|
[ PonyExpress @ 16.11.2009. 18:48 ] @
| Citat: Metro Cash & Carry:
Kompanija: Metro Cash&Carry d.o.o. Beograd
Metro Cash&Carry, deo METRO Grupe, traži posvećene i motivisane radnike za radno mesto:
Prodavac na odeljenju sporta I sezone
( kod: P )
(Niš i Kragujevac)
Odgovornosti:
* Slaže i sortira trgovačku robu na police
* Vodi propisanu dokumentaciju
* Uslužuje kupce u radnji
* Informiše kupce o artiklima iz oblasti zaštite i nege bilja
* Obezbeđuje urednost radnog prostora
* Proverava stanje i kvalitet artikala na svom odeljenju
* Odgovoran za ostale zadatke po zahtevu pretpostavljenog
Uslovi:
* Poljoprivredni fakultet smera ratarstvo ili voćarstvo i vinogradarstvo
* Osnovno poznavanje rada na računaru
* Relevantno radno iskustvo je poželjno
* Komunikativnost i orjentisanost na timski rad
Ako ste zainteresovani za posao u našem preduzeću, pošaljite svoj CV,propratno pismo i sliku na mail ili na:
METRO Cash&Carry d.o.o. Beograd
Molimo Vas da u Vašoj e-mail poruci u polju ''SUBJECT'' navedete KOD za poziciju za koju konkurišete.
Samo potpune prijave će biti uzete u razmatranje i samo izabrani kandidati će biti kontaktirani.
Rok za konkurisanje: 21.11.2009.
Lokacija posla: Kragujevac, Niš
Trajanje oglasa: 06.11.2009. do 21.11.2009.
A mogli su jednostavno da napisu dozvoljene JMBG brojeve, ovako postoji opasnost da se neki diplomac Poljoprivrednog fakulteta stvarno prijavi... Onda treba da ponistavaju konkurs, pa raspisuju novi... |
[ jesus alejandro @ 16.11.2009. 19:26 ] @
Haha, video sam taj oglas i bas sam se slatko ismejao :)
[ ventura @ 17.11.2009. 02:13 ] @
Verovatno je u pitanju poljoprivredna apoteka koja funkcioniše pod tim odeljenjem jer u odgovornostima stoji:
Ne znam kako bi neko bez poljoprivrednog fakulteta mogao da stručno savetuje na temu zaštite i nege bilja, ili da proverava kvalitet i stanje tih proizvoda... Ali očigledno je mnogo bitnije napljuvati nekoga i otkriti nekakvu veliku zaveru, nego pročitati nešto do kraja i pokušati shvatiti o čemu se tu zapravo radi.
[ Skandy @ 17.11.2009. 03:05 ] @
Ako je u pitanju zastita bilja onda svakako treba fakultet, ali meni je u oci upao jedan drugi detalj koji bih trebao da bude istaknut cvenom bojom
Citat: Ako ste zainteresovani za posao u našem preduzeću, pošaljite svoj CV,propratno pismo i sliku na mail ili na:
METRO Cash&Carry d.o.o. Beograd
Nije li to diskriminacija?
[ barakuda111 @ 17.11.2009. 03:10 ] @
Ventura verovatno si u pravu za razlog zbog koga traze ovaj fakultet, ali neslazem se sa ovom tvojoj recenicom Citat: Ne znam kako bi neko bez poljoprivrednog fakulteta mogao da stručno savetuje... Nemoras da ides na fakultet da bi nesto naucio i bio ekspert u nekoj oblasti. Po meni pogresno razmisljanje.
[ ventura @ 17.11.2009. 03:34 ] @
Citat: barakuda111: Ventura verovatno si u pravu za razlog zbog koga traze ovaj fakultet, ali neslazem se sa ovom tvojoj recenicom Nemoras da ides na fakultet da bi nesto naucio i bio ekspert u nekoj oblasti. Po meni pogresno razmisljanje.
Slažem se, ali za granu kao što je poljoprivreda i nema baš mnogo ljudi koji se time bave iz hobija pa da bi mogli biti donekle stručni i bez formalnog obrazovanja...
[ sasa022 @ 17.11.2009. 03:34 ] @
Prodavac na odeljenju sporta I sezone
Uslovi: * Poljoprivredni fakultet smera ratarstvo ili voćarstvo i vinogradarstvo
O cemu se ovde radi ?
[ musicmaster @ 17.11.2009. 03:51 ] @
[ ventura @ 17.11.2009. 05:24 ] @
Citat: sasa022: Prodavac na odeljenju sporta I sezone
Uslovi: * Poljoprivredni fakultet smera ratarstvo ili voćarstvo i vinogradarstvo
O cemu se ovde radi ?
Zar nije očigledno da se radi o zaveri, u kojoj već postoji kandidat za to radno mesto, a oni su objavili konkurs i bacili 300 evra bez veze samo da bi ispoštovali formu, i da zajebavaju pošten narod koji eto zbog ovakvih oglasa ne može da nađe posao, a inače ga baš hoće i traže...
[ Nevena79 @ 17.11.2009. 05:28 ] @
Citat: Nije li to diskriminacija?
Ne, postoje razliciti stilovi pisanja CV-a i jedan od njih je i tip sa slikom. Po slici moze mnogo toga da se zakljuci, da se stekne prvi utisak o poslovnosti te osobe, urednosti itd. Na kraju poslodavac mora nekoga da odbije da bi nekega drugog primio, tako da ako cemo cepidlaciti o svemu se moze razgovarati kao o diskriminaciji. Neko je odbijen zbog ponasanja- hm diskriminacija, ja jesam degenerik ali to je deo moje licnosti i kao takvog me moraju prihvatiti... pa i nije bas tako zar ne? Ili za to radno mesto poslodavac hoce urednu osobu koja ce raditi na salteru, treba da zadovoljava te i te uslove, i onda vidi pankera ili nekog dugokosog poluraspustenka koji moze biti ok osoba ali njemu se vizuelno ne svidja i on ima pravo na takav izbor jer nece njemu neko drugi odredjivati koga ce on za svoje pare zaposljavati. E sad, znam ja na cega si ti mislio ali nije to to. Mislis da nema slike da bi ta osoba bila primljena? Pa konkurs se ne vrsi putem maila ko da bolju ponudu nego na razgovoru za posao gde poslodavac bira najboljeg ili "najboljeg" za sebe a diskriminacija.... to je nesto sasvim drugo. Ovo mi je mnogo slicno kad policajac zaustavi crnca pa pocinje prica da je bio belac verovatno mu ne bi napisao kaznu... :) malo isprano i reeetko gde prolazi.
[ Skandy @ 17.11.2009. 06:13 ] @
Citat: Nevena79: Ne, postoje razliciti stilovi pisanja CV-a i jedan od njih je i tip sa slikom. Po slici moze mnogo toga da se zakljuci, da se stekne prvi utisak o poslovnosti te osobe, urednosti itd.
Ok, slazem se, sigurno da postoji CV sa slikom, cim ga neko trazi. Ja licno do sada nisam cuo za takav, niti sam sretao poslodavce sa slicnim zahtevima.
Ono sto mene zanima je koji format fotografije traze, s'obzirom da na osnovu nje treba da steknu utisak o poslovnosti i urednosti kandidata?
[ Java Beograd @ 17.11.2009. 07:53 ] @
Eto šta je 50 socrealizma !
NEKAD:
- Svako radno mesto je moralo biti objavljeno u novinama.
- Svaki nezaposleni je morao biti evidentiran u SIZ-u za zapošljavanje
- Svako je u SIZ-u dbojao određeni broj poena (obrazovanje, porodično stanje, dužina traženja posla ...)
- Poslodavac je morao da primi onog ko ima najviše bodova.
- U državnim/društvenim firmama tražilo se radno mesto a ne posao
Kako primiti nekog svog ? Izmisliti takve uslove konkursa koje ispunjava samo svojta. Otud vicevi sa brojem lične karte i slično.
DANAS:
- Poslodavac prima u radni odnos koga god hoće
- Nije dužan da oglašava potražnju u novinama
- Nezaposleni nije dužan da bude prijavljen u službi za zapošljavanje
Kako primiti nekog svog ? Reći mu da dođe u firmu i ponese ličnu kartu i radnu knjižicu.
U konkretnom slučaju, kompanija METRO nema ama baš ni jedan jedini razlog da baca pare na oglase da bi režirala namešteni konkurs.
[ ctrl alt del @ 17.11.2009. 08:36 ] @
Citat: ventura: Verovatno je u pitanju poljoprivredna apoteka koja funkcioniše pod tim odeljenjem jer u odgovornostima stoji:
Ne znam kako bi neko bez poljoprivrednog fakulteta mogao da stručno savetuje na temu zaštite i nege bilja, ili da proverava kvalitet i stanje tih proizvoda...
Tačno, ali na tom poljoprivrednom fakultetu postoji smer "zaštita bilja" koji daje stručne kadrove za tu oblast, a voćari i ratari su ipak nešto drugo. Mogli su i one sa mehanizacije da traže.
Tako da opet dolazimo do toga da su mogli da stave i JMBG kao uslov.
[ Ivan Dimkovic @ 17.11.2009. 08:38 ] @
A sto bi stavljali bilo sta kao uslov da su hteli da zaposle nekog "svog"? Metro je privatna firma, moze da zaposli koga hoce - ocigledno nemaju nekog u vidu cim su dali oglas.
[ Nevena79 @ 17.11.2009. 08:40 ] @
Koliko se ja sećam niko mi nije striktno trazio takav oblik CV -a ali naravno da ima pravo da ga traži jer to je jedan od standardnih oblika istog. Lično sam uvek slala CV sa slikom a kojom... Za svaku normalnu firmu dovoljna je fotografija slična fotografiji iz lične karte. A što se tiče onoga nekada se zapošljavao samo najbolji i slično, to zaboravite. Ja stvarno ne znam kada će ljudi ovde shvatiti da je Tito umro, i da Elvisa ne skrivaju negde tamo. Socijalizam je umro i svaki privatnik će zapošljavati po onim zahtevima koji njemu odgovaraju, trebaju i slično. Postoje odredjena pravila koja moraju poštovati a za sve ostalo su im odrešene ruke. Na kraju krajeva ocena nije merilo znanja i izmedju 2 kandidata od kojih jedan ima 10-ke na fakultetu a drugi 10 godina radnog iskustva, i još ako je naučio to što je radio, poslodavac ce kroz razgovor odabrati onoga ko će mu pre ući u posao i onoga koji će zadovoljiti njegove potrebe na bolji način. U društvenim firmama gde je sve svačije i ničiji moglo se zapošljavati tako, a kada su privatnikove pare upitanju neće da može, stvari dobijaju i jos koju boju osim crno/belo.
[ žutokljunac @ 17.11.2009. 08:52 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: A sto bi stavljali bilo sta kao uslov da su hteli da zaposle nekog "svog"? Metro je privatna firma, moze da zaposli koga hoce - ocigledno nemaju nekog u vidu cim su dali oglas.
U praksi i zapošljavaju onoga koga oni hoće, tj. onoga koga hoće onaj koji odlučuje, u ovom slučaju neki poslovođa. To je divno opravdanje za dobijanje posla preko veze, jer zaboga, u pitanju je privatna firma i mogu da zaposle koga hoće. Svi baš tako i zapošljavaju. Onoga koga hoće, pa bilo da l´je to rođak, kum, komšija, prijatelj, poznanik, ili samo neko ko preko neko drugog pruža kovertu. Al´i za to postoji opravdanje, zove se "preporuka". I još za trgovca treba fakultet, pa i CV. Idi begaj. Taj CV im je ko da su uhvatili Boga za bubrege. Najveće otkriće današnjice. Struja je ništa naspram veličanstvenog SiVi-ja.
Citat: ventura:Ne znam kako bi neko bez poljoprivrednog fakulteta mogao da stručno savetuje na temu zaštite i nege bilja, ili da proverava kvalitet i stanje tih proizvoda...
Npr. da ima završenu Srednju poljoprivrednu školu.
[ Java Beograd @ 17.11.2009. 08:58 ] @
Citat: žutokljunac: .... To je divno opravdanje za dobijanje posla preko veze, jer zaboga, u pitanju je privatna firma... Citat: Nevena79: ... Ja stvarno ne znam kada će ljudi ovde shvatiti da je Tito umro...
[ žutokljunac @ 17.11.2009. 09:00 ] @
Pa da, nžl i kod Tita je bila bolja kadrovska politika. Od trgovca u samoposluzi do ministra. Šta da mu radiš.
[ Ivan Dimkovic @ 17.11.2009. 09:02 ] @
Ne razumem sta hoces da kazes - pa ti nemoj da se zaposljavas u firmama koje zaposljavaju rodjake. Ako neka firma zaposljava samo rodbinu i prijatelje, a i to je njeno pravo... tko ih hebe.
[ žutokljunac @ 17.11.2009. 09:06 ] @
Hoću da ti kažem da je mesto radnje Srbija, i da se svi zapošljavaju preko veze. Nije to razvijeni kapitalizam. To je kapitalizam " daj bre ovog mog, znam ga ja, dobar je, naučiće mali ".
A vidiš kako su dve glavne stvari u životu sada rešene i kako su nekada bile rešene. Stan i posao. Danas za stan moraš da uzmeš kredit od 100 soma evra i da vratiš 350 soma, a posao možeš da dobiješ samo preko veze. Pa kaži da valja.
[ Rumpletstilskin @ 17.11.2009. 09:12 ] @
Citat: žutokljunac: Danas za stan moraš da uzmeš kredit od 100 soma evra i da vratiš 350 soma, a posao možeš da dobiješ samo preko veze. Pa kaži da valja.
Evo ja kazem da valja.
[ žutokljunac @ 17.11.2009. 09:14 ] @
Pa super, uzmi onda kredit od 300 soma i vrati milion. Imaš dobar dvosoban sa centralnim za tu lovu. Znaš kakvo grejanje, ej.
[ Nevena79 @ 17.11.2009. 09:15 ] @
Pa dobro hajde okreni stvari. Kako se osnuju male firme? Evo primer, kaze cale nema se para , ovo ono hajde da pokusamo nesto imam neki osecaj. Proba cale malo, krenulo je, nista posebno ali imas svoje pa guras dalje. Posle se prikljuci keva, povecava se obim posla itd itd. Onda se traze novi radnici, kuka stric nema mali posla trte vrte zaposlis maloga, devojku i koga vec. To je tvoje apsolutno pravo zar ne? Ko tebe sprecava da biras partnere sa kojima ces raditi? Ili druga varijanta, ortacko drustvo, drustvo sa ogranicenom odgovornoscu, ko ce tebi da odredjuje ko ce sve sa tobom da ulozi pare u biznis? Naravno niko niti iko ima prava da se mesa u to. E sad dolazi se do druge stvari. Kako ce firma u kojoj su sve stricevi i tetke poslovati? U 99% slucajeva nikako jer potrebi su strucni ljudi, ekonomija je mnogo vise od dam ja tebi, das ti meni, zajebemo Peru i ulozimo kod Sime. Dakle sve to dodje na svoje. A kada je firma dobra tu i tamo gazda ima pravo da zaposli koga god on zeli pa i tvoju devojku koja mu je sad postala draga. Ili ti imas nesto protiv toga u cega ce on uloziti SVOJE pare?
[ žutokljunac @ 17.11.2009. 09:19 ] @
Ama ženska glavo ovde se u najbolje strane firme ulazi isključivo preko veze. Evo odmah da ti nabrojim 7 radnika u jednoj super stranoj banci i da kažem ko ih je zaposlio. Od mog društva, ajde da kažemo 30 ljudi, nijedan jedini se nije zaposlio bez da nije imao vezu. To ti je kao da dobiješ na Bingu, ustvari verujem da su tu mnogo veće šanse. Ko govori o malim firmama sa dvoje-troje zaposlenih.
[Ovu poruku je menjao žutokljunac dana 17.11.2009. u 10:45 GMT+1]
[ Rumpletstilskin @ 17.11.2009. 09:24 ] @
Citat: žutokljunac: Od mog društva, ajde da kažemo 30 ljudi, nijedan jedini se nije zaposlio bez da je imao vezu. To samo govori da im je to ili prvi posao ili da nisu za bolje.
[ žutokljunac @ 17.11.2009. 09:42 ] @
Nije im prvi posao. Uzmi ti taj kredit pa se javi 2039. godine, i kaži nam kako je, je l´se isplati
[ Rumpletstilskin @ 17.11.2009. 09:52 ] @
QED.
Citat: Uzmi ti taj kredit pa se javi 2039. godine, i kaži nam kako je, je l´se isplati Ako vec mene pitas, ne pada mi na pamet bilo kakav kredit za bilo sta, moja fiskalna politika je iskljucivo solarna - pay cash or do without.
[ Java Beograd @ 17.11.2009. 10:13 ] @
E baš si žutokljunac !
Ajde, 'leba ti, zamisli da ti imaš firmu i da u hoćeš da zaposliš nekog novog prodavca. Evo sad ti nama lepo ispričaj kako bi ti zaposlio prodavca. I da li prodavac nekim slučajem može da bude tvoj brat od tetke, ujaka, strica, koga već imaš. I usput nam odgovori šta se dešava ako taj novozaposleni ne zna da radi svoj posao, ko će da trpi finansijske posledice ?
[ pri3rak @ 17.11.2009. 10:24 ] @
Citat: žutokljunac: a posao možeš da dobiješ samo preko veze
omiljeno opravdanje za nesupeh svake srpske amebe :)
[ žutokljunac @ 17.11.2009. 10:48 ] @
Citat: Java Beograd:
Ajde, 'leba ti, zamisli da ti imaš firmu i da u hoćeš da zaposliš nekog novog prodavca. Evo sad ti nama lepo ispričaj kako bi ti zaposlio prodavca. I da li prodavac nekim slučajem može da bude tvoj brat od tetke, ujaka, strica, koga već imaš. I usput nam odgovori šta se dešava ako taj novozaposleni ne zna da radi svoj posao, ko će da trpi finansijske posledice ?
Evo zamišljam. Kao prvo, ne bih tražio završen fakultet jer je to malo. Tražio bih bar magistraturu, ako ne doktorat. Kao drugo, tražio bih da CV bude na 4 svetska jezika, jer šta ako npr. u radnju ušeta Francuz ili Španac. Zatim bih kadidate koji prođu prvi krug čekao drugi krug. U drugom krugu bi svi morali da dođu u patikama i to da se pojave na atletskoj stazi stadiona Partizana. Trčalo bi se 4x400 metara sa preponama. To je zbog toga jer kada lopov uđe u radnju pa istrči sa ukradenom robom, da vidim ko će ga savata.
U trećem krugu bi ih ispitivao, i to tako što ja uzmem knjigu i onda ih preslišavam. Na primer: " ajde kaži mi sve što znaš o uzgoju jagodičastog voća na nadmorskim visinama do 500 metara ". Tu bih video ko je završio preko veze, a ko je stvaro učio.
Je l´čitaš bre ti da oni traže trgovca?
[ vukad @ 17.11.2009. 10:50 ] @
Citat: Rumpletstilskin: To samo govori da im je to ili prvi posao ili da nisu za bolje.
Ko je dobar u onome cime se bavi, ko je agilan i odskace od proseka, taj ce verovatno imati veze. Ko nema veze je obicno bezveze.
[ Nevena79 @ 17.11.2009. 10:55 ] @
Ovde se prica o vise toga. Jedno je sme li poslodavac da trazi sliku? Odgovor je naravno da sme. A drugo je da li je konkretno za ovo radno mesto potreban fakultet? E to niko on nas ne moze reci jer nismo upoznati sa tim za cega mu tacno taj covek treba sto je Ventura pomenuo jos na pocetku, ali ok, valjda je zanimljivije trolovati, to je vec postala disciplina. Trebalo bi otvoriti podforum samo za to pa da se takmice najistaknutiji ucesnici.
[ žutokljunac @ 17.11.2009. 10:59 ] @
Kako nismo upoznati zbog čega im tačno taj čovek treba. Lepo su napisali - prodavac. Dakle, vodiće se kao prodavac, i primaće platu kao prodavac. Neće ni kao diplomirani inženjer poljoprivrede, ni kao magistar.
[ Nevena79 @ 17.11.2009. 11:03 ] @
Apsolutno nebitno. Znam ljude koji su na birou prijavljeni sa nizom strucnom spremom koju imaju jer cene da ce se tako pre zaposliti i posle pokazati i napredovati. A primer za ovo gore, u apoteci imas da ih nazovem obicne prodavce one sa srednjom skolom i imas one sa fakultetom ili ti diplomiranog farmaceuta koji takodje radi kao prodavac s tim sto on mora biti tamo da bih tebi objasnio sastav nekog leka i slicno.
[ Java Beograd @ 17.11.2009. 11:04 ] @
Citat: žutokljunac: Evo zamišljam. Kao prvo, ne bih tražio završen fakultet jer je to malo. Tražio bih bar magistraturu, ako ne doktorat. Kao drugo, tražio bih da CV bude na 4 svetska jezika, jer šta ako npr. u radnju ušeta Francuz ili Španac. Zatim bih kadidate koji prođu prvi krug čekao drugi krug. U drugom krugu bi svi morali da dođu u patikama i to da se pojave na atletskoj stazi stadiona Partizana. Trčalo bi se 4x400 metara sa preponama. To je zbog toga jer kada lopov uđe u radnju pa istrči sa ukradenom robom, da vidim ko će ga savata.
Super. To je tvoje pravo ! Lepo si napisao.
Ali, na osnovu tvog "konkursa" realno možemo zaključiti da posle protraćenih para za oglase, i protraćenog vremena za odabir kandidata - prodavca nećeš naći ! Šta ti ostaje ? Ponovo plaćeni oglas, ponovo odabir kandidata. A za to vreme, TVOJ maloprodajni objekat stoji zaključan, jer nema ko da radi tamo. I ko, dakle, snosi finansijske posledice lošeg konkursa ? Poslodavac. U našem slučaju ti.
Dakle, sad zamisli da tebi STVARNO treba prodavac. Šta ćeš da radiš u ponovljenom konkursu ? Da tražiš nekog sa doktoratom Sorbone ? Traži. Maloprodajni objekat će i dalje da niže gubitke, jer su fiksni troškovi - fiksni. A prodavca nema ! Onda objavi i treći konkurs, i traži master diplomu sa Harvarda. Opet bačene pare za oglas, straćeno vreme ...
Ili ćeš možda, (just maybe) još pre objave prvog oglasa da primiš brata od tetke, koji je sasvim OK lik, vredan i pošten. A i znaš ga odavno ! I tako TVOJ maloprodajni objekat neće ni jednog jedinog dana da bude zatvoren !
[ gidraa1 @ 17.11.2009. 11:06 ] @
Mislim da stvarno žutokljunac nisi u pravu jer tvrdiš da svi idu preko veze.To jednostavno nije istina,kao u mom primeru gde sam dobio posao bez da igde poznajem nekog, ali zato poznajem ono što treba da radim.
[ žutokljunac @ 17.11.2009. 11:07 ] @
@ Nevena79
Može on sam svojevoljno da bude doktor nauka, a da se na Biro za zapošljavanje prijavi kao trgovac sa SSS, jer je završio tu srednju. Niko mu to ne brani. Ali kad poslodavac traži trgovca, onda se podrazumeva da će mu baš to pisati u radnoj knjižici i da će tako biti plaćen. Kao trgovac. Taj primer koji si navela. Pa da, ali farmaceutski tehničar je plaćen kao farmaceutski tehničar, a dipomirani farmaceut kao diplomirani farmaceut.
[ žutokljunac @ 17.11.2009. 11:16 ] @
@Java
Slušaj prijatelju, ti uopšte ne kapiraš o čemu pričam i protiv čega se bunim. Vidim da si ozbiljno shvatio moje zazanje sa preponama i magistrom. Problem nije što se na takve pozicije zapošljavaju ljudi " znaš me - znam te ", problem je što se na 99% radnih mesta zapošljavaju na isti način. Preko veze. Vama programerima to nikako ne ide u glavu. Imaš određena zanimanja za koju ti veza ništa ne znači, sve da je i imaš, jer je potrebno isključivo znanje i lako se utvrdi ko zna, a ko ne zna. Ali shvati da imaš mnogo više poslova za koje se ne traži takva vrsta znanja, i tu se ljudi zapošljavaju isključivo preko veze.
[ Nevena79 @ 17.11.2009. 11:17 ] @
I to je pitanje. Po kom osnovu poslodavci za trgovca traze i poznavanje nekog jezika? Po kom osnovu za ekonomistu traze poznavanje nekog jezika kada postoji i fakultet za jezike pa ko voli neka studira i da zaposljavaju njega? E pa vidis on moze da trazi najvise sto moze da izvuce, i ako radnik pristaje da radi tako to je njegova stvar, ako niko ne pristaje ili pristaju radnici loseg kvaliteta poslodavac ce promeniti uslove.
A za ovu novu konstataciju... Reci mi jel mislis da ovi ostali koji su zavrsavali fakultete da su budale a maco fudbaleri pametni? Ko je njega sprecavao da se potrudi jos malo i izdigne iz mora ljudi iste kvalifikacije? I kako uopste mozes ocekivati da neko ko je teski prosek zivi iznad proseka. Koliko vredis i koliko si se mucio tako ce ti i biti u vecini slucajeva.
[ Ivan Dimkovic @ 17.11.2009. 11:27 ] @
Citat: žutokljunac
Danas za stan moraš da uzmeš kredit od 100 soma evra i da vratiš 350 soma, a posao možeš da dobiješ samo preko veze. Pa kaži da valja.
A jel' te bije neko da uzmes kredit? Stedi bajo pa kupi stan, ili trazi pare od matorih - sa 0% kamate. I u vreme SFRJ si morao da cekas ohohooo da "dobijes" stan a i tada nije bilo garantovano da te nece preteci dirEktorova sekretarica na "rang listi", taman za to vreme mozes da pristedis pare.
Sto se tvoje price o vezi tice - evo gotovo svi (osim par) ljudi koje ja znam iz Srbije su zaposleni bez ikakvih veza - znaci iskljucivo na znanje/iskustvo. Ima par likova koji se loze na te politicke stranke i slicne 3.14zde materine, ali oni su upravo za to - nesposobni da na drugi nacin nadju posao, i jedino znanje im je obicno pravni fakultet - a pravnika ima ko kusih pasa, nije ni cudo sto mnogim takvim likovima treba "veza".
Tako da, na osnovu mog iskustva i ljudi koje znam mogu samo da kazem da ljudi koji "nalaze posao preko veze" i nikako drugacije su nesposobni za bilo sta drugo.. dobro je sto eto i za njih postoji nekakav posao - takvi u "zapadnom kapitalizmu" obicno sisaju socijalnu pomoc, ovako bar neki privatnik ih placa.
Citat:
problem je što se na 99% radnih mesta zapošljavaju na isti način. Preko veze.
Ovo je apsolutno netacno. Apsolutno. Broj poslova "preko veze" je daleko manji nego sto ti to predstavljas, a to sto svi koje poznajes jesu "vezare" samo sugerise da si u pogresnom drustvu, osim ako ni ti nisi ista takva "vezara" u kom slucaju se izvinjavam.
Razmisli malo - sa tvojom konstatacijom da 99% radnih mesta jesu za "veziste" ti vredjas ostale sagovornike koji rade u Srbiji jer direktno impliciras da su 99% njih nekakve vezare - sto ne samo da nije tacno, vec i vredja zdrav razum.
[ žutokljunac @ 17.11.2009. 11:33 ] @
Sme li se pitati čime se bave ti tvoji dugari. Ako su u IT biznisu, onda kapiram. To je deficitarno i zaposlićeš se i kao programer, administrator, dizajner.
Ja npr. ne poznajem nijednu jedinu osobu koja je zavšila Pravni fakultet, Ekonomski fakultet, Medicinski fakultet i Poljoprivredni fakultet, a da se nije zaposlila preko veze. Svi su se zaposlili preko veze, od prvog do poslednjeg.
Lepa bi bila Srbija iz tvoje vizure, ali to nije tako. A u mom društvu imaš i vezara i jako vrednih ljudi.
Samo mogu da kažem da verujem za nekoga ko je završio Elektrotehnički fakultet, ili Građevinski, da može lako i bez veze dobiti posao. Tu ubrajam i sve one koji su u IT biznisu, kao što rekoh, eventualno nekog farmaceuta, i manje-više to bi bilo to. Šta ćemo sa ostalim fakultetima?
[ Ivan Dimkovic @ 17.11.2009. 11:35 ] @
Nisu svi u IT biznisu, ima pravnika, ekonomista, elektro-inzenjera i cak psihologa (koji ne rade u "struci" ali su posao nasli bez problema i veza u nekim PR agencijama)
Jedan je cak postao i direktor filijale jedne banke ono bez ikakvih veza i to na sasvim normalan nacin.
Citat:
Lpa bi bila Srbija iz tvoje vizure, ali to nije tako. A u mom društvu imaš i vezara i jako vrednih ljudi.
A tvoja vizura "99% radnih mesta preko veze" je sta, realna? Evo na ovoj temi imas ljude koji su >u< Srbiji i ne slazu se sa tim sto pricas.
[ žutokljunac @ 17.11.2009. 11:40 ] @
Ja nžl ne poznajem nikoga ko se zaposlio pošteno. Do skoro sam mislio za drugara koji je završio Poljoprivredni fakultet da se zaposlio na pošten način, i baš mi je bilo drago. To daje čoveku nadu. Posle se čujem sa njegovim bratom sa kojim sam u boljim odnosima i ispostavilo se da je preko veze.
[ Java Beograd @ 17.11.2009. 11:47 ] @
Ti stvarno ne shvataš da je Tito umro. I Krleža. Zakon o udruženom radu je van snage. Termini OOUR, OUR i SOUR se više ne koriste.
Objasni, žutokljunac, šta je tu nepošteno ako ja u svojoj firmi zaposlim nekoga koga poznajem, ili mi je rod ! Po čemu je to nepošteno ?! Ili, zašto je nepošteno ako mi jedan od mojih zaposlenih preporuči svog prijatelja, za kojeg tvrdi i garantuje da je vredan radnik a ja ga zaposlim. Šta je tu nepošteno ?
Gde ti živiš ? Sa kakvim to pojmovima poštenja - nepoštenaj barataš ?
[ žutokljunac @ 17.11.2009. 11:57 ] @
Nije nepošteno ako si vlasnik firme. Međutim, ako radiš u npr. Raiffesen banci gde si neki šef, onda jeste nepošteno. Razumeš? Osim u slučaju ako tvoj prijatelj nije bolji od ostalih 50 kandidata, a za to su male šanse.
A čak i kada si vlasnik firme, ne možeš da zaposliš koga hoćeš, jer postoji i neka zakonska osnova koga možeš da zaposliš. Ne možeš na mesto diplomiranog farmaceuta da zaposliš svog ortaka mašin bravara.
Stalno polaziš od toga da si ti vlasnik neke manje firme sa 3-4 programera, i sad ti je čudno što ne možeš da biraš koga ćeš da zaposliš. A ja ti po treći put govorim da se ne radi o tome.
[ hexter @ 17.11.2009. 12:18 ] @
Citat: žutokljunac: Nije nepošteno ako si vlasnik firme. Međutim, ako radiš u npr. Raiffesen banci gde si neki šef, onda jeste nepošteno. Razumeš? Osim u slučaju ako tvoj prijatelj nije bolji od ostalih 50 kandidata, a za to su male šanse.
A čak i kada si vlasnik firme, ne možeš da zaposliš koga hoćeš, jer postoji i neka zakonska osnova koga možeš da zaposliš. Ne možeš na mesto diplomiranog farmaceuta da zaposliš svog ortaka mašin bravara.
Ako radiš u RF banci gde si neki šef i zaposliš prijatelja postoje dva scenarija:
1. da prijatelj odgovara radnom mestu, da radi posao kako je očekivano i potrebno. Kakve veze ima kakvi su ostalih 50 kandidata? To se zove "preporuka" i jaaaaaako je cenjeno u poslovnom svetu.
2. da prijatelj NE odgovara radnom mestu. U tim slučaju on je čist trošak za banku pa banka ima problem. Problem je rešen tako što ćeš ti kao šef koji ga je doveo da radiš i svoj i njegov posao (što daje kratkotrajne rezultate) ili će on da bude otpuštrn pod hitno. U svakom slučaju tebi se, iako si šef, beleži jedan minus koji kad-tad dođe na naplatu.
Okreni obrni možeš da zaposliš nekoga samo ako znaš da dotična osoba stvarno odogovara poslu. Zato se preporuke danas izuzetno cene jer niko (normalan) ne želi da rizikuje svoj posao i poziciju zbog nekoga ko ima šanse da ga zezne. Zato firme i daju prednost preporukama nad oglasima. Na oglase nikad ne znaš ko će ti se javiti i kakav će taj da bude, ako ga zaposliš, posle mesec, dva tri.... Sa druge strane objaviti oglas nije skupo a postoji mogućnost da se javi baš neki super-hiper kandidat pa se isplati rizik zaposliti ga.
Sve u svemu to više nije zapošljavanje preko veze već na preporuku. A to je jedan od najsavršenijih vidova selekcije i odabira.
[Ovu poruku je menjao hexter dana 17.11.2009. u 13:32 GMT+1]
[ Java Beograd @ 17.11.2009. 12:23 ] @
Eto vidiš kako opet grešiš !
Ti polaziš sa stanovišta da taj "šef u Rajfajzen banci" (pod navodnicima) nikome ništa ne referiše i nizašta nije odgovoran i ne može mu niko ništa. Taman kao dok je Tito bio živ ! I onda on zapošljava Kurtu i Murtu, svastiku, sinovca i kumašina, "preko veze", na novoizmišljena radna mesta, a ovi totalno nestručni, ali nema problema, to niko ne vidi, važno je da se svojta dograbi radnog mesta !
E pa grešiš, tj. ti ne razumeš !
Taj "šef u Rajfajzen banci" svakodnevno raportira svom šefu (ili direktoru) i opravdava radne rezultate svog tima, objašnjava šta se uradilo, a šta nije. Drugim rećima, opravdava troškove za platu za svoj tim. Veruj mi (dobro znam) tom šefu neće na pamet pasti da na zahtevno ili odgovorno mesto primi nekog svog koji je nestručan, nesposoban ili na bilo koji drugi način nije u stanju da obavi radne zadatke.
[ Java Beograd @ 17.11.2009. 12:24 ] @
Hexter me prestig'o svojim postom ...
[ žutokljunac @ 17.11.2009. 12:40 ] @
Citat: hexter:
Sve u svemu to više nije zapošljavanje preko veze već na preporuku. A to je jedan od najsavršenijih vidova selekcije i odabira.
To ti je najsavršeni selekcija i odabir - " dobar je mali ", to ti je najsavršenije.
E pa vidiš, prvo treba da se gleda koliki mu je prosek na fakultetu, koliko dugo je studirao, da li je bio redovan ili vanredan student, gde je završio, gde je pre toga radio, na kom radnom mestu, kakve je rezultate postigao, pa tek onda možemo da dođemo do " preporuke ". Tako ti je na zapadu, ali vi ste to loše prepisali. Kod nas je preporuka " dobar je mali ". Napred nabrojano je bitno, a ne što ga moj ortak poznaje i što on kaže da je on do jaja dobar. Ono napred nabrojano govori o tome koliko je neko vredan, temeljit, uporan, koliko mu je stalo do posla, koliko je spreman da se žrtvuje, itd. Ali vas to ne zanima, vi i za vezu imate opravdanje, to se danas kaže " preporuka ", a kada preko iste preporuke primite preko veze, onda kažete da ovaj zna da radi posao, i šta vas briga što je neko super student, to vama ništa ne govori. Pa možda bi taj super student bio mnogo bolji od ovoga sa preporukom, ali nemaju istu strartnu poziciju.
A ovo Java što pišeš o tome kako oni referišu, kako imaju kontolu - pa naravno da je tako. Niko nije budala da drži lezilebovića i nesposobnjakovića. Imaju oni i mesečne kvote, i još svašta.
[ Java Beograd @ 17.11.2009. 12:53 ] @
Žutokljunac, poenta je, da moraš da se pomiriš sa tim da vlasnik kapitala svojom slobodnom voljom i svojim nahođenjem određuje prioritete kod vrednvanja kandidata. Svaka pogrešna odluka - ide njemu iz džepa !
Tvoje lične kriterijume vrednovanja: koliko je studirao i koliko mi je prosek (i td.) sasvim slobodno primeni onda kada je u pitanju tvoj kapital. U konkretnom slučaju, METRO je procenio da mu treba kandidat sa Poljoprvrednim fakultetom. Svaka pogrešna odluka direktno utiče na profit kompanije.
Ako bi hteo da njima diktiraš koga da prime, hoćeš li da prihvatiš i finansijku odgovornost za progrešnu odluku ?
[ maksvel @ 17.11.2009. 13:00 ] @
Napali ste žutokljunca, kao da fantazira čovek. Možda malo preteruje, ali ima osnove ono što priča.
Ovde je sada na snazi nekakav hibridni sistem - ne znam kako drugačije da ga nazovem. Strane firme, zvučna imena, radnici naravno naši, i nažalost često neprofesionalni.
Znam kada sam (davno beše) konkurisao u jednoj banci. Ma, ni odgovora me nisu udostojili, a napisao sam sve u formatu koji su tražili. A posle ispalo - šefica je ne-znam-čija snajka, pa su primili tamo nekog. E, sad da li neko tu odrađuje tuđi posao, ne znam, ali da su akcionari banke ovlastili tog-nekog da primi svastikinog-kuma-šurnjaju, to nisam siguran.
Banke su verovatno najžešći primer, ali ima toga i šire... Verujem da će doći dan kada će stvari doći na svoje, pa će se primati onaj ko donosi najviše za firmu, pa bez obzira da li je rođak ("dobar mali") ili ne...
Ova damn tranzicija je takva valjda po defaultu
[ žutokljunac @ 17.11.2009. 13:06 ] @
Citat: Java Beograd: Žutokljunac, poenta je, da moraš da se pomiriš sa tim da vlasnik kapitala svojom slobodnom voljom i svojim nahođenjem određuje prioritete kod vrednvanja kandidata.
Već smo rekli da to tako može biti samo ako si ti gazda firme, a da se taj princip po ličnom nahođenju, ne može primenjivati kod poslovnica stranih firmi. E pa vidiš, on se primenjuje, i protiv toga se bunim. Tu nema opravdanja tipa "slobodna volja", "lično nahođenje", "preporuka". Tu su pravila jasna, ali ih naši zloupotrebljavaju i vade se baš na to o čemu ti pričaš. Nekom ko je nepravedno oštećen ostaje samo da presavije tabak i da uloži žalbu direkciji u Austriji, ali od toga slaba vajda, jer posle u toj firmi treba raditi i svakodnevno komunicirati sa ljudima, a šta misliš kako će te gledati kada je na višem položaju od tebe, kada si ga optužio za nešto, i kada si mu isterao ortaka, kuma, poznanika.
Uopšte nisi u pravu.
[ Java Beograd @ 17.11.2009. 13:14 ] @
Ja lično nisam napao žutokljunca, već sa njim diskutujem.
@maksvel
Ovo što si ti napisao bi moglo da se okarakteriše kao: loše obavljen posao. Vlasnik kapitala (privatnik, ortaci, deoničari, akcioneri ... ) je nekog platio i poverio mu posao, tj. ovlastio ga, da za kompaniju najmi najbolju moguću radnu snagu za određene pare. Ukoliko je šefica primila "tamo-nekog" (ko nije u stanju da obavlja posao) onda je ona loše obavila posao.
Ali, neka o tome vodi računa kompanija, šta se to nas tiče ?
[ žutokljunac @ 17.11.2009. 13:25 ] @
Citat: Java Beograd: Vlasnik kapitala (privatnik, ortaci, deoničari, akcioneri ... ) je nekog platio i poverio mu posao, tj. ovlastio ga, da za kompaniju najmi najbolju moguću radnu snagu za određene pare.
Upravo to je i izvor korupcije i nepotizma. Ta karika između vlasnika kapitala i onog koga je on ovlastio. Međutim, za većinu poslova je potrebno neko znanje i sposobnosti koje svaka iole normalna osoba poseduje, tako da će i taj primljen preko veze, moći da obavlja svoj posao. Samo je pitanje, kako, koliko kvalitetno, i koliko lošije od onoga ko nije imao vezu.
Kako šta nas to zanima. Pa mi ne živimo u super razvijenom zapadnom kapitalizmu gde ima dosta posla, nego u zemlji u kojoj na jedno radno mesto aplicira bar pet puta više ljudi. I te kako treba da me zanima. Idi na Biro i u onom redu kaži ljudima da te ne zanima što je neko primljen preko veze, jer će to tržište regulisati. Postoje valjda i neka prava, a ne samo profit i interes.
[ Java Beograd @ 17.11.2009. 13:29 ] @
Citat: žutokljunac: Već smo rekli da to tako može biti samo ako si ti gazda firme, a da se taj princip po ličnom nahođenju, ne može primenjivati kod poslovnica stranih firmi. Ko kaže ? Šta ako smo nas dvojica vlasnici tj. gazde ? Jel onda može? A trojica ? Četvorica ? Kad može kad ne može ? (po tvome)
Citat: žutokljunac: Tu nema opravdanja tipa "slobodna volja", "lično nahođenje", "preporuka". Tu su pravila jasna, ali ih naši zloupotrebljavaju i vade se baš na to o čemu ti pričaš. Koja su to pravila jasna ? Jesi li ti siguran da poznaješ pravilnike o zapošljavanju svih svetskih kompanija ? Šta znači termin "zloupotreba" u ovom kontekstu ?
Citat: žutokljunac: Nekom ko je nepravedno oštećen ostaje samo da presavije tabak i da uloži žalbu direkciji u Austriji ... Oštećen ? Jel ti neko uzeo nešto tvoje ? Kako si ti oštećen ? Ti i dalje misliš da polažeš pravo na zaposlenje koje se ponudi na konkursu, pa stoga, ako ne ostvariš to svoje "pravo" smatraš sebe oštećenim !? Žalba ? WTF ?! Ja ovo stvarno ne razumem !
Citat: žutokljunac:.. a šta misliš kako će te gledati kada je na višem položaju od tebe, kada si ga optužio za nešto, i kada si mu isterao ortaka, kuma, poznanika. Kako ti uopšte teoretski zamišljaš da nekog za nešto optužiš unutar firmine organizacije !? Da ti svojom "žalbom" (?!?) nekog isteraš iz firme !
Ti stvarno živiš u nekom drugom prostoru / vremenu !
[ hexter @ 17.11.2009. 13:33 ] @
Citat: žutokljunac: To ti je najsavršeni selekcija i odabir - " dobar je mali ", to ti je najsavršenije.
E pa vidiš, prvo treba da se gleda koliki mu je prosek na fakultetu, koliko dugo je studirao, da li je bio redovan ili vanredan student, gde je završio, gde je pre toga radio, na kom radnom mestu, kakve je rezultate postigao, pa tek onda možemo da dođemo do " preporuke ". Tako ti je na zapadu, ali vi ste to loše prepisali. Kod nas je preporuka " dobar je mali ". Napred nabrojano je bitno, a ne što ga moj ortak poznaje i što on kaže da je on do jaja dobar. Ono napred nabrojano govori o tome koliko je neko vredan, temeljit, uporan, koliko mu je stalo do posla, koliko je spreman da se žrtvuje, itd. Ali vas to ne zanima, vi i za vezu imate opravdanje, to se danas kaže " preporuka ", a kada preko iste preporuke primite preko veze, onda kažete da ovaj zna da radi posao, i šta vas briga što je neko super student, to vama ništa ne govori. Pa možda bi taj super student bio mnogo bolji od ovoga sa preporukom, ali nemaju istu strartnu poziciju.
A ovo Java što pišeš o tome kako oni referišu, kako imaju kontolu - pa naravno da je tako. Niko nije budala da drži lezilebovića i nesposobnjakovića. Imaju oni i mesečne kvote, i još svašta.
Šta vlasnika moje firme briga za prosek na fakultetu, koliko dugo je studirao, redovan/vanredan itd itd. Ako "dobar je mali" doprinosi povećanju profita firme ODLIČAN je. Ne zapošljava nikoga da studira već da radi.
I lepo si rekao MOŽDA bi super student bio bolji od ovoga sa preporukom ali čim nema PREPORUKU onda ja nikakav. Ako je stvarno super student odgovarajući za neko mesto neko će ga preopručiti. Ali čim ga niko ne preporuči znači da je nikakav radnik. Preporuka je i dalje najbolji i najsavršeniji odabir
[ Java Beograd @ 17.11.2009. 13:35 ] @
Citat: žutokljunac: Međutim, za većinu poslova je potrebno neko znanje i sposobnosti koje svaka iole normalna osoba poseduje, tako da će i taj primljen preko veze, moći da obavlja svoj posao. E tu smo ! Dakle, vas dvojica jednako sposobni - a primljen on. Ili možda ti misliš da si bolji, ali - ]ebiga, drugi ne misle tako.
Citat: žutokljunac:Postoje valjda i neka prava, a ne samo profit i interes. Možda, ali to su onda socijalne kategorije, a ne ekonomske. Ti imaš ustavom zagarantovano pravo na rad, ali ti niko ne može dati pravo da se zaposliš u nekoj firmi. A firma, sasvim logično kad zapošljava ljude, misli samo o profitu i interesu.
[ žutokljunac @ 17.11.2009. 13:44 ] @
Citat: Java Beograd: Šta znači termin "zloupotreba" u ovom kontekstu ?
Zloupotreba ti znači da nije primljen bolji kadidat, nego da je primljen onaj koga šef poznaje i sa kim je prijatelj, ili je primljen onaj ko je ponudio novac, ili je primljen onaj za koga je njegov ortak rekao da je do jaja dečko... mogu da ti nabrajam koliko hoćeš. To ti je zloupotreba, pa u onim "odvratnim " vremenima u kojima sam se formirao kao ličnost, i u kojima sam formirao neka svoja načela poštenja, pravdoljubivosti, i tako tih danas nebitnih stvari, to se zvalo - zloupotreba službenog položaja, i bilo je karakterisano kao krivično delo. Ne znam kako je danas u ovoj slobodi.
Citat: Java Beograd:Ti i dalje misliš da polažeš pravo na zaposlenje koje se ponudi na konkursu
Da, mislim. Pravo na rad je ustavna kategorija.
ali čim nema PREPORUKU onda ja nikakav.
Je l` da? Ma idi! A šta ako konkuriše na prvi posao? Ili šta ako se prekvalifikovao. Takvih je koliko hoćeš, i ovih prvih, i drugih. Da mi to... kume?
[ Java Beograd @ 17.11.2009. 13:56 ] @
Citat: Java Beograd:Ti i dalje misliš da polažeš pravo na zaposlenje koje se ponudi na konkursu ?!
E pa, tu grešiš.
Mislim, to da grešiš potvrđuje ti svakodnevica i realna stvarnost. Ja samo pokušavam da ti objasnim: zašto grešiš. Uostalom, presavij tabak pa piši u Austriju, Francusku, Nemačku, USA. Videćeš šta će biti.
[ Horvat @ 17.11.2009. 14:00 ] @
takve zloupotrebe se vrse samo u drzavnim preduzecima [di je "pozeljno" da si clan neke stranke ili da ti neko radi u preduzecu u koje hoces da "upadnes",oba su najpozeljnija]
dok je privatno,bas kako mu ime kaze,privatno,iako se slazem i sa zutokljuncem po ovom pitanju,slazem se i s javom
odnosno, moze poslodavac da primi bilo koju [punoletnu i mentalno "naprednu"] osobu koju zeli osim ako za to radno mesto zakonom ne postoje neki uslovi [npr ne moze za arhitektu da se zaposli medicinska sestra]
a ukoliko je taj radnik [dosao on preko "djes rodjo" ili preko svog znanji i umeca do posla] los,dobija packu onaj ko ga je odabrao i otkaz pomenuti radnik
ali meni je nesto drugo "fascinantije" u oglasima ,to sto se trazi da si mladji od 25 godina,da imas "mr.dr." zvanje,odnosno zavrsen fakultet i pride jos barem 5 godina iskustva,i naravno b kategoriju i jos neke sitnice
[ japan @ 17.11.2009. 14:11 ] @
Jeste, ali ne u smislu da ti mozes da se zaposlis u svakoj firmi u kojoj bi voleo, nego u smislu da pravo na rad niko ne moze da ti uskrati i da ti kaze: "ti ne smes da radis i zaradjujes pare za zivot". Tvoje ustavom zagarantovano pravo na rad stoji, ali ono ni u kom slucaju nije obavezujuce za bilo kog poslodavca, bilo kada te zaposljava, bilo kada te otpusta... Da je tako kako ti mislis, niko nikad ne bi bio ni otpusten, ni nezaposlen...
[ hexter @ 17.11.2009. 14:16 ] @
Citat: žutokljunac: Je l` da? Ma idi! A šta ako konkuriše na prvi posao? Ili šta ako se prekvalifikovao. Takvih je koliko hoćeš, i ovih prvih, i drugih. Da mi to... kume?
Baš takvi kandidati su NIKAKAVI. Sa opravdanjima. Da je dobar za posao već bi imao radno iskustvo. Za takve svrhe služi volonterisanje, da se stekne radno iskustvo i pokupe PREPORUKE!!! Znači kad se nešto hoće (u ovom slučaju da se RADI) uvek se nađe način. A kada se nešto neće (neradnik) uvek se nađe izgovor (prvi posao, prekvalifikacija..).
I žutokljunac, ne prima se bolji kandidat po kriterijumu kandidata već po kriterijumu firme koja prima. A to ne mora nužno da bude čovek sa fakultetom i student generacije.
Dobrodošao u stvarnost gde je Tito odavno preminuo i gde se najviše ceni i traži rad, rad, rad. Studiranje je velika prednost i samo PREDNOST. Nije kao u doba Titoizma garancija za posao. Isto tako NIKOME posao nije zagarantovan zanavek kad se jednom zaposli već mora non stop da se trudi na poslu. Još ćeš ti naučiti dosta novih stvari o realnom životu i radu ovde. Samo nemoj da odustaneš. Život i radna karijera su tek pred tobom. To što su te lagali da je fakultet GARANCIJA nečega, kao što vidiš, lagali su te.
@Horvat
Mogu u oglasima da traže šta hoće. Svako traži "supermena", ništa ih ne košta, možda se i javi. Šta misliš da li je na 1% tahvih oglasa zaista primljen neko takav??
[ Horvat @ 17.11.2009. 14:27 ] @
@hexter,pominjao sam vec ovu situaciju u nekoj drugoj temi
naime,u subotici je nedavno bio "sajam" zaposljavanja,skupili se neki poslodavci pa kao traze radnike,bla bla
i sad prodjem ja,gledam sta nude,i jedan poslodavac [od nekih 20-30 koliko ih je ukupno na pomenutom "sajmu" bilo] je trazio "moje" zvanje
i lepo ja dobar dan,vidim trazite coveka sa mojom skolom
kaze zena tamo,aha,dobro,a imate iskustva ranijeg
ja reko' nemam
i zena "paa..dobrooo,mozete ostaviti vasu biografiju ako zeelitee,ali ona ce otici na kraj iza svih kandidata,a kandidata vec imamo 10ak...bla bla"
to je jedan primer,ovde godine nisu direkto pominjane ,ali pogledaj malo oglase koji se daju i sta su uslovi
a sto onda otvaraju takve oglase?kada si u startu diskvalifikovan jer ne zadovoljavas te kriterijume,to se bas ne slaze s venturinim misljenjem da niko nije lud da baca 300 eura na fiktivni oglas
--
znaci ti meni za 1. posao "preporucujes" da odem u koju bilo firmu i da kazem "dobar dan,ja bih tu da radim,ne morate mi nista platiti" i naravno budem na roditeljskoj sisi jos narednih godinu-dve-tri dok ne steknem neko radno iskustvo?
[btw,ja naravno necu si dopustiti luksuz da nezaposlenost pravdam sa cinjenicom da "nema posla u struci",nego samo malo iznosim realnost stanja s poslovima kod nas]
[ Java Beograd @ 17.11.2009. 14:28 ] @
Citat: hexter: Mogu u oglasima da traže šta hoće. Svako traži "supermena", ništa ih ne košta, možda se i javi. Šta misliš da li je na 1% tahvih oglasa zaista primljen neko takav??
Zapravo, verovali ili ne, i takvih ima. Dobro, možda ne bukvalno doktor nauka u 25. godini života, ali ima kandidata sa izuzetnim kvalifikacijama.
Ali takvi uglavnom znaju da cene sebe, pa još na prvom razgovoru iskažu svoja očekivanja za platu oko 2.000 evropskih novčanih jedinica. Neto, razume se. Danas i ovde. U Srbiji, 2009. godine. I službeni auto pride. Mobilni i laptop se podrazumevaju. U isto vreme dok mnogi drugi ne mogu da nađu posao za 200 evra.
[ Java Beograd @ 17.11.2009. 14:35 ] @
Citat: Horvat: ... nego samo malo iznosim realnost stanja s poslovima kod nas
Dobro, to se svi slažemo. Realnost je teška. Činjenica je da je veća ponuda radne snage od potražnje.
[ anakin14 @ 17.11.2009. 14:35 ] @
Citat: Ja nžl ne poznajem nikoga ko se zaposlio pošteno. Do skoro sam mislio za drugara koji je završio Poljoprivredni fakultet da se zaposlio na pošten način, i baš mi je bilo drago. To daje čoveku nadu. Posle se čujem sa njegovim bratom sa kojim sam u boljim odnosima i ispostavilo se da je preko veze.
ne razumem sta je tu lose? moje pravo kao vlasnika firme da zaposljavam koga ocu, ko mi se svidja ko mi se ne svidja, koga mi je neko preporucio, onoga ko nema fakultet naspram doktora nauka... jednostavno moje pravo i moja stvar. Sta je tu neposteno? kome se ne svidja neg napravi on firmu pa nek zaposljava po njegovim idealima.
[ hexter @ 17.11.2009. 14:42 ] @
Citat: Horvat: @hexter,pominjao sam vec ovu situaciju u nekoj drugoj temi
naime,u subotici je nedavno bio "sajam" zaposljavanja,skupili se neki poslodavci pa kao traze radnike,bla bla
i sad prodjem ja,gledam sta nude,i jedan poslodavac [od nekih 20-30 koliko ih je ukupno na pomenutom "sajmu" bilo] je trazio "moje" zvanje
i lepo ja dobar dan,vidim trazite coveka sa mojom skolom
kaze zena tamo,aha,dobro,a imate iskustva ranijeg
ja reko' nemam
i zena "paa..dobrooo,mozete ostaviti vasu biografiju ako zeelitee,ali ona ce otici na kraj iza svih kandidata,a kandidata vec imamo 10ak...bla bla"
to je jedan primer,ovde godine nisu direkto pominjane ,ali pogledaj malo oglase koji se daju i sta su uslovi
a sto onda otvaraju takve oglase?kada si u startu diskvalifikovan jer ne zadovoljavas te kriterijume,to se bas ne slaze s venturinim misljenjem da niko nije lud da baca 300 eura na fiktivni oglas
--
znaci ti meni za 1. posao "preporucujes" da odem u koju bilo firmu i da kazem "dobar dan,ja bih tu da radim,ne morate mi nista platiti" i naravno budem na roditeljskoj sisi jos narednih godinu-dve-tri dok ne steknem neko radno iskustvo?
[btw,ja naravno necu si dopustiti luksuz da nezaposlenost pravdam sa cinjenicom da "nema posla u struci",nego samo malo iznosim realnost stanja s poslovima kod nas]
??? Ne razumem baš prvi deo posta ali ne vidim ništa sporno. Teško da si očekivao da za radno mesto za koje si bio zainteresovan konkurišeš jedino ti. U ovom slučaju je bilo još 10-ak kandidata. Po kriterijumima poslodavca, koji su jedini merodavni, ti si bio najlošije rangiran. A zašto otvarju oglase? Pa zato da vide kakva je ponuda ;-) Da znaju šta da očekuju, i da li je kandidat(i) koji su preporučeni zaista odgovarajući ili su ispod kriterijuma.
Oko prvog posla možeš da biraš: da budeš na "roditeljskoj sisi" i da ne radiš ništa čekajući posao ili sve isto to samo i da radiš nešto pa makar i bez naknade. Šta misliš koji je metod delotvorniji?
[ žutokljunac @ 17.11.2009. 15:42 ] @
E bre Javo, kakvi su ovo drugari oko tebe.
Citat: japan:.., nego u smislu da pravo na rad niko ne moze da ti uskrati i da ti kaze: "ti ne smes da radis i zaradjujes pare za zivot".
A ovo kada boljeg kandidata ne prime, nego prime ortaka preko veze, to za tebe nije uskraćivanje prava na rad. A kako ti zamišljaš to uskraćivanje? Ustvari rekao si, da ti neko kaže " ti ne smeš da radiš ". Svašta.
Citat: hexter:...rad, rad, rad...
I napred, samo napred Rade, i samo napred Rade, ole ole ole...
[ vladd @ 17.11.2009. 15:49 ] @
Nije dobra terminologija, posteno-neposteno.
Pre se moze reci normalno ili nenormalno.
Nenormalno je da za mesto prodavca traze poljoprivredni fakultet. I uvredljivo. Musava bakalnica bi da bastini skolovanje jednog strucnjaka.
Mnogo je nenormalnosti u oglasima, ali nenormalna je i cela zemlja trenutno.
Ko ce koga da zaposli u svojoj firmi, to je vise licna stvar, i pitanje nacina(i mogucnosti) poslovanja.
Ali kada se velike firme ponasaju idiotski, to je vec alarm za uzbunu.
I nema veze sa "postenjem", vec sa prostim bezobrazlukom.
Poz
[ Horvat @ 17.11.2009. 16:03 ] @
ne,nisam ocekivao da cu se samo ja javiti,daleko od toga
nego sam automatski "diskvalifikovan" jer nemam radnog iskustva,iako sam do sada se skolovao [bez filozofija tipa "mogao si usput i da radis 24 sata i da zavrsis i za doktora nauka" molim] i time uopste nemam ni priliku da se "pokazem" ,no nije ni bitno
kakva ponuda? tih kojih ima 0,001% koji ispunjavaju te uslove i jos pride nisu zaposleni?
delotvorniji za sta? za "pametnije gubljenje vremena"? pronalazenje posla?
ni jedno nije zadovoljavajuce,pogotovo ne crnciti za nekog ZA NISTA,nisu u pitanju neka druzenja pa da ja volontiram,ili pomoc nemocnima,nego ja da "volontiram" za nekog i neko "debelu" lovu da obrce mojim radom i naravno da se troskovi povecavaju jer je potrebno i pojesti nesto na poslu,jos ako do posla treba da se plati i bus...
ili na drugoj strani nerad i "muzenje roditelja"...
[i dalje stoji ono za mene sto sam napisao u prethodnoj poruci,cisto da se ne zbunis]
[ DaliborP @ 17.11.2009. 16:13 ] @
Citat: Horvat: ni jedno nije zadovoljavajuce,pogotovo ne crnciti za nekog ZA NISTA,nisu u pitanju neka druzenja pa da ja volontiram,ili pomoc nemocnima,nego ja da "volontiram" za nekog i neko "debelu" lovu da obrce mojim radom i naravno da se troskovi povecavaju jer je potrebno i pojesti nesto na poslu,jos ako do posla treba da se plati i bus...
Volontiranje ili intership je upravo ono sto jedan student treba da radi da bi lako dosao do iskustva i buduceg zaposlenja. Kakvim ti to radom mozes tom poslodavcu da obezbedis "debelu" lovu, o cemu ti pricas? Sta ti to znas toliko dobro da radis da nekoj firmi zaradis debelu lovu?
Ako neko primi studenta u firmu, sigurno ne ocekuje da ce mu on donositi "debelu" zaradu, vec student treba da se nada da nesto "debelo" nauci na tom volontiranju.
He, neverovatno. "ZA NISTA" kazes nije zadovoljavajuce za jednog studenta. Super ti je rezon, samo tako i ne boj se. A kad zavrsis fakultet onda isto odbijaj losije ponude, jer eto nije zadovoljavajuce.
[ Horvat @ 17.11.2009. 16:18 ] @
pa namerno je debelu pod navodnicima ;)
i slazem se da student treba da nauci,ali pri tom radu/ucenju treba i da bude placen,a ne za dz da radi
internship [uglavnom] nije za dz,dok volontiranje to uvek jeste
[ DaliborP @ 17.11.2009. 16:35 ] @
Nema nista lose u tome da student radi za dzabe nekoliko meseci u nekoj firmi u zeljenoj struci. Naprotiv, cak moze imati velik koristi za sebe, koja ne mora uvek da bude materijalna. Razviti poslovne navike, nauciti kako izgleda rad u firmi, steci mrezu prijatelja i najvaznije nauciti nesto iz strucne prakse moze uveliko pomoci nekom studentu u karijeri.
Naravno, ti razmisljas potpuno suprotno i pogresno, tebe iskljucivo zanima da li ce tebi to biti placeno ili ne. Ako ti je do para idi konobarisi ili istovaruj nesto. Sigurno ces vise zaraditi kao student u tim poslovima.
[ Ivan Dimkovic @ 17.11.2009. 16:57 ] @
Citat: Zutokljunac
E pa vidiš, prvo treba da se gleda koliki mu je prosek na fakultetu, koliko dugo je studirao, da li je bio redovan ili vanredan student, gde je završio, gde je pre toga radio, na kom radnom mestu, kakve je rezultate postigao, pa tek onda možemo da dođemo do " preporuke ". Tako ti je na zapadu
Nije.
Na "zapadu" svaka firma ima svoju HR politiku - nekada, a to nije tako retko, menadzeri/direktori imaju pravo da zaposljavaju koga god hoce van bilo kakvih HR procedura ako im to treba. Niko nije lud da zaposljava neke budale, jer ce sam odgovarati za njihovu stetu.
Ja sam tako zaposlen u firmi za koju sam radio, i ja sam sam tako zaposljavao N puta. Sada, opet, kao suvlasnik nove firme kao i VP (u smislu radnog odnosa) imam pravo da zaposljavam koga hocu - i upravo to i radimo, zaposljavamo samo najbolje koje mozemo pronaci.
Opet, vecina radnih mesta u firmama dolaze preko javnih konkursa, bas kao sto sam siguran da je slucaj i u Srbiji samo ti preuvelicavas stvari.
[ Horvat @ 17.11.2009. 16:58 ] @
na stranu to sto u ovoj drzavi pripravnickih poslova bas i nema
ok,ode student posle faxa u preduzece x,y i oni mu daju "status" pripravnika,"provozaju" ga tamo,poduce i tako nekih 3 meseca i kazu,mozes ici,slobodan si,nase preduzece trenutno ne prima nove radnike,tako da posao moras na drugom mestu naci
ti imas neko prakticno znanje,neke radne navike za preduzece,ali opet,nemas dovoljno radnog iskustva da konkurises za stalno zaposlenje,tako da si prakticno opet na "nuli" [naravno da nisi,imas neku praksu,ali za zaposlenje nisi ni blizu dovoljno "upraksiran"]
i sta onda? opet da konkurises u drugo preduzece kao pripravnik? i tako dok ne skupis staza dovoljno za konkurisanje na neki posao [koje je u velikoj vecini minimum 3 godine] ili dok te neko preduzece posle pripravnickog ne primi za stalno?
zato sam napisao ono "godinu-dve-tri"
super je to,da tri meseca radis kao pripravnik i posle te prime za stalno
ali da radis godinu-dve-tri za dz [pardon,za praksu],nije
znas kako,ja se od "volontiranja" necu prehraniti,od "ciste love" hocu
da je dovoljno odraditi pripravnicki od par meseci ,tj 3 meseca i da se zaposlis [sa redovnom platom],nema problema da se to odradi
ali ako je potrebno raditi "pripravnicki" nekoliko godina,o svom kostu,veliki je problem
a i kao sto sam napisao u prvoj poruci ovde, ja si necu priustiti luksuz da ne radim jer "nema posla u struci"
[ hexter @ 17.11.2009. 17:12 ] @
Citat: Horvat: ne,nisam ocekivao da cu se samo ja javiti,daleko od toga
nego sam automatski "diskvalifikovan" jer nemam radnog iskustva,iako sam do sada se skolovao [bez filozofija tipa "mogao si usput i da radis 24 sata i da zavrsis i za doktora nauka" molim] i time uopste nemam ni priliku da se "pokazem" ,no nije ni bitno
kakva ponuda? tih kojih ima 0,001% koji ispunjavaju te uslove i jos pride nisu zaposleni?
delotvorniji za sta? za "pametnije gubljenje vremena"? pronalazenje posla?
ni jedno nije zadovoljavajuce,pogotovo ne crnciti za nekog ZA NISTA,nisu u pitanju neka druzenja pa da ja volontiram,ili pomoc nemocnima,nego ja da "volontiram" za nekog i neko "debelu" lovu da obrce mojim radom i naravno da se troskovi povecavaju jer je potrebno i pojesti nesto na poslu,jos ako do posla treba da se plati i bus...
ili na drugoj strani nerad i "muzenje roditelja"...
[i dalje stoji ono za mene sto sam napisao u prethodnoj poruci,cisto da se ne zbunis]
Kako si objasnio nisi diskvalifikovan već rangiran najlošije. Šta je sporno u tome? bilo je drugih koji su imali bolje kvalifikacije.
Ponuda... Na oglase se javljaju i ljudi koji ne ispunjavaju baš sve uslove. Nikad se ne zna da li će poslodavac odlučiti da li mu možda neko odgovara.
Volontiranje... To da li neko "obrće veliku lovu" tvojim radom je jako diskutabilno. Ti da si radnik za poziciju koja nekome obrće veliku lovu ne bi bio nezaposlen. A to "ZA NIŠTA" i nisi u pravu. Možda i taj za koga volontiraš zarađuje na tebi neki novac ali ti zarađuješ RADNO ISKUSTVO. Vidiš, da si volontirao "za ništa" ranije na tom sajmu zapošljavanja bi imao da kažeš "da, ja imam radno iskustvo" pa bi bio bliži poslu ili možda dobio posao. Drugo, radeći na ovaj ili onaj način upoznaješ ljude, drugi te upoznaju preko tvog rada što je automatski veća šansa za zapošljavanjem. Vremenom, kako tvoje radno iskustvo raste, i rezultati tvoga rada mogu da se prezentuju prelaziš u poziciju da otvoreno moeš da pregovaraš oko veće zarade i boljih beneficija. Tada ti počinješ da obrćeš veliku lovu, odnosno indirektno volontiranjem nisi radio za ništa samo nisi odmah naplatio. :-) Raditi nikada nije ZA NIŠTA. Ne mora uvek da bude novac odmah. Zato se i skuplja iskustvo.
[ hexter @ 17.11.2009. 17:19 ] @
Citat: Horvat: na stranu to sto u ovoj drzavi pripravnickih poslova bas i nema
ok,ode student posle faxa u preduzece x,y i oni mu daju "status" pripravnika,"provozaju" ga tamo,poduce i tako nekih 3 meseca i kazu,mozes ici,slobodan si,nase preduzece trenutno ne prima nove radnike,tako da posao moras na drugom mestu naci
ti imas neko prakticno znanje,neke radne navike za preduzece,ali opet,nemas dovoljno radnog iskustva da konkurises za stalno zaposlenje,tako da si prakticno opet na "nuli" [naravno da nisi,imas neku praksu,ali za zaposlenje nisi ni blizu dovoljno "upraksiran"]
i sta onda? opet da konkurises u drugo preduzece kao pripravnik? i tako dok ne skupis staza dovoljno za konkurisanje na neki posao [koje je u velikoj vecini minimum 3 godine] ili dok te neko preduzece posle pripravnickog ne primi za stalno?
zato sam napisao ono "godinu-dve-tri"
super je to,da tri meseca radis kao pripravnik i posle te prime za stalno
ali da radis godinu-dve-tri za dz [pardon,za praksu],nije
znas kako,ja se od "volontiranja" necu prehraniti,od "ciste love" hocu
da je dovoljno odraditi pripravnicki od par meseci ,tj 3 meseca i da se zaposlis [sa redovnom platom],nema problema da se to odradi
ali ako je potrebno raditi "pripravnicki" nekoliko godina,o svom kostu,veliki je problem
a i kao sto sam napisao u prvoj poruci ovde, ja si necu priustiti luksuz da ne radim jer "nema posla u struci"
Ništa. Ti sedi i čekaj da prođe još neko (neodređeno) vreme pa da dođe vreme da primaju ljude bez iskustva za zadovoljavajuće plate pa se zaposli.
Samo razmisli da li će u međuvremenu još ljudi završiti fakultet i razmišljati kao ti. A neki će u međuvremenu volontirati za ništa pa ćeš opet da se žališ
kako si diskvalifikovan... Trebao bi da radiš na povećavanju svojih šansi za zapošljenje a ne da očekuješ da se sitem promeni.
Ovo ti pišem iz najbolje namere i iz ugla nekoga ko je davno prošao sve to. I iz ugla nekoga ko danas zapošljava ljude za potrebe firme tj. učestvujem u selekciji ali ne sa stanovišta HR-a već iz ugla stručnosti. Ako ti to nešto znači.....
[ Horvat @ 17.11.2009. 17:33 ] @
hvala na savetu hexter,ali da se jos jednom ponovim,ja si takav luksuz necu dozvoliti,no nije to ni poenta,nisam ja poenta sve ove price
poenta je stanje sa radnim mestima u ovoj drzavi
i treba da student radi na sebi [ne samo student,svaki radno sposoban covek koji trazi/ima posao],ali sticanje radnog iskustva godinama bez novcane nadoknade je cist luksuz
ne znam da li razumes sta zelim reci ovim
[ hexter @ 17.11.2009. 17:41 ] @
Citat: Horvat: hvala na savetu hexter,ali da se jos jednom ponovim,ja si takav luksuz necu dozvoliti,no nije to ni poenta,nisam ja poenta sve ove price
poenta je stanje sa radnim mestima u ovoj drzavi
i treba da student radi na sebi [ne samo student,svaki radno sposoban covek koji trazi/ima posao],ali sticanje radnog iskustva godinama bez novcane nadoknade je cist luksuz
ne znam da li razumes sta zelim reci ovim
Ne. Ne razumem. :-(
Ako već nemaš posao, ti ništa ne prihoduješ. Čak ni iskustvo. Vreme prolazi..... Matematika je jednostavna.
Ti ćeš bivati sve stariji, a radno iskustvo nema... Pričam ti kao čovek sa druge strane oglasa.... Ljude koji imaju po par godina
(i više) po završetku školovanja bez ikakve radne biografije HR kod nas u firmi ni ne prosleđuje dalje na analize. A tako je i mnogim
drugim firmama sa kojima sarađujemo. A ima ih.....
Inače stanje sa radnim mestim u ovoj državi je isto kao i svuda u svetu: zapošljavaju se ljudi. E, sada što nekome izgleda
da negde drugde samo cveta cveće i blagostanje.... Može i tamo da potraži posao....
[ Horvat @ 17.11.2009. 17:51 ] @
'ajd' ponovo ondak
ti kao neko ko radi kao volonter si cist I VECI trosak nego obicno onom ko te izdrzava,finansijski, jer kao sto sam vec rekao,ti za vreme posla moras i kupiti nesto za prezalogajiti i stici do posla ako nije u nekom "normalnom" [relativan pojam,zato pod navodnicima] rastojanju za prelazak pesice i tako moras raditi nekoliko godina da bi stekao uslov za zaposlenje [je l' tako? je l veeelika vecina trazi minimum 3 godine radnog iskustva]
e sad,tu dolazi do raskola
mozes da biras
da sedis kuci i ladis jaja
da volontiras i "pucas znanje" [upitno]
ili da se zaposlis na nekom levom mestu,na kojem ces primati platu [ali neces "pucati znanje" iz struke]
u prva dva slucaja ti si cist trosak
na to sam mislio pod luksuzom
e sad,opet druga stvar koliko znanje ces ti uopste steci radeci za neko preduzece,jer nisu sva preduzeca mercedes,siemens,mitsubishi ili koje vec
vrlo lako se moze desiti da ti svoje vreme provodis kao potrcko noseci kafu i novine redovnim radnicima, ili jos zalosnije,hvatajuci zjale jer nema posla,u kakvom si ti tu plusu?
jasnije sada na sta sam mislio?
[ žutokljunac @ 17.11.2009. 18:02 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: bas kao sto sam siguran da je slucaj i u Srbiji samo ti preuvelicavas stvari.
Danas sam čitao neku zvaničnu listu i korupcija u Srbiji je na nivou nekih afričkih zemalja. Samo je Bosna korumpiranija. Naravno, tu spada i korupcija pri zapošljavanju. Izgleda da ne preuveličavam.
[ pri3rak @ 17.11.2009. 18:18 ] @
Citat: žutokljunac: Danas sam čitao neku zvaničnu listu i korupcija u Srbiji je na nivou nekih afričkih zemalja. Samo je Bosna korumpiranija. Naravno, tu spada i korupcija pri zapošljavanju. Izgleda da ne preuveličavam.
Malo ces teze da govoris o korupciji u zaposljavanju u privatnom sektoru.Ni po kom osnovu ne moraju tebi da pravdaju bilo koju svoju odluku.Drzavni sistem je nesto sasvim drugo i tu ima mnogo mesta za kritiku.
[ žutokljunac @ 17.11.2009. 18:49 ] @
Citat: pri3rak: Ni po kom osnovu ne moraju tebi da pravdaju bilo koju svoju odluku.Drzavni sistem je nesto sasvim drugo i tu ima mnogo mesta za kritiku.
Meni ne moraju, ali taj pomenuti šef u banci mora svoju odluku da pravda svom nadređenom u Austriji. Siguran sam da se ovom ne bi svidelo da sazna da je novi kanidat ustvari šefom kum. Njima je valjda normalno da se primi najbolji, to se po nekim pozitivnim propisima podrazumeva, ali nama nije. Nama je normalno da primimo svog. A to je, kao što sam rekao, bila Zloupotreba službenomg položaja i bilo je krivično delo. Ne znam kako je to sada zakonodavno rešeno, ali to je po meni čist kriminal, isto kao primanje mita, ili nameštanje tendera. A to što vi to opravdavate, to je vaš problem, i to samo govori da ste se mnogo uživeli u kapitalizam, pa ću vam za kraj napisati ono što najviše volite - Tito majstore!
[ pri3rak @ 17.11.2009. 19:02 ] @
Citat: žutokljunac: Meni ne moraju, ali taj pomenuti šef u banci mora svoju odluku da pravda svom nadređenom u Austriji. Siguran sam da se ovom ne bi svidelo da sazna da je novi kanidat ustvari šefom kum. Njima je valjda normalno da se primi najbolji, to se po nekim pozitivnim propisima podrazumeva, ali nama nije.
Sve sto "sef" u banci mora da (pokusa da) opravdava jeste pad prodaje.Ako posluje tako da matici donosi profit moze i svoju mrtvu babu da zaposli.
[ drbogi @ 17.11.2009. 19:27 ] @
Citat: pri3rak:
Malo ces teze da govoris o korupciji u zaposljavanju u privatnom sektoru.Ni po kom osnovu ne moraju tebi da pravdaju bilo koju svoju odluku.Drzavni sistem je nesto sasvim drugo i tu ima mnogo mesta za kritiku.
A kad ovi iz države, tj. partije "zamole" privatnika da zaposli šurnjaju od svastičine strine, onda privatnik kaže, ko vas bre jebede, ja sam gazda privatnik, nemo mi se mešate u kadrovsku politiku, nisam se ja borio za takvu demokratiju.... ti stvarno misliš da tako ide u Srbiji?
[ pri3rak @ 17.11.2009. 19:34 ] @
To su vec druge teme.U svakom slucaju cak ni to ne radi za dzabe.
[ Ivan Dimkovic @ 17.11.2009. 19:53 ] @
@žutokljunac,
Ne budi naivan - banku centralu u Austriji zanima samo jedna stvar: PROFIT. Kako ce domaci CEO/GM to da uradi, verujem da ih se uopste ne dotice na nivou takvih detalja tipa lokalna kadrovska politika. Jedino sto je tu zajednicko je marketing/branding/CI i high-level biznis strategija... sve ostalo je "lokalizovano" i svaki regionalni centar je sopstveni P&L centar - u to spada i kadrovska politika.
Ne verujes? U Nemackoj je dugo vremena mito u stranim zemljama bio oslobodjen poreza... medjunarodne firme u drugim sredinama posluju: lokalno - i u to spada i kadrovska politika, dakle ako je najbolji (nekad i jedini) nacin za lokalni uspeh korupcija, jednostavno ce se poslovati tako.
Sta to znaci? Ako treba da se zaposli neki bekrija kum od ministra, radi dobijanja posla... hehe jok i nece... ako Mile Pendrek donosi 300% rast u profitu YOY, hehe... nek zaposljava rodbinu do mile volje.
[ Marko_L @ 17.11.2009. 20:10 ] @
Citat: A ovo kada boljeg kandidata ne prime, nego prime ortaka preko veze, to za tebe nije uskraćivanje prava na rad. A kako ti zamišljaš to uskraćivanje? Ustvari rekao si, da ti neko kaže " ti ne smeš da radiš ". Svašta.
Znači, po tvojoj logici, ako se na konkurs za neki posao prijavi 300 kandidata, firma mora da zaposli svih 300, jer je u suprotnom ostalima uskraćeno pravo na rad :)
Takođe, "bolji kandidat" je poprilično relativan pojam, jer bolji za neku određenu firmu i za određeno radno mesto, ne mora da znači da ima bolje ocene na faxu od drugih kandidata ili da je bolji čovek od drugih kandidata ili je najvredniji ili šta su već tvoji kriterijumi. Za neku firmu je najbolji onaj za koga procene da će doneti najveći profit firmi radeći na tom radnom mestu, pa tako mogu da odaberu nekog ko nema fax uopšte, ali ima veze i poznanstva koja su firmi potrebna ili možda procene da je najbolji onaj ko najlepše izgleda, jer je možda takvo radno mesto. Moraš gledati širu sliku. Isto tako, ako neko dođe na preporuku (to je ono što ti nazivaš vezom), to je možda i najbolje za firmu, jer se tako smanjuje rizik od odabira lošeg kandidata. Tj. na taj način firma možda propsuti da izabere boljeg, ali istovremeno izbegne da zaposli nekog mnogo lošijeg radnika. To je svakako pravo svake privatne firme, jer ako ista napravi pogrešan izbor, to će ići upravo na štetu te iste firme i nikoga drugog.
[ gleb @ 17.11.2009. 21:25 ] @
Horvat i zutokljunac, momci,
Ne znam koliko imate god ali po razmisljanju malo a iskustva nikako.
Fakat je da zivimo u gadnom periodu ali nije sve tako crno. Poslusajte malo bolje sta vam vam ovi ljudi pricaju, trebace vam.
Stanje je da ima malo posla, mada je to vise onako pausalno, a realno je da malo ko i hoce da radi. Ali stvarno da radi. Godinama ne mogu da se nacudim u raznim firmama, a sve su velike, velike i po broju ljudi i nekom ucescu na trzistu kakvog sveta ima. Potpuno u skladu sa jednom teorijom koja kaze 10% stvarno radi i vuce posao, 10% apsolutno nista ne radi, 80% otaljavaju tek tolko da ne popiju otkaz.
Ta halabuka kako nema posla mozda jeste tacna ali je tacnija da nema radnika.
Dobrog radnika u srbiji je izuzetno tesko naci. I gomilu njih drze na poslu jer jednostavno nema boljih.
Vise puta sam gledao kako neki neugledan tip udje na vrata i kaze sekretarici - dobar dan, ja sam taj i taj ja bih da radim kod vas. Volontira koji mesec i bude primljen posle.
Kao sto sam gledao i gomilu propalih konkursa gde nije primljen nijedan od kandidata vec je na kraju bilo po firmi – imas li majke ti ti nekog, ne mozemo nikog da navatamo.
I da, nikoga se ne tice koga je gazda zaposlio. Ima tu raznih varijanti koje su samo njegove, neka ’visa matematika’.
Recimo znam ribu, nije ono sisata plavusa, nego top, ali stvarno top po svemu, i izgledu i ponasanju, ’prijateljica’ vaznog lika, dosla preko veze, svi to znamo, ali radi za troje. Grize, gura, radi svaka cast.
Znate u cemu je fora? Ona nema potrebe za time. Njen ’prijatelj’ toliko ima da ona ne mora nikad u zivotu da radi. A ona radi jer hoce da radi.
[ PonyExpress @ 17.11.2009. 21:27 ] @
Jeste da je Metro firma iz zapadne evrope u kojoj postoje jasna pravila izmedju ostalog i za kadrovsku politiku. Siguran sam da se radi o pravom konkursu ali sam i skoro siguran da je neko iskoristio potrebu za informisanjem potrosaca o nezi i zastiti bilja da legalni i legitimni konkurs prilagodi svom vec izabranom kandidatu. Mislim, trazi se "Prodavac na odeljenju sporta I sezone" sa sledecim zaduzenjima:
* Slaže i sortira trgovačku robu na police
* Vodi propisanu dokumentaciju
* Uslužuje kupce u radnji
* Obezbeđuje urednost radnog prostora
* Odgovoran za ostale zadatke po zahtevu pretpostavljenog
Jednostavno mi bode oci ovo bilje.
Ne iskljucujem mogucnost da se u okviru odeljenja Sport & Sezona nalazi i bilje, ali opet... Pa zar u Tehnomaniji i Tehnomarketu rade samo diplomirani inzenjeri elektronike i eventualno serviseri istih? Na osnovu razgovora sa vise desetina prodavaca zakljucaj je da imaju puuuno prostora za napredovanje na tom planu.
My 2 cents.
[ sonus70 @ 17.11.2009. 22:24 ] @
Zalazim zbog posla u Metro skoro svakodnevno i ima tamo i onih spravica za zalivanje, obrezivanje, đubriva , cveća i tako tog. To spada u Sezonu.
A povodom zapošljavanja preko veze, evo ja sam se tako zaposlio. Posle privatizacije 2005. firma u kojoj i danas radim odluči da se malo širi pa komercijalni direktor dobije zadatak od vlasnika da zaposli nekog za teren Novog Sada. On bez razmišljanja pozove mene (brat mi je dalji) i kaže: Znam da imaš posao al treba mi neko da zađe po STR-ovima po Novom Sadu da proceni imamo li mi tu prođe. Jesi li zainteresovan?
Znao je da nemam nikakvog iskustva u komercijali i nije mi to ni struka ali mu je trebao neko ko ga neće farbati u izveštajima. Posle 2, 3 nedelje me poslao do Zrenjanina, pa posle toga " Ajd skokni do Rume, odande si, znaš ljude...".
Posle tri meseca pitao me da li hoću zaposlenje za stalno, puno (i prepuno) radno vreme. I napomenuo da kao i u svakoj privatnoj firmi dužina tog "za stalno" ne zavisi od naših rodbinskih veza nego jedino od interesa firme.
Pristao sam i evo četiri i više godine radim za tu firmu , teren mi je skoro cela Vojvodina. Znači da još uvek donosim pare.
Pre 2 meseca dobio sam odrešene ruke da zaposlim nekoga da radi na poslovima "punjača police, refiller-a" nazovi kako hoćeš. Oni momci i devojke po marketima što slažu robu u policu. I kako sam ga našao? Lepo, pitao kolege komercijaliste iz firmi koje imaju sezonske poslove (sladoledžije, pivare...) jel znaju nekog i za pola sata imao 6 brojeva telefona i svi su bili do jednog sa nečijom preporukom i radili već taj tip posla. Odabrao posle kafice sa svakim jednog i odveo ga kod direktora da ga i on upozna. Vreme uhodavanja momka 1 dan. Dva meseca probnog rada i posle ta dva meseca podvlačimo crtu i radimo analizu prometa u objektima koje je pokrivao. Lepo će se videti:
1. Da treba nam neko takav za stalno , prodaja je porasla xx,x% , momak će dobiti stalno zaposlenje
ili
2. Ne , ništa nije pomoglo , izgleda da smo na vrhuncu naše prodaje u NS, bilo nam je drago što smo te upoznali, zbogom.
To su jedine dve moguće priče posle probnog rada.
[ Horvat @ 17.11.2009. 22:48 ] @
@gleb,upravo taj "upad" i dobar dan,ja dos'o ,mogu da radim kod vas i ja planiram
i to po najvise,iz razloga koje sam pominjao na prethodnim stranicama ,sto su uslovi iz oglasa neki "sasavi" [u najmanju ruku]
a sto se tice godina,pogledas u profilu,nije nesto mnogo...
[ stonex @ 17.11.2009. 22:49 ] @
Obaška, da se vratimo na Metro . Tamo su ionako tako smešne plate da ne znam zašto bi se iko i cimao da se tamo zaposli . Nekoliko poznanika je tamo radilo i brzo pobeglo.
[ vladd @ 18.11.2009. 00:07 ] @
Postoje poslovi koji se rade za profit i postoje poslovi koji se rade za pare. Metro je negde blago izmedju. Ne moze pojedinac da podigne profit, ima nekakvu fiksnu platu, mizernu, ali ne moze bas ni da ladi na poslu i da se ne primeti.
I obicaj je da se na poslovima za pare, zaposljavaju decica, surnjaje i ostala familija. Kada je rec o profitu, neophodan je strucnjak, neophodna je stimulacija za zaposljavanje pripravnika, neophodno je razvijati sposobnog (sa)radnika.
Zarad jasnije situacije, zamislite salterusu koja prima platu iz budzeta, i zmaj-sekretaricu privatne firme.
Koju bi pre zaposlili u privatnoj firmi i koga(rodjaka ili strucnjaka, ili pripravnika uz stimulaciju drzave), i u slucaju da ste predsednik opstine...
Pa prema tome i prema poslu, proceniti sebe u nastupu..za neko radno mesto.
Poz
[ MicrosoftCorporation @ 18.11.2009. 00:08 ] @
^??
Znači neko sa završenim poljoprivrednim fakultetom se PREKO VEZE zapošljava na radno mesto prodavca i i brisača polica i to za smešno malu platu. Stvarno mu je jaka veza i preporuka - bolje neka se odmah samospali :)
A donji citat je nešto što najbolje odslikava stanje kod nas i treba ga ponoviti.
Citat: gleb:
Ta halabuka kako nema posla mozda jeste tacna ali je tacnija da nema radnika.
Dobrog radnika u srbiji je izuzetno tesko naci.
Ko god ZNA i HOĆE da radi, posao može uvek da nadje - možda ne odmah posao iz snova ali to ide sa vremenom, nakon par godina provedenih na poslu/poslovima ako se pokaže da zaista i ZNA i HOĆE moći će da bira a ne da bude biran.
[ burex @ 18.11.2009. 02:17 ] @
Evo šta mene 'ebe... U banci "sa vrha" dobiju zadatak da zaposle par novajlija i to preko nekog sajma za zapošljavanje, novina, ili čega već. Razlog za objavljivanje takvih konkursa je neka navodna transparentnost poslovanja, kao i čisto reklamiranje. Podrazumeva se da se ne zaposli iko osim onih koji imaju "vezu". Šta se desi kada se zaposle vezare? U dobrom delu tih situacija dođe do pada produktivnosti, neljubaznosti osoblja, kao i velikih problema u radu sa bankama (malo stereotipišem, ali ne verujem ni da preterujem toliko). Ko ispašta? Mušterije. Eventualno za takve zahebancije mi plaćamo i gubimo živce bespotrebno. Naravno da se može preći u neku drugu banku ukoliko nam se ne sviđa osoblje ili usluga, ali kada su i tamo iste scene, i kada se ne može tek tako prebaciti račun u neku drugu banku bez većih posledica, ostaje nam samo da psujemo i pljujemo ili da držimo pare ispod jastuka. Kao da se uporno pravi neki hibridni sistem gde privatno preduzeće posluje kao državna firma. Normalno bi bilo da takve sprdnje od preduzeća propadnu pod pritiskom konkurencije, ali nažalost taj pojam je za naše prostore još uvek malo poznat.
Kao što je Horvat rekao, bio je "sajam zapošljavanja" u Subotici ne toliko davno koji se sastojao iz nekih 30tak štandova, među kojima je bio i jedan od ProCredit banke. Prišao sam da pitam koja radna mesta imaju u ponudi, pošto nisu imali nikakve podatke na stolu osim nekih generic reklamih pamfleta i jednog ogromnog panoa iza njih... odgovor je bio "mi trenutno nikoga ne zapošljavamo, ali ako želite, ostavite CV pa ćemo vam se javiti ako u budućnosti iskrsne neki posao". (par njih koje poznajem su ostavili CV, svi diplomirani ekonomisti... niko nije bio kontaktiran)
Usput, lično poznajem barem njih 15tak koji su posao dobili isključivo preko te famozne veze, a vrlo mali broj onih koji su se zaposlili na čisto, tako reći.
[ maksvel @ 18.11.2009. 08:43 ] @
Citat: Kao da se uporno pravi neki hibridni sistem gde privatno preduzeće posluje kao državna firma.
WORD!
[ žutokljunac @ 18.11.2009. 09:08 ] @
Citat: Dimke: Kako ce domaci CEO/GM to da uradi, verujem da ih se uopste ne dotice na nivou takvih detalja tipa lokalna kadrovska politika. Jedino sto je tu zajednicko je marketing/branding/CI i high-level biznis strategija... sve ostalo je "lokalizovano" i svaki regionalni centar je sopstveni P&L centar - u to spada i kadrovska politika.
Nije sasvim tačno. Navešću konkretne primere ( ako smem, ako ne, neka administracija obriše ). Prvi primer je slovenački Merkator. Oni se i te kako upliću u kadrovsku politiku u svakoj zemlji. To je jako profesionalno i pohvalno. Takve firme cenim. Kada apliciraš kod njih ( ukoliko te pozovu ), rešavaju se njihovi interni testovi, i pri tome dolaze ljudi iz slovenačke direkcije koji sve kontrolišu i nadziru. Dakle, kontrolišu i određuje ko će biti primljen. Na te testove dolazi troje ljudi iz Slovenije - psihijatar, socijolog i psiholog. Oni izvrše preliminarnu selekciju, dok našima pošalju kandidate koji su ušli u najuži izbor.
Drugi primer je jedna austrijska firma - Sch... ( e zaboravio sam kako se sve te firme zovu, jer sam davno tražio posao, ali se bave dimnjacima i dimnjačarski sistemima ). Kod njih selekciju takođe vrši osoba koju oni pošalju iz Slovenije.
Treći primer je takođe jedna austrijska firma ( međunarodni transport i špedicija ) koji takođe dovode svoje ljude iz centrale.
Četvrti primer je jedna čuvena nemačka firma ( postoji o njoj posebna tema u vodiču za posao ), koja angažuje posebnu agenciju za prvu selekciju kandidata, da bi kandidati koji prođu testove išli na razgovor gde se dovode svi šefovi iz nekoliko okolnih zemlaja ( uglavnom dolaze iz Slovenije i Hrvatske ) - ovo važi kada se aplicira na visoku poziciju.
Problemi nastaju kada se našim ljudima odobri da oni biraju.
I možemo mi da drvimo do sutra, nećemo se složiti. Mislim da država treba da obaveže stranog poslodavca da vrši nadzor i selekciju kandidata. Sada ćete da skočite, da pitate po kom osnovu, to je privatno pravo poslodavca, bla, bla.. ali šta da vam radim. Država nečemu i služi, a ne samo da naplaćuje poreze. A postoje i neki pozitivni propisi. Elem ako je samo profit bitan, i ako samo on gura napred, hajde onda zatvorite sve neprofitno. Počnite od sporta, pa igrajte samo fudbal i basket ( zaboravite na ping-ping, streljaštvo, džudo... ) u Partizanu i Zvezdi, zatvorite pozorišta, izbacite balet i operu, pozatvarajte biblioteke i muzeje...
Problem je što od 30 stranih firmi, samo 4 vode ovakvu kadrovsku politiku. Sa tih četiri nemam nikakvih problema. Fer, pošteno, profesionalno - svaka čast! Nema tu ko šta da se buni ( mada znam da ima i tu muvanja jer se iznose testovi, pa kada se dođe na razgovor, dolazi se kod naših, tj. onih istih koji su testove izneli i dali svom kandidatu ).
[Ovu poruku je menjao žutokljunac dana 18.11.2009. u 10:24 GMT+1]
[ Rumpletstilskin @ 18.11.2009. 09:14 ] @
Citat: žutokljunac: Nije sasvim tačno. Navešću konkretne primere ( ako smem, ako ne, neka administracija obriše ). Prvi primer je slovenački Merkator. Oni se i te kako upliću u kadrovsku politiku u svakoj zemlji. To je jako profesionalno i pohvalno. Takve firme cenim. Kada apliciraš kod njih ( ukoliko te pozovu ), rešavaju se njihovi interni testovi, i pri tome dolaze ljudi iz slovenačke direkcije koji sve kontrolišu i nadziru. Dakle, kontrolišu i određuje ko će biti primljen. Na te testove dolazi troje ljudi iz Slovenije - psihijatar, socijolog i psiholog. Oni izvrše preliminarnu selekciju, dok našima pošalju kandidate koji su ušli u najuži izbor.
Cekaj, nije mi bas jasno...
Nije ok da se za prodavca koji ce ljude da savetuje kojim otrovima da prskaju cvecke trazi poljoprivredni fakultet, a jeste ok da prodavca tanjira i salame testiraju psiholog i psihijatar ko da je astronaut?
[ žutokljunac @ 18.11.2009. 09:27 ] @
Naravno da je ok. Zavisi na koje radno mesto apliciraš.
[ Java Beograd @ 18.11.2009. 09:43 ] @
Citat: žutokljunac: I možemo mi da drvimo do sutra, nećemo se složiti ...
Sasvim tako.
Zapravo složili smo se, ali kod malih firmi. Sa jednim vlasnikom. Mada, nisi se izjasnio kako se sme zapošljavati ako je firma mala i ima dva vlasnika ? Da li onda može po sopstvenom nahođenju ?
[ žutokljunac @ 18.11.2009. 09:47 ] @
Izjasnio sam se. A ti pogledaj kako, pa me onda pitaj, a što može tako kod malih, a ne može kod velikih, i u čemu je razlika.
Možda zato što ta pravna lica imaju različite tipove svojinskog oblika, tako da vlasnici nisu Pera i Žika, već je vlasnički portfolio u rukama pedeset hiljada ljudi. Pa sad ti vidi da li je njima svejedno što je Laza, Stevin kum.
[ Ivan Dimkovic @ 18.11.2009. 10:10 ] @
Oni sa vlasnickim portfoliom biraju upravni odbor / CEO-a...
Obicno ih zanima samo profit :)
[ Java Beograd @ 18.11.2009. 10:24 ] @
Citat: žutokljunac: ... tako da vlasnici nisu Pera i Žika, već je vlasnički portfolio u rukama pedeset hiljada ljudi.
Eto opet grešiš. Misliš da je drugačija logika ponašanja i poslovnog odlučivanja ako je drugačija struktura vlasničkog kapitala. Ne možeš da povežeš da je sve to zapravo potpuno isto, i granica ne postoji. Da li je vlasnika jedan, dva, dvadeset, dvesta ili dve hiljade - potpuno je isto. Ako nije, evo reci gde je granica.
Firme se osnivaju radi zarade tj. profita. Firme postoje radi profita. Ljudi kupuju akcije firmi radi profita.
Uostalom, radna snaga je roba na tržištu. To jeste specifična roba, ali tržišne zakonitosti za angažovanje radne snage svakako postoje (cena, ponuda, potražnja ...).
Kako ti zamišljaš da neko može tebe da natera da kupiš jabuke baš sa tezge A a ne sa tezge B. Šta ako seljak sa tezge B "uloži žalbu" ?
[ vladd @ 18.11.2009. 10:31 ] @
Ne postoje trzisni uslovi za radnu snagu.
Moze da postoji specificno okruzenje, ali to nije nikakav "uslov" ili ne daj boze "trzisni".
Postoje poslovi, postoji profit i postoje pare.
Koliko shvatam, posla ima koliko hoces, para jako malo, samo za odabrane, a profit kao profit, varira i lavira.
Pa se desavaju zloupotrebe, i nebuloze.. experti, samozvani ili ne, uzimaju desetine hiljada evra za konsultacije analize procene i planove(neupotrebljive), strucnjacima se nudi piljarski posao za par stotina evra, a rodjaci sede kojegde, ne rade nista a primaju pare..
O kakvom "trzistu" je rec?
Poz
[ Rumpletstilskin @ 18.11.2009. 10:43 ] @
Citat: vladd: Ne postoje trzisni uslovi za radnu snagu.
Moze da postoji specificno okruzenje, ali to nije nikakav "uslov" ili ne daj boze "trzisni".
Naravno da postoje, i to najklasicniji trzisni uslovi - ponuda i potraznja.
Za posao gde se zaposleni broje kao "lobanja, komada 1" i ciji su uslovi da imas puls i IQ>70 normalno da je ponuda daleko veca od traznje i da ce kandidat sa sifonima do zuba i izblajhanom kosicom bolje da prodje.
Za posao za koji se trazi strucnost i iskustvo ponuda ume da bude jako, jako mala i samim tim potencijani poslodavac mora daleko vise da se pomuci ne bi li nasao radnika a i kad ga nadje mora da ga zadrzi, cistom platom ili drugim uslovima.
[ gleb @ 18.11.2009. 11:09 ] @
Rec je o uskom, monopolistickom trzistu, ali drugo nemamo.
Sem da cekamo da dodje bolje pa da se onda zaposlimo?
Zivot je sada i ovde i treba raditi.
Prosek na buvljaku daje da je vecina sa nekim fakultetima. Sto samo po sebi jeste strasno ali drugu opciju nisu imali, ili su imali a losiju. Jos tacnije njihov izbor. Bolje i to, boriti se, nego biti dipl a nezaposlen. Jer je dipl…
Ima puno toga sto je vladd rekao, ali jos vise onih koji bi kao da rade, ali mole boga da se to ne desi.
I najgore zive u iluzijama – kad se zaposlim pa budem manager, ja cu…
Imam info za bugarsku da nezaposlenost prakticno ne postoji. Svi rade, bilo sta, cesto slabo i placeno, ali rade.
Pa kad se to malo pomnozi x svi, nije uopste malo.
Jer onda naporedo krece i pritisak na gazde, i ‘gazde’, okruzenje, drzavu. Za poboljsanje uslova, vrednovanja itd.
Jedino tako, jer sedeti kuci kao kalimero - ‘to je nepravda’, ili – ja da radim samo za 250eur, ne pada mi na pamet - ostavice nas ovde gde jesmo.
[ Java Beograd @ 18.11.2009. 11:36 ] @
Citat: vladd: O kakvom "trzistu" je rec?
Poz
Hm, mada slutim ironiju, ne mrzi me da napišem odgovor. Ali, najbolje bi bilo da ilustrujem primerom:
Varijanta A.
1. Očnoj klinici potreban oftalmolog sa iskustvom na operacijama rožnjače/mrežnjače/očnog dna, kod bolesnika sa komplikacijama ...
2. Telekomunikacionom preduzeću potreban sertifikovan SAP implementator na modulima FI/AA ...
3. ...
Varijanta B.
1. Butiku u Bulevaru potrebna prodavačica
2. Magacinu robne kuće potreban magacioner
3. ...
Da li možeš da zaključiš gde će ponuda radne snage biti velika a gde mala. Da li možda možeš da zaključiš gde će ponuđena plata biti 2.000 EUR a gde će biti 200 EUR ?
[ žutokljunac @ 18.11.2009. 12:05 ] @
* Firme se osnivaju radi zarade tj. profita.
# Firme postoje radi profita. Ljudi kupuju akcije firmi radi profita.
* Naravno da se osnivaju radi profita. Ti samo možeš da pitaš po čemu je bolji, a ja ti kažem da postoje relevantni parameti pomoću kojih se to utvrđuje. Između ostalih i uspeh na fakultetu, prosek, dužina studiranja, status, a ti ćeš to da negiraš i da kažeš da to nije nikakav pokazatelj. Tvoja stvar. Meni je to odličan pokazatelj. Drugi parametar bi bio ( naravno da je ovo najbolji pokazatelj, samo je naveden pod r. br. 2 ) uspeh i rezultati na prethodnom radnom mestu, pa mišljenje ljudi o dotičnom kandidatu iz branše ( neutralnih, ne kumovo mišljenje ).
# Naravno, ni to niko ne dovodi u pitanje. Ali bolje kandidat ostvaruje veći profit.
[ Java Beograd @ 18.11.2009. 12:08 ] @
Citat: žutokljunac: Dovodim u pitanje samo to da li će bolji kandidat, ostvariti veći profit. Zar je to pitanje ? Tu se odmah slažemo: bolji kandidat bolje radi, ostvaruje lični napredak na poslu, bolju platu, kao i veći profit poslodavcu.
[ žutokljunac @ 18.11.2009. 12:13 ] @
Pa čekaj, onda tvoja tvrdnja da poslodavac može da zaposli koga hoće pada u vodu? Ovde se govorilo da je to slobodna volja nekoga šefa, i da ako hoće može da zaposli i mrtvu babu, i šta mu ti sad možeš. Je l´tako bilo?
[Ovu poruku je menjao žutokljunac dana 18.11.2009. u 13:24 GMT+1]
[ hexter @ 18.11.2009. 12:27 ] @
Citat: žutokljunac: Pa čekaj, onda tvoja tvrdnja da poslodavac može da zaposli koga hoće pada u vodu? Ovde se govorilo da je to slobodna volja nekoga šefa, i da ako hoće može da zaposli i mrtvu babu, i šta mu ti sad ti možeš. Je l´tako bilo?
Baš tako. Ako proceni da će i "mrtva baba" da donosi odgovarajući profit. Onda je ona (naj)bolji kandidat.
Ne postoji znak jednakosti između "bolji kandidat" i diploma. Diploma je potvrda da je završtio ono što piše na diplomi.
A šta zna da radi je jaaaaaako diskutabilno. Pogotovo bez radnog iskustva i radnih navika.
[ Ivan Dimkovic @ 18.11.2009. 12:33 ] @
žutokljunac,
Drzava propisuje sta poslodavac sme a sta ne sme da radi. Ti propisi su rezultat kompromisa izmedju prava poslodavaca i prava radnika, i postoji jasna crta koja je manje-vise ista u svim zemljama - dakle, ako imas vise slicnih kandidata ne smes diskriminisati na osnovu pola, rase, seksualnog opredeljenja i sl..
Medjutim, ni jedan zakon ne brani privatnom poslodavcu da popunjava radna mesta bez konkursa. Stavise, cesto se desava da bitne pozicije bivaju popunjene bas bez ikakvog konkursa, vec preko ciste preporuke.
Naravno, velike firme kao i manje firme a za pozicije gde je potrebno zaposljavati dosta ljudi ili hitno nece gubiti vreme sa trazenjem licnih "veza" ili "proverenih ljudi", vec ce raspisati konkurs i raditi odabir na osnovu performansi - jer je tako najlakse doci do velikog broja kandidata. U slucaju konkursa, vaze pravila navedena gore - ne smes diskriminisati na osnovu nekih stvari.
I to je to - sve ostalo je na poslodavcu. Ako poslodavac odluci da izmedju 2 kandidata namerno izabere goreg - boze moj, to nije nista ilegalno, a samo moze kostati poslodavca kasnije. Njegove pare - njegov posao, njegova firma.
--
Tvoja hipoteza je da u Srbiji vecina poslova biva realizovano van konkursa ili na osnovu "veze" - te, da drzava treba nesto da uradi povodom toga... Ja bas mislim suprotno - tvoji predlozi bi zahtevali ogromnu administraciju koja bi trebalo da proverava da li firme postuju pravila.
Sta je problem tu:
a) To kosta - i neko to mora da plati na kraju, dakle to ce se preneti na kupce, i na poreske obveznike. Neko mora da plati te silne inspekcije, standarde, birokratiju koja ce da sprovodi proveru standarda...
b) Ne budimo naivni, ako firma zaista zeli da zaposli neku "vezaru" - nema tih propisa koji ce spreciti namestanje cak i tog "prisiljenog" konkursa... Mislim jbt, i ta drzava namesta tendere - sta, ocekujes od njih da se ponasaju bas suprotno onome sto oni rade?
c) Kao sto rekoh, nije bas da se svi slazu da je nivo korupcije u zaposlenju u privatnim firmama na tom nivou koji ti opisujes - ako je taj nivo znacajno manji, a verovatno jeste, onda nema nikakvog smisla baviti se ovakvim stvarima - jer su one vec samo-regulisane.
d) I, uopste, odakle ti ideja da bi takve dodatne provere imale bilo kakav smisao? Samo firma moze znati sta joj treba - ne mozes ti firmi nametnuti neku opstu "zakonsku" ideju / standard "sta znaci bolje" - inace se vracamo u doba OUR-a i sl... gluposti "radnickog samoupravljanja" - uravnilovke su otisle na djubre istorije.
[ Marko_L @ 18.11.2009. 13:11 ] @
Citat: Između ostalih i uspeh na fakultetu, prosek, dužina studiranja, status, a ti ćeš to da negiraš i da kažeš da to nije nikakav pokazatelj. Tvoja stvar. Meni je to odličan pokazatelj.
Eto, to si jako lepo rekao. TEBI je to odličan pokazatelj, pa prema tome, kada TI budeš otvorio firmu, zapošljavaj takve kandidate. Neko drugi ima druge kriterijume koji pogotovo zavise od toga kakvo je radno mesto u pitanju. Ne mora uvek neko ko je fakultetski obrazovan i završio je sve u roku biti dobar kandidat za svako radno mesto. Šta ako tražim nekoga za mesto utovarivača... gde mi ne treba neki intelektualac koji će mnogo da misli, nego badža koji može da utovaruje 10 gajbi odjednom i ne zanima me koliko je pametan. Ili šta ako mi treba radnik za komercijalu koji ima poznanstva u regionu koji želim da pokrijem, a ne neko ko je super obrazovan, ali ne poznaje nikoga nego tek treba da stvara kontakte. Ili šta ako se radi o nekom poslu gde je potreban radnik koji odmah može da radi, što znači da iskustvo ima prednost nad obrazovanjem (a većina poslova je takva). I ima još milion primera kada "najbolji" kandidat ne znači samo najbolje obrazovan, najvredniji, najbolje obučen, zna 5 jezika i šta ti ja znam, već se obično gleda šira slika, odnosno kombinacija svih tih parametara, zavisno već od konkretnog radnog mesta i konkretne firme.
[ vladd @ 18.11.2009. 13:22 ] @
Kao prvo, poslovi nemaju "ponudu" i "potraznju", posto postoji samo potreba za izvrsenjem nekog posla.
Ne postoji "posao radi posla". Posao kao finalna kategorija, proizvod.
U stvari, postoji neka vrsta "proizvoda", ali u mentalitetu Vazno je imati "posao" a vec cemo se snaci sta da radimo za pare. To ima genezu iz vremena lumpenproleterijata(nekada dobro nazvanih "fukara"), "polovnjaka", zemljoradnika koji raduckaju(za pemziju i socijalno) po fabrikama.
Jos nije iscililo
Navodjenjem nebuloznih primera, samo pogorsavamo diskusiju, i gubimo smisao.
Ako nekoj klinici treba super ekstra kvalifikovan oftalmolog, postoji vise nacina da se to postigne i zadovolji se potreba.
Moze da uzme pripravnika, da ga skoluje i formira, uz honorarnog iskusnog, "pecenog", kompletnog, odnosno spremnog ce tesko da nabavi. Najverovatnije nikako.
Zatim slede nebuloze, mogu da zaposle plavusu sa oblinama, i da im uopste ne treba oftalmolog, prosledjivace pacijente gde treba..
Zaposlice nekog poluspremnog oftalmologa za bednu platu, koji ce da pece zanat i da tazi drugi posao.
Sve su to moguce kombinacije.
S tim sto je u Srbiji najverovatnija najbesmislenija varijanta, sa minimumom logike i odgovornosti.
Cemu skupo skolovanje, ako eksperte guramo u bakaline, ili van drzave. Ko to onda posluje i kako. Zar ne bi taj strucnjak za hemiju, umesto metroa, nasao bolji dzeparac kod proizvodjaca ekstazija?
Moze svaka situacija da se obesmisli, i da se zavede nebuloznim primerima u bilo koju stranu.
Posao i rad nisu nikakvo trziste, realno, za gradjanina, vise su parola za merilo "uspesnosti" nekog partijskog aparatcika.
Poslovi se menjaju, menjaju obim i sustinu, razvijaju se. Skolovanje samo daje osnovu za daljnje usavrsavanje.
IT strucnjak koji je par godina van trendova, prestaje da bude strucnjak, treba mu vreme da se povrati na nivo.
Zamajatii agronoma piljarskim poslom sluzi da eventualno prezivi(ili premosti neki period), i da se strucno zaglupi. Kakva je to bahata namera?
Skakutanje i birkanje po raznim stepenicima skolovanja i usavrsenosti je posledica nebuloznog sistema, koji nema smisla, ne razvija se i funkcionise kampanjski i haoticno.
Poz
[ maksvel @ 18.11.2009. 15:45 ] @
Evo kako neki definišu značenja oglasa za posao u zemlji Srbiji:
Citat:
-Ukoliko se trazi dinamična i fleksibilna osoba, firma je u haosu i treba nekog ko je to u stanju da trpi.
- Atraktivna zarada znači da im proizvod nista ne valja i da je potreban varalica koji može da proda SVE naivčinama.
- Mogućnost napredovanja znači da su voljni promeniti naziv radnog mesta nakon nekoliko meseci, ako čovek bude radio za trojicu.
- Ulaganje u razvoj radnika znači da puno vremena troše na prigovaranje radnicima.
- Ugodna atmosfera znači da se svi radnici smeškaju, jer ako se ne smeškaju dobiju otkaz.
- Rad u mladom timu znači da se radi od jutra do sutra uz nadu u bolju budućnost.
- Kreativan posao znači da niko ne zna šta bi i kako ta osoba trebala da radi, ali imaju problem koji ne znaju da reše, pa se nadaju da će to neko novi rešiti.
- Ozbiljna firma znači da daju male, ali redovne plate.
[ marko37 @ 18.11.2009. 19:36 ] @
Varijanta A.
2. Telekomunikacionom preduzeću potreban sertifikovan SAP implementator na modulima FI/AA ...
Varijanta B.
1. Butiku u Bulevaru potrebna prodavačica
Da li možeš da zaključiš gde će ponuda radne snage biti velika a gde mala.
Bogami, na naš konkurs za sistem inženjera i menadžera prodaje javilo se više onih koji odgovaraju varijanti B... :)
[ žutokljunac @ 18.11.2009. 22:35 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Ja bas mislim suprotno - tvoji predlozi bi zahtevali ogromnu administraciju koja bi trebalo da proverava da li firme postuju pravila.
Ne bi bila potrebna ogromna admisnitracija. Dovoljno je da se donese odgovarajuća zakonska regulativa koja bi primoravala poslodavca da pri zapošljavanju mora formirati komisiju koju bi sačinjavali glavni ljudi iz kadrovske službe iz regiona. Gde se tako radi ( naveo sam ti primere ), nema nikakvih problema. Međutim, zakon ne prisiljava poslodavca da on to čini, pa se svako ponaša onako kako njemu odgovara ( mućka u skladu s propisi ), dok naši to koriste i zloupotrebljavati. Propisi, koje si naveo na početku posta, su potpuno prevaziđeni, jer se bave samo rasnom segregacijom ( kod nas su koliko znam sve belci ), nacionalnom ( Srbija je jednonacionalna država ), polnom ( kod nas ionako gej populacija ne sme javno da se izjasni ), tako da je ta regulativa stara, proforme radi, i pregažena vremenom. Tu regulativu treba dopuniti novim propisima jer je Srbija jedna od najkorumpiranijih država u Evropi. Kako neko zamišlja da iskoreni korupciju u zdravstvu, prosveti, sudstvu, ako blagonaklono gleda na korupciju pri zapošljavanju i još je opravdava.
[ vladd @ 18.11.2009. 23:28 ] @
Ili americki model, bar slican. Zaposli ti inzenjera da pere sudove, ali ga placas 70k$ godisnje. Tako sindikat naredio. Pa ako ti se isplati ta varijanta ..izvoli.
Svako se iskoriscava maksimalno, i svaka dodatna vestina se placa.
U tom slucaju, idiotski oglasi su vise preporuka za ludnicu, onome ko ih sastavlja.
Poz
[ hexter @ 19.11.2009. 07:37 ] @
Citat: vladd: Ili americki model, bar slican. Zaposli ti inzenjera da pere sudove, ali ga placas 70k$ godisnje. Tako sindikat naredio. Pa ako ti se isplati ta varijanta ..izvoli.
Svako se iskoriscava maksimalno, i svaka dodatna vestina se placa.
U tom slucaju, idiotski oglasi su vise preporuka za ludnicu, onome ko ih sastavlja.
Poz
Takav model postoji i ovde. Ako zaposlis inzenjera i prijavis ga kao inzenjera onda si obavezan na odgovarajucu platu. Nije bitno da li pere sudove ili projektuje mlazne motore. Medjutim ako u USA (a i ovde) zaposlis inzenjera a prijavis ga kao peraca sudova, osnovna skola, tako ga i placas. Sta mislis da je masa nasih ljudi sa diplomama koja je otisla u USA i Kanadu i ima papire dobijala 70k$ godisnje iako su radili na obezbedjenju, kelnerisanju, fizikalijama?
[ Java Beograd @ 19.11.2009. 08:16 ] @
Citat: žutokljunac: ... Međutim, zakon ne prisiljava poslodavca da on to čini, pa se svako ponaša onako kako njemu odgovara.
Zamisli ! U svojoj firmi, za svoje pare, ne kršeći nikakve zakone, ponaša se kako njemu odgovara !
E pa, drugarice i drugovi, ne može to tako ! Nećemo mi da se držimo zakona ko pijan plota ! Dosta je nama bilo da je se privatni, sitnosopstvenički interesi uzdižu iznad svetih društvanih interesa !
[ vladd @ 19.11.2009. 08:58 ] @
Citat: hexter: Takav model postoji i ovde. Ako zaposlis inzenjera i prijavis ga kao inzenjera onda si obavezan na odgovarajucu platu. Nije bitno da li pere sudove ili projektuje mlazne motore. Medjutim ako u USA (a i ovde) zaposlis inzenjera a prijavis ga kao peraca sudova, osnovna skola, tako ga i placas. Sta mislis da je masa nasih ljudi sa diplomama koja je otisla u USA i Kanadu i ima papire dobijala 70k$ godisnje iako su radili na obezbedjenju, kelnerisanju, fizikalijama?
Nije prosto tacno, sakrije se diploma ii osvetli diploma srednje skole(svedocanstvo). Bespredmetno raspravljati o teoriji, kada je praksa drugacija.
Citat: Java Beograd: Zamisli ! U svojoj firmi, za svoje pare, ne kršeći nikakve zakone, ponaša se kako njemu odgovara !
E pa, drugarice i drugovi, ne može to tako ! Nećemo mi da se držimo zakona ko pijan plota ! Dosta je nama bilo da je se privatni, sitnosopstvenički interesi uzdižu iznad svetih društvanih interesa !
Promasio si temu u zelji da nekoga proglasis drugaricama i drugovima. Ko se maca laca..lakukaraca.
Etiketiranje je jako dominantna osobina drugova i ...
Uopste ne pricamo o malom privredniku, vlasniku svoje prcije (u kojoj se ponasa "kako hoce", a ne "kako poslovno okruzenje diktira") i njegovim "mocima".
Poz
[ hexter @ 19.11.2009. 09:55 ] @
Citat: vladd: Nije prosto tacno, sakrije se diploma ii osvetli diploma srednje skole(svedocanstvo). Bespredmetno raspravljati o teoriji, kada je praksa drugacija.
Nije tacno sta??? Samo ti kazem da zakonski model postoji na obe lokacije. Ako mislis da u USA kada zaposle inzenjera da pere sudove placaju 70k$ godisnje, gresis. Prijave ga, ako se on slozi, sa nizim obrazovanjem. Ako se ne slozi, moze da nastavi da trazi posao. Isto tako je i ovde. Ali ako prijave da je on inzenjer onda moraju da mu daju takvu platu. Isto tako je i ovde. Doduse nije 70k$/godinu ali prema nizem standardu je i to nize. Ne kazem da ovde cvetaju ruze (daaaaaleko od toga) ali pausalne ocene o necemu "tamo" i "ovde" ne doprinose realnosti diskusije.
[ Ivan Dimkovic @ 19.11.2009. 10:19 ] @
Citat:
vladd: Ili americki model, bar slican. Zaposli ti inzenjera da pere sudove, ali ga placas 70k$ godisnje. Tako sindikat naredio. Pa ako ti se isplati ta varijanta ..izvoli.
:-) Vladd, ti stvarno verujes u ovo? :)
Kao prvo, pazi, jako mali % inzenjerskih poslova u USA je "unionizovan" - i u tim firmama danas i u bilo koje vreme krize nema TEORETSKE sanse da nadjes posao (GM & co).
Kao drugo, u normalnim ekonomskim vremenima neces nikad doci u situaciju da ti inzenjer trazi posao pranja sudova - u nekom suludom vremenu kao sto je danas to se moze desiti, ali postoji vrlo lak nacin da tog inzenjera platis bas kao peraca sudova...
[ žutokljunac @ 19.11.2009. 10:27 ] @
Citat: Java Beograd: Zamisli ! U svojoj firmi, za svoje pare, ne kršeći nikakve zakone, ponaša se kako njemu odgovara !
Opet polaziš od pretpostavke da ti imaš neku manju firmu od 5-6 ljudi, da ti treba programer, i sad se čudiš ko ima pravo da ti kao gazdi određuje koga ćeš da zaposliš. Već sam ti rekao da ne pričamo o tome. Sigurno je da vlasnik takve firme neće gledati u diplomu, jer ga ona ni ne zanima, niti će gledati šta je dotični završio, već će pozvati svog druga iz struke i pitati ga da li zna nekog dobro programenra koga bi preporučio, zatim će pogledati reference dotičnog, šta je radio, šta zna, i to je to.
Metro nije firma od 5-6 ljudi, i tu nema gazde koji će odrediti ko će biti primljen, već će najverovatnije biti primljen neko ko se dobro poznaje sa nekim od radnika koji će urgirati. Primiće onoga za koga urgira radnik na najboljoj poziciji. Neće primiti onoga najboljeg kandidata. Vi tvrdite da je to njihova privatna stvar, ja tvrdim da je to kriminal i zloupotreba. Žao mi je, nećemo se nikada složiti.
Ako zaposlis inzenjera i prijavis ga kao inzenjera onda si obavezan na odgovarajucu platu. Nije bitno da li pere sudove ili projektuje mlazne motore.
Neće ga niko ni prijaviti kao inženjera, prijaviće ga kao fizičkog radnika i tako će biti plaćen. Isto kao što će ovaj poljoprivredni inženjer biti plaćen kao trgovac.
[ Ivan Dimkovic @ 19.11.2009. 10:40 ] @
Metro nije firma od 5-6 ljudi, i tu nema gazde koji će odrediti ko će biti primljen, već će najverovatnije biti primljen neko ko se dobro poznaje sa nekim od radnika koji će urgirati. Primiće onoga za koga urgira radnik na najboljoj poziciji. Neće primiti onoga najboljeg kandidata. Vi tvrdite da je to njihova privatna stvar, ja tvrdim da je to kriminal i zloupotreba. Žao mi je, nećemo se nikada složiti.
Nema ama bas nikakve potrebe da se slazemo ili ne slazemo.
Ni ti ni mi nismo pozvani da ocenjujemo sta je kriminal a sta nije - vec iskljucivo sudovi. Dakle, ako smatras da Metro cini krivicno delo - a ti ih lepo prijavi.
Samo, cini mi se da nema bas puno osnove tuziti privatnu firmu - bilo da ona ima 1, 10, 100 ili 1000 ili 5000 zaposlenih za "nepotizam" - nepotizam jeste losa stvar ali nije ilegalna... jedino sto jeste ilegalno je potencijalna diskriminacija po rasnoj/polnoj/religijskoj osnovi, ali to moras biti spreman da dokazes.
[ Horvat @ 19.11.2009. 10:41 ] @
preterujete [i "jedni" i "drugi"]
zutokljunac,ne moze tebi niko udarati packe za nacin na koji zaposljavas radnike sem sefova [bio ti vlaznik prcije od 2 radnika,ili nekog medjunarodnog preduzeca sa nekoliko desetina hiljada radnika]
to o cemu pricas je posao sefova [ukoliko je medjunarodno preduzece u pitanju]
sef [npr iz pomenute austrije] moze da iz maticne drzave posalje "nadgledace" za odabir radnika,a I NE MORA
ukoliko posalje radnike,veca je sansa naravno da ce boljeg odabrati,medjutim i to kosta
a ako ne posalje,opet postoji sansa da dobar kandidat bude izabran[bilo preko rodjo moj,ili preko stvarnog znanja,umeca i potencijala]
a opet,u oba slucaja postoji sansa da odabrani bude cista kaka
e sad,opet zavisi od uprave da li ce tog radnika eliminisati i dati i packu onome ko ga je zaposlio [pogotovo ako je rodjo moj fora]
ali drzava tu nema nikakve veze ukoliko se plata i doprinosi redovno isplacuju i radi 8 sati dnevno,ima redovno placeni godisnji/bolovanje i ostala prava radnika
---
drzava tu treba da ima umesane prste ukoliko je drzavno preduzece u pitanju
naravno,ovo je samo teorija,praksa je nesto saaaaaaaaaaasvim levo,tako npr u praksi nema ni s od sanse da se zaposli neko ko nije u stranci na mesto glavnog sefa,odnosno direktora,i neka niza mesta ,u zavisnosti od preduzeca
preduzeca se "licitiraju" izmedju stranaka,odnosno stranke se medjusobno dogovore u koje ce preduzece ciji upasti...
e to vec jeste OGROMAN problem
ali da tebi neko [drzava] odredjuje koga ces zaposljavati,ne sme
mozda ti je simpaticniji jedan kandidat u odnosu na drugog,sa slabijim "ocenama" ,ali za posao ti bas treba neki koji nece blejati u cipele kada treba da pregovara
[ žutokljunac @ 19.11.2009. 10:48 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: - nepotizam jeste losa stvar ali nije ilegalna... jedino sto jeste ilegalno je potencijalna diskriminacija po rasnoj/polnoj/religijskoj osnovi, ali to moras biti spreman da dokazes.
Ovde se radi o korupciji, a to je koliko znam krivično delo. Pogledaj KZS. Već sam napisao da su ti propisi zastareli, da nisu u skladu sa vremenom i da su samo prepisani iz bivše SFRJ. Tada su radili posao zbog religijske i nacionalne diskriminacije, danas to nije dovoljno. Ne možeš da imaš stare socijalističe propise, a novi kapitalistički sistem.
[ Ivan Dimkovic @ 19.11.2009. 11:45 ] @
Ilegalno je davanje i primanje mita - ako je neko zaposlen zato sto je rodjak, tu nema nikakvog mita.
Nepotizma ima - ali, kao sto rekoh - to nije nelegalno per se, jeste lose - ali samo za tu firmu.
Naravno, zbirno jeste lose za drustvo ali tu opet dolazimo do pitanja koliko je zaista nepotizam izrazen u privatnim firmama.
Citat:
Tada su radili posao zbog religijske i nacionalne diskriminacije, danas to nije dovoljno. Ne možeš da imaš stare socijalističe propise, a novi kapitalistički sistem.
A reci mi kakvi su to "kapitalisticki propisi" koji obavezuju firmu da prima "najboljeg" (sta god to znacilo) i u kojoj se tacno zemlji takvi propisi mogu videti?
[ žutokljunac @ 19.11.2009. 12:01 ] @
Dakle, kada daš mito, onda je to nelegalno, a kada ti ujak namesti posao, i kada preko veze prime tebe i istovremeno "oduzmu" posao ljudima koji su mnogo bolji od ujakovog malog, onda je sve po propisi. Kako sad? Pa nije to preporuka. Zna se šta je preporuka.
Da te pitam još nešto, ako neko mućka u skladu s´ propisi, i ako je izvršio krivično delo, da li je u tom slučaju podleže jurisdiktivnosti tog preduzeća ili podleže zakonima države. Po vama ispade da odgovara samo svom preduzeću, a to je krivično delo zloupotrebe službenog položaja i kao takvo podleže KZ Republike Srbije.
[ Marko_L @ 19.11.2009. 12:21 ] @
@žutokljunac
Ajde počni da praviš razliku između privatne i državne firme. U privatnim firmama postoji nešto što se zove odgovornost, a što je nepoznat pojam u našim državnim firmama. Recimo, uzmi primer "Zastave". To preduzeće je godinama poslovalo sa gubitkom, ali se niko nije pozivao na odgovornost, a i zašto bi, kada se sve to lepo korigovalo parama poreskih obaveznika. E, a sa druge strane, privatna firma ne može da računa na pare poreskih obaveznika i ako posluje sa gubitkom, doći će do temeljne istrage zašto je to tako i na osnovu toga neko će biti pozvan na odgovornost. Pa ako se ispostavi da je problem u radnicima, nahebaće onaj ko je te radnike i zaposlio. Upravo zato, nijedan šef u privatnoj firmi neće tako olako rizikovati zapošljavanjem nekog svog, osim ako nije 100% siguran da će taj obavljati posao kako treba, a to je opet svojevrsna preporuka. Ipak je bolje zaposliti nekoga koga dobro poznaješ i znaš kako će odrađivati posao, nego rizikovati sa mačkom u džaku, zapošljavajući nekog nepoznatog. Takođe, samim tim što privatna firma ne može da se čupa parama poreskih obaveznika, nego zavisi isključivo od profita koji je sposobna da generiše, nije obavezna da odgovara poreskim obaveznicima za bilo šta, niti da ispunjava njihove muzičke želje, niti da pravda bilo kome koga će zaposliti i zašto, jer ta odluka direktno utiče na njihov profit. I sam zakon je jasan što se toga tiče i postoje određene stvari koje firma mora da ispoštuje prilikom zapošljavanja, a te stvari su već navedene i nigde ne stoji da je zabranjeno zaposliti rođaka, poznanika, komšiju... itd.
Uostalom, da li bi ti voleo da tebi neko određuje koga ćeš i pod kojim uslovima da unajmiš da ti radi nešto po kući ? Zamisli recimo da hoćeš da krečiš kuću i imaš nekog rođaka molera koji bi ti to odradio za 50 evra, a znaš da je odličan majstor i da ti ništa u kući neće faliti. I onda se umeša država i kaže ti "A ne, ne možeš da unajmiš rođaka, moraš da unajmiš ovog drugog majstora za 150 evra, jer znaš, on trenutno nema posla, pa nije fer da mu uskraćuješ pravo na rad", a ti tog majsora niti poznaješ, niti znaš kakav je majstor, niti možeš biti siguran da ti neće nešto ćapiti iz kuće. Jel bi pristao na to ? Ili još gore, možda umeš sam da krečiš, pa ne želiš da baciš pare, i onda dođe država i kaže "A ne, ne možeš ti to sam da krečiš, jer tako oduzimaš posao nekom moleru". Jel bi pristao na to ? Što kaže ona narodna "Put your money where your mouth is".
[ žutokljunac @ 19.11.2009. 12:26 ] @
I za privatne firme važe isti zakoni kao i za državne.
[ Ivan Dimkovic @ 19.11.2009. 12:29 ] @
Dakle, kada daš mito, onda je to nelegalno, a kada ti ujak namesti posao, i kada preko veze prime tebe i istovremeno "oduzmu" posao ljudima koji su mnogo bolji od ujakovog malog, onda je sve po propisi. Kako sad? Pa nije to preporuka. Zna se šta je preporuka.
Nema nicega kriminalnog tu - ni u Srbiji ni nigde drugde. Zaposliti rodjaka u privatnoj firmi jeste mozda "neposteno" ako je taj rodjak losiji od nekog drugog kandidata koji je bio dostupan - ali nije nelegalno.
Primanje mita je nesto drugo.
Citat:
Da te pitam još nešto, ako neko mućka u skladu s´ propisi, i ako je izvršio krivično delo, da li je u tom slučaju podleže jurisdiktivnosti tog preduzeća ili podleže zakonima države. Po vama ispade da odgovara samo svom preduzeću, a to je krivično delo zloupotrebe službenog položaja i kao takvo podleže KZ Republike Srbije.
Kakva crna "zloupotreba sluzbenog polozaja" sta pricas ti bre? Direktor firme / direktor neke poslovne jedinice firme ima pravo da zaposljava ljude i sklapa ugovore o radu u ime firme. Nikakav zakon ne propisuje direktoru privatne firme po kom osnovu treba da zaposljava ljude. Jedino mu se brani da vrsi nedozvoljenu diskriminaciju na polnoj/rasnoj/religijskoj osnovi.
Nauci razliku izmedju krivicnog dela (koga ovde nema) i FIDUCIJARNE duznosti prema firmi / investitorima - ova druga stvar nema veze sa drzavom vec se tice iskljucivo poslova firme i njom se ne bave sudovi vec iskljucivo nadredjeni / upravni odbor. Za nepostovanje/krsenje te odgovornosti ti kao direktoru moze slediti otkaz i eventualno tuzba ako si firmu ostetio za neke pare.
Citat:
I za privatne firme važe isti zakoni kao i za državne.
Nije tacno - drzavne firme / drzavne institucije imaju dodatne zakone/propise/uredbe o javnim nabavkama / konkursima i sl... Ni jedan od tih zakona/propisa/uredbi ne vazi za privatne firme.
Ostali zakoni vaze podjednako - samo u tim zakonima nema ama bas nicega sto ima veze sa tim sto ti pricas.
[ hexter @ 19.11.2009. 12:32 ] @
Citat: žutokljunac: Dakle, kada daš mito, onda je to nelegalno, a kada ti ujak namesti posao, i kada preko veze prime tebe i istovremeno "oduzmu" posao ljudima koji su mnogo bolji od ujakovog malog, onda je sve po propisi. Kako sad? Pa nije to preporuka. Zna se šta je preporuka.
Uporno preskaces jednu bitnu stvar a to je u prethodnom tekstu konkretno: "ujakov mali" je NAJBOLJI za to mesto. Za firmu jednostavno ne postoji bolji. To i jeste poenta: osoba X, ili cesce vise njih, u firmi odredjuju ko je najbolji i odgovorni su za to. Diploma NIJE garancija kvaliteta. Tito je umro!!! Upravo se primaju NAJBOLJI za odredjeno radno mesto. Ako dva kandidata iamju sve druge uslove identicno ispunjene onda presudjuje ko ima vise formalno obrazovanje. Tj. takva tacke je daleko iza svih ostalih. Istina je postoji, ali je manje bitna.
[Ovu poruku je menjao hexter dana 19.11.2009. u 13:51 GMT+1]
[ žutokljunac @ 19.11.2009. 12:54 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Nikakav zakon ne propisuje direktoru privatne firme po kom osnovu treba da zaposljava ljude. Jedino mu se brani da vrsi nedozvoljenu diskriminaciju na polnoj/rasnoj/religijskoj osnovi.
Da, i ovo i jeste pogrešno jer to nije nikakav zakon koji bi sprečio korupciju. Zato i imamo stanje da se u većinu firmi zapošljava isključivo preko veze, i imamo negativnu selekciju koja je mnogo gora od one u socijalizmu. Nije dozvoljena diskriminacija po polnoj, rasnoj, religijskoj osnovi, ali je dozvoljena po familijarnoj, rođačkoj, komšijskoj, ljubavno-kurvarskoj osnovi, tako da se u prvi plan stavlja bolja pušačica q-rca, jer je bolja riba i bolje ga dudla, od neke poštene i vredne devojke, sa odličnim uspehom na faksu, ali sa malim sisama.
[ Marko_L @ 19.11.2009. 13:01 ] @
Citat: Ako dva kandidata iamju sve druge uslove identicno ispunjene onda presudjuje ko ima vise formalno obrazovanje. Tj. takva tacke je daleko iza svih ostalih. Istina je postoji, ali je manje bitna.
Pa dobro, to sad zavisi i od konkretnog radnog mesta na koje se konkuriše. Recimo za neki posao u medicini se obavezno prvo gleda diploma. Čak mislim i da nije dozvoljeno na takvo mesto primiti nekoga bez diplome. Sa druge strane, u IT-u recimo, mnogo bitnija stvar od diplome jesu iskustvo i preporuke. U svakom slučaju, ono što žutokljunac ne razume, jeste da ne postoje nikakvi fiksni kriterijumi (recimo ta diploma) po kome bi se odredilo ko je najbolji kandidat i da pogotovo ne postoje fiksni kriterijumi koji se mogu primeniti na bilo koje radno mesto. Svako radno mesto je specifično i postoje brojni kriterijumi na osnovu kojih se određuje koji kandidat najviše odgovara tom radnom mestu, a to ne mora uvek biti onaj ko ima najjače formalno obrazovanje, niti onaj sa najviše iskustva, niti onaj sa najviše poznanstava. Ili možda bolje reći, za firmu ne postoji najbolji kandidat, već samo onaj koji najviše odgovara određenom radnom mestu. A ko najviše odgovara, najbolje će odrediti rukovodilac tog radnog mesta, jer je najbolje upućen u posao koji tu treba da se obavlja i kakav profil ljudi mu tu treba, a i zato što ako donese pogrešnu odluku, obiće se njemu o glavu.
[ Ivan Dimkovic @ 19.11.2009. 13:03 ] @
Nije pogresno.
Jer bi sve ostalo bilo apsolutno besmisleno - lepo sam napisao da bi to:
a) Enormno povecalo troskove administracije a i samih operacija u firmi
b) I dalje ne bi moglo da spreci nepotizam
To cak ni u nekoj razvijenoj zemlji ne bi funkcionisalo, a kamo li u zemlji gde drzava namesta tendere. Mislim o cemu mi ovde pricamo?
Srbija je i ovako i onako puna besmislene birokratije i jos besmislenijih propisa - samo joj jos treba farsa sa "birokratijom za konkurse".
Citat:
tako da se u prvi plan stavlja bolja pušačica q-rca, jer je bolja riba i bolje ga dudla, od neke poštene i vredne devojke, sa odličnim uspehom na faksu, ali sa malim sisama.
So fuckin what? Privatna firma bre, jel ti mozes, kao radnik, da biras gde hoces da se zaposlis?
Mozes.
Jel ti mozes, kao radnik, da das otkaz kad god hoces - iz BILO KOG razloga?
Mozes.
Sto bi ti da drugoj strani da ogranicis koga moze da zaposli? Ne moze, jedino moze u tvojoj ili u drzavnoj firmi.
U tudjoj ne moze - njihova stvar, sa izuzetkom par stvari koje su tu kako bi se sprecio rasizam i polna diskriminacija. I to je dosta.
[ Marko_L @ 19.11.2009. 13:07 ] @
Citat: Da, i ovo i jeste pogrešno jer to nije nikakav zakon koji bi sprečio korupciju.
Opet ti o korupciji. Ajde odgovori ti meni na ovo pitanje (koje sam već postavio, ali si ti uredno ignorisao i izbegao da odgovoriš).
Rešio si da krečiš kuću i imaš dve ponude:
1. Da ti neki rođak moler za koga znaš da je odličan majstor i imaš poverenje u njega, okreči kuću za 50 evra
2. Da ti neki nepoznati moler za koga ne znaš kakav je majstor, okreči kuću za 150 evra
Da li bi ti izabrao ovo drugo, jer smatraš da je ono pod jedan korupcija ?
Citat: ali je dozvoljena po familijarnoj, rođačkoj, komšijskoj, ljubavno-kurvarskoj osnovi, tako da se u prvi plan stavlja bolja pušačica q-rca, jer je bolja riba i bolje ga dudla, od neke poštene i vredne devojke, sa odličnim uspehom na faksu, ali sa malim sisama.
Pa to onda znači da taj posao i nije za tu poštenu i vrednu devojku.
[ žutokljunac @ 19.11.2009. 13:15 ] @
Citat: Marko_L: Recimo za neki posao u medicini se obavezno prvo gleda diploma.
Kako za koji. Možda za lekara specijalistu, jer je neophodna, ali ne bih rekao za ostale. A kad pominješ medicinu, baš smo se tu ja i Dimković isto ovako neslagali. On je za jednog studneta koji je imao prosek blizu deset govorio da to ništa ne znači i da država ne mora da mu išta garantuje, i ko ga j. što je studirao medicinu. Naravno da se sa tim nisam složio.
Citat: Ivan Dimkovic:
a) Enormno povecalo troskove administracije a i samih operacija u firmi
b) I dalje ne bi moglo da spreci nepotizam
a) Ne mora da povećava troškove administracije, jer ne bi morala da se formira neka nova administracija, već poslovi kontrole i nadzora mogu biti povereni inspekcijskim službama, npr. Finansijskoj policiji, ili nekoj inspekciji za rad, ili čak Birou za zapošljavanje. Pa eto, mogu da joj se prošire ovlasti. Zašto da ne. Naravno da ne bi oni određivali koga će neka firma zaposlili, ali bi vršili svojevrsni monitoring, inspekcijsku kontrolu i nadzor. To možda na Zapadu nije potrebno, ali kod nas jeste, jer je kod nas finansijko tržište tek u povoju.
b) Naravno da ne bi. Ne očekuješ valjda da se taj problem reši preko noći. To je dugotrajna borba. Ali sigurno bi otežalo potezanje veze i smanjilo stepen korupcije.
[ hexter @ 19.11.2009. 13:16 ] @
Citat: Marko_L: Pa dobro, to sad zavisi i od konkretnog radnog mesta na koje se konkuriše. Recimo za neki posao u medicini se obavezno prvo gleda diploma. Čak mislim i da nije dozvoljeno na takvo mesto primiti nekoga bez diplome. .....
OK. Jeste, u pravu si. Postoje radna mesta gde se prvo gleda kvalifikacija pa onda ostalo.... Ali opet, ako poznajes nekoga nije nikakav prekrsaj zaposliti ga cak iako, po prijavama, nije ispunio sve sa konkursa. Jedino je bitno da ispunjava zakonske predpostavke za pojedina radna mesta (doktor recimo...).
[ žutokljunac @ 19.11.2009. 13:25 ] @
Tako da možemo da zaključimo da je sasvim normalno što se na dobre poslove zapošljavaju deca koja imaju imućne roditelje sa dobrim poznanstvima ( a ne oni vredni studenti koji se muče po iznajmljenim stanovima po Beogradu i čiji se roditelji lišavaju svega da bi ih iškolovali ), ribe koje dobro dudlaju, i ljudi koji dobro znaju da se uvuku u dupe nekome ko je na položaju. Šta se onda bunite što je država ovakva kakva jeste, što je korumpirana, što ima toliko mobinga na poslu.
[ Ivan Dimkovic @ 19.11.2009. 13:27 ] @
a) Ne mora da povećava troškove administracije
jer ne bi morala da se formira neka nova administracija, već poslovi kontrole i nadzora mogu biti povereni inspekcijskim službama, npr. Finansijskoj policiji, ili nekoj inspekciji za rad, ili čak Birou za zapošljavanje.
LOL :)
Sad postaje jasnije...
Vidi, kako nesto moze da ne kosta dodatno, ako do sada to niko ne radi, a po tvom predlogu bi to bio dodatan posao i dodatan napor?
Znas, Ajnstajn je rekao da vreme jeste relativno - ali to se ne odnosi na ovaj slucaj, dakle te ekstra sate za proveru konkursa firmi, sto bi radila inspekcija + ekstra sate za obezbedjivanje "saglasnosti sa propisima" u samim firmama NEKO MORA DA PLATI.
U slucaju firmi - to ce biti kupci
U slucaj drzave - to ce biti poreski obveznici
Dakle, pricamo o dodatnim troskovima (dodatna pravila = dodatan trud = dodatni radni sati = dodatni troskovi) - a zdrav razum kaze da su dodatni troskovi opravdani ako i samo ako imamo neki pozivitvan efekat koji je vredniji od tih troskova... a da vidimo sta bi dobili:
Citat:
b) Naravno da ne bi. Ne očekuješ valjda da se taj problem reši preko noći. To je dugotrajna borba. Ali sigurno bi otežalo potezanje veze i smanjilo stepen korupcije.
Jeste, poznato je da zakoni u kojima se uvode nove agencije i pravi nova papirologija u Srbiji sluze za smanjenje korupcije...
Takav zakon bi samo omogucio nov izvor prihoda drzavi i opravdanje firmama da dignu cene svojih usluga / proizvoda - nepotizam ne bi ni u teoriji mogao biti smanjen jer poslodavac UVEK moze da "dizajnira radno mesto" tako da odgovara jednom jedinom kandidatu.
To se i te kako radi na zapadu - pogotovu u EU kada treba uvesti nekog strucnjaka iz ne-EU zemalja (posto u tom slucaju imigraciono zahteva konkurs, na kome treba videti da li ima lokalnih kandidata) - napravi se "konkurs" koji niko ne zadovoljava - i sve prolazi.
I kada to prolazi u jednoj Nemackoj, ti mi pricas pricu da bi to nekako magicno u Srbiji smanjilo nekakav nepotizam?
Ahahahahha :)
A da... postoji resenje: da se drzava bavi i pitanjem "dizajna radnog mesta". Odlicno, jos samo da se takvim preduzecima doda "OUR" u ime i obezbedi radnicki savet, i bice sve ko u najbolje vreme :)
[ Java Beograd @ 19.11.2009. 13:27 ] @
Žutokljunac ne može da shvati nekoliko "novih" stvari:
1. Privatna firma je privatna, bez obzira koliko je velika. I nebitno je da li ima jednog, 2, 20, 200 ili 2.000 vlasnika. Potpuno je ista logika kod zapošljavanja, a i zakonska regulativa. Jer, svaka greška u privatnoj firmi direktno pogađa po džepu vlasnika / vlasnike. Stoga, dobro paze koga će da zaposle, bez obzira koliko se nekom sa strane čini drugačije.
2. Kriterijum "najbolji" kandidat nije univerzalno, od Boga dat. Stoga, kod zapošljavanja, ostaje da firma sama (tj. vlasnici ili zaposleni zaduženi za to), prema svom nahođenju, zaključi koji je kandidat najbolji i ponudi mu posao za neku platu.
3. Izbor kandidata prema internim kirterijumima firme (drugih ni nema) nikako ne može biti: korupcija, kriminal, mito, nepošteno, nemoralno ...
4. Onaj koji nije izabran za određeno radno mesto nikako se ne može smatrati "oštećenim", "prevarenim" i slično, zato što mu ništa matarijalno ili nematerijalno nije oduzeto. Stoga termini "tužba", "žalba" i slično jednostavno zvuče smešno u ovom kontekstu.
Žutokljunac, ja sam probao da ti objasnim neke od ovih stvari u mnogo postova, ali vidim da ne vredi. Stoga, ostavljam te da i dalje živiš u svom nezadovoljstvu, neprilagođen realnosti, nekako kao "Balkanski špijun". I da kroz prizmu svojih načela svugde vidiš kriminal, nepotizam, mito, korupciju, da pišeš žalbe, tužbe ... Za to vreme, drugi ljudi rade, zarađuju i napraduju u karijeri.
[ žutokljunac @ 19.11.2009. 13:39 ] @
ti mi pricas pricu da bi to nekako magicno u Srbiji smanjilo nekakav nepotizam?
Ahahahahha :)
Naravno da bi smanjilo nivo korupcije jer bi otežalo potezanje veze, a i strane firme ne bi želele da rizikuju pa da kadrovsku politiku povere isključivo našima. Pa tako verovatno ne bi imao slučaj da u mnogim stranih firmi imaš zaposlene cele porodice ili rođake, kumove...
Naravno da neko mora da plati, i da to povećava troškove administracije, ali to je ništa naspram opšteg dobra.
[ Ivan Dimkovic @ 19.11.2009. 13:45 ] @
Kog opsteg dobra?
Tvoje "opste dobro" je krajnje sumnjivo - i rezultati takvih propisa su izuzetno pod znakom pitanja. Da ne pricamo o NEMOGUCNOSTI da neki propis definise sta je "pobednik konkursa". Ok, ako se ogranicis na rodjake - nije li to diskriminacija, rodjaci ce reci da oni onda imaju MANJE sanse da dobiju posao... svasta.
Sta mislis, zasto ni jedna jedina normalna zemlja ne postavlja takve uslove? I sta si se uhvatio za strane firme - ispada da taj tvoj "zakon" treba da se oslanja na to da se strancu ne isplati da "rizikuje", a sta sa domacim? Vecina radnih mesta u Srbiji su u domacim firmama.
Jer moramo da budemo pametniji od drugih? Ono svaki put kada neko uradi nesto "pametnije" od ostatka sveta uvek se ljudi na kraju hvataju za novcanik.
Resenje za nepotizam je na sasvim drugom nivou, daleko iznad toga - ne u gomili papira i jos birokratije koja ce navodno da izigrava policiju u privatnim firmama, vec u temeljnoj reformi drzavnog i skolskog sistema - same privatne firme inherentno NEMAJU interes da ne zaposljavaju najbolje, vec je daleko veci teren za to drzavna sluzba.
Za pocetak, uvodjenje propisa koji garantuju transparenciju rada drzavnih organa. I uvodjenje pozicije koja je u stanju da kaznjava adekvatno one institucije koje krse te propise.
[ vladd @ 19.11.2009. 14:00 ] @
Da odgovorim na ranije pitanje . Verujem jer je tako. Ali postoji i rad na crno, u dobroj meri , tako da ima izuzetaka
Naravno da interes i plan firme treba da budu prioritet, ali te prioritete treba drzava da regulise, inace bi svi radili za dolar dnevno, posto je to najvisi cilj i interes kapitaliste-privatnika.
Znaci da drzava diktira uslove privredjivanja, nivoe poreza, posla, skolovanja. Tako se "igra" drzave.
Inace je verovatna tvrdnja da vrhunski mikrohirurg najbolje pere prozore
I naravno da odredjen stepen nepotizma MORA da postoji, ako se harmonicno posmatra kolektiv(uzgred, nije sve jedno da li je privatna firma tasna-masna, ili ima 100 ili 2000 zaposlennih, opako je neozbiljno trpanje u isti kos), kolektiv preduzeca, i na vrhu, drzavni kolektiv.
To je malo visi stupanj formiranja kolektiva, kada mogu uspesnije da funkcionisu kao celina.
"Nepozeljni" se zaposljavaju u iznudici, najcesce na kraci period.
Poz
[ Ivan Dimkovic @ 19.11.2009. 14:04 ] @
Citat: vladd
Naravno da interes i plan firme treba da budu prioritet, ali te prioritete treba drzava da regulise, inace bi svi radili za dolar dnevno, posto je to najvisi cilj i interes kapitaliste-privatnika.
Znaci da drzava diktira uslove privredjivanja, nivoe poreza, posla, skolovanja. Tako se "igra" drzave.
Yep, i postoji vrlo jasna granica izmedju toga sta drzava regulise.
Drzava regulise ono sto moze, i sto ne pravi dodatnu stetu. U to spada rasna/polna diskriminacija, minimalna plata, higijenski, ergonomski i ostali uslovi radnog mesta.
Medjutim ni jedna drzava nece pokusati da se mesa u sam odabir radnika, ispod nivoa rasne/polne diskriminacije jer je to de-facto nemoguce, posto je nemoguce propisati neki univerzalni pravilni, i jos je teze pratiti sta firme u tom smislu rade - o ceni i da ne pricamo.
Eto taj primer za zaposljavanje ne-EU radnika u EU... totalna farsa, znaci:
a) Moras da das oglas
b) Moras da cekas 3 meseca da se javi EU radnik mozda
c) Moras da pitas biro / ured za nezaposlene da li imaju nekog
Pa opet, pored svih tih navodnih "propisa" (idealno za Zutokljunca) ja mogu bez ikakvih problema da zaposlim koga hocu iz van EU, prostim "dizajnom" radnog mesta. I to se radi svaki dan, kada treba zaposliti nekog ruskog programera, USA menadzera...
Tako da...
[ Horvat @ 19.11.2009. 14:10 ] @
zutokljunac
u cemu se razlikuje preduzece sa 2 radnika i 20 000 radnika po principu zaposljavanja ,ako su oba u privatnim rukama [nek je i jedan vlasnik]?
samo jos fali da preporucite "porez na moguci profit preduzeca" i "porez na kvalitet zaposlenih radnika"
[ žutokljunac @ 19.11.2009. 14:12 ] @
Da u državi smanjiš stepen korupcije.
Citat: Ivan Dimkovic: Za pocetak, uvodjenje propisa koji garantuju transparenciju rada.
Dakle, složio si se da su propisi neadekvatni i da ih treba menjati. Kažeš da rešenje nije da inspekcija vršlja po firmama. Paaa, neko te propise i zakone mora i da kontroliše. Za strane firme sam se uhvatio namerno, jer se tu podrazumeva da poslodavcu nikako nije u interesu da primi preko veze. Tako sam mislio pre 8 godina. Ispostavilo se da sam pogrešio, jer su upravo tu došli ljudi koji su imali najbolje veze u bivšem Slobinom sistemu.
[ Ivan Dimkovic @ 19.11.2009. 14:15 ] @
Citat:
Da u državi smanjiš stepen korupcije.
Osim maglovitog lepog cilja, propis mora da zadovolji i jos neke stvari:
a) Da njegova cena bude manja od dobitaka
b) Da njegova implementacija bude tehnicki i operativno moguca
c) Da taj propis ne uzurpira prava fizickih i pravnih lica koja su garantovana drugim propisima
Cini mi se da bi ti tvoji propisi pali na jednom ili vise od ovih stvari. I to je i razlog zasto takve propise nisi nigde ni mogao da vidis do sad.
Citat:
jer su upravo tu došli ljudi koji su imali najbolje veze u bivšem Slobinom sistemu.
VIdis, mozda taj iz "Slobinog sistema" stranoj firmi najbolje zavrsava posao - ima najvise lokalnih veza i poznanstava i omogucava da se posao hebeno uradi. I ja bih ga zaposlio, sto da ne.
[ Java Beograd @ 19.11.2009. 14:16 ] @
Citat: vladd: Naravno da interes i plan firme treba da budu prioritet, ali te prioritete treba drzava da regulise, inace bi svi radili za dolar dnevno, posto je to najvisi cilj i interes kapitaliste-privatnika.
Vidiš, kad ne shvataš pojam punude i potražnje radne snage. Ajde, budi kapitalista, ovori firmu, i objavi konkurs da zapošljavaš hiljadu NKV radnika za platu od dolar dnevno ! Hoćeš li nekog naći ? Nećeš. Onda, promeni uslove konkursa, i daj ponudu od dva dolara dnevno, i opet nećeš naći zainteresovane. I tako sukcesivno povećavaj ponuđeno... Znaš li kad ćeš naći zainteresovane ? Onda kad ponudiš platu takvu da je izbalansirana između ponude i potražnje.
Za Srbiju, to je možda 200 $, za Švedsku 2.000 $.
kad god država proba da se znanto umeša u zakon ponude i potražnje - tu nastane njesra, kratkotrajno i neodrživo.
[ žutokljunac @ 19.11.2009. 14:17 ] @
Citat: Horvat:
u cemu se razlikuje preduzece sa 2 radnika i 20 000 radnika po principu zaposljavanja ,ako su oba u privatnim rukama [nek je i jedan vlasnik]?
To me je i Java pitao, i vidim da mu nije jasno. Razlika je u tome, što kod privatne firme gde imaš jednog, ili dva vlasnika, sasvim nebitno, uglavnom kod manje privatne firme, vlasnik zna koga je primio, i uradio je to na sopstvenu odgovornost. Kod firme sa 20 000 zaposlenih, gazde ili njegovi glavni ljudi u kadrovskoj službi, ne znaju koga su naši primili u Srbiji, i ne znaju da li im je taj primljeni neki rod. Zato i govorim, da trebaju poslati svoje ljude koji će vršiti selekciju kandidata.
[ Ivan Dimkovic @ 19.11.2009. 14:21 ] @
Ma ne budi smesan - selekcija kandidata NIJE ono sto zanima investitore.
Investitore zanimaju finansijski parametri - oni su zaposlili CEO-a i bord direktora koji imaju fiducijarnu duznost prema tim investitorima. Dakle, svaka 3 meseca (ili kako god) ti investitori slusaju i analiziraju sta je CEO uradio, i ako im se bas ne svidja, mogu u bilo kom momentu da ga sutnu.
Dalje, ti CEO-ovi/bord direktora su delegirali neka zaduzenja svojim podredjenim regionalnim direktorima - opet, vecina firmi pri kvartalnim analizama prvo gleda finansijske parametre i po tome se meri uspeh firme, posle toga je mozda utisak kupaca, mere kvaliteta, nesto tipa balanced scorecard itd... a ko je koga zaposlio je apsolutno na niskom prioritetu. Postoje HR polise, postoje pravila - ali ona se bave necim sasvim drugim.
Ako nisi primetio, banke u Srbiji imaju enorman rast prihoda, i predstavljaju jednu od retkih industrija za koje nema zime....
Sta mislis, da li onda nekog u nekoj Austriji zanima da li je Mile zaposlio Zileta kada Mile donese 300% rast profita YOY?
Sanjaj :)
[ Marko_L @ 19.11.2009. 14:22 ] @
Citat: a) Da njegova cena bude manja od dobitaka
b) Da njegova implementacija bude tehnicki i operativno moguca
c) Da taj propis ne uzurpira prava fizickih i pravnih lica koja su garantovana drugim propisima
d) da u privatnim firmama uopšte postoji korupcija :)
[ Horvat @ 19.11.2009. 14:23 ] @
Citat: žutokljunac: Zato i govorim, da trebaju poslati svoje ljude koji će vršiti selekciju kandidata.
i ako ne posalju samo oni su u minusu
a ti se uvatio stranaca k'o pijan plota
nisam uopste pitao razliku izmedju pivnice u sokaku sa 2 radnika i medjunarodnog preduzeca sa 20 000
vlasnik je "nas" ,u cemu se razlikuje da li on ima 2 ili 20 000 radnika pod sobom?
njegov izbor je koga ce zaposliti on,ili ljudi koje je ovlastio smatraju da je adekvatan za posao
zamisli kad bi se zabranilo da na ceo mesta medjunarodne korporacije seda naslednik,koji nit ima iskustva 20 godina,nit ima sve 10 na harvardu,al tamo je samo zato sto je naslednik,a jos pride ga i roditelji malo poducavali porodicnom poslu
[ žutokljunac @ 19.11.2009. 14:37 ] @
kad god država proba da se znanto umeša u zakon ponude i potražnje - tu nastane njesra, kratkotrajno i neodrživo.
A ko ovde pominje taj famozni princip ponude i potražnje? Govorim ti da država treba da spreči korupciju pri zapošljavanju. Korupcije nema kod odabira visokostručnih kadrova, kao što je neki vrhunski hirurg specijalista, ili neki inženjer sa velikim radnim iskustvom, ili bilo ko ko je visokostručan i kvalifikovan. Problem je što je to možda 10-15 % radnih mesta, dok su ostala radna mesta opšteg karaktera i nije potrebno takvo užestručno znaje. Kod ove druge kategorije javlja se korupcija pri zapošljavanju upravo zbog toga što nije potrebno stučno znaje, određena specifikacija, neki posebi preferencijali i reference. O tome pričamo. Poslodavca ne zanima pravda, njega zanima samo profit, a država je ta koja je zadužena za pravdu. Jer ako dozvoliš da ti pravdu uvodi kapital, njegov interes je što veći profit i jeftinija radna snaga, zato ti je Vladd i dao primer dnevnice od 1$. U tom kontekstu. Neće sigurno niko raditi za taj novac, ali će raditi za 200 $, ali sada je problem što kapitalu nije u interesu da ti ikada plaća 300, 400, 500.. a ako bude i morao, otići će tamo gde mu je jeftinije. Kapitalistu pravda ne zanima i uradiće sve zarad profita, a država je tu da stvori odgovarajuće zakonske okvire i pravila ponašanja, kako bi zaštitila radnika.
[ hexter @ 19.11.2009. 14:59 ] @
Citat: žutokljunac:Jer ako dozvoliš da ti pravdu uvodi kapital, njegov interes je što veći profit i jeftinija radna snaga, zato ti je Vladd i dao primer dnevnice od 1$. U tom kontekstu. Neće sigurno niko raditi za taj novac, ali će raditi za 200 $, ali sada je problem što kapitalu nije u interesu da ti ikada plaća 300, 400, 500.. a ako bude i morao, otići će tamo gde mu je jeftinije.
Najzad si shavtio. Da to nije korupcija vec kapitalizam. Vidis, iako kapital odlazi tamo gde je jeftinije i dalje postoje drzave gde se rad skuplje placa, i gde je standard veci. Nisu propale. Naprotiv....
Citat: žutokljunac: Kapitalistu pravda ne zanima i uradiće sve zarad profita, a država je tu da stvori odgovarajuće zakonske okvire i pravila ponašanja, kako bi zaštitila radnika.
Pravda je da onaj ko vise doprinosi kapitalu dobije vise para. To je jedina pravda. A ne sta bi ko zeleo.... I ko je imao kakve "desetke"... Ako to ne dokaze u praksi, dzaba mu lepe zelje i lepe ocene.... Sa te tacke i kapitalisti i zaposleni cene tu istu pravdu.
[ žutokljunac @ 19.11.2009. 15:11 ] @
Ako nisi primetio, banke u Srbiji imaju enorman rast prihoda, i predstavljaju jednu od retkih industrija za koje nema zime....
)
Banke imaju toliki rast prihoda ne zbog toga što imaju dobru kadovsku politiku, već zbog stanja u privredi. To nije zasluga njihovog menadžmenta, već posledica nedostatka finansisjskih sredstava u privredi. Privreda nema drugih mogućnosti da dođe do svežeg kapitala.
Ne možeš tako da gledaš. Tvoja logika je da je kapital neprikosnoven. Pa gledaj, jeste, ali je pitanje kolike ovlasti ćeš da mu odobriš. Zakonska regulativa u jednoj zemlji, ne mora da bude dobro rešenje i u drugoj, jer to zavisi od stepena razvijenosti te zemlje. Od tepena razvijenosti proizvodnih kapaciteta pa sve do nivoa obrazovanosti stanovništva. Tako da mi ne možemo da imao iste propise kao i ti u Nemačkoj ili kao što su USA. Ne možemo jer nismo na istom privrednom novou razvoja. Da je tako, onda bi najbolje bilo prepisati Ustav USA i sve njihove zakone, i imali bi super zemlju.
[ PonyExpress @ 19.11.2009. 15:14 ] @
@zutokljunac,
Ovo sto si do sada pisao je nista do goli populizam, samo jos ne mogu da dokucim da li stvarno verujes u to sto pises ili teras segu sa ostalima.
Usudio bih se da dam par komentara.
1. U normalnim uslovima poslovanja, kada gazdu (jedna osoba, dva-tri suvlasnika ili 10.000 akcionara) zanima samo finansijski rezultat poslovanja i visina dividende, osobe na srednjim i visim funkcijama skoro po pravilu imaju diskreciono pravo da odlucuju o zaposlenju. ALI! Ako se pokaze da osoba koju su primili nije na visini zadatka (da budem politicki korektan), prvo ce ona dobiti otkaz (ili biti premestena na nize radno mesto) a drugo ce coveku koji je odlucivao o zaposlenju biti upisan jedan red u 'track record', ne bas povoljnog sadrzaja (ovo shvati uslovno, ako se ne pise ono se bar pamti) od strane njegovih supervisora. Ja sam imao priliku da budem konsultovan kod primanja par kolega (sticajem okolnosti sam ih znao od ranije) ali mi je sef (francuz) odmah lepo rekao da ako ga preporucim a on se ne pokaze da to nije bas preporuka za moju karijeru... Sreca te se covek pokazao ;-)
1.1 Napominnjem da ovo vazi za firme koje nisu u drzavnom vlasnistvu. Tamo gde drzava pokriva manjak je druga prica - politicka i rodbinska podobnost se uglavnom postuje, iako se nista ne radi protivno zakonu. Slazem se da treba menjati ali rad u firmi sa drzavnim vlasnistvom je manje vise svuda isti, tesko se ulazi, tesko izlazi. Kazne skoro da ne postoje.
2. Nemoj molim te da kreces sa ljudima koji imaju prosek skoro 10... I ja sam nekada studirao (i zavrsio!) i neke ljude koji su stvarno diplomirali sa 9+ ne bih stavio ni da prodaju karte za bioskop. Nisu glupi, daleko od toga, ali niti su socijalni, ne znaju da komuniciraju, profesionalnost je upitna, generalno egoisticni jer se tese ocenama ne shvatajuci da niko nece biti duze od 10 min zadivljen njihovim ocenama vec onim sto uspeju da pokazu u realnim poslovnim situacijama. Tako je na elektronici, medicini, ekonomiji... Gore pomenuti kolega je zavrsio fax, ali jedan drugi (jos jedna preporuka) nije, ali i jedan i drugi skljakaju za dvojicu i rade na radnim mestima za koje je jedan od (potencijalnih, nije nuzan) uslova sedmi stepen.
3. To me vraca na 1., jer firma kojoj je jedini cilj ostvarivanje dobiti i dalje sirenje apsolutno ne haje (i to sa pravom) za diplomu vec jedino i iskljucivo za sposobnost i znanje. Polako ali sigurno 'soft skills' postaju glavni uslov jer, neverovatno ali isitnito, znanje se stice... sto se ne moze reci za uljudnost, kulturu i poslovnost.
4. Traziti Poljoprivrednog inzenjera da ti radi na odeljenju sa sportskom opremom i po kojom sveckom je uvreda za inzenjera jer se njegovo znanje daleko vise moze iskoristiti na drugom mestu. Mislim, to je toliko specificna oblas rada, uporediva sa medicinom. Nije bas nesto sto se zna iz opsteg obrazovanja. Osim naravno, ako je to nacin da komsijin mali udje u kompaniju pa posle da vidimo kako cemo (prodavac par meseci, sef odeljenja posle...).
Na kraju, velika kompaniju ili malu (samo da nema drzavnog kapitala) treba jednostavno pustiti da radi i snalazi se kako zna i ume na otvorenom trzistu. Drzava treba da regulise okvire poslovanja a ne da utice na politiku firmi.
[ Marko_L @ 19.11.2009. 15:21 ] @
Citat: Kod firme sa 20 000 zaposlenih, gazde ili njegovi glavni ljudi u kadrovskoj službi, ne znaju koga su naši primili u Srbiji, i ne znaju da li im je taj primljeni neki rod. Zato i govorim, da trebaju poslati svoje ljude koji će vršiti selekciju kandidata.
A što se ti toliko brineš za njih ? :) Jel ti stvarno misliš da njih uopšte zanima koga su naši primili u Srbiji ? Ili da ih uopšte zanima da znaju ko su tih 20.000 ljudi koji rade kod njih i ko je čiji rođak i ko kome dudla ? Malo sutra. Upravo zato i imaju menadžere, pa kad primete da neki region beleži pad ili nedovoljan rast, neće sigurno sami da istražuju gde je problem i da li je to možda zato što je neko tamo u Srbiji zaposlio kompletnu neradničku familiju, nego će lepo da pozovu na odgovornost menadžera za taj region i traže rešavanje problema u najkraćem mogućem roku ili sledi otkaz. Onda taj menadžer dalje rešava problem kako zna. isto tako on može da pozove na odgovornost nekoga ko je ispod njega (recimo menadžera lokala ili šefa odeljenja za koje se ustanovi da je problematično) i da od njega zahteva rešavanje problema. Ni tog menadžera neće zanimati da li je šef zapošljavao neke rođake, da li je pravio konkurse ili zapošljavao na preporuku, ni da li je uopšte problem u kadrovskom odabiru, a i zašto bi ? Možda su baš ti rođaci najproduktivniji i najefikasniji radnici na tom odeljenju. To njega ne zanima, već isključivo da se problem reši i da sačuva svoje radno mesto, a šef nek onda vidi sam sa sobom gde je greška, da li u tome što je zaposlio rođaka koji zabušava ili ga radnici potkradaju ili pogrešne odluke ili nešto deseto, pa nek deli otkaze, menja kadar ili šta već hoće, sve dok to vodi rešenju problema, a ako u tome ne uspe, menadžer će mu dati otkaz i naći drugog.
Dakle, upravne odbore isključivo interesuju rezultati, cifre, grafikoni, šuške... :), a ne kadrovska politika nekog tamo menadžera ili šefa i sigurno nećeš videti da se u takvoj firmi upravni odbor uopšte bavi time ko će biti šef nekog odeljenja, a kamoli radnici na tom odeljenju. Oni postave menadžera za neki region ili za određen posao i njega smatraju odgovornim za uspeh ili neuspeh tog regiona ili posla, a taj menadžer nek zapošljava koga hoće i kako hoće.
[ žutokljunac @ 19.11.2009. 15:39 ] @
I kakva je uopšte razlika pri zapošljavanju u jednu privatnu ili državnu firmu. Nikakva. Za obe se traži dobra veza. Razlika je tek kasnije, jer kod privatnika treba više raditi, i dokazivati se, a u državnoj ne.
[ Horvat @ 19.11.2009. 15:41 ] @
razlika je u vlasniku
[ Ivan Dimkovic @ 19.11.2009. 15:50 ] @
I kakva je uopšte razlika pri zapošljavanju u jednu privatnu ili državnu firmu. Nikakva. Za obe se traži dobra veza. Razlika je tek kasnije, jer kod privatnika treba više raditi, i dokazivati se, a u državnoj ne.
Prvo, lepo ti je Horvat rekao - razlika je u vlasniku. Drzavna sluzba ima sasvim drugacije interese i odgovara gradjanima, privatna firma odgovara iskljucivo svom vlasniku / vlasnicima.
Drugo, uporno pokusavas ponavljanjem tvrdnje "treba ti veza" da ucinis svoj stav tacnijim. Ne, nije tacno da ti treba veza za privatni posao osim nekih izuzetaka, i imas na ovom forumu N ljudi koji ce potvrditi suprotno.
Drugo, sve i da ti treba veza - privatna firma nije tvoja, cak ni delom, dok je drzavna sluzba "delom" tvoja jer si ti gradjanin drzave... dakle ti imas nesto da se pitas u drzavnoj sluzbi (i to mozes kroz politicke mehanizme da trazis) a u privatnoj firmi zaista nemas sta da trazis sa tim.
[ žutokljunac @ 19.11.2009. 16:11 ] @
Pitao sam kakva je razlika pri zapošljavanju, a ne kakva je razlika u vlasničkoj strukturi.
Rekao sam ti već da za visokokvalifikovane ljude koji imaju užu specijalnost, veza nije potrebna, već je potrebna za 85% ljudi koji imaju opšte obrazovanje. Nije frka za inženjera, programera, većinu tehničkih struka.
[ Ivan Dimkovic @ 19.11.2009. 16:13 ] @
Pa razlika je velika - drzavne sluzbe su duzne da raspisuju konkurs, isto kao sto su i duzne da postuju zakon o javnim nabavkama za sklapanje poslova.
Privatne firme - nisu.
A fakat da je najveca kolicina nepotizma i korupcije UPRAVO u drzavnim firmama koje su "zakonski obavezne" da raspisuju konkurse, tendere i sl.. ti samo govori o tome koliko ti propisi vrede u drustvu kakvo je Srbija danas.
[ žutokljunac @ 19.11.2009. 16:21 ] @
Dobro, i kad znaš da je stepen korupcije u državnim firmama toliko visok, i da se zapošljava isključivo preko veze, zašto se buniš protiv menjanja zakonske regulative i inspekcijskog nadzora pri zapošljavanju.
[ vladd @ 19.11.2009. 16:27 ] @
@Java.
Prosetaj do Kenije i ponudi dolar dnevno, javice se vise njih. Znaci postoji situacija u ovom trenutku. Naravno, idi do Ciriha i ponudi 2 dolara na sat, nema zainteresovanih..
Razlika izmedju firme sa 2 i sa 200 zaposlenih je u 198 zaposlenih
Privatnik sa 200 zaposlenih moze da se poigra sa nekoliko radnih mesta i da ne ugrozi profit vise od par procenata. A gazda sa jednim zaposlenim, koji je npr rodjak i ne zna posao, moze samo da potrazi jeftin katanac...ili da rinta i pravi pare za obojicu.
Nadalje, korupcija se ne suzbija na ovaj nacin, anomaliju oko zaposljavanja mogu da rese drzavni organi sistemski.
Ne da se bave trivijalnim primerima, (koji ce biti eliminisani poostrenim uslovima poslovanja, i vecom potrebom za efikasnim poslovanjem), vec socijalnim odnosom, raspodelom poslova(npr gradjevinske firme da u vecoj meri dobijaju posao, a ne odabrane), i eventualno budzetskim stimulacijama(trenutno se desava u auto industriji).
Ovako je drzava napravila premise pravljenja stete zaposlenima(vazno je uplatiti doprinose ali ne i licni dohodak, izmeedju ostale nebrige), a onda se skliznulo u finansijske neozbiljnosti, obesmisljavanje rokova za placanje.
Da ne razglabamo jos i teoriju o planskom skolovanju, upisu na fakultete, projektovanju strukture zaposlenih..Trenutno stancujemo managere(cega?), pravnike i bankarske sluzbenike..a nismo Svajcarska..za sta? Za drzavnu upravu..koja ce se finansirati medjunarodnim kreditima?
Jos i dobro izgleda, koliko su lose predispozicije.
Poz
[ Horvat @ 19.11.2009. 16:48 ] @
Citat: žutokljunac: Pitao sam kakva je razlika pri zapošljavanju, a ne kakva je razlika u vlasničkoj strukturi.
pa taj deo s vlasnickom strukturom je najbitniji
jer ti kad imas drzavu i neki "rodjo" se zaposli,bez tendera,ti kao gradjanin koji placa poreze i ostale 3,14cke materine drzavi imas udela u tome i placas tog [ne]radnika
dok kada je privatno preduzece u pitanju lova je u dzepu jedne ili vise osoba,a ti ni jedna od istih nisi
i ako taj [ne]radnik radi kako radi,to se odrazava samo na tog, odnosno, te vlasnike
i zbog toga [ovo je teorija,praksa je nesto drugo,no to nije tema] postoje javni konkursi za radna mesta u drzavnim predduzecima,javni konkursi za nabavku rznih potrebstina,za izgradnju i tako dalje,i najbolja ponuda se uzima i sve to naravno potpuno providno da svaki gradjanin ima uvida u rad [ponavljam,ovo je teorija,praksa nije ni na 100 km od ovoga]
a u privatnim je sve to u rukama vlasnika
je l bi se ti "prijatno" osecao da ti drzava kaze da ne mozes da zaposlis ziku [iako je po tebi on savrsen radnik za to mesto],nego moras lazu iz ma kog razloga?
[ Ivan Dimkovic @ 19.11.2009. 16:49 ] @
Dobro, i kad znaš da je stepen korupcije u državnim firmama toliko visok, i da se zapošljava isključivo preko veze, zašto se buniš protiv menjanja zakonske regulative i inspekcijskog nadzora pri zapošljavanju.
Zato sto:
a) Privatne firme imaju mehanizam samo-regulacije - zove se trziste. Ako si toliki kreten da zaposljavas mediokritete zbog "veze" to ce pre ili kasnije da se negativno odrazi na tvoju firmu. Zbog toga, upravo suprotno tome sto ti pricas, svako normalan ce gledati da zaposli kvalitetan kadar.
a) Ocigledno da metod mastiljara i propisa nema ama bas nikakve rezultate, eto ti cudo zakona u Srbiji koji regulisu tendere, konkurse i javne nabavke u drzavnim sluzbama, pa svi znamo kako to izgleda i kako se ti zakoni "postuju" i izvrcu ruglu. Onaj tender za nabavku vakcine protiv gripa ti je najbolji primer.
Sta je tvoje resenje? Zaposliti jos istih takvih mastiljara (ili, jos gore, koristiti iste one koje trenutno nadgledaju drzavne firme) koje ce da "nadgledaju" privatne firme sada? Ne budi smesan, za pocetak same te "mastiljare" su zaposlene preko veze (hint hint - drzavna sluzba) i od njih ne mozes ocekivati da sprovode nesto posteno.
Drugo, upitno je da li je uopste takva regulativa potrebna privatnim frimama - ja smatram da nije, i ne samo ja nego sve normalne drzave, niko se ne mesa u to sta nekoj firmi treba i kako se rangiraju zaposleni, sve dok ne postoji rasna i polna diskriminacija.
A to je zato sto sve "preciznije" se pretvara u nanny-state i predstavlja cirkus "drzava zna najbolje". Zna qr4tz - treba samo pogledati kakva je sama drzava pa znati koji su joj dometi "znanja".
[ žutokljunac @ 19.11.2009. 19:05 ] @
Takva regulativa nije potrebna privatnim firmama, ali na razvijenom finansijskom tržištu, međutim, na tržištu na kojem na jedno radno mesto aplicira petnaest puta više kandidata, upravo zbog visoke stope nezaposlenosti i nedostatka posla, takva regulativa je potrebna. Kod nas je kapitalizam u povoju, tržište nerazvijeno, a korupcija je na svakom koraku. I malo dete učiš da hoda dok je malo i pridržavaš ga dok ne nauči i ne ojača.
Nisu to nikakvi mastiljari, već proširene ovlasti već postojećim službama uz promenjenu regulativu. Ne bi oni određivali pravila poslovanja, niti bi se uplitali u kadrovsku politiku firme, već bi samo kontrolisani da li se poslodavac drži propisa vezanih za zapošljavanje. Na sličan način funkcioniše PDV. Taj porez je npr, zamenio opšti porez na promet, i njegov mehanizam zaštite je efikasan jer je porez u svakoj fazi proizvodnog ciklusa unapred uračunat u cenu proizvoda, pa se sledećem u lancu onemogućava da izvrši poresku utaju, jer neće prevariti državu, već sebe.
[ MicrosoftCorporation @ 20.11.2009. 01:21 ] @
Nemoguće je napraviti regulativu koja će bilo kojoj privatnoj firmi ( sa 2 i 200 000 zaposlenih ) odrediti koga će da zaposli.
1. Vlasnik, upravni odbor,.. odredjuje osobu ( nazovimo je LAZA) koja će da zapošljava i poverava joj taj posao
2. osoba koja zapošljava radnike tj LAZA ( svejedno osoba ili komisija) odredjuje KOGA će da zaposli
3. LAZA zaposli sisatu komšinicu na mesto za koje nije potrebna škola ( dakle podložno korupciji kao što kažeš)
3. Ovde se umeša država tj inspekcija ili regulatorno telo i napiše rešenje da firma ne može da zaposli Lazinu sisatu komšinicu nego "najboljeg kandidata"
4. To rešenje dodje do vlasnika koji ga pročitaju - pozovu LAZU i pitaju ga "što bre nisi zaposlio najboljeg kandidata?"
5. LAZA odogovara: "Kako nisam, javile mi se na konkurs sve neke štreberke i jedva sam ubedio moju sisatu komšinicu, koja je žena zmaj medju nama rečeno, da dodje kod nas da radi, živ sam se namučio dok je nisam nagovorio da se javi na konkurs, a za to mesto ne da nema, nego jednostavno ne postoji bolji kandidat.
6. Vlasnik (vlasnici ) odgovaraju: Dobro Lazo u redu je znamo da je tako kao što kažeš, ti do sada nikad nisi omanuo u svojim procenama - uostalom i tvoji rezultati to dakazuju - nego vidiš ove birokrate sto samo troše pare poreskih obveznika glume da nešto rade pa našli nas da smaraju kreteni jedni"
7. Odgovor vlasnika državnom aparatu: " U vezi vaše primedbe da za mesto xyz - nismo zaposlili najboljeg kandidata a nakon detaljno sprovedene istrage sa naše strane obaveštavamo Vas da smo na navedenu poziciju zaposlili NAJBOLJEG kandidata od svih koji su nam se javili na konkurs i koji je je jedini položio test komunikativnosti ( i to sa najvišom ocenom) dok su svi ostali kandidati bili ispod propisanog neophodnog minimuma. Naša firma na čelu sa našim NAJBOLJIM HR stručnjakom Lazom stoji iza takvog stava.
P.S. izražavamo duboko žaljenje zbog vašeg uplitanja u našu politiku zapošljavanja i odabir najboljih kandidata, koji nama kao firmi garantuju uspeh i profit zahvaljujući kome mesečno izdvajamo XYZ din na ime poreza od koga se i vaša agencija velikim delom finansira.
Takodje smatramo totalno neprimernim vaš pokušaj da nam onemugućite izbor kandidata koji je za nas najbolji, i iskreno se nadamo da je vaš dopis bio posledica obične greške a ne namere da na navedenu poziciju postavite nekog svog rodjaka, u kom bi slučaju morali
pod 1: da se založimo i ispitamo vaš interes u svemu tome i
pod 2: da preispitamo buduće odluke o daljem investiranju u privredu vaše države koje bi po našim planovima donele oko 600 novih radnih mesta. Naravno ukoliko bi se suočavali sa daljim problemima odabira zaposlenih koje MI smatramo najboljima onda naše poslovanje u takvim uslovima jednostavno ne bi bilo moguće ....
-------------
To je oko najboljeg kandidata - čak i odredbe o polnoj /rasnoj itd diskriminaciji koje su deo mnogih zakonodavstava ne znače mnogo jer ih je tako lako izvrdati. Pa niko normalan ko odlučuje o prijemu neće navesti u obrazlozenju da je nekog odbio zbog pola ili boje kože ...
Ovo inače važi svudau svetu i ZABLUDA je da se u svetu ljudi ne zapošljavaju preko veze /preporuke - cak napriotiv mozda i mnogo vise nego kod nas. Mnoge velike ( i to zaista velike ) zapadne firme imaju ( bar je ranije tako bilo možda su sad promenili ali ne verujem) imaju politiku zapošljavanja rodjaka , pa ce se tako desiti da npr:
prima se 10 magacionera i poslovodja će prvo da pita magacionera Peru da preporuči nekog svog ( rodajaka, prijatelja komšiju koga zna) pa će tek ako tako ne nadje raspisati konkurs. Ko ne veruje nek se raspita ...
[Ovu poruku je menjao MicrosoftCorporation dana 20.11.2009. u 02:34 GMT+1]
[ žutokljunac @ 20.11.2009. 04:53 ] @
Šta se dešava kada samo kapital određuje pravila igre, pa sada bilo da je to politika zapošljavanja u jednoj siromašnoj zemlji, ili je berzanska regulativa u najbogatijoj zemlji na svetu, ili je UEFA/FIFA sistem u fudbalu. U prvom slučaju se vrednuje samo veza, poznantsvo, lizanje jaja, kurvarluk - zarad ostvarenja svog interesa. U drugom slučaju je upravo zbog neregulisane berzanske regulative na Wall Street-u došlo do najveće finansisje krize i pljačke, i naravno tada odjednom ne važe surovi kapitalistički principi, jer je taj debilni sistem trulog kapitalizma ugrožen, već daj lovu od poreskih obveznika, piši i dopisuj trilione dolara, samo da spaseš sistem. U trećem slučaju, fudbal je rezervisan samo za bogate, i sve je dozvoljeno, pa čak i da Anri da gol rukom, jer Anri je zvezda, on pravi lovu, i bez njega Svetsko prvenstvo nije isto. Nešto je trulo u državi Danskoj. Zar ne?
[ žutokljunac @ 20.11.2009. 05:07 ] @
Citat: MicrosoftCorporation:
7. Odgovor vlasnika državnom aparatu: " U vezi vaše primedbe da za mesto xyz - nismo zaposlili najboljeg kandidata a nakon detaljno sprovedene istrage sa naše strane obaveštavamo Vas da smo na navedenu poziciju zaposlili NAJBOLJEG kandidata od svih koji su nam se javili na konkurs i koji je je jedini položio test komunikativnosti ( i to sa najvišom ocenom) dok su svi ostali kandidati bili ispod propisanog neophodnog minimuma. Naša firma na čelu sa našim NAJBOLJIM HR stručnjakom Lazom stoji iza takvog stava.
Poštovani,
želimo da Vas obavestimo da smo uvidom u karton i evidenciju dotične gospođice, utvrdili sledeće činjenično stanje:
1) Dotična sisata q.rcopušačica, na prethodnom radnom mestu kafe kuvarica u D.O.O. Toza i Sinovi, poznatija pod nadimkom Duboko Grlo, je sestra od tetka vašeg PR menadžera Žike, inače bivšeg magacionera u D.O.O. Krstić i Sinovi. Verujemo da je dotična položila test komunikativnosti, jer je isti svakodnevno trenirala na stolu direktora i PR menadžera D.O.O. Toza i Sinovi.
Takođe želimo da pozdravimo Lazu, vašeg PR stručnjaka i da mu kažemo da mu je Žika poručio da mu vrati onih 5000€, što mu je ovaj dao da zaposli onu malu crnu, jer je Pera rekao da će mu polomiti sve kosti ako ne vrati pare.
Srdačno,
Žutokljunac Žutokljunović,
PR menadžer državne agencije "Ako vam je dobro onda ništa"
[ djoka_l @ 20.11.2009. 08:50 ] @
Sada se kod mene u firmi završava konkurs. Naši troškovi su 1400 EUR (cene oglasa i vremena utrošenog na odabir kandidata). Sve ovo je urađeno zato što nismo imali određenog kandidata u vidu. Da mi je neko rekao pre mesec dana da ima nekoga za tu poziciju, nagradno pitanje je šta bih ja uradio:
1. Primio po preporuci
2. Insistirao na konkursu kako bi žutokljunac bio zadovoljan i kako bih u sreći i veselju potrošio na to 1400 EUR
Ovde ima toliko nebuloza da ne znam odakle da počenem.
Na primer, ideja da za svako radno mesto treba da dođe komisija iz vrha multinacionalne korporacije da bi nagledala lokalnu konkursnu komisiju. Firme ne funkcionišu tako. Odgovornosti se delegiraju na niže nivoe, jer šta bi inače radili lokalni menadžeri ako bi se za sve pitala centrala.
Princip je prost, lokalni menadžer može da vodi lokalnu firmu u skladu sa opštim načelima, na način kako je njemu najpogodnije dokle god je profit u okviru, na primer, 80% od plana. Ako profit padne ispod unapred određenog nivoa, lokalni menadžer analizira prodaju i troškove i daje predlog kako da popravi poslovanje. Centrala tada počne pažljivije da prati šta se radi i ako za nekoliko meseci/nedelja nema poboljšanja, menadžer leti sa posla.
Dalje, postoji princip koji se zove "arm's length". U prevodu dužina ruke, ali je bolji prevod distanca. Većina multinacionalnih korporacija obavezuje svoje menadžere da posluju na ovaj način, što znači da moraju da posluju sa licima koja nisu povezana, ili ako su povezana da posluju na tržišnim principima. To znači da ja mogu da za firmu kupujem spajalice u knjižari koju drži moja šurnjaja, ako plaćam za njih cenu koju bih dobio u drugoj knjižari, ili da mogu da zaposlim kuma kao prodavca koji prima platu od 300 EUR (ako je to plata i ostalih prodavaca), ali ne mogu da mu za taj posao dam platu od 2000 EUR.
Postoji i pojam materijalnosti. To je neki iznos novca koji se smatra granicom posle koje detalji nisu bitni. Na primer, ja mogu da kupim osnovno sredstvo koje košta do 25,000 EUR, a da za to ne tražim dozvolu. Mogu da potpišem samostalno ugovor koji vredi 300,000 EUR, do 500,000 EUR sa još jednim članom upravnog odbora, a preko toga pitam centralu. Mogu da uzmem kredit ili garanciju do 250,000 EUR po svojoj odluci.
Da li mislite da je plata (godišnja) bilo kog prodavca u nekoj multinacionalnoj korporaciji iznad granice materijalnosti, da bi se o tome pitali revizori ili vrhovno rukovodstvo.
žutokljunac u svojim razmatranjima polazi od implicitne pretpostavke da su svi ljudi pokvareni i korumpirani, osim onih koji rade za državnu agencija za praćenje konkursa i trošenje budžetskih para.
Moja su iskustva potpuno suprotna, korupcija je na svim nivoima vlasti, dok je u privredi to manje izraženo.
Imao sam slučaj da je koleginica zamolila da joj se primi rođaka na posao, a posle tri meseca je tražila da tu rođaku otpustimo jer nisu mogle da sarađuju. Jednostavno, kada je videla da njen učinak dolazi u pitanje i da je pogrešno procenila osobu sama je ispravila grešku.
Meni se čini da je centralni problem u ovoj temi to što žutokljunac nije dobio posao u Raiffeisen banci, pa su mu sad svi krivi...
[ newtesla @ 20.11.2009. 10:20 ] @
yebhiga, nije imao vezu u RB :)
[ žutokljunac @ 20.11.2009. 10:56 ] @
Ta dva pojma ( dužina ruke i materijalnost ) koja si nabrojao, su samo instrumenti obezbeđenja u okviru kompanije, da bi firma zaštitila sebe od mogućih zloupotreba i tkz. poslovanja sa povezanim licima. Mada vidiš, to je dobar instrumentarij i verovatno su u firmama sa takvim propisima zloupotrebe pri zapošljavanju ređe. Takav propis treba uvesti i kod zapošljavanja i on treba biti standardizovan i zakonodavno određen, npr. zapošljavanje povezanih lica, a na odgovarajućoj državnoj službi bi bilo samo da utvrdi koliko su dotična lica povezana. Tu niko ne bi izgubio jer su i firma i društvo na dobitku.
Nije to sve urađeno zato što niste imali odgovarajućeg kandidata u vidu, već zato što postoji neki zakon ( ili je bar postojao ) koji kaže da je poslodavac u obavezi da javno oglasi potrebu za novom radnom snagom i to u Službenom glasniku, odgovarajućim sredstvima štampanog i elektronskog informisanja, itd. Žalosno je što ti sam priznaješ da vas kao firmu boli uvo za tim, i da oglas niste dali da bi imali izbor kandidata, i da biste primili onog najboljeg, već samo da biste se reklamirali.
[ Horvat @ 20.11.2009. 11:05 ] @
^^znaci po tebi xy lik ne moze da udje u preduzece i da pita da li im je potreban da se predstavi naravno i oni ga prime
ili jos gore,da ga oni "otkupe" odnosno vrbuju iz nekog drugog preduzeca jer su culi za njega da je izuzetno kvalitet
oba slucaja su bez javnog objavljivanja oglasa
ili da neko u svoje ["malo"] preduzece zaposli svoju zenu
ali to je ok,jer je to malo porodicno preduzece
ali isto to uraditi u "malo vecem" preduzecu nije ok?
[ hexter @ 20.11.2009. 11:07 ] @
Citat: djoka_l:Meni se čini da je centralni problem u ovoj temi to što žutokljunac nije dobio posao u Raiffeisen banci, pa su mu sad svi krivi...
Pre će biti da je dobio posao u RB, ali nije kao onaj što je bio u BeoBanci, ili Jugobanci. "Radio, ne radio svira ti radio (kupljen parama ostalih građana)!". Pa je zbog to ga popio otkaz....
Citat: žutokljunac: Nije to sve urađeno zato što niste imali odgovarajućeg kandidata u vidu, već zato što postoji neki zakon ( ili je bar postojao ) koji kaže da je poslodavac u obavezi da javno oglasi potrebu za novom radnom snagom i to u Službenom glasniku, odgovarajućim sredstvima štampanog i elektronskog informisanja, itd. Žalosno je što ti sam priznaješ da vas kao firmu boli uvo za tim, i da oglas niste dali da bi imali izbor većeg broja kandidata, pa da biste primili onog najboljeg, već samo da biste se reklamirali.
Verovao ili ne, NE postoji takav zakon niti kod nas niti u mnogim drugim zemljama. Niko nema zakonsku obavezu. Zamisli, može da zaposle onoga za koga procene da im odgovara, a ne nekog recidiva socrealizma koji bi da živi na grbači ostalih jer je "zvezda i najbolji kandidat". Postoji za državne i budžetske firme neka obaveza, ali, mislim, da nijeu formi zakona...
[ newtesla @ 20.11.2009. 11:39 ] @
Ja u svojoj firmi nikada neću zaposliti "najboljeg kandidata", već onoga ko mi najviše odgovara kao pojava, i ko će slepo da izvršava radne zadatke.
A inače, shvati da ti pričaš o tekovinama i uređenju u socijalizmu, dok je ovde, u ovoj državi, odavno kapitalizam.
Znači, ili prihvati pravila igre, ili se seli u neki socijalizam, gde bi te podržali.
I te paranoje, po kojoj čim završiš fakultet, odmah moraš da dobiješ posao od sto `iljada dingera.... Dok ne ispečeš iskustvo, džaba ti škola - a to ću ti potvrditi JA, koji nemam elektrotehničku školu, a popravljao sam audio pojačalo profesoru elektronike sa ETF-a.
...jer imam lemilicu i vakum-pumpu :)
[ vladd @ 20.11.2009. 12:56 ] @
Nije izgleda ponajbolje objasnjen pojam "regulativa", narocito u privredi, i ono sto nas zanima, u vezi zaposljavanja.
Nisu to direktni propisi i naredbe u sustini, vec koncepcija izgleda privrednih delatnosti. U toj koncepciji lako se prihvate pravila igre, vise nego kruti i nejasni propisi, i tada nastaje privredna utakmica.
I u sklopu takvog okruzenja, koje je u najvecoj meri formirano na razvijenom zapadu, mogu se razvijati logicni postupci prilikom rada i zaposljavanja, indirektno kontrolisani od strane samog trzista, sindikata ili drzave, koja reaguje samo u ekstrmnim situacijama(posto joj se socijalni program lupa o glavu..tj budzet).
Ne moze niko nikome da propisuje nacin zaposljavanja, ali moze da se utice na efekte takvog rada, u slucaju nepotizma, korupcije i slicnih nenormalnih akcija, izvedenih od asocijalnih, bahatih i sebicnih pojedinaca, vlasnika malih ili velikih firmi, a posebno od strane uticajnih drzavnih cinovnika.
U prevodu, svaka bahatost izneta na trziste se jako skupo placa, neefikasnoscu ili gubitkom pozicije, pa ko voli...
Poz
[ Odin D. @ 20.11.2009. 14:09 ] @
Prema zutokljuncevim razmatranjima (koji je ocigledno zutokljunac po ovim pitanjima), ja nisam razumio ko bi to sprecavao clanove te drzavne agencije da u svoje redove zaposljavaju svoje ljude preko veze i da svoj polozaj zloupotrebljavaju, recimo da za odredjenu nadoknadu (npr. u vidu kobasica, prsuta, deviza...) progledavaju privatnim firmama kroz prste i pustaju ih da zaposljavaju koga kod hoce, kao sto je i sada slucaj.
Iz toga slijedi da bi trebala da postoji jos neka visa instanca koja bi provjeravala tu agenciju, a onda opet neko ko bi i tu visu instancu kontrolisao i tako redom.
To je rekurzivna funkcija koja nema izlaz i prostom logikom dolazimo do toga da bi uskoro svaki gradjanin bio zaposlen u nekoj drzavnoj agenciji koja nadzire neku drugu agenciju koja nadzire neku ispod sebe, a ova opet dalje neku ispod sebe itd....
Posto je to nemoguce, jer neko mora i nesto drugo da radi da bi drzava opstala, onda bi jedini instrument obezbedjena takve zamisli bio referendum. Svaki put kad neka firma otvori radno mjesto i naumi da zaposli nekog kandidata na to mjesto, fino se raspise referendum i narod na referendumu odluci oce li taj biti primljen ili nece.
[ žutokljunac @ 20.11.2009. 16:12 ] @
Citat: vladd:
I u sklopu takvog okruzenja, koje je u najvecoj meri formirano na razvijenom zapadu, mogu se razvijati logicni postupci prilikom rada i zaposljavanja, indirektno kontrolisani od strane samog trzista, sindikata ili drzave, koja reaguje samo u ekstrmnim situacijama(posto joj se socijalni program lupa o glavu..tj budzet).
Upravo tako. Pozivaju se da će tržišni mehanizam sam regulisati korupciju, a ne shvataju da takav mehanizam funkcioniše samo na razvijenom finansijskom tržištu. Evo jedan primer koji govori da kapitalu uopšte nije u interesu suzbijanje korupcije, nepotizma, nepravde, lopovluka, već upravo suprotno. Kapitital se samo prilagođava pravilima igre, i ako je zemlja siromašna, a tržište nerazvijeno, kapital će to iskoristiti. Drug mi se zaposlio na visoko mesto u stranoj multikorporaciji. Nije primljen zato što je sposoban, vredan, dobar, kvalitetan, zato što zna posao, već je primljen isključivo jer mu je otac na visokom položaju u Beogradskom sajmu, tako da je ta multikorporacija procenila da će od njegovog oca imati velike koristi.
[ Ivan Dimkovic @ 20.11.2009. 16:22 ] @
Zutokljunac,
Pricas o zaposlenju na "visokom mestu" - tzv. "visoka mesta" su svuda cesto predmet raznih politickih kompromisa i interesa.
Recimo, CEO ce zaposliti ekipu blisku sebi na VP mesta kako bi nesmetano mogao da sprovodi svoju strategiju. Tek ako nema takvih, raspisace konkurs. Zas koliko puta se desi da se na neko takvo mesto zaposli neki poslusnik, a ne neko pametniji/sposobniji? Iha... a tek koliko puta se zaposli neko radi vecih interesa... svaki dan.
Ili to ili pod pritiskom - recimo moras da zaposlis nekoga na direktorsku poziciju radi dobijanja neke podrske... isto tako, desava se svaki hebeni dan "u zapadnim velikim kompanijama".
Jedina razlika izmedju zapada i Srbije je sto je u Srbiji to jos i dalje seljacki i nerafinisano, dok je na zapadu to uvijeno u razne oblande i u rukavicama.
Poenta price je da za "visoke pozicije" ne vaze ista pravila igre kao za "obicne" pozicije - visoke pozicije se popunjvaju na drugaciji nacin, i tu cesto igraju ulogu politicki i strateski interesi, a na kraju krajeva to je sasvim validna stvar.
Cak i kada se zaposljava neka nova njuska, ako nema politickih i sl. interesa, obicno ta nova njuska biva nadjena od strane specijalizovane kompanije - a ne na osnovu nekog javnog konkursa, a te kompanije opet funkcionisu po principu veza i kontakata.
I to je sasvim uobicajeno i ne vidim sta je problem sa tim - firma, na kraju krajeva, gleda svoj profit kao glavni interes - ako neka njuska mora da se zaposli zbog najveceg kupca... s'o da neee.
[ žutokljunac @ 20.11.2009. 16:27 ] @
Nisam govorio o visokim pozicijama. Ovo sam naveo kao primer. Govorio sam o 85% ostalih radnih mesta za koje je potrebno opšte znanje. Još bolje rečeno, šta ćemo sa ljudima koji su invalidi, ljudima koji su tehnološki višak a imaju preko 40 godina, zatim šta ćemo sa onih pola miliona nezaposlenih, sa raznim kategorijama u društvu koje nemaju 32 godine, uticajne roditelje i prijatelje na položajima.
Citat: Ivan Dimkovic: Zutokljunac,
Jedina razlika izmedju zapada i Srbije je sto je u Srbiji to jos i dalje seljacki i nerafinisano, dok je na zapadu to uvijeno u razne oblande.
Razlika je u tome što se na zapadu taj sistem gradio 150 godina, što je tržište super razvijeno, sa bogatim instrumentarijom, i zakonima koji su u skladu sa takvim tržištem, tako da na jedno radno mesto aplicira 1,4 kandidata, dok za isto radno mesto u Srbiji aplicira 20 puta više kandidata.
[ Ivan Dimkovic @ 20.11.2009. 16:34 ] @
Ja sam ti odgovorio bas na tvoj primer poznanika na "visokom polozaju" - ti poslovi se na zapadu popunjavaju isto kao i u Srbiji. I bas kao i u Srbiji, i tamo imas gomilu ljudi koji nisu zadovoljni jer oni misle da su najbolji - opet, razlika je sto ce ti ljudi samo da nastave da traze posao a ne da kukaju o necemu sto je besmisleno - a to je da neko naredjuje privatnoj firmi kako treba da zaposljava visoke menadzere. Svasta.
Sto se tvojih 85% vezara u "obicnim poslovima" tice - opet, to je tvoja pretpostavka koja je vrlo nafurana. Moje iskustvo je da uopste nije tako, stavise potpuno je suludo ocekivati da ce gomila privatnih firmi imati kojekakve rodjacke i politicke interese za uposljavanje radnika na obicnim radnim mestima.
Ono, hoces da kazes da ako otvoris, recimo, hamburgerdzinicu da ces da juris obrtaca pljeskavica preko veze? Daj molim te...
Ili da ces kao firma koja se bavi knjigovodstvom da juris ekonomiste preko veze - pa koliko ekonomista ima, mozes 100x bolji dil sebi da napravis tako sto raspises konkurs, ima da se biju za posao = manja plata.
Gluposti - eno pune novine i sajtovi oglasa za posao. Sto bi bacali pare na oglase kada imaju kumove..
Kao sto rekoh, znam dvocifren broj ljudi koji su solidno nasli posao saljuci svoje CV-jeve i upornoscu na intervjuima... a znam i odakle dolaze te "veza" price - od onih koji puknu na par konkursa, pa onda krenu sa pricom kako je sve to namesteno.
I na "zapadu" moras poslati par stotina aplikacija pre nego sto te neko uopste >POZOVE< a kamo li da te izabere... jednom sam to rekao nekom ko me je pitao kako da se zaposli napolju, dobih odgovor "sta ti mislis da ja saljem 500 puta CV..." - 100% takav isto misli i da je namesteno cim ga prvi put odbiju.
A za to su sve krivi roditelji - pranjem mozga svojoj deci da su najpametnija na svetu.
[ hexter @ 20.11.2009. 16:59 ] @
Citat: žutokljunac: Nije primljen zato što je sposoban, vredan, dobar, kvalitetan, zato što zna posao, već je primljen isključivo jer mu je otac na visokom položaju u Beogradskom sajmu, tako da je ta multikorporacija procenila da će od njegovog oca imati velike koristi.
Kao što je pomenuto već više puta tokom ove diskusije, a sada i sam daješ primer za koji znaš: on je za to radno mesto NAJBOLJI KANDIDAT. Tako se poslovi završavaju. Tako se stvara profit. On ima kvalitet koji drugi nemaju. Zvuči tužno ali tako je. Pa i u mnogo razvijenijim sistemima bi se potukli da zaposle sina od nekog na uticajnom i visokom položaju u nekom investicionom fondu ili bogatoj kompaniji ili bogatoj banci. Zašto? Zato što će dotična investiciona firma ili komanija uložiti na PREPORUKU sina novac u manju kompaniju gde sin radi. Tj. firma će se tako izdvojiti iz mora sličnih i skrenuti nekome uticajnom pažnju na sebe. Gde ćeš bolje. Tako je i "multikorporacija" u očekivanju da će beogradski sajam i/ili tatina partija obratiti pažnju na njih. Logično razmišljanje. Inače da "tata" nije imao sina za zapošljavanje dobro bi došao i neki rođak a možde i poznanikov sin ili ćerka. To je sistem koji radi od kada je sveta i veka.
Žutokljunac, to što su tebe lagali da je fer da "dobri" studenti odmah po svršetku studija dobijaju "nagradu" u vidu stalnog, lepog zaposlenja sa malo rada je umrlo zajedno sa Titom, Brežnjevom, Čaušeskuom i sličnim propalim nerealnim idejama. Otvori oči jer i ti sam od početka ove diskusije sam navodiš i navodiš i navodiš primere iz stvarnosti kako se i šta radi. Ne možeš li da shvatiš da je to realnost a snovi o kojima pričaš su samo snovi, lepe želje i ne postoje u realnosti. Svi mi imamo snove, svako svoje.
[ nkrgovic @ 20.11.2009. 17:58 ] @
Cisto kao posledica skorijeg ucestvovanja na nekim razgovorima za posao u skorije vreme (sa strane onih koji primaju):
Najbolji kandidat nije onaj koji je najstrucniji. Nije ni onaj koji radi za najmanje para, ili koji najvise proizvede. Nije cak ni presek svega toga. Pored svega toga, najbolji kandidat mora i da se uklopi u ostatak ekipe. Moze neko da bude sjajan kandidat, ako se kao licnost ne uklapa u okruzenje on nije osoba koja ce biti zaposlena, jednostavno zato sto bi neko ko bi izazvao trvenje sa ostaim kolegama radio losije, losije saradjivao, ne bi imao dobar ucinak na timskim projektima a evetnualno cak i smanjio produktivnost ostalih. Naravno, sve zavisi od okruzenja, ali to kako se neko ponasa i kakav je u timu i te kako ima uticaja na njegovu sposobnost da radi.
Ovo je tipican primer necega sto se ne da direktno bodovati ili proceniti, osim ako ne zelite da za sve kandidate imate i psiholoske testove, sto doduse vece kuce rutinski rade. Ovo je takodje tipican primer zasto je neko po preporuci bolji kandidat - ako je drugar sa dobrim delom ekipe automatski se slaze sa njima, uklapa se u tim, nece biti problema u saradnji... Sve ovo su kvaliteti merljivi novcem i sve to donosi prihode ili bar smanjuje rashode.
[ Beltrammi @ 21.11.2009. 21:42 ] @
Citat: sa odličnim uspehom na faksu, ali sa malim sisama
mislim da je ovo pogresan stereotip.
[ žutokljunac @ 22.11.2009. 03:29 ] @
@nkrgović
Da, a oni na razgovoru verovatno mogu da procene koji će se kandidat najbolje uklopiti u tim, ko je kakva ličnost, ko je koliko komunikativan. Aha.
@ Beltammi
Nije. Sise su kvalitet.
[ Yoba @ 22.11.2009. 08:52 ] @
>I na "zapadu" moras poslati par stotina aplikacija pre nego sto te neko uopste >POZOVE< a kamo li da te izabere... jednom sam to rekao nekom ko me je pitao kako da se zaposli napolju, dobih odgovor "sta ti mislis da ja saljem 500 puta CV..." - 100% takav isto misli i da je namesteno cim ga prvi put odbiju.
ne bih bas mogao da kazem za _svaku_ struku ali za dobar deo profesija sa visokim obrazovanjem, u npr Bgd, tesko da mozes naci 5oo pristojnih firmi (ne mislim na neke perfektne uslove, vec ono, normalna firma, od tebe sa VSS se ne ocekuje da cistis pod, direktor (ne)voli da pipe radnicu i sl)
btw govorimo o frimama, a ne o _konkursima_ (infostud i sl) -- toga tek nema :)
//me za prvi posao poslao ~15o CV, bio na sedam-osam razgovora i nasao posao.
i onda skapirao da sam se zaj*ao jer sam izabrao pogresnu firmu (iako je sve izgledao ok, proverio apr, sve ql) jer KASNI PLATA! (mesec, dva, tri)...zadrzao se minimalno moguce (vise na to gledao kao volontriranje jerbo nemam iskusta...mada, dok ne nabijes 2-3 god racunas se bez iskustva, e sada ako si lud da toliko volontiras...) i presao u drugu (imao 6 mesci iskusta iliti kao da nisam ni imao, dosla kriza, sada mi smanjili platu...)
sve u svemu, nekih low-level/midium poslova ima, plata 3oo-4oo jura...sve preko ide teze i treba imati srece (axa;))) ili vezu/nekog da te pogura (znam par slucajeva) ili hi-class poslovi (znaci visoko pozicioniran u firmi) dobra veza (i oblicno +stranka).
tako da se _donekle_ slazem sa zutokljunce.
znaci ljudi, trudite se, saljite CV (posle sam ove adresa dao dugarima sa faxa da i oni spajumu, i tako su i oni nalazili poslove, +dodavani nove adrese, na kraju cemo da napravmo database e-mail adresa;D trudite se na poslu, pa kako vam bude. a najpemetniji bi bilo da odete u EU (De, Ita, NL...) ;-)
i jos jedna bitna stvar, ljudi ne padajte na prevare i price tipa dobicete iskustvo/kao naucite mnogo.
vecina koja zavrsi fax radi poslove koji nisu preterano intelekutalno zahtevi tako da je to sve manje-vise sablon u koji se udje za mesec-tri
+kada promenite firmu, skoro obavezno se i menja podkategorija iz profesije tako da opet prolazite neku incijalnu obuku/trening
[ hexter @ 22.11.2009. 11:15 ] @
@Yoba
Pazi, ako si ovako "pismeno" pisao i CV i dokumenta na poslu, džaba to onda i fakultet i diploma i sve što ide uz to. :-(
Štaviše, ovo samo potvrđuje praktično da diploma nije nikakva garancija obrazovanja.......
Citat: Yoba: >I na "zapadu" moras poslati par stotina aplikacija pre nego sto te neko uopste >POZOVE< a kamo li da te izabere... jednom sam to rekao nekom ko me je pitao kako da se zaposli napolju, dobih odgovor "sta ti mislis da ja saljem 500 puta CV..." - 100% takav isto misli i da je namesteno cim ga prvi put odbiju.
ne bih bas mogao da kazem za _svaku_ struku ali za dobar deo profesija sa visokim obrazovanjem, u npr Bgd, tesko da mozes naci 5oo pristojnih firmi (ne mislim na neke perfektne uslove, vec ono, normalna firma, od tebe sa VSS se ne ocekuje da cistis pod, direktor (ne)voli da pipe radnicu i sl)
btw govorimo o frimama, a ne o _konkursima_ (infostud i sl) -- toga tek nema :)
//me za prvi posao poslao ~15o CV, bio na sedam-osam razgovora i nasao posao.
i onda skapirao da sam se zaj*ao jer sam izabrao pogresnu firmu (iako je sve izgledao ok, proverio apr, sve ql) jer KASNI PLATA! (mesec, dva, tri)...zadrzao se minimalno moguce (vise na to gledao kao volontriranje jerbo nemam iskusta...mada, dok ne nabijes 2-3 god racunas se bez iskustva, e sada ako si lud da toliko volontiras...) i presao u drugu (imao 6 mesci iskusta iliti kao da nisam ni imao, dosla kriza, sada mi smanjili platu...)
sve u svemu, nekih low-level/midium poslova ima, plata 3oo-4oo jura...sve preko ide teze i treba imati srece (axa;))) ili vezu/nekog da te pogura (znam par slucajeva) ili hi-class poslovi (znaci visoko pozicioniran u firmi) dobra veza (i oblicno +stranka).
tako da se _donekle_ slazem sa zutokljunce.
znaci ljudi, trudite se, saljite CV (posle sam ove adresa dao dugarima sa faxa da i oni spajumu, i tako su i oni nalazili poslove, +dodavani nove adrese, na kraju cemo da napravmo database e-mail adresa;D trudite se na poslu, pa kako vam bude. a najpemetniji bi bilo da odete u EU (De, Ita, NL...) ;-)
i jos jedna bitna stvar, ljudi ne padajte na prevare i price tipa dobicete iskustvo/kao naucite mnogo.
vecina koja zavrsi fax radi poslove koji nisu preterano intelekutalno zahtevi tako da je to sve manje-vise sablon u koji se udje za mesec-tri
+kada promenite firmu, skoro obavezno se i menja podkategorija iz profesije tako da opet prolazite neku incijalnu obuku/trening
[ Yoba @ 22.11.2009. 13:08 ] @
vidi decko, posle pet dana na poslu sto na srb sto na eng, uzasno me mrzi da za vikend na nekom tamo forumu vodim racuna o formi txt...a ti ako hoces nauci nesto iz tih informacija. Ako mislis da treba da se obrise post jer ne zadovoljava formu, slobodno brisi. Ja cu da se sklonim pa neka strucnjaci sa nula dana radnog iskustva polemisu...
[ hexter @ 22.11.2009. 18:24 ] @
@Yoba
Vidi ja ti nisam dečko. Njemu se obraćaj tako.
Samo sam komentarisao da sa takvim pisanjem kakvo si demonstrirao dobro si i prolazio.
Sada dodajem da sa opštom kulturom i nadmenošću potvrđuješ to.
Inače tebe mrzi "da na tamo nekom forumu vodiš računa o formi" ali bi ipak da uzmeš učešće u diskusiji, dodatno govori o tvom poštovanju ostalih.
BTW, radno iskustvo od (skoro) 30 godina meni ipak dopušta da polemiše. No ipak samo sa onima koji to zaslužuju.
Citat: Yoba: vidi decko, posle pet dana na poslu sto na srb sto na eng, uzasno me mrzi da za vikend na nekom tamo forumu vodim racuna o formi txt...a ti ako hoces nauci nesto iz tih informacija. Ako mislis da treba da se obrise post jer ne zadovoljava formu, slobodno brisi. Ja cu da se sklonim pa neka strucnjaci sa nula dana radnog iskustva polemisu...
[ negyxo @ 23.11.2009. 08:34 ] @
Citat: žutokljunac:
Da, a oni na razgovoru verovatno mogu da procene koji će se kandidat najbolje uklopiti u tim, ko je kakva ličnost, ko je koliko komunikativan. Aha.
Pa onda koja je svrha razgovora? Zasto bi kandidat isao uopste na taj razgvor. Mislim, kontam da si onda 100% u pravu. Drzava sve sto treba da uradi je da namesti jedan IS koji ce evidentirati svaki konkurs i kandidat samo treba da se prijavi. Popuni zavrsenu skolu i ocene, zatim operater udari jedan "Select TOP 1 Ime, Prezime FROM Proleteri ORDER BY Stepen, Ocena" i eto transparentnosti
[ žutokljunac @ 23.11.2009. 08:54 ] @
Svrha je da poslodavac stekne samo prvi utisak, i onako ovlaž da vidi sa kim ima posla. U kombinaciji sa ostalim elementima, iskustvom, prethodinim poslom, donosi se odluka.
A koja je svrha ogašavanja kada se već unapred zna da će biti primljen onaj sa vezom? Gde je tu svrha?
[ Ivan Dimkovic @ 23.11.2009. 08:55 ] @
Citat: Zutokljunac
Mogu bar da probaju, a i to je 1000x bolje nego nekakav "blind date" koji ti propagiras :-)
A, ako se zeznu - no problemo, zbog toga ljudi izmislise "probni rad", jos jedan relikt tlacenja radnicke klase u kapitalizmu :)
[ žutokljunac @ 23.11.2009. 08:59 ] @
Nemam ništa protiv stažiranja i volontiranja u vidu probnog rada, ali, to za one sa vezom ne važi. Oni sedaju direktno na poziciju.
[ negyxo @ 23.11.2009. 09:34 ] @
Citat: A koja je svrha ogašavanja kada se već unapred zna da će biti primljen onaj sa vezom? Gde je tu svrha?
Ako izbacimo iz price drzavna preduzeca, posto se ovde prica o privatnim, onda ces primetiti da nema mnogo takvih oglasa, uglavnom su to velike firme gde postoji dosta visoka hierarhija gde se tako nesto radi, Ivan ti je vec o ovome precizno odgovorio. Ali evo da ti odgovorim - svrha je da se ispuni neka politika preduzeca, isto kao sto drzavne institucije moraju da ispostuju.
[ žutokljunac @ 23.11.2009. 09:41 ] @
He he he... ili još bolje ovako... ha ha hi hi ho ho... slatko i naivno.
Moraćeš iz priče da poizbacuješ još mnogo toga.
[ negyxo @ 23.11.2009. 10:06 ] @
Vidi, znam za slucajeve gde se raspisuje konkurs ali se zaposljava preko veze ali, takodje, imas pregrst poslova za koje postoji konkurs ali takvi se ne racunaju po tebi, jer su "bedni" i slabo placeni. Sad, mozda naivno, ali ces ti morati da se pomiris sa realno.
[ hexter @ 23.11.2009. 13:24 ] @
Citat: žutokljunac: Nemam ništa protiv stažiranja i volontiranja u vidu probnog rada, ali, to za one sa vezom ne važi. Oni sedaju direktno na poziciju.
Naravno. Zato što je neko stao iza njih, zato sedaju "direktno na poziciju". Taj "neko" neće da rizikuje za svakog, već samo za onoga za koga zna da ga neće uvući u probleme. Za ostale koji nemaju nikog ili ne dovoljno "jakog" ostaje volontiranje i probni rad. To je sistem koji važi od kako je posla. Samo je Tito imao drugačiji sistem, koji favorizuje neradnike, ali, znaš, Tito je umro. Odavno. :-(
Citat: žutokljunac: Svrha je da poslodavac stekne samo prvi utisak, i onako ovlaž da vidi sa kim ima posla. U kombinaciji sa ostalim elementima, iskustvom, prethodinim poslom, donosi se odluka.
A koja je svrha ogašavanja kada se već unapred zna da će biti primljen onaj sa vezom? Gde je tu svrha?
Svrha oglasa je da se vidi šta se nudi na tržištu, kakva je ponuda, da li je realno da primi "preporuku" ili je ipak loša preporuka. Čak i preko preporuka se nije lako zaposliti jer, često, nema samo jedna prepruka pa onda i među preporukama se valja odlučiti za jednog ili dva kandidata.
Inače tremin "veza" je korišćen i izmišljen u soc-realizmu za zapošljavanja nesposobnih. Termin su najčešće koristili oni koji ili nisu poznavali "nekoga" ili su bili toliko nesposobni da niko nije hteo ni preko veze da ih zaposli. Tada im je večiti izgovor bio da se umesto njih zaposlio neko drugi "preko veze". U to doba planske ekonomije gde se sve odvijalo prema unapred određenom planu, nezavisnom od tržišnih kretanja, to je bilo moguće jer je država dotirala SVE.
Danas je jedino merilo PROFIT tako da zapošljavanje raznih "najboljih" lezilebovića i sličnih parazita ne fukcioniše i zato njihov izgovor da se drugi zapošljavaju "preko veze" je opstao samo u njihovim glavama. Niko normalan ne veruje da će privatnik izdržavati nit jednog a kamoli 5, 10 i više ujni, tetki, šurnjaja, malog od zeta itd.
[ newtesla @ 24.11.2009. 08:22 ] @
offtopic:
Citat: žutokljunac:...i onako ovlaž da vidi ...Gde je tu svrha?
...zakun`o bi se da me gazda gleda ovla š, a devojka ovla ž :))))))))))))))
/offtopic.
@žutokljunac: Ja i dalje ne vidim na šta se ti tačno buniš???
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|