[ sanja ha @ 07.11.2009. 11:25 ] @
Nisam bila zadovoljna uslugama banke preko koje su mi plaćali platu, pa sam otvorila tekući u drugoj banci. Ali sad mi plata prvo legne na račun u prvoj banci, pa je proslede na račun u drugoj banci. Posledica ovoga je da mi plata, naravno, kasni dan dva i ono što mene ustvari nervira, prinuđava me da plaćam održavanje računa u banci čijim uslugama nisam zadovoljna.

jel neko zna nešto o ovom?
[ nkrgovic @ 07.11.2009. 11:36 ] @
Obrati se onima koji rade knjigovodstvo u preduzecu gde radis. Tvoj rukovodilac verovatno tako nesto radi iz neznanja, preduzecu je zapravo potpuno sve jedno gde ti uplacuje plate i ne postoji nijedan razlog zasto bi se bilo ko mesao u to gde ti imas svoj racun. Nalog za uplatu plate je obican virman, na kome pise tvoj broj racuna i nista vise (prva tri broja u identifikacija banke), tako da je potpuno sve jedno...
[ boccio @ 07.11.2009. 13:10 ] @
upravo tako. samo dostavi novi broj racuna, i to je sve. poslodavac moze da isplacuje plate na 235 razlicitih banaka, to nema apsolutno nikakve veze :)
[ cozmo_im @ 07.11.2009. 15:20 ] @
Ima tu jedno ALI... postoje firme koje imaju neki ugovor sa nekom bankom... znam par takvih firmi... i zbog tog ugovora ne mogu da uplacuju zarade u drugu banku... prvo proveri to... ako nema takvog ugovora, onda nije uopste bitno... mogu da uplate bilo gde.
[ fanfon @ 07.11.2009. 16:37 ] @
Pivara u Apatinu npr. ima jedan takav ugovor sa Intesom...
[ nkrgovic @ 07.11.2009. 17:25 ] @
Kakve veze ima ugovor koji neko preduzece ima sa bankom sa time gde radnik drzi svoj novac?

Odakle preduzecu, ili banci, pravo da sklapaju ugovor u ime trece strane (zaposlenog)? Ne samo da je taj ugovor nistavan, nego mislim da bi i inspekcija bila zainteresovana za tu "informaciju".
[ sanja ha @ 07.11.2009. 17:54 ] @
upravo zato i pitam. jel neko ima informaciju, pravno gledano, ima li poslodavac pravo da 'primorava' zaposlene da imaju tekući račun u nekoj banci. I meni zvuči neverovatno, ali s druge strane radim u javnom preduzeću pa mi nije logično da rade protivzakonito...
[ X Files @ 07.11.2009. 18:20 ] @
U firmi gde radim (Javno preduzece), pre nekih 10 godina, plate su se upacivale ISKLJUCIVO u jednu banku. Kada sam trazio da mi novac uplacuju u drugu banku (zbog mogucnosti raznih usluga placanja karticama), doziveo sam velike neprijatnosti s finansijskim direktorom kada sam izrazio takvu zelju.

Inace, ta banka jeste imala interes da plate 'idu' preko nje, jer su naravno imali posao (da ne bude zabune, banka je u to vreme bila samo obicna kasa), naplacivali 'ulazak u minus', a imali su 'pravo' da na dan leganja novca na racun ne isplate platu ako ste prethodno bili u bilo kakvom minusu (jednu paru). Identicno je bilo i u Posti, gde smo svi po komandi presli, kada je Dinkic mnoge banke pomnozio nulom.

Secam se da mi je jednom prilikom novac (nisu postojale kartice) bio preko potreban. Nisam otisao ni na posao, morao sam da zavrsim taj posao, cekajuci samo trenutak uplate, nervozno refreshujuci Internet stranicu gde sam mogao da vidim uplate. I onda IZNENADJENJE... PETNAEST MINUTA PRE UPLATE, ide PLACANJE - Godisnji troskovi odrzavanja kartice, sto me je odmah stavilo u MINUS, sto dalje zaci da toga dana novac nisam mogao podici. :) Dzabe je bila kasnija uplata.

Odmah sam se setio GENIJALNOG direktora koji je nekom programeru dao zadatak da ispali magicni SQL upit i vidi koliko ce para zaraditi ako PRVO idu "Godisnji troskovi odrzavanja kartice", pa tek onda uplate.

Od tada Posta za mene ne postoji.

Ipak, danas su valjda takvi monopoli prevazidjeni i mislim da nema nikakvih prepreka da izrazis svoju volju, u koju banku zelis TVOJE pare.
[ vujo032 @ 07.11.2009. 22:30 ] @
U mom bivšem preduzeću, svi smo bili preko Poštanske Štedionice. Meni je to tada odgovaralo, jer sam tamo podizao očevu penziju,
imao sam homebanking, uplaćivao kredit za net, mobilni, dve kartice, dovoljno čekova i, jednostavno mi nije odgovaralo da to menjam.
Jednog dana je stigla direktiva da se pređe u drugu banku i onda je krenuo sistem pritiska i ucenjivanja u firmi i plasiranje lažnih pretnji.
Prvo su pokupili "niže slojeve" - fizikalce i čistačice i grupno ih poslali u novu banku, onda su se mnogi pobunili da neće pristati ni u ludilu,
da neće podleći pritiscima, da ovi na to nemaju pravo, da je ovo stvar ličnog izbora.
Već sutradan ih se 50 posto predomislilo, jer su puštene priče, da ovima koji nisu prešli neće biti uplaćene plate, a ljudi u kreditima,
počinju da razmišljaju, - što bi ja talasao, kad već mora, znate kako već to ide.
Ja baš nisam hteo čekao sam da vidim šta će da se desi, pa ako moram, šta ću idem i ja.
I kada je prebačeno dovoljno u novu banku, recimo otprilike 70%, onda je to stalo, moglo je da ostane, ko želi u PŠ.
Pričalo se šta je diša dobio zauzvrat od te nove banke, ali o tome ne bih ovde.
Znači tako je to bilo u mojoj bivšoj firmi!
[ whitie2004 @ 09.11.2009. 07:11 ] @
A sve je to vec vidjeno i prevazidjeno. Moja firma ima racune ( i kredite ) u 7 banaka i sa svima ima neke takve kaubojske dogovore - ugovore. Toga se vise niko ne stidi niti se libi da prizna. A ni firma se mnogo ne potresa sto sve prihvati, klimne glavom i radi po starom. Normalno ni druga strana nije bolja. U jednoj banci su zbog neblagovremenog placanje lizinga za firmina vozila ukinuli dozvoljeni minus radnicima !!!

Zemlja Srbija! BRE !
[ Java Beograd @ 09.11.2009. 07:36 ] @
Poslodavac nema nikakvo pravo da zaposlenog primorava da prima platu u nekoj određenoj banci. Svako takvo prisiljavanje može se okarakterisati kao mobing.

(Jedino nisam siguran da li i dalje postoji gotovinska isplata kao opcija)
[ Beltrammi @ 09.11.2009. 08:33 ] @
ja bih uvek odabrao banku gde i firma ima racun jer tako je lakse dobiti krediti posto banka ima uvid u poslovanje firme. Inace sto se tice samog placanja za racunovodstvo je to jedan klik i svejedno je gde ti salju racun, moze i na sejsele. Novac je oporezovan i putuj igumane.

Citat:
ali s druge strane radim u javnom preduzeću pa mi nije logično da rade protivzakonito...

ukhm, kmh, hrkkgm....
[ sanja ha @ 09.11.2009. 18:57 ] @
U pitanju je banka koja ima 4 bankomata (poštanska) u gradu, tako da ostanak u takvoj banci ne dolazi u obzir, a pošto je u pitanju javno preduzeće u skoro svim bankama imam manje više povoljne uslove. Bila sam rešena da se žalim zbog ovog, ali kako je u pitanju veliki sistem, niko tačno ne zna ko je nadležan za to, sve funkcioniše samo ako je po šablonu ...
Mene samo zanima, da li neko sa sigurnošću zna, da poslodavac nema prava na ovako nešto, pošto moja firma nije usamljeni slučaj. S druge strane i pre sam mislila da je nemoguće da je nešto po zakonu, pa se ispostavilo da jeste.
[ nkrgovic @ 09.11.2009. 20:09 ] @
Posto ovde nema nekoga ko moze da ti da takvu informaciju "sa sigurnoscu" zasto ne pozoves Ombudsmana ili tako nekog? Zamolis pismeno za odgovor, a onda sa takvim odgovorom mozes i da odes tamo i da im ga gurnes "pod nos".
[ Kempesh @ 09.11.2009. 20:53 ] @
Sa sigurnošću i iz iskustva tvrdim da poslodavac NE SME i NEMA PRAVO da odredjuje radniku u kojoj će banci imati račun i gde će primati platu. Radnik može svaki mesec da menja banku. Potrebno je da samo knjigovodstvu dostavi broj računa i to je to.

Poznato je da poslodavac kada ugovara saradnju sa nekom bankom za više usluga ( krediti,pozajmice,garancije itd.. ),banka uvek pita da li može da se utiče da radnici primaju platu preko njihove banke kako bi dobili još jedan broj klijenata. To dosta poslodavaca prihvati i vrši pritisak na radnike,ali nemaju pravo.U prethodnoj firmi gde sam radio vlasnik firme je insistirao da plate primamo u jednoj banci.Naravno,nema pravo na to

Znači, tvrdim da nema pravo poslodavac da odredjuje gde će ko primati platu. Ovlašćeno lice sam u firmi i dobro poznajem tu tematiku
[ nkrgovic @ 09.11.2009. 21:07 ] @
Kempesh, znam o cemu pricas jer i ja radim slican posao, ali se secam da sam cuo da neke drzavne firme (policija i sl.) imaju neku foru da mogu da uticu gde ce zaposleni (policajci) imati racune. Zato i kazem, kod njih ponekad ima posebnih fora, a lako je pitati....
[ neca @ 11.11.2009. 20:18 ] @
Policajci primaju platu u komercijalnoj banci...bar u Smederevu, i mislim da svi do jednog primaju tamo platu. Nisam cuo slucaj da je neko pokusao da promeni banku i da li je uspeo....mada meni je jako lose da te neko uslovaljava gde ces primati platu, pogotovo u javnom preduzecu. Sto se tice privatnih firmi, ja tu vidim samo jednu racunicu...interne naloge ne placaju banci, pa gledaju da svi radnici primaju platu u onoj banci gde imaju najvise prometa, tako da mu to dodje kao neka usteda (ja nisam cuo za uslovaljanje banke). Bivsi poslodavac moje majke je zamislio jednu goru stvar...insistirao je isplatu "na ruke", iako su radnici bili uredno prijavljeni, ja sam terao majku da proveri da li joj se uplacuju doprinosi..i sve je bilo regluparno...ali je on insistirao da to ide na ruke (da ne bude zabune, plata je visa od minimalca). Nakon par svadja, odlucio je da joj uplacuje na racun.
[ xenox @ 12.11.2009. 03:18 ] @
Pa delimicno je to i zbog elektronskog placanja. Ako nema karticu za uplate sa vasom bankom, onda birokratija mora da mrdne svoje cenjeno, i da napise nalog za uplatu. Ako je elektronsko placanje, onda je to samo par klikova misem.
[ cozmo_im @ 12.11.2009. 09:35 ] @
Ljudi, imam prijatelje koji rade u nekim privatnim firmama i MORAJU da primaju platu u odredjenoj banci jer firma ima "nekakav" ugovor s tom bankom!
Znaci, NE dozvoljavaju im uplate na drugi racun! Mozes da napravis ugovor samo s tom bankom da ti seli pare na racun koji ti zelis ali platu moras primiti u odredjenoj banci.
[ websurfer @ 12.11.2009. 10:11 ] @
Ne vidim zasto bi neko morao da koristi usluge bas odredjene banke... Ja kad sam bio na civilnom odsluzenju vojnog roka svima su uplacivali platu (da, ta mizerna nadoknada je ipak plata) na racun u bilo kojoj banci, gde ko vec ima racun, a ne u nekoj odredjenoj. Takodje, radnici u toj ustanovi imaju pravo da imaju racun gde god pozele.
[ Ivan Dimkovic @ 12.11.2009. 10:58 ] @
Citat:
cozmo_im
Ljudi, imam prijatelje koji rade u nekim privatnim firmama i MORAJU da primaju platu u odredjenoj banci jer firma ima "nekakav" ugovor s tom bankom!
Znaci, NE dozvoljavaju im uplate na drugi racun! Mozes da napravis ugovor samo s tom bankom da ti seli pare na racun koji ti zelis ali platu moras primiti u odredjenoj banci.

Poenta price je da li za to postoji utemeljenje u zakonu (ne postoji) - jasno je da ima firmi koje to rade, samo sto na to nemaju zakonsko pravo vec je u pitanju klasicna prisila.

Na radniku je da odluci da li zeli da se zali, ili da prihvati zahtev firme.
[ cozmo_im @ 12.11.2009. 11:12 ] @
Ne postoji u zakonu naravno, al kad nemas izbor... onda prihvatis sve.

Komsinica radi u nekoj firmi koja nabavlja lekove (nije Jugohemija) i moraju preko Rajfajzena. Kad pomenes drugu banku odgovor je "Trazi drugi posao ako ti se ovo ne svidja".
[ Ivan Dimkovic @ 12.11.2009. 11:18 ] @
Bilo bi super da bar radnici koji planiraju da idu da im nakace malo inspekcije na vrat... cisto eto, za lep rastanak.
[ nkrgovic @ 12.11.2009. 11:21 ] @
Citat:
cozmo_im: Ljudi, imam prijatelje koji rade u nekim privatnim firmama i MORAJU da primaju platu u odredjenoj banci jer firma ima "nekakav" ugovor s tom bankom!

Gledaj, preduzece X i banka Y mogu da imaju kakav god ugovor, ne postoji ni jedan razlog zasto bi taj ugovor bio obavezujuc za trecu stranu. Jednostavno, ne moze dvoje ljudi da trazi da se, na osnovu njihovog dogovora obaveze neko treci.

Osim nekih drzavnih ustanova, gde mozda postoji obavezujuca uredba vlade ili nesto slicno, iz nekih vec razloga (bezbednosnih, sta god... pricam o platama za npr. policajce), gde mi ne znamo te specificne propise, ne postoji nijedan jedini nacin da ti bilo ko odredi gde ti drzis svoj novac. Apsolutno ne postoji.

Takodje, troskovi tog jednog virmana (jer plata je samo jedan virman, svi ostali su zbirni, tj. ne samo za jednu platu - pricam o porezima, doprinosima i sl.), su par desetina dinara. To je toliko smesno da.... uostalom, mogu da odbiju od plate.
[ Slobodan Miskovic @ 12.11.2009. 11:39 ] @
Ako u ugovoru o radu pise da se plata isplacuje samo preko te i te banke to je savrseno legalno.
[ ventura @ 12.11.2009. 12:08 ] @
U čemu je razlika ako te firma obaveže da imaš račun u toj i toj banci (i naravno da sam plaćaš održavanje računa), i u tome da te obaveže da dolaziš na posao u odelu i kravati (koje moraš da kupiš ukoliko nemaš, opet o svom trošku), ili da te obaveže da nosiš glupavu garderobu i ponašaš kao poluretardiran (McDonalds, Kirby i sl.)...

Isto tako ne vidim šta bi tu ikakva inspekcija mogla da učini, i na osnovu kog zakona, pravilnika, uredbe ili čega već?
[ cozmo_im @ 12.11.2009. 12:24 ] @
Neke banke imaju povoljnije uslove pa je glupo, u doba elektronskog placanja, vezivati zaposlene za neku banku koja ima losije uslove (za kredit, dozvoljeni minus, stednju, mozda ima besplatno odrzavanje tekuceg ili neke druge povoljnosti)...

Mislim da nije protivzakonito, ali je malo glupo.

Jedino sto mi pada napamet je nesto vezano za kurs eura ili vece transakcije, mozda poslodavac kod odredjene banke je vezan ugovorom zbog povoljnog kursa ili provizije.
[ Java Beograd @ 12.11.2009. 12:43 ] @
Citat:
cozmo_im: Neke banke imaju povoljnije uslove pa je glupo, u doba elektronskog placanja, vezivati zaposlene za neku banku koja ima losije uslove

Jel ti to pokušavaš da se LOGIKOM suprotstaviš nesuvisloj odluci prosečnog srpskog poslodavca udruženog sa lenjim i glupim knjigovođom ?
[ cozmo_im @ 12.11.2009. 13:01 ] @
Mislim da je to iskljucivo do vlasnika firmi... mozda mi imamo srecu da radimo u dobrim firmama, ali vecina radi u takvom hororu da mozemo samo da zamisljamo... recimo toj istoj komsinici je zapreceno da ako se ne pojavi na poslu do kraja avgusta automatski dobija otkaz "Ne mogu ja da te cekam vise".

Problem je sto je zena na porodiljskom od 12 meseci a beba puni godinu dana sredinom septembra.

Morali su je pre navrsenih 12 meseci upisati u vrtic (nebuloza ali nemaju izbora).
[ nkrgovic @ 12.11.2009. 13:13 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: Ako u ugovoru o radu pise da se plata isplacuje samo preko te i te banke to je savrseno legalno.

Prvo, to je jedno veliko AKO. To je sve samo ne uobicajeno u ugovoru o radu... Drugo, to ne znaci da inspekcija ne bi imala sta da kaze, ali to je vec nesto sto treba njih pitati. Nije ni ugovor koji si ti potpisao svemoguc, tj. postoje neke stvari koje mozes potpisati koliko hoces puta, pa i dalje ne znace nista - sve one koje su ti garantovane zakonom su dobar primer. Znaci, ti ne mozes da, ugovorom o radu, ugovoris da neko ima radno vreme od 16 sati, da nema dnevni i nedeljni odmor, cisto na primer. Cak i ako to taj mucenik potpise, ti si i dalje duzan da mu to obezbedis, u suprotnom ces i te kako biti kaznjen, kad inspekcija sazna za to.

Regulativa u toj oblasti i postoji da bi bila jaca od ugovora o radu, tj. da bi svima garantovala neka minimalna prava i obaveze, tako da niko ne moze da izrabljuje onog drugog, makar i uz ugovor koji to kaze. A u svakom slucaju, sve sto nisi eksplicitno potpisao i slozio se sa time nije obavezujuce za tebe.
[ morihei ueshiba @ 12.11.2009. 18:42 ] @
Citat:
Bilo bi super da bar radnici koji planiraju da idu da im nakace malo inspekcije na vrat... cisto eto, za lep rastanak.

Predugo si van Srbije....i nadlezni inspektori primaju plate preko iste banke

Sto se tice pendrek-banke (Komercijalne),inicijalno otvaranje racuna svim zaposlenima u MUP-u je islo preko njih,ali posle 2000.god. nije bilo problema da se predje u drugu banku,niko nije nista uslovljavao i znam mnogo ljudi koji su prelazili zbog raznih pogodnosti(povoljnijih kredita) u druge banke,ali su se mnogi brzo vratili zbog,opet,pogodnosti koje je Kom.bank nudila radnicima MUP-a.Osim toga ekspoziture su bile otvarane u stanicama policije,pa je sve bilo pri ruci.
[ VladaSu @ 12.11.2009. 20:26 ] @
Nema zakonske osnove da te neko prisili da primas platu u odredjenoj banci.
Obicno ti poslodavci dobiju odredjene povlastice zato sto nateraju radnike da primaju platu u toj banci.
Ako si potpisao/la u Ugovoru o radu da ces primati platu u odredjenoj banci ta odredba u ugovoru je onda pravno nevazeca i neobavezujuca jer narusava druge zakone i ustav.
Zakonodavac je potpuno svestan da ces ti potpisata svasta kako bi dobila posao. Zbog toga u Zakonu i pise da su sve odredbe ugovora NEVAZECE ako te stavljaju u nepovoljniji polozaj koji je zakonom
predvidjen. Ugovorom moze da bude definisano samo vise i bolje nego sto je zakonom predvidjeno.

Takodje mislim da u Srbiji nema Ugovora u radu koji je overen u Sudu.

Tvoj problem se savrseno lako resava ako poslodavac odbija da ti salje platu u drugi banku. Veruj mi, inspekcija jedva ceka neku prijavu i neki problem.
A postoje i drugi nacini.

Zakon o radu je veoma kratak i jasan. Procitaj ga.
[ boki78 @ 13.11.2009. 18:50 ] @
@ventura

Tebe da nema trebalo bi te izmisliti!
[ žutokljunac @ 14.11.2009. 17:42 ] @
Da nam stranci sa svojim kapitalom nisu preoteli celu bankarsku industriju, i da postoji dosta domaćih poslovnih banaka, shvatio bih potrebu da se ljudi primoravaju na transakcije sa našim bankama, npr. javna uprava ili preduzeća sa državnim kapitalom. Međutim, pošto su sada skoro sve strane banke, zaista ne vidim kako država treba da reguliše preko koje ćete banke primati novac, i preko koga će poslodavac vršiti transakcije. To je sada sloboda izbora za kapitalistu jer su u kapitalizmu, kapital i kapitalista svetinje. Prema tome svi vi koji ste likovali kada su propali Jugobanka, AIK, i šta ti ja znam ko sve ne, sada se žalite ovde: http://www.bvk.rs/