[ djyova @ 25.01.2010. 04:31 ] @
| ...koliko je naša planeta zaista velika?
Možda niste obratili pažnju, ali ako stanete negde tako da ste okrenuti ka horizontu, i usmerite fokus pravo ispred vas, a zatim ne pomerate fokus, već gledate "krajičkom oka", uočićete sferu atmosfere!
Najbolje je da tim "krajičkom oka" idete od jedne ivice horizonta ka drugoj, ali tako da na sredini (gde vam je fokus), "podignete" pogled skroz gore. Ne znam kako bih vam objasnio postupak, ali u suštini ne treba da pratite liniju horizonta, već da napraviti neku vrstu polukruga pogledom.
Kada kažem "krajičkom oka", mislim na onu vrstu pogleda kada na primer gledate u monitor, a vidite da vam neko prilazi sa strane, iako niste pomerili pogled.
Probajte, i videćete o čemu vam pričam!
Samo pazite jer to ima i svojih mana...
Kada uspešno sagledate kolika je naša planeta, shvatićete koliko smo mi sitni i beznačajni. Jedna neprimetna mrva pod nebeskim svodom!
[ madcama @ 25.01.2010. 07:38 ] @
Koje su ovo ptice?
[ websurfer @ 25.01.2010. 08:31 ] @
Nisam siguran ali onoj sa leve strane se ne vidi kljun (tj.kao da ga uopste nema) dok ova desno sto ima kljun izgleda kao da je ispresovana. Ovo je jedan od losijih stereograma koje sam video.
[ Kosuth @ 25.01.2010. 18:43 ] @
Meni to liči na veliku leju kres salate...ne vidim ništa drugo...
[ eloiza @ 25.01.2010. 18:57 ] @
Meni to liči na nevidljive sokole B117 A među zelenim salatama.
[ AstralPro @ 25.01.2010. 20:58 ] @
a meni na pingvine. male gadne, zelene koji hoce da kljunu. hm..
[ zxstole @ 25.01.2010. 21:09 ] @
Dvije velike ptice..ova bliza lici na noja ali se nevidi kljun a ova dalja lici na neku rodu..tako nesto..u pozadini se vide brda i neki krug(sunce)
[ maliradojca @ 25.01.2010. 22:30 ] @
Ovo je neka gandza.
[ Bojan Basic @ 25.01.2010. 22:54 ] @
[ websurfer @ 26.01.2010. 23:31 ] @
Citat: eloiza: Meni to liči na nevidljive sokole B117 A među zelenim salatama.
Nisu bas nevidljivi i medju salatama vec nesto ovako:
[ galet@world @ 27.01.2010. 23:24 ] @
Ovakve slike su se nekada obavezno pojavljivale na poslednjoj strani nekadašnjeg
izuzetno dobrog časopisa "Galaksija". To me je toliko zaintrigiralo da sam i o tome
razmišljao - zašto se to dešava i došao sam do zaključka da bi se zavisno od
akomodacije očiju slika morala videti i ispred ekrana i stvarno to se i dogodilo samo
što u konkretnom slučaju slika ptica ispred ekrana izgleda kao "rupe" odnosno kao
udubljenje u ostalom delu slike. Pokušajte možda ćete uspeti
I ne samo to već u zavisnosti od akomodacije očiju - moguće je neke predmete kao
recimo kuglice videti u nekoliko udaljenosti iza i ispred ekrana, naravno ne istovremeno
Ako ih vidite ispred ekrana izgleda vam kao da možete da ih dodirnete.
Pokušajte!
Ako, na primer, u konkretnoj slici gledate "preduboko" videćete četiri ptice mada
malo nejasnije.
[ w3bl0rd @ 28.01.2010. 06:22 ] @
ja nažalost nemogu ništa vidjet...
ima di neko objašnjenje nešt, kak da ovo ipak nekako vidim?
dali možda zbog drugačijih postavki boja na monitoru je stvar već drukčija?
[ galet@world @ 28.01.2010. 08:05 ] @
Treba ustvari da gledaš kroz sliku a ne u sliku mada ovo i nije neka konkretna pomoć.
Ja mogu konkretno da ti pomognem ako hoćeš da vidiš sliku ispred slike ili ispred ekrana
Evo pogledaj ovaj primer u prilogu.
Javi se ako uspeš jer se mogu pokazati i druge još interesantnije stvari, a princip po kom
se ovo događa objasniću crtežom u sledećoj poruci.
[ websurfer @ 28.01.2010. 10:03 ] @
Imate na youtube i stereogramske animacije, pokretne slike su ipak malo zanimljivije od staticnih.
Evo jedne takve:
http://www.youtube.com/watch?v=ArWY-Ck-CPc
[ galet@world @ 29.01.2010. 12:25 ] @
Citat: websurfer: Imate na youtube i stereogramske animacije, pokretne slike su ipak malo zanimljivije od staticnih.
Tačno. To isto može se realizovati i ovde pomeranjem levo ili desno jedne figure
između dveju koje su fiksne. Evi i ojašnjenja
[ websurfer @ 29.01.2010. 12:52 ] @
Ja sam davno pravio neke jednostavnije stereogramske slike rucno a vidim da sada na netu mogu da se nadju i dobri besplatni programi za to. Takodje, veliki je izazov napraviti stereogramsku fotomontazu od veceg broja potpuno razlicitih fotografija slikanih iz vise uglova (samo nije bas dobro za zivce zbog komplikovanog uklapanja).
[ Pirossi @ 30.01.2010. 08:54 ] @
it's a boat
[ 3way @ 05.02.2010. 23:05 ] @
Ja nikad nisam uspeo da vidim ove 3d slike...a ovo za planetu...pa to je opticka varka, kao i ove 3d slike...ne mosh ti sa dna atmosfere da vidis crno iznad atmosfere...
[ vladd @ 06.02.2010. 00:47 ] @
JA se godinama ubijam da vidim stereograme i nema sanse .
Valjda je neophodna neka devijacija vida
Poz
[ Srđan Pavlović @ 06.02.2010. 01:08 ] @
Vladd - nikako ne fokusiraj pogled na povrsinu ekrana.
Probaj da, hm... kako da to obasjim.. "opustis" pogled, onako da bude "teleci",
da ti fokus bude negde iza ekrana, kao da gledas nesto iza ekrana dalje, i onda
ce ti se samo, nakon nekoliko sekundi, iz te de-fokusirane slike na monitroru, iz
tog mutnog zelenila, ukazati vrlo ostra slika sa sve "trecom dimenzijom".
Deluje gotovo nestvarno, ali kada jednom naucis kako se ove stvari gledaju,
svaki sledeci vidis vrlo brzo, za par sekundi vec.
[ 3way @ 06.02.2010. 01:30 ] @
Ja cu to za fokus probati kad se napijem sledeci put...ovako nema sanse....nema teorije da fokusiram nesto...naopako...tj. kako ne treba...
[ Srđan Pavlović @ 06.02.2010. 13:05 ] @
Cudno. Ja mogu da fokusiram neku zamisljenu tacku, bilo da se ona nalazi ispred neke povrsine (ekrana ili papira, recimo), ili iza.
To je isto kao treptanje, uglavnom je automatizovana (refleksna) aktivnost, ali to ne znaci da ne mozes svesno / voljno da je ponovis.
[ djyova @ 06.02.2010. 13:19 ] @
Nije stvar da fokusiras naopako vec da "pustis" pogled i fokus da sam odradi sta je potrebno. Problem nastaja jer mozak uvek pokusava da izostri sliku koja je na ekranu, i nije navikao da dozvoli ocima da se ponasaju na svoj nacin.
Moj opis bi ti glasio da je potrebno da uradis ono isto kao kad se zamislis, pa ti fokus nije konkretno ni na jednoj tacki. I najbitnija stvar! Moras se odupreti impulsu mozga kada pocne slika da ti se muti da pokusa da je izostri. Takodje kada pocnes da nazires obrise objekta na slici, najveca greska vecinje ljudi je sto tu sliku pokusa da izostri, i onda izgubi cak i obrise. Samo polako i opusteno. Oci ce sve same odraditi kada obrisi pocnu da se pojavljuju.
Jos jedna dobra metoda je ona iz pomenutog casopisa "galaksija". Do duse to se primenjivalo na stampana izdanja, ali se i ovde moze primeniti. Dakle, savet je glasio da se list papira na kome se nalazi stereogram stavi ispod stakla, pa zatim da se ne zumira to jest fokusira slika, vec vas odraz u staklu. To isto se moze odraditi i sa monitorom ako mozete bar malo da vidite vas odraz na monitoru.
Jos jedna stvar koja je bitna, je da zbog toga sto razliciti ljudi imaju razlicit modalitet sociva oka, nekima je potrebno da budu blize monitoru a nekima je potrebno da budu dalje od monitora za najbolje rezultate. Probajte da se malo udaljite, ili da se malo priblizite, pa pokusajte sa te razdaljine.
Na nekim sajtovima na internetu sam procitao ranije da je za monitor od 17 inca najbolja razdaljina od 30 do 50 centimetara, za 19 inca od 50 do 80, i tako dalje. Takodje se nabolji rezultati postizu kada je slika preko cele povrsine ekrana, i kada nema nista drugo na ekranu sto bi odvlacilo fokus. Znaci full screen slika na ekranu.
Evo vam moja kompletna kolekcija stereograma, pa se nauzivajte!
http://rapidshare.com/files/14...lection_Of_193_Stereograms.rar
Tema o stereogramima je vec pokrenuta ranije, i nalazi se ovde:
http://www.elitemadzone.org/t3...i-mozete-da-vidite-stereograme
[ galet@world @ 07.02.2010. 15:18 ] @
Svi ovi stereogrami su napravljeni tako da se slika objekta vidi dublje od
nivoa ekrana. Čak ako gledate u veću dubinu slika se duplira - dakle postoje
dva nivoa dubine - taj dublji nivo može da zbuni jer to autori stereograma
nisu hteli da pokažu, ali on je tu hteli oni to ili ne. Stoga verovatno neki početnici
koji postupaju po uputstvu da gledaju u veliku daljinu ne vide jasno jedan
objekat nego dva koji se često preklapaju pa im slika nije jasna.
Ali kao što sam već rekao - lepši bi bili stereogrami koji bi se videli ispred ekrana
tj. u prostoru između nas i ekrana.
Evo ja sam napravio nešto vrlo jednostavno. Ako sliku koju prilažem gledate na
način koji se sugeriše - nećete videti ništa - ma koliko se trudili, odnosno videćete
nešto ali to nešto neće biti u prostoru iza ekrana.
Jedini način da vidite u prostoru je da gledate u mesto koje se nalazi negde između
vas i ekrana - videćete četiri lopte od toga će dve srednje lopte biti u peharima i to
jedna bliže a druga dalje - onaj ko uspe da ih vidi videće i koja je bliža - desna ili
leva.
Ako gledate još bliže onda ćete videti pet lopti, a srednja lopta će vam biti vrlo blizu
gotovo ispred nosa - onaj ko uspe znaće da li se ta srednja najbliža lopta nalazi u
peharu ili ne.
Pokušajte - oduševiće vas - ali ovo je teško i za one koji vrlo brzo vide objekat u
dubinskom stereogramu.
Čudi me da ovo nije do sada primećeno - ili ako je primećeno - zašto se ne prave
takvi stereogrami.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|