|
[ BoskoBG @ 04.01.2010. 10:46 ] @
| Nakon brojnih iscitanih topika o carini i lokalnim serifima DHL-u,UPS-u i ostalim spediterima, zanima me da li je neko pametan pronasao nacin da ne placa ili da placa manje iznose na carinjenje pakete.Mislim na uobicajne posiljke kupljene na ebay ili na drugim online prodavnicama.Prvo resenje koje mi pada na pamet jeste da imate nekog u insostranstvu pa da on uveze za vas, no da cujem vasa resenje ako ih ima uopste.Moze i na PM.
Hvala unapred na odg |
[ optix @ 05.01.2010. 08:49 ] @
Narucim na Ebay-u, posalju mi USPS express servisom (ne placaju se dodatne spediterske usluge, jer ide preko poste), dobijem ga na kucnu adresu, platim carinu i porez drzavi. Ne vidim u cemu je tu problem? Sve sto je ispod 20€ ne placas dazbine. Eventualno ako ti posiljalac napise manji iznos na etiketi a ovima iz carine ne bude sumnjivo, pa po sistemu ako prodje, prodje (neki laseri iz Kine su mi stigli tako, iako nisam trazio; ukupna vrednost je bila oko $150, ali je Kinez napisao da se radi o baterijskim lampama od $20... )
[ tdjokic @ 05.01.2010. 15:21 ] @
Citat: BoskoBG: Nakon brojnih iscitanih topika o carini Mozda ti je promaklo upravo ovo sto ti je optix odgovorio. Druga je prica da li svaki sajt salje robu u Srbiju, da li svaki kupac ima nacina da sam narucuje robu sa sajta itd., ali to vec izlazi iz okvira tvog pitanja.
[ Ivan Dimkovic @ 05.01.2010. 16:13 ] @
Nego,
Zar nije Srbija objavila da ce "jednostrano" poceti da primenjuje trgovinske sporazume sa EU... sta god to znacilo, u principu bi trebalo da podrazumeva i ukidanje carina na robu iz EU...
Kako ide pomak ka toj "jednostranoj saradnji" ?
[ marko37 @ 05.01.2010. 16:41 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Zar nije Srbija objavila da ce "jednostrano" poceti da primenjuje trgovinske sporazume sa EU... sta god to znacilo, u principu bi trebalo da podrazumeva i ukidanje carina na robu iz EU...
Ukidanje carine je postepeno. Čak i kada bude ukinuto u potpunosti, to ne znači da će roba da zaobilazi carinski postupak (uključujući i fiksne troškove vezane za postupak). To što je nešto poslato iz EU ne znači i da je country of origin takođe EU.
[ vilil1 @ 05.01.2010. 16:42 ] @
Citat: optix: Narucim na Ebay-u, posalju mi USPS express servisom...
Ovo je ako narucujes iz USA. Obzirom na postarinu, EMS nije bas jeftin, isplati li ti se?
Citat: optix:neki laseri iz Kine su mi stigli tako...
Iz Kine ne primamo EMS, pa pretpostavljam da ti je roba isla preporuceno, avionski...
Ja sam ovih dana iz Kine i Singapura, dobio nekoliko predmeta, najvece vrednosti 140$, carina nije otvarala pakete. Mozda su bili u guzvi zbog praznika.
Citat: Ivan Dimkovic: Nego,
Zar nije Srbija objavila da ce "jednostrano" poceti da primenjuje trgovinske sporazume sa EU... sta god to znacilo, u principu bi trebalo da podrazumeva i ukidanje carina na robu iz EU...
Da, ovo bi bilo zanimljivo znati.
[ tdjokic @ 05.01.2010. 17:12 ] @
Jao bre ljudi, pa ja "izlizah" prste pisuci bezbroj puta - carina nije najveci problem nego troskovi pregleda, spediterske usluge i jos bezbroj zackoljica. A neki sajtovi (recimo amazon.com) ne salju robu ovamo osim ono CD/DVD i knjige(?) a ko, kao ja, nema mogucnosti direktnog porucivanja, nego mora da koristi uslege posrednicke firme, skoro u 100% slucajeva zaglavi kod speditera.
Spomenuta firma vrsi neke pokusaje saradnje sa USPS i kazu da imaju probleme i sa tim.
Meni se cini da se ovde najvise spominje kupovina iz SAD a u zadnje vreme i iz Kine, tako da sporazumi sa EU ne uticu mnogo.
[ BoskoBG @ 05.01.2010. 18:05 ] @
Citat: tdjokic: Jao bre ljudi, pa ja "izlizah" prste pisuci bezbroj puta - carina nije najveci problem nego troskovi pregleda, spediterske usluge i jos bezbroj zackoljica. A neki sajtovi (recimo amazon.com) ne salju robu ovamo osim ono CD/DVD i knjige(?) a ko, kao ja, nema mogucnosti direktnog porucivanja, nego mora da koristi uslege posrednicke firme, skoro u 100% slucajeva zaglavi kod speditera.
Spomenuta firma vrsi neke pokusaje saradnje sa USPS i kazu da imaju probleme i sa tim.
Meni se cini da se ovde najvise spominje kupovina iz SAD a u zadnje vreme i iz Kine, tako da sporazumi sa EU ne uticu mnogo.
Gospodine TDjokicu poznate su mi usluge vase lopovske firme poznatije kao e -ducan.Mislim vase u smislu da ste je cesto reklamirali ne znam da li ste zaposleni tamo tj kritika nije uperena na vas licno da ne bude zabune.Srecom kod njih sam se samo jednom opekao.Kostao proizvod 40 dolara ispao 110E kako ne secam se tacno, znam samo da sam platio.Kakva crna spedicija,pa ja ne znam ko je lud da plati spediciju od 4000 koliko trazi UPS npr. na nesto sto kosta 20,30 dolara.Opet ostaje da je nasa carina nejfitinija tj placa se samo jednostavno carinjenje.Jeste da ni to nije povoljno ali sta je tu je bolje nego UPS,DHL ili ne daj Boze e-ducanu dati pare.
[ optix @ 05.01.2010. 20:46 ] @
Citat: vilil1: Ovo je ako narucujes iz USA. Obzirom na postarinu, EMS nije bas jeftin, isplati li ti se?
Stvari koje ja narucujem, da. Visestruko. Jer to je uglavnom (tehnicka) roba koja ovde ne moze da se kupi u polovnom (refurbished) stanju. (cisco oprema npr )
Cesto koristim i nesto jeftiniji i sporiji "Priority Mail International" i nije mi se desilo da nesto ne stigne, mada je sansa za to svakako veca jer nema pracenja posiljke itd.
[ tdjokic @ 06.01.2010. 01:14 ] @
Citat: BoskoBG: Gospodine TDjokicu poznate su mi usluge vase lopovske firme poznatije kao e -ducan. Ne reklamiram nikoga. Vise puta sam pitao i opet cu pitati - sta je alternativa firmi koju spominjes? Spominjano je par nekih takvih i nisam uspeo da uspostavim nikakav kontakt.
Ukratko: nemam karticu, nemam nacina da porucim direktno i MORAM ici preko neke firme. Firma koju napadas uzima za sebe neku malu proviziju od OSNOVNE cene, one sa sajta, sve ostalo ide na razne troskove - transport, porezi i slicno. Oni do sada nisu mogli da rade preko USPS vec su koristili kargo avione sto kao zakonsku posledicu ima obavezu da se uradi odredjena procedura na aerodromu. Cim roba stigne, neko bi morao da me obavesti, recimo bas spominjana firma, pa da ja onda idem na aerodrom i tamo uradim sve sto treba, sto je teoriski moguce ali prakticno nije. Nije to svemiraka tehnika ali je dovoljno da ne znas gde je koja kancelarija i kad prima stranke i koji obrazac treba da ispunis, pa da izgubis gomilu vremena i zivaca. Ja sam stavljao ovde i dokumenta, sa tacno napisanim troskovima, pa se tamo vidi da se ta firma vise nigde ne spominje.
Bilo je par slucajeva da su ljudi sami odradili ceo postupak i doslo im je skoro u dinar isto kao kad to radi spediter.
Ponavljam, prisiljen sam da idem ovim putem, pa je onda ili e-ducan ili ko? Ako neko radi jeftinije, brze, bolje prihvatam, samo kazi. Ali, nemoj sada da pocne prica "A zasto kupujes to?", "A sto ne porucis sa ebay-a?", "A sto ne kazes prodavcu da ti posalje preko USPS?" jer su se dogadjale i takve price posto ljudi ne citaju sta napisem, pa onda pricaju svasta. Ne DAJEM ja pare nikome, ja samo placam ono sto zakon propisuje za postupak kojim sam prinudjen da se sluzim.
Evo ti konkretno: kako da kupim recimo ovo - http://www.amazon.com/Swanson-...&qid=1260155175&sr=8-2 ali da platim dinarima u Beogradu i da mi roba stigne na kucnu adresu? Svi predlozi su dobrodosli.
[ BoskoBG @ 06.01.2010. 09:35 ] @
Citat: tdjokic: Ne reklamiram nikoga. Vise puta sam pitao i opet cu pitati - sta je alternativa firmi koju spominjes? Spominjano je par nekih takvih i nisam uspeo da uspostavim nikakav kontakt.
Ukratko: nemam karticu, nemam nacina da porucim direktno i MORAM ici preko neke firme. Firma koju napadas uzima za sebe neku malu proviziju od OSNOVNE cene, one sa sajta, sve ostalo ide na razne troskove - transport, porezi i slicno. Oni do sada nisu mogli da rade preko USPS vec su koristili kargo avione sto kao zakonsku posledicu ima obavezu da se uradi odredjena procedura na aerodromu. Cim roba stigne, neko bi morao da me obavesti, recimo bas spominjana firma, pa da ja onda idem na aerodrom i tamo uradim sve sto treba, sto je teoriski moguce ali prakticno nije. Nije to svemiraka tehnika ali je dovoljno da ne znas gde je koja kancelarija i kad prima stranke i koji obrazac treba da ispunis, pa da izgubis gomilu vremena i zivaca. Ja sam stavljao ovde i dokumenta, sa tacno napisanim troskovima, pa se tamo vidi da se ta firma vise nigde ne spominje.
Bilo je par slucajeva da su ljudi sami odradili ceo postupak i doslo im je skoro u dinar isto kao kad to radi spediter.
Ponavljam, prisiljen sam da idem ovim putem, pa je onda ili e-ducan ili ko? Ako neko radi jeftinije, brze, bolje prihvatam, samo kazi. Ali, nemoj sada da pocne prica "A zasto kupujes to?", "A sto ne porucis sa ebay-a?", "A sto ne kazes prodavcu da ti posalje preko USPS?" jer su se dogadjale i takve price posto ljudi ne citaju sta napisem, pa onda pricaju svasta. Ne DAJEM ja pare nikome, ja samo placam ono sto zakon propisuje za postupak kojim sam prinudjen da se sluzim.
Evo ti konkretno: kako da kupim recimo ovo - http://www.amazon.com/Swanson-...&qid=1260155175&sr=8-2 ali da platim dinarima u Beogradu i da mi roba stigne na kucnu adresu? Svi predlozi su dobrodosli.
Ovo sto hoces da kupis imas u svaoj bolje snabdevenoj mesari i to sveze,mora naravno i u dinarima.Samo ne znam zasto sa amazona kad mozes sa ebay-a,a to sto nemas karticu je samo to sto ti ne zelis a ne sto ne mozes..
No dobro vratimo se na temu..
[ tdjokic @ 06.01.2010. 13:47 ] @
Citat: BoskoBG: Ovo sto hoces da kupis imas u svaoj bolje snabdevenoj mesari i to sveze,mora naravno i u dinarima.Samo ne znam zasto sa amazona kad mozes sa ebay-a,a to sto nemas karticu je samo to sto ti ne zelis a ne sto ne mozes..
No dobro vratimo se na temu.. A, pa nemoj tako! Prvo proglasavas neku firmu za lopovsku, mene za rasipnika, a kad ti dam konkretan primer ti pocnes tacno one price za koje sam molio da se ne pricaju.
Moj je problem sto hocu da kupim to sto hocu, tu nemamo sta da pricamo.
Ovu primedbu "zasto sa amazona kad mozes sa ebay-a" ne razumem. Ponuda na amazonu je drugacija od ponude na ebay-u. Nekih stvari tamo jednostavno nema. Konkretno, ovo sto sam uzeo za primer se pojavljuje jednom i to prodaje neko fizicko lice, sto je kod hrane vrlo opasno. Nacin placanja Pay Pal. Robu salje samo unutar SAD: "Ships to: United States". Dakle, ne mogu sa ebay-a.
Ovde postoji veliki broj tema u kojima ljudi opisuju problem zbog kartica i Pay Pala, a ti meni kazes da necu, a mogu. Moj slucaj je jos komplikovniji od ostalih. Ovde imam stalno boraviste. Zvanicni prihodi = 0, jer penziju primam iz druge drzave posto izmedju Srbije i te drzave nema potrebnog sporazuma da bi mi se penzija slala zvanicno. Kako sad da dobijem karticu? Na osnovu cega? Da ulozim neke milione u neku banku ne mogu, jer ih nemam. Nemam cak ni 1000 eura ...
Kazes da se vratimo na temu. Pa, nismo temu ni napustali. Pitanje je bilo kako se snalazimo sa paketima i ja sam opisao kako se ja snalazim, nasta je firma koja mi pruza JEDINU mogucnost nabavke proglasena za lopovsku jer roba kod njih kosta toliko koliko nalaze zakon, odnosno okolnosti. Drugi put napisi da se pitanje odnosi samo na zdrave, jake, mlade, snalazljive ljude, sa redovnim prihodima, pa se ja necu ni javljati.
Evo ti jos jedan primer: http://www.amazon.com/s/ref=nb...nsty+lok+chuck&x=0&y=0. Trazio sam i na ebay-u, pojavljuje se nesto slicno ali mnog skuplje, oko 14 funti. Ovo sam trazio i ovde i nisam nasao nigde. Prodavnice po gradu, buvljaku, porucivanje preko prodavaca sa buvljaka, porucivanje preko pretstavnistava, nigde nista. Na navedenom sajtu je proizvodjac neka firma iz SAD(?) a identican proizvod ima i Bosch, prikazan je na sajtu. Kad sam trazio to da kupim preko Bosch prodavnice u Beogradu takodje nemaju. Hoces li ti da mi nabavis? Cena? Rok isporuke? Ali, naravno, ti bi mi rekao da ovde moze da se kupi brzo menjajuci adapter, i zaista moze, ali ne ovakav. Onda ja odem u onu "lopovsku" firmu i tamo platim koliko traze i dobijem ono sto trazim. A njihova zarada u ovom slucaju iznosi tacno 258,14 dinara i nisu oni krivi sto mi je konacna cena dosla skoro 3 puta vece od cene na sajtu, jer je sve ostalo otislo na transport, PDV i slicno.
[ vilil1 @ 06.01.2010. 14:35 ] @
@tdjokic
Znaci, Amazon ovamo ne salje onu piletinu, salju samo DVD, CD...ti onda narucis preko e ducana, i Amazon ipak posalje tu piletinu?
Za one koji bi da prate svoje posiljke -
http://www.track-trace.com/
Ima i nekih azijskih sajtova, ali mislim da je ovime skoro svaka zemlja pokrivena. Od poste do kurirskih sluzbi.
[ BoskoBG @ 06.01.2010. 14:39 ] @
Citat: tdjokic: A, pa nemoj tako! Prvo proglasavas neku firmu za lopovsku, mene za rasipnika, a kad ti dam konkretan primer ti pocnes tacno one price za koje sam molio da se ne pricaju.
Moj je problem sto hocu da kupim to sto hocu, tu nemamo sta da pricamo.
Ovu primedbu "zasto sa amazona kad mozes sa ebay-a" ne razumem. Ponuda na amazonu je drugacija od ponude na ebay-u. Nekih stvari tamo jednostavno nema. Konkretno, ovo sto sam uzeo za primer se pojavljuje jednom i to prodaje neko fizicko lice, sto je kod hrane vrlo opasno. Nacin placanja Pay Pal. Robu salje samo unutar SAD: "Ships to:United States". Dakle, ne mogu sa ebay-a.
Ovde postoji veliki broj tema u kojima ljudi opisuju problem zbog kartica i Pay Pala, a ti meni kazes da necu, a mogu. Moj slucaj je jos komplikovniji od ostalih. Ovde imam stalno boraviste. Zvanicni prihodi = 0, jer penziju primam iz druge drzave posto izmedju Srbije i te drzave nema potrebnog sporazuma da bi mi se penzija slala zvanicno. Kako sad da dobijem karticu? Na osnovu cega? Da ulozim neke milione u neku banku ne mogu, jer ih nemam. Nemam cak ni 1000 eura ...
Kazes da se vratimo na temu. Pa, nismo temu ni napustali. Pitanje je bilo kako se snalazimo sa paketima i ja sam opisao kako se ja snalazim, nasta je firma koja mi pruza JEDINU mogucnost nabavke proglasena za lopovsku jer roba kod njih kosta toliko koliko nalaze zakon, odnosno okolnosti. Drugi put napisi da se pitanje odnosi samo na zdrave, jake, mlade, snalazljive ljude, sa redovnim prihodima, pa se ja necu ni javljati.
Evo ti jos jedan primer: http://www.amazon.com/s/ref=nb...nsty+lok+chuck&x=0&y=0. Trazio sam i na ebay-u, pojavljuje se nesto slicno ali mnog skuplje, oko 14 funti. Ovo sam trazio i ovde i nisam nasao nigde. Prodavnice po gradu, buvljaku, porucivanje preko prodavaca sa buvljaka, porucivanje preko pretstavnistava, nigde nista. Na navedenom sajtu je proizvodjac neka firma iz SAD(?) a identican proizvod ima i Bosch, prikazan je na sajtu. Kad sam trazio to da kupim preko Bosch prodavnice u Beogradu takodje nemaju. Hoces li ti da mi nabavis? Cena? Rok isporuke? Ali, naravno, ti bi mi rekao da ovde moze da se kupi brzo menjajuci adapter, i zaista moze, ali ne ovakav. Onda ja odem u onu "lopovsku" firmu i tamo platim koliko traze i dobijem ono sto trazim. A njihova zarada u ovom slucaju iznosi tacno 258,14 dinara i nisu oni krivi sto mi je konacna cena dosla skoro 3 puta vece od cene na sajtu, jer je sve ostalo otislo na transport, PDV i slicno.
Nemoj da se uzbudjujes, ja protiv Vas kao individue nemam apsolutno nista i zasto bih imao,to za raspinika mi poturate ali nema veze.Da je e-ducan lopov to mogu da potpisem i ne samo ja vec i mnogi nesrecni korisnici ovog servisa.Zao mi je samo sto sam zagubio papire da vam dokazem racunicu koju sam izneo gore.Ali dovoljno je malo proguglati i videti izvestaje od drugih korisnika.
Ne verujem da ti je slucaj toliko komplikovan da ne mozes najobicniju debitnu karticu za net da izvadis.Valjda imas drzavljanstvo.Ako da,onda nemas nikavih tehnickih problema.Kako ti ono kazes jak,zdrav i snalazljiv pa dobro treba i to naravno.
I da ne duzim ako ti je toliki problem da na ebay posaljes selleru da li salje za Srbiju onda stvarno..Pa to je elementarno..
Ali dzabe drvim, ne mogu da polemisem sa nekim kome je e-duca:) jedni izlaz..
Ajde u zdravlje..
[ MadTexel @ 06.01.2010. 18:39 ] @
Oko čega ste napravili komplikacije.
Domaće debitne kartice za net lepo rade sa amazonom i sličnim velikim sajtovima, a da ih izvadiš treba ti račun u banci (koji ništa ne košta) i čitavih 20eak evra. Ovo je bitno jer kod manjih sajtova može da se desi da ne radi, ne samo na američkim nego i npr tajvanskim.
Druga btina stvar, koju sam naučio na sopstvenoj koži: uvek treba uzimati najjeftinije moguće slanje sa amazona. Ono uopšte nije sporo, jeste piše do 6 nedelja, ali meni je uglavnom stizalo za oko 2-3 nedelje. Jeste da je ono koje je deklerativno brže samo malo skuplje, ali ne treba se prevariti. Kad se šalje tako, onda je neminovan susret sa izvesnom firmom koja je zastupnik DHLa, Fedexa, UPSa i ko još zna koga za Srbiju, i čije su cene "da srede papire" standardna tarifa od 3500-4000 plus sitnice tipa magacin. Cena papirologije nema veze s vrednošću robe što je za iole normalne iznose (nekoliko knjiga, diskovi) čist horor. Kad ide najsporijim slanjem, pošta tu istu uslugu obavi za 300-600 dinara (ne sećam se tačno). Na vrednost robe se plaća 10% carine, a onda na iznos roba+10% dodaje 18% PDVa. Tako da ukupan porez nije 0.1+0.18=0.28 nego (1+0.1)*(1+0.1 -1=0.298 (mada kod normalnih iznosa ovo je sitnica). Na ovo treba paziti da ne dođete u situaciju da vam ljubazno daju uplatnicu sa iznosom od par hiljada.
Kvaka 22 sa net karticama je da manji prodavci (ebay slučaj) ne mogu da ih obrade, pa onda mora da ide dovijanje na razne načine. Ako mogu da daju profakturu onda je ok, plati se u banci mada ume da ispadne malo više, ako ne, zavisi koliko ti i druga strana imate živaca za dodatna cimanja (travelers čekovi, kombinovanje više licitacija u jednu..).
Ovo ništa nije "zvanično zakonski" nego lično iskustvo, ali mislim da je daleko jednostavnije za razumevanje eventualnih troškova od čitanja zakona. A pride na amazonu nigde ne piše da će vam oni uzeti 5$ više, ali da će domaći dripci da uzmu još 50$.
@tdjokic: Fedexom provereno stiže za 5 dana sa drugog kraja sveta, ali ti se cena toga uopšte neće svideti. I gledaj na amazonu, lepo piše, sva ona čuda na temu za 1 dan, popusti, važe isključivo u USA. Za piletinu no comment. Ljudi sa neta naručuju ono što nema ovde da se kupi ili je bezobrazno skupo, a ti bi nešto što imaš po samoposlugama i pijacama.
[ tdjokic @ 07.01.2010. 00:58 ] @
Nije mi jasno - u nekim drugim temama na ovom istom ES-u ljudi pisu sasvim druge stvari od ove teme. Nesto jeste isto, ali ima i cudnih stvari.
Pokusacu da odgovorim na neke stvari i izvinjavam se sto to ne mogu da uradim kompletno i sistematski. Citat: vilil1: @tdjokic
Znaci, Amazon ovamo ne salje onu piletinu, salju samo DVD, CD...ti onda narucis preko e ducana, i Amazon ipak posalje tu piletinu? Ne, nije tako. Amazon i dalje ne salje te konzerve ovamo, kao ni mnogu drugu robu, nego e-ducan tamo u SAD ima sabirni centar i Amazon salje robu njima. Ako imas vise stavki na porudzbini, onda se ceka da sve stignu u sabirni centar i salju se meni. To nekad zna da potraje, u zavisnosti od stanja zaliha robe i broja pozicija. Moje najduze cekanje je bilo oko 4 meseca. Znaci, meni robu salje e-ducan, koju je za mene kupio u SAD. Ta prva faza je sasvim transparentna i nije mi jasno kako pojedinci tvrde da ih je e-ducan ostetio kad se sve vidi na racunu koji dobijes odmah tamo u ruke i mozes da protestvujes ili da odbijes da platis.
Druga faza ne zavisi od e-ducana, mada on bira spediter koji obradjuje moj paket, kako sam shvatio. Tu se redjaju razni troskovi - otkup tovarnog lista, nekakvi troskovi carinjenja, nekakve takse, CARINA, usluga speditera, transport robe do kuce i PDV, mozda jos nesto. Pobacao sam sve papire od ranijih paketa, pa vam ne mogu dokumentovati, ali ima na ES-u vec nesto od toga, ranije sam stavio. Cak i u ovoj fazi se sve vidi. Moglo bi se diskutovati o visini carine, ali se ona meni uvek cinila prihvatljiva. Takodje bi se moglo diskutovati i o ceni speditera, ali i to je neki razuman iznos, obzirom na sve. Prakticno se najvise ugradjuje drzava.
Ponovo o izboru robe. Amazon ima najvise, uglavnom prodaju firme, redje fizicka lica, robe ima vise komada (sto se dogadja nekad i na ebay-u) i sve zajedno lici na neku standardnu robnu kucu, pa biras sta ti treba i kupujes. Dakle, vec sam izbor robe je takav da tu nalazim najvise onoga sto mi treba, a desi se da nadjem i nesto sto nisam ni znao da postoji, a resava mi neki problem. Obzirom na to, da Amazon ovamo ne salje robu, ne bi mi nista vredelo cak ni da imam karticu i da mogu sam da porucujem. Ljudi takodje pisu da je vecina nasih kartica vezana za neke probleme, pa je i to jedan od faktora zbog kojih na tom planu nisam nista preduzimao ozbiljnije.
Zao mi je, sto prakticno zagadjujem forum pisanjem o sebi, ali nemam drugog izlaza. Vec vise puta sam iznosio svoju situaciju, kao informaciju, nista ja ne kukam i ne trazim vise od ostalih, ali vi i dalje ne popustate. Sad ste se uhvatili za onu piletinu kao pijan plota, sto je u krajnjoj liniji i neukusno i uvredljivo. Ako sam ja lud ili bezobrazan pa mi se prohtelo da kupujem piletinu, pustite me na miru! Zasto neko moze da kupuje tamo majicu, patike, teniski reket, sat a ja "ne smem" piletinu? To sam naveo kao primer, bio mi je pri ruci, inace ja sam tamo kupio veliki broj sitnog alata i nesto za svakodnevnu upotrebu, a skoro nicega od toga OVDE NEMA. U jednoj od tema sam odgovorio taksativno sta je to sto ovde ne moze da se kupi, navodio jedan po jedan artikal.
Zivim sam, star sam (ne previse) i bolestan (veoma tesko), pa uopste ne izlazim iz stana. Zato sam u najvecoj meri upucen na pomoc trecih lica, a celog zivota sam se u ishrani u velikoj meri oslanjao na gotove stvari, otuda i ideja o ovoj piletini, u prakticnim malim konzervama, taman za jedna obrok, sa vrlo malo soli i slicno. Jeste, ima i ovde, ali neko treba da mi kupi u mesari, neko to treba da pripremi a ja niti sam vican tome, niti imam snage. Ali, ponavljam, ta piletina je sasvim slucajno navedena, nije mi to prioritet. Kako niko nije primetio onu alatku http://www.amazon.com/s/ref=nb...nsty+lok+chuck&x=0&y=0. Ja sam govorio o principu i nacinu kupovine.
Citat: I da ne duzim ako ti je toliki problem da na ebay posaljes selleru da li salje za Srbiju onda stvarno.. Kazes da neces da polemises. Ja ne polemisem. Ja ti napisem da sam artikal koji mi treba na ebay-u nasao kao sumnjiv, da covek salje samo u okviru SAD, a ti kazes da nije problem reci mu da salje ovamo? Jednostavno, ti govoris neistinu, odnosno nameces nesto svoje, unapred odbacujuci moje argumente zasto nesto radim na nacin koji mi je mozda bolji a mozda jedini. Ja vam lepo, kratko, kulturno kazem da je piletina ili alatka ili "sta - bilo" moj izbor i mozemo samo da diskutujemo o nacinima kupovine i o manama i prednostima tih nacina, a vi pritiskate "Pa, to ima na pijaci" pa ovo, pa ono i onda moram da sirim pricu bez potrebe.
Evo, upravo sam ponovo kliknuo na sajt sa onom alatkom i gledao cene i nacine slanja robe ovamo. Svuda pise nesto knjige, CD / DVD, video kasete ili kombinacija toga, nema nista za tehnicku robu, hranu i slicno.
Po ko zna koji put cu ponoviti: prihvatam svaku alternativu po kojoj mogu da kupim ako hocu "cak i piletinu", da platim ovde dinarima, i da mi to stigne na kucnu adresu, sto jeftinije, recimo preko USPS-a. Sve sto sam do sada dobio je kritika sto placam previse, sugestije da ne kupujem sto zelim i slicno. Evo, posto ste protiv piletine, dajte mi nacin da kupim onu alatku, konkretno.
[ PPZ @ 07.01.2010. 03:56 ] @
Retko zalazim u ovaj deo ES-a, ali moram da spomenem i ja kako sam ja prosao.Naime, radi se o jednom od sajtova tog tipa kao taj e-ducan koga pljujete.Konkretno, sajt je www.shopanyamericanstore.com i ja sam preko njih narucio sa Amazona tri kutije za kompjutere za mini-ITX maticne ploce (za one koji neznaju, izuzetno malih dimenzija).Ukupna cena kutija, 80 dolara.Na to mi je ta kompanija naplatila troskove transporta DO NJIHOVOG MAGACINA u USA, pa zatim troskove slanja (ukupno oko 110 dolara, znaci 30 vise nego sto sve kutije zajedno kostaju!).Naravno, svo vreme smo imali odlicnu komunikaciju, pa su mi lepo detaljno objasnili kako to funkcionise, i zasto je tako skupo (nemaju sve americke drzave istu stopu poreza, i u nekima se placa i dodatna taksa na tehnicku robu, itd...).Ja sam se slozio sa kupovinom, pa su oni to narucili i poslali mi.Nazalost, posto je posiljaoc izvan EU, paket je otisao na carinjenje, gde su me odrali jos 100 eura.Ukupni bilans me je izasao oko 100 eura po kutiji, dok sam ovde slicne kupovao za po 120.Hocu da kazem da je ta kupovina u jednoj meri sreca, jer da me nije zakacila carina, pa da me nije zakacila ekstra taksa u USA, pa ovo ili ono.Mogao sam proci mnogo,mnogo jeftinije.Ali, nisam nazalost.Ali isto tako mnogo puta je moj paket iz HK ili USA prosao bez carine, pa mi je ovo lakse palo.Hocu da kazem da nijedanput nisam osudjivao tu firmu koja je posredovala, jer na kraju krajeva zaista su mi pomogli da kupim ono sto ovde nisam mogao.I odmah sam znao kolika je njihova provizija.
Za to sto su visoke carine i takse u Srbiji ne treba kriviti takve firme koje nam dodju korisne, vec samu drzavu (ali mi smo takav narod, od drveta ne vidimo sumu)...
[ mmix @ 07.01.2010. 11:20 ] @
To su tzv american P.O.Box firme, ima ih podosta a problem je sto ih trgovci na kraju uglavnom provale cak i kad adrese nisu klasicni POBoxovi vec ulica broj/stan. Probaj sa nekog ozbiljnijeg trgovca tipa tigerdirect-a da narucis sa razlicitim imenom na istoj adresi pa da vidis kako se brzo blacklistuje adresa . Ja sam imao cak i account gde je svaki korisnik imao poseban virtuelni "stan" na pravoj adresi pa su ih opet provalili i blacklistovali ceo virtuelni "blok", a clanarina uredno placena Tako da ni ti sistemi nisu bez prakticnih problema.
Citat: Zar nije Srbija objavila da ce "jednostrano" poceti da primenjuje trgovinske sporazume sa EU... sta god to znacilo, u principu bi trebalo da podrazumeva i ukidanje carina na robu iz EU...
Carina je izgleda zaista ukinuta na neke stvari, recimo na knjige. Meni je skoro stigao paket knjiga sa amazona (hmm, novi windows/sql internals ) i bilo mi je bas cudno da je carina 0% prvo sam mislio da su se opametili za knjige al izgleda da je to posledica sporazuma. Ali (uvek ima ali), naplatili su mi uredno PDV na sve ukljucjuci i postarinu i fiksni deo za "uslugu" Harmonizacija predvidja samo carine Mada ne zalim se, za neke stvari je carina bila 30% i nije mala stavka, svaki popust je dobar popust.
Generalno koncept elektronske trgovine kod nas se tek otvara, mi smo jos uvek rupa u koju se ubacuje skart roba jer mi (generalno) nit kupujemo kvalitetnu robu niti (generalno) ocekujemo kvalitet niti (generalno) imamo para za isti kad se sve dazbine i marze nagomilaju, situacija ce se mozda promeniti sada sa padom carina al to ostaje da se vidi. Moja disertacija koju sam predao pre par nedelja se bas bavi elektronskom trgovinom u Srbiji i mogu iz prve ruke da vam kazem da je sitacija zalosna, ali nije zalosna zato sto smo zatucani i nesposobni vec zato sto jednostavno nemamo visak prihoda za slobodnu raspodelu i taj problem se nece resiti dok se ne vrati srednja klasa (ako se ikad i vrati). Do tada ne postoji trziste (a nas saka koji kupujemo online nisu viable trziste) koje bi opravdalo vecu investicije u e-tailing niti promet kvalitetne robe ima dovoljan volume da bi bio profitabilan uz male marze da bi ga lokalni retaileri uvozili. Do tada kad hocemo kvalitetanu bosch alatku ili cemo koristiti e-ducan i slicne ili cemo downgradovati svoja ocekivanja i kupiti losiji alat. Ja recimo zamalo nisam narucio mikrotalasnu preko neta, kad sam se vratio nisam mogao da verujem kakav skart se valja po Srbiji, najbolji koji sam nasao je bio brendirani "smederevac" od mikrotalasne koji je em slabiji (850w naspram 1300w) em izgleda kao da su ga komunisti pravili u samoupravljanju em je pride skuplji od onog koji sam imao napolju, na kraju je prelomilo to sto mi je hitno trebala zbog bebe pa sam kupio krntiju. Opet kazem, sa 0% carinom za EU robu mozda ce doci i kvalitetnija roba koja ce sad biti u plateznom domenu trzista.
tdjokic je u pravu za gomilu stvari, ja recimo preferiram eBay ali isto tako je on u pravu da tu postoje problemi ako nisi paypal korisnik, ali optuzivati e-ducan za neke prevare i losu poslovnu praksu iz besa sto nam je eBay nedostupan a loklaci valjaju skart je smesno i sasvim u duhu "nek komsiji crkne krava" mentaliteta. Oni obavljaju funkciju i zavrsavaju posao ljudima koji nemaju drugog izbora i ono sto je neukusno je komentarisati njihov poslovni model sa stanovista originalne cene jer oni nisu OBAVEZNI u zivotu, pare su u vasem dzepu i ako vam se ne svidja krajnja cena (a meni se recimo ne svidja) onda poljubite i ostavite, a ne izjave "kradu me" i "prevaranti su".
Za razliku od mafije na aerodromu koja ne moze da se zaobidje e-ducan moze i u krajnjoj liniji kupite dve losije alatke koje ce vam trajati kao jedna dobra (da ne idemo na piletinu ). Sve i da celokupna razlika u ceni ide na njihov racun (a ne ide) to nije razlog za pljuvanje, ako mislite da su im profitne marze previsoke eto opcije za novu firmu koja ce im konkurisati nizim marzama, skupite se i investirajte i napravite im konkurenciju. Ili mozda njihove profitne marze i nisu tako visoke?
[ brankos @ 07.01.2010. 16:32 ] @
Jedno vreme sam živeo u Švedskoj, a u odnosu na cene i izbor u njhovim prodavnicama, e-bay je bio i ostao prava riznica. Doduše ebay.com se uglavnom bazira na robu iz USA,a tu je transport bio skuplji a i postojala je carina na robu preko 100$. Zbog toga su se skoro svi moji prohtevi svodili na robu sa ebay.de ponekad i ebay.co.uk . Pošto je u pitanju EU carine nije bilo a poštarina se uglavnom rešavala sa apoenima od 5 do max. 20 EUR-a shodno veličini.
Ovo sve pišem, jel od momenta od kada sam se vratio razmišljam o ideji koju na žalost sam ne mogu da organizujem a ne poznajem ni lično nekoga iz najbliže nam evrope do koje ima stotinak kilometara.
Ideja bi bila da se podstakne neko ko možda živi pogranično sa Mađarskom, ima nekoga recimo u Segedinu, ko bi mogao na ssvoju adresu kao bazu da naručuje proizvode iz EU pa posle za neku nadoknadu dostavlja do recimo Beograda, Novog Sada ili čak sami da idemo do Segedina ako je pošiljka veća. Ovo je ponavljam sve u sferi fantazije, ali ne bibilo loše kad bi zaista zaživelo
[ mmix @ 07.01.2010. 21:10 ] @
Nije to nemoguce, samo je komplikovano logisticki. I dalje bi morao da organizujes grupno carinjenje robe na ulazu u zemlju, morao bi minimum da imas firmu u madjarskoj za procesiranje pristiglih paketa i eventualno sluzbu isporuke ovde u zemlji. Realno bi bio jeftiniji ali eBay je malo problematican za te kumulativne isporuke i middle-man uslugu zbog toga sto na eBayu nisu svi prodavci provereni, ljudi bi se zaletali i narucivali od shady prodavaca i onda krivili tebe.
[ BBS @ 08.01.2010. 00:34 ] @
@optix
Mozes li mal odetaljnije kako narucujes tj. nacin na koji placas
[ bttp @ 09.01.2010. 00:47 ] @
Najbolje je ako imaš nekog drugara, prijatelja, rođaka iz EU koji redovno dolazi u majčicu i ima PayPal. Tako ja od sad radim. Ortak mi naruči iz Holandije i donese mi. Oni tamo mu ne naplaćuju nikakvu carinu na te sitnice. Ovde bi me odvalili.
[ Cartman @ 09.01.2010. 18:01 ] @
Narucio sam neke strucne knjige na amazonu pre 2-3 meseca, platio bez problema debitnom karticom (ne vidim kako kartica moze biti problem danas).
Paket su otvorili, na vrednost od oko $50 mi naplatili nesto vise od 700din tih taksi.
[ tdjokic @ 10.01.2010. 01:57 ] @
Citat: Cartman: Narucio sam neke strucne knjige na amazonu pre 2-3 meseca, platio bez problema debitnom karticom (ne vidim kako kartica moze biti problem danas).
Paket su otvorili, na vrednost od oko $50 mi naplatili nesto vise od 700din tih taksi. Kako su ti bile poslate - preko USPS (ako su uopste iz SAD) ili preko neke kurirske sluzbe?
[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 10.01.2010. u 03:08 GMT+1]
[ bttp @ 10.01.2010. 02:53 ] @
Citat: Cartman: Narucio sam neke strucne knjige na amazonu pre 2-3 meseca, platio bez problema debitnom karticom (ne vidim kako kartica moze biti problem danas).
Paket su otvorili, na vrednost od oko $50 mi naplatili nesto vise od 700din tih taksi.
Meni su na istu vrednost paketa, u pitanju je bila dečija igračka, naručeno iz Kanade, pre dve godine naplatili najmanje 1600 din, ne sećam se više tačno al znam da je bilo preko €20 kad je €vro bio ispod 80. Mojoj sestri su isto pre 3 godine za knjigu poslatu iz Londona kao poklon za rođendan naplatili 1000 din. što se sećam da mi je rekla da je više nego što vredi knjiga, ili bar skoro isto.
Znači nema nikakvih pravila. Bolje je meni da idem na sigurno, lepo mi neko to naruči iz inostranstva i dostavi nego da gledam u pasulj šta će ovi naši lopovi da zaračunaju.
[ alterego @ 10.01.2010. 11:25 ] @
Da li uticaja na carinjenje ima ako posiljalac naznaci na ambalazi da je Gift ?
[ bttp @ 10.01.2010. 17:30 ] @
Ne.
[ mr. ako @ 11.01.2010. 03:59 ] @
Kada se trazi opcija "Gift" to moze da pomogne. Najcesce u tom slucaju cena samog proizvoda nije istaknuta na tako vidnom mestu (jer je poklon, jel ) ili order podaci nisu uopste stavljeni u kutiju sa proizvodom (dosta redji slucaj).
Jos jedno od resenja moze biti da trazis od prodavca da ti napise cenu koja je manja od 20eur i da prodjes bez carine, ali ako carinici procene da je to nerealna cena za dati proizvod, postupaju po standardnoj proceduri...
Marko
[ MagicMaster @ 13.01.2010. 17:09 ] @
Ja sam naručivao za sada iz USA i iz HK .... ovo iz HK je sve stizalo bez ikakvih dodatnih dažbina, jer su bile sve sitnice, tipa adapteri, memori kartice itd ... nervira me samo što npr memori card za PS2 za klince je 1.3 dolara, oko 5.5 sa poštarinom .... kada pitam koliko bi bilo da pošalje 2, on ladno ogovara 11 ... nije mi jasan sistem rada, da li bi poslao dve posebno, ili šta? Ne može da me ubedi da košta duplo ako ima 2 kartice u jednom pakovanju ...
Iz USA sam poručivao fotoaparat sa objektivima (3 komada), platio sam 76 dolara robu, oko 25 je bila dostava, i oko 30 je bila carina i porez ... sve naravno preko USPS, pa preko našeg PTTa .... tako da sam prošao sa 130 dolara, odnosno oko 100evra za Canon fotoaparat sa dva objektiva (na film, da se razumemo, nisu bili digitalni) ... meni sasvim OK ...
Što se tiče liberalizacije, sada kada su ukinute vize, i kada su onoliko na dragom nam RTS u reklamirali da se ne plaća carina na robu do 100 evra, vreme je da i na robu koja stiže poštom ne bude carine za vrednost do 100 evra ... možda bih više kupovao ....
Na kom mediju bi mogli da se požalimo za ovo? TV, radio, novine ... ?
[ markonatom @ 14.01.2010. 12:38 ] @
Da, bilo bi odlicno da carine robu tek preko 100eur.
Mislim da bi na ovoj temi kao i na XXXXXX slicnih koje su vec otvorene na ovom forumu moglo malo manje da se spekulise, nagadja i mudruje. Ovde su potrebna licna iskustva i saveti iz tih iskustva. Tako na primer coveku treba konzerva hran eiz Amerike, zasto neko ulazi u to sta ce to njemu, ako zna odgovor kako da je nabavi neka napise ako ne zna neka ne postuje nista...
Citat: mr. ako: Kada se trazi opcija "Gift" to moze da pomogne. Najcesce u tom slucaju cena samog proizvoda nije istaknuta na tako vidnom mestu (jer je poklon, jel ) ili order podaci nisu uopste stavljeni u kutiju sa proizvodom (dosta redji slucaj).
Jos jedno od resenja moze biti da trazis od prodavca da ti napise cenu koja je manja od 20eur i da prodjes bez carine, ali ako carinici procene da je to nerealna cena za dati proizvod, postupaju po standardnoj proceduri...
Marko
Ovo je nekada palilo ali vise ne. Cak bi preporucio da se ne markira roba kao gift iz vise razloga. Carinici cim vide gift odmah znaju o cemu se radi i u nekim slucajevima otvaraju robu i proveravaju pravu vrednost robe. Naravno desavalo mi se da mi je stizala roba sa naznakom "gift" (u glavnom Kinezi tako salju ako im nista ne kazes) i da mi nije carinjena. Ja u glavnom kupujem robu iz Kine bas iz tog razloga jer je moguc svaki dogovor sa njima u vezi slanja. Neko je rekao da EMS nema za Srbiju, sto nije istina...EMS salje i za Srbiju posredstvom kurirskih sluzbi. Jedan savet za sve koji narucuju iz Kine i koji zele da im roba stigne sto pre je da naruce robu iz Sangaja. Iz nekog razloga vec poslednjih 6=7 porudzbine stizu u Srbiju za 7 dana i onda je naravno nasima potrebno 3 dana da je dostave na adresu dok prodje postu-carinu-postu-postu....................
[ mod: obrisao sam ti poslednji deo, razumem da hoces i kako hoces da pomognes ali je to defacto pozivanje na krsenje carinskih zakona. sorry ]
[Ovu poruku je menjao mmix dana 14.01.2010. u 14:02 GMT+1]
[ mr. ako @ 14.01.2010. 17:04 ] @
Kao gift nisam porucivao u skorije vreme, ali sam u drugom delu posta ponudio drugo resenje, koje si i ti spomenuo... a to je dogovor sa prodavcem, sto je delotvornije. Ali i tu ako carinici posumnjaju na cenu, zanemaruju napisano i carine po svojim tabelama.
[ circulation @ 21.01.2010. 11:35 ] @
Pozdrav svima,
Ja cu napisati svoja iskustva vezana za narucivanje nekih sitnica iz USA.
Uglavnom do sad mi na carini nikad nisu ni otvarali Priority mail International flat rate posiljke, i svaki put je proslo bez troskova.
Problem koji mi se desio par puta je da posiljka ne stigne. Da li neko ima iskusava s tim, i da li se ikako moze locirati posiljka koja nije stigla?
Priority mail international flat rate ima neki kod koji ide s njim, ali tim kodom se ne moze raditi track and trace.
Da li kod nas na carini ukradu paket, ili ispadne iz nekog kamiona, ili sta se s tim desi?
Do sad mi 3 paketa nisu stigla a 3 jesu, pa vi vidite.
Da, da dodam te sitnice su smesnih cena, ali kad Vam ne stignu 2-3 puta, ispadne bacenih 100 eur.
Jel ima neko ideju kako to funkcionise?
[ mmix @ 21.01.2010. 12:12 ] @
Kad ti salju sa Priority Mail International obavezno trazi da plate osiguranje. Na vrednost do $50 mislim da je osiguranje $2.50. Tad ti nece nestajati "iz kamiona" jer ce postanska interna kontrola da lovi visprenije a od osiguranja ces povratiti trosak.
[ boki @ 25.01.2010. 00:11 ] @
ja sam narucivao desetak puta sa dealextreme.com gde je najveca narudzbina bila oko 200$ (laser).
Samo su jednom ocarinili ali tad je bila neka smesna cifra.
doduse dx napise uvek malu cifru na paketu.
[ mr. ako @ 25.01.2010. 14:35 ] @
Aaaaaa kupio si laser!!!
Vec neko vreme merkam stvarcice sa DX, ali laser mi je bas zapao za oko... Jel mozes da napises nesto o tome kako si platio i koliko si platio carinu na laser?
Ja sam se plasio da narucim laser da ga ovi nasi ne bi zadrzali na carini kao "opasnu igracku" ili nesto slicno... mrzelo me da citam propise.
Mozes i na PM, ako neces ovde detalje... Hvala!
@ostali
Sorry, za OFF
[Ovu poruku je menjao mr. ako dana 25.01.2010. u 15:53 GMT+1]
[ boki @ 25.01.2010. 15:51 ] @
laser je bio oko 160$ cini mi se i kao sto rekoh nisam platio carinu..
Doneo postar na vrata bez ikakvih problema. Ameri imaju zakon da ne sme vise od 5mW, ovde mozes 200 opusteno :)
[ chupcko @ 25.01.2010. 22:09 ] @
Bolje nam kazi kako upucavas pare na paypal :)
[ boki @ 25.01.2010. 23:39 ] @
Sa Intezinom Visom mozes da se registrujes na paypal kao da si u hrvatskoj.
[ Safet Beriša @ 26.01.2010. 04:05 ] @
Do sada nisam imao nikakvih skupih iskustava sa carinom. Prošle godine pre povratka s razmene poslao sestri iz SAD svoje knjige u tri flat rate kutije od po 3,7 kg, 4,9 kg i 8,5 kg deklarisane kao "used textbooks" (polovni udžbenici) sa deklarisanom vrednošću od po $100 po kutiji i sve je stiglo u roku od 2-4 nedelje i naplaćeni troškovi su bili između 200 i 300 dinara po kutiji. Ove godine sam isto dobio paket iz SAD sa raznoraznim rođendanskim poklončićima (knjige, filmovi, sitniji odevni predmeti i druge sitnice, uključujući i jedne automobilske tablice :D) i takođe sam platio oko 300 din. Sve navedeno je poslato preko USPS-a i stiglo preko PTT-a.
Jenda stvar oko praćenja pošiljaka (možda otkrivam toplu vodu ali meni je ovo bila korisna informacija): kada sam ja hteo da šaljem pošiljku sa praćenjem iz SAD rekli su mi na pošti da ću moći da je pratim samo dok ne izađe iz SAD te da mi se ne isplati što je, kako sam kasnije otkrio, samo delimično tačno. Naime, kada šaljete nešto međunarodno s brojem za praćenje možete ga pratiti i u slanju i u prijemu s tim što pošiljku pratite preko sajta pošte slanja dok ne napusti zemlju (kad šaljete iz Srbije to je 11003 IZMENIČNA POŠTA) dok ga u prijemu možete pratiti preko sajta pošte prijema od trenutka kada uđe u zemlju (s tim što ta informacija o prijemu može kasniti par dana iz raznih razloga).
[ tdjokic @ 26.01.2010. 14:21 ] @
Citat: Safet Beriša: Sve navedeno je poslato preko USPS-a i stiglo preko PTT-a. Kljucna stvar.
Evo jos malo "tople vode", po "100-ti put" - kad se salje kurirskim sluzbama, sama carina je relativno korektna i prihvatljiva, ali je postupak komplikovan i skup, i sve zajedno ispadne ogroman iznos, narocito ako se salje 1 ili 2 stvari. Ako imas 10-tak pozicija, onda se fiksni troskovi dele, pa se cena po komadu smanjuje.
[ mr. ako @ 26.01.2010. 14:57 ] @
Citat: boki: laser je bio oko 160$ cini mi se i kao sto rekoh nisam platio carinu..
Doneo postar na vrata bez ikakvih problema. Ameri imaju zakon da ne sme vise od 5mW, ovde mozes 200 opusteno
Da, pomislio sam da mozda i kod nas postoji neko ogranicenje... ne po jacini (to bi bilo suvise napredno :P ), nego nesto u fazonu "ugozava opstu bezbednost SFRJ" (zaostali zakon ).
[ mmix @ 26.01.2010. 15:47 ] @
Citat: mr. ako: Da, pomislio sam da mozda i kod nas postoji neko ogranicenje... ne po jacini (to bi bilo suvise napredno :P ), nego nesto u fazonu "ugozava opstu bezbednost SFRJ" (zaostali zakon ).
Drug stari je voleo ratove zvezda
sorry za off
[ mr. ako @ 28.01.2010. 00:02 ] @
Prica se da, kad su mu ukrali njegov omiljeni crveni lightsaber, 3. maja '80. dan kasnije umro od tuge i zavisti, jer nije mogao da podnese da on ima samo zeleni, a Winston Churchill cak tri boje...
(takvo medjudrzavno takmicenje je bilo poznato u narodu kao "siljenje predsednickih lightsabera")
[ markonatom @ 02.02.2010. 13:23 ] @
Meni se do sada izgubio samo jedan paket za koji sam dobio nazad novac od paypal-a (uplatom na visa karticu). Jednostavno ako ne zelite da izgubite posiljku samo zatrazite register mail, tu dobijete trackign number i stvar je resena. Robu mozete da trakujete na ulazu i na izlazu, tj. kada roba izlazi iz zemlje iz koje ste porucili i kada stigne u Srbiju. Za Srbiju je zaduzen ptt-ov track and trace( solidno updejtuju), dok za druge zemlje zavisi od sluzbe koja salje. Posto ja u glavnom radim sa Kinom preporucio bih da trazite prodavce koji salju preko China post posto Hong Kong post je pretrpan i daleko se dugo ceka a mozda je veza sa Srbijom jednostavno bolja preko China post-a, u svakom slucaju brze stize. Posta koja ne ide preko register mail-a ne moze se naci, tj. moze ispasti iz kamion a niko za to nece odgovarati, jedino Vam preostaje da trazite novac nazad prvo od prodavca pa posle od Paypal-a.
[ navigare @ 19.02.2010. 09:29 ] @
moje iskustvo me je nateralo da nadjem nove nacine transportovanja stvari kupljenih sa interneta , posto vise nisam zeleo da imam posla sa carinom, da se svadjam sa njima... Ima dosta ljudi koji dolaze iz EU i koji to rade za novac, tako da mi se taj vid transportovanja vise svidja, brzi je i jeftinije me izadje nego bilo koja druga varijanta
[ BoskoBG @ 24.02.2010. 15:52 ] @
Haha ovo mi se drugari prvi put desilo odrala me carina.
Narucio sam neke 2 majce i neku jako tanku jaknu.Objektivno jako mali paket.Vrednost prava je bila oko 180dollara.Naravno prodavac(jedna poznata online prodavnica iz USA) mi je stavio manju vrednost po 5 dolara za majce na npr i kao GIFT.Poslato je preko USPS express.Dobijem danas paket,ali ne lezi vraze CARINA 4000din.A deklarisana vrednost paketa 22 dolara(sto je najgore stvarno je lepo obelezeno tako pise na paketu video sam dok je postar drzao u ruci).
E sad stvarno ne znam sta da radim,dal da se zalim i kome-KAKO STAVISE 4000 carinu dusmani,dal da platim i progutam knedlu,paket me ceka u lokalnoj posti..
Ne znam gde sam se zeznuo u obelezavanju,mozda nisam trebao gift da stavljam.
Hvala na odgvorima
[ mmix @ 24.02.2010. 16:24 ] @
Pa muvao si, sta da ti radim, verovatno te procitali i otisli na sajt i videli pravu cenu
Nema lazi nema prevare, idi u postu, kazi coveku na salteru da sumnjas u ispravnost carinskog obracuna i da ti ga samo pokaze bez preuzimanja paketa. Na tom papiru ces imati sve iskazano, na koju osnovicu koja carina i koji PDV i kolika provizija. Ako ti se osnovica razlikuje onda su te provalili. Jbg ipak se vidi kad su nove majce, verovatno su i u celofan upakovane Gift te inace ne oslobadja carine i PDVa, samo iznos se gleda
[ vilil1 @ 01.03.2010. 09:35 ] @
Danas je mojoj zeni stigao neki paketic. Vrednost 800din. Carina je naplacena 80din. PDV ide na vrednost, tj. na carinsku osnovicu, i iznosi 160din., i naplacena je taksa 350din.
Ovo se prvi put desilo, pa ih je nazvala da se raspita. Znaci carina se placa na sve. Pa i ako je vrednost 1e. Ne naplacuju carinu ukoliko primate neki poklon, i to samo do 20e vrednosti. Sve preko toga se placa. PDV ide na carinsku osnovicu, tj. na vrednost te robe koju primate. Ma zakon nije normalan.
[ MagicMaster @ 02.03.2010. 08:36 ] @
Stigao mi je u petak, 26.02., wireless Joypad za PS2,koji je plaćen 7.59 USD, i dostava 6.99 USD. Kupljen i plaćen 13. januara ....
i na tih 14.58 USD mi je neka guska Evica, napatila carinu i porez 938.50 diara, a az osnovicu uzela 20 evra, onosno 1975.10 dinara po kursu na taj dan, tj. četvrtak, 25.02.2010.
I sada štampam detalje plaćanja PayPal gde se vidi gde i kako je plaćen, i KOLIKO je plaćen ..... smrdovi ....
Pa ću da im pošaljem nazad, da se žalim ...
[ jerryrain @ 02.03.2010. 09:12 ] @
Evica Radic?
a pa ona to redovno radi.. meni carini stvari od 9$ (630din) po nekih 1400din...
[ tdjokic @ 02.03.2010. 11:55 ] @
E, bas fino. Toliko dugo su neki pljuvali nas i americke "e-ducane" (posrednike) da smo na kraju probudili sotonu i evo nam ga! Ocekujem danas, sutra,..., posiljku koja je poslata preko USPS i provereno je na carinjenju a vrednost robe + transport = 100$, sto ce reci da sam ga zesce nadrljao, odrace me.
[ mmix @ 02.03.2010. 12:16 ] @
Treba da se zalite na te pakete manje od 20e, mozda ona pumpa svoju dnevnu kvotu na vama a niko se ne buni jer su iznosi mali A inace, deo te naplatne sume je fiksna naknada od 350din koja bas zulja ako je vrednost paketa mala, nek je 10% carina i 18% PDV ako ti ocarini paket od 1000 dinara platices carinu 100, porez 200 i 350 Evici za "uslugu" , vise od pola.
[ Slobodan Miskovic @ 02.03.2010. 13:46 ] @
Upravo mi stigao paket iz Amazona, UK. Svi troskovi 13 funti. Knjige. Vrednost paketa 80 funti. Stvarno mi nije jasno zasto u Srbiji tako deru ljude... btw stiglo UPS SAVER-a za 2 dana iz UK u Sofiju...
[ flighter_022 @ 02.03.2010. 15:36 ] @
Eh, Slobodane, kao da ne znas odakle si otisao i zasto. Da je sve kako treba da bude, ne bih se ni ja przio na +40C 300 dana godisnje.
[ markonatom @ 03.03.2010. 00:34 ] @
Da svi poznajemo Evicu, prijatna zena:) Ja sam po prvi put imao ozbiljnijih problema pre par nedelja kada su mi stigli par paketa koje nisma mogao da uvezem zbog kolicine iste robe. Mislim da sam preterao ovaj put i svestan sam svoje krivice. Bio sam do carine popricao i dobio obavestenje da mi je ime oznaceno u sistemu i da cu za sve sto narucim dobijati poziv od carine?? Od njihovog sistema sam video jednog lika koji rucnim skenerom u zagusljivoj sobi nasumicno odvaja pakete, leva strana za carinjenje, desna strana slobodna.... U svakom slucaju na kraju su mi pustili pakete posle dugog ubedjivanja i naravno povecali su vrednost robe i ako sam im odneo racun. Imaju i komp da bi pratili cene proizvoda za koje ne znaju cenu, tako su i nasli da je moja roba skuplja, naravno ne racunaju ako je kupljeno na snizenju ili na rasprodaji ili slicno... Savet svima koji imaju problem je da bolje odu licno nego da pisu pisma ili sta vec...
Neko je gore pisao da se carina placa i na 1$, to je istina u slucaju da paket primate od pravnog lica, dok paket primljen od fizickog lica do 20eur ne podleze carini. poz
[ mmix @ 03.03.2010. 08:02 ] @
Jesu oni tebi pokazali neki papir ili je to Evicin zakon na delu? Cuj pravno lice 0, fizicko 20, sad je Evica i klasifikator stranih lica? Kakva rupa od zemlje.
[ MagicMaster @ 03.03.2010. 09:16 ] @
Citat: Evica Radic?
a pa ona to redovno radi.. meni carini stvari od 9$ (630din) po nekih 1400din...
Baš ona ....
Znači, vrlo savestan radnik, kao da radi na procenat?
Neko reče da idem lično .... iz Požarevca sam, tako tek nemam računa ...
a da ću da pošaljem poštom, to hoću ....
nema smisla, stvarno .....
[ Nemanja Jakovljevic @ 03.03.2010. 11:25 ] @
Zakon je takav kakav je - i to je krivicom ljudi koji su iskoriscavali prethodni sistem.
Mislim da je nekerman bio u pitanju - uzme porudzbine ovde, posalje iz hrvatske i izbegne carinu i PDV i zavrne drzavu. E onda drzava kaze - ne moze to tako. Sada se sve od pravnih lica carini, a od fizickih do granice od 20eur.
A nisu ni oni sisali vesla da ne znaju kako se fakture laziraju bez problema. Kinez ce drage volje napisati sta hoces na paketu. A to sto neko misli da odnese potvrdu za paypal koliko je placeno - ko garantuje da nije postojala jos neka druga transakcija? Solarno? Placeno na alternativne nacine? Za robu oni imaju svoj katalog i kada ne veruju u iskazanu cenu pogledaju katalosku vrednost i to je to.
Uz to... bas njih briga dal si ti kupio na rasprodaji ako oni ne poveruju u cenu.
P.S. Uvek mi je dolazila roba sa urednim cenama - i nikad mi nisu obracunali vise cene nego sto je navedeno.
[ MagicMaster @ 03.03.2010. 11:30 ] @
Poslah mejl, i dobih odgovor:
Postovani gospodine ,
Sve informacije koje se ticu carinjenja postanskih posiljki mozete dobiti na sledece telefone:
Posta carinjenja, Savska 2, Beograd
Kontrolori 011/3643-053 I 011/3643-059
CI Posta 011/201-5961.
Takodje na sajtu Uprave carina mozete naci informaciju koja se tice zakonske regulative carinjenja postanskih posiljki link http://www.carina.rs/srpski/putovanja/povlastice.htm.
Pozdrav,
Odsek za odnose sa javnoscu
Uprava carina Srbije
[ tdjokic @ 04.03.2010. 12:53 ] @
Da li neko zna iz konkretnog iskustva koliko vremena je potrebno Evici da svrsi - na pracenju posiljke pise: "Into Foreign Customs, February 28, 2010, 1:43 pm, SERBIA" i kad mogu prosecno da se nadam da ce mi posta isporuciti paket?
[ MagicMaster @ 04.03.2010. 17:14 ] @
Ih, taj ko bi znao to, para bi se namlatio ..... udarao bi Evku, i uzimao kintu od forumaša da im se NE carine paketi .... naravno, zavisi koliko bi dobro udarao .... ;)
[ shamanNS @ 10.03.2010. 16:09 ] @
Znaci,koliko sam skontao iz cele ove price ja niposto ne bih trebao da narucim sa amazon.com da mi posalju Kindle (koji kosta 260 $)? Osim ako nemam u steku viska dodatnik 100+ evra za dranje od strane carine?
[ mmix @ 10.03.2010. 18:13 ] @
A koji ce ti kindle uopste, ima mnogo boljih :) i bice jos boljih uskoro. Cine ti uslugu sto te smaraju :)
[ susumiga @ 10.03.2010. 19:32 ] @
Citat: tdjokic: Da li neko zna iz konkretnog iskustva koliko vremena je potrebno Evici da svrsi :-) - na pracenju posiljke pise: "Into Foreign Customs, February 28, 2010, 1:43 pm, SERBIA" i kad mogu prosecno da se nadam da ce mi posta isporuciti paket?
Verovatno su ti poslali obavestenje/poziv da dodjes na upoznavanje :)
Meni se desilo da je obavestenje putovalo 6-7 dana.
Jednom su me zvali da donesem racun, a drugi put jer je paket bio ostecen pa da proverim sadrzaj.
[ tdjokic @ 10.03.2010. 20:05 ] @
Ma dobro je proslo. Ono obavestenje je na sajtu USPS i onda smo cekali nedelju dana i u ponedeljak, 8 marta, stigo paket. Evica me je ovoga puta ignorisala, platio sam samo 270 dinara :-)
[ shamanNS @ 11.03.2010. 13:03 ] @
Citat: mmix: A koji ce ti kindle uopste, ima mnogo boljih i bice jos boljih uskoro. Cine ti uslugu sto te smaraju
Sta ce mi? Da citam ebooks ko covek,da me ne bole oci. U tom cenovnom rangu (260 $) nema bolji eReader,plus Kindle/Amazon je jedini ciji sistem isporuke knjiga direkt u uredjaj radi i u Srbiji.Takodje jedini koji salju van USA/u Srbiju. A da ce biti boljih,u smislu eventualnog kolor prikaza,boljeg/manje ogranigenog web browsera slazem se,al takodje ce im i cena biti znacajno veca neko Kindle 2.A ja em nemam em necu da dam brdo para za eReader (cak i tih 260 $ tj nekih 240 evra da ti stigne u neku drzavu tipa Holandije,Nemacke,pa da neko "prenese u dzepu" u Srbiju) mi deluje kao donekle preterana cena i luksuz. Tako da,sve u svemu il da sad kupim Kindle,il da se ceka 2,3,4 godine da ti buduci/novi/bolji eReaderi budu prihvatljive cene.A do tad oci iscurile
[ mr. ako @ 11.03.2010. 13:52 ] @
^ Mozda da sacekas ovo?
Citat: Da li ovo zvuči kao lajt varijanta ajpeda, sa svim funkcijama koje su nam na ajpedu nedostajale? Moglo bi se reći. A što je najbolje: lajt je i cena. Houm tablet sa memorijom od dva gigabajta (mikro SD karticom može se proširiti za još 32 GB) koštaće samo 149 evra. Verzija sa osam gigabajta će koštati samo 179 evra.
link na ceo txt
[ mmix @ 11.03.2010. 14:08 ] @
to je LCD , nije eInk. Necu da offtopikujem mnogo, samo da ti kazem da kindle nije nista specijalno i 6" je veoma malo za komotnu upotrebu (nacrtaj samo 6" kvadrat na papiru pa vidi koliko je to). Imao sam prilike da ga drzim u ruci isto kao i recimo Sonyev eBook reader i mogu ti reci da je potonji daleko bolji, a ljudi su mi pricali da ni sonijev nije nista posebno naspram ostalih, pride uskoro dolaze i eInk varijante u boji. Jos kad sam cuo da je Amazon obrisao ljudima knjigu sa Kindleta ja sam sa njima zavrsio, kad kupim eBook reader zelim da je moj, ne da Amazon ili bilo ko drugi moze da prcka po njemu i odredjuje sta mogu i sta ne mogu da citam. Ti kako hoces naravno, tvoj je kes. U vezi teme, gledaj samo da ti obavezno posalju regularnom postom (sa osiguranjem) da bi ga dobio bez vecih muka, ali racunaj na bar $80 za takse, carinu i porez (svi i ako zaobidjes speditere).
[ shamanNS @ 11.03.2010. 15:02 ] @
Nista posebno,samo eReader Sto je ono sto i trazim :P Ono,s obzirom da prakticno svi eInk eReaderi koristi iste display-e sustinske razlike (kvalitet prikaza texta) bas i ne moze biti. Naravno da mi ne bi smetalo i da smatram za plus ako neki od njih ima pored isto kvalitetnog prikaza i neku bonus funkciju (tipa podrsku za memorijske,wireless a ne 3G,da nije locked down OS/firmware i sl),al ono,treba sve izbalansirati.. I na kraju ostaje najznacajnija cinjenica kako ce to raditi u Srbiji tj sta ces od svih tih mogucnosti ovde moci da iskoristis (a tu npr Nook ostaje sa strane).Nije bitno dal cu ja sad odmah hteti da kupujem knjige,a ne samo da citam ono sto sam konvertovao i ubacio sa kompa,u svakom slucaju je pozeljno imati i mogucnost da lako dodjes do knjige ako ti zatreba.
Za 6": da nije idealno,ali uzmi u obzir i portabilnost. Po meni su Kindle DX/10" eReaderi vec preglomazni za nosanje van kuce tj upotrebu van zatvrenog prostora. Jesu gotovo savrsena velicina za apsolutno prijatno citanje knjiga,a i novina u neku ruku,al ono ne mogu da ga ponesem u ruci/dzepu jakne kad krenem na voz i sl,niti bih bas bio motivisan da sa tako necim upadljivo glomaznim sedim negde dok treba da cekam sat vremena. Plus,pitanje cene.Preskupi su uredjaji tog ranga.
A tih 6" je tek nesto manja velicina od toga na koliko se prostora nalazi text na tipicnoj fizickoj knjizi A5 formata,znaci da je skoro pa "savrseno". Sony nikad ne bih uzeo,zbog formata koje (ne)podrzavaju,i prilicno siromasnog izbora dostupnih knjiga.
Za sada najbolji kompromis izmedju portabilnosti i uzitka u citanju mi se cini 8" tj nesto tipa iRex Iliad-a,al i on je prilicno skup,tako da Kindle za pocetak.
A za carinjenje,nema sanse da cu naruciti da salju u Srbiju.Necu bzvz da me oderu dodatnih 80,100+ evra bez potrebe,i jos da se pitam dal ce stici citav paket,i dal ce uopste stici. Strpicu se neko vreme dok se neko iz Holandije (ili neke od Evropskih zemalja za koje Amazon pri narucivanju Kindle-a odmah naplacuje VAT (+19%) i sam regulise carinjenje,pa da mi donese to. Ili dok nasi talibani takodje ne uvedu fixnu nadoknadu za svu uvezenu robu.
edit: Da zaboravih par stvari: ne bih bas rekao da ce uskoro biti E-ink kolor display-a,u pravom smislu te reci. Mirasol i Pixel Qi bas i nisu = kolor E-ink, niti po tome koliko su zahtevni po bateriju,a verovatno nisu ni toliko freindly prema oku kao E-ink. A i implemenatije toga skoro nece u "oko 200 $" cenovni rang. A i ono,za citanje knjiga bas mi i ne nedostaje kolor,za surfovanje da,al eReader je za knjige,one su 90% text...
A za incident brisanja Orvela,pa ono refundirali su ljudima novce plus su navodno u sledecem firmware update-u izbacili tu mogucnost da ti brisu oni sta hoce.A naravno uvek postoji mogucnosti blagovremenog backup-ovanja knjiga,pa i ako obrisu ti vratis
[Ovu poruku je menjao shamanNS dana 11.03.2010. u 16:17 GMT+1]
[ mmix @ 11.03.2010. 15:38 ] @
Jel neko skoro narucivao neku tehnicku stvar? Kako stoji situacija sa onom famoznom ekoloskom taksom? Ne bi me cudilo da naplate 60din/kg paketa sa sve ambalazom i filerima.
[ milivoj13 @ 16.03.2010. 18:29 ] @
Pogledaj ima i za srbiju, tj. srebia and Montenegro, i sve zavisi od tezine pakete ali u sustini nije puno oko 20$ me izaslo zadnji put.a koriste sve Fedex ups dhl.
Pozz
[ tdjokic @ 17.03.2010. 02:05 ] @
Citat: milivoj13: Pogledaj ima i za srbiju, tj. srebia and Montenegro, i sve zavisi od tezine pakete ali u sustini nije puno oko 20$ me izaslo zadnji put.a koriste sve Fedex ups dhl.
Pozz Izvini, kako je ovo moguce? Izuzev ako se paket salje USPS-om, sve ostalo podleze odredjenom postupku na aerodromu, koji ima fiksne troskove, neka prilicno visoka svota, sve i da ti je dosla prazna kutija. Licno sam bio u situaciji da pitam onu svoju posrednicku firmu od ranije, da li bi mogli da na moju vec porucenu robu dodadu jednu sitnicu, beznacajne vrednosti i dobio sam bas takav proracun: cena na sajtu + provizija + transport = sve to je bilo sasvim malo, a onda onako opusteno "... i troskovi carinskog pregleda i speditera, 6.000 dinara". Na ES-u ima nekoliko tema gde se spominje ovaj fenomen i nije mi jasno kako je to kod tebe. Kao sto rekoh, mozda je u N.Sadu to civilizovanije reseno, odes do DHL-a ili koga vec, pa tamo to obavis kulturno, sto ovde ne moze nikako.
[ jerryrain @ 21.03.2010. 13:13 ] @
[ tdjokic @ 21.03.2010. 13:48 ] @
Iz licnog iskustva znam da smo mi generalno ili malo naivniji od drugih ili manje informisani ili manje pohlepniji ili smo vece svadjalice ili bog zna sta, uglavnom zivimo slabije od vecine u okruzenju. Sto je najgore, kod ostalih bi se moglo reci da vise rade na poboljsanju zivota nego mi, bez obzira ko je na kom nivou trenutno. Kao takav narod, mi biramo i takve politicare, koji, evo, u zadnje vreme, najvise koriste dve veoma vazne "privredne grane" za namicanje sredstava za budzet - zidanje megalomanskih TC (sa nadom da ce promet u njima kroz PDV obogatiti drzavu) i rasprodaju svega zivoga. Mene bi bilo sramota da prodajem nesto, sa obrazlozenjem da ce drugi uspeti bolje da ga vodi, kao sto se sada vec otvoreno prica o Telekomu. A Telekom je vec bio prodat, pa smo ga demokratski pobedonosno vratili i sad opet prodaja.
Ovaj dugacki uvod sluzi kao podloga za kratko objasnjenje za ovo dole. Nekermanov zakon je sramota za Srbiju i muka za mnoge skromne ljude, jer on ne pogadja tajkune i mafiju. Da je neko radio svoj posao kako treba, ne bi ni doslo do kataloske prodaje dimenzija pravog uvoza, ali bez carine i ostalih redovnih obaveza. BEZBROJ PUTA SAM OVDE BIO KRITIKOVAN KAKO KUPOVINOM NAPOLJU RUSIM PRIVREDU ZEMLJE, ALI JA LICNO NE MOGU DA SE SETIM KAD SAM POSLEDNJI PUT KUPIO NAPOLJU NESTO STO JE MOGLO DA SE KUPI OVDE. Postoji mala razlika u ceni tamo i ovde, nekad bude jeftinije, ali to nije sustina problema, jer ceo taj postupak oko kupovine je relativno komplikovan i ne isplati se za neke minimalne razlike u ceni. Tu je jos pitanje garancije, probe (odeca, obuca), mogucnost da robu vidis fizicki pre nego sto je platis itd.
Dakle, ne rusim ja ekonomiju ove zemlje, nego gulanferi koji guse ovdasnju proizvodnju, za ono sto bismo eventualno mogli da proizvodimo, i guse trgovce, koji onda manje uvoze ili uvezu mnogo robe, ali sve isto, nema mnogo modela. Cesto gledam www.pcberza.rs i www.itsvet.com, sajtove gde su izlistani razni nasi prodavci racunarskog hardvera, i onda vidis situaciju da se na 1.342 pozicije nude razna kucista, a kad pogledas malo bolje ispadne da ih ima svga 10-tak modela. Ovo sam prilicno karikirao, da bih lakse objasnio na sta mislim.
Citat: Zbog ovako strogih carinskih propisa, internet i kataloška trgovina u Srbiji još su u povoju. Recimo, kada je aprila 2005. godine „Nekerman” počeo katalošku prodaju, pošta je imala 117.000 paketa!
Pod hitno je donet „Nekermanov zakon” i postali smo jedina zemlja u svetu u kojoj se naplaćuje carina na pošiljke vrednosti manje od 100 evra, a na carinu se dodatno plaća i porez.
Uostalom, zarada od poštarine daleko prevazilazili dobit koju država ima od naplate carine
Narocito je zanimljiva ova poslednja recenica. O tome smo mnogo diskutovali i ja sam cesto tvrdio da je posta tolerantnija prema primaocima paketa bas iz tog razloga - cesto im se ne isplati da pisu obrazac za carinu, veca steta od koristi. Ali, na aerodromu, prilikom prijema kargo posiljki preko DHL, UPS, FerEx i slicnih, nema te "opasnosti" jer je drzava na njih zaboravila, pa oni cak i kad otvore prazan paket i ne ocarine nista, debelo naplacuju svoju uslugu, dok jadna posta pregled i dostavu na kucnu adresu naplati 270 dinara, sto u poredjenju sa oko 4.000 dinara globe na aerodromu nije nista.
U nekom organizovanom drustvu ne bi smele da postoje stvari za koje niko nije zaduzen. U mom kraju se javna rasveta pali veoma rano, negde oko 16 sati, kao da smo u 18 veku, pa mora onaj sa merdevina da hoda naokolo da pali fenjere, a gasi se dok je jos mrkli mrak, a ja nemam pojma koga bih pozvao da upozorim na to a iz licnog iskustva znam da cak i kad pozoves mozes naici na neljubazan ili grub prijem ili cak postanes rame za plakanje onome tamo "Eh, gospodine, zar mislite da ja tu nesto odlucujem?" - to je bio odgovor na moje pitanje dezurnom u toplani zasto loze kad je napolju +18 C, od pre par godina, i evo, prekjuce opet isto!!!!
Znaci, onaj ko je zaduzen ili nema ovlascenja da menja nesto, ili nema znanja ili sredstava, a onaj drugi, koji sve to ima problem ne primecuje, a izmedju ove dvojice nema komunikacije i sve ide po inerciji.
Konkretan primer je ono sto sam vec spomenuo ranije - jedna roba me kosta "cena sa sajta + transport + 270 dinara" dok me druga slicna roba kosta "cena sa sajta + transport + 6.000 dinara", na kome se vidi da postoji ocigledna disproporcija u dve drzavne sluzbe, po istom pitanju. Onda nije cudo da samo nabijaju cene goriva, da bi namicali pare, kad ih nista drugo ne zanima.
[ vjamovic @ 21.03.2010. 14:20 ] @
BEZBROJ PUTA SAM OVDE BIO KRITIKOVAN KAKO KUPOVINOM NAPOLJU RUSIM PRIVREDU ZEMLJE, ALI JA LICNO NE MOGU DA SE SETIM KAD SAM POSLEDNJI PUT KUPIO NAPOLJU NESTO STO JE MOGLO DA SE KUPI OVDE.
Pa ti koji te napadaju da rušiš privredu Srbije neka se zamisle jel koriste usluge Telnor mreže ili pozivaju nekog ko ima 063 broj , koje je to tek rušenje privrede (deviznog bilansa) kada obični telefonski razgovori unutar Srbije iznesu iz Srbije godišnje par stotina milona evra na ime dobiti stranog vlasnika.
a kada se proda Telekom eto nama jos dva puta toliko minusa u zemlji.
Daleko smo mi da internet kupovinom možemo da dodjmeo do tog nivoa.
[ jerryrain @ 23.03.2010. 18:34 ] @
Stoke ponovo na delu...
Kupim 03.03. jedan deo za fotoaparat, vrednosti 60eur, posalju ga sutradan iz engleske
i daju mi tracking broj RJ469515338GB da bih mogao da pratim posiljku...
Paket udje u zemlju 06.03, sto se i moze videti na:
http://www.posta.rs/struktura/...ti/web/sr_posiljkePracenje.asp
08.03. izadje sa carine... 12.03. i dalje nema paketa, meni sumnjivo pa nazovem carinu,
oni mi daju neki treci broj da nazovem, neka neljubazna krava mi se javi i kaze da idem u postu po svoj paket, ja odem u postu, malazi koji tamo rade ne znaju nista, pogledaju na netu kaze paket je jos na carini, sticice vam za 5 dana na kucnu adresu...
POtpuno isto sve ponovim i 16.03. zovem razne telefone, pisem email odeljenju za praqcenje tih posiljki sa sajta posta.rs, idem direktno u moju postu, ista prica sticice za neki dan..
I danas mi covek iz Engleske salje email, kaze dobio je nazad paket, sta da radi da li opet da salje ili da refundira troskove i salje mi fotku paketa na kojoj pise 'nije trazio dostavu'
Nije trazio dostavu?? WTF??????????!!!!!!
Kao prvo trazio sam dostavu i preko telefona, i licno, i smarao ih par dana, oni u posti su prevrtali oci kada me vide.. usotalom cak nisam ni trebao da trazim nista vec je postar trebao da mi donese uputnicu ali ne....
http://img46.imageshack.us/img46/8615/img018q.jpg
e srbijo, sa razlogom si u sranju u kom se nalazis...
p.s. inace na pracenju posiljke kad paket dodje u moju postu pise ovo:
11070 Beograd 27 - 11070 Beograd 27 Otprema
za ovaj paket pise da nije ni dolazio znaci u postu... ne zna se ko laze...
[ vilil1 @ 23.03.2010. 19:14 ] @
Ovo na slici bi trebalo da znaci da je postar donosio paket, ali da niko nije hteo da ga primi, i da je razlog odbijanja "nije trazio" te se stoga vraca. To ljudi obicno rade ako treba puno da plate prilikom preuzimanja. Posto ti nisi ni video taj paket, poteraj ih malo. Pocni od svoje dostavne poste.
[ jerryrain @ 23.03.2010. 19:46 ] @
Nope, da je postar donosio paket pa da ja ga nisam hteo, razlog vracanja bi bio 'refusal' tj. 'odbio paket' to je ono polje iznad ovog koje su stiklirali.. anyway postar svakako nije donosio nista a online pracenje im je krajnje cudno za ovaj paket.. jer i da je stigao u postu pa da su pokusali dostavu pisalo bi:
tad i tad 11070 Beograd 27 - 11070 Beograd 27 Otprema
u svakom slucaju, ocgledno da svi sa kojima sam razgovarao u carini ili u posti su lagali ili nisu znali sta pricaju...
[ vilil1 @ 23.03.2010. 20:06 ] @
Nisam ja rekao da si ti odbio da primis, nego da ljudi tako rade ako im je skupo. Drugo, ta preporuka je po svemu sudeci bila pretvorena u vrednosno pismo...dole levo na slici su, cini mi se, ostaci te nalepnice. To se obicno radi kada ima neku vrednost. Tako da pod R-Engleskim brojem nije ni zavedena u tvojoj 11070 posti. Moz' da bude, ali ne mora.
Moguce da je i postara mrzelo da ti nosi, pa je najlakse napisati neki razlog odbijanja. Zato sam ti i rekao da pocnes od svoje dostavne poste i svog postara.
[ jerryrain @ 23.03.2010. 20:16 ] @
to da, bilo je kao vrednosno pismo.. iako je poprilicno habast paket u pitanju...
evo kako izgleda vrednosno pismo iz engleske, RJ469515576GB, stiglo mojoj devojci.. ovaj put je pismo bilo u pitanju... takodje nije ni pokusana dostava 12.03 kao sto pise.. vec je otisla u postu 17.03. pa ajde da se rapita za pismo koje treba da joj stigne i nasli ga, verovatno pred samo slanje nazad...
Mada je moj problem taj, kao sto sam napisao, i sto mi ti sad predlazes da idem u svoju postu.. ja sam naime isao u svoju postu u 2 navrata u periodu kada je paket sigurno bio u zemlji, ali oni su pricali da ga nisu ni dobili oba puta i da cu ga ja dobiti kroz neki dan kada ga njima carina prosledi...
anyway, da ne smaram vise sa tom pricom.. ovo je cisto jos jedan moguc scenario koji moze lako da vas zadesi ukoliko zivite u Smrdiji
[ jerryrain @ 25.03.2010. 11:58 ] @
a dokaaz da ni mnogo veci i skuplji servisi nisu nista sigurniji:
http://img641.imageshack.us/img641/5561/paket.jpg
izgubli deo posiljke...
[ circulation @ 31.03.2010. 09:28 ] @
Molim Vas ako bi neko znao da mi odgovori.
Platio sam paket sa postarinom 140 USD preko USPS express posiljke.
Stiglo mi je obavestenje da je paket stigao i da je carina 4700 din.
Kako je moguce da je tolika carina na ukupnu cenu od 140 USD?
Da li su ti ljudi normalni ili sta im je?
[ mmix @ 31.03.2010. 09:37 ] @
Pa nije to nista cudno za nas.
140$ = 10500 dinara,
* 10% carina = 1050din
+* 18% PDV = 2080din
+ fiksna taksa = 600din
eto vec 3700
nek je malo veca carinska stopa (ne znam sta si shipovao) i veca postarina (posto i na nju placas i carinu i pdv) i eto tvoje cifre.
[ tdjokic @ 31.03.2010. 12:21 ] @
1050din +* 18% PDV = 2080din > 1050 x 1,18 = 1239, dakle nisi tacno izracunao, a mozda nisu ni oni, medjutim osnovica za carinjenje je, kao sto si rekao vrednost robe + transporta i onda je moguce.
@ circulation Jesi li siguran da je islo sa USPS da ti nisu polali preko UPS? Ako je tako, onda je sve drugacije = skuplje.
[ jerryrain @ 31.03.2010. 13:12 ] @
pa da je isao preko UPS-a samo njihova spediterska usluga bi ga kostala oko 4000din pa plus pdv i carinski troskovi,,,
[ tdjokic @ 31.03.2010. 19:47 ] @
Citat: jerryrain: pa da je isao preko UPS-a samo njihova spediterska usluga bi ga kostala oko 4000din pa plus pdv i carinski troskovi,,, Pa bas zbog toga i pitam, taj put mi je bolno poznat, iz licnog iskustva. I malo je nezgodno definisano obavestenje da "carina iznosi 4700" verovatno se misli na ukupne troskove, i ta brojka bi mogla da bude realna i za UPS, ako je transport bio jeftin ili slicno.
Poznat mi je slucaj da su roba + transport izneli 100$ i placeno je posti svega 270 dinara.
[ Travelingboy @ 13.04.2010. 15:15 ] @
Pozdrav svima,
Nov sam u ovome pa ne zamerite ako odvalim neku glupost ili nešto što je možda već negde napisano. :)
Naime, planiram da kupim iPod Touch za delove preko ibeja, i otvorio sam u tom cilju PayPal nalog na poznatu foru preko Slovenije. Čekam da mi overe karticu, ali mislim da tu ne bi trebalo da bude problema.
Elem, ono što me zanima najviše je carina. iPod košta $10 i to je fiksna cena (buy it now) jer je u pitanju neki restl vraćen firmi i bla, bla, bla... imaju toga na tone. Pitao sam prodavca da li šalju za Srbiju i čovek je rekao da ne bi trebalo da bude problem i da to košta $8. E, sad, ja naravno ne bih da me za carinu oderu više nego što košta cela ta ikebana ($10 iPod + $8 shipping) pa me zanima da li neko ima iskustva sa ovakvim stvarima, tj. konkretan savet da li da se upuštam u celu stvar. Stvari koje mi nisu jasne su sledeće:
1. Da li treba da pitam prodavca da li on to šalje kao fizičko lice ili kao pravno, i da li to igra neku ulogu kod carinjenja?
2. Pošto je u pitanju iPod koji je polovan ali RADI (to mi je bitno zbog elektronike), ali je u očajnom fizičkom stanju (izgreban), da li postoji mogućnost da carina ne poveruje da košta samo $10 i da mi odrape punu carinu kao da je nov u pitanju?
3. Da li mogu da imam problema sa carinom pošto je predmet plaćen pejpelom koji mi ne bismo trebali da imamo?
4. Treba li prodavcu da napomenem da napiše nešto posebno na kutiji, neku posebnu naznaku? Npr. da je u pitanju polovna stvar ili za delove?
Ako bilo ko ima neki savet, bio bih mu vrlo zahvalan. :D
[ nitobe @ 13.04.2010. 18:58 ] @
Na nemackom/svajcarskom/holandskom/austrijskom e-bay kupujem od 2001. godine. Dosad imam preko 100 kupovina i nisam nikad platio ni dinar carine, ali koristim zaobilzani put.
Za ovo je potrebno da imate prijatelja/rodjaka/kuma u npr. Nemackoj i malo strpljenja.
Na e-bay nalogu se kao adresa za primanje posiljke navodi adresa nekoga u inostranstvu - konkretno kod mene to je kuma u Hanoveru.
Kad izlicitiram nesto, posaljem kumi SMS sa podacima prodavca i njegovim bankovnim racunom i sumom koju treba platiti. Zena to lepo plati za par dana, svaba javi da su pare stigle i salje paket na njenu adresu. Kada joj to stigne, spakuje na bus koji ide ovamo i ja lepo sacekam posiljku na autoputu i to je to.
Dosada sam izmedju ostalog kupio brdo stvari tipa motorna kosilica za travu, ulazna vrata, krovni prozor, nekoliko racunara, muzicki stub... i sve je to glatko proslo, a mogu misliti koliko bi me samo postarina kostala, kamoli carina ili slicno.
I kad kupujem preko pay-pal-a uvek navodim adresu u Nemackoj zbog manje postarine ali i "izvrdavanja" nase carine.
(Koliko god vam suludo zvucalo, tri puta sam slao novac u najobicnijim pismima, posto kuma tada nije bila u Nemackoj, i novac je stizao uredno posle 3 - 4 dana. Cak su mi Svabe uredno vracale kusur u centima zalepljenim selotejpom u paketu - koliko se secam - u pitanju je bio neki model zeleznice koji sam kupio klincu za rodjendan.)
Ne znam da li ovo nekome koristi, ali je jako funkcionalno ako imate nekoga preko.
[ tdjokic @ 13.04.2010. 20:01 ] @
Citat: Travelingboy:
1. Da li treba da pitam prodavca da li on to šalje kao fizičko lice ili kao pravno, i da li to igra neku ulogu kod carinjenja?
2. Pošto je u pitanju iPod koji je polovan ali RADI (to mi je bitno zbog elektronike), ali je u očajnom fizičkom stanju (izgreban), da li postoji mogućnost da carina ne poveruje da košta samo $10 i da mi odrape punu carinu kao da je nov u pitanju?
3. Da li mogu da imam problema sa carinom pošto je predmet plaćen pejpelom koji mi ne bismo trebali da imamo?
4. Treba li prodavcu da napomenem da napiše nešto posebno na kutiji, neku posebnu naznaku? Npr. da je u pitanju polovna stvar ili za delove?
Moje misljenje, bazirano iskljucivo na instinktu i bez ikakve garancije da ces tako proci:
1. za ovako sitnu robu i malu kolicinu mislim da to nema veze
2. sa njima se nikad ne zna
3. mislim da njih bas briga kako si platio
4. ne verujem da se nasa carina osvrce previse na ono sto pise na kutiji
[ Nemanja Jakovljevic @ 13.04.2010. 23:18 ] @
2. Mislim da je do 20eur sa postarinom granica da se ne carine paketi ako ih primas od fizickog lica.
U slucaju da primas od firme sve se carini.
[ Travelingboy @ 14.04.2010. 15:58 ] @
Super, hvala svima na savetima.
[ squirll @ 14.04.2010. 16:26 ] @
ja sam narucio dve knjige(jedan paket) preko amazona i kostaju 85$ (ukupno) .... da pocnem skupljati dodatnih 100e za carinu i ostale drzavne "kamate" ?
[ tdjokic @ 14.04.2010. 17:11 ] @
Citat: squirll: ja sam narucio dve knjige(jedan paket) preko amazona i kostaju 85$ (ukupno) .... da pocnem skupljati dodatnih 100e za carinu i ostale drzavne "kamate" ? Pisi im i proveri kako su ti poslali. Desavalo se vec da posalju postom, pa ne stigne, i oni onda posalju ponovo, ali ti ucine dodatnu uslugu - da bi se revansirali zbog svoje greske - pa posalju nekom brzom kurirskom sluzbom i tu te zakopaju nacisto. Ako su vec poslali, sumnjam da mozes nesto da uradis, ali ako nisu eto ti sansa da spases neki dinar / evro.
[ squirll @ 14.04.2010. 18:39 ] @
Citat: tdjokic: Pisi im i proveri kako su ti poslali. Desavalo se vec da posalju postom, pa ne stigne, i oni onda posalju ponovo, ali ti ucine dodatnu uslugu - da bi se revansirali zbog svoje greske - pa posalju nekom brzom kurirskom sluzbom i tu te zakopaju nacisto. Ako su vec poslali, sumnjam da mozes nesto da uradis, ali ako nisu eto ti sansa da spases neki dinar / evro.
nisu poslali ? i sta onda? otkazem i knjige ne vidim? ne razumem
[ tdjokic @ 15.04.2010. 01:52 ] @
Citat: squirll: nisu poslali ? i sta onda? otkazem i knjige ne vidim? ne razumem Ne znam kako to radi amazon, ali ja kupujem po neku sitnicu preko jedne posrednicke firme i on mi za svaku posiljku ponudi vise opcija transporta, od obicne poste pa da usluga kurirskih sluzbi, ono sto stize za par dana i bude nekoliko puta skuplje od obicne postanske posiljke. To ti govorim. Mozda mozes da se dogovoris kako da ti salju te knjige. Znaci preko USPS a ne preko DHL, FedEx, UPS, jer te ovi drugi obavezno opterete velikim fiksnim troskovima na aerodromu.
Ovo "ako nisu poslali" ne znaci da odustanes nego da ih pitas kako redovno salju i koje opcije postoje, nista vise, a tebi to moze da bude razlika 50 i vise evra.
[ susumiga @ 15.04.2010. 07:15 ] @
Pa covek je vec porucio knjige i suma je $85.
A to znaci da je uracunata postarina, a samim tim, moze da se vidi vrsta transporta.
Sada je kasno za bilo kakvu intervenciju.
[ squirll @ 15.04.2010. 09:20 ] @
jo ja nisam naglasio kako su mi poslali..sorry
poslato mi je obicnom postom ... onaj najsporiji transport :)
[ tdjokic @ 15.04.2010. 18:36 ] @
Citat: susumiga: Pa covek je vec porucio knjige i suma je $85.
A to znaci da je uracunata postarina, a samim tim, moze da se vidi vrsta transporta.
Otišao sam na amazon.com i pogledao knjige sa filterom "Price: High to Low" i pojavile su se neke 10-cifrene brojke, najveća koju sam primetio je "1 used from $55,364,978.99" i iskreno teško shvatam o čemu se radi - da li ta JEDNA knjiga košta 55 miliona dolara? Kad sam upotrebio obrnuti filter, Low to High, dobio sam najnižu cenu "Kindle Price: $2.00 & includes international wireless delivery via Amazon Whispernet".
Iako se radi o elektronskoj knjizi, ipak izgleda da su brojke takve kakve su i da tamo ima gomila knjiga od 10 i 9-tocifrenog iznosa cena pa sve do 3-cifrenog, pa je nezahvalno procenjivati šta je ko kupio i koliko tu učestvuje transport.
Za jednu stvar težine manje od 1 kg i približne veličine kao malo veća knjiga mi je onaj posrednik ponugio opcije transporta od oko 25.00 pa sve do oko 213.00 dolara. Što je najgore, najskuplja opcija pošte i jedna opcija kurirske službe su bile relativno blizu ali bi to ovde opet bila ogromna razlika zbog onih fiksnih troškova na aerodromu.
Citat: squirll: jo ja nisam naglasio kako su mi poslali..sorry
poslato mi je obicnom postom ... onaj najsporiji transport :) Onda ne bi trebalo da bude nekih problema.
[ ceca4fun @ 17.04.2010. 18:41 ] @
meni je najbolje sto mi carine i troskove slanja. npr. kupim knigu na amazonu za 15 evra i onda oni na to dodaju troskove slanja, stave sve na isti racun pa mi nasi carine i postarinu! nisam imala zivaca da se svadjam...sad vise ne narucujem.
[ Nemanja Jakovljevic @ 17.04.2010. 21:49 ] @
Pa normalno je da ti racunaju carinu i na postarinu.
Vrednost robe jeste ukljucujuci i slanje. Da li mislis da ti uvoznik neke robe ne naplacuje prevoz iste od zemlje proizvodjaca? Uz to i za firme regularno vazi da ide carina na vrednost robe + shipping.
[ mmix @ 17.04.2010. 23:23 ] @
Naravno da to nije normalno, postarina se placa i ponistava u zemlji polaska i kao takva nije deo vrednosti posiljke. Iz tih razloga se i na customs deklaracijji uvek zasebno pise vrednost robe i vrednost postarine. Da bi ti jos slikovitije objasnio na robu kupljenu napolje imas pravo na povracaj VATa, na postarinu nemas, postanska usluga se ne moze izvoziti pa se samim tim ne moze ni uvoziti.
[ Nabukodonosor @ 17.04.2010. 23:36 ] @
Transport se nigde pa ni kod nas ne carini.
[ Mladen @ 18.04.2010. 00:23 ] @
Naravno da se carini. Iskreno meni tako nesto ne odgovara s obzirom da gotovo svakodnevno narucujem razlicite stvari preko neta, ali je to sasvim normalno
Ako je cena neceg sto ste narucili ispod 20e (bez postarine) ne placa se carina (primer: neki proizvod kosta 19e, postarina 10e, ne placa se carina)
Ako je cena preko 20e (bez postarine), onda se na tu cenu dodaje postarina i sve zajedno se carini (primer: neki proizvod od 30e, postarina 10e, carinska osnovica 40e...)
Sasvim je normalno da i postarina ulazi u osnovicu za obracun carinskih dazbina jer predstavlja deo vrednosti robe (vrednost robe = fakturna vrednost + zavisni troskovi nabavke)
Sve je lepo objasnjeno u zakonu.
[ mmix @ 18.04.2010. 07:49 ] @
Nisam rekao da se ne carini, itekako se carini, vec da nije normalno da se carini i da se kod nas carini zao sto to ima svoj naziv: protekcionizam. Posaljilac inace moze komotno da ti zasebno fakturise postarinu kao cistu uslgu i da na carinskoj deklaraciji napise postarina 0$ i onda neces platiti carinu na istu, samo sto je veoma tesko objasniti strancima zasto je to neophodno ciniti kad su iznosi vec razdvojeni. Dovoljno ih traumiram cinjenicom da nikako ne salju kurirskim sluzbama.
[ vilil1 @ 18.04.2010. 10:48 ] @
Malo je doslo do zabune oko postarine. Kada posiljalac plati postarinu, on nije platio samo svojoj zemlji, nego i tranzitnoj, ukoliko postoji, i na kraju odredisnoj, odnosno zemlji u kojoj se nalazi primalac posiljke.
[ susumiga @ 18.04.2010. 11:45 ] @
U carinsku osnovicu ulazi cena robe + cena transportnih troskova.
Ako ovaj zbir prelazi 20e imaju pravo da carine.
Da li ce se cariniti je stvar procene carinika.
Ako kupis 1.000 klikera za ukupno 1$ i postarina bude 1$, platices carinu + pdv na ta 2$, garant.
Vrlo cesto se desava da se ne carine paketi i od 100$, ali i da se carine oni od 10$.
Osnovno pravilo je da nema pravila i sto to pre budete shvatili, bice vam lakse :)
Nije neka uteha, ali je tako.
U poslednje 3-4 godine mi je stiglo preko ?00 (nije vazna prva cifra) posiljki od 5$-500$ i znam o cemu govorim.
Bilo je slucajeva da su mi carinili pola robe iz paketa.
Posto je bilo mesano, malo nove robe, malo koriscene, trazili su mi fakturu samo za novu robu i to ocarinili.
Iako je vrednost polovne robe bila veca :)
I nije takva situacija samo kod nas. Odnos USA - Canada je vrlo cudan i nikada ne znaju (ni jedni ni drugi) da li ce platiti carinu.
[ mmix @ 18.04.2010. 14:40 ] @
Kako pisete te stvari tako napamet?
Ne da postarina NIJE deo vrednosti robe nego se u normalnom svetu na koji se pozivate uopste i ne gleda faktura kao obavezni papir vec se gleda forma koja se zove "Exporter declaration form", americki oblik je Form CN22, te forme ne sadrze postarinu. Jedna kopija mora da se ostavi u lokalu, druga kopija moze da se posalje u inostranstvo ali ne mora ako ide prateca faktura sa izdvojenim stavkama, sto vecina izvoznika i koristi, ono sto nedostaje je pismeni carinik koga ne mrzi da procita zadnja tri reda fakture umesto samo poslednji. A onda imas i zemlje kako sto je srbija koje komotno to i zakonski dozvoljavaju (carina i lokalni PDV na postarinu naplacenu napolju). I jos pricate o USA-Canada koje su obe u NAFTA i oslobodjene su medjusobnih carina za preko 90% stvari.
@vili1, netacno. I to nije vazilo jos od 1863 i prvog svetskog postanskog kongresa i formiranja UPUa (koji i propisuje sadrzaj gornje forme i ciji smo i mi clanovi od 1875). Proguglaj malo.
Citat: U.S. called for an international postal congress, which was held in 1863. This led to the creation of the Universal Postal Union, which established a few straightforward principles:
(1) there should be a more or less uniform flat rate to mail a letter anywhere in the world;
(2) postal authorities should give equal treatment to foreign and domestic mail; and
(3) each country should keep all the money it collected for international postage
i to je vazilo neizmenjeno do 1969 kada su pravila prosirena sa uvedjenjem terminalne tarife bazirane na kg poste. Npr, nama ameri 50000kg poste, mi njima 75000kg poste, onda mi njima platimo 25000kg razlike po ugovorno uspostavljenoj tarifi. Ta tarifa se obracunava godisnje i placa kao operativni trosak poste nevezan ni za jednu posebnu posiljku. U svakom slucaju postarina se naplacuje, ponistava i zadrzava u zemlji polaska. Markice i pecati nisu tu za ukras i radovanje filatelista.
[ vilil1 @ 18.04.2010. 15:06 ] @
Zasto bi nasi postari za dzabe obradjivali inostrane posiljke? Ili njihovi nase? Po tebi ispada da Amerika nas moze da zatrpava posiljkama, nasi postari sve to obrade, razrade, dostave na adrese... a Amerikancima ostanu sve pare!? Ne, zato i postoje ta raznorazna prebijanja, kod kojih se obracun vrsi u zlatnim francima. Naravno da se nece voditi evidencija o svakoj pojedinacnoj posiljci, jer je to nemoguce, ali kako si napisao vodi se neka zbirna evidencija, i po njoj se vrse ti obracuni.
Edit Ti si u stvari dobro sve i napisao. Ta razlika od 25000kg. se placa. Da dodam, posta ne vodi evidenciju samo o posiljkama, nego npr. i o vrecama u kojima stizu te posiljke. Sada je dosta zemalja uvelo neke vrece za jednokratnu upotrebu, ali one stare jutane, su se strasno mnogo placale ukoliko se ne vrate zemlji porekla.
[Ovu poruku je menjao vilil1 dana 18.04.2010. u 16:21 GMT+1]
[ susumiga @ 18.04.2010. 16:01 ] @
Citat: mmix:
I jos pricate o USA-Canada koje su obe u NAFTA i oslobodjene su medjusobnih carina za preko 90% stvari.
Ovo je odgovor tipa iz Kanade kome sam hteo da vratim neku sitnicu jer je greskom poslao dve :
I just don't want to have to pay duty or brokerage fees here, especially on my own string! I had an item come from the states that was worth $38. but it cost me $78. to get it after all the government add-ons.
Mozda parce kanapa od 3m spada u onih 10%.
Ne kazem da ti nisi u pravu, but sheet happens :)
[ tdjokic @ 18.04.2010. 22:53 ] @
Ej narode, polako!
1. I ja sam ziv covek, kad se posecem ide krv, naravno da vise volim da sto manjem platim sto god mi treba.
2. Mislim da je ovde trenutno vise diskusija o tome sta se i kako se kod nas radi a ne sta jeste ili nije zakonito, jer je kod nas masa stvari "pomerena" a ako se bunis ili eventualno nekoga tuzis zbog necega, onda si prisiljen da se obratis sudu koji je takodje debelo "pomeren" (namerno razvlacenje sudjenja da bi slucaj zastareo i slicne stvari)
3. Do skoro sam kupovao neke sitnice (u smislu vrednosti, ne velicine - jednom sam kupio napolju merdevine od 2 metra, to ocigledno nije sitnica ) iskljucivo preko poznate posrednicke firme iz Beograda. Da li ste skoro imali u rukama njihov zvanicni racun? Lepo tamo pise sta se porucuje, cena sa sajta, provizija te firme, cena transporta, pa se sve to sabere i plati PDV ovde. Kad oni nabave robu i dostave je na aerodrom u Beogradu, roba tamo stane i ceka. Buduci da je spomenuta firma vec organizovala celu stvar, tamo se u moje ime pojavi druga firma, tzv. spediter, koji predaje odgovarajucoj drzavnoj sluzbi (carini?) odgovarajuce obrazce i obavi se ustaljeni carinski postupak i jos neke administrativne radnje ("otkup tovarnog lista" - nisam upucen, ali verujem da ovaj list nema veze sa samom carinom?). U toku tog administrativno - carinskog postupka dodje do prilicno velikih fiksnih troskova (30 - 40$), za koje sam opet ubedjen da nemaju preterane veze sa vrednoscu posiljke i postarine.
4. Od skoro eksperimentisem sa posrednickom firmom iz SAD. Na to sam prisiljen jer vecina sajtova ne salje ovamo robu a ja najvise kupujem kod amazona, koji takodje NE salje i onda sam digao ruke od direktne kupovine, sve porucujem preko te firme iz SAD. Sa njima imam kratko iskustvo, svega 3 paketa, vrednost robe je mala, najvise je bilo oko 70$, postarina takodje. Za transport sam birao najjeftinije opcije ali je jedna posiljka bila toliko mala i lagana da sam pao u jos jeftiniju klasu od onih najjeftinijih za malo vece i teze. Kod onih vecih je faktura bila prilozena u plasticnom dzepu a kod ove najmanje i najjeftinije je bila odstampana na malom papiru i zalepljena spolja, direktno na kutiji. U sva tri slucaja, i vrednost robe i transporta je bila vidljiva normalno, na ovoj najmanjoj je cak prva, na vrhu obrasca, pa moze da je previdi samo neko ko to ne zeli ili ga bas briga. 1 posiljka oslobodjena carine, druga placeno 3.000 dinara, treca 1.500. Sve zajedno daleko manje od onoga na aerodromu, tako da udeo transporta nekako gubi na vaznosti, bar po mom misljenju.
Znaci, cena transporta je vidljiva kod obe posrednicke firme, i one iz Bgd., i one iz SAD, a kako je u paksi ukljucena u zavrsno placanje mislim da ni Bog ne zna
Onaj iz SAD uporno mi pise manje fakture a da mu ja nisam ni trazio. U 2 paketa je bio samo po 1 komad robe a u prvom ih je bilo nekoliko a on na fakturu napisao samo jednu poziciju. Carinici su mogli 'ladno da mi uzmu sve ostalo, ne bih imao na osnovu cega da se ljutim i trazim svoju robu! Ali, i carinici su ljudi, definitivno: za zadnju posiljku onaj Amer napisao vrednost 25$ a na carinskoj deklaracija poste lepo prise vrednost sa sajta, seo covek pa upisao u Google naziv robe i nasao tacno ono sto sam i platio - oko 55$!!!
Evo jos par brojki iz carinske deklaracije, mozda pomogne bas po ovom pitanju carinjenja transporta:
vrednost robe 54,99$, carinska osnovica u Dinarima 4.056,11, carina (405,61 + PDV) 803,11, Takse(Adm., Proc.) 350,00, Ukupno dazbine 1.558,50. Kako je uspeo da sabiranjem 803,11 i 350,00 dobije 1.558,50 nije mi jasno. Transport se nigde ne spominje. Za onaj drugi ocarinjeni paket deklaraciju nisam ni dobio.
[ gidraa1 @ 20.04.2010. 00:47 ] @
Pozdrav...planiram da naručim nešto sa amazona u vrednosti od 20$ što bi stiglo kod mog prijatelja u USA a on bi poslao meni USPS-om ali iz druge kutije.Hoću li na ovaj način izbeći carinu?
[ tdjokic @ 20.04.2010. 00:57 ] @
Citat: gidraa1: Pozdrav...planiram da naručim nešto sa amazona u vrednosti od 20$ što bi stiglo kod mog prijatelja u USA a on bi poslao meni USPS-om ali iz druge kutije.Hoću li na ovaj način izbeći carinu? Izbeci ces onaj jezivo skup postupak na aerodromu a carina, ako je uopste bude, bice neka simbolicna suma.
[ gidraa1 @ 20.04.2010. 02:19 ] @
Hvala, javljam kroz 2 nedelje sta je bilo
[ mikism @ 20.04.2010. 11:05 ] @
strasno!muka mi je vise ove lopovske drzave...
da li zna neko speditera koji moze da resi ovaj slucaj?
narucio sam oko 10 paketa proslog meseca na ebay,svaki paket je vrednosti 1-10$ max,svuda je samo 1-2 stvari,sve su razliciti prodavci,i tezina je svakog do 100g,a carina mi je poslala pisma u kojima traze vrednost robe i dokaz o pravu na uvoz jer sam fizicko lice?da li se to moze nekako resiti,jer ne radim nista na veliko
hvala!
[ mikism @ 20.04.2010. 11:08 ] @
i kad dobijem neki paket na adresu,vec ocarinjen,samo da se kesira.u nazivu pise,usb i drugo,stege,nakit,roba,razna roba,elektro...a ja ne mogu da otvorim paket i da vidim sta je pa da vidim da li da uzmem i platim ili da im vratim ako se ne isplati da ima dajem 1500din na nesto sto sam platio 200din
[ woolfika12 @ 22.04.2010. 14:06 ] @
I ja sam danas dobio isto takvo pismo od poste carinjenja, u pitanju je mali paketic sa nekim elektronskim komponentama. Da li si uspeo da resis to sa njima?
[ mmix @ 22.04.2010. 14:13 ] @
Pa sta ste to narucivali kad je zabranjeno za posedovanje fizickim licima? Co2 lasere?
[ woolfika12 @ 22.04.2010. 14:21 ] @
Narucio sam tri male web kamere, koje mogu da se koriste i kao nadzor kamere, vise puta mi je isti takav paket stizao bez carine.
[ mmix @ 22.04.2010. 14:36 ] @
Pa onda ih zovi i pitaj kakva ti je to dozvola neophodna i po kom clanu zakona je fizickim licima neophodna dozvola za uvoz istih.
[ dexxx @ 22.04.2010. 15:46 ] @
Citat: mikism:...a ja ne mogu da otvorim paket i da vidim sta je pa da vidim da li da uzmem i platim ili da im vratim ako se ne isplati da ima dajem 1500din na nesto sto sam platio 200din
Upravo zbog ovoga sto si napisao neces naci dobrog speditera koji ce da ti "resi" problem. Ni jedan ozbiljan spediter (ovo ti potpisujem) nece da rizikuje svoj ugled i reputaciju koju godinama gradi na carini zbog paketica u kome ni primalac ne zna sta se nalazi.
Mozes eventualno da nadjes nekog mutivodu koji ce da ti "zavrsi" posao ispod ruke, ali ce to da te kosta mnogo vise od 1500 din koliko ti je carina trazila da platis.
Moj savet ti je da vodis racuna o tome sta si narucivao, da uvek imas fakturu koja ce da prati robu, i tako ces imati manje problema.
[ Nabukodonosor @ 22.04.2010. 16:20 ] @
Narucio bih preko ebay-a 40-tak haljina. Platicu preko paypal naloga od cala, a vec sam dogovorio sam prodavcem da mi posalje u Srbiju, na moju adresu. Zanima me da li moze to regularno da mi stigne ili ce da mi traze neke dozvole za uvoz kao sto je neko ranije pomenuo da su mu trazili?
[ mikism @ 23.04.2010. 12:20 ] @
ja znam sve sta sam narucio i koliko kosta,ali pise da treba dokaz o vrednosti i o pravu na uvoz jer sam fizicko lice
[ dexxx @ 23.04.2010. 14:33 ] @
Citat: mikism: ja znam sve sta sam narucio i koliko kosta,ali pise da treba dokaz o vrednosti i o pravu na uvoz jer sam fizicko lice
ali isto tako moras da znas sta se nalazi u kom paketu, i koliko vredi roba u svakom pojedinacnom paketu. Najbolje resenje je da ti faktura prati svaki paket ponaosob.
Citat: Nabukodonosor: Narucio bih preko ebay-a 40-tak haljina. Platicu preko paypal naloga od cala, a vec sam dogovorio sam prodavcem da mi posalje u Srbiju, na moju adresu. Zanima me da li moze to regularno da mi stigne ili ce da mi traze neke dozvole za uvoz kao sto je neko ranije pomenuo da su mu trazili?
Naravno da NE mozes. Posto nisi pravno lice, vec fizicko, jasno je da te haljine neces koristiti za licnu upotrebu.
[ Nabukodonosor @ 23.04.2010. 18:33 ] @
Otkud to bilo ko zna?
[ gidraa1 @ 24.04.2010. 17:17 ] @
Ja sam poceo nesto da se premisljam da li da zaista pokusam da narucim sa amazona posto je u pitanju odeca(tacnije duks) vrednost je $20, e sad ako sam dobro razumeo bolje je da se ne salje iz te kutije direktno, ali svejedno ako mi prijatelj posalje iz neke druge kutije carinik svejedno moze odluciti da treba da se carini jer ne moze da zna tacnu vrednost zar ne?Jel bi pomoglo mozda ako bi u kutiji toj bio i racun?
[ susumiga @ 24.04.2010. 17:49 ] @
Ma duks ti nece cariniti !
[ Shoshone @ 26.04.2010. 17:40 ] @
Usa shop 10 diskova -> Usa primalac ( fizicko lice ) + prepakivanje u obicnu kutiju sa naznakon gift -> Beograd
Sanse za carinu su 50/50?
[ bttp @ 25.05.2010. 01:16 ] @
Jel zna neko kako se carine uzorci? Jedan ortak je rekao kako se za uzorak plaća neka minimalna carina, s tim što mora biti naznačeno (naravno) i ne možeš da uvezeš tipa više od 2 kom. ili slično.
Jel zna neko nešto o ovome?
Sad sam, našao ovo
Citat: "Službeni glasnik RS", br. 109/2005
Na osnovu člana 70. stav 2. Zakona o spoljnotrgovinskom poslovanju ("Službeni
glasnik RS", broj 101/05),
Vlada donosi
O D L U K U
o bližim uslovima za izvoz, odnosno uvoz robe i usluga
bez naplate, odnosno plaćanja
1. Domaće lice može da izveze, odnosno uveze robu i usluge bez naplate, odnosno
plaćanja radi:
1) reklamiranja;
2) izvoza, odnosno uvoza uzoraka robe, projekata i druge tehničke dokumentacije
koji prate izvezenu, odnosno uvezenu robu i usluge, uključujući i izvoz, odnosno
uvoz uzoraka robe radi ispitivanja kvaliteta robe u cilju zaključenja ugovora,
učešća na međunarodnim javnim nadmetanjima, kao i na sajmovima, izložbama
i sl.;
Pitanje je samo šta je potrebno da se roba tretira kao uzorak na carini. Da li je potrebno da uvoz vrši pravno lice ili samo naznaka na pošiljci... ne bi bilo loše da se utvrdi.
[Ovu poruku je menjao bttp dana 25.05.2010. u 02:39 GMT+1]
[ abyss @ 25.05.2010. 20:44 ] @
Meni stigao sample iz AD-a bez dinara, paket je a4 koverta i vidi se da je otvaran pa prelepljen trakom na kojoj pise carina.
[ squirll @ 16.06.2010. 09:42 ] @
Eto jos u Aprilu sam napisao da sam narucio dve knjige preko amazona i dan danas mi nisu stigle (i ako je trebalo oko 20og maja da mi stignu)... Niko ziv ne zna gde su knjige...
I sta sad raditi?
[ Miroslav Cvejić @ 16.06.2010. 09:58 ] @
kažeš amazonu to i oni ti pošalju opet
[ squirll @ 16.06.2010. 10:19 ] @
i posalju preko DHL-a i onda platim ko suvo zlato
[ mmix @ 16.06.2010. 10:30 ] @
Sve je to preporuceno cak i kad ide sporom postom, samo treba zamiliti amazon da pokrene postupak lociranja paketa. Onda ovi nasi lezilebovici koji to negde zature ustanu sa doopeta da to i nadju.
[ squirll @ 16.06.2010. 11:37 ] @
Cek cek... mogu da pokrenu postupak lociranja paketa koji je poslat obicnom(sporom, USPOST) postom?
To bi bilo odlicno...
[ susumiga @ 16.06.2010. 11:44 ] @
USPS - tracking :
First-Class Mail - nema
Priority Mail ili neki skuplji - ima
Ako je postarina bila 5-10$, verovarno je First-Class Mail.
[ Miroslav Cvejić @ 16.06.2010. 11:48 ] @
nema praćenje, ali se može proveriti. Pošalju oni neki upit koji stigne do pošte primaoca. Pošta popuni i vrati nazad (nešto na foru "tvrdimo da paket za tog i tog nije do nas stigao i nije isporučen"). Kad im stigne papir nazad, pošalju paket opet o svom trošku. Brinu oni o kupcima dovoljno da im se ovaj "trošak" isplati.
[ mmix @ 16.06.2010. 11:55 ] @
Da, nema tracking, to je posebna opcija, ali postoji standardni inquiry za registered mail. POenta je samo sto moraju da se smaraju sa USPSom u pisanoj formi sto mozda i nece da urade, zato se zamoli umesto insistira. U svakom slucaju kad ih kontaktiras napomeni im da ti ne salju ponovo kurirskom sluzbom, za svaki slucaj ako rese da budu predusretljivi.
[ squirll @ 16.06.2010. 11:59 ] @
s postoji neka sansa da vrate pare? (mada ne verujem :S )
[ susumiga @ 16.06.2010. 12:57 ] @
Citat: mmix: Da, nema tracking, to je posebna opcija, ali postoji standardni inquiry za registered mail. POenta je samo sto moraju da se smaraju sa USPSom u pisanoj formi sto mozda i nece da urade, zato se zamoli umesto insistira. U svakom slucaju kad ih kontaktiras napomeni im da ti ne salju ponovo kurirskom sluzbom, za svaki slucaj ako rese da budu predusretljivi.
To se kod nas zvalo "poternica", kod njih "inquiry", ali meni to nikad nije uspelo. Ono sto nije stiglo na vreme, nije nikada ni stiglo. Sva sreca, samo 2-3 paketa u poslednje 3 god.
[ tdjokic @ 16.06.2010. 17:34 ] @
Meni (odnosno kolegi odavde, koji mi je to kupio kao uslugu, dok jos nisam imao svoju karticu) su poslali ponovo istu stvar jer se prva posiljka nacisto izgubila. To je doduse bio ebay, ali verujem da je slicno i sa amazonom. Valjda imaju neki fond za takve stvari, pa se trude da zadovolje kupca.
Samo treba blagovremeno reklamirati, ne cekati previse. Istina, ja sam za jednu drugu stvar, nakon 30 dana izgubio strpljenje i pisao mejl prodavcu u kome sam ga pitao da li uopste salje ovamo, jer je na njegovom sajtu pisalo razlicito na dva mesta i nisam imao pojma da li nije stiglo zbog duzine postupka ili zato sto nije ni poslao. On me tesio i dodatno objasnio da cesto treba i vise od 30 RADNIH dana da prodje dok stigne i zaista je stiglo.
[ squirll @ 27.06.2010. 22:55 ] @
Eto samo da javim mozda se neko nadje u slicnoj poziciji kao i ja ...
Lepo sam ih zamolio da progledaju gde mi je paket i objasnio da sam se ja raspitaivao kod nase carine, poste i da oni nemaju moj paket( dal je to istina...niko ne zna...al tako mi kazu)
Citat: Hello,
I’m sorry for the inconvenience caused.
I tried to create a replacement order, but your MasterCard used for this order isn't an available payment method on our website anymore. We usually send replacements free of charge, but the original payment method has to be active on the account before we can create the new order.
I've refunded $84.40 to the payment method used for your original order. The refund will go through in 2 to 3 business days; you'll see it as a credit on your next statement.
If the order does show up, please send the package back to us via an economical air mail method and let us know what your return shipping costs were. Follow the instructions in our Online Returns Center ( http://www.amazon.com/returns). If you prefer, you can also let us know that you'd rather keep the item and pay us back.
Eto...prvo narucivanje pa sam se "opekao" ... na zalost vise nema kupovine na amazonu za mene :)
[ tdjokic @ 28.06.2010. 06:55 ] @
Citat: squirll: Eto...prvo narucivanje pa sam se "opekao" ... na zalost vise nema kupovine na amazonu za mene :) Ne razumem ono za karticu - jesu li oni nesto menjali kod njih ili je tebi kartica istekla ili koji je djavo? Jesi li ti platio direktno karticom i nisi isao preko PayPal-a?
Nemoj da budes previse razocaran, dogadja se svasta ali najcesce nema problema. Dogadjaju se i stvari koje bi bile krajnje komicne da nisu ozbiljne - u Hong Kongu sam kupio 2 SATA kablica za tvrdi disk, cena manje od 1 dolar komad, postarina = 0, ovde oslobodjeno carine, ubaceno u kucno sanduce, pa to je jeftinije nego da neko ide ovde u grad da kupuje, pogotovu sto takve kablice (sa osiguracem protiv nehoticnog izvlacenja) ni nemaju. Isli smo i trazili ovde, ispunili patriotsku duznost prema drzavi, a posle - hop! u HK i dosli kablici samo tako :-)
[ squirll @ 28.06.2010. 08:42 ] @
iskreno receno ne znam ni ja sta je problem sa karticom...
Placeno je MS karticom drzavljanina USA... sto oni nisu mogi da provere karticu ja stvarno nzm... al eto to me izvuklo...
Nije nista menjano ni kod njih ni sa karticom... Direkt kartica >> Amazon
[ tdjokic @ 28.06.2010. 12:31 ] @
Ovo me zbunjuje "but your MasterCard used for this order isn't an available payment method on our website anymore.". Nemam nikakvo iskustvo sa placanjem karticom osim ovom sada, za Internet, tako da ne znam kakve su tu kombinacije moguce. Ako doboro razumem engleski, tamo pise ovako "ali vasa MC upotrebljena za ovu porudzbinu nije vise paspolozivi metod placanja na nasem vebsajtu." Dakle, naglasak je na upotrebljenoj kartici, da se njom ne moze vise platiti a kako i zasto zaista ne znam.
A posle opet prica kako je refundirao pare na onaj metod koji je bio upotrebljen za porudzbinu i da ce se to videti kao kredit. Kako je mogao da refundira na prvobitni metod ako on vise nije uoptrebljiv? Jedino ako tim metodom ne moze da ti vrati gotovinu nego imas kod njega u dobrom refundirane pare, pa mozes nesto da kupis za njih.
Nema sansi da ja ovo shvatim. Suvise malo znam o svemu tome.
[ Cartman @ 28.06.2010. 13:03 ] @
Jel direktno amazon u pitanju ili third party prodavac?
Ako je third party, mozda mu se nije svidelo sto su billing i shipping adrese sa razlicitog kontinenta, sa amazonom ne bi trebalo da bude problema
[ mmix @ 28.06.2010. 13:14 ] @
Mozda je blokirana kartica kao potencijalni izvor fraud-a ;) Kao veruju ti i vratili ti pare al nece da rizikuju da ih opet zavrnes ;) Ima i toga, mada prvi put cujem da amazon to radi.
[ squirll @ 28.06.2010. 15:56 ] @
Citat: tdjokic: Kako je mogao da refundira na prvobitni metod ako on vise nije uoptrebljiv? Jedino ako tim metodom ne moze da ti vrati gotovinu nego imas kod njega u dobrom refundirane pare, pa mozes nesto da kupis za njih. Pare su vec "legle" na tu istu karticu... kako je uspeo nemam pojma...
Ako sam ja njega dobro skontao on je hteo da povuce ponovo tih ~85$ (da naplati ponovo knjige) pa da vrati tih 85$ samo da bi kroz sistem proslo (kao da je kupljeno ponovo) ...valjda..tako ja kontam...
Inace je ta kartica jako cudna :) prvo smo hteli na Payoneer da mi prebaci pa nije mogao i onda sam rekao da mi kupi knjige...
Citat: Cartman: Jel direktno amazon u pitanju ili third party prodavac?
Ako je third party, mozda mu se nije svidelo sto su billing i shipping adrese sa razlicitog kontinenta, sa amazonom ne bi trebalo da bude problema
Direktno od amazona....
Citat: mmix: Mozda je blokirana kartica kao potencijalni izvor fraud-a ;) Kao veruju ti i vratili ti pare al nece da rizikuju da ih opet zavrnes ;) Ima i toga, mada prvi put cujem da amazon to radi.
Ovo je moguce...ali malo cudno ... ma ko ih zna...
[ sasac @ 06.09.2010. 16:12 ] @
da li je neko upucen,kakvi su carinski propisi za dhl posiljke ili druge vrste posiljki koji se upute u zemlje EU iz Kine.
[ susumiga @ 06.09.2010. 18:27 ] @
Citat: sasac: da li je neko upucen,kakvi su carinski propisi za dhl posiljke ili druge vrste posiljki koji se upute u zemlje EU iz Kine.
Bas cekam jednu posiljku iz Kine koja treba da stigne EMS-om.
I mene zivo interesuje kako ce da prodje.
[ sasac @ 07.09.2010. 10:50 ] @
Juce su ma sa carine vratili posiljku od 10 satova ukupne vrednosti 80 usd koja je stigla iz kine DHL-om,uz obrazlozenje da kao fizicko lice ne mogu da uvezem tu kolicinu,i nisu mi dali nikakvu mogucnost da prepravim papire na neku firmu.Danas mi je stigla posiljka sa 4 sata ukupne vrednosti 84 usd,koja je poslata preko Hongkong Post-a koja je ukupno putovala 1 dan duze od DHL,i postar mi je doneo na kucnu adresu bez ikakvih troskova.
[ japanska_kultura @ 08.11.2010. 10:39 ] @
Narucio ROLERE iz US (br 47 prilicno velik i tezak paket :) - mislim da ce privuci paznju, sa ebay-a... cena na fakturi 30$
Cena na ebay-u, kod tog prodavca 100$...
USPS
nisam siguran da li je paket od privatnog ili fizickog lica...posto je njegova online prodavnica u pitanju...
Posle 10 dana puta, paket juce stigao na carinu... danas sam slucajno iskopao ovu temu, da sam je ranije procitao znao bih drugacije da narucim taj paket.
Sada cekam da vidim koliko ce me rebnuti moja domovina, pa javljam detalje...
[ tdjokic @ 08.11.2010. 12:47 ] @
Posta ce ti uzeti oko 30% od stvarne vrednosti, tj. oko 30$ + jos neke takse = 3.000 RSD, od oka a moze da se desi da te i oslobode carine i platis 270 dinara za dostavu na adresu.
[ japanska_kultura @ 08.11.2010. 14:42 ] @
pu pu pu, daleko bilo!
Roske su kompenzacija za neki posao, nista ih nisam platio, ali je on stavio 30$ kao value, da bi ga mogao osigurati :/
sada ako me ovi lihvari oderu 3000...
[ susumiga @ 08.11.2010. 15:19 ] @
Citat: japanska_kultura: Sada cekam da vidim koliko ce me rebnuti moja domovina, pa javljam detalje...
1500 din max
[ japanska_kultura @ 09.11.2010. 15:14 ] @
Da rezimiramo:
27.oktobra poslate roske iz US ... kao gift (sa 30$ customs value - navedenom zbog osiguranja paketa)
8. novembra stigle na carinu u NS
9. novembra, u 15.45 postar "pokusao" da dostavi paket, ostavio cedulju
2590.90din da dodatno platim
sutra idem na postu, da se dignem u vazduh.... da li ima neka varijanta da im osporim to sto traze da platim?
s' obzirom da ja STVARNO nisam nista platio za njih, tako da nemam fakture ili nesto slicno....
[ Nemanja Jakovljevic @ 09.11.2010. 15:30 ] @
Ti pokusavas da uvezes robu koja ima svoju vrednost. Na paketu pise kolika je vrednost i prema propisima svake drzave kada uvozis neku robu moras da platis ono sto se mora platiti. U nekim zemljama je granica niza a u nekima visa.
Sto vise ljudi/firmi vara na carini - to ce "posteni" morati da plate vise (u postene racunam i uhvacene).
Ako cemo jos posteno - ti si za tu uslugu platio. Kako si rekao to je kompenzacija sto ce reci da je ta osoba dobila neku uslugu/robu i zauzvrat dala spornu robu. Dakle ti itekako jesi kupio te rolere i platio za njih, samo pokusavas da izigras zakone...
A to sto pise da je gift... nisu ni carinici sisali vesla... toliko ljudi poklanjaju stvari srbima... ceo svet nas izgleda obozava...
[ mmix @ 09.11.2010. 15:44 ] @
Pa tako ti je u Srbiji brale. Placas carinu po tarifi i za robu i za postarinu pa posle i na robu i na postarinu i na carinu zajedno placas 18%PDV. Tako da su ti oni verovatno priznali vrednost od 30$ samo su ti obracunali carinu i na ti 30-ak dolara postarine :) Pa onda na sve to jos 18% pdv i 350din takse ako nije poskupela. Hehe, a twiddle pravi spisak prepreka za elektronsku trgovinu, ne zna se sta je tragikomicnije.
[ japanska_kultura @ 09.11.2010. 15:52 ] @
Izvini, uz sve duzno postovanje, ali pitao sam za savet, a ne lekciju iz morala i etike...
1. Naravno da nisu sisali vesla, oni su najgori od sve dece, i tim gore sto nisu naivni a opet ljudi "uspevaju da ih prevare" (podmite)...
2. Ako cemo realno - to je bila kompenzacija za intelektualnu svojinu, kojoj ti kao stvaralac odredjujes vrednost (znaci nema nicega materijalnog na osnovu cega se moze formirati cena, jel)
... moja intelektualna svojina u ovom slucaju je vredela 10din... i sta sada?
Nisam rekao da ne bih platio neke realne dazbine (mada, iskreno ovoj grozoti koja se jedva moze nazvati drzava, nerado dajem bilo kakva materijalna sredstva)
kako su dosli do 2600din mi nije jasno, pod uslovom da je carina 10% + 18% pdv... to jedino ako se i posta uremila za 1500 dinara (ooo zamislil, drzavna firma)...
[ Nemanja Jakovljevic @ 09.11.2010. 15:55 ] @
Takav obracun je svugde jer je i logican.
Vrednost robe kad stigne do tebe je vrednost robe i postarine. A porez se placa na razliku izmedju onoga na sta je vec placeno u zemlji i trenutne vrednosti - sto je u ovom slucaju puna vrednost robe.
[ mmix @ 09.11.2010. 15:59 ] @
Kad odes po rolaljke dobices carinski izvestaj sa taksativno navedenim stavkama i iznosima, tad ces i saznati na koliko i koliko%
[ Nemanja Jakovljevic @ 09.11.2010. 16:07 ] @
Ti si odlucio da je ta tvoja intelektualna svojina po vrednosti jednaka tim rolerima koji opet imaju svoju vrednost.
Nisu samo procenti u racunu. Posta naplacuje uslugu zastupanja kod carine - 300din manje vise, sto je najjeftinije od svih speditera. Imas fixni deo carina a to su republicke i administrativne takse. Mislim da je to to. Te takse sve skupa izadje valjda preko 1000din. Tako da je skupo uvoziti male pakete, ali sto je vrednost paketa veca to je udeo tih taksi manji. Sto opet ima logike jer svaki paket oduzima vreme... i to mora da se plati.
[ mmix @ 09.11.2010. 16:07 ] @
Citat: Nemanja Jakovljevic: Takav obracun je svugde jer je i logican.
Vrednost robe kad stigne do tebe je vrednost robe i postarine. A porez se placa na razliku izmedju onoga na sta je vec placeno u zemlji i trenutne vrednosti - sto je u ovom slucaju puna vrednost robe.
Takav obracun nije svugde i sasvim sigurno nije logican, da ne pocinjemo opet tu raspravu ima je u onoj drugoj temi o carinama. Uostalom ako je to vama normalno, placajte, sta da vam kazem. Nije to ono sto meni smeta, ima jos rupa na kugli zemljskoj, nismo ni prvi ni poslednji, ono sto mi smeta je taj "i jare i pare" koncept. Ne mozes imati ovakav monstruozan carinski sistem i imati razvijenu elektronsku trgovinu. Vozaci autobusa i dalje caruju.
[ boki @ 09.11.2010. 17:49 ] @
@nemanja
1300din za otvoriti i zatvoriti paket ?
Mislim da u ovoj zemlji trenutno ima sigurno milion ljudi koji bi na keca prihvatili taj posao za 100din po paketu.
Ko je tu lud ?
[ tdjokic @ 09.11.2010. 19:27 ] @
Hej, alo, mene ste zaboravili?! :-) Rekoh ja da ce biti oko 3.000 RSD i eto, nisam mnogo pogresio. Znaju oni vrednost robe na sajtovima (tu skoro smo imali zescu diskusiju kako to nije merodavno, nije pravnomocno, sto se slazem, ali je vrlo prakticno - i carinici se osavremenili).
To sto pise na paketu, to nista. Oni ocas posla precesljaju net i znaju. Ja bio kupio neku osnovnu plocu za racunar, nesto oko 40 dolara i carinik je specificirao u obracunu u cent prema ceni sa sajta, a ono sto je moj posrednik napisao na papiricu koji prati paket je i onako bez veze. Nikako ne mogu da ga ubedim (nisam doduse mnogo ni pokusavao) da ne pise tamo neke nebuloze, da me bruka :-)
Ne znam tacno princip obracuna ali to je prosek, na osnovu desetak paketa ove godine, s tim sto ih je bar dva bilo oslobodjeno carine, a bili su relativno velike vrednosti. I onda imas komicnu situaciju - na neke srafice od 300 dinara udarili mi dazbine 500(?) dinara a paket od mozda 100 dolara pustili.
[ tdjokic @ 09.11.2010. 19:39 ] @
Citat: Nemanja Jakovljevic: Ti si odlucio da je ta tvoja intelektualna svojina po vrednosti jednaka tim rolerima koji opet imaju svoju vrednost.
Nisu samo procenti u racunu. Posta naplacuje uslugu zastupanja kod carine - 300din manje vise, sto je najjeftinije od svih speditera. Imas fixni deo carina a to su republicke i administrativne takse. Mislim da je to to. Te takse sve skupa izadje valjda preko 1000din. Tako da je skupo uvoziti male pakete, ali sto je vrednost paketa veca to je udeo tih taksi manji. Sto opet ima logike jer svaki paket oduzima vreme... i to mora da se plati. Ne. Vrlo je verovatno da postoje dva nacina - ono kao kad stigne DHL-om i slicnim prevoznicima na aerodrom, pa primalac sam (teoriski) odradjuje administrativni deo, sto u praksi rade spediteri. Ne poznajem usluge postanskog speditera. Govorim samo o uslugama kad je posta i prevoznik iz SAD ovamo i vrsi carinjenje. Evo jednog konkretnog izracuna:
Carinska osnovica u Din.: 506,91 (to su oni srafici, spomenuti ranije + prevoz)
Carina 50,69
PDV 100,37
Takse(Adm.,Proc.) 370
Ukupno dazbina 521 dinara
Datum 21/06/2010
Uvozna postansko-carinska deklaracija za gradjane Broj 10504015231
Takse su fiksne i nisu nesto visoke, carina je umerena, ali PDV uzima najvise.
[ japanska_kultura @ 10.11.2010. 15:43 ] @
Da sumiramo:
Cena robe (30 USD) - 2.268,70 RSD
Postarina (55,57 USD) - 4.203,80 RSD
Ukupna carinska osnovica - 6.742,49 RSD
Carina - 647,25 RSD
PDV - 1.281.55 RSD
Takse (Adm., Proc.) - 370,00 RSD
Carinski pregled - 266,30 RSD
//////////////////////////////////////////
UKUPNO 2565,90 RSD
na lekove potrosili sve te novce koje na kvarno od nas izvuku...
[ mmix @ 10.11.2010. 16:11 ] @
Rekoh ja da je postarina u pitanju. Za nauk sledeci put kad ti salju nesto postarina da ne bude ukljucena u fakturu i ako je ikako moguce slati iz poste da samo udare "postage paid", eventualno ako salju iz USA USPS barcode printer ima opciju da ne odstampa iznos (njih ionako interesuje samo barkod)
Btw, zanimljiva ova poslednja stavka, sad su uveli i carinski pregled. Kanda vise nije deo takse :) E jesu alavi, majke mi.
[ japanska_kultura @ 10.11.2010. 16:16 ] @
pa to je ono sto sam rekao, kasno pronadjoh ovu temu :/
opet cu nesto da narucujem... sada znam i kako :D
[ tdjokic @ 10.11.2010. 16:25 ] @
Citat: mmix: Rekoh ja da je postarina u pitanju. Za nauk sledeci put kad ti salju nesto postarina da ne bude ukljucena u fakturu i ako je ikako moguce slati iz poste da samo udare "postage paid", eventualno ako salju iz USA USPS barcode printer ima opciju da ne odstampa iznos (njih ionako interesuje samo barkod) Sumnjam da to moze tako odnosno da ljudi tamo hoce sa time da se petljaju pa da ih neko nesto kazni. Sad i tamo svako strepi da ne dobije otkaz zbog bilo cega. Verovatno da je tenicki izvodljivo da se muti ali je prisutan faktor rizika.
Koliko je tezak paket? Govoreci ovako napamet, ako ga ima 4 kg, pa poslat najjeftinijom tarifom USPS-a to bi bilo tih 50-tak dolara, jer prosecno meni bude oko 13 dolara / kg. A od toga tesko ces naci jeftinije i onda ovi nasi samo stave paket na vagu i znaju koliko si platio postarinu, i to minimalnu. Imajte u vidu da postarina varira i do 10x, ako hoces da ti stigne "juce" :-) , koliko bi tek onda naplatili, brrrrrr ..... Dodatno - ako ti salju skupljom tarifom, tj. kurirskom sluzbom, onda stvarno ide na obradu spediteru, pa bude jos skuplje.
Sad ce biti sve stroziji i stroziji i zbog terorizma. Bog te mazo, kad stigne paket a on oblepljen silnim nekim oznakama i nalepnicama, ko novogodisnja jelka, tesko ce tu da se vrda.
[ japanska_kultura @ 10.11.2010. 16:50 ] @
4,9kg USPS priority mail... definitivno najjeftinija varijanta, iskopao sam ceo net i iz US niko ne shipuje jeftinije.
Ne zalim se na cenu shipinga, nego na cinjenicu da lihvari carine i lupaju pdv na postarinu oO
Mozda je to nekome logicno i normalno, meni nema smisla...
kada sam vec ovde, kakva je prica sa "lekovima" (nazovimo ih lekovima na biljnoj bazi, znaci ne klasicnim doktorskim medikamentima)...
[ tdjokic @ 10.11.2010. 16:59 ] @
Citat: japanska_kultura: Ne zalim se na cenu shipinga, nego na cinjenicu da lihvari carine i lupaju pdv na postarinu oO
Mozda je to nekome logicno i normalno, meni nema smisla... Bilo je ovde kojekakvih objasnjenja u vezi s tim. Ja gledam na to "zdravom seljackom logikom" - ako nesto cekas 30 dana, mozda ti neka masina stoji zbog toga, mozda nesto ne mozes da zavrsis zbog toga itd., pa onda za tebe ima veliku VREDNOST ako stigne brze. Dakle, i transport je neka vrsta robe.
Drugo je pitanje ceo koncept oko carinjenja i prakticno destimulacije uvoza fizickim licima, koja najcesce placaju carinu i PDV na tamosnju MALOPRODAJNU cenu, znaci gde je vec uracunat porez i slicno i zato je nama nesto preterano skupo kad nabavljas napolju. Tu i tamo se desi da nesto dobijes i jeftinije ali je uglavnom skupo.
[ japanska_kultura @ 10.11.2010. 17:09 ] @
Pa to i ja kazem, carini ti preduzecima (mada i tu treba obratiti paznju sta i koliko carinis ako zelis da imas ikakvu proizvodnju ovde, a ne da ljudi sve narucuju iz kine)...
A ne da carinis fizicko lice, zato sto je odlucilo da uveze nesto iz inostranstva (zato sto ti nisi u stanju da obezbedis iste te uslove kupovine i ovde), mada prilicno sam siguran da njihova logika i planiranje ne sezu toliko daleko, nego daj da napunimo budzete kako znamo i umemo posto vicni sa parama nismo...
A sto se tice da li je roba skuplja ovde ili tamo, da sam platio rolere po ceni po kojoj ih je doticni prodavao, platio shiping, carinu i 1300din za fiksni sto sam potrosio da mi odblokiraju paypal racun, opet je sve to 5000din jeftinije nego ti roleri ovde, cija se cena krece negde oko 200e...
[ mmix @ 10.11.2010. 20:43 ] @
Preduzecima se to ne carini jer oni, bar sa mozgom, robu i logistiku ugovaraju i fakturisu zasebnim ugovorima o pruzanju usluge koji se ne carine i ne oporezuju. Ili ste vi u tripu da faktura za robu u deset kontejnera ukljucuje cargo shipping troskove? I cela ta prica za "treba mi hitnije pa mi je vrednije" je apsolutno nebulozna a da zavrsimo time da prevoz nije roba nego usluga. Ako hoces plastican primer procesa za fizicko lice ja sam 2007 uvezao auto iz holandije (tj agencija je to uradila za mene) i carinski obracun NE ukljucuje troskove dopremanja vozila u Srbiju iako je cak i tada bilo obavezno vozilo dopremiti na prikolici sto ukljucuje troskove. Dakle oporezivanje psotarine je cist politikantski dil izmedju lihvarske drzave gladne para i uvoznika kojima odgovara da postanska uvozna roba bude skupa.
Kao sto sam rekao u drugoj temi po medjupostanskoj konvenciji postarina se naplacuje i u CELOSTI ponistava u polaznoj posti koja zadrzava sav prihod, profit i VREDNOST postarine, a odredisna isporuka se obavlja kroz uslugu prebijanja gde se disbalans u kolicini poste izmedju drzava se prebija iz PROFITA postanskih organizacija, ne iz carinskih ili poreskih fondova. Da bi se roba ispravno carinila i znala njena PRAVA vrednost na komercijalnim fakturama se Shipping & Handling zapisuje zasebno.
I nije to prica "tako je kod nas, mi smo fala bogu posebni", radi se i o mnogo ozbiljnijim stvarima kao sto je protekcionizam u suprotnosti sa bilaterlanim trgovinskim ugovorima. Ako Amerika ne carini i ne oporezuje postarinu na posiljke iz Srbije a Srbija to cini za robu iz amerike onda je roba iz Amerike disproporcionalno opterecena u odnosu na robu iz Srbije. Neko sa jacim politickim ledjima bi trebao da pocne pricu sa state departmentom oko toga, pa kad bi SD zapretio Srbiji trgovinskom odmazdom brzo bi se carina dovela u red, problem je sto igraci koji to mogu to i nece jer oni ionako ne placaju carinu i pdv na shipping, njima i odgovara da ti placas i alimentaciju postaru ako je ikako moguce jer ces onda robu da kupis u njegovoj reziji.
[ Nemanja Jakovljevic @ 11.11.2010. 01:56 ] @
Sto se tice koliko naplacuju po paketu - uzeti u obzir da se ne ocarini svaki paket - tako da je prosek po paketu nizi.
Posao carinika je odgovoran i mora da dobije visu platu nego neko ko pere sudove.
Sto se tice vas koji tvrdite da vrednost robe nije transport plus vr. robe - ako kupite nesto za 1000 necega negde i platite troskove dopreme 300 necega do ovde, da li biste to nesto prodali za 1200 necega i rekli da ste zaradili 200?
Bas zato sto pare ostaju tamosnjoj posti, i sto je usluga placena stranoj firmi se i ne placa porez na tu uslugu nego samo carina. Zato je i potrebna vrednost robe da bude jasno napisana. Vi koji dva puta placate porez - to je vas problem, ja sam od svih prodavaca od kojih sam kupovao trazio da odbiju VAT ili sta vec iz koje god zemlje sam narucivao, a narucivao sam dosta.
Tih 300 i kusur dinara je tu odavno, to su spediterske uslige. Spedicija nije samo kod DHLa TNTa i sl. nego i kod poste, samo sto ti posta to naplati 300din a ove druge sluzbe naplacuju 50eur. Koliko mi se cini republicke i adm. takse su pojeftinile. Tih 300 din se inace placaju i za odlazni saobracaj.
Sto se tice kompanija, iz prve ruke vam mogu reci da se placa carina i na prevoz, iako su odvojene fakture, iako se placanje vrsi razlicitim kompanijama, iako dve razlicite kompanije vrse dostavu do odredista, dakle tri fakture, tri firme - ali sve to se carini. Da bi izvrsio devizno placanje kao firma moras da imas fakturu za sve. Znam da za sve postoji mogucnost da se na ovaj ili onaj nacin zaobidje, ali to je ono sto na eng. kazu tax fraud. A upravo zbog takvih je finansijski sistem takav kakav je, upravo zbog onih koji izbegavaju placanje dazbina je penzioni fond u rasulu, upravo zbog takvih i plate nisu kakve bi trebale biti.
Ako zelis da zivis u bilo kojoj zemlji i da imas te zemlje drzavljanstvo - postuj zakone te zemlje. Kakva je da je - tvoja je. Ako ti se ne svidja - a ti idi.
[ Wi-Fi @ 11.11.2010. 02:12 ] @
To ako je tebi logicno - svaka cast. Meni (a mislim ni drugima sa bar 2g mozga) nije...
A sto se tice ovog
Citat: Ako zelis da zivis u bilo kojoj zemlji i da imas te zemlje drzavljanstvo - postuj zakone te zemlje. Kakva je da je - tvoja je. Ako ti se ne svidja - a ti idi.
- zakoni su tu da se menjaju, a i odlazak ce uzimati sve vise maha, jer ljudi postaju svesniji razno-raznih s*anja
[ Nemanja Jakovljevic @ 11.11.2010. 02:27 ] @
Argument ti je na nivou... Ja isto tako mogu da kazem da ce oni sa barem dva grama mozga da shvate da je logicno.
Koliko vidim ti si od onih koji bi tvrdili da u onom mom primeru su u plusu 200 necega.
[ susumiga @ 11.11.2010. 06:42 ] @
Japanac ima srece sto su roleri stigli u NS na carinu pa su ovi "progutali" laznu fakturu.
Da je to doslo u BG, platio bi dazbine na svih 150$, a mozda i na malo vise.
[ Nemanja Jakovljevic @ 11.11.2010. 07:02 ] @
A da obavestimo mi upravu carina o ovome - pa neka on njima objasni sta treba da se placa a sta ne i koliko...
[ mmix @ 11.11.2010. 08:56 ] @
Citat: Nemanja Jakovljevic:Ako zelis da zivis u bilo kojoj zemlji i da imas te zemlje drzavljanstvo - postuj zakone te zemlje. Kakva je da je - tvoja je. Ako ti se ne svidja - a ti idi.
Moja nije, ja je nisam birao, nametnuta mi je i ja hocu da idem, samo sto sporo ide zbog seke. A i veoma je diskutabilno sta dobijes kao drzavljanin ove rupetine u odnosu na apatrida jer kao apatrid jos negde i mozes da dobijes azil iz milosrdja, kao drzavljanin Srbije si osvedoceni genocidas i prijatelj druzine iz Djenove. Tako da, sa jedne strane partokratija, porezi i idiotski propisi, sa druge strane, hmm, nista (dobro, mozes da dises vazduh). Super deal, zanimljivo kako me uglavnom expati ubedjuju da idem ako mi se ne svidja jer je ovde tako super i sve je normalno. Tako da sedi ti tu u japanu gde si i ne beri brigu za moje sposobnosti procenjivanja, ako se tebi bas toliko svidja a ti se vrati.
A za ostalo, ti cak ne znas ni o cemu pricas ali si ocigledno pun sebe toliko da ni ne vidis da sam sebe uterujes u evidentnu laz, za neke stvari si u pravu (VAT ali njega ionako ne placas kad narucujes direktno od retailera) sve ostalo si proizvoljno odseko. U srbiji se placa porez na postarinu, tj, izvini, ne samo na postarinu nego na postarinu uvecanu za iznos carine po tarifi ROBE koja se prevozi. Dakle prvo je platio 10% carine na iznos pa je onda platio 18% PDV na 110% iznosa, tj ukupno je na postarinu platio drzavi Srbiji 29.8% od iznosa postarine. Ali ajde, valjda ja na umem da sabiram, probaj ti.
O spediterskom mafijasenju necu ni da pricam, to je vec stvarno poduza tema a i nemam neki problem sa 370din za takse i uslugu izrade carinskog racuna, ne isplati se cimati se za te pare kao sto se isplati za 50e. Problem je sto ti sad drzava naplacuje i ekstra kintu da ti skalpelom sje*e paket. U redu, drzava ima interes i obavezu da spreci promet zabranjene robe, nekako mora da vidi da nema gudre unutra i slicno a kad vec nemaju xray masine moraju da otvaraju, ali da ti bas naplati tu "uslugu" i kazu da je to tvoj problem dok sprovode svoj interes, to je bezobrazluk. Aj ti sad priznaj sta si slao a Djura ce ti oprostiti sto te je tukao? Izvini ali to samo ovde prolazi, ja sam ziveo u zemlji u kojoj se 90% potreba namiruje iz uvoza i gde carine cine gro javnih prihoda i nikad nisam platio carinu na shipping, speditersku usluge su bile $15 ali sam mogao to i sam da uradim ako sam hteo (sad moze i online), carinski pregledi su bili cesti ali ni jedan jedini put mi nisu ni ostetili robu niti mi naplatili "uslugu". Kako to da oni ne naplacuju sve sto Srbija naplacuje? Gadi im se kinta? Tako da vidis imam i ja neka iskustva sa "normlanoscu" koja meni izgleda sasvim logicnije od lokalnih idiotluka.
AKo cemo da pricamo o finansijama, zaboravljas kopncept operativnih troskova. Naravno da nesto sto ocarinjeno i pdvovano platis 1000 i potrosis 300 na logistiku neces prodavati za 1200 vec za 1500 zbog pritiska operativnih troskova. Na razliku od 500 ces platiti 90 na ime PDVa, a tih 300 ide iz operativnih troskova za koliko ce ti biti i manji profitni porez i ostaje ti bruto profti 110 neto profit cirka 99 (sa odbijenim porezom). A sta ti sad radis? Umesto da platis 1300, platices 1400 (30% na onih 300), da bi imao profit od 110 moras da prodajes sa dodatim PDVom za 135 vise, dakle za 1535. I ko naje*e tu? Pa potrosac naravno. Ali ako ti sad kao fizicko lice uvezes tu robu za 1300 kako ce uvoznicki lobi da pravi pare? Tako sto pritisne drzavu da se placaju carine i porezi na usluge renderovane u stranim drzavama tako da ti sad moras da platis 1400+taksu+secenje paketa. Dakle, molim te nemoj da pricas kako je to logicno i normalno jer nije. TO je PROTEKCIONIZAM, onaj isti kojeg smo se odrekli za pocetak usvajanjem sporazuma o asocijaciji.
Citat: A upravo zbog takvih je finansijski sistem takav kakav je, upravo zbog onih koji izbegavaju placanje dazbina je penzioni fond u rasulu, upravo zbog takvih i plate nisu kakve bi trebale biti.
Ma da, mi smo krivi, reko je to meni Sloba jos na studentskim protestima. Kad bi samo cutali kao ovce zivot bi nam bio toliko lepsi, i uredjeniji, i svi bi imali plate, ne 12 nego 16 ko grci, penzioneri bi trckarali drzeci se za ruku, sa deteom kod lekara ne bih cekao 5 sati u redu. Ma idi, idila da se bravar postidi, bas smo kreteni sto to sprecavamo svojom alavoscu i nepoverenjem prema partokratskom aparatu kojem je nas interes blizak srcu. Hmm, vazi.
[ dexxx @ 11.11.2010. 08:57 ] @
Citat: mmix: Preduzecima se to ne carini jer oni, bar sa mozgom, robu i logistiku ugovaraju i fakturisu zasebnim ugovorima o pruzanju usluge koji se ne carine i ne oporezuju. Ili ste vi u tripu da faktura za robu u deset kontejnera ukljucuje cargo shipping troskove? I cela ta prica za "treba mi hitnije pa mi je vrednije" je apsolutno nebulozna a da zavrsimo time da prevoz nije roba nego usluga.
Kao neko kome je posao to o cemu pricas, i ko je potkovan i teorijski i prakticno u vezi ove problematike, moram da ti kazem da je to sto si rekao toliko netacno, da ne mogu da ti objasnim koliko silno gresis (bez obzira sto bi laik - gledajuci duzinu i argumentaciju tvog posta pomislio da si 101% u pravu). Veruj mi... totalni fail.
Cena robe prijatelju (kad se roba uvozi ili izvozi - znaci pri sklapanju ugovora u spoljnotrgovinskom poslovanju) je sastavljena iz vise delova: jedinice, valute, kolicine, INCOTERMS-a, itd... Za vise info o formiranju cena u spoljnoj trgovini, toplo ti preporucujem "Spoljnotrgovinsko poslovanje", autor J. Kozomara. E vidis, ta INCOTERMS pravila su kamen spoticanja nekih ovde... koji su uvozili neke buvljacke zavrzlame, sitnice i "pokloncice" i zato sto su par puta otisli na carinu misle da sve znaju o spoljnoj trgovini i carinjenju.
Ni jedna firma, (bez obzira na prisustvo ili odsustvo mozga) ne moze tek tako da sakrije fakture za prevoz.
Evo zasto:
Imamo par situacija:
1. uvoz iz inostranstva - prevozi domaca firma = posto je u tom slucaju paritet na ino fakturi najcesce EXW ili FCA, domaci transporter prilaze fakturu za prevoz spediteru, koji je uracunava unutar JCI C4, u rubrici 44, pod siframa V31 (troskovi prevoza do granice Srbije) i V81 (troskovi prevoza od granice do mesta odredista). Ta cifra itekako ulazi u carinsku osnovicu. Ako nema fakture za prevoz, carina nece pustiti robu.
2. uvoz iz inostranstva - prevoz organizuje stranac = posto je u tom slucaju paritet neka od C ili D klauzula (u gorepomenutoj knjizi ima dosta i o tome), tad strana firma (dobavljac) placa troskove transporta. U tom slucaju, postoje 2 (pod)varijante:
1a) da stranac naglasi troskove isporuke, pakovanja, itd kao zasebnu stavku na fakturi (pogadjas - ulazi u obracun carine), koja se onda proporcionalno raspodeljuje na naimenovanja, i tako uvecava vrednost fakture
1b) da stranac jednostavno troskove transporta ne stavi na fakturi (DDU npr), ali u tom slucaju lepo zadigne dogovorene cene robe za troskove koje je imao.
Eto, info iz prve ruke: iz iskustva (dugogodisnjeg radnog), sa studija, iz prakse... tako se to radi u spoljnoj trgovini. Kao sto rece N. Jakovljevic, moze mozda nesto i drugacije, ali to je prevara, i mozes se suociti sa ozbiljnim posledicama.
Nemam nameru da diskutujem koliko je to logicno i "da li tako treba". Jednostavno je tako. Ko hoce da shvati, shvatice, ko ne shvata, mogu jos lepe literature da preporucim...
[ mmix @ 11.11.2010. 09:11 ] @
Citat: 1b) da stranac jednostavno troskove transporta ne stavi na fakturi (DDU npr), ali u tom slucaju lepo zadigne dogovorene cene robe za troskove koje je imao.
Aha, i ovo niko ne koristi. Molim te nemoj, ne postoje uvoznicima offshore firme za lepe oci. Gde ti ja ta varijanta u prici. Gusto Kipar plati fakturu za prevoz, ExportCo vise nema realan trosak i ne uracunava u cenu, Gusto Srbija dobije fakturu samo za robu zadignutu za 0 prevoza, dividendu sa 0% poreza baci na kipar i zatvori krug. Sad nemam ni ja nameru da diskutujem sta je u Srbiji legalno i kako je ovde legalno sve za sta se plati partokratska clanarina, ali eto... Vazno da postoji nauka ovde da se servira nama neukima zasto mi moramo da platimo carinu na postarinu. Hvala za otvaranje ociju.
[ dexxx @ 11.11.2010. 09:29 ] @
Samo zaboravljas da 99,991% firmi u Srbiji nema svoje predstavnistvo na Kipru.
Drugo, stranci (bar oni sa kojima ima prilike da saradjujem) veoma mnogo vode racuna o svom zakonodavstvu, i nisu ni malo srecni ako dobiju neku levu fakturu, od neke leve firme, i onda moraju da priliv/odliv para vezuju za neke šatro poslove.
Ja nisam pričao o varijantama (koje sigurno postoje) da se svaki zakon i svako pravilo koje postoji na ovom svetu izigra.
Naravno, (vezano za taj primer) - zamisli da firma uveze robu vrednu 50k ojra, ili mnoooogo vise... takvim firmama je p..kin dim da plate jos 500-1000e za prevoz. Cesto ce im troskovi tih finansijskih malverzacija biti veci nego da lepo trosak transporta prikazu na fakturi.
Ne znam da li sam ti otvorio oci, ali pisem o temi o kojoj sam strucan. Posto je ovo prevashodno IT forum, ne prosipam se znanjem iz programiranja npr, jer ga nemam. Ovu problematiku poznajem, i ne pricam u prazno.
Sto se tice "uvoznickog lobija"; vidis... taj lobi uvozi milione i milione evra vrednosti robe. Ne razmisljaju oni o ljudima koji uvoze 1 par rolera, 2 knjige ili 3 rucna casovnika. Oni to uvoze na kontejnere. Nece njima niko od nas ovde uzeti posao, ili umanjiti profit. Oni ne pritiskaju drzavu da oporezuje usluge renderovane u inostranstvu, jer:
1. nemaju interesa za tim
2. od kako postoji spoljnotrgovinsko poslovanje, i spoljna trgovina, usluge transporta se uracunavaju u vrednost robe. A tada nije ni postojala Srbija (kao drzava) a jos manje uvoznicki lobiji. Cela prica sa uvozom/izvozom i slicnom problematikom je starija i od Karica, Beka, Miska, Drakule i inih.
Meni je jasno da kod nas nije liberalizovana spoljna trgovina izmedju fizickih lica, i to jeste problem. Nasa zemlja je takva kakva je, i veruj mi da sam i saam imao prilike da napusavam kako one u posti, tako i carinike zbog toga (jednom sam pokusao da posaljem paket preko).
Jedino se nadam da ce EU kao uslov za ulazak traziti tu liberalizaciju. Nista drugo nam nece pomoci.
[ Nemanja Jakovljevic @ 11.11.2010. 09:39 ] @
Ne placas porez na postarinu - placas porez na robu. Porez se placa na vrednost robe , a vrednost robe je uvecana za carinu. Ne placas porez na postarinu.
Nauci malo o porezima i kako se placaju. I u Srbiji ako nesto proizvedes sto vredi 1000 din i prodas to nesto - placas 18% na sve to. Onda neko doradi taj proizvod i kaze da sada kosta 1300 din i proda ga - tada se placa 18% na razliku, tj. na dodatu vrednost. Onda osoba C proda nekome za 1500 - tada se placa porez na tih 200.
Kipar varijante - to ti nije nimalo legalno. A svet radi na ogranicavanju takvih mahinacija. Pogledaj malo sta rade i zemlje EU da se dokopaju racuna svojih gradjana u drugim zemljama. Nadam se da ce ih sve lepo pohvatati jednog dana i popleniti imovinu kako treba.
Sto se tice toga gde sam ja - ja sam upravo otisao zbog ovakvih koji su sada na vlasti od 2000te.
A ti ako mislis da ti oni u Djenovi prave probleme, ako mislis da ti genocid pravi probleme... ti samo trazis izgovor za nesto sto nisi uspeo u zivotu. Meni ovde niko nije uzeo nista od toga za zlo. Ne samo japanci nego i ostali deo internacionalne zajednice.
Mani se ekonomije, nije ti to struka.
[ Nemanja Jakovljevic @ 11.11.2010. 09:45 ] @
Jos da dodam - meni carinici nista nikada nisu ostetili.
Jednom nisu stigli neki srafovi - e sad dal su ih carinici uzeli - ili ih nemac nije ni poslao to je pitanje. U svakom slucaju - em mi carina nadoknadila vrednost srafova (bili su fakturisani) - em mi je i nemac poslao ponovo srafove).
I pakete koji su otvarani u Srbiji su mi otvarali u Japanu. Iako pretpostavljam da ovde imaju svu mogucu tehnologiju - otvarali su pakete. I ne samo iz Srbije - pakete prijatelja iz drugih zemalja su otvarali.
[ mmix @ 11.11.2010. 10:09 ] @
Aman covece, saberi dva broja, imas ih izlistane gore. Cela ta tvoja prica je nebulozna jer da je to pravilo carinska tarifa bi morala da te prati CEO put do potrosaca, ako uvezes proizvod i onda ga iz magacina distribuiras lokalno na lokalne troskove placas samo PDV ako i toliko. Ako je roba uvozna i ako je carina primenljiva na proces transporta zasto se zavrsava u port of entry? Zato sto je tako? U redu, nema problema, ali nemoj da mi pricas kako je to super i normalno i dobro za sve. Nije, sje*ano je, ima svoje ime (PROTEKCIONIZAM) i zahteva konstantan enforcement i bitku protiv otvaranja i globalizacije. Ne trebas biti doktor ekonomije da bi znao da pljuvanje uz vetar i nije tako pametna ideja.
I postedi me svojih pausala o Kipru i offshore domenima i njihovoj legalnosti jer o tome stvano nemas pojma. Niko ovde ne govori o skrivenim privatnom racunima, radi se o korporativnim entitetima i vlasnickim odnosima i eksploataciji investicionih beneficija za spoljno investiranje. Al vazno da si ti reko da je to nelegalno, siguran sam da ce sada sve svetske kompanije da zatvore svoje SPV ispostave i da vrate pare u svoje maticne zemlje da ih oporezuju. To je wet dream svakog nadobudnog politicara koji se nikad nece sprovesti u delo, ne mogu da srede ni technology transfer kako treba i grcaju sa carousel & contra tradingom a po tebi kao hoce da ukinu offshore logistiku, smesno, niko to ni ne pokusava.
Ekonomija nije, ali biznis jeste. A to koliko ste vi "ekonomisti" u pravu evidentno je, pored ovih lokalnih ekonomista i vas koji ih podrzavate prosto je neverovatno kako Srbija nije raj na zemlji. Ja sad sebi ne verujem da ste ponovo uspeli da me ubacite u ovu pricu, odoh da trazim dodatne izgovore za svoj neuspesni zivot.
[ tdjokic @ 11.11.2010. 10:26 ] @
Vise je nego jasno, da je ovo eksplozivna tema. Svakog najvise boli kad ga pogodi u najosetljiviji deo tela - novcanik Ali, ne treba stvari odmah postavljati na noz. Znamo i sami da je u nekom okruzenju na snazi neki zakon decenijama a posle se dogode promene, dobre ili lose - kako ko to vidi, pa onaj zakon proglase losim i donesu novi. To bi od prilike znacilo da svako ima pravo na svoje misljenje, a da li je trenutno jaci da to nametne ili ne, je vec druga stvar. Pa onda da ne namecemo jedni drugima nista.
Nego, jedno konkretno, operativno pitanje. Japanac, ako sam dobro procenio datume tvojih postova, na rolere si cekao da se ocarine par dana? Ja u Beogradu cekam mnogo duze, ali nije problem vreme kao takvo, nego kako je to vreme sastavljeno a sto se vidi na sajtu za pracenje paketa. Evo toga za jednu stariju posiljku:
28.02.2010 11:46:53 11003 IZMENIÈNA POŠTA Prispeæe
01.03.2010 15:48:46 61200 CARINA GPC BEOGRAD - 61200 CARINA GPC BEOGRAD Otprema
02.03.2010 15:15:42 61200 CARINA GPC BEOGRAD - 61200 CARINA GPC BEOGRAD Otprema
03.03.2010 15:26:53 61200 CARINA GPC BEOGRAD - 61200 CARINA GPC BEOGRAD Otprema
04.03.2010 15:30:31 61200 CARINA GPC BEOGRAD - 61200 CARINA GPC BEOGRAD Otprema
05.03.2010 11:19:56 61200 CARINA GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema
05.03.2010 15:39:43 11200 GPC BEOGRAD - 11090 Beograd 75 Otprema
08.03.2010 16:19:00 11090 Beograd 75 Uruèenje Uruèeno
Znaci, paket stigao i setao po zgradi poste / carine 8 dana? Sta su im sve ove "otpreme", ko je kome tu otpremao paket toliko puta?
[ tdjokic @ 11.11.2010. 10:49 ] @
Auuuuuuu, tek sad videh da ovde imamo dva Japanca u diskusiji! Samo sto jedan zivi u N.Sadu a drugi u Japanu. Zanimljivo. Nemanja, da li ti tvrdis da su za sve krivi ovi posle 2000 godine? Bilo je negde izreceno da su ovde svi politicari prakticno poceli kao komunisti, tj. clanovi SKJ, jer drugog nacina nije bilo, a da su kasnije postali nesto drugo.
Ja sam prilicno star i imao sam prilike da kontaktiram i razgovaram sa ljudima koji su odrasli pre 1941 godine, da se upoznam sa njihovim mentalitetom, stepenom obrazovanja i slicno. Naravno, ja sam 1952 godine bio 10-ogodisnjak a oni su imali po 30, 40 itd., ali sam dovoljno saznao. Slazem se, odnosno tvrdim, da ovi "posle 2000" nisu kao oni predratni, sto se vidi svakog dana, ali je isto tako cinjenica da jos uvek imamo bezbroj zakona i navika koje su bazirane na sistemu PRE 2000 godine. Javni beleznici su bili uvedeni ovde odavno, pa ih je rat oduvao i u Sloveniju su se vratili pre desetak i vise godina a mi i dalje za svaku sitnicu u opstinu ili sud pa u red pred salterom i predvidja se da ce tek 2011 biti ponovo uvedeni. Ubedjen sam, da je slicno i sa mnogim drugim stvarima u koje se ne razumem kao u cekanju u redu.
Dakle, nisam kompetentan da strucno govorim o carinjenju, ali mi se ne dopada kako je i to bi bilo ukratko sve. Da me neko ne razume pogresno, kao sto je vec bilo slucajeva ovde, u stilu "A sta bi ti hteo - da ne placacas carinu?" - NE, NE BIH JA HTEO DA NE PLACAM CARINU, ja bih hteo da ovde ima bar petina robe koju napolju kupujem samo sto je ovde nema pa da ne moram ni da kupujem napolju. Onda ide druga prica "Drzava nije duzna nista da ti obezbedi" a duzna je da me dere?
Evo i jednog licnog pitanja - kako to da branis ovdasnji postojeci zakonski red i regulativu a otisao si odavde?
Ja sam ziveo od 1971 do 1993 izvan Srbije i vratio sam se samo zbog svoje teske bolesti, inace se ne bih vracao.
[ dexxx @ 11.11.2010. 10:52 ] @
Ja kao "ekonomista" sam se u poslu uvek klonio "biznismena". Zato mi dobro i ide, hvala Bogu.
[ tdjokic @ 11.11.2010. 11:04 ] @
I kad smo vec poceli licnu prozivku Nemanja je uslikao i stavio na svoj sajt "Brajovu stazu", pomoc slabovidim i slepim osobama za kretanje po zgradi, naravno, u Japanu, a o slicnim stvarima se ovde moglo decenijama samo da sanja. Nesto malo toga sam video u Sloveniji, ali u Beogradu su arhitektoske prepreke bile vise pravilo nego izuzetak sve do skoro. A onda me neko ubedjuje da imamo optimalne carinske zakone? Mozda, ali ja ne primecujem.
[ japanska_kultura @ 11.11.2010. 11:31 ] @
@Nemanja Jakovljevic
kao gastrabajter gubis prava komentara bilo cega u domovini, jel realno gubis objektivnost... (sada sam video da je i tdjokic isto to napisao
i naravno da ce ti japanci otvarati paket, kada su fasisti a ti si gajin
Sva sreca pa novosadjani nemaju toliko obim posla pa mi paket ne seta 8 dana po carini, i sto ljudi nisu dovoljno pokvareni, prevrtljivi i alavi ovde pa da carinici ocekuju "prevaru" ili da se svete, lece licne frustracije i "deru" obicne gradjane...
Posta, kao posta je bila skroz korektna, za 10(radnih) dana mi je stigao paket - od toga je 3 dana bio u posti
I dan ona naizmenicna posta;
II dan GPC carinarnica N.SAD;
III dan isto tako samo sto je umesto prispeca pisalo otprema (tada sam ih i nazvao i pitao kada mogu da ocekujem moj paket posto vidim da je vec 2 dana kod njih) oni su odg. uskoro i taj dan u 15.45 mi je postar ostavio ceduljce u sanduce da ga pokupim posto nisam bio kuci....
- do sada nisam imao prilike da narucujem robu iz inostranstva u srbiju, ali sam imao prilike da u inostranstvu narucujem robu iz inostranstva i nisam strepio zbog carine kao ovde.
Otud moj sok...
A da su zakoni i ceo politicki aparat ove zemlje monstruozni hibrid komunizma, balkana, tranzicionog kapitalizma i stogodisnje gladi i neimastine ... je cinjenica i nema potrebe o tome raspravljati ovde...
[Ovu poruku je menjao japanska_kultura dana 11.11.2010. u 12:48 GMT+1]
[ dexxx @ 11.11.2010. 11:41 ] @
G. Djokicu,
carinski zakon je daleko od idealnog. Mozda je, za nekog ko se bavi tim poslovima, jos veci problem taj sto se nasi carinici jos uvek ponasaju kao polu-bogovi.
Medjutim, s obzirom na to koliko i kako kao drzava failujemo u mnogim drugim stvarima (eto banalnog primera sa pesackom stazom) smatram da je carinski zakon jedan od manjih problema koji su pred ovom drzavom, vladom i gradjanima.
Licno sam se susretao sa mnogim nejasnocama koje sa sobom nosi primena carinskog zakona... prisustvovao obukama, seminarima, dopisivao se i sastancio sa Upravom carina... Ali, to je sve bilo vezano za specijalne poslove koje sam radio, a nikad za ovakve (moram to reci) banalnosti o kojima se ovde diskutuje.
Ovo o cemu smo malopre pricali je veoma precizno, jasno i tacno definisano car. zakonom i car. procedurama. Lepo sam, u nekom od prethodnih postova pisao i obrazlozio kako i zato zavisni troskovi nabavke (transport etc) ulaze u cenu robe. Tako je to oduvek bilo, i ne samo u Srbiji.
Takodje, ako vec pricate o "optimalnim" carinskim zakonima, imajte u vidu da se "optimalni" car. zakon moze podvesti pod:
1. optimalan za gradjane (fizicka lica)
2. optimalan za firme rezidente u Srbiji koji uvoze robu
3. optimalan za firme rezidente u Srbiji koji izvoze robu
4. optimalan za strane firme koje izvoze u Srbiju
5. optimalan za drzavu Srbiju
Slozicete se, da nije moguce zadovoljiti sve na pravi nacin, jer ce se uvek naci neko ko ce da ispasta.
Moje misljenje (a to ne znaci da sam u pravu) je da je sadasnji zakon los za fizicka lica, pogorsava se za drzavu svake godine od nase primene SPP (zbog car. olaksica i smanjenja priliva sredstava u budzet), poboljsava se za strane firme (zbog smanjenja car. stopa), a sto se tice domacih firmi smatram da postoje neke nejasnoce u zakonu koje sprecavaju nase firme da se bave specijalnim formama spoljnotrg. poslovanja.
Nadam se da necete pomisliti da i ja branim nase zakone, jer mi to nije namera. Borim se sa istima svaki dan. :)
[ Nemanja Jakovljevic @ 11.11.2010. 11:50 ] @
Zasto vise volim one pre nego ove nove je zato sto nekada kad nismo imali mnogo - barem smo znali da nemamo mnogo, ali smo barem kao drzava i narod imali i kakve takve fabrike, kakve takve kompanije, i kompanije koje su radile van granica zemlje. A sada nemamo ni dostojanstvo, Srbija se saginje i izvinjava na svakom koraku. Nekada su kraduckali, sada se krade. To je moje misljenje ukratko.
Sto se tice brajeve staze - stvarno je lepa stvar - i kad pogledas i po selendrama ovde je ima, a nije je tesko ni nabaciti (malo lepka, malo zuta traka i to je to).
Sto se tice carinskih zakona - da mi se svidjaju - ne svidjaju mi se. I ja mislim da bi bilo lepo da se fizicko lice - fizicko lice oslobodi do odredjene vrednosti. Ali dok tako nije - postuj zakone.
Ovaj "japanac" koji pljuje po japancima kako su fasisti - nisu. Manjina jeste, ali oni su sada na nivou statisticke greske. Ovde kao stranac ja mogu da izvedem stvari koje japancima, a i azijatama uopste, ne bi poslo za rukom - kao strancu sve ti je oprosteno unapred i zele da se pokazu dobro. A sto se tice njihove istorije sta su uradili u drugom sv. ratu i ranije - to znaju i kazu da su bili losi - i maltene kazu da su i zasluzili Hiroshimu i Nagasaki.
Sto se tice Posta Srbije - to je itekako losa kompanija. Lose organizovana. Posta koja nije potpisala sporazum za EMS i nije u sistemu EMS-a iako tvrde nesto da jesu. (to je sistem koji kaze da posta mora prioritetno da prolazi 365 dana u godini, ukljucujuci i carinu, meni je EMS-om paket iz Poljske stigao u Japan za 3 dana otprilike - i to preko vikenda, a postarina EMS-om je nekad i jeftinija nego avionom).
Da li je nesto dobro - ili lose - ja o tome ovde pricao nisam. Ja sam pricao samo o tome kako se neke stvari racunaju i kako je logicno da se racunaju. Da li nesto treba da se olaksa civilima ili ne - to je druga prica.
Sto se tice dostupnosti robe - kada ljudi, a pocevsi od vlasti, pocnu da rade svoj posao posteno, kada pocnu svi da placaju sve kako treba, kada firme lancano ne duguju jedni drugima i to ne moze niko da naplati - onda ce mozda neko videti interes da plasira neki proizvod u Srbiju. Ali ako pogledamo situaciju da pola Srbije ne radi, kuka kako nema novca - a Knez Mihajlova ulica puna u sred radnog dana - onda tu nesto ne stima. Ako je trziste za neki proizvod malo - ne isplati se plasirati ga na to trziste. Igrom slucaja radim ovde prevode za jednu firmu, koja je dobila da radi prevod za Sony. Sony je odustao od prevoda na srpski jer je trziste toliko malo da im se ne isplati da rade prevod. Tako to funkcionise. I tako ce biti dok se bude kupovala roba koju je "poslala tetka iz Amerike", ispala iz kamiona, kad se budu menjale patike za kosovo a niko to ne sankcionise. Narod nema para - a imaju para da idu da prave nerede po inostranstvu? Da je nekadasnje narodne milicije - ne bi bilo takvih problema...
[ japanska_kultura @ 11.11.2010. 11:59 ] @
Vise i ta staza, mozda u BG to nema, ali u novom sadu postoji taj tip staza vec par godina i kako se sredjuju ulice tako se dodaju i nove... eto ima takvih staza i u "srbiji"
ne pljujem japance, gotivim ih (otud i handle takav), ali ne menja cinjenicu da su zatvorenije drustvo cak i od srba...
[ Nemanja Jakovljevic @ 11.11.2010. 12:07 ] @
Za brajevu stazu - lepo je receno do skoro - i u BG-u ih ima sada.
A sto se tice otvorenosti/zatvorenosti - samo sam jednom imao ovde problem da nisam primljen u restoran jer sam stranac. A u brdo ostalih slucajeva su se trudili da me ukljuce u razne grupe. I na konferencijama nekim kad sam radio - svi su bili vise nego otvoreni prema meni.
Ne verujte stereotipima o Japanu koje znate... mnogi su pogresni. Treba videti svojim ocima...
[ tdjokic @ 11.11.2010. 13:41 ] @
Citat: japanska_kultura:Posta, kao posta je bila skroz korektna, za 10(radnih) dana mi je stigao paket - od toga je 3 dana bio u posti
I dan ona naizmenicna posta;
II dan GPC carinarnica N.SAD;
III dan isto tako samo sto je umesto prispeca pisalo otprema (tada sam ih i nazvao i pitao kada mogu da ocekujem moj paket posto vidim da je vec 2 dana kod njih) oni su odg. uskoro i taj dan u 15.45 mi je postar ostavio ceduljce u sanduce da ga pokupim posto nisam bio kuci....
Ja bih razumeo da paket tamo stoji i ceka na red. Ali imam gomulu otprema, pa se cudim. Mozda ima toliko paketa da su posao otvaranja, pregleda, pisanja carinske deklaracije itd., rastavili na faze pa onda paket ide od faze do faze, ali evo skoro godinu dana a stalno traje oko nedelju dana. Desavalo se da paket doleti za manje od 48 sati (sam put avionom) a onda mu od jednog kraja Beograda do drugog treba 8 dana!
Drago mi je, da smo se svi lepo "isplakali na ramenu ES-a" i da se pojavljuju pomirljivi tonovi. A zna se da je "zivot kucka, a posle umres", pa ni ne vredi previse kukati.
[ abyss @ 12.11.2010. 08:11 ] @
Posle svega recenog ja bi pitao nesto.
Imam neke prijatelje u bugarskoj, da li neko zna kakva je njihova carina?
Da li su u skladu sa EU ili jos gora divljina? Narucio bih nesto od kineza sa free shipping-om.
Raspitao bih se od tih ljudi ali oni nisu nikad tako nesto narucivali i jednostavno nisu u toku, stariji su.
[ BoskoBG @ 18.04.2011. 11:25 ] @
Pozdrav drugari drago mi je sto je tema narasla.
Imam sledecu dilemu:
Treba da za rodjendan (stvarno je rodjendan) dobijem Macbook iz USA(nije jos poslat naravno, u pitanju je Macbook Pro 13" verzija).
E sad kako da izvedem da sto manje prodjem za carinu pojma nemam.
Da se umota u rodjendanski papir,sa sve porukom, rodjak sto salje da napise lepe reci? jel poznaje uopste nasa drzavna carina(ne idem preko speditera) kategoriju-poklon?
Oni se valjda ne carine, al posto nasi verovatno tu kategoriju nemaju bolje da se salje kalsican paket sa sve racunom( ako rodjak ima to uopste pojma nemam gde je kupljeno i dal ima racun).Ako sa druge strane posaljem klasican paket bez racuna znam da mi sleduje rasprava sa njima.Dakle sta ciniti i kako poslati rodjendanski Macbook iz USA?
Hvala
[ susumiga @ 18.04.2011. 14:48 ] @
Citat: BoskoBG: Pozdrav drugari drago mi je sto je tema narasla.
Imam sledecu dilemu:
Treba da za rodjendan (stvarno je rodjendan) dobijem Macbook iz USA(nije jos poslat naravno, u pitanju je Macbook Pro 13" verzija).
E sad kako da izvedem da sto manje prodjem za carinu pojma nemam.
Da se umota u rodjendanski papir,sa sve porukom, rodjak sto salje da napise lepe reci? jel poznaje uopste nasa drzavna carina(ne idem preko speditera) kategoriju-poklon?
Oni se valjda ne carine, al posto nasi verovatno tu kategoriju nemaju bolje da se salje kalsican paket sa sve racunom( ako rodjak ima to uopste pojma nemam gde je kupljeno i dal ima racun).Ako sa druge strane posaljem klasican paket bez racuna znam da mi sleduje rasprava sa njima.Dakle sta ciniti i kako poslati rodjendanski Macbook iz USA?
Hvala
Najbolje da ti neko donese, to se ionako vise (uglavnom) ne gleda.
Ako ti dodje na carinu, platices sve dazbine, bez obzira sto je poklon.
A ako im vrednost bude sumnjivo mala, nadaj se jos gorem haracu.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|