[ zatvarac @ 09.01.2010. 00:29 ] @
| Mojoj prijateljici je brat poslao stari raspareni escajg (moguće srebrni, nije još utvrđeno). Prevoznik je strpao sve te kašike i viljuške u kesu i na pitanje carinika da li ima nešto da prijavi, rekao - ne. I tu počinju problemi. U njegovom kombiju su pronađene neke stvari koje baš i nisu za "ličnu upotrebu" i naravno escajg u kesi. Roba je zaplenjena, majstora su oglobili, a sudija pretpostavlja da će moja prijateljica morati da plati oko 10.000€ pretpostavljam kaznu jer nema dozvolu za trgovinu plemenitim metalima. Sad se čeka mišljenje sudskog procenitelja, a onda i presuda. Nije pomoglo ni to što se moja prijateljica odrekla poklona niti što je njen brat rekao da slobodno mogu da bace i kesu i njen sadržaj. Ja sam potpuni laik kada je carina u pitanju, i ne znam kako da joj pomognem. Bio bih zahvalan ako neko može da mi kaže bar ukratko čemu može da se nada. |
[ skymobile @ 10.01.2010. 01:22 ] @
Ukratko to ti je standardna prica "tresla se gora, rodio se mis" tako da ce na kraju da plati verovatno neku sicu i zavrsena stvar.
[ zatvarac @ 13.01.2010. 09:15 ] @
Iz tvojih usta u bozje usi, taj escajg je obicna gomila starudije bez estetskih, istorijskih ili umetnickih vrednosti, problem je materijal od kojeg je napravljen. Jos uvek nije uradjena zvanicna procena.
[ yolja624 @ 13.01.2010. 10:45 ] @
carinski prekrsaj je prilicno ozbiljna stvar i moze prilicno da kosta. Nekad je bilo da se vrijednost kazne krece od 1 - 5 puta vrijednosti robe ili 1 - 20 puta iznosa dazbina koje su pokusale da se izbjegnu.
Sta raditi u ovom slucaju?
Pa prvo tvoja prijateljica moze da bude spokojna, jer nije ona bila na granici kad je ta roba "pala" - sav problem je u stvari problem prevoznika robe. Ako je neko nesto i pita vezano za robu - ona moze da negira povezanost sa tim. I to je to.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.