[ Ivan Dimkovic @ 14.01.2010. 22:10 ] @
Elem,

Po novim pravilima doktori iz EU zemalja mogu da vikendase po drugim EU zemljama relativno jednostavno...

Sta se desava?

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/8459024.stm

Dakle, Svabo doktor otisao da vikendasi u UK... i zveknuo babu i nekog dedu sa 100mg cistog heroina (u UK se koristi kao painkiller za jake bolove)

Dedi i babi prvih 10-tak minuta bilo super... a onda crkli (verovatno ne na lep nacin), posto je doza koju su primili primerena za dzankije a ne za pacijente koji nisu narkomani.

Problem? Problem je sto individualne zemlje koriste razlicite lekove. Totalno je suludo doduse da doktor dodje prvi put u drugu EU zemlju koristi nesto sto nije koristio... svaka medicinska sestra u UK bi znala da je doza potrebna doticnom pacijentu daleko manja.

Bice ovoga jos... tek zamisljam sta ce biti kad pocnu da dolaze iz Bugarske sa kupljenim diplomama :)
[ 101010 @ 14.01.2010. 23:05 ] @
Pre par godina sam boravio u jednom malom spanskom mestu na obali mediterana. Tesko ga je naci na mapi, a ni za google nije interesantno, ipak Englezi su ga nekako nasli. Pa se vikendom kod doma zdravlja mogla primetiti neobicna pojava, guzva. Lokalni mestani bi cekali u redovima na prijem zbog navale Engleza koji su tu dolazili na koje kakva lecenja koja bi inace u Engleskoj morali da plate.

Lokalci su bili ogorceni, ali nisu mogli nista da urade... Koliko se secam sve je pocelo doesenjem nekog zakona da zdravstveno osigurani u jednoj EU zemlji mogu da se lece i nekoj drugoj. Englezi su iskombinovali lepo sa korisnim, letovanje sa lecenjem. A sada znaci i lekari mogu da putuju iz sistema u sistemç..

Zamislite dan kad udjete u lokalni dom zdravlja kod dr Tute, a tamo rulja bledih pegavih engleskih baba u redu za uput za vestacki kuk za dz na ortopediji :)...
[ jablan @ 14.01.2010. 23:07 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Problem? Problem je sto individualne zemlje koriste razlicite lekove.

Kako misliš različite lekove? Po meni problem je isključivo u konkretnom "doktoru", ko zna koliko ih je taj već pobio u Nemačkoj.
[ websurfer @ 14.01.2010. 23:21 ] @
Videce oni tek kad ovi nasi krenu da ih "lece".
[ Ivan Dimkovic @ 14.01.2010. 23:26 ] @
Citat:
Jablan
Kako misliš različite lekove? Po meni problem je isključivo u konkretnom "doktoru", ko zna koliko ih je taj već pobio u Nemačkoj.

Problem jeste u doktoru, naravno.

Medjutim - problem je i u tome sto UK koristi drugacije lekove u protokolu (to isto vazi i za druge zemlje), recimo doticni lek za bolove u Nemackoj jako retko prepisuju, dok je u UK deo protokola za siri spektar simptoma.

Ako doktor nema iskustva sa nekim lekom IMHO, ne bi trebao da ga koristi ili bi trebao da konsultuje nekog lokalnog kolegu. Problem sa ovim EU sistemom "vikendasenja" je da motivise ljude da prave brzu zaradu - i to nocu/vikendom, i svasta ce se videti zbog specificnih uslova "nadmetanja" :(

Cirkus.

[ žutokljunac @ 15.01.2010. 06:03 ] @
Ovo je moja idelana smrt. Ovako zamišljam da umrem. Samo ću da obučem crne kožne gaće sa nitnama i da pozovem tog doktora.
[ Nabukodonosor @ 15.01.2010. 17:17 ] @
Ne treba ti doktor za to.
[ Lesli Eldridz @ 15.01.2010. 19:00 ] @
Sta je bilo, sad ne valja sloboda?
[ Ivan Dimkovic @ 15.01.2010. 19:01 ] @
Postoji razlika izmedju slobode i anarhije :)
[ Lesli Eldridz @ 15.01.2010. 20:23 ] @
Pa sto komesari ne srede tu anarhiju. Krive krastavce i mp3 plejere su vidim sredili. Za to imaju vremena.
[ Cudnovati Kljunas @ 15.01.2010. 20:50 ] @
Ah da je to bar jedan od rijetkih takvih slucajeva, ali nazalost ubijedjena sam da je ovakvih propusta mnogo.

I istina je da je citav sistem, ne samo zdravstva, vec i iz mnogih drugih zivotnih domena presao u totalno bezvlasce i rasulo.

A sto je najgore, kome se moze taj radi sta hoce, i malen je broj takvih koji plate za svoje greske, nazalost.
[ Horvat I @ 16.01.2010. 06:48 ] @
Citat:
websurfer: Videce oni tek kad ovi nasi krenu da ih "lece".

Nasi su u svetu najtrazeniji, od sestara pa nadalje.