[ ZORAN VIDIC @ 27.11.2009. 03:21 ] @
Ovo je moje iskustvo iz Hotela Union u Beogradu. Ako vam se to dopadne, to ce vas zadovoljstvo kostati 95eura/noc.
Ja vise i ne prolazim pored hotela, a ne da svratim unutra. Slike redovno pokazujem, naravno sa validnim racunom. Cisto da neko ne misli da laz.
[ dusty @ 27.11.2009. 03:42 ] @
Oh your god !!! I pored racuna ne mogu da verujem !! Gde se taj hotel nalazi (negde u Balkanskoj ?) i koliko zvezdica ima? Kakva je bila recepcija, zar nije bilo indikativno o kakvoj se rupcagi radi? Nisam siguran, ali mislim da mi je devojka pricala kada je rezervisala za firmu sobe u Hyatt-u Bgd za neke strendzere da je bilo oko 120eu za noc.

Ovu prevaru bi trebalo prijaviti... 95 ojra !!! Alo bre !!
[ ZORAN VIDIC @ 27.11.2009. 04:13 ] @
Hotel se nalazi u Kosovskoj ulici. Ja sam leteo za USA, pa posto nije bilo leta iz Skopja, leteo sam iz Beograda.
Recepcija je O.K. ja sam samo ubacio stvari kad sam stigao ujutro, platio odmah i izasao da setam Beogradom. Kad sam se vratio sa zenom kasno nocu imao sam sta videti.

O hotelu mozete procitati na :union

kad sam sledeci put isao za USA, spavao sam u hotel Palace palace
i u Hotel Moskva moskva

i nekam nikave zamerke. Mogu ih preporuciti.
[ Java Beograd @ 27.11.2009. 07:52 ] @
Činjenica je da Beogradu nedostaje hotelskog prostora. Naime, znanto je veća potražnja od ponude. Upravo to omogućava oslikanu prevaru !
[ Majstor_Pućko @ 27.11.2009. 11:04 ] @
IMG_1098a.jpg je moj favorit, ubedljivo prvo mesto. Ja mislim da ni Kazakhstan ne moze da se pohvali sa ovakim smestajem Lux kategotije.
[ boccio @ 27.11.2009. 11:17 ] @
Cek, pa zar ne postoji neki apelacioni organ (whatever) koji moze hotelu da oduzme licencu za rad (ili whatever)? Mislim, ako ovo moze da prodje, strava, evo ja sutra ulazim u hotelski biznis :ppp
[ Isak666 @ 27.11.2009. 11:22 ] @
Hotel kao da je izasao iz Alan Forda, covece.
[ 101010 @ 27.11.2009. 11:41 ] @
Moji favoriti :D

I ona sa retro virblama made in '92 je odlicna. Stvarno, kao da ti je Broj jedan bukirao hotel :D.

Kazes 95 evra...
Ja sam letos za ~100 evra uzeo twin sobu u hotelu In, da ne poredim, besmisleno je...
[ fanfon @ 27.11.2009. 11:41 ] @
Hehehe, s obzirom da je nocenje u ovoj supi skoro 100 €, vlasnik komotno moze potplatiti inspekciju kad mu dodju na kontrolu koliko para uzima...
[ ventura @ 27.11.2009. 12:38 ] @
Citat:
boccio: Cek, pa zar ne postoji neki apelacioni organ (whatever) koji moze hotelu da oduzme licencu za rad (ili whatever)? Mislim, ako ovo moze da prodje, strava, evo ja sutra ulazim u hotelski biznis :ppp

Ne, i ne treba da ga bude... Postoji služba koja kategoriše hotele, i bilo bi kažnjivo da hotel laže o svojoj kategorizaciji.. Sasvim je druga stvar što ta kategorizacija, odnosno zvezdice u većini slučajeva nemaju apsolutno nikakve veze sa realnim stanjem hotela, i zašto je pametno ili ići u hotel koji je pouzdan (poznati hotelski lanac), ili dobro proučiti fotografije hotela i review-ove gostiju...

Sa pravne strane ovaj hotel može da naplaćuje i 500 evra noćenje ako ima gostiju koji bi platili tu cenu, tako da tu nema nikakvih problema.
[ Ivan Dimkovic @ 27.11.2009. 12:54 ] @
Citat:
Majstor_Pućko
Ja mislim da ni Kazakhstan ne moze da se pohvali sa ovakim smestajem Lux kategotije.

Ovaj... ne bih ja tako lako zezao Kazakhstan :)

http://almaty.regency.hyatt.com/hyatt/hotels/index.jsp

http://www.ichotelsgroup.com/i...inental/en/gb/locations/almaty

http://www.mytravelguide.com/h...n_InterContinental_Astana.html

Ja sam imao fantasticna iskustva sa hotelima u Srbiji - isao sam par puta sa devojkom u NS, neka mesta unutar Srbije (soko banja) i sl...

* Jedan hotel u NS, bolje reci zgrada - nesto kao novo, ali soba nema prozore, i cova me pita jos sta je problem posto soba ima najnoviju tehniku (ozbiljno!) :)

* Hotel u Soko Banji - devojci hladno ono stvarno jeste prilicno niska temperatura, sidjem dole da se zalim tj. da im trazim da ukljuce grejanje ili da nam daju grejalicu, na sta ce na salteru da pocnu da se deru "pa sta hoces, prvi maj je (!?!?!?) - gazda je iskljucio grejanje, STA TI JA MOGU"

* Predjemo u privatni smestaj posto je hotel bio neupotrebljiv, kad prvi na koga naletimo nas uradi na foru - platim coveku za noc - naravno unapred trazi pare, on se vrati za par min sa pricom kako sam mu uvalio falsifikovanih 500 din (pare iz bankomata, ej..) i kako je najbolje da to mirno resimo jer mu je sin policajac :-)

Itd... a u svemu je najjace da su cene svog tog smestaja na nivou zapadne EU :-)
[ deerbeer @ 27.11.2009. 13:01 ] @
Pa dobro ,sve su to poznati hotelski lanci (intercont,hyat) u kazahstanu ,
i koji se manje/vise ne razlikuju mnogo od ostalih u svetu .
Daj slike da vidimo njihove "native" hotele :D
[ Ivan Dimkovic @ 27.11.2009. 13:04 ] @
To nek Ventura odradi - on cesto tamo obitava al ne znam da li koristi lokalne hotele :)
[ Majstor_Pućko @ 27.11.2009. 13:20 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ovaj... ne bih ja tako lako zezao Kazakhstan

Sta sam ja rekao, osim da oni "ne mogu da se pohvale" sa ovom nasom "klasom"
[ websurfer @ 27.11.2009. 13:55 ] @
Pored tolikih dobro ocuvanih klupa u parku ti nas'o da ides u hotel...
[ Beltrammi @ 27.11.2009. 14:52 ] @
Citat:
devojci hladno ono stvarno jeste prilicno niska temperatura, sidjem dole da se zalim tj. da im trazim da ukljuce grejanje ili da nam daju grejalicu

:rolleyes
[ boccio @ 27.11.2009. 16:16 ] @
^^ LOL

Citat:
ventura:
Ne, i ne treba da ga bude... Postoji služba koja kategoriše hotele, i bilo bi kažnjivo da hotel laže o svojoj kategorizaciji.. Sasvim je druga stvar što ta kategorizacija, odnosno zvezdice u većini slučajeva nemaju apsolutno nikakve veze sa realnim stanjem hotela, i zašto je pametno ili ići u hotel koji je pouzdan (poznati hotelski lanac), ili dobro proučiti fotografije hotela i review-ove gostiju...

Sa pravne strane ovaj hotel može da naplaćuje i 500 evra noćenje ako ima gostiju koji bi platili tu cenu, tako da tu nema nikakvih problema.

Sorry, nisam se dobro izrazio - na ovo sto kazes sam i mislio. Postoji detaljna regulacija sta hotel mora da ispuni da bi imao N zvezdica, pitanje je zapravo da li i kako ta sluzba-za-kategorizaciju vrsi reviziju (godisnje, jednom u deceniji, nikad...). Mislim, tri zvezdice, right ;P
[ Ivan Dimkovic @ 27.11.2009. 16:57 ] @
Citat:

:rolleyes

Ne znam sta tu tamo :rolleyes - sigurno nije trebalo ona da ode, mozda bi i batine dobila :-)

@boccio,

Same zvezdice ne moraju nista da znace - hotel moze da stavi koliko hoce zvezdica, i to niko ne moze da mu ospori. Poenta je u tome ko vrsi sertifikaciju.

Primera radi, u Egiptu su skoro svi hoteli sa 5 zvezdica, jedino poslednja rupetina ima mozda 3 ili 4... a dosta tih nazovi "5 star" hotela tesko da bi mogli da prodju i sa 3, max. 4 sa nekom ozbiljnijom sertifikacijom :-)
[ bttp @ 27.11.2009. 17:49 ] @
Trebalo je da se grejete međusobno, ko u Survivoru :)
[ stonex @ 27.11.2009. 17:59 ] @
Zato čovek i prevrće očima .
[ Ivan Dimkovic @ 27.11.2009. 18:03 ] @
Aaaaa pa sve ima granice, nisam ja hebeni A/C :)
[ Bojan Basic @ 27.11.2009. 18:06 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: ^^ LOL
* Predjemo u privatni smestaj posto je hotel bio neupotrebljiv, kad prvi na koga naletimo nas uradi na foru - platim coveku za noc - naravno unapred trazi pare, on se vrati za par min sa pricom kako sam mu uvalio falsifikovanih 500 din (pare iz bankomata, ej..) i kako je najbolje da to mirno resimo jer mu je sin policajac :-)

Nisam baš ovo razumeo. Šta je „mirno rešenje“ — on vama pare nazad, a vi tražite drugi smeštaj? Ako je tako, onda mi nije jasno što vas je uopšte i primio. Ako nije tako, kako jeste?
[ Ivan Dimkovic @ 27.11.2009. 18:09 ] @
Pa fora je u tome sto se koristi cobanska fora, udjes - pogledas sobu, sve OK.

On ti trazi pare - ti mu das... odes u sobu da se raspremis.

Selja se vraca posle par minuta sa pricom kako si ga uradio, i pokazuje ti neku smesnu razmazanu fotokopiju novcanice od 500 din koju si mu ti navodno "uvalio" u sveznju love - i onda ti kaze kako sve to mirno moze da se resi - tako sto ga iskesiras jos 500 din, ili da zove decu pandure :)

Ono... horor :)

Kontam da mu je biznis model prost - racuna da i ovako i onako nece videti tvoju njusku vise nikad u zivotu, pa je red i da te malo izradi, s'o da ne - bice za koje pivo.
[ žutokljunac @ 27.11.2009. 18:46 ] @
E tu foru sam ja skupo platio. Sto američkih dolara u najgoroj krizi kad su plale bile 5 nemačkih maraka. Ti mu daš, on ode, kao proverava, vrati se i kaže da si mu uvalio faslifikat i naravno vrati ti novac uz pretnju da će zvati policiju. Ustvari, on zameni tvoju originalnu novčanicu sa svojim falsifikatom.
[ Srđan Pavlović @ 27.11.2009. 18:48 ] @
Aaahahahah, jbt, stvarno horor... :D
[ Horvat @ 27.11.2009. 19:03 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:Primera radi, u Egiptu su skoro svi hoteli sa 5 zvezdica, jedino poslednja rupetina ima mozda 3 ili 4... a dosta tih nazovi "5 star" hotela tesko da bi mogli da prodju i sa 3, max. 4 sa nekom ozbiljnijom sertifikacijom :-)

ma kako moze ko hoce da stavi koliko zvezdica hoce?
valjda postoji medjunarodni "standard" sta je neophodno da imas 2-3-4-5 zvezdica [one sa "7" zvezdica u dubajiu ne racunam]
tu se valjda pominju i bazeni i neke sale i bioskop...
ne?

[ Yoba @ 27.11.2009. 19:21 ] @
well, to za novcanicu je lako.

ok, nije prob, dajte mi mojih 5oo dinkica...on ti vrati musavu (stvarno fotokopiranu) a ti odes u muriju i ispricas sta se desilo (kapiram da je manji cim otici u muriju nego po bonus cebe kod brkatog na recepciju ;-)

bas da diwim hoce li da pristane da ti stvarno uvali fotokopiranu (tesko krivicno delo;)

btw prosle nedelje bio na Kopu, treba da pocne sezona a gradjevinski radovi sveze zapoceti :-)

pre par meseci vodio neke strance dole....horror....chovek nas 20 min smesta u sobu....ovi poceli da gore, ne treba soba sa tvom, ne treba nista, samo nas pustaj. Odemo u Konake da jedemo, nema konobara, narucimo konacno hran&pice, chekamo, chekamo, vozac (extra lick ~77 godiste) popizdi i ode jbe mumu svima. Dolazi pacijent, pola narudzbi zaboravio, donosi svakom jelo sukcesivno. Coca-cola u flasi Hainkena, Jelen u Lav itd....strasno...blamiras se, kao jbg znate Srbija, owo-ono :)))))

//zamisljam samo one likove sto rade dole
Gazda: Ocu da ovo bude sve gotovo za dve nedelje.
Sef: znate gazda..kasno poceto...trebaju nam projekti
Gazda: boli me qr*z za projekte, sta oni zanju, da bude gotovo, jasnoooo?
Sef: Jasno

;D
[ etjen @ 27.11.2009. 19:37 ] @
uh, ja sam bio na Kopu letos. Konaci su katastrofa... Izgleda kao da niko nije boravio tamo 10 godina!
Kao to sad treba da se privatizuje trt-mrt...

Srećom pa sam ja išao u proveren smeštaj kod prijatelja, inače da sam bio u Hotelu, brrr Mislim kad onako izgleda spolja i okolo, kako li je tek unutra.
Jedino ona Nebeska stolica iznad Konaka liči na neki normalan restoran, sve ostalo tuga.

Valjda računaju da se ne vidi kad padne sneg jbm li ga.
[ ventura @ 27.11.2009. 19:46 ] @
Citat:
Horvat: ma kako moze ko hoce da stavi koliko zvezdica hoce?
valjda postoji medjunarodni "standard" sta je neophodno da imas 2-3-4-5 zvezdica [one sa "7" zvezdica u dubajiu ne racunam]
tu se valjda pominju i bazeni i neke sale i bioskop...
ne?

Ne postoji međunarodni standard za kategorisanje hotela, već to svaka država propisuje pojedinačno...

Kategorisanje se vrši po principu da li hotel ima nešto ili nema, to se radi tipa:
Restoran - komada 1, check
Lift - komada 1, check

Da li je restoran star 30 godina, sa flekama na stoljnacima jednako starim i od jela služe jedino pasulj, i lift ofucan i smrdi na pišaćku, ili je u pitanju restoran sa 3 Michelin zvezdice i mermernim liftom, to za kategorizaciju nije bitno... Dobiće jednako poena oba hotela ako imaju iste stvari, bez obzira na njihovo stanje...

U suštini kategorizacija se drastično razlikuje od države do države.. Ako je u USA hotel kategorisan sa 5 zvezdica, to znači da ćeš stvarno dobiti to što platiš... Ako je u Grčkoj hotel kategorisan sa 4 zvezdice, može te zadesiti da ti je posteljina puna rupa koje je neko progoreo cigaretom, i stanje sobe nešto malo bolje od ovog uniona, a platićeš noćenje 200-300 evra... Po Mikonosu sam viđao bukvalno adaptirane garaže sa 4 zvezdice gde naplaćuju noćenje oko 400 evra... Isto sam imao situaciju u Londonu, Hyde park hotel 3 zvezdice noćenje oko 130-150 evra, sobe 2x2 metra, i najveći hit - zajednički WC za ceo sprat... Malo dalje odatle u Kensingtonu hotel isto sa 3 zvezdice, ovoga puta Holiday Inn, skroz pristojan smeštaj za iste pare...
[ Horvat @ 27.11.2009. 19:54 ] @
aha,hvala,koja kaka :S

a sta je potrebno da bi u ovoj drzavi hotel dobio 4 i 5 zvezdica?

edit: ne treba,nasao sam
ako nekog zanima,evo

[Ovu poruku je menjao Horvat dana 27.11.2009. u 21:13 GMT+1]
[ ventura @ 27.11.2009. 20:18 ] @
Citat:
Horvat: aha,hvala,koja kaka :S

a sta je potrebno da bi u ovoj drzavi hotel dobio 4 i 5 zvezdica?

Ne znam sad napamet, to je dugačak spisak.. Tu su tipa generalne stvari:
- Držač toalet papira
- Četka za WC šolju
- Ogledalo
- Stepenište koje povezuje sve spratove
i sl... to je generalno za hotele

A kategorizacija za 5 zvezdica recimo:
- Restoran
- Lift
- Više od 4 sprata
- Recepcija da radi 24h
- Usluga buđenja
- Usluga čuvanja prtljaga
- Soba mora biti minimalne kvadrature
- Mora da ima utičnicu za brijač u WC-u
- Da osoblje ima uniforme
- Za doručak da se služi minimalno 4 vrste žitarica
- Promena peškira svaki dan
- Nameštaj čist, bez oštećenja (totalno paušalna kategorija)
itd..

Kategorizacija govori vrlo malo o kvalitetu samog hotela... Ja kad idem negde nepoznato, uvek baš detaljno pregledam sve fotke, već imam toliko iskustva da po najsitnijim detaljima sa fotke provalim generalno stanje... Recimo uvek prvo gledam fotku kupatila u hotelu jer to najviše govori o svemu... pa onda gledaš uglove kako je fotkana soba (da li je neka minijatura ili normalne veličine), pa pratiš šta ima u sobi od 'dodatne opreme', pogledam recepciju, broj soba je jako bitan faktor, itd... Gledam review-ove gostiju, ali to uvek uzimam sa debelom rezervom, osim ako nije neki konkretan problem u pitanju ili konkretna pohvala... Uglavnom moraš da se dovijaš na različite načine kako ne bi završio u nekoj rupčagi, već u nekom pristojnom smeštaju...
[ ZORAN VIDIC @ 28.11.2009. 02:05 ] @
Citat:

ventura:
Kategorizacija govori vrlo malo o kvalitetu samog hotela... Ja kad idem negde nepoznato, uvek baš detaljno pregledam sve fotke, već imam toliko iskustva da po najsitnijim detaljima sa fotke provalim generalno stanje... Recimo uvek prvo gledam fotku kupatila u hotelu jer to najviše govori o svemu... pa onda gledaš uglove kako je fotkana soba (da li je neka minijatura ili normalne veličine), pa pratiš šta ima u sobi od 'dodatne opreme', pogledam recepciju, broj soba je jako bitan faktor, itd... Gledam review-ove gostiju, ali to uvek uzimam sa debelom rezervom, osim ako nije neki konkretan problem u pitanju ili konkretna pohvala... Uglavnom moraš da se dovijaš na različite načine kako ne bi završio u nekoj rupčagi, već u nekom pristojnom smeštaju...

Potpuno se slazem sa tobom, ajde molim te pogledaj prezentaciju hotela Union. Pogledas slike, procitas o hotelu, procitas o vlasniku, nekakve zlatare, poker masine, nekakav ambasador, kad ono kita. Meni je trebao hotel za jedan dan.
[ žutokljunac @ 28.11.2009. 06:31 ] @
Ventura, ovo drži neki tvoj. Izgleda onaj što drži Aleksandar poker klubove i kockarnice. Garantovano ga znaš.
[ milanche @ 28.11.2009. 07:20 ] @
Hotel Union (Kosovska, na potezu izmedju Kondine i Cika Ljubine) je nekada bio mesto isto ugledno kao i Mazestik ili Metropol.

U njegovom baru/restoranu je redovno pevao i odsedao Zvonko Bogdan, (http://en.wikipedia.org/wiki/Zvonko_Bogdan) a
odsedala je cesto i mnogobrojna ostala estradna ekipa od Dugmeta i Vatrenog Poljupca, pa nadalje, mnogobrojni novinari,
pisci, ljudi od duha. Lokacija je odlicna za muzicare, jer je Radio Beograd na dva minuta peske, a i ostale bitne lokacije
("Sumatovac", "Pod Lipom", "Grmec"...gde su se sklapali bendovi, nalazila ekipa za tezge i snimanja).

Preko puta je bila redakcija Borbe, sa kamionetima spremnim da raznesu novinu koju niko normalan nije citao.

Odmah do nje, preko puta hotela, zgrada na cijem balkonu na jednom od srednjih spratova je bilo moguce videti Marka Markovica,
poznatog sportskog komentatora, urednika "Indirekta" kako uziva u lepom popodnevu.

Na manje od sto metara, cim se predje Kondina su i osnovna skola "Drinka Pavlovic" i muzicka skola "Dr.Vojislav Vuckovic",
nekada steciste najplemenitijih muzickih dusa, i prefinjenog rasadnika izuzetno lepog i otmenog zenskog sveta (od profesorki do
ucenica, mrtva trka ko je bio zenstveniji i elegantniji) u kojoj su obavezne korake muzickog obrazovanja pravili osim strasnog
milanche-ta i nesto manje poznati na ES-u Ivo Pogorelic, Aleksandar Madzar, Dragan Mitric iz "Bulevara" i Cukicevog benda,
i jos gomila njih.

Odmah iza coska, u Kondinoj, preko puta muzicke skole je stan u kojem je stanovao Momo Kapor u vreme dok je pisao
"Beleske jedne Ane" za Bazar. Ispred skole, preko puta zgrade je saobracajni znak kojeg je svaki put uspesno zaobilazio
bez obzira koliko bi popio predhodne noci sa dobrim drustvom.

Ostatak Kosovske ulice koji ide iza skupstine je bio verovatno jedna od tri najlepse gradske ulice, sa fenomenalnom prodavnicom
ploca ("Kultura") u kojoj je radio najbolji lik na svetu spreman da pusti koju god LP plocu hoces (za razliku od mrgodnih baba iz
PGP prodavnice u Makedonskoj).

Palmoticeva koja je preseca je u prolecne veceri deo Beograda koji je najslicniji starom delu San Franciska, gotovo preslikan.

Neko pametan bi iskoristio ceo kvart i napravio Greenwich Village. Upravo taj deo grada, mali i kratak da se prepesaci, ali
veliki u svakom drugom pogledu, neopevan i neizvikan, sa merom i ljupkoscu, sam epicentar one unutrasnje gradske lepote Beograda.

Strasno kako je pusteno da se se srozava.

No, kud i sve ostalo...
[ ventura @ 28.11.2009. 07:51 ] @
Citat:
ZORAN VIDIC: Potpuno se slazem sa tobom, ajde molim te pogledaj prezentaciju hotela Union. Pogledas slike, procitas o hotelu, procitas o vlasniku, nekakve zlatare, poker masine, nekakav ambasador, kad ono kita. Meni je trebao hotel za jedan dan.

Sajt ovog hotela je totalna prevara... Ali ako daš primetiti nigde nemaš slike kupatila... To je meni najbitnij parametar, jer ti slika kupatila kaže sve o hotelu...
[ stonex @ 28.11.2009. 19:57 ] @
Obisao sam skoro sve gradove u Srbiji i spavam isključivo u privatnim hotelčićima koji su po ceni jeftiniji a po kvalitetu mnooooogo bolji od ''onih'' .
[ EmilijaV @ 28.11.2009. 20:51 ] @
Citat:
milanche: Hotel Union (Kosovska, na potezu izmedju Kondine i Cika Ljubine) je nekada bio mesto isto ugledno kao i Mazestik ili Metropol.

Samo jedna mala ispravka! NIje potez izmedju Kondine i Cika Ljubine, nego potez izmedju Nusiceve i Kondine.

Citat:
milanche: Neko pametan bi iskoristio ceo kvart i napravio Greenwich Village. Upravo taj deo grada, mali i kratak da se prepesaci, ali
veliki u svakom drugom pogledu, neopevan i neizvikan, sa merom i ljupkoscu, sam epicentar one unutrasnje gradske lepote Beograda.

Strasno kako je pusteno da se se srozava.

No, kud i sve ostalo...

Ala tebe drma nostalgija...

Elem, zivim preko puta hotela Union i mogu da potvrdim da izgleda katastrofalno! Jeste da nisam ulazila unutra, jer nisam imala potrebe, ali fasadu vidim kad god otvorim prozor i svaki put mi bude zao. Onako lepa zgrada, sa puno duha, a tako zapustena! Nekad kad prolazim, bacim pogled unutra i vidim recepciju. Nekako deluje mracno, zapusteno, cak prljavo...

Neko od komsija mi je rekao da je hotel privatizovan i pokazao mi novog vlasnika (ili nove vlasnike, mislim da ih je dvojica). Mislim, sta reci... Sabani samo takvi... Ako je istina da su ti ljudi u pitanju, a verovatno jesu, jer se stalno setaju okolo, leti sede u "basti" ispred. Odlikuju ih uglavnom po 2-3 mob. telefona sa kojih se ne skidaju, zlatne narukvice i neko napadno sljastece prestenje (verovarno dijamanti). Bas cu sledeci put kad ih vidim da pogledam da mozda nemaju i pusten nokat na malom prstu...

Samo mi nesto nije jasno... Ako je hotel i prodat njima, zar nisu imali neku obavezu da nesto uloze, da podignu kategoriju...? Ovako, kakav je sad, pa bolje da je ostao u drzavnom vlasnistvu, mislim da ne bi toliko propao kao kod ovih bizMismena. Stvarno deluje kao da nista u njega nije ulozeno od '45.

A da ironija bude veca, u zgradi pored moje (znaci obicna stambena zgrada, preko puta hotela), u prizemlju (nesto kao medjusprat koji vodi u podrum) im se nalazi racunovodstvo i neke jos kancelarije. Znam, jer sam isla nekim poslom u tu zgradu, pa videla sta pise na vratima. A vrata su bila na pola otvorena, pa ja zavirila unutra... Covece, tamo neka memla, dim, polumrak... I tamo sede neki ljudi i rade, sabijeni k'o sardine...

Eto, privatizacija na srpski nacin...
[ milanche @ 28.11.2009. 21:11 ] @
Tacno - Nusiceva, CikaLjubina je paralelna sa Knezom.

Citat:
EmilijaV: Ala tebe drma nostalgija... ;)

Ne mogu da kazem da sam nostalgican, samo dobro pamtim ono sto je bilo bas lepo.

Znam sta se sve izdesavalo u medjuvremenu, tako da se mnogo i ne cudim svemu.

Kosovska ulica u celini, od Takovske do Nusiceve i nekoliko paralelnih ulica okolo (Palmoticeva, Vlajkoviceva, Kondina)
je bila definitivno dragulj grada, na nivou sa prelepim malim ulicama u mirnijim neighborhood-ovima svetskih metropola
(Greenwich Village u NYC, Russian Hill u SF). Apsolutno, i u svakom pogledu.

S tom razlikom sto su svi normalni iskoristili vec postojece da naprave nesto lepo i privlacno (ne mora se ici dalje nego
do Atine i Monastirakija).

[ EmilijaV @ 29.11.2009. 00:05 ] @
Citat:
milanche: Ne mogu da kazem da sam nostalgican, samo dobro pamtim ono sto je bilo bas lepo.

Onda sreca tvoja ako nisi!

Po tvojim postovima primecujem da pamtis ovaj grad onakvog kakvog ga i ja pamtim (na moju srecu, bar sam malo uspela da uhvatim, ono krajem 80-tih), ali na zalost tog grada vise nema.

Mozda je sad sve lepse, sjajnije, ima u ovom kraju oko Kosovske lepsih radnji i kafica, dve zgrade od mene je neka sljasteca banka, ali onog sarma o kome pises - nema. Verovatno nekad svratis, pa znas u sta su se sad pretvorile te legendarne kafane, hotel Union sam vec opisala i vise nema tamo ni "Z" od Zvonka Bogdana, a ne bi me cudilo da sad odjeknu i narodnjaci odande... Ostala su samo ona dva krojaca muskih odela i zlatar, pa oni dokle izdrze...
[ mrle 011 @ 29.11.2009. 00:09 ] @
Citat:
EmilijaV: ... Ostala su samo ona dva krojaca muskih odela ...

taj jedan mi je brat.
[ EmilijaV @ 29.11.2009. 00:42 ] @
^ Stvarno? Kako je bre ovaj svet/grad mali...

BTW, pozdravi ga i nadam se stvrano da ce da izdrzi ovu trzisnu ekonomiju (sto bi ti rekao) i da nece da ga isteraju raznorazni svetski lanci prodavnica.
[ milanche @ 29.11.2009. 01:20 ] @
Gde behu krojaci muskih odela ? Ne mogu da se setim.

Ne pomenusmo ni Kinoteku (trebalo bi da je jos tu, malo pre Uniona). Sta sam tu
video dobrih filmova (ceo opus James Dean-a sasvim sigurno).

(...sram me bilo, od toliko svega sto sam pomenuo, glavnu stavku ne pomenuh...)

Jos gore.

Jbt...da ne mogu od toga da naprave fazon nekog kulturnog centra grada, tipa Radio City Hall-a.
[ EmilijaV @ 29.11.2009. 02:20 ] @
@milanche

Krojaci muskih odela su: jedan u trecoj zgradi od hotela Union, kad ides od Kondine, a drugi prekoputa, pored zlatara. I radnje su bas onako sa smekom, one starinske... Kao pre II Sv. rata.

Sram i mene bilo sto ne spomenuh Kinoteku, valjda zato sto je stalno gledam i ne vidim je vise. Ono, cim pogledam kroz prozor... Ni tamo vise nema zivota. A kao klinka jos od osnovne skole sam tamo stalno visila.

Pazi nas... Kao one babe i dede sto su pricali nama kad smo bili klinci "kako je bilo u njihovo vreme" Starimo...

A sta bi ti? Da u tranzicionoj Srbiji neko napravi kulturni centar grada? Za pocetak bi neko kulturan toga morao da se seti. A dok se to ne desi, ovaj bizMismen, vlasnik Uniona nam je doneo kulturu u kraj! Pa kako kome...
[ milanche @ 29.11.2009. 04:20 ] @
Ne znam....

I ovi ovde sto poseduju nekretnine su blizi Tarzanu nego Ajnstajnu, ne znaju dalje od prve generacije
odakle su, jedva znaju sve kontinente, pa opet umeju da procene na kom kraju tunela je svetlo, i kad ulazu
u nesto prvo odu pa pogledaju lepa i popularna mesta, angazuju zanatlije da lepo urade osvetljenje, mermer,
drvenariju, gledaju da izgleda kulturno, da se ljudima svidi, da privuce ljude da dodju, da naprave mesto gde
se izvode bolje polovine (ili kandidatkinje za istu) na veceru (sto naravno, naplate).

Mislim, ako im nije Koko Sanel rodjena tetka pa da su nasledili smisao za estetiku, oni koji te stvari znaju su
zanatlije koji se tom nekom disciplinom bave. Smisao za lepo stanuje u svakom coveku u nekoj meri, i ne treba
postdoc da bi neko nesto mogao da uradi. Gledao sam masu puta lepe stvari koje su uradili ljudi sa srednjom
skolom i visegodisnjim bavljenjem zanatom.

Izbor gradjevinskih materijala je u Beogradu apsolutno na vrhunskom svetskom nivou. Toliko sam uspeo da vidim.

Ne mogu da verujem da nekome nije jasno da ce se ulaganje u hotel u najuzem centru grada isplatiti za par
godina najdalje, a posle godinama praviti profit, pogotovo ako ima neke sadrzaje, tipa dobrog restorana,
dobre svirke, kabarea, piano bara, auru mesta popularnog medju poznatim i lepim svetom.

...

Krenem malo da kopam po web-u, i setim se jos necega - velike knjizare na cosku Kosovske i Palmoticeve
ispred koje je prvih par nedelja septembra bila otvorena razmena polovnih knjiga. Sada mislim da je tamo
neka dobra radnja sa konfekcijom.
[ marko37 @ 29.11.2009. 07:23 ] @
Pozdrav iz jednog hotela u Podgorici.
Bed & breakfast 50 evra na dan. To je cena sa popustom.
U celoj sobi nema ništa za grejanje osim klime, koja stalno radi, jer čim se isključi temperatura naglo padne. Tople vode uglavnom nema, ko hoće da se tušira treba da juri "popularne" termine oko 3 iza ponoći ili oko 14 radnim danom. Nude i internet, zaista imaju i jaku vezu ka provajderu, ali im je WLAN loše odrađen pa je skoro nemoguće povezati se sa APom.
Razlog za visoke cene i uglavnom lošu uslugu je to što je trenutno u Podgorici oko milion (ili što bi rekli Booksovci "milijardu, milijardu...") Kineza iz ZTEa, ima ih i u ovom hotelu dosta.
Sa druge strane, u Podgorici ima i odličnih (malih) hotela, ali često budu bukirani unapred.
[ EmilijaV @ 29.11.2009. 18:05 ] @
Citat:
milanche: Krenem malo da kopam po web-u, i setim se jos necega - velike knjizare na cosku Kosovske i Palmoticeve
ispred koje je prvih par nedelja septembra bila otvorena razmena polovnih knjiga. Sada mislim da je tamo
neka dobra radnja sa konfekcijom.

Obradovacu te, knjizara na uglu Kosovske i Palmoticeve jos uvek postoji!

U svom prvobitnom obliku i jos uvek je tamo guzva za kupovinu udzbenika pocetkom septembra. Radnja koja prodaje konfekciju je malo dalje (bivsi Ateks).
-----------------------------------------------------

A sto se ostalog sto pises tice, ne znam ni ja sta da ti kazem...

Ni meni nije jasno kako taj lik koji je otkupio hotel nema zelju da ga malo unapredi, bar renovira i dovede u neko bar pristojno (predjasnje) stanje. Verovatno sledi logiku: "Kad vec mogu da naplacujem 90+€ za noc u hotelu u ovakvom stanju, zasto bih se ja deranzirao da ga renoviram?" Pa dokle prodje - prodje... Pa onda kad ne bude mogao vise da naplacuje toliko, valjda ce nesto preduzeti, ili ce ga prodati... A koliko vidim, kad su neki praznici (NG npr.) taj hotel je dupke pun Slovenaca, koji ovde dolaze u provod. Prema tome, ocigledno mu se isplati. A kod takvih je samo vazno da uzme lovu, estetika im je nebitna. To se vidi na svakom koraku u gradu, nevezano za ovu ulicu iz zgradu. Cast izuzetcima, naravno.

Pretpostavljam da mu je to rezon, ne znam... Ne mogu da se projektujem u nacin razmisljanja tih novopecenih srpskih bizMismena.

A bas zbog ove teme, nesto gledam tu zgradu danas... Znas ona slova iznad ulaza sto svetle nocu, pa ispisuju ime hotela "UNION"? E, svako drugo ne radi! Pa boga mu, zar je toliko tesko zameniti sijalice?
[ EmilijaV @ 30.11.2009. 02:12 ] @
Milancheta i mene ponela nostalgija za nekim boljim vremenima, pa se ne setih da napisem nesto vezano za ovu temu...

Elem, ako bi neko hteo da odsedne u nekom hotelu u Beogradu, preporucila bih mu hotel Balkan u Prizrenskoj ulici. Ovaj hotel je skoro renoviran, verovatno je privatizovan.

Neko ranije rece da se na osnovu slika na sajtu ne moze proceniti kakve su sobe, u cemu se slazem. Ali sobe u Balkanu sam svojim ocima videla i prijatno se iznenadila, jer iskreno to od hotela u BG nisam ocekivala (ako izuzmemo Continental, Hyatt i sl.). Istina, nisu mnogo velike, ali imaju sve sto je potrebno, sve unutra je novo i jako lepog dizajna (za razliku od onog horora u Unionu) i cisto. Podseca na svaki bolji gradski hotel u Evropi.

Sobe hotela Moskva sam zadnji put videla 2004. ili 2005. (ne znam da li se od tad nesto menjalo) i mogu da primetim da su u Balkanu bolje. Istina da nisu toliko velike i na dva nivoa kao u Moskvi, ali su novije, deluju cistije i lepse. Za nekoga ko je tu samo par dana, kome ne treba mnogo prostora i kome je vazno da je u centru - ovo je super resenje.
[ Flo33 @ 30.11.2009. 20:58 ] @
Balkan je pre privatizacije bio katastrofa. Sada je ok hotel. Prag tu i tamo, Astorija zlo, uvek je dobar izbor bio hotelčić na Dorćolu, blizu Zmaja od Noćaja, ne mogu da se setim imena. Hyatt ima vikend pakete, koji na kraju dodju kao i ovi 'low budget' hoteli.

Ali bi svima koji na par dana dolaze u BG toplo preporučio privatni smeštaj koji je iz mog iskustva odličan, jeftiniji, i mnooogo bolje opremljen od hotela. Uz malo guglanja se lako dodje do brojeva telefona.