[ srdjanm3 @ 10.01.2010. 17:59 ] @
| Pozdrav svima... Hteo bih ako je moguce od nekog da cujem par korisnih stvari...Trebalo bi sledecu subotu da idem malko do segedina... Pa me zanima gde je najbolje tamo da se pazari...sta vredi da se pazari i jel ima tamo nesto drugo da se vidi osim tih soping centara... Da li i kako mogu da ostvarim povrat poreza na kupljenu robu...koja je procedura..
Hvala unapred.
Pozdrav |
[ Laki024 @ 10.01.2010. 18:06 ] @
povrat poreza moze da se ostbvari u nekim vecim supermarketima, i navodno na samom granicnom prelazu., ali je potrebno u nekim supermarketima pazariti u vrednosti vecoj od 200eur, da bi se vratila AFA ( PDV ) koji je tamo ako se nevaram 20%
[ bugsu @ 10.01.2010. 19:16 ] @
nisam siguran...davno sam prelazio madjarsku ...ali povrat poreza tj AFA na granici su cekali i po nekoliko sati :S a mogu mislit koliko se sad ceka od kad su vize ukinuli...pripremi se na to ...
[ sasa022 @ 10.01.2010. 20:53 ] @
[ dejan @ 11.01.2010. 09:31 ] @
Ja sam letos na Horgosu pokusao povracaj poreza, medjutim ispostavilo se da oni mogu samo da overe te racune ali da ne mogu i da isplate novac. Dobio sam taj neki racun koji mi je drugar nekoliko meseci kasnije unovcio kad je isao u Sloveniju. E da, i oni madjarski carinici ne znaju da beknu engleski, pola sata nam je trebalo da pronadjemo gde se to radi i sta zele da nam kazu...
[ fade @ 11.01.2010. 11:28 ] @
Sto ne proba na Srpskom, mozda to znaju :)
Ja sam pre par meseci prelazio na Backom bregu, svi su znali Srpski sa malo cudnim akcentom, ali smo se razumeli bez problema.
A i manja je guzva.
[ Miroslav Jeftić @ 11.01.2010. 11:43 ] @
Citat: dejan: Ja sam letos na Horgosu pokusao povracaj poreza, medjutim ispostavilo se da oni mogu samo da overe te racune ali da ne mogu i da isplate novac. Dobio sam taj neki racun koji mi je drugar nekoliko meseci kasnije unovcio kad je isao u Sloveniju. E da, i oni madjarski carinici ne znaju da beknu engleski, pola sata nam je trebalo da pronadjemo gde se to radi i sta zele da nam kazu...
Da, na granici ti samo overe, nema nikakve isplate. Isplata je kad ponovo odeš tamo gde si kupio ili na već neko od mesta gde se vrši povraćaj.
[ anon115774 @ 11.01.2010. 15:15 ] @
Ne mora da se vraca. Moze u Beogradu Raiffeisen banka da mu isplati.
[ srdjanm3 @ 11.01.2010. 18:32 ] @
A na koju robu moram da platim carinu... Mislim, jel mogu imati problema...jer odem prazan a vracam se sa punim gepekom...na primer.
Hvala unapred.
POzdrav
[ Miroslav Jeftić @ 11.01.2010. 21:47 ] @
Citat: Informer: Ne mora da se vraca. Moze u Beogradu Raiffeisen banka da mu isplati.
Aha, super onda. Ja nisam išao već neko vreme (6 godina otprilike), tad je to još bila naučna fantastika.
Citat: srdjanm3: A na koju robu moram da platim carinu... Mislim, jel mogu imati problema...jer odem prazan a vracam se sa punim gepekom...na primer.
Hvala unapred.
POzdrav
Ako si kupio salame i sireve, kiselu vodu itd, ne verujem da će ti neko nešto reći. Ako nosiš tehničku robu i slične stvari, onda ćeš morati da prijaviš.
[ anon115774 @ 12.01.2010. 08:52 ] @
Osim Raiffeisen banke madjarski carinik mi je rekao da mogu da idem i na Aerodrom Beograd ali sam zaboravio ko tacno tamo vrsi isplatu (mozda Global Refund ima tamo kancelariju ali nemojte me drzati za rec).
[ bugsu @ 12.01.2010. 18:13 ] @
Citat: Miroslav Jeftić: Ako si kupio salame i sireve, kiselu vodu itd, ne verujem da će ti neko nešto reći. :) Ako nosiš tehničku robu i slične stvari, onda ćeš morati da prijaviš. :)
zavisi.... ako je kupio digitalca nekog malog , ili mobilni i sl sto mozes staviti u dzep i pravit se lud :D mozda i ne mora prijaviti :D sve zavisi kakva si osoba u takvim situacijama :D
[ srdjanm3 @ 12.01.2010. 18:24 ] @
Ma da...jasno...na tehnicku robu se placa...
Hvala vam
POzdrav
[ srdjanm3 @ 12.01.2010. 19:43 ] @
Ljudi a u kojim radnjama se tamo pazari... Znam da ima tamo valjda Tesco, Cora, Metro...Mada znam da za metro valjda treba madjarska kartica... Jel ima jos nesto od tih marketa...I sta savetujete za soping...
Jel trebam mozda da uzimam onu vinjetu...il do segedina nema autoputa?
Pozdrav
[ anon115774 @ 12.01.2010. 21:31 ] @
Ja sam u Metrou u Becu kupovao sa nasom karticom ali na ulazu sam morao da to objasnim tako da su mi na osnovu pasosa i moje kartice izdate ovde dali neki papir koji mi je omogucavao ulazak kao i prolazak na kasi. Pretpostavljam da i u Segedinu moze isto da se izvede.
[ Mobtel @ 13.01.2010. 10:51 ] @
vinjeta ti neptreba jer se posle granice iskljucujes na prvom izlazu i ides starim putem ka segedinu...
[ srdjanm3 @ 13.01.2010. 11:35 ] @
Citat: Mobtel: vinjeta ti neptreba jer se posle granice iskljucujes na prvom izlazu i ides starim putem ka segedinu...
E hvala...To mi je trebalo...Gledam kartu i rekao bih da je tako, ali vise volim da mi neko ko je isao potvrdi.
Pozdrav
[ djmrky @ 09.01.2012. 20:58 ] @
Pozdav svima
Sto se tice sopinga u Segedinu, moze li neko da preporuci neku specijalizovanu(iju) radnju u kojoj se moze pazariti neka audio oprema, tipa A/V risivera (osim ovih standardnih radnji Mediamarkt i tak po tim ostalim korama, tesco-ima i ostalim)
Hvala unapred
[ Mefisto_soad @ 09.01.2012. 22:23 ] @
Jesi gledao kod ovih iz 220volt?
Poz.
[ milened @ 10.01.2012. 13:31 ] @
Minumum da ti vrate AFA-u (PDV) je 48000Ft. Kada se vracas na Horgos moras stati u krajnju desnu traku i cekati carinika da dodje da uzme papire. Moras imati i dve fotokopije racuna. Mozes i da fotokopiras na granici kod speditera ali te onda oderu i sve traje dosta duze. Kada ti carinik uzme papire pomeri te napred i tu cekas da ti vrati overene papire. Za to vreme odes do policajaca da ti overe pasos na izlazu (to je 20m daleko)
Ako su Global refund (univerzalni formulari plave boje) mozes da ih naplatis bilo gde u svetu gde postok\ji ovlascena kancelarija, ali ti oni uzmu neki procenat za uslugu. Ako imas madjarske papire za povracaj (npr zelene boje), onda povracaj dobijes u prodavnici gde si robu kupio kada dodjes sledeci put, ali dobijes svih 25% nazad.
AFA - PDV je sada u Madjarskoj 25%
Obicno ima 5-10 kola koja cekaju i ne traje isuvise dugo
[ Hattalasat @ 10.01.2012. 13:38 ] @
Koje bi trzne centre ili velike supermarkete preporucili ?
[ djmrky @ 10.01.2012. 13:48 ] @
E sad jesam, imaju svasta na sajtu, samo treba videti sta imaju i na licu mesta.
Citat: milened: Minumum da ti vrate AFA-u (PDV) je 48000Ft. Kada se vracas na Horgos moras stati u krajnju desnu traku i cekati carinika da dodje da uzme papire. Moras imati i dve fotokopije racuna. Mozes i da fotokopiras na granici kod speditera ali te onda oderu i sve traje dosta duze. Kada ti carinik uzme papire pomeri te napred i tu cekas da ti vrati overene papire. Za to vreme odes do policajaca da ti overe pasos na izlazu (to je 20m daleko)
Ako su Global refund (univerzalni formulari plave boje) mozes da ih naplatis bilo gde u svetu gde postok\ji ovlascena kancelarija, ali ti oni uzmu neki procenat za uslugu. Ako imas madjarske papire za povracaj (npr zelene boje), onda povracaj dobijes u prodavnici gde si robu kupio kada dodjes sledeci put, ali dobijes svih 25% nazad.
AFA - PDV je sada u Madjarskoj 25%
Obicno ima 5-10 kola koja cekaju i ne traje isuvise dugo
Odlicne (i sveze) informacije, svaki put kad se vracam iz Madje, gledam u desnu traku tuznim ocima, ali sad cu izlgeda gledati u levu ;-)
Citat: Hattalasat: Koje bi trzne centre ili velike supermarkete preporucili ?
Svakako novi Arkad, Tesco i Cora, a nije ni Szeged Plaza los :-)
[ milened @ 10.01.2012. 13:49 ] @
Zavisi koja je roba u pitanju.
Od velikih trgovina poastoje Tesko (on je u gradu, a blizu mu je i Mediamarkt ), Van grada na starom izlazu za Pestu su Metro, Kora i Praktiker. Na putu od prve lokacije ka drugoj je Szeged Plaza, i od tehnickih Baumax i Obi. Postoje i prodavnice u centru u Karas utci.
U centru se naplacuje parking oko 150din za sat), mogu se kupiti u trafikama kartice iz kojih se cupaju perforirani delovi sa vremenom i datumom. Srpski se kartice izgovaraju otprilike "parking kartćja)
[ Hattalasat @ 10.01.2012. 15:21 ] @
Inace sam mislio na prodavnice sa prehrambenim artiklima .
[ cika dacha @ 10.01.2012. 20:07 ] @
a kad dodjem na srbsku stranu granice koja je procedura? i ako ne prijavim njenu nista jel mogu dobiti povrat pdv u banci? znaci razumeo sam sve kako na madjarskoj granici al sta se radi na nasoj?
[ Pirossi @ 10.01.2012. 20:18 ] @
na našoj ti kažu:
- dobar dan/veče/jutro, šta ima da prijavite?
ti kažeš "sitnice".
pa ako imaš sreće, puste te.
ako ne oduzmu ti hranu (sve ili dobar deo) ili ti tupe dugo pa te onda puste.
zavisi kakav je dan imao carinik.
a i ovo uzmi sa rezervom, takva su mi iskustva sa makedonske granice i kupovine namirnica u Kumanovu.
[ Miroslav Jeftić @ 10.01.2012. 20:20 ] @
Citat: Hattalasat: Thanks
Inace sam mislio na prodavnice sa prehrambenim artiklima .
Onda je Metro definitivno broj 1, ali ne znam kakva je sad situacija da se dobije njihova kartica (bez koje ne možeš kupovati), pre je maltene mogao da dobije bilo ko
[ cika dacha @ 10.01.2012. 21:29 ] @
Pirossi@ hvala na trudu al ipak me zanima kako je na nasoj granici sa madjarskom!
[ Miroslav Jeftić @ 10.01.2012. 22:30 ] @
Citat: cika dacha: Pirossi@ hvala na trudu al ipak me zanima kako je na nasoj granici sa madjarskom!
Nisam išao neko vreme, ali dok sam išao u Segedin, bilo je otprilike isto kao što je pomenuo Pirossi. Naravno, najbolje da se javi neko sa svežim informacijama
[ anon70939 @ 10.01.2012. 22:40 ] @
sto se tice METRO kartica, u Srbiji moras da imas PIB da bi imao kartice, ili bar nekog poznanika.
U Grckoj mislim da daju neke dnevne iako nemas firmu. Mozda samo turistima... nemam pojma.
Ali kod nas u Srbiji, cak ljudi iz inostranstva sa METRO karticama kogu da kupuju u nasim METROima. Tako da pretpostavljam da i sa nasom karticom mozda moze bar neka dnevna da se dobije kod njih.
[ djmrky @ 10.01.2012. 23:10 ] @
Ljudi, da li neko stvarno ima potrebu da ide u taj metro pored tolikih ovih ostalih supermarketa??? nesto ne verujem
[ Miroslav Jeftić @ 10.01.2012. 23:23 ] @
Citat: djmrky: Ljudi, da li neko stvarno ima potrebu da ide u taj metro pored tolikih ovih ostalih supermarketa??? nesto ne verujem
Zavisi zašto ideš tamo. Ranije dok sam išao (pre nekih 7-8 godina), Metro je imao ubedljivo najniže cene i prilično dobru ponudu. Tesco je bio bezveze, niti su imali cene niti ponudu, retko ko je kupovao tamo. Cora odličnu ponudu, ali nešto više cene, ne znam kako je sada.
[ miki_ns_k @ 11.01.2012. 08:13 ] @
Sto se tice ulaska u Metro, procedura je sledeca.
Na pultu na ulazu u Metro, date sluzbeniku vas pasos i nakon 10 min oni vam daju nekakav papir sa nalepljenim bar kodom. Taj papir vam predstavalja jednodnevnu i jednokratnu karticu za ulazak i kupovinu u Metro-u. Ovo su informacije od pre sest/sedam meseci i moje su licno iskustvo. Mozda se nesto menjalo u ovih 6 meseci, ali ne verujem.
[ Urkelele @ 11.01.2012. 11:25 ] @
Posto vidim da ima ovde koji se oko ovoga razumeju, mene interesuje jedna konkretna informacija: video sam da ljudi donose profi dSLR aparate iz madjarske sa garancijom i oni su oko 300-400 evra jeftiniji nego u nasim radnjama. Normalno je da su tamo jos jeftiniji, a mene interesuje kako i gde do nabavke takvog aparata?
Pozdrav.
[ djmrky @ 11.01.2012. 12:49 ] @
I jos jedno pitanje u vezi sa afom: Neko je spomenuo granicu od 48000Ft ... ima li to veze da li je ta suma na jednom ili vise racuna, iz jedne ili vise prodavnica?
Kontam da verovatno mora biti ta suma svakako u JEDNOJ prodavnici, jel tako?
A ako kupim u jednoj prodavnici dve stvari (konkretno neke dve tehnike) za po recimo 25.000, jel to ok za afu i sve se lepo sabere ili kako?
Poz
[ bakara @ 11.01.2012. 13:22 ] @
Mora biti na jednom racunu 48000 sto je oko 150€, ne moze da se sabira dva racuna.
[ seizmos @ 24.06.2012. 11:38 ] @
Da li je neko tacno zna da li se sa domacom metro karticom moze uci u segedinu u metro, sa karticom koja glasi na ime iz pasosa..isao bih ovih dana pa da znam sta me ceka..
[ milened @ 24.06.2012. 20:40 ] @
Sa nasom dobijes u Segedinu dnevnu. Ja sam u Rumuniji dobio dnevnu na racun madjarske.
[ seizmos @ 02.07.2012. 23:30 ] @
Da, dobio sam dnevnu, sve je proslo ok i nije bilo guzve..inace , odmah pored metroa je i cora , bio sam i tamo samo su cene dosta jace..
[ cika dacha @ 28.01.2013. 12:18 ] @
ima li negde u Segedinu da se kupi garderoba od North Sails-a ?
[ anon70939 @ 15.08.2014. 20:11 ] @
Matora tema, ali da ne otvaram novu sa istim naslovom...
Sutra ću turistički da se provozam do Budimpešte.
Granicu ću preći kod Đale, pa i proći kroz Segedin.
Svratio bih možda u Tesco i Arkad.
Ako se baš nečim oduševim možda i kupim.
Je l' i dalje minimum 48000Ft?
Kako ide sa tim povraćajem AFA-e?
Kako sam ukapirao:
1. pre nego što počne račun treba da naglasim da mi je potrebna potvrda za povraćaj AFA-e?
2. racun treba da bude minimum 48000Ft
3. Sa tom potvrdom sta dalje? Na njihovoj ili nasoj granici trazim neku potvrdu ili povracaj poreza? Moze li neko detaljno da mi objasni proceduru?
4. Gde mi se daje novac? Citam da ako hocu da dobijem celu sumu da moram da se vratim nazad u tu prodavnicu. To mogu istog dana?
5. Na granici (cijoj?) neke agencije vracaju porez, ali uzimaju neki procenat (koliki otprilike?)
6. Je l' postoji kod nas neka agencija, recimo u BG-u gde mogu to da podignem?
[ Flo33 @ 15.08.2014. 20:44 ] @
U Mađarskoj nisam uzimao povraćaj poreza, ali ti je uvek ista stvar, gde god da sam vraćao isto sam radio (sad na žalost ne mogu, rezident EU sam)
Dakle, kupiš stvari u vrednosti preko limita za povrat poreza, naravno mora biti u istoj trgovini, (neki nisu shvatili to, pa su mislili na granici da dobiju sa skupnim računima), zamoliš kasirku (tesco, ikea i veći lanci nemaju direkt na kasi, nego na službi za korisnike) da ti ispuni formular za tax free. Daš pasoš, ona ti sve lepo napiše, da u kovertu, i gotov si sa tim delom. Posle na granici, odeš cariniku mađarskom, daš mu koverat, može da se desi da traži da vidi robu (mora biti neraspakovana, u original pakovanju) on ti pečatira, zavede u sistem, i dobiješ nazad formular. Na samoj granici može da ima neki od servisa za povrat (blue tax, i slično) i odmah dobiješ pare nazad, umanjene za proviziju njihovu. Recimo umesto 22% ti daju 17%, zavisi od firme. Možeš takođe i u BG, KG, zavisi gde imaju kancelarije tax free servisi. A najisplatiljivija varijanta je da u prodavnici gde si kupio robu odeš nazad sa overenim formularom i dobiješ pun povrat poreza. Mislim da važi 5 godina, ako se ne varam, pogledaj na opštim uslovima, napisanim na koverti.
Obrati pažnju ako kupuješ u manjim trgovinama, pitaj imaju li formulare, jer sam par puta dobio info od prodavca da su oni mala trgovina, i ne rade sa povratom poreza ništa. (doduše kada sam se okrenuo da izađem, skoro uvek su mi ponudili popust u visini DDV-a, što mi je još bolje:))
Pozdrav
[ anon70939 @ 15.08.2014. 23:22 ] @
Posto je recimo Segedin na granici, mogu da se vratim odmah sa overenim papirom u tu prodavnicu i uzmem novac?
[ Flo33 @ 15.08.2014. 23:31 ] @
Naravno.
Info:
http://www.globalblue.com/cust...tax-free-shopping-in-hungary1/
Opšti uslovi:
http://www.globalblue.com/cust...opping/tax-free-shopping-faqs/
Edit:
Formular je validan 150 dana, u slučaju da si rezident, i da planiraš preseljenje u zemlju van EU, formular se može aktivirati i do 5 godina. Ili 3, ne sećam se šta mi je rekla gospođa u austrijskoj ispostavi Tax free
[Ovu poruku je menjao Flo33 dana 16.08.2014. u 00:44 GMT+1]
[ kamicak @ 16.08.2014. 07:42 ] @
Samo izračunaj kolika ti je satnica, jer ćeš se načekati na granici zbog formulara, pa vidi da li ti se isplati.
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|