[ pisac @ 27.01.2010. 00:25 ] @
Ima pdf sa nekim šemama: https://static.elitesecurity.org/uploads/2/0/2031041/mix.pdf i tu su dati razni (ali ne svi) načini povezivanja i korišćenja mešnog ventila. Međutim, iz tog pdf-a ja opet nemogu da ukapiram koja je svrha četvorokrakog mešnog ventila? Šta se tu meša? Zašto bi se mešalo sa 4 kraka? Koliko ja vidim, tu bi eventualno ventil mogao da se iskoristi samo da promeni smer kretanja tople vode kroz radijatore, ali zašto bi to neko radio?

Sem toga, ako neko zna neka da neki fajl/link za povezivanje (trokrakog?) mešnog ventila u funkciji odvajanja grane za podno grejanje od radijatorskog sistema. Tu beše (ako se ne varam) treba da se stavi termoglava na mešni ventil, kao i posebna pumpa u kolu podnog grejanja?
[ EHHO @ 28.01.2010. 12:10 ] @
Nisam neki strucnjak, ali koliko znam uloga mu je da spreci pothladjivanje hladnog voda i do stvaranja kondeza u kotlu usled velike razlike odlaznog i povratnog voda dok se ceo sistem ne ugreje (to regulise ona klapna u njemu), vec se pomocu njega regulise (rucno ili automatski) koliko ce tople vode kada se postigne temperatura u kotlu odlaziti u sistem tj on ce se polako otvrati i onemoguciti pojavu kondeza na povratnom vodu i produziti vek kotlu

Isto tako, dobar je sto u prelaznom periodu ako nemamo akumulator toplote, kotao mozemo da odrzavamo da radi iznad 65*C tj da se ne stvara smola a da ipak u kuci ne bude pretoplo vec ce se manje vruce vode pustati u mrezu i na taj nacin ponovo koliko toliko odrzavati neku temperaturu u kotlu iznad tacke rose a ocuvati kotao od agresivne smole i produsiti radni vek istog (pogotovo kod celicnih kotlova koji su manje otporni na ovu koroziju od gusanih)

Ako sam dobro razumeo tvoje pitanje, probao sam da ti pomognem, a ako je ipak trebalo da ima drugo znacenje onda....
[ pisac @ 04.02.2010. 02:20 ] @
Da, da, ukapirao sam funkciju četvorokrakog mešnog ventila.

A sada imam jedno pitanje u vezi trokrakog automatskog mešnog ventila koji sam održava željenu temperaturu na izlazu, i koji se uglavnom koristi za sanitarnu vodu ali može da se koristi i za podno grejanje: Pitanje je u stvari da li jedan mešni ventil može da podržava 300L vode koja cirkuliše kroz cevi podnog grejanja? Verujem da ovi manji ventili (do 1'') to nikako ne mogu, ali verovatno postoji i neki koji to može (recimo 5/4'' ili veći).

U stvari, ako neko zna tačno koji ventil je odgovarajući, i gde ga ima, može slobodno da mi pošalje i privatnu poruku.
[ mali genije @ 04.02.2010. 08:13 ] @
na primer ESBE

[ pisac @ 04.02.2010. 10:41 ] @
Koliko vidim, to je mešni ventil sa pogonom koji se posebno kupuje i montira. Jel' pogon električni sa daljinskim upravljanjem nekom (skupom) logikom ili mehanički sa sondom koja se stavlja negde (gde)?
[ mali genije @ 04.02.2010. 12:11 ] @
to je motor bez upravljacke jedinice e sad sto se tice upravljanja koliko para toliko i muzike
jer jeftina, kvalitetna i da radi precizno neeeema..
[ pisac @ 04.02.2010. 16:08 ] @
Ma ja planiram da napravim sam upravljačku jedinicu na mikrokontroleru, ali dok to ne bude (jednog dana a možda i kasnije), zanima me najjednostavnije rešenje koje funkcioniše. Koliko znam, oni mešni ventili za sanitarnu vodu rade posao sasvim zadovoljavajuće, a i mnogo su jeftiniji i ne zahtevaju posebnu logiku (tj. rade i bez struje, čista mehanika), jedino što treba naći ventil koji ima dovoljan protok.
[ bboba @ 04.02.2010. 16:40 ] @
Mesni ventil mozes da koristis bez elektronike i motora. Jednostavno prvo rucno postavis polozaj u kome se na pocetku zagrevanja voda vrti vise u krugu kotla kako bi se brze zagrejala i da smanjis razliku temperature polaznog i povratnog voda. Kad se dovoljno zagreje prebacis na polozaj koji hoces, moze skroz otvoreno ili ako su topliji dani u neki polozaj recimo 50 %, da dobijes manju temperaturu u instalaciji. Naravno ako kupis pogon mozes svasta da radis PLC-om ili nekim mikrokontrolerom.

Pozdrav
[ pisac @ 05.02.2010. 11:34 ] @
Ma znam ja to, ali problem je što u takvom ručnom podešavanju stalno moram iznova odokativno da podešavam temperaturu podnog grejanja kada god promenim temperaturu kotla (radijatorskog grejanja). Ja sam ove zime tu gde živim stalno regulisao radijatorsko grejanje između 40-60 stepeni, zavisno od toga da li je hladno u kući ili nije. Kada bih imao ručni mešni ventil, kada god povećam temperaturu kotla morao bih i da procenjujem u koji položaj da stavim mešni ventil da temperatura podnog grejanja ne postane prevelika.
[ neca5 @ 09.12.2011. 22:28 ] @
Ja imam veliki problem sa cetvorokrakim mesnim ventilom. Dane provodim pored njega.Hocu da mi voda u kotlu bude za malo (desetak stepeni) toplija od vode u sistemu.Nekad to postignem kad mesni ventil podesim na dvojku,nekad na peticu,nekad na trojku...A kad se ujutru probudim,radijatori ledeni,temperatura u kotlu 60 stepeni,u sistemu 60.Onda ja promrdam mesni i voda krene u sistem.Jednom kad su radijatori bili hladni,a temperatura 70 stepeni i u kotlu i u sistemu osetio sam da se pumpa mnogo zagrejala i pocela da smrdi.Opet sam okrenuo nekoliko puta mesni i pumpa je nastavila da radi.Zvao sam majstora koji mi je radio grejanje i on kaze da mesni ventil ne moze nikako da se pokvari,da je to cista mehanika.Cak ga je otvarao i kaze da ne vidi problem u mesnom ventilu.Pa u cemu je onda problem.Molim za pomoc
[ tihi2 @ 09.12.2011. 22:49 ] @
Uporedi temperature pre mešnog ventila, posle mešnog ventila, pre pumpe i posle pumpe.
Ako je ventil otvoren mora da bude bar 3-4metra cevi posle kotla da bude toplo.
Pre će biti da pumpa zastaje u radu (vidi kontakt u utičnici tj struju - da nije neka banalna glupost).
[ neca5 @ 10.12.2011. 18:35 ] @
Probacu da zamenim pumpu,ali opet mislim da je u pitanju ovaj mesni ventil..Neznam...Koji je noviji mesni ventil?Trokraki ili cetvorokraki i mogu li da stavim trokraki na mestu gde je bio cetvorokraki?Hvala na odgovoru...
[ Ultrena @ 08.08.2015. 13:09 ] @
Kako bi ste vi ovde postavili mesni ventil? Prostor iza kotla je nekih 40-50cm.
[ boree @ 08.08.2015. 14:00 ] @
Pa teško, jel tebi beše povezan bojler na kotlu u krugu grejanja ili?
[ Ultrena @ 08.08.2015. 14:31 ] @
Pa da, kroz bojler prolaze spirale
[ sasau @ 28.11.2018. 01:06 ] @
Moze li preporuka za elektroniku koja kontrolise pogon mesnog ventila ?

Ne znam sta sve nisam uspeo da nadjem na google-u i po ebayu, ali ovo.. nikako.
Moze li pomoc, neki proizvodjac, model...

vidim i da je komplikovano sto se tice struja napajanja i kakve aktuatore moze da kontrolise.

Moja je situacija da imam tank sa hladnom vodom (hladjenje, ne grejanje) u kome je temperatura vode od 5 do 20c, a ja posle mesnog zelim okruglo 25c (voda koja se vraca je 30+ stepeni).
Znaci, mesni dozira hladnu vodu i onu koja se vraca i uvek gleda da pumpi dostavlja 25C.

Zvuci jednostavno, ali ne mogu da nadjem komponente :)

Hvala
[ SG kamikaza @ 28.11.2018. 01:26 ] @
Esbe vta 570 serija, trokraki termostatski ventil pogodan i za sisteme hlađenja.

Ne treba ti automatika onda.
[ Srkson @ 28.11.2018. 18:08 ] @
@sasau

Imam rešenje za vas.
Poslao sam Vam PP.

[Ovu poruku je menjao Srkson dana 29.11.2018. u 22:29 GMT+1]