[ timmy @ 09.11.2009. 11:49 ] @
| Nedavno sam na TV gledao reportazu iz Cacka o pojavi silnih bubamara, a danas sam svedok stotina sto crvenih sto narandzastih do zutih bubamara na mojoj terasi. Inace, samo na suncanoj, juznoj strani kuce (Pancevo). Ne sesam se da sam ovoliko bubamara ukupno do sada video. Mislim da mi je u dnevnu sobu uslo bar desetak iako se to ranije jako retko desavalo... Gotovo da je nemoguce a da na neku ne stanem ili da ne sleti na mene cim izadjem na terasu.
Da li je ovako i kod drugih?
|
[ websurfer @ 09.11.2009. 12:06 ] @
Najezda bubamara! Kakav bi to horor bio...
[ milancheBGD @ 09.11.2009. 12:18 ] @
[ etjen @ 09.11.2009. 12:21 ] @
[ timmy @ 09.11.2009. 12:28 ] @
A ja sam se bas pitao proteklih godina gde su, a one sve otisle u Nemacku i Englesku ;)
Izgleda da se ipak vracaju.
[ mrle 011 @ 09.11.2009. 12:44 ] @
Citat: timmy: ....
Da li je ovako i kod drugih?
primetio sam najezdu jos pre mesec-dva dana.
... i bubamara i smrdljivih martina.
[ yeljko @ 09.11.2009. 13:21 ] @
Izgleda da im je ukinut vizni rezim pa otisle u Nemacku i Englesku :)
Salim se,
i ja sam primetio da ih i kod mene ima puno vise nego obicno.
A jel znate da je to jedna od najkrvolocnijih vrsta insekata?
[ drvlada75 @ 09.11.2009. 13:30 ] @
[ timmy @ 09.11.2009. 14:07 ] @
Da, rekao bih odokativno da je i kod mene u pitanju ta "Azijska" buduci da su mi ove od starta delovale neobicno.
Pozdrav
[ morihei ueshiba @ 09.11.2009. 15:28 ] @
Pre neki dan nije moglo da se zivi od njih,doduse ne u gradu,vec u podrucju gde ima puno vinograda.Bilo ih je kao vinskih musica,citavi rojevi i bile su prilicno dosadne.Sutradan ih na istom mestu vise nije bilo,verovatno su u prolazu.U pitanju je Slovenija
[ ubimestruja @ 09.11.2009. 16:13 ] @
Ja sam na Fruškoj Gori, okolina Rakovca imao pre par nedelja najezdu. Sada je bolje ali opet ih ima.
Nikada do sada ih nije bilo,bilo je prava retkost videti ih. Ovi snimci iz Engleske i Nemačke su šokantni!
Ima li neko neku informaciju kako se boriti protiv njih? Nekada smo se kao deca radovali malim slatkim
bubicama,čak smo im i pevali...ali izgleda da će nam presesti!
[ 3D-Elite @ 10.11.2009. 02:14 ] @
I kod mene na Zvezdari izgleda neka najezda.. kad god otvorim prozor udju par komada.
Eno ih prze se u lusteru sad
[ stil @ 10.11.2009. 02:35 ] @
Šokantno jeste koliko ih ima ali nisu štetne. One tamane biljne vaši za doručak :)
[ Lazar-I @ 10.11.2009. 07:33 ] @
Eh, kad bi se mogli zasejavati usevi jajima bubamare umesto prskanja pesticidima.
[ Horvat I @ 10.11.2009. 08:32 ] @
Kod nas se pojavise masovno posle rata i dosada unistise krompirovu zlaticu.
Letos komsijin unuk pitao za zlaticu,jedino iz knjiga smo mogli pokazati
[ milivoje t @ 10.11.2009. 11:05 ] @
A ja se cele godine pitam kakve su ovo mutant buba mare, crne, zute, sa izopacenim tufnama, kad azijska napast !
Idem da potamanim one na terasi, normalnu bubamaru, evropsku odavno nisam video.
[ morihei ueshiba @ 10.11.2009. 12:53 ] @
Citat: Eh, kad bi se mogli zasejavati usevi jajima bubamare umesto prskanja pesticidima.
Tako su i dosle ovamo(tj,donete su),kao sredstvo za unistavanje biljnih vasi u staklenicima.E sad,ko je ostavio otvorena vrata...
Inace su dominantnije u svakom pogledu od nasih crvenih sa crnim tackama,brze se razmnozavaju i za koju godinu bice retkost videti ove nase stare.Kakve ce to posledice imati za ostali biljni i zivotinjski svet,videcemo
[ nerodimac @ 11.11.2009. 10:06 ] @
Pa, cemu onda sluze ove "nase", izgleda kao da je ova nova verzija bolja u svakom pogledu. :)
[ stil @ 11.11.2009. 10:20 ] @
Friziran model :). Smanjice se njihov broj sam od sebe kad potamane one stetocine sto ostecuju biljke.
[ nerodimac @ 11.11.2009. 10:44 ] @
I ja mislim. Uspostavice se neka ravnoteza svakako (osim ukoliko ne postanu biljojedi ili nesto). :)
[ NicholasMetropolis @ 11.11.2009. 12:41 ] @
Citat: nerodimac: I ja mislim. Uspostavice se neka ravnoteza svakako (osim ukoliko ne postanu biljojedi ili nesto). :)
Njihovo nekontrolisano širenje nije preterano pametna stvar. Osim narušavanja lanca ishrane, u nedostatku druge hrane ove bubamare napadaju voće i grožđe. Evo teksta sa www.agroupozorenje.rs
Citat:
Pojava invazivne bubamare Harmonia axyridis
Vrsta Harmonia axyridis se nalazi na spiskovima najnepoželjnijih organizama Evrope i Severne Amerike. Zbog svoje velike efikasnosti u suzbijanju lisnih vaši je preneta iz Azije u Severnu Ameriku i Evropu. Međutim posle kratkog vremena je pokazala svoje drugo lice. Ova vrsta toliko efikasno suzbija lisne vaši, da druge bubamare ostaju bez hrane. Dodatan problem je što se ponekad hrani i larvama drugih bubamara koje su na nekoj teritoriji odomaćene. Takođe krajem leta i tokom jeseni ona se ponekad hrani i zrelim voćem i grožđem. Ako ove bubamare uđu u preradu vina, zbog alkaloida koje ima u sebi vino gubi kvalitet. Vrsta je sklona okupljanju u grupe radi prezimljavanja, a kao jedno od pogodnih mesta se navode upravo grozdovi grožđa!
Harmonia ima veoma promenljive crne pege na crvenim krilima, a ono što je karakteristično je crna W šara na beloj glavi, što se može videti na fotografiji u prilogu.
Ukoliko u grozdovima grožđa uočite grupe bubamara, najverovatnije se radi o ovoj vrsti (ostale vrste se obično ne grupišu), pa te grozdove obavezno treba odvojiti i ne stavljati ih u preradu! Hemijsko suzbijanje se ne sme izvoditi!!!
[ stil @ 11.11.2009. 14:28 ] @
Da da to piše ovde.
Pa čekaj zar nemogu jednostavno da se pri berbi stresu sa grozdova. Mislim one se "sklupčaju" i spadnu kad ih samo takneš ili prodrmaš ono po čemu hodaju.
[ morihei ueshiba @ 11.11.2009. 17:45 ] @
A mozda prenose i neki grip
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|