Bila sam ja na prvom delu FEAST testa.
Test izgleda ovako:
http://en.wikipedia.org/wiki/FEAST_test
Kad krene FEAST idu po dve manje grupe dnevno od po 15 aplikanata.
Sve u svemu refleksi, brzina reakcije, prostorna orijentacija, numericka i verbalna memorija i test u kome pokazujete da li ste sposobni da pratite nastavu uopste.
Ovo je bio prvi deo.
Sve grupe su zavrsile testiranje prvog dela a rezultati se ocekuju za koji dan tj. desetak dana nakon poslednje grupe.
Test se sprovodi iz dva dela jer je obiman.
Prosecna duzina testa Eurocontrola je nekih 8 sati tako da je ovo nesto skracena verzija.
Test se odvija online. Prisutna su dva psihologa i jedan saobracajni inzenjer.
Dva puta potpisujete polisu o pristupanju Eurocontrol testa, jednom pismeno a drugi put neposredno pred pocetak testa na racunaru obzirom je prvi deo web based test.
Automatizovan je test i imate pauzu 10 minuta.
Sto se tice veze, cula sam isto, sve i da se prodje FEAST i pregled u centru za vaduhoplovnu medicinu, jos uvek preostaje intervju.
Idalje zelim da verujem da u ovome nema protekcije.
Ja sam dosta stariji aplikant i sanse da prodjem su minimalne skoro nikakve jer polisa Eurocontrola kaze 25 godina. To naravno nije pisano u kamenu i verovatnoca iako mala da stariji aplikant prodje, moze da se pojavi ukoliko je izbor mladjih aplikanata los, te se selekcija u tom slucaju prosiruje.
Simulatore FEAST testa i slicnih testova ima ali realnost je da se za takav test ustvari ne mozete spremiti i najbolje je da se pre istog samo dobro naspavate.
Za ljubitelje virtualne kontrole letenja i pilotiranja postoji lepo mesto za vezbu a to je Vatsim, i tamo mozete da vezbate ili samo da uzivate kako vas volja.
Jos jedna mala napomena i interesantna cinjenica... na testu je bilo puno aplikanata zenskog pola sto je generalno dopadljivo.
Ljudi naprosto jedva cekaju da cuju zenski glas preko radio veze.
Idalje zena u ATC dosta manje ima.
Dosta kandidata se pozalila na glavobolju i nervozu nakon testa, a meni ne da nije bilo zlo nego sam bila jos malo pa u nirvani.
Srecno svim sadasnjim i buducim kandidatima. Sve najbolje zelim konkurentima.
[Ovu poruku je menjao techgirl dana 15.02.2010. u 03:27 GMT+1]