|
[ zeljkoprotic @ 13.09.2009. 00:31 ] @
[ Horvat @ 13.09.2009. 09:30 ] @
u srbiji je zakonom zabranjeno imati radar jammer
[ markom @ 13.09.2009. 09:59 ] @
Ovde se radi o ometaču lasera, što je malkice drugačije, zato što nema veze sa radio talasima... Da li je i to zabranjeno imati? To je manje više istokao da ti neko zabrani da imaš lampu ili ogledalo :-)
[ Joker @ 13.09.2009. 10:24 ] @
Da li u nekom zakonu pise da je zabranjeno imati/prodavati lampu i ogledalo ?
ZOBS
Član 29.
U vozilu se u saobraćaju na putu ne sme koristiti, niti nalaziti, uređaj, odnosno predmet, kojim se može otkrivati ili ometati rad uređaja za merenje brzine kretanja vozila.
Zabranjeno je stavljati u promet i reklamirati uređaje i predmete iz stava 1.
[ bakara @ 13.09.2009. 13:08 ] @
Citat: Joker:
ZOBS
Član 29.
U vozilu se u saobraćaju na putu ne sme koristiti, niti nalaziti, uređaj, odnosno predmet, kojim se može otkrivati ili ometati rad uređaja za merenje brzine kretanja vozila.
Zabranjeno je stavljati u promet i reklamirati uređaje i predmete iz stava 1.
Onda je jos interesantnije kako to da ova firma gore legalno uvozi i prodaje ove uredjaje, sto znaci da ima i sve ateste za iste...
[ vladd @ 13.09.2009. 14:49 ] @
Zakonom je zabranjeno ometati radar ili laser, ali nikakav problem za nadlezne u saobracajnoj policiji nije da se ovakve igracke prodaju, napravljene po "vojnoj tehnologiji SAD"
Ne mogu da ih zabrane posto sprave ne rade nista nezakonito, osim sto obmanjuju kupca
A to je deo zivota, marketing , nesto kao kap detergenta za hiljadu tanjira, ili neki model automobila koji obezbedjuje sigurnost u voznji
Poz
[ Horvat @ 13.09.2009. 17:11 ] @
naravno da ovo ne radi [laser jammer ?!? ,how yes no...]
ali da fiktivno i radi,tako nesto je zabranjeno posedovati,a joker je dao tacan clan zakona koji to nalaze
[ Challenger @ 13.09.2009. 17:24 ] @
Naravno da radi
[ Horvat @ 13.09.2009. 17:46 ] @
a sta radi?
[ markom @ 13.09.2009. 17:54 ] @
I ja bih isto rekao da je ometač lasera magla... Kad detektuje laser, već je odavno kasno da bilo šta po tom pitanju uradi.
Detektori su druga priča... mada i tu je za laser obično kasno.
[ Challenger @ 13.09.2009. 18:01 ] @
Upravo suprotno - jammer radi posao, dok je detektor neupotrebljiv kod lidar-a, vec je sve gotovo kad se oglasi...
@ zeljkoprotic: Za nase uslove (Srbija i okolina) ti je dovoljan Blinder, ako putujes po EU i sire, vijaj nesto skuplje (obicno je i bolje). I gledaj da ga dobro postave, to je mozda i najbitnije.
Btw. par review-a:
http://www.guysoflidar.com/july-2008/laser-jammer-test.html
http://www.jammertestgang.com/index_en.html
[ Horvat @ 13.09.2009. 18:35 ] @
@ch... ajd objasni kako radi "jammer lasera"
[ ventura @ 13.09.2009. 18:52 ] @
Jammer, odnosno ometač funkcioniše jako dobro protiv laserskih 'radara', ja ne znam koji imam na autu, ali znam samo da još uvek nisam imao situaciju gde je policajac mogao da mi izmeri brzinu, odnosno neki slepi ugao jammera... Koliko sam ja upoznat sa funkcionisanjem laserskih merača brzine, oni usmeravaju snop na objekat u pokretu nakon čega se snop odbija od objekat, i na osnovu tajminga određuje se tačna brzina kretanja objekta... Jammer ima funkciju da ometa laserski snop stvaranjem šuma, što u praksi vidim da poprilično uspešno i radi... Ometanje je uvek aktivno, a detekcija samog snopa služi samo da se vozaču da upozorenje da je snop uperen, i da smanji brzinu i isključi ometač kako bi policajac mogao uredno izmeriti brzinu :)
[ vladd @ 13.09.2009. 20:46 ] @
Citat: ventura: ...oni usmeravaju snop na objekat u pokretu nakon čega se snop odbija od objekat, i na osnovu tajminga određuje se tačna brzina kretanja objekta...
Ovo je potpuno tacno, gotovo sematski prikaz funkcionisanja. Znaci da postoje pocetne informacije.
Citat: ventura:... Jammer ima funkciju da ometa laserski snop stvaranjem šuma, što u praksi vidim da poprilično uspešno i radi... Ometanje je uvek aktivno, a detekcija samog snopa služi samo da se vozaču da upozorenje da je snop uperen, i da smanji brzinu i isključi ometač kako bi policajac mogao uredno izmeriti brzinu
Eee, onda nastaju fraze
Kakvog suma, vremenskog ili optickog.
Vremenski sum cemo ostaviti za UMZ, idemo na opticki.
Znaci, sa proizvoljno izabrane tacke, koju je policijski sluzbenik odredio za "metu", sledi emisija kodiranog(pulsnog, pa jos u pravilnim vremenskim razmacima) signala, koji zbunjuje laser. Ili jos gore, "radi stalno" , i iskljucuje se samo kada se uspori...nije nego
A jammer je opremljen za nekoliko desetina W snaznim laserom, koji zabljesne prijemnik na daljini nekoliko desetina-do par stotina metara, u velikom uglu, pa zapljuskuje lasere u velikom delu horizonta
To je moguca varijanta, ali ne za 300€, nedostaju bar tri-cetiri nule
Jedino sto "radi" je detektor, ili maskiranje nereflektivnim bojama povrsine na vozilu(ali je to u dramaticnom sukobu sa mentalitetom "sjaja"), proizvodnje "stelt" vozila, i tada je verovatoca merenja smanjena.
Pitam se samo, sta ako se brzina meri u "odlasku" , postoji jammer i za pozadi .
Indikator laserskog osvetljaja, pod uslovom da je korektno uradjen, moze solidno da funkcionise, ali i tu se blago postavlja pitanje cene..
Poz
[ Ivan Dimkovic @ 13.09.2009. 21:21 ] @
Ne znam koje detektore brzine koristi murija u Srbiji ali noviji detektori su digitalni i imaju poprilicno dobru korekciju gresaka i rade na spread-spectrum principu (mislim na radare ne na laserske "puske" :)
Sto se laserskih (LIDAR) uredjaja tice - i ja bih bio vrlo zacudjen ako su "detektori" vrlo uspesni, za pocetak jer je laserski snop izuzetno fokusiran - i pandur obicno gadja van soferke tako da od detekcije cesto nema nista.
[ ventura @ 14.09.2009. 04:31 ] @
Citat: vladd:
To je moguca varijanta, ali ne za 300€, nedostaju bar tri-cetiri nule:D
Ne znam koliko nula nedostaje, ali za ovih 2 godine koliko imam jamer, dešava mi se da vozim 100kmh, policajac krene da me snima, meni pišti u kabini, ja lagano spustim na 40kmh bez naglog kočenja, ugasim jammer da me policajac izmeri, i sasvim lepo prođem pored njega... I tako jedno 30-40 puta od kako sam instalirao jammer... A da ne napominjem kako su me pre toga lepo i precizno hvatali...
Inače Hrvati imaju 'radare' koji detektuju jammer, pa ga ne mogu koristiti u HR.. Ali ni on ne može da detektuje brzinu, već ispiše "013 - Jammed" na ekranu umesto brzine, i onda mora da se pogađaš sa policajcem kolko košta njegov ručak ako nećeš da platiš oko 2000 evra kazni...
Citat: vladd:
Pitam se samo, sta ako se brzina meri u "odlasku":), postoji jammer i za pozadi:).
Meni kad su instalirali ponudili su i da stave pozadi, ali ona jedna 'kutijica' košta 160 evra, a trebaju dva komada... Tako da ako bude bilo potrebe, staviću i pozadi...
[ Joker @ 14.09.2009. 08:51 ] @
Zasto niko nece da pogleda link koji je postavio Challenger ? Da ga ponovim http://www.jammertestgang.com/index_en.html
Ljudi su testirali i napisali rezultate, dzaba mi ovde pisemo sta bi bilo kad bi bilo
[ Horvat @ 14.09.2009. 11:35 ] @
joker,ja bas i ne verujem tom testu,jer mi deluje sponzorisano [ima direkt linkove za prodaju tih uredjaja] [ups,mislio sam na drugi link]
a drugo,laser izuzetno velikom brzinom radi [teoretski] i dovoljno mu je bilo koja reflektivna povrsina,a da bi ovaj jammer radio,trebalo bi da bude upereno direkt u njega,ne? u suprotnom,kako on "vidi" [jammer] da je uopste i uperen laser u njega,pa jos i pravi "sum" dovoljno brzo da radar ne uspe da ocita brzinu
[a i ovo je tehnicki forum,pa sam ja ,a verujem i jos neki ovde,radoznao na kom principu ovo uopste radi,okje sumove,kako,proizvodi...]
[ Challenger @ 14.09.2009. 15:42 ] @
Nije to neka religija pa da se veruje/ne veruje u gluposti, kao sto nije ni planetarni modulator da bi bila misterija kako funkcionise...
Vec je ventura napisao sta i kako radi, evo ja cu ostaviti i par linkova
http://auto.howstuffworks.com/radar-detector4.htm
http://www.1stradardetectors.c...01/How_Laser_Jammers_Work.html
http://www.laserjammertests.com/
i, kome ni to nije dovoljno - http://www.google.com/ (ili nek' kupi jammer pa sam testira)
[ tomasd @ 14.09.2009. 16:09 ] @
Super, divno! I za tebe i za Venturu a i ostale. A onda će oni nesrećnici da plaćaju dva tehnička pregleda jer urožavaju saobraćaj.
[ Challenger @ 14.09.2009. 20:42 ] @
^ A? Ti mora da si promasio temu...
[ zunomiljan1 @ 15.09.2009. 19:46 ] @
Mislim da jammer radi konstantno, tako da on ne ceka da detektuje laser od policajca, vec eventualno naknadno utvrdi da te "upucavaju"
[ marko37 @ 15.09.2009. 22:30 ] @
Laserski snop uvek ima "rasipanje" i ne može se idealno fokusirati u tačku. A sam LIDAR ne detektuje trenutno, već posle određenog vremena, pa se ima i za reagovanje.
[ McKracken @ 26.09.2009. 21:42 ] @
I meni jammer fantasticno radi vec godinu dana, a nije da nisu probali da me snime :D
[ zeljkoprotic @ 27.09.2009. 01:22 ] @
Koji imas M-25 ili neki drugi?
Nude mi neki neke bezimene tajvance za 150e i kazu da rade provereno na njihovim kolima al ne znam kakvi su pa me strah, a opet znam da se svi oni i M25 i ostali prave u Kini, i video sam uzivo M25 ne montiran, kutijica je original kineska...
[Ovu poruku je menjao bakara dana 02.10.2009. u 21:54 GMT+1]
[ micky @ 02.10.2009. 08:07 ] @
E ovo je prava tema :)
1. Imam COBRA detektor i 100% uspesno detektuje laser*(LIDAR) kod nas najvise panduri koriste PROLASE*3 .
2. Vozio sam i automobil sa jammer-om lasera (LIDAR) isto po Srbiji.100% uspesno prosao pandure uvek :)
E sada tu izmedju ove dve stavke postoji velika razlika.Detektor je 100% detektovao laser* i uspevao sam u dosta slucajeva da se izvucem skroz znaci prodjem patrolu a detektovao sam da su me gadjali,ali desavalo se i da vozim npr 100 a ogranicenje je 60 i naravno pri kocenju ne uspem da smanjim dovoljno brzinu pa me njihov pistolj detektuje na 70 npr ili 75 i to mi odgovara posto vam ne oduzimaju dozvolu vec platim kaznu.Sto se tice rasipanja ne rasipanja laserskog zraka.Zrak se rasipa na odredjonoj daljini zato i detektor ga uspesno hvata ,cak i kad npr prodjete patrolu a ona gadja auto koji vama ide u susret a vi se zadestite pored tog auta.E sad meni je licno najprakticniji detektor u nocnim uslovima voznje,posto panduri vole sa vecih udaljenosti da gadjaju farove :)
to je to sto se tice za detektor e sada da predjem na jammer.
Nemam pojma koja je marka jammera u pitanju alivrsi posao.Vozim autic pocne da pisti da me gadjaju ,spustam brzinu sa npr 90 na 60 gasim jammer prolazim patrolu.To je pravilo koga se uvek mora pridrzavati.U slucaju da se ostavi jammer aktivan provalice i panduri da nesto debelo nije u redu pa ce vas zaustaviti u svakom slucaju :) nisu ni oni bas toliko gl...
E sada postoji jammer sa samo 2 sonde napred i to je ok resenje ali je bolje kad ima i trecu nazad za slucaj da vas gadjaju otpozadi :)
mogu da kazem slobodno da je 99% uspesan u praksi kod nas.
Zakonska regulativa ,da se drzimo novog zakona od Decembra a on kaze da ce biti zabranjeno posedovanje i koriscenje i jammera i detektora kao i njihova prodaja i reklamiranje.
p.s. Zaboravih za nosha pandurske pistolje ,to su oni stari sa doplerovim radarom :) eeee kod njih detektor voli da slaze npr naletite na pumpu ili neki predajnik ,hoce detektor da pisti bezveze ali vremenom naucite kada lazira :)
p.p.s e da zaboravih da kazem kad detektor detektuje lidar znaci istog trenutka treba nagaziti kocnicu sto je veoma opasno ako je neko IZA vas...
eto toliko od mene :) pozdrav svima
[ ventura @ 02.10.2009. 08:38 ] @
Citat: micky:
p.p.s e da zaboravih da kazem kad detektor detektuje lidar znaci istog trenutka treba nagaziti kocnicu sto je veoma opasno ako je neko IZA vas...
Pa prva stvar koju ti kažu kad kupiš jammer je da kad čuješ da te snimaju da ne legneš na kočnicu kao debil, jer em može neko da se zakuca otpozadi, a i velika je verovatnoća da će policajac primetiti da si ti naglo nalegao na kočnicu i zbog toga te zaustaviti (ovo se meni desilo u Makedoniji, doduše ne sa jammerom, već sam jednostavno ugledao pandure iza krivine, legao na kočnicu, a oni nisu ni gledali na moju stranu, već kad su me čuli okrenuli se i zaustavili me...)...
Dakle, voziš koliko voziš, kad vidiš da te snimaju lagano usporiš (naravno ne da usporavaš 20 sekundi, ali 3-4-5 sekundi je ok), gasiš jammer, policajac očitava tvoju brzinu, i ti nastavljaš svojim putem..
[ Zarko Silic @ 02.10.2009. 10:38 ] @
Citat: micky:U slucaju da se ostavi jammer aktivan provalice i panduri da nesto debelo nije u redu pa ce vas zaustaviti u svakom slucaju :) nisu ni oni bas toliko gl...
Tesko ces se izvuci ako te posmatra pametan policajac kojih je sve vise na drumovima i koji ce lako zakljuciti da posedujes nekakvo sr*nje za ometanje. Lako se primeti i da kocis i da usporavas. Danju se vidi jasno, a nocu jos jasnije.
Prolazis li kojim slucalem kroz Temerin, budi spreman na vanredni tehnicki pregled, a posle znas sta sledi....
Verujem da ni druga mesta nisu "bezbedna" po pitanju laziranja.
Za cenu tih varalica mozes platiti mnogo kazni. Naravno, ako bas ne preterujes sa brzinom.
[ micky @ 02.10.2009. 10:48 ] @
Hmmm.... po novom zakonu moguce da ce poslati na tehnicki . To si u pravu... ali ima jedna stvar koja me JAKO nervira... policiju boleeeeeeeeeee ona stvar kao i sudstvo... u opste im dokazi ne trebaju da te osude da li si vozio brzo ili nisi da li si imao svedoka sa sobom ....to su go****** najveci.
Nemam nista protiv ,slikaj me pokazi sliku i ok.aliiiiiiiiiiii da pandur tvrdi na osnovu rucnog radara da sam ja vozio ili nisaaaaaaaaaaaaaaaaam... i na kraju sudija posle par zalbi ovoga onoga potvrdi pandurski zapisnik na osnovu nikakvih cinjenica ni dokaza... e to mi ide na k....
izvinjavam se iznervirao sam se :)
A da ,Zare poslednjih 5 6 godina... nikad posumnjali nisu... samo su par puta pokusali da smuvaju kao da su me gadjali a ja znam da nisu vec lepo opale vozilo iz druge trake itd.....
[ micky @ 02.10.2009. 10:57 ] @
Citat: ventura: Pa prva stvar koju ti kažu kad kupiš jammer je da kad čuješ da te snimaju da ne legneš na kočnicu kao debil, jer em može neko da se zakuca otpozadi, a i velika je verovatnoća da će policajac primetiti da si ti naglo nalegao na kočnicu i zbog toga te zaustaviti (ovo se meni desilo u Makedoniji, doduše ne sa jammerom, već sam jednostavno ugledao pandure iza krivine, legao na kočnicu, a oni nisu ni gledali na moju stranu, već kad su me čuli okrenuli se i zaustavili me...)...
Dakle, voziš koliko voziš, kad vidiš da te snimaju lagano usporiš (naravno ne da usporavaš 20 sekundi, ali 3-4-5 sekundi je ok), gasiš jammer, policajac očitava tvoju brzinu, i ti nastavljaš svojim putem..
Ne kapiram samo o kakvoj vrsti kocenja pricamo? naglo ali bez skripa guma ili sa skripom guma i oblakom plavim ?
Nikada me nisu cimali za smanjenje brzine bez obzira sto gledaju ili ne? to pitanje nikad niko nije postavio...samo mi pokaze vozili ste toliko i toliko...
Jos nesto da se razumemo ne pricam ja ovde o divljanju tipa ogranicenje 60 vozite 190.... vec ogranicenje 60 a moze normalno da se vozio 80 90 100... bez ugrozavanja bilo koga...
kao sto je na vecin puteva kod nas...
[ ventura @ 02.10.2009. 11:00 ] @
Citat: zarsilic: Tesko ces se izvuci ako te posmatra pametan policajac kojih je sve vise na drumovima i koji ce lako zakljuciti da posedujes nekakvo sr*nje za ometanje. Lako se primeti i da kocis i da usporavas. Danju se vidi jasno, a nocu jos jasnije.
Jako je teško policajcu da te provali da imaš jammer... Meni je poznanik, inače saobraćajni policajac pričao da je mnogo teže 'snimiti' crne automobile od recimo srebrnih, i da oni uglavnom ciljaju u tablice i farove (ili ako u CD na šoferšajbni ako isti visi, jer se pokazao kao odličan reflektor), kaže da ona starija auta kojima se uvlače farovi, ako je registracija prljava ili je nema, njih je faktički nemoguće snimiti... A i kad je sve regularno, uopšte nije lako izmeriti brzinu lidarom, a i oni očekuju da svako ko ih ugleda ukoči, tako da to nije nešto preterano sumnjivo..
Citat: zarsilic:
Za cenu tih varalica mozes platiti mnogo kazni. Naravno, ako bas ne preterujes sa brzinom.
Nije problem koliko kazni možeš platiti, problem je što ćeš tu i tamo naleteti na nekog poštenog, ili bolje reći nekoga ko treba da ispuni kvotu pa ti napiše prijavu... Jedna-dve prijave, par podmazivanja i eto ti cena jammera... Normalno, to se ne isplati za nekoga ko koristi auto da ode nedeljom do pijace i godišnje pređe 10-15 hiljada kilometara, ali ko prelazi 50 hiljada godišnje, pri čemu je dosta na autoputu/magistralnim putevima, jammer se isplati u roku od 6-12 meseci...
P.S. Pre neki dan sam video policiju sa radarom da zaustavljaju na autoputu kod Rume, tako da su opet počeli sa time, verovatno su presretače pokupili presednici mesnih zajednica za službena auta...
[ micky @ 02.10.2009. 11:27 ] @
Da da i ja sam ih video pre neki dan na autoputu nish -bg dve patrole sa radarom na stativu slikaju i igraju se.Izgleda da cim su otisli stranci sad mogu da se igraju sa nama...
[ Ivan Dimkovic @ 02.10.2009. 11:46 ] @
Ono sto moze biti zeznuto kod radar jammer-a je ako ih murija detektuje (na tehnicki nacin ili zaustavljanjem) - ne znam kako je u Srbiji ali verovatno za novim zakonom za to ima da se fasuju kazneni poeni. Ovde gde zivim se za to fasuje 4 poena (sa 18 se gubi dozvola permanentno)
Ajde ako imas GPS sa lokacijama fiksnih i mobilnih ne mogu da te zaustave i trkeljisu, niti im se isplati da to rade. Ali ako imas aktivni jammer, to je vec gadnija stvar.
[ zoomtronic @ 02.10.2009. 12:09 ] @
Naravno da jammeri rade, tj. vrše funkciju za koju su namenjeni, ja sam ih instalirao par komada, za sada
kod nas mogu da se nabave po ceni od oko 110e
[ Zarko Silic @ 02.10.2009. 18:08 ] @
Jammer se moze detektovati za manje od 5 sekundi sa sigurnoscu od 99,9% da se u markiranom vozilu nalazi.
Pitanje je samo da li to neko zeli da uradi.
Dok se tako nesto tolerise, vlasnici jammera su na konju.
[ zex24 @ 03.10.2009. 05:28 ] @
Ako nekoga zanima, na stranici http://prezentacije.mup.sr.gov.yu/usp/index.html ima (malo niže) link "raspored radarskih patrola", i tu se može naći spisak svih radarskih patrola milicije za sledeći dan, sa tačnim od-do vremenom i lokacijom.
[ micky @ 03.10.2009. 19:18 ] @
E Zex svaka ti cast za ovo :) samo jos da je tacno i da se redovno azurira :) provericemo hehhe
[ zeljkoprotic @ 05.10.2009. 22:15 ] @
Dan pošto sam prvi put čuo i video jammer, u Makedoniji, na auto putu, oko 7h ujutro, ja spavam, a ženče dalo gas.
Elem, sreća da je bila ona pa je pustili uz osmeh, da sam ja vozio, istresli bi me iz gaća... bilo je 150 a dozvoljenih 120.
A što se tiče tehničkih pregleda, sama elektronika je kutijica koju možete staviti u džep i u koju idu s jedne strane 2 ili 4 džeka od sondi a s druge mislim 2 džeka od napajanja, sve možeš raskopčati za 10 sec, ako ga budem postavljao tako ću i raditi, negde ispod table, na dohvat ruke za nedaj bože. A za sonde uvek možete da kažete, ako su polovna kola, da nemate pojma šta je to, pošto su i onako slabo uočljive.
M47 je verzija koja ide sa 4 sonde i zvanično je parking senzor, pošto ima dve sonde nazad. Mislim, zaista i radi i kao parking senzor ali je očajno skup, može da se update-uje softwer sa net-a....
A novi laseri detektuju neke jammere tako što ispišu radar jamming, a neki i ispišu koji je model jammera u pitanju, ali to je samo za preko granice (na dalji zapad). Zato sad ima update softwera, počela je trka proizvođača lasera i proizvođača jammer-a.
Sve u svemu, mi plaćamo, ili muriji ili gde već kupiš jammer, detektor i sl.
A kad bi nam putevi bili široki, širi jedno 2 puta, nesreća bi bilo manje, jedno 5 puta... ali to je za neku drugu temu.
Hvala za link, izgleda da ga ažuriraju svakodnevno.
[ invisible_bgd @ 21.05.2010. 11:26 ] @
Citat: zarsilic: Jammer se moze detektovati za manje od 5 sekundi sa sigurnoscu od 99,9% da se u markiranom vozilu nalazi.
Pitanje je samo da li to neko zeli da uradi.
Dok se tako nesto tolerise, vlasnici jammera su na konju.
Ovo je netacno !
Zna se vrlo dobro da se kod nas koriste "PRO LASER III" radari (LIDAR-i) i da isti nemaju nikakvu mogucnost, niti funkciju da detektuju takozvani JAM CODE, u prevodu: da utvrde prilikom merenja da li ih ometa JAMMER.
U Srbiji se jos koristi i Fama koji u svom sastavu ima isti taj "PROLASER III" LIDAR koji ima dodatak - kameru koja snima (dokumentuje) proces merenja.
Mnogi unose zabunu kako je "Fama" uredjaj koji pomocu kamere meri brzinu. Brzinu meri isti taj uredjaj (LIDAR) - PRO LASER III, koji je u sastavu FAMA-e, i koji je inace neverovatno lak za ometanje, za razliku od drugih boljih LIDARA (Stalker, Ultralyte, itd.)
http://www.guysoflidar.com/jam-codes.html - ovde su podaci o mogucnostima LIDAR-a (koji otkrivaju jammer-e, a koji ih ne mogu otkriti)
[ bora61 @ 21.05.2010. 13:15 ] @
Samo da uzmem peskir, jer znam sta sledi.
Najbolji radar detektor je postovanje ogranicenje brzine. Mislite da je neko lud sto je propisao ogranicenje
brzine na nekoj deonici/gradu. Jeste i sam vozim brzo gde mogu , ali opet u granicama gde mogu da reagujem.
Dovljoljna mi je pomisao da ne mogu da platim kaznu od nekoliko desetina hiljada dinara, radi trenutnog hira.
A saobracajna policija samo radi svoj posao, koji im je drzava odredila.
[ pisac @ 21.05.2010. 14:25 ] @
Jes malo stara (razvučena) tema, ali da prokomentarišem:
Citat: micky: vec ogranicenje 60 a moze normalno da se vozio 80 90 100... bez ugrozavanja bilo koga...
Dečko, ti si u velikoj zabludi
Kada kažem zabludi, mislim na onaj zadnji deo rečenice: bez ugrozavanja bilo koga
Kada na običnom putu gde je propisano 60 (ili nedaj-bože 50) voziš 100, ti ugrožavaš mnogo ljudi, a medju njima su i recimo: vozila koja izlaze iz sporednih ulica i koja imaju ograničen pregled glavnog puta, i zbog čijeg je uključenja možda upravo i postavljeno ograničenje 60km/h. Zatim pešake koji bi možda da pređu put. Pa zatim vozila iz suprotnog smera koja bi možda htela da preteknu nekog a ti im iznenada ulećeš u vidno polje neočekivanom brzinom iza (udaljene) krivine, itd...
Sad, da ne filozofiramo mnogo, umem i ja da vozim 100 tamo gde je ograničenje 60, ali nikada mi nije pala napamet tvoja gore navedena tvrdnja
[ pisac @ 21.05.2010. 16:21 ] @
Zanimljivo mi ovo što sam našao na nekom od linkova, o jednom određenom modelu džemera:
Citat: It's NOT eyesafe and produces jam codes on lidar guns. *This diffuser is no longer manufactured, but it's truly the king of jammers. It will jam everything and I mean everything.
I sad neko koristi to čudo i potencijalno oštećuje vid ostalih vozača (koji o tome nemaju pojma), a sve to da bi izbegao plaćanje kazne i mogao da vozi brže nego što je bezbedno?
A onda na tom sajtu sledi poražavajuća rečenica: Citat: If you find this jammer buy it!
Jel ovaj svet toliko bolestan, ili šta?
[ Zarko Silic @ 21.05.2010. 17:23 ] @
Upravo tako.
Zakonodavac treba ovakve i slicne stvari da izjednaci sa dilovanjem droge.
Kao sto sam rekao u prethodnom postu jamere je lako i jednostavno otkriti, samo ako se to zeli. Uredjaji koji to mogu da obave nisu, ili tacnije ne moraju da budu samo radari za merenje brzine. To sto radari u Srbiju trenutno nemaju ovu opciju ne znaci da je sutradan ne mogu imati i ko je uopste spominjao Srbiju i "srpske" radare? Problem je daleko sire prirode.
Dimkovic je nesto pisao o kaznama u Nemackoj za koriscenje ovakvih naprava.
[ su27killeryu @ 22.05.2010. 16:13 ] @
Onaj majmun sto je ispred skupstine vozio onako u pijanom stanju je vise ugrozio bezbjednost ostalih vozaca za tih par minuta nego neko ko 10 godina vozi do 50 km/h vise od ogranicenja na otvorenom putu (tamo gdje je to bezbjedno). Cinjenica. Da dzemeri ostecuju vid bili bi zabranjeni za prodaju i slali bi one koji to koriste u zatvor u mnogim drzavama u kojima jesu dozvoljeni cak i za koriscenje a ne samo za kupovinu. Inace evo kolega sa ESa tu ima dzemere za 130-140 eura sto je vise nego pristojna cifra ako ne zelis da te nadrndani panduri maltretiraju i prave budalom nakon sto iskoce iza znaka 20 zbog radova na putu kojih odavno nema a ti vozis citavih 50. Kad drzavna pratnja pocne da se ponasa po propisima ponasacu se i ja.
[ Zarko Silic @ 22.05.2010. 16:40 ] @
U kojim je to drzavama dozvoljeno koriscenje dzamera?
Bilo bi zanimljivo saznati.
[ Ivan Dimkovic @ 22.05.2010. 16:49 ] @
Ni jedan jammer koji ostecuje vid nije legalan za prodaju, bar ne u normalnim zemljama. Takva vrsta opreme je strogo zabranjena za prodaju kao roba siroke potrosnje, bas kao i jaki laseri npr.
U nekim zemljama je prodaja "bezbednih" dzemera (kao i radar detektora) dozvoljena ali upotreba nije.
U nekim zemljama je dozvoljena upotreba radar detektora, kao i prodaja.
U vecini zemalja, pak, nije dozvoljena ni prodaja kao ni upotreba bilo cega od ovoga gore.
NI U JEDNOJ iole civilizovanoj nije dozvoljeno koriscenje bilo kakvog ometaca policijske opreme - u sta spadaju i jammeri. Negde se dozvoljava upotreba detektora (USA, samo za putnicke automobile - i to ne svuda) i to je sve.
Naravno, policija ima vise nacina da otkrije jammer - stavise, modernija oprema lepo i napise da je "jam-ovana" sto obicno zna da motivise panduraciju da dojave kolegama da doticni auto zaustave i nadju/uniste jammer.
Ne bih nikome savetovao nista vise od dobro izolovanog detektora eventualno - sve ostalo je bukvalno guranje prsta u oci policiji i bukvalno "trazi" da vas kazne.
[ frenkijevac1 @ 28.05.2010. 22:41 ] @
Jel neko cuo da je iko provaljen prilikom ometanja radara? Poslat na vandredni tehnicki i sl.?
Jel zna neko nekog pandura saobracajca, koji moze da isprica iskustva?
Koja je kazna po novom zakonu za ometanje?
Da li ti na vandrednom tehnickom skidaju branik? Proveravaju instalacije? Vrse vestacenje elektronskih elemenata pod haubom?
Skidaju svaku sumnjivu crnu kutiju i pregledaju?
Mislim da su ovo kljucna pitanja posle kojih neko moze da se odluci da li da ugradi jammer, ili ne. (naravno ako uopste ima nameru)
Posto ovde ima i stranaca, koja je kazna preko, ako te uhvate?
Kakve veze ima da li ostecuje vid, ne gleda onaj ko vozi u njega )
ps. zakonodavac bi trebao da bude malo manje korumpirana lopina, pa bi onda mozda i imao pravo da donosi/primenjue zakon.
[ ventura @ 28.05.2010. 22:51 ] @
Citat: frenkijevac1: Jel neko cuo da je iko provaljen prilikom ometanja radara? Poslat na vandredni tehnicki i sl.?
Mene su uhvatili u Hrvatskoj... Na displeju radara lepo piše "Err13:Jammed", regularno bi me koštalo sve oko 2000 evra (kazne + tehnički + oduzimanje uređaja) ali sam se provukao sa 50 evra..
[ Ivan Dimkovic @ 28.05.2010. 22:55 ] @
U Nemackoj je kazna 4 poena u dozvoli + 75 EUR kazne :)
Aktivnih kontrola nema (za sad - i ne racunam jammer-e vec samo detektore) mada, kao sto rekoh, polako prelaze na tehniku koja jos nije podrzana od strane modernih detektora.
[ frenkijevac1 @ 28.05.2010. 23:07 ] @
ventura:
to su ti panduri rekli da ce toliko da kosta, da bi ti uzeli sto vise :)
Kako mozes da znas da je stvarno tako?
Oni na tehnickom to ne mogu da utvrde, jedino da ti oduzmu auto, pa da ga "u zici" rastave skroz i onda nadju jammere. Kao kad traze drogu i sl.
Neverujem da ce zbog jammera tako neko da se njaka, pogotovo ako nije 100 posto siguran.
Al ajde i da im verujemo, to je tako u rvatskoj, a kako je kod nas??
Ja kontam da i ovde lepo kad das koji dinar mozes da se provuces :) bar ne mogu da znaju tacnu brzinu kojim si isao :)
jedna crvena i vozi. koji pandur moze da odoli jednoj crvenoj :)
Da te uhvati sa 50+ kmh ode na robiju momentalno, ovako nista nije, video nista nije cuo :)
Lepo bi bilo kad bi culi i pandursku stranu i njihova iskustva, al jbga ne znaju komp da upale :)
A ovih 75 eura kazne u nemackoj je smesno, pa toliko je kod nas kazna za pojas i nepropisno parkiranje :)
Kako god, nije ni bitno.. ko ima kinte boli ga za kazne, a ko nema boli ga zbog kazni :)
uzivajte momci. poz
[ Ivan Dimkovic @ 28.05.2010. 23:16 ] @
Jammer / detektor se izuzetno lako pronalaze, ne treba biti genije da se pronadju, jer moraju da imaju senzore na prednjem delu auta, a svako sa malo kompentencije moze razlikovati radar detektor od parktronic senzora, ili fabrickog radara za detekciju odstojanja.
Kad smo vec kod toga, ja sam razmisljao nesto, posto luksuzniji automobili imaju vec radarski sistem (tipa DISTRONIC u Mercedesu) - idealan uredjaj bi bio takav da izgleda isto kao fabricki radarski sistem (recimo, kod Mercedesa je cesto ugrdjen u "zvezdu" u slucaju kupe modela) - samo sto bi radio na vecem opsegu frekvencija.
Takav sistem bi bio jako tesko prepoznatljiv, posto bi izgledao kao fabricka opcija koja sluzi za nesto sasvim drugo :)
[ pisac @ 29.05.2010. 00:25 ] @
Citat: frenkijevac1:ps. zakonodavac bi trebao da bude malo manje korumpirana lopina, pa bi onda mozda i imao pravo da donosi/primenjue zakon.
Zakonodavac ima pravo da donosi/primenjuje zakone, a to pravo sam mu dao ja kao građanin koji nije korumpirana lopina.
[ ventura @ 29.05.2010. 22:17 ] @
Citat: frenkijevac1: ventura:
to su ti panduri rekli da ce toliko da kosta, da bi ti uzeli sto vise :)
Kako mozes da znas da je stvarno tako?
Oni na tehnickom to ne mogu da utvrde, jedino da ti oduzmu auto, pa da ga "u zici" rastave skroz i onda nadju jammere. Kao kad traze drogu i sl.
Neverujem da ce zbog jammera tako neko da se njaka, pogotovo ako nije 100 posto siguran.
Pa kad pandur hoće da ti uzme lovu, onda prvo uzme da ti pokazuje knjižicu sa zakonom u kojoj pišu iznosi kazni... Kad hoće da ti napiše kaznu, on ti samo napiše kaznu bez da ti pokazuje išta...
U mom slučaju je tu nekoliko prekršaja... Kazna za maksimalno prekoračenje (nije mogao da me izmeri pa se smatra da sam maksimalno prekoračio brzinu), kazna za ometanje službenog lica, kazna za posedovanje neovlašćenog uređaja, vanredni tehnički, sudski troškovi, i oduzimanje uređaja... Sve to sabereš i izađe na negde 1500evra kazna (10,000 kuna) + 500 što su ti oduzeli jammer...
[ Zarko Silic @ 29.05.2010. 23:06 ] @
plus pokusaj podmicivanja.
(za strance nije strasno, ali za domace ume da bude bolno.)
[ ventura @ 30.05.2010. 11:55 ] @
Citat: zarsilic: plus pokusaj podmicivanja.
(za strance nije strasno, ali za domace ume da bude bolno.)
Samo ako pokušaj ne uspe :)
[ Foki @ 26.05.2012. 21:03 ] @
Ajde da pokrenem temu ponovo.
Da li neko zna kolika je kazna predvidjena po novom zakonu u slucaju koriscenje uredjaja za ometanje radara? Da li se radi o prekrsajnom ili o krivicnom delu?
Gledao sam razne uredjaje na netu i ucinio mi se Laser Interceptor kao najblizi izbor. Medjutim, video sam i komentare koji pominju prestanak njihovog rada pa se plasim za nemogucnost update-a.
Po vasem misljenju - koji jammer je za preporuku za nase podrucje? Pre svega me zanimaju iskustva.
[ jnk @ 26.05.2012. 21:29 ] @
Citat:
ZOBS:
Član 29.
U vozilu se u saobraćaju na putu ne sme koristiti, niti nalaziti, uređaj
odnosno sredstvo, kojim se može otkrivati ili ometati rad uređaja za merenje
brzine kretanja vozila, odnosno drugih uređaja namenjenih za otkrivanje i
dokumentovanje prekršaja.
Zabranjeno je stavljati u promet i reklamirati uređaje i predmete iz
stava 1. ovog člana.
Kazna za onog koga uhvate u koriscenju od 15k do 30k dinara, 6 poena i 3 meseca oduzimanje. Kazna za posedovanje 5 do 20k dinara i 3 poena. E sad ne znam ako te uhvate u koriscenju da li ti saberu i ove kazne za posedovanje.
Citat:
Član 331.
Novčanom kaznom u iznosu od 15.000 do 30.000 dinara ili kaznom
zatvora u trajanju do 30 dana kazniće se za prekršaj lice koje postupi
suprotno odredbama iz sledećih članova ovog zakona:
1) člana 29. stav 1, ako se uređaj koristi,
Citat:
Član 332.
Novčanom kaznom u iznosu od 6.000 do 20.000 dinara kazniće se za
prekršaj lice koje postupi suprotno odredbama iz sledećih članova ovog
zakona:
4) člana 29. stav 1. ako se uređaj nalazi u vozilu,
Citat:
Član 335.
Za povrede odredbi iz sledećih članova ovog zakona izriču se
kumulativno i kazneni poeni:
3) člana 29. stav 1. - 3 kaznena poena ako se uređaj nalazi u vozilu,
4) člana 29. stav 1. - 6 kaznenih poena ako se uređaj koristi,
Citat:
Član 338.
Zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom izriče se
kumulativno vozaču za povrede odredbi iz sledećih članova ovog zakona:
1) člana 29. stav 1. - u trajanju od najmanje tri meseca ako se uređaj
koristi,
[ Foki @ 26.05.2012. 23:37 ] @
Hvala na brzom odgovoru.
Koriscenje podrazumeva posedovanje ali lepo kaze: "Za povrede odredbi iz sledećih članova ovog zakona izriču se
kumulativno i kazneni poeni..."
I koji uredjaj preporucujete?
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|