[ misk0 @ 09.09.2009. 12:18 ] @
Upravo objasnjavam kolegama na poslu kako smo bili 'velike face' kad smo bili klinci sa tim pistoljima i hocu da im pokazem kako je to izgledalo pa ne mogu naci na netu. A sto jes' jes'.. pistolj je bio 'opasan'.
Jedino sto sam uspio naci je municija, ali sliku pistolja ... ni traga ni glasa.
Ima li ko? Zna li kako se to zvalo 'strucnije' tj ko je proizvodio to i otkud naziv 'engejac' ili 'eMgejac'?

Slika metkica:
http://www.hunter-kz.hr/upload/catalog/50/slika6mm_1.jpg
http://www.limundo.com/slika-k...kozvani-ENGEJAC-384035x400.jpg

hvalaa
[ Lesli Eldridz @ 09.09.2009. 12:28 ] @
Od imena firme koja ih je proizvodila

http://images.google.com/image...p;sa=N&tab=wi&biw=1024
[ sasa022 @ 09.09.2009. 13:13 ] @
Ja sam imao revolver

EMGE starter pistol ili revolver

http://images.google.com/image...;source=hp&q=EMGE+revolver
[ madamov @ 09.09.2009. 13:19 ] @
Imao i ja, sa onim dodatkom za lansiranje raketa smo bili ortaci i ja glavni u kraju za Novu Godinu. B)
[ X Files @ 09.09.2009. 13:35 ] @
U prodavnicama sportske opreme i oruzja danas je u prodaji neka bedna sklepana verzija 'emgejca', koja se proizvodi u Bosni.

Za razliku od pravog 'emgejca', burence se otvara ka napred (umesto sa strane), ima 8 metaka (umesto 6), tolerancije i naleganja obradjenih delova su jadni, svaki treci metak nece da opali, udarna igla ne moze da se zadrzi u zadnjem polozaju za precizno opaljenje.

Stara verzija je imala samo jednu manu: lomio se deo koji je sluzio da se palcem privuce igla za opaljenje u zadnji polozaj.

Ko zna gde li je moj primerak zavrsio ;)

P.S.

Ja nisam imao taj dodatak za lansiranje, imao ga je jedan drugar koga smo stvarno gledali sa zaviscu :)
[ cozmo_im @ 09.09.2009. 13:49 ] @
Ja sam imao MG... srebrni, bio je ekstra. Pucao sam samo uz nadzor caleta, i to dijagonalno uvis. Umela je nekad da eksplodira nepravilno municija, a i barut da nekom unakazi oci. Jedan moj drugar iz skole je jedan od takvih, koji se nesto zezao s drugim i sprzio mu jedno oko.

Cale je posle taj MG negde sklonio... kad je mladji burazer sprzio muvu s njim na prozoru. Kad nije prozor puko, nista nije uradio
[ markom @ 09.09.2009. 14:17 ] @
Ih bre... A ruski rulet sa emgejcima? Mislim da me slepoocnica i dalje bolji ponekad od toga ;-)
[ Mister_rap @ 09.09.2009. 14:33 ] @
Ja sam i dalje ponosni vlasnik, samo ga odavno ne koristim :D
[ Srđan Pavlović @ 09.09.2009. 14:56 ] @
Ima samo i ja to cudo :) Ustvari moja pokojna baba, plasila je njime lopove
kad se uvuku u dvoriste, ona izadje na terasu, opali par komada,
a ono cudo izgleda ko pravo i taktika super.

Mislim da je jos negde ostao u nekoj fioci... (crni, sarzer se stavljao
od nazad, stavljale su se one crvene kapisle sto smo kao deca pucali
sa njima po betonu (stavis na beton i lupis kamenom).
Imao je sarzer kao na Leslijevoj slici, samo umeto rupa za one
metalne metke imao je kao "glavice" na koje su se nabijale te crvene "kapisle" ili sta su vec.
A imao sam i pistolj koji je korisio ove metalne iz prvog posta metkice,
ali to je bio "revolver", klasicni metalni sportski start-pistolj.

Posle mi se vise svideo TT-ac ;)
[ barakuda111 @ 09.09.2009. 18:01 ] @
Moze li neko da me prosvetli sta je to? Nesto kao vazdusna puska, corci?
[ maksvel @ 09.09.2009. 18:05 ] @
Dečiji revolver (kakva sintagma ), klasa u odnosu na obične pištolje sa crvenim kapislama... Cev je bila iznutra četvrtasta, kako bi se sprečilo "pravo" korišćenje..
[ markom @ 09.09.2009. 18:10 ] @
I koristio je bakarne kapisle od 6mm koje su bile mnogo zanimljivije od crvenih.
[ stil @ 09.09.2009. 18:13 ] @
To je ovo . Da cev je bila četvrtasta i imala je dodatno ograničenje po sredini cevi koje bi sprečavalo da nešto izleti iz nje. Bio je zanimljiv noću jer se video plamen iz usta cevi.

Mada se ja sećam ove slike sa kutija za kapisle.

[Ovu poruku je menjao stil dana 09.09.2009. u 19:25 GMT+1]
[ misk0 @ 09.09.2009. 21:14 ] @
Tooooo :) Pricam o slikama koje je postovao still - to je to o cemu sam pricao :) Hvala na sjecanju ljudi :)
[ Ivan Dimkovic @ 09.09.2009. 21:23 ] @
A bila je super fora da se ispucala kapisla stavi u cev (moralo se pre toga izbusiti / doraditi zbog zastite), a onda pod pritiskom vazduha je umela poprilicno da izleti - ako nekog pogodi u "debelo meso" moglo je prilicno da zaboli :)
[ Flash411 @ 09.09.2009. 21:28 ] @
Imam jos doma kutiju tih metaka,sam pistolj davno nisam vidio.
[ misk0 @ 09.09.2009. 21:37 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: A bila je super fora da se ispucala kapisla stavi u cev (moralo se pre toga izbusiti / doraditi zbog zastite), a onda pod pritiskom vazduha je umela poprilicno da izleti - ako nekog pogodi u "debelo meso" moglo je prilicno da zaboli :)

da da.. i to smo radili... samo sto si morao malo da je skuckas, inace se znala i zaglaviti :)

[ Srđan Pavlović @ 09.09.2009. 21:51 ] @
Mi smo imali prilcno cudne ideje. Drug je imao jedan,
a ja dva ta start pistolja, napunimo sva tri, i onda
presecemo krompir na pola i pucamo u njega (tamo
gde je presek) dok ne pocrni skroz.

A top smo pravili tako sto smo nasli neku cev u koju "tesno" staje
ona zelena petarda, nabijemo je u jedan kraj, onda u cev ubacimo
kamencic, i bogami to poprilicno izleti.

Uh, dobro je, s obzirom sta nam je sve padalo na pamet kao
klincima - da nismo nikog ubili :)

BTW - ajmo nasi, ima jos 2 minute da se da go Francuzima.. :)
[ markom @ 09.09.2009. 22:09 ] @
Ah, pa nije moralo ništa da se menja a bi izletalo iz cevi... Samo su morale da se stave dve ispucane kapisle... Tako su letele jedno desetak metara i ... da, dobro bolele. Ja se sećam da sam sa terase tako gađao ulična svetla sa ortakom :-)
[ X Files @ 10.09.2009. 06:43 ] @
Citat:

Tooooo :) Pricam o slikama koje je postovao still - to je to o cemu sam pricao :) Hvala na sjecanju ljudi :)

Zapravo, na slici nije 'pravi' emgejac, iako jeste pravljen da bude neka vrsta klona. To je ona verzija iz Goražda koja se danas može kupiti. Na žalost, puno je lošijeg kvaliteta od onog starog.

A ona druga kutija s municijom jeste baš kao nekada.
[ Kosuth @ 10.09.2009. 07:27 ] @
Imao sam i ja jedan stari,već pokvareni,pištoljčić kome sam od debljeg lima napravio novi okidač(ko je tu"igračku"ikada otvorio zna o čemu govorim) i to je tako još dugo bilo u funkciji.
Nego u naše vreme i nije svako mogao sebi da priušti takvu stvarčicu,pa smo umesto 'formacijskih' pribegavali 'priručnim' sredstvima...

He...

to su bili prazni,metalni ulošci za hemijske olovke,od kojih smo pravili topove,pucaljke koji su umeli,u zavisnosti od kvaliteta punjenja,itekako da šljisnu.

Još ako je u njima ostalo malo mastila,igranka je bila kompletna.

Onda smo koristili one stare ključeve sa rupom u osovini,to punili glavama šibica,žicom u pravcu rupe fiksirali "jekser"(to je bila udarna igla) i sad to sve fiksirali na jednu letvu,oko metar dužine(da bude što dalje od glave!),pa se onda time zvekne u tvrdu podlogu.....pa,čini mi se da intenzitet praska 'kratke devetke' nije bio u velikoj prednosti u odnosu na tu skalameriju.

Normalno ko je imao veći ključ(to su oni ključevi od starih kapija,kojih ovde u Vojvodini ima još uvek na pretek)taj je bio i veći badža.

A interesantne su bile i dimne bombe od ping-pong loptica,pogotovu na nekim "nezgodnim" časovima u školi...

o tom potom...
[ stil @ 10.09.2009. 07:45 ] @
Evo još par sličica :)

[ noreniou @ 10.09.2009. 07:47 ] @
evo za ljubitelje :) - kod mene je u posedu od 93-94.te

[ smiki @ 10.09.2009. 08:23 ] @
Pošto sam stanovao uz tramvajsku prugu, glavna zabava je bila uzeti paklo šibica pa drvca poređati po šini, onda par metkića od engejca, pa opet red drvca pa red metkića i na kraju cela kutija šibica. Kada tramvaj naiđe krene kanonada kao u partizanskim filmovima. Kutija šibica na kraju se znala i zapaliti, dešavalo se da tramvajđžija izađe i u čudu gleda šta je izazvalo pucnjavu pod točkovima.
[ X Files @ 10.09.2009. 12:27 ] @
@stil

Heh :) To jesu pravi emgejci... Da li si primetio da im je na slikama odlomoljen mali deo mehanizma za povlacenje udarne igle palcem ? :)
[ stil @ 10.09.2009. 13:20 ] @
Znam jutros sam ga slikao
[ markom @ 10.09.2009. 13:33 ] @
Čekaj, polako... Mislim da ovde ili postoji generacijski jaz ili potpuno nerazumevanje. Za mene je „emgejac“ revolver koji izgleda kao onaj iz Goražda. Ovo drugo čudo sad prvi put vidim i ne mogu da saosećam s njinm :-)

Seća li se neko tih revolvera odakle su bili? Isto mislim da su bili domaće proizvodnje - možda isto Goražde, ali je kvalitet bio dosta dobar...
[ stil @ 10.09.2009. 14:09 ] @
Mislim da ih je UNIS pravio.
[ X Files @ 10.09.2009. 19:17 ] @
Citat:
markom: Čekaj, polako... Mislim da ovde ili postoji generacijski jaz ili potpuno nerazumevanje. Za mene je „emgejac“ revolver koji izgleda kao onaj iz Goražda. Ovo drugo čudo sad prvi put vidim i ne mogu da saosećam s njinm :-)

Seća li se neko tih revolvera odakle su bili? Isto mislim da su bili domaće proizvodnje - možda isto Goražde, ali je kvalitet bio dosta dobar...

Ne, ne... u pravu si...
Emgejac JESTE ličio baš na taj iz Goražda (odnosno obrnuto), a ovo drugo što si video smo u društvu zvali Bereta, a pojavio se otprilike kad i Emgejac... a očigledno da i njih neko zove Emgejac ;)

I ja mislim da ih je pravio UNIS.
[ misk0 @ 10.09.2009. 20:25 ] @
ovo sto je stil slikao (hvala) je 'moj engejac', ove ostale nisam vidjao. Na tom iz Gorazda sam primjetio razliku u gravuri na dijelu koji sluzi za otvaranje dobosa a nalazi se ispod cijevi. Par puta mi se desilo da mi se 'odvrne' pa sam ga gubio i pronalazio tako da jako detaljno sjecam izgleda tog dijela :)
[ Kosuth @ 10.09.2009. 21:13 ] @
Citat:
markom: Čekaj, polako... Mislim da ovde ili postoji generacijski jaz ili potpuno nerazumevanje. Za mene je „emgejac“ revolver koji izgleda kao onaj iz Goražda. Ovo drugo čudo sad prvi put vidim i ne mogu da saosećam s njinm :-)

Ono čega se ja sećam(a sećam se već podosta toga)je da su se na tržištu prvo pojavili "plašljivci" kao ovi što ih je uslikao @noreniou,znači tip 'pištolj'.
Tzv.'buretaši' odnosno tip 'revolver' pojavili su se nešto kasnije,'ajde da kažemo negde '65. do '70.godine prošlog veka(pa dobro sad,veka u kome smo svi prisutni rođeni,samo neko mnogo pre,neko malo kasnije).

Za ove pištoljčiće znam da su ih proizvodili i naši a i Česi i njihovi su važili za prilično kvalitetne u smislu trajnosti.

E,sad da terminološku razliku pripišemo generacijskom jazu,vi mlađi to zovete "Emgejac",a mi smo to zvali "plašljivac" ili u krajnjoj liniji 'startni pištolj' ili revolver.
[ Shadowed @ 10.09.2009. 22:39 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: A bila je super fora da se ispucala kapisla stavi u cev (moralo se pre toga izbusiti / doraditi zbog zastite), a onda pod pritiskom vazduha je umela poprilicno da izleti - ako nekog pogodi u "debelo meso" moglo je prilicno da zaboli :)

Letelo je i zrno od metka za Kalashnjikov ;)
[ Srđan Pavlović @ 11.09.2009. 13:26 ] @
7,62 zrno? Gte to da stane u emgejca? :)

[ Kosuth @ 11.09.2009. 13:42 ] @
Pa,prvo burgija od 7,5 mm,malo je razmrdaš u cevi i onda stane,bez problema...
p.s.
nešto mi kaže da će ova tema brzo pod ključ...

još ako opišem kako se dijabola iz vazdušne puške izbacuje pomoću patrona za 'plašljivac'....?!?
[ markom @ 11.09.2009. 14:04 ] @
Pa sve dok ne stignemo do tri zelene petarde u staklene flaše od kokakole u školskom dvorištu, mislim da smo OK ;-)

[Ovu poruku je menjao markom dana 11.09.2009. u 15:34 GMT+1]
[ zxstole @ 11.09.2009. 14:24 ] @
@Kosuth
"Onda smo koristili one stare ključeve sa rupom u osovini,to punili glavama šibica,žicom u pravcu rupe fiksirali "jekser"(to je bila udarna igla) i sad to sve fiksirali na jednu letvu,oko metar dužine(da bude što dalje od glave!),pa se onda time zvekne u tvrdu podlogu.....pa,čini mi se da intenzitet praska 'kratke devetke' nije bio u velikoj prednosti u odnosu na tu skalameriju."

Joj ja sam tako sve kljuceve od "kredenca" razvalio..
[ Shadowed @ 11.09.2009. 15:18 ] @
Citat:
Srđan Pavlović: 7,62 zrno? Gte to da stane u emgejca? :)

Ja sam imao neki sa shirokom cevi, tj. cev je bila nekih, sta znam 3cm i poslenja 1.5-2 su bila cak i dosta sira od zrna (sto je mozda i dobro, mogu misliti sta bi bilo da je pasovalo taman, mnogo jace bi izletelo).
[ Zeleni zub @ 11.09.2009. 22:30 ] @
Jooooj kakva tema !!!
Svaka cast !!!

(Budi uspomene... )
[ milanche @ 12.09.2009. 04:27 ] @
Citat:
Pa sve dok ne stignemo do tri zelene petarde u staklene flaše od kokakole u školskom dvorištu, mislim da smo OK ;-)

Ili do zelene petarde zabodene do pola u zemlju, zapaljena pa poklopljena praznom konzervom od mesnog nareska.
Sto pukne, ni po jada, vec sto konzerva stigne do cetvrtog sprata.
[ Sunjalo @ 12.09.2009. 10:55 ] @
Kad smo kod uspomena jel se seca neko chuvenih pushkica koje smo pravili sa parchetom "letve" i gumicama :p pa ispaljivali kukuruze ... to je bio dozivljaj :)
[ Nothingman @ 13.09.2009. 14:16 ] @
Mi smo to zvali "pushka na chepove" (jer smo ispaljivali pivske chepove a ne kukuruz).
Komad letve, na jednom kraju zakovana ona shiroka bela gumica, a na drugom kraju pricvrscena stipaljka. Nategnes gumu, ubacish chep od Jelen piva i pali :)
[ enes_k1 @ 14.09.2009. 10:10 ] @
Citat:
Sunjalo: Kad smo kod uspomena jel se seca neko chuvenih pushkica koje smo pravili sa parchetom "letve" i gumicama :p pa ispaljivali kukuruze ... to je bio dozivljaj :)

Hehe, tzv. "pasuljarke" :) U Kaludjerici smo "ratovali", klinci iz 2 ulice jedni protiv drugih... Danima :)
[ filip_caca @ 14.09.2009. 10:34 ] @
i bre kauboji,jos da ste imali sesire kakav bi to divlji zapad bio,sve dzon vejn do dzona vejna :)
nego dzaba ti vremena blagostanja kad ste imali metalne alacuge,imali nekog ovde iz vremena kad se igralo rata sa prackama i pasuljarama? vreme 96/99?
[ markom @ 14.09.2009. 10:44 ] @
Ja sam sve bio pod utiskom da su se tih godina deca igrala rata pravim oružjem :-/
[ Bojan.j. @ 16.01.2010. 00:40 ] @
Da ne zna neko gde ima da se kupe kapisle za engejca???
[ stil @ 16.01.2010. 05:01 ] @
Ja sam video da ih ima u Snajperu.
[ sonus70 @ 16.01.2010. 07:03 ] @
Te pištoljčiće je malo nas u Rumi imalo, ali je zato svako imao praćkicu od izolovane bakarne žice. Gumicu smo izvlačili iz lastiša, jednu onu nit, a municija nam je bila od žice u obliku slova U. I ratovali smo , nego šta. Uvek naebu oni malo naivniji. Mi u jednom jendeku, oni u drugom , svi drže zategnute praćkice i niko da proviri. Onda dreknem "Željo, zove te mama" i on naiva svaki put digne glavu "Gde je?". Šta ćeš, bosanac.U tom trenutku fasuje rafal naše ekipe , ni sad mi nije jasno kako ima oči čitave.
[ voodoosin @ 16.01.2010. 22:29 ] @
zakljucajte temu molim vas, ubi me nostalgija :-)

eh, da mi je da se vratim na samo pet minuta...
[ maliradojca @ 16.01.2010. 23:38 ] @
Citat:
voodoosin: zakljucajte temu molim vas, ubi me nostalgija :-)

eh, da mi je da se vratim na samo pet minuta...

+1