometa, i UDVOSTRUCAVANJA a ponegde i UTROSTRUCAVANJA i UCETVOROSTRUCAVANJA vrednosti kvm, dalje dolazak "investitora" ili ti kako mnogi kazu gradjevinske mafije i sl.
Iz ovoga se moze zakljuciti da je ovo bilo vise nego sa razlogom prostor za pumpanje, medjutim dobro je pozanto da je trziste nekretnina zamrzlo od 2007-2008. godine do danas, i sve gore i gore , prometa kao da ni nema, a cene ne silaze zbog pomenute gradjevinske mafije, i drzave koja ovo podrzava.
E sad zivim u Subotici, ali sto se cena stanova tice na duzi rok analizom predhocnih zdesavanja, sadasnjih kretanja, i projekcijom buducih zbivanja analiziracemo cuveni Beograd a potom ostale gradove.
Uzimacemo u analizu poredjenje sa ostalim trzistima, i uslovima koje vladaju u Srbiji, Beograd se Sigurno ne moze porediti sa Moskvom gde zaista vlada jako jako gradjevinska mafija, ali ni sa Parizom, Milanom, i sl gradovima zbog kultturnog znacaja tih gradova a i standarda.
Takodje nemozemo analizirati tako sto cemo Beograd da uporedjujemo sa Splitom, Dubrovnikom, gradovima u Italiji koji imaju izlaz na more, zbog turistickog znacaja ovih gradova. Takodje je analiza sa Berlinom, Becom, besmislena zbog velikog standarda za razliku od Beograda.,
Ono scim Beograd moze da se poredi to je Zagreb, Bukurest, Sofija, Skoplje eventualno Bydimpesta.
vidi se da je cena u ovim gradovima u proseku nesto niza od beograda, ali ako se uzme u obzir da je kvm pre 5-6 godina u ovom gradu bio i vise nego duplo jeftiniji, po mojoj projekciji kad prodje ovaj period, cene ce pasti u okolini a pogotovo u Beogradu.
Po nekoj mojoj projekciji kvm u Beogradu realno u porseku vredi 1000eur/kvm, i to centar 1500-2200 , novi beograd 1000-1400kvm, karaburma 700-1000eur i sl.
Novi sad po meni realno vredi centar 1000-1200eur, bolja naselja 800eur, periferija 550-7000eur
Subotica, Kragujevac , Nis, otprilike centar 700-800eur, okolna naselja 550-600eur , periferija 400-450eurkvm
da su ovakve realne trzsne cene, za ovekivati bi bilo da kvm jeftine gradnje na periferiji bude 500-600eur kao sto je i najavljeno ali ovako....
[ tdusko @ 23.01.2010. 10:00 ] @
Ja recimo ne verujem da ce stanovi u BG-u u skorije vreme (5-10 godina) pasti. Da bi cena kvadrata u BG-u pala potrebno je da ostali veci gradovi zivnu i da neko dobije zelju i interes da zivi tamo, a taj proces koliko vidim nije ni poceo. Takodje, interesovanje za BG-om se samo povecava, a bice jos i gore kada se naprave mostovi. Ne znam koliko sada ima stanovnika u BG-u ali ne verujem da je manje od 2 miliona, a ja mislim da za 5-10 godina nema sile da bude manje, moze samo da bude vise sto jasno dovodi do toga da traznja za stanovima nece biti manja, a samim tim i cena.
Od jeftinih socijalnih stanova nema nista kao sto se i ocekivalo jer hteli mi to da priznamo ili ne u BG-u jednosoban/dvosoban stan koji je iole kvalitetna novogradnja i gde su svi papiri cisti tesko da moze na trzistu da prezivi vise od par dana. Takav stan u bilo kom delu BG-a komotno ide za 1500+ EUR/kvm i to jako dobro znaju nasi genijalci(politicari) i nema sanse da se odreknu tolikih para.
Pre neki dan je prodat cumez od 27-8 kvadrata na Banovom brdu u uber staroj zgradi za bez malo 50000 Eur, tacnije 47500. Ja sam bio 1000 puta u tom stanu i tamo ne moze ziveti vise od dve osobe provereno, a parking misaona imenica. Stolarija stara vadi jedino standardno predimenzionirano isprojektovano grejanje inace bi bila propast. I da, stan se prodavao par nedalja max. Toliko o padu traznje i cene kvadrata.
[ Jagnjeca brigada @ 04.02.2010. 22:03 ] @
Na Voždovcu 4.000 jeftinih stanova
4. februar 2010. | 12:50 | Izvor: Blic, RTS
Beograd -- Gradnja prvih jeftinih stanova počinje u maju. Lokacije su obezbeđene u svim većim gradovima, a samo na Voždovcu gradiće se četiri hiljade stanova.
Jeftini stanovi gradiće se Beogradu,Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Lokacije su obezbeđene, a investitori već dobijaju građevinske dozvole, prenosi RTS. Investitori traže od države da sa bankama precizira uslove kreditiranja izgradnje, da im se dugovi reprogramiraju na dve godine, kao i da se neka građevinska preduzeća ne favorizuju.
Na Voždovcu će se graditi najveće naselje u prestonici. Na prostoru bivše kasarne predviđena je gradnja oko 4.000 stanova, a cena kvadrata trebalo bi da bude 1.300 evra. Resorno ministarstvo uradiće plansku dokumentaciju i izdati građevinsku dozvolu, a Grad će obezbediti infrastrukturu, a Građevinska direkcija Srbije biće nosilac projekta.
"Građevinska direkcija će biti i korisnik sredstava za projektno finansiranje. Ona će i prodavati te stanove ali će ona podugovarati izvođenje svih tih zgrada sa operativom Srbije", kaže ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić.
Investitori, međutim, traže od države da ubedi banke da im se postojeći krediti odlože na dve godine. Poziv za gradnju jeftinih stanova upućen je svim građevinskim firmama koje imaju spremne lokacije, a lokalne vlasti pozivaju se da snize cenu naknada za uređenje građevinskog zemljišta.
Nedavno usvojena Uredba o prenosu prava korišćenja u svojinu nad gradskim građevinskim zemljištem trebalo bi da ubrza gradnju stanova, a nagomilane zalihe građevinskog materijala biće iskorišćene u izgradnji jeftinih stanova.
"Da bi se pokrenuo ovaj građevinski ciklus, investitori moraju da počnu da kupuju zemljište a banke da ubrzaju odobravanje subvencionisanih kredita", rekao je Goran Rodić iz Privredne komore Srbije. Maksimalna cena kvadrata jeftinih stanova ne može da bude veća od 1.600 evra. Zavisiće od lokacije i njene infrastrukture.
Nadležni kažu da je veliko interesovanje građana za najavljenu gradnju jeftinih stanova. Procenjuje se da u Srbiji ima oko 500 hiljada podstanara, od kojih jedna petina živi u Beogradu. Agenti za nekretnine smatraju da će gradnja jeftinih stanova razbiti monopol, zbog kojeg cene ne padaju.
http://www.b92.net/biz/vesti/s...02&dd=04&nav_id=408839
[ Jagnjeca brigada @ 14.02.2010. 13:59 ] @
Evo i prvih planova:
Jeftini stanovi na Voždovcu
V. Spasić | 14. 02. 2010. - 00:02h |
Kasarna „Stepa Stepanović“ na Voždovcu u Beogradu biće prva lokacija na kojoj će se graditi moderno naselje za više hiljada ljudi u sklopu akcije jeftinih stanova. Na sednici Vlade Srbije u četvrtak biće doneta odluka da Ministarstvo odbrane ustupa zemljište nekadašnje kasarne „4. juli“ državi kako bi počela gradnja oko 5.000 stanova čija cena ne bi trebalo da bude veća od 1.290 evra po kvadratu. U celoj Srbiji bi trebalo da bude izgrađeno 10.000 jeftinih stanova.
Vlada Srbije je krajem januara usvojila Uredbu o finansiranju izgradnje jeftinih stanova, koja bi trebalo, kako je najavljeno, da za nekoliko meseci omogući izgradnju 10.000 jeftinih stanova. Uredba je doneta kako bi se obezbedio posao građevinskoj industriji i snizile cene stanova. Oliver Dulić, ministar prostornog planiranja i zaštite životne sredine, posle usvajanja Uredbe izjavio je da će se stanovi graditi u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, a da će izgradnja u ostalim gradovima u Srbiji zavisiti od interesovanja. Naveo je i da je utvrđena maksimalna cena kvadrata od 1.595 evra, što ne znači da neće biti i niža, i minimalna od 695 evra.
– Vojska će na ime ustupljenog zemljišta dobiti određeni broj stanova u više gradova koji su u nadležnosti Građevinske direkcije Srbije. Ova Direkcija biće nosilac projekta stambeno-poslovni kompleks „Stepa Stepanović“ u Beogradu, a gradska vlast će obezbediti infrastrukturu. Vlada Srbije će savetovati domaće građevinske kompanije da se udruže kako bi dobile posao izgradnje jeftinih stanova. Prvi građani koji budu kupili ove stanove u njih će moći da se usele sledeće godine – navode u Vladi Srbije.
Obezbeđene su dve milijarde dinara kojima će se subvencionisati deo kamate kredita koje će investitorima odobravati banke. Prosečna kamata trebalo bi da bude od devet do deset odsto. Banke će biti izabrane na konkursu na kome će se najviše ceniti ponuđena kamata, provizija i uslovi odobravanja kredita.
Ovi, ali i svi drugi stanovi moći će da se kupe i na lizing jer je Ministarstvo finansija objasnilo da nema potrebe da se zbog toga menjaju propisi. Osnovne prednosti lizinga u odnosu na kredit su manji rizik i kupovina stanova bez hipoteke. Sigurnost onoga ko uzima nepokretnost na lizing je veća jer ako kupac stana ne može da otplaćuje rate, on ostaje samo bez te nepokretnosti, dok se kod kredita gubi i nepokretnost na koju je stavljena hipoteka, kao obezbeđenje pozajmice.
Prošle godine izgrađeno je samo nekoliko hiljada stanova zbog ekonomske krize, a građevinska operativa zabeležila je pad za više od 40 odsto.
http://www.blic.rs/Vesti/Drust...76/Jeftini-stanovi-na-Vozdovcu
[ BokasaTzar @ 14.02.2010. 16:17 ] @
Brigada
Nemoj da mi sekiraš otuđene birokratsko demokratcke centre moći.
Ako se ovo sprovede oni će da budu na gubitku !!!
I koj će bre ondak da kupuje stanove u Belvilu ? I sutra u Luki BGD ?
Biće ipak da se bliže izbori
[ Jagnjeca brigada @ 05.03.2010. 21:21 ] @
Niče grad umesto kasarne
IZGRADNJA 5.000 stanova, ukupne površine 360.000 kvadratnih metara, na lokaciji gde se trenutno nalazi kasarna "Stepa Stepanović", bivša "4. juli" kreće krajem jula, kaže za "Novosti" Oliver Dulić ministar za prostorno planiranje. Stanovi će se prodavati, maksimalno po ceni od 1.290 evra, ali ministar očekuje da će biti i niža, u proseku oko 1.200 evra po kvadratu, u zavisnosti od površine stana koji se kupuje. Prodaja ovih nekretnina, čija površina neće prelaziti 70 kvadrata, može da počne ujedno sa izgradnjom.
- Za ovaj kompleks kasarne u blizini Trošarine pravno je završena "razmena" između Vojske Srbije i Građevinske direkcije Srbije, koja je investitor na ovom projektu - navodi ministar Dulić. - Vojska je za ustupljeno zemljište dobila 21 odsto vrednosti ukupne investicije. Ta obaveza prema VS biće izmirena kroz kvadrate. Veći deo stanova dobiće u drugim gradovima Srbije, gde je Građevinska direkcija već sazidala objekte. Deo stanova dobiće i na lokaciji ove kasarne u Beogradu, a deo će im biti isplaćen u novcu za nabavku vojne opreme.
Dulić kaže da je Građevinska direkcija raspisala tender za geomehanička ispitivanja i projektovanje budućih objekata na Voždovcu. Za izgradnju ovih kvadrata Direkcija će se zadužiti kod jedne od banaka sa kojima će ministarstvo potpisati ugovor.
Vojska je za svoju lokaciju "namirena" i kvadratima i novcem, međutim, stari vlasnici kojima je ovo zemljište oduzeto u periodu od 1952. do 1955. godine moraće da sačekaju zakon o denacionalizaciji. Oko 200 građana kojima je ova imovina oduzeta eksproprijacijom, traže obeštećenje.
- Površina ove parcele koja je eksproprijisana iznosi 55 hektara, od čega je 36 pod objektima, a na 19 su poligoni - kaže Zlatko Tomić, predsednik MZ "Kumodraž". - Raniji vlasnici traže da im se u zamenu ponudi neko drugo zemljište ili stanovi na toj lokaciji, a prihvataju i novčano obeštećenje pod tržišnim uslovima.
Zemljište na kome se gradi ovaj poslovno-stambeni kompleks nekada je bilo poljoprivredno, a vlasnici su uglavnom starosedeoci Kumodraža.
KREDITIRANjE
U MINISTARSTVU za prostorno planiranje očekuju da će u naredne dve do tri nedelje biti potpisani i prvi ugovori sa bankama koje će učestvovati u projektu masovne stambene izgradnje. Konkurs je raspisan, a do sada su kompletnu dokumentaciju dostavile tri banke.
http://www.novosti.rs/code/nav...tanova,%20kasarna%204.jul#vote
[ djyova @ 23.04.2010. 09:08 ] @
Citat: Jagnjeca brigada: Stanovi će se prodavati, maksimalno po ceni od 1.290 evra, ali ministar očekuje da će biti i niža, u proseku oko 1.200 evra po kvadratu, u zavisnosti od površine stana koji se kupuje.
I to su kao jeftini stanovi??? Evo na primer ovde u Pozarevcu u centru grada, na super lokacijama, u novogradnji, ima stanova koji mogu da se uzmu za 650 evrica po kvadratu. Da i ne pricam za Veliko Gradiste, Kostolac, ili Petrovac gde ima novih stanova u centru i od 350 evra po kvadratu.
[ Jagnjeca brigada @ 23.04.2010. 13:09 ] @
[ Jagnjeca brigada @ 25.04.2010. 12:44 ] @
nedelja, 25. apr 2010, 07:30 -> 11:14
Stanovi najskuplji u Beogradu
Novi stanovi u Beogradu i do 10 puta skuplji u odnosu na one u drugim gradovima u zemlji. U manjim gradovima u Srbiji cena kvadrata je oko 450 evra dok cena kvadratnog stambenog prostora u centru glavnog grada košta čak 4.000 evra.
U Beogradu cene stanova dvostruko su više od cena stanova u nekim evropskim prestonicama. I pored preskupih stambenih kredita, koji su većini građana nedostupni, i ceni kvadrata koja prevazilazi kupovnu moć stanovništva, potražnja za stanovima i dalje je veća od ponude.
Izjave Bratislava Ilića, Veljka Vulića, Toplice Spasojevića, Gorana Rodića i Dejana Vasovića
Od trenutno najunosnijeg posla, zidanja stanova, najviše koristi imaju investitori, pre svih, oni koji grade u centru prestonice. Cena gradnje gotovih stanova u različitim gradovima u Srbiji, razlikuje se i do deset puta.
Cena za kvadrat stambenog prostora u Beogradu je od 1.000 evra u prigradskim naseljima, do čak 4.000 evra u centru grada. Za razliku od graditelja u prestonici, koji tvrde da cene ne mogu da budu niže, investitorima u manjim gradovima isplati se da stanove prodaju i po 450 evra za kvadrat, i da pritom zarade.
Investitor firme "Rajd" iz Pirota Bratislav Ilić rekao je da kvadrat stambenog prostora u tom gradu u prvoj zoni košta od 550 do 650 evra, dok za drugu zonu treba izdvojiti od 450 do 650 evra.
Veljko Vulić iz firme "Pogled" kaže da je cena stana u samom centru Jagodine sa uračunatim PDV-om i "ključ u ruke" oko 650 evra. Prema njegovim rečima i pored niske cene prodaja stanova je opala.
Najveća potražnja za stanovima je u Beogradu, jer u njemu živi više od 100.000 građana koji nisu rešili stambeno pitanje. Ipak, masovne gradnje nema, jer investitori tvrde da im se to ne isplati. Zato se odlučuju za gradnju manjih stambenih zgrada na privatnim parcelama, ili za gradnju tržnih centara.
"Razlozi za to su da su investitori naišli na problem pre svega visokih komunalnih usluga koji se naplaćuju kod stanova, s druge strane imaju i problem oko dobijanja dozvola i terći problem banke nedovoljno prate ovu vrstu izgradnje", rekao je Toplica Spasojević iz ITM grupe.
Visoke cene - veliki profit
Zbog skupog građevinskog zemljišta i naknada za njegovo uređenje i stranim investitorima više se isplati da grade poslovne prostore, a ne stanove.
"Sigurno da bi oni sa svojim tehnologijama i kreditnim linijama gradila i jeftinije stanove nego što su sada ovde po ovakvim cenama. Država je ta koja treba da povuče poteze i da im omogući svojim merama da dođu na ovo tržište", rekao je Goran Rodić iz Privredne komore Srbije.
U proteklih 20 godina, kažu gradski čelnici, nije obnavljana infrastruktura, i kao takva ne može da podnese teret novih objekata. Nova gradnja zahteva i dodatna ulaganja u komunalno opremanje, pa zbog toga, objašnjavaju, naknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta ne može da bude niža.
Gradski arhitekta Beograda Dejan Vasović rekao je da su cene stanova u Beogradu izuzetno visoke i u tim cenama je uračunat veliki profit onih koji grade. Nije se složio da je razlog visoke cene stanova, visoka cena infrastrukture.
I dok se investitori žale da teško dolaze do dozvola za gradnju, njihov broj neprestano raste. U agencijama za nekretnine kažu da su prestonički investitori u povlašćenom položaju: ne plaćaju porez na kapitalnu dobit, sve što treba da plate državi, kroz cenu stana, prebacuju na teret kupaca, od kojih novac za gradnju stanova dobijaju unapred.
Ipak, poznavaoci tržišta nekretnina smatraju da država može da utiče na cene stanova masovnom gradnjom i podsticanjem stranih banaka da snize kamate na stambene kredite, kakve imaju u matičnim zemljama.
http://www.rts.rs/page/stories...3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%83.html
[ bojketa @ 01.05.2010. 20:07 ] @
Zanima me kako mogu da saznam stvarne primere cena stanova u BG na nekim lokacijama, a da nisam jos uvek usao u proces kupovine, kontaktirao konkretne agencije koje bi mi pokazale ponudu i cene. Znam da mogu da pogledam neki od mnogih oglasnih sajtova, ali ne znam koliko je verovati tim podacima, obzirom da su mnogi oglasi izmisljeni oglasi agencija, kojima se trude da zainteresuju ljude. Konkretno, da li je moguce naci nesto od 45 kvm, dvosobne strukture, za 45.000 evra na Mirijevu, Karaburmi ili Zemunu, useljivo i da ima regularne papire.
[ Tyler Durden @ 01.05.2010. 20:12 ] @
Ne.
[ Jagnjeca brigada @ 01.05.2010. 22:59 ] @
Ponudu i cene NOVOGRADNJI pogledaj ovde:
http://www.pks.rs/Default.aspx?tabid=2680
tu su regularne papiri
[ bojketa @ 31.05.2010. 09:36 ] @
Ponovo obnovljena ova tema u Blicu. Pocetak gradnje najavljen za kraj avgusta pocetak septembra (ne kaze se koje godine :).
Da li je nacuo neko kako ce se prodavati ovi stanovi, tj. posto ce marketing verovatno uciniti da interesovanje bude veliko, stanovi ce se moguce prodavati u pretprodaji. Sto se tice cene, mislim da je 1300 evra/kvm ipak jeftino s obzirom na lokaciju i novogradnju. Ulicom Vojvode Stepe koja se granici sa ovom kasarnom ste kolima za 12ak minuta kad nema guzve na Slaviji.
[ Jagnjeca brigada @ 24.07.2010. 12:42 ] @
Kalkulacija kredita za stan od 50 kvadrata
- Cena po metru kvadratnom: 1.290 evra (bez PDV-a)
- Kupoprodajna cena: 64.500 evra
- Sopstveno učešće (5%): 3.225 evra
- Rok otplate: 30 godina
- Rata kredita do oktobra 2012: do 90 evra
- Rata kredita posle oktobra 2012: 300 evra
- Rata kredita u poslednjih 5 godina: 220 evra
Izvor: Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja
[ Jagnjeca brigada @ 31.07.2010. 15:55 ] @
Mogu da najavim da će građani, kad potpišu ugovor sa nama i u roku od deset dana uplate pet odsto kapare, imati još tri meseca za realizaciju kredita. Ukoliko imamo više rezervacija za isti stan, prednost će imati oni koji prvi put kupuju nekretninu - dodaje Grujić.
Prvo će krenuti izgradnja oko dve hiljade stanova, a kako najavljuju u Građevinskoj direkciji Srbije, iz registra Ministarstva planiranja biće izabrano i pozvano najmanje pet projektantskih kuća, koje ispunjavaju uslove, da dostave ponude za projektovanje. Takođe, naredne nedelje, biće pozivane i građevinske firme, koje će izvoditi radove.
Rezervacije
Svi koji žele, mogu da rezervišu svoje stanove koji će biti građeni na mestu kasarne „4. juli“. Potrebno je, da fotokopiju lične karte, kontakt telefon, željenu kvadraturu i strukturu stana, pošalju na email: [email protected], ili na adresu: Građevinska direkcija Srbije, Bulevar Kralja Aleksandra 84, 11000 Beograd.
http://www.blic.rs/Vesti/Beogr...an-dan-vise-od-500-rezervacija
[ JackL @ 08.08.2010. 16:10 ] @
Nije mi jasna situacija, ja njima dam 5% od vrednosti stana koji ne znam ni kada ce biti napravljen i onda realizuje kredit za sledeca tri meseca ali cekajte za nekog ko nema nikakvu nekretninu kako ja mogu da dignem kredit ako nemam da stavim neku hipoteku kao zalogu a taj stan ocigledno nije napravljen 80% koliko je potrebno da bi ste ga stavili kao hipoteku? (a nijedna banka nece da vam da kredit ako nemate neku zalogu, realno)
I jos treba da placam iznajmlljeni stan i kredit za stan koji se izgradjuje i za koji ja ni ne znam kada ce biti gotov (jer ovde su sve uradili na vreme i u celosti pa treba da im verujem).
To znaci da oni kojima najvise treba stan nece moci ni da dignu kredit dok se taj stan ne napravi (jer nemaju drugi stan) a onda ce svi ostali da kupuju ranije jer imaju nekretninu da bi stavili hipoteku.
Posle ce ti isti meni da preprodavaju za 1500e/kv.
Ili sam ja sve pogresno shvatio...
[ Jagnjeca brigada @ 22.08.2010. 15:20 ] @
Počinje gradnja jeftinih stanova
Gradnja jeftinih stanova na prostoru bivše beogradske kasarne "4. juli" na Voždovcu počinje 30. avgusta. Cena stambenog prostora biće oko 1.200 evra po kvadratnom metru. Rok za završetak radova 16 meseci.
Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić izjavio je da je sve spremno da 30. avgusta počnu pripremni radovi za gradnju 5.106 jeftinih stanova na prostoru bivše beogradske kasarne "4. juli" na Voždovcu.
Dulić je rekao da je pre nekoliko nedelja odobrena lokacijska dozvola za to gradilište na kome će raditi više hiljada građevinskih radnika.
Ministar je istakao da je na tom prostoru predviđena gradnja 131 zgrade i pratećih objekata: škola, obdaništa, tržnih centara, tako da će ukupna površina kompleksa biti oko pola miliona kvadrata.
"Biće izgrađen jedan potpuno novi grad, u kome će živeti skoro 20.000 ljudi. To će značajno doprineti razvoju Beograda i nivelaciji cene kvadrata u glavnom gradu", istakao je Dulić.
Ministar je rekao da je u Građevinskoj direkciji Srbije već oko 2.000 ljudi rezervisalo stanove koji će se graditi na pomenutoj lokaciji.
"Mislim da je to najveće gradilište u Srbiji koje se otvara odjednom. Nikada se u Beogradu nije odjednom gradio tako veliki kompleks", rekao je Dulić dodajući da će zbog toga u ovoj i sledećoj godini biti zaposlena velika građevinska operativa u Beogradu.
Ukupno vreme za završetak projekta je 16 meseci. Rok za okončanje svih radova na voždovačkom kompleksu je kraj iduće godine, ili početak 2012. godine, kada će vlasnici početi da se useljavaju u svoje stambene objekte.
Jeftini stanovi i u drugim gradovima
Po istom modelu, prema njegovim rečima, gradiće se jeftini stanovi i u ostalim gradovima. Trenutno se vode pregovori sa predstavnicima Vojske Srbije za nekoliko lokacija u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.
Dulić je izjavio da je potrebno da država ima jedan fond stanova, koji će koristiti postavljenim licima, a koje će oni morati da vrate onog trenutka kada im funkcija prestane.
"Jesam za to da oni državni službenici koji su birana lica, funkcioneri, koji dolaze nakon izbora, eventualno, mogu da žive u stanovima koje mogu da koriste dok im traje funkcija i da se njima ne omogućava da te stanove kupuju", zaključio je Dulić.
Prema njegovim rečima, potrebno obezbediti dobro čuvane stanove za ljude koji se bave, na primer, borbom protiv organizovnog kriminala, a takođe je potrebno obezbediti određene stimulacije za ljude koji će da rade u policiji, vojsci, u institucijama obrazovanja, a koji bi možda dobijali mnogo veću platu u privatnom sektoru, a potrebni su državi.
Cena stambenog prostora u tom objektu biće oko 1.200 evra po kvadratnom metru, izjavio je Dulić u intervjuu Tanjugu.
http://www.rts.rs/page/stories...+gradnja+jeftinih+stanova.html
[ HoT_Steppa @ 23.08.2010. 07:51 ] @
Citat: JackL: Nije mi jasna situacija, ja njima dam 5% od vrednosti stana koji ne znam ni kada ce biti napravljen i onda realizuje kredit za sledeca tri meseca ali cekajte za nekog ko nema nikakvu nekretninu kako ja mogu da dignem kredit ako nemam da stavim neku hipoteku kao zalogu a taj stan ocigledno nije napravljen 80% koliko je potrebno da bi ste ga stavili kao hipoteku? (a nijedna banka nece da vam da kredit ako nemate neku zalogu, realno)
A sta mislis kako drugi kupuju novogradnju? Ovo su uslovi za ovaj slucaj.
Citat: I jos treba da placam iznajmlljeni stan i kredit za stan koji se izgradjuje i za koji ja ni ne znam kada ce biti gotov (jer ovde su sve uradili na vreme i u celosti pa treba da im verujem).
A ti se vrati kod roditelja ili u prvu kucu odakle si postao podstanar ili iznami kucu u Ripnju za 50 evra...
Citat:
To znaci da oni kojima najvise treba stan nece moci ni da dignu kredit dok se taj stan ne napravi (jer nemaju drugi stan) a onda ce svi ostali da kupuju ranije jer imaju nekretninu da bi stavili hipoteku.
Nije moguce da nemaju tvoji neki stan, nije moguce da su i tvoji roditelji bili celog zivota podstanari?
Citat:
Posle ce ti isti meni da preprodavaju za 1500e/kv.
Ovo vazi za sve u zivotu, svi kupuju povoljno a prodaju realno, zasto mislis da se to ne bi odnosilo i za ove stanove?
[ ArsenLupen @ 23.08.2010. 08:23 ] @
A kolika je realna cena kvadrata tamo na Vozdovcu? Mislim ako ga ovi valjaju za 1200, je malo ili mnogo veca ovih dana?
[ HoT_Steppa @ 23.08.2010. 09:33 ] @
Sigurno je iznad 1400.
[ ArsenLupen @ 23.08.2010. 09:51 ] @
Na jednom drugom forumu covek je dosao do broja od 250 novih stanova u BG mesecno. I da mu cena padne na nekih 1000 evra(sto je skoro pa nemoguce), stvarno ne znam kome ce da prodaju ovih 5000...
[ žutokljunac @ 23.08.2010. 10:56 ] @
Citat: bojketa: Konkretno, da li je moguce naci nesto od 45 kvm, dvosobne strukture, za 45.000 evra na Mirijevu, Karaburmi ili Zemunu, useljivo i da ima regularne papire.
http://www.realitica.com/index...mp;property=croatia&lng=hr
Ja sam pronašao ovo. Nije mi jasno da li je ovo regularno. Kako to sad ide sa papirima i tim fazama?
[ deerbeer @ 23.08.2010. 11:11 ] @
Sto ne bi bilo regularno ? To je cena kvm za Borcu .
Prvo proveri da stan nekom vec nije prodat ...
Citat:
A kolika je realna cena kvadrata tamo na Vozdovcu? Mislim ako ga ovi valjaju za 1200, je malo ili mnogo veca ovih dana?
Vozdovac je sirok pojam jer je velika opstina . Imas i za 1200 a imas i za 2500-3000E/kvm kuce (bul. JNA ) kao na dedinju ..
U okolini kasarne 4.juli je otprilike ista cena (brace jerkovic , kumodraz itd .. 1100- 1300)
Potez od autokomande do 4.juli je od 1500-1800
[ žutokljunac @ 23.08.2010. 11:14 ] @
Jesi siguran. Meni je ovo baš skroz ok ako je u stambenoj zgradi a ne u nekoj šugavoj kući. Novogradnja + malo stvari za nekih 900€ po kvadratu. Naravno da su regularni papiri i da mogu odmah da prevedem na sebe. Može ovo da se iznajmljuje za 180-200€ mesečno.
[ deerbeer @ 23.08.2010. 11:20 ] @
[ žutokljunac @ 23.08.2010. 11:25 ] @
To su skroz ok cene. Šta onda kenj. kako su preskupi stanovi kad za 45k možeš da kupiš pristojan nov stan u beogradskom predgrađu. Šta hoće? Svi bi na Vračar?
[ deerbeer @ 23.08.2010. 11:29 ] @
Citat:
Šta hoće? Svi bi na Vračar?
Pa da Nego cenim da ce i Borca da poskupi kad "jednog dana" sagrade most .
[ Jagnjeca brigada @ 30.08.2010. 21:30 ] @
Direktor Građevinske direkcije Srbije Dragan Grujić je kazao da se prva faza odnosi na rušenje kasarne, a početkom oktobra počinje izgradnja stanova, tako da se očekuje da će prvi stanovi biti useljivi u martu 2012. godine.
On je kazao da će cena metra kvadratnog sa porezom na dodatu vrednost (PDV) biti manja od 1.290 evra a pravo da kupe stan će imati građani Srbije, čak i oni koji već imaju nekretninu s tim što će članovi jednog domaćinstva moći kupiti samo jedan stan.
Grujić je kazao da je rezervisano više od 3.500 stanova, ali da to ne znači da svi koji su rezervisali stanove ispunjavaju uslove da kupe stan.
On je kazao da će ih GDS pozivati po redosledu kako su se prijavljivali i proveravati da li ispunjavaju uslove da kupe stan i dodao da "pošto postoje liste ne vidi kako bi neko mogao kupiti stan preko veze".
"Ako se javi veći broj, prednost će imati oni koji kupuju prvi stan. Stanova ima dovoljno tako da ne očekujem da će biti problema i da će nekome biti potrebna veza da bi kupio stan", dodao je Grujić.
http://www.rtv.rs/sr_lat/drust...e-zaobisle-blokadu_208934.html
Dulić je najavio da će prva useljenja biti u martu 2012. i da će ministarstvo insistirati da se do kraja te godine usele svi stanovi na toj lokaciji.
Grujić je kazao da će se graditi stanovi po savremnoj tehnologiji i sa izolacionim materijalima, da će svaki stan plaćati grejanje po utrošku, kao i da će imati najmodernije telekomunikacione servise.
[ Jagnjeca brigada @ 05.09.2010. 05:34 ] @
Crna Gora: Počeo da radi kol centar za državni projekat „hiljadu plus“, interesovanje veliko. Još nisu precizirani bankarski uslovi i ponuda stanova
PODGORICA - Na broj kol centra 19915 državnog projekta „Hiljadu plus“, koji je u petak počeo da radi, građani se mogu informisati o uslovima konkurisanja za stanove koji će biti predmet ovog projekta. U petak se na pomenutom broju, međutim, nisu mogle dobiti ključne informacije - bankarski uslovi i ponuda stanova. Ljubazni glas sa druge strane rekao nam je da će ti uslovi, verovatno, biti poznati tokom naredne sedmice, a za tada je pomereno i raspisivanje konkursa.
Posleprve razmene informacija, međutim, veliki broj zainteresovanih će odmah - odustati! Da bi konkurisala za stan iz projekta „Hiljadu plus“, po maksimalnoj ceni kvadrata od 900 evra, prosečna četvoročlana porodica mora da ima ukupna mesečna primanja od kojih će 40 odsto pokrivati ratu.
BANKA
DOKUMENTACIJU koju dostave građani prvo će razmatrati poslovne banke. Ukoliko one smatraju da klijent, odnosno porodica ispunjavaju uslove, zahtev se prosleđuje firmi koju su angažovale banke i države, koja vrši dodatnu proveru. Nakon toga, kako nam je rečeno u kol centru, banka utvrđuje koliko kredit može da podigne aplikant i daje mu vaučer na taj iznos, sa kojim on ide kod građevinske firme i „pogađa“ stan.
Tako, recimo, za stan od 50 kvadrata u ovom projektu se može dobiti kredit od maksimalnih 45.000 evra, sa učešćem od pet odsto. Da bi banka odobrila kredit ovoj porodica, ukupna primanja moraju da iznose hiljadu evra! Nije teško zaključiti da mali broj prosečnih crnogorskih porodica, pre svega mladih bračnih parova, ispunjava taj prvi uslov.
Ako ga, pak, ispunjavaju, da bi konkurisali u ovom projektu, njihova ukupna mesečna primanja ne smeju da prelaze 1.150 evra. Još je nepoznato i kakva sredstva obezbeđenja će tražiti banke, odnosno da li je moguće staviti pod hipoteku stan koji se kupuje, s obzirom na to da je jedan od uslova za konkurisanje da nemate nekretnine.
Iz Ministarstva uređenja prostora u petak je saopšteno da su pregovori oko definisanja uslova sa bankama i građevinskim firmama još u toku i da će nakon njihovog utvrđivanja biti poznat tačan termin objavljivanja oglasa.
RAČUNICE
PREMA podacima koji se dobiju na kredit kalkulatoru sa sajta bilo koje banke, rata za kredit od 45.000 evra na 20 godina sa godišnjom kamatom od deset odsto iznosi 412,55 evra. Obavezno učešće od minimalnih pet odsto je 2.250 evra. Ukupna kamata za navedeni kredit iznosi 56.261,22 evra.
Dokumentacija koju građani moraju prikupiti podrazumeva lična dokumenta, među kojima će se naći čak i dokumentacija o trudnoći, odnosno nerođenom detetu. Zainteresovani će, između ostalog, morati da dostave overenu kopiju nove lične karte ili uverenje o crnogorskom državljanstvu, izvod iz matične knjige rođenih ili uverenje o državljanstvu, za ostale članove domaćinstva.
Potrebna je i potvrda o zaposlenju i dokazi o primanjima svih odraslih članova domaćinstva za poslednja tri meseca. Aplikanti treba da prilože i izjavu o kućnoj zajednici i izvode iz lista nepokretnosti, kao dokaz da podnosilac i članovi domaćinstva ne poseduju stambenu jedinicu na teritoriji Crne Gore.
Prioritet prilikom odlučivanja, ukoliko ispunjavaju uslove banke, imaće mladi bračni parovi, državni službenici i invalidi.
Projekat je vredan 50 miliona evra, od čega polovinu obezbeđuje država preko aranžmana sa Bankom za razvoj Saveta Evrope, a 22,5 miliona domaće komercijalne banke. Građani će sopstevnim učešćem obezbediti 2,5 miliona evra.
Građevinske kompanije ponudile su više od 1.300 stambenih jedinica u 11 crnogorskih gradova.
http://www.novosti.rs/vesti/pl...l:298729-Kredit-dizu-dve-plate
[ Jagnjeca brigada @ 22.09.2010. 19:22 ] @
Za pet hiljada stanova planiranih da budu izgrađeni na Voždovcu prijavilo se osam hiljada građana,
u Oku ekonomije odgovaraju: Oliver Dulić, ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja, Goran Dugandžija, predsednik Odbora za visokogradnju Privredne komore Srbije i Slavko Carić, predsednik IO Erste banke.
Preuzmi video:
http://www.rts.rs/upload/story...0/Oko%20ekonomije%20220910.flv
62.88MB
[ Jagnjeca brigada @ 19.10.2010. 05:57 ] @
Do kredita sto papira
Č. PRELEVIĆ | 18. oktobar 2010.
Crna Gora: Prvi dan prijavljivanja za „Hiljadu plus stanova“ protekao u gužvama i ljutnji građana
PODGORICA - Prilična gužva na šalterima pet banaka u Crnoj Gori koje učestvuju u akciji „Hiljadu plus stanova“ u ponedeljak nije, u većini slučajeva rezultirala apliciranjem građana za dobijanje stambenog kredita već - nervozom i ljutnjom.
Neki od kandidata koji su doneli urednu dokumentaciju potvrdili su nam navode agencije Mina da je više od 80 odsto građana vraćeno sa šaltera banaka, jer su imali uverenje o neposedovanju nepokretnosti iz katastra, a bankarski službenici primali su samo uverenja koja izdaje Uprava za nekretnine.
USLOVI
U PROJEKTU „Hiljadu plus“ mogu da učestvuju samo domaćinstva čiji članovi nemaju stan. Maksimalna neto zarada podnosioca zahteva ne sme da bude veća od 500 evra mesečno, plus 250 za svaku narednu osobu i 150 evra za svako dete.
Odluka o toj promeni, ispostavilo se, doneta je u petak, a u javnom pozivu građanima objavljenom u nedelju nije precizirano čije uverenje treba doneti. Stoji samo da je potreban „izvod iz lista nepokretnosti kao dokaz da podnosilac zahteva i članovi domaćinstva nemaju u posedu stambenu jedinicu u Crnoj Gori“.
- Nismo na vreme obavešteni o toj promeni - kažu građani kojima sada predstoji još jedan „krug“ sakupljanja papira na osnovu izmenjenih potvrda od banaka koje su u ponedeljak dobili.
Uprava za nekretnine objasnila je da „područne jedinice“, odnosno opštinski katastri, i inače ne mogu da izdaju takva uverenja i da su građani pogrešno informisani.
Bilo je i obaveštenih, poput pravnika Luke Stijepovića koji u ponedeljak nije podneo zahtev, ali hoće, kaže, veruje da neće biti vraćen sa šaltera jer ima papira „i više nego su tražili“.
Prvog dana „apliciranja“, bilo je nesporazuma i sa drugom dokumentacijom. Banke su tražile i od podnosioca zahteva izvod iz knjige rođenih, iako je u raspisanom tenderu pisalo da je taj dokument potreban samo za članove domaćinstva.
Mnogi su stoga bili revoltirani, tim pre što će rang-lista onih koji će dobiti stambeni kredit pod povoljnim uslovima biti sačinjena, između ostalog, tako što će se vrednovati i ko se prijavio među prvima...
BANKE
U PROJEKTU učestvuje više građevinskih kompanija koje imaju stanove na prodaju, kao i banke - Erste, Hipo Alpe Adrija, Crnogorska komercijalna, NLB i Komercijalna banka Budva. U filijalama ovih banaka zahtevi za dobijanje kredita predaju se svakog radnog dana od devet do 15 časova, do 18. novembra.
Cela akcija koju vodi Vlada trajaće u ovoj fazi do 18. novembra, do kada se može konkurisati za dobijanje „vaučera“ - kredita u iznosu do 50.000 evra sa kamatom od 4,9 odsto. Ko dobije kredit zatim treba da izabere stan i sklopi predugovor sa građevinskom firmom.
Već postoji lista od 1.300 stanova, među kojima je 16 odsto garsonjera, 42 jednosobna, 30 dvosobnih i 12 odsto većih. Subvencija Vlade važi za stanove po ceni do 900 evra po kvadratu, a oni koji žele da kupe skuplji, razliku će sami doplatiti.
Od stanova koji su ponuđeni zainteresovanima u aktuelnom projektu, oko 83 odsto je po ceni od 600 do 1.000 po kvadratu, a za oko 13 odsto treba platiti do 1.500 evra. Stanova skupljih od 1.500 evra po kvadratnom metru je stotinak...
Projekat „Hiljadu plus“, vredan 50 miliona evra, zamišljen je kao rešenje stambenog pitanja pre svega za mlade bračne parove. Polovinu projekta finansiraće Vlada, komercijalne banke učestvovaće sa 22,5 miliona, dok će sami zainteresovani građani kao svoje učešće uplatiti unapred ukupno 2,5 miliona evra.
http://www.novosti.rs/vesti/pl...l:304267-Do-kredita-sto-papira
[ dalek @ 17.11.2010. 21:11 ] @
Da li je neko dobio poziv za biranje stan, mislim na prvih 450 prijavljenih? Ako jeste bilo bi lepo da prenese utiske.
http://www.politika.rs/rubrike...ade-za-obnovu-Kraljeva.sr.html
[ Jagnjeca brigada @ 12.12.2010. 06:56 ] @
Ovde su utisci onih koji su vec bili na razgovoru
http://www.beobuild.rs/forum/viewtopic.php?id=1204&p=19
--->
[ Jagnjeca brigada @ 21.12.2010. 19:46 ] @
Evo strukura stanova i plan stanova u Stepi
http://www.gds.rs/documents/pressclipping-2010/objekat%206k.pdf
ko nije jos bio na razgovoru, obavezno neka pogleda pre razgovora.
[ Jagnjeca brigada @ 13.03.2011. 21:31 ] @
[ Jagnjeca brigada @ 25.05.2011. 08:50 ] @
http://www.nacionalnigradjansk...tanove-jer-kostaju-1-300-evra/
http://www.studiob.rs/info/vest.php?id=64533
Iako je država građanima prvobitno ponudila “jeftine” stanove, svi oni koji su planirali kupovinu nekretnina odustali su od te namere jer za jedan kvadrat moraju izdvojiti čak i do 1.300 evra sa PDV-om. Koliko je to jeftino, govori činjenica da se najskuplji stanovi u gradovima Srbije, izuzev Beograda, mogu kupiti i za 800 evra po kvadratu. Čak i na periferiji Beograda mogu se naći stanovi za 1.000 evra po kvadratu. Ministar Oliver Dulić kaže da su to stanovi za prosečne porodice. Naravno, ako prosečna porodica može da priušti oko 350 evra mesečno koliko košta rata za otplatu jednog ovakvog stana.
[ jnk @ 25.05.2011. 08:56 ] @
2008e bi se za ovu cenu borili kao kad je Drašković delio hleb a sad ništa. Zaebano vreme došlo, bolje imati nego nemati.
[ triac @ 25.05.2011. 11:19 ] @
Ulaziti u kredite za stanove u ovoj drzavi ni pod razno...danas kredit 350 evra za 3 godine 500
[ Marko83 @ 25.05.2011. 11:59 ] @
Citat: triac: Ulaziti u kredite za stanove u ovoj drzavi ni pod razno...
A kako drugacije do svog krova nad glavom?
Pod uslovom da ne namerava da ide preko ;-)
[ triac @ 25.05.2011. 12:19 ] @
Citat: Marko83: A kako drugacije do svog krova nad glavom?
Pod uslovom da ne namerava da ide preko ;-)
To "svog" je samo privid dok se ne otplati zadnja rata...a u medju vremenu je sve strepnja sta ce biti i kako...sve preko 10 godina je kocka samo tako.
Podstanar je bolje iako nije komfornije resenje...
Pricam na osnovu bezkonacnog primera ljudi koji su poceli pre 4 godine sa 250 evra pa su danas dosli do 350 i vise, a plate iste i sada kukaju i na ivici su da se razduze od stana i zive privatno.
Ako plate stagniraju ili idu linearno troskovi zivota i kredita idu eksponencijalno sto prakticno uzimanje stanja sa projekcijom otplate kredita na duze dovodi na nivo kockanja...
p.s
Ja samo preneo-podsetio na postojece stanje ( bez moguceg resenja) i zato je eventualno inostranstvo bolje...pa ne bi nas bilo tolko u dijaspori da se ovde narod mogao boriti sa ludacima...
[ Shadowed @ 25.05.2011. 13:00 ] @
Citat: triac: To "svog" je samo privid dok se ne otplati zadnja rata...a u medju vremenu je sve strepnja sta ce biti i kako...sve preko 10 godina je kocka samo tako.
Da, samo sto si ti u tom medjuvremenu ziveo u toj kuci :)
No, ne branim kredite. Niti sam protiv njih. Oni su takvi kakvi jesu. Kome odgovara, neka ih uzima, kome ne odgovara - neka ne uzima.
[ Jagnjeca brigada @ 03.06.2011. 15:23 ] @
Na doboš ide oko 600 stanova
Čet, 06/02/2011 - 21:08
Ekoniomska kriza poduže traje pa je građanima i privrednicima koji su uzeli kredite teško da ih redovno otplaćuju. Najteže je onima koji su uzeli stambeni zajam, jer kada nema plate i rate, mogu da se nađu na ulici. Ali, postupak od aktviranja hipoteke pa do prodaje stana veoma dugo traje. Nesavesni klijenti mogu da budu mirni bar godinu dana jer će tek tada na dužničko poverilačku scenu stupiti privatni sudski izvršitelji i znatno ubrzati ceo postupak.
Preciznih podataka o aktiviranim hipotekama za stanove nema. Slobodne procene govore da ovog trenutka po tom osnovu bez krova nad glavom može da ostane preko 600 klijenata u Srbiji. Ljudima sigurno nije lako pri pomisli da će morati da napuste „svoj stan”, ali zakon je neumoljiv. Međutim, i klijenti su savesni pa se rata banci ne isplaćuje tek onda kada su iscrpljene sve druge mogućnosti. Pored novih, tek kupljenih, stanova, koji obezbeđuju kredite uzete za njih, tu su i kuće i druge nekretnine koje su vlasnici stavili pod hipoteku da bi pokrneuli posao, nabavili mašine i opremu.
Jedna od kuća koja je poznata po saradnji sa preduzetnicima i malim i srednjim biznisom je Prokredit banka. Ona može da se pohvali visokom naplatom potraživanja, samo 2,5 odsto klijenata ne ispunjava obaveze na vreme. Njihovi klijneti su preduzetnici, ali i obični građani. Kada za onih dva odsto postane jasno da ne mogu da izmire obaveze pozivaju se na razgovor. Nadležni u banci razgovaraju sa klijentom o tome koji su problemi i kako da se prevaziđu a da to bude u interesu i banke i klijenta. Opcija koja se primenjuje je reprogram. Klijentu se smanjuje mesečna rata zajma, a produžava rok otplate. Druga varijanta koja se često primenjuje je grejs-period. Komitentu se otplata odgađa na određeni rok u kome on treba da stabilizuje poslovanje i reši druge probleme.
- Najčešći razlog zbog koga se odlučujemo za reprogramiranje ili refinansiranje je želja da klijentu pomognemo i olakšamo situaciju - kaže regionalni direktor ove kuće u Novom Sadu Ranko Makivić. - Podaci iz našeg portfolija pokazuju da su građani i poljoprivredni proizvođači najrevnosniji u otplati kredita, a tu je kašnjenje tek jedan odsto. Međutim, ima slučajeva gde ništa ne pomaže i kada je prinudna naplata jedino rešenje, odnosno kada su sve druge mere iscrpljene. Tada se postupa u skladu sa zakonom i drugim propisima koji regulišu aktiviranje hipoteke.
Banke klijentu obično savetuje da sam proda nekretninu jer će ostvariti bolju cenu nego da je oni stave na sajt „Doboš„ ili organizuju licitaciju.
U glavnoj filijali AIK banke za Vojvodinu kažu da je aktiviranje hipoteke i njena realizacija muka neizreciva. Jedan stan u Novom Sadu koji su pokušavali da prodaju na taj način je još na čekanju. U njemu i dalje živi okasneli platiša.Održane su tri licitacije, prva početna cena bila je 100.000 evra, na drugoj dražbi 87.000 i konačno 60.000 evra. Najzainteresovaniji kupac ponudio je 49.000 evra. Banka je tada odustala od prodaje za neko vreme dok se cena bar ne približi tržišnoj.
- Pored problema zbog nevraćenog kredita kod aktiviranja hipoteke susrećemo se i sa drugim problemima - kaže direktor glavne filijale AIK banke za APV Slobodan Racić. -Tu su i računi za komunalije i struju za koje nije izmirena obaveza poduže vreme, a trošak neko mora da namiri. Pored toga naš zakon predviđa da moramo da obezbedimo i smeštaj ako se iz stana iseljava porodica bar za neko vreme.To je još dodatna obaveza za banku. Uopšte izvršni postupak je predug od aktiviranja hipoteke pa dok se ona ne naplati. D. Vujošević
Misle ozbiljno
Svi koji imaju dug po bilo kom osnovu moraju da znaju da bankari u Srbiji misle ozbiljno.Tako su ovih dana baš finansijske kuće u Novom Sadu zakupile prazna skladišta bivših trgovačkih preduzeća poput „Centroslavije”,”Zvezde”,”Agrovojvodine”.
Pri prinudnoj naplati kredita uzima se sve - od nameštaja, tepiha, tehničke robe do posuđa veće vrednosti. Licitacije će se održavati kada se stvari nakupe jer ne kaže uzalud stara izreka da svaka roba nađe kupca.
Ohrabruje podatak da je u Srbiji dug po stanovniku najmanji u regionu. Za svakog od nas 780 evra, a raspoređen je : 700 evra za zajmove, 26 za kreditne kartice i 50 evra lizing kompanijama, sve po podacima Kreditnog biroa Srbije.
http://www.dnevnik.rs/node/33748
[ Jagnjeca brigada @ 27.10.2011. 14:08 ] @
Protest vlasnika neprofitnih stanova »
22. Oktobar. 2011 | 18:35, Izvor : Studio B, Komentari: 0
Vlasnici neprofitnih gradskih stanova u Jurija Gagarina i budući kupci tih stanova u Vojvođanskoj ulici protestovali su jer, kako kažu, jedini u zemlji nemaju pravo na povraćaj PDV-a,
Vlasnici neprofitnih gradskih stanova u Jurija Gagarina i budući kupci tih stanova u Vojvođanskoj ulici protestovali su jer, kako kažu, jedini u zemlji nemaju pravo na povraćaj PDV-a, iako im je to prvi stan u vlasništvu. Bune se i zbog cene kvadrata i najavljuju blokadu ulice ukoliko im se ne pomogne.
U gradu kažu da će učiniti sve da utiču na Ministarstvo finansija da se pred Skupštinom Srbije nađe izmena Zakona o PDV-u, ali smatraju da se ništa ne rešava protestima, već razgovorom i zajedničkim dogovorom.
http://www.studiob.rs/info/vest.php?id=69492
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|