[ PeraDetlic123 @ 29.01.2010. 15:51 ] @
Neko se registrovao na jednom forum i okacio moju sliku na profilu i sada blati moje ime lazno se predstavljajuci na internetu...Takodje je neko ostavljao komentare na nekim sajtovima potpisujuci se mojim imenom i prezimenom! Zanima me sta zakon kaze po tim pitanjima?
[ Darko_zed @ 29.01.2010. 15:56 ] @
Pokusaj saznati ko je to uradio ,mozda neko sa kim nisi u najboljim odnosima jer cisto sumnjam da neko to radi a ne poznaje te i odakle mu tvoja slika?Pa kad saznas ko je onda mu se naj...i majke ,mislim da je ovo najbrze i najefikasnije resenje.poz
[ Srđan Pavlović @ 29.01.2010. 15:59 ] @
Prijavi slucaj policiji, odeljenju za IT kriminal, ili kako se vec zove.
[ vilyu @ 29.01.2010. 16:15 ] @
Ih, pa na koliko sam ja samo foruma video Peru Detlica sve sa slikom. Nju je barem lako naci na net-u. Bojim se da ti je to bitka sa vetrenjacama. ;)
[ vilil1 @ 29.01.2010. 16:17 ] @
Citat:
Srđan Pavlović: Prijavi slucaj policiji, odeljenju za IT kriminal, ili kako se vec zove.

To je kriminal? Kako, zasto?

Citat:
vilyu: Ih, pa na koliko sam ja samo foruma video Peru Detlica sve sa slikom. Nju je barem lako naci na net-u. Bojim se da ti je to bitka sa vetrenjacama. ;)

Da, eto i ja mislim da bije izgubljenu bitku. :(
[ Srđan Pavlović @ 29.01.2010. 16:21 ] @
Zasto je to kriminal?

Zasto je predstavljanje sebe kao neke druge osobe kriminal? Da li se ti salis? :)

Ljudi ipak ne shvataju da su, cak iako ne stave svoje pravo ime na forum, ipak
odgovorni sami za ono sto pisu. Ako se predstavljas kao neka druga osoba (dakle
lazno) cinis krivicno delo, a ako jos pri tome to radis da bi na neki nacin ostetio
tu drugu osobu, onda je stvar jos gora.

Ne znam tacno u zakonu kako je formulisano ovo krivicno delo, ali mislim da se
radi o "kradji identiteta" ili tako nesto, u svakom slucaju krivicno delo postoji i za njega
se ozbiljno odgovara.
[ vilil1 @ 29.01.2010. 16:26 ] @
Citat:
Srđan Pavlović:  Ako se predstavljas kao neka druga osoba (dakle
lazno) cinis krivicno delo...

Uh, eto coveku je ime Pera Detlic. Da li se on to lazno predstavlja? Da li je to krivicno delo?

Naravno ukoliko se dokaze da se lazno predstavlja.
[ Srđan Pavlović @ 29.01.2010. 16:30 ] @
Pokretac teme je naveo da se neko potpisuje njegovim imenom i prezimenom + je stavio u profil njegovu sliku,
i da ga "blati".

Jasno je niko nece da goni peru detlica jer je taj lik virtuelan (ne postoji), ali pokretac teme itekako postoji kao
osoba, kojoj je neko "ukrao identitet" u svrhu nanosenja stete, a ta osoba koja na taj nacin nanosi stetu je stvarna
i moze krivicno da se goni.

Svaki forum loguje IP adrese sa kojih clanovi pisu, a to je u vecini slucajeva dovoljno da ako imas
ovlastenja (a policija ih ima kada se radi o istrazi) dodjes do osobe koju trazis vrlo brzo.

Naravno tehnicki potkovaniji ce moci na razne nacine da zavaraju tragove, ali otkrivanje je pitanje samo raspolozivih resursa i vremena...

[Ovu poruku je menjao Srđan Pavlović dana 29.01.2010. u 17:49 GMT+1]
[ vilil1 @ 29.01.2010. 16:36 ] @
Citat:
Srđan Pavlović: Jasno je niko nece da goni peru detlica jer je taj lik virtuelan (ne postoji), ali pokretac teme itekako postoji kao osoba, kojoj je neko "ukrao identitet" u svrhu nanosenja stete.

Ne, ne, izokrenuo si. Pokretac teme se zove PeraDetlic. Da li je pokretac teme "ukrao identitet"? Da li je pokretac teme krivicno odgovoran jer se (mozda) lazno predstavlja?
[ Isak666 @ 29.01.2010. 16:41 ] @
Ako Pera Detlic moze da dokaze svoj identitet nekim dokumentom, onda bi mogao da pokrene tuzbu.
[ Srđan Pavlović @ 29.01.2010. 16:45 ] @
Citat:
Ne, ne, izokrenuo si. Pokretac teme se zove PeraDetlic. Da li je pokretac teme "ukrao identitet"?

Nije - jer Pera Detlic nije ostecen, niti moze biti ostecen, jer je virtuelan (nepostojeci) lik, i nema identitet on,
vec onaj koji iza tog natpisa stoji.

Mozes ti da mislis da se pokretac teme zove Pera Detlic - to nije nikakav problem, medjutim to tvoje misljenje
nije mnogo bitno kada osoba iza tog pseudonima napravi neko sran*je :)

... i ovo sto kaze Isak666.
[ vilil1 @ 29.01.2010. 16:53 ] @
Citat:
Isak666: Ako Pera Detlic moze da dokaze svoj identitet nekim dokumentom, onda bi mogao da pokrene tuzbu.

Znaci, PeraDetlic, pokretac teme, treba da podnese tuzbu. Kome, kakvu? Krivicnu, prekrsajnu? Da se parnici?
[ vilil1 @ 29.01.2010. 16:59 ] @
Citat:
Srđan Pavlović: Nije - jer Pera Detlic nije ostecen, niti moze biti ostecen, jer je virtuelan (nepostojeci) lik, i nema identitet on, vec onaj koji iza tog natpisa stoji.

Bese Universal je vlasnik Pere Detlica!? Zar onda komp. Universal nije ostecena, ako ovaj pokretac teme koristi to ime?
[ Srđan Pavlović @ 29.01.2010. 17:00 ] @
Da samo sto se ti pravis lud, pa tvrdis da je pokretac teme Pera Detlic, a ne
neka stvarna osoba sa nekim imenom i prezimenom koja stoji iza tog pseudonima.

Vidis, mozes ti osim ovde, i na sudu da "glumis ludilo", ali to tesko prolazi i ovde i tamo :)
[ Isak666 @ 29.01.2010. 17:05 ] @
Citat:
vilil1: Znaci, PeraDetlic, pokretac teme, treba da podnese tuzbu. Kome, kakvu? Krivicnu, prekrsajnu? Da se parnici?

Ne.
Pera Detlic, lik iz crtanog filma, bi mogao da podnese tuzbu protiv clana foruma pod tim nazivom, ali bi prvo morao da dokaze svoj identitet kao i da dokaze da je doticni clan koristio njegov identitet.
U ovom slucaju, sredstvo za to bi bila fotografija i ime kojim se sluzio doticni.

Otezavajuca okolnost bi bila to sto je on izmisljen lik iz crtanog filma i imao bi ogromne poteskoce da to sve uradi.

To je odgovor na ovo tvoje pitanje
Citat:
vilil1: Uh, eto coveku je ime Pera Detlic. Da li se on to lazno predstavlja? Da li je to krivicno delo?

Naravno ukoliko se dokaze da se lazno predstavlja. :)

Citat:
Bese Universal je vlasnik Pere Detlica!? Zar onda komp. Universal nije ostecena, ako ovaj pokretac teme koristi to ime?

Universal bi morao da dokaze da polaze pravo na koristenje tog imena i onda bi mogao da pokrene parnicu zbog zloupotrebe svog vlasnistva. Naravno, morao bi da dokaze prvo da je neko koristio bas taj identitet koji oni smatraju za svoje vlasnistvo i da dokazu da to nije covek koji se isto zove i slucajno ima identicne karakteristike kao i njihov produkt.

Predpostavljam da kontas da je pokretac teme napisao da je to neko uradio na DRUGOM forumu, potpisujuci se NJEGOVIM LICNIM imenom, ne pseudonimom sa nekog drugog foruma?
[ vilil1 @ 29.01.2010. 17:07 ] @
Citat:
Srđan Pavlović
Da samo sto se ti pravis lud, pa tvrdis da je pokretac teme Pera Detlic, a ne neka stvarna osoba sa nekim imenom i prezimenom koja stoji iza tog pseudonima.

Pa u cemu je onda razlika? On koristi ime PereDetlica, neko drugi koristi njegovo ime...U cemu je razlika?

edit Isak, a odakle znas da se neko na drugom forumu potpisao LICNIM IMENOM pokretaca teme? Koliko vidim u postavljenom pitanju to ne pise. Pise samo da je neko koristio njegovo ime i sliku. U potpisu PeraDetlic.
[ Isak666 @ 29.01.2010. 17:16 ] @
Pa mozda mu je to pravo ime.

Pera Detlic
Jovo Butina
Rista Teletina
Djordje Lisica

Ima raznih ljudi, raznih imena.

Edit
Citat:
PeraDetlic123:
Takodje je neko ostavljao komentare na nekim sajtovima potpisujuci se mojim imenom i prezimenom!

Kako znas da je to bas tvoje ime i prezime, a ne da se neko isto zove i koristi svoje ime?
[ Srđan Pavlović @ 29.01.2010. 17:21 ] @
@vilil1

Nije bitno kako se on potpisao ovde na ES-u, bitno je pitanje koje je postavio, a koje je
sasvim OK, i koje nema nikakve veze sa NJEGOVIM potpisom (pseudonimom) ovde.

@Isak -
Citat:
i okacio moju sliku na profilu

Ime, prezime i slika (fotografija) osobe, prilicno nedvosmisleno ukazuju na neciji identitet, tj. bar dovoljno da se nekome moze naneti steta.

Ne znam, ali da se na nekom tamo forumu pojavi "Srdjan Pavlovic" sa sve mojom slikom, prvo sto bih uradio je pozvao policiju i prijavio to,
moguce je recimo da se osoba stvarno zove i preziva kao ja i da JAKO licimo, ali sanse za to su izuzetno male, i svakako bih proverio to.
[ vilil1 @ 29.01.2010. 17:35 ] @
Srdjane, zasto ti u startu mislis tako? Postavljac teme nigde nije decidno nista napisao od onoga sto ti zakljucujes. A kao sto si napisao -
Citat:
Srđan Pavlović: Vidis, mozes ti osim ovde, i na sudu da "glumis ludilo", ali to tesko prolazi i ovde i tamo :)

Te tvoje pretpostavke ne prolaze ni na kome sudu.

Cinjenica je da se pokretac teme predstavio kao PeraDetlic, i da se zali na (zlo)upotrebu svoga imena i slike.

Nista vise, nista manje od toga.

I trebalo bi da se prema tome odnosimo upravo onako kako je napisano, a ne da pretpostavljamo nesto.
[ Srđan Pavlović @ 29.01.2010. 17:43 ] @
Citat:
Cinjenica je da se pokretac teme predstavio kao PeraDetlic, i da se zali na (zlo)upotrebu svoga imena i slike.

Nista vise, nista manje od toga.

Evo ja se predstavljam kao Srdjan Pavlovic, i pitam na forumu "Kakvo ce sutra biti vreme?"
Da li ce odgovor na moje pitanje biti izmenjen, ako se predstavim kao "Pera Peric"?

Zasto je bitno kako se on ovde predstavio? Postavio je pitanje koje nema veze sa tim, vec je
tacno naveo u pitanju sta je problem, a ti si se iz nekog razloga uhvatio za nesto sto on nije pitao.
[ vilil1 @ 29.01.2010. 17:52 ] @
Citat:
Srđan Pavlović: Zasto je bitno kako se on ovde predstavio? Postavio je pitanje koje nema veze sa tim, vec je tacno naveo u pitanju sta je problem, a ti si se iz nekog razloga uhvatio za nesto sto on nije pitao.

Kako nije bitno? Ukoliko je njegovo pravo ime PeraDetlic, odmah je dobio zadovoljavajuci odgovor-
Citat:
vilyu: Ih, pa na koliko sam ja samo foruma video Peru Detlica sve sa slikom. Nju je barem lako naci na net-u. Bojim se da ti je to bitka sa vetrenjacama. ;)

Ukoliko PeraD. nije njegovo ime, sa kojim pravom onda postavlja pitanje kada on to isto radi. Znaci i on bi trebalo da odgovara za...kako si ono rekao..."kradju identiteta". Jel tako?
[ Srđan Pavlović @ 29.01.2010. 18:01 ] @
E, ja stvarno nemam graficku tablu da ti crtam :)

Ako nisi shvatio do sada, ostacemo svako u svom uverenju, i nema frke ;)
[ maksvel @ 29.01.2010. 18:13 ] @
Pogodi ko sam!
A sad ozbiljno - napiši mejl administratorima tog foruma, pa nek' oni nešto preduzmu. Verujem da bi na ES-u npr. brzo reagovali.
[ mmix @ 29.01.2010. 20:52 ] @
Citat:
maksvel:A sad ozbiljno - napiši mejl administratorima tog foruma, pa nek' oni nešto preduzmu. Verujem da bi na ES-u npr. brzo reagovali.

A zasto bi? Pogledaj to iz drugog smera, zamisli da Pera Detlic dodje na forum, prijavi se, okaci svoju sliku i onda se onako festovito nalupa gluposti ko maksim po diviziji i onda kad provali da je postao urbana legenda pojavi se sa drugog email naloga i kaze "e to nisam ja, neko mi ukrao 'identitet'". Jasta. Sad se ocekuje od moderatora da budu policajci i da odlucuju i presudjuju ko je kome ukrao identitet. Za to postoje sudovi, a forum eventualno moze da na zahtev suda preda IP adrese i vremena da bi se utvrdilo kroz logove u ISPevima da li je neko drugi to uradio.

Sto se tice IT policije, mozes da probas al sumnjam da ces dobiti neki odziv, imaju oni i vece zlocine da istrazuju.
[ maksvel @ 29.01.2010. 21:12 ] @
^Shvatam šta pričaš, ali valjda postoji neki modus da se reši problem (ako je isti verodostojan, naravno)?
Evo, npr. korisnicima ES-a se dozvoljava postavljanje isključivo sopstvene slike u profil. Takođe, korisničko ime se može izmeniti samo u puno ime i prezime. U oba slučaja je na moderatorima da izvrše procenu da li slika/ime prolaze ili ne.
Evo, šta bi se dogodilo da se ovakva situacija pojavi na ES-u?? Ignore all?
BTW, evo friškog primera slične fele ;)

[Ovu poruku je menjao maksvel dana 29.01.2010. u 22:22 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 29.01.2010. 21:25 ] @
Pa ako bi to prouzrokovalo stetu, osteceni moze da prijavi policiji, i u saradnji sa admin-ima foruma
u smislu pruzanja informacija policiji o IP adresama, vremenu poruka, sadrzaju... svemu sto bi
moglo biti relevantno u istrazi, policija preuzima slucaj - naravno ako prijavis, ako ne - ne mozes nista ni ocekivati.

Citat:
Uklanjanje sadržaja:

Molimo da nas kontaktirate putem kontakt email linka koji se nalazi pri dnu naslovne stranice sajta, ukoliko je Vaše autorsko pravo prekršeno objavljivanjem na našem forumu, i ukoliko želite da isto bude potpisano ili uklonjeno sa sajta.

Ukoliko iz bilo kog drugog razloga želite da zatražite uklanjanje određenog sadržaja (uvreda, kršenje zakona, kršenje prava, ...), kontaktirajte vlasnika sajta i rešićemo problem na obostrano zadovoljstvo.

ES administrator

[ mmix @ 29.01.2010. 21:49 ] @
Citat:
maksvel: ^Shvatam šta pričaš, ali valjda postoji neki modus da se reši problem (ako je isti verodostojan, naravno)?
Evo, npr. korisnicima ES-a se dozvoljava postavljanje isključivo sopstvene slike u profil. Takođe, korisničko ime se može izmeniti samo u puno ime i prezime. U oba slučaja je na moderatorima da izvrše procenu da li slika/ime prolaze ili ne.
Evo, šta bi se dogodilo da se ovakva situacija pojavi na ES-u?? Ignore all?

Na ES-u te stvari resava vlasnik foruma i koliko vidim do sada je reagovao ok na nekoliko situacija kad su iznosene uvrede i neosnovane optuzbe protiv clanova ili trecih lica. Iskreno ne znam da je bila situacija da je neko tvrdio da mu je neko drugi ukrao identitet, uglavnom je bilo situacija da se ljudi izlanu i iznesu poslovne tajne svoje firme pa onda traze da se to ukloni da ne bi naje*ali.

A ostalo, pa upravo si u prvoj recenici i izneo osnovu problema, verodostojnost tvrdnje. U ovom trenutku, osim ako ne posaljes email digitalno potpisan kvalifikovanim elektronskim potpisom, ne postoji efikasan i trenutan metod utvrdivanja tvog identiteta. Mi inace ne radimo procenu slike i imena i prezimena, samo se trazi da bude ime i prezime i da slika ima co'eka na sebi i da co'ek po polu odgovara imenu i prezimenu. Realno ja citam da si ti Marjan Milošević i gledam tvoju sliku ali ja ne mogu da znam da si to zaista ti, ti si isto mogao da napises da se zoves Svetomir Trajkovic i da okacis sliku prvog komsije i ja ne bih mogao da tvrdim da to nije tacno niti imam nacina da to proverim i ako bih kojim slucajem obraisao sliku tvog komsije ti bi mogao da se bunis protiv mene da sam ti sklonio sliku protivno pravilnku. Isto tako mozda neko zloupotrebi proces i trazi da se obrisu poruke Pere Detlica predstavljajuci se kao lazna zrtva kradje identiteta i onda kad se poruke obrisu dodje pravi Pera Detlic i pita gde su njegove poruke? Nije sve bas crno belo i "zrtve" nisu uvek zrtve.
[ vilil1 @ 29.01.2010. 23:00 ] @
@Srđan Pavlović

Ja sam se zaista salio u nekoliko postova, jer sam bio ubedjen da se i ti salis. Sada cu malo ozbiljnije.

Kakvo je to krsenje zakona, ukoliko je istina ono sto je PeraD. napisao, da je neko sa nickom(imenom), kao i njegov sto je pisao neke poruke. Krsenje kog zakona? Treba li to ponovo verbalni delikt da se uvodi?

Kakav crni IT kriminal i kradja identiteta.

U ovom slucaju neko je pod Perinim imenom, nesto pisao, a to je Peru naljutilo. I sta sad, da ga tuzi, da ga prijavi policiji?

Sta ce da kaze...E, neko blati moje ime, prica ruzno o... A policija ce da kaze, Uuu, pa to je zesce njesra, moracemo istragu da otvorimo. Smesno.

Sve dok god taj sto pise poruke ne krsi pravila tog foruma, ne bi te poruke trebalo dirati. Uostalom, i zanimljivo je ono sa Andolinijima. Sta bi trebalo da radi "pravi" A. Andolini, onaj koji se prvi registrovao? Da ode u policiju?

Ili bi onaj pravi, Italijan A. Andolini trebao obojicu da ih tuzi? Mozda bi se opario.
[ Dush0ica @ 30.01.2010. 19:20 ] @
Najbolji topic ikad.
[ mulaz @ 30.01.2010. 19:43 ] @
Ako je kazem da sam Petar Petrovic, i pisem gluposti po forumima (iako nisam Petar Petrovic), tu nije nista nelegalno.

Ako ja kazem da sam Petar Petrovic sa Petroviceve ulice br. 1. (i ako stvarno tamo zivi neki Petar Petrovic), to je kradja identiteta.

Ako ja stavim sliku nekog Petra Petrovica, opet je to kradja identiteta.

Kradja identiteta vazi svaki put, kada uzmes neciju stvarnu identitetu, i ta identiteta direktno kaze na tu osobu.
[ combuster @ 30.01.2010. 21:55 ] @
E svaka ti cast mulaz :) +1
[ Lesli Eldridz @ 30.01.2010. 22:14 ] @
Citat:
Srđan Pavlović: Ne znam, ali da se na nekom tamo forumu pojavi "Srdjan Pavlovic" sa sve mojom slikom, prvo sto bih uradio je pozvao policiju i prijavio...
A oni bi polomili noge da slucaj rese. Nemoj da si naivan. Nema od toga nista. Vi mozete da mislite da je sad ovo neki negativizam, ali nije, nego je suva cinjenica. To odeljenje za IT kriminal nije briga ni za sta, a policiju jos manje.
[ maksvel @ 30.01.2010. 22:18 ] @
E pa, okreni-obrni, ispada najbolji predlog u prvom odgovoru na temi
[ vilil1 @ 30.01.2010. 22:34 ] @
Citat:
mulaz: Ako je kazem da sam Petar Petrovic, i pisem gluposti po forumima (iako nisam Petar Petrovic), tu nije nista nelegalno.

Ako ja kazem da sam Petar Petrovic sa Petroviceve ulice br. 1. (i ako stvarno tamo zivi neki Petar Petrovic), to je kradja identiteta.

Ako ja stavim sliku nekog Petra Petrovica, opet je to kradja identiteta.

Kradja identiteta vazi svaki put, kada uzmes neciju stvarnu identitetu, i ta identiteta direktno kaze na tu osobu.

Nisi u pravu. To bi verovatno advokati zeleli, ali...

Ako se ti registrujes na neki forum kao S. Stallone i stavis njegovu sliku, da li je u pitanju kradja identiteta? Pa ne naravno.

Citat:
Krađa identiteta - oblik je kriminalne radnje lažnog predstavljavljanja radi stjecanja materijalne ili druge koristi.

Po tebi, dovoljno bi bilo reci "zdravo" na forumu gde si se registrovao kao Stallone, i mogao bi da nadrljas!?

Cak i u ovom slucaju, gde pokretac teme - PeraD. tvrdi da neko blati njegovo ime, on bi morao da pokrene parnicnu tuzbu, i da to dokaze na sudu.

Dobro, obzirom da sada to sudjenje ne sme da traje duze od dve godine...nisu mu lose sanse. :)
[ bttp @ 30.01.2010. 23:05 ] @
Nema tu nikakvog dela koje se goni po službenoj dužnosti. A da sam podiže tužbu, ne znam kolko mu se isplati jer nije pretrpeo nikakvu materijalnu štetu osim duševne boli. Pa kod nas su novinari pod pseudonimima (inicijalima) pljuvali i pljuvali po ministrima itd. u dnevnoj štampi pa im ovi ništa nisu mogli.

Na stranu to što bi teško mogao da dođe do te osobe, prvo do IP adrese sa foruma, a zatim od provajdera da dobije podatke o korisniku tek tako, bez sudskog naloga - malo teže. Ne bi nikako mogao da dokaže beyond reasonable doubt da je to baš ta osoba - osim ako se lično ne poznaju i ako može da dokaže da taj i taj ima motiv da mu pravi probleme. Čak i kad bi to sve dokazao, postavlja se pitanje pretrpljene štete. Nema od toga ništa...
[ Ivan Dimkovic @ 30.01.2010. 23:07 ] @
Samo sud moze da se bavi kaznjavanjem i dokazivanjem laznog predstavljanja.

Naravno, forumi poput ES-a ce izaci u susret korisnicima gde je zloupotreba ocigledna, ali to je na slobodnoj proceni i nije zagarantovano.

Ako neko zeli 100% sigurno resavanje toga, morace da se obrati policiji i sudstvu - forum ce naravno na zahtev suda priloziti sve relevantne dokaze poput IP adresa, itd... ali to je sve. Kada/ako sud presudi i nalozi forumu odredjenu akciju, ona ce biti izvrsena.

Citat:
bttp
Ne bi nikako mogao da dokaže beyond reasonable doubt da je to baš ta osoba - osim ako se lično ne poznaju i ako može da dokaže da taj i taj ima motiv da mu pravi probleme.

Ovo jeste problem, bar u Srbiji.... Recimo, po mnogim EU zemljama postoji servis koji rade poste - gde lice u posti izvrsi kontrolu licnih isprava / uporedi slike itd.. posta taj servis naplacuje zainteresovanim stranama, i tako funkcionisu sve e-banke, sluzbe osiguranja itd... da toga nema, ne bi bilo moguce aplicirati preko poste.

Sa takvim servisom bi bilo moguce da se uputi zahtev za identifikaciju uz neko pismo, itd... ali nisam cuo da neki forum to radi, posto je to malo preterano :)
[ mulaz @ 31.01.2010. 00:05 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic
Sa takvim servisom bi bilo moguce da se uputi zahtev za identifikaciju uz neko pismo, itd... ali nisam cuo da neki forum to radi, posto je to malo preterano :)

Lepo se uzme licni certifikat od nekog drzavnog CA-a, pa moze i po emailu sve da se dogovori :)
[ Jogud @ 07.05.2010. 00:47 ] @
izvinjavam se sto dizem temu posle tri meseca, ali treba mi informacija hitno.
da li postoji neki zakon koji brani lazno predstavljanje na internetu, ali ono, ne da je u svrhu da blati tu osobu. nego recimo, kao cyberstalking. znaci, predstavi se kao neko drugi (nebitno ko, izmisli ime) i pocne da se dopisuje sa nekim, prikuplja informacije o tom nekome zarad sopstvene dobiti ili radi neke osvete i sl.
nadam se da nisam zapetljala mnogo :)
hvala unapred na odgovoru!
[ websurfer @ 07.05.2010. 09:45 ] @
Pa i to je nanosenje stete osobi ciji je identitet ukraden ali kako sam cuo najveca verovatnoca da neko reaguje je kada koristis tudji identitet radi sticanja materijalne koristi ili nanosenje materijalne stete onome ciji identitet ukrades (predstavis se npr. kao vlasnik neke firme i na taj nacin dovodis u zabludu druge ljude i "lepo" ces da se provedes).
[ djyova @ 07.05.2010. 12:03 ] @
Znate li koliko ima Elvisa Prislija u SAD!? Izgledaju isto, isto se zovu, iste pesme pevaju...

Ako se taj zaista tako zove, šta ko može da mu radi!?

Po meni je amoralno da neko traži savet o krađi identiteta a da se ni on ne predstavlja pravim imenom!
[ websurfer @ 07.05.2010. 12:35 ] @
Citat:
Jogud: znaci, predstavi se kao neko drugi (nebitno ko, izmisli ime)

Ako ne izmisli ime (ili nadimak, svejedno) vec koristi tudje ime tj. ime postojece osobe i ostale licne podatke (npr. fotografija, zanimanje, adresa i sl.) to je vec mnogo ozbiljnije (i kaznjivo je).

Citat:
djyova:
Po meni je amoralno da neko traži savet o krađi identiteta a da se ni on ne predstavlja pravim imenom!

Koriscenje pseudonima i kradja identiteta se bitno razlikuju.
[ djyova @ 07.05.2010. 13:12 ] @
Nema od tog ništa! Ljudi su ovde oslobađani za korišćenje tuđe lične karte, a osudiće nekog za internet "delo", koje je uzgred teško i dokazivo.
[ websurfer @ 08.05.2010. 22:20 ] @
Ne bih da ulazim u neku raspravu oko toga ali djyova - nisi u pravu. Nije to tako bezazleno niti tako tesko dokazivo kao sto ti zamisljas.
[ djyova @ 08.05.2010. 22:58 ] @
Citat:
websurfer: Ne bih da ulazim u neku raspravu oko toga ali djyova - nisi u pravu. Nije to tako bezazleno niti tako tesko dokazivo kao sto ti zamisljas.

Ajde da zamislimo sledecu situaciju. Ako je nekome zaista stalo da nekog ocrni, a jos ima i neki kliker u glavi, nece dozvoliti sebi da ostavi tragove. Na primer uzme net/notebook, proseta se po gradu, nadje wireless signal od nekog neopreznog korisnika ADSL-a (a ima ih iha), konektuje se jos i preko proxy-ja za svaki slucaj, oblati koga hoce, i ode. Jos kao prevenciju u "delo" ide nocu da bi i mogucnost da ga neko vidi sveo na minimum. Ajd sad ti meni objasni kako mogu da ga nadju?
[ websurfer @ 08.05.2010. 23:03 ] @
Kao sto rekoh:

Citat:
websurfer: Ne bih da ulazim u neku raspravu oko toga
[ Ivan Dimkovic @ 08.05.2010. 23:16 ] @
Nema potrebe ulaziti u raspravu oko toga - ako neko uradi celu stvar kako treba (recimo na nacin opisan par postova gore), ne postoji nikakav nacin da mu se udje u trag na osnovu te internet aktivnosti - a kamo li dokaze da je on pocinio to delo, osim ako ne postoji neki drugi set inkriminisucih dokaza koji nemaju veze sa samom internet aktivnoscu.

Na svu srecu za policiju i sudove, vecina ljudi koji su spremni da pocine takva "cyber" dela ipak nisu toliko pazljivi/edukovani i obicno ce te stvari uraditi od kuce ili iz internet kafea i sl... Sto proces pronalazenja cini mogucim nekad cak i trivijalnim.

Recimo, u ogromnoj vecini slucajeva policije po zapadnim zemljama dokaze nadju u internet kesu racunara u kuci kod ljudi... Jednostavno, ljudi koji su spremni da pocine neko online krivicno delo u vecini slucajeva nisu ljudi koji imaju dovoljno znanja da to urade na nacin kome se tesko ulazi u trag.

Takodje, ne treba zaboraviti da u pronalazenju pocinioca policija ne koristi samo "online aktivnost" - vec se koriste i mnoge druge operativne metode koje mogu povezati konkretno lice sa nekim krivicnim delom. Cak i ako je neko 100% anonimno nesto uradio online, to ne znaci da ne postoji neki drugi trag koji bi ukazao na njega.

[ djyova @ 08.05.2010. 23:16 ] @
Nije rasprava, vise je pitanje... Po meni deluje neverovatno da mogu da nadju nekog ko bi uradio kako sam opisao, zato me i zanima tehnika za pronalazenje.
[ Count Zero @ 08.05.2010. 23:22 ] @
Pa sad i to "ocrniti" je relativan pojam. U iole IT-edukovanim krugovima, takva "aktivnost blaćenja" će biti uzeta sa rezervom, pa samim tim i diskreditovanje date osobe ne mora biti ostvareno.
Zavisi kako se iskombinuju "napadač", "oštećeni" i "publika".
[ Ivan Dimkovic @ 08.05.2010. 23:23 ] @
Pa ne mogu - na taj nacin, ako si zaista stvar uradio anonimno.

Ali fora je u tome sto to obicno nije jedini nacin. Ako ti imas neki razlog da nekome online naudis - to obicno znaci da ti tu osobu poznajes, da si vec imao neki sukob sa njom, itd...

Naravno da je moguce uraditi tehnicki deo price 100% anonomno (iako vecina ljudi tu mogucnost nece koristiti), ali sigurno postoji neka povezanost izmedju tebe i te osobe koja moze biti iskoriscena u istraznom radu policije.

Ne treba trositi pricu na to da li je moguce biti anoniman i nesto "odraditi" na netu - naravno da je moguce biti anoniman, uzmes neki live CD, laptop, odes negde gde uhvatis tudju WiFi mrezu i jos dodatno koristis TOR onion ruting... zavris posao, ugasis laptop, izvuces mu bateriju... Tu se sva prica zavrsava sto se tice "ulazenja u trag" tim informacijama i povezivanja tog akta sa tobom. Ako hoces da ides do kraja, mozes i unistiti laptop i disk :-)

ALI - to nije jedina stvar koja tebe povezuje sa tom osobom, zar ne? :-)

[ djyova @ 08.05.2010. 23:56 ] @
Naravno, povezanost postoji na taj nacin, ali je teoretski moguce da te ne nadju. To je bila poenta. Kad smo vec kod te price, kako ce vlasnig tog wifi-ja da se opere pred policijom ako mu zakucaju na vrata, a on ni kriv ni duzan?
[ pitikovski @ 09.05.2010. 01:12 ] @
Može da traži poligraf, jer ni policija nije sigurna da je on počinio delo.
[ djyova @ 09.05.2010. 01:41 ] @
Pa zar se poligrafsko ispitivanje priznaje kao validan dokaz na sudu? Ja sam bio ubedjen da ne.
[ pitikovski @ 09.05.2010. 01:58 ] @
Ne priznaje se, ali nije krivicno delo ostaviti WiFi dostupan za komsiluk i slucajne prolaznike.
Zato sam i napisao da policija ne moze dokazati da je doticni pocinio krivicno delo na taj nacin, trazis poligraf i otlonis svaku dalju sumnju, nema razloga da stignes do suda.
[ Count Zero @ 09.05.2010. 18:33 ] @
Citat:
kako ce vlasnig tog wifi-ja da se opere pred policijom ako mu zakucaju na vrata, a on ni kriv ni duzan

Mislim da se taj vlasnik teško i teoretski može teretiti zbog neosiguranja svog AP. A možda je čovek i osigurao, ali nedovoljno - tu nema neke norme, koja bi sada davala za pravo nekome da ga tereti. Kao što neko može da provali tuđi mail-nalog ili da spoofuje IP adresu ili da lažira zaglavlje mejla - lice iza kojeg se ovaj "krije" ne može tu puno da učini.
[ Jogud @ 13.05.2010. 21:54 ] @
cisto da razjasnim, posto sam mozda pogresno postavila pitanje.
da uzmemo primer: gospodin Dejan Simic ima 60 godina. ode na chat i predstavi se kao Marko Markovic, mladic od 18 godina. dopisuje se sa nekim devojkama, prica o svom tinejdzerskom zivotu, itd. dakle NE krade identitet, vec izmislja osobu. ok, dalje. na kraju neka devojka pristaje da se vidi sa njim, bude dovoljno glupa da dodje sama i na kraju je (recimo) Dejan siluje.
u ovom slucaju - zvanicno bi moglo da mu bude sudjeno samo za silovanje, a ne i "lazno predstavljanje", obmanu, prevaru, kako god. u krivicnom zakoniku "lazno predstavljanje" podrazumeva da se neko lazno predstavi kao sluzbeno ili vojno lice.
raspitala sam se ja jos malo i ne mozete podneti zvanicnu tuzbu ako vam se neko predstavio kao Pera Peric, a u stvari je Mika Mikic :)
uostalom, to bi svakako bilo jako tesko za dokazivanje.
[ cveticmilan @ 19.05.2010. 10:56 ] @
http://www.beograd.vtk.jt.rs/ ....
[ Atos @ 19.05.2010. 11:53 ] @
Da je Pera otisao pravo u policiju, svega ovoga ne bi bilo.
Slucaj lakovernog detlica http://www.youtube.com/watch?v=0stV_kEBOq0