[ janis @ 12.10.2009. 12:51 ] @
Posledica svakodnevnog ubedjivanja nasih politicara da cemo od 01.01.2010. putovati po Evropi bez viza jeste razmisljanje kako putovati po Evropi sopstvenim automobilom. Recimo Beograd - Minhen oko 1000km., gruba racunica kaze 7l. goriva na 100km, za 2000km(tamo i nazad) to je 140l. goriva puta 1.20Eur po litri to je otprilike 170Eur. Ako se troje ljudi dogovore, za benzin svako treba da izdvoji manje od 60Eur, sto je sasvim pristojno.
E sad, kao sto rekoh to je gruba racunica. Mene pre svega zanimaju dodatni troskovi puta i tu pre svega mislim na putarine.
Da li neko moze da nabroji par zemalja i cene putarina u tim zemljama. Mislim pre svega na okolne zemlje i zemlje zapadne Evrpe.

[ popovicvl @ 12.10.2009. 13:11 ] @
Racunaj da ti je putarina manje od 10 E po evropskim drzavama za 24h.Znaci usao si u npr. Slovacku u 15:32 min, cent ti traje do sutra 15:32 h, pa se ti vozaj koliko hoces. Samo kod nas je putarina 1000 dindzi za 300 Km supljeg auto-puta. Putovanje kolima se svakako isplati, to bar mozes da vidis po nasim zemljacima koji kolima dolaze u zavicaj.
[ Slobodan Miskovic @ 12.10.2009. 13:22 ] @
U Italiji se naplacuje po predjenom km autoputa.
[ Java Beograd @ 12.10.2009. 13:39 ] @
Koliko ja znam, priličan broj zemalja prodaje vinjete, a rok trajanja vinjete određuje cenu.

Mnogo dobar sajt, koji između ostalog daje i cenu putovanja:
http://www.viamichelin.com/viamichelin/int/tpl/hme/MaHomePage.htm
[ morihei ueshiba @ 12.10.2009. 13:55 ] @
Kroz Sloveniju nazalost moras da prodjes,a oni deru za vinjete
http://www.dars.si/Dokumenti/Vinjeta_228.aspx
Postoji mogucnost da se provuces lokalnim putevima,ali ce ti se smuciti voznja.U svakom slucaju ne idi bez GPS

I kroz Austriju moras da prodjes,naravno opet vinjeta
http://www.amzs.si/default.asp?podrocje=260&drzava=3

Na slovenackom je,nadam se da ces razumeti.Uglavnom,cifre su univerzalne.....i visoke.

U Nemackoj se ne placa putarina

A sto se tice Hrvatske,moze da izbegnes cestninu ako ides podravskom magistralom(Ilok,Vukovar,Osijek,Varazdin),u Sloveniju ulazis kod Ptuja.Nije los put,ali postuj ogranicenja.U tom slucaju ti treba nekih 5 sati kroz Hrvatsku,ne prelazi se 90km/h,a uglavnom je ogranicenje 70km/h,pa ti vidi
[ yotsa @ 13.10.2009. 00:17 ] @
Evo ti i za Mađarsku... http://www.motorway.hu/Engine.aspx
Obično možeš na pograničnim stanicama ili pumpama da kupiš vinjete i za okolne zemlje. Čim pređeš Horgoš i kupiš vinjetu za HU nude ti i za AT ako želiš.
Za Austriju je 10 dana 7,8€
Za Slovačku i Češku zavisi gde kupiš, cena za 7 dana je od 4,5 do 7€

Ako ćeš da izbegavaš autoputeve i ideš lokalnim "dobrim" putevima, bolje i da ne putuješ... koja je svrha putovati duže za manje pare?
Možda neko vidi svrhu ali je totalno bezveze voziti 20-30% duže, pogotovu što na lokalnim putevima mora da se poštuje ograničenja.
[ janis @ 13.10.2009. 09:58 ] @
Citat:
yotsa rece: Ako ćeš da izbegavaš autoputeve i ideš lokalnim "dobrim" putevima, bolje i da ne putuješ... koja je svrha putovati duže za manje pare?
Možda neko vidi svrhu ali je totalno bezveze voziti 20-30% duže, pogotovu što na lokalnim putevima mora da se poštuje ograničenja

Apsolutno se slazem, nema potrebe izbegavati autoputeve pogotovo sto iz prethodnih postova vidim da putarine i nisu tako skupe.
Moj cilj je bio da se informisem o putarinama kako bih mogao napraviti sto precizniju racunicu koliko ce me neko putovanje kostati, a ne da bih izbegavao autoputeve.
[ vilil1 @ 13.10.2009. 12:08 ] @
Citat:
janis:Moj cilj je bio da se informisem o putarinama kako bih mogao napraviti sto precizniju racunicu koliko ce me neko putovanje kostati, a ne da bih izbegavao autoputeve.

Posto si dobio odgovor, mogao bih da prokomentarisem-
Citat:
yotsa:Ako ćeš da izbegavaš autoputeve i ideš lokalnim "dobrim" putevima, bolje i da ne putuješ... koja je svrha putovati duže za manje pare?
Možda neko vidi svrhu ali je totalno bezveze voziti 20-30% duže, pogotovu što na lokalnim putevima mora da se poštuje ograničenja.

Na auto putu nema ogranicenja?
Ako ti je cilj puta da sto brze stignes od tacke A do tacke B, idi avionom, ne autom. Ako ti se zuri, kolima se putuje na kracim relacijama, ne od par hiljada km.
Kome se ne zuri, autoputevi su za izbegavanje. Dosadni, uspavljujuci, vidis pumpu i neki snek bar gde klopas, popijes kafu...I to je sve.
Kolima se ne putuje da bi se sto brze negde stiglo. To rade u 90% skucajeva gastarbajteri, i cesto smo svedoci, kako pojedini zavrsavaju. Pogotovo Turski, jel'te.
[ Ivand @ 13.10.2009. 12:55 ] @
Za planiranje puta po Evropi koristi Via Michelin
http://www.viamichelin.com/viamichelin/int/tpl/hme/MaHomePage.htm

Sracunace ti tacnu cenu putarina - u euro cent. Takodje imate opcije da birate rutu sa manje putarina, tj regionalne puteve.
Takodje sracunace ti i ocekivano vreme puta... Ma prosto idealan alat za planiranje puta.
Kako sam imao put od nekih 5000km preko 8 zemalja - Via Michelin je bio nezamenjiv alat, sve cene putarina su bile tacne u cent.
[ pisac @ 13.10.2009. 19:50 ] @
Kao što rekoh u drugoj temi, viamichelin mi daje lošu rutu za put od Beograda do Pariza, tako da mu ne treba slepo verovati.

A ko ne zna, putarina u Nemačkoj ne postoji, u Austriji je oko 7.7 evra za 10 dana (tuneli se posebno plaćaju, ali ih nema kada se ide preko Mađarske), u Mađarskoj je nešto oko 10 evra ili manje.

Ograničenje u Nemačkoj na većem delu autoputeva ne postoji, tako da možete legalno voziti i 250km/h ako vam auto to omogućava. Inače, brza vožnja manje uspavljuje.
[ yotsa @ 14.10.2009. 19:09 ] @
Citat:
vilil1: Na auto putu nema ogranicenja?
Ako ti je cilj puta da sto brze stignes od tacke A do tacke B, idi avionom, ne autom. Ako ti se zuri, kolima se putuje na kracim relacijama, ne od par hiljada km.
Kome se ne zuri, autoputevi su za izbegavanje. Dosadni, uspavljujuci, vidis pumpu i neki snek bar gde klopas, popijes kafu...I to je sve.
Kolima se ne putuje da bi se sto brze negde stiglo. To rade u 90% skucajeva gastarbajteri, i cesto smo svedoci, kako pojedini zavrsavaju. Pogotovo Turski, jel'te.

Pa kada već komentarišeš 'ajde mi razjasni sledeće:
- Ako je kroz naseljena mesta ograničenje 50 a na autoputu 130 to ti je 2,6 puta brže, a kada je 80 onda je 1,6 puta brže. Ne treba da budeš stručnjak da sračunaš da gubiš mnogo vremena i bez prekoračenja brzine koje niko nije pomenuo
- Ako nemaš avion od tačke A do tačke B kako onda? Taxi, voz, Shuttle bus do odredišta, šta predlažeš?
- Ako čovek hoće da putuje i da obilazi može kolima da staje, da spava, da ne zavisi od reda letenja... Naravno da će u London da ide avionom a ne kolima
- Kolima može da obiđe šta želi, kupi šta želi i smesti u prtljažnik.
- I ne znam odakle ti da su autoputevi dosadni, uspavljujući... meni recimo nisu a putujem svake nedelje, što se svodi na SUBJEKTIVNI utisak.
- I čovek lepo pita kako da PUTUJE po Evropi, kolima može po jednoj trai obiđe Budimpeštu, Bratislavu, Beč, Salcburg i na kraju stigne u Minhen. Sve divni gradovi i mnogo toga za videti.
- I da, naši i turski gastajbarteri divljaju i ginu mahom u Srbiji zato što ne poštuju propise, tako su naučili, kroz Mađarsku i Austriju voze 130km/h.
[ vilil1 @ 14.10.2009. 19:34 ] @
Citat:
yotsa:... i bez prekoračenja brzine koje niko nije pomenuo

Citat:
yotsa:Ako ćeš da izbegavaš autoputeve i ideš lokalnim "dobrim" putevima, bolje i da ne putuješ... koja je svrha putovati duže za manje pare?

He, pa sta ovo znaci? Zar na autoputu ne mora da se postuje ogranicenje?
Inace, ja obozavam da putujem kolima. Par decenija, najmanje jednom godisnje imam 2500km. u cugu, toliko i povratak. Plus sto obicno idem kolima i na more. Vecinom u inostranstvo. Tako da dobro znam o cemu pricam. Ukoliko postujes ogranicenja od 120-130km/h, kako gde, cak i na kracim relacijama od nekoliko stotina km. autoput je strahovito dosadno mesto.
Citat:
yotsa: - I čovek lepo pita kako da PUTUJE po Evropi, kolima može po jednoj trai obiđe Budimpeštu, Bratislavu, Beč, Salcburg i na kraju stigne u Minhen. Sve divni gradovi i mnogo toga za videti.

Slazem se potpuno. Ako zeli da ide turisticki, da upozna neka mesta, zemlju, ljude, neka izbegava autoput.

Na kraju, svako bira ono sto njemu odgovara, i nije mi bila namera da nekoga ubedjujem kako, i kuda da vozi.
[ lancia88 @ 14.10.2009. 21:59 ] @
Pozdrav,

probajte autoput motorom i onda ce kolima svaka voznja autoputem da bude zabavna ;)

U kolima bar pricas sa nekim, vrpoljis se smisleno i bezposledicno, mejnas muziku, stagod....
[ botr @ 16.02.2010. 20:33 ] @
Pozdrav,
Planiram da putujem do Berlina kroz Madjarsku, Slovacku i Cesku, pa me zanima koja je cena i kako se vrsi naplata putarine u ovim zemljama?
[ codeNO @ 17.02.2010. 16:17 ] @
Neko je vec lepo postavio viamichelin sajt za putovanje za to, 170e je izracunao u jednom pravcu
[ botr @ 17.02.2010. 17:12 ] @
Bio ja na tom sajtu, ali nigde ne videh cenu koju je izracunao, samo sam rutu kojom bi trebao da se krecem.
[ vilil1 @ 17.02.2010. 17:46 ] @
Pa kako nisi video!? Evo sta pise na Michelin recommended -

Beograd – Berlin

Costs
135.93 EUR
Toll 0.00 EUR | Petrol 113.62 EUR | Road tax 22.31 EUR
Time
12h22 which 09h44 on motorways
Distance
1257 km which 1083 km on motorways

A dalje pise -

The Hungarian motorway road tax is included in the cost calculation (price for 7 days).
The Slovakian motorway road tax is included in the cost calculation (price for 7 days).
The Czech motorway road tax is included in the cost calculation (price for 7 days).
Berlin's city centre is accessible to the lowest polluting vehicles, upon purchase of a sticker.
[ ZeljkoQ @ 26.01.2011. 12:16 ] @
Dakle, planiram put svojim automobilom. Ruta bi izgledala ovako:
Novi Sad, Budimpešta, Bratislava, Prag, Beč i povratak nazad takođe kroz Slovačku i Mađarsku.

Na sajtu "ViaMichelin" sam sve odradio, pronašao informacije o cenama vinjeta u ovim državama, obavezne zimske opreme, itd.

E sad zapelo mi oko par stvarčica:

1. Međunarodna dozvola - za HUN i CZE nije obavezna, za SLV preporučuje se (nije obavezna), a za AUS je obavezna.

Ja sam se malo raspitivao i od par ljudi koji su putovali u Austriju čuo da im niko nikad nije tražio međ. dozvolu.

Moje pitanje glasi da li neko iz iskustva zna da li austrijanci to pregledaju ili ne ?

2. Katalizator - obavezan ili ne ?

Par ljudi me je prilično uplašilo kad su mi rekli da policija ili već neko drugi, kad vide naše tablice, vole da ubace merač u auspuh i izmere količinu zagađenosti izduvnih gasova
i navodno mogu da te ne puste u zemlju. Ja, naravno, na svom autu nemam katalizator, ali vozim na TNG.

Da li je neko imao problem na ovu temu ili čuo neku sličnu priču ?

Kolika je razlika zagađenosti izduvnih gasova iz motora BEZ KATALIZATORA koji koristi TNG i motora SA KATALIZATOROM koji koristi benzin ili dizel ?

3. TNG stanice

Da li neko zna kakvo je stanje sa benzinskim pumpama koje toče TNG ? Imali ih dovoljno na autoputevima ili bih bio primoram da ih tražim ?

Pozdrav svima.
[ rafiki @ 26.01.2011. 12:48 ] @
Citat:
ZeljkoQ: ...
1. Međunarodna dozvola - za HUN i CZE nije obavezna, za SLV preporučuje se (nije obavezna), a za AUS je obavezna.

Ja sam se malo raspitivao i od par ljudi koji su putovali u Austriju čuo da im niko nikad nije tražio međ. dozvolu.

Moje pitanje glasi da li neko iz iskustva zna da li austrijanci to pregledaju ili ne ?
...

Koliko vidim iz tvog pitanja, vec si upoznao iskustva drugih: niko im nikad nije trazio medjunarodnu dozvolu.

Ali sa druge strane: ako je obavezna onda je obavezna, je li? :)
To sto nekim ljudima niko do sad nije trazio, ne znaci da ces i ti biti te srece i da tebi nece traziti. A jos ako se nesto, ne daj boze, desi, cak i ne tvojom krivicom, pa policija dodje na uvidjaj, sta ces da im kazes?
- "Izvinite, ali Peri pre dve godine niste proveravali da li ima dokument koji je obavezan?"

Naravno na tebi je da odlucis, ali ne vidim nikakav razlog da neko ko zeli da obidje 4 zemlje i predje 3.000 km ne ponese i medjunarodnu dozvolu sa sobom. Jeste, ona kosta celih 2.000 dinara + dve fotografije - beznacajan trosak u odnosu na cenu goriva i putarina.

Pozdrav
[ Zarko Silic @ 26.01.2011. 13:10 ] @
http://www.elitemadzone.org/t4...da-bih-vozio-Republici-Srpskoj
[ etjen @ 26.01.2011. 14:03 ] @
jel može neko da mi objasni kako se naplaćuje putarina u Italiji i da li postoje neke takse za ulazak kolima u gradove (to sam nešto načuo, mada mi zvuči glupo)
[ tdusko @ 26.01.2011. 14:31 ] @
Princip placanja putarine u Italiji je isti kao i kod nas, znaci "kartica" sistem. Razlika u odnosu na sistem placanja kod nas je taj sto u Italiji postoje naplatne rampe gde nema zivih ljudi vec se guraju pare u atuomat. Prvo kartica se gurne pa onda kesh/kartica koliko treba. Postoji i "Telepas" opcija ali to tebe ne interesuje.

Sto se taksi tice toga nema, mozes slobodno da ulazis u gradove ali veliki gradovi poput Milana mogu da budu mnogo zajebani jer Beogradske guzve izgledaju kao sala zajebancija u odnosu na guzve kakve mogu da budu u vecim gradovima Italije. I ne samo u gradovima vec i na auto putu kod prilaza gradovima. Ako bas moras da ulazis u grad, trazi neki parking podzemni da se zavuces. Nije jeftino ali ne boli te glava. Izadje negde oko 2 EUR/sat
[ etjen @ 26.01.2011. 15:27 ] @
Hvala :)

planiram da odem malo do Italije tamo krajem leta, pa reko da počnem polako da se raspitujem.

(mada ću verovatno otvoriti posebnu temu sa još par pitanja, nisam bio u Italiji od '91)
[ Ka2 @ 26.01.2011. 18:50 ] @
Ja u Maju planiram sa zenom i detetom isto u Italiju, Firenca, Verona, taj rad...
[ etjen @ 26.01.2011. 19:06 ] @
he, he i ja isto slično, samo što sam mislio da mi baza bude oko San Marina negde i idem samo sa ženom. Malko odvajanja od klinca... Mada mislim da će nama teže pasti nego njemu iako je samo 4-5 dana :)

Inače, ako imaš neki predlog za smeštaj - gde god na potezu do San Marina (Riminija) podeli molim te sa mnom, to mi je najveći problem.
Mada ima dosta vremena do polaska pa se još ništa konkretnije nisam raspitivao.
[ Ka2 @ 26.01.2011. 21:57 ] @
Vidi, nikada nisam bio u Italiji pa ne znam za smestaj ali proletos smo isli u Budimpestu i Bec tako sto smo nasli hotele preko booking.com i onda ih kontaktirali direktno preko njihovog sajta - oba hotela su bila fantasticna, u epicentru grada (3 zvezdice gledamo). Tako da cemo sada opet isto tako, vec sam gledao i obelezio neke hotele.

Inace, i mi bismo voleli da idemo sami ali pravo da ti kazem cak i da imamo kome da ga ostavimo na 6-7 dana koliko planiramo da budemo tamo - ne znam da li bismo. Sa druge strane, sa detetom si dosta ogranicen, mi planiramo da vidimo barem 3-4 grada (mesta, lokacije) sto ce u Italiji zahtevati dosta putovanja kolima... a on ce tada imati jedva dve godine... a prvo je dete + razmazen... :D
[ etjen @ 26.01.2011. 22:59 ] @
svaka čast na entuzijazmu

Sa malim detetom je stvarno komplikovano ići u obilazak.

Dobra stvar za mene je što ćeš ići pre mene pa ćeš nadam se, podeliti neka iskustva sa puta a možda i preporučiti pristojan hotel iz prve ruke
[ tdusko @ 26.01.2011. 23:07 ] @
Putovanje kroz Italiju treba dobro isplanirati jer voznja moze da se pretvori u horor. Pre svega treba po svaku cenu izbegavati jutarni spic od 7-9 i popodnevni od 4-6. Ja sam se jednom zahebo' pa sam kolegu vozio na aerodrom u Bolonju i zamalo se nisam samospalio u kolima. Kasnije su mi i Italijani rekli da je tako bukvalno svaki dan. Vikendom nema guzve, a i nedeljom valjda ne idu kamioni autoputem.

Takodje, voznja njihovim autoputevima, nosi jedno novo iskustvo za vozaca. Ja u Srbiji recimo nikada nisam doziveo da vozim autoputem, a da u desnoj traci bukvalno po 10-20 Km obilazim kolonu kamiona koja ide recimo 100 Km/h. Ja ih preticem sa 130-40, baja mi u gepeku, a ja ne mogu desno jer su samo dve trake. I onda sta ces, gas u patos koliko god moze dok ne naidjem na dva kamiona koji su se dovoljno udaljili da mogu da se ubacim medju njih. Ovo vazi za one sa dve trake, oni sa vise traka su opustencija.
[ ZeljkoQ @ 27.01.2011. 08:07 ] @
Drugari !!! STOP-STOP-STOP

Mislim da ste ovu temu, a samim tim i moja pitanja malo odveli u OFF. Super je to što planirate putovanje, ali ja sam ovde pitao konkretne stvari - dakle nisam navodio s kim ću da putujem, šta ću da gledam i gde ću da se hranim. Za to služe PP ili otvarite novu temu.

Nego, da se vratim...

Kakva su "im" pravila u vezi izduvnih gasova, a kakvi "običaji" ?

Da li možda znate neki sajt na kome mogu da se nađu spiskovi benzinskih stanica (ili LPG stanica) po Evropi ? Neka mapa možda ?

[ dlalic @ 27.01.2011. 10:00 ] @
@Zeljko
za Austriju , za Cesku.
Medjunarodna vozacka kosta 2000din, vazi 3god, zakljucak izvuci sam. Sto se izduvnih gasova tice, u svim ovim drzavama mozes videti vozila iz '80-tih (pa cak i u Austriji, doduse retko) u saobracaju, sto bi tebi neko pravio problem?

@ostali

hehe guzva kod Bolonje je i mene zadesila... inace na naplatnim rampama u IT postoje kapije SAMO za telepass, SAMO za kreditne kartice i naravno one sa zivim ljudima. Tako da gledaj kako se prestrojavas, obelezeno je lepo. Jer ako npr hoces da platis kesom, a stanes na rampu za kreditne kartice, istog trena ti se naravno pravi kolona i zagradjuje odpozadi, a ti ostajes ispred automata koji ne prica (i ne pusta te naravno) i hrpom nervoznih italijana iza.
Topla preporuka za hotel Diva u Firenci. U ranom bookingu je u zavisnosti od termin, dvokrevetna soba sa doruckom oko 50e, parking je free, a bus za centar na 100m.
[ etjen @ 27.01.2011. 10:33 ] @
hvala na preporuci za hotel. Deluje OK a stvarno je jeftin.
Ali da ne bi čoveku trovali temu,

evo otvorio sam posebnu temu
http://www.elitemadzone.org/t420949-0#2796557

[Ovu poruku je menjao etjen dana 27.01.2011. u 11:48 GMT+1]
[ ZeljkoQ @ 27.01.2011. 11:51 ] @
OK.
Znam šta mi je činiti. :-)

Pozdrav svima i sretan put.
[ pudar @ 27.01.2011. 22:46 ] @
Sa TNG-om na putu do Beca je situacija katastrofalna(nikako ne kretati na put sa neispravnim benzinskim sistemom ili velikom TNG bocom!).
Sipati kod nas,pre granice i nema nista do Tatabanje(60 km jos od Budimpeste). Ta pumpa je,kad se iskljucis za Tatabanju,posle 500-600m naidjes na mali kruzni tok i na njemu prvi izlaz desno i taj put te vodi do pumpe koja je na levoj strani puta(00-24).

Sledeca je MOL pred Austrijsku granicu i tu obavezno sipati, jer u Becu nema nista.
Cuo sam da ima jedna pumpa nadomak Beca(u mestu Baden),u okviru nekog Krajslerovog prodajnog centra,ali radi od 07-19,subota 09-12,a nedeljom ne radi. Za Slovacku ne znam. Nadam se da ce nekom koristiti.

Pozdrav...
[ Deep|Blue @ 28.01.2011. 08:04 ] @
Nije problem u Becu, vec se u Austriji koristi metan, LPG je maltene nemoguce naci na celom podrucju Austrije.
Juzna Nemacka je "bogata" LPG pumpana, srednj i severni delovi su malo slabiji.
[ ZeljkoQ @ 28.01.2011. 08:42 ] @
Ufff, pa sam skroz zbunjen.

Pa zar je moguće da su u Mađarskoj pumpe sa TNG tako retke ? Ili je to slučaj samo na autoputu?
Sad vidim da me ViaMichelin vodi kroz tu Tatabanju tako da bih ga tu mogao full napuniti.

U Austriju ulazim iz Češke. Na nekom češkom sajtu sam našao spisak TNG pumpi. Kod njih ne bih trebalo da imam problema.

Za Slovačku još nisam našao ništa. :-(
[ bg_79 @ 07.02.2011. 10:57 ] @
Evo pogledah na sajtu AMS informacije vezane za međunarodnu dozvolu http://www.amss.org.rs/index.p...icle&id=199&Itemid=138. Pošto je međunarodna dozvola samo prevod zanima me po kom osnovu za Mađarsku ne treba međunarodna dozvola a npr. za Makedoniju treba.
[ Zarko Silic @ 07.02.2011. 12:19 ] @
Citat:
bg_79:  zanima me po kom osnovu za Mađarsku ne treba međunarodna dozvola a npr. za Makedoniju treba.

To je zato sto Madjari znaju cirilicu a Makedonci ne znaju.
[ Nocni @ 07.02.2011. 13:50 ] @
Ne shvatam u cemu je problem treba li medjunarodna dozvola ili ne treba i za koju zemlju treba?
Nije valjda problem tih dvadesetak eura koliko ona kosta... ako je to problem onda ne treba ni kretati na nikakav put... treba je izvaditi i drzati u ladici u vozilu za svaki slucaj ako je neko trazi...

Citat:
ZeljkoQ:

Pa zar je moguće da su u Mađarskoj pumpe sa TNG tako retke ?

Citat:
Deep|Blue: ...u Austriji koristi metan, LPG je maltene nemoguce naci na celom podrucju Austrije.

To je zbog toga sto je TNG neopjevano g o v n o od goriva
[ deki77 @ 07.02.2011. 17:48 ] @
Za pomenutu voznju kada vam baja ili neki napaljeni vlasnik super sonicnog auta..udje u gepek a vi nemozete iz nekog razloga da se sklonite u desnu traku,vecinom punu kamionima u koloni,i samim tim ugrozavate bezbednost u saobracaju...smanjite brzinu na 100 ili 80kmh.Ne morate da se ovog saveta drzite,vec ja to koristim kao neku vrstu otpora tim auto-manijacima.To mi se bas cesto dogadja.Sad ja vozim porsche i glavni sam na AP-u.Zakon vazi za sve pa i za one koji voze sportske automobile,ili malo luxuznije.Poslednji put jurio sam 140h usao covek u gepek,blica ja po gasu da izbegnem kolonu kmiona.Prodje lik u maseratiju.Slovacke tablice.Nekoliko km posle zastoj usporili svi.Maserati stao na sred AP i pisti alarm.Otvorim prozor i dobacim Seljaku...
[ su27killeryu @ 07.02.2011. 19:32 ] @
Citat:
Nocni
To je zbog toga sto je TNG neopjevano g o v n o od goriva :D

Jos jedan doktor :)

a propo teme ako zelite da zaista upoznate te zemlje i obicaje i mentalitet ljudi mnogo je bolje zaobilaziti autoput...ako idete cisto da biste se slikali u Minhenu onda OK autoput je sigurno bolja varijanta
[ Rumpletstilskin @ 06.07.2011. 21:04 ] @
Da ne otvaram novu temu, planiram da odem kolima do Nemacke uz svracanje do Austrije, Madjarske, Slovacke i Ceske, pa me zanima da li za njih potrebno nesto od dodatne auto opreme (PP aparat, sajla i slicno)?
[ anon115774 @ 07.07.2011. 08:36 ] @
http://www.amss.org.rs/index.p...icle&id=199&Itemid=138
[ milgrujic @ 10.08.2013. 21:33 ] @
Da li neko zna malo više da mi napiše o eko-zonama u Nemačkoj? Vidim da su te zone u pojedinim gradovima ustanovljene i piše da je neophodno imati neku vrstu vinjete, koja pokazuje koliki je "zagađivač" tvoj automobil, a da bi se dobila ta vinjeta, moraš ići na pregled i platiti 40 EUR. Ja idem u Drezden i Berlin i video sam da u Berlinu postoji ta zona (u određenim centralnim ulicama), pa bih zamolio nekog da li može ovde pojasniti, jer mi se samo gomilaju troškovi i ovo mi je stvarno previše ako moram i to još plaćati...
[ anon115774 @ 11.08.2013. 21:48 ] @
Mislim da to izdaje ADAC i da je jedina komplikacija sto ces jedva da nadjes to mesto gde se izdaju nalepnice. Treba ti samo saobracajna i kosta oko 3-4 eur.

Inace, nezvanicna informacija je da policija nece da te ganja ako si stranac u autu za koji je ocigledno da je noviji (star godinu-dve) i za koji je sigurno da ispunjava EURO 5. Par puta mi je policija zagledala auto na semaforu (stajali u traci pored) i niko nije pravio problem iako nisam imao nalepnicu u samom centru grada.

Sa druge strane ako te zateknu u centru (zelena zona) sa autom starim 20 godina odnosno za koji ni ne mozes da dobijes zelenu nalepnicu onda si nadrljao...