[ Nabukodonosor @ 05.09.2009. 17:59 ] @
Pozdrav svima. Zanima me jel zna neko gde bih mogao da procitam o novom "hasap" standardu koji je vec uveden za proizvodnju mesa (klanice), a koji tek treba da se uvede za proizvodnju hleba, mleka, kafe i slicno. Znaci zanimaju me uslovi za objekte, masine, prostorije i slicno. Gde o tome mogu da se informisem? Probao sam da nadjem nesto na netu ali bez uspeha, pa reko mozda neko ovde vec zna nesto o tome. Nasao sam neke teorijske stvari ali me zanima ako neko zna kako to u praksi treba da bude.
[ Joker @ 05.09.2009. 20:00 ] @
Pa u praksi je za svaki objekat posebno mora da se izradi neki elaborat koji kosta uh .... mnogo. Ovde imas dosta informacija o tome.
http://www.sertifikacija.com
tacnije:
http://www.sertifikacija.com/i...d=61&Itemid=41&lang=sr
[ Nabukodonosor @ 06.09.2009. 02:07 ] @
Da, to sam i ja nasao, ali ta teorija meni apsolutno nista ne znaci. Ja bih voleo neko ako zna sta u praksi sve mora da se ispuni, tj. koji uslovi.
[ Joker @ 06.09.2009. 08:01 ] @
Koliko ja znam kod HACCP sistema ne postoje neka "pravila" npr. imas pekaru moras da imas poseban sto za burek, posebnu pec za ovo, posebnu prostoriju za pravljenje sendvica itd. nego moras da odredis Kriticne kontrolne tacke (CCP) u procesu gde je moguća pojava opasnosti – rizika. Npr. kada dobijes brasno kod prijema brasna je kriticna kontrolna tacka, moras da pregledas brasno da li je dobrog kvaliteta, da nema nekih primesa u brasnu itd. Pogledaj sedam principa HACCP sistema, bitno da su oni ispunjeni. E sad kao sto sam vec i napisao ta studija koju ti radi agencija kosta, pa cuo sam cifre od 1500e do 5000e :o
Posto sam hteo da radim delatnost gde je/ili ce biti obavezan HACCP sistem malo sam se informisao i odustao od te delatnosti. Ne mogu da kazem da je HACCP bio osnovni razlog odustajanja ali je dobro doprineo toj odluci.
[ Nabukodonosor @ 06.09.2009. 11:45 ] @
Ja sam ipak cuo nesto drugo. Da objekat mora da odgovara tom standardu. Evo ti dole primer za tako nesto za mesare npr. Znaci objekat mora da bude visine najmanje 3,5m, stolarija mora da bude PVC, palete koje se koriste ne smeju da budu drvene vec plasticne (?!), mora da postoji tus kabina za radnike, prostorija gde ce se presvlaciti radnici, oko objekta svaki prilaz mora biti asfaltiran/betoniran i slicno. Ne znam sta su tu kriticne tacke i kako se sve ovo sto sam ja nabrojao kaze na teorisjkom jeziku, ali mene zanimaju ovakve prakticne stvari, da bih znao koliko ce sve to da me kosta.



http://www.rtvsb.net/ostale-ve...ca-u-mesarama-i-klanicama.html
[ Joker @ 06.09.2009. 12:46 ] @
Najprecizniji odgovor mozes dobiti od ljludi koji izradjuju te elaborate, ovako mozemo samo da nagadjamo. U HACCP sistemu ne postoje odredbe da ti moras da imas dvoja vrata npr, ali se npr. definicijom kritcne tacke kod prijema mesa iz klanice kaze da se na vrata gde se vrsi prijem mesa ne moze iznositi kanta za djubre, sto samim tim znaci da moras imati dvoja vrata. Ovo je samo primer. Evo ovde ima malo vise objasnjenja:
http://www.tehnologijahrane.com/standardi/haccp/01-uvod-u-haccp
a imas i broj telefona za sva pitanja oko uvodjenja HACCP sistema.
[ Nabukodonosor @ 06.09.2009. 12:52 ] @
Da, to sam bas malopre citao. Sutra cu da ih pozovem. To je pretpostavljam jedna od privatnih agencija koje se bave tim.
[ mikal @ 15.09.2009. 22:08 ] @
Ukoliko imaš mogućnosti raspitaj se o standardu u Makedoniji. Ako je u pitanju evropska standardizacija, mislim da nije problem. Kod njih je su standardizaciju i izradu elaborata preuzele zanatske komore. I mislim da je izrada standarda za pekare oko 100-200e. Ovi naši bi malo da nas orobe.
[ Nabukodonosor @ 16.09.2009. 00:54 ] @
U nasim agencijama je od 2500 do 5000 eura.