[ ZORAN VIDIC @ 29.11.2009. 22:09 ] @
Danas je 29-ti novembar, Dan Republike bivse nam SFRJ. Srecan praznik
Imam i jedno pitanje. Dali je bilo bolje za vreme druga Tita?
[ morihei ueshiba @ 29.11.2009. 22:26 ] @
http://www.leksikon-yu-mitologije.net/

Bilo je onako,nekako sladunjavo vreme...a pancevacko svetlo je bilo vrhunsko pivo.Nikad necu moci da se naviknem na ovaj Weifert
[ Horvat @ 29.11.2009. 22:30 ] @
sretan svima praznik mesa :) [jos pola sata]
[ bachi @ 29.11.2009. 22:30 ] @
Naravno. :D
[ EmilijaV @ 29.11.2009. 22:41 ] @
Pridruzujem se cestitkama!

Ne znam koliko je bilo bolje, ali da je bilo bezbednije i opustenije... e, to jeste.
[ Au197/79 @ 29.11.2009. 22:46 ] @
Što je najgore ovo je praznik i ove države. Na ovaj dan je Srbija postala republikom privi put u svojoj istoriji i tako je ostalo do danas iako je devedesetih bilo ludilo oko kralja (bez kralja ne valja...).

[ hobbista @ 29.11.2009. 22:47 ] @
Sretan Sveti AVNOJ :D
[ Backy @ 30.11.2009. 01:57 ] @
kako je moglo da bude bolje kad nije bilo interneta? :D
[ Lesli Eldridz @ 30.11.2009. 09:01 ] @
Jasta da je bilo bolje, zato sto je to bila zemlja srecnih i veselih ljudi, a kako je moglo da bude bolje bez interneta, evo ovako, ovaj bas to pominje

Mada i sad ima svojih prednosti zbog interneta, to je tacno, ali bi bilo 100 puta bolje da su devedesete izbegnute i da je ostala ista zemlja samo da se u njoj izmeni sta ne valja i zadrzi sta valja kako bi neki normalni ljudi uradili. Nikad ne bi ni imali vize (ni "tajkune" ) , u EU bi bili jos od sredine devedesetih, a baza svih velikih i jakih firmi za istocnu Evropu i daleki istok ne bi bila u Madjarskoj, Ceskoj itd nego ovde. Itd.
Citat:
Au197/79: Što je najgore ovo je praznik i ove države. Na ovaj dan je Srbija postala republikom privi put u svojoj istoriji i tako je ostalo do danas...
Zasto je to najgore? Da li Francuzi govore da je francuska revolucija najgore, iako je posle nje giljotinirano 20, 30, XX hiljada neprijatelja revolucije? Mozda zato i ne govore, nema ko da govori.

[Ovu poruku je menjao Lesli Eldridz dana 30.11.2009. u 10:11 GMT+1]
[ bttp @ 30.11.2009. 17:33 ] @
Duhovno stanje nacije je svakako bilo bolje, pa i materijalno s tim što nisi baš imao na šta da trošiš pare pošto nije baš bilo izbora robe. Bezbednosno stanje je isto bilo bolje. Generalno kvalitet života za običnog čoveka (middle class) je bio bolji bez obzira na sve. Ali ova tzv. sloboda ima svoju cenu koju kod nas veliki broj ljudi nije bio spreman da plati niti je dan danas.
[ EmilijaV @ 30.11.2009. 17:54 ] @
Citat:
bttp: Duhovno stanje nacije je svakako bilo bolje, pa i materijalno s tim što nisi baš imao na šta da trošiš pare pošto nije baš bilo izbora robe.

Kako nisi imao gde da trosis pare? Pa mogao si da putujes za svaki vikend i da trosis koliko hoces. Mnogi su tako radili i niko se nije zalio. A imali smo vise nego sad, to je cinjenica. Sad, drugo je pitanje koliko je to sve bilo realno?
[ a1200 @ 30.11.2009. 18:07 ] @
Ja se tog vremena secam mahom u pozitivnom svetlu... dok za ovo sada ne mogu isto da kazem. Svet je ziveo normalnije/opustenije, manje je bilo kriminala/korupcije, narkomana i propalica, znao se neki red i zakon se na nivou obicnog gradjanina postovao ... sve u svemu mnogo bolja situacija nego danas.
[ Lesli Eldridz @ 30.11.2009. 18:11 ] @
Realnije je bilo nego ovo sad. Jugoslovenska roba je normalno bila prisutna u zapadnoj Evropi, nase firme su gradile po nesvrstanim zemljama, izvoz oruzja uopste nije bio mala stavka, da ne duzim, zaradjivalo se znaci. Jeste bilo i kredita ali se i zaradjivalo, na nivou zemlje. To je nacionalisticka laz da je zemlja opstajala zbog kredita. To ova sad zemlja u kojoj se nista ne proizvodi opstaje zbog kredita i na donacijama dijaspore. Jugoslaviju uopste nije srusila losa ekonomija nego podivljali nacionalizam, a mogla je ona da se ekonomski oporavi za nekoliko godina, narocito kad se uzme u obzir pad berlinskog zida i veliki broj najjacih zapadnih firmi koje bi tad dosle ovde da im ovde bude baza za istok, a ne bi otise u druge zemlje. Samo nikoga od politicara ekonomski oporavak nije zanimao, osim Ante Markovica, a njea su svi sabotirali.

A to o trosenju, u to vreme, pred kraj Jugoslavije, ovde je garantovano bilo vise modernih aparata po glavi stanovnika nego u nekim mnogo razvijenijim zemljama. Ko ovde nije imao TV, video ,belu tehniku, audio uredjaje... Bilo je manje automobila, ali ovoga je bilo vise, u proseku. Najvise se to nabavljalo u komisionima, to je tacno, ali nije tacno da nije imalo sta da se kupi.
[ EmilijaV @ 30.11.2009. 18:18 ] @
Citat:
Lesli Eldridz:  Samo nikoga od politicara ekonomski oporavak nije zanimao, osim Ante Markovica, a njea su svi sabotirali.

I ja sam verovala u njegove dobre namere i kad su ga oterali, znala sam da je dosao kraj.
[ eloiza @ 30.11.2009. 18:25 ] @
Živelo BRATSTVO I JEDINSTVO.

Sloboda i jednakost.

Srbiju su u to vreme rasparčavali na autonomne pokrajine Kosovo i Vojvodinu iako nisu imali uslova za to, a imali su veća ustavna ovlašćenja nego sama Republika Srbija, a nisu dali Srbima iz Republike Hrvatske autonomnu pokrajinu iako su imali više uslova i veća prava.

Da živelo se materijalno mnogo bolje u vreme bravara dok je trajala blokovska podeljenost sveta, ali smo duhovno bili MNOGO siromašni.
[ a1200 @ 30.11.2009. 18:35 ] @
Duhovna siromasnost zavisi prevashodno od svakog pojedinca... i tada si mogao da odes da uzmes sta hoces iz biblioteke, da narucis knjige iz inostranstva - isto kao sto danas mozes da biras izmedju 'upijanja' farme, velikog brata, pinkovizije i recimo citanja/surfovanja za informacijama/stvarima koje te interesuju.
[ EmilijaV @ 30.11.2009. 18:41 ] @
Citat:
eloiza
Da živelo se materijalno mnogo bolje u vreme bravara dok je trajala blokovska podeljenost sveta, ali smo duhovno bili MNOGO siromašni.

Naprotiv! Danas smo mnogo duhovno siromasniji nego sto smo bili onda.

Jedan primer: nije bilo toliko TV programa, ali nije bilo ni Pinka, Grand parada, Velkog brata i sl. sunda.
[ Yoba @ 30.11.2009. 19:12 ] @
jedna stvar je jasna valjda svima

tada je bilo mnogo kvalitetnije i perspektivnije obrazovanje i nauka

...a to vuce sa sobom mnogo toga, i ko to ne vidi nemamo sta dalje da polemisemo.

...u moru stvari, pada mi na pamet recimo M-84

zli duhovi kazu da su nas zbog toga i razj*li, dobro, teorija zavere, ali fakat domaca pamet, domace kvaliteno napravljeno...od upucenijih sam cuo da je ostavljao km-ima ostale tenkove za sobom u pustinjskoj oluji...kazem, to je samo _jedna_ stvar koja proziliazi iz gorenjg fakta.
[ Catch 22 @ 30.11.2009. 19:21 ] @
LOL!
Draga deco, koliko vidim uglavnom svi samo nagađate ili se "maglovito sećate" kako je bilo i da li je bilo...

Nemate predstavu koliko je lepo (i značajno) iskustvo bilo ako ste šezdesetih bili u svojim tinejdžerskim godinama!

Živelo se u poštovanoj zemlji, neograđenoj bodljikavom žicom i "sanitarnim kordonima..."
Vize su trebale samo za Španiju (bila fašistička) i Grčku (vladala je vojna hunta)...
Istinita priča sa beogradske železničke stanice (1973.): "Dobar dan, molim Vas jednu kartu za večernji voz za London" zvuči danas kao naučna fantastika. Radilo se, dobijale se plate od koji je moglo da se živi... svu su "išli na more", a mnogi i dalje...
Imalo je na šta da se troši, jer je moglo da se putuje... ali je moglo i da se naručuje iz inostranstva uz regularne uplate sa deviznog računa preko banke. Kupovali su ljudi svašta, naručivali ploče, tehniku, garderobu, muzičke instrumente... (nove i polovne), nije postojao eBay ali je sve moglo da se obavi poštom, železnicom, avionom...
Interneta nije bilo ni ovde, ali ni u Americi... Nije bilo toliko sirotinje, nit su bogati tada bili toliko silno bogati kao danas. Postojale su socijalne razlike, ali u poređenju sa današnjim to su bile samo nijanse istog stanja...
Duhom ograničenih ljudi je bilo i onda, kao i ideološki zatucanih... ali religiozno zatucanih ipak vidno manje nego danas!
Možda je "Bratstvo i Jedinstvo" bilo utopijski mehur od sapunice, ali je bilo manje apsurdne mržnje među ljudima. Ženili se međusobno i rađali decu u međunacionalnim brakovima, masovno... kumovali jedni drugima, prijateljevali... sve do osamdestih kada se umesto Tita pojavila čitava horda "malih Napoleona" s ambicijom da zauzmu upražnjeno mesto. Tada je nestalo svetlo, samo što nam je trebalo dvadesetak godina da ukapiramo da živimo (i sudaramo se) u totalnom mraku...
Kad bih mogao "ponovo da biram", opet bih izabrao drugu polovinu dvadesetog veka (prva je bila globalno traumatična) i ne bih žalio ni zbog interneta, na koji sam godinama već i bukvalno "navučen".

PS
Mislim da je i čak prosečnom Amerikancu ili Nemcu (zapadnom) život bio mnogo lepši u drugoj polovini XX veka, nego li u ovoj mutnoj, prvoj deceniji XXI.
[ vinovnik @ 30.11.2009. 19:37 ] @
Pre petnaestak godina sam negde procitao aforizam koji je glasio otprilike ovako:"Za petnaest godina i ovo ce biti dobra stara vremena"
Evo posle tih petnaest godina pod "dobrim starim vremenima" i dalje podrazimevamo ona ista vremena - kada je porodica sa dve prosecne plate u kuci mogla da zivi normalno, hrani se, oblaci, ide na letovanje, menja auto na svakih desetak godina i otplacuje kredit za kucu ili stan. To su svakako vremena kada je 29. novembar bio najveci praznik u drzavi.
[ Horvat I @ 30.11.2009. 21:26 ] @
sa 1 platom se zivelo normalno,u svakoj zemlji si bio postovan,u (zapadnoj)Nemackoj sam taxi platio Dinarom!
Nisi se trebao bojati za radno mesto,biralo se koja je bolja firma.Sa posla se letelo samo ako si nesto debelo za..o.
Pasos so morao cuvati vise od novca jer je bio najtrazeniji,vazio je u celom svetu osim u Izraelu,Albaniji,Spaniji i Grckoj gde su trebale vize koje su se dubijale isti dan uplatom 20ak Dem u ambasadama pomenutih drzava
[ žutokljunac @ 30.11.2009. 21:39 ] @
Evo dočekasmo da i ovaj pasoš vredi. Još da dočekao da se od jedne plate može lepo živeti, a to će se načekamo. Ja sam u životu provalio dve stvari. Da nisam voleo socijalizam ali i da mrzim kapitalizam.
[ Lesli Eldridz @ 30.11.2009. 22:07 ] @
Ne znam ko je ovo naredno rekao ali je bio sve u pravu. Kaze "tragicno je sto su vecina stvari koje su komunisti pricali o komunizmu bile laz, ali je jos tragicnije sto je vecina onoga sto su pricali o kapitalizmu istina". Sta da radis. Iz ove perspektive, to je mozda zato sto ni kapitalizam vise nije onaj koji je bio dok se nije raspao SSSR, ali dobro, bice opet takav, nece ovi jos dugo da ovako luduju kao sto su ludovali ovih 20 godina. Ovo sa SEKA - om je samo da se polako spusta lopta, ne mogu tamo onim besnima i zadriglima da kazu, "ljudi, moramo da stezemo kais i nema vise kao do sad" izbili bi veliki nemiri, nego ce polako da se vrate stvari i u kapitalizmu na normalu, a to je da se trosi samo zaradjeno, ne i pozajmljeno
Citat:
Catch 22: PS
Mislim da je i čak prosečnom Amerikancu ili Nemcu (zapadnom) život bio mnogo lepši u drugoj polovini XX veka, nego li u ovoj mutnoj, prvoj deceniji XXI.:(
I ja isto, a to je isto zato sto konzumerizam nije divljao, nego su i oni tamo ziveli prema svojim mogucnostima, bili realni i znali sta mogu a sta ne mogu. Nisu mastali o stvarima koje ne mogu da imaju i o mestima na koja ne mogu da idu, nego su prihvatali stanje tako kako je. Ovo sad sve ispran mozak reklamama, svi (vecina) uzimaju zdravo za gotovo da iako su mozda gologuzija, ili polugologuzija, njihovo je pravo da idu na Havaje, da kupuju skupa kola ovo ono, sve na racun kredita za potrosnju, ma totalno ludilo. Ali dobro, to je u istorijskom smislu incident, tih 20 godina od 1990 - 2010, a vazno je da to ludilo ne zamene neke diktature, sto se cesto desavalo u istoriji posle perioda rasipnistva. Verovatno i nece, verovatno su zato izmisli ovo sa SEKA - om i da kao spasavaju propale banke. Da su ih kao sto treba u pravom kapitalizmu pustili da bankrotiraju, to bi za sobom povuklo propast pola svetske privrede, a onda bi se mozda pojavio i novi Hitler. Koliko god se nama ne svidjalo to sto oni rade, to sa tim bankama, mozda su i u pravu, ko zna.
[ MasterRW @ 30.11.2009. 22:45 ] @
Citat:
Evo dočekasmo da i ovaj pasoš vredi.

pa kad je crven :))

Ja sam proslavio Dan Republike. Bez obzira sto vise nije "drzavni" praznik, stvar pojedinca je da li ce i sta ce slaviti..

[ _AxeZ_ @ 01.12.2009. 09:59 ] @
Citat:
eloiza: Živelo BRATSTVO I JEDINSTVO.

Sloboda i jednakost.

Srbiju su u to vreme rasparčavali na autonomne pokrajine Kosovo i Vojvodinu iako nisu imali uslova za to, a imali su veća ustavna ovlašćenja nego sama Republika Srbija, a nisu dali Srbima iz Republike Hrvatske autonomnu pokrajinu iako su imali više uslova i veća prava.

Izvini, molim te a kako su to srbiju rasparcavali i otkud ti mislis da srbija ima bilo kakvo pravo na recimo Vojvodinu.
Otkad Vojvodina grca pod srbijom, Vojvodina je ta koja siromasi, duhovno sigurno a pogotovo materijalno!!!!

[ Lesli Eldridz @ 01.12.2009. 10:23 ] @
Na takve besmislice ne treba ni da se odgovara. Cuj, duhovno bili siromasni, a komunalci u svakoj palanci i skoro svakom selu izgradili domove kulture i razne kudove, biblioteke, bioskope i ko zna sta sve ne, a nezagadjenost medija djubretom da i ne pominjemo. Pa ne moze neko silom nekoga da tera da se duhovno razvija. A mozda oni misle na ove popove, mozda im je to duhovno bogatstvo, ko zna.
[ drbogi @ 01.12.2009. 11:05 ] @
Citat:
_AxeZ_
Izvini, molim te a kako su to srbiju rasparcavali i otkud ti mislis da srbija ima bilo kakvo pravo na recimo Vojvodinu.
Otkad Vojvodina grca pod srbijom, Vojvodina je ta koja siromasi, duhovno sigurno a pogotovo materijalno!!!!

Po tim kriterijumima i Šumadija bi trebalo da se odvoji od Srbije, što nije isključeno kako je počelo. Da je Srbija normalna država, sa modernim vrednostima, proslavljala bi 29.11. kao dan kada je postala Republika, to je valjda nekakvo dostignuće. Nažalost, Srbija je po mnogo pokazatelja bila naprednija i modernija zemlja za vreme SFRJ, nego što je danas, ne samo ekonomski nego i u kulturnom, duhovnom i umetničkom smislu.
Od zemlje koja je privlačila ljude u svojoj istoriji, postala je mesto iz kojeg se beži glavom bez obzira, što kolektivno kao Vojvodina npr. što pojedinačno.

[ Au197/79 @ 01.12.2009. 23:32 ] @
@Lesli: rekao sam „najgore“ zato što 29. jeste praznik ove zemlje kao što je bio i pre, samo što izgleda da ga se stidimo, a da nije njega bilo ni Srbije ne bi bilo u ovakvom obliku. Mi smo republika zahvaljujući 29. I ne samo to naša zemlja je utemeljena na antifašizmu a taj anitfašizam je demonstriran 29.
[ budjavlebac @ 02.12.2009. 01:33 ] @
Citat:
_AxeZ_: Izvini, molim te a kako su to srbiju rasparcavali i otkud ti mislis da srbija ima bilo kakvo pravo na recimo Vojvodinu.

Ovaj... Izgleda mi, najviše siromaši po pitanju pravopisa...
[ _AxeZ_ @ 02.12.2009. 06:46 ] @
Citat:
budjavlebac: Ovaj... Izgleda mi, najviše siromaši po pitanju pravopisa...

Sto pitas, jel sam mozda zaboravio da stavim BRE negde?
[ budjavlebac @ 02.12.2009. 06:59 ] @
Ne pitam. Konstatujem.
Možda sam se pogrešio u dijagnozi. Ne radi se samo o pravopisu. Ovo je, izgleda, teži slučaj.
[ Emil Ranc @ 02.12.2009. 12:04 ] @
Vojvodina je teritorija koju je Srbija dobila nakon Prvog svetskog rata. Ratovi se dešavaju, granice se menjaju. To je oduvek tako bilo i biće.

Zbog svoje istorije, Vojvodina je tokom svih ovih decenija u okviru Srbije i Jugoslavije, imala poseban status. I treba da ima. Isto tako, treba da ostane u Srbiji. Tome Nikolići i Velje Ilići tome nikako ne doprinose.
[ _AxeZ_ @ 02.12.2009. 21:26 ] @
Citat:
Emil Ranc: Vojvodina je teritorija koju je Srbija dobila nakon Prvog svetskog rata. Ratovi se dešavaju, granice se menjaju. To je oduvek tako bilo i biće.

Zbog svoje istorije, Vojvodina je tokom svih ovih decenija u okviru Srbije i Jugoslavije, imala poseban status. I treba da ima. Isto tako, treba da ostane u Srbiji. Tome Nikolići i Velje Ilići tome nikako ne doprinose.

Hajde vec kad smo zagazili u ovu temu da doprinesemo da je lockuju.
Ne, Vojvodina ne treba da ostane u srbiji. Nikada nije ni trebala da bude.
90 i kusur godina mi vec placamo krvavo tu gresku. Srbija kao zaostaliji deo nikako nije umela ni znala da iskoristi Vojvodinu na pravi nacin. Mozda je do mentaliteta ili neceg treceg, ali umesto da napredujemo kako vreme prolazi mi pod srbijom samo grcamo, bivamo pljackani i ponizavani i nazadujemo.
Da li je potreebno nabrajati?

Mislim da treba.
Kanal DTD je zapusten, zagadjen i skoro neplovan
Vojvodjanske zeleznice opljackane i unistene. Regija sa najguscom mrezom pruga u Evropi danas je potpuno zaostala sto se tice te vrste saobracaja.
Vojvodjanski naftagas je opljackan, unisten i poklonjen drugoj zemlji.
Vojvodjanski putevi su u katastrofalnom stanju.
Vojvodjanske bolnice, samo sto pacovi ne trce po hodnicima
Vojvodjanski penzioni fond, opljackan od srbije.
Vojvodjanska preduzeca, upropastena i prodata lopovima i mafijasima.
Vojvodjanska zemlja takodje prodata lopovima, tajkunima i mafijasima.
Telefonske centrale demontirane i poslate u pizdu materinu
...itd, itd, itd

Danas, u 21. veku umesto da kao nekada sto smo bili rame uz rame sa recimo Slovenijom, mi dozivljavamo da o mrvicama na nasem stolu odlucuju razni Ilici, Kostunice, Tadici, zaboravljajuci pritom da su uglavnom Vojvodjani ti koji nesto proizvode i koji uredno placaju dadzbine.
Uvreda je da jedna potpuno beskorisna, lopovska stetocinska tvorevina kao sto je srbija odlucuje o tome koliko mrvica ce baciti Vojvodjanima i to od onoga sto oni zarade.
[ Ivan Dimkovic @ 02.12.2009. 21:32 ] @
Citat:
_Axez_
Kanal DTD je zapusten, zagadjen i skoro neplovan

Pa sto se vi Vojvodjani ne organizujete i preko pokrajinske Vlade dignete pare i sredite to?

Citat:

Vojvodjanski putevi su u katastrofalnom stanju.

Isto pitanje?
[ Isak666 @ 02.12.2009. 21:35 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Isto pitanje?

Pa sad ce, kad Vojvodina moze da potpisuje medjunarodne ugovore ;)
[ _AxeZ_ @ 03.12.2009. 07:02 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Isto pitanje?

Vrlo jednostavno, zato sto je cuvenim seseljevim zakonom o sredstvima u svojini republike srbije jednim potezom pera preko noci to postalo vlasnistvo republike srbije.
[ gleb @ 03.12.2009. 07:21 ] @
Citat:
_Axez_
Kanal DTD je zapusten, zagadjen i skoro neplovan.

Dobro. A sad ti nama ispricaj pricu onu od pre neku godinu kad behu poplave u Jasi Tomicu, sta je stvarno bilo.
Recimo sto su specijalci po celu noc cuvali nasipe... i od koga.
Za pocetak.
[ _AxeZ_ @ 03.12.2009. 08:57 ] @
Pa ne znam, kazi ti nama od koga su specijalci cuvali nasipe????
[ Ivan Dimkovic @ 03.12.2009. 10:22 ] @
@_Axez_

Pa vi gradite nove puteve - koji ce biti u vasem vlasnistvu.
[ Isak666 @ 03.12.2009. 10:24 ] @
Citat:
_AxeZ_: Pa ne znam, kazi ti nama od koga su specijalci cuvali nasipe????

Nisu bas specijalci, vise neki sumari - cuvali da Sorabi ne pokradu dzakove sa nasipa :)

Autodestrukcija - srpski TM ;)
[ Ivan Dimkovic @ 03.12.2009. 10:31 ] @
E al to nisu kulturni Vojvodjani - to su neki drugi Sorabi sigurno - mislim, pravi Vojvodjani (15-to koleno pa nadalje) slusaju Mocarta i nikada im ne bi palo na pamet da kradu neke dzakove; je li tako _Axez_? :-)))))
[ gleb @ 03.12.2009. 10:33 ] @
@_Axez_

I sam znas da je ceo teren isprepletan kanalima za navodnjavanje i oticanje vode.
E pa vidi, nisam ja dosao da te kanale zatrpavam, vec su to tamosnji stanovnici radili. Ono, mrzi ga, pa ljuljne djubre iza kuce u kanal.
Pa kad je naisla poplava pravo u kucu a ne tamo gde joj je mesto, tj predvidjeno.

A posle dolaska ekipa za odbranu sto napravise nasipe ti isti stanovnicu sui h u toku noci rusili da voda otekne kod komsije.
I kako se to ponavljalo iz noci u noc postavili su dezurne pod punom opremom.
Tako da,

Citat:

Macku o rep.

[ Isak666 @ 03.12.2009. 11:04 ] @
Kuca mog dede se nalazi pored nasipa koji su Nemci napravili. Posle su mu Sorabi udarili asfalt od gore i pustili da se vozi po njemu sve zivo jer su rampe odvalili, te je vremenom postao porozan. Sto ce se nesto popravljati, kad ce to neko opet pokvariti, jelte?
To su, naravno, skontali kad je voda nadosla.

U mestu gde zivi isti taj deda su postojali/postoje kanali za odvod kad je npr velika voda koje su Madjari napravili.
Sorabi su jedan deo lepo izbetonirali i prosirili, ali prestali da ciste. Sto bi komunalci cistili, kad je to Srbijavode ili ko vec pravio.
Ostatak kanala su nekad mestani odrzavali, postu su to stari i plitki zemljani kanali sa dnom od cigala.
Ali samo nekad.
Cenu prestanka odrzavanja su videli kad je krenula voda da kulja i izliva se iz zapustenih kanala.

Sta ovo govori?

Lepo da raselimo sve Sorabe iz Vojvodine, evo ja sam vec zapoceo proces samoraseljavanja, pa ce mozda Vojvodini da krene :P
[ DaliborP @ 03.12.2009. 11:14 ] @
Citat:
Isak666: Sta ovo govori?

Da je Vojvodina potpuno ista vukojebina kao ostatak Srbije/Balkana, ali da su lokalci umislili da su neka elita?
[ Isak666 @ 03.12.2009. 12:25 ] @
Citat:
DaliborP: Da je Vojvodina potpuno ista vukojebina kao ostatak Srbije/Balkana, ali da su lokalci umislili da su neka elita?

Pa ne bas.

Mozda pre da su Sorabi bahati bez obzira na lokaciju.
[ gleb @ 03.12.2009. 12:35 ] @
Citat: Sorabi su jedan deo lepo izbetonirali i prosirili, ali prestali da ciste.

pa da mogli su i muziku da puste, mislim dok odmarate...

Ko ce bre tamo da vam cisti ako ne vi?
[ Isak666 @ 03.12.2009. 12:39 ] @
Citat:
gleb: Citat: Sorabi su jedan deo lepo izbetonirali i prosirili, ali prestali da ciste.

pa da mogli su i muziku da puste, mislim dok odmarate...

Ko ce bre tamo da vam cisti ako ne vi?

Pa komunalna sluzba Sorabu, ciji je to posao i zasta su placeni.

Sto su i sami skontali posle poplave, pa poceli da rade.

Jesi ti nekad video te kanale, uopste ili njasKe napamet? Pogotovo posle jake kise se "laktovi" moraju lopatati ili sa malim bagericima ili kako se vec to zove cistiti, a to nije par stotina metara samo.

EDIT:

Citat:
Čišćenje kanala kišne kanalizacije

Prodisali kanali u Šušanju

Visoke podzemne vode i problemi odvođenja suvišnih voda iz naselja najveći su komunalni problemi Novobečejaca. Zbog nepročišćenih kanala atmosferske kanalizacije posle svake veće kiše ulice se pretvaraju u potoke, a raskrsnice u jezera.

[img]http://becejski-mozaik.rs/get_img?NrArticle=5977&NrImage=1[/img]
Čišćenje atmosferske kanalizacije

Javnim radovima, koji su počeli krajem februara meseca, uz podršku Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i Nacionalne službe zapošljavanja pod nazivom „Čišćenje i održavanje javne infrastrukture“, angažovano je 32 nezaposlena radnika na tri meseca. Njihov rad na terenu počeo je čišćenjem kanala kišne kanalizacije u nižim delovima grada, u Vranjevu i Šušanju. Iz korita kišnih kanala uklonjeno je na desetine tona rastinja i smeća, očišćeni su propusti ispod saobraćajnica i ćuprija, a voda je nesmetano potekla. Posao će biti okončan za nekoliko dana, kada će se radnici posvetiti drugim poslovima (popravci trotoara, čišćenju javnih površina, obale Tise, podizanju uličnih drvoreda).

Problema sa suvišnim vodama bilo bi manje kada bi građani sačuvali pročišćene kanale i propuste ispred svojih kuća, rekao je Ivan Kolarov, sekretar mesne zajednice. Iskustva pokazuju da većina građana u Novom Bečeju održava kanale atmosferske kanalizacije ispred kuća, ali to ne vredi mnogo, ako komšija neće, pa voda posle kiše stane i začas se nađe pod temeljima kuća. Sve se tada preduzima kako bi se kuće oslobodile vode ispred praga, a onda se na nevolje zaboravlja do sledeće kiše. U Novom Bečeju nikako da se shvati da se zajednički problem mora zajednički rešavati i da se kišni kanali moraju čistiti i održavati.

http://becejski-mozaik.rs/sh/400/7/5977/

[Ovu poruku je menjao Isak666 dana 03.12.2009. u 13:50 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Isak666 dana 03.12.2009. u 13:51 GMT+1]
[ Lazar-I @ 03.12.2009. 12:49 ] @
Mislim da je najbolje ignorisati ljude kao što je _Axez_ koji projektuju svoje lične frustracije na druge ljude. Pošto sam živeo tri godine u Zrenjaninu a ostatak života u Centralnoj Srbji mogu da zaključim da takvih ljudi ima od prilike isto na obe strane. Krivci su različiti, počev od Tita, Kralja sve do susednih sela ili komšija. Zašto lepo _Axez_ ne kažeš šta te u stvari muči?

P.S.
_Axez_, koliko god da ne voliš Srbiju ne izgledaš ni malo pametniji ako umesto velikog s napišeš malo. Ja čak nisam siguran da li si to uradio namerno ili stvarno ne znaš!
[ gleb @ 03.12.2009. 13:00 ] @
hahahahaha...

pa sam lepo citiras:

- ali to ne vredi mnogo, ako komšija neće
- U Novom Bečeju nikako da se shvati da se zajednički problem mora zajednički rešavati

Jok ja cu da ti dodjem da ti cistim.
Ja cistim ispred svoje kuce i ovde u bg-u i na selu. Ne cekam drugog...

Imam alata ko omanja poljo apoteka cik pogodi zasto.
[ Isak666 @ 03.12.2009. 13:11 ] @
Pa cisti, lepo.
Samo trotoar i kanal od nekoliko desetina kilometara dubine metar i po i isto toliko sirok nisu isto.

Bio bi dobar preCednik Mesne Zajednice koji nam objasnjava kako zajedno moramo da cistimo javnu infrastrukturu, a ne oni koji su placeni od istih tih ljudi da to rade REDOVNO, a sto inace nisu skoro nikad radili.

Npr najkriticniji deo je kod jedne ledine, gde niko ne zivi i nekog ogradjenog prostora, mislim gde je trebala da bude neka stocna pijaca u duzini od par stotina metara koji je bio totalno zacepljen tonama blata.
Sto se ne bi nikad desilo da sluzbe rade posao.

Ali krivi su volonteri sto nisu potegli bagere i buldozere, jer jbg zivimo u mentalnoj radnoj akciji.

Ovim su cistili posle http://becejski-mozaik.rs/get_img?NrArticle=5977&NrImage=1

Vidis, covek placa lokalne sluzbe kroz porez da bi vodili racuna o gradu.
Ovo sto ti sugerises kao i predstavnik MZ je kao kad bi meni konobar na moju prituzbu o prljavom stolu rekao da treba i ja malo da se prihvatim krpe, a ne da samo cekam.

[ DaliborP @ 03.12.2009. 13:18 ] @
Pretpostavljam glavni krivac za sve to je upravo Beograd ili ostatak Srbije?
[ Isak666 @ 03.12.2009. 13:20 ] @
Citat:
DaliborP: Pretpostavljam glavni krivac za sve to je upravo Beograd ili ostatak Srbije?

Ne.
Nemam logiku da je Vojvodina tu gde je zbog uze Srbije, nego sam bas sve ovo pisao Axez-u jer mislim da su sami ljudi koji vode Vojvodinu krivi.

[ budjavlebac @ 03.12.2009. 16:17 ] @
Šta Sremci da kažu?

Ima li su u drugom veku pre nove ere najbolje vino u celom poznatom delu sveta! - Danas, došo neki tajkun iz Novog Sada i pokupovao pola Sremske zemlje, pa nemaš ni vino gde praviti.

Svinje bile preko 300 kila, a dobiješ pola tone čvaraka! - Danas imamo svinje samo u skupštini (ovoj pokrajnskoj).

Most kod Beške, propao skroz! Za vreme cara Mudila Sremskog, autoput nije ni jedan dan bio zatvoren zbog rekonstrukcije!!! - Danas, svaki dan zatvaraju , da bi sutra ovi Novosađani stigli brže u Beograd!

Imamo i Dunav!!! Samo, kako nam ga zaprljaju ovi u Novom Sadu, pa ga nama prljavog šalju. Još kad dođe onaj Egzit, možeš špriceve i pivske boce u vodi naći!

Fruška Gora je nekada bila najpoznatiji skijaški centar. Danas, ni snega nemamo... Ukradoše ovi iz Novog Sada...

Dobro se zna da je bolnica u Kamenici na SREMSKOJ strani, a leče se u njoj i ovi preko Dunava i troše naše novce!!!

Šta to ima bačka što naš lepi Srem nema???
Uzeše sve ovi iz Novog Sada. I maglu ukradoše... E, pa neće moći!!!

SREMSKA MITROVICA - GLAVNI GRAD!!!

... Ili, bar, glavni administrativni centar.

Pozdrav iz Republike Sremske!
[ Isak666 @ 03.12.2009. 16:54 ] @
Citat:
Svinje bile preko 300 kila, a dobiješ pola tone čvaraka!

LOL

Btw mislim da je Vucic rekao da Canak hoce da vas pripoji Hrvatskoj - zato pazite, obice vam se o glavu taj sremski separatizam :)

Treba vase vodje otvoreno da vam kazu da je vas glavni grad Novi Sad i da svoje probleme tamo resavate :))
[ _AxeZ_ @ 03.12.2009. 19:15 ] @
I sta je htelo ovim da se kaze, da su kako kaze covek "sorabi" isti....:)
Pazite, nisam ja tvrdio da smo mi savrsenstvo, ali pominjati neke dzakove a potpuno ignorisati sve ostalo, malo je trulo....jebo dzakove, dacemo druge, nego vratite vi nama zeleznicu, naftagas i sve ostalo, lako cemo za dzakove...;)

Nego hajde malo da se osvrnemo na Mozarta, mislim da je uza specijalnost onima iz Jagodine da slusaju Chopin-a ili nesto slicno, i to na uvce, samo da nisu suvise mladi...;)

Nego, jedno pitanje. Cisto da vidim da li se razumemo ili ne razumemo.
srbija ( da, namerno sa malim s ) je jel zemlja, kao zemlja, malo zatucana doduse, ali dobro, necemo traziti dlake u jajetu.
Nego, ako je srbija vec toliko nesposobna da bude normalna drzava kao sto je pokazala za sve ove godine, sto brate drzite silom one koji su sposobniji....zato sto imate silu u rukama? Jel to neki kompleks....mislsim, ako vec ne umete da drzite obicne kanale relativno plovnim i mozda da ih upotrebljavate za recimo, gle cuda....navodnjavanje, sto onda ne pustite one koji su gradili te kanale. Ili za zeleznicu, ako jos ne umete da izadjete iz 19. veka bar sto se tice tog transporta, vratite ga onima koji znaju.

Ne razumem taj kompleks, mora da je veoma bolno svaki dan dolaziti do saznanja da si kao drzava ili narod potpuno nesposoban i beskoristan ali onda iz ciste obesti ili gramzivosti drugima braniti da napreduju.

Nego, ja nikako da cujem neki pravi argument, kog andraka vi trazite u Vojvodini? Mislim srbija, kao drzava, kod djavola ona sta ima da s epetlja sa Vojvodinom?
[ a1200 @ 03.12.2009. 19:27 ] @
Citat:
nisam ja tvrdio da smo mi savrsenstvo

A koji ste pa sad to "vi"?
Jel' to neka nova "nacionalna" tvorevina ili sta... nesto kao "Kosovari" ili "Bosnjaci"...

To je isto kao kad bi Novi Beograd svoje stanovnike proglasio "Novo-Beogradjanima" i smatrao da oni nemaju nikakve veze sa Srbijom i Beogradom... da je njih u stvari zlocesti Beograd pripojio, i da nad njima vrsi "represiju"... dokle god je likova sa takvim stavom, bice ratova i daljeg cepanja na ovim prostorima. Evo odoh ja da proglasim svoju kraljevinu u ovom stanu u kome sedim - mozda necu placati porez...
[ _AxeZ_ @ 03.12.2009. 19:33 ] @
Hm, Mislim da je sasvim izvesno ko je zapoceo ratove na ovim prostorima u poslednjih 20 godina.
Btw, Novi Beograd je na teritoriji Vojvodine.
[ a1200 @ 03.12.2009. 19:35 ] @
A koji ste to pa "vi"? Objasni mi molim te?
[ Lazar-I @ 03.12.2009. 19:44 ] @
Citat:
Nego, jedno pitanje. Cisto da vidim da li se razumemo ili ne razumemo.
srbija ( da, namerno sa malim s ) je jel zemlja, kao zemlja, malo zatucana doduse, ali dobro, necemo traziti dlake u jajetu.

Ok, pišeš Srbija malim slovom ali da počinješ rečenicu malim slovom :)

Citat:
nisam ja tvrdio da smo mi savrsenstvo

Kada ćemo čuti nešto od dr Džekila?
[ eloiza @ 03.12.2009. 19:59 ] @
Citat:
_AxeZ_: Hm, Mislim da je sasvim izvesno ko je zapoceo ratove na ovim prostorima u poslednjih 20 godina.

Ajde reci ko je započeo ratove na ovim prostorima?

Citat:
_AxeZ_:Novi Beograd je na teritoriji Vojvodine.

Ne, Novi Beograd je na teritoriji Beograda, a Beograd je na teritoriji Srbije.
[ Slobodan Miskovic @ 03.12.2009. 20:10 ] @
Vise je nego ocigledna razlika u kulturi, ponasanju, uredjenju, arhitekturi, stanovnistvu, kvalitetu zivota i razvijenosti infrastrukture Vojvodine i ostatka Srbije tako da o tome ni ne treba raspravljati. ;)

Samo uporedite Nis i Novi Sad. Ili Suboticu i Kragujevac. Ili Zrenjanin i Leskovac?
[ Isak666 @ 03.12.2009. 20:22 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: Vise je nego ocigledna razlika u kulturi, ponasanju, uredjenju, arhitekturi, stanovnistvu, kvalitetu zivota i razvijenosti infrastrukture Vojvodine i ostatka Srbije tako da o tome ni ne treba raspravljati. ;)

Samo uporedite Nis i Novi Sad. Ili Suboticu i Kragujevac. Ili Zrenjanin i Leskovac?

To je vec sasvim dosta za samostalnost ;)
[ Majstor_Pućko @ 03.12.2009. 20:36 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: Vise je nego ocigledna razlika u kulturi, ponasanju, uredjenju, arhitekturi, stanovnistvu, kvalitetu zivota i razvijenosti infrastrukture Vojvodine i ostatka Srbije tako da o tome ni ne treba raspravljati.

Pa da naravno, kako smo mi svi tako glupi pa ne primecujemo te tako bitne razlike. Joj vidi i oni amerikanci u Kaliforniji su idioti. Pa stvarno kako mozemo da uporedimo jedan L.A. sa Birmingemom,AL ili jedan San Francicsco sa Jacksonom, MI. Ja ne znam stvarno kako oni mogu da budu u istoj drzavi. Ma ne samo to, ne cak ni svako svoj grad, nego najbolje je jos da svako u svom dvoristu zatrazi autonomiju. Ko nadrealisti SAO WC, SAO Kuhinja itd... Eto ja proglasavam SAO Moje Dvoriste, dosta me je drzava iskoriscavala...
[ budjavlebac @ 03.12.2009. 20:58 ] @
Ha, ha! E, ne mogu da prestanem da se smejem. U jednom postu pominjati Novi Beograd (valjda kao nešto autohtono vojvođansko) i pominjati Srbiju koja kao Vojvodinu iskorišćava. Pa, nemam reči za takvog... Čoveka?
Ko je izgradio taj TVOJ Novi Beograd?
Kako to da ,,Vas” Srbija iskorišćava, a ,,Vama” sagradila nešto za ponos?

Toliko je jadan da je morao sam da prijavi zašto Srbiju piše malim slovom! Ideja da iritira i da se proserava po forumu, nije dala rezultate...
E, druže, skrenuh ti ja onomad pažnju na pravopis, ali nije se radilo o delu o Srbiji.

Ali NOVI BEOGRAD !!! E, nećeš, kolega... Mrš iz moje avlije!!!

P.S. Ima i onaj deo sa nabijanjem, ali ga iz pristojnosti nisam napisao...
[ MojaMalenkost @ 03.12.2009. 21:04 ] @
Kad neko spomene SFRJ odmah pomislim na Energoinvest Sarajevo, Rade Končar Zagreb i Elektroindustriju Niš. :)
[ _AxeZ_ @ 03.12.2009. 21:05 ] @
Citat:
Majstor_Pućko: Pa da naravno, kako smo mi svi tako glupi pa ne primecujemo te tako bitne razlike. Joj vidi i oni amerikanci u Kaliforniji su idioti. Pa stvarno kako mozemo da uporedimo jedan L.A. sa Birmingemom,AL ili jedan San Francicsco sa Jacksonom, MI. Ja ne znam stvarno kako oni mogu da budu u istoj drzavi. Ma ne samo to, ne cak ni svako svoj grad, nego najbolje je jos da svako u svom dvoristu zatrazi autonomiju. Ko nadrealisti SAO WC, SAO Kuhinja itd... Eto ja proglasavam SAO Moje Dvoriste, dosta me je drzava iskoriscavala... :D

Kad vec dajes ovaj primer Kalifornije i Alabame da ti malo skrenem paznju na to zasto tvoj rezon ne valja.
Vidis, Alabama nije uzurpirala sve u Kaliforniji, nije sve opljackala niti prisvojila imovinu Kalifornije jednim potezom pera.
Nije Kalifornijsku naftnu industriju poklonila Meksiku, a takodje ne baca Kaliforniji 3-4% od onoga sto kalifornijci stvore nazad kalifornijcima kao da su psi i pride ih ne naziva separatistima i lenstinama..
Takodje, Alabama nije uzurpirala puteve u Kaliforniji niti naplacuje putarinu na njima..
Znaci, nije Alabama napravila od Kalifornije drugu Alabamu ili Mississipi.

...itd, itd, itd

Dali je malo jasnije sada...:)
[ Lazar-I @ 03.12.2009. 21:10 ] @
Citat:
_Axez_: Dali je malo jasnije sada...:)

Ti kao da si slušao Šopena kad si bio mali.
[ Ivan Dimkovic @ 03.12.2009. 21:15 ] @
Vakat da stanovnici Vojvodine za sve krive Srbiju/Beograd samo dokazuje da su u stvari oni cisti primerci Homo Balcanicus Vulgaris-a :)

Sto se arhitekture tice - nesto mi se cini da je ta arhitektura izgradjena od strane jedne izvesne imperije, tj. ista je kao i svuda drugde na teritoriji bivse austrougarske teritorije, tako da mi se cini da Vojvodjani tu nesto nisu specijalno doprineli osim sto su se zatekli tu :-)

A tamo gde su mogli da doprinesu... eno onog cuvenog "polu auto puta" - za sve decenije nisu mogli da ga izgrade i zavrse; sto bi se reklo - isti kao i njihovi omrazeni juzni susedi a cini mi se da je taj "polu auto put" takav bio daleko pre nekog Seselja ili Slobe :)
[ budjavlebac @ 03.12.2009. 21:21 ] @
Grešiš, Ivane. Ne krive svi Srbiju. Samo ,,prosvećeni”. Ovi što slušaju Šopena, pevaju na Pinku i lome se na motorima.
Šta da radiš kad su putevi očajni, pa ne mogu da voze ni 200 km na sat. Eh, da ga ONI grade, moglo bi i ,,teralo” bi se i 300! Čuj, 300, ma 500 km na sat!

...

Vojvodina - Novi Beograd - još umirem od smeha :-)
[ _AxeZ_ @ 03.12.2009. 21:22 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Vakat da stanovnici Vojvodine za sve krive Srbiju/Beograd samo dokazuje da su u stvari oni cisti primerci Homo Balcanicus Vulgaris-a :)

Ko kaze da krive za sve, krive samo za pljacku, ponizavanje, unistavanje, izgubljenu dobit, proterano stanovnistvo, potpuno zaostajanje za svetom......itd

Citat:

Sto se arhitekture tice - nesto mi se cini da je ta arhitektura izgradjena od strane jedne izvesne imperije, tj. ista je kao i svuda drugde na teritoriji bivse austrougarske teritorije, tako da mi se cini da Vojvodjani tu nesto nisu specijalno doprineli osim sto su se zatekli tu :-)

Ma da, svaki put kad je nesto trebalo izgraditi uvozili su zidare iz Beca, posto su jel u Becu najbolji i najjevtiniji...jel tako..:)
Domorodci su samo gledali jel...;)

Citat:

A tamo gde su mogli da doprinesu... eno onog cuvenog "polu auto puta" - za sve decenije nisu mogli da ga izgrade i zavrse; sto bi se reklo - isti kao i njihovi omrazeni juzni susedi a cini mi se da je taj "polu auto put" takav bio daleko pre nekog Seselja ili Slobe :)

Pazi, taj put je zapocet i izgradjen koliko je izgradjen, i bio bi on zavrsen, medjutim u medjuvremenu smo "postali" srbija, tako da je jasno zasto je ostalo samo pola autoputa.
Los ti je rezon Ivane, koprcas se, ali slabo to ide..:)
[ _AxeZ_ @ 03.12.2009. 21:25 ] @
Citat:
budjavlebac: Grešiš, Ivane. Ne krive svi Srbiju. Samo ,,prosvećeni”. Ovi što slušaju Šopena, pevaju na Pinku i lome se na motorima.

Vojvodina - Novi Beograd - još umirem od smeha :-)

Geografske granice Vojvodine su na rekama Savi i Dunavu, tako da fakticki, Zemun, Novi Beograd su na teritoriji Vojvodine, takodje i Batajnica, tako da...ostacete vi i bez aerodroma...:)
A ti umri od smeha, mada bi trebalo od stida zbog nedostatka obrazovanja...ali nista novo kod srBova..:)
[ Majstor_Pućko @ 03.12.2009. 21:27 ] @
Citat:
_AxeZ_: Los ti je rezon Ivane, koprcas se, ali slabo to ide..:)

Bio je skoro onaj film kada Ameri uhvate Nazi pilota, a on njima kaze: "Ja vas zarobljavam u ime Vermacht-a, predajte se"
[ budjavlebac @ 03.12.2009. 21:27 ] @
Citat:
_AxeZ_: Geografske granice Vojvodine su na rekama Savi i Dunavu, tako da fakticki, Zemun, Novi Beograd su na teritoriji Vojvodine, takodje i Batajnica, tako da...ostacete vi i bez aerodroma...:)

Koji smo to MI i odakle znaš da pišem preko Dunava? ;-) Ima jedan aerodrom u Batajnici, ali taj na koji si ti mislio je kod prigradskog naselja Surčin...

Citat:
Ma da, svaki put kad je nesto trebalo izgraditi uvozili su zidare iz Beca, posto su jel u Becu najbolji i najjevtiniji...jel tako..:)
Domorodci su samo gledali jel...;)

Ti kao da si slušao Šopena, kad si bio mali.
[ Majstor_Pućko @ 03.12.2009. 21:29 ] @
Citat:
_AxeZ_: Geografske granice Vojvodine su na rekama Savi i Dunavu, tako da fakticki, Zemun, Novi Beograd su na teritoriji Vojvodine, takodje i Batajnica, tako da...ostacete vi i bez aerodroma...:)
A ti umri od smeha, mada bi trebalo od stida zbog nedostatka obrazovanja...ali nista novo kod srBova..:)

Ako je tako ja onda proglasavam SAO Bataya i otcepljujem se od vas... :P
[ budjavlebac @ 03.12.2009. 21:33 ] @
Kojih njih? Njih bi bilo samo da ovaj nije sam sa sobom... Hmmm....
[ Majstor_Pućko @ 03.12.2009. 21:37 ] @
A i to sto kazes...
Hteli autonomasi da ratuju i da se odvoje, i onda je dosao sumar i oterao ih...
[ HeYoo @ 03.12.2009. 21:46 ] @
Vojvodina je svakako ekonomski razvijenija od ostatka Srbije ali stanovnici Vojvodine nisu ni malo napredniji ni uzviseniji od stanovnika ostatka Srbije. Neki ovde su debelo otrovani i zele da tu svoju zarazu prenesu na ostale pricajuci budalastine.

@ axez Da li ti kao svaki posten fasista cenis da zasluzujes bolji tretman samo zato sto si se zatekao tu gde jesi i ako mislis tako reci cime si to licno zasluzio.

Nema vise vadjenja na Beograd i ostale prazne price. Vojvodina je dobila pristojnu autonomiju i sa njom postaje daleko odgovornija za stanje koje vlada u njoj. Bojim se samo da ne bude "Vojvodina radi, Novi Sad se gradi" kao do sad.
Inace kanal DTD je zagadjen ponajvise zbog industrije koja je bila tu i za vreme siroko-autonomne Vojvodine pa ne vidim da se po tom pitanju bilo sta uradilo.
[ Isak666 @ 03.12.2009. 21:46 ] @
Posebnost Vojvodine u odnosu na druge delove Srbije nije sporna. Kao i nekih drugih delova kad se uporede sa ostatkom zemlje.

Sta je meni sporno, to je - sta su uradili "domaci" sa Vojvodinom i kolika je njihova odgovornost, Axez.

Npr Dimkovic spominje arhitekturu.
U Vojvodini postoje objekti gradjeni u stilu secesije, nisu brojni ali postoje. To je tipicni srednjeevropsko stil, iako nije tu nastao.
Po unutrasnjisti Vojvodine, ako je to moguce nazvati tako, takvi objekti propadaju, dok sam Novi Sad nesto pokusava da spasi. Ali sta je sa ostatkom pokrajine?
Takodje postoje fondovi EU koji finansiraju restauraciju tih objekata, kao i projekte koji se bave promocijom ovakvog kulturnog nasledja. Takav projekat u Vojvodini nije uradila ni jedna opstina.

Neko je spomenuo Dunav.
Dunav koji prolazi kroz Srbiju / Vojvodinu je najnesredjenija deonica njegovog toka, sa najmanje mesta za tankanje, te turistickih objekata i pristanista.
Svapske babe i dede koje mozes videti stalno na keju preko puta tvrdjave koji krstare Dunavom mogu samo da prdnu kad kroce na tlo. Ne postoji ni jedan jedini objekat namenjen turistima ili nedajboze prodavnica suvenira.

Tisa je jos gora.
Mozda ima negde na netu studija mislim Saobracajnog Fakulteta u NS, nisam siguran, koji se radili studiju turistickih kapaciteta priobalja Tise. Gde su kampovi, marine, setalista?

To su sve mogli pokrenuti lokalni ljudi, pogotovu ako su u pogranicnim opstinama, jer EU posebno finansira uspostavljanje prekogranicnih klastera.

Radio sam kratko za jedan sekretarijat i video sam kako se npr deli novac iz Fonda za kapitalna ulaganja - burazerski, iscepkan da bi se reklo kako je uradjeno milion projekata i bez strategije.

Problem koji Vojvodina ima je isti kao problem koji Srbija ima. Neznanje i neodgovornost.

Jedino sto je mozda neodgovornost Vojvodjanskih lidera jos gora, jer su za razliku od nekih Lebana nasledili nesto sto su mogli nadograditi, a nisu.

Edit:
Da se ispravim, mislim da je opstina Bac iskoristila neka sredstva EU za renoviranje tvrdjave u toj opstini. Nisam bas 100% siguran, ali eto neko bar ;)

[Ovu poruku je menjao Isak666 dana 03.12.2009. u 23:02 GMT+1]
[ hobbista @ 03.12.2009. 22:05 ] @
Gde odu ove teme...

Ja sam iz Beograda (omraženog, dežurnog grada krivca), i imam mnogo prijatelja po Vojvodini. Uglavnom se slažemo da kada je neko lopov, on je lopov. Nije bitno iz kog kraja Srbije dolazi.

@AxeZ: Kada nas već deliš na vaše i naše, i kada smo mi ovde razbojnici, lopovi, otimamo tuđe... podseti me ko su beše Mihalj Bracika Kertes, Milorad Vučelić... (trenutno ne mogu da se setim svih imena). Jesu li oni, beše, iz "ove ovde" Srbije, ili iz "one tamo" Vojvodine? Nadam se da se sećaš ove fine gospode, koja nisu mnogo otimala?
[ ZORAN VIDIC @ 04.12.2009. 01:24 ] @
Znate li koliki je procenat autohtonih Vojvodana? Ja mislim, ne vise od 10-20. Sve ostalo su kolonisti i njihovi potomci. E sad ce ti i takvi dodzosi da se bune, da se odvajaju, da stite nesto njihovo. A samo pre 50 godina oni su uzurpirali tudje. Trbalo bi da se vrate Madjari i Nemci, pa da vas vrate odakle ste dosli, pa se tamo odvajajte.Ali K**ac, u Hrvatskoj ne mozete, u Srbiji vam ne valja (inace se ne bi odvajali), jedino da skocite u Dunav (sa Cankom na celu, njega moze da vezete za noge da vas povuce dublje), ali prvo da ocistite kanale od vasih govana. Ah, da moze da ustane Tito, pa da vas vidi. Da vas pita dali vas je zato dovodio iz pizde materine. Za mladje jedna preporuka, pogledajte film "Osma ofanziva" (mozete i knjgu procitati), videce te izmedju ostalog kojeg su Mocerta slusali vasi preci.
[ Kosuth @ 04.12.2009. 07:19 ] @
Citat:

Daj ne k*njaj više leba ti!

Pun mi je koorac takvih "oslobodilaca" Vojvodine kroz istoriju...

pusti nas na miru da živimo "okupirani",a ako nam i bude bilo do "slobode",oslobađaćemo se sami,a ti kreni pa oslobađaj srpsku braću po Rijeci,Trstu,Sloveniji,kao što je to svojevremeno radio "Milutin"...

da ne zamre tradicija...
[ _AxeZ_ @ 04.12.2009. 07:32 ] @
Citat:
Kosuth: Daj ne k*njaj više leba ti!

Pun mi je koorac takvih "oslobodilaca" Vojvodine kroz istoriju...

pusti nas na miru da živimo "okupirani",a ako nam i bude bilo do "slobode",oslobađaćemo se sami,a ti kreni pa oslobađaj srpsku braću po Rijeci,Trstu,Sloveniji,kao što je to svojevremeno radio "Milutin"...

da ne zamre tradicija...

I meni je pun ***** takvih mazohista kao sto si ti, pa sta onda.
Ti zivi kao poslednja beda, nadaj se mrvicama a ja zbog svog deteta moram uciniti sve da Vojvodina postane ono sto je nekad bila, deo Evrope a ne bliskog istoka.
U srbiji su sasvim poremecene vrednosti. Smatra se uspesnim onaj ko je lopov, vecina ljudi misli da su ratni zlocinci heroji, da komsiji crkne krava je pravilo a ne izuzetak, drzava je potpuno beskorisna i nesposobna.....itd.
I sad neko meni kaze da se manem toga, pa nece moci, sami komentari koje vidim ovde samo pokazuju pravo stanje. Ne mrze vojvodjani srbijance ( da se tako izrazim ) vec je upravo obrnuto, mrznja srbijanaca prema Vojvodini i vojvodjanima je prerasla u patologiju. srbija tretira Vojvodinu kao najgori okupator.
E pa dragi moji, vi stvarno mislite da ste samo vi dobri a svi ostali ne valjaju. To pokazuje cinjenica da je svako ko je mogao i trazio pobegao od srbije glavom bez obzira, upravo iz razloga koje vi pripisujete drugima.

Ja bih to nazvao zivot u oblacima, potpuno odsustvo percepcije realnosti.
Ali nije to nista novo kad je zemlja sVrbija u pitanju.

[Ovu poruku je menjao _AxeZ_ dana 04.12.2009. u 08:44 GMT+1]
[ gleb @ 04.12.2009. 07:51 ] @
_AxeZ_,

samo ti radi svoj pos'o.
Nego, ciji si ti sinko?

Eto cisto da znam, ja koji 20g slusam istu pesmu - cepanje, cepanje, cepanje.

Mislim, ne mogu da docekam dan kad cete se svi vise otcepiti.

Shizofrenija jbt.

[ Lazar-I @ 04.12.2009. 07:59 ] @
Citat:
Ti zivi kao poslednja beda, nadaj se mrvicama a ja zbog svog deteta moram uciniti sve da Vojvodina postane ono sto je nekad bila, deo Evrope a ne bliskog istoka.

Zar ti nije lakše da uradiš direktno nešto za svoje dete i da ne živiš kao poslednja beda nego da osnuješ čitavu državu? Šta ako Vojvodina postane to što ti zamišljaš a ti i dalje živiš isto? Tvom detetu će se verovatno svideti još jedna granica isto onoliko koliko se danas sviđaju mojoj generaciji granice sa bivšim SFRJ republikama. Kada sam ja poslednji put bio u Vojvodini ona nije bila deo Bliskog istoka, u kojoj to Vojvodini ti živiš?

edit:

Je l' imaš nešto protiv i Bliskog istoka pa namerno stavljaš malo slovo?
[ _AxeZ_ @ 04.12.2009. 08:42 ] @
Citat:
gleb: _AxeZ_,

samo ti radi svoj pos'o.
Nego, ciji si ti sinko?

Eto cisto da znam, ja koji 20g slusam istu pesmu - cepanje, cepanje, cepanje.

Mislim, ne mogu da docekam dan kad cete se svi vise otcepiti.

Shizofrenija jbt.

Pa da, cepanje, cepanje...i uvek neko drugi kriv, jel tako?

Citat:
Lazar-I: Zar ti nije lakše da uradiš direktno nešto za svoje dete i da ne živiš kao poslednja beda nego da osnuješ čitavu državu? Šta ako Vojvodina postane to što ti zamišljaš a ti i dalje živiš isto? Tvom detetu će se verovatno svideti još jedna granica isto onoliko koliko se danas sviđaju mojoj generaciji granice sa bivšim SFRJ republikama. Kada sam ja poslednji put bio u Vojvodini ona nije bila deo Bliskog istoka, u kojoj to Vojvodini ti živiš?

edit:

Je l' imaš nešto protiv i Bliskog istoka pa namerno stavljaš malo slovo?

Bliski istok kao mentalna kategorija.....znas ono...ubij zakolji da kafir ( siptar ) ne postoji.

[ Lazar-I @ 04.12.2009. 08:52 ] @
Citat:
Bliski istok kao mentalna kategorija.....znas ono...ubij zakolji da kafir ( siptar ) ne postoji.

Teško je tebe razumeti, eto sad i Šiptar malim slovom, je l' to opet mentalna kategorija? Inače bez obzira da li je mentalna kategorija ili ne ova pesmica ti i nije nešto i nema nikakvog smisla, predlažem ti da se i dalje držiš instrumentalnih kompozicija.
[ DaliborP @ 04.12.2009. 09:03 ] @
Vojvodjani su dziberi.
[ Kosuth @ 04.12.2009. 09:04 ] @
Citat:
_AxeZ_:  a ja zbog svog deteta moram uciniti sve da Vojvodina postane ono sto je nekad bila,

Da bi uopšte bilo šta kavlitetno mogao da uradiš za Vojvodinu moraš prvo glavu svoju da izvučeš iz Čankove g*zice,a da bi Vojvodina postala ono što je nekada bila morali biste ti,Čanak i vama slični da se lepo spakujete u Ličku materinu,da bi nakon toga potomci grofa Florimunda od Mersija ponovo došli na svoje(u šta sumnjam,jer ni oni više nisu voljni da izgrađuju imanja nekakvim budućim "putnicima vlaka bez voznog reda"!)

Kažeš da imaš dete,što će reći da nisi neki nezreli balavander(što opet,ne mora da bude imperativ),pa mi stoga nije jasno kako ne umeš da misliš svojom glavom,već slepo veruješ onom zadriglom,crvenoguzom,glavatom "motoristi",kome "beogradizacija" smeta samo u tolikoj meri što mu se preprečila na putu njegove novosadizacije?!?

Ovakvim stavovima ne činiš ništa dobro ni Vojvodini,još manje svim pravim vojvođanima.

A kad već tako fašistički zastupaš tuđe stavove,daj bar neki racionalan i ekonomski opravdan argument koji bi govorio u prilog odvajanja Vojvodine od Srbije,ovako se sve svodi na najobičnije dečje brabonjanje.
[ Lazar-I @ 04.12.2009. 09:15 ] @
Citat:
DaliborP: Vojvodjani su dziberi.

Ne treba donositi zaključke o Vojvođanima na osnovu _Axez_ -a. Svuda ima takvih ljudi. Mogao bih sad ja da pišem gluposti po forumu i u profilu da napišem Mars pa onda neko da kaže da su Marsovci džiberi.
[ DaliborP @ 04.12.2009. 09:21 ] @
Citat:
Lazar-I: Ne treba donositi zaključke o Vojvođanima na osnovu _Axez_ -a. Svuda ima takvih ljudi. Mogao bih sad ja da pišem gluposti po forumu i u profilu da napišem Mars pa onda neko da kaže da su Marsovci džiberi.

Naravno da treba. Svi koji su iz "Vojvodine" i koji se uredno predstavljaju kao "Vojvodjani" (kao da su kraljevska familija) su obicni dziberi.

To je ono tipa, mi smo iz Vojvodine koja je naprednija od ostatka Srbija i zato smo specijalni pa volimo to da napomenemo. Royalty covece. Kao da se prosjak bez ruke ruga prosjaku bez noge.
Dziberi nego sta, oni najgori. Provincija i to ona debela.
[ Kosuth @ 04.12.2009. 09:38 ] @
Citat:
DaliborP: Naravno da treba.

Naravno da NE treba!

Jer upravo ovakvi stavovi indukuju razno-razne AxeZ-e i @Lazar-I ti je to lepo objasnio takođe...

Bez obzira što sam vojvođanin ne osećam se "Royalty" ni manje ni više od tebe.
[ DaliborP @ 04.12.2009. 09:57 ] @
Kad neko kaze da je iz Sumadije ili Macve obicno prica o regionu Srbije u kojem zivi, dok kad neko kaze da je iz Vojvodine ili da je Vojvodjanin obicno hoce da napomene da nije iz Srbije. Velika razlika. Dziberi, rekoh ja.
[ Lazar-I @ 04.12.2009. 10:07 ] @
Dalibore, šta je sa onim ljudima u Vojvodini koji koriste reč Vojvođani na isti način kao što ti koristiš reč Šumadinci ili Mačvani? Da li oni treba da budu uvređeni ovim što si ti napisao? Kako bi se ti osećao kada bi neko u raspravi sličnoj ovoj, sa istim pravom kao ti, napisao "svi Šumadinci" su džiberi ili "svi Mačvani su džiberi"? Da li ti je palo na pamet da _AxeZ_ skriven iza vela nepismenosti u stvari ima plan razvoja ove teme koji si ti počeo da slediš?
[ DaliborP @ 04.12.2009. 10:15 ] @
Cast izuzecima, ali ih je jako malo. Ostali - dziberi.
[ Lazar-I @ 04.12.2009. 10:28 ] @
Citat:
Cast izuzecima, ali ih je jako malo.

Čini mi se da su sem _AxeZ_-a na ovoj temi svi ostali "izuzeci".
[ Slobodan Miskovic @ 04.12.2009. 10:28 ] @
Ma ti iz Sumadije i Macve mogu samo da pljunu Vojvodjanima pod prozor (Dunav) :))))
[ _AxeZ_ @ 04.12.2009. 10:38 ] @
Ahahah, kakvo trabunjanje o nekim royalty ili noblesima...lol
kakav srbijanski spinoff......ja pomenem, gde je nasa naftna industrija, gedza mi kaze sto ti mislis da si poseban, ja pomenem gde su nase zeleznice, gedze kazu ovi misle da su bolji od nas, ja pomenem gde je nas opljackani penzioni fond ovaj mi pominje Canka........nije ni cudo da ste najgori u Evropi i porede vas sa jednom Albanijom. Stavise, Albanija koja je nekada bila pojam zaostalosti je veoma napredovala dragi moji i mozete biti mirni, niko drugi nece narusiti vas tesko steceni nivo...biti najzaostaliji i najprimitivniji na tlu Evrope....:)
[ DaliborP @ 04.12.2009. 10:42 ] @
Kao sto rekoh. Dziberana.
[ Slobodan Miskovic @ 04.12.2009. 10:46 ] @
Sta je to dziberana? Neki Sumadijski dijalekt? :))))
[ DaliborP @ 04.12.2009. 10:51 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: Sta je to dziberana?

Vojvodina.
[ Slobodan Miskovic @ 04.12.2009. 10:53 ] @
Znaci ipak je dijalekt ;)
[ Isak666 @ 04.12.2009. 10:53 ] @
Citat:
Citat:
Citat:
Slobodan Miskovic: Sta je to dziberana?

Vojvodina.

E ovo je vec vredjanje i nevaspitanje.
[ DaliborP @ 04.12.2009. 10:55 ] @
Citat:
Isak666: E ovo je vec vredjanje i nevaspitanje.

Sta sam uvredio, nacionalni ponos? Neku drzavu?
[ Isak666 @ 04.12.2009. 10:57 ] @
Citat:
DaliborP: Sta sam uvredio, nacionalni ponos? Neku drzavu?

Pokrajinu, valjda drzave u kojoj zivis, a u kojoj sam ziveo skoro 30 godina.
[ DaliborP @ 04.12.2009. 10:59 ] @
Pokrajinu :))) Daj molim te :-)
[ Isak666 @ 04.12.2009. 10:59 ] @
Citat:
DaliborP: Pokrajinu :))) Daj molim te :-)

?
[ Slobodan Miskovic @ 04.12.2009. 10:59 ] @
Ajde vi koji se vredjate da mi objasnite znacenje reci dziber? Posto to sto prica clan DaliborP ja nista ne razumem, ali velika sansa je da je neki sumadijsko macvanski dijalekt....

Nasao sam neko objasnjenje ali nisam siguran da li je clan DaliborP mislio na to:

Citat:
Dziber

An off-crowd member, person who is rude, not trendy, stupid, whatever what is not IN
[ Lazar-I @ 04.12.2009. 11:00 ] @
Citat:
Sta sam uvredio, nacionalni ponos? Neku drzavu?

Uvredio si deo stanovnika države Srbije između ostalih i one koji ne zastupaju isto mišljenje kao ljudi sa kojima se raspravljaš na forumu.
[ Isak666 @ 04.12.2009. 11:03 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: Ajde vi koji se vredjate da mi objasnite znacenje reci dziber? Posto to sto prica clan DaliborP ja nista ne razumem, ali velika sansa je da je neki sumadijsko macvanski dijalekt....

Citat:

Džiber

Onaj pijani, znojavi lik sa dva zuba u gornjoj vilici, koji na svadbenom ručku u zadimnjenoj kafančugi plaća muziku, tako što polovinu iscepane novčanice od 100 e daje harmonikašu, a sa drugom polovinom se šepuri po celoj sali.Muzičari će drugu polovinu sigurno dobiti, ali tek kada se džiber uveri da su svi prisutni videli njegov performans

ili

Citat:
Džiber

Čovek koji napravi crtu na vratu, odakle odluči da se brije na gore

http://vukajlija.com/dziber/41386
[ _AxeZ_ @ 04.12.2009. 11:10 ] @
Citat:
Isak666: Džiber

Onaj pijani, znojavi lik sa dva zuba u gornjoj vilici, koji na svadbenom ručku u zadimnjenoj kafančugi plaća muziku, tako što polovinu iscepane novčanice od 100 e daje harmonikašu, a sa drugom polovinom se šepuri po celoj sali.Muzičari će drugu polovinu sigurno dobiti, ali tek kada se džiber uveri da su svi prisutni videli njegov performans

Meni ovo jako lici na onu iskonsku srbiju...:)
[ DaliborP @ 04.12.2009. 11:50 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: Ajde vi koji se vredjate da mi objasnite znacenje reci dziber? Posto to sto prica clan DaliborP ja nista ne razumem, ali velika sansa je da je neki sumadijsko macvanski dijalekt....

Ti si fin mladic, dobro odgojen, verovatno nisi imao prilike da cujes tako nesto. Visoke Vojvodjanske Skole.

Citat:
Džiber

Bravo, odlicna definicija.
Kao kad original "Vojvodjanin" napomene da je iz Vojvodine nekog iz Srbije, ono kao jako bitno. Ili recimo, sto se meni cesto dogadja kad posetim tu savremenu pokrajinu, da me neko kaze nesto u kontekstu tipa: "dole u Srbiji", ili "bio sam u Srbiji". To je taj performans, sepurenje po kafani da vide ostali kakav si. Prosjak bez ruke se ruga prosjaku bez noge. To je taj odnos.
[ Isak666 @ 04.12.2009. 12:06 ] @
Citat:
"dole u Srbiji", ili "bio sam u Srbiji".

To se zove geografija :D

Mislim da ti imas ipak problem sa samim sobom, a ovo je samo kanal.

[ DaliborP @ 04.12.2009. 12:09 ] @
Ma da. To je to, ja ustvari imam problem a ovo je samo ispoljavanje nekih frustracija ili ko zna cega. Tako to biva kad me provale :)
[ Isak666 @ 04.12.2009. 12:14 ] @
Vandrokase nije tesko provaliti ;)
[ _AxeZ_ @ 04.12.2009. 12:55 ] @
Ne zna on sta znaci vandrokas...:)
[ Kosuth @ 04.12.2009. 12:58 ] @
Nešto se valja iza brega...!

Ne samo da moderatori ne kažu NO NO diskutantima,obzirom na tok i kvalitet diskusije,već aktivno dolivaju ulje na vatru!!!

Liči mi sve ovo do sada na svojevrsnu anketu:Vojvodina Republika,da ili ne?
[ Isak666 @ 04.12.2009. 13:11 ] @
Citat:
KosuthNešto se valja iza brega...!

Ne samo da moderatori ne kažu NO NO diskutantima,obzirom na tok i kvalitet diskusije,već aktivno dolivaju ulje na vatru!!!

Liči mi sve ovo do sada na svojevrsnu anketu:Vojvodina Republika,da ili ne?

Kakav crni kvalitet diskusije :)

Ma sad ce nas zakljucati ;)