Ako je istina ono sto sam cuo na radiju, policija proverava da li je vozac potpisao svoju vozacku dozvolu. Ako nije, kazna za ovo je 5000,00 din + 4 kaznena poena. Proverio sam svoju i pitao nekoliko kolega da li imaju potpis - niko nije ni video to polje :)
[ tdusko @ 15.01.2010. 08:21 ] @
Da i ja sam slusao jutarnji program na B92 :)
Mrzi me da kopam po zakonu sad pa sam samo uzeo dozvolu i potpisao se. Zlu ne trebalo :)
[ burex @ 15.01.2010. 09:42 ] @
Holy s**t... evo, odmah potpisujem
Ali ako je 5000din, to je stvarno za ne poverovati. Pa pojas naplaćuju manje...
[ cozmo_im @ 15.01.2010. 09:42 ] @
Nista ne pise u ZOBS-u. Niti ima kakvo kaznjavanje po ZOBS-u za nepotpisanu vozacku.
Mozda po zakonu o dokumentima, al to ne spada u ZOBS:
4. Izdavanje vozačke dozvole
Član 183.
Vozačku dozvolu i probnu vozačku dozvolu, izdaje teritorijalno nadležna organizaciona jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova na čijem području lice kome se izdaje dozvola ima prebivalište, a licu koje zbog zaposlenja, studiranja ili drugih opravdanih razloga boravi van mesta prebivališta duže od tri meseca, kao i strancu kome je odobren privremen boravak duži od tri meseca, može izdati nadležna organizaciona jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova na čijem području lice ima boravište.
Niko ne može u isto vreme koristiti dve vozačke dozvole izdate od strane dve države.
Vozač ne sme koristiti obrazac vozačke dozvole čiji je nestanak prijavio nadležnom organu.
Ministar unutrašnjih poslova bliže će propisati postupak izdavanja, izgled, sadržinu, karakteristike obrasca vozačke dozvole i probne vozačke dozvole i način vođenja evidencija o vozačima kojima su izdate te dozvole.
Vozač motornog vozila koji promeni prebivalište obavezan je da se, u roku od 30 dana od dana promene prebivališta, prijavi organu unutrašnjih poslova na teritoriji na kojoj ima novo prebivalište, radi upisa u evidenciju vozača.
Član 184.
Kada upravlja motornim vozilom, odnosno skupom vozila vozač mora imati kod sebe vozačku, odnosno probnu dozvolu i dužan je da, na zahtev ovlašćenog lica, dozvolu da na uvid.
Vozač je dužan da prilikom upravljanja vozilom na putu koristi pomagala koja su upisana u vozačku, odnosno probnu dozvolu.
Član 185.
Vozačka dozvola za upravljanje motornim vozilima izdaje se na rok od 10 godina, a licima starijim od 65 godina života - na rok važenja do najviše pet godina, prema nalazu i mišljenju datom u uverenju o zdravstvenoj sposobnosti.
Licima iz stava 1. ovog člana koja u vreme izdavanja vozačke dozvole imaju više od 55 godina života vozačka dozvola izdaje se sa rokom važenja do navršene 65. godine života.
Izuzetno od st.1. i 2. ovog člana, vozačka dozvola se može izdati na kraće vreme, na osnovu nalaza i mišljenja u uverenju o zdravstvenoj sposobnosti za vozača.
Licima kojima je istekao rok važenja vozačke dozvole izdaće se nova vozačka dozvola uz prilaganje fotografije ne starije od šest meseci.
Lica kojima je po lekarskom nalazu i mišljenju vozačka dozvola izdata na kraći rok od propisanog u stavu 1. ovog člana, kao i lica starija od 65 godina, prilažu i dokaz o zdravstvenoj sposobnosti.
U nalazu i mišljenju datom u uverenju o zdravstvenoj sposobnosti za vozača može se odrediti da je neophodno da vozač koristi određena pomagala prilikom upravljanja vozilom.
Nadležni organ će obavezu korišćenja pomagala iz stava 6. ovog člana upisati u vozačku, odnosno probnu vozačku dozvolu.
Član 186.
Vozaču kome je izdata vozačka dozvola za upravljanje motornim vozilom izdaće se na njegov zahtev međunarodna vozačka dozvola.
U međunarodnu vozačku dozvolu mora biti upisano svako važeće ograničenje i mera zabrane upravljanja motornim vozilom.
Međunarodna vozačka dozvola izdata u Republici Srbiji ne sme se koristiti za upravljanje motornim vozilima na teritoriji Republike Srbije.
Međunarodnu vozačku dozvolu izdaje pravno lice kome je to povereno na osnovu posebnog zakona.
Pravno lice iz stava 4. ovog člana dužno je da poslove izdavanja međunarodnih vozačkih dozvola vrši savesno i na propisan način.
Bliže propise o postupku i načinu izdavanja i vođenju evidencija izdatih međunarodnih vozačkih dozvola propisuje ministar unutrašnjih poslova.
[ eee @ 15.01.2010. 10:38 ] @
Mozda ce na novim obrascima (velicine kreditne kartice) ovo da vazi, ali stvarno ne vidim ni jedan clan u kome je propisana ova kazna za sadasnje vozacke dozvole.
Mozda su se neki od "postenih" pandura dosetili da uzmu jos koju hiljadu a u cilju nepisanja prijava i 4 boda pa prete kaznama za nemanje potpisa.
[ fanfon @ 15.01.2010. 12:16 ] @
Ima li ovde uopste neko ko je kaznjen po novom zakonu? Da opise kako to izgleda. Ja nisam jos cuo da je kod mene u gradu neko kaznjen.
[ Urkelele @ 15.01.2010. 12:26 ] @
Moja je vec potpisana na tri mesta, ali od strane lica koje izdaje vozacke dozvole. Elem, posle izdavanje nove vozacke dozvole uredno potpisana. Fabricki plin posedujem u autu ali on nigde nije napisao da je auto na plin i da je atestira (tj. upisan u saobracajnu). Posle mog insistiranja da mi to upise rekao je nesto na foru "pa dobro ajd' upisacemo ti". Posle 3-4 dana se vracam da mi udari pecat i potpise mesto gde je pogresio broj sasije :S I opet se vadio, kako ovo sad i sta sa tim, sta ima veze... A ja se konsultovao sa poznanicima saobracajcima i rekli mi da trazim da mi to isprave ili zamene saobracajnu.
BTW koliko ja znam na saobracajnoj nema mesta za potpis vozaca i apsurdno je to traziti. Mozda, kada budu izdavali ove nove saobracajne dozvole.
fanfon: Ima li ovde uopste neko ko je kaznjen po novom zakonu? Da opise kako to izgleda. Ja nisam jos cuo da je kod mene u gradu neko kaznjen.
Prvog dana na poslu, od dvadesetak ljudi, kaznjeno je osmoro, ili za vezivanje pojasa, virtuelnih pesaka, ili zbog farova, 11 Januara.
Danas sam popricao sa doticnim zrtvama(znaci 4 dana kasnije), i konstatovali smo da niko od nas(pa ni ja) nemamo potpisanu vozacku dozvolu.
Spominjem sebe, posto35 godina imam dozvolu, i nikada nije bila potpisana, niti je trebalo, a proverio sam, potpis ili paraf, na tako specificnom (umanjenom i na posebnom materijalu) prostoru, ne moze da bude validan za poredjenje sa potpisom na nekom drugom dokumentu.
Imate sveprisutni primer platnih kartica..gde postoji dovoljno prostora i za dva prezimena...
Moze se reci da je prosta DOSETKA, kako preuzeti od gradjana planirani novac. Toliko o "bezbednosti saobracaja".
Poz
[ Ivan Dimkovic @ 15.01.2010. 14:38 ] @
Pa posto dizu plate u javnom sektoru i pored pada BNP-a, moraju nekako da pokupe novac... posto istog, je li, nema :)
[ cozmo_im @ 15.01.2010. 14:44 ] @
Član 333.
Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 kazniće se za prekršaj lice koji postupi suprotno odredbama iz sledećih članova ovog zakona:
Pa onda ide nabrajanje i dolazim do jedinog clana koji se odnosi na vozacku:
89) člana 184. stav 2
To je:
Član 184.
Kada upravlja motornim vozilom, odnosno skupom vozila vozač mora imati kod sebe vozačku, odnosno probnu dozvolu i dužan je da, na zahtev ovlašćenog lica, dozvolu da na uvid.
Vozač je dužan da prilikom upravljanja vozilom na putu koristi pomagala koja su upisana u vozačku, odnosno probnu dozvolu.
Dakle u ZAKONU JASNO PISE. Potpis NE TREBA.
[ Java Beograd @ 15.01.2010. 14:48 ] @
Citat:
vladd: Prvog dana na poslu, od dvadesetak ljudi, kaznjeno je osmoro, ili za vezivanje pojasa, virtuelnih pesaka, ili zbog farova, 11 Januara.
Upravo imam potrebu da ovo prokomentarišem. Mesecima unapred je najavljivano da posle 10.12.2009 idu oštriji propisi. Ali ...
1. Vezivanje pojaseva. Obavezno je već više od 10 godina. Ali jok, tvrdoglavi smo mi Srbi, nećemo pa nećemo ! Šta onda reći ? "Nisam znao", "Slučajno sam zaboravio, posle deset godina"
2. Farovi. Svi ljudi iz mog okruženja (pa čak i deca, koja po pravilu drežde ispred TV-a) su znali da novi zakon od 11. decembra obavezuje na uključene farove. Ali jok - zainatio se Srbin, za inat neće da upali. Štedi elektriku.
3. Virtuelni pešaci. Imao sam priliku da godinu dana živim u Hamburgu. Ne mogu ti opisati koji je to saobraćajno-kulturološki šok ! Pozitivan kad otputujem tamo i negativan kad se vrnem u Beograd. Dok prosečan Srbin skreće desno uz uslovnu zelenu strelicu, svaki mu je pešak virtuelan, osim onog koji mu krvlju uprlja šoferšajbnu. "Zašto bih ga propustio kad sam jači, brži i opasniji !?".
I posle svega: kuku lele - zli policajci, namerno me kaznili. Mrze me. Iživljavaju se.
[ fanfon @ 15.01.2010. 14:53 ] @
Kod mene u gradu policija jos nije pocela rigorozno da primenjuje novi zakon. Cuo sam od nekih instruktora iz auto skola da zaustave nekog sa stranim tablama, ali domace jos nisu poceli da klepaju kaznenim poenima...
Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić naredio je da se ispitaju medijski navodi o tome da su pojedini vozači kažnjeni jer nisu potpisali vozačku dozvolu.
Prema ranijim tvrdnjama građana, saobraćajni policajci danas su naplaćivali kaznu od 5.000 dinara svakom ko nema potpis u vozačkoj dozvoli.
"Obaveštavamo javnost da Pravilnikom o obrascu vozačke dozvole jeste predviđeno da vozači potpisuju svoju vozačku dozvolu prilikom njenog izdavanja, ali Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima ne predviđa bilo kakvu kaznu za vozača koji to nije učinio", navodi se u saopštenju MUP Srbije.
Dačić je, dodaje se, pozvao oštećene građane da prijave takve slučajeve.
"Istovremeno, molimo građane da prilikom podizanja svojih vozačkih dozvola istu potpišu, iako Zakon o saobraćaju to ne sankcioniše", navodi se u saopštenju.
[ Nenad Vranjanac @ 15.01.2010. 15:46 ] @
Najbolje u celoj priči, kad sam preuzimao pre mesec dana produženje i lepo pitam:
-je l treba ovde potpis?
-ma jok!!! :D
[ anon115774 @ 15.01.2010. 16:55 ] @
Evo upravo neki komandir saobracajne policije (ili sta je vec) u Beogradskoj hronici na RTS1 kaze "Prica je potpuno netacna i ako je neko platio 'kaznu' za ovako nesto molimo ga da se javi na taj i taj broj bla bla bla....".
:)
A ja ceo dan svima koji su me zvali objasnjavam da nisu normalni al nije vredelo :)))
[ Jagnjeca brigada @ 15.01.2010. 19:36 ] @
Vlada Rebić, zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije, kaže da jeste tačno da vozači treba da se potpišu u svoje vozačke dozvole, ali da je apsolutna neistina da policija kažnjava vozače u slučaju da dozvole nisu potpisane, upravo zato što zakon i ne predviđa bilo kakvu sankciju u tom slučaju.
U saobraćajnoj policiji kažu i da će ispitati sve navode građana oko naplate kazni i pozvaju ih da takve slučajeve odmah prijave najbližoj stanici policije.
“S obzirom da su počele da kruže te priče, mi smo dali nalog starešinama saobrćajne policije da izvrše kontrolu. Zakonska procedura je jasna, policijski službenik ne može da uzima novac na licu mesta”, rekao je Rebić.
Povodom ovog slučaja i sms poruka koje dva dana kruže među ljudima, oglasio se i ministar policije Ivica Dačić koji je naložio da se tvrdnje građana ispitaju.
"Obaveštavamo javnost da Pravilnikom o obrascu vozačke dozvole jeste predviđeno da vozači potpisuju svoju vozačku dozvolu prilikom njenog izdavanja, ali Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima ne predviđa bilo kakvu kaznu za vozača koji to nije učinio", navodi se u saopštenju MUP-a Srbije.
Ministar Dačić je, kako se navodi, pozvao oštećene građane da prijave takve slučajeve.
Sada ce neko da pusti pricu da mora da se ima slika sa kravatom u vozackoj, a ko nema 5 kaznenih poena i u roku od 7 dana da uplati 6 hiljada dinara na racun MUP-a. :)
[ vladd @ 15.01.2010. 19:57 ] @
Shvatio je Ivica, koliko, u stvari, kostaju par stotina hiljada dinarcica sakupljenih "na foru"...
Zbog te sice, malo ce mu biti milioni dolara u kampanji, da povrati cenzus
Poz
[ boccio @ 15.01.2010. 20:16 ] @
Sjajno. Fenomenalan primer kako jedan hoax moze da dovede do toga da faken Ministar policije mora da daje izjavu jednom od najvecih medija u zemlji.
Hoax. Social network. Fb. Twitter. B92 . Ministar. Za manje od dva dana. Fenomenalno, I'm truly impressed :))
As for the rest of us... Malo vise rabljenja mozga nije na odmet, nije to sapun da se potrosi ;ppp
[ stonex @ 15.01.2010. 20:20 ] @
Ej ljudi , nemam onaj Evropski zapisnik za ono ... ma za nezgode, sudare , šta li već ! Gde mogu da ga kupim ?
P.S. BTW, zašto mi je ovako veliki prostor u postu ispod teksta ? Čak sam i potpis u profilu izbrisao i ništa .
[ boxxter @ 15.01.2010. 20:52 ] @
Zbog slike. Dugacka mnogo.
[ abitbp6 @ 15.01.2010. 21:13 ] @
Potvrđena patka:
Reagovao ministar policije
Pravilnikom o obrascu vozačke dozvole, piše u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova, jeste predviđeno da vozači potpisuju vozačku dozvolu prilikom njenog izdavanja, ali Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima ne propisuje bilo kakvu kaznu za vozača koji to nije učinio.
boccio: Sjajno. Fenomenalan primer kako jedan hoax moze da dovede do toga da faken Ministar policije mora da daje izjavu jednom od najvecih medija u zemlji.
Hoax. Social network. Fb. Twitter. B92 . Ministar. Za manje od dva dana. Fenomenalno, I'm truly impressed )
As for the rest of us... Malo vise rabljenja mozga nije na odmet, nije to sapun da se potrosi ;ppp
Jos nismo konstatovali hoax.
Kaznjeni ljudi, u vecini, tvrde da su odmah dali novac patroli(istina bez spominjanja bodova), a dodatno, procurela je i "interna" informacija da "kolege potpisu dozvolu jer nece biti gledanja kroz prste".
E sad, ako je i hoax, i to ekstra dobar, onda ministar mora da racuna i na tog, vrlo ozbiljnog protivnika, kada olako prepusta pisanje zakona birokratama, i misli da malo truda i pazne price mogu da zabasure sustinu.
Poz
[ vujo032 @ 16.01.2010. 12:08 ] @
Koliko je samo sms poruka poslato, gde prijatelji upozoravaju jedni druge, na ovu glupost,
onda nije teško predpostaviti ko ima račun da plasira ovakve stvari.
Mangupi, svaka im čast, reba se toga setiti, jer malo ko je potpisao vozačku.
[ Horvat @ 16.01.2010. 15:04 ] @
e znaci prvo ste razglabali u ovoj temi,umesto da ste otvorili vozacku dozvoli i skontali da postoji mesto samo za potpis onog koji ti da vozacku dozvolu,o svasta
[ cozmo_im @ 16.01.2010. 15:10 ] @
Levo od slike imas mesto za "Svojerucni potpis".
Inace, ortak mi je saobracajac suspendovani (ukazivao na korupciju pa ga sutnuli), ekipa pandura na NBGD (sektor Bezanija-NBGD) je naplacivala 5000 mito onima koji nemaju potpis! Prica je istinita donekle, dakle nisu kaznjavali vec ko nema potpis "Mozes ti da ides al da castis kolika je kazna za nenosenje dozvole 3 soma dinara" Al trazili su i 5.
Klasicna fora Ako prodje-prodje, daj jedan dan da uzmemo kintu. Nek uzmu 10 soma po policajcu, malo li je za jedan dan.
Odgovarace - nikad...
[ Jagnjeca brigada @ 16.01.2010. 15:11 ] @
Ove "pouzdane informacije" prenele su i neke beogradske radio-stanice, a i brzo su raširene SMS porukama, pa je nastala prava panika među vozačima u celoj zemlji.
Ipak, i pored brojnih pokušaja, Press juče nije uspeo da dođe do bilo kog vozača koji je kažnjen "zbog potpisa". Na drugoj strani, u MUP-u su nam rekli da nemaju prijavljene slične slučajeve, ali da će ispitati o čemu se ovde radi.
Policija bi trebala da nadje one koju su ovu LAZNU dojavu polali u medie i da ih tretira kao da su javili da je postavljena bomba!
[ cozmo_im @ 16.01.2010. 15:14 ] @
Procitaj moj post iznad, vest je delimicno tacna - uzimali su mito od ljudi jer su im govorili da je vozacka nevazeca bez potpisa i neki su uzimali 3 soma (to je kazna ako nemas vazecu dozvolu kod sebe) a neki 5, ljudi davali da im ne upisuju poene. Fora je u tome - pravac od Kvantasa ka B. Kosi - ljudi se zalete, tu je sad 50km, svi voze minimum 70-80. I onda te on zaustavi i kaze ti ovo, ti platis samo da ti ne upisuju bodove i vecu kaznu za preko 20kmh u gradu.
Prosto. Kao i dosad, samo sad ne vredi 1 crvena, vec malo vise...
Buva se prenela, naduvala i dosli smo do ovakve vesti samo je u pitanju klasicno uzimanje mita od gradjana.
[ Jagnjeca brigada @ 16.01.2010. 15:20 ] @
Onda je jedino resenje kao u Americi, da panduri imaju kameru i svako zaustavljanje vozila da se snima. Tu se najbolje vidi kako policija postupa sa onima koje zaustavi. Ovo sada se sve svodi na rekla-kazala a nigde onih koji su platili "potpis" u vozackoj.
[ Horvat @ 16.01.2010. 15:25 ] @
hvala cozmo,nisam ni skontao tu crticu :D
a cemu ce taj potpis?
ono,ako se nisi potpisao,nisi ti na slici i nije zvanicno izdato to parce papira?!/
i ako je obavezno da se potpise,onda bi sluzbenici u sup-u trebali da upute primaoca vozacke da se potpise,kao sto se potpisujes na one njihove kartone da si preuzeo dokument
[gledam sad l.k. ,staru,nema mesto za potpis...]
[ vladd @ 16.01.2010. 19:20 ] @
Ma birokratska fantazmologija. Da se izgradi ozbiljnost dokumenta, pecati, potpisi, kojekakve matrakuke, da lici na pravi dokument.
Neobuzdana glupost birokratije..
Poz
[ Nenad Vranjanac @ 19.01.2010. 17:27 ] @
Citat:
cozmo_im:...pravac od Kvantasa ka B. Kosi - ljudi se zalete, tu je sad 50km, svi voze minimum 70-80. I onda te on zaustavi i kaze ti ovo, ti platis samo da ti ne upisuju bodove i vecu kaznu za preko 20kmh u gradu...
kako tu može da bude 50? da li stoji znak sa ograničenjem? (pretpostavljam da misliš na marka čelebonovića)
[ Jbyn4e @ 19.01.2010. 18:11 ] @
Ako je u pitanju ta ulica - to je naseljeno mesto, pa je stoga 50 km/h po novom zakonu.
[ Nenad Vranjanac @ 20.01.2010. 16:59 ] @
Baš zato i pitam, jer koliko ja znam po zobs-u je u naseljenim mestima ograničenje 60!
[ Daniel011 @ 20.01.2010. 23:24 ] @
Tako je bilo po starom ZOBS-u, a po novom, kao što reče Jbyn4e, brzina u naselju je smanjena na 50km/h (član 43. stav 1).
[ karadima @ 21.01.2010. 07:48 ] @
Citat:
Jagnjeca brigada: Onda je jedino resenje kao u Americi, da panduri imaju kameru i svako zaustavljanje vozila da se snima. Tu se najbolje vidi kako policija postupa sa onima koje zaustavi. Ovo sada se sve svodi na rekla-kazala a nigde onih koji su platili "potpis" u vozackoj.
Nasa policija nema ni motorole kako treba , nemojmo da pricamo o tehnoloskom usavrsavanju policije kad nemaju ni citac licne karte u kolima, a kamo li kamere.
BTW, ko je iz malo manjih sredina verovatno zna da tamo panduri nemaju ni goriva u kolima. Imaju po 2 punta i ostalo sve one zastave koje su starije od mene. A od ta dva punta jedan vozi Komandir a drugi saobracajci na smenu heheh... tuga i bol .
Posto sad uz registraciju dobijas i 2 blanko Izvestaja o Saobracajnoj Nesreci , pa ako ti se desi da te neko cukne ili ti nekog cuknes mozete da se dogovorite bez policije legalno popunjavajuci taj formular. na njemu se potpisuju obe strane a ti mozes da proveris da li je potpis identican na formularu kao sto je na njegovoj vozackoj, kako ne bi posle ako dodje do suda on izjavio kako to nije njegov potpis i da si ti izmislio saobracajku.
To je ono cemu bi trebao da sluzi taj potpis.
[ Nenad Vranjanac @ 21.01.2010. 17:41 ] @
@Daniel011 to mene buni, ti kažeš naselje, i tu je 50, Žbunče kaže naseljeno mesto, koliko sam shvatio tu je 60 - po novom zobsu to nije isto.
[ Daniel011 @ 21.01.2010. 21:19 ] @
Da, to jeste, nešto su pričali na TV-u da postoji razlika između naselja i naseljenog mesta, ali ta razlika je bar meni ostala nejasna. Rekli su da će oba pojma biti precizno definisana nekim podzakonskim aktima. Do tada, sigurnije je voziti 50.:(
U svakom slučaju, nisam nigde u novom zakonu našao da je u naseljenom mestu dozvoljeno 60? Gde si video taj podatak?
[ Nenad Vranjanac @ 21.01.2010. 23:46 ] @
ne mogu sad tačno da se setim- da li je alvirović u satu to objašnjavao u decembru.
kao ulazak u naselje će biti obeležen posebnim znakom i tu je onda 50, inače 60-80-120.
pitam, jer stičem utisak da se zloupotreblljava ta nedefinisanost- dešavalo se ljudima iz okoline.
[ Daniel011 @ 22.01.2010. 06:15 ] @
Odosmo malo u OT, ali mislim da je ovo dosta bitno pitanje, pa možda i nije loše da to malo "pročačkamo"...
Evo nađoh tu emisiju u kojoj sam video da se spominju naselje i naseljeno mesto.
Ono što je ovde od interesa, pojavljuje se na minutaži 33:22.
Citat:
Olivera Kovačević (voditeljka): ...Kada je smanjena vožnja kroz naseljena mesta sa 60 na 50...
Damir Okanović (Komitet za bezbednost saobraćaja): Ne ne ne, nije smanjena vožnja u naseljenom mestu, nego u naselju. A naselje nije isto što i naseljeno mesto. Beograd nije naselje. Znači, tamo gde imate s jedne i druge strane livadu, ledinu, šumu, bez obzira što je to na teritoriji grada Beograda, Niša, Novog Sada ili Žitorađe, to nije naselje. Dakle, naselje je samo izgrađen prostor i apsolutno nema razloga da tamo gde je, da kažem, šuma s jedne i druge strane vi vozite 50 na sat, osim ukoliko ne postoji neki poseban razlog pa se stavi saobraćajni znak za to.
Lidija Piroški ("Vrele gume"): Postoji mnogo nejasnoća, izvinite molim vas, dakle naseljeno mesto je očigledno termin koji smo uveli, je l' tako?
Damir Okanović: Pa naselje je star termin i u starom zakonu je bio definisan kao put gde sa jedne ili obe strane imate red ili niz zgrada, po novom zakonu je to izgrađen, funkcionalno objedinjen prostor namenjen za život i rad stanovnika. Dakle, u jednom slučaju mora da bude izgrađen prostor.
Olivera Kovačević: Komplikujete. Ja ne razumem. Je l' vi razumete? Ja ništa ne razumem. Šta je naselje? Šta je naseljeno mesto? Ma, najbolje da svi vozimo 50 na sat svuda po Srbiji i nećemo pogrešiti.
...................
Zatim, nastavak ove priče na 37-mom minutu (priloženi tekst je u originalu, tj. onako kako je izgovoren, bez ispravki pogrešnih padeža):
Citat:
Stojadin Jovanović (Načelnik uprave saobraćajne policije): Hoćete dozvoliti, dakle, da ne ostane ovo oko naselja nejasno. Biće potpuno jasno donošenjem Pravilnika o saobraćajnim znacima, kojim će se definisati šta je naselje.
Olivera Kovačević: To ovi pravilnici što će tek da uslede u narednih šest meseci?
Stojadin Jovanović: Ovaj Pravilnik je već gotov i ja sam siguran da će biti za jedno mesec dana. Dakle, ovim Pravilnikom će biti predviđen znak za naselje, koji označava naselje. Pa će vozači tačno znati, kad uđu, znači, na saobraćajnici na kojoj naiđu sa takvim saobraćajnim znakom da su, s obzirom da je po zakonu predviđeno u naselju brzina od 50km/h, da će na tom delu te saobraćajnice biti obavezni da voze 50km/h, i saobraćajni znak koji će značiti prestanak naselja, tako da će vrlo jasno i precizno biti to...
Dakle, ako sam ja dobro shvatio (ako nisam, neka me neko ispravi), naseljeno mesto je širi pojam od naselja, tj. naselja su područja u okviru naseljenog mesta, onako kako su definisana novim zakonom? Malo me, opet kažem, buni ono ograničenje od 60km/h koje si spomenuo, jer 60km/h se ne spominje ni na jednom mestu u novom zakonu (a baš sam tražio sa CTRL+F). Na delovima puta koji su van naselja (bez obzira da li su unutar naseljenog mesta ili ne), ograničenje je 80 (odnosno 100 za motoputeve i 120 za autoputeve), tako bar kaže član 44.
[ Jbyn4e @ 25.01.2010. 22:11 ] @
Citat:
Nenad Vranjanac: @Daniel011 to mene buni, ti kažeš naselje, i tu je 50, Žbunče kaže naseljeno mesto, koliko sam shvatio tu je 60 - po novom zobsu to nije isto.
Vidis, to nisam znao, da sad postoji razlika. Bice zanimljivo - vozili ste 80 kroz naseljeno mesto, a ti njemu - tras - tu i sme po zakonuu da se vozi 80 ;)
EDIT: Evo sad nesto gledam i imam definiciju "ulice", clan 7:
Citat:
1)ulica je javni put u naselju koji saobraćajno povezuje delove naselja
Ispada da je naselje svuda gde postoji ulica, a ako ulica ima ime - onda si u naselju - znaci 50 na sat?
I jos nesto, ako se ono Žbunče odnosilo na mene, malo si pogresno procitao. Pokusaj cirilicom ;) (a pisano latinicom). Ne ljutim se ja, jednom sam ispao Dzejbinfore ;(, ali ipak vise volim da me se citira sa "kao sto rece Jbyn4e".
[ Nenad Vranjanac @ 25.01.2010. 23:39 ] @
ma izvini, bilo je sa opere mini, ko ce tamo da trazi ta tvoja hakerska slova
pretpostavio sam da ces znati na koga mislim.