[ milanche @ 09.12.2009. 04:45 ] @
Izgleda da je princip "bitno je sta ja mislim da treba, ko te pita za prirodne zakone" planetarni trend:

Ispred zgrade sa juzne strane su poceli da kopaju podzemnu garazu, u dubinu 4.6 metara
Iskopana zemlja je bila gomilana sa severne strane, do visine 10 metara.
Zgrada je bila izlozena neravnomernoj raspodeli lateralnih sila u pravcu sever-jug, koji je
(kasnije procenjen na 3000 tona) bio veci nego sto su noseci stubovi mogli da izdrze.

Sreca je sto susedne zgrade nisu bile na dometu, inace je bio moguc i domino efekat.

[Ovu poruku je menjao milanche dana 09.12.2009. u 06:15 GMT+1]
[ milanche @ 09.12.2009. 04:56 ] @
Jos slika

[ Deep|Blue @ 09.12.2009. 07:31 ] @
Znaci uparkirali su zgradu
zanimljivo mi je da su, pored solidno ocuvane strukture, prezivela vecina prozora ...
[ Beltrammi @ 09.12.2009. 07:56 ] @
Kinezi su legende.

Predzadnja stvar koju sam kuipo od kineza je bila halogena lampa sto se trakom metne na glavu. Cim su joj crkle baterije, kad sam ih zamenuo vise nisam mogao da zavrnem poklopac jer se bio rasturio. I tako resim da vise ne kupujem od njih. A onda ugledam dvogled. Posto je Zapadni kostao 75 evra, a njihov 15 resih da ga uzmem jer pomislih, pa ovde nema sta da se pokvari. Kad qraz.

Prvo su mi poispadali poklopci, zatimse zglavio izostrac i na kraju izlizali su se natpisi za samo 2 nedelje.

Anything to declare ? Yes, don't go in China !
[ barakuda111 @ 09.12.2009. 08:13 ] @
Mada mora se priznati da je zgrada dobro sagradjena. Roknula je punom silom i ovako odoka izgleda u savrsenom stanju. Pretpostavio bi covek da ce od nje ostati samo gomila kamenja, suta kad tako padne. Ja glasam da ako gradis nesto, da treba unajmiti kineze
[ jablan @ 09.12.2009. 09:00 ] @
Citat:
Beltrammi: Posto je Zapadni kostao 75 evra

Misliš sa zapada Kine? :)
[ websurfer @ 09.12.2009. 09:01 ] @
Citat:
barakuda111: Ja glasam da ako gradis nesto, da treba unajmiti kineze

Hvala na savetu, ali ipak ne bih...
[ combuster @ 09.12.2009. 09:18 ] @
Jel se pita neko jel ima dead chinese people in there?
[ Jbyn4e @ 09.12.2009. 10:11 ] @
Ne pita se niko.

Ali da se zna, ima jedan. Posto se ovo desilo jos u junu, a zgrada nije useljena.
Izvori:
http://www.zonaeuropa.com/200906c.brief.htm#012
Citat:
At around 5:30am on June 27, an unoccupied building still under construction at Lianhuanan Road in the Minhang district of Shanghai city toppled over. One worker was killed. According to information, a 70 meter section of the flood prevention wall in nearby Dianpu River and that may have something to do with this building collapse.

http://blogs.wsj.com/chinareal...lding-collapses-nearly-intact/

P.S. A evo sta su drugi na tu temu smislili:
http://www.chinasmack.com/pict...se-chinese-netizen-photoshops/
[ nerodimac @ 09.12.2009. 10:14 ] @
Citat:
combuster: Jel se pita neko jel ima dead chinese people in there?

Mislis, dal ih je ostalo za uzinu?
[ Beltrammi @ 09.12.2009. 10:29 ] @
inace milanche bas sinoc pogledah film Twister o meracima snage uragana i jedna stvar mi pade na um. Zasto Ameri u zonama jakih vetrova grade drvene, malte-ne montazne kuce. Bkvalno ima scena gde vetar korlja kucu, a cela porodica se sakrila u podrum izvan kuce. Zar je moguce da su Ameri tako glupi ? Ne verujem da nesto nemaju para.
[ Lesli Eldridz @ 09.12.2009. 10:38 ] @
To nema veze sa parama, oni ne grade trajne kuce jer im nije takva filozofija zivljenja. Onda kad vetar tako odnese kucu novu plati osiguranje i nastave dalje.
[ ventura @ 09.12.2009. 11:10 ] @
Citat:
Beltrammi: inace milanche bas sinoc pogledah film Twister o meracima snage uragana i jedna stvar mi pade na um. Zasto Ameri u zonama jakih vetrova grade drvene, malte-ne montazne kuce. Bkvalno ima scena gde vetar korlja kucu, a cela porodica se sakrila u podrum izvan kuce. Zar je moguce da su Ameri tako glupi ? Ne verujem da nesto nemaju para.

Glupi?

Ajde napravi jedan misaoni eksperiment, pa zamisli šta bi bilo da imaš klasičnu Srpsku zidanu kuću u sred Kanzasa i da preko nje (ili pored, svejedno) pređe tornado...

1. Krov kuće - crep, tegola, šta god automatski biva oduvan
2. Drvene grede koje drže krov kuće su takođe oduvane
3. Svi prozori bivaju polomljeni, kompletna stolarija uništena, kao i sobna vrata po celoj kući
4. Sadržaj kuće isisan kroz prozore, a ako i nije, dovoljno je razlupan da je neupotrebljiv
5. Svi lusteri zajedno sa el instalacijama pokidani
6. Kuhinjski elementi počupani iz zidova sve sa pločicama i el. instalacijama
itd.

Suma sumarum, da bi u slučaju tornada od zidane kuće ostali samo zidovi i ploča... Dakle sve bi morao da radiš ispočetka uključujući i elektro/vodovodnu instalaciju, pločice, malterisanje, stolariju, krov...

I po čemu su to onda ameri glupi, osim što u slučaju tornada imaju 2x manje novčane štete nego klasična zidana kuća?
[ flighter_022 @ 09.12.2009. 11:13 ] @
Osiguranje plati kucu, ti platis osiguranje... Zasto bih, pobogu, placao osiguranje od neceg od cega mogu, relativno, i sam da se zastitim? moj pokojni deda je tako zidao da bi jedino tenk ili top mogao da srusi, uragan bi ostetio krov i prozore ali bi zgrada sigurno ostala na mestu... Nikad mi nece biti jasno zasto treba platiti stotine hiljada dolara za objekat koji ne moze da izdrzi 100+km/h vetar. U cemu je fazon da se cene gradnje tamo i ovde toliko razlikuju (a i kvalitet)?
[ combuster @ 09.12.2009. 11:22 ] @
Osiguranje (u zemljama gde se to stvarno isplacuje) je mnogo dobra stvar. Pogotovo ako zivis na teritoriji kanzasa ili LA-a gde su trusna podrucija. A i montazna kuca je termicki bolje izolovana, leti hladna - zimi topla, brzo se iskompajlira i to je to... Samo su termiti mnogo zeznuta stvar :D Ali osiguras se i protiv njih :P
[ ventura @ 09.12.2009. 11:22 ] @
Citat:
flighter_022: Osiguranje plati kucu, ti platis osiguranje... Zasto bih, pobogu, placao osiguranje od neceg od cega mogu, relativno, i sam da se zastitim? moj pokojni deda je tako zidao da bi jedino tenk ili top mogao da srusi, uragan bi ostetio krov i prozore ali bi zgrada sigurno ostala na mestu... Nikad mi nece biti jasno zasto treba platiti stotine hiljada dolara za objekat koji ne moze da izdrzi 100+km/h vetar. U cemu je fazon da se cene gradnje tamo i ovde toliko razlikuju (a i kvalitet)?

Ostali bi goli zidovi... Ništa spolja, ništa unutra... A goli zidovi su najjeftinija stavka u gradnji kuće...
[ the_tosic @ 09.12.2009. 11:23 ] @
Gledao sam u nekoj emisiji expreiment gde su ispaljivali drvenu gredu brzinom kojom bi je tornado nosio. Greda je probila armirani zid, samo je proletela kao kroz papir.
[ Beltrammi @ 09.12.2009. 11:23 ] @
prvo nikad u zoni vetrova ne bih stavlja crep. Dakle ni ja ne bih zidao klasicnu srpsku kucu kako ti kazes u Kanzasu,a druga stvar malo sutra bi se to desilo sto ti pricas jer bi se onda svi zidani objekti srusili, a znamo da nije tako. Cak i da si u pravu vise bi ostalo nego ovako. Ovako ode cela kuca...
[ Slobodan Miskovic @ 09.12.2009. 11:27 ] @
Citat:
Ostali bi goli zidovi... Ništa spolja, ništa unutra... A goli zidovi su najjeftinija stavka u gradnji kuće...

Pa dobro ali ti osiguranje ili sta vec napravi kucu isto sa golim zidovima, sigurno neces dobiti slike po zidu i namestaj :)
[ Ivan Dimkovic @ 09.12.2009. 11:51 ] @
Citat:
Beltrammi
Zar je moguce da su Ameri tako glupi ? Ne verujem da nesto nemaju para.

Da, vrlo glup narod... po misljenju uber-pametnih Srba :-)

Ako imas tornado, za malu privatnu kucu koju naseljava jedna familija najjeftinije je da imas laku gradnju koja se ponovo jeftino sazida - sve je to osigurano i mirna backa - brzo se sazida ponovo i to je to.

Da bi imao gradjevinu koja je potpuno sigurna od tornada, to bi kostalo jako puno novca (koje ljudi koji zive u jeftinim kucama u Kanzasu sigurno nemaju) + REPARACIJA bi isto tako kostala puno love, jer je na takvim ojacanim gradjevinama i sve ostalo jako skupo.

Potpuno nerentabilno, i to se radi samo sa vecim zgradama (stambenim - btw, kao sto je ova u ovoj temi, takav picvajz ne bi mogao napraviti u USA da raskopas oko zgrade....), aerodromima i sl. objektima koji moraju da stoje i za vreme tornada - pa cak i tamo imas sklonista u samom aerodromu (bio sam u Denveru jednom, imas na svakom terminalu skloniste) jer moze da dodje do velikih ostecenja i povreda i sva ta zastita moze da popusti - mozes misliti koliko kosta opravljanje posle toga: visestruko vise od jeftine kuce.

A jeftine privatne kuce se grade drugacije - jer je to, koliko god ovde paradoksalno zvucalo, najrentabilnije i najoptimalnije za ljude koji zivi u njima.
[ Beltrammi @ 09.12.2009. 11:55 ] @
da, sve verujem da ce neko americko osiguranje osigurati kucu u zoni tornada koja se 100% srusiti. mozda samo ako je premija kao kuca. Jer nemojmo zaboraviti da osig. drustva u Americi ne mog propasti, to jest cak i ako propadnu tu je drzava da ih spase. a ostali nek sanjaju Americki san dok ih ne odnese tornado.

Hehe, kako bedan sistem, jedva cekam da krenu da ga brane. Kakva li cu sranya tek cuti.
[ Ivan Dimkovic @ 09.12.2009. 11:59 ] @
Citat:
Beltrammi
Hehe, kako bedan sistem, jedva cekam da krenu da ga brane. Kakva li cu sranya tek cuti.

Alo, genije...

Ukljuci malo svoj mozak:

1. Tornado moze znacajno ostetiti i potpuno ojacanu gradnju (videti tornado sklonista u USA aerodromima u mid-westu, nisu tu zbog dekoracije)

2. Ojacane zgrade su visestruko skuplje ZA IZGRADNJU ali i za REPARACIJU - a imati 100% zastitu od tornada mozes imati samo ako napravis military-grade bazu, sto hoce da kosta puno puno para :)

=

3. Samim tim, za jednu porodicu u nizoj srednjoj klasi se VISE ISPLATI da ima laku gradnju, koja je visestruko jeftinija kako za izgradnju tako i za odrzavanje (ponovna izgradnja moze biti jeftinija od opravke ojacane zgrade)

4. Osiguranje ce sigurno prihvatiti da osigura bilo sta uz odgovarajucu cenu, u skladu sa verovatnocom rusenja - koja je cak i za grad gde ima tornada i dalje ne tako velika - takodje, zaboravio si da cena osiguranja zavisi i od cene potencijalne stete - koja je u slucaju jeftine gradnje... je li, JEFTINA

I ko je tu onda glup?

Sigurno, svi su u USA totalni idioti pa grade kako grade - samo je trebao Beltrammi da dodje da im to objasni. Wow! Ako odes tamo, mozes i da se obogatis - osecam da ce doci do gradjevinskog Boom-a, kada cuju ti glupi Ameri sta su propustali ceo zivot :-))

Citat:

Kakva li cu sranya tek cuti.

The Serbz, narod najpametniji - sada i za gradjevinu :)
[ Beltrammi @ 09.12.2009. 12:04 ] @
ohoho*, znaci pred tornado ok je komplet se privremeno iseliti.

Kad sam bio u New Orleansu pre godinu ipo jos iz aviona sam video centar i gomilu deponije. kaze mi covek, ne to nije deponija, to su kuce koje je srusio uragan. Dakle 2 godine posle jos su bile tamo.

Ne znam da li je bajka o tri praseta ikad prevedena u Americi.

---------------
* ne smejem se nesreci nasankanih ljudi, vec ljudima koji veruju da je to ok
[ Ivan Dimkovic @ 09.12.2009. 12:05 ] @
Pa mozes samo i da se smejes - ko lud na brasno, kaze izreka.

Javi se kada postanes novi Donald Trump, tj. kada izvrsis revoluciju u gradjevinskoj tehnici u USA... sa takvom genijalnom idejom mozes samo da profitiras... svi ostali su budale, za takvu ideju treba jednostavno imati genijalni um ;-)

Citat:

Ne znam da li je bajka o tri praseta ikad prevedena u Americi.

Razlika izmedju vuka-puvala i tornada je prilicna... kao i u ceni izgradnje necega sto moze da izdrzi vuka sa prasecim gripom i jednog jaceg twister-a.
[ Beltrammi @ 09.12.2009. 12:08 ] @
naprotiv, uopste ne treba biti genije. To moze i svaka budala da shvati.

dobro ne bas svaka.
[ ventura @ 09.12.2009. 12:08 ] @
Citat:
Beltrammi: da, sve verujem da ce neko americko osiguranje osigurati kucu u zoni tornada koja se 100% srusiti. mozda samo ako je premija kao kuca. Jer nemojmo zaboraviti da osig. drustva u Americi ne mog propasti, to jest cak i ako propadnu tu je drzava da ih spase.

Mislim da ćeš teško naći na kuću u USA koja nije osigurana... Sigurno da osiguranje od elementarnih nepogoda (tornado) nije isto za kuću u Kanzasu, i za kuću u Washingtonu, ali nije ni neka drastična razlika... USA je tako velika i ima velik broj elementarnih nepogoda koje karakterišu razne regione, tako da manje više gde god da živiš postoji neka potencijalna elementarna nepogoda koja ti preti... U centralnoj USA to su Tornada, na jugoistoku (Florida) su to uragani, na jugu su to poplave, na zapadu su zemljotresi, na Havajima su to vulkani, na severu su to snežne oluje... Svugde ima nešto, a za osiguranje je potpuno nebinto da li ti je kuću uništio tornado, vulkan ili poplava...

Dok sam bio na razmeni studenat sećam se da je komšiji izgorela kuća (mačka oborila lampu), i nakon požara im je osiguranje platilo smeštaj u lokalnom motelu, i znam da su narednih 15 dana samo popisivali stvari u kući što su imali, uključujući garderobu, tehniku, baš sve, i da im je sve to osiguranje (po nekom koeficijentu) nadoknadilo... Dakle nije da ti samo izgrade kuću, već plate kompletno sve što si imao unutra...
[ Ivan Dimkovic @ 09.12.2009. 12:10 ] @
Citat:
Beltrammi
naprotiv, uopste ne treba biti genije. To moze i svaka budala da shvati.

dobro ne bas svaka.

E moj ti...

Vidis, racionalan covek kada pomisli da ima 100 miliona budala, koje se nisu setile necega trivijalnog (kao sto je tvoja ideja) - a samo je on pametan obicno zakljuci da nesto nije u redu sa njegovim rezonom tj. da tih 100 miliona nikako ne mogu biti budale

Usijana glava ce nastaviti da misli da je on pametan, a tih 100 miliona ljudi da su budale.

Na zalost, nas narod je vrlo bogat ovakvim iznimcima.
[ combuster @ 09.12.2009. 12:12 ] @
Sve zavisi od polise koju placas, mogu da ti osiguraju i tu macku ako je izgorela :)
[ Slobodan Miskovic @ 09.12.2009. 12:41 ] @
Ma to je stvar izbora sto ti pricas Ivane, i isplativosti.

Jefitnija izgradnja kuce = Veca sansa da se poveca profit
Brza izgradnja kuce = Brzi ROI

Pod jeftino mislim na kupovinu kuce, bolje je graditi kucu od cigle u USA ali tada ne bi bili toliki profiti na gradnju jer iovako je misaona imenica da kupis kucu tamo u kesu vec sve ide na kredit koji se meri decenijama.

Jedno pitanje, sta je jeftinije u USA (generalno) - kupiti kucu ili ziveti u zgradi i zasto? :)

[ Ivan Dimkovic @ 09.12.2009. 12:51 ] @
Vidi ovako,

ex-CTO jedne fortune-500 kompanije koga licno znam, mator lik - prosle godine je otisao u penziju, Nemac a zivi u USA vec 20-tak godina, je pre 3-4 godine napravio firmu za izgradnju "German-style kuca u Floridi"

Dedica je genijalan lik inace - ali ciljna grupa za takvu gradnju su visa klasa (poceo je od njegove ekipe poznanika) iz Floride koji zele visok komfor zivota i spremni su za to podobro da se otvore.

Jednostavno, takav nacin gradnje je skup - i vecina ljudi iz nize srednje klase (a takvih je najveci broj) nije u stanju da priusti takav nacin gradnje.

A tu je sve sto uz to ide:

a) Skuplja izgradnja
b) Skuplje osiguranje (jer cena osiguranja zavisi i od visine potencijalne stete, a reparirati skupu kucu je skuplje)
c) Skuplje odrzavanje

U principu, u slucaju krajeva sa cestim twisterima ili poplavama, imanje takve kuce bi bilo ENORMNO skupo, jer bi svaka veliak reparacija kostala ohoho - sto znaci ili znacajno skuplja rata za osiguranje, ili ako je vece ucesce u steti - ogromne troskove prilikom neke katastrofe.

Kao sto i sam znas svaka roba ima svog kupca - u slucaju USA, sa cestim nepogodama - stabilna i jaka gradnja ima svoje kupce, samo oni spadaju u onih najbogatijih 5%.
[ Slobodan Miskovic @ 09.12.2009. 12:54 ] @
Znas kako se formiraju cene, to sto je skupo je zasto sto je mala ponuda a ona je mala jer je ROI duzi i profit je manju u odnosu na ulozena sredstva i brzinu gradnje. As simple as that.

Cak mislim da je glavni razlog forsiranja tih montaznih kuca u USA brzina gradnje jer se nekoliko puta povecava produktivnost.
[ Ivan Dimkovic @ 09.12.2009. 13:00 ] @
Zaboravljas >traznju< - jako bitan element u velikom trzistu.

A traznja za skupe stabine kuce je mala tj. rezervisana za luksuzne domove - zato sto su troskovi odrzavanja i potencijalne sanacije stete veliki u tim krajevima.

Amerikanci su vrlo osetljivi na pare - i to sto je dominantna tehnologija je iskljucivo posledica toga sto prosecan Amer iz nize srednje klase jednostavno preferira najjeftiniju opciju.
[ dava @ 09.12.2009. 13:09 ] @
Ja kontam da nije problem napraviti kucu da betonskim krovom i nekim sistemom zastite prozora tipa nekakve metalne ploce koje bi rucno spustio preko prozora u slucaju nadolazeceg tornada i mislim da bi takva kuca prezivjela svaki do sad vidjeni tornado, ali dok tako ne grade vjerovatno im se ne isplati.

Postoji tu jos jedna stvar, a to je da se ameri ne vezu za kucu/zemlji ili grad. NJihov nacin zivota je takav da recimo zivi i radi covjek sa porodicom u jednom gradu, dobije otkaz ili firma se preseli u drugi grad, on tad proda kucu i preseli se u taj drugi grad bez problema. Znaci nema djedovine, imanja i tih pojmova. Cesto i namjestaj ostave, tamo kupe drugi, vrlo vazno.

Ne razmisljaju oni kao mi, da kad jednom napravis kucu, ta kuca se prenosi sa koljena na koljeno niti gledaju na zemlju kao na svetu djedovinu koju ne bi prodali ni za kakve pare.

P.S. moze i kuca bez krova:

[ Slobodan Miskovic @ 09.12.2009. 13:10 ] @
Slazem se. Medjutim to najjeftinija opcija nije oduvek vec se na cene koje su sada prisutne uticalo kroz povecane gradnje, konkurencije i velikog broja kompanija koje se bave time. U trenutku kad je to sve krenulo, pocetkom proslog veka ljudima je mnogo znacila cena i brzina gradnje. Da se sada krece siguran sam da bi bilo drugacije jer cigla i cvrsta gradnja uopste jeste nesto konfornije i sigurnije od montazne.
[ Ivan Dimkovic @ 09.12.2009. 13:13 ] @
Citat:
dava
i mislim da bi takva kuca prezivjela svaki do sad vidjeni tornado, ali dok tako ne grade vjerovatno im se ne isplati.

O kako se varas - tornado ne mora biti ni blizu jacine "najveceg vidjenog" pa da rasturi dobro sazidanu kucu :-)

http://en.wikipedia.org/wiki/Tornado_intensity_and_damage

Citat:

EF2 (T4-T5) tornadoes are the lower end of "significant", and yet are stronger than most tropical cyclones (though tropical cyclones affect a much larger area). Well-built structures can suffer serious damage, including roof loss and collapse of outer walls. Mobile homes, however, are almost totally destroyed. Vehicles can be lifted off the ground, and lighter objects can become small missiles, causing damage outside of the tornado's main path. Wooded areas will have a large percentage of their trees snapped or uprooted.

Citat:

EF3 (T6-T7) damage is a serious risk to life and limb. Few parts of affected buildings are left standing; well-built structures lose outer and inner walls. Cars are lifted off the ground, and can be tossed through the air for some distance. Wooded areas will suffer almost total loss of vegetation.

Citat:

EF4 (T8-T9) damage typically results in a total loss of the affected structure. Well-built homes are reduced to a short pile of debris. Even heavy vehicles, including airplanes, trains, and large trucks, can become airborne, with other large projectiles being flung some distance.

Prema tome, ako te zvekne jaci tornado - i vrlo dobro sazidano zdanje moze izgubiti zidove.

Kao sto rekoh, na USA aerodromima u mid-westu postoje sklonista za tornado na svakom terminalu. A aerodromi su zdanja koja su posebno ojacana - pa, OPET jak tornado moze da ih prilicno osteti.

Sad razmislite koliko bi kostalo da se neka obicna kuca ojaca da T4 tornado (tornado jaci od T3 se desava u 20% slucajeva u USA) ne cini znacajnu stetu...

Nadam se da je sad bar malo jasnije zasto se kuce za stanovanje ne prave da "prkose" - jer bi takva zgrada morala vise da lici na vojnu tvrdjavu a ne na normalnu kucu. O ceni i da ne pricamo.
[ Java Beograd @ 09.12.2009. 13:16 ] @
Ajde da se i ja uključim ... (Mislim, OK, kopčam ja i Beltraminija i Ivana i Venturu, ali ...)

Ajde neka mi neko odgovori: zašto bi šteta na zidanoj kući u slučaju tornada bila velika ? Sve što može je - da odnese krov. Jer, čak i ovde, sasvim je normalno (i nije skupo) sagraditi kuću sa betonskom pločom na vrhu (to je maltene standardno) - a preko toga krovna konstrukcija. I sasvim je normalno napraviti dobre (drvene ili metalne) žaluzine za prozore. U ukupnoj ceni te dve stvari su tek poneki procenat. Šta se onda dešava ? Udari tornado - i odnese krov. Sve ostalo je stabilno.

Glavna razlika prosečne američke kuće i prosečne evropske su zidovi i temelj. Ovde cigla i beton, tamo - drvena konstrukcija. Stolarija, podovi, plafoni, instalacije su manje - više iste. Cena gradnje ? Ovde, u Srbiji zidovi (takozvana siva gradnja) koštaju oko 1/3 ukupne cifre. Verijem da bi tamo u Americi, gde najviše košta plac, pa dozvola, pa radna snaga, pa tek na kraju materijal - ukupna razlika u procentima bila još manja.

Dakle, cena zidane kuće, definitvno, može biti 10% - 20% veća od montažne. Na kraju krajeva tako je i u Srbiji i u Evropi. (Pogledaj teme "Montažne ili obične kuće i dozvola za njih" i "Montažne kuće i dozvola za njih" Zašto bi osiguranje za kuću koja definitivno odoleva tornadu bilo veće od kuće koja ne odoleva tornadu, ako je već cena sasvim slična

[ Java Beograd @ 09.12.2009. 13:18 ] @
Pisao sam isto kad i dava ! Samo je on prvi postovao. I napisali smo maltene isti post.
[ Ivan Dimkovic @ 09.12.2009. 13:20 ] @
Citat:
Java Beograd
Sve što može je - da odnese krov

Ponovicu:

Citat:

EF2 (T4-T5) tornadoes are the lower end of "significant", and yet are stronger than most tropical cyclones (though tropical cyclones affect a much larger area). Well-built structures can suffer serious damage, including roof loss and collapse of outer walls. Mobile homes, however, are almost totally destroyed. Vehicles can be lifted off the ground, and lighter objects can become small missiles, causing damage outside of the tornado's main path. Wooded areas will have a large percentage of their trees snapped or uprooted.

Citat:

EF3 (T6-T7) damage is a serious risk to life and limb. Few parts of affected buildings are left standing; well-built structures lose outer and inner walls. Cars are lifted off the ground, and can be tossed through the air for some distance. Wooded areas will suffer almost total loss of vegetation.

Citat:

EF4 (T8-T9) damage typically results in a total loss of the affected structure. Well-built homes are reduced to a short pile of debris. Even heavy vehicles, including airplanes, trains, and large trucks, can become airborne, with other large
projectiles being flung some distance.

:-)
[ Java Beograd @ 09.12.2009. 13:22 ] @
Upravo se na linku koji si poslao Ivane, vidi da sve što je sazidano - stoji. Sve ostalo je "prohujalo sa vihorom". A na kraju krajeva, OK, možda se i zidana kuća sruši od tornada jačine 6. Ali verovatoća da će baš on da se desi baš nad mojom kućom je ista kao i da udari asteroid.

Na kraju krajeva niko ni ne tvrdi da je zidana kuća apsolutno neuništiva. Ali u svim onim prilikama koje su fotografisane (sa tvog linka) - zidano stoji. Ali, štaviše, tamo je odnesen krov, a nema betonske ploče ! I onda su zidovi zaista ranjivi. Da je na vrhu betonska ploča zidovi bi definitivno bili bar 50% izdržljiviji.
[ Lesli Eldridz @ 09.12.2009. 13:27 ] @
Ma pusti ih, isprali im mozak americki filmovi. Kakav glup koncept zivota, u se na se i poda se i nije nista vazno, frka brate, danas u ovom gradu sutra u onom, prodas kucu kupis drugu, kad tornado dune i vatru sune srusi ti kucu a ti napravis drugu, tacnije iskoves klozet od dasaka, malo ga nalickas i to zoves kuca, aaaa, uuuu. Neki bi rekli kao stoka.
Citat:
Ivan Dimkovic: Da, vrlo glup narod... po misljenju uber-pametnih Srba :-)
Opet rasizam. Ne moze bez toga da prodje. Zasto su Srbi glupi sto nece da se sele svaki cas a ovi drugi su pametni? Ako cete tako, poj'u mi nesto i jedni i drugi.
Citat:
dava: Postoji tu jos jedna stvar, a to je da se ameri ne vezu za kucu/zemlji ili grad. NJihov nacin zivota je takav da recimo zivi i radi covjek sa porodicom u jednom gradu, dobije otkaz ili firma se preseli u drugi grad, on tad proda kucu i preseli se u taj drugi grad bez problema. Znaci nema djedovine, imanja i tih pojmova. Cesto i namjestaj ostave, tamo kupe drugi, vrlo vazno.

Koga briga, njihova stvar.
Citat:
dava:Ne razmisljaju oni kao mi, da kad jednom napravis kucu, ta kuca se prenosi sa koljena na koljeno niti gledaju na zemlju kao na svetu djedovinu koju ne bi prodali ni za kakve pare.
Jel se i ovde izmedju redova vidi "za razliku od glupih Srba" ?
[ Horvat @ 09.12.2009. 13:27 ] @
ajd na stranu to sto prave kucice of flis papira, ali sto uopste prave kucice u zoni koja svake godine skoro pola godine je na udaru tornada ,tj samo iscekuju kada ce se zacuti sirene,to meni nije jasno
samo da iscekujes kada ce ti "vetric" oduvati sve ?

a i te osiguravajuce kuce,kako im se isplati osiguravati tako nesto,kada je to 80%-ni gubitak,jedino da naplate osiguranje jedno 20 000 usd po kucici..

isto vazi i za zone sa aktivnim vulkanima [indonezija npr.] i s jakim potresima,a naravno i sa cunamijima [florida npr.]

[ fade @ 09.12.2009. 13:28 ] @
Hoce on da odnese krov, ali pitanje je sta ce da sleti na taj krov, krava, auto, neko drvo.
A pri odredjenim brzinama, sve moze da tu kucu rasturi.
[ Ivan Dimkovic @ 09.12.2009. 13:28 ] @
@Java,

Pa mozes primeniti istu stvar i sa racunicom za obicne "<= T3" tornado udare.

Kolika je sansa da tornado udari bas tvoju kucu negde - bilo gde, pa i u zonama gde je poznato da ima poneki tornado svake godine?

Prilicno mala.

Da li mislis da bi ljudi zbog toga pristali na 20-30% skuplju kucu (jaci temelj, jaca gradnja, bolji materijali) ?

Ja mislim da ne bi - za nesto za sta je verovatnoca <0.01% :-)
[ dava @ 09.12.2009. 13:28 ] @
Licno cisto sumnjam da bi tornado srusio kucu zidanu onako kako se zida kod nas. Ti si Ivane mozda davno napustio ove krajeve pa se ne sjecas srpske gradnje i mislim da bi to za amereicke standarde predstavljalo bunker.

Aerodromi su druga stvar. Jesu oni konstrukcijski cvrsta gradjevina, ali imaju velike povrsine prekrivene staklom a upravo su to slabe tacke. Tornado ne bi srusio tu zgradu sa terminalima, ali bi ona prosla kao sok u tetrapaku kad ga se djete docepa :)
[ Ivan Dimkovic @ 09.12.2009. 13:29 ] @
Citat:
dava
Licno cisto sumnjam da bi tornado srusio kucu zidanu onako kako se zida kod nas. Ti si Ivane mozda davno napustio ove krajeve pa se ne sjecas srpske gradnje i mislim da bi to za amereicke standarde predstavljalo bunker.

Ja se ipak ne bih kladio na taj "bunker" :-)
[ Beltrammi @ 09.12.2009. 13:30 ] @
vidis Ivane Amerikanci bas i nisu neki pametan narod, a to ne kazem samo ja. Stavise to kazu i oni sami, a cak, cak se time i ponose.

Kada bi oni bili najpametniji i uvek u pravu, onda ne bi zurili da recimo sada reformisu zdravstveni sistem i smejali bi se EU kako smo mi ustvari glupi, a oni pametni. Medjutim pokazalo se cini mi se obrnuto. Ne znam da li si cuo da su u Teksasu roditelji hteli da zabrane da se deci u skolama pusta spot na kome Obama poziva sunarodnike da se skoluju i sto vise obrazuju jer je znanje dobro.
[ Lesli Eldridz @ 09.12.2009. 13:30 ] @
Da ovde ima tornada ljudi bi pravili kuce cele od armiranog betona debelog metar u obliku igloa i sa kapcima na prozorima koje je nemoguce otkinuti. Vole ljudi trajne stvari. Pa sta onda?
[ Horvat @ 09.12.2009. 13:32 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic
Da li mislis da bi ljudi zbog toga pristali na 20-30% skuplju kucu (jaci temelj, jaca gradnja, bolji materijali) ?

a isplati im se ~svake godine "zidati" kucu i kupovati sav namestaj i elektroniku i ostalo...?
Citat:
Da ovde ima tornada ljudi bi pravili kuce cele od armiranog betona i sa kapcima na prozorima koje je nemoguce otkinuti.

ja bih samo nadopunio ne samo ovde kao srbija,nego ovde kao veca okolina,prakticno citava evropa,a i sire
[ Lesli Eldridz @ 09.12.2009. 13:32 ] @
Citat:
Horvat: ajd na stranu to sto prave kucice of flis papira, ali sto uopste prave kucice u zoni koja svake godine skoro pola godine je na udaru tornada ,tj samo iscekuju kada ce se zacuti sirene,to meni nije jasno
samo da iscekujes kada ce ti "vetric" oduvati sve ?
I ja to ne znam. Pa cekaj, jel nisu vezani za kuce i gradove i to. Pa sta cu ja tamo gde ce svaki cas vetar da mi nosi kucu i moje stvari. Necu be drugi krevet koji ce da mi plati osiguranje, hocu moj krevet koji sam ja uvalio. Za njih je to samo krevet, za mene mozda nije. Mozda sam ja u tom krevetu gledao kako se Apolo spustio na Mesec, ko zna sta sam radio.
[ Ivan Dimkovic @ 09.12.2009. 13:36 ] @
Citat:
Horvat
a isplati im se ~svake godine "zidati" kucu i kupovati sav namestaj i elektroniku i ostalo...?

Ocigledno im se isplati.

1. Pojedinacno, sanse da se to desi su male = mali broj ljudi ima tu "srecu"
2. Troskovi jeftine izgradnje i osiguranja su ocigledno jeftiniji nego da svako krene da gradi tvrdjave

Uopste mi nije jasno sto ovde ljudi pokusavaju praviti problem gde on ne postoji.

Stvar je vrlo prosta - radi se o jednostavnoj racunici.
[ abishai @ 09.12.2009. 13:36 ] @
Pa kineska zgrada, jos je bila i dobra, potrajala je dok je nisu zavrsili :)
[ dava @ 09.12.2009. 13:36 ] @
Lesi nisam mislio to sto si rekao, ali za mene su neke nase vrijednosti besmislene.

Kakva sad kineska zgrada? :0
[ Ivan Dimkovic @ 09.12.2009. 13:38 ] @
A, inace - kada vec neko poredi Srbina...

Srbin bi mozda sagradio njegovu armiranu tvrdjavu, ali bi zato odbio da je osigura ("ma gde ce to mene", "vidi kako sam je dobro sagradio, 100x bolje od onih glupih Amera").

Onda kada ga spici poplava ili pozar, Srba trazi da mu drzava pomogne jer, kuku lele, nema gde da zivi.

Amer mozda gradi jeftino, ali je to osigurano - i sa racunicom koja mu se ocigledno isplati.

I, naravno, Amer je glup - a Srba je pametan. Tj. Srba mozda i jeste pametan jer u Srbiji mozda i iskuka pare od drzave da mu plati reparaciju kuce koju nije osigurao. Amer cesto nema tu srecu; jbg, kad zivi medj' glupacima :)
[ Lesli Eldridz @ 09.12.2009. 13:38 ] @
Niko nije ni glup ni pametan, to niko nije rekao. Samo su razliciti. Smrt fasizmu.
Citat:
Ivan Dimkovic: Uopste mi nije jasno sto ovde ljudi pokusavaju praviti problem gde on ne postoji.
Pa nije tio nikakava problem, niko njih silom ne tera da prave trajne kuce, niti ove ovde da prave montazne, samo se pokrenula prica sta je kome bolje. Oni gledaju sve kroz paru (ne svi, vecina) , pa rade tako zbog finansijske isplativosti, ovde ne gledaju samo to pa su u stanju po 50 godina da dogradjuju kucu i da je sredjuju, iako ona mozda nikome osim njima ne vredi i ne mogu nikad da je prdaju kad bi i hteli, pa sta onda.
[ Horvat @ 09.12.2009. 13:38 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: 1. Pojedinacno, sanse da se to desi su male = mali broj ljudi ima tu "srecu"

aha,kao i sanse da ce floridu opet zdimiti poplava u sledecih par godina...

Citat:

I, naravno, Amer je glup - a Srba je pametan. Tj. Srba mozda i jeste pametan jer u Srbiji mozda i iskuka pare od drzave da mu plati reparaciju kuce koju nije osigurao. Amer cesto nema tu srecu; jbg, kad zivi medj' glupacima :)

kako kome, ja bih rekao da je tu amer pametan ;)
[a i nije da amer nece iskukati od drzave da mu pomogne ;)]
[ Java Beograd @ 09.12.2009. 13:40 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: @Java,
Pa mozes primeniti istu stvar i sa racunicom za obicne "<= T3" tornado udare.

E pa nije baš tako. Ipak su tornada manje jačine znatno češći od onih ektremne jačine. To ti je slično kao i sa zemljotresima. Kuće i zgrade se grade da izdrže 6, 7, 8 stepeni. I kad je kuća sagrađena najotpornije na zemljotrese, niko ne tvrdi da je neuništiva. Zemljotres od 9 je izuzetno redak.
[ Ivan Dimkovic @ 09.12.2009. 13:40 ] @
Pa u tom cestom slucaju, Horvat, opet mu je jeftinije da ne gradi skupo - jer je daleko jeftinije popravljati jeftinu kucu, a i rata za osiguranje je manja :-)

@Java Beograd, iako su <=T3 tornada daleko cesca, opet je ukupna sansa da oni pogode tvoju kucu jako mala.

Zbog toga se jednostavno ne isplati da svako krene da pravi ojacanu kucu. Ne znam zasto je to toliko tesko da se svari.

Kome je kuca emotivna stvar, niko ga ne sprecava u USA da je gradi kako god hoce.
[ Lesli Eldridz @ 09.12.2009. 13:41 ] @
Pravi baje ne placaju ta njihova osiguranja i na pamet im ne pada da to rade. To su izmislili samo da uzmu pare.
[ Java Beograd @ 09.12.2009. 13:42 ] @
Ti Ivane u svakom postu tvrdiš, (ili polaziš sa stanovišta) da je zidana kuća bar 10x skuplja od montažne. A nije tako.
[ Ivan Dimkovic @ 09.12.2009. 13:42 ] @
^ Eto Srbe, tako je Lesli... kad te spici pozar, onda mozes ispred Kneza Milosa da pretis samo-spaljivanjem dok ti neko ne pokloni pare za reparaciju.

Tako razmislja svaki pametan covek - a glupaci placaju osiguranje, koje je zavera.

@Java, neka je 20-30% skuplja, to znaci da je skuplje i osiguranje. A takodje, reparacija takve kuce je isto skuplja.

Postavlja se pitanje ZASTO bi neko tamo placao to ako je vec jefitina kuca osigurana i on ima takav zivotni stil da mu nije puno bitno sto ce mu odleteti krevet na kome je izgubio nevinost (a i to je pod znakom pitanja, jer se Ameri jako cesto sele)?!
[ Java Beograd @ 09.12.2009. 13:43 ] @
A ni požar nije isto ako zahvati zidanu ili montažnu kuću.
[ Beltrammi @ 09.12.2009. 13:43 ] @
U Japanu objekat ne moze proci tehnicki prijem, ako ne moze da izdrzi zemljotres. A u pametnoj USA gradis kucu koja moze da se otkotrlja, pa tako cujemo kako uvek bude poginulih u Americi. Osiguranje je ovde u drugom planu. to bi bilo kao da ja kazem, sta vas briga sto nemam kocnice, ja sam osigurao auto.
[ Lesli Eldridz @ 09.12.2009. 13:44 ] @
Prave baje pozar ne spicava zato sto pravi baje nisu pijandure i propaliteti pa odrzavaju objekte kako treba. Sta to pa ima to da izgori u zidanoj kuci? Zavesa? Pa neka izgori.
Citat:
Java Beograd: Ti Ivane u svakom postu tvrdiš, (ili polaziš sa stanovišta) da je zidana kuća bar 10x skuplja od montažne. A nije tako.
Mozda kod njih jeste.
[ Lesli Eldridz @ 09.12.2009. 13:46 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Postavlja se pitanje ZASTO bi neko tamo placao to ako je vec jefitina kuca osigurana i on ima takav zivotni stil da mu nije puno bitno sto ce mu odleteti krevet na kome je izgubio nevinost (a i to je pod znakom pitanja, jer se Ameri jako cesto sele)?!
Ko ga tera da placa, niko brate, ali svako moze da mu se podsmeva zbog toga sto tako radi, isto kao sto i on moze svakome da se podsmeva zbog drugih stvari. Pa sta onda.
[ Ivan Dimkovic @ 09.12.2009. 13:47 ] @
Citat:
Lesli Eldridz
Prave baje pozar ne spicava zato sto pravi baje nisu pijandure i propaliteti pa odrzavaju objekte kako treba. Sta to pa ima to da izgori u zidanoj kuci? Zavesa? Pa neka izgori.

Ovoliku kolicinu toksicnih gluposti covek retko moze da procita.

Pozar moze da ti de-facto unisti zidanu kucu i da reparacija kosta solidan % izgradnje nove.

O poplavama da ne pricamo, stete mogu da budu ogromne.

Zemljotresi? Ma ni to... kad Srba sazida, to A-bomba ne moze da srusi.

Naravno, jedan takav uber-genijalac kao lokalni Mile vs. Tranzicija o tome i ne razmislja - kada se to desi, onda se ide na varijantu blokiranja ulice.

Onda neki lokalni Selja Ilic izadje pred kamere, i krene da pravi politicku kampanju sa pricom kako ce ti pokloniti novu kucu... i svima lepo.

Dok ne dodje zima :)
[ fade @ 09.12.2009. 13:47 ] @
Ne bih rekao da montazne kuce koje se prodaju u Srbiji i montazne kuce koji oni imaju mogu da se porede.
[ a1200 @ 09.12.2009. 13:49 ] @
Ja mislim da ste zaboravili da u proseku, prosecni amer, promeni u svom zivotnom veku oko 5 poslova, vrlo cesto sa promenom lokacije stanovanja (tu statistiku sam cuo na TV-u, sigurno je ima i na net-u). Sa takvim zivotnim stilom glupo je ulagati u kucu koju ces mozda za 5-10 godina morati da prodajes da bi presao 1000 kilometara dalje na drugi posao i kupio drugu. Takodje, kod njih se ta drvena kuca lako menja za drugu, istu takvu, u drugom gradu, tj. postoje kompanije koje bukvalno vrshe razmenu i nalazenje ljudi koji treba da se menjaju, posto su takve nekretnine relativno jeftine (preuzimnje rata za otplatu, eventulne popravke i prepravljanja itd.)... mislim da to ima veliki uticaj na izbor kuce.

[Ovu poruku je menjao a1200 dana 09.12.2009. u 15:42 GMT+1]
[ bakara @ 09.12.2009. 13:50 ] @
Srbin pravi kucu na brdu pa tako izbegava poplavu

LM,
i ja mislim da kuce kakve se danas prave (od armiranog betona) tornado moze samo da obidje...na kraju i oni imaju zidane kuce pa ne vidimo da su neke porusene.

Ja volim da gledam emisije koje se bave gradnjom kuca, i ako je neko gledao onda zna kako to ameri prave te montazne kuce:
-One uglavnom nemaju ni temelj, vec stoje na drvenim gredama.
-Oni uglavnom ne koriste ni eksere vec sve lepe lepkom.

Te kuce ko da su pravljene da se sruse.

One nase montazne ivanjicke kuce su nasa tehnologija, imaju temelje i koriste eksere
[ Horvat @ 09.12.2009. 13:54 ] @
ajd da te pitam ondak licno,da li bi ti ivane svesno gradio kucu [od flis papira,od opeke,od blokova,armiranog betona,apsolutno nebitno] na lokaciji za koju postoji 80% sanse da je strefi tornado, da bude poplavljena,da sravni sa zemljom potres?

ok,ne vezu se za kuce,a papiri neki nista ne vrede? izvod iz matice? vencani list? diplome? putne isprave/zdravstvene knjizice/ovo ono? fotografije? podaci s hard diska?

neke stvari novac ne moze nadoknaditi
[ Ivan Dimkovic @ 09.12.2009. 13:55 ] @
Kakve bre 80% sanse da te strefi tornado? Si ti lud? To je matematicki nemoguce.

Da se selim svakih 5 godina, da imam platu od $30-$40 hiljada godisnje

Naravno da bih kupio najjeftiniju kucu, a sta drugo?

Citat:

ok,ne vezu se za kuce,a papiri neki nista ne vrede? izvod iz matice? vencani list? diplome? putne isprave/zdravstvene knjizice/ovo ono? fotografije? podaci s hard diska?

neke stvari novac ne moze nadoknaditi

Svasta, kao prvo Amerika nije Srbija - sve stvari mozes ponovo izvaditi uz licne isprave (koje, valjda, drzis sa sobom)

Kao drugo - jako bitne stvari (sertifikate o akcijama, ugovore, ...) sigurno neces drzati u kuci vec na sigurnom mestu (postoje jeftine usluge trezora) a i ugovori i sl... su dostupni kao kopija.

Btw, sve te stvari mogu da ti izgore u obicnom pozaru u bilo kakvoj kuci - pa ako ti je do njih stalo, nemas puno vajde od cigle.
[ the_tosic @ 09.12.2009. 13:55 ] @
Svi kazu kuca za ceo zivot. A svi gledamo da pobegnemo od roditeljske "kuce za celi zivot" i da se skucimo na drugom mestu. I tako ce sledeca generacija u krug. Evo gledam kod mene u kraju sve kuce su 200+ kvadrata i polu-prazne su u njima zivi po troje ljudi max.

PS da ponovim gledao sam expreiment u nekoj emisiji gde su pokazali da greda koju je podigao tornado probija armirani zid. Samo proleti kroz njega.
[ bakara @ 09.12.2009. 13:56 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Naravno da bih kupio najjeftiniju kucu, a sta drugo?

Ma ne bi bre...ti si nas
[ Srđan Pavlović @ 09.12.2009. 13:56 ] @
@combuster

Citat:
A i montazna kuca je termicki bolje izolovana, leti hladna - zimi topla, brzo se iskompajlira i to je to...

Mislis instalira, kompajliranje se radi u Ivanjici ;)
[ Goran Rakić @ 09.12.2009. 13:57 ] @
Citat:
Java Beograd: Da je na vrhu betonska ploča zidovi bi definitivno bili bar 50% izdržljiviji.

Osim ako se zbog razlike u pritisku na razleti kao balon?
[ dava @ 09.12.2009. 13:59 ] @
Pustimo sad pozare, zemljotrese i poplave, skoncentrisimo se na americka tornada, ipak je ovo tema o srusenoj kineskoj zgradi. :)
Ako ce mo tako onda moze i komsija da ti baci trotil ispred zgrade u euforiji srece sto je dobio unuka! Desavalo se.

Mi svi ovdje pricamo o lovi, a gdje je sigurnost. Odes na kuglanje sa halfom 50-100 KM dalje, pocne se formirati tornado, a tebi zena i djeca kuci.
[ Ivan Dimkovic @ 09.12.2009. 13:59 ] @
A da, btw,

Prosecan Amer sa $30 hiljada platom ima namestaj iz doba Luja XIV do koga mu je jako stalo :-)

I kuca od cigle definitivno cuva taj namestaj - kazu pozar ne moze nista ;-)

Citat:
dava
Mi svi ovdje pricamo o lovi, a gdje je sigurnost. Odes na kuglanje sa halfom 50-100 KM dalje, pocne se formirati tornado, a tebi zena i djeca kuci.

Sta mislis, @dava - kolike su sanse da tvoju kucu pogodi tornado, sve i da zivis u sred najgore moguce zone?

:)

Citat:

In the United States, 80% of tornadoes are EF0 and EF1 (T0 through T3) tornadoes. The rate of occurrence drops off quickly with increasing strength—less than 1% are violent tornadoes(EF4, T8 or stronger).[57]

The United States averages about 1,200 tornadoes per year. The Netherlands has the highest average number of recorded tornadoes per area of any country (more than 20, or 0.0013 per sq mi (0.00048 per km2), annually), followed by the UK (around 33, or 0.00035 per sq mi (0.00013 per km2), per year),[62][63] but most are small and cause minor damage. In absolute number of events, ignoring area, the UK experiences more tornadoes than any other European country, excluding waterspouts.[59]

Dakle, 200 tornada godisnje su opasni po gradjevine.

Na teritoriji USA - koja cak nije ni najgora po tom pitanju.

Digitron u ruke ;-)
[ bakara @ 09.12.2009. 14:00 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
I kuca od cigle definitivno cuva taj namestaj - kazu pozar ne moze nista ;-)

Kuce od cigle se vec neko vreme ne prave, u modi je armirani beton, cigla je tu samo radi dekoracije
[ Horvat @ 09.12.2009. 14:01 ] @
a i fotografije drzis u trezoru?
hard disk?

ne mora nista poslovno,jednostavno neki licni podaci
ili cak sto vise ,moze da radis neko istrazivanje,nisi jos stigao da napravis kopiju i puf,...

ma zaboravi ti pozar,nemoj sad da spinujes temu
ako cemo tako,moze neki idiot i da ti baci bombu u stan...

jesam preterao s 80%,za tornado,ali u nekim mestima je veeelika verovatnoca da te strefi isti,a kao sto rekoh,nisam asmo na tornado mislio,nego i na poplave [pomenuta florida],vulkane,potrese... neka mesta se iznova i iznova u vrlo kratkom vremenskom periodu stradaju ;)

[ Ivan Dimkovic @ 09.12.2009. 14:03 ] @
Ajde, Horvat

Uradi lepo domaci iz matematike - KOLIKO domacinstava biva potkaceno tim tvojim nepogodama svake godine.

A onda vidi koliko ima ukupno domacinstava na tim teritorijama.

Ukapiraces da je sansa da se to desi izuetno mala - suvise mala da SVAKO krene da zida 20-30% skuplju kucu koja ga, btw, svakako ne bi potpuno spasila - a dobre su sanse da, ako odleti krov, odleti i taj tvoj cenjeni hard disk i fotke.

Ej bre - u najgorem centru 20-tak tornada na 1000 kvadratnih milja godisnje... znas sta je 1000 kvadratnnih milja (1600 x 1600 kilometara)? Jos od tih 20 - 80% spadaju u one koji nisu opasni po gradjevine, sto znaci 3-4 tornada na 1600x1600 km - u najgoroj zoni :)

Mislim da su sanse da dobijes na lutriji tu negde.
[ Horvat @ 09.12.2009. 14:04 ] @
i posle sve te matematike,vrati se na moje pitanje s vrha prethodne stranice i reci,zbog cega pored svega toga i visoke verovatnoce da ce biti pogodjeni nekom elementarnom nepogodom u roku od par godina ,ljudi zive tamo?
[ Ivan Dimkovic @ 09.12.2009. 14:06 ] @
Koje bre visoke verovatnoce?

4 opasna tornada na 1600 x 1600 km? Visoka verovatnoca?

Pa vise se pozara po kucama desi svake godine na toj povrsini - pa opet, ljudi nekako zive sa strujom i gasom u kuci - pored sve te silne verovatnoce da se zapale ;-)
[ Horvat @ 09.12.2009. 14:07 ] @
ajd lepo procitaj sta sam napisao u toj poruci
[ Ivan Dimkovic @ 09.12.2009. 14:09 ] @
Procitah dobro - sve te tvoje "velike verovatnoce" i nisu tako velike kao sto mislis.

Btw, povrsina od 1600 x 1600 km (na kojoj se desava 20-tak tornada) je veca od jedne Nemacke. Zamisli da kazes :

"Nemacka je opasna zemlja za zivot, jer se na njenoj teritoriji desi 20-tak tornada (od kojih 80% nisu opasni za gradjevine), nekoliko poplava, par desetina lokalnih pozara"

Mislim...
[ Horvat @ 09.12.2009. 14:12 ] @
e izvinjavam se,ja sam veliku gresku napravio,uporno sam pisao kalifornija umesto floride

edit:evo jos malo o udarima tornada [u razdoblju od ~50 godina]
Citat:
People often ask, where do tornadoes occur and when do tornadoes occur? What months get the most tornadoes and what areas get the most tornadoes?

Map was created with Severe Plot v.2.5 by John Hart and Paul Janish Storm Prediction Center.A look at the following maps using data from 1959 to 2003 may help us understand tornado location and frequency. From May 1st to May 9th there doesn't appear to be any real pattern showing one state over others in tornado alley. The data base shows 2466 tornadoes in the first 9 days of May with 5 F5s found in the data base during that period. May 10th to the 19th showed 2714 tornadoes with just 3 F5s. May 20th to the 29th showed 2436 tornadoes with just 1 F5.
Notice the shift to the north and west from May to June in tornado locations on the next map.

Map was created with Severe Plot v.2.5 by John Hart and Paul Janish Storm Prediction Center. Looking from May 30th to June 8th there were 2802 tornadoes listed and one F5. June 9th to the 17th showed 2362 tornadoes and 2 F5s. June 18th to the 26th listed 1914 tornadoes and NO F5s. June 27th to July 5th we found 1622 tornadoes and NO f5s. July 6th to July 14th even less tornadoes, 1307 tornadoes with NO F5s. July 15 to July 23rd 1167 tornadoes with 1 F5. After this tornadoes drop off to 980 listed in the data base from July 24th to August 1st. August 2nd to the 11th about the same as the beginning of August, 937 tornadoes listed in the data base. From August 12th to 21st we found 856 tornadoes. But now tornado frequency becomes very low after this with just 675 listed from August 22nd to August 30th. Nothing like our two previous maps.
Maps and data were created with Severe Plot v.2.5 by John Hart and Paul Janish Storm Prediction Center.

And remember, tornadoes can hit anywhere. Remember on March 14th 2008, that an EF2 tornado struck the downtown area of Atlanta, Georgia. Big cities can get hit by tornadoes too. Here is a Map of the Tornado Path from that tornado. At least one was killed and 30 injured from that tornado. Read all about it here.

izvor

da se primetiti da su neka podrucja verovatnija za udar [manja podrucja od 1000x1000 milja]

[Ovu poruku je menjao Horvat dana 09.12.2009. u 15:24 GMT+1]
[ Beltrammi @ 09.12.2009. 14:25 ] @
haha, Horvat.

tako Ameru oduva tornado kucu, pa on ode kod Japanca i tamo ih srusi zemljotres. A onda odose kod Srbina koji je imao najjacu kucu i bez zemljotresa i tornada. I zivese dugo u ljubavi i slozi.
[ a1200 @ 09.12.2009. 15:02 ] @
Poucno u vezi toga kakvu kucu treba graditi :)
[ Pedja_N @ 09.12.2009. 15:18 ] @
Nikako ne mogu da se otmem utisku da Ivan strasno voli da nipodastava sve sto
je srpsko.Po njemu mi Srbi uvek ispadamo najgluplji i neznalice dok svi ostali su ok.
Stvarno tuzno.
[ Lesli Eldridz @ 09.12.2009. 16:06 ] @
Nemoj tako, on je sad nobles, a srBi se zna da su svi seljaci.
[ Marko_L @ 09.12.2009. 17:22 ] @
Pa ne možemo pobeći od činjenice da su Srbi u globalu zatucan i nepraktičan narod (čast izuzecima). Prosečan Srbin kad pravi kuću, on gleda da napravi nešto što će da traje 300 godina i gde će živeti narednih 10 generacija, iako je to u principu nemoguće iz više razloga. Prvo, prosečan Srbin nema para da završi kuću kako treba i koja će biti trajna i funkcionalna u isto vreme, pa se onda ili kuća završi do pola, te stoji tako narednih 20-30 godina za koje vreme dosta toga na kući propada. Ili napravi kuću maksimalno štedeći na svemu i svačemu, pa onda kada dođe vreme da sledeća generacija to nasledi, obično nasledi i gomilu problema, pa onda uloži isto para koliko bi ga koštala nova kuća samo da sve to dovede u red. A niko ni ne razmišlja o situaciji da možda nekom potomku neće odgovarati da tu živi, jer je recimo našao posao u drugom gradu ili je našao stan koji mu više odgovara na drugom mestu i opet ta kuća zvrji prazna i propada. Jeste, može da se iznajmi, ali nije ni to tako lako osim ako nije na nekoj traženoj lokaciji. Druga stvar, postoji nešto što se zove razlika u generacijama, a pošto životni vek nije 30 nego 2-3 puta toliko, često se desi da se u toj kući nađu 3 generacije u isto vreme, a to može da bude ogroman problem. Znam za gomilu primera, gde recimo unuk nije mogao mesecima da uvede kablovsku, jer se deda plašio da će to da mu pokvari RTS ili nije mogao da popravi krov, jer deda ne da da mu svako prčka po kući koju je on zidao, nego hoće da uradi to sam, a nema ni snage ni volje, pa posle taj krov još više propadne i košta višestruko skuplje da se sredi ili kad nisu mogli da naprave garažu, jer je deda tu planirao da posadi cveće (koje naravno nikada nije posadio) i slično. Naravno sve su to sitnice, ali bilo je i ozbiljnijih stvari, pogotovo po selima (to je ono kad pročitate u novinama vesti tipa "sin poteg'o nož na ćaleta"). A da ne pričamo o situacijama kada ima više dece (recimo troje) koji naslede kuću, a kuća nema 3 nezavisne celine, nego ima zajednički ulaz, zajednički špajz, zajednički hodnik... pa još kad se poožene, pa krenu žene da se džapaju ("Ko mi je dirao teglu sa krastavcima, bila je u špajzu !!!"). I takvih stvari sam se vala nagledao. Treća stvar, postoje velike razlike u životnim potrebama čoveka danas i pre 50-60 godina. Nekada je bilo najbitnije napraviti zgodno mesto za "smederevac" tako da što bolje pokrije celu kuću i da bude blizu prozora da može da se kuva na njemu, a danas treba misliti kuda će se provući mrežni kablovi, gde će se montirati satelitska antena, gde će se smestiti plazma TV sa 100cm dijagonale, gde će da legne klima i tako neke stvari. A postoje i trendovi u izgradnji koji se vremenom menjaju. Prema tome, kako god da napraviš kuću, ona će za 100-150 godina biti straćara, osim ako se u nju ne uloži još 3 takve kuće. Po meni je to prilično nepraktično.

Prosečan Amerikanac nema takvih problema, jer on gleda gde će da proživi njegov životni vek, a deca kad dođu u određene godine, krenu na koledž i tako to, kreću svojim putem i grade svoju karijeru, neretko u skroz drugom gradu, pa i u drugoj državi od one u kojoj im roditelji žive. Samim tim, nema smisla ulagati u neku kuću previše para (bolje je od toga uzeti auto, ići na letovanja, proputovati, platiti deci školovanje...), kada posle njih tu niko neće da živi, a vrlo je verovatno da će i oni sami u svom životnom veku promeniti lokaciju. Ovo je još izraženije kod onih koji žive u nekom rizičnom područiju gde su mogući jači zemljotresi, tornada, uragani. Tako da te jake, zidane kuće, uglavnom prave oni koji imaju dovoljno para i može im se kako god, a prosečan Amer će kupiti/napraviti montažnu kuću koja je u skladu sa onim što može da si priušti, osigurati je za ne daj Bože i živeti kao čovek, ne opterećujući se koliko će ta kuća da traje i šta će da ostavi deci. Bolje ako već nešto ostavlja, da ostavi novac i nešto što može da se proda, pa da potomci sami odaberu gde će da žive i u kakvoj kući, a ne da osećaju obavezu da žive u porodičnoj kući koja im možda ni po čemu ne odgovara, u koju treba uložiti brdo para i slično. A da ne pričamo o tome da će mnogo manje izgubiti ako se kući nešto desi, tipa tornado, poplava, požar... na ovo nisu imune ni zidane kuće, osim ako nisu zidane po određenim standardima koje prosečan Amer svakako ne može da priušti.

Dakle, nisu Srbi glupi, a Ameri pametni, već se radi o praktičnosti.

[Ovu poruku je menjao Marko_L dana 09.12.2009. u 18:37 GMT+1]
[ milanche @ 09.12.2009. 17:39 ] @
O, bato, bato... brzi ste.

Juce uvece sam pred spavanje postavio post, ustao pre pola sata, a evo vec na pet strana
traje kafanska tuca razlicitih misli i pogleda.

Evo, da odgovorim sa onim sto znam na originalno pitanje (tj. zasto Ameri prave kuce kako ih
prave).

Tacan odgovor na pitanje 'zasto' ne znam, mada sam siguran da krajnju odluku nisu donosile
budale.

Rekao bih da je cela stvar rezultat trazenja optimuma, tj. odnosa izmedju cvrstine, cene,
i otpornosti/fleksibilnosti na nedace koje mogu kucu zadesiti (zemljotres, tornado, poplava,
vrucina), kao i na zahteve remodeliranja, lakoce rusenja i ponovne gradnje.

Ono sto znam:

Tip gradnje je gotovo istovetan sirom cele USA (mozda i Kanade), od krajnjeg severa, preko
svih klimatskih ekstrema (zimcuge u Minesoti, vlazurine u Miami-ju i New Orleans-u, suve vrucine
Arizone i New Mexico-a od koje dobijes plikove kad uhvatis volan svog automobila parkiranog
na suncu, svakodnevne vlage i kise Seattle-a i pacific north west-a, zemljotresne Kalifornije,
tornada southeast-a i doline Misisipija itd).

Ne grade se samo kuce, nego i javni objekti - gradnju sasvim nove policijske stanice na pola
bloka od kuce sam gledao iz dana u dan, konstrukcija je potpuno drvena.

Temelji kuce su obavezno od betona, na koje se nasrafi kostur od drvenih greda na propisanom
odstojanju, preko kojih ide gipsana ploca (sheetrock), izmedju toplotna i zvucna izolacija. Ovog
leta sam stavljao unutrasnje zidove i toplotnu izolaciju u garazi, celu tehnologiju su napravili
izuzetno lakom, tu su i fenomenalno napravljeni alati koji kostaju gotovo nista.

Ono sto ja vidim kao prednost:

- izuzetno laka modifikacija layout-a kuce:

prosirenja,
dodavanja soba,
pregradjivanja prostorija,
probijanja novih vrata,
ugradjivanja novih kvalitetnijih prozora,
dodavanje novih kablova i stekera za struju,
ugradjivanje Ethernet prikljucaka sirom kuce,
premrezavanje kuce kablovskim TV prikljuccima i odrzavanje istih,
pravljenje novih kupatila i premestanje starih......

... sve to u principu traje jedno deset puta krace nego na nasem tipu gradnje, sa daleko manje
nereda, suta, prasine po kuci. Obicna popravka ostecenja na zidu je prilicno laka.

...osim toga, daleko je lakse prodati i kupiti kucu kad se zna da sve sto ti ne odgovara mozes lako
da prilagodis svojoj volji i estetskim htenjima.

...a odatle je daleko lakse promeniti ne samo kucu, nego i grad, regiju, saveznu drzavu u kojoj zivis
i radis.

...sto doprinosi individualnom statusu slobodnog coveka. Neka maltretiranja radne snage koje ste opisivali
su apsolutno nemoguca prosto zato sto bi ljudi jednostavno okrenuli ledja i brzinom lastavice otisli gde im
je bolje. Vezuju se za oblast samo onoliko koliko im zaista treba. Dobre saobracajnice su dodatni plus za
celu pricu.

- grejanje je sirom cele USA na gas. U proseku traje nekih 5-10 minuta da se kuca ugreje od potpuno
hladnog do potpuno prijatnog ambijenta za boravak bez dzempera.

... toplotna inercija kuce sa ovakvom gradnjom je odprilike nula. U kuci od kamena i cigle u kojoj sam
odrastao, prolece je dolazilo unutra sa nekih 2-2.5 meseca posto je doslo spolja, dok toplota spolja
natera zimu i memlu akumuliranu u kamenu da izadje. U ovom tipu gradnje, dovoljno je samo prestati
sa grejanjem, ceo prolecni ugodjaj je tu u roku od par sati.

- uprkos svemu, nemam osecaj da zivim unutar flis papira, a naravno, ni osecaj da zivim u bunkeru spremnom
za opsadu. Dakle, mislim da je postignut neki optimum izmedju onoga sto se hoce (gradjevina koja pruza
neophodno utociste i barijeru prema spoljnom svetu, a opet nije prekomerno nabudzena konstrukcija).

...stavise, ono sto sam video da se gradi po Beogradu u poslednjih deset godina nije mnogo robustnije
od ovog nacina gradnje.

Ono sto vidim kao manu:

- drvene kuce imaju jednog arhi-neprijatelja - termite. Pogotovo su problemu izlozene kuce u vlaznijim
oblastima. Medjutim, postoje specijalizovane sluzbe koje se bave suzbijanjem istih. Pomorandzino ulje
(orange oil) se pokazalo kao smrt za termite, tako da je taj problem manje-vise pod kontrolom, narocito
uz pazljiv pregled kuce pred kupovinu, kao i periodicne preglede servisa za termite svakih nekoliko godina.

Bilo bi zanimljivo da neko opise kako se grade kuce u Japanu, koji ima jos vece i cesce zemljotrese
(ovde laksih zemljotresa u proseku ima 3-4 godisnje, onih sto se bas osete odprilike 1-2 godisnje).
Mislim da su oni jos dalje otisli u pogledu laganog gradjenja kuca. Ako se secate samurajskih filmova,
sobe su im pregradjene papirusom jos od davnih vremena, znaci da verovatno imaju slican taj neki
smisao za optimalno laku gradnju.
[ Beltrammi @ 09.12.2009. 17:40 ] @
Citat:
Pa ne možemo pobeći od činjenice da su Srbi u globalu zatucan i nepraktičan narod (čast izuzecima). Prosečan Srbin kad pravi kuću, on gleda da napravi nešto što će da traje 300 godina i gde će živeti narednih 10 generacija, iako je to u principu nemoguće iz više razloga.

Prosecan Srbin tj obican, normalan covek, najpre pravi kucu u kojoj ce moci da zivi kao covek i koja ce liciti na dom, a ne na magacin ili svratiste. Zbog toga ne treba da se sramimo i sravnjujemo sa americkim supljoglavcima ili ljudima koji su pobegli sa sela u neku gradsku prcvarnicu pa sad crkavaju od pakosti kad vide kako se seljaci baskare i uzivaju na svojim imanjima.

Inace kad vec govoris o neprakticnosti, mogao bi da pocistis djubre u svojoj kuci. Postovi su ti 5km dugacki, a nista pametno ne kazes.
[ musicmaster @ 09.12.2009. 18:09 ] @
Citat:
Postovi su ti 5km dugacki, a nista pametno ne kazes.

Hmmm, ne bih se složio...
Uopšte.

Možda je sasvim slučajno, bez takve namere, bocnuo gde ne treba, tako što je napisao nešto što svi mislimo.
[ Almedin @ 09.12.2009. 18:22 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:Ajde, Horvat

Uradi lepo domaci iz matematike - KOLIKO domacinstava biva potkaceno tim tvojim nepogodama svake godine.

A onda vidi koliko ima ukupno domacinstava na tim teritorijama.

Ukapiraces da je sansa da se to desi izuetno mala - suvise mala da SVAKO krene da zida 20-30% skuplju kucu koja ga, btw, svakako ne bi potpuno spasila - a dobre su sanse da, ako odleti krov, odleti i taj tvoj cenjeni hard disk i fotke.

Ej bre - u najgorem centru 20-tak tornada na 1000 kvadratnih milja godisnje... znas sta je 1000 kvadratnnih milja (1600 x 1600 kilometara)? Jos od tih 20 - 80% spadaju u one koji nisu opasni po gradjevine, sto znaci 3-4 tornada na 1600x1600 km - u najgoroj zoni :)

Mislim da su sanse da dobijes na lutriji tu negde.

Citat:
Ivan Dimkovic: Procitah dobro - sve te tvoje "velike verovatnoce" i nisu tako velike kao sto mislis.

Btw, povrsina od 1600 x 1600 km (na kojoj se desava 20-tak tornada) je veca od jedne Nemacke. Zamisli da kazes :

"Nemacka je opasna zemlja za zivot, jer se na njenoj teritoriji desi 20-tak tornada (od kojih 80% nisu opasni za gradjevine), nekoliko poplava, par desetina lokalnih pozara"

Mislim...

Ivane, 1000 kvadratnih milja je područje 1000 x 1 milja ili 1609 x 1,609 km = 2588 kvadratnih km ili područje oko 51 x 51 km.
[ pri3rak @ 09.12.2009. 18:32 ] @
Citat:
Beltrammi: Prosecan Srbin tj obican, normalan covek, najpre pravi kucu u kojoj ce moci da zivi kao covek i koja ce liciti na dom, a ne na magacin ili svratiste. Zbog toga ne treba da se sramimo i sravnjujemo sa americkim supljoglavcima ili ljudima koji su pobegli sa sela u neku gradsku prcvarnicu pa sad crkavaju od pakosti kad vide kako se seljaci baskare i uzivaju na svojim imanjima.

Inace kad vec govoris o neprakticnosti, mogao bi da pocistis djubre u svojoj kuci. Postovi su ti 5km dugacki, a nista pametno ne kazes.

Fuckin LOL Srbin i normalnost (oksimoron?!)

Ovaj ... Mionica ... jel to primer kako kvalitetna Srpska gradja biva sjebana bez problema?

Ili ono urusavanje terena na sred Vracara od pre ~ godinu dana?

Ili vikendice po krovovima u centru Beograda

Ili kvalitetna gradja na Karaburmi gde se zgrada od 1 sprata nadzida sa jedno 4, a pri tome osnova nadzidanog dela prosiri nekoliko puta?

Ili mozda gomila nedovrsenih, neomalterisanih kuca po unutrasnjosti koje zvrje (polu)prazne.

Ili mozda to sto sada po Belvilu pucaju cevi i zidovi u skroz novim zgradama?

Ili mozda sleganje zgrada zbog kojih imas ispucale zidove i plafone po NBg-u?

Sve go primer nadmoci svekoliko nenadjebivog Srpskog gradjevinskog uma nad glupavim i nedotupnim Amerima...

[ fanfon @ 09.12.2009. 18:43 ] @
Citat:
Marko_L: Pa ne možemo pobeći od činjenice da su Srbi u globalu zatucan i nepraktičan narod (čast izuzecima). Prosečan Srbin kad pravi kuću, on gleda da napravi nešto što će da traje 300 godina i gde će živeti narednih 10 generacija, iako je to u principu nemoguće iz više razloga. Prvo, prosečan Srbin nema para da završi kuću kako treba i koja će biti trajna i funkcionalna u isto vreme, pa se onda ili kuća završi do pola, te stoji tako narednih 20-30 godina za koje vreme dosta toga na kući propada. Ili napravi kuću maksimalno štedeći na svemu i svačemu, pa onda kada dođe vreme da sledeća generacija to nasledi, obično nasledi i gomilu problema, pa onda uloži isto para koliko bi ga koštala nova kuća samo da sve to dovede u red. A niko ni ne razmišlja o situaciji da možda nekom potomku neće odgovarati da tu živi, jer je recimo našao posao u drugom gradu ili je našao stan koji mu više odgovara na drugom mestu i opet ta kuća zvrji prazna i propada. Jeste, može da se iznajmi, ali nije ni to tako lako osim ako nije na nekoj traženoj lokaciji. Druga stvar, postoji nešto što se zove razlika u generacijama, a pošto životni vek nije 30 nego 2-3 puta toliko, često se desi da se u toj kući nađu 3 generacije u isto vreme, a to može da bude ogroman problem. GMT+1]

Potpisujem. A posle govore: "Da ponovo zidam kucu napravio bi prizemnu sa garazom i par osnovnih prostorija". Znam dosta takvih primera(bar 15). Napravili ogromne kuce, nisu ih zavrsili(retki srecnici jesu), imaju mnogo posla oko odrzavanja, a vecina ima bar dvoje dece i kad dodje vreme za udaju/zenidbu, onda pocnu razmisljati o kupovini stana posto jedno dete sigurno nece da zivi u zajednici, pa posle toga cesto i drugo pozeli da se osamostali i na kraju ostanu roditelji sami u ogromnoj kucerini. Ovo je jedan od "blazih" primera. Jos gore je kad se deca pocnu svadjati ko ce da ostane u kuci a ko da ide u stan. Tu cesto nastupa rasulo porodice i odnosi se zatezu na krv i noz. Po meni kupovina montazne kuce je idealno resenje. Nije skupa kao gradnja nove(cena joj je otprilike 30-40 000 evra), komfornija je od stana, brzo se gradi(mesec do dva).
[ Marko_L @ 09.12.2009. 18:54 ] @
Citat:
Prosecan Srbin tj obican, normalan covek, najpre pravi kucu u kojoj ce moci da zivi kao covek i koja ce liciti na dom, a ne na magacin ili svratiste. Zbog toga ne treba da se sramimo i sravnjujemo sa americkim supljoglavcima ili ljudima koji su pobegli sa sela u neku gradsku prcvarnicu pa sad crkavaju od pakosti kad vide kako se seljaci baskare i uzivaju na svojim imanjima.

Ne, ne treba da se sramimo, niti da se ponosimo. Svako za sebe treba da vidi šta mu je najpraktičnije u nekom trenutku što može da izvede sa sredstvima koja su trenutno na raspolaganju. Dom kao dom može biti i neka brvnara, ako si je napravio onako kako tebi odgovara i ako se u njoj lepo osećaš. Nemoj mi reći da je dom kada kreneš da zidaš kuću, pa ona ostane u sivoj fazi narednih četvrt veka ili duže. Ili kad gledaš da prištediš na svemu i napraviš kuću koja posle par godina krene polako da se raspada. Ili kad napraviš kuću u kojoj nema ko da živi posle tebe. Mislim jeste dom, ali čiji ?
Citat:

A ti nabavi widescreen monitor. Meni sve lepo stane u 3 reda. Praktičnost pre svega :)
[ Marko_L @ 09.12.2009. 19:03 ] @
Citat:
Jos gore je kad se deca pocnu svadjati ko ce da ostane u kuci a ko da ide u stan.

Tačno. A najgore je upravo kada obojica odluče da ostanu, pa dovedu supruge, pa kad krene svađa na relaciji supruga1 vs supruga2 ili supruga1 ili supruga2 vs svekrva. Jedna hoće da sadi muškatle, a ova druga baš u inat ljubičice. To ako imaju zajedničko dvorište, a ako imaju ne daj Bože i zajedničke prostorije tipa ostava, vešernica, hodnik... uvek nekoj nešto fali iz špajza, a sigurno je tu ostavila, uvek nekako u isto vreme dođu u vešernicu da okače veš i obavezno se nekoj veš oseća na dim, a to je "sigurno ova veštica ostavila otvorena vrata od vešernice dok je kuvala ručak". Tu samo plave šlemove postaviti :)
[ gleb @ 09.12.2009. 20:07 ] @
Jeste, jeste,
Serbus Ordinarus ima srednje ime Glupius?
Nece da bude,
Ustvari hoce, ako zanemarimo par stavki

Prvo samo u Srbiji je bio manji porez na neomalterisanu kucu,
U Srbiji 50g nisi visak para mogao da ulozis u posao, cak ni zemlju da dokupis da imas vise od 4ha.
U Srbiji se uvek nasao neki Vlast-a da zabranjuje, neda, uslovljava i prosto receno z.ahebava.
A onda kad si mogao da ulozis, 90tih, bilo je opasno po zdravlje.

I ne znam o kojim kucama pricate? O kaludjerici? Tamo to jeste tacno i to je prigrad, nesto najgore sto postoji. I gde opet neki vlast-a nije doneo urbanisticki plan decenijama.

Sve to mozda zato sto je vlast-u svrbelo da ovde uvodi red, dok u HR i SLO su bili stimulisani ljudi da zidaju kuce van grada mesto drustvenog stana veoma povoljnim kreditima.

Tako da navodni Glupius nije mogao nista da uradi sem da ulupa svoje novce u cardak ni na nebu ni na zemlji...
Bar to, za potomstvo
[ Ivan Dimkovic @ 09.12.2009. 20:11 ] @
ma da da jadan Srba svi drugi mu nesto branili - medjutim cardake nedovrsene grade i dan danas, tako da ta prica bas i ne stima, mozda naucili od roditelja ili im se implantiralo u DNK, sta znas :)

Pazi, Srba nije tu nesto puno pametniji ali je sigurno, hajd, za nijansu neprakticniji od drugih.

Medjutim, po prici jednog od protagnosta ove teme ispada da je Srba 1000x pametniji od glupih Amera koji nemaju pojma sta rade - sto, iako priznajem da jeste u skladu sa Srbinim narodnim folklorom (glupi Amer, pametni Srba, samo jos 'fali ono - sve ih za**bao) nema bas puno uporista u realnosti :)
[ pri3rak @ 09.12.2009. 20:22 ] @
Citat:
gleb: Jeste, jeste,
Serbus Ordinarus ima srednje ime Glupius?
Nece da bude,
Ustvari hoce, ako zanemarimo par stavki

Prvo samo u Srbiji je bio manji porez na neomalterisanu kucu,
U Srbiji 50g nisi visak para mogao da ulozis u posao, cak ni zemlju da dokupis da imas vise od 4ha.
U Srbiji se uvek nasao neki Vlast-a da zabranjuje, neda, uslovljava i prosto receno z.ahebava.
A onda kad si mogao da ulozis, 90tih, bilo je opasno po zdravlje.

I ne znam o kojim kucama pricate? O kaludjerici? Tamo to jeste tacno i to je prigrad, nesto najgore sto postoji. I gde opet neki vlast-a nije doneo urbanisticki plan decenijama.

Sve to mozda zato sto je vlast-u svrbelo da ovde uvodi red, dok u HR i SLO su bili stimulisani ljudi da zidaju kuce van grada mesto drustvenog stana veoma povoljnim kreditima.

Tako da navodni Glupius nije mogao nista da uradi sem da ulupa svoje novce u cardak ni na nebu ni na zemlji...
Bar to, za potomstvo

Tom istom Srbusu niko nije branio da razvija privatni biznis, kao ni njegovoj kevi zeni sinu itd ... I dan danas postoje privatne firme koje su otvarane jos u doba pre Siljkana drzavotvornog.Neomalterisane kuce se ne nalaze samo u Kaludjerici.Ima ih prakticno po celoj zemlji, mada u onakovj koncentraciji ne ... Te kuce nisu samo plod neplacanja poreza na nedovrseni objekat.Mnogo vise su plod sustinskog smisla Serbus zivota, a to je da Serbus prosto mora da pokaze svima kako je on taj koji je neopevano m00d0 cak iako to druge verovatno ne interesuje
[ tdjokic @ 09.12.2009. 21:31 ] @
Kuca iz teme se nije srusila zbog tornada ili uragana nego zbog ljudske gluposti, ali nema veze.

Nego, jel bio neko od vas nekad u Novoj Gorici, Slovenija? To je onaj deo teritorije italijanskog grada Gorizia (nadam se da sam tacno napisao) koji je nakon II. svetskog rata pripao Sloveniji, odnosno FNRJ. Gledas i vidis gomilu novih zgrada, sagradjenih posle rata, sve lice jedna na drugu i tek tu i tamo neka stara, mala, jadna, sasvim drugacija. Te stare su zaostale jos od pre rata i na tom delu Gorizie ih je bilo veoma malo. Uglavnom, odudaraju od proseka.

Slicnu stvar sam video u Majamiju, u kome sam bio manje od 30 dana. Znaci, nisam video bas mnogo, ali mislim da sam video dovoljno da bih prepoznao fenomen: i tamo je po negde stajala neka mala, skromna kuca, zidana od kamena i cigala, vise nalik na neku nasu starinsku kucu nego na savremenu americku. Kad kazem stara, mislim bas stara, mozda 50 i vise godina, jos iz vremena kad su klime bile retkost pa su kameno - ciglene kuce imale prednost.

Tamo mi zive neki bliski rodjaci vec 20+ godina i promenili su valjda 10-tak adresa. Ziveli su u drvenim kucama, u malim zidanim (nove, u nizu) a zavrsili u kucama nalik na nase solitere. Mozda Majami i nije reprezentativan toliko za tornade nego vise za ono drugo, kad je glavni problem ogromna kolicina kise koja padne, ali eto, ima svakakvih kuca, i "srpskih" i drvenih.

Komicno je bilo kad se komsiji, koji je bio zadnji u nizu drvenih kuca, a koje je delio zajednicki zid od cigala, urusio deo bas tog krajnjeg zida a ne nista drveno kad ih je zahvatio neki uragan. U tom kompleksu drvenih kuca, sa jednim zidanim zidom izmedju dve drvene, nisam video sklonista, a verovatno bi mi ih rodjaci pokazali, kao lokalnu znamenitost. Tamo je teren cesto podvodan, skoro mocvaran, pa je verovatno tesko ili nemoguce praviti podzemna sklonista kao po nekim drugim delovima Amerike, pa kao sklonista sluze neke javne zgrade i slicno.
[ Lesli Eldridz @ 09.12.2009. 23:26 ] @
Citat:
Marko_L:Prosečan Amerikanac nema takvih problema, jer on gleda gde će da proživi njegov životni vek......živeti kao čovek, ne opterećujući se koliko će ta kuća da traje i šta će da ostavi deci. Bolje ako već nešto ostavlja, da ostavi novac i nešto što može da se proda, pa da potomci sami odaberu gde će da žive i u kakvoj kući, a ne da osećaju obavezu da žive u porodičnoj kući koja im možda ni po čemu ne odgovara...
Aka, da protera kroz guznje crevo. A ovo ne bi napisao da se u tom tekstu ne nalazi neko skriveno divljenje. Pa proterajte, ko vam brani? Sta vas briga kako drugi prave kuce i ko komesta ostavlja. Gledajte sebe. I spavajte u klozetima od nerendisanih dasaka, koga briga.
Citat:
Ivan Dimkovic: ...Srba...Srba...Srba...Srbinom...
Smrt fasizmu, drugovi!
[ milanche @ 10.12.2009. 05:55 ] @
Citat:
Aka, da protera kroz guznje crevo.

Godinama uzaludno pokusavam da u jednu jedinu prostu recenicu sublimiram svu razliku mentaliteta dve zemlje,
i mislim da niko bolje nije naboo razliku zivotne filozofije jednih i drugih. Ili, mozda drugih i prvih.

Veliki drugarski pozdrav za druga Leslija !!!

(...kojem ne smem da kazem ko su u toj prostoj recenici prvi a ko drugi, da ga ne rasplacem...)

Citat:
I spavajte u klozetima od nerendisanih dasaka, koga briga.

http://www3.serbiancafe.com/la...dnu-liste-zelenih-gradova.html

I to si lepo srocio - spavajte u klozetima. Malo surovo, ali Leslie-istinito.

Gde god bio - boli me sto je to moja zemlja.

Pada mi na pamet da malo mozgam u stilu SBB-KBB (sta bi bilo kad bi bilo)

SBB kad bi se zgrade lakse rusile, i lakse podizale nove.

SBB kad bi se naselje sa zgradama sa vodovodom, kanalizacijom, strujom, kablovskom TV, gasovodom, i
brzim saobracajnicama lako zidalo i po Srbiji (kao sto ovde moze da nikne za 20 godina).

SBB kad bi u Indjiji mogla da nikne infrastruktura slicna bilo kojem modernom tehnoloskom parku.

SBB kad bi se do te Indjije dolazilo za 15 minuta autoputem sa 4 trake, kao sto se to inace radi u normalnim zemljama.

SBB kad se cela Srbija ne bi gurala u Beograd, u cijem centru postoji zgrada na Studentskom Trgu cija fasada jos
uvek ima metke koje je licno mitraljezom "sarac" u odlucujucoj bici za oslobodjenje Beograda oktobra 1944-te busio
moj profesor odbrane na ETF, Vojo Abramovic.

[Ovu poruku je menjao milanche dana 10.12.2009. u 07:19 GMT+1]
[ milanche @ 10.12.2009. 05:56 ] @
A posto volim da mislim i malo dalje, pitam se

SBB kad bi prosecan cipov u vlasti imao u podsvesti ne bunker od kamena u koji mora da natrpa kao glodar kradeno,
jer ako ne natrpa nece imati da prezivi opsadu,...

...nego laku gradnju iz koje lagano svako jutro izlazi napolje sa svescu da je samo deo celine, i da je deo bogatstva
lepota i cistoca koju delis sa drugima, kroz koju mozes da svakog obicnog dana prosetas u cistim i lepim cipelama
i beloj kosulji, bez da budes zguzvan i isprljan za deset minuta:

[Ovu poruku je menjao milanche dana 10.12.2009. u 07:20 GMT+1]
[ Beltrammi @ 10.12.2009. 06:54 ] @
Dobro je milanche da si poslao ove slike jer si mi namestio smatch.

Na ovim slikama se upravo vidi americki san. U ovakvim zgradama zive oni sto su ga ostvarili. Tj. onih 4 posto. Da bi ste videli kako zivi ostatak, ne morate ici u Kenzs, idite taksijem do Harlema recimo i to je sve.

U EU svako selo je 100x sredjenije, a u Milanu npr. ne postoji ni jedan kvart u koji kad dodjete da se + i kazete Gospode gde sam to stigao ?
[ milanche @ 10.12.2009. 08:05 ] @
Pricaj te bajke nekome ko u Italiji nikada nije bio.
[ ventura @ 10.12.2009. 08:37 ] @
Citat:
Beltrammi:
... a u Milanu npr. ne postoji ni jedan kvart u koji kad dodjete da se + i kazete Gospode gde sam to stigao ?

U tom slučaju imaš poprilično niske standarde...

Ne znam Milano nešto specijalno dobro, ali znam da je deo oko želežničke stanice upravo takav... Sve prljavo, zgrade sablasne, daske po prozorima, sve polu-napušteno, a ono što nije su sami arapi, gomila narkomana na svakom ćošku, glavna turistička atrakcija su transvestiti koji ti mašu kitom dok prolaziš... Totalno slična atmosfera kao u nekom malom Bavarskom selu...
[ Beltrammi @ 10.12.2009. 08:46 ] @
Milanche pozdravi Donald Daka !
[ Miroslav Jeftić @ 10.12.2009. 08:55 ] @
Citat:
Beltrammi:U EU svako selo je 100x sredjenije, a u Milanu npr. ne postoji ni jedan kvart u koji kad dodjete da se + i kazete Gospode gde sam to stigao ?

Svaki Ciga svoga konja hvali.
[ maksvel @ 10.12.2009. 09:02 ] @
Ono jes' malo paradoksalno: Ameri imaju tih tornada i čuda, a grade "flis-kuće", a kod nas vetar ide do 3 mps, a zidamo "tvrđave"
[ pri3rak @ 10.12.2009. 09:44 ] @
Citat:
Beltrammi: Dobro je milanche da si poslao ove slike jer si mi namestio smatch.

Na ovim slikama se upravo vidi americki san. U ovakvim zgradama zive oni sto su ga ostvarili. Tj. onih 4 posto. Da bi ste videli kako zivi ostatak, ne morate ici u Kenzs, idite taksijem do Harlema recimo i to je sve.

Harlem

vs.

Komsiluk centra Srpskog bizmisa:

Ala ti dobro smecujes :)

[ Lesli Eldridz @ 10.12.2009. 10:35 ] @
Kakve veze ima srpski biznis sa ovim djubristem?
Citat:
maksvel: Ono jes' malo paradoksalno: Ameri imaju tih tornada i čuda, a grade "flis-kuće", a kod nas vetar ide do 3 mps, a zidamo "tvrđave" ;)
Koji ste to vi? Koji god da ste, volite trajne stvari, eto zasto. Sta ima lose u tome? Ja ne vidim da je svet bio doveden na ivicu unistenja kad je ta filozofija vladala 5,000 godina, a od kad se prosirila ova filozofija proterivanja kroz, ni 20 godina nije proslo, a trebalo je da izbije prvi pravi globalni rat zbog nje, koji bi lazno bio nazvan trecim. A zasto nije taj rat izbio? Zato sto se lazni kapitalizam spasava komunistickim metodama. Da je pravi kapitalizam, sve te Sitibanke i ostali bi bili ostavljeni da propadnu, sa njima bi propalo 60 - 70% svetske privrede, a onda bi negde dosao Adolf Hitler, isto kao onomad sto je bilo pod istim uslovima i u vrlo slicnoj situaciji - krah berze u USA je bio pracen povlacenjem USA para iz Jevrope, a to je uticalo na jacanje Hitlera u Nemackoj, koji je bio nasao neke mracne finasijere za svoj "projekat" , dok druga strana, "slobodarska" da je nazovemo, nije imala ko da je finansira, jer su dezurni siroci "slobode" i "individualizma" imali svojih problema itd. To bi i sad bio prirodan poredak stvari, uzroci i posledice. Ne znaci ni da je ovim komunizmom i stampanjem hiljada milijardi bezvrednih papira da bi se spasile te banke globalni sukob sprecen, mozda je samo odlozen, videcemo.
Citat:
milanche: ...nego laku gradnju iz koje lagano svako jutro izlazi napolje sa svescu da je samo deo celine, i da je deo bogatstva lepota i cistoca koju delis sa drugima...
Ja se izvinjavam zbog skretanja sa osnovne teme, ali meni je pa ovo vidis veoma zanimljivo, i to u poslednje vreme sve vise i vise, od kad sam poceo to da primecujem na svakom koraju u toj propagandi koja dolazi otale. Pricase oni 60 godina neku propagandu o slobodi i o individualizmu, ama na kraju ispade da je Ivanov Srba izraziti individualac, a ne lazni (to je primetio i Arcibald Rajs), a ovi drugi da su sve neki ne znam ni ja sta su, neke seka Perse.

Evo i zasto to kazem. Gledam tako americke filmove i serije, ne samo ove nove, nego recimo i one od pre 50 godina, recimo Zonu sumraka, i u cemu je fora sa tim strahom od samoce i u nekoj teznji za pripadanjem? Sta je to, jel to neka zakasnela adolescencija, sta li je? Mislim, evo ih ovi nasi emigranti, ovde dok su bili, pucao im prsluk i za Srbiju, i za srpstvo, i za Jugoslaviju dok je bila, i za jugoslovenstvo, i za sve zivo, bili znaci individualci, potegli pa otisli tamo negde, a cim su tamo otisli, isprali im mozak, sta li, i onda su prestali da budu "ja" pa su poceli da budu "mi". I to na "zapad" koji su otisli, a znam neke koji su otisli u Izrael, ono je pa dibidus ispiranje mozga, koji Tito, koji Milosevic, oni su bili mala deca za one. Koje su to fore i o cemu se tu radi? Stvarno mi nije jasno. Zasto to i odakle? I koja je onda to sustinska razllka izmedju tog stava, i istih tih prica koje su pricali komunisti? Sto bi mene uopste bolelo uvo da budem "deo celine" tamo kad to nisam hteo ni ovde. Kolko sam ja tu dobar? Ja necu da budem deo celine. Ja sam be ja. Boli me uvo za celine. To je za slabice.

Sto opet ne znaci da treba da bude na ulici svinjac i da se ne zna ni ko pije ni ko placa, ali to su druge stvari, za to postoji drustveni dogovor i sankcije za one koji ga krse, i to ce i ovde da se promeni, recimo ima da se zestoko kaznjavaju oni koji prljaju ulice, divljaju kolima, krse radno vreme, prave galamu itd, ali to je bilo i u SFRJ, i u kraljevini pre nje, i to nema mnogo veze sa ovim. Ovde je rec o mentalitetu. Sta je ispalo na kraju? Srba (eventualno sa najuzom porodicom koju je sam osnovao) = zestoki individulac kome niko ne treba, "zapadnjak" = seka Persa kojoj je potrebna nekakva celina, "tim" a u, ovo ono, da bude njen deo da bi bio ispunjen, bilo da je to firma, zgrada, ulica, grad ili zemlja, tamo svi pricaju o nekakvom "timu".

E zato nisam otisao, iako sam mogao i imao sam papire. Vidim to i ovde pokusavaju da donesu, narocito ove strane firme sto su dosle, ali nema od toga nista, samo dzabe trose energiju. Uspeva to njima ovde kod slabih i povodljivih, i to su oni za koje sam rek'o da su mi u poslednje vreme smesno - jadni, ne znam da li na ovoj temi, oni koji su se uzivili u te stvari pa strce kao cir na **petu, uzivili se sad su oni neki jevropejci sta li, tim su be oni, pa smaraju, smaraju, smaraju... U stvari su samo zalosne lutke, a zasto, pa zato sto zive u nekim iluzijama i ne kapiraju da nema od svega toga ovde nista, jer Srbija se saginjati nece ;-)
[ gleb @ 10.12.2009. 10:43 ] @
Lesli,
more jesi srbenda,

ako ne poreklom, onda karakterom ;)
[ Lesli Eldridz @ 10.12.2009. 10:47 ] @
Ja nikad to nisam osporavao, samo mozes da budes Srbenda za razne stvari. Ako si Srbenda za lose stvari, recimo svecenje ognjista, pa onda lazni patriotizam itd, onda to ne valja, a ako si Srbenda za dobre stvari, kao stoje individualizam über alles, onda je to dobro.
[ pri3rak @ 10.12.2009. 10:48 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: Kakve veze ima srpski biznis sa ovim djubristem?

Komsijske/prostorne :)
[ Lesli Eldridz @ 10.12.2009. 11:08 ] @
I tamo su centri gradova i poslovni centri i ujedno centri kriminala, prostitucije, narkomanije, iza zgrada ima kojekakvog djubreta itd. Pa sta onda?
[ Marko Enter @ 10.12.2009. 12:35 ] @
Amerikanci su ljudi pametni, i rade sve sto je prakticnije i brze , ni zadana kuca nema sanse d aopstane kod uragana, sta se dsi kada drvo lupi u zid? naravno da ga provali , i posle ostane gomila betona koju je tesko ocistiti, drvena kuca je mnogo bolja od zidane, i u nemackoj dosta ljudi sada prave drvene kuce, nisu preskupe brzo se rade a zivi se isto kao i u zidanoj kuci cak je i drvo mnogo bolji izolator od betona, a amerikanci ne prave kuce da ostavljaju svojim sinovima itd nego prave da traje dok zive oni a deca neka prave kako se njima svidja, i nije to samo tako u americi vec i u Australiji i u jos nekim drzavama , i sad oni su blesaviji od Srbina, Srpska posla

pozdrav
Marko
[ Lesli Eldridz @ 10.12.2009. 12:52 ] @
Niko nije blesaviji samo su razliciti. Ama da tvrdis da je lefterna i bofl kuca kojoj je vek trajanja par decenija kvalitetnija od cvrste i trajne kuce, treba poseban soj tvrdoglavca da budes. Moze da bude jedno bolje za jedne a drugo bolje za druge, mislim po pitanju licnog stava, eto, sad je na primer za mene bolja zidana kuca od drvene ili obrnuto, ali se zna sta je kvalitetnije. Da nije cvrsta gradnja kvalitetnija, ne bi ni gradjevina napredovala, ni kad su u pitanju zidani niti montazni objekti, nego bi i dalje ljudi ziveli u cakmarama ili u brvnarama.

A to oko ostavljanja sto mnogi potezu, ja ne vidim da njima neko brani da se isele iz porodicne kuce pa da idu da prave svoju gde im se svidja i kakvu oni hoce, od drveta, od kartona, od blata, koga briga. Jel ih neko vezao? Sta ih briga ako im roditelji zvocaju te price "aha, ti ces da zapostavis imanje, lele kuku" iseli se bre, preseci pupcanu vrpcu u 45 godina, pa idi pravi sta ti se svidja. A koga bas mnogo svrbi sto mu je ćaća ostavio kucu ili stan, ili ce da mu tek ostavi, evo, ja cu da se zrtvujem i da im pomognem, neka ih poklone meni, ja se ne bunim i gotova stvar. Evo, takse cu ja da platim.

Pa onda, to oko probijanja zida gredom kad duva tornado, pa ne valja im zid. Jedno je posan beton debeo 10 cm armiran mrezastom armaturom fi 4 mm koji je verovatno bio u tim testovima o kojima pricate, tek da se zove "armirani beton" , a drugo je pravi armirani beton debeo sta znam, 30 cm, pola metra, nije vazno, i armiran kako treba za te uslove, to da ga udari greda koju nosi tornado ili nesto.

Sve to sto pricate samo sluzi da se dokaze kako su jedni do jaja delije (u ovom slucaju Ameri) a drugi su glupaci (zli srBi) . Neka cveta hiljadu cvetova i smrt fasizmu bre, drugovi, i ponovo kazem, ko vama brani da zivite ovde kao Ameri, mislim na taj nacin? Niko brate, pa izvolite, sta samo pricate. Ima i kod jednih i kod drugih milion i dobrih i losih stvari i ne vidim sto bi jedne stalno velicali a druge konstantno ponizavali. To mora da su neke frustracije. I meni su za mnogo stvari svojevremeno bili krivi "srBi" ali to vreme je drugovi proslo, gotovo je, pa se prilagodite novom vremenu. Nema vise srBa, i nece ih ni biti.
[ Ivan Dimkovic @ 10.12.2009. 12:55 ] @
Citat:
Beltrammi
ne morate ici u Kenzs, idite taksijem do Harlema recimo i to je sve.

Ti ocigledno u Harlemu nikad u zivotu nisi bio, otvori se bre za jeftinu kartu do NYC-a, ima ih za 300-400 EUR, naucices neke vrlo korisne stvari a i neces pricati ovakve ingenioznosti po forumima :-))

Eno ljudi ti poslali slike - btw, na Manhattan ostrvu nema vise stana ispod $1,000,000 - a Harlem je na istom tom ostvru, tako da tvoje fantazije o Harlemu kao nekoj rupi spadaju u bajke koje su davno davno prosle :)

Tuga i cemer - pogotovu kad covek vidi slike kao ona gore iz "zemlje stabilne gradnje" i "rupe od Harlema" pa da se zapita: sta ti covece pusis, mora da je jako dobro :-))
[ bakara @ 10.12.2009. 13:07 ] @
Citat:
Marko Enter: Amerikanci su ljudi pametni, i rade sve sto je prakticnije i brze , ni zadana kuca nema sanse d aopstane kod uragana, sta se dsi kada drvo lupi u zid? naravno da ga provali , i posle ostane gomila betona koju je tesko ocistiti, drvena kuca je mnogo bolja od zidane, i u nemackoj dosta ljudi sada prave drvene kuce, nisu preskupe brzo se rade a zivi se isto kao i u zidanoj kuci cak je i drvo mnogo bolji izolator od betona, a amerikanci ne prave kuce da ostavljaju svojim sinovima itd nego prave da traje dok zive oni a deca neka prave kako se njima svidja, i nije to samo tako u americi vec i u Australiji i u jos nekim drzavama , i sad oni su blesaviji od Srbina, Srpska posla

pozdrav
Marko

Daj da vidimo to drvo sto provali armirani beton, i to da ga tako razvali da samo sut za ciscenje ostane?

Mislim, poceli ste ozbiljno da lupate...jos cete reci da ameri ne prave kuce od betona a da u srbiji nema montaznih kuca!
Druga stvar je sto te americke montazne kuce u opste nisu jeftine, a i smesno je i poredjenje sa srpskim neomalterisanim kucama kao da su u srbiji sve takve.

[ Beltrammi @ 10.12.2009. 13:24 ] @
Ivane, sto se tice prilozenih slika to je pravo ruglo, ali to je divlja gradnja i niko ne smatra normalno da neko zivi u tome. Nikakva analogija se tu ne moze povuci. Ali ono sto ti tvrdis je da je normalno ziveti u drvenoj kuci u zoni uragana. Heh, pa idi zivi, neka ti je srecno i pisi kad stignes. Btw. siguran sam da i Harlem i Milano imaju slicnih bisera.

[ pri3rak @ 10.12.2009. 14:35 ] @
A jel normalno da u (relativno) bliskoj gradskoj zoni nemas kanalizaciju.Eno ti Kranjaca, predjes Pancevac, i ne odes dalje od 150m nadjes nove novcate tvrdo zidane zgrade bez kanalizacije sa septickom jamom pored.A mozda je normalno da platis ekskluzivan smestaj na Kosutnjaku (made by Z. Mustikla) pa posle cujes i kad komsija ispod tebe kine, a za vreme svake kise se razigras sa lavorima, kofama i sl po stanu ako si ne daj boze u potkrovlju :)
[ DaliborP @ 10.12.2009. 14:42 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ti ocigledno u Harlemu nikad u zivotu nisi bio, otvori se bre za jeftinu kartu do NYC-a, ima ih za 300-400 EUR, naucices neke vrlo korisne stvari a i neces pricati ovakve ingenioznosti po forumima :-))

Eno ljudi ti poslali slike - btw, na Manhattan ostrvu nema vise stana ispod $1,000,000 - a Harlem je na istom tom ostvru, tako da tvoje fantazije o Harlemu kao nekoj rupi spadaju u bajke koje su davno davno prosle :)

Pa iskreno Harlem izgleda jako tuzno i jadno naspram Menhetna. Jesi ti prosetao Harlemom, kakav tacno sjaj i prosperitet si tamo video i gde?

Ima i drugih delova Menhetna koji isto tako jadno izgledaju, npr East Village - meni to izgleda kao neki komunisticki kvart Beograda iz sedamdesetih. Njujork je neverovatan grad, fantastican ali sigurno ne po razvijenim i sredjenim krajevima grada. Tu cak i lici na Beograd.
[ Marko_L @ 10.12.2009. 15:54 ] @
Citat:
Niko nije blesaviji samo su razliciti. Ama da tvrdis da je lefterna i bofl kuca kojoj je vek trajanja par decenija kvalitetnija od cvrste i trajne kuce, treba poseban soj tvrdoglavca da budes. Moze da bude jedno bolje za jedne a drugo bolje za druge, mislim po pitanju licnog stava, eto, sad je na primer za mene bolja zidana kuca od drvene ili obrnuto, ali se zna sta je kvalitetnije. Da nije cvrsta gradnja kvalitetnija, ne bi ni gradjevina napredovala, ni kad su u pitanju zidani niti montazni objekti, nego bi i dalje ljudi ziveli u cakmarama ili u brvnarama.

Pa ne možeš da određuješ kvalitet na osnovu toga da li kuća montažna ili zidana. Kao što može da se napravi kvalitetna montažna kuća, tako može da se napravi i nekvalitetna zidana. Uostalom, ovde se ne radi o kvalitetu, nego o praktičnosti. Ako živiš na trusnom područiju (tornada, zemljotresi, uragani...), ako je velika verovatnoća da ćeš u toku života morati da se seliš (zbog posla recimo, što je u Americi česta pojava, a biće i kod nas kada dođe do decentralizacije), ako posle tebe neće imati ko da živi u toj kući (potomci planiraju da odu u drugi grad da žive i slično)... onda se ne isplati dati 3-4 puta više para da bi se napravila kvalitetna, trajna kuća i to je to. Na stranu što retko ko zaista ima para da napravi kvalitetnu, trajnu kuću, pa te kuće ostanu nezavršene ili se naprave uz maksimalnu štednju, pa ta kuća na duže staze pojede još više para i opet ne bude sve kako treba. O tome se radi.
Citat:
Nikakva analogija se tu ne moze povuci. Ali ono sto ti tvrdis je da je normalno ziveti u drvenoj kuci u zoni uragana. Heh, pa idi zivi, neka ti je srecno i pisi kad stignes.

Problem sa ljudima kao što si ti je u tome što ne umete da sagledate sve aspekte nečega, nego sve gledate iz neke žablje perspektive. Iz istih razloga, takvi ljudi misle da se recimo danas prave nekvalitetni automobili koji se očas posla zgužvaju, a ne žele da shvate da postoji debeo razlog za to. Razlog je taj što se prilikom tog gužvanja upija deo energije, tako da se što manje iste prenese na same putnike. Isto tako je i sa montažnim kućama u zonama uragana. Mnogo je bolje imati kuću koju će, ako već do toga dođe, uragan počistiti skroz i onda samo pometeš i za 15 dana staviš novu, nego da imaš zidanu kuću kojoj će da odu prozori, krov, možda pola zida... i onda moraš da dovlačiš tešku mehanizaciju da to rušiš, pa onda da odvezeš šut, pa da sazidaš novu... a sve to košta, i to mnogo više nego što košta postavljanje montažne. Naravno, možda bi najbolja i najsigurnija varijanta bila napraviti tvrđavu sa armiranim zidovima od pola metra debljine i umesto krova zaliti betonom od metar... ali veći deo ljudi nema para za takve egzibicije, a takve kuće nose i neke druge nepraktičnosti sa sobom. Tako da, neće biti da milioni ljudi ne znaju šta rade.
[ bakara @ 10.12.2009. 16:26 ] @
Citat:
Marko_L: Pa ne možeš da određuješ kvalitet na osnovu toga da li kuća montažna ili zidana. Kao što može da se napravi kvalitetna montažna kuća, tako može da se napravi i nekvalitetna zidana. Uostalom, ovde se ne radi o kvalitetu, nego o praktičnosti. Ako živiš na trusnom područiju (tornada, zemljotresi, uragani...), ako je velika verovatnoća da ćeš u toku života morati da se seliš (zbog posla recimo, što je u Americi česta pojava, a biće i kod nas kada dođe do decentralizacije), ako posle tebe neće imati ko da živi u toj kući (potomci planiraju da odu u drugi grad da žive i slično)... onda se ne isplati dati 3-4 puta više para da bi se napravila kvalitetna, trajna kuća i to je to. Na stranu što retko ko zaista ima para da napravi kvalitetnu, trajnu kuću, pa te kuće ostanu nezavršene ili se naprave uz maksimalnu štednju, pa ta kuća na duže staze pojede još više para i opet ne bude sve kako treba. O tome se radi.

O cemu ti to pricas...?
Znaci ameri kada se sele sruse kucu i ostavi prazan plac, ili proda kucu pa kupi ili gradi novu?
Kako se to razlikuje od srbe?
[ musicmaster @ 10.12.2009. 16:34 ] @
Ma kak'e sve ovo veze ima sa Kineskim domino zgradama, hajte molim vas!
[ milanche @ 10.12.2009. 16:49 ] @
Citat:
Ima i drugih delova Menhetna koji isto tako jadno izgledaju, npr East Village - meni to izgleda kao neki komunisticki kvart Beograda iz sedamdesetih. Njujork je neverovatan grad, fantastican ali sigurno ne po razvijenim i sredjenim krajevima grada. Tu cak i lici na Beograd.

Mislim da sam skoro istovetnu stvar rekao na "Kakav je zivot u Americi".

NYC i Beograd su dve iste price, isti mentaliteti, zemlja mirise na isti nacin, slicno nebo.

Ne mora se tabanati do Harlema, tu je i Astorija preko puta, ili sici u metro, pa da se vidi da nije svugde besprekoran.

Ipak kad se uzme u obzir da je tu trajno nastanjeno 8 miliona ljudi, a da turista protabana godisnje reda velicine 50 miliona,
najneverovatnija stvar na svetu je da je cist koliko je cist, i kako funkcionise, narocito Manhattan.

@Leslie:

nisam ni ja genetski ljubitelj agresivnih agendi grupnog pripadanja. Mogu da te utesim da su u tom pogledu Ameri mala deca u
poredjenju sa Japancima (kojima su gradovi manijacki cisti, za prljav automobil dobijaju tiket, parkovi bez i jedne jedine trunke
bilo cega sto ne pripada tu), a o Korejancima da i ne govorim.

Nasa tragedija je (bezuspesno trazim po it4um-u jedan post gde sam u kreativnom duetu sa Keljom tu stvar isterao do dobre
formulacije) sto apsolutno nemamo svest o tom medjuprostoru izmedju individualnih 'ja', sto se pokazuje kao zajednicki psiholoski
koren svih nasih problema i sa sobom i sa ostatkom sveta.

Iz tog nedostatka radimo i mislimo sebicno svugde i na svakom mestu, ne postujemo nikoga osim sebe i svoju trenutnu potrebu
i interes, zakon zaobilazimo kako nam odgovara, itd....... i posto covek nije ostrvo, i posto se i u taj medjuprostor koji nije 'ja' nego
'mi' (tj. i 'ja' i 'ti', i 'oni') sve se to vraca u konacnom zbiru kao bumerang o glavu.
[ Lesli Eldridz @ 10.12.2009. 17:03 ] @
Pa dobro, sve se slazem, ali nekome se to vrati vise nekome manje, neko ume bolje da se brani od toga, neko ne ume, sta sad, ovde je tako. Ja ne kazem da je to dobro ili lose, samo kazem kako je. Mnoge stvari ce da se isprave vremenom koje ovde ne valjaju, pa i to za prljave ulice ili za divljanje u saobracaju, pa ce da se sve manje vraca taj bumerang, ali mentalitet ce da ostane isti, isto kao svuda.
Citat:
pri3rak: A jel normalno da u (relativno) bliskoj gradskoj zoni nemas kanalizaciju.Eno ti Kranjaca, predjes Pancevac, i ne odes dalje od 150m nadjes nove novcate tvrdo zidane zgrade bez kanalizacije sa septickom jamom pored.
U Americi je sasvim normalno da imas septicku jamu (napravljenu po propisu, a ne samo rupu u zemlji) koju redovno praznis i oko toga niko ne pravi problem. Ti te stvari znas pre nego sto kupis kucu i sta ima da se posle bunis kad te niko nije prevario, znao si sta kupujes.
[ pri3rak @ 10.12.2009. 17:12 ] @
Jbg kad malo bolje procitas vidis da sam napisao zgrade, a ne kuce.Tu postoji simpaticna razlika sto ukoliko se neko (iz njemu znanih razloga) uskurchi i odbije da plati racun pored njega se i ti nadjes u doslovce govnima :)
[ Horvat @ 10.12.2009. 18:04 ] @
@marko, "amer" kada se se seli,uzme odsrafi [odlepi?] zidove,slozi ploce u kamion zajedno s gredama,ostavi prazan plac,kupi prazan plac,istovari ploce i grede i sastavi tu? i tako svaki put kad se seli?

ok,napravis kucu,prodas kucu,big deal,kao da su ovde [ne samo srbija,manje vise citava evropa] ljudi zakovani za kuce i ne mogu da je prodaju i odsele se?
svaki dan se kuce i prodaju i kupuju,pa cak i one zidane i armirane,a i montazne,ako se novom kupcu dopada kakva je kuca on ce je ostaviti,ako ne,izmenice je ,ili cak i potpuno srusiti i novu napraviti,bila ona od drveta,od cigle ili od "celicnih ploca"

mali off,kakvo je stanje sa vesanjem,npr kuhinjskih elemenata u tim "americkim" montaznim kucama?
[ Ivan Dimkovic @ 10.12.2009. 18:10 ] @
Citat:
DaliborP
Pa iskreno Harlem izgleda jako tuzno i jadno naspram Menhetna. Jesi ti prosetao Harlemom, kakav tacno sjaj i prosperitet si tamo video i gde?

Harlem je deo Menhetna ;-)

Prosetao sam Harlemom vise puta - nisam ja rekao da sjaji kao Versaj, ali je to sasvim OK deo NYC-a i nema blage veze sa onim sto nas Italijan pokusava da opise, a to sto on prica je iz jednog sasvim drugog razdoblja istorije koje se zavrsilo pre par decenija...

NYC i ne moze biti cist kao neko selo u Svajcarskoj, to je grad sa osmocifrenim brojem stanovnika a mentalitet nije japanski.
[ pri3rak @ 10.12.2009. 18:10 ] @
Citat:
Horvat:
mali off,kakvo je stanje sa vesanjem,npr kuhinjskih elemenata u tim "americkim" montaznim kucama?

bez problema,cak mnogo bolje nego kod mene u zemlji tvrdozidajucih domacina

jeste da na jednoj strani kuhinje imam tvrd srpski patriotski beton, ali jbg na drugoj pregradni zid od gipsa o koji mogu okacim izvesni element
[ Isak666 @ 10.12.2009. 18:13 ] @
Citat:
pri3rak:

jeste da na jednoj strani kuhinje imam tvrd srpski patriotski beton

LOL

A jel osvecen?

;)
[ pri3rak @ 10.12.2009. 18:32 ] @
pa podrazumeva se, bez toga ne bi bio srpski
[ Bata @ 10.12.2009. 18:37 ] @
imam utisak da ovde neki zamišljaju zonu uragana u americi kao neku zonu gde na svakih godinu dana
zvizne po jedan "smak sveta" u kojem se svaki kvadratni metar dotične savezne države pokrije sa udarom pune snage
uragana.
ali nije tako. jer da je tako, onda bi to bila druga sahara, ne toliko vrela, ali ravna i prazna.

uragan prođe najjačom silinom kroz jedan random zahvaćen deo, i koga snađe - snađe.

mislim da ste (bar vi koji putujete) nailazili na pitanja stranaca tipa: "koliko ti je članova porodice poginulo?" ,
"jesi li bio u miloševićevoj vojsci ili u pokretu otpora?" , "možeš li da mi nabaviš rpg , toga kod vas sigurno ima da se kupi na ulici"... i slično, zato što je takvo njihovo zamišljanje rata kojeg su videli samo na senzacionalističkim reportažama i u filmovima.
da, ima ljudi koje rat jeste zadesio vrlo direktno i tragično, ali većina je osetila samo posledice drugog, trećeg...n-tog reda.

dakle rizik postoji, i taj rizik je 1000% veći nego da se kuća nalazi u kraju sveta gde uragana nema, ali ako se gleda
samo ta teritorija u kojoj ima uragana (a koja nije uopšte mala) onda rizik da se uragan svojom najjačom zonom obruši na određeni kvadratni kilometar je ista kao što je verovatnoća za bilo koju drugu tešku nepogodu (zemljotres, poplava...)

u "lepljivoj" temi o montažnim kućama (na ovom forumu) je sasvim dovoljno napisano o montažnim kućama kao i o životnim
filozofijama "za i protiv" .
ja bih samo rekao da i ja smatram da bih ako bih već morao da živim u zoni u kojoj postoji takva pojava kao što je uragan,
i ja pre odabrao takvo neko rešenje koje se brže i lakše diže ili popravlja.
druga solucija bi mi bila da pravim zemunicu, tu nema šta da se oduva, osim da vetar nanese materijala na ulaze pa da
moram da se odtrpavam.

neko je ovde napisao "zašto ljudi ne odu odatle ?" , pa deo odgovora je u ovome što sam već napisao, a deo je i u sledećem:
zašto svi mi ne odemo iz ove ovakve zemlje kada smo vrlo svesni da smo zaostalo društvo, i da na ovom svetu postoji
drugačije i za svačiji ukus povoljnije okruženje ?
zašto oni iz sahare ne odu negde gde ima više zelenila i manje žege, zašto medved nije otišao na jug nego je ostao na santi
leda i procesom evolucije tokom vekova pobeleo ?

inertnost i prilagodljivost. poneki put su suprotstavljene a poneki put osobine istog smera.
[ DaliborP @ 10.12.2009. 18:41 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Harlem je deo Menhetna ;-)

U pravu si, htedoh da kazem nasuprot ostatka Menhetna :)
Citat:

Prosetao sam Harlemom vise puta - nisam ja rekao da sjaji kao Versaj, ali je to sasvim OK deo NYC-a i nema blage veze sa onim sto nas Italijan pokusava da opise, a to sto on prica je iz jednog sasvim drugog razdoblja istorije koje se zavrsilo pre par decenija...

NYC i ne moze biti cist kao neko selo u Svajcarskoj, to je grad sa osmocifrenim brojem stanovnika a mentalitet nije japanski.

Prosetao sam i ja vise puta i izgleda prilicno jadno, oronulo i zapusteno. Prodavnice kao na nasem buvljaku, neke jadne tezgice za bizuterijom, i frizerski saloni tipa "Kod Cice" po coskovima, eto tako izgleda Harlem.

Ali jedno je tacno, u odnosu na onaj pre 20 godina prilicno je siguran, cak znam par ljudi koji tamo rentiraju stan i tvrde da je sasvim ok i sigurno.

Naravno da NYC ne moze biti kao selo u Svajcarskoj, i ne treba da bude ali iskreno pojedini delovi grada izgledaju bas jadno i zapusteno. Nista bolje od nekih delova Beograda, ma koliko neko mislio da je suprotno. Mozda i bolje da je tako, da je drugacije onda ne bi bio to sto jeste.
[ Marko_L @ 10.12.2009. 21:05 ] @
@bakara, @Horvat
Ne morate karikirati. Naravno da Amer neće da sruši kuću kad krene da se seli, niti će da je zapakuje u ranac i nosi sa sobom, nego će je lepo prodati. Međutim, prodati kuću nije lako čak ni u USA, pogotovo ako ti je cena kuće malo previsoka. Prema tome, ako si zidao "bunker", koji mora da košta nekoliko puta više od obične montažne kuće, teško ćeš uspeti da ga prodaš tako lako. Ipak je kupac takve kuće Average Joe koji ne može sebi da priušti tvrđavu. Mislim, ne očekuješ valjda da Bred Pit ili Silvster Stalone koji bi imali para za takvu kuću dođu u Nju Orleans da žive :) Tako da, ljudi rade ono što je praktično, uzmu montažnu kuću, osiguraju je i mirni su. Ako dođe do prirodne nepogode (tornado, uragan, požar, poplava...) koja im uništi kuću, lepo nađu neki smeštaj na 15 dana i dotle već postavljena nova. Ako moraju da se sele zbog posla, mnogo će lakše prodati takvu kuću, nego nekakvu tvrđavu koja je otporna na tornado, jer mnogo košta, a verovatnoća da će ga isti pogoditi nije toliko velika. Takve kuće ima smisla graditi ako planiraš da pustiš korenje tu, i ti i tvoja deca, pa napraviš nešto što košta dosta, ali je trajno. To je možda nekada imalo smisla. Međutim, pošto je danas svet jedno veliko globalno selo, uopšte nije neuobičajeno da prosečan čovek u svom radnom veku promeni 5 poslova i da svih 5 budu u različitim gradovima, pa i različitim regijama ili državama, kao ni da njegova deca odu da žive i rade u nekom drugom gradu, regiji ili državi. Tako da, zidati neku ne znam ni ja kako trajnu kuću, jednostavno nije isplativo, jer i onaj ko je kupuje, isto tako zna da sutra može da dobije posao negde drugde i ne isplati mu se da daje mnogo para za to. Jednostavno, ti ljudi ne pridaju toliko pažnje stambenom objektu, jer na njega gledaju upravo kao na stambeni objekat, tj. kao na mesto gde će živeti dok su tu, a sutra gde ih put odvede. Naravno, pričamo o običnim ljudima i naravno da jedna Madona može da kupi/sazida kućerinu sa 50 spavaćih soba u kojoj neće ni živeti, ali to su izuzeci.

Naravno, ovo trenutno ne važi za Srbiju jer je ista prilično centralizovana, pa se isplati "utvrditi se" u Beogradu, ali i to će se valjda promeniti. No i to ima svoje mane, jer kućerine po selima zvrje prazne. Eno, baš gledam na "Svaštari", kvalitetno zidane kuće od po 100-150 kvadrata, prodaju se za manje od 10.000 evra, neka i za manje od 5.000, a sigurno je u njih uloženo mnogo više para da se sagrade. I šta onda od njih ima onaj ko ih je gradio ? Gde je tu praktičnost ?

Poenta svega ovoga je, ne isplati se preterano praviti nekakve trajne kuće (pod trajnim mislim ono tipa 300 godina, jer i obična montažna kuća može trajati barem 100 godina ako se koliko toliko održava) osim ako ne planiraš da provedeš ceo život u toj kući i ako tvoja deca ne planiraju da žive u toj kući, a obično ne planiraju i sve se ređe može videti da različite generacije žive u istoj kući, čak i po Srbiji. A i kad ostanu da žive tu, to obično dovodi do gomile problema, jer kao što već rekoh ranije, takve kuće obično ne mogu da se podele na 2 ili 3 jednaka dela i da sva 3 budu funkcionalna. Video sam 1000 takvih primera, gde 2-3 dece naslede kuću i onda ne mogu da podele koji će deo kome da pripadne, pa se tako tuže godinama, a za to vreme niko neće da ulaže u kuću jer ne zna koji će mu deo pripasti (a zašto bi ulagao u tuđ deo jel) i kuća tako propada. Tako da, trajne kuće su zlo :)
[ žutokljunac @ 10.12.2009. 21:12 ] @
Marko, sve si lepo rekao, samo što i ti, kao i većina ljudi, poredi jednu nerazvijenu zemlju sa jednom super razvijenom. To je neka čudna matrica da je kapitalizam svuda isti, a on to nije, niti je ikada bio, niti će ikada biti. Prema tome, graditi kuću u Srbiji jeste dobra investicija ukoliko je kuća na dobrom i urbanom mestu.
Mi nemamo mobilnost radne snage da bi pravili montažne kuće.
[ Lesli Eldridz @ 10.12.2009. 21:36 ] @
Sto je najvaznije, to je njegov licni stav i zakljucak dobijen na osnovu nekog licnog loseg iskustva, to se vidi iz aviona. Kakvo zlo, kakvi bakraci. Za takve koji se tako svadjaju oko kuca je zlo sto su uopste zivi. O takvima ovde nije ni rec. Oni su nevazni. Kakve su to gluposti molim te, kakvo zlo, pa daj da ja mogu da ostavim nekome 50 kuca a ne jednu, ne mora on ni da zivi u njima, neka ih izdaje. Ja rekoh vec, svi za koje je nesto sto imaju zlo, kuca, stan, kola, plasticna pistaljka, neka ga daju meni. Ja cu da se zrtvujem i da istrpim tu muku umesto njih.

I nema to veze sa kapitalizmim. Moze ovde da bude kao u Norveskoj ili ne znam gde je najveci standard, opet ce da 80 - 90% ljudi prave cvrste kuce i to je to. Ko bas ne moze da izdrzi sto je to tako neka se obesi i gotovo.

BTW, centralizacija je za Srbiju dobra. I ja sam ranije bio protiv toga, a sad vise nisam. Bar administrativna centralizacija, privredna ne mora. To su bre sve lopovi i budale, gde ce oni da raspolazu bilo cime samostalno. Sve ima da pokradu. Od kad se centralisticki isplacuju plate lekarima vise nema na spiskovima penzionera i mrtvaka, to sad uvode i u skolstvo, pa onda, ovi sto su ih naprimali u opstine da sisaju opstinski budzet ne primaju plate mesecima, a to je dobro, znaci samo oni koji su na republickom budzetu primaju plate po opstinama, stranke vise ne sisaju opstinske budzete, itd. Kakva regionalizacija, tek to bi bilo zlo. Prema svecu i tropar, to je ovde tako i sta ima veze. Kome se ne svidja ta realna situacija neka promeni narod.
[ Beltrammi @ 10.12.2009. 21:59 ] @
Citat:
nema to veze sa kapitalizmim.

ne brini Lesli. Dacemo im tvrd qraz na mnogo godina !
[ pri3rak @ 10.12.2009. 22:33 ] @
jest al prvo treba da se skrpi kinta za vep i kompresor
[ Lesli Eldridz @ 11.12.2009. 00:24 ] @
I sta kazes, kad u Srbiji svi postanu gazde, pa kad krenu da prave kuce od kartona, ma lom ima da bude. Samo vi sanjajte.
[ tdjokic @ 11.12.2009. 00:24 ] @
I cela prica bez veze - kuca iz teme je bas betonska, NIJE montazna, ocigledno je i cvrsta kad je ovako odlicno prezivela pad a ovde se zidane kuce stalno proglasavaju za bolje! Ja bih najradje ziveo u prikolici, to mi nekako uliva jos i najvise poverenja, naravno, dok ne dune uragance :-)

Moji roditelji su zidali 2 kuce. Prva je bila mala, na crno, sirine 4 metra a u duzinu dokle se stigne. Druga je bila na Dedinju, pa je morala biti tip vile i tu su nas projektanti i nase neznanje "sahranili" - kuca sa prednje strane totalno suplja - i u prizemlju i na spratu simetricno, po dva velika prozora sa prilepljenim vratima za izlazak na terase. Ogromni rasponi, bez veze. Na srecu, kucu je srusio i tamo nazidao novu novi vlasnik, pre NATO bombardovanja, inace bi se sama srusila. Serklaz - sta je to? Beton - moze, ali na kasicicu, ma uzas zivi. To je zidano negde 1957, jos se nije bio desio zemljotres u Skoplju, tako da niko jos nije stavljao ona vertikalna ojacanja. Prozor za stepeniste - skroz prorez, od prizemlja do tavana, a na vrhu neke betonske gredice umesto klasicnih livenih od betona na licu mesta, koji su ipak koliko, toliko povezivali zid. Tako da smo prakticno imali nekoliko vertikalnih zidova, ne bas narocito povezanih medjusobno.

Ako je takva kuca bolja od montazne, onda j....i ga. Ali, ovde kod nas ima jos jedan fenomen. Mnogi zidaju kucu bez para. Krenu, pa polako, komad po komad, nivo po nivo, i glavni im je ideal da je stave pod krov. Od tad napred bi trebalo da je lakse ali i dalje su prisutni ogromni troskovi. Montazne imaju i tu prednost da je vecina stvari standardna i time jeftinija i laksa za (u)gradnju i slicno. Verovatno je i to uticalo na rasirenost montaznih po Americi - kuca se "zida" u fabrici, na terenu se samo sklopi.

Trenutno zivim u 12-ospratnici na Banjici i bojim se, da cete i o njoj citati u stampi nekog dana. Naime, kad hodam po stanu ormani se ljuljaju. I ne samo oni, i ne samo na jednom mestu. Stan je u prizemlju, sto je jos opasnije za celu kucu i ako je u njemu popucala ploca izmedju nas i podruma, onda je to mnogo gadno. U zavisnosti od spoljne temperature i rada centralnog grejanja, pomeranja su promenljiva. Kuca je prirodno na kosom terenu, ne treba niko da kopa za garazu - sa jedne strane smo prizemlje, sa druge prvi sprat.
[ websurfer @ 11.12.2009. 00:30 ] @
Citat:
tdjokic:
Trenutno zivim u 12-ospratnici na Banjici i bojim se, da cete i o njoj citati u stampi nekog dana.

Nadam se da necemo.
[ milanche @ 11.12.2009. 05:33 ] @
Citat:
Verovatno je i to uticalo na rasirenost montaznih po Americi - kuca se "zida" u fabrici, na terenu se samo sklopi.

Mislim da taj detalj nisi dobro shvatio.

Ima sigurno i tih i takvih kuca koje se spremne samo montiraju.

Vecina drugih kuca se zida na standardni nacin gde je mnogo toga propisano, ali ne krajnji layout kuce.

Standardizovan je gradjevinski materijal, i neka bazicna geometrija. Recimo - drvene grede dolaze u gotovim profilima
(2" x 4" - popularni two-by-four (cca 5x10cm u profilu), koji seces na duzinu koja ti treba, zatim 2x6, 2x8).

Na beton se prvo srafi horizontalna greda srafovima tacno propisane dimenzije ('fi' i duzina, na tacno odredjenom rastojanju).

Na tu horizontalno usrafljenu gredu dolaze vertikalne, kao kod ciliricnog slova 'Sh' ( |_|_| ). Rastojanje izmedju vertikalnih
greda ne sme da premasi propisano rastojanje (16 inca, cini mi se). Izmedju tako postavljenih vertikalnih greda mozes da
stavljas ojacanja koliko god hoces - mozes da stavljas vertikalne grede cesce, mozes da stavljas kose grede, mozes i
horizontalne.

Horizontalne grede 2x4 se obavezno stavljaju u kuhinji gde treba da se kace viseci kuhinjski elementi.

(...ovo je odgovor na jedno malopredjasnje pitanje - ziveo sam u sirokom dijapazonu stanova, od udzerica pravljenih odmah uz
studentski kampus sa jedinim ciljem da se jeftino iznajmljuju studentima, preko Viktorijanke u San Francisku zidane 1908-me
koja je iznutra neodoljivo privlacila asocijacije na vreme gusara i fregata, pa do potpuno modernih stanova i kuce u kojoj sada zivim.
Apsolutno svugde su kuhinje imale visece elemente. To nikada nije bio problem. Daleko vise ide na zivce problem da kad hoces
da okacis nesto tipa rama za slike, klina za peskir i slicno da moras da pipas da vidis gde je greda, inace ti ekser ide samo kroz plocu
od gipsa debljine 1cm i vlaknastu zvucnu/toplotnu izolaciju. Pipanje moras da radis ili da kuckanjem odredis razliku u zvuku, ili
da nabavis ultrazvucni tragac koji ne kosta puno).

Za vrata, prozore, na vertikalni |_|_|_| set greda se stavljaju deblje grede (2x8 najcesce), tako da ceo set greda koji sacinjava
zid sa prozorom lici odprilike na ovo (tacke sam stavljao umesto blank spaceova koje browser ne renderuje kako treba).

_________
|...|...|...|
|...===...|
|...|...|...|
|...===...|
|...|...|...|
|...|...|...|
|__|__|__|

Zidovi se prave tako sto se na konstrukciju greda srafe tzv. sheetrock - paneli od gipsa oblozenog papirom, koji se usrafe u grede.
Izuzetno se lako obradjuju - na meru se lome po plitkom rezu napravljenim skalpelom, ivice osmirglaju ostruzu prostim alatom.
Zazori izmedju ploca se zagipsuju, kad se gips osusi, ismirgla se, stavi sloj prajmer-a ("primer" ne znam kako se kod nas to zove,
preliminarni sloj bele farbe koji omogucava bolje prianjanje), preko kojeg ide farba zeljene boje.

Iako odaje utisak laganog materijala i na prvi pogled, vecina ljudi normalne snage udarca gotovo ga nikako ne mogu probiti (mozda
neki dobar karatista), jer je privrscen na grede koje su na propisanim odstojanjima, sto bas dobro ogranicava stepen slobode na
savijanje i na kidanje/lomljenje. Mislim, treba bas zapeti, baciti nesto tesko tipa cekica ili metalne poluge da bi se razbio zid.

I kad se razbije (najcesce kad mora da se napipa nesto bitno u zidu, lokacija cevi za gas, recimo) vrlo lako se moze dovesti ponovo u
red (iskroji se parce, stavi spojna mrezica, gipsuje spoj, smirgla, predje se slojem prajmera, ofarba).

U medju prostor se stavlja toplotna i zvucna izolacija - tipski profili standardnih dimenzija vlaknastog materijala naparenog na pak-papir,
sa izvodima da se lako prihefta jacom heftalicom za grede.

Spolja - posle spoljnog sloja sheetrock-ova, brojne varijacije su dozvoljene - dodatni red cigala, ukrasnog kamena, malterisanje,....

Instalacije, struja, cevi za gas, gasni kotao za toplu vodu, sistem grejanja, kanalizacija, itd....sve je takodje propisano kodom.
Recimo, izmedju centra cevi za WC solju i najblizeg zida mora da bude tacno (mislim) 12 inca. Slicno je i za stekere za struju.

Kad se kuca gradi, apsolutno svaka faza posla (ili: rad svakog posebnog zanatlije) mora da saceka gradjevinskog inspektora da
pregleda i izda potvrdu da je sve uradjeno po propisu. Ne kosta ne znam koliko, i u principu nema korupcije tipa da ceka da ga
potplatis. Dodje, obavi posao, ako je sve u redu - dovidjenja i prijatno.

Sve ostalo - dimenzije prostorija, trema, broj spratova, izbor prozora, pokrivanje krova, oluci, sve je siroki potpuno otvoreni varijetet.

Za Kaliforniju su tipicne kombinacije u tzv. town-housima u kojima je gornji sprat po povrsini oko pola povrsine donjeg sprata.
Kad se udje u kucu, ulazi se u prostoriju kojoj je tavanica duplo visoka, tu je obicno trpezarija, kamin, TV, stereo, mesto gde se
docekuju gosti. U produzetku su prostorije obicne visine - kuhinja, decije sobe, ofisi, vrlo cesto manji WC, itd. Na spratu je
najcesce master bedroom sa zasebnim kupatilom, i mozda par gostinskih ili decijih soba.

Medjutim, postoji u prosecnoj ulici vrlo sirok varijetet kuca (ukoliko ceo blok nije zidala ista kontraktorska firma, pa ga stavila na
prodaju).

[Ovu poruku je menjao milanche dana 11.12.2009. u 07:04 GMT+1]
[ Java Beograd @ 11.12.2009. 07:43 ] @
@Milanče
Mašala ! Stvarno lepo pojašnjenje.
[ tdjokic @ 11.12.2009. 14:17 ] @
Citat:
milanche: Pipanje moras da radis ili da kuckanjem odredis razliku u zvuku, ili
da nabavis ultrazvucni tragac koji ne kosta puno.
Ovo imam, nabavio zbog par drvenih pregrada u inace betonskom stanu. :-)

Stvarno si lepo i detaljno objasnio.

Da, malo sam se nespretno izrazio, pod uticajem onoga sto se ovde godinama prodavalo kao montazne kuce, bar koliko je meni poznato - konfekciski pripremljeni elementi za sklapanje u celinu iako sam u americkim filmovima vise puta gledao kako ljudi kuckaju grede i ostalo, praveci kuce. Ostaje cinjenica da je mnogo stvari standardizovano i propisano, sto je korisno i za proizvodjace i kupce.
[ Beltrammi @ 11.12.2009. 21:34 ] @
Citat:
Za Kaliforniju su tipicne kombinacije u tzv. town-housima u kojima je gornji sprat po povrsini oko pola povrsine donjeg sprata.
Kad se udje u kucu, ulazi se u prostoriju kojoj je tavanica duplo visoka, tu je obicno trpezarija, kamin, TV, stereo, mesto gde se
docekuju gosti. U produzetku su prostorije obicne visine - kuhinja, decije sobe, ofisi, vrlo cesto manji WC, itd. Na spratu je
najcesce master bedroom sa zasebnim kupatilom, i mozda par gostinskih ili decijih soba.

mislim da sam nesto slicno video u "boratu" kad ide na veceru gde ce nauciti 'good southern manners'.
[ milanche @ 12.12.2009. 03:34 ] @
Secam se.

Ne pustaju prostitutku u kucu, umesto da joj daju mesto u Parlamentu.

Ludog sveta ima svugde.

Nego, sta radi taj zenski svet po Italiji ? Nesto si mi mnogo u 'smech/tvrd qrtz/nakrivo nasadjen' fazonu.
[ klompica @ 12.12.2009. 16:54 ] @
Auuu bre ljudi, koliko gradjevinskih strucnjaka nasa mila Srbija injedri? Otprilike koliko i fudbalskih selektora.
Prosto "obozavam"samouke genijalce koji su mozda pogledali jednu epizodu emisije discaveri sa ili bez prevoda i odmah su strucnjaci za gradnju sirom sveta a specijalno za Americki nacin gradnje koji im stoji sazvakan u malom mozgu.

Prvo da se osvrnemo na famozni tornado, gde prodje tu trava neraste. Tacno ali GDE prodje, tornado se "spusti" tj dodirne zemlju proseta se par stotina metara ili koji kilometar i to je to. Svaka kuca na njegovom putu je nestala ali ljudi nisu to podrucja velicine gradova to je tanka linija. Jedan je dotakao zemlju i ovde u New Orleansu pre dve godine i porusio 7-8 kuca a prosao je kroz gusto naseljen deo grada. Sutradan sam obisao mesto "udara" i tacno mozes da vidis cistinu kroz nekoliko blokova. Prva komsijska kuca na 20 metara nije ni okrznuta. Znaci ostavite se praznih prica i ideja totalne destrukcije, to ima samo na filmu.

Uragani. Famozna "Katarina" iako je bila kategorije 5 najjace kategorije nije u NO napravila neku vecu stetu. Ja sam dosao u NO 5 meseci posle uragana i uselio se u kucu na zapadnoj strani reke mississipi. Prvih par dana sam mislio da me neko za.ebava i da su one slike koje sam gledao opasna namestaljka. E kada sam dosao do grada video sam sta znaci totalno unistenje, ali ne od uragana NO je stradao zbog poplava. Ceo grad je sagradjen u "kadi" tj nizi je od nivoa mora i okruzen je kanalima koji ispumpavaju vodu posle kise. e te pumpe su otkazale kanali su se ispunili vodom i armirani betonski zidovi su se polomili pod pritiskom 24 SATA POSLE URAGANA. Trebalo im je nekoliko nedelja da vodu ispumpaju i poprave zidove. Pricam o vodi dubine od metar-dva pa do citavih 6-7 metara.

E sad bi voleo da mi neki "strucnjak" pojasni kako bi zidana i malterisana kuca prezivela da otstoji u vodi jedno tri nedelje. Predpostavljam da bi Miloje zidar samo otvorio prozore i napravio promaju dva sata. Ajte ljudi informisite se pa onda diskutujte. Malter bi otpao sa zidova, el. instalacije bi se ispunile vodom(da voda bi usla u kablove koji bi oksidirali posto su od bakra) i bile potpuno nneupotrebljive. Krovne grede bi pocele da budjaju i trule a izolacija je potpuno unistena. Znaci ostaje samo cigla na cigli a sto Ventura rece to je najjeftiniji deo zidanja, da samo dodam da sazidas kucu i da je "bacis" pod krov kosta 30% od kompletne cene, a u ovom slucaju nemate ni krov.

Dali iko ima ideju koliko gradjevinskih inspektora u Americi obidje gradiliste u toku gradnje? Devet! Pocevsi sa prvim koji proverava dali su "sipovi" (pricam o luizijani svaka kuca je na sipovima posto je tlo mekano) propisanog precnika , zatim pre nego sto izlijes temelj inspektor proverava dali je armatura propisane velicine i kako je postavljena. Kada Postavis zidne , plafonske i krovne grede sto je Milance fantasticno objasnio dolazi inspektor da i to proveri(udaljenost i velicinu) U oblastima u kojima postoji opasnost od uragana i tornada moras da povezes svaku krovnu gredu za zidne grede metalnim ojacivacima (tzv huricane klip).BTW u zidovima postavljas poprecne gredice izmedju svakog stuba koji je na 16 inca ali ne zbog cvrstine vec je to protivpozarni kod, ako se instalacija zapali vatra ne moze proci kroz tu gredicu posto ce "potrositi" kiseonik u roku od nekoliko sekundi do minuta a ipak joj je potrebno malko vise vremena da progori kroz gredicu debljine 4 cm.Zatim dolazi elektro pa posle njega vodovodni inspektor. Pre nego sto zasrafis i jednu gipsanu plocu evo ga opet gradjevinski inspektor da ti da dozvolu za zatvaranje. Zatim finalna elektro kad povezs sve uticnice i prekidace pa finalni vodovod i konacno finalni gradjevinski koji daje dozvolu za useljenje.

Srpski fazon "potplaticu ga" nefunkcionise posto ode on na robiju ako se zapali recimo el. instalacija a on lupio pecat. I da se razumemo to je pod morati posto neces dobiti struju ni vodu dok elektrodistribucija i vodovod nedobiju sve papire od inspekcije. Nemozes za.ebati sistem.

O razlozima zasto se tako gradi necu da komentarisem, njihova stvar zakljucili su da je tako brze, lakse, jeftinije, bolje...Eh da umalo da zaboravim nemozes da biras oces li da osiguras kucu ili ne to je pod obavezno bas iz razloga da nebi neko isao pred belu kucu da place kako nema gde da zivi.

Sve ovo pisem iz licnog iskustva, 7 godina sam se bavio gradjevinom u Srbiji a zadnjih 4 radim isti posao u New Orleansu. Cisto da upozorim TV gradjevince da se necu upustati u raspravu sa gradjevinskim amaterima.

Pozdrav
[ Beltrammi @ 12.12.2009. 18:11 ] @
klompica, vidim kad ti god nesto zapne pljunes po Srbima. Valda ti je to neki refleks, tik, sta li ?

Citat:
Srpski fazon "potplaticu ga" nefunkcionise posto ode on na robiju ako se zapali recimo el. instalacija a on lupio pecat. I da se razumemo to je pod morati posto neces dobiti struju ni vodu dok elektrodistribucija i vodovod nedobiju sve papire od inspekcije. Nemozes za.ebati sistem.

a pre toga:

Citat:
Nedruzim se sa Srbima nezelim da ih pronadjem mnogo mi je lepo, soc zivot sasvim OK, para ko nikada pre, radim posao koji volim.

pa dobro pronadje li na kraju rupu u zakonu da ti blagoslovena Amerika izda vizu ?

[ klompica @ 12.12.2009. 18:44 ] @
Beltrammi@ pronasao sam hvala na pitanju(da si procitao moje postove do kraja a ne trazio recenice koje mozes da upotrebis i sam bi video). Dobio sam politicki azil a za 5 godina i drzavljanstvo. to je bio jedini nacin da obezbedim sebi legalan boravak.

Inace meni nezapne nista vise. A pljusnem po Srbima kad got je to potrebno, smatram da je hladna voda jedini lek za usijane glave. Vidis ja sebe i dalje smatram Srbinom i u nekim slucajevima ja sam jako ponosan na svoje poreklo a u nekim sam posramljenj. Tako da ustvari ja nepljuskam po vama nego po nama.

1993-94 godine sam ziveo na Kritu gde sam naucio (na tezi nacin) da se u inostranstvu treba cuvati samo svojih(Srba) koji ce ti iz ciste zavisti namestiti imigracionu policiju ako imas bolji posao ili ako su oni uhapseni(valjda da neputuju sami).

Veoma sam srecan sto mogu da zivim svoj zivot bez te ljubomore i bez mlacenja prazne slame dokonih i lenjih kojima su svi ostali krivi sto nemaju posao, para , stan....

A na ovom forumu postujem posto jos uvek verujem da se neki ljudi mogu promeniti i da im se mogu "otvoriti oci". Vidim da sto se tice opsteg znanja o gradjevini imam nekog uspeha. Konkretno u tvom primeru posto ocigledno nisi nasao nijednu "slabu" tacku u mom postu sto se gradjevine tice. Napad na moj "patriotizam" racunam samo kao "poslednji trzaj" umiruce ideologije i kao takav nepogadja me mnogo. Ocigledno sam uspeo da ti predstavim tvistere i uragane onakvima kakvi jesu u stvarnosti i zbog toga cu i dalje nastaviti sa pljuskanjem kad got mislim da je to potrebno. I da,nema na cemu.
[ Beltrammi @ 12.12.2009. 19:25 ] @
Citat:
Dobio sam politicki azil

koliku si slajmaru morao da izbacis za ovo ?
[ klompica @ 12.12.2009. 19:46 ] @
Daj beltrammi uozbilji se i odrasti, zakljucace temu. Svojim dubokoumnim postovima samo dokazujes da sam u pravu sto se klonim Srba. U nemogucnosti normalne komunikacije i usled nepoznavanja cinjenica umesto da naucis nesto novo ti lupetas i klinackim fazonima pokusavas da me sta? uvredis pa cu ja poceti da placem i sta onda? napisacu da si ti u pravu i da tornada i uragani unistavaju pola Amerike savkih 6 meseci al da su im kuce od cigle oni bi se samo smejali( da druze to je tema a ne moji postupci u zivotu i kako se ja osecam)
[ Beltrammi @ 12.12.2009. 19:57 ] @
opet netacno.

sto se tice korupcije u gradjevinarstvu, naravno da od tebe ne ocekujem da kritikujes americki sistem, ali moram odati priznanje amerikancima kako su osmislili sistem trkeljisanja sitnih riba, a onda samo cujes kako su brizljivo skupljeni poreski dolari isparili za pomoc sirotim bankarima i drugim mudracima. Ili, kako je moguce da americki predsednik ima platu $400,000 annuale,a u kampanju ulozi milione ?

[ Ivan Dimkovic @ 12.12.2009. 21:00 ] @
Ako nisi primetio vecina americkih predsednika nisu jadare vec su obicno milioneri pre nego sto su postali predednici - svakako im tih $400K nije jedini izvor para.

Drugo, odakle ti ideja da >buduci predsednik< ulaze svoje licne pare u kampanju pa da ima veze njegova plata sa vrednoscu kampanje? Covece pa ti stvarno ko da si sa marsa pao :)

Kakve dosetke na temi o necemu desetom - fantasticno :)
[ Beltrammi @ 12.12.2009. 21:48 ] @
Citat:
Ako nisi primetio vecina americkih predsednika nisu jadare vec su obicno milioneri pre nego sto su postali predednici - svakako im tih $400K nije jedini izvor para.

opet greska. Nije bitno koliko on ima para, vec ko i sa kojim ciljem ulaze toliki novac u njegovu kampanju. Ako hoces da kazes da su to donacije onako dobrotvorne onda molim te nemoj da pricas sa mnom idi u kindergarten.

Ako je primam 1000 evra platu, a vozim porse i imam kucu na obali mora sigurno ce mi zakucati na vrata dobri momci u plavom da razmenimo koju. Isto tako bi neko trebao da priupita politcare kuda, kako i zbog cega preusmeravaju fondove. Nije li to mozda vracanje duga iz kampanje.

A ne to nikako. Cestiti Amerikanc nikad ne bi ogrezao u korupciju, kao vasljivi Srbin. Je, mafija ne postoji, a moja strina ima qraz.
[ stonex @ 12.12.2009. 22:29 ] @
@Milanche ,

Baš mi je čudno da kucaš eksere u gipsane zidove ili još gore da kuckaš po njima tražeći drvene grede . Zar u USA ne koristite tiplove za gips ?

ili možda padobrance ?

[ Ivan Dimkovic @ 13.12.2009. 00:44 ] @
Citat:
Beltrammi
opet greska. Nije bitno koliko on ima para, vec ko i sa kojim ciljem ulaze toliki novac u njegovu kampanju. Ako hoces da kazes da su to donacije onako dobrotvorne onda molim te nemoj da pricas sa mnom idi u kindergarten.

Zanimljiv je nacin na koji ti vodis "diskusiju" - svojim sagovornicima imputiras stavove, a onda ih saljes u kindergarten... samo se pitam kada ces poceti da imenujes i neke nove sagovornike koji ne postoje :)

Otkrio si rupu na saksiji - pozicija USA predsednika je skupa (u smislu cene kampanje i broja donacija) jer je jedna od najuticajnijih pozicija na svetu - a donacije dolaze od onih koji imaju interes u tome da se odredjena politicka garnitura nadje na vlasti.

To se zove lobiranje, i savrseno je legalan instrument politickog zivota - kako u USA, tako i svuda drugde. Za lobiranje u USA postoji i vrlo detaljan legalni okvir, koji se vrlo verovatno mnogo strozije proverava nego bilo gde drugde, bas kao i porez.

Sada ti, posto si otkrio rupu na saksiji, valjda mislis da, posto tebi ideja lobiranja zvuci kao zla, da si u stvari samom konstatacijom da loiranje postoji dokazao da je u stvari USA gradjevinski sektor korumpiran do te mere da ljudi dobijaju djubre od gradnje bez da su svesni.

Kao i obicno, to veze sa zivotom nema. Niti su ljudi glupi niti je USA zemlja sa losom gradnjom. Pre bi se reklo da je gradnja adekvatna specificnom nacinu zivota prosecnih Amerikanaca i racunici koja se sa takvim zivotom dobija, ali eto - to je valjda taj deo koji ti nikako ne mozes da ukapiras.

A eto, posto imam dosta bivsih kolega iz USA, a kod nekih sam i bio u poseti nisam primetio tu silnu glupost i losu gradnju... a takodje i znam koliko su im gadne inspekcije kada se gradi / prodaje kuca, reklo bi se da i te kako vode racuna o bezbednosti i kvalitetu... sta da ti kazem, kupi tu kartu do USA, pa prosiri malo te svoje vidike, videces da stvari nisu bas takve kakvim ih ti zamisljas.
[ milanche @ 13.12.2009. 01:16 ] @
@stonex,

ima tih milion patenata za tiplove za gips, masa ih je na slican fazon kao tih par na tvojim slikama.

Neka cudna fora je (mozda je bolje reci: zivotna statistika) da stvari koje se kace na zid leze negde
u dijapazonu da ili je dovoljan obican ekser, ili nije dovoljan ni tipl.

Ta gipsana ploca (sheetrock) u konstrukciji koju sam opisao jeste vrlo otporna na ceone udarce.
Znas one japanske fore sa papirom - obican list papira je manje-vise nista, ali ako se izpresavija
u rebrastu strukturu moze da drzi znatno veci teret. Neka slicna stvar se desava i ovde - dve
papirne strane i to sto je zakovan za grede na rastojanjima od 16" (ili manje) cini ga otpornim.

Medjutim, glavni uzrok problema je posto je materijal u sustini gips, koji je po prirodi sipkav, ako u njega
ukucas bilo sta sire i hrapavije od obicnog glatkog eksera i to nesto trpi neko staticko opterecenje
(da ne pominjem recimo sipku za peskir koja svakodnevno trpi i razna cimanja), taj gips pocinje
obavezno da se kruni.

U krajnjem zbiru - ti tiplovi i razni drugi safety srafovi sa 'leptirom' koji se ubaci kroz rupu a sa druge
strane rasiri, koji bi bio fenomenalno resenje za neke iverice, puno drvo i nesto sto ima bolji integritet
vlakana, najcesce ima za posledicu da vremenom napravi veliku rupu u sheetrock-u.

Ako imas nesto da kacis na zid sto je onako krupnije (u poslednje vreme su to ovi LCD televizori) - obavezno
iseci sheetrock, u konstrukciju ubaci grede koje ti trebaju na tom mestu, zatim zapusi rupu u sheetrock-u,
i posle srafi u gredu.

Kad smo se vec zapricali oko tih stvari, da vam slikom opisem kako se krpi sheetrock:

Mrezica je izuzetno lagana i izuzetno tanka. Sve sto treba je da se razmuti gips, i nanese spahtlom na rupe
i preko mrezice. Kad se osusi (moze i fenom kome se zuri) ismirgla se, i prefarba primer-om. Primer je malo
lukav igrac koji cesto utice na gips da se stisne malo jace, pa cesto treba celu operaciju sa gipsovanjem
ponoviti. Kad se sve osusi drugi put, prefarba se primer-om, posle farbom. Zid je kao nov, cesto ni ko zna
gde je bila rupa posle nekog vremena ne moze da provali gde su savovi.

Ovi poslovi se zovu sheetrock patching. Za nekog ko tek dodje u USA a voli da se bavi zanatima i alatima,
ovo donosi dobrih 25-30 USD na sat. Ulaganje u alat je oko 40 USD (metalni lenjir, skalpel, rucna smirgla,
smirgl papir, spahtla, cetke za farbanje). Ko ne voli da cuti dok radi, moze da doda tome i masku za lice.

Za vreme ovih poslova dobro ide pivo, a posle cevapi.
[ stonex @ 13.12.2009. 09:37 ] @
Milanche,
pošto se bavim gipsarskim poslom poslednjih nekoliko godina moram da ti kažem da mi je drago da razumeš problematiku a ne baviš se ovim poslom . Kod nas ljudi nisu skloni tome da nauče neke stvari oko gipsa a žive u kući/stanu u kome ga ima dosta .

Što se tiče tiplova, meni LCD tv od 40˝ stoji na gipsanom zidu okačen na dva vijak tipla . Bez problema .
[ bakara @ 13.12.2009. 09:46 ] @

@milanche brate...

Pa zar ti stvarno mislis da srbi ne znaju za gips karton ploce?

[ Yoba @ 13.12.2009. 12:23 ] @
dakle, u mom diplomskom radu na faxu izmedju ostalog je bilo reci o sljaci.

sljaka iz TE ima _povecano_ zracenje od normlanog (ali ne i preko dozvoljene granice!).

ta sljaka se koristi kao ispuna u tim plocama od gipsa i sl

i fakat, da je to vrlo dobar posao. do juce nisi znao sta da radis sa tim, a sada zaradjujes. da li misliste da ce neko u modernom kapitalistickom drustvu da spomene onu gore cinjenicu ili ce da govori o svemogucem gipsu, prosudite sami.

dakle, nije preko dozvoljene granice ali je iznad normalne vrednosti.
[ milanche @ 14.12.2009. 00:22 ] @
Citat:
@milanche brate...

Pa zar ti stvarno mislis da srbi ne znaju za gips karton ploce?

Iskreno receno - pojma ne znam sta ko zna i sta ne zna, kao ni gde je granica obavestenosti.

Posao sam od sebe - nista od tih stvari nisam znao ranije, kod caleta i keve u Bgd-u sam uglavnom
bio zaduzen za ucenje i izvoljevanje (mahom, trazenje muzicke opreme po principu 'svakome prema potrebama').

Tako da, eto...

Citat:
Što se tiče tiplova, meni LCD tv od 40˝ stoji na gipsanom zidu okačen na dva vijak tipla . Bez problema.

Sto kaze Yoba, mora da taj gips i ovaj gips nisu iste zivotinjke. Ovde bi ti taj TV stajao bez problema ceo bogovetni dan - do sutra ujutru.

Bitno pitanje - da li si tipl stavljao u vlazan gips koji se susi sa tiplom u njemu, ili busio rupu u suvom gipsu i u nju utiskivao tipl ?