|
[ Ivan Dimkovic @ 31.08.2009. 08:23 ] @
| http://www.b92.net/info/vesti/..._category=12&nav_id=378904
Dakle, bila je ona tema koja je zakljucana...
Elem:
Citat:
Raseljavanje na nove lokacije dobiće samo oni Romi koji imaju prijavu prebivališta u glavnom gradu.
Svi koji nemaju adresu u Beorgadu, moraće da se vrate u opštine iz kojih su došli.
Toliko o tome da jadni gradjani Srbije bele koze placaju raseljavanje Roma "koji su dosli ko zna odakle".
A da, ima jos:
Citat:
Gradska vlast bi nekoliko stotina ljudi iz tog naselja u toku dana trebalo da raseli u 13 beogradskih opština na nove lokacije gde će dobiti stambene kontejnere na korišćenje na pet godina. Svako domaćinstvo dobiće po tri kreveta sa dušecima, sto sa šest stolica i orman.
Vidi vidi, cak nisu dobili ni vile sa bazenom na poklon ili smestaj u Hiltonu, vec kontejner sa prozorima na koriscenje na 5 godina...
Eto, mislim da dezurni kvazi-patrioti mogu da odahnu - njihovi sugradjani tamnije boje koze nece dobiti kuce na poklon, niti ce neki bezobrazni stranac Rom "ko zna odakle" iskoristiti prava i potrositi pare radnog belog Srbina, BRE! |
[ _AxeZ_ @ 31.08.2009. 08:34 ] @
Ko te iznervirao Ivane...:)
[ ventura @ 31.08.2009. 08:34 ] @
Citat: Ivan Dimkovic:
Vidi vidi, cak nisu dobili ni vile sa bazenom na poklon ili smestaj u Hiltonu, vec kontejner sa prozorima na koriscenje na 5 godina...
Eto, mislim da dezurni kvazi-patrioti mogu da odahnu - njihovi sugradjani tamnije boje koze nece dobiti kuce na poklon, niti ce neki bezobrazni stranac Rom "ko zna odakle" iskoristiti prava i potrositi pare radnog belog Srbina, BRE!
Dobiće kontejnere iz kojih će u roku od odmah prodati sve što može da se proda, a ostatak ide u sekundarne sirovine, uključujući i sam kontejner...
Hoćeš da stavimo opklade na koliko dana će im trebati da nestanu čitavi kontejneri?
[ Ivan Dimkovic @ 31.08.2009. 08:35 ] @
Verovatno ce kontejneri biti dobro ustemovani u beton onda :)
A koliko vidim osim duseka i stolica, ne znam sta drugo moze da se proda :)
[ bobiska @ 31.08.2009. 08:35 ] @
I...sta tu ne valja...?
[ etjen @ 31.08.2009. 08:40 ] @
ne verujem da će baš nestati kontejneri ali će svakako biti neupotreljivi za bilo šta drugo (osim romski dom) i pre isteka tih 5 godina.
[Ovu poruku je menjao Srđan Pavlović dana 31.08.2009. u 15:09 GMT+1]
[ Danijel Krmar @ 31.08.2009. 08:43 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Verovatno ce kontejneri biti dobro ustemovani u beton onda :)
Saseče se to, pa na otpad. Dokle god debilčine na vlasti ne urade nešto protiv ljudi koji otkupljuju sav taj metal od Roma, faliće i šahtova i kablova, a što Ventura kaže, pitanje i koliko dugo će ovi kontejneri izdržati. Jednostavno udariti kazne koje za višestruku vrednost premašuju dobit od sirovina koje im donose Romi i taj deo problema će biti rešen.
To sa kontejnerima je svakako za pohvalu kao prvi korak, onu deponiju ispod Gazele je stvarno trebalo nekako rešiti. Ali ako posle ovoga ne budu išli drugi koraci (prvenstveno mislim na obrazovanje dece), piši propalo. Prosto prebacivanje ljudi sa jedne lokacije na neku drugu jednostavno ne rešava problem.
[ Ivan Dimkovic @ 31.08.2009. 08:58 ] @
Ok ok, samo sam hteo da kazem da:
1. Akcija vazi samo za gradjane Srbije koji imaju prebivaliste na teritoriji Beograda - dakle, ne bilo koga a pogotovu ne strance
2. Njima se daje na koriscenje kontejner - ne poklanja im se gajba u centru Beograda
3. Ova akcija je neophodna kako bi se rekonstruisao most
Na prosloj temi se nasla kuka i motika sa argumentima tipa da se trosi novac poreskih obveznika Srbije na nekakvo poklanjanje smestaja ljudima bez papira, koji su "dosli ko zna odakle" i tako dalje... sve u svemu, takva argumentacija je sada jaka otprilike kao...
... muvlji prdez.
[ Flo33 @ 31.08.2009. 09:31 ] @
ok, samo sam hteo da kazem da:
1. Akcija vazi samo za gradjane Srbije koji imaju prebivaliste na teritoriji Beograda - dakle, ne bilo koga a pogotovu ne strance
2. Njima se daje na koriscenje kontejner - ne poklanja im se gajba u centru Beograda
Na prosloj temi se nasla kuka i motika sa argumentima tipa da se trosi novac poreskih obveznika Srbije na nekakvo poklanjanje smestaja ljudima bez papira, koji su "dosli ko zna odakle" i tako dalje... sve u svemu, takva argumentacija je sada jaka otprilike kao...
... muvlji prdez.
1. A zasto bi grad pomagao gradjane Sapca npr? Ili Frankfurta? Koliko sam razumeo, gradski budzet je u pitanju?
2. A zasto bi se ikome davalo ista? Zato sto su zauzeli gradsko zemljiste, naravno bespravno? Mogu li ja (plasticno) uci u tvoj stan, a ti da mi das auto (mercedes bese) da izadjem? (mada ne volim benz)
3. Iskreno, da je pameti srusiti onu krsinu i napraviti novi. Njegova propusna moc je oko 45000 automobila dnevno, a nalazi se u dvomilionskom gradu, na autoputu koji je tranzit za turke.
Jes, prdez, al bezzvucan
Sta se desava sa ovim quotovanjem?
[ OffShore @ 31.08.2009. 09:31 ] @
Mi u BiH smo napredniji, davali prave kuce:)
Uništili stanove za nepuna tri mjeseca
Datum: 28.08.2009 22:32
Autor: M. Lingo, Š. Pertef
Općina Ilijaš podnijela je krivičnu prijavu protiv šest romskih porodica zbog uništavanja novoizgrađenih i opremljenih stanova u koje su iz Butmira preseljene prije manje od tri mjeseca.
"Oni su uništili sve, palili su vatru u stanovima, razvalili kupatilo, poplavili stanove, digli parkete, a namještaj su iznijeli, razvalili i prodali. Imali su nove peći na struju i na čvrsto gorivo, frižidere, kuhinje, česme, provedenu struju, satove, sve su to razvalili i odnijeli", kaže Sulejman Čimpo, šef Službe za urbanizam u općini Ilijaš, i dodaje da su pokidali i instalacije struje.
U švicarskoj humanitarnoj organizaciji "Karitas", koja je finansirala izgradnju stanova za 33 romske porodice iz Butmira, potvrdili su nam da imaju saznanja da su stanovi, osim u ilijaškom naselju Mrakuša, oštećeni i u Oseniku, u opštini Hadžići.
Porodice iz Butmira, od kojih su se neke žestoko protivile odlasku, preseljene su 3. juna u nove domove. Osim na ove dvije lokacije, stanovi su izgrađeni i na području Vogošće, Ilidže i Novog grada.
U Mrakuši jučer nismo zatekli nikoga od članova porodica koje su tu dobile stanove.
"Općina je bila zapečatila stanove, ali su oni ponovo došli i razvalili vrata. Budu tu, dođu, odu. Opet su tu napravili smetljarnik", ističe Čimpo i dodaje da nisu koristili WC nego su nuždu vršili u dvorištu ispod prozora.
"Napravli su opšti haos ovdje, trebat će sigurno više od 100.000 KM da bi šteta bila sanirana. Općina želi raskinuti ugovore s njima i jednostavno smatramo da više ne treba da borave ovdje", kazao je Čimpo.
Mehmed Bojić, radnik "Vodostana", objašnjava kako svakodnevno dolazi da pregleda agregat, te popravi ono što pokvare i naspe gorivo.
"Općina daje novac tako da tri puta sedmično naspemo po 50 litara goriva u agregat. Vjerujte da ne znamo kako i na koji način oni troše tu naftu, jer ih nikad nema, a agregat zna raditi i po 24 sata", kaže Bojić.
Iz "Karitasa" navode da su od trenutka primopredaje 3. juna, općine preuzele punu odgovornost za dodjeljene stanove i dalje kontakte s Romima koji su dobili pravo korištenja tih objekta.
"'Karitas' Švicarske može potvrditi da je došlo do znatnih oštećenja sedam stambenih jedinica u Oseniku, u Hadžićima, i Mrakovu, u Ilijašu, koje su izgrađene i predate na korištenje Romima", naveli su iz ove organizacije.
Mirsada Poturković, direktorica Centra za socijalni rada KS, kazala je da su bili u posjeti u Mrakovu, ali da nisu zatekli nekoliko romskih porodica.
"Naša obaveza i odgovornost je da pružimo pomoć porodicama kojima je potrebna, a to su u ovom slučaju romske porodice. Tako smo tokom ove sedmice tražili romske porodice u Mrakovu kako bismo se uvjerili da li su djeca upisana u školu ili da li im treba školski pribor, nažalost neke nismo pronašli. Ponovo ćemo ih tražiti", dodala je Poturkovićeva.
Neki bi bili srećni da su dobili stanove
Sulejman Čimpo iz općine Ilijaš smtara da je bolje bilo da su u novoizgrađene stanove u Mrakuši useljeni Romi s područja ove općine, koji žive u katastrofalnim uvjetima, ali kuću i dvorište održavaju urednim.
Jedna od njih je porodica Sulejmani, koja od 1978. godine živi u ruiniranoj kući, a u općini kažu kako za sada nemaju sredstava da ih smjeste u uslovniji stan.
Gajo Sulejmani objašnjava nam da mu je teško s osmoro djece, te da bi bio najsretniji da su stanovi u Mrakovu dodijeljeni Romima iz Ilijaša.
"Oni su došli i sve uništili, još su maltretirali našu djecu, a mi s njima ne želimo živjeti", kaže Sulejmani.
http://www.nezavisne.com/saraj...ove-za-nepuna-tri-mjeseca.html
[ Ivan Dimkovic @ 31.08.2009. 09:45 ] @
Citat: Flo33
1. A zasto bi grad pomagao gradjane Sapca npr? Ili Frankfurta? Koliko sam razumeo, gradski budzet je u pitanju?
Ja to nisam rekao - vec je moj citat odgovor na price nekih likova da ce Beograd da smesta neke strance uz pomoc love poreskih obveznika.
Citat:
2. A zasto bi se ikome davalo ista? Zato sto su zauzeli gradsko zemljiste, naravno bespravno? Mogu li ja (plasticno) uci u tvoj stan, a ti da mi das auto (mercedes bese) da izadjem? (mada ne volim benz)
Ne, nego iz socijalnih razloga - a u ovom slucaju su oni prioritet jer su:
a) Socijalni slucaj
b) Problem koji sprecava reparaciju mosta
Ja nisam sluzba za socijalna pitanja pa da nekom dajem auto, ali drzava ima takvu sluzbu koja sluzi za pomoc najsiromasnijim slojevima drusva - ne davanjem auta, nego osnovnog smestaja i hrane.
Ako neko ima protiv socijalnih izdavanja - nema problema - sasvim validan stav, izborite se da drzava bude kao, recimo, USA - samo nemojte da se bunite onda sto vas je neko kamenovao kada prolazite kroz siromasnije naselje, ili da se bunite zato sto morate da imate sacmaru u vasoj prodavnici.
Citat:
3. Iskreno, da je pameti srusiti onu krsinu i napraviti novi. Njegova propusna moc je oko 45000 automobila dnevno, a nalazi se u dvomilionskom gradu, na autoputu koji je tranzit za turke.
Slazem se.
[ ventura @ 31.08.2009. 10:22 ] @
Ih. 4.5 tone gvožđa može da se proda za par stotina evrića opušteno...
A zašto bi im se poklanjalo bilo šta? Taj kontejner sa svim propratnim troškovima košta oko 8500 evra, malo li je?
Drugo, ok, Srbija je civilizovana država i nijedan građanin ne bi trebao da umre od gladi ili nemanja krova nad glavom. Ali zato postoje prihvatni centri. Jel žive u katastrofalnim uslovima, raseli ih odatle i premesti u prihvatne centre... Tamo stalno ima nekoga ko će da brine o njima, da ih kontroliše, usmerava, da natera da urade ono što treba da urade (da pošalju decu u školu, da ne zlostavljaju decu/žene, da ne piju i sl.)... I to bi možda i imalo nekog smisla.. A ovako daš 8500 evra na kontejnere, nebitno je to što će to sve biti rastureno u roku od odmah, ali nisi ništa dugoročno uradio da rešiš problem sa njima.
Aj zamisli u Londonu ovakvo naselje ispod nekog mosta, da li bi država bila dovoljno dobra pa pukne milionče na kontejnersko naselje, ili bi ih rasterala i pohapsila zbog bespravnog naseljavanja?
Citat: OffShore:
"Oni su uništili sve, palili su vatru u stanovima, razvalili kupatilo, poplavili stanove, digli parkete, a namještaj su iznijeli, razvalili i prodali. Imali su nove peći na struju i na čvrsto gorivo, frižidere, kuhinje, česme, provedenu struju, satove, sve su to razvalili i odnijeli", kaže Sulejman Čimpo, šef Službe za urbanizam u općini Ilijaš, i dodaje da su pokidali i instalacije struje.
Ovo rade i kinezi kod mene u zgradi :)
Nerviraju se ljudi jer imaju keramičku ploču u stanu, pa ne mogu da spremaju u woku, sve dok se neko nije genijalno dosetio da donese plinsku bocu i plinski rešo, stavi na trpezarijski sto i eto veselja... Stanovi su inače useljeni pre 3-4 meseca, a njima plafon iznad trpezarijskog stola crn od gareži i masnoće...
[ Ivan Dimkovic @ 31.08.2009. 10:24 ] @
Citat: Ventura
Aj zamisli u Londonu ovakvo naselje ispod nekog mosta, da li bi država bila dovoljno dobra pa pukne milionče na kontejnersko naselje, ili bi ih rasterala i pohapsila zbog bespravnog naseljavanja?
Ovaj, ne - ali, vidi - drzava ne bi nikad ni dozvolila da se u centru Londona napravi karton-naselje.
Znas kako je - ako ne radis posao KADA treba, udari te u glavu i onda moras da puknes mnogo vise para za saniranje.
Eto ti Kaludjerica - po tvom sistemu bi sada drzava trebala da dodje i da bagerom srusi sve kuce - ilegalne i tacka, kada bi u Londonu dozvolili da neko dize kuce bez dozvole... E sad kada tamo zive hiljade ljudi - moze ali malo sutra, i bas zato sto je drzavu bolela ona stvar kada je Kaludjerica nastajala, i sto nije par ljudi rasterala dok je moglo, sada mora da "legalizuje" citavo ilegalno naselje.
Sto se prihvatnih centara tice - nisu prihvatni centri jedini nacin da se obezbedi smestaj, mozda jednostavno nije bilo mesta za sve te ljude.
8500 EUR troska na 5 godina je - 141 EUR mesecno. Pitanje je da li smestaj u prihvatnom centru kosta manje od toga.
[ ventura @ 31.08.2009. 10:29 ] @
Eto ti Kaludjerica - po tvom sistemu bi sada drzava trebala da dodje i da bagerom srusi sve kuce - ilegalne i tacka, kada bi u Londonu dozvolili da neko dize kuce bez dozvole... Moze ali malo sutra, i bas zato sto je drzavu bolela ona stvar kada je Kaludjerica nastajala, i sto nije par ljudi rasterala dok je moglo, sada mora da "legalizuje" citavo ilegalno naselje.
Jedno je kad neko ima normalnu kuću (koja je btw na lokaciji gde apsolutno nikome ne smeta, nit ije išta predviđeno urbanističkim planom), normalne higijenske uslove za čivot, navike dostojne civilizovanog čoveka, takvog ne možeš da staviš u prihvatilište jer su ti ljudi sebi obezbedili mnogo bolje uslove za život... Na drugu stranu su Romi koje nemaju apsolutno nikakve uslove za život, higijenu, bilo šta, i njima je kolektivno prihvatilište premija... I te dve stvari ne mogu da se porede...
A na drugu stranu to što i da je država donela urbanistički plan, i da su svi dobili dozvole pre početka gradnje, to naselje ne bi ništa drugačije izgledalo nego sad...
/modedit: rečnik
[Ovu poruku je menjao Srđan Pavlović dana 31.08.2009. u 15:13 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 31.08.2009. 10:32 ] @
Ma jasno je to sto pricas, ja samo kazem da problem daleko vise kosta da se resi kada eskalira, nego kada se resava na vreme.
Srbija je doktorirala na tome - svaki problem se kampanjski "resava" i onda kosta ko sv. Petra kajgana.
Sto se samog smestaja tice - imaj u vidu sledece:
OK, imas 8500 EUR, na 5 godina - to je 141 EUR mesecno.
I, pazi sad - u tom kontejneru je smesteno nekoliko ljudi.
Nisam bas siguran da postoji jeftiniji nacin smestaja od ovog.
[ ventura @ 31.08.2009. 10:37 ] @
Sto se prihvatnih centara tice - nisu prihvatni centri jedini nacin da se obezbedi smestaj, mozda jednostavno nije bilo mesta za sve te ljude.
8500 EUR troska na 5 godina je - 141 EUR mesecno. Pitanje je da li smestaj u prihvatnom centru kosta manje od toga.
Pa evo ti recimo računica... Da se napravi hala za tih 100 porodica bi te koštalo 300-400 hiljada evra. Grejanje te hale bi bilo recimo 20.000 evra godišnje... 200-300k evra bi sigurno koštala prehrana tih ljudi godišnje (što bi ionako plaćao da se hrani u javnim kuhinjama)... Međutim, efekat takvog načina rešavanja problema je nemerljiv u odnosu na 'rešavanja' stavi ih u kontejner i zaboravi na njih... U tom prihvatilištu bi stalno neko pazio na tu decu, išla bi u školu, radila domaće, nema prošnje po ulicama, nema alkoholizma, prostitucije, moraju da se kupaju, da idu čisti i lepo obučeni a ne pocepani, organizuju se poslovi i sl. Sa takvim načinom rada bi možda i bila neka šansa da se dugoročno reši problem, i oni naviknu na neki normalan život i civilizacijske norme.
[ Ivan Dimkovic @ 31.08.2009. 10:41 ] @
Pa to mozda jeste bolja ideja - ali kao sto i sam znas, kampanjski... jbg.
[ milivoje t @ 31.08.2009. 11:13 ] @
Citat: ventura: Pa evo ti recimo računica... Da se napravi hala za tih 100 porodica bi te koštalo 300-400 hiljada evra. Grejanje te hale bi bilo recimo 20.000 evra godišnje... 200-300k evra bi sigurno koštala prehrana tih ljudi godišnje (što bi ionako plaćao da se hrani u javnim kuhinjama)... Međutim, efekat takvog načina rešavanja problema je nemerljiv u odnosu na 'rešavanja' stavi ih u kontejner i zaboravi na njih... U tom prihvatilištu bi stalno neko pazio na tu decu, išla bi u školu, radila domaće, nema prošnje po ulicama, nema alkoholizma, prostitucije, moraju da se kupaju, da idu čisti i lepo obučeni a ne pocepani, organizuju se poslovi i sl. Sa takvim načinom rada bi možda i bila neka šansa da se dugoročno reši problem, i oni naviknu na neki normalan život i civilizacijske norme. Nije slucajno sto ih razdvajaju jedne od drugih. na gomili u nekoj hali ta ideja ne bi prosla, sem da jos angazujes zandarmeriju. Inace drzava nema potencijala za tako nesto, haha da tamo bude neko da ih pazi, usmerava, koriguje, edukuje... ma daj :D, jedino da se nadje neka nvo iz skandinavije kojoj je dosadno. Pa drzava nije imala sredstava da to isto ucini za maloletnu decu rome koji bez roditelja zive, kradu i prose na ulicama Beograda, a kamoli za odrasle ljude. Pa je na kraju jedva napravljeno neko prihvatiliste za maloletnike u kome rade volonteri, gde deca mogu da dodju da prespavaju i okupaju se.
Koliko se secam ti sto idu u kontejere su potpisali neki ugovor sa gradom o uslovima koje moraju da ispune da bi ziveli tamo. A ima i onih koji ne dobijaju nikakav smestaj, samo ce im srusiti kuce.
[ stil @ 31.08.2009. 11:48 ] @
Evo da i ja kazem rec dve. Mislim da kao prvo ne treba uopstavati to da svi romi zive tako kako zive oni ispod gazele. I u osnovnoj i u srednjoj skoli je bilo roma koji su isli u isto odeljenje u koje sam i ja isao. Ti ljudi su ziveli i zive (ponasaju se) i stanuju u normalnim uslovima kao vi i ja. Placaju porez i ostalo. Divlja naselja nisu dobra jer nisu reseni osnovni problemi vode struje i kanalizacije. O problemima prilaza u slucaju pozara da ne govorim. Npr. u Kaludjerici postoji problem sto se septicke jame izlivaju i njihov sadrzaj tece kroz jendeke pored puta. Zutica i ostale bolesti samo cekaju da se dogode. Po meni trenutno je najbolje popisati te ljude i preseliti ih u to novo naselje sa vodom strujom i ostalim. Ali zapretiti kaznama ako se unisti drzavna imovina koju nisu dobili na poklon vec na koriscenje. Kao kad se useljavas u st. dom pa postoji popis inventara za koji si odgovoran. I to je to. Jedan inspektor to jednom tro/mesecno to i ostale stvari (dovlacenje smeca) moze da kontrolise .
[ japan @ 31.08.2009. 11:54 ] @
Citat: ventura: Pa evo ti recimo računica... Da se napravi hala za tih 100 porodica bi te koštalo 300-400 hiljada evra. Grejanje te hale bi bilo recimo 20.000 evra godišnje... 200-300k evra bi sigurno koštala prehrana tih ljudi godišnje (što bi ionako plaćao da se hrani u javnim kuhinjama)... Međutim, efekat takvog načina rešavanja problema je nemerljiv u odnosu na 'rešavanja' stavi ih u kontejner i zaboravi na njih... U tom prihvatilištu bi stalno neko pazio na tu decu, išla bi u školu, radila domaće, nema prošnje po ulicama, nema alkoholizma, prostitucije, moraju da se kupaju, da idu čisti i lepo obučeni a ne pocepani, organizuju se poslovi i sl. Sa takvim načinom rada bi možda i bila neka šansa da se dugoročno reši problem, i oni naviknu na neki normalan život i civilizacijske norme.
Moram priznati da mi se dopada kako razmišljaš. Jedino si zaboravio da na ulaz staviš natpis "Arbeit macht frei"...
[ pri3rak @ 31.08.2009. 12:01 ] @
Ma bolje svakom po vilu na Senjaku ;)
[ vlada131 @ 31.08.2009. 12:19 ] @
Citat: japan: Moram priznati da mi se dopada kako razmišljaš. Jedino si zaboravio da na ulaz staviš natpis "Arbeit macht frei"...
Hoćeš da kažeš da je to što ventura predlaže ekvivalent konc. logora?
Citat: U tom prihvatilištu bi stalno neko pazio na tu decu, išla bi u školu, radila domaće, nema prošnje po ulicama, nema alkoholizma, prostitucije, moraju da se kupaju, da idu čisti i lepo obučeni a ne pocepani, organizuju se poslovi i sl. Sa takvim načinom rada bi možda i bila neka šansa da se dugoročno reši problem, i oni naviknu na neki normalan život i civilizacijske norme.
Mislim da to baš ne ulazi u opis Auschwitz-a ili Dachau-a, tako da ti je poređenje...u najmanju ruku, čudno
[ Flo33 @ 31.08.2009. 13:07 ] @
A jel neko pomislio da oni zele da zive tako? Negde sam procitao izjavu jednog roma da oni zele da zive tu, jer im je centar blizu. (puno kontenjera, sahtova, kablova) Pa vecina kablova koja povezuje Bg je preko gazele, samo pruzis ruku. Koliko puta na Nbg nije bilo telefonskog signela jer su makli kablove...
Da se razumemo, licno me zabole jesu li romi, srbi, hrvati, marsovci, to se ne sme nikome dozvoliti! Nigde.
Norveski centar je u Kosovskoj Mitrovici napravio naselje romima, sve su im dali, namestaj, sve! Sve je rasprodato od doticnih roma. Neki od njih samo takav zivot poznaju, i kraj. Prodali bi i tu kucu na senjaku oni. Cast socijalizovanim romima, ostale odakle su dosli, ako se ne zna, na selo, dati im na koristenje zemlju, i zahtevati da se vide rezultati rada godisnje.
[ stil @ 31.08.2009. 13:21 ] @
Pa pazi sigurno je da ima i onih koji koji žele da tako žive. Međutim isto tako ima i onih koji nisu romi a gaje piliće na terasi. Tako da to ne bih povezivao sa tim da li je neko rom ili srbin ili šta već. Jednostavno, napraviti naselje i dati na korišćenje a ne u vlasništvo.
[ Flo33 @ 31.08.2009. 13:24 ] @
Citat: Da se razumemo, licno me zabole jesu li romi, srbi, hrvati, marsovci, to se ne sme nikome dozvoliti! Nigde.
:
[ Horvat @ 31.08.2009. 13:32 ] @
Citat: milivoje t: Pa drzava nije imala sredstava da to isto ucini za maloletnu decu rome koji bez roditelja zive, kradu i prose na ulicama Beograda, a kamoli za odrasle ljude.
ne nego volja za sprovodjenjem zakona
ne znam ko je napisao ,ali potpuno je u pravu za otpade,treba poceti otpade koji otkupljuju sahte,tel. kablove,kutije za kablosku/telefon da kaznjavaju,debelo,cak i zatvorom
[ Java Beograd @ 31.08.2009. 13:50 ] @
Evo, na novoj Google mapi Novog Beograda, crvenim sam iznačio karton-city naselja. Sve u svemu, u tim naseljima ukupno ima bar oko 10 puta više ljudi nego u karton naselju ispod Gazele. Ko ne veruje, neka se prošeta pa neka vidi svojim očima.
[att_img]
[ madamov @ 31.08.2009. 13:59 ] @
Citat: Jedno je kad neko ima normalnu kuću (koja je btw na lokaciji gde apsolutno nikome ne smeta, nit ije išta predviđeno urbanističkim planom)
Ako ovo kažeš u vezi sa Kaluđericom, grešiš. Nije mi "pri ruci" kum koji je građevinac i to bolje zna, tj. zna detalje, ali kako mi je on rekao ne da je nešto bilo predviđeno urbanističkim planom, nego je čitav gradski urbanistički plan kreiran sedamdesetih godina i vredan preko milijardu dolara propao zbog Kaluđerice. Koliko se sećam, krak obilaznice od Pančevačkog mosta preko Višnjičke banje i Slanaca je trebalo preko Kaluđerice da dođe do auto-puta.
[ germanchc @ 31.08.2009. 15:19 ] @
Mozda , ali zemljiste u Kaludjerici gde su zidane "nelegalne kuce" je bilo i sada jeste vlasnistvo tih ljudi sto su zidali kuce... dok sa druge strane romu su ispod gazele samo postavli "kuce" i maznjavali struju i koje sta jos...
A i ti planovi vredni milijarde, svi su oni pravljeni jos pre 20 godina ali nijedan nije sproveden u delo... tako da ...truc,truc,truc
[ milivoje t @ 31.08.2009. 15:42 ] @
Pazte ovo... Pre koji dan u mom komsiluku poceli da rasciscavaju deo zelene povrsine, utabavaju zemlju i nasipaju sljunak.
Gledao sam radove, a pored mene su stajale dve babetine koje su komentarisale, smak sveta ovo prave za Rome, stizu Romi, sudnji dan...
Namerno sam poceo da ih lozim da je to tacno i da ce svi biti u obavezi da kroz infostan placaju stuju i vodu Romima.
Dolazim danas kuci, tamo se betonira ploca i stigli kamioni sa kontejnerima (za radnike kojice graditi zgradu pored).
Pored gradilista gomila penzionera i starijih sugradjana u raspolozenju spremnom za linc, jer dolaze Romi. Radnici ih uveravaju da to nije istina,
ali posto neko ode iz copora, novi dodju da prave frku. Ljudi pene kao besni psi, tako nesto odavno nisam video.
Ako je ta Kaludjerica nesto slicno kao divlji Medakovic, sad je kasno za bager, ali bi ih u zatvor, da se zna za u buduce. Ma daj te sta je to tako kulturno i urbanizovano tamo, vozis
kobajagi putem, kad odjednom kuca na sred puta. Ako ne znas da je tu upadas mu u denvnu sobu. Vozis dalje put je naizmednicno jednosmeran, jer je neko malo malo napravio kucu na pola puta...
modedit: rečnik
[Ovu poruku je menjao Srđan Pavlović dana 31.08.2009. u 16:58 GMT+1]
[ Danijel Krmar @ 31.08.2009. 19:47 ] @
Problem sa Romima je kao i sa svim drugim u Srbiji - problemi se ne rešavaju sistematski, već po sistemu aj da brže bolje nešto sklepamo. Koliko god da podržavam uklanjanje tih nehigijenskih naselja (stvarno me je muka spopada svaki put kada sam išao za BG i to viđao), to rešava tek jedan mali deo problema.
Bez sistematskog prilaza, koji uključuje visoke kazne za vlasnike otpada, kao što sam veće rekao, zatim centara o kojim Ventura priča, rešenja nema. Druga stvar je da ti Romi rađaju decu, koja će dalje ići da prosjače i da nastavljaju takvim stilom života. Zar neko stvaro misli da će ne rešivši taj problem išta postići? Jasno je da je Srbija siromašna zemlja, ali bože moj, ako ti roditelji nisu u stanju da vode tu decu u školu, ako im ne pružaju uslove za život, molim lepo, socijalna služba, pa u dom. I jedna do dve generacije tako i problem Roma bi uveliko bio rešen. Jednostavno bi takvi Romi valjda uvideli da im ne vredi rađati decu koja bi im donosila pare od prosjačenja, jerbo bi im bila oduzeta, ne vredi ih rađati ni ako ih neće slati u školu jer bi bila oduzeta, ne vredi krasti kablove i šahtove jer nema tržišta za to (jerbo su oni koji su to otkupljivali dobili žestoke kazne, te im više ne pada na pamet da otkupljuju šahtove), itd.
Jeste da za to sve treba para, ali se pitam koliko država godišnje mora da daje na saniranje štete koja je nanešena, mislim da kada se to sagleda iz svih uglova i nije neka velika suma novca.
[ Flo33 @ 31.08.2009. 20:53 ] @
Bože, odrastao sam na NBGD-u, i sad tek vidim kakvo je to selo kad ga pogledam na Javinom postu. Možda je zbog osvetljenja, mada mislim da je Java ubo altitude. Pih
I kakvi su ono koncetricni krugovi btw? Razmišljam, i ne mogu se setiti?
[ Dr.sima @ 31.08.2009. 20:58 ] @
@Danijel Krmar
Mislim da ne sagledavas objektivno stvari. Prvo, drzava nema uslova da posalje u dom svu decu (pogotovu romsku) koja su socijalno ugrozena. Takodje ne bih rekao da radjaju decu sa ciljem da ista prosjace, re bih rekao da ne znaju sta znaci rec kontracepcija, a da ne idemo dalje... Jedina greska koju je ova drzava/grad svejedno napravila, je sto ih je raselila po opstinama u Beogradu. Trebala je da ih raseli po napustenim kucama u celoj Srbiji.
p.s. Mogu da zamislim zasto su ljudi ogorceni na pomisao da ce u komsiluk doci stanovnici karton city-ja. Ima da navuku takvo djubre da ce da smrdi 3 kilometra u krug i da prave cirkus 24/7.
p.s.s. Posto su ih raseleli, sad su smislili (grad) da ugozenim romima daju i posao u javnom sektoru... Eto, do resenja stambenog pitanja i posla za jedan dan...
edit. koncentricni krugovi su bezanijsko groblje ... ako na njih mislis ...
[ Danijel Krmar @ 31.08.2009. 21:18 ] @
Rekao sam već da mi je jasno da Srbija nema preterano para, ali opet kažem, kada se sagleda šteta na godišnjem nivou, mislim da bi se iste te pare mogle usmeriti na izgradnju ili adaptaciju centara. Razmisli samo koliko državu košta konstantno obnavljanje kablova (pri čemu se dešavalo i da preseku optičke kablove, koji su mnogo skuplji) i sličnih stvari - siguran sam da se od toga godišnje može napraviti barem - pa majku mu ako ništa pola centra, pa sledeće godine sledeća polovina.
Možda ne znaju za kontracepciju (eto, u centrima bi im se i to moglo pokazati), ali moraš biti svestan toga da oni velikim delom decu rađaju kako bi ubirali profit.
A to za kuće, ne da neće da ide, već je bilo o tome reči na drugim temama. Pa zar stvarno misliš da bi oni počeli tek tako nešto da rade kada bi ih država smestila na neko imanje? Pa eno oni što su prvi bili maknuti iz BG-a su se žalili kako su im daleko primarni izvori (prošenje, krađa metala...).
I nisam rekao da treba svu decu u domove, ali mora se od nečega početi, makar novorođenčad koja nema uslove. Smestiti ih u dom, oduzeti roditeljima koji ne mogu da brinu o njima, dati ih u školu, integrisati ih u društvo. Nije problem sa Romima da ih je nemoguće integrisati u društvo, već se na tome ne radi uopšte. Većina bih ih kao ti smestili u neke kuće daleko od očiju javnosti, da ih ne gledamo, i kao rešen problem. Ali to je daleko od rešenja problema.
I ti kada kažeš kako država nema uslova verovatno misliš na trenutno stanje i trenutno rešavanje, ali problem Roma je veoma velik i nemoguće ga je rešiti brzo, a pogotovo neće biti rešen tako što će biti smešteni u neke napuštene i izolovane kuće. Ja govorim o godinama, ako ne i decenijama, tj. najmanje o dve tri generacije Roma.
[ Horvat @ 31.08.2009. 21:28 ] @
off:
p.s. ,odnosno post scriptum ,na latinskom znaci nesto u fazonu,posle teksta
tako da,ako se zeli dodati "jos jedan" post scriptum,to se radi dodavanjem jos jednog post,odnosno p
primer: p.p.s. [post post scriptum]
[ germanchc @ 31.08.2009. 21:33 ] @
Ja sam npr. odrastao u ulici koja je bila naseljena 90% romima pa imam "malo" iskustva sa njima sa druge strane bio sam i u DE. dosta dugo i video i tamo kako oni postupaju sa njima. Najveci problem sa njima je kako ih integrisati u normalno drustvo bez varijante da se na njih primenjuje pozitvna ili negativna diskriminacija... hoce oni da zive pod istim uslovima kao svi ostali ali po principu DAJTE NAM:stan,socijalnu pomoc, besplatno skolovanje itd. ali ako treba svojim zalaganjem da dodju do toga onda jbg. ajde po drugim pravlima... neka im se malo progleda kroz prste zato sto su Romi , znaci zidaj gde hoces , kradi sta hoces , vozi sta hoces , fick dokumenta ,eksplatisi decu kako hoces pa i jedan nas poslanik je cuven po tome da je izvozio romsku decu u Nemacku ...
I zasto nam vrli moderator zavija temu u oblandu... kakvi stanovnici ispod gazele, ispod gazele su 100% Romi... samo Romi u Srbiji imaju taj obicaj da prave "karton" naselja-niko drugi ? To im dodje kao kulturoloski fenomen... cheragarenje, ako mislite da gresim , bice ove teme i za nekoliko meseci... zapamtite kao su izgledala naselja sa "kontejnerima" u koja su se uselili, pa pogledajte kako ce se izgledati nekoliko meseci nakon sto se usele Romi...
A nekako su mi uvek bili zanimljivi biznisi roma npr. skuplajnje sekundarnih sirovina i prosjacenje , zasto se naprimer ne bave nelegalnim uzgajanjem kukuruza ili krompira na nekoj vukojeb ... pardon. planini...ko bi ih dirao ? Uostalom jedan ovaj kontejner kosta sigurno 5k evra ako ne i vise , sto im nisu kupili po 2-3 ha zemlje pa nek rade..tu nema diskriminacije...pa bi se video ko je za socijalnu pomoci i respect drustva a ko je za zatvor i prisilno tucanje kamena.
Citat: Horvat
ne znam ko je napisao ,ali potpuno je u pravu za otpade,treba poceti otpade koji otkupljuju sahte,tel. kablove,kutije za kablosku/telefon da kaznjavaju,debelo,cak i zatvorom
mislis da ce to nesto izmeniti, ti koji su krali sahtove ima da kradu felne sa kola ili audio opremu , pljackaju prodavnice, kradu tasne zenama .. itd. samo ce im se promeniti oblik "poslovanja"...
[ Horvat @ 31.08.2009. 22:07 ] @
pa promenice se ,za pocetak nece biti sahti bez poklopaca na sred kolovoza
pa onda poceti primenjivati zakone,za pocetak o kradji ...
nego jedno pitanje,od kada su uveli "politicki podoban" naziv "nehigijnsko naselje" umesto "karton naselja"??
na nekim vestima danas su intervjuisali prve useljenike u te kontenere i nesto mi cudno,koga god su pitali s kime je bilo je "ja i sin" ,"ja i trudna zena" ili slicno,ni jedna osoba nije bila "ja i 5 deci i muz,baba,ovaj onaj"
[ milivoje t @ 31.08.2009. 23:07 ] @
Java ima tih naselja i u beogradu, a koliko znam ta oko belvila su raselili.
[ SlobaBgd @ 31.08.2009. 23:09 ] @
Citat: Horvat: off:
p.s. ,odnosno post scriptum ,na latinskom znaci nesto u fazonu,posle teksta
tako da,ako se zeli dodati "jos jedan" post scriptum,to se radi dodavanjem jos jednog post,odnosno p
primer: p.p.s. [post post scriptum]
off: "post post scriptum" zvuči i kod Latina malo usiljeno i neprirodno, da ne prevodimo na naški. Treba pss odnosno "post scriptum secundum".
[ Horvat @ 31.08.2009. 23:19 ] @
^^onda bi sledeci trebao da bude pst,ali osobe koje pisu pss ne pisu nakon toga pst nego psss ;)
u pravu si da zvuci neprirodno,bas zato sam i stavio pod navodnike "jos jedan"
[ madamov @ 01.09.2009. 07:21 ] @
Citat: Mozda , ali zemljiste u Kaludjerici gde su zidane "nelegalne kuce" je bilo i sada jeste vlasnistvo tih ljudi sto su zidali kuce... dok sa druge strane romu su ispod gazele samo postavli "kuce" i maznjavali struju i koje sta jos...
A ovi u Kaluđerici nisu krali struju i vodu? Pa čuvena je ona sprava kojom se bušila vodovodna cev i u istom "cugu" ugrađivao ventil, "patentirana" inače u Kaluđerici. B) I to je trajalo godinama, legalizacija je došla mnogo kasnije. I teško da je nekoliko hiljada ljudi (procena o broju "stambenih jedinica" u Kaluđerici) bilo vlasnik zemlje u Kaluđerici, biće da su se tu iak prodavali malčice i placevi.
[ Java Beograd @ 01.09.2009. 07:33 ] @
Citat: Flo33: I kakvi su ono koncetricni krugovi btw? Razmišljam, i ne mogu se setiti?
To je Novo Bežanijsko groblje.
@milivoje t
Ma ima ih svugde, nego ja sam iz NBG, pa je ovo ono što vidim, znam, i što mi svakodnevno smeta. A uzgred, bilo bi mnogo da sliku celog BGD ovde okačim.
[ germanchc @ 01.09.2009. 10:13 ] @
Citat: madamov: A ovi u Kaluđerici nisu krali struju i vodu? Pa čuvena je ona sprava kojom se bušila vodovodna cev i u istom "cugu" ugrađivao ventil, "patentirana" inače u Kaluđerici. B) I to je trajalo godinama, legalizacija je došla mnogo kasnije. I teško da je nekoliko hiljada ljudi (procena o broju "stambenih jedinica" u Kaluđerici) bilo vlasnik zemlje u Kaluđerici, biće da su se tu iak prodavali malčice i placevi.
Vodu ja nisam pomenuo ?!. Uostalom o kakvoj vodovodnoj cevi pricas ? Kada se izgradjivalo naselje to su bile njive... vodovodna cev je bila 3km dalje, pritisak je bio toliko slab da ljudi koji su imali kuce od pedesetih kodina nisu mogli da se istusiraju a isti ti su kada su samo videli nekog sa asovom ili da otvara saht zvali ove iz vodovoda i kojekakvih inspekcija... cak je dolazilo i do tuca i precenja vatrenim oruzijem...
Bilo je sigurno nekih koji su i struju krali ali mozda 1% i to im se nije tolerisalo, drugim recima bili su iskljucivani jer je tada bio malo drugaciji zakon pa se kradja struje tretirali drugacije: samo uz prekrsajnu prijavu... za razliku od romskog naselja gde se u dansnje vreme sprovede kabal na ocigled svih i poveze tipa 100 kuca i tu niko ne reaguje.....
A i gresis oko kljucne stvari , u Kaludjerici su bile njive aka obradivo zemljiste , to zemljite se parcelisalo i prodavano u placeve... neosporno postoji pravni sled vlasnistva zemlje.Zemljiste je bilo vlasnistvo ljudi koji su zivieli tu - ne drzave, sad jbg. moze tadasnja vlast da napravi zabranu parcelisanja,gradnje,uzgajanja bilo cega i da mora samo trava da se gaji i otkupi to zemljiste bud zasto pa posle prosledi miskovicu za maxije ali to tamo nije proslo...
Na vodu su se posle kada je zaziveo naselje kacili (neki i na struju) jer nisu imali legalan nacin da se prikace, trebala je varijanta izdavanja kucnug broja a za to je pak trebala gradjevinska dozvola za koju nije bilo nikakve verovatnoce za dobiti jer zemljiste nije bilo predvidjeno za stambenu izgradnju.... usput za odbijanje ili dobijanje gradjevinske dozvole se tada cekalo 3 (tri) godine a sada nekih godinu dana.
[ Java Beograd @ 02.09.2009. 07:16 ] @
Ovo su dva sasvim odvojena i drugačija problema
1. Romi u kartonjarama koji naprave svoje stanište na najneverovatnijim mestima, neretko na mestima gde je zapravo planirana izgradnja nekog infrastrukturnog objekta.
2. Ljudi koji imaju sredstva da grade porodične kuće, ali korumprana i nesposobna gradska vlast nije u stanju da obezbedi placeve za individualnu stambenu izgradnju, uključujući tu i potrebnu infrastrukturu.
Inače, radi vaše informacije tokom devedesetih u Beogradu i okolini nije bilo ni jedno mesto predviđeno za individualnu stambenu izgradnju. Dakle, kad bi neko došao u urbanisitčki zavod i, ono, dobar dan - dobar dan - molim Vas koje su zone na teritiriji grada gde mogu da kupim plac i gradim porodičnu kuću ? Nigde ! Nula. Ništa. Ne postoji. Šta onda čoveku ostaje ? Ili da gradi na vrhu solitera, ili da gradi na poljoprivrednom zemljištu.
/modedit: rečnik - ubuduće će kompletna poruka biti odmah obrisana
ukoliko se za Rome upotrebi neka druga reč. Više neće biti editovanja.
[Ovu poruku je menjao Srđan Pavlović dana 02.09.2009. u 19:15 GMT+1]
[ germanchc @ 02.09.2009. 09:21 ] @
@Java : Moj dobar drugar koji radi u Nemackoj je pre nekoliko dana bio na odmoru ovde, tamo se bavi proizvodnja sistema za suvu gradnju i planira eventualno i ovde da pocne prodaju istih,e sada prolazimo pored lokalnog Maxi diskonta i vidimo neke likove da grade objekat tipa 15*15 na zelenoj povrsini... ono temelj oko 70cm itd. znaci trajan objekat. dodjemo na ideju da bi i on mogao da izgradi tako nesto , raspitamo se cije je zemljiste (katastar,namena) kada ono naravno nije privatno....odemo do opstine pitamo jel moze da se dobije neka privreman dozvola ili slicno da i mi izgradimo objekat a oni nas upute na licitacije koje se odrzavaju NIKAD I NIKAD NISU u direkciji za gradsko gradjevinsko zemljiste, naravno postoje samo u teoriji.
Vratimo se posle u opstinu i dodjemo preko treceg poznanika do tipa koji bio dovoljno predusretljiv da nam objasni kako i sta, dakle taj objekat se zida na osnovu dozvole koja se dobija usmeno po principu "nece niko da te dira" od strane nekoga sa kojim je kasnije hteo da nas poveze ali je drugar odustao zbog smrada celog posla.
[ vladd @ 02.09.2009. 10:34 ] @
Ee, tako su i mene nasankali da se kao raspitam za neki placic u opstini, dok me jedan novinar nije odvukao u stranu i objasio proceduru. Svaka informacija kosta nekoliko trocifrenih nula evrica
Poz
[ Java Beograd @ 03.09.2009. 09:55 ] @
Uz dužno poštovanje prema moderatorima, i njihovim stavovima, molio bih da mi se ukaže zašto termin koji počinje sa "C" nije odgovarajući za etničku grupu ljudi za koju je u Titovo vreme izmišljen termin "Rom".
Naziv "Romi" za tu etničku grupu je naravno sasvim neodgovarajući. Pre svega zato što na jeziku te etničke grupe "rom" znači čovek. Prostom logičkom analizom može se zaključiti da su onda samo oni ljudi. A šta smo onda mi, ostali ? Istovremeno, tradicionalni, vekovni naziv za tu etničku grupu, koji je sličan ili isti u svim slovenskim jezicima, naprasno je proglašen neodgovarajućim !? Zašto ? WTF ? Uvredljiv ? Taman toliko koliko je uvredljivo za Grka reći da je Grk, za Bugarina da je Bugarin, a za piroćanca da je piroćanac. Inače u Titovo vreme je izmišljeno mnogo toga, kad su u pitanju nacije, nacionalne manjine i slično. Ali to je druga i duga priča.
Dakle, još jednom: molim moderatora Srađana Pavlovića da obrazloži zašto se ne sme koristiti termin koji počinje sa "C". Jel to pokušavamo da budemo "veći katolici od Pape" ?
EDIT: U prilogu dajem tek par slika sa muzičkih albuma koje sam na brzinu našao na netu.
[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 03.09.2009. u 11:16 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 03.09.2009. 10:16 ] @
Citat: Java Beograd
Uz dužno poštovanje prema moderatorima, i njihovim stavovima, molio bih da mi se ukaže zašto termin koji počinje sa "C" nije odgovarajući za etničku grupu ljudi za koju je u Titovo vreme izmišljen termin "Rom"
Koliko je meni poznato, "ciganin" je postao pezorativ u srpskom jeziku (nemoj da si ciganin, sta cigancis bre to, i tako dalje) - pa je verovatno nekome i uvredljiv. To su neka pravila OK ponasanja, mislim niko ti ne brani da ti nekog nazivas kako god hoces - ali trebalo bi da razmislis da li taj naziv jeste prikladan uzevsi u obzir sire okruzenje.
Uzgred, odakle ti ideja da je "Rom" nesto sto je Tito izmislio, koliko znam medjunarodni naziv za njih je "Roma People" - ne bih rekao da je Tito uspeo da progura medjunarodnu definiciju za narod koji zivi sirom centralne i isticne Evrope?
I, nevezano za ovo, zasto je odjednom nesto sto je "Tito izmislio" a-priorno lose pa se moze koristiti za odbacivanje? Pa pogledaj zemlju u kojoj zivis, >90% sve kljucne infrastrukture je izgradio taj Titov rezim, zene idu u skolu zahvaljujuci tom Titu...
[ Java Beograd @ 03.09.2009. 10:22 ] @
Čuj, kod nas pežorativno može da bude (a i ne mora) i
- Piroćanac
- Škot
- Bosanac
- Šiptar (termn koji Albanci koriste za ime svog naroda)
U Hrvatskoj pežorativno može biti (a i ne mora)
- Srbin
I tako dalje ...
Hoćemo li sada pod lupom da istražimo šta sve može da bude pežorativno, pa da te termine zabranimo ? Stvarno ne kapiram logiku, zabraniti korišćenje najšire prihvaćenog termina zato što "nekome može biti uvredljiv". Uzgred nisam rekao da je sve što je urađeno u Titovo vreme loše. I nije apriori.
====================================================================================================
U jednoj emisiji serijala "Otvorena vrata" Vesna Trivalić kaže bivšem mužu, u pežorativu: "Dragoslave, inženjeru jedan !
[ Ivan Dimkovic @ 03.09.2009. 10:29 ] @
Pazi, Java,
Pezorativno je obicno ukoliko se sami pripadnici te grupe ne slazu da ih neko tako zove... ne treba ici u super politicku korektnost ali za "cigane" i ovako i onako postoji medjunarodno prihvacen naziv, tako da ne vidim sto bi neko dolazio u potencijalni problem.
Ako ti hoces da ih zoves cigani, samo napred. Nigde ne pise da je zabranjeno.
Citat:
Hoćemo li sada pod lupom da istražimo šta sve može da bude pežorativno
Interesantno, bas na ovom forumu smo imali proteste od strane nekih clanova da ih neko naziva "Srbijancima" - eto, ja ne bih nikoh od njih nazivao "Srbijancima" cisto zbog uzajamnog postovanja - i bez ikakvog ulaska u lingvistiku, etimologiju, itd...
[ Java Beograd @ 03.09.2009. 10:31 ] @
I, ne mogu a da ne dodam:
- Znaš li kako ta etnička grupa ljudi kaže za sebe i svoje sunarodnike, u svakodnevnom govoru ? Ako kažeš da je termin "rom" tačan odgovor - pogrešio si.
[ Ivan Dimkovic @ 03.09.2009. 10:33 ] @
Java,
Da, i crnci sebe zovu nigger ali se smatra uvredljivim ako ih belac tako nazove.
Da prekratimo totalno besmislenu raspravu - na ovom forumu, NIKO ti nece obrisati poruku ako Rome zoves Cigani - prema tome, mislim da potpuno besmisleno dizemo frku - ja licno koristim termin Romi, bas kao sto kolegu Pakistanca necu zvati "Paki", iako licno ne vidim nista problematicno u tome.
[ Java Beograd @ 03.09.2009. 10:36 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Ako ti hoces da ih zoves cigani, samo napred. Nigde ne pise da je zabranjeno.
Vidim da nisi primetio da reagujem na moderisanje mog posta od juče. Mislim, zabole me za post (i nije neki), čak i uspevam da nađem razimevanje za moderatora. Ali, u pitanju je anatemisanje opšteprihvaćenog, vekovnog, sveslovenskog naziva za tu etničku grupu. I to samo kod nas Srba, nešto kao autocenzura.
I ne dižemo frku, već diskutujemo, tj. ćaskamo. Bar ja.
[ Ivan Dimkovic @ 03.09.2009. 10:38 ] @
Ok, tek sad vidim ovo - porazgovaracu sa Srdjanom oko toga, posto to definitivno ne bi trebao da bude razlog za moderaciju.
[ Horvat @ 03.09.2009. 11:43 ] @
Citat: Java Beograd:
Naziv "Romi" za tu etničku grupu je naravno sasvim neodgovarajući. Pre svega zato što na jeziku te etničke grupe "rom" znači čovek.
isto kao i cenzurisana rec na c ,ali je zbog koriscenja cenzurisane reci u "pogrdne svrhe",zvanicno u svetu rom,a ne c [Gitanes,gypsy...odnosno varijante iste reci]
[ DaliborP @ 03.09.2009. 11:47 ] @
Citat: Horvat: isto kao i cenzurisana rec na c ,ali je zbog koriscenja cenzurisane reci u "pogrdne svrhe",zvanicno u svetu rom,a ne c [Gitanes,gypsy...odnosno varijante iste reci]
Gde je to zvanicno u svetu Rom?
[ Ivan Dimkovic @ 03.09.2009. 11:55 ] @
@DaliborP - Romani / Roma je zvanicna dezignacija tog naroda / grupe.
Zvanicna u smislu da je koriste Ujedinjene Nacije i Savet Evrope.
Btw,
http://books.google.ro/books?i...t#v=onepage&q=&f=false
[ Horvat @ 03.09.2009. 12:03 ] @
dalibore,politicki podoban naziv u citavom svetu za njih je rom[a]
a i ivan ti je odgovorio svakako...
[ DaliborP @ 03.09.2009. 12:05 ] @
Jos samo da ih neko zove tako. Jos nisam cuo, osim po knjigama i novinama.
[ vilil1 @ 03.09.2009. 12:09 ] @
Sto bi Dzej rekao - Nisam ja ciganin, samo moja baba pusi lulu.
Inace, danas prodjoh ispod Gazele sa beogradske strane, i sta se desava...Pocese neki cigani da se vracaju. Njih cetvoro, od kojih dvoje dece, vuku neka kolica prepuna, hm, "stvari", i pravo idu na ono staro mesto. Mada mi se cini da nisu zavrsili sa odnosenjem djubreta, ali eto njih ponovo.
[ Ivan Dimkovic @ 03.09.2009. 12:11 ] @
Cesto ih ljudi zovu lokalizmima, cigani / gypsies / pikeys / zigeuner itd...
Ti nazivi su nastali tokom prvih susreta evropskih naroda sa Romima i danas se koriste iz navike - njihovo zvanicno ime kao i etimologija i poreklo su objasnjeni u onom linku koji sam okacio.
Zvanican naziv Romani kao i Roma/Rom za konkretnu grupu iz centralne i istocne Evrope nije niko "izmislio" tek tako, u svakom slucaju - ako nekoga zanima moze uvek da se raspita.
[ DaliborP @ 03.09.2009. 12:14 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Cesto ih ljudi zovu lokalizmima, cigani / gypsies / pikeys / zigeuner itd...
Ti nazivi su nastali tokom prvih susreta evropskih naroda sa Romima i danas se koriste iz navike - njihovo zvanicno ime kao i etimologija i poreklo su objasnjeni u onom linku koji sam okacio.
Zvanican naziv Romani kao i Roma/Rom za konkretnu grupu iz centralne i istocne Evrope nije niko "izmislio" tek tako, u svakom slucaju - ako nekoga zanima moze uvek da se raspita.
To sam i mislio, zvanicno mogu da budu kako god, ali cinjenica je da ih niko ne zove tako.
Isto kao sto ne verujem da ti koristis African-American za sve americke crnce niti Asian-American za sve americke azijate.
[ Ivan Dimkovic @ 03.09.2009. 12:19 ] @
Citat: DaliborP
ali cinjenica je da ih niko ne zove tako.
Dalibore, nije tacno da Rome niko ne zove Romima - mislim vec samo na ovom forumu to nije tacno, a kamo li u Evropi ili svetu. Takve konstatacije su skroz pausalne - obicno je to u korelaciji sa opstom informisanoscu.
Imas ljude koji ih zovu lokalizmima, a imas i ljude koji koriste zvanicni naziv - stvar izbora.
Citat:
Isto kao sto ne verujem da ti koristis African-American za sve americke crnce niti Asian-American za sve americke azijate.
Ne, ja americke crnce zovem Amerikancima, sto i jesu. A to i nema puno veze sa ovim slucajem - Romi su narod - i imaju zvanicno ime i ja licno koristim zvanicni termin jer je precizan i neutralan.
[ vladd @ 03.09.2009. 13:13 ] @
Nema veze sto se nigde ne zovu Romi, i nema veze sto postoji vise vrsta, askalije, egipcani, romi..
Novgovorom u "politickoj korektnosti" je odluceno da se tako zovu, i sve drugacije znaci uvredu.
I to kaznjivu, ako se kontekst protumaci zlonamerno.
Poz
[ DaliborP @ 03.09.2009. 13:15 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Ne, ja americke crnce zovem Amerikancima, sto i jesu. A to i nema puno veze sa ovim slucajem - Romi su narod - i imaju zvanicno ime i ja licno koristim zvanicni termin jer je precizan i neutralan.
Hm, a kako precizno i neutralno objasnis da se radi o amerikancu crne boje koze?
[ Ivan Dimkovic @ 03.09.2009. 13:19 ] @
@Vladd,
Mislim da se ovde mesaju 2 stvari - jedna je stvar opste informisanosti - koga zanima malo vise moze procitati onaj vrlo koristan link koji sam poslao - "ciganin" je izuzetno neodredjena rec koja uz to ima i pogrdnu konotaciju u nekim kontekstima u Srbiji - Romi su specificna grupa Romana pa cak i oni nisu tako homogeni, mada "Roma/Rom" jeste opste-prihvacen termin za te stanovnike ovih predela.
E, sad, tu je naravno i druga krajnost - IMHO, nije uopste nista strasno niti politicki nekorektno reci "ciganin" pogotovu zato sto je ta rec ukorenjena i sami Romi na teritoriji Srbije je koriste.
Kao i obicno, ovde se potpuno preteruje - jednima smeta ako neko kaze "ciganin" a drugima smeta sto neki koriste rec "Rom". Dajte ljudi, uozbiljite se - postoji razlika izmedju kolokvijalnog termina i zvanicnog termina koji je precizniji i svako ima izbor da koristi sta god hoce.
Hm, a kako precizno i neutralno objasnis da se radi o amerikancu crne boje koze?
Dark-coloured American, black, sta god...
Jedina stvar koja je politicki "vruca" je rec NIGGER zbog, po crnce, nesrecnih istorijskih okolnosti. "African-American" je najobicnije PC pros eravanje i cist primer kako izgleda kada se k**** do krajnosti - nikom normalnom nece smetati da kazes da je "black" posto... gle cuda, jeste :)
A da ima jos jedna "black on black" - to je kada se desi ubistvo izmedju crnaca, i to je postalo onako, nezgodno, jer se ranije policija i nije bavila resavanjem "black on black" ubistava jer je to bilo uzimano za normalno ponasanje.
[ DaliborP @ 03.09.2009. 13:22 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Mislim da se ovde mesaju 2 stvari - jedna je stvar opste informisanosti - koga zanima malo vise moze procitati onaj vrlo koristan link koji sam poslao - "ciganin" je izuzetno neodredjena rec koja uz to ima i pogrdnu konotaciju u nekim kontekstima u Srbiji - Romi su specificna grupa Romana pa cak i oni nisu tako homogeni, mada "Roma/Rom" jeste opste-prihvacen termin za te stanovnike ovih predela.
Pa Ciganin nije srpska rec a evo koliko vidim prilicno je odredjena po wikipediji.
Citat:
Tsigani, cigány
In much of continental Europe, Romanies are known by names cognate to the Greek τσιγγάνοι tsigani , including Hungarian: cigány [ˈtsiɡaːɲ]), Romanian: Ţigani, German: Zigeuner, Italian: Zingari, Turkish: Çingene, Norwegian: Sigøynere, Polish: Cyganie, Russian: Cыganы, Ukrainian: Cigani, Czech: Cigáni, etc.
The name originates with Byzantine Greek ατσίγγανοι (atsinganoi, Latin adsincani) or αθίγγανοι (athinganoi), applied to Romanies during Byzantine times, in reference to a 9th-century heretical sect that had been accused of practising magic and fortune-telling.[13][14][15]
There are two different opinions about the origin of the word.
According to the first, although in use by the Byzantines, the word has Latin origin: "ad sin cani" means "at sin of dog" and is related to the following story. An eleventh century text preserved in Mt Athos, “The Life of Saint George the Athonite” (written in Georgian language), tells us that in 1050AD Emperor Constantine Monomachos complained about wild animals, who were destroying the game in the Imperial park of Philopation. He employed "a Samaritan people, descendants of Simeon the Magician, named Adsincani, who were renowned sorcerers and villains". They left at various places pieces of meat over which they had spoken a spell for killing the beasts. The emperor was very impressed and asked for the Adsincani to perform their magic in his presence. The Adsincani repeated their magic as requested, but St George stepped forward and, before the beast in question could devour the meat, made the sign of the cross over it, and the wild animal survived. This impressed the emperor even more than the Adsincani's trick and he declared: "as long as this holy man stands near me I shall not fear either the sorcerers or their deadly poison." (P. Peeters, 'Histoire monastiques géorgiennes', Analecta Bollandiana, 36-37, 1917-19.)
According to the second, the word "Athingani" means "people who do not want others to touch them – not wanting to be touched – untouchables", coming from the Greek verb θίγω (to touch). In Byzantine documents, the name Athingani was already used. It is derived from their custom of remaining detached from other groups of the population.[16]
http://en.wikipedia.org/wiki/Names_of_the_Romani_people
[ DaliborP @ 03.09.2009. 13:23 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Dark-coloured American, black-origin, sta god...
ALARM! ALARM! Upravo je prekrsena politicka korektnost! ;)
[ Ivan Dimkovic @ 03.09.2009. 13:25 ] @
@DaliborP,
Ajoj, aman...
Ciganin nije srpska rec, niko to nije tvrdio - vec je u Srbiji u nekim kontekstima koriscena i kao pogrdna bez ikakve veze sa konkretnim narodom.
Stvarno smara vise ovo guslanje - ako neko hoce te ljude da zove "cigani", niko mu nece braniti. Medjutim, pravilnije je i preciznije te ljude zvati Romi - i, opet, svako ima izbor i da ih zove tako.
ALARM! ALARM! Upravo je prekrsena politicka korektnost! ;)
Iskreno, mene smara "politicka korektnost" - medjutim, za razliku od "Black American" koji je sasvim normalan izraz, "NIGGER" je vec potencijalno uvredljiv izraz - to je jednostavno tako, glupo je uopste ulaziti u polemiku zasto je to tako - odvec je kasno, to sto se desilo se desilo i jbg....
A sto se cigana tice - tu se ne radi o politickoj korektnosti vec opstem obrazovanju... To sto neki besposleni krelci od toga stvaraju PC problem je... smesno.
[ DaliborP @ 03.09.2009. 13:31 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Iskreno, mene smara "politicka korektnost" - medjutim, za razliku od "Black American" koji je sasvim normalan izraz, "NIGGER" je vec potencijalno uvredljiv izraz - to je jednostavno tako, glupo je uopste ulaziti u polemiku zasto je to tako - odvec je kasno, to sto se desilo se desilo i jbg....
Tu se potpuno slazemo. Zato i mene iskreno nervira ta prica o "Romima" kao preciznom i pravilnom izrazu.
Do pre 20 godina Romi su bili iskljucivo Cigani (oni omoti albuma su odlican dokaz), sad odjednom vise nisu jer nije dovoljno precizno i eto neko se vredja? Ko se vredja?
[ Srđan Pavlović @ 03.09.2009. 13:45 ] @
Zakljucacu ovo dok se ne dogovorimo oko terminologije adekvatne za Forum,
posto vidim da je to potrebno. Moj stav je jasan, ali hocu da vidim sa ostalima.
Hvala na razumevanju.
[ barakuda111 @ 02.10.2009. 11:11 ] @
Bas nesto razmisljam. Ima li neko slike kako taj kontejner izgleda? Kolikih je dimenzija? Koliko inace kosta? Ima li neki link odakle je vlada kupovala te kontejnere ili neke slicne firme?
[ Bojan Basic @ 02.10.2009. 14:06 ] @
[ germanchc @ 03.10.2009. 14:11 ] @
Gledao skoro neku emisiju kako su se snasli... pored poceli da odlazu neke skoljke automobila,starih frizidera,papira a jedna ciganka vice "sta je ovo srednji vek da perem ves na ruke, sto mi niste doneli ves masinu " hhahhaahhha
[ burex @ 03.10.2009. 20:33 ] @
Citat: "sta je ovo srednji vek da perem ves na ruke, sto mi niste doneli ves masinu "
Ovo sam i ja video... Mrtva ozbiljna ćurka uzela da kukumače što mora da pere veš na ruke! :(
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|