|
[ Srđan Pavlović @ 08.02.2010. 18:54 ] @
| ES-ovci, ima li neko od vas nekog veceg psa, a da je u stanu - recimo
doga, engleski mastif, cane corso, tosa inu...
Znaci ne zanima me ona prica oko izvodjenja i potrebne vezbe, kao i prica da li je neka rasa
pogodna za drzanje u stanu ili ne - toliko sam se informisao i to cu sam da odlucim. Zanimaju
me iskustva ako ima onih koji drze neku od pobrojanih rasa u stanu - ili neki vasi prijatelji koji ih drze, svejedno.
Znaci neka prakticna pitanja - kablovi od struje, racunara, obavljanje nuzde,
neke specificnosti i iskustva vezana za neku osnovnu dresuru u stanovima, itd...
koji su najveći problemi na koje nailazite - ako se odlucimo da se druzimo sa
psom u stanu da znam sta nas ceka :)
Moj favorit je za sada doga :)
Po YT klipovima vidim da je drze u stanu i da to (bar za dogu) ne predstavlja problem
(uz redovno izvodjenje, vezbu, itd) |
[ Srđan Pavlović @ 08.02.2010. 19:22 ] @
Iako su veliki, kazu sa da su jako "tople" naravi, narocito sa decom su pazljivi:
http://www.youtube.com/watch?v=y7FJRbSGb5c&feature=related
[ combuster @ 08.02.2010. 19:36 ] @
Ortak drzi staforda u stanu i nema problema nikakvih sa njim. Mislim dzukac je ogroman, kad me udari repom po nozi kao metalnom sipkom da me je neko odalamio ali ok. Nema problema sa vrsenjem nuzde jer ga seta dosta a naucio ga je da grebe po vratima od terase kada mu se "ide". Kablove ne pipa sve ok. Jedino je problem sto je nemiran. Odem kod njega na slavu, on se zavuce ispod stola i nije mi prijatno kad mu je glava blizu mog medjunozja, otkud znam...
Dakle nije neizvodljivo. Ali moras da se pomiris sa nekim stvarima. Stan ce ti uvek smrdeti jer tu pomoci nema, oseca se i to najbolje oseti onaj ko dolazi u goste sa vremena na vreme.
[ Srđan Pavlović @ 08.02.2010. 19:58 ] @
Citat: on se zavuce ispod stola i nije mi prijatno kad mu je glava blizu mog medjunozja, otkud znam...
To za smrad... verovatno stoji - ti se vremenom adaptiras pa ti ne smrdi ali drugima smrdi. Mada to meni
ne bi posebno smetalo, sta znam nisam od onih koji bas insistiraju na gostima previse - uostalom, i meni
smrdi kad oni puse u stanu, pa sam spreman da istrpim malo zarad druzenja - mogu i oni moje kuche onda
I da, doga, mastif i slicno - prilicno "balave" )) kako se to resava?
[ maliradojca @ 08.02.2010. 20:04 ] @
Mislim da je pomalo mucenje za velikog psa,kao sto je doga, da zivi u stanu.
[ waikiki @ 08.02.2010. 20:07 ] @
Citat: Srđan Pavlović: :D
To za smrad... verovatno stoji - ti se vremenom adaptiras pa ti ne smrdi ali drugima smrdi.
Uzmes SIBIRSKOG HASKIJA.. jedna od retkih vrsta pasa koja nemaju miris. Dosta ljudi ih drzi u stanovima..
[ Srđan Pavlović @ 08.02.2010. 20:20 ] @
Lepi su mi i HASKI ali nije mi najbitniji kriterijum izbora koliko koji smrdi,
a i ne radi se toliko o izboru koji sam vec prilicno suzio, vec o iskustvima
drzanja tih rasa u stanu :)
@maliradojica - pa ne mora da bude. Ako ga izvodis koliko je potrebno, njemu je sasvim OK.
[ kristi1 @ 08.02.2010. 20:28 ] @
Sto se tice smrada, postoji trik sa sircetom, znaci premaze se sircetom i ubije smrad, uz to se i sija dlaka. Ja sam cuvao crnu dogu, "Bartona", doduse u dvoristu, ali pustao sam ga u kucu po nekad. Nije za u stan, to je ogroman pas i potreban mu je veliki prostor. U svakom slucaju bolje je da se opredelis za neku kratkodlaku rasu ukoliko ces ga drzati u stanu.
Kod mene je recimo konkretan problem bio njegova velicina, kad god bi ga pustio u kucu, on bi nesto zakacio repom i slomio, a takodje niko se ne oseca projatno u njegovoj blizini. Znaci sedenje je sto se kaze kao na trnju :D
[ Srđan Pavlović @ 08.02.2010. 20:37 ] @
Pa da vidis - to me brine izmedjuostalog - doga, stene od 6 meseci vec ima recimo 40 kila,
pa bih morao tako da razmestim stvari po kuci da ne moze nesto porusiti ili slomiti.
Ako dovoljno trci napolju, on u stanu uglavnom ne trci mnogo, jel da? :)
I bojim se dok je kuche da mi ne grize kablove (dok je manji), znaci i to bih morao nekako da sklonim verovatno.
[ kristi1 @ 08.02.2010. 20:43 ] @
Pa vidi, verovatno ce on da nauci da se ponasa ako je od malena u stanu, ovaj moj je prakticno bio u dvoristu, tako da nije ni naucio kako da se ponasa. Inace veoma su pametni psi i sad sve zavisi kako ga od malena ucis, ali je veliki brate
Sto se tice trcanja ne trce mnogo, znaci samo setnja lagano. Da ti grize kablove nece sigurno, to mozes vrlo brzo da ga naucis, sta sme a sta ne.
[ Srđan Pavlović @ 08.02.2010. 20:55 ] @
Stvar je u tome sto ja zaista volim velike pse. Ali volim
i citave stvari po kuci - pa smisljam da li ima neki nacin
da ostanu citave pored jednog takvog teleta u tanu :)
E vidis - to za setnju (pre nego trcanje) mi se svidja posebno :)
I to mi se svidja sto su "inteligentne" prilicno.
[ Nabukodonosor @ 08.02.2010. 21:04 ] @
Citat: Stan ce ti uvek smrdeti jer tu pomoci nema, oseca se i to najbolje oseti onaj ko dolazi u goste sa vremena na vreme.
Ovo verovatno zavisi i od rase, y*ebem li ga. Ja npr. drzim u kuci pit bula vec nekih 6 godina i to je u sustini pas koji nema miris. Bivsa devojka je takodje imala jednog u kuci, i nije se nikad nista osetilo u kuci. Ne vidim razlog zasto bi smrdeo, nema gde u kuci da se isprlja.
Licno mislim da doga nije za kucu ili stan jos gore. Preveliki je to pas za tako nesto. Bolje uzmi dogu argentino npr. Kane korso je najobicnija dzukela, znam neke ljude koji ga imaju i kazu da je to dzukela. Drugar je skoro hteo da uzme jednog pa je otisao kod poznanika koji ga ima i odmah je odustao kada je cuo sta covek kaze. :D Engleski mastif...ne znam, takodje mislim da je preveliki za stan, a i ne svidja mi se kako izgleda, al dobro, to je vec stvar ukusa.
[ Srđan Pavlović @ 08.02.2010. 21:28 ] @
A sta znaci to preveliki za stan? :)
Sta fali recimo ovome u stanu:
http://www.youtube.com/watch?v=6FtzqBQnHQM&feature=related
:)
[ ptak 13. @ 08.02.2010. 22:03 ] @
Uh tom definitivno ne fali nista, i ja bi se malo naslonio na ovakvu seku
Ne znam, i ja mislim da je ogroman za kucu ili stan, ali opet zavisi koliki je tvoj stan i koliko tu ima prostora, sve u svemu mislim da je zanimljivo imati jednog ovakvog psa ja bi bio ponosan da ga imam, pogotovo crnog, zaista izgleda mocno. Pored toga niko jos ne pita koliko hrane pojede ovaj pas, koliko je skupo njegovo cuvanje, sta mu je potrebno od uslova hrane, pica, veterine i sl. ne bih bas rekao da ce da se zadovolji sa nekim svinjskim rebarcetom
[ combuster @ 08.02.2010. 22:11 ] @
Sakupljaj od ortaka sto je vise moguce svega i svacega od klope, batali ispravnost :D Dok sam bio u Cacku, spremim pasulj sa svinjskom kolenicom i celu kosku od kolenice onako mu odnesem, smaze je kao da je nije bilo :D
Salu na stranu, skupo bre 'raniti te velike pse...
[ DaliborP @ 08.02.2010. 22:57 ] @
Citat: combuster: Salu na stranu, skupo bre 'raniti te velike pse...
Jeste skupo, ali zato kad ga zakolje pred bozic, dva prsuta, kobasice, snicle, cvarci, ih! Ima da se jede do proleca...
[ Nabukodonosor @ 09.02.2010. 11:50 ] @
Citat: A sta znaci to preveliki za stan?
Pa ne znam, ako ne znas gde je granica, ti ubaci i jednog slona...ako vec mislis da ne postoji nesto sto se zove "preveliko". Jednostavno taj pas treba da se igra po stanu, da trci pomalo, da jurca za lopticom....ovaj sa videa kad krene samo mu se skloni i uzmi digitron da sabiras kolika je steta.
A drugo, sto je neko pomenuo cenu odrzavanja. Na stranu to koliko ce da ti jede dnevno...sve je to jedan izuzetno skup sport, iz iskustva ti pricam. Evo ja bas danas moram da vodim svog psa na ultrazvuk, i to ce biti par hiljada dinara. Prosli mesec je dva puta primila neke inekcije jer je imala temperaturu, i to je bilo 2x500 din. Jos sam je ja odveo posle 3-4 dana od kad je dobila temperaturu, zamisli da je od pocetka primala inekcije.
[ barakuda111 @ 09.02.2010. 13:26 ] @
Neverujem da toliko smrdi, ali ces morati ponekad da ga okupas. Pogledaj ovog lika http://www.youtube.com/watch?v=xERDc2IUbhs On drzi tu veliku dogu (great dane) u kuci i mozes da vidis koliko je miran i dobar sa decom.
Malo prati njegove vlog-ove, izbacuje svaki dan novi. Zanimljivi su i mozes da vidis kako je ziveti svaki dan sa velikim psom u kuci. Ja mislim da je super :) naravno ako imas para za takvu zanimaciju, ovo su ipak ameri.
Mozes pitati i u komentarima o psu i dobices odgovor na svako pitanje.
Srki, pre ces naci prave informacije na nekom forumu kucnih ljubimaca.
http://zivotinjsko-carstvo.com...p;CODE=autologin&fromreg=1
http://forum.krstarica.com/forumdisplay.php?f=224
[ Srđan Pavlović @ 09.02.2010. 13:29 ] @
@Nabukodonosor
Citat: Na stranu to koliko ce da ti jede dnevno...sve je to jedan izuzetno skup sport, iz iskustva ti pricam
Ok, ali da nisam finansijski spreman da drzim velikog psa, ne bih ni pitao ovde za iskustva - tako da - ne brini za to ;)
Medjutim svakako da me zanima i ta strana :) Znam da su tu troskovi oko veterinara i hrane, za pocetak, ali ima toga i jos.
Koliko sam primetio te vece rase nisu bas nesto nemirne u stanu, osim ako ih ti bas ne aktiviras da nesto skacu i igraju se.
Ako se izigras napolju sa njima dovoljno, recimo 2x dnevno - mislim da u stanu mogu biti OK, tj. da ga ne rasturaju bez
obzira na svoju velicinu :)
Kojeg psa imas? I jel u kuci ili u stanu?
@barakuda - hvala za linkove, pogledacu svakako, ali rek'o mozda ima ES-ovaca koji vec imaju ovako nesto u stanu :)
[ barakuda111 @ 09.02.2010. 13:42 ] @
Jesi li odlucio za boju? Koja ti se najvise svidja? Ljudi uglavnom zele crnu.
[ Srđan Pavlović @ 09.02.2010. 13:52 ] @
I meni su crne doge najlepse (i "plave"), sto je dobro jer su one Arlekin ("kravaste") najskuplje jer su retke.
600 evra, pa na gore ide cena za stene u renomiranim odgajivacnicama.... za Arlekin-a su vece cene dosta.
jbg, kada se to izuzme, i cinjenica da taj smaze pile ko 'jedanput jedan' - doga je super prijatelj :)
mada mi se i "fawn" varijanta jako svidja :)
http://www.youtube.com/watch?v=u9zAOT4UbTE&feature=related
Evo recimo ovaj video - negde od 2:40 kad pocne da "trckara" - pogledajte sta sve ima po
stanu - knjige (dole) - vaze, televizor... onaj sat veliki... ne vidim da je ista razbijeno ili sklonjeno da ne bi bilo razbijeno :)
A lepo se ophodi i prema malo vecim od sebe: http://www.youtube.com/watch?v=F-tOd2At87U&feature=related :)
[Ovu poruku je menjao Srđan Pavlović dana 09.02.2010. u 15:08 GMT+1]
[ Bata @ 09.02.2010. 14:21 ] @
u onom poslednjem filmu sa Vil Smitom, sećam se da glavni ženski lik ima dogu, i kaže da doga zbog svoje veličine živi kratko i ima problema sa srcem.
Sećam se da sam par puta ušao u domove ljudi koji imaju pse i smrad je ono što definiše moje sećanje na te posete i te kuće/stanove.
Da li hoćeš da te ljudi pamte uz jednu rečenicu: "...a držao je neku džukelu, što to smrdi, j*b*te , ponudio mi je neki sok, a meni se prevrće stomak..."
Kažeš da ti neće biti problem da psa izvodiš napolje i više puta na dan.
Pravo je pitanje - da li si ti već osoba koja izlazi napolje, u šetnju ili na rekreaciju, ili bar u kupovinu hleba i mleka do malo udaljenije prodavnice ?
Česta je pojava da ljudi u želji da recimo u svoj život uvedu malo više sporta i rekreacije tu promenu u svojoj svesti uslovljavaju nečim,
na primer "krenuću na trčanje, ali prvo da kupim patike i trenerku..." isto tako važi za "krenuću više da se šetam i pešačim, i provodim vreme napolju
u prirodi, ali mi treba pas da bih imao obavezu za izlaženje..." E, to se ne događa tako gotovo nikada.
Na taj način nastaju oni pregojeni psi i mačke koji su postali ogledalo svojih vlasnika,
umesto da se desi ono što je "planirano" , da obaveza prema životinji aktivira vlasnika.
Ljubav koju pas (i druge životinje) mogu da iskažu prema vlasniku je bespogovorna, bez obzira na uslove u kojima držiš životinju, tako da mnogi ljudi smatraju da su ljubimcu pružili odgovarajuće uslove
jer je životinja vesela kad se poigraju. To uopšte ne znači da su podmirene fizičke potrebe te životinje za ishranom, prostorom, aktivnošću... To se sve prelama preko zdravlja te životinje.
Na taj način bi trebao da gledaš simpatične filmiće sa youtube, u kojima možda tražiš izgovor za držanje velike životinje u malom prostoru.
[ Srđan Pavlović @ 09.02.2010. 14:29 ] @
Citat: doga zbog svoje veličine živi kratko
Da, nazalost. Recimo do 7-8 godina, redje preko 10... mada zavisi i od tretmana i nacina ishrane.
Izuzetno je vazno da ne zeznes sa ishranom, narocito u ranom periodu, i da posle hranjenja
ne skace jer moze doci do zamrsaja creva a to je akutno stanje. Mora se paziti, to stoji.
Stvarno je steta sto zive samo toliko - ali to je odlika uglavnom svih tih velikih pasa. U koliko
god dobrim uslovima da zive, ne zive dugo. Taman se naviknes, on ugine :(
To jednostavno prihvatis kao takvo.
Sto se tice izgovora za aktivnost - delom stoji, ali ne u potpunosti. Izlazim napolje naravno,
da li je to neki stoni-tenis, setnja... sta god - uglavnom volim da izadjem. Ne mora vise puta na
dan, dva izvodjenja dnevno, ili duze izvodjenje vikendima - mislim da je sasvim OK.
Ako cemo prema gazdi - onda ne bi bila debela vec mrsava ;)
[ Odin D. @ 09.02.2010. 14:33 ] @
Ne mozes ti prema rasama da znas da li ce da obara stvari po stanu i kako ce da se ponasa u stanu i tome slicno. To, sa izuzetkom nekih specificnih rasa, spada u individualne osobine svakog primjerka, a ne rase uopsteno.
Osim toga sta je tebi zanimljivo da gledas u stanu, treba da vodis racuna i o tome kako ce tom psu biti u stanu, odnosno nije pametno da jedini kriterijum u izboru psa bude to sta ti zelis, nego da odaberes psa koji moze bez vecih problema po njega da boravi u stanu.
Na youtube niko ne kaci snimke pasa koji leze pokunjeni u cosku stana jer to nije zanimljivo, tako da nije pametno donositi odluke na osnovu youtube snimaka i na osnovu toga procjenjivati sta je za stan, a sta nije.
Bilo koji pas koji iz dvorista biva uveden u stan ce u tom trenutku biti veseo, razdragan i juriti po stanu sa kezom od uveta do uveta, dok je to rijetko slucaj sa psima koji moraju da zive u stanu non-stop.
Rase velikih pasa su cesto podlozne raznoraznim (skupim) bolestinama koje se jos uvecavaju time sto zive i borave po stanovima bez adekvatnih aktivnosti na otvorenom. Bez obzira sto ti mozes da ga izvodis i dva puta dnevno, to je jos uvijek daleko ispod onoga koliko njemu zaista treba.
Pravilna ishrana i medicinska briga o takvim psima moze biti izuzetno skupa, pogotovo kad dodje do zdravstvenih poremecaja, tako da je najbolje da tacno napises koliko si para u mogucnosti da izdvajas mjesecno, jer odrednice "dovoljno" ili "pare nisu problem" ne znace mnogo iz usta nekog ko nije imao ranijeg iskustva sa time.
edit: ...eto dok sam ja pisao i @Bata je u medjuvremenu napisao dobar dio onoga sto sam i sam htjeo, ali da ne brisem sad poruku, nek stoji...
[ Srđan Pavlović @ 09.02.2010. 15:03 ] @
Naravno da svako kuce ima nesto svoje individualno u ponasanju, ali ipak
unutar jedne rase postoje neke konzistentnije karakteristike u ponasanju.
Ako ih odgajas pravilno, ne bi trebalo da bude ninkakvih problema sa ponasanjem,
da budu nervozni ili nesto slicno.
Ovo za izvodjenje - tu postoje neki podaci koliko se vezbe, trcanja, aktivnosti... preporucuje kojoj
rasi pasa, tako da onda mogu sam da procenim da li cu biti u mogucnosti da se ophodim kako treba
sto se izvodjenja tice, pa za to nisam ni pitao.
Dakle vise me zanimaju neki Tips & Tricks onih koji vec drze velike pse u stanu,
koji su im najveci problemi i kako ih najlakse resavaju. Znaci neki prakticni saveti.
[ nalickana @ 09.02.2010. 15:50 ] @
kad već pomenuste vil smita... el moguće naučiti psa da koristi traku da za trčanje? i da li bi to zamenilo šetnju? bilo je u njegovom filmu.
[ Horvat @ 09.02.2010. 15:59 ] @
pitanje,sta si planirao da radis kada napolju pada kisa/sneg ?
prosetati ga i tada? ,a kad udje onako blatnjav u zgradu/stan?
doge su ove uglavnom kratkodlake,pa dlaka nije neki problem,ali kod dugodlakih je i te kako problem
i da,miris ce se vrlo uvuci [ako se popiski u tepih i slicno],a i od samog psa se "oseti" [sto opet zavisi od mnogo cega]
p.s. sta nisi rekao da planiras velikog dzukca onda kad si se pitao stan/kuca prevagnula bi kuca jos i vise :P
p.p.s. valjda imas dovoljno veliku kadu da ga kupas kad poraste :P
[ Srđan Pavlović @ 09.02.2010. 16:09 ] @
Citat: pitanje,sta si planirao da radis kada napolju pada kisa/sneg ?
prosetati ga i tada? ,a kad udje onako blatnjav u zgradu/stan?
E vidis tu mi trebaju prakticni saveti - iako kad kisa retko pada toliko dugo bez
prestanka - ali dobro moze da se desi. Sta znam - drzao bih neku krpu pored vrata
i pre ulaska u stan obrisao mu sape jednu po jednu - sta drugo :)
Hehe - ono za kucu i stan, pa isto kao i za ovo - volim da cujem misljenje sto vise
ljudi naravno, ne odlucim odmah, nekad prodje i puno vremena, ali ako imam vise
informacija sa sto vise strana - to je bolje :)
Citat: kad već pomenuste vil smita... el moguće naučiti psa da koristi traku da za trčanje? i da li bi to zamenilo šetnju? bilo je u njegovom filmu.
Moguce je nauciti psa dosta toga, i da prati neku liniju sigurno, sto da ne :)
Ima neki klip, neka zena sa kucetom na YT, neki show, gde kuce sabira.
Ona mu kaze koliko je x + y (kaze bas broj recimo 3 + 4) i kuce lupi sapom po stolu tacno koliko je zbir.
E to stvarno pojma nemam kako ga naucise... izgleda da nije neka varka pred publikom je i sve to, mada moze biti...
[ Srđan Pavlović @ 09.02.2010. 16:19 ] @
Evo ga:
http://www.youtube.com/watch?v=_DeoUax2da8
ima i mnozenja :)
Al nije znao da kaze glavni grad Alabame :)
No bilo kako bilo, ogovor psa je ipak povezan sa nekim nizim oblicima ucenja,
mozda citav slozaj cuje kao jednu komandu, recimo "twotimesfour" i onda na to reaguje.
Ja bih njega jos malo propitao neke kombinacije da sam u publici, a onu zensku sto
sedi pored bih stavio iza nekog zaslona da iskljucim mogucnost nekih signala :)
[ nalickana @ 09.02.2010. 16:55 ] @
pročitaj komentare na yt.
[ Srđan Pavlović @ 09.02.2010. 16:59 ] @
Ma da, tako neki je fazon u svakom slucaju :)
[ Nabukodonosor @ 10.02.2010. 03:05 ] @
Citat: Kojeg psa imas? I jel u kuci ili u stanu?
Imam zenku pit bula staru 6 godina, i drzim je u kuci. Pomenuo sam ti da sam je bas danas vodio na ultra zvuk sto me je kostalo 1500 dinara, plus sam morao da joj kupim neke tablete koje mora da pije sledecih 15 dana, i to me je kostalo 2200 dinara. I to je standardna prica. Stalno ima nesto.
[ sonus70 @ 10.02.2010. 07:24 ] @
Evo ti moje iskustvo, možda malo pomogne.
Imao sam svojevremeno 2 velika šnaucera (ženke) u stanu od ~70 kvadrata. Nije neki problem bio ni meni a mislim ni njima.
Uđeš u neku rutinu i to funkcioniše. Dobro je ako imaš nekoga negde, recimo roditelje koji će da ih preuzmu ako negde moraš da otputuješ.
U rutinu je spadalo : buđenje oko 6 jer im se piša pa navučem trenerku i siđem ispred zgrade na kratko da obave to. Znaš da im je vreme za to zato što dođu pored kreveta i duvaju ti u facu ili sitno cvile dok ne odreaguješ. Pas koji je naučio da k*nj* i piša na travu trpiće dan dva pre nego što to uradi u stanu na parketu ili čak na betonu. Bem li ga valjda voli da mu šašolji po bulji. Onda odem na faks, one ostanu u stanu i nikad nije bilo većih problema oko toga. Starija kuja je bila oličenje pažljivosti , mlađa malo problematičnija. Morao sam da posklanjam sitnije stvari sa dostupnih mesta pošto ih je u slast grickala (daljince, olovke, toplomere, digitrone, upaljače, kutije sa cigaretama, novčanice i tako to). Jednom mi je u konfete pretvorila tadašnje bogatstvo od 100 maraka. Drugom prilikom je nekako dospela do paste za zube u kupatilu i sažvakala celu tubu, pola sata sam joj prao onu šnaucersku bradu ali bar joj nije smrdilo iz usta tog dana
Posle podne sledi jedna duga šetnja, obično do limanskog parka gde se skupljaju "kučkari", pa dok mi divanimo psi se istrče i igraju. Po povratku hranjenje i mirni su do kasno uveče kad opet siđemo da se ispišaju i to je to. Do sutra ujutro. Što se hrane tiče, gotova je zakon, kupiš džak i miran si mesec dva , zavisi od veličine psa. Samo vodiš računa da posle ćase te hrane popiju po skoro litru vode i bez vode ne smeju da ostanu. Obavezno zabraniš svim ukućanima i gostima da im onako usput daju grickalice ili da dozvoliš da budu u blizini stola za vreme ručka. Pređe im u naviku da moljakaju za hranu a to nije tako zanimljivo ko u filmovima.
Što se diče dlake, svi psi se linjaju samo se kratka dlaka manje vidi po podu i nameštaju. Za to je donekle lek "trimer", spravica slična češlju koji je naoštren između zubaca pa kad ga češljaš sa tim mrtva dlaka ispadne. Ja sam to radio minut dva po povratku iz poslepodnevne šetnje na jedan metar izdignutom šahtu iza zgrade i svi su se čudili kako u stanu nemam dlaka i pored dva psa. Takođe, završetak poslepodnevne šetnje je bilo kada im na ulazu u stan tek malo vlažnom krpom istrljam dlaku u svim pravcima, da isteram prašinu tako to iz nje pošto se obožavaju valjati po travi i zemlji. To skoro potpuno ubije sve mirise koje bi mogle da ispuštaju. Osim kad prdnu, to je za medalju, možda zbog te gotove hrane, al ajde to je retko.
[ guliver64 @ 10.02.2010. 11:57 ] @
Evo mog primera:
imam berbardinca Archibalda vec skoro 13 god, zivi sa nama u savrshenoj harmoniji u stanu, pritom obozava da cuva stan,lezeci pored radijatora...
hrana nije neki problem, grkljani,pluca su 50din/kg
nikada nije neku vecu stetu u stanu nacinio.
http://www.youtube.com/watch?v=dKYdtEXiZvA
http://www.youtube.com/watch?v=ajKiaV7LfNQ
[ Srđan Pavlović @ 10.02.2010. 14:20 ] @
@sonus - super, hvala za preneta iskustva, znaci moze se kad se hoce :)
@guliver - jel mu uvek tako ne das da spava? :) Koliko oni zive s obzirom da ima vec 13 godina?
To mi je isto jako lep pas, ali ipak vise volim ove sa kratkom dlakom.
[ sonus70 @ 10.02.2010. 23:07 ] @
I dodatak, ja sam pse imao do sredine devedesetih, tada nije bilo stavljanja korpi i vođenja na povodcu pod obavezno. Čuo sam da je sad zakon mnogo rigorozniji nego pre po tom pitanju. Moji kučići su jedine batine dobili kad su prvi put izleteli na cestu. Tad sam ih ubio od batina i srce me bolelo, ali da nisam to uradio bio bih osuđen da ih stalno vodim u šetnju vezane a mnogo mi bezveze to, nisu bile agresivne ni malo. Iskreno, mislim da nijedan pas nije rođen agresivan, takvim ih naprave vlasnici. Ako lepo postupaš sa njima dok su štenci, igraju se sa što više drugih pasa i drugim ljudima nema šanse da budu loši. Bem li ga, kao i ljudi moraju da se socijalizuju.
[ Srđan Pavlović @ 10.02.2010. 23:15 ] @
Naravno, to posebno vazi za doge - one
mnogo vole da se druze bas sa ljudima,
gde god sam naisao - tako pise :)
Ja ne bih mogao tuci psa, isto mislim da ako si
dobar sa njima i uz neki sistem nagradjivanja ih
mozes nauciti dovoljno da ih mozes posle kontrolisati
kada budu ogromni.
Tako velikog psa je svakako opasno ne nauciti bar neke
osnovne stvari. Toga se najvise i bojim, treba i tu znati
kako je najbolje uciti ih neke stvari, a sa time se treba
prvo dobro upoznati.
Zato se i informisem na sve strane malo unapred, pokupi se
od svakog po neka korisna informacija - pogotovo kada se radi
o licnom iskustvu :)
[ Nabukodonosor @ 11.02.2010. 03:09 ] @
Citat: Ja ne bih mogao tuci psa, isto mislim da ako si
dobar sa njima i uz neki sistem nagradjivanja ih
mozes nauciti dovoljno da ih mozes posle kontrolisati
kada budu ogromni.
Moguce u teoriji, ali vrlo tesko. To mozes da pitas ljude koji gaje pse profesionalno i isto ce ti reci. Pas ako te se ne plasi, nema ni postovanja prema tebi. Moja bivsa devojka je imala muzjaka pita koji je odgajan tako kao sto ti kazes, nisu ga nijednom udarili. Ja sam prema mom psu bio dosta stroziji. Ali zato kada ona krene njega da seta ili uopste bilo koja druga situacija, on kada nesto hoce da uradi ona se dere na njega, vuce ga, psuje, al on kao da ne cuje. Moj pas se zaleti negde, ja kazem bez podizanja glasa "ne" i on se ukupava u mestu i seda. Ako drzis psa koji moze biti opasan po okolinu, moraces tako, jer kad dodje situacija da se zaleti na nekog drugog psa ili coveka, dzabe tvoje nagradjivanje i to sto mu nudis keks, on te vise ne cuje, da ne kazem rec na slovo J.
[ Srđan Pavlović @ 11.02.2010. 13:54 ] @
Citat: Ali zato kada ona krene njega da seta ili uopste bilo koja druga situacija, on kada nesto hoce da uradi ona se dere na njega, vuce ga, psuje, al on kao da ne cuje.
E to je zato sto nije vodila racuna o osnovnom treningu dok je pas jos mali.
Evo vrlo dobrog objasnjenja zasto se ovo desava, i zasto pas ne dolazi na komandu, i koliko je vazna osnovna "recall" komanda.
http://www.perfectpaws.com/recall.html
I dalje tvrdim da nije potrebno tuci psa i da se time nista ne postize, vec se ucenje bazira
na principu potkrepljivanja nagradom uvek kada pas uradi nesto sto je pozitivno.
Samo, za ovo treba znanja, i treba strpljenja, ali stene koje se tako odgaja nece imati
problema ni sa socijalizacijom sa drugim ljudima i psima, i apsolutno se nece zaletati na
nekoga sa namerom da ga ujede, eventualno samo u zelji za igrom.
Citat: Ako drzis psa koji moze biti opasan po okolinu
Dakle, koliko god da je velik, pas moze biti opasan po okolinu samo ako nije pravilno odgajan.
[ Horvat @ 11.02.2010. 17:06 ] @
pitanje 2: di mislis trenirati kuce posto nemas dvoriste?
[ Srđan Pavlović @ 11.02.2010. 17:25 ] @
Pogledaj Backu Palanku na Google Earth-u, kaz'ce ti se samo ;)
Tikvara, i duga staza koja ide nasipom pored Dunava mi je na 10 min peske, super mesto za setnju :)
[ Horvat @ 11.02.2010. 17:29 ] @
ne mislim na setnju kao setnju,nego trenirati poslusnost,to moras na mestu na kojem nema puno ljudi u pocetku :)
[ Srđan Pavlović @ 11.02.2010. 23:33 ] @
[ Nabukodonosor @ 12.02.2010. 00:50 ] @
Citat: I dalje tvrdim da nije potrebno tuci psa i da se time nista ne postize, vec se ucenje bazira
na principu potkrepljivanja nagradom uvek kada pas uradi nesto sto je pozitivno.
Nismo se razumeli. To sto ti kazes je tacno za komande, kada ucis da sedne i slicno. I ja sam svog psa ucio tako, metodom nagrade. Ali ja pricam o necemu drugom. Ali uostalom, videces i sam, nisam ovo ja izmislio.
[ Srđan Pavlović @ 12.02.2010. 01:05 ] @
Pa ti si pricao o tome da se pas ne odaziva na poziv i da trci gde mu volja (pas tvoje drugarice),
i to si povezao sa tim sto ga je ona mazila a ti svog tukao pa te slusa.
Ja mislim da ga je moguce dresirati da momentalno dolazi na poziv gazde
(recall komanda) bez IKAKVE upotrebe sile. Nadam se da si procitao onaj link :)
Tamo je cak objasnjen i postupak i dati primeri.
Imao sam ja psa i na selu i u stanu jedno vreme, nije bas da nista ne znam o tome,
jedino sto nikada u stanu nisam drzao tako velikog psa.
[ sonus70 @ 12.02.2010. 19:20 ] @
Vidi sad, za "sedi" , "lezi" , "k'nozi" i te stvari naravno da je najbolje metodom nagrade kad posluša. Uspeće iz nekog puta i shvatiće pas pa koliko god da je blentav.
Izletanje u punom trku na Bulevar Oslobođenja u Novom Sadu ili nekoj drugoj prometnoj ulici se preživi eventualno jednom. Ako ga tad ne naučiš nećeš imati druge prilike. Neko će možda reći "kako ga možeš tući?" ali u gradu je to jedino što mora da nauči. Lakše mi je bilo preboleti to jednom, nego sledeći put zvati mrcinare da odnesu ugaženog psa.
[ Srđan Pavlović @ 13.02.2010. 00:52 ] @
Citat: Vidi sad, za "sedi" , "lezi" , "k'nozi" i te stvari naravno da je najbolje metodom nagrade kad posluša.
Ovde se radi bas o "recall" komandi ("opoziv" u prevodu) - sto znaci da sta god pas
da radi, kada ga zovnes po imenu, on ti momentalno dolazi. Ja postujem neko tvoje
iskustvo u vezi tim, ali ako procitas tekst koji sam linkovao, mozes li uopste reci da si
probao da "recall" dresuru radis na nacin koji je opisan i koji ne podrazumeva batine vec
drugi pristup - koji ima potpuno isti efekat - uslovljavanje psa da dolazi na komandu?
Mnogi ne shvataju zapravo kako pas povezuje to sto ga biju sa onim
sa cime su oni zamislili da ce pas to da poveze. Pas nije covek pa da na
svet (recimo saobracaj) gleeda nasim ocima i ima neki rezon vezano za to, on je
opremljen samo nizim oblicima ucenja. Recimo, ako ti pas istrci na ulicu,
ti ga pozoves i kad dodje umlatis ga, on ce to momentalno povezati tako
sto "vrlo neprijatno iskustvo sledi nakon dolaska kod gazde" (jer pas ne zna za automobile i
njihovu opasnost samo zna da je pozvan, a onda umesto nagradjen sto je dosao - umlacen.
Zapravo ovo je totalno zbunjujuce za psa, i nece spreciti da on izleti na ulicu i drugi put,
samo ce proizvesti nervoznijeg psa jer ga mlatis a on nema pojma zasto, jer on
ne povezuje iskustva iz sveta oko sebe na nacin na koji ti to cinis.
Mozak je jedna biohemijska masina - i sve to ucenje i kasnije reakcije se svode
na uslovljavanje. Kada pas jednom poveze neko vrlo prijatno iskustvo
(izuzetno ukusan komad mesa) sa tvojim pozivom i njegovim dolaskom, ta veza
je TRAJNA posle i na pomen samog imena mozak takvog psa ce, povezujuci
taj zvuk i prijatna iskustva sa "trcanjem prema gazdi" odmah tu reakciju i da "sprovede".
Verujem da ljudi jednostavno odustanu jer ili nemaju strpljenja, ili jednostavno
ne sprovode ove metode dresure pravilno (ovo je verovatno najcesce), i onda
jednostavno ne uspeju da dresiraju psa i okrecu se pogresnim metodama.
[ savgust @ 17.02.2010. 19:26 ] @
i mogao bi da ga drzis al uz stalne setnje,npr.u mom mestu postoji dobro mesto za setnju-bent ,tu mozes da dodjes i setas psa ako oces 15 km,ali zavisi i od tvojih obaveza
[ Odin D. @ 17.02.2010. 22:27 ] @
@Srdjane,
ti si vec u svojoj glavi donio odluku i donekle vidis stvari onako kako bi ti zelio da izgledaju. Dresirati psa da se u gradu ponasa tako da ne izgine metodom prijateljskih objasnjavanja i ceskanja po ledjima je ruski rulet u kom je ulog zivot psa.
Ako nagradis psa sto je poslusao tvoju komandu to apsolutno ne znaci da ce to uraditi i kad procjeni da mu je zanimljivije da uradi ono sto je naumio nego sto mu se jede tvoj keks. A za sledecu priliku moze biti kasno.
Moguce je uz dovoljno truda i zelje drzati uspjesno u gradu apsolutno svaku vrstu psa, pa i bilo koju drugu zivotinju - barem teoretski.
Medjutim, najveci problem je ako potcjenis kolicinu truda za koju mislis da ce biti dovoljna za to ili precjenis velicinu svoje zelje i ljubavi. Onda to postaje mucenje i za psa i za tebe.
[ Lesli Eldridz @ 18.02.2010. 00:56 ] @
Ma pusti ti tekstove i teorije, nema od toga nista. Evo ja imam zenku staforda i ona recimo odrasle ljude ne registruje mnogo, mislim kad se setamo, totalno ih ignorise, osim sto ponekad hoce da malo cudnije posmatra manju decu, verovatno misli da su to neki drugi psi, sta li, ali ne pokazuje nameru da napada nego se samo cudi sta je sad to, ali zato kad vidi druge pse, postane kao tasmanijski djavo iz Duska Dugouska, bez zezanja, ako se preventivno ne skrati povodac na 10 - 15 cm da se tako spreci svako batrganje i migoljenje, ide slicno ponasanje kao kad nailazi tasmanijski djavo. I ako se to dozvoli da se rasplamsa a ne sasece se u korenu, kao sto sam napisao, preventivnim skracivanjem povoca do maksimuma, tu onda ne pomazu ni komande ni dranja ni nista osim nasilnog obaranja na zemlju i drzanja tako dok se ne smiri. Takva im rasa, za to ih napravili. Ja u tim situacijama kad bih je pustio sa povoca, ili kad bi bio povodac dugacak dovoljno da ona uhvati, to bi bilo klanje do smrti, bez obzira koliko je onaj drugi pas veci od nje. Zato je nikad i ne pustam. Par puta sam je pustio, sa korpom normalno, pa sam jednom morao da je jurim, jer se vracala jedno 500m nazad tamo gde smo prosli pored nekih dzukela koje su lajale na nju, da ide da ih davi. Od tad je vise ne pustam sa povoca. Imam i ogrlicu sa elektrosokom i zujalicom, ali problem je sto su stafordi pravljeni tako da ignorisu bol i slicno, i reaguje ona na to, mislim na ogrlicu, ali ne kao drugi pas kog imam, on je obican dodž. Ona jednostavno odbija da se socijalizuje sa drugim psima i druzi se samo sa njim i to je to. Sa njim su nerazdvojni, spavaju zajedno, igraju se i sve, osim kad je mnogo hladno jer ona tad ode u kucicu a ovaj ima neku gustu vunu pa mu nikad nije hladno i uvek spava pred vratima, ali druge pse ni da primirise. Pokusao sam par puta da je naucim da se druzi sa drugim psima kad se sretnemo sa nekima koji setaju pse, ali dzabe kad ona ne zeli uopste da se druzi, ono, da se onjuse i sta vec psi rade kad se sretnu, nego zeli da odmah kolje. Sa druge strane, stafordi nisu neki cuvari, ali ona je naucila od ovog drugog da bude dobar cuvar, pa laje i skace na sve i svakoga ko pridje ogradi ili kapiji. Sta u stvari hocu da kazem, pa da sve to zavisi od psa do psa i ne mozes ti da se uzdas u te tekstove i to. Postoje generalno osobine rase koje otprilike mozes da znas ako uzimas odredjenu rasu, ali to nije 100% sigurno. Mozes i tu dresuru da primenis, to je tacno, ali ne ide to stvaranje uslovnog refleksa tek tako kao sto pise u tim tekstovima, das mu ti par puta ukusno meso i gotovo, nego i to zavisi od karaktera psa. Ako on/ona po svojoj prirodi ima zelju da bude alfa, ima mecku da rodis. Mada se slazem sa ovim da pas mora da te se plasi da bi te postovao, to je njima u prirodi, samo se ne slazem da moras da ih bijes da bi te se plasili i postovali. Pas je zivotinja copora, on ljude sa kojima zivi shvata kao svoj copor, a u coporu se tacno zna hijerarhija, sto znaci da ti moras da uspostavis tu hijerarhiju. Ali ne mlacenjem, jer ni u coporu sastavljenom samo od pasa vodja copora ne mlati svakoga ko je po hijerarhiji ispod njega, nego je mnogo bitniji stav, ton, govor tela i te stvari, ono sto on moze da razume, kojima stalno mora da mu se daje na znanje ko je glavni u vasem "coporu" . Mlacenje je njemu kao dobar dan, to ce da zaboravi za pola sata, ako ga nisi bas odrao od batina motkom ili kaisem ili si ga mozda izritao nogama, a to je vec ludastvo i za takve ludake psi i nisu.
Kako god, evo ti link do zanimljive knjige, nije direktan link, valjda je to dozvoljeno, ima tamo na kraju strane
[ bakara @ 18.02.2010. 09:12 ] @
@Srđan Pavlović
I ja mislim da ce ti trebati puno srece u odgajivanju takvog psa u stanu, i jos na tako nezan nacin...
Do duse svi su oni razlici, ja sam imao nemackog boksera sa kojim je uvek moralo jako strogo da se komanduje, a sada imam zlatnog ritrivera koji je po meni najposlusniji pas koga sam ikada video, ali i on ima svoje zute minute...
Ti sa dogom moras biti strog, jer ce kada poraste ona biti jaca od tebe i jednostavno neces moci normalno da je prosetas ulicom.
[ Milan M. Radovic @ 18.02.2010. 10:31 ] @
Ja drzim nemacku harlekin dogu po imenu "Gizmo" u stanu... neki ce reci da je to mucenje ali pas se izvodi na svaka 3-4 sata, istrcava, seeta... lud je ko struja.
Ovde na slikama ima 5 i 5 i po meseci...
Jedino sto mu zameram je tvrdoglavost... prema deci je nezan, mada i prema odraslima, jedino ume da zakaci repom ili zgazi, sto nije prijatno.... veliki je,a koliko je velik toliko je i dobrica, plasljiv... agresivnost=0. Problem je napolje sto se ljudi cesto boje njega a on svakog mora da njusne :)
Ko jednom uzme dogu, uvek ce.
[Ovu poruku je menjao Milan M. Radovic dana 18.02.2010. u 12:24 GMT+1]
[ sonus70 @ 18.02.2010. 11:34 ] @
Citat: Srđan Pavlović: ..... Recimo, ako ti pas istrci na ulicu,
ti ga pozoves i kad dodje umlatis ga, on ce to momentalno povezati tako
sto "vrlo neprijatno iskustvo sledi nakon dolaska kod gazde" (jer pas ne zna za automobile i
njihovu opasnost samo zna da je pozvan, a onda umesto nagradjen sto je dosao - umlacen...
To i jeste problem , uhvatiti ga u tom trenutku bez pozivanja da ne poveže dozivanje i batine
Citat: Srđan Pavlović...Mozak je jedna biohemijska masina - i sve to ucenje i kasnije reakcije se svode
na uslovljavanje. Kada pas jednom poveze neko vrlo prijatno iskustvo
(izuzetno ukusan komad mesa) sa tvojim pozivom i njegovim dolaskom, ta veza
je TRAJNA posle i....
Ne bih da protivrečim ali stvarno razmisli da li je keksić, meso, češkanje i blag pogled dovoljno zavodljiviji od mirisa kuje u teranju koju psi namirišu i do kilometar, u gradu malo manje. Malo je jača ta biohemija. I još ako se odlučiš za rasu koja ima imalo u poreklu terijerske krvi, naj**o si u toj situaciji . Zbog takvog mišljenja je moj kum velikog šnaucera vozio na operaciju kičme na veterinu u BG, i nije ipak bilo pomoći. To je moje lično mišljenje i ni ja ne mislim da je jedino moguće. Samo predlažem da ga razmotriš.
[ Srđan Pavlović @ 18.02.2010. 21:32 ] @
Gajim recimo neki optimizam za ovaj nacin treninga:
http://www.youtube.com/watch?v=FAb3KJyxq0o&feature=related
(pogledati i PART 2 i PART 3 klipove)
Psa pored prometne ulice nikako ne bih vodio bez povodca, naravno, to je vrlo rizicno
koliko god da reaguje na tvoj poziv, uvek moze da ga zainteresuje nesto u trenutku i
da brzo izleti i da ne stignes ni da ga pozoves.
@Milan Radovic - Aaaa! Ne pravi mi zazubice ovde
@Lesli - za staforde ne znam - ali doge imaju tu posebnu osobinu da bas vole sa ljudima da se druze,
a i na druge pse reaguju sasvim OK, ako se od malena srecu sa puno razlicitih pasa (socijalizacija)
@Odin - ma nisam ja doneo odluku, mozda ti to samo tako izgleda
[ Milan M. Radovic @ 24.03.2010. 12:43 ] @
[ Srđan Pavlović @ 24.03.2010. 15:16 ] @
Hehe, hvala - super fotke :)
Koliko je star sada i koliko je tezak? Kako ga hranis (cime)?
[ Milan M. Radovic @ 07.11.2011. 12:30 ] @
Citat: Srđan Pavlović: Hehe, hvala - super fotke :)
Koliko je star sada i koliko je tezak? Kako ga hranis (cime)?
Odavno nisam upload izvrsio novih slika. U to periodu jeo je dosta granula, pomesanih sa svim i svacim.... najbitnija je raznovrsna hrana - znaci sta jedes ti, to i on, sem SLJIVA i ne secam se jos neceg... naravno nikad slatko (malo da, ali ne na bazi kaka-a).
Sada je tezak oko 70kg i ima 2 godine i recimo dva meseca, tada na slikama je imao oko 5-6 meseci.
Ako neko ovde, slucajno, tvrdi da su veliki psi opasni po decu, NAROCITO pricam o nemackim dogama, neka pogledaju sliku mog "malog" Gizma u prilogu. U medjuvremenu smo se preselili u kucu, sad ima i dvoriste, ali doga kao i svaka doga najvise voli kucu i kauc - ne znam sta je to sa dogama i kaucom ali ... eto :P
[ milivoje t @ 07.11.2011. 13:43 ] @
Sve je to fino, ali umišljanje da je prijatno tako velikoj životinji je obican bulls. U rangu sa papagajem u kavezu.
I na to treba podsecati buduce vlasnike koji se razmisljaju o držanju velikih pasa u stanovima, a guglom će naleteti na ovakve teme. Ne to nije ok za psa. To što pas ne zna za bolje, ne znači da bolji i ispravniji tretman ne postoji.
U relanosti vrlo mali broj ljudi koji drži te pse po stanovima u gradu pruža tim psima odgovarajući tretman. I kada postoji najbolja volja vlasnika u urbanim sredinama je uglavnom nemoguće obezbediti propisan režim fizičke kulture velikim psima.
Ako živite u gradu, gde vi to možete istrčavati velike lovačke pse, doge, jake službene pse ? Nigde, čak je i zabranjeno. Da ne pričamo o strahu koji izazivalju kod prolaznika, kada trče slobodni.
Ono što se desi je da posle nekog vremena i gazde izgube volju i elan. Obična penzionerska šetnja za te pse ne znači ništa.
Takav režim života se odražava na fizičko i psihičko zdravlje psa.
[ Sceka @ 07.11.2011. 17:32 ] @
Citat: milivoje t: Sve je to fino, ali umišljanje da je prijatno tako velikoj životinji je obican bulls. U rangu sa papagajem u kavezu.
I na to treba podsecati buduce vlasnike koji se razmisljaju o držanju velikih pasa u stanovima, a guglom će naleteti na ovakve teme. Ne to nije ok za psa. To što pas ne zna za bolje, ne znači da bolji i ispravniji tretman ne postoji.
U relanosti vrlo mali broj ljudi koji drži te pse po stanovima u gradu pruža tim psima odgovarajući tretman. I kada postoji najbolja volja vlasnika u urbanim sredinama je uglavnom nemoguće obezbediti propisan režim fizičke kulture velikim psima.
Ako živite u gradu, gde vi to možete istrčavati velike lovačke pse, doge, jake službene pse ? Nigde, čak je i zabranjeno. Da ne pričamo o strahu koji izazivalju kod prolaznika, kada trče slobodni.
Ono što se desi je da posle nekog vremena i gazde izgube volju i elan. Obična penzionerska šetnja za te pse ne znači ništa.
Takav režim života se odražava na fizičko i psihičko zdravlje psa.
U principu sve je tacno sto si naveo. Ja sam imao velikog Snaucera, crnog, mnogo godina ali dok sam ziveo u kuci sa dvoristem. Sada zivim u stanu i nikada ne bih dozvolio da drzim velikog psa u stanu, to ne valja za psa, nikako ne valja. Ali se to zaboravlja i traze se neki izgovori u nekim statistikama ne bi li se zadovoljila licna zelja i potreba, iskljucivo licna zelja! Posto je kuca bila odmah do Kosutnjaka, zapravo, Sportskog Centra Kosutnjak, svaki dan sam "setao" mog Snaucera dva sata rano ujutru i dva sata popodne, predvece. Plus kad mi padne napamet u medjuvremenu. "Setnja" je pod navodnicima jer nije prava setnja u pitanju nikada bila. Uvek je kombinacija vezbi poslusnosti, istrcavanja za predmetom (loptica za tenis, stap...) i druzenje sa drugim psima. I kad sam poredio mog Snaucera sa nekim Snaucerima koje su drzali u stanu, pa to je prosto neuporedivo! Moj Snaucer je bio kao "statua" od mermera u odnosu na one iz stanova. Ti iz stanova su bili uvek ugojeniji, mlitaviji, neposlusniji, losije geometrije, losije dlake... I ne samo Snauceri. Kojeg god smo psa poredili uvek je bolji, po svim pitanjima, bio pas koji je bio u dvoristu (podrazumeva se da ima kucicu, boks...) od psa koji je drzan u stanu! Osim mali psi koji i ne mogu drugacije nego su bas za stan. Ali to je druga prica.
Moj Snaucer je bio apsolutno vaspitan i obucen u svemu osim u pogledu "citanja i sledjenja tragova" jer me to nije zanimalo ali ni malo. Nesto malo je i to radjeno, mogao je po tragu da me nadje uvek ali ako trag nije bio stariji od nekoliko sati, mislim da smo probali da trag bude star najvise 4 sata. Ostalo je radio "na keca", bez vikanja, psovanja, cak ni viseg tona! Ali je svakodnevna vezba bila zastupljena dokle god sam ga imao. I kad udje u stan, jednom dnevno ili jednom u par dana, ili, leti narocito, po ceo dan u stanu... nikada nista nije "napravio", nikada nije nista srusio, izgrickao... Nikada nije bio agresivan prema gostima, jedino sto je morao svakoga da "omirise" kad dodje, konstatuje ko je i sta je a onda izgubi interesovanje osim ako neko zeli da se igra sa njim, a to je rado prihvatao, samo sto nije bio "navalentan".
Da, bitna stvar, pas se izvodi napolje, u "setnju" bez obzira kakvo je vreme, doba dana ili godisnje doba! Nema veze sto je sneg napadao ili pada, pada kisa, sija sunce... Nikakve veze nema za "obavezno vreme setnje". To sto se nama ne ise jer veje sneg, to znaci nama ali psu ne!
I tako, jedino sto se postavljac teme nije udostojio cak ni da napise da li je uopste nabavio psa a kamo li nesto vise! :)
Pozdrav!
[Ovu poruku je menjao Sceka dana 07.11.2011. u 18:47 GMT+1]
[ Milan M. Radovic @ 08.11.2011. 09:35 ] @
Ta prica da je to mucenje psa, po meni nije skroz koretka... jeste ako je stan bas mali, ali doge su psi sa sporim metaboliznom i vole da lencare.
Kada je bio mali, kao i svaka deca, trcao je, jurcao, redovno bio setan, pa ni ti nisi ceo zivot bio napolje i sta ti fali? :) Bitno je da postoji normalan tok... kao da imas dete, tako razmisljas, samo ne u krajnjost.
Secam se jednom... bio je mladji, trcao je sa jednim bokserom, bili smo otisli u vikendicu na ceo dan.... samo su zastali da piju vode.... 7 punih sai su trcali.
Boxer je zavrsio na infuziji, a doga je spavala u kolima kao pravo malo dete..... hehe, dosli mi - "Ajmo gizmo, budi se". Jeste nekad nezgodno kad tako veliki pas hoce da vam dodje u krilo ili vas zagrli, ali... to je ono sto on voli i uvek moze biti bolje. Zivot nasih ljubimaca ima onaj kvalitet kakvi sami pravimo, a zavisi od toga kako se ophodimo prema njima, kako postavljamo granice dokle cemo im dopustati ludorije, cime cemo ih hraniti, pruziti fizicku aktivnost... sve umereno... kao sto bi i mi sami. Pas zivi tempom svog vlasnika.
Ako ste vi flegma, pas ce biti flegma, ako ste hiperaktivni, pas ce biti hiperaktivan. Mene moj pas prati u stopu, do kotlarnice, do supe, ima tu slobodu kretanja, sem da se kaci sa komsijskim psom (ima jednog sto ne voli... doge ne vole galamdzije). Sve ga zanima, sve bi da vidi, da njusne, da strpa u usta... nazalsot.
Sve to kad se sabere i oduzme, veliki psi su cesto jako divna stvorenja jer nisu "iskompleksirani' jer su svesni svoje snage i velicine, pa samim tim i manje agresivni.
Borba dve doge na primer, vodjenja instiktom (mislim na muzjake) se svodi u guranju i okrsaj vilicama, nikako ujedanjem.
A sta je zapravo mucenje psa - drzati ga na povodcu, bacati mu koske i smatrati ga kako je njegova duznost da "cuva kucu" i hraniti ga suvim ubudjavim hlebom... sto je praksa u srbiji ihahaj... sad razmislite, da li bi vi bili srecni tim zivoto? ja ne bi. prvi bi ujeo i dupetom!
To sto se postavljac teme nije "udostojio" to je verovatno jer je ili zaboravio na temu ili nije na kraju uzeo psa a zeleo je. Ali svejedno, tema je skroz ok, cak iako je ovo ES :)
Sto se tice vremena setnje, stvarno ne znam za te tajminge, nemam to... jer otkad smo u kuci, pas se seta po dvoristu, nekad i dalje na povodcu, ali kakvo je vreme danas (ne mislim meteorolosko vec malo se vremena ima), ne stize se uvek za neke duze setnje, a doge su osetljive na klimu.... tako da jbg.
[ Sceka @ 08.11.2011. 19:26 ] @
Citat: Milan M. Radovic:... Zivot nasih ljubimaca ima onaj kvalitet kakvi sami pravimo, a zavisi od toga kako se ophodimo prema njima, kako postavljamo granice dokle cemo im dopustati ludorije, cime cemo ih hraniti, pruziti fizicku aktivnost... sve umereno... kao sto bi i mi sami. Pas zivi tempom svog vlasnika...
Pa sad si lepo napisao gde se gresi u razmisljanju! :) Apsolutno tacno ali i apsolutno pogresno sto se tice psa. Za vlasnike je to ok jer ni jedan pas ne moze da kaze sta mu treba, samo se povinuje okolnostima koje mu vlasnik priredi. Ni jedan pas, ni jedna zivotinja nije predodredjena da zivi u stanu. Odnosno, to nije njihova prirodna okolina. Kroz istoriju je covek napravio selekcije, ukrstanja... pa je tako od "divljih" zivotinja nastalo ono sto zovemo "domace zivotinje". Medju njima su i psi. Ne treba zaboraviti ono sto je nebrojeno puta potvrdjeno u praksi. Mnogo lako se pas koji pobegne, izgubi se... adaptira na te uslove, divlje u odnosu na zivot u stanu, a mnogo tesko se isti taj pas "vrati u normalu" kad ga vlasnik nadje i pocne opet da "zivi normalan zivot u stanu"! Pa samo uporedite, a mislim da to nije tesko jer uvek toga ima u drustvu "kuckara" koji se skipljaju redovno u svakom kraju, psa iste rase koji zivi u stanu sa onim koji zivi u dvoristu i sve ce vam biti jasno.
Na povodcu se pas drzi zbog sigurnosti okoline, osecaja okoline dok prolaze pored psa kojeg ne poznaju (normalan je covekov strah u tim trenucima). Znaci to je neophodno a samim tim i bezpredmetno razmisljati da li je to mucenje ili ne. Ja sam mog Snaucera uvek vodio na povodcu kad sam se kretao krajem gde ima dosta prolaznika. Povodac je bio samo formalno, nije cak ni bio zategnut jer je Edi (u rodoslovu mu je ime bilo Edward IV) bio potpuno obucen i vaspitan tako da je isao uz nogu po "PS-u", potpuno pravilno, "slepljen" sa nogom, levom, naravno. Dok je "uz nogu" komanda na snazi nema sanse da se odvoji, bilo sta da je u pitanju, macka, drugi pas, psi... ali to znam ja i moj pas ali ne i slucajni prolaznik koji seta ulicom, parkom... Zato se upotrebljava povodnik. I, naravno, bez povodnika (raznih vrsta i duzina) kao i bez ogrlice (raznih dimenzija i vrsta) nije moguce dobro obuciti ni jednog psa. BTW, obucavanje pasa se radi, i pozeljno je, iskljucivo za dobrobit samog psa!!!
Sto se tice tajminga u vezi setanja, pa to je isto kao hrana, potpuno isto. Obzirom da je svaki pas "zatvorenik", bio u stanu ili dvoristu, najmanje sto covek moze da ucini je da ga redovno seta. Kad kazem seta, vec sam mapisao sta se to kod mene podrazumevalo ali da ponovim, kombinacija vezbi poslusnosti, istrcavanja za predmetom (loptica za tenis, stap...) i druzenje sa drugim psima. I to je otprilike dva sata ali nikada manje od sat ipo! I onda je to dobro "socializovan" pas. Sa redovnim hranjenjem, uvek dovoljno vode, cisto mesto za spavanje... imacete srecnog i zadovoljnog ali i stabilnog psa.
Obzirom da imas psa, kako mozes da razumes nekoga ko postavi ovako lepu temu, nabavi psa pa zaboravi na to da je pisao o tome?! :) Ja vec godinama nemam psa ali ne preskacem ovakve teme, narocito ako nesto malo i ucestvujem u njima! :) Verovatno je odustao od cele price. Izpardonjavam se ako gresim! :)
Pozdrav
[ Milan M. Radovic @ 09.11.2011. 10:19 ] @
Citat: Sceka: Pa sad si lepo napisao gde se gresi u razmisljanju! :) Apsolutno tacno ali i apsolutno pogresno sto se tice psa. Za vlasnike je to ok jer ni jedan pas ne moze da kaze sta mu treba, samo se povinuje okolnostima koje mu vlasnik priredi. Ni jedan pas, ni jedna zivotinja nije predodredjena da zivi u stanu. Odnosno, to nije njihova prirodna okolina. Kroz istoriju je covek napravio selekcije, ukrstanja... pa je tako od "divljih" zivotinja nastalo ono sto zovemo "domace zivotinje". Medju njima su i psi. Ne treba zaboraviti ono sto je nebrojeno puta potvrdjeno u praksi. Mnogo lako se pas koji pobegne, izgubi se... adaptira na te uslove, divlje u odnosu na zivot u stanu, a mnogo tesko se isti taj pas "vrati u normalu" kad ga vlasnik nadje i pocne opet da "zivi normalan zivot u stanu"! Pa samo uporedite, a mislim da to nije tesko jer uvek toga ima u drustvu "kuckara" koji se skipljaju redovno u svakom kraju, psa iste rase koji zivi u stanu sa onim koji zivi u dvoristu i sve ce vam biti jasno.
Na povodcu se pas drzi zbog sigurnosti okoline, osecaja okoline dok prolaze pored psa kojeg ne poznaju (normalan je covekov strah u tim trenucima). Znaci to je neophodno a samim tim i bezpredmetno razmisljati da li je to mucenje ili ne. Ja sam mog Snaucera uvek vodio na povodcu kad sam se kretao krajem gde ima dosta prolaznika. Povodac je bio samo formalno, nije cak ni bio zategnut jer je Edi (u rodoslovu mu je ime bilo Edward IV) bio potpuno obucen i vaspitan tako da je isao uz nogu po "PS-u", potpuno pravilno, "slepljen" sa nogom, levom, naravno. Dok je "uz nogu" komanda na snazi nema sanse da se odvoji, bilo sta da je u pitanju, macka, drugi pas, psi... ali to znam ja i moj pas ali ne i slucajni prolaznik koji seta ulicom, parkom... Zato se upotrebljava povodnik. I, naravno, bez povodnika (raznih vrsta i duzina) kao i bez ogrlice (raznih dimenzija i vrsta) nije moguce dobro obuciti ni jednog psa. BTW, obucavanje pasa se radi, i pozeljno je, iskljucivo za dobrobit samog psa!!!
Sto se tice tajminga u vezi setanja, pa to je isto kao hrana, potpuno isto. Obzirom da je svaki pas "zatvorenik", bio u stanu ili dvoristu, najmanje sto covek moze da ucini je da ga redovno seta. Kad kazem seta, vec sam mapisao sta se to kod mene podrazumevalo ali da ponovim, kombinacija vezbi poslusnosti, istrcavanja za predmetom (loptica za tenis, stap...) i druzenje sa drugim psima. I to je otprilike dva sata ali nikada manje od sat ipo! I onda je to dobro "socializovan" pas. Sa redovnim hranjenjem, uvek dovoljno vode, cisto mesto za spavanje... imacete srecnog i zadovoljnog ali i stabilnog psa.
Obzirom da imas psa, kako mozes da razumes nekoga ko postavi ovako lepu temu, nabavi psa pa zaboravi na to da je pisao o tome?! :) Ja vec godinama nemam psa ali ne preskacem ovakve teme, narocito ako nesto malo i ucestvujem u njima! :) Verovatno je odustao od cele price. Izpardonjavam se ako gresim! :)
Pozdrav
Pa treba imati razumevanja za sve. Neke vrste koje smo stvorili ukrstanjem, ne bi mogle da izdze "surovost prirode" i zato ih pazimo,mazimo,cuvamo i dresiramo. Pazi, ni mi ljudi ne znamo za bolje, mozda postoji :) (pogotov u Srbiji hehehe)
Psu treba pruziti sve sto bi inace radio u prirodi - njuskanje, zapisavanje terena, druzenje sa drugim psima (makar to nekad bilo i neko koskanje, to je sve deo njihovog odrastanja i pravljenja licnosti gradjenje sopstvenog autoriteta), setnje, trcanje... a hranu ce dobiti u kuci. Ja sam ubedjen... da bi svaki pas lutalica pozeleo da dobije topao dom. Ja mog Zmaga (satrovacki Gizmo) kad pustim napolje... ako mene nema na 2 minuta, on ce zalepiti njusku o staklo da udje unutra :) Jednosavno psi vole ljude. Neki ljudi nisu sa pse, pre bih tako rekao, ali svaki je pas dovoljno i predovoljno dobar za coveka. :)
Eh, sad za povodac... najradije ne bih, ali zakon je takav i tu nista ne mozemo, ali povodac ponekad ume da dobro utice na psa... znaci povodac, ne uzica za kucicu kojoj prokisnjava krov :/ Pas ce retko kad napasti coveka bez ikakvog razloga, i nema pas tripove kako neki ljudi misle... pogotovo ona prica za Doge da ubijaju gazdu ka osete da ce da umre... no comment... realy. Pas mora da se socijalizuje i pruzi mu se maksimum, iako se cini kao da mu to nije prirodno staniste... njemu je sigurno bolje tu sa nama nego gladnom negde na ulici gde mu opasnost vreba na sve strane - ni coveku nije prirodno staniste kuca... realno. Sam je to izmislio... nkad smo i mi bili (doduse 10.000 p.n.e.) prepustani na milost i ne milost hladnoci, bolestima... i jos koje cemu.
Samo umereno. Svakom bi preporucio Dogu. Nije toliko skupa... samo prvih godinu dana, zbog preventivnih lekova,vakcinacija, povecane ishrane tokom razvoja, zaista. Za ostale rase ne znam i necu da se mesam u to. ALI MRZIM LJUDE KOJI UZIMAJU PITove i Rotvajlere, dobermane radi "imam opasnog psa i ja sam faca"... posebna tema.
[ Sceka @ 09.11.2011. 11:53 ] @
Citat: Milan M. Radovic:... ALI MRZIM LJUDE KOJI UZIMAJU PITove i Rotvajlere, dobermane radi "imam opasnog psa i ja sam faca"... posebna tema.
Tu se slazem u potpunosti. Inace u komsiluku ima nekoliko Pit-ova koje drze u stanu, svi do reda su nevidjene maze! Vlasnici su dve devojke i jedan mladic. Ali sva tri psa su neverovatno drustveni i vole da se igraju i maze. Opet pravilo - sve zavisi od vlasnika. A te iz citirane recenice bih ja 'apsio na "keca" sa obavezom da provedu neko vreme u zatvoru ali sve dok se ne urazume, koliko god za to vremena bilo potrebno!
Pozdrav!
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|