[ Brkic @ 03.11.2009. 23:02 ] @
Mislim da je baterija problem ali možda i nije,
Inače kada je bila nova držala je oko 10min asada kada je nastao problem drži 1-2 sekunde,
rastavio sam ga da vidim kakva je baterija i izmerio napon pri punjenju i bez punjenja,
pri punjenju je 11,7 a kada je pun onda je 13,7 (ne znam da li je to ok)
medjutim nekada kada se isprazni i ponovo dobije struju ni ne puni bateriju nego odmah piše da je puna a nekada puni satima i dodje do 20-30% i ne pomera se.
Ne znam šta je problem,dali do baterije ili do punjenja.
Da li bi mogao da stavim umesto baterije neki mali akumulator za kola,hoće li se nešto pregrevati...,možda da stavim onda neki ventilator od napajanja u UPS

evo slika
[ peca26000 @ 04.11.2009. 08:05 ] @
Uf bas nezgodna situacija sa tim , ali vredi probati neke osnovne stvari . Automobilski akumulator nije preporucljiv na UPS .
Pokusaj da saznas da li je akumulator ok na sledeci nacin .

Prvi korak da se izvadi taj akumulator i da se odspoji .
Skini akumulator , isprazni ga sijalicom od 1A da vuce struju ! nekih 7 sati .
Provera struje ampermetrom , se redno vezuje sa sijalicom .
Ovo sve radis da bi akumulator dosao u pravo stanje = prazan !
Sledeci slican postupak merenja struje pri punjenju , struja punjenja treba biti 0,7A i puni se 10 sati !
Punjac stavljas drugi nikako od UPS-a i meris struju punjenja !
Ponovni postupak sa onom sijalicom (praznjenje) i treba isto 7 sati praznjenja i videces da li ce drzati 1A na 7 sati praznjenja .
Ako akumulator radi dobro sa ovoliko sati , ponovo se napuni i vrati nazad u UPS . (prazan se ne vraca !)
[ yu1ny @ 04.11.2009. 08:20 ] @
Probaj ovo što ti je Peca napisao ali lično mislim da je akumulator crkao. Ti kineski gel akumulatori rade neko vreme (godinu - dve) i samo odjednom izgube kapacitet. Napon im može biti dobar posle punjenja (12.7 - 12.8V) ali "ne drže struju".

Ako posle punjenja ne može da "drži" upaljenu sijalicu od 10W i 12V bar 2-3 sata kupuj novi akumulator. Ili novi UPS, sa garancijom od godinu dana, cene se ne razlikuju mnogo
[ Brkic @ 04.11.2009. 08:35 ] @
Hvala na savetima,
zašto automobilski(neki mali) nije preporučljiv za UPS-ove ?? Da li će se nešto pregrevati na UPS-u i može li se to rešiti ventilatorom ? To je trajnije rešenje sa baterijom.

Koje snage W je sijalica od 1A a koliko A ima sijalica od 10w na 12v
Redno vezivanje znači da jednu stranu ampermetra stavim na + akumulatora a drugu na žicu od sijalice,dok drugu žicu sa sijalice direktno stavim na akumulator -, i koliko je ampera sijalica to treba da piše na ampermetru,tj koliko troši ampera ?
[ yu1ny @ 04.11.2009. 08:53 ] @
Pod "automobilskim akumulatorom" obično se misli na onaj koji ima kiselinu i destilovanu vodu kao elektrolit i takav nije zgodan za ugradnju u UPS zbog isparavanja kiseline tokom punjenja. Ta isparenja će vrlo brzo oksidisati sve bakarne spojeve...Znači, tebi treba akumulator sa gelom.

Ukoliko hoćeš da ti UPS radi duže bez napajanja 220VAC treba ti veći akumulator koji ćeš puniti posebnim ispravljačem pošto ovaj u UPS-u ne daje dovoljno struje i trebaš rešiti hlađenje FET-ova koji nisu predviđeni za rad duži od 15-tak minuta (u tvom slučaju).
Bilo je tema na ovom forumu o tome pa probaj malo da pretražiš.

A sad malo u školu i Omov zakon u ruke I = P / U, što znači ako je sijalica 12V i 10W, struja će biti oko 0.8A.

Dobro si napisao za vezivanje ampermetra u kolo.
[ Brkic @ 04.11.2009. 09:20 ] @
hvala na pojašnjenju yu1ny,

ali

primetio sam da se greje jedino onaj deo koji sam naveo na slici i akumulator,da li je to taj FET ili ima još nešto.I pošto se jako grejao da peče odmah sam stavio ventilator od procesora ispod njega,tako da zahvata sve hladnjake(i ona 2 iza) i razlika je osetna,ranije se celo kućište UPS-a grejalao a sada tek malo.

Što se tiče akumulatora na kiselinu mislio sam ga staviti pored UPS-a jer ne može stati u kućište i tada mu neće smetati isparenja.
Ali problem je što kažeš pri punjenju,da ne daje dovoljno struje,tu misliš mala je struja pa mu treba duže vremena da napuni ili, a ako se obezbedi hlađenje onda bi mogao da puni ?? Ipak ne prazni se to tako često,tj ne nestaje struja često,ali kada nestane treba da odradi posao a ne da traje 10 sek.
Hoće li biti problem pri radu na baterije duže od 20 min,hoće li se onda nešto pregrevati,ona dva iza na slici?
[ yu1ny @ 04.11.2009. 10:20 ] @
Ne vidim ni na povećanoj slici šta je to na hladnjaku ali najverovatnije neki naponski stabilizator koji radi u automatici punjenja akumulatora. Sigurno se zbog lošeg akumulatora i povećane struje punjenja preterano greje, pa mu dodatnim ventilatorom i / ili većim hladnjakom treba obezbediti bolje hlađenje. Oni desno elementi na hladnjacima su verovatno fet-ovi koji rade u pretvaraču i njima treba obezbediti bolje hlađenje u slučaju dužeg rada.

A ako budeš kupio akumulator većeg kapaciteta od originalnog koji je 7 Ah može da se puni i preko postojeće elektronike u UPS-u samo će respektivno punjenje duže trajati.
[ Horvat I @ 04.11.2009. 18:20 ] @
Aqu ti ima celije u kratko zato se greju i on i stabiluzator
[ Brkic @ 04.11.2009. 20:26 ] @
Horvat I , nisam te razumeo šta si hteo reći
ranije se nije ništa toliko grejalo
[ PedjaZ @ 04.11.2009. 20:55 ] @
Aqu = akumulator
celije = ćelije
kratko = kratak spoj
:)

Neke ćelije u akumulatoru su se spojili pa ti zato ne valja akumulator.
Meni je u UPS-u otisao jedan od 12Ah a nesto mi se ne daje 3500din
[ peca26000 @ 05.11.2009. 07:33 ] @
I uradis po mom uputstvu praznjenje i punjenje na 10% mozda ga ozivis .
Ovo fabricko punjenje je extra brzo , zato extra i traje ...
Nikad nisam bio zadovoljan sa baterijama , kad se extra punjacima pune ''ono na brzaka''
[ Brkic @ 05.11.2009. 08:19 ] @
Ok,hvala na objašnjenju
sada ću probati Pecin savet.

Inače dok sam skidao sa upsa bateriju izmerio sam napone,

sama baterija je imala 11v
kada se puni ima 11,8v i puni sa 0,72-0,75 A

a čudi me sledeće,sada kada u UPS-u nema baterije pokazuje da je baterija puna 100% ali i dalje na žice(koje se kače na bateriju) daje napon 13,9v,bilo da je UPS uključen ili upaljen(da daje struju na utičnicu za komp),tj. čim UPS dobije 220v iz mreže da 13,9v na žice za akumulator

Da li je to OK ?

[Ovu poruku je menjao Brkic dana 05.11.2009. u 13:40 GMT+1]
[ Brkic @ 05.11.2009. 12:40 ] @
Prikačio sam sijalicu od 40w na akumulator i izmerim da se troši 2,8 A a na akumulatoru ima 7v.
Čudno mi je da je 2,8 A na 40w,zar ne bi trebalo biti 3,33 A ?
[ peca26000 @ 05.11.2009. 14:26 ] @
Ostavi sijalicu prikacenu da isprazni sve ! I posle punjenje , nemoj preko 0,8A na 7h !

To sto pokazuje UPS da je puna baterija bez akumulatora , treba da je ok , zato sto nema opterecenja i to je uredu , ipak je taj akumulator gotov .
Kad napunis akumulator sa onom strujom nemoj sijalicu bas od 40W previse je za los i izmucen akumulator , dovoljno je 10W
na 10 sati da sija , pa vidi koliko drzi .
Pozdrav
[ Brkic @ 05.11.2009. 14:35 ] @
E pa nemam punjac od 0,8A
imam punjač za kola i mislim da je on na 2A, ima dve brzine punjenja i mislim 2 i 4 A
Mogu li nekako da skinem sa 2 na 0,8 A ??
[ peca26000 @ 05.11.2009. 14:55 ] @
Moze , vezi sijalice redno sa jednom klemom i prati struju punjenja . Probaj tu od 40W na red i spusti na punjacu 2A .
[ Brkic @ 05.11.2009. 15:26 ] @
Vezao 2 od 40w i sijalice se malo upalile,izmerim 1,2 A
i posle 10 sek utihnu sijalice,tek tek tinjaju,ponovo izmerim odjednom 0,75 A
i sada sam ostavio tako pa će mo videti posle 10 sati.
Ne znam kako-zašto se odjednom amperaža smanjila i sijalice utihnule.
[ Horvat I @ 05.11.2009. 20:35 ] @
Citat:
Brkic
sama baterija je imala 11v
kada se puni ima 11,8v i puni sa 0,72-0,75 A

To je aqu za sekundarce!
Citat:
Brkic: a čudi me sledeće,sada kada u UPS-u nema baterije pokazuje da je baterija puna 100% ali i dalje na žice(koje se kače na bateriju) daje napon 13,9v,bilo da je UPS uključen ili upaljen(da daje struju na utičnicu za komp),tj. čim UPS dobije 220v iz mreže da 13,9v na žice za akumulator

Da li je to OK ?

Potpuno normalno,punjac bez opterecenja
[ Brkic @ 06.11.2009. 08:23 ] @
Šta znači "aqu za sekundarce" ?

Završiosam punjenje,kada sam izmerio akumulator je imao 9v
Dok se punio one pomoćne sijalice od 40w su menjale jačinu svetljenja,od ugašenpsti do polu svetljenja
stavio sam sijalicu od 20w i treba da traje oko 5h
[ yu1ny @ 06.11.2009. 08:42 ] @
Brkiću, nađi "sekundarce" (sakupljače sekundarnih sirovina, znaš ono "Stare akumulatore, staro gvožđe kupujemo, kišobrane popravljamo...) pa im lepo predaj taj svoj akumulator, možeš i roze mašnicu da mu staviš pa kupi drugi akumulator ili ceo novi UPS, više ti se isplati
[ Brkic @ 06.11.2009. 09:34 ] @
Ok, pokušaolo se

Gledao sam nove akumulatore i stanje je sledeće
ta od 7A je oko 2,000din a za kola od 38A sa gelom(nije kiselinski) je 4,000din , šta uzeti,bolje ovaj za kola i staviti ventilator u UPS da hladi prilikom punjenja i pretvaranja ili grešim ?

[Ovu poruku je menjao Brkic dana 06.11.2009. u 13:30 GMT+1]
[ PedjaZ @ 06.11.2009. 10:58 ] @
1. UPS sa originalnom baterijom radi taman toliko dugo da kada se ugreje, akumulator se vec isprazni.
Sa automobilskim akumulatorom radice sve dok se ne pregreje i ne "crkne".
2. Isparenja iz automobilskog akumulatora su stetna po zdravlje.
3. UPS bi ga tesko punio ako bi i uspeo ikako da ga napuni a da se ne pregreje

Nesto sto sam radio na tu temu
http://www.elitesecurity.org/p2311197
[ Brkic @ 06.11.2009. 12:52 ] @
Bez kiselinski("suv" kako ga zovu u radnji) nema isparenja,uostalom takav je i ovaj fabrički,
Ne treba meni da radi dugo na baterije,već kada nestane struje da imam 10min da ugasim komp a ne ko sada 2 sekunde,mislim kada je UPS bio nov držalo je oko 5 min
i da baterija bude dugovečna,a ova mi je trajala 1,5 god. i 2-3 puta je nestalo struje
[ Horvat I @ 06.11.2009. 14:41 ] @
Vecim kapacitetom ne bi postigao vecu autonomiju jer su SVI elementi ups_a planirani za kratkotrajno opterecenje.Punjacki deo se vec dokazao izdrzao bi jedino bi punjenje izprznjene baterije potrajalo,Tranzistore u pretvaracu bi lako zamenuo za jace,ali trafo bi te kostao
[ PedjaZ @ 07.11.2009. 01:21 ] @
Trafo je tu najslabija karika.
Posle 10 min rada na max. opterecenju sigurno crkava termicki prekidac u njemu,
a cena ljudskog trafoa te snage bi bila jednaka ceni novog UPS-a.

Zakljucak
Mogao bi taj akumulator da spojis umesto onog majušnog ali da vodis racuna.
Nema ono "Jos par minuta da zavrsim nesto pa cu onda da ga ugasim" :)

Sta ako das 2000din vise za taj akumulator a ni on ne dozivi 2 godine?

Baterije u UPS-evima su Deep cycle batteries
http://en.wikipedia.org/wiki/Lead-acid_battery#Starting_batteries
a one u automobilima Starting batteries
http://en.wikipedia.org/wiki/L...d_battery#Deep_cycle_batteries

[ Brkic @ 07.11.2009. 10:58 ] @
Razumem te PedjaZ,pročitao sam o akumulatorima
UPS ima displej sa opterećenjem i računar sa monitorom troši oko 30%,kada sam spojio 2 racunara bilo oko 70%.Pretpostavljam da je 100% opterećenje koje UPS maximalno može dati.

Ventilator bi pomogao trafou i ostalim delovima koji se greju da rade 10min a to bi tek nešto malo ispravnilo aku od 40A,zar ne

Može li se menjati termicki prekidac ili nema popravke ?

[Ovu poruku je menjao Brkic dana 07.11.2009. u 12:37 GMT+1]
[ PedjaZ @ 07.11.2009. 11:37 ] @
Termicki osigurac ne prekidac - ja sam se zeznuo.

Uglavnom je duboko medju navojima gurnut pa ne moze taj da se izvadi a drugi stavi ali moze nesto da se odradi.

Nisi rekao koje je to opterecenje i 40Ah akumulator ne 40A
[ Brkic @ 07.11.2009. 17:29 ] @
Na koje opterećenje misliš ?
UPS je onaj model 600
a kada sam priključio jednu pumpu za vazduh od 80w na upsu je pisalo opterećenje od 30%
[ PedjaZ @ 07.11.2009. 23:40 ] @
Ako potrosac ima recimo 300W
300W / 12V = 25A vuce iz akumulatora (i koji amper vise zbog gubitaka)
40Ah / 25A =1.6h ce moci da radi na tom akumulatoru (realno i manje)

A jos realnije 10min zbog onog problema sa pregrevanjem
[ Brkic @ 08.11.2009. 11:04 ] @
Tako je ako je opterećenje 300w tj 100%,onda će se sve jako grejati i OK je da traje 10 min
Ali meni komp vuče 30% i pumpa od 80W je vukla 30% to ispada da je 6,6A, tada bi grejanje trebalo biti znatno slabije,ali 10 min bi trebalo izdržati
Kako nisu napravili da UPS ima termo zaštitu i kada se pregreje neki deo(trafo) ugasi se pa kada se ohladi može ponovo da šljaka.

Može li se neka zaštita dograditi na ups,tj trafo ili šta se najviše greje ??
[ ybeelsec @ 08.11.2009. 12:08 ] @
Brkicu,nemoj se razocarati,imaj na umu :
taj UPS je konstruisan tako da sa dobrim akumulatorom moze dozvoliti rad kod nestanka mreznog napona taman toliko da bezbjedno iskljucis racunar
taj aku 12 V 7 Ah neces povratiti ni na koji nacin i sve sto pokusavas samo ce ti sluziti da se sam uvjeris i edukujes
cijena novog akumulatora 12 V 7 Ah je 10 eur i on takodje nece trajati duze od 2 godine
ako ti je potrebno duze vrijeme rada UPS-a onda moras nabaviti odgovarajuci UPS koji to moze priustiti
ja posjedujem APC koji moze kod nestanka napajanja da pogoni sistem 3 sata i ima 2 aku 12 v 18 Ah i do sada sam mijenjao aku svake trece godine---da kosta kosta
[ milan_obr @ 08.11.2009. 13:35 ] @
Pozdrav Kolegama.

Za duži rad UPS-a, ugradiš duži VENTILATOR.

Milan
[ Horvat I @ 08.11.2009. 15:17 ] @
tecni azot
[ Brkic @ 08.11.2009. 19:03 ] @
Ok,hvala svima na pomoći