[ R A V E N @ 08.10.2009. 16:23 ] @
Đakovački programer: S mojim softverom mogu ‘probiti’ bilo koji mobitel Đakovački programer Dalibor Vlaho izradio je softver za upad u mobilne uređaje Dalibor Vlaho kaže da preko računala manipulira bilo kojim mobitelom kao da ga drži u ruci. Ima pristup svim podacima u njemu, porukama i fotografijama, a može uspostaviti vezu i s bilo kojim drugim brojem ĐAKOVO - Mladi đakovački informatičar Dalibor Vlaho dizajnirao je vlastiti softver kojim na maloj udaljenosti može ući u bilo koji mobilni telefon i manipulirati njegovim cjelokupnim sadržajem te ga čak koristiti i za telefoniranje na račun vlasnika. Bluetooth veza Premda je taj 23-godišnji programer Odjela web studija Škole stranih jezika Memorija svjestan da njegovo otkriće nije za široku primjenu jer bi moglo štetiti privatnosti korisnika mobitela, ipak smatra da bi proizvođače mobilnih uređaja mogao navesti na značajniji razvoj zaštite samih mobitela, ali naći primjenu i u daljnjem razvoju mobilnih softvera. Naime, uz pomoć toga programa mladić se računalom spaja s mobilnim telefonom preko bluetooth veze. - Preko računala vašim mobitelom manipuliram kao da ga držim u ruci. Imam pristup svim podacima u njemu, porukama, fotografijama, a mogu uspostaviti vezu i s bilo kojim drugim brojem - tvrdi Vlaho i dodaje da cijeli postupak nije jednostavan jer uz njegov softver koristi još jedan komercijalni softver za analizu bluetooth protokola. Sve u stvari počinje u trenutku kada se dva mobilna uređaja pokušavaju spojiti bluetooth vezom za prijenos informacija. Uspješno testiranje - U trenutku spajanja mobilnih uređaja stvara se tzv. sigurna veza koju u prvom pokušaju razbijamo, zbog čega mobitel daje poruku da je korisnik zaboravio link key. Dolazi do resetiranja veze i drugog pokušaja, pri čemu se mojim programom na mobitel uključuje računalo predefiniranim ključem i automatski spaja s uređajem - pojašnjava mladić, napominjući da je u suradnji sa svojim prijateljima postupak uspješno proveo na desetak mobilnih uređaja, i to različitih proizvođača. Vlaho kaže da je cijeli postupak puno jednostavniji kod modernih, sofisticiranih mobitela, a puno teže primjenjiv na starije i jednostavnije modele uređaja. Time samo potvrđuje i tezu da naprednija rješenja s nizom programa i mogućnosti umanjuju sigurnost uređaja, a tako i otvaraju prostor vještim hakerima i računalnim frikovima da lakše manipuliraju mobilnim uređajima. Izvor Meni ovo zvuči kao prepotentna novinarska patka, a vama? Ili je izostavljen neki bitan detalj u tekstu koji cijelu stvar ne čini tako jednostavnom. |