[ luaay @ 03.09.2009. 00:01 ] @
hocu od brasna umesiti kolac i pise mi da mi treba 600 gr.da li ako izmerim 6 decilitara u ciniji to ispadne isto ili ne?
[ Rumpletstilskin @ 03.09.2009. 07:43 ] @
Zadnji put kad sam proveravao stvari su ovako stajale:

- 1 l vode tezi ~ 1kg
- brasno ≠ voda

Daklem, nece biti isto.
[ Shadowed @ 03.09.2009. 07:52 ] @
Nema veze to sto nije voda, moglo bi da ima istu gustinu pa bi bila ista stvar. Medjutim, nema. Gustina brasna je oko 530g po litri, sto znaci da ce ti za 600g trebati oko 1.15 litara. Mada je najbolje koristiti vagu :)
[ Rumpletstilskin @ 03.09.2009. 08:03 ] @
Ili ako nema vagu moze da sruci celu kesu (1kg) brasna u sta-vec-koristi-za-merenje-zapremine i lako izracuna koliko zauzima 600 grama...
[ X Files @ 03.09.2009. 08:11 ] @
A ima i nekih poluautomatskih nacina za racunanje:
http://www.traditionaloven.com/tutorials/conversion.html
Citat:

Flour cups to grams
1 cup = 125 grams

Liquids cups to milliliters
1 cup = 236 ml


Sto daje Shadowed-ov rezultat:
125/236 = 0.529...
[ luaay @ 03.09.2009. 12:04 ] @
hvala gospodo naucnici
[ djolep @ 03.09.2009. 22:23 ] @
Citat:
Shadowed: Gustina brasna je oko 530g po litri, sto znaci da ce ti za 600g trebati oko 1.15 litara. Mada je najbolje koristiti vagu :)

Ovo vazi samo za tek prosejano brasno, dakle brasno uz maksimum vazduha (0.52 kg/l). Brasno u kesi je slegnuto i takvo ima osetno vecu gustinu (i do 0.788 kg/l). Dakle 600 g belog brasna direktno iz kese (bez prosejavanja) imace zapreminu oko 770-800 ml.
S obzirom da je razlika u merenju prevelika , a kolaci su obicno osetljivi na vecu razliku u kolicini brasna, mislim da nije bas prakticno ovako odoka odredjivati. Sa kolacima uvek na vagu, ako mislis da ponovis ono sto je pisac recepta hteo da prenese.
[ Horvat @ 03.09.2009. 22:34 ] @
^^ne tovaris 100 kg za jedan kolac pa da se "naduva" brasno od vazduha :S

postoje menzure koje pokazuju koliko litara [tj koju zapreminu] koja tekucina ili materija zauzima,pa se pomocu toga izmeri 600 grama [a tamo se sigurno ne nakupi vazduha da se poveca zapremina tako puno],a i jos nesto,prodrma se menzura da se brasno slegne i izravna...

ne?
[ Nikola M @ 04.09.2009. 08:55 ] @
ma da bre, suneš kilo i odokativno odvadiš 40% i vratiš nazad i eto ti
[ luaay @ 04.09.2009. 20:38 ] @
Citat:
Nikola M: ma da bre, suneš kilo i odokativno odvadiš 40% i vratiš nazad i eto ti


najbolji savet do sad
[ vujo032 @ 06.09.2009. 17:38 ] @
Nemojte se sa tim zezati, hemija je u pitanju, kao sto rece Dzejmi Oliver, kod recepata za slatkise nema improvizacije kao kod slanih jela :)