[ Nevena79 @ 27.11.2009. 22:13 ] @
Nalazim se u nepoznatoj zgradi (ne znam ko je ko od komsija) i u jednom trenutku pocinje vriska, kao iz najgorih horror filmova mada mislim da u njima nikada nije realno prikazano jer ne moze glumac na takav nacin da vristi ako se necega panicno ne boji. Vristanje se ponavlja iznova i iznova, valjda kako udahne tako sve izdahne u vristanju pa ponovo udahne i u krug. Pomislili smo da je to napolju medjutim tada se zacuju 2-3 tupa teska udarca na spratu kao da neki tezak predmt pada na pod (oni koji su u zgradama znaju kako to zvuci) i taj vrisak postaje sve jaci, i tada shvatam da je u nasoj zgradi. Zena/devojka sto vristi izlece iz svog stana i lomi se koliko brzo silazi niz stepenice. Po zvuku shvatamo da ju je taj neko sustigao i ponovo se cuju teski udarce jedan za drugim i neprestalno vristanje i vristanje iznova i iznova, jbt ledi se krv u zilama svakome ko to cuje sigurna sam. Posto se on uopste ne cuje, nema nikakve razmene reci, psovanja, samo udarci i vristanje, vucenje po podu hodnika delovalo je kao da neko hoce da je ubije jer svadje obicno izgledaju drugacije, psovanje, tuca, pa opet psovanje....
Nas u tom stanu ima petoro, vecina devojaka i par momaka. Totalni tajac u zgradi, niko ne izlazi, niko ne pomaze.
Jbt kako smo ograniceni kao bica, valjda se javlja strah za sebe i zelja za prezivljavanjem i niko ali niko od ko zna koliko ljudi u zgradi ne izlazi makar da podvikne, mozda bi ovaj stao. Jedino sto se desilo, drugarica trci do vrata i zakljucava ih i samo se gledamo i kontam tako je i u ostalim stanovima. To traje oko minut ipo bez prestanka i zatim se zacuje neka prica, muski glasovi i sve prestaje. Posle kada smo izasli sa sprata vodi krvavi trag i izlazi van zgrade a sta je dalje bilo ne znam.

I sad pitanje, sta normalan covek da radi u takvoj situaciji? Mislim jasno je meni ono proviriti, reci nesto, mozda se uplasi, zvati policiju i slicno ali cinjenica je da niko nije nista uradio jer policija ni posle nije dosla. Znaci sigurno on je prestao sam od sebe kad mu je bilo dosta.
[ websurfer @ 27.11.2009. 22:29 ] @
Citat:
Nevena79
zvati policiju i slicno

Da - zvati policiju. Zar je tesko pozvati policiju i objasniti situaciju? To bar ne dovodi u opasnost onoga ko telefonira (narocito ako zeli da ostane anoniman).
[ boyy @ 27.11.2009. 22:30 ] @
Pozvati policiju
[ Nabukodonosor @ 27.11.2009. 22:31 ] @
Zalosno. Kako sam razumeo dva "muskarca" je bilo sa vama? Dok vi pozovete kerove nesrecna devojka ce zavrsiti.
[ Nevena79 @ 27.11.2009. 22:32 ] @
Pa jeste, kad sve prodje to je apsolutno normalno ali ono sto podvlacim je da je cinjenica da NIKO od pune zgrade to nije uradio. A nije mala zgrada ima sigurno 100 ljudi u tom ulazu a morali su cuti i u 2 susedna ulaza a to je vec gomila ljudi.
[ websurfer @ 27.11.2009. 22:51 ] @
Citat:
Nabukodonosor: Zalosno. Kako sam razumeo dva "muskarca" je bilo sa vama? Dok vi pozovete kerove nesrecna devojka ce zavrsiti.

Zasto "muskaraca"? Da li bi i sebi stvio znake navoda da si bio u slicnoj situaciji? Jednostavno, ljudi nisu bili spremni na tako nesto, bili su zateceni (narocito ako se sve odigralo brzo), nisu mogli da znaju da li je taj neko naoruzan, lud i spreman da ih pokoka k'o zeceve. Ali policiju je trebalo pozvati sto pre.
[ zorg @ 28.11.2009. 00:30 ] @
Pa šta sad, ako je muškarac jel treba da bude Rambo?!
Statistički, mi "muškarci" ginemo u raznim sličnim sukobima u proseku bar stotinu puta češće nego žene. Prema tome, žene, ako mislite da treba reagovati, i ako verujete u jednakost polova - molim lepo, pokažite inicijativu i pravac na vrata pa napasniku pokažite svoga boga - verujte, ekstremno je mala verovatnoća da dobijete metak!
Takva reakcija stanara ne treba da te čudi, to je NORMALNO ponašanje - zašto bi neko normalan rizikovao da izgine, ma koliko mala bila verovatnoća, zbog nekoga koga realno čak ni ne poznaje. Izaći pred nepoznatog protivnika, već nasviranog adrenalinom, nasilnog i potencijalno spremnog na sve, a bez procene situacije, nespreman, zatečen i bez racionalnog razloga, mislim, to je - DEBILNO.
Nek misli lepši pol šta hoće, ali prava žena ne podmeće svog muškarca, već ga čuva!
Filmovi su već potpuno druga stvar...

A psihologija mase je nezavisna od broja jedinki, čak suprotno, što ih je više, manja je verovatnoća da će neko preuzeti inicijativu, čak i da pruži pomoć u inače potpuno bezopasnoj situaciji... Gledaju ljudi svoja posla, misle "ma neko drugi će, ja žurim i mene se ne tiče"...
[ ZORAN VIDIC @ 28.11.2009. 01:27 ] @
Dali je ovo prica da se vidi kako se narod prima?
Sta ako je osoba koja je bivena ili ubivena to necim zasluzila?
Sta ako je to neka sado-mazo ljubavna igra, ti izadjes i prekines, pa te posle prozivaju na TV da krsis prava nastranima.
[ abitbp6 @ 28.11.2009. 01:33 ] @
Citat:
websurfer: Zasto "muskaraca"? Da li bi i sebi stvio znake navoda da si bio u slicnoj situaciji? Jednostavno, ljudi nisu bili spremni na tako nesto, bili su zateceni (narocito ako se sve odigralo brzo), nisu mogli da znaju da li je taj neko naoruzan, lud i spreman da ih pokoka k'o zeceve. Ali policiju je trebalo pozvati sto pre.

Dodatno, ne vidim ni jedan razlog da se neko, samo zato što je muškarac, izlaže opasnosti i potencijalnom sukobu sa ko zna kakvim psihopatom. Pri tom, niti poznaje žrtvu, niti poznaje napadača, situacija ga se realno ne dotiče ni sekunde. Uostalom, kada bi u tom sukobu povredio ili ubio napadača, bio bi kriv zato što se svesno doveo u opasnost. Jedino što treba da uradi je da zove policiju. Plaćamo ih da se razračunavaju sa kojekakvim bitangama i uličarima, neka zarade platu.
[ Ivan Dimkovic @ 28.11.2009. 02:00 ] @
Citat:
ZORAN VIDIC
Sta ako je osoba koja je bivena ili ubivena to necim zasluzila?

Koliko god se trudio, ama bas nikako ne mogu da smislim ni jedan validan razlog zasto bi neko mogao da zasluzi da ga neko ubije.

Btw, treba zvati muriju osim ako nisi siguran ko je i sta je i da mozes da ga savladas - jer moze biti u pitanju neki koman sa nozem/pistoljem, a onda se hrabrost pretvara u cistu budalastinu i obicno zavrsava tako sto ima jos jedan mrtav tj. onaj hrabar, kao i originalna zrtva.
[ ZORAN VIDIC @ 28.11.2009. 02:15 ] @
Moram da dodam js jednu stvar. Ja sam bio tri puta u USA na trening za Antiteroristicku borbu i ponasanje vojnog personala u vanrednim situacijama, kao i ponasaje u slucaju napada, otmice i slicno. To je zvanican trening Ministarstva odbrane, namenjem svom personalu. Nikad, ama bas nikad nisam cuo da neko preporucuje mesanje u tudje poslove ili pokusaj savladjivanja naoruzanog napadaca, osim ako nisi potpuno siguran da ga mozes savladati i onesposobiti. Sto bi se reklo, ako ga bas imas na nisanu upucaj ga i to je to.
[ Milos911 @ 28.11.2009. 02:48 ] @
Moram i ja da kazem jednu stvar: Sramota! Ok niko nije smeo da izadje. To donekle razumem. Ali zar je bilo toliko tesko da pridjete telefonu i zovnete 92.
Citat:
I sad pitanje, sta normalan covek da radi u takvoj situaciji? Mislim jasno je meni ono proviriti, reci nesto, mozda se uplasi, zvati policiju i slicno ali cinjenica je da niko nije nista uradio jer policija ni posle nije dosla. Znaci sigurno on je prestao sam od sebe kad mu je bilo dosta.
A zasto ste ocekivali da neko drugi zove policiju? I zasto je niste vi zvali kad ste vec izasli iz stana? To da je on prestao kad mu je bilo dosta nije sigurno. Tj ko zna kad je njemu bilo dosta? Znaci stvarno ne mogu da verujem da se takve stvari dogadjaju....
Citat:
Takva reakcija stanara ne treba da te čudi, to je NORMALNO ponašanje - zašto bi neko normalan rizikovao da izgine, ma koliko mala bila verovatnoća, zbog nekoga koga realno čak ni ne poznaje.

Zato sto treba biti covek. Sta bi bilo kad bi svi postupali po principu "ja njega/nju ne poznajem, bas me briga, neka crkne"?
[ dusty @ 28.11.2009. 03:13 ] @
Gledao sam neki dokumentarac na slicnu temu, nesto mas-psihologija, Stanfordski eksperiment itd.. Negde u Americi lik silovao ili na smrt prebio ili oba (ne mogu da se setim ali bilo je nesto bas brutalno) devojku ispred zgrade sa crika 100 stanova. Sto je najgore, gomila ljudi je stajala na prozorima/terasama i posmatrala da se desava. Niko, ali niko nije zvao policiju, svi su mislili 'pa neko drugi je vec zvao, necu da se mesam'.

Citat:
Nevena79: Pa jeste, kad sve prodje to je apsolutno normalno ali ono sto podvlacim je da je cinjenica da NIKO od pune zgrade to nije uradio. A nije mala zgrada ima sigurno 100 ljudi u tom ulazu a morali su cuti i u 2 susedna ulaza a to je vec gomila ljudi.

Kao sto sam gore rekao ... A sto vi niste zvali policiju, kada vec neko nije smeo da izadje?!

Citat:
ZORAN VIDIC: Moram da dodam js jednu stvar. Ja sam bio tri puta u USA na trening za Antiteroristicku borbu i ponasanje vojnog personala u vanrednim situacijama, kao i ponasaje u slucaju napada, otmice i slicno. To je zvanican trening Ministarstva odbrane, namenjem svom personalu. Nikad, ama bas nikad nisam cuo da neko preporucuje mesanje u tudje poslove ili pokusaj savladjivanja naoruzanog napadaca, osim ako nisi potpuno siguran da ga mozes savladati i onesposobiti. Sto bi se reklo, ako ga bas imas na nisanu upucaj ga i to je to.

Ne mogu da tvrdim sa sigurnoscu, ali mislim da ovde nije bio slucaj sa okorelim clanom Al-Kaide, vec budalom koja se izivljava nad zenom. Ne kazem da treba da jurisas goloruk, ali da covek prvo pozove policiju i da izadje u hodnik i da urla da je pozvao policiju bi bilo dovoljno da napadaca malo prene i kupi malo vremena dok policija ne dodje. A siguran sam da kada bi jedan izasao i podvikuno, izasli bi i njih nekoliko koji su se snebivali.

A to o ne mesanju u tudje poslove je poznata stvar za amerikance, sem ako nisu spoljni poslovi Shalu na stranu, kao sto si rekao za sta je to trenining - obuka za americki 'personal' u okupiranim teritorijama. Znaci, tu si da 'trazis teroriste' i demonstriras silu, mani se domestic violence-a to je problem lokalaca, ako je neko 'pretnja' upucaj, etiketiracemo ga kao potencijalnog militantnog fundamentalistu. To nema veze sa ovim.

Pre nekoliko nedelja dok sam bio u Srbiji u naselju gde zivim neki covek uhvatio bezbolku i poceo da mlati kontenere i da urla nesto nekoherentno (posle se ispostavilo da mu je neko otrovao psa). Posle par minuta tog mahnitog ponasanja, jedan od komsija izasao na terasu i podviknuo da se smiri jer mu plasi malu decu, na sta se ovaj malo primiro ali je nastavio da vice. I dok se raspravljao sa tim komsijom, sada valjda okurazeni, izaslo par je muskaraca na ulicu i krenulo da mu prilazi uz pretnje da se smiri. Ubrzo se pojavila policija, za epilog ne znam.
[ dachony @ 28.11.2009. 05:34 ] @
Cekaj malo,jos uvek niko nije zvao plavce?!?!?!
[ Srđan Pavlović @ 28.11.2009. 06:59 ] @
Imali smo, ako se secate pre nekog vremena slicnu raspravu kada je silovanje bilo u pitanju.

Moje je misljenje, da je trebalo istog momenta pozvati policiju i objasniti im u 2-3 reci da
je stvar ozbiljna i dodju sto pre.

Sve ostalo sto bi moglo eventualno da se preduzme - zavisi od situacije. Koliko shvatam iz
Nevenine price - oni apsolutno ne poznaju situaciju (ni ko je muskarac ni ko je devojka), te
ne poznaju uopste okolnosti pod kojima se sve dogadja. U takvoj situaciji, ciniti nesto na
svoju ruku moze biti veoma rizicno, jer moze doneti vise stete nego koristi.

Dakle, slazem se sa ovim sto kaze Dimkovic:
Citat:
Btw, treba zvati muriju osim ako nisi siguran ko je i sta je i da mozes da ga savladas
- jer moze biti u pitanju neki koman sa nozem/pistoljem, a onda se hrabrost pretvara u cistu budalastinu
[ ventura @ 28.11.2009. 08:14 ] @
Citat:
zorg: Pa šta sad, ako je muškarac jel treba da bude Rambo?!
...
Takva reakcija stanara ne treba da te čudi, to je NORMALNO ponašanje - zašto bi neko normalan rizikovao da izgine, ma koliko mala bila verovatnoća, zbog nekoga koga realno čak ni ne poznaje.

Citat:
abitbp6: Dodatno, ne vidim ni jedan razlog da se neko, samo zato što je muškarac, izlaže opasnosti i potencijalnom sukobu sa ko zna kakvim psihopatom. Pri tom, niti poznaje žrtvu, niti poznaje napadača, situacija ga se realno ne dotiče ni sekunde.

Zato što postoji nešto što se zove čovečnost... Ako se neko oklizne i padne ti mu priđeš i pitaš da li je dobro, ako vidiš saobraćajnu nesreću u kojoj je neko zarobljen u autu koje gori, ti tu pokušavaš da pomogneš, da ugasiš vatru, da izvučeš čoveka, a ne da razmišljaš da li ti se isplati da rizikuješ jer ti tu osobu u suštini i ne poznaješ... Ja nisam neki rambo niti ultimate fighter, niti znam da se bijem, tako da ako bi došlo do najmanjeg fizičkog obračuna skoro sam siguran da bi izvukao deblji kraj, ali opet bi nešto pokušao... Popeo bi se na sprat, lupao na vrata, ne znam... Možda se završi tako što manijak prestane da bije ženu jer je svestan da je neko tu, možda otvori vrata pa se i on uplaši mene isto koliko i ja njega, možda otvori vrata pa me prebije, nemam pojma... Ali bi u svakom slučaju nešto pokušao... Šta da je ta žena vaša sestra, rođaka, prijateljica, da li bi i onda samo nazvali policiju (ili čak ni to) ili bi nešto pokušali, pa makar nemalo nikakvog efekta...

Ali u svakom slučaju pre nego što bi bilo šta drugo uradio, zvao bi policiju, mada ako nije nov slučaj od toga nema vajde... Meni je supruga pričala kako je ona u svojoj zgradi zvala policiju isto zbog nasilja u porodici i kad je objasnila koja je zgrada u pitanju i sve odgovor policajca je bio "aaa ma to je ona luda Zorica, ma nju muž stalno bije, ništa vi ne brinite..".
[ cozmo_im @ 28.11.2009. 09:31 ] @
Mi smo u zgradi imali (doduse davnih dana) slucaj da je lik razvaljivao zenu od batina... Uvek smo zvali policiju ali oni im odrze predavanje, kao neki razgovor, mesec dana su mirni i jopet u krug.

Jednom je toliko vristanja bilo od nje i od dece da komsija (bio vozac u MUP-u) krenuo gore na vrata (poneo i pistolj) - cak su i iz zgrade pored nas ljudi izasli... Taman kad je komsija hteo da proba da udje (mislim toliko je vriske bilo da smo mislili - gotovo), dotrcava drugi komsija i kaze "Komsija ne ulazi, on je juri SEKIROM" (Vido kroz prozor). A on je bio na ivici da razvali vrata, ali je ipak odustao jer sa ludacima ne znas sta moze da bude, moze da napravi haos.

Na kraju su opet dosli panduri i - nista. On je poricao da je imao sekiru u ruci, ona ne sme da pisne... Fala bogu, odselili su se.

Jadna deca i zena. A on, mali, celav, nikakav ali lud.

A povod tada da je on ubije od batina i pokusa da je zakolje sekirom je bio taj sto se dete ispeklo na paru!!!
[ Srđan Pavlović @ 28.11.2009. 09:35 ] @
Citat:
A on, mali, celav, nikakav ali lud.

Pa i za takve postoje odgovarajuce institucije.
[ abishai @ 28.11.2009. 09:44 ] @
Auh... ja sam mislio da barem kod nas to nije slucaj da svako bas toliko gledaju samo "svoja posla" kada su ovakve stvari u pitanju:(...

Slazem se da ne treba po svaku cenu izigravati ramba, pogotovu sto ko zna sta je razlog i sta se tu zapravo desava. Ali sa druge strane, sta ako je to jednostavno ludak?? Bukvalno je ubije, a svi cak sibnuli sto dalje od vrata i pozakljucavali ih? Niko ni pandure nije pozvao??

Sa vama su ako sam razumeo bila dva tipa u stanu? Pa, barem ih je dvoje, tako da i ako nisu neki "na ivici" dvoje ih je, makar da su izasli da pogledaju, da se proderu bilo sta... Ok, nisu svi figheri, malo ludji i slicno, ali opet... bas toliko... Lepo je ventura napisao.

I naravno, barem zovi pandure, jer ako njima stigne 10 poziva u roku od pola minuta za istu stvar, sigurno ce malo pozuriti...

Meni je zamalo jedan idiot silovao devojku jos odavno i sta da je uspeo u tome? A svi kao pi*ke sede u stanovima i cute, a to se desava u zgradi... Sutra da vam neko upande u stan, pretpostavljam da ga vasi cimeri ponudli kafom...

[Ovu poruku je menjao abishai dana 28.11.2009. u 13:14 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 28.11.2009. 10:07 ] @
Tvoje pretpostavke ne znace nista, tj. samo su pretpostavke.

Kao prvo, ne znas o kakvoj se situaciji u konkretno opisanom slucaju radi.

To je mogao da bude lik sa pistoljem recimo (ili nozem). Da je nekoliko ljudi izaslo iz
svojih stanova, taj lik je mogao da reaguje tako sto puca u njih, ili ih savlada / gurne
niz stepenice... kako god.

Dakle - u prvom slucaju bi bimali jednu pretucenu devojku, a u drugom
jednu pretucenu devojku i 3 mrtve / povredjene osobe koje su isto neciji
momci / devojke, voljene osobe, itd, dakle iskrenu zelju da se nekome pomogne
koja je dovela do jos 3 tragicna ishoda...

Naravno da tezimo da pomognemo iz najbolje namere, ali treba shvatiti da nasa
najbolja namera nije jedini i dovoljan uslov da STVARNO NEKOME POMOGNEMO, i
zato sama namera, proizisla iz emocija nije dovoljna.

Lepo je reci: eto, ja sam bar pokusao (i nazvati se "hrabrim"),
a realno i objektivno imas stetu, koju bi drugi pre nazvali gluposcu.

Sta policija radi kada reaguje u nekom takvom slucaju?
Prvo sto radi je da obasvesti ostale komsije da se zakljucaju i sacekaju
da policija resi problem. Zasto? Pa zato sto smanjuju rizik za nastanak
jos vece stete, i smanjuju rizik da i oni slucajno nekom nevinom nanesu
stetu, i to oni koji su jos i obuceni da resavaju fizicki konfliktne situacije!

Imali smo takav slucaj, gde je komsija pucao sa prozora i ubio komsiju u drugoj zgradi,
policija je dosla (specijalna) i naravno prvo uputstvo je bilo da se svi zakljucaju i ne
krecu se po hodnicima zgrade ni slucajno, kako ne bi bespotrebno jos ljudi bilo ugrozeno.

Citat:
Auh... ja sam mislio da barem kod nas to nije slucaj da svako bas toliko gleda samo "svoja posla" kada su ovakve stvari u pitanju:(...

Ne gledas "svoja posla" vec gledas (tj. mislis) o tome kakve posledice tvoje akcije mogu da imaju.
[ gleb @ 28.11.2009. 10:12 ] @
Znaci ne mogu da verujem sta citam. Nista niste uradili!? Nista?
Nego na forumu kao sta sada?#%$^%#$^

Pa sta da se tebi desilo a niko prstom mrdnuo nije? Sta bi onda bilo? Ceo zivot bi neko bio ozlojedjen & namrgodjen – jao kakvi su ljudi? Pod uslovom da je preziveo.

I svest o tome da drugome treba pomoci ne postoji?
Tu covek samo jedno da pita – gde ste bre vi odrasli?

Vi ne znate da ako pozovete policiju sa recenicom – meni neko preti – oni odmah dolaze a kamoli kad se tako nesto dogadja?
Ne znate?
Eto ja sam vise puta zvao i ne boli. Predstavis se imenom i prezimenom kao covek, kao gradjanin pre svega majku, i kazes sta je po sredi. I uvek su dosli i uvek su resili problem.
Od banalnih stvari kad komsija budala busi nesto u ponoc, tuce na ulici , pozara, do scene kad tip mlati devojku na ulici.

Sta je bre vama, ne mogu da verujem? Gledate samo tamniju stranu u fazonu oni kao oni ne rade nista. Kako da ne, da ne rade nista niko od nas ne bi smeo nos da pomoli iz kuce.

Sto se kucnog nasilja tice najveci problem je da zene ne zele da svedoce protiv svojih muzeva, a svaka koja je svedocila taj nije dobro prosao. Ako nista drugo proveo je neko vreme u podrumu, policijskom.
Mojoj prijateljici je bivsi muz nesto odbrusio kad se se razveli, nije hteo / mrzelo ga da se odjavi iz njenog stana, dok je ona htela da sve to zavrsi. Dosla patrola rutinski na proveru mesta boravka ona se pozali da je neprijatan, uvijeno pretio i ne moze to za zavrsi. Na sta je policjac odmah rekao – a zasto vi to nama niste rekli odmah? Uzeo je njegove podatke i otisli su. Posle toga muz je bio kao bubica, maltene na vi sa bivsom zenom. A kako su oni to resili ne znamo, mozda smo pozivom, mozda malo svratili kod njega, nebitno. Ali su resili.

I strah da ce posle vama neko kao da se sveti je glupost. Prvo on je od tog momenta registrovan, drugo vrlo ali stvarno vrlo retko se to dogadja. Kao doci ce ti na gajbu da ti … nesto.? Nece, jer ako ponovo pozoves dezurne a sad znaju sta je po sredi taj ce mnoooogo lose da se provede.

Uostalom policija ne odaje ko je njih pozvao.

zato - halo 92...
vas kosta par din a nekome moze da spase glavu!
[ Srđan Pavlović @ 28.11.2009. 10:16 ] @
Pa i meni je jedino cudno zasto nisu pozvali policiju odmah, za to vec ne vidim neko opravdanje.
[ ventura @ 28.11.2009. 10:16 ] @
Ma da, najbolje je zabiti glavu u pesak, i sutra kad neko bude tako maltretirao tvoju sestru isto savetuj da se ne mešaju ljudi sa strane i da samo pozovu policiju...

Prvo da bi tukao ženu treba da imaš poseban mentalni sklop. To vuče korene iz ranog detinjstva, kompleksa niže vrednosti i sl... Da su ti likovi hrabri, ne bi ni tukli žene na prvom mestu... Tako da je velika verovatnoća da ako neko pokuca na vrata, ili vidi nekog drugog (a ko nije njegova žena/devojka) da će se uplašiti i povući... Na kraju krajeva, da taj manijak ima nož/pištolj, i da je spreman i hoće da ubije, ne bi on maltretirao, već bi uradio to pre nego što bilo ko uopšte i može da reaguje... Tako da ni to ne stoji... Na kraju krajeva rizik postoji, rizik postoji i kad pokušavaš nekoga da izvučeš iz smrskanog auta, pa opet to ljudi rade, jer nas briga za druge čini ljudima, a da razmišljamo tako sebično ne bi se razlikovali od životinja..
[ Srđan Pavlović @ 28.11.2009. 10:25 ] @
Za svaku situaciju postoji procena rizika. Ne mozes ih sve strpati u isti kos.
A i sasvim je normalno da su emotivne reakcije na bliznje / voljene osobe
mnogo jace od reakcija na osobe koje apsolutno ne poznajemo.

Lepo je to qurciti se po forumima, kada do neke situacije stvarno dodje,
onda se vidi ko i kako reaguje, papir trpi sve...
[ the_tosic @ 28.11.2009. 10:26 ] @
Dosta zena se plasi da prijavi muza zato sto misli/zna da ce ih ovaj ubiti/unakaziti kad se vrati iz corke.
Ventura mislim da preterujes, sanse da je taj neko imao noz ili pistolj su bile velike. Ja bih pozvao pandure i rekao da je ubija u stepenistu i da dodju hitno. Patrola bi dosla u roku od 2 minuta.
[ Srđan Pavlović @ 28.11.2009. 10:31 ] @
Pazi - evo ti jedan nacin procene rizika - pogledas kroz kljucaonicu,
i ako ti je lik u vidnom polju, ti mozes eventualno da vidis sta ima u rukama.
Dalje, ako u rukama nema oruzje koje tvoje sanse da napravis jos vece srranje
povecava za 99%, onda mozes dalje razmisljati i proceniti svoje spram njegovih
fizickih sposonbosti u obracunu, ali i tu mozes vrlo lako da pogresis, jer cesto
"krzljavi" likovi sa 55 kila mogu da te smotaju ko jedanput jedan.

Naravno - ako ti vec poznajes aktere i znas karakteristike, lakse ti je i da procenis,
ali posto je postavljac teme opisao jednu situaciju gde pojma nema sta se dogadja
osim sto se cuje vristanje
, nalpametnije (mozda ne i najhrabrije) je pozvati policiju.

Prosto - neki vole da se oslanjaju ja "slucaj" i predaju svoju sudbinu "slucaju",
a neki o svojim postupcima vole da porazmisle, i sagledaju posledice, sto je jedna
od osnovnih karakteristika koje coveka odvaja od zivotinja.

To sto ti Ventura nazivas brigom nije briga vec EMPATIJA, a uletanje bez procene rizika
ne bih nazvao brigom vec aktom iskljucivo zasnovanom na emocijama (karakteristicno za
zivotinje, dok covek ima sposobnost da sagleda posledice i reaguje skladno tome)
[ ventura @ 28.11.2009. 10:31 ] @
Dakle zaključak je da gledaš svoja posla, i pustiš čoveka da bije ženu, ona je ionako njegovo vlasništvo...
[ Nevena79 @ 28.11.2009. 10:39 ] @
To se desava u hodniku, u blizini vasih vrata, ne vidite nista samo cujete, i nemas predstavu kada ih otvoris da li ce ta budala da se nalayi na 2 metra od vas sa nozem/pistoljem, da li je nadrogiran, lud, polupan, mentol a dobro znamo da ko predje granicu taj ju je presao i dalje ce napasti bilo koga jer je i on uplasen ili samo poremecen ali u svakom slucaju ne razmislja normalno. Situacija sa prijavom i covek bude kao bubica je cista glupost. Nedavno je bila na forumu tema sa onim likom sto je pljackao zlataru pa je ubijen i sta su rekli koliko je imao prijava a nije u zatvoru? To sto je on tamo par dana po prijavi to me ne zanima. Naravno da je upitanju moja zgrada i neko koga poznajem ili da znam ko je u toj porodici i slicno verovatno bih se drugacije reagovalo ali mi je neverovatno da to nije uradio ni niko iz te zgrade od ljudi koji ih znaju.

Stvari nisu bas samo crno bele. Znam dosta lokalnih majmuna koji su izboli vise ljudi u gradu pa nikom nista, kazu ako nije povredjen vitalni organ ubod nozem se okarakterise kao laksa povreda sto je isto sto i samar.
Opet sutra ces mozda sresti tog debila pa ce se setiti pa ces i ti biti u slicnom problemu i opet, hajde ja sam zensko ali i svaki muski nema predstavu ko je sa druge strane vrata, koliki ji i da li je sam ili ih ima vise. Rekla sam da se on uopste ne cuje, samo ona.

Itd itd samo stvari nisu uvek crno-bele. I ne traje to citavu vecnost pa sad ti analiziras sta se desava. Prvo ti treba makar pola minuta da shvatis sta se desava da li se klinci zezaju ili je u pitanju nesto gore. Kada shvatis onda nastupa zaprepascenje i strah i opet pokusavas da cujes ko je, sta je i da li i kako reagovati a onda tisina.... itd.
Takodje i ako ih zoves eto ti cimanja narednih x dana, dolazice, saslusavati te posle mozda poozvati i na sud pa ce te i taj degen upoznati i ima tu 100 stvari kad ne znas sa kim imas posla. Naravno kada znas lakse je.
[ boxxter @ 28.11.2009. 10:39 ] @
Trebao je neko da izadje odma i da se postavi izmedju te zene i njega.Ne moras da se bijes.Pa sta i da dobijes malo po lobanji.Ne ubija se covek tek tako.A pogotovo ne ubijaju sisavci koji biju zene.
[ Srđan Pavlović @ 28.11.2009. 10:39 ] @
@Ventura
Citat:
Dakle zaključak je da gledaš svoja posla, i pustiš čoveka da bije ženu, ona je ionako njegovo vlasništvo...

Tvoj zakljucak.

@boxxter - da, ne ubija se covek tek tako, pogotovo ako dobije TT-jcem po lobanji, ima dobrih 0.0001% sanse da prezivi.

Dalje, koliko vidim vi pravite neke svoje profile nasilnika, ali mislim da malo vise
gledate krimi TV-serije nego sto stvarno znate o tome, i opet ponavljam, lepo
je videti iskazanu hrabrost na forumu.

[ Nevena79 @ 28.11.2009. 10:47 ] @
Imate gore moj posto koji ste preskocili jer smo pisali u isto vreme, malo pojasnjenje.
[ boxxter @ 28.11.2009. 10:56 ] @
Mozda ti malo vise gledas te serije.Dokle taj strah.I nemojte da upucujete ljude da rade pogresno.Treba izaci odmah i postaviti se izmedju njega i zene.Da imas malo iskustva u zivotu,znao bi da tako treba da uradis,i da treba da primis udarac umesto te zene.Ona ce manje da dobije.Ili izadji kazi-komsija dosta bre ubices je.Niko nece da te ubije zbog toga.
[ Srđan Pavlović @ 28.11.2009. 11:06 ] @
Citat:
Dokle taj strah.I nemojte da upucujete ljude da rade pogresno

Hehe, gladam ja serije, ali vrlo dobro razlikujem realno i nerealno.

Strah je sasvim normalna ljudska reakcija. Odsustvo straha se moze videti
samo u nekim poremecajima nekih mozdanih struktura (patoloska stanja),
ili pod uticajem nekih supstanci.

Koliko sam se samo situacija nagledao gde ljudi iz zelje da pomognu, naprave
jos veci problem (u medicini, najcesce), jer ne razmisljaju, vec iskazuju hrabrost ili sta vec.. :)

No dobro, ostavljam prostor dalje clanovima da iskazuju
svoju hrabrost :)

I nikog ja ne upucujem ovde, vec jednostavno imam svoje misljenje kako treba reagovati u odredjenoj situaciji.
[ Ivan Dimkovic @ 28.11.2009. 11:15 ] @
Citat:

A to o ne mesanju u tudje poslove je poznata stvar za amerikance, sem ako nisu spoljni poslovi Shalu na stranu, kao sto si rekao za sta je to trenining - obuka za americki 'personal' u okupiranim teritorijama. Znaci, tu si da 'trazis teroriste' i demonstriras silu, mani se domestic violence-a to je problem lokalaca, ako je neko 'pretnja' upucaj, etiketiracemo ga kao potencijalnog militantnog fundamentalistu. To nema veze sa ovim.

Vakat je da u Americi imas par stotina miliona registrovanog oruzja u opticaju (i boga pitaj koliko neregistrovanog) i da skoro svako ima po cev...

Pa ti budi heroj - ali sanse da ti se glava druzi sa olovom su prilicno velike, pogotovu ako upadnes u sred neke domace svadje :)
[ Srđan Pavlović @ 28.11.2009. 11:21 ] @
Evo samo jednog primera nesebicnog pruzanja pomoci bez ukljucivanja mozga pre toga:

Covek radi na mesalici za beton i ubacuje lopatom sljunak u mesalicu.
Do njega radi njegov pomocnik nesto drugo u blizini. Ovaj sto radi na
mesalici, upadne mu kamencic u cipelu, i on se uhvati jednom rukom
za mesalicu i malo protrese nogu da ispadne kamencic. Ovaj pomocnik
se okrenuo, mislio da ovoga drma struja sto trese nogom, i zamane
onom lopatom, da bi ga rastavio od mesalice, polomi mu obe kosti u podlaktu.

Ali dobro, imao je najbolju nameru, to sto nije nikom pomogao je manje bitna stvar :D
[ Milos911 @ 28.11.2009. 11:22 ] @
Slazem se sa srdjanom da ne treba srljati napamet.
Citat:
Nevena79:Naravno da je upitanju moja zgrada i neko koga poznajem ili da znam ko je u toj porodici i slicno verovatno bih se drugacije reagovalo ali mi je neverovatno da to nije uradio ni niko iz te zgrade od ljudi koji ih znaju.
Takodje i ako ih zoves eto ti cimanja narednih x dana, dolazice, saslusavati te posle mozda poozvati i na sud pa ce te i taj degen upoznati i ima tu 100 stvari kad ne znas sa kim imas posla.

To sto niko drugi nije zvao policiju ne opravdava vas postupak. A za zadnju recenicu mogu da kazem samo SRAM VAS BILO!!!! Vama je problem to sto bi vas cimali narednih x dana a ta jadna devojka je mozda i mrtva sad. Mogli ste da anonimno javite policiji ili da odbijete da svedocite kasnije. A ne da sedite i da se onda izgovarate na forumu "jao pa cimali bi me par dana, strasno"
[ ventura @ 28.11.2009. 11:25 ] @
Citat:
Srđan Pavlović: Evo samo jednog primera nesebicnog pruzanja pomoci bez ukljucivanja mozga pre toga:

Covek radi na mesalici za beton i ubacuje lopatom sljunak u mesalicu.
Do njega radi njegov pomocnik nesto drugo u blizini. Ovaj sto radi na
mesalici, upadne mu kamencic u cipelu, i on se uhvati jednom rukom
za mesalicu i malo protrese nogu da ispadne kamencic. Ovaj pomocnik
se okrenuo, mislio da ovoga drma struja sto trese nogom, i zamane
onom lopatom, da bi ga rastavio od mesalice, polomi mu obe kosti u podlaktu.

Ali dobro, imao je najbolju nameru, to sto nije nikom pomogao je manje bitna stvar :D

Ma da, situacija je skroz identična...
[ Srđan Pavlović @ 28.11.2009. 11:26 ] @
Situacija je samo tu da pokaze da pre pokusaja da se nekome pomogne
treba dobro razmisliti sta i kako ce STVARNO nekome pomoci. E sad,
sto ti ne umes da sagledas analogiju, i doneses ispravne zakljucke, sta ja tu mogu.

I citaj pazljivije, rekao sam odmah na pocetku da su napravili gresku sto odmah nisu pozvali policiju u slucaju koji su opisali.
To jeste velika greska i tu ne vidim mesta za neko dobro opravdanje.
[ Nevena79 @ 28.11.2009. 11:33 ] @
Anonimni poziv sa kucnog broja ahahah. Inace citirao si najgluplju recenicu iz svih mojih postova. Naglasak je na cinjenici da sudstvo radi nikako, da svi ti debili osim ako nisu nekoga ubili zavrsavaju sa packom na slobodi a da ce te svako suocavanje na sudu sa njim a do toga ce doci u slucaju prijave upoznati sa njim + mali gradi i sigurno cete se sretati. U situaciji gde ne znas nista o doticnom ne deluje mi ni malo primamljivo. I jos nesto, ona ne vice ubice me pomagajte pa i dalje razmisljas da se verovatno samo tuku ili je i nesto trece ali nemas pojma jer samo cujes malo zvukova koje pokusavas da shvatis.

P.S. i opet cinjnica je da ako se 99% ljudi nadje u situaciji da na ulici vracajuci se iz grada primeti kod garaza da trojica mlate nekoga, nece prici da mu pomogne, a vidite sta se desava i jasno vam je sta se desava. Ovde nista nije jasno i nista ne znas.
[ Horvat @ 28.11.2009. 11:39 ] @
Citat:

zato - halo 92...
vas kosta par din a nekome moze da spase glavu!

pozivi hitnih sluzbi [h. pomoc,plavci i vatrogasci] se NE NAPLACUJU!!! ni preko fiksnog,ni preko mobilnog ni preko govornice!!!

jbte...ne tako davno je bila tema kada je neki BOLID silovao neku devojku ISPRED neke prodavnice u usa i gomila se okupila i NIKO NISTA NIJE URADIO!!!

wtf.. :(

bitno da ljudi znaju zabijati nos u tudja posla ,ko je kome koliko bio,kakvu muziku slusa,koje zenske ebe,ali kad treba pomoci "ne ,ja ne mogu"... :(

btw jeste kasnije pozvali policiju? kad je sve proslo? da ispricate sta se desilo? [jbte krvavi tragovi u hodniku!?!]

ima psihologija ovo zove "bystanderds effect"

a ima i "good samaritan experiment"
Citat:
The Setup:
The Biblical story of the Good Samaritan, if you hadn't heard, is about a passing Samaritan helping an injured man in need, while other, self-righteous types walk right on by. Psychologists John Darley and C. Daniel Batson wanted to test if religion has any effect on helpful behavior.

Their subjects were a group of seminary students. Half of the students were given the story of the Good Samaritan and asked to perform a sermon about it in another building. The other half were told to give a sermon about job opportunities in a seminary.

As an extra twist, subjects were given different times that they had to deliver the sermon so that some would be in a hurry and others not.

Then, on the way to the building, subjects would pass a person slumped in an alleyway, who looked to be in need of help. We like to think Darley and Batson beat the crap out of some random dude to make it more realistic, but sources say otherwise.

a rezultati,pogubni...
Citat:
The Result:
The people who had been studying the Good Samaritan story did not stop any more often than the ones preparing for a speech on job opportunities. The factor that really seemed to make a difference was how much of a hurry the students were in.

In fact, if pressed for time, only 10 percent would stop to give any aid, even when they were on their way to give a sermon about how awesome it is for people to stop and give aid. Though to be fair, if you were late for a class, did your professor ever accept, "I had to stop and help a wounded travel
izvor i drugi experimenti

ovde je bio slucaj sa fizickim "obracunom",pa jos i da "razumes" sto niko nista [ni kerove pozvao?!] uradio nije...ali ...

jos jednom,policijski poziv je besplatan!
[nadam se da se nece ponoviti scenario,ali ako se pojavi,oooodmah telefon]
[ gleb @ 28.11.2009. 11:39 ] @
citat:
Takodje i ako ih zoves eto ti cimanja narednih x dana, dolazice, saslusavati te posle mozda poozvati i na sud pa ce te i taj degen upoznati i ima tu 100 stvari kad ne znas sa kim imas posla. Naravno kada znas lakse je.

Ko ti je to rekao? Ko ce te bre zvati i gde? Ako policija zatekne scenu nasilja i intervenise potpuno je nebitno ko ih je zvao. I u novinama stalno pise - gradjani su obavestili policiju dok je ... lalala.

I ako te zovu posle pa sta? Sta ce da bude ne razumem? Izgubices par sati na svedocenje i?
Tvojih par sati je skuplje od siledzije manje na ulici, tako?

Ako je tako, nemoj posle da se zalis ako tebe snadje isto.
I ostali koji bi samo da gledaju svoja posla.

i da, sta je na kraju bilo, jesi se bar raspitala ako prstom nisi mrdnula, sem po tastaturi?
[ Nevena79 @ 28.11.2009. 11:44 ] @
I policajci su poprilicna g....a i to je takodje razlog zasto se ljudi ne odlucuju za njih kada im nije zaista 100% situacija takva da nema izlaza. Kao klinka sam pronasla sa drugaricama novcanik i kao svaki glup/dobar gradjanin ponosno smo ga odneli u Policiju koja je bila tu u blizini. Tamo smo dozivele torturu koja ce mi za uvek ostati u secanju. Cika u plavom nikako nije mogao da poveruje da mi nismo uzele pare (jer je bio prazan, samo sa dokumentima) i skoro smo dobile batina. Na kraju je dosao covek cije je to i rekao im je pustite ih bas me briga, vazni su mi dokumeti inace da je bio zadrt ko zna kako bi sve proslo.
[ Nevena79 @ 28.11.2009. 11:45 ] @
Galeb mogao bi i ti procitati koji moj post i to do cega dovodi svedocenje.
I umnozicu ovo 100x

Citat:
P.S. i opet cinjnica je da ako se 99% ljudi nadje u situaciji da na ulici vracajuci se iz grada primeti kod garaza da trojica mlate nekoga, nece prici da mu pomogne, a vidite sta se desava i jasno vam je sta se desava. Ovde nista nije jasno i nista ne znas.
[ nerodimac @ 28.11.2009. 11:48 ] @
Kakav sociopatoloski trash. :)
[ Horvat @ 28.11.2009. 11:49 ] @
Citat:
Nevena79:P.S. i opet cinjnica je da ako se 99% ljudi nadje u situaciji da na ulici vracajuci se iz grada primeti kod garaza da trojica mlate nekoga, nece prici da mu pomogne, a vidite sta se desava i jasno vam je sta se desava. Ovde nista nije jasno i nista ne znas.

cinjenica je da ce 90% ljudi iskulirati i obicnu suncanicu,odnosno osobu koja se onesvestila od suncanice!
pogotovo ako se to desi na mestu sa vise ljudi
[ boxxter @ 28.11.2009. 11:55 ] @
Kako ste se rasprdeli.A sta bi radio da je tvoja majka bila u pitanju.Nabio bi mu taj tt ili taj rucni bacac,ili tenk..sta vec ima u rukama prema vasim predpostavkama, u dupe.
[ Nevena79 @ 28.11.2009. 11:56 ] @
Potpuno je druga psihologija osobe koja je u takvom srodstvu sa nastradalim, povredjenim, napadnutim i sl. To je neuporedivo.
[ Horvat @ 28.11.2009. 11:59 ] @
^^opet,zavisi od osobe do osobe
neka osoba ce tudjinu pomoci hladne krvi,a rodjenom kad treba ce se slediti i poceti mozda i histerisati...

[ Srđan Pavlović @ 28.11.2009. 12:00 ] @
Naravno. Evo ja cu biti iskren i reci cu da moja reakcija u razlicitim situacijama
najverovatnije nece biti ista ako je u pitanju neko moj blizak / voljen, ili neka
osoba koju apsolutno ne poznajem.

Potpuno je prirodno da za nekog veoma bliskog budes spreman na preuzmanje
daleko veceg rizika, ili da o rizicima cak i ne razmisljas, sto je opet normalno u
takvim situacijama, ali ne uvek i isplativo, nazalost.
[ boxxter @ 28.11.2009. 12:13 ] @
Nema vise mesalica i lopata kad je neko tvoj u pitanju?Da neko maltretira tvoju majku,i da niko ne reaguje,onda vise nema kamencic u cipeli?Al u redu.Bar si bio iskren.
[ Srđan Pavlović @ 28.11.2009. 12:16 ] @
Prica sa mesalicama i lopatom ima za cilj da ilustruje kako
izgleda kada imas SAMO ZELJU da nekome pomognes, sto
se vrlo cesto ispostavi kao nedovoljno, nazalost.

I ta prica nema veze sa tim da li je neko tvoj ili ne, u oba slucaja se moze desiti pogresna procena situacije.
[ Nevena79 @ 28.11.2009. 12:17 ] @
Citat:
Nevena79:P.S. i opet cinjnica je da ako se 99% ljudi nadje u situaciji da na ulici vracajuci se iz grada primeti kod garaza da trojica mlate nekoga, nece prici da mu pomogne, a vidite sta se desava i jasno vam je sta se desava. Ovde nista nije jasno i nista ne znas.

Ti nisi odgovorio na ovo. Sta bi uradio? Otisao mao okolo, ja znam odgovor sta god ti sad kao rekao da ispadnes muskarcina. A zasto bi tako uradio? Zato sto si procenio da su napadaci jaci od tebe i da bi ta trojica posle njega tako i tebe.
[ nick2 @ 28.11.2009. 12:28 ] @
Evo jos jedan jakooo banalan primer ne pomaganja coveku i potpuno bezalzenoj situaciji, okretnica autobusa, puna stanica, coveku crko auto-akumulator, parkirao se na okretnicu (ne sme tu da se parkira), svi gledaju kako se covek muci, niko da pridje da pita jel treba pomoc, prilazimo ja i drug, dobar dan-dobar dan, jel treba pomoc gospodine, da momci akko mozete da me pogurate, -naravno, gur,gur... upali covek auto i zahvaljuje se do neba....odlazi...
primer kako ljudi nece da pomognu i u najbanalnijoj situaciji, gledaju svoja posla i bole ih...
[ Srđan Pavlović @ 28.11.2009. 12:29 ] @
@nick2 - ipak govorimo o situacijama koje ukljucuju daleko vece rizike
za onoga koji pomaze od guranja necijeg auta.
[ websurfer @ 28.11.2009. 12:30 ] @
Ne znam zasto imam utisak da bi se i ta dvojica muskaraca koji su bili u tom stanu isto ovako predstavljali na forumima kao neko ko bi mu "izas'o i naucio ga pameti" a nisu hteli da pozovu policiju... Dok sam nekako ubedjen da bi ovi drugi (ovi sto se ne qrce po forumu) uzeli telefon da ucine pravu stvar i pozovu policiju.
[ abishai @ 28.11.2009. 12:35 ] @
Citat:
lepo
je videti iskazanu hrabrost na forumu.

Ako ti ne bi izasao ili bi neke situacije iskulirao, nemoj misliti da bi svi tako.

Sto se tice "mesalica" i toga, bolje je 5x lupiti tako nekoga, ali sesti put nekome spasiti zivot.

@Nevena79
Normalno je da ti nisi izasla i ne trebas, ali sledeci put pozovite makar pandure. Ni ja ih ne volim i svakodnevno gledam kako sta i kao klinca su me privodili i maltretirali, a bio sam maloletnik, ali ipak bolje je pozvati ih za ovo. Ja uvek sebe stavim u tu situaciju, mozda je to razlog. Da nije uvek pametno, nije, da se desava da na kraju ti ispadnes kriv i grbav desava se, ali jednom kada je tako nesto, a stvarno nekoga izvuces, bude druga prica.

Meni samo nije jasno da makar niko pandure nije pozvao, to je bas... Ok, neko se plasi ne sme da izadje, neko jednostavno nece, bas ga briga, ali makar ne okrenuti ni telefon...

poz
[ Srđan Pavlović @ 28.11.2009. 12:38 ] @
Citat:
Sto se tice "mesalica" i toga, bolje je 5x lupiti tako nekoga, ali sesti put nekome spasiti zivot.

Jel bi tako pricao i da su tebi polomili ruku tako strucno, dok si izbacivao kamencic iz cipele? ;)
[ abishai @ 28.11.2009. 12:41 ] @
Ne mogu da verujem kakav si lik :). Ti si bas od onih koji bi da svi za njih sve odrade, a oni svoje dupe u kraj da povuku kada zatreba, bez uvrede.

Nije bitno, stvarno ne zelim sa tobom da pricam o tome vise, shvati kako hoces to, ali ocigledno nikada niko tvoj nije bio u takvoj situaciji ili ti licno.

Pozdrav
[ boxxter @ 28.11.2009. 12:48 ] @
Koje ste vi lignje od ljudi.Lepo kaze decko da niste imali u porodici nekog ko je bio maltretiran.Zasto ja ne bih pretpostavio da je tvoja majka zena koju maltretiraju.I na forumu i u zivotu morate da se slozite da treba da se pozove policija i da se reaguje.To sto niste pozvali policiju,to je negativno,i ispali ste sisavci obicni bez kicme.
[ ksrele @ 28.11.2009. 12:50 ] @
Zaista je ovo zapetljana situacija iako zvuci jednostavno.
Evo ja pokusavam da se postavim u situaciju tih muskaraca i jednostavno ne znam sta bih ja uradio. Mada, sve nesto mislim da bih bez mnogo razmisljanja uzeo telefon i pozvao 92 a nebih razmisljao o svedocenju ili ko zna kojim jos problemima. Ali da bih otvarao vrata i izlazio na hodnik da se mesam u situaciju sigurno nebih. Makar ne u prvi mah.

Jedne prilike sam isao ulicom i video kako covek vuce zenu za kosu a ona se otima, mada ne nesto previse srcano, nekako mi je to sve cudno delovalo. Zena me je ugledala i pocela da vice "Molim te spasi me, molim te!". Osvrnuo sam se oko sebe i na ulici video samo jos jednog decka (cinio se mladji od mene) a cak nisam bio ni siguran da je on u toku situacije. Necete verovati ali moja prva pomisao je da je u pitanju skrivena kamera. Mada, i da nije namestaljka ja opet nisam imao vremena nista da ucinim. Covek je uvukao zenu u neku prodavnicu (koliko se ja secam) a ja sam svakako kasnio u skolu pa sam prosao. Ta situacija mi je vecitu u glavi i ne mogu da je zaboravim i ni dan danas ne znam sta sam trebao da uradim.

Mislim da za mesanje u neke fizicke obracune treba biti ne samo fizicki nego i mentalno jak. Ja se veoma brzo potresem i kada sam nervozan ja ne reagujem uvek onako kako bi zeleo. To je zaista jace od mene. Blokiram se i to je to.

Jedan malo offtopic a mozda ima neke veze:
Gledam filmove i uvek se smejem ljudima koji se skamene kada vide zmiju koja je od njih relativno udaljena i oni imaju mogucnost bega, ali se ljudi (glumci) skamene i ne beze. Ovo mi je bilo smesno sve do trenutka kada sam jedne prilike i sam dosao u slicnu situaciju. Plivao sam po reci, uzivao na suncu, kad pored mene na metar i po propliva veeelika recna zmija. Ja sam u momentu blokirao. Znaci ja mislim da u zivotu nisam proveo mirnijih 5 sekundi svog zivota (ja sam zivac i uvek mrdam neki dao tela).

Necu dalje da pisem, mislim da su dalji komentari suvisni i da "ko razume taj shvata" :)
[ nick2 @ 28.11.2009. 12:51 ] @
Citat:
Srđan Pavlović: @nick2 - ipak govorimo o situacijama koje ukljucuju daleko vece rizike
za onoga koji pomaze od guranja necijeg auta.

namerno sam dao najbanalniji primer, znaci niko nece coveku da pogura auto (iz ko zna kog razloga, mozda je manijak koji ce da ih ubije :) ), naravno da onda nece da se bije sa nekim manijakom npr. koji vitla sekirom...
ljudi funkcionisu po instinktu u tim situacijama i u vecini siuacija su zateceni, i uplaseni za sopstveni zivot...
[ Nevena79 @ 28.11.2009. 12:53 ] @
To samo govori o psihologiji mase i nicem drugome, i to je jedini razlog zasto sam ja uopste pokrenula ovu temu jer sam znala da ce biti i ovih i onih odgovora, bolje da se o tome razmislja nego kad se desi, onda je vec obicno kasno, zato se i svi koji imaju posao povezan sa stresnim situacijama obucavaju za takve situacije ne mislim pod tim na neke specijalne tehnike kada sta vec je srz svega toga ponavljanje u simuliranoj situaciji i tek kroz to reaguje se u pravoj situaciji.

A ti, menjas pricu kako ti kada odgovara, ustvari hvatas se za pojedine recenice koje koristis da si macho i uporno iybegavas nezgodne odgovore. Prvo bi iskocio u Rambo stilu i isamarao sve napadace, onda bi mozda i primio noz za jadnu zenu jer tako ce ona manje dobiti a na konkretno pitanje sta bi radio da vidis da trojica tuku nekog nema odgovora onda se vracas na to da bi trebalo pozvati policiju, pa ces sad verovatno naci jos neku rec za koju ces se uhvatiti i tako u krug.

[ a1200 @ 28.11.2009. 12:59 ] @
Kad vidim vecinu ovih ovde odgovora, onda mi postaje jasno gde zivim i zasto sve izgleda ovako kako izgleda. Najbolje je sto ce jadnici i moralni bednici uvek naci neki izgovor za svoj pateticni zivot i postupke u njemu... a onda to ide cak do te mere da se opravdava to sto nisu ni murju okrenuli.

Sledeci put kad vam neko na sred ulice zavali samarcinu ili prebije/siluje vashe dete - nemojte da se pitate "sta je sa ovim svetom". Zasluzili ste, karma je cudo.
[ ksrele @ 28.11.2009. 13:00 ] @
Citat:
Nevena79: To samo govori o psihologiji mase i nicem drugome, i to je jedini razlog zasto sam ja uopste pokrenula ovu temu jer sam znala da ce biti i ovih i onih odgovora, bolje da se o tome razmislja nego kad se desi, onda je vec obicno kasno, zato se i svi koji imaju posao povezan sa stresnim situacijama obucavaju za takve situacije ne mislim pod tim na neke specijalne tehnike kada sta vec je srz svega toga ponavljanje u simuliranoj situaciji i tek kroz to reaguje se u pravoj situaciji.

E svaka ti cast za ovo!!!
Nije poenta teme da dokazumemo muskost ili da dajemo glupe savete. Ova tema je mogla da prodje i bez i jednog komentara a opet bi dobila neku svrhu a to je da je ljudi procitaju i, ako nikad nisu doziveli slicnu situaciju, da znaju iz prve ruke dobiju informacije o osecajima onih koji su u neposrednoj blizini i da nauce iz njihovih "greski" kako treba postupiti u slicnoj situaciji, ili makar da razmisljaju o tome i budu na neku nacin "spremni" kada se to desi njima.

Naime, opste je poznato da ljudi ne vole da razmisljaju o losim situacijama unapred, ako se to njima jos nije desli. To ljudima kvari raspolozenje, stvara nervozu i strah. Niko nece razmisljati, recimo, o tome sta da radi ako slucajno dozivi saobracajnu nesrecu jer se odmah uplasi u ne zeli da seda za volan uopste. Ja ovo pisem iz licnog iskustva i ne izmisljam toplu vodu.
[ Nevena79 @ 28.11.2009. 13:01 ] @
Takodje deo objasnjenja je dao neko 6 postova iznad. Jedno je razmisljanje o situaciji a drugo kada si zatecen i kada ti se desi. Sada kada razmislja bez razmisljanja bi pomogao toj devojci i pozvao i onog prolaznika ali tada je prosao. U ovoj mojoj situaciji takodje nije crno belo. Kao sto sam vec gore pisala, prvo ne znas sta se desava jer nie bilo uvoda. Odjednom vrisak za vriskom. Prvo stojis i slusas, pokusavas da shvatis da li se zezaju deca jer je delovalo da se cuja na ulici. Zatim drugo zaprepascenje sto to nije u ulici nego u ulazu i postaje sve glasnije i glasnije jer silaze do tvojih vrata. Zatim Od strahote vristanja jer verujte to niste culi na TV-u tebi se ledi krv u zilama. Ne znas sta se desava, da li si ti ugrozen? Onda osluskujes i pokusavas da shvatis sta se desava, to sve traje sigurno minut. Pretpostavljas na osnovu zvukova da neko nekog tuce ali nisi siguran nemas pojam a to je tu kod tebe. Jedna ustaje i trci da zakljuca vrata. Dok ona to radi naravno panika je zarazna, ako se jedan u sobi boji velika verobatnoca da prelazi na ostale. Pa opet zaprepascenje i onda muk. Sta mislis koliko to traje pa da ti analiziras aha evo ga covek od celika, brzi od metka, snazniji od lokomotive, ustanju da preskoci visoku zgradu.... sad ce da pozove muriju. Tada mozak nije hladan.
[ Nevena79 @ 28.11.2009. 13:04 ] @
Naravno j.... se meni ko ce sta da kaze, osudi ili pozdravi. Srz svega je ovo i zato treba tu da stoji.

Citat:
Nevena79: To samo govori o psihologiji mase i nicem drugome, i to je jedini razlog zasto sam ja uopste pokrenula ovu temu jer sam znala da ce biti i ovih i onih odgovora, bolje da se o tome razmislja nego kad se desi, onda je vec obicno kasno, zato se i svi koji imaju posao povezan sa stresnim situacijama obucavaju za takve situacije ne mislim pod tim na neke specijalne tehnike kada sta vec je srz svega toga ponavljanje u simuliranoj situaciji i tek kroz to reaguje se u pravoj situaciji.

Ko razume shvatice...
[ boxxter @ 28.11.2009. 13:05 ] @
Sta mi bre filozofiras tu trojica tuku nekog na ulici...ima noz,ima bombu.Vasa duznost je bila da pozovete policiju, a ne dobra volja.Ne lupetaj gluposti-sta bi radio da je ovo a sta bi da je ono.Nista vas ne opravdava sto niste pozvali policiju i reagovali.Nista.Bednici jedni.
[ Srđan Pavlović @ 28.11.2009. 13:05 ] @
Citat:
Kad vidim vecinu ovih ovde odgovora, onda mi postaje jasno gde zivim i zasto sve izgleda ovako kako izgleda.

A ti se preseli u Ameriku, tamo zivi Rambo i Brus Vilis, i ostali sto spasavaju svet.
[ a1200 @ 28.11.2009. 13:06 ] @
Pa ovde su izgleda ostale jajare...
[ ksrele @ 28.11.2009. 13:07 ] @
Citat:
a1200: Pa ovde su izgleda ostale jajare...

Hahaha... sad me bas zanima ko ce da se primi na ovu provokaciju :)
Ja se nisam nasao uvredjen ali je tvoj post zaista NEdobronameran.
[ Srđan Pavlović @ 28.11.2009. 13:09 ] @
A1200 - kakvo god tvoje ubedjenje bilo, to ti ne daje za pravo da bilo koga vredjas, ovde po forumu.

(a "jajare" ce se nekako vec snaci i bez tvoje pomoci ;) )
[ Horvat @ 28.11.2009. 13:09 ] @
jos jednom,da li je policija barem DANAS napravila uvidjaj?
[ a1200 @ 28.11.2009. 13:13 ] @
Moj post je iskren... a to oko reakcije i razmisljanja sta/ako/onda, pa to je nesto sto u tim trenucima ili nosis u sebi ili ne nosis. Tada nema mnogo vremena za razmisljanje. To je nesto sto si ti po definiciji... lako je pametovti posle pola sata. Sve razumem, vecina ljudi su jajare i kukavice koje gledaju samo svoj licni interes, ali da se ne okrene ni murja... pa mogli su da dodju da vide krv, prosetaju se do tog stana iznad, vide sta se dogadja... mozda je gore josh neko, mozda se likovi bave podvodjenjem/trgovinom ljudi... ili to nije problem dok ti isti nesiluju cerku?

Ma sta pishem ovde, i kome... srecno...

EDIT: nisam znao da si se nashao prozvan, mozda su se uvredjenim nasli samo oni koji znaju sta su... ali jbg. imaju "opravdanje", pa im za potvrdu tog opravdanja treba neka viruelna potvrda sa foruma.
[ Nevena79 @ 28.11.2009. 13:16 ] @
Nemam pojma da li su naknadno dolazili, kao sto rekoh ne zivim tamo verovatno je neko kasnije nesto i rekao bit je da nije dok se sve odigravalo.

[ ksrele @ 28.11.2009. 13:17 ] @
Cek, cek
Prvo si rekao jednu dobru stvar sa kojom se zlazem
Citat:
a1200: ...a to oko reakcije i razmisljanja sta/ako/onda, pa to je nesto sto u tim trenucima ili nosis u sebi ili ne nosis...

I onda si naprosto napisao neverovatnu uvredu:
Citat:
a1200: ...vecina ljudi su jajare i kukavice koje gledaju samo svoj licni interes...

I opet si uvradio ljude.

Pa sam si rekao, ili to nosis u sebi ili ne. Ako ti nemas neku "ludost" u sebi da se suprostavis u takvoj situaciji to NIKAKO ne znaci da si kukavica!!! Uostalom, ja ne znam definiciju kukavicluka a verujem da je tek ti ne znas i samim tim nemas prava da nekog nazivas kukavicom i "jajarom".
[ Nevena79 @ 28.11.2009. 13:20 ] @
Takodje gledah na TV u kako to i policija radi (ove serije sto se sad pustaju sa divljeg zapada). Covek prijavljuje da mu cale drzi pusku i da je ubio kevu, zatim mu je sin uzeo pusku i ceka se policija. Dosli ljudi koji to vole, koji su obuceni, placeni, fizicki spremni (plavci) ali je sin prekinuo vezu sa operaterom. Niko ne prilazi kuci od policajaca, stoje sa strane jer postoji mogucnost da je u medjuvremenu cale savladao sina i uzeo mu pusku pa ih sada ceka u zasedi. Ako oni nece uci sa svim naoruzanjem, potpuno je razumljivo zasto to nece uraditi ni prosecan covek bez ikakve podrske.
[ a1200 @ 28.11.2009. 13:21 ] @
Kao sto rekoh srecno u buducem zivotu... ako ti nije jasno sta mislim, ja to drugacije ne mogu da ti objasnim.
[ Horvat @ 28.11.2009. 13:22 ] @
Citat:
Nevena79: Nemam pojma da li su naknadno dolazili, kao sto rekoh ne zivim tamo verovatno je neko kasnije nesto i rekao bit je da nije dok se sve odigravalo.

ukljucujuci i vas,i sta je onda "problem"?
[ Srđan Pavlović @ 28.11.2009. 13:23 ] @
@a1200 - pa ti ne mozes ni na forumskoj diskusiji da ostanes mirne glave i stalozen,
ne d'o bog da nekome ozbiljno zatreba TVOJA pomoc... :)
[ ksrele @ 28.11.2009. 13:24 ] @
@Nevena
Jako mi se svidja kako razmisljas. Ja razmisljam na totalno isti nacin.
@a1200
Ne zelim da pokusavam da shvatim ljude koji ne zele jasno da se izraze u diskusiji koja ne zahteva posebnu moc izrazavanja (ne pricamo o cepajnu atoma niti pisemo knjizevno delo) i koji pritom pokusavaju da uvrede druge ljude uvredljivim izrazima.
Ja svakako necu vise polemisati o tome, moram da ucim...
[ websurfer @ 28.11.2009. 13:26 ] @
Citat:
Srđan Pavlović: A ti se preseli u Ameriku, tamo zivi Rambo i Brus Vilis, i ostali sto spasavaju svet.

Ma, preselio bi se on tamo nego onda ce Rambo, Roki, Brus Vilis, Popaj, Dzoni Bravo i ostali da dobiju kompleks nize vrednosti...
[ abishai @ 28.11.2009. 13:26 ] @
Uvredio je koliko i ti ljudi koji podjebavaju druge kako se kurce po forumu i izigravaju nekog ramba...

Svako radi ono sto misli da je najbolje i to je to, ali zajebavati nekoga ko je mozda i uradio nesto (sto ne mora da znaci da je bilo pametno i promisljeno, ustvari definitivno tu nema mnogo razmisljanja) je isto tako bedno, tako da ne vidim kako je sada on uvredio nekoga sto je napisao jajare... Tema se svela na to da se svi pljuju na kraju :S

p.s. U Americi vam je Chuck Norris :). Jedan jedini :)
[ ksrele @ 28.11.2009. 13:27 ] @
Citat:
Srđan Pavlović: @a1200 - pa ti ne mozes ni na forumskoj diskusiji da ostanes mirne glave i stalozen,

Hahahaha... al me nasmeja covece :) Totalno si upravu...
Vec ga zamisljam kako trci, cepa kosulju sa sebe i ulece u sukob i dobija toljagom po glavi i pada na pod onesvescen a napadac ga preskace kao neki kamen i nastavlja dalje "svoj posao" :)
[ a1200 @ 28.11.2009. 13:30 ] @
Citat:
@a1200 - pa ti ne mozes ni na forumskoj diskusiji da ostanes mirne glave i stalozen,

U pravu si... kad bolje razmislim, pre bi covek trebao da se obrati tebi i ljudima sa slicnim razmisljanjem, pa sednete lepo (iza zakljucanih vrata, naravno) i polako razmislite... naravno, bez zvanja policije (jer oni posle mogu da te smaraju - na primer, traze izjavu kako bi se nasilnik osudio)...
[ Srđan Pavlović @ 28.11.2009. 13:32 ] @
Ako si pazljivo citao ono sto sam ja pisao, mogao si odmah videti da sam
ne-zvanje policije okarakterisao kao gresku.
[ Nevena79 @ 28.11.2009. 13:40 ] @
Da li je i jedan ucesnik za sve vreme rasprave napisao da ne treba zvati muriju? Ne razumem postove koji su na fazon aj sad cu nesto da lupim pa da se drzim toga. Takavom postu je ovde isto toliko mesto kao da neko kaze "Ali Mars je crvene boje!"
[ a1200 @ 28.11.2009. 13:44 ] @
Citat:
Nalazim se u nepoznatoj zgradi (ne znam ko je ko od komsija) i u jednom trenutku pocinje vriska, kao iz najgorih horror filmova mada mislim da u njima nikada nije realno prikazano jer ne moze glumac na takav nacin da vristi ako se necega panicno ne boji. Vristanje se ponavlja iznova i iznova, valjda kako udahne tako sve izdahne u vristanju pa ponovo udahne i u krug. Pomislili smo da je to napolju medjutim tada se zacuju 2-3 tupa teska udarca na spratu kao da neki tezak predmt pada na pod (oni koji su u zgradama znaju kako to zvuci) i taj vrisak postaje sve jaci, i tada shvatam da je u nasoj zgradi. Zena/devojka sto vristi izlece iz svog stana i lomi se koliko brzo silazi niz stepenice. Po zvuku shvatamo da ju je taj neko sustigao i ponovo se cuju teski udarce jedan za drugim i neprestalno vristanje i vristanje iznova i iznova, jbt ledi se krv u zilama svakome ko to cuje sigurna sam. Posto se on uopste ne cuje, nema nikakve razmene reci, psovanja, samo udarci i vristanje, vucenje po podu hodnika delovalo je kao da neko hoce da je ubije jer svadje obicno izgledaju drugacije, psovanje, tuca, pa opet psovanje....
Nas u tom stanu ima petoro, vecina devojaka i par momaka. Totalni tajac u zgradi, niko ne izlazi, niko ne pomaze.
Jbt kako smo ograniceni kao bica, valjda se javlja strah za sebe i zelja za prezivljavanjem i niko ali niko od ko zna koliko ljudi u zgradi ne izlazi makar da podvikne, mozda bi ovaj stao. Jedino sto se desilo, drugarica trci do vrata i zakljucava ih i samo se gledamo i kontam tako je i u ostalim stanovima. To traje oko minut ipo bez prestanka i zatim se zacuje neka prica, muski glasovi i sve prestaje. Posle kada smo izasli sa sprata vodi krvavi trag i izlazi van zgrade a sta je dalje bilo ne znam.

Koliko sam ja shvatio - ti nisi zvala policiju iako si neposredni svedok ovog dogadjaja (+ josh 4 osobe koje su bile sa tobom)? Valjda je Sveti Petar trebao da vaskrsne i okrene murju... u ostalom sto bi ti zvala, kad ocigledno nije niko drugi... zar ne? pa glupo je...
[ Nevena79 @ 28.11.2009. 13:45 ] @
A jesam li rekla da nije trebalo? Rekla sam VEROVALI ILI NE NIKO NIJE POZVAO. Ajde stto ja nisam ja sam jajara ali nije niko od verovatno preko 100 ljudi koji su to culi. Znaci to nije vezano za pojedinca i njegov opisni pridev, cinjenica je da tako funkcionisu ljudi u ogromnoj vecini.To je tema.
[ a1200 @ 28.11.2009. 13:52 ] @
Ma uredu je... a sto nisi zvala?
Neces da se "uplices" u nesto sto "nije tvoj problem"?
Ili, mozda, "sto bi ti bila jedina pametna" kad vec niko nije reagovao?

U ostalom, davno je to napisano...
Citat:
"Kada su nacisti došli po komuniste,
ja sam ćutao;
jer nisam bio komunista.

Kada su zatvorili socijaldemokrate,
ja sam ćutao;
jer nisam bio socijaldemokrata.

Kada su došli po sindikalce,
ja se nisam pobunio;
jer nisam bio sindikalac.

Kada su došli po mene,
nije preostao niko da se pobuni.".

http://sh.wikipedia.org/wiki/Prvo_su_do%C5%A1li...
http://blog.b92.net/text/12316/Prvo%20su%20do%C5%A1li.../

[ Srđan Pavlović @ 28.11.2009. 13:56 ] @
Ne smem ni da zamislim sta je bilo kada su dosli po Chuck Norrisa ;)
[ Nevena79 @ 28.11.2009. 13:59 ] @
Zbog jednostavne stvari gore opisane vise puta koju ne bih da ponavljam. Brzina kojim se desilo, pogubljenost itd i zbog jos jedne stvari. Da se desi situacija u kojoj neko nekoga ubije a ne pripada nekoj mafiji vec znas covek budala, napio se, ili ljubomoran i slicno razbucao zenu, ti si to video i sigurno bi se zavrsilo prijavom. Ovako, prvo ima puno ljudi neko ce prijaviti a drugo mozda se makljaju svaki dan, ne znam ih, i mozda je samo tuca ma kako to glupo zvucalo "samo", i zavrsice sa razbijenim nosem i par masnica a on ce dobiti jos jednu od 100 prijava koje ima, pa cete ici na sud da to sudija cuje, ko je zvao, sta si video itd, onda ce te i taj nasilnik videti i upoznati. Realno nista posebno nije uradio, vec rekoh da se ubod nozem ako nije ostecen vitalni organ vodi kao laksa povreda, i tako taj nece u zatvor, dobice novcanu kaznu za tucu i sutra ce da sretne mene pa cu se jako usreciti. Onda je bolje da preoustim stanarima koji tu zive da oni pozovu ili neko treci jer na kraju krajeva ti se iskreno i nadas da ce neko od njih da pozove, ne uzivas ti u spoznaju sta se tamo desava i drzis palceve da sto duze traje.
[ a1200 @ 28.11.2009. 14:04 ] @
Pa eto... posto tako reaguje vecina (izbegavanje odgovrnosti iako zna da je to pogresno), onda sve ok. Samo sutra nemojte da se iznenadjujete u kakvom vi to svetu zivite... jer zivite upravo onako kako ste zasluzili.
[ Nevena79 @ 28.11.2009. 14:07 ] @
Mi vec zivimo u takvom svetu i to odavno i to ja ili ti necemo promeniti.
[ fanfon @ 28.11.2009. 14:07 ] @
I sta se desilo u konkretnom slucaju s pocetka rasprave? Jel se zna?
[ Srđan Pavlović @ 28.11.2009. 14:09 ] @
Odgovorno ponasanje podrazumeva da si apsolutno svestan posledica onoga sto radis, po sebe i po drugoga.

Uletanje nepromisljeno u rizicne situacije je neodgovorno ponasanje. Kako prema sebi, tako i prema drugome.
[ Ivan Dimkovic @ 28.11.2009. 14:09 ] @
To je sasvim normalna psiholoska reakcija i desava se svuda.

Vecina ljudi ne radi nista jer misle da ce neko drugi nesto da uradi - potreban je "liderski" profil (kakvih, opet, ima samo manje nego ovih prvih) da nesto uradi.

Klasika.

Naravno, TREBALI ste da pozovete muriju - i eventualno da viknete na skota cisto da zna da ga neko posmatra.
[ Nevena79 @ 28.11.2009. 14:13 ] @
To tako funkcionise u svim drzavama pa i u nasoj. Kod ubistava organizovane mafije svi cute, niko nije lud da zbog osude jednog coveka rizikuje svoj i zivot svoje porodice. Kod sitnih prestupnika, siladzija pravni sistem je takav da te nece zastititi jer prekrsaj nije toliki da bi se neko trajno zatvorio, sto znaci ako navuces budalu na sebe snalazi se sam, jer sve sto ce drzava uratiti, uredno mu isporuciti 50-etak prijava i po koju novcanu kaznu a on ce i dalje biti tu ako zeli da te zastrasuje, ugnjetava i slicno. Jedino gde reaguje vecina ljudi je u situacijama kada nesto glupo uradi "normalni" covek a razlog, zato sto ce te drzava od njega zastititi visokom kaznom zatvora. Tu je caka i bit svega, izmedju ostalog.
[ Nevena79 @ 28.11.2009. 14:17 ] @
Citat:
i eventualno da viknete na skota cisto da zna da ga neko posmatra.

Tu i jeste caka, on je svestan da ga mnooogi posmatraju i nije ga briga. Ja se kladim da bi vecina da iz bilo kog razloga krene da batina nekoga i da ovaj izadje u hodnih zgrade i pocne da urla pa makar da ste mu i samo samar lupili, istog trenutka stala bas zbog te spoznaje jbt sta ce komsije reci, jer to vec nije samo tvoja stvar. Covek koji nastavlja i pored toga, i strasnog urlanja zene nikako ne moze da se svrasta u uracunljive, cim je i dalje tu, opasno nije uredu.
[ Ivan Dimkovic @ 28.11.2009. 14:19 ] @
Citat:
Nevena79
Kod ubistava organizovane mafije svi cute, niko nije lud da zbog osude jednog coveka rizikuje svoj i zivot svoje porodice

Nisu to iste stvari - ovo je najverovatnije "domestic violence" i sasvim je normalno okrenuti policiju - iz mnogo razloga.

Ako niko nista ne uradi - moze samo da bude sve gore i gore.

Koliko si energije ulozila za svo to pisanije po forumu, stvarno ste mogli da okrenete 92 i da kazete sta se desava.
[ a1200 @ 28.11.2009. 14:23 ] @
Citat:
Uletanje nepromisljeno u rizicne situacije je neodgovorno ponasanje. Kako prema sebi, tako i prema drugome.

Ovde se za pocetak ni ne zna kakva je bila situacija... jer niko cak nije ni provirio kroz spijunku, a kamoli otvorio vrata da prozviri, ili cak kroz zatvorena viknuo "Prestanite, zvao sam policiju". Tako da nema reci o nekom "uletanju"...

Sta bi bilo da ju je lik izbo nozem i ostavio na stepenistu da krvari - mozda bi tada tih 5 minuta u pozivu hitne/policije znacile razliku izmedju zivota i smrti. E vidis, to je krajnja neodgovornost.
[ Srđan Pavlović @ 28.11.2009. 14:26 ] @
@a1200
Pa ja ne znam jesu li oni virili kroz spijunku ili nisu,
ali ako jesu, i ako su PROCENILI da bi njihovo ukljcivanje
pomoglo, onda su tako i trebali da urade.

Zvati policiju je prvo i osnovno - e, tek posle toga
napravis procenu situacije (nije to nesto sto se pravi
godinama vec u par sekundi recimo) da li i kako reagovati
tako da se iz citave situacije izvuce maksimalna moguca korist po sve.

Ja nemam nista protiv reagovanja u odredjenim situacijama, samo smatram
da nepromisljeno reagovanje moze cesto doneti vise stete nego koristi.

Recimo - ako proviris kroz vrata i vidis da lik na hodniku drzi pistolj i puca u nekoga, kako bi ti postupio tacno?
[ Nevena79 @ 28.11.2009. 14:29 ] @
Ne bih vise komentarisala tvoju potrebu da se postavis iznad drugih, snazniji, lepsi, pametniji. Osobina onih koji sve to nisu pa je to jedini nacin da zadovolje svoj ego.

Reci cu samo jos jednom trebalo ih je pozvati, NIKO na ovoj temi nikada nije rekao da ih nije trebalo a ti prepisuj, resavska skola, jos jedan odraz inteligencije.
[ Srđan Pavlović @ 28.11.2009. 14:31 ] @
Nevena, stavi molim te znak "@" i nick onoga kome se obracas ispred teksta, da ne bude zabune.
[ dusty @ 28.11.2009. 14:31 ] @
Cekajte, otkud sada u prici lako/tesko naoruzanje ? Pa niko nije ni kroz spijunku provirio da vidi sta se desava ? Poenta je da je ljudskom bicu verovatno bila potrebna pomoc i da niko nista nije uradio sve pod nekim izgovorima da nije pametno ici lopatom na bager, da je sablaznjen kako niko drugi nije reagovao i da je najveca budala onaj koji bi nesto i preduzeo. A cinjenica da niko cak ni policiju nije zvao, iako i se pokretac teme slaze da bi to bilo dobro. Misliti i cvece brati ....

Sta bi se desilo da je neko i izasao na hodnik da vidi (ne da skace na noz/pistolj/VRB) sta se zbiva? U roku od pola sekunde popio sarzer 7.62mm u lobanju? Previse crne hronike i filmova ....

Ovde covek izbija zivot zeni na sred hodnika zgrade !!!! Ne treba da intervenises ako mislis da nisi spreman, ali da pogledas, pozoves policiju, ocenis situaciju ... sta da je to bio neki dzanki koji je izbo zenu nozem, uzeo novacanik i odmaglio, i ostavio je da iskrvari na smrt ???

Citat:
Vakat je da u Americi imas par stotina miliona registrovanog oruzja u opticaju (i boga pitaj koliko neregistrovanog) i da skoro svako ima po cev...

Pa ti budi heroj - ali sanse da ti se glava druzi sa olovom su prilicno velike, pogotovu ako upadnes u sred neke domace svadje

Daleko od toga da trebas da se mesas u tudje svadje u tudjoj kuci, pa i panduri to nerado rade Ali makar pogledati, proceniti i naravno prethodno zvati policiju.

Zavisno gde su u americi, mozes da popijes metak jer se setas gde ne bi trebao .... znaci ne izlaziti iz kuce i kola?! E, ako smo dosli do toga da budemo kao USA .....
[ Nevena79 @ 28.11.2009. 14:32 ] @
Zna on na koga se odnosi a znas i ti da se ne odnosi na tebe :)
[ a1200 @ 28.11.2009. 14:32 ] @
Tako je, mora da je inteligencija u pitanju... a btw. moj poslednji post nije imao nikakve veze sa tobom i tvojim inteligentnim ponasanjem u datoj situaciji, kao i psihologijom mase.
[ Ivan Dimkovic @ 28.11.2009. 14:37 ] @
@Nevena79,

Koliko vidim - vi (bilo vas je nekoliko) niste uradili ama bas nista - sasvim je logicno da ocekujete kritiku na forumu, posto ste mnogo vise energije ulozili u samo izlaganje sta niste uradili.

Ako neko iznese da je uradio nesto ruzno i neodgovorno - a ovo je bas to; sasvim je logicno ocekivati da ce doci do negativne reakcije drugih.

Stvarno je neodgovorno ne pozvati policiju ako ste vec culi to sto ste culi - vi ste bas bili najpozvaniji jer ste se ocigledno fokusirali i obratili paznju na to sta se desava - mnoge vase komsije su sigurno radile nesto drugo, mozda cak nisu ni culi to vristanje - a VI ste ne samo culi nego ste se cak i "skoncentrisali" na to. U takvom sticaju okolnosti je stvarno cudno sto niste pozvali 92.
[ Nevena79 @ 28.11.2009. 14:41 ] @
Da i jesam li ja nesto drugo rekla? Bit cele price po cini mi se treci put(za one koji citaju) je da, takve situacije se desavaju. I kada se dese, bez obzira sto vas je 100-tine gotovo je sigurno da niko drugi to nece uraditi ako necete vi. Nauciti iz ovog primera kako stvari funkcionisu u praksi (ne teoretisanju) pa ce mozda biti drugacije kod nekog drugog u nekoj drugoj situaciji.

Ali i dalje stojim cvrsto kod stava da ne bih prijavila da vidim da neko nekoga prebije, isamara i slicno iz prostog razloga sto je velika sansa da ce dobiti maximalno mesec dana zatvora a posle toga cu ja imati problema kao i ta zrtva jer ko je nasilan taj je nasilan i malo zatvora ga nece promeniti, a nismo u New Yorku pa da te sutra nece naci.
[ Srđan Pavlović @ 28.11.2009. 14:43 ] @
@Dimkovic
Jesu uradili - zakljucali su vrata i to je prvi ispravan korak.

Drugi korak - zvanje policije (nisu pozvali, zasluzene kritike).

Treci korak - pokusaj da se proceni rizik i reaguje samostalno pre
dolaska policije - ovo je stvar ishoda procene, mada mi izgleda da
se nisu ni potrudili nesto mnogo da procene sta se desava, sto takodje nije za pohvalu.
[ ksrele @ 28.11.2009. 14:45 ] @
Ja sam izvukao jedan zakljucak iz Nevenine price koji je porazavajuci a to je da se ljudi plase pozvati policiju. Ajmo sada na kratko da zaboravimo konkretan slucaj i zapitamo se zasto se ljudi plase pozvati policiju?
Nevena je navela nekoliko njenih razloga sa kojima bih se i ja slozio. Ko zeli moze da navede svoje (ako se Nevena slaze).
Glavni razlog je taj sto pozivaoc NIKAKO nije aniniman i vrlo lako moze sebi da zakomplikuje zivot time sto se umesao u nesto sto (mozda) nije ni morao. Ta komplikovanost moze da ode toliko daleko da se cak i svedokov zivot dovede u pitanje.
Sve ovo govori da nam je pravosudni sistem JAKO los!!! I na osovu toga ja totalno razume Nevenu zasto ona nije pozvala policiju. No, postavlja se pitanje "pa zar su svi u tom momentu bili svesni tih mogucih 'komplikacija' ako nazovu policiju i prijave napasnika????" i to mi ostaje vecna misterija.

Ali, da ponovim svoje misljenje, ja se najverovatnije nebih setio 'komplikacija' u toj situaciji koju je Nevena opisala pa bih pozvao policiju, ali kada bi se situacija smirila, razmislio bih i sigurno bih se setio i pomislio da sam uradio glupu stvar sto sam BAS ja pozvao policiju.

Dakle, nemojte napadati jadnu devojku, napadajte pravni sistem ove nase drzave.
[ Srđan Pavlović @ 28.11.2009. 14:49 ] @
Pa vidi - to je zacarani krug i nije dobro tako posmatrati jer nema kraja prebacivanju odgovornosti.

Svedok jeste kriv ako ne pozove, murija i pravodudje jeste krivo ako ne radi kako treba.
To su dva razlicita aktera, i u istom trenutku mogu raditi oba, zakazati samo jedan, ili zakazati oba.

I nikad se sva odgovornost ne sme svaliti samo na jednoga - konkretno u ovom slucaju je deo
odgovornosti i na sudu i policiji, ne samo na postavljacu teme, jer treba da se zapitaju i oni koliko
i zasto uzivaju poverenje gradjana i njihovu spremnost da se oslone na te sluzbe.
[ Horvat @ 28.11.2009. 15:39 ] @
ali nevena,sto pravdas "duzinu" dogadjaja sa nepozivanjem policije?
sta ste radili nakon smirenja? sto onda niste pozvali,ili sto ti tvoji prijatelji danas nisu pozvali pandure?
Citat:
ksrele: Dakle, nemojte napadati jadnu devojku, napadajte pravni sistem ove nase drzave.

pravni sistem ove drzave je nizi od nule,a da se to popravi ne pomaze ni zmurenje na dva oka u ovakvim situacijama

niko [valjda] neveni ne govori da je trebala da izadje na hodnik da ispicka lika,da istrese mitraljezom,vec samo da je trebalo policiju da pozove

Citat:
Nevena79: Ali i dalje stojim cvrsto kod stava da ne bih prijavila da vidim da neko nekoga prebije, isamara i slicno iz prostog razloga sto je velika sansa da ce dobiti maximalno mesec dana zatvora a posle toga cu ja imati problema kao i ta zrtva jer ko je nasilan taj je nasilan i malo zatvora ga nece promeniti, a nismo u New Yorku pa da te sutra nece naci.

sto kernel rece,zacarani krug...a volje za izlazak iz kruga se nema
[ Nevena79 @ 28.11.2009. 15:44 ] @
I sto ja rekoh ako ju je samo tukao bez nekih ozbiljnijih posledica ni danas da se desi ne bih prijavila a razlozi gore. I po ko zna koji put nemam pojma sta je bilo dalje i da li je posle neko nesto zvao, ne zivim tamo i niko mi ne zivi tamo, tu sam bila na nekom casu i otisla posle pola sata i ne pitaj me to stalno, znacu za nedelju dana kada opet odem ako znaju domacini a ni oni ne zive tu vec iznajmljuju stan za poslovne potrebe i bla bla bla lala bla bla
[ Srđan Pavlović @ 28.11.2009. 15:47 ] @
Citat:
ako ju je samo tukao

Ovaj, Nevena... ovo ti je bas crnjak :)
[ Horvat @ 28.11.2009. 15:48 ] @
Citat:
Nevena79: I sto ja rekoh ako ju je samo tukao bez nekih ozbiljnijih posledica

oprosti,ali sta su ozbiljne posledice [izuzimajuci smrt] koje su "vredne uzbunjivanja"?
[ Marko_L @ 28.11.2009. 15:53 ] @
Ajde svi vi koji tvrdite da je trebalo iskočiti u hodnik i obračunati se sa napadačem da odgovorite na jedno prosto pitanje. Koliko puta ste bili u sličnoj situaciji i kako ste tačno postupili ? Lako je zamišljati takve situacije i onda stavljati sebe u ulogu heroja, ali je potpuno druga stvar kada se tako nešto zaista i desi. Jednostavno, svaka reakcija u takvoj situaciji može dovesti do različitih posledica od kojih većina nosi više štete nego koristi i normalna osoba će dobro promisliti šta da uradi i da li nešto da uradi. U takvim situacijama (pogotovo ako ne postoji mogućnost da se situacija detaljno sagleda kao u konkretnom slučaju), najpametnije je pozvati policiju, a ako misliš da ćeš imati nekih problema zbog toga, to se može uraditi i anonimno, pa tek onda razmišljati dalje.

Da je u pitanju neki član porodice i slično (pošto vidim da mnogi pominju i "šta da je bio neko vaš"), to je već drugačija situacija i naravno da je i reakcija drugačija, obično ishitrena, što takođe može dovesti do više štete nego koristi, ali retko ko bi u takvim slučajevima mogao da se kontroliše i racionalno razmišlja. No to je već neka druga tema.

@Nevena
Velika greška je što niste pozvali policiju, što i sama shvataš, ali sada je gotovo. U svakom slučaju prihvati to kao grešku i nemoj koristiti smešne izgovore zašto to nije učinjeno. Ako ste se plašili mogućeg svedočenja, mogli ste da obavite poziv anonimno. A i da vas pozovu da svedočite, šta biste zapravo posvedočili ? Da ste čuli neko vrištanje na hodniku ? I zašto biste zbog toga imali problema ? Da prepoznate napadača ne možete, jer ga niste ni videli. Da ispričate šta se desilo, ne možete, jer ni to niste videli. Da imenujete napadača pogotovo ne možete, jer nemate pojma ni šta se desilo, a kamoli ko je učestvovao. Prema tome, najverovatnije bi vam samo uzeli izjavu na licu mesta, kao i svim ostalim komšijama iz zgrade, a čisto sumnjam da bi onda napadač iz osvete došao da pokolje pola zgrade, jer su izjavili da su čuli neko vrištanje u hodniku. Dakle, jedino ko bi tu mogao da svedoči jeste devojka koja je vrištala i policajci koji su došli u intervenciju (pod uslovom da su stigli na vreme), tako da ako bi ta devojka odlučila da ne svedoči protiv napadača, isti verovatno ne bi ni bio osuđen, pa ne bi imao za šta da se sveti. Ako bi svedočila, onda bi ga osudili na osnovu njenog svedočenja, pa opet ne bi za šta vama da se sveti, već njoj, ako uopšte do toga dođe. U svakom slučaju, poenta pozivanja policije nije u tome da li će neko biti osuđen ili ne (to ionako nije posao policije, već sudstva), već da se spreči konkretan akt nasilja, a možda i ubistvo, a posle nek sve ide svojim tokom.
[ Nevena79 @ 28.11.2009. 16:16 ] @
Delom si upracu osim ovoga:

anonimni poziv :
- sa fixnog telefona, to ideca znaju da nije moguce
- sa mobilnog na pretplatu nije moguce

I drugo, dodjes posle na svedocenje i lepo sednes na onu klupicu a advokat kaze: "Vi ste pozvali policiju? Recite nam sta ste videli"?

A on kaze, aha, znaci ti si ta kucka.

Pa dajte ljudi zar stvarno verujete da ce policija spreciti nekoga ko svake trece subote nekog premlati? Takvi dobijaju packe u novcu i to je to, eventualno ako ih puknu koji put u stanici ali nista se nece promeniti, pa koliko ih svake subote bude privedeno, ne budite smesni.

A npr da neko kolima udari pesaka i ja vidim tablice a on pobegne to bih prijavila bez dvoumljenja, to je sasvim drugi tip zlocina na drugom nivou.

Takvi dogadjaji su za mene specificni i tu bih 1000 puta razmislila pre prijave a npr da neko udari nekog kolima pa pobegne, bez razmisljanja bih prijavila ali to je prekrsaj a ovo nesto mnogo strasnije u cega se ne bih petljala bez preke potrebe.
@srdjane, da na zalost crnjak. Sta pod tim mislim vec sam rekla. Ako bi neki lokalni ljubomorni muz nekog ubio i ja to videla prijavila bih, a ako bih znala da su deo lokalne bande ne bih prijavila jer moze on i otici u zatvor ali ima ko i mene da saceka. A drugi deo oko batina, opet ako bi se bilo koji okrsaj zavrsio batinama opet ne bih prijavila jer zbog batina toga vise puta receno nece zatvoriti pa mi opet ne treba da razmisljam da li smem sama da setam ulicom ili uvek moram traziti pratnju. Meni to zaista ne treba, i tako bih postupila i hladne glave.

A npr da vidim da neko udari pesaka kolima i pobegne a ja zapamtim tablice to bih prijavila bez dvoumljenja to je za mene sasvim nesto drugo gde se ne osecam ugrozenom vec sam tu da pomognem.
[ Horvat @ 28.11.2009. 16:44 ] @
Citat:
Nevena79: A npr da vidim da neko udari pesaka kolima i pobegne a ja zapamtim tablice to bih prijavila bez dvoumljenja to je za mene sasvim nesto drugo gde se ne osecam ugrozenom vec sam tu da pomognem.

??
kakva je razlika?

tu se ne moze primeniti tvoj scenario o advokatu i kucci?
[ milanche @ 28.11.2009. 17:06 ] @
Ima jedan detalj koji me malo iznenadjuje.

Diskusija se svela na sukob dva entiteta, solidarnih/humanih protiv uplasenih/glodara/zdravorazumskih_cinika.

Ima medjutim i treca kategorija motiva za reakciju u ovakvim situacijama, koja je bar u moje vreme bila izuzetno
prisutna na nasem delu Balkana:

tipovi koje sustinski mnogo ne zanima ko koga bije i zasto, ali osecaju javno nasilje, vristanje, nered, kao
nasrtaj na svoj elementarni bioloski suverenitet na koji moraju da odreaguju. Tipicna reakcija takvih likova
je znala da bude nesto u stilu: "Sta je to, jeste li ljudi ili majmuni ???. Cela zgrada se ori od vas - mars u
dzunglu pa se tamo dernjajte !!! A ti, lafe, nasao si koga ces da bijes.....nemoj da vam dodjem oboma".

Okrene se i udje nazad u stan.

Takvi su izgleda apsolutno nestali sa lica zemlje Srbije.

[ websurfer @ 28.11.2009. 17:25 ] @
Citat:
milanche: A ti, lafe, nasao si koga ces da bijes.....nemoj da vam dodjem oboma".

I hrabro se okrenu i udje u stan... Ha ha ha...
[ milanche @ 28.11.2009. 18:04 ] @
Makar to (da podvikne) bi (u neka vremena) uradio sasvim prosecan otac porodice.

Secam se dosta njih koji bi uradili daleko vise od toga, narocito ako bi im vristanje
po hodnicima zgrade prekidalo popodnevni odmor.
[ Srđan Pavlović @ 28.11.2009. 18:25 ] @
Ili da otvori vrata, baci 3 zelene petarde i zatvori vrata.
[ bachi @ 28.11.2009. 18:47 ] @
Ama, mi smo postali generalno neotesane stoke, da li nas je društvo takvim napravilo ili smo se rodili takvi, to ne znam, ali smo teške stoke koje boli dupe za ostale i gleda samo svoju guzicu.

Pre neki dan, stojim u autobusu, prolazim pored stanice gde žena odjednom pada, a ovi majmuni su se svi do jednog, samo okrenuli, konstatovali da je ova roknula i ponovo okrenuše glave nazad. Nakon toga je žena, naravno, ustala sama, ali me je taj trenutak samo podsetio na činjenicu kolike smo stoke samožive.

Da, Nevena, nema ljutiš, svi koji ste bili u tom stanu ste stoke samožive koje su gledale kako da svoju guzicu sačuvaju. Prosto mi je neverovatno da svi koji ste bili tamo, da baš svi do jednog imate mobilni sa postpaid karticom. Pa čak i da je tako, #31* rešava stvar, ma...

Ali ne, u tom kratkom trenutku ste našli vremena da mislite o tome kako da vas taj baja ne primeti, kako da sačuvate guzičoke i zaključili da je bolje ne zvati policiju, jer taj baja sigurno radi u BIA-i, pa može da iskopa vaš broj telefona, kako da ne.

Daleko od toga da bih istrčao ispred lika ko hrabri nindža, ali bih pozvao pandure i otvorio vrata od stana i povikao - ALOOOOOOOOOO BREEEEEEEEE!

Mislim da bi to bilo dovoljno da taj baja izađe iz trenutka afekta i pusti tu nesrećnu ženu.

No, nije sve kasno za tebe, čim si skupila hrabrosti i napisala to što si napisala ovde, ima još nade, jer se kaješ, tj. nadam se da se iskreno kaješ.

Toliko.
[ bttp @ 28.11.2009. 18:48 ] @
Na žalost u nepredviđenim, a na neki način opasnim situacijama u kojima treba brzo odreagovati se većina ljudi zgrane (zaledi) i posle kad je već sve gotovo pitaju se što nisam ovo što nisam ono, da li je trebalo ovo da li je trebalo ono.

Tako je i ova tema nastala kao posledica ličnog preispitivanja Nevene, jer zna da nije ništa učinila a isto tako oseća da je nešto trebalo. Ovi potonji izgovori pred samom sobom "pa niko nije ništa, svi su ćutali" su samo izgovori i da ona sama veruje u to ne bi ni pokretala temu.

Zna se šta je trebalo raditi, u svakom slučaju pozvati policiju, pa makar i ne došli, bar si pokušao. Priče o (ne)anonimnosti poziva jer su kao brojevi vidljivi ne stoje, jer ne moraš da se predstaviš ako te je toliko strah, ali da pozoveš to možeš.

A za nešto više to već zavisi od čoveka do čoveka, u principu svodi se ne toliko ni na hrabrost već na manjak straha za sopstevno dupe. Oni koji se toliko boje za sopstveno dupe da ni ne provire se zovu miševi. I ja ne krivim nju što nije reagovala pored dva "frajera" koji nisu prstom mrdnuli.

Jedna anegdotica da ilustruje zgranjavanje: Bio kod komšinice na rođendanu, oko nje gomila ljudi koji su joj bliskiji ja sam samo komšija zdravo-zdravo. Ona duva svećice i utom joj se zapali kosa. Sva sreća da sam bio relativno blizu pa sam odmah odreagovao i rukom je ugasio, ona nije bila ni svesna šta se dešava, bili su trenutci u pitanju. Posle mi se zahvaljivala, kaže hvala ti ovi moji bi me pustili da izgorim.
[ Mikky @ 28.11.2009. 18:55 ] @
Za ostalo i mogu da razumem, ali da niste pozvali policiju... to mi nikako nije jasno. Nema tu sta da se razmislja, procenjuje itd... to je samo poziv. Ja kad bih video/cuo neko nasilje tog tipa odmah bih se uhvatio za telefon bez mnogo razmisljanja. Sledeci korak bi bila procena situacije, da li da se umesam ili ne.

Naravno razmisljam pre svega o svojoj bezbednosti jer ja ne znam sta se desava, ko je tu umesan, koliko je ko lud i sta je razlog svega. Mozda je taj tip lud i stvarno je lema bez razloga a mozda je tip upravo otrkio da ga ona vara sa najboljim prijateljem. Dakle ja te informacije nemam pa prema tome reagujem u skladu sa onim sto u tom trenutku znam.

Drugo, kazes prvi minut je osluskivanje i pokusaj da se otkrije dal se neko za*ebava ili je stvarno. Premda mi se to desilo par puta, kada sam cuo neko lupkanje u hodniku zgrade i na kraju posle malo osluskivanja zakljucio da je to lift ili sta vec a ne provalnik, tvoja situacija je radikalno drugacija jer bilo je vise nego jasno da se desava neko nasilje i vriska. Ok mozda se to klinci za*ebavaju, ali opet vadis telefon zoves muriju pa kad cika plavi stignu nek se deca nauce pameti da se to sledeci put ne radi. Takodje moglo se proceniti koliko je daleko sve to sto se desavalo prema jacini vriska, da li je ispred mojih vrata, 2 sprata iznad/ispod ili 10 spratova.

Trece, konkretno ovde u ovoj situaciji da si odmah pozvala policiju tebe niko na sudu ne bi cimao. Nista nisi videla, samo si cula dreku i posumnjala si da se desava neko krivicno delo. Ne znas sa kog sprata, ne znas od koga, nista nisi videla. Dakle to je tvoja gradjanska duznost.

Eto to je neko moje razmisljanje, balans izmedju odgovornosti prema sebi i prema drugima. Sve u svemu procena situacije na nacin da se mi nalazimo "on the safe side" je najverovatniji i najlogicniji izbor ali da ama bas niko ne pozove policiju e to mi nikako ne ide u glavu. A sto je najgore evo i par dana posle toga ti ne znas sta se desilo tu. Jel se domacin te veceri kod koga si bila bar raspitao sta se desilo?
[ Mikky @ 28.11.2009. 19:24 ] @
Apropo teme: 5 Psychological Experiments That Prove Humanity is Doomed
http://www.cracked.com/article...hat-prove-humanity-doomed.html
[ websurfer @ 28.11.2009. 19:48 ] @
Citat:
Srđan Pavlović: Ili da otvori vrata, baci 3 zelene petarde i zatvori vrata.

Ali ne samo to nego i da vikne (ali jaaakooo):

Citat:
bachi:  ALOOOOOOOOOO BREEEEEEEEE!

A verujem da bi mu svi ovde kad bi im neko tako podviknuo sasuli koji zub u grlo a tek sta bi mu uradio neki potencijalno lud covek koji vec uveliko svoju ludost dokazuje po hodniku zgrade.
[ bachi @ 28.11.2009. 20:49 ] @
Citat:
websurfer: A verujem da bi mu svi ovde kad bi im neko tako podviknuo sasuli koji zub u grlo a tek sta bi mu uradio neki potencijalno lud covek koji vec uveliko svoju ludost dokazuje po hodniku zgrade.

Ma da, zato je najbolje ćutati i svoju guzu držati na toplom, a ostale ko fuka.
[ gleb @ 28.11.2009. 20:51 ] @
Nevena, jesi malo olaksala savest?
Mislim, to je jedino sto radis. Olaksavas se.

Da ti otkrijem malu tajnu, tebi i tvojim istomisljenicima, vec pravilno imenovanim sa repom.

Zivot je stres.
Zivot je borba.
I zivot nije bajka.

Tacno mogu da zamislim malu grupicu koja sedi pokrivena usima i ucutkuju jedni druge sa uzasnim strahom. Strahom od zivota, baba roge, cike u uniformi, mraka i ostalog. Gledate u kvaku, sta ako se sad polako otvori...

Ja ne znam gde ste vi odrasli i sta su vas vasi roditelji, starija braca i sestre, okolina naucili. Samo mogu da zakljucim nista.

Ja otvaram svoja vrata i prozore par puta nedeljno da vidim kakva je buka po sredi jer zivim u zgradi, svadjam se sa nevaspitamina u prevozu, prodavnici, na izletu i koliko znam dlaka mi sa glave nije falila. I ne, nisam grga od dva metra sa bezbolkom u zubima. Ne resavam sukobe, ako se to tako moze nazvati jer to nisu, silom, vec recima ili uz pomoc nadleznih. I sta, nista. Jednostavno hocu da zivim mirno i za to se borim.

A ako neko zamislja i vec pise da treba da bude nindza a ne obican gradjanin da bi otvorio vrata ili / i pozvao pomoc, stvarno ne znam sta da mu kazem.
Mozda da ode u sumu, ogradi svoju brvnaru i ’zivi mirno i srecno’.

Jer za vas nije biti gradjanin sa pravima i duznostima. Za to niste ni culi.
[ milanche @ 28.11.2009. 20:53 ] @
Neko moje iskustvo pokazuje da ti koji prave mnogo galame i scenografije (tipa: biju zensku u hodniku zgrade gde
svi mogu da je cuju) su vise skandal-majstori, oni kojima je pre cilj da prizovu paznju okoline na naopak nacin, nego
da zaista nekoga unesrece. Oni koji su stvarno opasni, i koji ni od cega ne prezaju obicno to cine bez mnogo buke,
u tisini.

Cudi me i cinjenica da u stanu u kojem sigurno postoji set nozeva a vrlo verovatno i onaj cekic za lupanje snicli, od
N osoba ne moze da se sastavi kvorum da svako uzme u ruku po nesto i da zajedno izadju da vide sta je u pitanju.

Ako vam vec ne pali senzore scenario koji vasu zivotnu okolinu spusta ispod nivoa na kojem covek treba da zivi,
mozda bi trebao da upali strah od cinjenice da bi sledeci put to mogao da bude neko od vas.

Ovako, situacija lici na onu narodnu: jedan siledzija, a nas sedmoro smo sami.

Neki uticaj ima sigurno zivotno neiskustvo, jedan procenat nepredvidjenost momenta (i uzasnutost neprirodnim
kricima ili sta vec), medjutim....kao sto neko vec rece...kao sto se lav radja, tako se radja i mis, i tu pomoci nema.

Kad je vecina takva, svakoj nadrkanoj vaski je sirom otvoren put za sve sto joj padne na pamet.
[ websurfer @ 28.11.2009. 21:52 ] @
@bachi

Pa, razum je ono po cemu bi trebalo da se ljudi razlikuju od zivotinja. Kod nekoga je evolucija (da je nazovem evolucijom svesti) otisla dovoljno, neko u tom razvoju kaska. To sto bi se ti u teoriji (ne znam sta bi uradio u praksi) instinktivno umesao u bilo koju prepirku, svadju ili tucu ne znaci da bi na taj nacin razumno ljudsko bice trebalo da postupi. Sta bi se desilo npr. da se umesas u jedan takav fizicki sukob (uz to ne znas ni o cemu se radi niti sta je tacno u pitanju) i krenes posto si opasan i jak (i ne znam sta sve jos uz to) da bijes tog nekog jer smatras da tako treba. Pa trebalo bi i tebe uhapsiti i njega a mozda i nju (posto ne znamo celu situaciju). A to bi ti se i desilo i odgovarao bi za eventualno nanosenje povreda.

[ ksrele @ 28.11.2009. 22:07 ] @
Citat:
gleb:Ja otvaram svoja vrata i prozore par puta nedeljno da vidim kakva je buka po sredi jer zivim u zgradi, svadjam se sa nevaspitamina u prevozu, prodavnici, na izletu i koliko znam dlaka mi sa glave nije falila. I ne, nisam grga od dva metra sa bezbolkom u zubima. Ne resavam sukobe, ako se to tako moze nazvati jer to nisu, silom, vec recima ili uz pomoc nadleznih. I sta, nista. Jednostavno hocu da zivim mirno i za to se borim.

Drago mi je zbog tebe, ali poslusaj (procitaj) me samo malo.

Ja ne mogu da kazem da imam mnogo zivotnog iskustva. Pre svega zato sto sam tek tu negde na prvoj cetvriti zivota i nisam mnogo toga proziveo, ali vec znam par stvari koje mi se ne svidjaju u danasnjem drustvu. Primetio sam da vise nije moguce sporove resiti samo pricom. Ja ne znam kakvu ti pricu imas ali ja znam sve manje i manje ljudi koji imaju te mogucnosti. Primecujem da je sve vise i vise ljudi koji ne zele da slusaju prazne price i ako su stvarno ljuti i imaju neki motiv za sukob oni ga resavaju na fizicki nacin. Naravno da prvenstveno pricam o muskarcima. Ja dugo nisam video sukob izmedju muskaraca da se resi samo sa pricom.

I ja sam licno doziveo dve veoma neprijatne situacije.

1. Drug i ja smo hteli da pridjemo jednoj nepoznatoj grupici ljudi u kraju, cisto da se "druzimo", opalimo basket ili slicno, ali kada su ovi primetili da prilazimo zaleteli su se prema nama i poceli da nas psuju i uzvikuju "ma prebicemo vas bezite odave!!!". Cak mislim da je poneko i nosio nesto u ruci.
2. Idem biciklom i neki likovi (isto sa biciklima) mi izlete sa sporedne ulice bez gledanja da li ima saobracaja na glavnoj tako da sam za dlaku izbegao "sudar" (isao sam dosta brzo jer sam isao nizastranu). Ja obicno u ovakvim situacijama ne reagujem, cutim i nastavim dalje smireno, jer mene tek kasnije uhvati neki poriv za raspravom a ne odma pri slucaju. Ali ovog puta sam odlucio da im na ne previse grub nacin kazem "pa dobro bre da l' gledate vi gde idete!?" i jedva sam zivu glavu izvukao, krenuli su prema meni i opet me psovali i hteli da se tuku.

Imam ovih primera koliko hocete i ja sam iz njih naucio da se ja NIKAD VISE necu da sukobljavati sa drugim ljudima ni verbalno ni fizicki sve dok ne budem morao da se branim od nekog. Ma kako god vam ovo zvucalo, ja cu radije da lupam sakom od boksersku vrecu, da otrcim ili nesto slicno ako me neko iznervira nego da se pokusavam svadjati sa nekim i popiti batine bespotrebno ili, sto je u danasnje vreme normalno, dobiti noz ili metak u stomak.

Mozete me zvati kukavicom, jajarom ili kako god hocete (necu se lepo osecati citajuci takve komentare ali sta sad) i to je na vasoj savesti. Mozda bi bilo pametnije da, umesto samnom, nadjete one koji su suprotni od mene pa lepo sa njima popricate da se smire i ne koriste hladno ili vatreno oruzije i bespotrebnu upotrebu sile u (cesto) bezazlenim sukobima.
[ Srđan Pavlović @ 28.11.2009. 22:15 ] @
Citat:
Cudi me i cinjenica da u stanu u kojem sigurno postoji set nozeva a vrlo verovatno i onaj cekic za lupanje snicli

Prva pomisao koja mi pada na pamet - kada neko u gore opisanoj situaciji pomisli na set nozeva,
jeste nepromisljenost i apsolutna nemarnost za moguce posledice onoga u sta se upusta.

Krenes ti lepo sa tim nozem prema liku koga apsolutno ne poznajes, i on ne odstupi kako si ti verovatno zamisljao, vec krene
sasvim odlucno da ti oduzme noz. Ti dalje razradi scenario u kom god zelis pravcu, a onda nam objasni kome si pomogao.
[ websurfer @ 28.11.2009. 22:19 ] @
Citat:
milanche
Cudi me i cinjenica da u stanu u kojem sigurno postoji set nozeva a vrlo verovatno i onaj cekic za lupanje snicli, od
N osoba ne moze da se sastavi kvorum da svako uzme u ruku po nesto i da zajedno izadju da vide sta je u pitanju.

E, milanche, milanche, da ljudi ozbiljno shvate tvoj savet- pa tek bi onda kolektivno odgovarali za pretnje (a mozda i napad) hladnim oruzjem. To se tako ne radi... Pozoves policiju pa oni neka rade svoje a ne da dokazujes sta si hteo sa nozem, cekicem ili cak pistoljem (sto da ne - i vatreno oruzje - ako ga drzis negde pri ruci) - narocito ako si nesto od toga u celoj zbrci i primenio na nekome na kome smatras da je trebalo.
[ ksrele @ 28.11.2009. 22:33 ] @
Gledajte film na Pinku i sve ce vam biti jasno. "Nezakonit ulazak".
[ Nevena79 @ 28.11.2009. 22:50 ] @
Evo i mene malo, nisam bila kuci, trazila sam onog lika da mu pokazem. Inace bilo je skoro pre par meseci i u vestima kakvih dijabola ima u nasem gradu. Decka su sacekali, i ubili, a onda su na autopsiju shvatili da su mu pre smrti polomili obe ruke, obe noge, vilicu, 9 rebara, izvadili jabucicu. To nije film, to je realnost. A ko je to uradio? @ tipa koja su pre mesec dana pustena iz zatvora. Sigurno im se nije zamerio kad nisu mogli da se smire ni mesec dana. A pre god dana klinci takodje iz naseg mesta (decurlija do 18 godina) na koncertu u susednom mestu prebili na smrt drugog decka. Podvlacim klinci. I kada ne znas ko je i sta je, a nije niko tvoj, samo posebni ljudi (hrabri/ludi) mogu adekvatno da odreaguju. Nekad ispadnu heroji a nekad ih svi sazaljevaju, kolo srece se okrece, pa koga kako zadesi.
[ milanche @ 28.11.2009. 23:15 ] @
Citat:
Krenes ti lepo sa tim nozem prema liku koga apsolutno ne poznajes, i on ne odstupi kako si ti verovatno zamisljao, vec krene
sasvim odlucno da ti oduzme noz. Ti dalje razradi scenario u kom god zelis pravcu, a onda nam objasni kome si pomogao.

Ne, nego ovo:

stoji njih sestoro sa po nozem u ruci, a jedan sa cekicem za lupanje snicli.

Stoje i gledaju te sta radis.

Ne napadaju te. Samo su izasli da vide sta se desava.

Na koga ces prvo da krenes ?

Hoces li uopste da na nekoga krenes ?

Hoces li imati vremena da ista uradis osim mozda da napadnes prvog ?

Hoces li nastaviti da tuces koga vec tuces, ili ces malo osmotriti situaciju i razmisliti par sekundi ?

U najboljem slucaju ces gledati da na miru nestanes netragom.

U ovom misaonom eksperimentu mozes da smanjujes broj sa 7 do 2 ili 3. Zakljucak je manje-vise isti.

[ milanche @ 29.11.2009. 00:01 ] @
Citat:
E, milanche, milanche, da ljudi ozbiljno shvate tvoj savet- pa tek bi onda kolektivno odgovarali za pretnje (a mozda i napad) hladnim oruzjem. To se tako ne radi... Pozoves policiju pa oni neka rade svoje a ne da dokazujes sta si hteo sa nozem, cekicem ili cak pistoljem (sto da ne - i vatreno oruzje - ako ga drzis negde pri ruci) - narocito ako si nesto od toga u celoj zbrci i primenio na nekome na kome smatras da je trebalo.

Samo ti sinko brizljivo pazi da se ne ogresis o paragraf na onom koji udara zenu ili devojku na stepenistu, koja
vristi tako da je cela visespratnica cuje.

Stvarno, sta bi bilo kad bi zakon napravio gresku u tako jednom delikatnom slucaju. Sta li bi se desilo sa njegovom psihom.

Ts, ts, ts...

A sa stanovista pravde...mislim, ne zakona, nego pravde...mozda su stvarno svi drugi krivi, i zena i komsiluk.

Samo ne siledzija.

Mislim, od prosle karme u kojoj ga je ta ista zena otkucala mongolskoj bandi (u ovoj karmi su svi oni stanari) i oteli mu kamilu
u pustinji Gobi.

Treba stvarno biti pre svega seeeeenzitivan.

Koga bre vi svi ovde zahebavate ?
[ websurfer @ 29.11.2009. 00:05 ] @
Citat:
milanche: Ne, nego ovo:

stoji njih sestoro sa po nozem u ruci, a jedan sa cekicem za lupanje snicli.

Stoje i gledaju te sta radis.

Cool, mozda doticni voli da bude u centru paznje a sad ima publiku.

Citat:

Ne napadaju te. Samo su izasli da vide sta se desava.

Da, da... Samim tim takvu njihovu pojavu ce sigurno oceniti kao potencijalni napad (ne nose ljubicice nego kuhinjske nozeve) a napad ce mozda pokusati da spreci ako prvi zestoko napadne...

Citat:

Na koga ces prvo da krenes ?

Zar je bitno na koga ce prvo da krene?

Citat:

Hoces li uopste da na nekoga krenes ?

Ne mora - moze da puca i sa odredjene udaljenosti.

Citat:

Hoces li imati vremena da ista uradis osim mozda da napadnes prvog ?

Zavisi od situacije.

Citat:

Hoces li nastaviti da tuces koga vec tuces, ili ces malo osmotriti situaciju i razmisliti par sekundi ?

Sve zavisi da li je mnogo besan, pripit, da li je pod dejstvom nekih narkotika, da li ce ga bas dodatno iznervirati to sto grupica ljudi stoji sa nekim nozevima i cekicem za snicle itd.

Citat:

U najboljem slucaju ces gledati da na miru nestanes netragom.

Samo ti racunaj na najbolji slucaj...

Glupo je da ti bukvalno crtam da situaciju ne mozes da posmatras tako usko. Ni ne znas sta se desava a ti ces da delis pravdu - čekićzašnicle-man u akciji!

A i veliko je pitanje da li bi to stvarno i uradio i izasao sa cekicem za snicle... Kao sto je neko napisao "Video sam svojim ocima - zena se onesvestila a niko da pridje da joj pomogne. Posle je sama ustala." Pa sto joj nije on pomogao kad je video situaciju a kad je vec u toj situaciji ni on nije reagovao - pa zasto pise po forumima kako su ljudi losi jer nisu pomogli jadnoj zeni kad je i sam takav? Ma daj...
[ websurfer @ 29.11.2009. 00:47 ] @
Citat:
milanche:
A sa stanovista pravde...mislim, ne zakona, nego pravde...mozda su stvarno svi drugi krivi, i zena i komsiluk.

Samo ne siledzija.

Ti ne znas ko je sve za sta kriv. Niti to mora tebe da interesuje. Ti ne znas da li bi neko drugi (ko se tu nasao nakon tvoje pojave sa kuhinjskim nozem ili cekicem za snicle) pomislio da treba bas tebi da uperi cev u slepoocnicu ili npr. da ti puca u koleno (jer, ti si za njega takodje naoruzani siledzija). Moze se pojaviti i pištolj-man koji ce pucati u čekićzašnicle-man-a u zelji da podeli malo svoje subjektivne pravde.

Zato i postoji policija kojoj je posao da se mesa i sprecava takve sukobe i u adekvatnim okolnostima po zakonu sme da upotrebi silu srazmerno nastaloj situaciji.
[ milanche @ 29.11.2009. 01:13 ] @
Citat:
Zato i postoji policija kojoj je posao da se mesa i sprecava takve sukobe i u adekvatnim okolnostima po zakonu sme da upotrebi silu srazmerno nastaloj situaciji.

Policija......

Beograd....

Srbija....

Dobro....

OK...

(...odlazim, tiho zakljucavajuci vrata da me niko ne cuje...nek siluje ko koga hoce, ako tako misle da treba...
...sta mi bi da se mesam...zagorece mi snicle...dzaba sam ih nalupao...)
[ milanche @ 29.11.2009. 01:13 ] @
....(muk)....
[ milanche @ 29.11.2009. 01:14 ] @
Vidis kako je dovoljan i jedan sa tri ciste da zavede red ?
[ EmilijaV @ 29.11.2009. 03:57 ] @
Citat:
milanche: Ima jedan detalj koji me malo iznenadjuje.

Diskusija se svela na sukob dva entiteta, solidarnih/humanih protiv uplasenih/glodara/zdravorazumskih_cinika.

Ima medjutim i treca kategorija motiva za reakciju u ovakvim situacijama, koja je bar u moje vreme bila izuzetno
prisutna na nasem delu Balkana:

tipovi koje sustinski mnogo ne zanima ko koga bije i zasto, ali osecaju javno nasilje, vristanje, nered, kao
nasrtaj na svoj elementarni bioloski suverenitet na koji moraju da odreaguju. Tipicna reakcija takvih likova
je znala da bude nesto u stilu: "Sta je to, jeste li ljudi ili majmuni ???. Cela zgrada se ori od vas - mars u
dzunglu pa se tamo dernjajte !!! A ti, lafe, nasao si koga ces da bijes.....nemoj da vam dodjem oboma".

Takvi su izgleda apsolutno nestali sa lica zemlje Srbije.

Nismo nestali, evo nas!

Ja bih to prva uradila, a i radila sam vise puta. Pa zavisi na sta/na koga naletim, mada moram da priznam da jos nisam naisla na ovakve scene nasilja, ali je moglo lako da mi se desi, jer i ne razmiljam kad cujem lupnjavu i dreku, nego idem da vidim sta se desava. I ne samo ja, nego i moja keva, koja je ipak zena u godinama. Odmah izlecemo na hodnik da vidimo da l' moze nesto da se uradi, pa tako cesto zovemo pomoc kad se neko zaglavi u liftu (sto se i desavalo vise puta), desilo se da je jednoj babi pozlilo na stepenistu, da neki moroni iznad nas prave buku kao da pomeraju zidove... E, u tom slucaju postupim slicno ovome sto si opisao, a pri tom ne razmisljam prvo da l' se neko bije, krvari i sl., nego idem da vidim sta se desava.

Ako bih cula da neko bije neku zenu, verovatno bih se dosunjala do vrata, oslusnula i ako provalim da je gusto, vratila bih se po cekic za lupanje snicli (mada bi to "oruzje" bilo svojstvenije mojoj kevi, ja bih pre zgrabila noz). Onda bi jedna dezurala napolju (da bude u toku), ako se moron pojavi, a druga bi zvala policiju. Ako od murije ne bi bilo vajde, odmah bih sisla do komsije Crnogorca, koji bi sigurno, ali 100% odreagovao upravo ovako:

(Vidim da i na forumu nisam jedina!)
Citat:
bachi: Daleko od toga da bih istrčao ispred lika ko hrabri nindža, ali bih pozvao pandure i otvorio vrata od stana i povikao - ALOOOOOOOOOO BREEEEEEEEE!

Mislim da bi to bilo dovoljno da taj baja izađe iz trenutka afekta i pusti tu nesrećnu ženu.

.......... I ako komsiji ne bi upalilo iz prve, pozvao bi jos jednog lika iz zgrade s kojim obicno u kooperaciji resava probleme "uznemiravanja" i porazgovali bi "ljubazno" s tipom, uz po neko pominjanje familije i sl. Ja bih naravno sve vreme bila prisutna, ako treba nesto.

Ali jedino sto mi na pamet ne bi palo je da se zatvorim u kucu, pokrijem usima i kalkulisem...

@milanche

Tako da vidis da nismo bas izumrli, ima nas jos u ovom gradu.... U ovom kraju za koji ti rece (na onoj drugoj temi) da bi trebalo da bude kulturni centar!

[Ovu poruku je menjao EmilijaV dana 29.11.2009. u 05:17 GMT+1]
[ milanche @ 29.11.2009. 06:02 ] @
Citat:
I ne samo ja, nego i moja keva, koja je ipak zena u godinama

I moja.

Pre nekoliko godina, neki klinci u kraju obijaju auto, negde oko 9 uvece. Ona prolazi tuda vracajujci se od komsinice
sa kafe i podvikne im "Sta to radite, kakav je to nacin !!!??? Jesu li to vasa kola ? 'Ajde, bezite odatle dok nisam
pozvala policiju !!!"

Oni, posto su iz drugog filma u kojem se svi zavlace u stanove, zbunjeni, predpostave verovatno da cim ima
tri ciste da im prikenjava mora da ima neki crni pojas iz karatea, kurblu od Tojote u tasni, ili neku slicnu japansku
vestinu, pa cutke prestanu da rade sto su radili, i odu sa lica mesta.

Posle sam joj objasnjavao da malo bude pametnija, da shvati kakva su vremena, da se ne upusta u takve
rasprave sama i narocito ne uvece na ulici, jer moze da joj se desi da se probudi na intenzivnoj sa tri rupe
od metaka u grudima.

Medjutim, ne vredi.

Ne mogu da je nateram ni kompjuter da koristi.

Takva je to sorta.

Takvi se vise ne proizvode.
[ marko37 @ 29.11.2009. 07:49 ] @
Citat:
milanche: Cudi me i cinjenica da u stanu u kojem sigurno postoji set nozeva a vrlo verovatno i onaj cekic za lupanje snicli, od N osoba ne moze da se sastavi kvorum da svako uzme u ruku po nesto i da zajedno izadju da vide sta je u pitanju.

...i u tom trenutku sa nižeg sprata izleće komšija Žika, penzionisani zastavnik, sa pištoljem u ruci, jerbo mu je žena rekla da neki manijak juri devojku niz stepenice. A ti natrčavaš na Žiku sa satarom u ruci...

Ima i druga varijanta, gde umesto komšije Žike izleće interventna, koju je ipak neko pozvao...
[ bachi @ 29.11.2009. 08:22 ] @
@websurfer
Citat:
Pa, razum je ono po cemu bi trebalo da se ljudi razlikuju od zivotinja. Kod nekoga je evolucija (da je nazovem evolucijom svesti) otisla dovoljno, neko u tom razvoju kaska. To sto bi se ti u teoriji (ne znam sta bi uradio u praksi) instinktivno umesao u bilo koju prepirku, svadju ili tucu ne znaci da bi na taj nacin razumno ljudsko bice trebalo da postupi. Sta bi se desilo npr. da se umesas u jedan takav fizicki sukob (uz to ne znas ni o cemu se radi niti sta je tacno u pitanju) i krenes posto si opasan i jak (i ne znam sta sve jos uz to) da bijes tog nekog jer smatras da tako treba. Pa trebalo bi i tebe uhapsiti i njega a mozda i nju (posto ne znamo celu situaciju). A to bi ti se i desilo i odgovarao bi za eventualno nanosenje povreda.

Ako si pažljivo pročitao moj post, video bi da ne bi uleteo direktno, već bih zvao policiju i pevao u hodniku alo bre ili kakva je to buda ili vikao policija. :D Bilo šta.

Citat:
Kao sto je neko napisao "Video sam svojim ocima - zena se onesvestila a niko da pridje da joj pomogne. Posle je sama ustala." Pa sto joj nije on pomogao kad je video situaciju a kad je vec u toj situaciji ni on nije reagovao - pa zasto pise po forumima kako su ljudi losi jer nisu pomogli jadnoj zeni kad je i sam takav? Ma daj...

Ja sam ovo napisao. Nisam pomogao zato što sam bio u autobusu koji je bio u pokretu, a stvarno nije za očekivati od mene da zaustavim autobus, istrčim do žene da vidim šta joj je, pokraj toliko ljudi koji su bili na stanici.
[ Srđan Pavlović @ 29.11.2009. 08:55 ] @
@marko37 - ne vredi, vidis da se u njihovim scenarijima razbojnici magicno rasprse na jedno "Alo, sta radis?"

@milanche - da je kojim slucajem ta prica sa tvojom majkom imala drugi epilog (fala bogu nije), cisto
sumnjam da bi bio tako galantan u davanju takvih saveta ovde po forumu, i prosipao pricu o "nekada
svi bili moralni, sad izumrlo", itd.

Stvarno, smara ta prica.
[ dusty @ 29.11.2009. 08:55 ] @
@marko37
Moze i tako, al' u Tarantinovim filmovima. Realnost je drugacija i da je naleteo na interventu sa tuchkom u ruci ...

Daj manite se 'sta bi bilo kad bi bilo'. Cinenica je da niko nije zvao panduraciju, niti provrio da vidi sta se desava i da li zeni treba medicinska pomoc. Mozemo tako da zamisljamo do besvesti - wife beater je kiborg sa vibro-secivima u podlaktici, sa aresenalom biohemijskog oruzja i zarazen H1N1 sa gadnom prehladom .....

Valjda je ljudski da se makar pogleda sta se desava, na dovoljnoj ste distanci, proceniti da li si u stanju da predupredis zlocin ili makar usporiti gada do dolaska policije pa makar dobio par udaraca po lobanji.

Niko ne govori da treba po svaku cenu jurisati ... sem Milancheta koji bi i nozem za mazanje putera jurio budalu Ne znas na kakvog idiota mozes naleteti, ali taj junak koji bije slabije od sebe ne bi sigurno nastavio da radi sta je radio kada bi mu bilo ko skrenuo paznju da ga je neko video.

A to poredjenje sa 'trojicom koja gaze jednog' je sta? Test gluposti ili neprimerno opravdanje za ne delovanje?!
[ dusty @ 29.11.2009. 09:14 ] @
Citat:
Srđan Pavlović: @marko37 - ne vredi, vidis da se u njihovim scenarijima razbojnici magicno rasprse na jedno "Alo, sta radis?"

Kako znas da ne? Je'l covek malopre pricao da mu je keva oterala obijace automobila. Ne 'rade' svi po istom sablonu. Tog dana je mozda imala srece, ali je cinjenica da su vecina njih ckepi. Takodje je cinjenica je da su danas oni okoreliji mnogo brutalniji, ali zato treba malo riskirati da bi pomogao 'bliznjem svom'. Ali cak ni toliko, imamo ljude koje placamo kroz dazbine, i uprkos svim negativnim konotacijama, pojave se gde trebaju kada su pozvani.

Da vidis da neko obija tvoj auto, sta bi uradio?
[ abishai @ 29.11.2009. 09:36 ] @
Prestao sam da pisem u ovoj temi posto je par njih koji su u fazonu da nista ne bi uradili (kao sto i nisu neki) poceli da podjebavaju ostale koji bi uradili i koji su vec radili. Vredjaju mnogo vise nego bilo ko. Ovde kao ovaj je napisao jajare ovo ono, a oni svo vreme pisu kako su oni svesna ljudska bica, a svi ostali su budale... :S

Ali... uh... :). Ne zelim da pljujem nekoga ko ne bi izasao i mislim da je to pametnije cak, posto znam kako sam sam mogao da prodjem par puta, ali koliko bre imaju godina neki od vas ovde sto pisu?? 11, 12??

Onaj vozio biciklu i klinci banditi ga pojurili, pa isao na basket ali tu su drugi hip-hop klinci koji su preuzeli teren, wtf? :)

Da, imao sam situacije da tek kada je proslo neko vreme ja nisam mogao da se smirim jer sam poceo da shvatam sta je sve moglo da mi se desi. Naravno da ne treba izaci ako neko drzi hekler i reseta, ali vi od svega toga napraviste da je alkaida bila tu u bombama do zuba i jbiga, kakva bre i policija??

Prodradti se makar i pozvati policiju je sasvim dovoljno i moze se mnogo uciniti time. Ti Nevena vidim reagovala bi samo kada bi bila siguran da tvoje d*** nece biti ni 0,00001% "ugrozeno". Sta da je neko skocio na tebe da te siluje? I svi se prave blesavi i gledaju svoja posla? Mrzela bi ceo svet posle toga. Ovde bi prijavila tablice, a ko ti kaze da taj nije namerno udario nekoga? Ne zelim da te uvredim, samo razmisli, stavi sebe u tu situaciju.

Nismo svi isti, ali mi je bas jadno da niko ni u jednom trenutku ne pomisli da se to isto mozete desiti njegovoj zeni, devojci, detetu, roditelju, najboljem prijatelju (mada to izgleda vise ne postoji) itd... Ako se neko dere i svadja ovako, njihova stvar, ali ako je tako kako je opisano, posle ste videli i krvav hodnik itd... mislim da je to ipak malo drugacija situacija.

Tema je otisla na osam stranica i otici ce na jos toliko, ali se plasim da sledeci put kada bude neka slicna situacija, opet ce sve gurnuti glave u pesak i posle toga ce krenuti rasprava izmedju "svesnih ljudskih bica" i "nesvesnih nepromisljenih cyber rambo tipova".

@Srdjan Pavlovic
Kada su dosli po njega (Chuck-a) pao je treci Reich :)

[Ovu poruku je menjao abishai dana 29.11.2009. u 16:04 GMT+1]
[ websurfer @ 29.11.2009. 09:41 ] @
Citat:
dusty

Pozvao superheroja (čekićzašnicle-man) koji bi mu viknuo "Alooobreeee".

A sad stvarno: poredis neuporedive situacije - u ovoj koju si naveo bar jasno znas sta se desava, znas da je to tvoj auto, znas da ga neko obija, preuzeces rizik jer zanas da si u sigurno pravu. Drugo bi bilo da satarom krenes na nekog za koga mislis da obija neciji auto a njemu se npr. zaglavio kljuc u bravi krntije (njegovog automobila) pa pokusava da ga izvadi. U nekoj nejasnoj sutuaciji (mlacenje po hodniku) ti ne znas sta se desava pa da delis neku svoju pravdu (narocito nozevima, satarama, pistoljima i sl.). Ili zamisli situaciju, neka zena/devojka ti obija auto (veruj, i to se desava), ti krenes na nju, izadju ti milanche i bachi - umlate te cekicem za snicle i izbodu nozevima (jer si krenuo na damu, siledzijo!).

@superheroji koji nesebicno dele svoju pravdu i spasavaju svet
Uporno pokusavate da potpuno nejasne situacije (jer je napisano da niko nije znao sta se tacno desava i da je situacija bila potpuno nejasna) poredite sa nekim potpuno jasnim situacijama.
[ Srđan Pavlović @ 29.11.2009. 09:52 ] @
@dusty
Citat:

Zavalio bih se mirno u fotelju i nastavio da citam svog Gospodara Prstenova.
Kad se smorim od citanja, posto sam ga procitao vec 5 puta, onda bih nazvao
policiju i svoje osiguranje, ostavio podatke, i psovao u sebi sto Tolkin nije poziveo
jos koju godinu u napisao cetvrti deo, pa ja sad znam prva 3 napamet.
[ dusty @ 29.11.2009. 09:53 ] @
Citat:
websurfer:A sad stvarno: poredis neuporedive situacije - u ovoj koju si naveo bar jasno znas sta se desava, znas da je to tvoj auto, znas da ga neko obija, preuzeces rizik jer zanas da si u sigurno pravu.

Ok onda, ako znas da si u pravu .... Kada covek tuce zenu na smrt nikada nisi siguran, ne znas kako da se postavis - da li da je branis ili da pomognes
Thumbs up

Citat:
Drugo bi bilo da satarom krenes na nekog za koga mislis da obija neciji auto a njemu se npr. zaglavio kljuc u bravi krntije (njegovog automobila) pa pokusava da ga izvadi

Mojne u krajnosti kada sam cak rekao suprotno od toga.

[Ovu poruku je menjao dusty dana 29.11.2009. u 11:07 GMT+1]
[ dusty @ 29.11.2009. 10:03 ] @
Citat:
Srđan Pavlović: Zavalio bih se mirno u fotelju i nastavio da citam svog Gospodara Prstenova.
Kad se smorim od citanja, posto sam ga procitao vec 5 puta, onda bih nazvao
policiju i svoje osiguranje, ostavio podatke, i psovao u sebi sto Tolkin nije poziveo
jos koju godinu u napisao cetvrti deo, pa ja sad znam prva 3 napamet.

Dobro, mozda nisam naveo nesto sto nije kasko osigurano ..... :P Da li bi Aragorn tako postupio? Zamisli da je na pola "Two towers" Frodo rek'o "e, zahebi ovo, nije ovo moj problem" i bacio prsten negde u shumu

E da ti nekoga uhvatis da ti krade trilogiju i omiljenu fotelju ?

Ozbiljno, vrlo mi je cudan stav, i ma koliko neko opravdavao toliku apatiju prema drugim bicima, ja ne mogu da shvatim.
[ websurfer @ 29.11.2009. 10:04 ] @
@dusty

Cek, cek... A ti si bio tamo i tacno znas sta se desavalo... Hmm. .. A ti si taj znaci!? Drz'te ga milanche i bachi!
[ llux @ 29.11.2009. 10:04 ] @
Ako je bio samo jedan siledzija, ne uvidjam koji je rizik otvoriti vrata i prodrati se dok je ovaj dovoljno udaljen i vratiti se u stan. Mala je verovatnoca da ce krenuti na vas stan i ko zna da li bi pogodio sa kojih se vrata dernjaju. A u krajnjem slucaju da krene, pa majku mu, njih cetvoro ako ne mogu da ga savladaju onda ne razumem. Da svi uzmu po jedan tezak predmet, stanu pored vrati i kad ih ovaj razvali da ga tresnu
[ Nevena79 @ 29.11.2009. 10:05 ] @
@abishai ono sto sam ja zakljucila iz svega je sledece.

-Koliko god da ima ljudi u takvoj situaciji NE OCEKUJ da ce ti neko pomoci, to su prazne price
-Sansa da neletis ipak na nekog takvog je 0.01% pa na to ne racunaj
-Daj sve od sebe da se odbranis na bilo koji naci, kidaj jaja ako do njih dodjes, imas nokte trpaj u oci jer od VRISTANJA NECES imati koristi iako si mozda racunala na to
-I u slucaju zaista bezizlazne situacije NEMOJ samo da vristis vec se deri UBICE ME, ZOVITE POLICIJU, takva direktna poruka bi mozda promenila citavu situaciju.

Takodje cisto statisticki gledano mogu da se kladim da smo pre ovoga oformili neki forum gde bi bilo 100-injak ljudi koji su tamo prisustvovali, ali PRE nego sto se desilo verijem da bi mnogi od njih pricali kao neki ovde a i kao oni drugi, ali je realna situacija ipak pokazala nesto drugo. Uzorak od stotinjak ljudi nije zanemarljiv vec bas statisticki znacajan jer retko kad ces biti u situaciji da ti moze pomoci 1000 ljudi, i 100 je zaista puno.
[ Srđan Pavlović @ 29.11.2009. 10:06 ] @
@dusty - nemoj da izvrces i da preuvelicavas.

Moj stav je da svakako treba odreagovati uvek kada se nekome moze pomoci.
Medjutim, nacin na koji ces nekome pomoci mora da ima nekog smisla, kako ne
bi odmogao i sebi i tome kome pomazes.

Uvek pozvati policiju, zatim videti da li ista mozes da ucinis, ako mozes ucinices naravno,
ali ako je suvise nepoznatih faktora u igri, onda je to rizik koji bih preuzeo samo za nekog
meni bliskog.

Citat:
-Daj sve od sebe da se odbranis na bilo koji naci, kidaj jaja ako do njih dodjes, imas nokte trpaj u oci jer od VRISTANJA NECES imati koristi iako si mozda racunala na to
-I u slucaju zaista bezizlazne situacije NEMOJ samo da vristis vec se deri UBICE ME, ZOVITE POLICIJU, takva direktna poruka bi mozda promenila citavu situaciju.

Ovo je dobar savet za slicne situacije - treba vrlo glasno pustiti informacije okolo
sta i kako se desava (ako jos mozes), i dati bilo kakve informacije o napadacu / napadacima tom
prilikom, jos bolje, tipa da li ima oruzje ili ne, gde je krenuo, kako izgleda... itd.
Medjutim zrtve su cesto paralisane u takvim situacijama i ne reaguju ovako, sto je razumljivo.
[ dusty @ 29.11.2009. 10:55 ] @
Citat:
websurfer: Cek, cek... A ti si bio tamo i tacno znas sta se desavalo... Hmm. .. A ti si taj znaci!? Drz'te ga milanche i bachi!

Ne znam, ali krecem od najelemtarnije pretpostvke da je to covek, nasilnik, ne ninja-cyborg koji izbacuje head-shote dok si rek'o "ashov" .... ako sam pogresio, eto mene u sledecoj 'Crnoj hronici' pod naslovom 'Ubijen dusty, dok su se ostale komisije (i oni koji su revnosno citali MadZone) mudro skirvale od mutant ninja-alien-cyborga'

Citat:
Srđan Pavlović: @dusty - nemoj da izvrces i da preuvelicavas.

Moj stav je da svakako treba odreagovati uvek kada se nekome moze pomoci.
Medjutim, nacin na koji ces nekome pomoci mora da ima nekog smisla, kako ne
bi odmogao i sebi i tome kome pomazes.

Druze, ne preuvelicavam, niti izvrcem . Ok, apsolvirali smo da bi trebalo zvati policiju, svi se slazu, demokratija, nekog-kontineta-vrednosti, bla,bla bla ... sve je to po kodeksu, ali neko je ostao povredjen, i niko nije pomogao !!! Kako ces znati da li je neko fatalno povredjen? Da li si mogao to da eventualno sprecis? Zbog cega nisi? Jer mozes popiti po nosu, na ovaj ili onaj nacin?! Da li je to po zakonu, da li je ovo, da li je ono .... Da, ima smisla nekome pomoci na bilo koji nacin ako ga neko rastavlja od zivota pesnicama, pa makar i na kratko sa ALOOOO BREEEEEEEE i par udaraca po lobanji, da bi kupio vreme dok ne dodje murija.
[ websurfer @ 29.11.2009. 12:00 ] @
Citat:
Srđan Pavlović: @dusty - nemoj da izvrces i da preuvelicavas.

I ja htedoh da napisem isto, pretek'o si me.
[ zorg @ 29.11.2009. 12:45 ] @
Čuo sam ranije da ženama, u Americi valjda, daju savet da u slučaju silovanja ne viču SILOVANJEEE!, nego da viču POOOŽAAAR!, tako imaju veće šanse da će im neko izaći i pomoći. Time je sve rečeno.

U ovoj diskusiji su svi u pravu. Razlikuje se samo balans stepena vrednovanja svog života i stepena spremnosti na prihvatanje rizika.
Kad je čovek mlađi, spreman je na rizike koje kao zreliji, sa više iskustva i truda koji je uložio u sebe i izgradnju svog života, sa sopstvenom porodicom i odgovornošću prema njima - sigurno ne bi bio spreman da prihvati.
A šta bi uradio da je u pitanju tvoja majka ili sestra, pita neko. Pa naravno da je tu situacija radikalno drugačija, da se dela instinktivno i bez procene ili kalkulacije rizika i sagledavanja posledica. Zar treba da se osećam loše što ne bih jednako postupio i za potpunog stranca? I uopšte ne gajim lažnu nadu da bi im neki prolaznik u takvoj situaciji pomogao.
Drugo, neki ljudi, koji su možda i spremni da pomognu, isfrustrirani su, sa razlogom, pravno zakonodavnim sistemom države, koja im vezuje ruke iza leđa, a očekuje se od njih da hrabro pomognu u datoj situaciji. Od najbanalnije situacije do najkomplikovanije, ti kao dobronamerni samarićanin možeš da nahebeš na sto načina.
Popularan scenario n1:
"Alo bre, prekini da biješ tu ženu, zvao sam policiju!"
Druželjubivi napasnik: "Ma puši q*rac!"
Šta sad? Povučeš se ćutke u svoju rupu? Ili odgovoriš uvredom eskalirajući verbalni sukob u fizički obračun? Da li si bio spreman da uđeš u fiziki obračun ili ćeš sada u njega biti primoran da uđeš kako bi odbranio svoju čast i nahranio sujetu?
Popularan scenario n2:
Izađeš pred nasilnika naoružan, recimo vatrenim oružjem. A nasilnik budala, krene ka tebi umesto očekivane reakcije da pobegne. Kojim god tokom ova situacija krene da se odvija od ove tačke - tvoj život je sjeban. Svejedno - rokneš ga, rokne on tebe, raniš ga, rani on tebe - nebitno. Ne gine ti sanduk/zatvor/bolnica. Ako te ne sjebe on, sjebaće te pomenuti pravno zakonodavni sistem. Te upotrebio si prekomernu silu, te prešao si granice nužne odbrane, te ugrozio si prava napasnika, te ispalio si tri metka umesto jednog, te oružije nije registrovano - boli njih q*rac što si ti samo hteo da pomogneš sirotoj devojci u nevolji, koju usto ni ne poznaješ...
Neravnopravna borba, ne u fizičkom smislu, već u intelektualnom, nebitno da li si tri puta brži, spretniji i jači... Te budale nemaju šta da izgube, ne cene ni svoj ni tuđe živote, i ulaziti sa njima u tako hazardnu igru u kojoj se ulažu životi, vezanih ruku, je brate mili naj blaže rečeno - sumanuto. Ja sam u svoj život uložio mnogo više nego ta budala i mogu da izgubim mnogo više nego on. Pa neka smo uložili i isto, meni je moj život opet miliji od njegovog!
[ Mikky @ 29.11.2009. 13:38 ] @
zorg je sve rekao...
[ Srđan Pavlović @ 29.11.2009. 13:40 ] @
Tacno - sve potpisujem.
[ llux @ 29.11.2009. 13:41 ] @
Neka ga nasilnik opsuje. Ako ga opsuje, moze da se povuce ali bar je pokusao, povecao sanse da spase devojku, mozda i ne bude takav scenario. Ako se plasi da ce ga ovaj kasnije prepoznati, moze sa vrata da vikne, da se ne vidi. Moze se recimo baciti nesto metalno niz stepenice, mozda nasilnik posustane, odvuce mu se paznja, devojka mu se otme u tom trenutku nepaznje
[ dava @ 29.11.2009. 14:18 ] @
Kakvi ste vi misevi! I kakvi vam scenariji prolaze kroz glavu. Jel uvijek tako kad cujete da bespomocna djevojka vristi vi pomislite na svoje guzice i bjezite. Najezio sam se citajuci ovu usranu temu. Jel stvarno mislite da je to bio neki frajer, frajer koji prebija djevojku. Pa jos halucinirate da je bio naoruzani serijski ubica. Samo vi izmisljajte razloge za svoje misije (ne) reakcije ako vam je tako lakse.
[ Marko_L @ 29.11.2009. 15:01 ] @
Kakvo bre bacanje šerpi i vikanje. A šta ako napadač drži devojci nož pod grlom, pa se refleksno trgne i... svašta može da se desi. Upravo zato nikada ne treba reagovati na slepo, čak ni iz najbolje namere, nego prvo policija, jer što pre ih pozoveš, pre će da stignu, a samim tim i veća šansa da se napadač zaustavi na vreme. A onda kada si pozvao policiju, gledaš da saznaš što više možeš o situaciji... baciš pogled kroz špijunku, osluškuješ, probaš da malo odškrineš vrata... bilo šta što bi ti pomoglo da vidiš šta se dešava, pa onda ako vidiš da možeš nešto da učiniš, a da pritom niko ne bude povređen, onda delaš... u suprotnom, čekaš policiju i to je to.

Takođe, problem sa ovakvim situacijama, tj. kada se radi o nepoznatim osobama je u tome što se ne zna ni razlog sukoba, niti na šta su sve učesnici u sukobu spremni. Možda je ta devojka devica koja je mirno spavala u svom krevetu, a neki siledžija uleteo da je bije i vuče po hodniku bez ikakvog razloga, a sa druge strane, možda je ista ta devojka kakav diler droge ili prostitutka koja je zakidala makrou pazar i ko zna šta sve ne. To ne znači da zaslužuje da je neko bije ili, ne daj Bože, ubije, ali znači da su ljudi sa kojima "posluje" spremni na sve, naoružani i retko idu sami, pa se u ogromnoj meri povećava rizik za potencijalne "plave šlemove", kao i za tu devojku. Gomila scenarija je u igri.

To apsolutno ne znači da ne treba pomoći nekome ko se onesvestio na stanici ili mu pozlilo u autobusu ili ga udario auto i ne znam zašto se uopšte prave takva poređenja, jer tu je situacija jasna. Ali opet i tu treba delati samo pod uslovom da znaš šta radiš, jer ako ne znaš, opet možeš napraviti štetu i ubiti čoveka iz nehata, a napriviti štetu iz najbolje namere je po meni gore, nego ako si stvarno planirao da napraviš štetu.
[ milanche @ 29.11.2009. 15:07 ] @
Citat:
@marko37 - ne vredi, vidis da se u njihovim scenarijima razbojnici magicno rasprse na jedno "Alo, sta radis?"

@milanche - da je kojim slucajem ta prica sa tvojom majkom imala drugi epilog (fala bogu nije), cisto
sumnjam da bi bio tako galantan u davanju takvih saveta ovde po forumu, i prosipao pricu o "nekada
svi bili moralni, sad izumrlo", itd.

Stvarno, smara ta prica.

Vidis, sinko, reci cu ti sta stvarno smara.

Stvarno smara sto hebenih 15+ godina sta god da procitam vezano za Srbiju spada pod jedan isti pojam - silovanje.

Bez obzira da li vas ucenjuju za vize, ili rasturaju nekada uspesne firme, ili teraju ljude na ulicu i u beznadje,
ili pustaju dileje da tuku profesore po skolama, ili vas besomucno kradu po radnjama ili javnim servisima, ili trpaju
niz gusu naopakost i bezakonje.

Stvarno smara sto svaki put upitam sebe kako je moguce ? i jos teze pa dokle ce vise ???.

Ako ova tema ima ikakvu vrednost, ima utoliko sto je dala jasan odgovor na sva slicna pitanja :

dokle se god moze, jer su od jednog normalnog naroda sa jasno formirannim granicama preko
kojih ne moze da se ide stvorili generaciju glodara, povucenih u svoja cetiri zida

sa prvim instiktom da beze u rupe umesto da se osvrnu oko sebe

"nacitane" svakakvim sranjem koje moze da stane u glavu, od weba i Facefucka do gospodara prstenaca i
kompajliranja kernela na racun zivota i elementarne ljudskosti koja nalaze da ne budes ravnodusan pre svega.

Cak i majmuni u dzungli vriste naglas kad vide jaguara. Ne idu da se tuku sa njim, ali bar imaju toliko muda
da odigraju svoju klovnovsku ulogu sa elementarnim bioloskim dignitetom.

A vi bi ste rezu na vrata, i u rupu.

Ne kazem da treba redenik oko vrata pa pravo u tucu, ali sasvim sam siguran da je suludo cutati i cekati.

Oni koji cekaju da im dodje organ i donese mir, zasluzuju i prigodno ime i sve sto ce ih snaci u zivotu.
[ milanche @ 29.11.2009. 15:09 ] @
Ako se sta iskristalisalo kao pravilo, od svega sto sam u zivotu video je da

beda ide na defetistu

a ne na onoga sa bilo kakvim integritetom.
[ abishai @ 29.11.2009. 15:16 ] @
Citat:
@abishai ono sto sam ja zakljucila iz svega je sledece.

-Koliko god da ima ljudi u takvoj situaciji NE OCEKUJ da ce ti neko pomoci, to su prazne price
-Sansa da neletis ipak na nekog takvog je 0.01% pa na to ne racunaj

Nazalost je tako :(

Ja se nadam da se neces vise nikada naci u slicnoj situaciji, ali sledeci put, okrenite pandure. Jeste nase pravosudje otprlike formirano da stiti kriminalce, a ne druge, ali jbiga...

Da se nadovezem na neke primere ovde. Uhvatite lopova u kuci, prebijete ga i vi najebete :(
[ milanche @ 29.11.2009. 15:20 ] @
Citat:
Takođe, problem sa ovakvim situacijama, tj. kada se radi o nepoznatim osobama je u tome što se ne zna ni razlog sukoba, niti na šta su sve učesnici u sukobu spremni. Možda je ta devojka devica koja je mirno spavala u svom krevetu, a neki siledžija uleteo da je bije i vuče po hodniku bez ikakvog razloga, a sa druge strane, možda je ista ta devojka kakav diler droge ili prostitutka koja je zakidala makrou pazar i ko zna šta sve ne. To ne znači da zaslužuje da je neko bije ili, ne daj Bože, ubije, ali znači da su ljudi sa kojima "posluje" spremni na sve, naoružani i retko idu sami, pa se u ogromnoj meri povećava rizik za potencijalne "plave šlemove", kao i za tu devojku. Gomila scenarija je u igri.

pokusavam da objasnim i ovo:

da tebe kao gradjanina koji ima svoje jasno zacrtane civilizacijske norme, treba apsolutno da ne zanima
da li je ona devica ili kurva, da li je on ovo ili ono.

Tebe treba da zanima da od zivota oko sebe dobijes neke elementarne performanse civilizacije, jednu
dozu postovanja od strane zivotnog okruzenja, da ne slusas vrisku samrtnog ropca pred svojim vratima,
da u toj atmosferi ne raste tvoje dete, jer i ono i ti i ostali tvoji ukucani zasluzuje bolje.

To civilizacijsko pravo da zivis zivot kulturnog i civilizovanog coveka ne moze i ne sme da ti ugrozava
bilo koji set neprilagodjenih morona, a ko hoce to pravo da uziva ne moze da ceka da mu ga neko drugi
odbrani. Mora da ga sam brani.

Izmedju tuce i raspravke sa nasilnikom postoji i siroka skala medjustepena - da izadjes, vidis sta se desava,
da jasno, mirno, kulturno, ali i odlucno zamolis da se sa time prestane. Ili - da odmah pozoves policiju.

Resenje sigurno nije da bezis u rupu, stavljas slusalice na glavu, glavu na jastuk, omiljenu knjigu pred oci,
i cekas kad ce mecka zaigrati pred tvojim vratima.

Ako mislite da je kriminal u Beogradu nesto najgore i najopasnije, treba da vam neko malo preprica NYC iz
osamdesetih, odakle se izaslo upravo tim putem - sto su ljudi jednog dana rekli da ovako vise ne moze.

...sto u Srbiji, kako je krenulo nece niko vise nikada reci...

jer u gomili inteligentnih ima malo ko da je pametan.
[ Srđan Pavlović @ 29.11.2009. 15:37 ] @
Ok, posto smo svi argumentovali svoje stavove (svako na svoj nacin),
i preslo se na analizu inteligencije i pameti onih koji diskutuju, vreme je za kljuc.

Nek svako donosi svoje zakljucke i radi prema svojoj savesti.

A pokretac teme je ionako dovoljno kritikovan.