[ milomirp @ 02.12.2009. 08:04 ] @
Sta podrazumeva se pod dodatnom opremom u automobilu po novom zakonu |
[ milomirp @ 02.12.2009. 08:04 ] @
[ Nocni @ 02.12.2009. 11:39 ] @
Osiguravajuce kuce zagovaraju da se uvedu cak i crne kutije u automobile kao nazavisni elektronski svedok nesrece a sve radi smanjenja troskova
http://www.novilist.hr/Spektar...e-kutije-i-u-automobilima.aspx [ component @ 02.12.2009. 15:51 ] @
Citat: milomirp: Sta podrazumeva se pod dodatnom opremom u automobilu po novom zakonu Ovo i mene interesuje. Čitam novi zakon i nikako da nađem ništa o tome. Jedino spominju da u kolima mora postojati svetloodbojni prsluk (čak nisu naveli da li mora da bude u kabini). Aparat za gašenje požara se ne spominje, trougao se ne spominje (samo gde treba da se postavi i kada se koristi, ali ne i da treba da ga poseduješ u kolima), prva pomoć se ne spominje, rezervni točak se ne spominje... Ili je neko lud ili ja čitam pogrešan zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima?!? [ cozmo_im @ 02.12.2009. 16:01 ] @
- 50% rezervnih sijalica od svih svetlecih elemenata na vozilu (ne vazi za LED svetla)
- reflektujuci prsluk - Prvu pomoc po novom standardu (NE ONAJ JUS) - Trougao - Dizalica - Kljuc za tockove - Sajlu/krutu vezu za slepovanje - Rezervni tocak (ili onaj koji je naveden u specifikaciji vozila - mali rezervni tocak/repair kit) PP Aparat nije obavezan osim ako nisi registrovan za neki prevoz putnika (taksi, sluzbeno, kombi, firma...) - OBAVEZAN EURO IZVESTAJ O UDESU! "Od 12. decembra u Srbiji će vozači morati u automobilima da imaju obrazac Evropskog izveštaja o saobraćajnim nezgodama, koji će im u slučaju manjih udesa pomoći da spor reše bez uviđaja policije. Ovaj termin uslovljen je stupanjem na snagu Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju, a za vozače kod kojih se utvrdi da nemaju ili nisu popunili ovaj obrazac – slediće kazne i do 50.000 dinara." [ HoT_Steppa @ 02.12.2009. 16:17 ] @
Moze fotokopija obrasca? :D
[ milivoje t @ 02.12.2009. 16:19 ] @
Citat: component: Ovo i mene interesuje. Čitam novi zakon i nikako da nađem ništa o tome. Jedino spominju da u kolima mora postojati svetloodbojni prsluk (čak nisu naveli da li mora da bude u kabini). Aparat za gašenje požara se ne spominje, trougao se ne spominje (samo gde treba da se postavi i kada se koristi, ali ne i da treba da ga poseduješ u kolima), prva pomoć se ne spominje, rezervni točak se ne spominje... Ili je neko lud ili ja čitam pogrešan zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima?!? Na pogresnom mestu trazis, nema toga u ZOBS-u, vec u novom pravilniku o tehnickim uslovima za vozila: http://www.informisanje.info/2...lnik-tehickim-uslovima-vozila/ [ Horvat @ 02.12.2009. 18:25 ] @
[ ctrl alt del @ 02.12.2009. 18:31 ] @
SAT je pisao o tome šta fali starom JUSovom - nešto u stilu mala trouglasta marama, loši formati gaze i sl. Ovim novim pravilnikom su tačno pobrojani delovi kompleta za prvu pomoć i dimenzije + za razliku od starog moramo imati i sterilne rukavice i valjda još nešto.
U svakom slučaju mislim da ni jedan od kompleta koji se trenutno nalaze u prodavnicama (valjda 5 proizvođača) ne ispunjava standarde. Svi kršimo zakon. [ sasa022 @ 02.12.2009. 22:05 ] @
Citat: cozmo_im:- OBAVEZAN EURO IZVESTAJ O UDESU! Sta je ovo ? Kako izgleda taj "papir" i gde moze da se dobije ? [ gti2 @ 02.12.2009. 22:13 ] @
Meni ovaj deo nije bas najjasniji:
Citat: Nasloni za glavu u putničkim automobilima moraju biti ugrađeni i izvedeni za sva sedišta za koja imaju ugrađene sigurnosne pojaseve, i obrnuto. Primera radi,moj auto ima pozadi 3 pojasa i 2 naslona.Po ovome,ja izgleda treba da busim zadnje sediste da bih ugradio jos jedan naslon?! U prilogu je sadrzaj prve pomoci. [ cozmo_im @ 03.12.2009. 07:55 ] @
Citat: Sta je ovo ? Kako izgleda taj "papir" i gde moze da se dobije ? Ovo, idi u tvoje osiguranje i trazi da ti daju, besplatno je (barem bi trebalo da bude): [ Deep|Blue @ 03.12.2009. 07:59 ] @
za PP aparat su rekli da su odustali od ideje da bude obavezan za putnicka vozila.
a kojih dimenzija je nova kutija? kad u nju staje i cebence i "specifikacija sadrzaja kutije" [ Deker @ 03.12.2009. 08:39 ] @
Evropski izveštaj o saobraćajnim nezgodama: http://www.ddor.co.rs/sr/pdf/EvropskiIzvestajONezgodi.pdf
Po mojoj proceni, moraće da se odloži primena zakona, jer ništa do sada nije urađeno. Recimo: nisu promenjeni znakovi ograničenja brzine (u naselju 50km/h umesto 60), nisu obeleženi putevi (srednja linija, ivične linije kolovoza, katadiopteri pored puta, bezbroj "udarnih rupa" na putevima, ostala saobraćajna signalizacija koja je u katastrofalnom stanju, tehnički pregledi, kvalitet goriva - nema šanse da nov auto prođe na tehničkom što se tiče emisije gasova, a da ne govorim o starijim modelima zbog kvaliteta benzina) nedostaje desetine pravilnika ili uredbi koji bliže određuju pojedine teme iz zakona, evo vidim da ne postoji ni odgovarajuća prva pomoć, a koliko znam, samo pojedine zemlje bivšeg istočnog bloka, bivše republike SFRJ i čini mi se Švedska i Austrija traže prvu pomoć. Mnoge zemlje ukidaju upaljeno svetlo danju, recimo Austrija je to uradila jer su utvrdili da nema bitnih razlika u bezbednosti (broju saobraćajnih nezgoda), ali je utvrđeno da su ovom merom znatno više ugroženi biciklisti i motociklisti jer su postali manje vidljivi na putu. Znači, mi kaskamo za svetom i ne učimo na tuđim iskustvima... Ili će se možda zakon samo primenjivati na vozače, a ne i na ostale subjekte u saobraćaju - nadležni organ za upravljanje saobraćajnicama (upravljač puta - opštinski ili gradaki sekretarijati za saobraćaj i za Republiku valjda Direkcija za puteve), pravno lice za održavanje puteva, policija koja primenjuje zakon, Agencija za saobraćaj (da li je osnovana uopšte i čemu će da služi?) kao i do sada??? Da li ste ikada ste čuli da je policija podnela prijavu protiv nekog preduzeća za održavanje puteva ili opštine, grada itd. zbog toga što put nije u skladu sa pravilnikom i direktno ugrožava bezbednost u saobraćaju - recimo pun je rupa, nema iscrtanih linija, nema odgovarajućih znakova itd, a što je i do sada bila obaveza u zakonu? Sad sam malo gledao novi zakon i da dodam da samo državni putevi prvog reda (auto put i motoput) moraju da imaju ivične linije, što nije bio slučaj po starom zakonu (morali su i putevi niže kategorije da imaju ivične linije). Znači, nije bitna bezbednost, nego štednja, bar što se tiče države. Takav je i slučaj sa katadiopterima pored puta. Mogu se stavljati, ali ne moraju osim u tunelima. Najlakše je uvoditi obaveze drugima... [Ovu poruku je menjao Deker dana 03.12.2009. u 09:50 GMT+1] [ Java Beograd @ 03.12.2009. 08:54 ] @
To to pokušavaš logikom protiv države tj. policije ?!
[ 3MAJ86 @ 03.12.2009. 09:17 ] @
Neko je spomenuo rezervni točak ovde, pa samo da se nadovežem na tu priču: Isti čak nije neophodan ako u kolima imate neko sredstvo koje omogućava kretanje sa probušenom gumom određeno vreme. Misli se pretpostavljam na one pene i druga čuda koja se koriste u tim situacijama... (ne razumem se baš, nikada mi nije pukla guma :P ).
Takođe, aparat za gašenje požara nije obavezan. Obavezan je samo za profesionalce (TAXI, autobusi itd...). To za prvu pomoć je smejurija... :S i kakav je to 'novi' trougao, po novim standardima? To prvi put čujem. [ lancia88 @ 03.12.2009. 09:27 ] @
Pozdrav,
kojim sredstvom tacno pumpas gumu kada jepukla unutrasnja guma a ne tubeles? Interesantno bi bilo procitati takvo iskustvo iako je ne manje zanimljivo procitati koliko puta zapravo uopste nije uspelo punjenje sprejom cak i tubelesa....coveku na nekom vangradskom putu nocu dovoljno je da se samo jednom desi nesto od ta dva i videce da je rezervni tocak neophodan. To je za sve koji se ne razumeju :) [ bufalo bil @ 03.12.2009. 13:12 ] @
Mene interesuje tacno od kog do kog datuma treba da sara na gumama bude min. 4mm tj. da nosim zimsku opremu?
[ cozmo_im @ 03.12.2009. 13:19 ] @
Nije usaglaseno jos.
Nece se sprovoditi neke stvari... nema jos regulacije za tehnicki, zna se samo da ce biti 2 put godisnje za starija vozila (i za taksi, GSP i slicno) ali ne zna se kakav, ostaje stari tehnicki i jedan kontrolni. Nece sprovoditi jos odluku o poenima, takodje ni o auto skolama (do kraja marta) Jos nisu ni znakove i signalizaciju menjali... Mislim da ce se sprovoditi cisto ovo o saobracajnim propisima za sad. [ inobradovic @ 06.12.2009. 11:42 ] @
a lanci jesli li obavezni cele zime svuda ili samo na oznacenim mestima?
[ yotsa @ 06.12.2009. 19:11 ] @
Zimske gume i lanci NISU obavezni. Obavezne su gume šare min 5mm a lanci na onim mestima gde je znakovima regulisano.
Sve to od 11.12.09. [ bufalo bil @ 07.12.2009. 06:55 ] @
Nisu obavezne sare od min 4mm. Mozes zimi da vozis i 1.6mm ali onda moras u gepeku da drzis opremu za povecanje trakcije tj. lance.
[ mkvb @ 07.12.2009. 09:08 ] @
Jel dozvoljeno odstampati taj obrazac o nezgodama sa pomenutog linka, i imati ga u kolima ili ipak mora da se ode do osiguranja po originalni obrazac?
[ fanfon @ 07.12.2009. 09:22 ] @
Bez 2 zimske gume i ne pokusavajte da predjete granicu ako imate u planu negde napolje.
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|