[ grado @ 15.11.2009. 21:29 ] @
Da li je to uopšte moguće danas bez jake veze ili puno para. To su preduzeća sa nekoliko stotina hiljada zaposlenih i sigurno svaki dan postoji neka fluktuacija radne snage - neko sam napusti, neko ode u penziju i uvek ima prostora za nove ljude. Obzirom da je ovde sve postavljeno naglavačke, ti poslovi su u odnosu na privatni sektor najlakši, veoma sigurni i najbolje plaćeni. Javna tajna je da se do tih poslova dolazi, između ostalog, i kupovinom radnog mesta. Mene interesuju konkretna iskustva iz prve ruke, ako neko želi da piše o tome. Da budem krajnje otvoren - koliko para (mesečnih plata) ima smisla dati za jedan takav posao, naročito imajući u vidu da danas više ništa nije sigurno, pa ni tako kupljeno radno mesto. Siguran sam da uvek postoji mogućnost zaposlenja na takav način, obzirom da direktori tih kompanija nemaju obavezu raspisivanja konkursa i mogu sami da odluče koga će da zaposle. Slažem se da je ovo krajnje nemoralno, protivzakonito itd. i nije mi ideja da se o tome diskutuje. Jednostavno, država je takva, ta preduzeća su partijski plen i zapošljavaju na principu ravnoteže interesa - ako je velika suma u pitanju, postoji jak interes da se obezbedi jedno novo radno mesto, a sa druge strane suma ne sme da bude ni prevelika jer se onda praktično u dužem vremenskom periodu radi besplatno. Eto tako, tema je krajnje škakljiva i na malo provokativan način postavljena. Želeo bi ta čujem neka razmišljanja sa tim u vezi. |