[ gajo2 @ 16.02.2010. 21:14 ] @
Evo jednog dogadjaja zasto je dobro sto Srbija nije u Sengenu

http://uk.reuters.com/article/idUKLDE61F1DY20100216
Citat:
Libya has announced it will cease issuing visas to citizens of European countries in the Schengen zone. Even citizens currently in possession of visas will be denied entry.

Citat:
Libya's move came after Switzerland allegedly blacklisted 188 high-ranking Libyans, denying them entry permits.

The Swiss ban is said to include Libyan leader Muammar Gaddafi and his family.

Naravno, u EU odmah krive jedni druge umesto da se ujedine...
Citat:
Italy accused Switzerland on Tuesday of misusing an agreement facilitating European travel to put pressure on Libya, prompting a Libyan ban on visas for much of Europe.

[ žutokljunac @ 16.02.2010. 21:22 ] @
Nije čudo što se Italija stavila na stranu Libije. Italijani sa Libijcima imaju potpisan sporazum o deportaciji izbeglica iz Afrike.

P.S. - Čuo sam da je Gadafi odobrio velika sredstva za izgradnju infrastrukture, pa oni prave čudo od zgrada i puteva, tako da se građevincxi masovno sele iz Emirata u Libiju.
[ Ivan Dimkovic @ 16.02.2010. 21:26 ] @
http://arabnews.com/world/article18041.ece

Citat:

ROME: Italian Foreign Minister Franco Frattini said on Tuesday Switzerland had misused the Schengen agreement and taken its members "hostage" by slapping a ban on Libyan officials which prompted retaliation by Tripoli.

Officials said on Monday that Libya had stopped issuing entry visas to the 25 European nations covered by Schengen -- some of which are not in the European Union, such as Switzerland -- in response to a Swiss entry ban on 188 of its citizens, including Libyan leader Muammar Qaddafi and his family.

"The Swiss government has put them on the Schengen blacklist. But this is not the Schengen agreement that we know," Frattini said in an interview published in La Stampa newspaper. "By acting in this way, Switzerland has taken hostage the other countries of the Schengen zone."

Svajcarsku treba momentalno izbaciti iz Sengen zone zbog ocigledne zloupotrebe sengenskog granicnog sistema radi resavanja njihovih licnih sporova sa Libijom.

Iskreno se nadam da ce se to jako brzo desiti - likovi koji zloupotrebljavaju sengenski sistem a u isto vreme profitiraju od tajenja poreza.
[ Igor Gajic @ 16.02.2010. 21:30 ] @
Ili ima veze sa ovim:

Citat:

Police in Dubai have issued arrest warrants for 11 suspects they want to question about the killing of a senior Hamas official in Dubai. The suspects include six men travelling on false British passports.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/8518481.stm
[ Ivan Dimkovic @ 16.02.2010. 21:39 ] @
Ne, nema apsolutno nikakve veze sa tim. Ne znam odakle ti uopste ideja, kada ti dogadjaji nisu povezani ni vremenski a ni geografski - ono, veze nemaju jedan sa drugim.

Stvar je pocela pre nekog vremena, kada su Svajcarci izbacili neke Gadafijeve zbog loseg ponasanja u nekom hotelu i sta znam... onda su krenuli da se medjusobno sankcionisu diplomatski sve jace i jace i sada je cela stvar eskalirala van svake realne proporcije zbog idiota iz Svajcarske.

Svajcarska je ocigledno zloupotrebila sengenski sporazum i u svoja sr*nja uvukla druge EU zemlje bez ikakvog razloga i bez ikakvog prava na to - i za to ih treba kazniti. Neka sami resavaju svoja diplomatska sr*nja.

Sengenski sistem sluzi za blacklistovanje medjunarodnih kriminalaca i drugih prekrsioca zakona. On ne sluzi za politicke i diplomatske osvete pojedinacnih zemalja - da bi se politickim zvanicnicima neke zemlje zabranio ulaz na celoj sengenskoj teritoriji, za to mora da se postigne dogovor u evropskim institucijama - a ne dati svakoj budali da blokira koga god hoce.
[ bttp @ 16.02.2010. 23:40 ] @
Valjda potpisnice Šengenskog sporazuma imaju neki mehanizam zaštite od takvih stvari, odnosno mogu pojedinačno da odluče koga će da puste a koga ne, bez obzira na zahtev neke treće zemlje za bleklistovanje ovog ili onog. Nije valjda Šengenski pakt Sveto Pismo?

Jeste da to komplikuje ceo sistem, ako se dođe do toga da se svaki pojedinačni zahtev za zabranom preispituje, ali bolje i to nego robovati lošoj praksi nekih zemalja potpisnica.
[ Ivan Dimkovic @ 17.02.2010. 17:22 ] @
Citat:
bttp
Nije valjda Šengenski pakt Sveto Pismo?

Jeste - obavezujuci je za sve clanice Sengena. U tome je problem. Ceo sporazum bi izgubio svaki smisao kada bi sad svaka pojedinacna zemlja mogla da procenjuje sta hoce a sta nece da prihvati. To nije dozvoljeno.

Ocigledno nisu uzeli u obzir ovakve zloupotrebe, sto uopste ne cudi - svi ti ogromni drzavni IT projekti su samo platforme za curenje para, a kvalitet im je poslednja rupa na svirali.
[ Beltrammi @ 18.02.2010. 22:19 ] @
svojevremeno je Malezija cini mi se zabranila ulazak nasim gradjanima. Dakle nikakav pasos nikakva viza, nista ! I to ne bi bilo strasno da u Maleziji nije Kuala Lumpur vazan aerodrom na putu za Australiju i uopste cvoriste.

Izraelci mislim da ne mogu da kroce u neke zemlje muslimanske.

Znaci nije nista novo uradila Libija, moguce je, bilo je i bice.
[ Ivan Dimkovic @ 18.02.2010. 22:30 ] @
Nije nista novo to da svaka drzava sa suverenom granicom ima pravo da prekine diplomatske odnose i zabrani ulaz drzavljanima neke zemlje.

Medjutim, zabraniti ulaz gotovo celom kontinentu je prilicno nova stvar, to definitivno niko nije radio do sad i cisto sumnjam da ce se to vidjati cesto u buducnosti :-)

Takodje, prilicno je nova stvar to sto su Svajcarci uradili - dok Libija ima pravo da zabrani ulaz kome god hoce, pa ako zele i celom svetu - to sto je Svajcarska uradila je silovanje Sengen sistema i upotreba istog u svrhe za koje taj sistem uopste nije zamisljen.

Zbog toga Svajcarce treba suspendovati iz Sengen sistema i iskreno se nadam da ce se to desiti. Takodje, treba ih naterati da plate svu stetu koja je nastala zbog njihove nesmotrene akcije.

Sto se Libije tice - prekidanje diplomatskih odnosa / zabrana ulaska po diplomatskom protokolu podrazumeva identican odgovor (reciprocitet) - tako da Libijci nece moci da putuju u zemlje Sengena. Kome se vise isplati takva akcija, vreme ce pokazati.

Identicna stvar je bila sa Malezijom - Srbi nisu mogli da udju na teritoriju Malezije (tj. mogli su, ali iskljucivo uz specijalnu dozvolu njihovog MIP-a) a identicno pravilo je vazilo i za gradjane Malezije, oni nisu mogli da udju u Srbiju.
[ gajo2 @ 18.02.2010. 22:42 ] @
Pre nekog vremena je Libija uvela gradjanima Sengena obavezu da za libijsku vizu podnesu iste papire kao sto Libijci podnose za sengensku vizu... dakle ono brdo papira sa kojim smo i mi upoznati. Zatim su ukinuli, jer su ekonomski vise gubili nego dobijali. Pored toga je i apsurdno da gradjani EU dokazuju da ne zele da zive za stalno u Libiji, posto retko ko to zeli... a u suprotnom smeru nije bas tako.

U ovom slucaju je Svajcarska zabranila nekim vodjama Libije da udju na teritoriju Sengena. Znaci ne svim Libijcima, vec samo nekim vodecim ljudima iz te zemlje. Odgovor Libije je previse drastican odgovor na ovo, i samo ce obicni gradjani Libije biti na gubitku. Naime ako neki stranac-turista zeli da dobije turisticku vizu, on mora da je dobije preko ovlascene libijske turisticke agencije. Ne ide to kao u drugim zemljama da mozes otici samostalno. Prosecno jedan turista placa 70 evra/dan turistickim agencijama, pa plus jos hrana, prevoz itd. Ovim potezom su sve libijske turisticke agencije upropascene, tj. bice, ako ovo ostane na snazi.
[ Ivan Dimkovic @ 18.02.2010. 22:46 ] @
Libija je uradila jedinu stvar koja ce naterati EU da uradi nesto po pitanju ove svajcarske samovolje i flagrantnog zloupotrebljavanja sistema.

To ce ih naravno kostati, ali verovatno uopste nisu imali drugih opcija cim su se odlucili za nesto sto je ovako drasticno i sto definitivno njima ne ide u korist.
[ Beltrammi @ 18.02.2010. 22:55 ] @
Cudno tumacis Sengen Dimkovicu.

Posto unutar sengena nema granica logicno je da neka zemlja moze da zabrani odredjenim licma da udju u nju i da od drugihg trazi isto. U cemu je inac epoenta sengena da ako Skeljzena nece Nemacka on ode i uzme vizu od Spanije pa otputuje u Nemacku.

Drugo, CH su zabranili ulaz jednoj grupi ljudi, a ne svim Libijcima.

Trece, Gadafi je mogao da zabrani ulaz samo Svajcarcima.

na kraju, nije mi jasno da kritikujes Sengen sistem najlepsi proizvod Evrope i to radi koga, jednog diktatora Gadafija koji podrzava sina zigola ?

[ Ivan Dimkovic @ 18.02.2010. 23:01 ] @
Prvo, odakle ti ideja da ja kritikujem Sengen?

Kritikujem idiotsku implementaciju koja dozovljava ovakve zloupotrebe od strane pojedinih zemalja.

Tacno je da moze biti zabranjen ulaz pojedinacnim osobama, ali je to rezervisano za kriminalce, begunce od pravde i osobe koje su opasne po ustavni poredak zemalja EU - teroriste i sl.. Za ostale stvari odlucuju evropske institucije ako postoji potreba.

Gde ti ovde vidis to sto su uradili Svajcarci?

Svajcarci su efektivno iskoristili sistem u svoje lokalne politicke i diplomatske svrhe... Sta je sledece, kad neka druga zemlja Sengena ima neki politicki problem sa nekim, da i njima pustimo da zabrane ulaz kome god hoce? Recimo, Slovenci - eto oni imaju neki problem sa Hrvatskom, pa sto ne bi malo zabranili hrvatskoj vladi ulaz u 90% EU?

Ili Grci... sto da ne zabrane ulaz premijeru Turske kada god imaju neki problem sa Turcima... bas bi bilo kul da ih "malo" pritisnu zabranom ulaza u gotovo ceo kontinent?

Ili Finci... imaju neku frku sa Rusima, pa hajde malo da zabrane ulaz ruskim politicarima u EU.

To je kretenizam epskih razmera, i naravno da to nije zamisao Sengena, niti tako sistem treba da funkcionise.

Citat:

Trece, Gadafi je mogao da zabrani ulaz samo Svajcarcima.

Gadafiju i trocifrenom broju politicara iz Libije je zabranjen ulaz u ceo Sengen a ne samo u Svajcarsku - pravilo reciprociteta nalaze akciju svakako vecu od zarbane ulaza iskljucivo Svajcarcima, jer je efekat toga sto su Svajcarci uradili daleko veci od granica Svajcarske.

Gadafi je uradio pravu stvar - vec danas se pregovara o resavanju problema. Da je zabranio ulaz Svajcarcima samo, niko se ne bi uzbudjivao.
[ Beltrammi @ 18.02.2010. 23:25 ] @
Citat:
Gadafi je uradio pravu stvar

ako mu eu popusti ja mislim da cemo uskoro videti i minaret pored milanske skale.
[ Ivan Dimkovic @ 18.02.2010. 23:47 ] @
O cemu ti pricas? Kakvi bre minareti? Kakve bre veze imaju putovanja libijskih politicara sa minaretima u Italiji ?!?!?!!

Sta njemu ima "EU" da popusta? Radi se o Svajcarskoj koja treba da povuce svoju idiotsku i poprilicno nelegitimnu akciju koja je donela probleme Libiji a i EU koja je bukvalno uvucena u celu pricu aktom zloupotrebe sengenskog sistema. Ostale zemlje EU nemaju ama bas nista da "popustaju" jer one nisu ni izazvale celu ovu glupost vec Svajcarska.

A evo dokaza da deluje:

http://af.reuters.com/article/topNews/idAFJOE61H0TA20100218

Citat:

Swiss and Libya meet to seek way out of visa spat

MADRID (Reuters) - The foreign ministers of Libya and Switzerland met on Thursday to seek an end to a diplomatic spat that is hitting relations with the European Union.

Ocigledno je da je Libija morala uraditi nesto dovoljno ekstremno sto bi skrenulo paznju EU na problem - inace nikoga ne bi bilo briga za celu tu pricu, i kao sto se vidi - neko je motivisao Svajcarce da sednu za sto. Pitam se ko :)
[ Slobodan Miskovic @ 19.02.2010. 06:45 ] @
Ja mislim da je to bila zemlja Milenske skale :)
[ Beltrammi @ 19.02.2010. 07:11 ] @
svako udruzenje podrazumeva medusobno saveznistvo i solidarnost. Prema tome kada je CH vec primljena u Sengen ostale zemlje moraju da je podrze u legitimnom zahtevu.

Nazalost, ovo je samo primer skidanja evropskih gaca pred jednim obicnim diktatorom. Znaci deo evrope je nekolicini Libijaca zabranio ulaz, a sta mislis sta je sve taj Gadafi zabranio Libijcima ?

Da, ako Grci kazu mi imamo problem sa Turcima to znaci i CELA EU ima problem sa njima jer je Grcka deo EU. To ti je poenta EU.
[ Slobodan Miskovic @ 19.02.2010. 07:28 ] @
Pa nesto bas i ne vidim da su neke clanice EU gadljive na te diktatore, pogotovo na njihove pare :) Sin tog Gadafija je pravio haos po Perudji dok sam bio tamo, cak sam ga i upoznao preko nekih drugara libijaca sa faksa, normalan decko, ko bi rekao da je sin diktatora :))
[ mrle 011 @ 19.02.2010. 09:21 ] @
Citat:
Beltrammi: Nazalost, ovo je samo primer skidanja evropskih gaca pred jednim obicnim diktatorom. Znaci deo evrope je nekolicini Libijaca zabranio ulaz, a sta mislis sta je sve taj Gadafi zabranio Libijcima ?

zabranio im je prostituciju, drogu, alkohol, pedofiliju ....... zabranio im je da placaju skolovanje, lecenje ..... i jos dosta slobodarskih i demokratskih blagodeti.

zato mu je liberalna demokratska avijacija, u neprekidnoj akciji oslobadjanja i skupljanja dobrovoljnih priloga po svetu bombardovanjem, vec ubila jedno dete, dvogodisnju devojcicu i (koliko se secam) tesko ranila jos dva sina.

[ Lesli Eldridz @ 19.02.2010. 09:28 ] @
I bio je prvi drzavnik ekolog na svetu, jos osamdesetih je doneo zakon "ko posece drvo - visice na susednom".
[ Ivan Dimkovic @ 19.02.2010. 09:30 ] @
Citat:
Beltrammi
svako udruzenje podrazumeva medusobno saveznistvo i solidarnost. Prema tome kada je CH vec primljena u Sengen ostale zemlje moraju da je podrze u legitimnom zahtevu.

Sengenski sporazum nije platforma za "ceranje" i sprovodjenje samovolje zatucanih ekstremnih desnicara i njihovih diplomatskih zvrcki. Ako Svajcarska trazi takvu "solidarnost" - nece je pronaci u EU a ni u Sengenu.

Mislim da je za Svajcarce najbolje da istupe iz Sengena a i iz UN. I ovako i onako su na jedevite jade pristali da udju u UN pre nekoliko godina - ocigledno ta zemlja ima neki svoj film koji nije kompatibilan sa drugima.

Citat:

Nazalost, ovo je samo primer skidanja evropskih gaca pred jednim obicnim diktatorom. Znaci deo evrope je nekolicini Libijaca zabranio ulaz, a sta mislis sta je sve taj Gadafi zabranio Libijcima ?

Ne, ovo je primer da kretenska samovolja ne prolazi, te i da druge zemlje imaju mogucnost diplomatskog pritiska.

Ovo je dobar test za celu EU - jer ako puste ovo, mogu ocekivati haos sa drugim zemljicama sa kompleksima velicine, koje bi mogle da krenu da zloupotrebljavaju Sengen za njihove dnevno-politicke farse, evo vec mi padaju na pamet Slovenija, Grcka a u buducnosti i Bugarska, Hrvatska a ko zna mozda jednog dana i Srbija - to bi bio momenat kao iz onog vica, kada Francuska, UK, Nemacka, Svedska i sl budu krenule da izlaze iz takvog "solidarnog" drustva.

To sta je Gadafi je apsolutno irelevantno - Svajcarska nema pravo da to radi. Kraj price. U ovom konkretnom slucaju, Svajcarska se povela daleko vise diktatorski nego taj Gadafi.
[ 1vi @ 23.02.2010. 14:13 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Mislim da je za Svajcarce najbolje da istupe iz Sengena

"Pravi" Švajcarci nisu bili za ulaz u Šengen. Ulaz u Šengen je izglasalo 51% "građana" Swiss-a tzv. naturalizovanih švajcaraca i glasali su zbog "problema" viza. Ovako im je mnogo bolje, a i njihovoj familiji kada im odlazi u poseti. Samo iz tog razloga-nema drugog.

Sećam se leta 2003. godine, Cirih, pun grad građevinskih mašina-kranova, na svakom ćošku se nešto radi. Na moje pitanje starosedeocu Swiss-a da li je ovako stalno, da li je Cirih stalno u izgradnji, dobio sam još onda odgovor da nije, ali da će vremenom Swiss morati u Šengen (izglasaće ulazak naturalizovani švajcarci) i da je bolje da se novac ulaže u njihovu državu nego da ga ulažu u ostalim-članicama Šengena. Naravno trebalo mi je vremena da shvatim uopšte njegov odgovor, ali vreme je pokazalo svoje.

[ igor-ch @ 23.02.2010. 14:27 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Svajcarsku treba momentalno izbaciti iz Sengen zone zbog ocigledne zloupotrebe sengenskog granicnog sistema radi resavanja njihovih licnih sporova sa Libijom.

Iskreno se nadam da ce se to jako brzo desiti - likovi koji zloupotrebljavaju sengenski sistem a u isto vreme profitiraju od tajenja poreza.

Ako cemo tako onda bi najpre trebalo izbaciti Nemacku iz EU posto su odlucili da kupe CD sa ukredenim podacima svih klijenata jedne banke. Kupiti nesto sto je prosteklo iz teskog krivicnog dela je strogo zabranjeno, a pogotovu kada to uradi jedna drzava!
[ Beltrammi @ 23.02.2010. 17:01 ] @
cudi me da Ivan koji godinama zivi u EU ima ovako cudan stav i poimanje evropske solidarnosti. Finska je npr decenijama zazirala od SSSR/Rusije bas kao i Grcka od Turske. Naravno da se ove dve zemlje osecaju sigurnije u EU i da - naravno da je to izvestan balast za EU jer ona sada mora da vodi racuna o odnosima sa Rusijom i Turskom pazljivije psoto sa njima granici !

Ali sta je bila alternativa ? Ne primiti Finsku i Grcku zbog toga ? Pa to je Evropa, njene granice su te i te. Uostalom evo sta govori o tome Oli Ren:

http://www.youtube.com/watch?v=z0vlcBFDj4w&feature=related

pocetak i onda oko 8:20 ono glavno
[ Isak666 @ 23.02.2010. 17:45 ] @
Citat:
1vi: "Pravi" Švajcarci nisu bili za ulaz u Šengen. Ulaz u Šengen je izglasalo 51% "građana" Swiss-a tzv. naturalizovanih švajcaraca i glasali su zbog "problema" viza. Ovako im je mnogo bolje, a i njihovoj familiji kada im odlazi u poseti. Samo iz tog razloga-nema drugog.

Sećam se leta 2003. godine, Cirih, pun grad građevinskih mašina-kranova, na svakom ćošku se nešto radi. Na moje pitanje starosedeocu Swiss-a da li je ovako stalno, da li je Cirih stalno u izgradnji, dobio sam još onda odgovor da nije, ali da će vremenom Swiss morati u Šengen (izglasaće ulazak naturalizovani švajcarci) i da je bolje da se novac ulaže u njihovu državu nego da ga ulažu u ostalim-članicama Šengena. Naravno trebalo mi je vremena da shvatim uopšte njegov odgovor, ali vreme je pokazalo svoje.

Ovo ne kontam.
Gde je veza izmedju sengena i investicija u ili izvan Svajcarske?

[ Ivan Dimkovic @ 23.02.2010. 18:32 ] @
Citat:
igor-ch
Ako cemo tako onda bi najpre trebalo izbaciti Nemacku iz EU posto su odlucili da kupe CD sa ukredenim podacima svih klijenata jedne banke. Kupiti nesto sto je prosteklo iz teskog krivicnog dela je strogo zabranjeno, a pogotovu kada to uradi jedna drzava!

Zasto bi neko izbacio Nemacku >iz EU< zbog toga?

Da li je Svajcarska clanica EU? Nije.

Ako se Svajcarska ili ta banka smatraju ostecenim, uvek mogu tuziti Nemacku - imaju izbor sudova, od lokalnih preko nemackih pa sve do medjunarodnih.

Ko im brani? Niko. Samo, onda mogu da se pripreme i za kontra tuzbe na ime posredovanja u krivicnim delima utaje poreza - pa da vidimo kome ce to vise da se isplati... ja sam skroz za :)

Kakve to veze ima sa zloupotrebom Sengena? Apsolutno nikakve. Sengenski sistem je zajednicki resurs za cije koriscenje postoje pravila. Svajcarska je zloupotrebila taj resurs za sopsveno diplomatsko "ceranje" sa Libijom. Ako zloupotrebis zajednicki resurs, treba da snosis posledice.

Citat:
Beltrammi
udi me da Ivan koji godinama zivi u EU ima ovako cudan stav i poimanje evropske solidarnosti. Finska je npr decenijama zazirala od SSSR/Rusije bas kao i Grcka od Turske. Naravno da se ove dve zemlje osecaju sigurnije u EU i da - naravno da je to izvestan balast za EU jer ona sada mora da vodi racuna o odnosima sa Rusijom i Turskom pazljivije psoto sa njima granici !

Ali sta je bila alternativa ? Ne primiti Finsku i Grcku zbog toga ? Pa to je Evropa, njene granice su te i te. Uostalom evo sta govori o tome Oli Ren:

1. Svajcarska nije EU clanica
2. Svajcarska je zloupotrebila sengenski sistem

O kakvoj "solidarnosti" pricamo ovde? Solidarnosti da se zloupotrebljava zajednicki granicni sistem? Ma nemoj.

Nema to blage veze sa "evropskim vrednostima". Upravo su to vrednosti nekih drugih regiona - Svajcarska nema prava da to radi, bas kao ni jedna druga zemlja - kada bi svaka EU clanica krenula da koristi Sengen za svoje politicke i diplomatske zvrcke, mogli bi smo slobodno sutra da taj sistem ukinemo posto vise ne bi vredeo ni 5 para.
[ Beltrammi @ 23.02.2010. 22:28 ] @
po tebi Ivane znaci CH posto je u sengenu ne sme nikome da zabrani ulaz da ne bi taj onda uzvratio kontramerom ?

I kako to bogati CH ne sme da zabrani nekim ljudima jedne zemlje, a uredu je da Libija zabrani svim ljudima iz svih zemalja?!?!
[ Ivan Dimkovic @ 23.02.2010. 22:37 ] @
Gluposti bre.

Svajcarska naravno ima sva prava da zabrani ulaz ljudima koji prekrse pravila sengenskog sporazuma, teroristima i sl... kao i svaka druga zemlja clanica sengenskog sporazuma.

Ali zabranjivati ulaz u sengen zonu zbog politickih/diplomatskih "ceranja" jedne zemlje je nesto sto je do sada nevidjeno, i sto definitivno nije ono cemu sengenski sporazum sluzi. Takve stvari zahtevaju konsenzus svih zemalja clanica te zone, a ne da svaka zemlja moze da ubacuje u listu svoje diplomatske neprijatelje.

To je tako ocigledan problem, da je fantasticno da ga ne primecujes.

Citat:

I kako to bogati CH ne sme da zabrani nekim ljudima jedne zemlje, a uredu je da Libija zabrani svim ljudima iz svih zemalja?!?!

Libija ima sva prava ovog sveta da radi sta hoce na njenoj teritoriji pa i da zabrani ulaz celom ostatku sveta. Naravno da to nije OK, ali nije protiv bilo kakvih pravila jer Libija ima 100% nadleznost nad svojim granicama. I, da, to sto je Libija uradila je klasican diplomatski odgovor kada neko napravi eskalaciju kakvu je napravila Svajcarska.

Svajcarska isto to sme na svojoj teritoriji - ali posto su u sengen zoni tj. potpisnica su sporazuma koji im je oduzeo neka prava, moraju postovati pravila te zone. Ako im se pravila ne svidjaju, ne vidim u cemu je problem da izadju i da ponovo imaju 100% suverenitet nad svojom granicom, ako im to treba.

Dobro procitaj prethodnu recenicu pre nego sto odgovoris. Niko Svajcarce ne tera da budu u sengen zoni, ali ako vec zele da budu u njoj, ne mogu se ponasati kabadahijski i svoje diplomatske zvrcke naturati ostatku sengen zone na vrat.
[ Beltrammi @ 23.02.2010. 23:27 ] @
pa ako nisi znao po pravilima sengena zemlja ima pravo da uvede zabranu i o tome obavestava svoje sengen-partnere. Ne mora CH nikoga da pita.

Uostalom CH moze da ogranici ulaz i samo na svoju teritoriju, to je blaza mera koja ne bi bila adekvatna u slucaju Libije.
[ igor-ch @ 24.02.2010. 06:36 ] @
@Ivan Dimkovic
A odakle EU pravo da odlucuje kojoj ce se zemlji ukiniti sengenske vize, a kojoj ne?
Zar to ne bi trebale da odluciju clanice sengena, a medju njima i CH?
Kada su u decembru bivale ukidane sengenske vize za gradjane Srbije, Makedonije i Crne Gore, o tome su odlucivali EU parlament i ministri EU, dok ostale zemlje sengena nisu imale pravo glasa...
Znaci, ekonomski i politicki interesi EU, umesto koncenzusa clanica Sengena?!?

Pozdrav!
[ Slobodan Miskovic @ 24.02.2010. 08:52 ] @
Pa zemalja koje su u EU i Sengenu ima dovoljno za donosenje vecine prilikom glasanja, btw CH je za taj sistem znala mnogo pre ulaska u Sengen. ;)

Nego sto se tice solidarnosti, jel treba Italija da salje vojsku na Argentinu ako krenu Uk i Arg da se rokaju opet? :)
[ igor-ch @ 24.02.2010. 09:09 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: Pa zemalja koje su u EU i Sengenu ima dovoljno za donosenje vecine prilikom glasanja, btw CH je za taj sistem znala mnogo pre ulaska u Sengen....

Zar za ukidanje viza nije potreban koncenzus, a ne vecina?

Citat:
Ivan Dimkovic: Kakve to veze ima sa zloupotrebom Sengena? Apsolutno nikakve. Sengenski sistem je zajednicki resurs za cije koriscenje postoje pravila. Svajcarska je zloupotrebila taj resurs za sopsveno diplomatsko "ceranje" sa Libijom. Ako zloupotrebis zajednicki resurs, treba da snosis posledice.

EU je odlucila da balkanskim zemlajma ukine sengenske vize, bez da je pitala CH.
Pa ko ovde zloupotrebljava sengen zarad politickih ciljeva?
Recimo, 10.000 Albanaca iz presevskog kraja je od ukidanja viza napustilo Srbiju i velika vecina je dosla u CH:
http://www.tagesanzeiger.ch/sc...-in-die-Schweiz/story/24964263

Pozdrav!
[ Slobodan Miskovic @ 24.02.2010. 09:27 ] @
Potrebna je prosta vecina, odlucuju ministri unu. poslova i pravde zemalja EU.
[ Ivan Dimkovic @ 24.02.2010. 09:41 ] @
@Beltrammi,

Sistem je zloupotrebljen - tacno je da zemlje unose "persona non grata" podatke, ali uopste to nije bilo predvidjeno za politicke neprijatelje i slicne budalastine (bas to sto radi Svajcarska) vec iskljucivo za kriminalce i teroriste.

Ovo ce samo ubrzati proces reformi SIS sistema, jer sa ulaskom novih drzavica u Sengen se povecava mogucnost ovakvih budalastina.

Citat:
igor-ch
EU je odlucila da balkanskim zemlajma ukine sengenske vize, bez da je pitala CH.
Pa ko ovde zloupotrebljava sengen zarad politickih ciljeva?

O tome se glasalo u organu koji se zove "EU Council of Ministers for Interior and Justice". Svajcarska je potpisala takav ugovor - to je tako kada hoce samo neke stvari bez punog clanstva u EU. To je isti savet koji je glasao da se Svajcarska ukljuci u Sengen.

Oni glasaju. Ako vam se to ne svidja mozete:

a) Da udjete u EU ako hocete da glasate o tim stvarima
b) Da izadjete iz Sengena, ako vam ne odgovara

Ne moze jasnije biti.
[ misk0 @ 24.02.2010. 10:45 ] @
Ivane, mislim da bi dobro da se bolje informishes prije nego sto neke cinjenice tek tako umanjis ili izbacis iz price.
Gadafi se u poslednjih par godina ponasa kao gospodar svemira a ne samo zemlje. To sto pravi sr... po Italiji a oni zato sto bi prodali i rodjenu mater cute o tome je samo dokaz koliko je bahat i koliko misli da mu niko ne moze.

Pocetak CH / libijskih sukoba pocinje sa tim sto je Hanibal pravio sr.... u zenevskom hotelu. To sra... znaci da je mlatio svoje osoblje, prijeteci im pistoljem uperenim u glavu. Kad su se ti ljudi pobunili (u zemlji u kojoj to nije dozvoljeno) policija je dosla i uhapsila Hanibala i podnijela krivicnu prijavu.
Isti je nakon par dana pusten a od tad je Gadafi uzeo CH na zub. Naravno da je krivicna prijava nakon par mjeseci povucena kad su familije ovih jadnika u Libiji pohapsene i prijeceno im je smrcu ukoliko ne povuku optuznice.

To sto su CH politicari (koji za tvoju informaciju nisu desnicari, vec liberali) isli dole ne znam koliko puta, presli sve granice kulture i poniznosti pokusavajuci da izglade odnose je nesto sto ti ne znas.

Izmedju ostalog, Gadafi je uhapsio 2 CH biznismena i drzao ih zatvorene 19mjeseci. Sudili su im nakon 12-15mj i prvi put ih osudili na 18mj zatvora bez toga da su uracunali taj pritvor. Jedina optuznica protiv njih je: "imali su turisticke vize a bili su poslom dole"...????

To sto je zatvorio i prekinuo sve trgovinske odnose sa CH vec dvije godine ti vjerovatno nije poznato.

To sto je trazio da se CH podijeli, sto je trazio od UN da izbaci CH iz clanstva, sto je trazio da se sve medjunarodne organizacije presele iz Zeneve i slicno vjerovatno ti nije poznato.

CH je trazila od Brisela (EU ili koga vec) da se umjesa u taj sukob i da pokusaju nesto uraditi i tu nije dobila neki poseban feedback tj dobili su 'rjesavajte ga kako znate..'.

Na osnovu toga ne vidim sporno da CH kao clanica iskoristi svoje pravo da zabrani odredjenim ljudima putovanje u CH a samim tim u sengen oblast. To sto je Gadafi zabranio svim EU gradjanima je njegova odgovornost, drcnost i bahatost. Sto misli da moze sve. Jer..... ko se usudjuje dirati njegovog sina..

Meni bi licno vishe odgovaralo da se CH povuce i iz sengena i iz tog sporazuma "o slobodnom kretanju radne snage" ali ne pita me se to.
[ Ivan Dimkovic @ 24.02.2010. 10:52 ] @
misk0,

Pre Svajcarske niko u EU nije nikad koristio Sengen za samoinicijativno zadavanje niskih diplomatskih udaraca. Mene apsolutno ne interesuje "ko je kriv", i obavesten sam o istoriji sukoba, gde si takodje zaboravio da pomenes neke detalje, kao npr - curenje nekih slika posle hapsenja, sto isto tako nije smelo da se desi.

Poenta price - TI SUKOBI SU STVAR IZMEDJU VAS I LIBIJE - kapiras? EU, clanice Sengena i ostali nemaju apsolutno nikakve veze sa tim.

Vec su neki EU zvanicnici izjavili da je Svajcarska zloupotrebila sengenski informacioni sistem.

Izvini, zasto ostalih 25 clanica Sengen zone treba da budu taoci vasih licnih diplomatskih problema sa Libijom??

To je apsolutno neprihvatljivo - i zaista ne postoji ama bas nikakvo opravdanje za takvo ponasanje Svajcarske.

Kao sto sam rekao ranije, samo treba da dopustimo svakoj zemlji u Sengen zoni da koristi SIS za svoje diplomatske probleme sa drugim zemljama... pa na sta bi to licilo? Hrvati vec ne bi mogli da udju u sengen zonu jer bi Slovenija mogla komotno da ih stavi na "crnu listu" zbog "ceranja" oko morske granice... Turci isto, jer se i Grci "ceraju" sa njima, mozda i Rusi cim Estonija ima neki diplomatski problem sa Rusijom i tako dalje..

To je apsolutna besmiclica. Mogli bi slobodno da zatvorimo sengen da se tako nesto dopusti. Ono, pretvorio bi se u Balkan.

Btw, Svajcarska ima prava da privremeno reaktivira svoje granice, i da tu ne pusta koga god ne zeli da pusta. To je uradila Francuska pre nekoliko godina zbog sigurnosti - i to svi imaju pravo, na odredjeni rok. Ali ne, Svajcarci su podmuklo hteli da ubace EU u ovo, i da pojacaju pritiske na Libiju. E, pa, gospodo - kao sto vidite, stvari nisu bas krenule da se odvijaju na nacin koji ste zeleli.
[ vladd @ 24.02.2010. 11:10 ] @
Mozda je to osveta Svajcarske posto su ih pritisli da vrate nacisticko zlato sa "neaktivnih" racuna.

Ozbiljno se nesto kuva, izgleda da su se doticni bankari malo popeli na onu stvar svima sa svojim gomilanjem kriminalnih para i brljanjem po monetarnim sistemima.

Lagano se komplikuje...u poslednjih desetak godina, a malo je kriza gurnula kola nizbrdo

Poz
[ misk0 @ 24.02.2010. 11:15 ] @
Ivan:
Vidi, to sto su uradili (ne ja, vec politicari - ne igramo se ti i ja pa samo protiv jedan drugog) je dozvoljeno tom vrstom sporazuma koji je potpisan. Sengenski sporazum je tezak nekih 500 strana i vjerovatno ima neko ko je procitao prije nego sto je tako nesto uradjeno. To sto se Gadafi vec par puta bahato ponasao, pljujuci po CH u EU i UNu, trazeci neke gluposti i niko se nije usudio da mu bilo sta kaze jer nemaju petlju da mu se zamjere je takodje izbaceno i nevazno.

CH i Slovenija, Grcka ili Ukrajina nisu na istom nivou / clanstvu EU. CH je svoj sengenski sporazum potpisala i 'prilagodila' svojim potrebama i to platila milijardu franaka. Znaci nije isti senglenski sporauzm potpisala CH i Slovenija i to nije za poredjenje. Takodje kao sto i sam kazes CH je selektivno odredila kome je zabranila ulaz i to ne svim libijcima vec samo odredjenim ljudima. To ko je sta osudio je.. palamudjenje, danas ovako sutra onako. Da je ovo neregularno, ne bi bilo dozvoljeno.

Vlad: ma to zlato i pare su vec odavno 'progutane' ali to nema veze sa ovom situacijom.
Ovde je rijec o Gadafijevoj bahatosti i 'svemocnosti'.
[ Ivan Dimkovic @ 24.02.2010. 11:22 ] @
Sengen zona i pravila su ista za sve. Ne postoje jedna pravila za Grcku a druga za Svajcarsku. Ovo je vrlo opasan presedan.

Postoji nesto sto se zove "spirit of law" - Svajcarska je mozda uspela da provuce svoju idiotariju kroz "letter of law", ali to DEFINITIVNO nije bila zamisao sporazuma, i iskreno se nadam da ce to uskoro biti zabranjeno kako treba.

Ni jedan zakon i propis nisu savrseni i oni moraju da evoluiraju kada neko pronadje rupu u njima i iskoristi iste za nesto sto uopste nije bila namena. Na zalost, tako je sa svim zakonima i propisima - pre ili kasnije se nadje neko da ih zloupotrebi.

To uopste ne cini Svajcarce nista vise u pravu - apsolutno je nebitno koliko su oni franaka platili za ulaz u sengen (sta to treba da znaci? da imaju veca prava? imaju klinac) - poenta price je da oni od EU prave taoce za njihove licne diplomatske probleme.

Citat:

Ovde je rijec o Gadafijevoj bahatosti i 'svemocnosti'.

Jeste, kada bi sve to gledali tvojim crno-belim naocarama. Fakti ipak govore da su Svajcarci bar podjednako bahati koliko i Gadafi.

Samo su se ipak malo preracunali oko ovoga, posto je Libija malo bitniji ekonomski partner EU u ovo doba skupe nafte ;-)

[ misk0 @ 24.02.2010. 11:32 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Sengen zona i pravila su ista za sve. Ne postoje jedna pravila za Grcku a druga za Svajcarsku. Ovo je vrlo opasan presedan.

To uopste ne cini Svajcarce nista vise u pravu - apsolutno je nebitno koliko su oni franaka platili za ulaz u sengen (sta to treba da znaci? da imaju veca prava? imaju klinac) - poenta price je da oni od EU prave taoce za njihove licne diplomatske probleme.

?

Ma da? Svi su isti? Ajde... Sve clanice su iste, samo onim sto su usli prije 3 godine treba jos 5 godina da postignu isti status kao i ostali a? Recimo da jedan Italijan moze da dodje u CH da radi, a jedan Slovenac kao i jedan Rumun ne moze.:)

Citat:

Jeste, kada bi sve to gledali tvojim crno-belim naocarama. Fakti ipak govore da su Svajcarci bar podjednako bahati koliko i Gadafi.
Samo su se ipak malo preracunali oko ovoga, posto je Libija malo bitniji ekonomski partner EU u ovo doba skupe nafte ;-)

Ako je sve to sto sam nabrojao a vezano za stvari koje je uradio Gadafi i to sto je uradila CH za tebe isto, onda je jasno gdje je u ovoj prici problem.

[ Ivan Dimkovic @ 24.02.2010. 11:35 ] @
Citat:
misk0
Ma da? Svi su isti? Ajde... Sve clanice su iste, samo onim sto su usli prije 3 godine treba jos 5 godina da postignu isti status kao i ostali a? Recimo da jedan Italijan moze da dodje u CH da radi, a jedan Slovenac kao i jedan Rumun ne moze.:)

HALO - Isti su po pitanju sengenskog sporazuma. A ne po pitanju prava na rad koje blage veze nema sa ovom temom.

Svaka drzava clanica sengenskog sporazuma ima identicna prava i obaveze U POGLEDU TOG SPORAZUMA.

Obrati paznju da pravo na rad NIJE deo sengenskog sporazuma. Sengenski sporazum regulise iskljucivo granice i protok ljudi i robe kroz iste.

Dakle, jedna Grcka i Slovenija mogu isto tako da zloupotrebe sengen, jer imaju ista prava kao i Svajcarska, isti pristup SIS-u, sve isto... I ako stvari krenu tom putanjom, mozemo slobodno da batalimo sengen.

Citat:

Ako je sve to sto sam nabrojao a vezano za stvari koje je uradio Gadafi i to sto je uradila CH za tebe isto, onda je jasno gdje je u ovoj prici problem.

Isto je - zato sto je Svajcarska samoinicijativno odlucila da uvuce 450+ miliona ljudi u svoje budalastine. To je daleko veci problem od svih tih bahatluka Libije. Ako nista drugo, Libija je bar drzala te probleme izmedju njih i Svajcarske.

Svajcarska je odlucila da bahato uvuce 90% EU u svoj problem sa Libijom.
[ misk0 @ 24.02.2010. 11:48 ] @
Oki, za sve je isto..

Citat:
Ivan Dimkovic: Isto je - zato sto je Svajcarska samoinicijativno odlucila da uvuce 450+ miliona ljudi u svoje budalastine. To je daleko veci problem od svih tih bahatluka Libije. Ako nista drugo, Libija je bar drzala te probleme izmedju njih i Svajcarske.

Svajcarska je odlucila da bahato uvuce 90% EU u svoj problem sa Libijom.

Svicarci nisu zabranili EU gradjanima da idu u Libiju. Ne, nisu. Koliko god bio kivan na CH cinjenice govore drugacije. Libija je zadrzala sve za sebe? :) Ajde procitaj moj prvi post na ovoj temi, tamo sam naveo sta je sve Gadafi i njegova vlada radila i pokusavala.
[ igor-ch @ 24.02.2010. 11:57 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: ... Fakti ipak govore da su Svajcarci bar podjednako bahati koliko i Gadafi...

A po cemu su Svajcarci bahati koliko i Gadafi? Zato sto nisu dozvolili sinu jednog diktatora da izigrava serifa u jednom svajcarskom hotelu?

Mislio sam da smo mi pre 10-tak godina imali najgoru porodicu na vlasti, ali ovi su prevazisli sve ;-)
[ Ivan Dimkovic @ 24.02.2010. 12:01 ] @
Ovaj,

Ne znam da li treba da se crta. Jeste, Gadafi i nejgova porodica su bahati... idioti, kauboji, diktatori i sve to.

Ali, vidite, Gadafi nije uspeo da uvuce, sta znam, organizaciju africkih zemalja u taj sukob.

Svajcarci su, bez da ikoga pitaju, zloupotrebili sengenski sporazum i uvukli 25 drugih zemalja u svoj sukob sa Libijom.

Pominjete UN i Gadafijeve inicijative - obratite paznju: inicijative. Svajcarska nije imala nikakve inicijative nego su pokvareno ubacili te ljude na crnu listu za celu sengen zonu.

I zbog toga je njihov bahatluk daleko veci I SKUPLJI nego sve to sto je kauboj sa decom uradio.

Prosto receno: hteli su da sa topom ubiju komarca. I to ne sa svojim topom.

Medjutim, ispostavilo se da komarac nije bas komarac. I to ce da kosta. A neko ce taj racun ipak morati da plati na kraju.
[ Beltrammi @ 24.02.2010. 16:30 ] @
Danas mi se ucinilo da mi je Dimkovic presao put na pesackom. Moram cu manje na ES.

[ Bleya2 @ 24.02.2010. 23:47 ] @
Na Švajcarsku je vršen veliki pritisak da potpiše šengenski sporazum, tako da će ih eventualno izbacivanje iz istog samo obradovati. Iz tog razloga im se može, da rade to što rade.
[ drbogi @ 25.02.2010. 00:32 ] @
E ako jedna civilizovana i kulturna Švajcarska zavadi Eu sa Libijom, zamislite šta je Srbija u stanju da uradi? Ako nas puste, gora kazna im nije potrebna.
[ misk0 @ 25.02.2010. 09:23 ] @
Evo, taj potez pokazuje rezultate:
Jedan od svicaraca koji je drzan u pritvoru 19mj je pusten u ponedeljak, drugi je u zatvoru jos 4mj iako je bio vec 19.
Hanibal je izrazio svoju podrsku i suosjecanje tom svicarcu sto je ostao u zatvoru.
Danas su pregovori u Briselu, Cecilia Malmstrom je rekla "Svica je reagovala ispravno slijedeci pravila".
[ Isak666 @ 25.02.2010. 20:59 ] @
Ovo je moglo i komotno u temu o zabrani minareta u CH, ali sta sad...

Citat:
Gadafi: Džihad protiv Švajcarske

Ženeva -- Libijski lider Moamer Gadafi pozvao je danas muslimane na sveti rat protiv Švajcarske, zbog zabrane izgradnje novih minareta.

"Džihad treba biti proglašen na sve načine protiv Švajcarske, koja je bezbožna i izdajnik i koja ruši kuće Alaha", izjavio je Gadafi u govoru u Bengaziju. Kako je večeras prenela švajcarska državna televizija TS, Gadafi smatra da džihad protiv Švajcarske nije terorizam.

"Svaki musliman u svetu koji ima posla sa Švajcarskom je nevernik i protiv islama, protiv boga i protiv Kurana", rekao je Gadafi pred nekoliko hiljada ljudi.

Švajcarski građani glasali su protiv izgradnje novih minareta 29. novembra prošle godine sa većinom od 57, 5 odsto.

Odnosi Švajcarske i Libije narušeni su povodom hapšenja sina Moamera Gadafija u julu 2008. godine u Ženevi.

Libija je držala dvojicu Švajcaraca kao taoce više od godinu i po dana, da bi potom jednog odlobodila, a drugog zadržala u zatvoru na odsluženju četiri meseca kazne.

http://www.b92.net/info/vesti/..._category=78&nav_id=414092

Udario junak na junaka.
[ misk0 @ 26.02.2010. 00:38 ] @
Jap i onda se cude sto ih citav svijet smatra teroristima...
[ igor-ch @ 26.02.2010. 06:35 ] @
Ako je Svajcarska uvidela da je za svoju bezbednost neophodno da se (potencijalnim) teroristima zabrani ulazak, onda ne vidim vise razloga zasto bi se neko bunio protiv te odluke!

[Ovu poruku je menjao igor-ch dana 26.02.2010. u 09:39 GMT+1]
[ Beltrammi @ 26.02.2010. 08:24 ] @
Svajcarska postaje moja omiljena zemlja. Love you swiss !
[ Isak666 @ 26.02.2010. 13:29 ] @
Verovatno u ovom momentu na nekom drugom forumu neke zemlje, clanice "Dzihad zone", neko pise kako je Gadafi zloupotrebio dzihad zarad licne koristi.
Svako se bori sa onim sta ima :)
[ Ivan Dimkovic @ 26.02.2010. 13:32 ] @
Gadafi je majmun - i to svi znaju.

Medjutim, opet, to ne opravdava Svajcarce da ubace 188 ljudi na crnu listu sengenskog sistema.

Nema apsolutno nikakve logike opravdavati jedan idiotizam drugim.
[ dekster2 @ 26.02.2010. 13:53 ] @
@isak666-Verovatno
@je majmun - i to svi znaju
@Medjutim, opet @Gadafi@opravdava Svajcarce da ubace 188 ljudi@ali sta sad...@Udario junak na junaka. @Svako se bori sa onim sta ima :) @zabrani minareta u CH
@taj potez pokazuje rezultate@zamislite@Danas mi se ucinilo da mi je Dimkovic presao put na pesackom@Nema apsolutno nikakve logike opravdavati
@sto ih citav svijet smatra teroristima
[ DaliborP @ 26.02.2010. 14:26 ] @
@u@pravu@si@
[ combuster @ 26.02.2010. 14:32 ] @
Molim Vas za malo ozbiljnosti, tema nije uopste smesna... Pozivanje na dzihad isto nije smesan. Tako da batalite @...
[ dekster2 @ 26.02.2010. 15:02 ] @
Zašto mi je bila obrisana poruka sa dimkovićevim citatom da je gadafi majmun
i @combuster i filozofom koji poziva na ozbiljnost.Pa zar na ovakvom forumu da se neki državnik naziva Majmunom.I on će da nekog
nabeđuje da poziva na dzihad.Provokatori jedni.Svaka zemlja ima pravo da odlučuje šta je za nju dobro,a ne komentarisati i nazivati neke idiotom
Ta švajcarska kada igra fudbalsku utakmicu,neznaš da li je Turska ili Švajcarska,i sad neko će da prosuđuje da li će ona nekog da pusti ili ne.
Trpate se u neke ozbiljne teme o kojima nemate pojma.
[ Ivan Dimkovic @ 26.02.2010. 15:19 ] @
Citat:
dekster2
Trpate se u neke ozbiljne teme o kojima nemate pojma.

Zato ti imas pojma do mojega ;-)

Svajcarska naravno sme, i moze - i ako zeli, niko joj ne brani da zabrani BILO KOME ulaz na SVOJU teritoriju. Njihova sloboda, njihova stvar.

Medjutim, to ovde nije slucaj. Svajcarska je iskoristila sengenski sistem da zabrani ulaz trocifrenom broju ljudi koji nisu na Interpol listi u celu sengen zonu.

Da li kapiras razliku, ili treba da ti nacrtamo mapu Svajcarske i mapu sengenske zone?

Svajcarska je zabranila tim ljudima da udju u Nemacku, Francusku, Spaniju, Portugal, Austriju, Sloveniju, Grcku, Svedsku, Finsku, Italiju, Maltu, Holandiju, Cesku, Slovacku, itd.. itd... a sad ti lepo razmisli da li je to normalno. Samo nemoj ponovo neku fudbalsku foru :)

U tome je problem. Ne u tome da li Svajcarska ima prava da radi sta hoce na svojoj teritoriji. To niko ne dovodi u pitanje. Problem je u tome sto se ovde ne radi o svajcarskoj teritoriji vec 90% teritorije EU.
[ dekster2 @ 26.02.2010. 15:27 ] @
A koji su interesi da bi to uradi ili to u njeno ime traži neko drugi.I kakav ti je to rečnik budala,do mojega.Čime se ti baviš i šta radiš kada ti je takva retorika.
Vređaš Mene,Državnike.Pa koliki su tvoji onda kvaliteti komentara kada ti sve stavljaš u isti koš.I odgovori na boldovano.
[ Horvat @ 26.02.2010. 15:28 ] @
ivane,da li svajcarska ima granicnike?
ukoliko nema,na koji nacin moze da spreci ulazak bilo koga iz sengenske zone u svajcarsku [dakle,nevezano za aerodrome]?
[ Isak666 @ 26.02.2010. 15:42 ] @
^^
Dobro pitanje i mene zanima.

Nego, Svajcarci su napravili dzumbus sa ovom zabranom, jer je dzamahirija prilicno bitan faktor u trgovini veceg dela EU.
I zloupotrebila je sengensku zonu.

Ali mimo toga, znaci li to da kad Gadafi ili neki njegov genetski zapis opet pozeli da protera negde ferari preko neke fontane ili slicno po centru grada neke druge evropske zemlje - policija da ne hapsi ili da ne ispituje slucaj, jer je on mdfck Gadafijev mali?

Nije ok sa strane Svajcarske taj postupak, ali treba videti i kako je doslo do toga.
Odnosno, da li jedna mala zemlja ima uopste sanse da se izbori sa ovakvom situacijom, ako je vec Svajcarska morala, neuspesno, da uvuce i EU u sukob?

Nije za dzabe Kisindzer rekao da je nafta suvisne vazna da bi je pustili Arapima. Ili tako nesto. :D

Sve u svemu, niko Svajcarcima ne uskace u pomoc, kako stvari stoje.
[ Ivan Dimkovic @ 26.02.2010. 15:44 ] @
@Horvat,

Moze da privremeno uvede granicne kontrole. Kao sto rekoh, to je mogucnost u Sengenu.

Citat:
dekster2
A koji su interesi da bi to uradi ili to u njeno ime traži neko drugi.I kakav ti je to rečnik budala,do mojega.Čime se ti baviš i šta radiš kada ti je takva retorika. Vređaš Mene,Državnike.Pa koliki su tvoji onda kvaliteti komentara kada ti sve stavljaš u isti koš.I odgovori na boldovano.

Ko tebe vredja? Ti si rekao da "mi pricamo o necemu o cemu nemamo pojma", na sta sam ti ja samo ukazao da si ti taj koji nema pojma sto je vise nego ocigledno jer si potpuno pogresno razumeo ceo sukob. Kada kazes drugim ljudima "da nemaju pojma" ocekuj podjednak odgovor. Ako ti to smeta, pripazi na recnik pre nego sto se upustis u diskusiju.

Svajcarska je zloupotrebila sengenski sistem i uvukla 25 drugih drzava u svoj sukob sa Libijom. Primeti da niko nije o tome glasao, vec je Svajcarska samoinicijativno odlucila da utrpa trocifren broj ljudi koji NISU kriminalci u crnu listu. To niko do sada nije radio.

To nije kvalifikacija da li je Libija u pravu ili ne (nije) - vec samo ukazuje da se Svajcarska ponasa isto kao neka africka diktatura u ovom konkretnom slucaju.

Niko Svajcarskoj ne brani da, ako zele, potpuno prekinu sve odnose sa Libijom, izbace njihove diplomate pa ako hoce i zabrane ulaz svim Libijcima u Svajcarsku - ali i te kako postoji problem kada Svajcarska samoinicijativno uvede druge u svoje probleme.

A to da je Gadafi majmun - naravno da je majmun, kada "poziva na dzihad" protiv jedne zemlje i kada je vaspitao decu da mu budu kabadahije i da se ponasaju kao neki srednjevekovni sultani gde god da odu (zbog cega je i nastao ceo ovaj problem sa Svajcarskom, jer su zlostavljali osoblje hotela).
[ dekster2 @ 26.02.2010. 16:01 ] @
Pa ni mi nismo morali da se ponižavamo zbog holandije,kojoj je pala vlada zbog Srebrenice, a glavni je faktor i kamen spoticanja u pregovorima sa unijom.
I tvoj odgovor je da je jedno osoblje hotela koje su zlostavljali srednjovekovni sultani.odgovorno za odluku švajcarske.Pa dobro a koje je tvoje mišljenje,da
ta njihova odluka nekome odgovara a nije na prostoru evrope.
[ Horvat @ 26.02.2010. 16:09 ] @
@ivan,a koliko bi se tek dizanje granica dopalo stanovnicima sengena...a i veci trosak ;)
[ Beltrammi @ 26.02.2010. 18:31 ] @
ponekad si Ivane tvrdoglav veoma, a i slep. Pogledajmo:

Citat:
Zato ti imas pojma do mojega ;-)

Svajcarska naravno sme, i moze - i ako zeli, niko joj ne brani da zabrani BILO KOME ulaz na SVOJU teritoriju. Njihova sloboda, njihova stvar.

Medjutim, to ovde nije slucaj. Svajcarska je iskoristila sengenski sistem da zabrani ulaz trocifrenom broju ljudi koji nisu na Interpol listi u celu sengen zonu.

Da li kapiras razliku, ili treba da ti nacrtamo mapu Svajcarske i mapu sengenske zone?

Svajcarska je zabranila tim ljudima da udju u Nemacku, Francusku, Spaniju, Portugal, Austriju, Sloveniju, Grcku, Svedsku, Finsku, Italiju, Maltu, Holandiju, Cesku, Slovacku, itd.. itd... a sad ti lepo razmisli da li je to normalno. Samo nemoj ponovo neku fudbalsku foru :)

U tome je problem. Ne u tome da li Svajcarska ima prava da radi sta hoce na svojoj teritoriji. To niko ne dovodi u pitanje. Problem je u tome sto se ovde ne radi o svajcarskoj teritoriji vec 90% teritorije EU.

Zar mislis da bi Svajcarska nekom odlukom mogla da natera Sengen partnere na nesto sto ne stoji u ugovoru o Sengenu koji su svi potpisali ?

Kada Svajcarska na ovo ne bi imala pravo, ona kao ozbiljna zemlja to ne bi ni preduzela niti bi se iko obazirao na zabran, a mozda bi je i ismejali.

CH je samo iskoristila svoje pravo. As simple as that !
[ vladd @ 27.02.2010. 13:21 ] @
To pravo i nije neko pravo ako je na stetu zajednice.

To se zove zloupotreba situacije.

Elem, sa tim svojim "ostvarivanjem prava", nalik na isterivanje prednosti u saobracaju, Svajcarska sebe dovodi u jako los, opak, polozaj, moze se reci zasluzen bahatoscu.

Gadafi je pokrenuo opsti bojkot Svajcarske, uz apel za nekom vrstom dzihada, bojkota svega iz Svajcarske, koji ce u vecoj meri precutno biti i prihvacen. A to je vec sledeci korak, i ocekivano sledi prosirenje kontraudara, a to moze da se finansijski odrazi na dobar deo brojne evrope, koja nece tolerisati rupu u novcaniku...

S obzirom na finansijski kapacitet muslimanskih terena, na aktuelni pritisak na Svajcarsku da otvori "neaktivne" racune visedecenijskih zlocina, i eventualni pritisak na Svajcarsku da otvori racune pripadnika kriminalnih organizacija, zemlja mrmota i cokolade ce zaplivati u veliku dubinu problema.

Ali, bahatost je lepa perverzija, nema cenu, ako se ujedini sa tvrdoglavoscu, poimanjem velicine i nadljudskosti..bice to lepa zabava za celu Evropu..

Poz
[ igor-ch @ 27.02.2010. 20:20 ] @
Citat:
vladd: To pravo i nije neko pravo ako je na stetu zajednice.

To se zove zloupotreba situacije.

Elem, sa tim svojim "ostvarivanjem prava", nalik na isterivanje prednosti u saobracaju, Svajcarska sebe dovodi u jako los, opak, polozaj, moze se reci zasluzen bahatoscu.

Gadafi je pokrenuo opsti bojkot Svajcarske, uz apel za nekom vrstom dzihada, bojkota svega iz Svajcarske, koji ce u vecoj meri precutno biti i prihvacen. A to je vec sledeci korak, i ocekivano sledi prosirenje kontraudara, a to moze da se finansijski odrazi na dobar deo brojne evrope, koja nece tolerisati rupu u novcaniku...:)

S obzirom na finansijski kapacitet muslimanskih terena, na aktuelni pritisak na Svajcarsku da otvori "neaktivne" racune visedecenijskih zlocina, i eventualni pritisak na Svajcarsku da otvori racune pripadnika kriminalnih organizacija, zemlja mrmota i cokolade ce zaplivati u veliku dubinu problema.

Ali, bahatost je lepa perverzija, nema cenu, ako se ujedini sa tvrdoglavoscu, poimanjem velicine i nadljudskosti..bice to lepa zabava za celu Evropu..:)

Poz

Pa da li je moguce da neko u 21. veku odobrava poziv nekog ludaka na "dzihad"? Libija je jedna bespravna i teroristicka zemlja sa diktatorskom porodicom na vlasti i sasvim je u redu sto je uradila Svajcarska svima koji su predstavljali opasnost zabranila ulazak.
[ Ivan Dimkovic @ 27.02.2010. 20:37 ] @
Tesko da iko odobrava akcije ludaka kao sto je Gadafi.

Medjutim, to ne znaci da je akcija Svajcarske ista manje besmislena. Vladd je to lepo uporedio sa "insistiranjem na prednosti" u voznji - yep, trenutni sengenski sporazum zaista dozvoljava da pojedinacna zemlja unese bilo koga u "crnu listu", medjutim to nikada nije korisceno niti je bilo predvidjeno za koriscenje u ove svrhe.
[ misk0 @ 27.02.2010. 22:29 ] @
Koliko vidim po razvoju situacije, CH itekako ima podrsku Evrope a Gadafi sve osude za stvari koje prica i predlaze, cak i od muslimanskog svijeta. Takodje CH je dobila potvrde od EU (u vidu pomoci i podrske) u rjesavanju tog problema a ne osude i kazne za to sto je uradila (kao sto to Ivan insinuira).
CH prema EU nema kontrolisane granice tako da je ovo vjerovatno bilo bolje rjesenje, jer kad bi privremeno zatvorile granice to bi znacilo za sve ljude (kontrolisane) a ne za ovih 188 i sto bi bilo vishe problema i guzvi nego ovako. Jedno je kad Libija zatvori granice za EU gradjane kojih ne znam.. 1000 dodje dnevno u Libiju a drugo je kad bi CH pocela kontrolisati granice i ljude kojih recimo udje 100000 dnevno u CH.

Gadafi je pokreno bojkot CH, razjedinjavanje, seljenje svih organizacija iz CH i slicne stvari vec godinu dana unazad tj ovo sad nije prvi put. Prvi put je pokrenuo dzihad.
[ vladd @ 28.02.2010. 13:14 ] @
Naravno da ne odobravam dzihad-e, principijelno.

Ali mi takodje smeta jednostrana kvalifikacija da je Gadafi ludak, za sta postoje samo medijski dokazi, a Svajcarska je "fina i bogata" EU zajednica, ideal svih gladnih, takodje medijski formiran utisak...

Sudeci po bahatom ponasanju, i kolicini ludila, mislim da je udario ludak na ludaka.

A to da je EU zajednica "stala" iza Svajcarske je navijacki utisak, nicim realnim izazvan, kolicina interesa EU ce svakako prevladati u priklanjanju, da ne kazem u resavanju situacije, mozda i korigovanju prava pojedinacnih drzava na glupiranje.

Narocito su indikativni primeri oko nacistickog zlata, koji gle cuda nezavisnog novinarstva, tek sa zakasnjenjem od desetak godinica isplivavaju u siru javnost. Naravno, na "odusevljenje" svajcarskih bankara, posto se lagano otkriva poreklo blagostanja, i placaju penali za zaobilazenje zakonitog delovanja...recimo 1,5 milijardi, naraslih od pocetnih 100 miliona koliko su ponudili posteni bankari.
To ipak celoj Evropi, i svetu, proizvodi truli ukus u ustima..bilo da je posten deo, ili onaj na ivici zakona koji krije pare u "zatvorenim" bankama.
Pa afera sa velikim poreskim utajama velikih nemackih obveznika, i listingu para..to nije tako zamisljena EU...

Jedino se moze konstatovati da ce biti zanimjivo, narocito sto je dzihad usmeren na biznis i trgovinu, bolje receno bespostedni bojkot u formi apsolutnog dzihada, a to moze biti bolno samo za bahate bankare, nikako nebezbedno...

Ipak je i Libija drzava, sa realnim prirodnim bogatstvom, za razliku od realne drzave Svajcarske, sa imaginarnom kolicinom tudjeg bogatstva..

Poz
[ Ivan Dimkovic @ 28.02.2010. 13:20 ] @
@misk0:

Citat:

The diplomatic row between Switzerland and Libya over the issue of Schengen visa has taken a new twist with the Italian Minister of Interior, Roberto Maroni, accusing Switzerland of using the Schengen Agreement to settle scores with Libya.

At the end of a meeting of the Council of European Ministers of Internal Affairs on Thursday in Brussels, Mr. Maroni told the media that the establishment of a black list of Libyan personalities forbidden to stay in Switzerland "is an instrument of internal security and must not serve as a means of pressure by involving a group of countries'.

"Otherwise, this is the end of the Schengen Agreement," he warned.

Jel i on insninuira?

Naravno da ce biti KRAJ sengenskom sporazumu ako se svakoj drzavici dozvoli da se "cera" i blacklistuje koga god hoce u SIS sistemu.

Mozes i te kako ocekivati promene u sengenskom sistemu zbog ovoga - naravno nece to doci sutra ili za mesec dana, jer su te stvari spore u Evropi - ali ce ovaj incident sigurno motivisati EU da ubrza reformu sengenskog sistema kako se ne bi desilo da za nekoliko godina imamo novu SFRJ kada se sengenu pridruzi jos zaguljenija ekipa od Svajcaraca.

Tacno mogu da zamislim Srbe i Hrvate kako se "ceraju" i popunjavaju SIS bazu sa svojim "istorijskim neprijateljima"...
[ igor-ch @ 01.03.2010. 07:36 ] @
Citat:
vladd:...Ipak je i Libija drzava, sa realnim prirodnim bogatstvom, za razliku od realne drzave Svajcarske, sa imaginarnom kolicinom tudjeg bogatstva..

Morao bi da zivis u Svajcarskoj da bi mogao i da je realno ocenis, a ne da se vodis subjektivnom kriterijima...
Inace, da CH nije priznala Kosovo, a da je to Libija ucinila, verovatno bi vecina kriticara okarakterisala Svajcarsku kao zemlju sireva, satova i cokolade, a Libiju kao zlo-zla.
Pozdrav!

[Ovu poruku je menjao igor-ch dana 01.03.2010. u 10:28 GMT+1]
[ misk0 @ 01.03.2010. 08:36 ] @
@vlad: Prica o zlatu je totalni offtopic.
Prica o njemackim poreskim obveznicima (a i svjetskim) koji skiravaju bogatstvo u CH je takodje totalni offtopic.
Pokusaj malo argumentovati svicarsko ludilo u ovoj prici, ali vezano za konkretnu situaciju.

@Ivan: Isti taj ministar je jedan tip koji ima na piku CH zbog predjasnjih dogadjaja veznim za italijansku poreznu upravu i neotkrivanje italijanskog bogatsva u CH. Prije 4mj Italija je zapocela akciju 'povratka bogastva u Italiju' gdje su trazili od gradjana (bogatasa naravno) da vrate pare u zemlju a drzava ce im oprostiti to sto su ih iznijeli i neoporozovali. Tad su vec od CH trazili da objavi sve te spiskove jer .. kao 'italija je tako odlucila' iako zna za bankarsku tajnu ali je sebi taj lik (i vjerovatno jos neki) umislio da ce CH reci 'izvolite nema problema'. Isti taj lik je lizao Gadafiju guzicu i nije nista rekao kad je ovaj zadnji put bio u Italiji i pravio piz...rije u Rimu (kao sto svi znamo Gadafi kad dodje, zauzme park u centru grada, slozi sator i tamo spava, hoteli ne dolaze u obzir).
Prema tome, on obicno prica stvari cisto eto da privlaci paznju javnosti, nema neke tezine, cak i u Italiji kazu da palamudi. Isti je takodje rekao da bi zatvorio granice prema CH, zabranio Italijanima da idu raditi u CH i slicno... i sta je dalje od toga bilo.. NISTA.

Ja sam ti dao izjavu (mogu naci i link ako je potrebno) Justice Commissioner Cecilia Malmström koja je sad direktno ukljucena u taj proces i koja je rekla da 'CH ima pravo na to i da je ispravno postupila'.
[ Ivan Dimkovic @ 01.03.2010. 09:14 ] @
Ajde okaci taj citat... posto ja to ne mogu da nadjem.

http://breakingnews.ie/world/l...itors-in-swiss-row-446430.html
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5253669,00.html
http://www.neurope.eu/articles...visas-over-Swiss-row/99164.php

Koliko ja mogu da vidim, EU se protivi akciji Libije (sto je normalna diplomatska reakcija - nista drugo se i ne moze ocekivati, cak je EU obavezna da uskoro uradi reciprocnu meru) i da su na strani Svajcarske kada se o diplomatskoj pozadini incidenta tice - nisam bas primetio da su kvalifikovali akciju Svajcarske u pogledu zloupotrebe sengenskog sistema kao "OK i ispravnom".
[ mrle 011 @ 01.03.2010. 09:53 ] @
Citat:
igor-ch: Morao bi da zivis u Svajcarskoj da bi mogao i da je realno ocenis, a ne da se vodis subjektivnom kriterijima...

cekaj ... a ti zivis u libiji? ... pa znas da je to tamo "bespravna" drzava, da je gadafi "terorista", "ludak", "diktator" itd...?
kazi zbog cega?

"bespravna" je drzava zato sto zivi od onoga sto sami stvaraju, a ne kao svajcarska od tudjih pocupanih zlatnih zuba i ostalog, sirom planete opljackanog i u svoje trezore pohranjenog, alibabinog blaga?

gadafi je "ludak" zato sto je svajcarsku nazvao "mafijaskom drzavom"?
.... pa nego sta je?

"diktator" je zato sto je pre nekoliko meseci u UN pokrenuo pitanje vracanja ziliona milijardi africi, koje su demokrate i civilizovani tamo pljackali nekoliko stotina godina?

"ludak" je zato sto je stvorio drzavu sa najvecim BDP-om na citavom kontinentu?
... zato sto svaki libijac zivi deset puta bolje nego u vreme kralja idrisa, i nego sto ce ziveti posle gadafija?

zato sto je u libiji izgradio ekonomiju, turizam, infrastrukturu, puteve, brodogradilista, rafinerije, agro sisteme, skole, bolnice ......?

zato sto je uveo besplatno lecenje ...... obaveznu i osnovnu i srednju skolu .....?

jel' "diktator" zato sto su u libiji zene, po svojim pravima, izjednacene sa muskarcima pre nego zene u svajcarskoj?
(da te podsetim .... u demokratskoj svajcarskoj su zene to stekle tek 70-ih godina prosloga veka.)

... itd.....

....ili zato sto pije sirovo kamilje mleko?

... ili zato sto ima stila u ponasanju i oblacenju, za razliku od ovih demokratskih miseva koji svi izgledaju isto i pricaju isto ko papagaji?

zato sto je zavrsio akademiju u beogradu, kod druga tite?

zasto je gadafi "terorista", "ludak", "diktator" ......?
.... 100 put' to napisaste ovde na temi, a ni jednom ne napisaste obrazlozenje zasto.

tako vam to servirala vasa demokratska sredstva javnog dezinformisanja?
... ili sta?
[ misk0 @ 01.03.2010. 10:01 ] @
Ne mogu je naci na engleskom, to su sve izjave od 16.2 a ova je bila 24-25og.
[ stil @ 01.03.2010. 10:30 ] @
Jedno pitanje povodom prirodnih bogatstava jedne zemlje i baziranja čitavog sistema na njima. Šta će se desiti sa ljudima u toj zemlji kada bogatstva presuše, a presušiće sigurno ? Teksas ?
[ vladd @ 01.03.2010. 10:53 ] @
Citat:
igor-ch: Morao bi da zivis u Svajcarskoj da bi mogao i da je realno ocenis, a ne da se vodis subjektivnom kriterijima...
Inace, da CH nije priznala Kosovo, a da je to Libija ucinila, verovatno bi vecina kriticara okarakterisala Svajcarsku kao zemlju sireva, satova i cokolade, a Libiju kao zlo-zla.
Pozdrav!

Ne interesuje me ko je priznao Kosovo, u ovom slucaju, mada je to indikativan podatak o kakvim se likovima radi. Priznanje Kosova je ipak protiv medjunarodnih zakona, a pokazuje i kome su m00da u procepu.

To poigravanje stocarstvom, i nekakvim pojedinacnim hajtek detaljima, je smesan deo privrede, a prvenstveno cuvanjem mafijaskih para, naravno vekovnim iskustvom zastite zlocina, stekli su standard.

Pa hajde onda da Kolumbiji pustimo da se slobodno bavi poljoprivredom, pa da vidim ko ce biti bogatiji.

Poprilicno je pokvareno spominjati Kosovo, kao da je taj problem sada u glavama i poremecuje svest.

Da ponovim, zabole me KO je priznao Kosovo, a ko nije, ne razmatram to u ovom trenutku, bitno mi je ko se civilizovano ponasa.

A to svakako nije Svajcarska gudura, naklepana mafijaskih para, i u ovom slucaju je to Gadafi, iako neeuropskog izgleda, vec jedan matori etnicki lider izrabljivane africke zemlje...

Nekako mi srbovanje vise daje elana da stanem na stranu normalnijeg.

Poz
[ Beltrammi @ 01.03.2010. 20:30 ] @
Citat:
Jedno pitanje povodom prirodnih bogatstava jedne zemlje i baziranja čitavog sistema na njima. Šta će se desiti sa ljudima u toj zemlji kada bogatstva presuše, a presušiće sigurno ? Teksas ?

Teksas kazes ? Ekhm:

With large universities systems coupled with initiatives like the Texas Enterprise Fund and the Texas Emerging Technology Fund, a wide array of different high tech industries have developed in Texas. The Austin area is nicknamed the "Silicon Hills" and the north Dallas area the "Silicon Prairie". Texas has the headquarters of many high technology companies, such as Dell, Inc., Texas Instruments, Perot Systems, AT&T and Electronic Data Systems (EDS), as well as the former headquarters of Compaq Computer Corp, which exists today as the largest campus of Hewlett-Packard (headquartered in CA).
The National Aeronautics and Space Administration's Lyndon B. Johnson Space Center (NASA JSC) located in Southeast Houston, sits as the crown jewel of Texas's aeronautics industry. Fort Worth hosts both Lockheed Martin's Aeronautics division and Bell Helicopter Textron.[152][153] Lockheed builds the F-16 Fighting Falcon, the largest Western fighter program, and its successor, the F-35 Lightning II in Fort Worth.[154]/b]
[ stil @ 01.03.2010. 21:46 ] @
Mislio sam na određene pojave da se ljudi naglo obogate pa bankrotiraju čim rezerve nestanu jer su se razbacivali. Po principu dok ima nek klima :) Bilo je takvih pojedinačnih slučajeva, a ne Teksas kao čitava država. Mada vidim da sada oni koji su zaradili novac od nafte nastavljaju biznis u energetici pa sada taj novac ulažu u druge izvore energije: vetar i sunce. I to je dobar način razmišljanja.
[ vlada131 @ 04.03.2010. 00:05 ] @
Libija uvela sankcije Švajcarskoj:

http://www.b92.net/info/vesti/..._category=78&nav_id=415407

Citat:
Tripoli -- Libija je odlučila da Švajcarskoj uvede trgovinski i ekonomski embargo, pošto je njen lider Moamer el Gadafi pozvao na džihad protiv te evropske države.

Zapadne novinske agencije prenose da je Libija već preduzela osvetničke mere prema Švajcarskoj kada je povukla imovinu iz švajcarskih banaka, proterala švajcarske firme sa svoje teritorije i najavila da će obustaviti izvoz nafte u Švajcarsku. Švajcarska je odgovorila usvajanjem restriktivne politike prema libijskim državljanima kod izdavanja šengenskih viza.

Izvoz iz Švajcarske u Libiju je zanemarljiv i ona je prošle godine u tu zemlju izvezla robu u vrednosti od 106 miliona evra, dok je njen ukupan izvoz iznosio 122,6 milijardi evra.

Švajcarska je, u odnosu na 2008, za 80 odsto prošle godine smanjila kupovinu libijske nafte u Švajcarskoj.

Odnosi između Libije i Švajcarske su pogoršani od kada je u julu 2008. u Ženevi uhapšen jedan od sinova pukovnika Gadafija, Hannibal, na osnovu tužbe dvojice pripadnika posluge koji su ga optužili za loše postupanje.
[ Beltrammi @ 04.03.2010. 00:35 ] @
mirise na treci svecki !
[ jericho1405 @ 04.03.2010. 07:00 ] @
Citat:
Beltrammi: mirise na treci svecki !

Zbog Libije, Svajcarske? Bljah, ni blizu. :) Malo se dure i tjeraju inat.
[ Isak666 @ 11.03.2010. 20:01 ] @
Citat:
U Libiji je uhapšeno oko 50 stranaca u proteklih godinu i po dana, koji rade za švajcarske firme u Tripoliju.

Od hapšenja sina Moamera Gadafija u Ženevi u julu 2008. godine, libijske vlasti sprovode represivnu politiku prema švajcarskim firmama, javila je švajcarska državna televizija TSR.

Pozivajući se na izvor organizacije za zaštitu ljudskih prava “Hjumen rajts voč“, švajarska televizija navodi da su u Libiji hapšeni državljani Evrope, Filipina i Indonezije kojima je zajedničko da rade za švajcarska preduzeća

”Mnogi od njih, koji žive godinama u Libiji, pozvani su na saslušanje ili uhapšeni, oduzet im je pasoš, ali su posle nekoliko meseci svi pušteni“, javila je TSR i ocenila da je teško dobiti sve informacije iz Libije o tim slučajevima.

http://www.b92.net/info/vesti/..._category=78&nav_id=417126
[ BokasaTzar @ 11.03.2010. 20:41 ] @
Nevezano za ovo sa Švajcarskom,
ali da je taj navodno zli Moamer ovde na vlasti, možda bi i mi imali besplatno školstvo, zdravstvo, punu zaposlenost, dovodili vodu iz pustinje podzemnim cevovodima i gradili po koji putić, fabričicu i školicu po Srbistanu.

Možda bi i mi voleli Moamera kao što ga vole njegovi Libijci, ko bi to znao ?
[ timotic @ 12.03.2010. 02:54 ] @
Citat:
BokasaTzar: Nevezano za ovo sa Švajcarskom,
ali da je taj navodno zli Moamer ovde na vlasti, možda bi i mi imali besplatno školstvo, zdravstvo, punu zaposlenost, dovodili vodu iz pustinje podzemnim cevovodima i gradili po koji putić, fabričicu i školicu po Srbistanu.

Možda bi i mi voleli Moamera kao što ga vole njegovi Libijci, ko bi to znao ?

Kako znas da ga vole?
[ vladd @ 12.03.2010. 10:39 ] @
Vole ga, vole, nisu bas toliko glupi.

Zna se ko je gazda, gazda im ugadja koliko "moze", a ima naftu pa nakako moze, nema gladnih, nema bahatih, nema pokondirenih tikvi i tikvica...japija i sunda, turbo folka i drogirane estrade, lopina biznismena ili drzavnih cinovnika- bogatasa...

Poz
[ Isak666 @ 12.03.2010. 10:59 ] @
Citat:
vladd:nema bahatih

Citat:
Policiju je pozvalo osoblje hotela nakon što su čuli kako iz Gadafijeve sobe žena doziva pomoć. Tjelesni čuvari im nisu dopustili pristup sobi...
----
Hanibala Gadafija su 2005. godine u Francuskoj proglasili krivim zbog napada na trudnu Aline. Tada mu još nije bila supruga.
---
Hanibal je uhapšen u utorak u jednom luksuznom ženevskom hotelu nakon žalbe hotelskih kelnera da ih je tukao.
----
Postao je poznat 2004. godine kada je centralnom pariskom avenijom, Jelisejska polja, projurio automobilom brzinom od 140 kilometara na čas zbog čega je priveden.

http://www.nezavisne.com/svije...dafijev-sin-tukao-kelnere.html
http://www.24sata.hr/news/gada...pretukao-svoju-suprugu/151823/

Mozda su kuci finiji.
[ vladd @ 12.03.2010. 12:54 ] @
A cemu sluzi primer?

Kada kazem bahatih, ne mislim na par clanova vladajuce porodice(koji su svuda bahati, ne samo u Libiji), ili par policijskih sefova, vec na svu ostalu raju.

Nema bahatih biznismena, gradjana, estradnih zvezdi(kao Naomi) koje mlate poslugu.

Sada je vece pitanje, da li NAMERNO nisi shvatio, i sta uopste zastupas, ili mislis da nisam u pravu, posto imas par novinarskih izvestaja(koji su uvek i apsolutno stoprocentno tacni i nikada zlonamerni)?

Prosto sam bio u Libiji, video sta sam video, razgovarao i sa obicnim ljudima i sa ljudima iz establismenta, i preneo utisak.

Meni malo licno smeta krotkost pojedinih, nekako sam naviknut da je to znak nedostatka snage, ili pameti, ali to ne mora biti, i zaista nije tacan zakljucak.

Pojedinacan i specifican primer ne sluzi za generalizaciju, kada govorimo u ljudima neke zemlje, ne govorim o vrhovnoj vlasti

Poz

P.S.
A najvise me smara, kada moram da potrosim deset postova, zbog "detalj huntera", i neeksplicitnopreciznousmerene tvrdnje(detaljno u 500 redova pojasnjene), jer ce, boze moj forumperfekcionizam odguglati navodni demant

Uzgred, prateci doticni bahati dogadjaj u hotelu, ispostavilo se da je u pitanju advokatska ujdurma, gde je doticni sluga ubedjen da moze da dobije odstetu, i izazovnim ponasanjem da mu se prekrse "ljudska prava"...

A to daje neki drugi kolorit na slucaj, zasto ne uceniti bogatog sina bogatog oca i penzionisati se...? Uz lagani pritisak advokatske masinerije(koja bi omastila brk), i korumpirane birokratije, koja bi kontrolisano vodila postupak, lepo ojaditi milijardera "banana" drzave, gde bi se mnogi ovajdili...uzeli nekoliko desetina miliona dolara "na dah"

I nije bas Gadafi samo sa sitnim razlogom brukanja i hapsenja svog deteta pokrenuo bes, ima tu i drugih, obavestajnih podataka, koji su razotkrili birokratsku druzinu, pod patronatom Svajcarskog establismenta(brane svoje cinovnike, makar bili olos).....
[ Java Beograd @ 12.03.2010. 12:57 ] @
Citat:
vladd: A najvise me smara, kada moram da potrosim deset postova, zbog "detalj huntera", i neeksplicitnopreciznousmerene tvrdnje(detaljno u 500 redova pojasnjene), jer ce, boze moj forumperfekcionizam odguglati navodni demant:)

E, ova misao mi se najviše sviđa !
[ deerbeer @ 12.03.2010. 13:27 ] @
Citat:

Pojedinacan i specifican primer ne sluzi za generalizaciju, kada govorimo u ljudima neke zemlje, ne govorim o vrhovnoj vlasti
A najvise me smara, kada moram da potrosim deset postova, zbog "detalj huntera", i neeksplicitnopreciznousmerene tvrdnje(detaljno u 500 redova pojasnjene), jer ce, boze moj forumperfekcionizam odguglati navodni demant

Dobro si ovo rekao
Ja sam na onoj temi o minaretima i terorizmu uopsteno govorio o solidarnosti muslimanskog sveta .
A onda sam dobio odgovore : nije istina - imas ratove i sukobe izmedju Siita,Sunita , palestinaca, kurda itd.
Sabiraju šačicu plemena i porede sa ukupnom populacijom muslimana u svetu

[ dekster2 @ 12.03.2010. 14:34 ] @
@Hanibal je uhapšen u utorak u jednom luksuznom ženevskom hotelu nakon žalbe hotelskih kelnera da ih je tukao.
@Pritvorena su i dvojica Gadafijevih tjelohranitelja koji su pružili otpor policiji.
Gde je tu problem kada zakon funkcioniše.Ima toga siguro i slično ali nisu u srodstvu sa gadafijem pa nema frke.Kakve veze onda imaju muslimani sa time.
[ stil @ 12.03.2010. 15:01 ] @
Jednom prilikom sam razgovarao sa jednim libijcem. Prvo što me je pitao je: -Kako to da ne nosiš bradu i brkove? Ja mu kažem: - Pa tako mi se sviđa. A on: - Znači vi to možete po želji !!??

Nije vic.
[ Beltrammi @ 12.03.2010. 17:15 ] @
svaki normalan covek sa krajnjim gnusanjem treba da gleda na diktatore i njihove prcije. Nikakva prava za njih ne mogu da vaze jer oni sami uzurpiraju skoro sva prava. Zato za mene biranje strane u sukobu CH i Gadafija nije bilo nikakve dileme. Svajcarska je drustvo vredno postovanja, a dokaz za to su i mnogi imigranti koji zive u njoj pa i sam sin Gadafija koji je tako, sramotno, pokazao kako je bolje biti i propalitet u Svajcarskog nego predsednikovo dete u Libiji. "Dete" od X kusur godina.

Kada bi diktatura zaista bila dobra, onda budite sigurni da bi je najpre usvojila najnaprednija drustva,a ne zemlje za koje se ne bi ni znalo mozda da nemaju ekstravagantnih diktatora poput Mwase iz Lesota ili Bokase koji je i jeo svoje podanike. Ovaj potonji je bio i drug predratnog teroriste, a ratnog i posleratnog zlocinca broz-tita, takodje diktatora propalog dela.

Prema tome, manite se jeftinih demagogija. Besplatne skole, zdravstvo kazete ? To ne postoji.

[ vladd @ 12.03.2010. 17:58 ] @
Imigranti nisu dokaz nikakvog srecnog zivota, naprotiv, najcesce manjeg zla..
O razlici "diktature" i "demokratije" je smesno pricati sa ovih terena...istorija je rekla svoju rec

Ili je to los primer, bila je losa diktatura pa smo dobro ziveli, ili je ovo losa demokratija, pa zivimo lose, u vecini

Evo zamisljam jedni bajku, Diktator banana drzave iz afrike posalje sina u BG na studije medicine, iskopao neke dijamante i poslao dete na skole...
Domaci alozder, recimo advokat sa poznanstvima po vertikali, od dna do vrha, osmisli akciju, plen je pristigao, i u dogovoru sa par korumpiranih sluzbenika, recimo sef lokalne policije, par tuzilaca ili sudija, nameste igru omladincu, bilo da je imao beli prah, ili osamario(moderno podvala) jednog od svojih slugu, koje mu je otac platio, da mu se nadju, ostvare malo konfora, oslobode vreme za ucenje...

Elem, krene tuzba, neodredjeni pritvor, osteceni-osamareni prebijen u budzaku potpisao izjavu, pisamce ili put advokata u "banana" drzavu, zaprecena kazna 15 godina, sta ce debeli tata, proda kilo dijamanata jevrejima u amsterdamu, isplati nagodbenu cifru od 20 milki i sta...osteceni moze da zavrsi u zatvoru, uhvacen sa svojih recimo 100k€ na granici, ili ga bas pola sata posle preuzimanja dela plena prebije i opljacka neki lokalni "klan" ili "grupa navijaca", a mladi student se vraca kuci, srecan sto je ziv i na slobodi...
Mafija se napunila kintom, za nova kola, belo, i plavo...

Pa sad, preselimo pricu u Svajcarsku.

A tamo neka "policija" hapsi redom, "cuva gradjane"...ma nemojte kasti! I jos se buni sto obezbedjenje reaguje, nije valjda

Naravno da je sin predsednika drzave VIP, i da se postupak odvija drugacije, ne ide bas hapsenje i guranje u pritvor, postoje drugacije metode, ragovori, advokati..

A sto se swiss policije tice, na pogresnom mestu je krenula da trenira strogocu, da bi im se verovalo, neka se bave albanskom narko mafijom, ako smeju
Ovo je klasican diplomatski incident, koji se nekim cudom zanemaruje...

Tako da je mnoogo supljikava cela prica, "bogato" nakicena novinarskim "izvestajima", na koje se srecom ne obaziru svi.

Elem, ta "diktatorcina" Gadafi, zasigurno nije klinca pustio bez par "prstena" obezbedjenja, i sigurno da treci prsten ima neku drugu pricu. Ovi bodigard su reagovali kako treba, to im je posao..a oni drugi, predupredjuju i sakupljaju sire informacije o mogucim bezbednosnim problemima.

Pa ne sumnjate valjda, da Gadafijev sin ima manje obezbedjenja od nekog naseg ministra...kojeg napolju prati i Bia i Kos i SID(besbednosna sluzba ministarstva inostranih poslova, ko ne zna..), plus blisko okruzenje

Tako da su malo besmisleni neki VELIKI zakljucci, iz tako malih cinjenica..

Poz

P.S.
@stil
Ova prica oko brade ima bradu. Svi libijci, pitomci, koji su dolazili na obuke ili u tehnicku saradnju, su bili izbrijani. Kod njih se jos uvek dele brade na brade "znanja" i "zvanja", one trece su manje uobicajene..moguce je da je to zaostalo, zasigurno nije "europski"
[ stil @ 12.03.2010. 19:17 ] @
Kažem, razgovarao sam sa čovekom. Nisam izmislio. Inače čovek je studirao u UK pa je došao ovde da završi još nešto. Stipendista svoje vlade. Tako da ne znam šta da ti kažem u vezi tvoje tvrdnje da moja priča ima ili nema bradu. Nije mi izgledao kao da se šalio.
[ Isak666 @ 12.03.2010. 19:43 ] @
Kakva je situacija u Libiji - nemam pojma.
Ne verujem ni njihovim pisanijima o blagodatima koja narod ima od nafte, niti BBCevom pisaniju o zlom diktatoru i teroristi.

Ali da je Hanibal bahat - bahat je.
Da li je trebao da dobije VIP tretman - isto ne znam, ali to ne menja da je bahat. Mozda VIP bahat.

Da li je to sve trebalo da dovede do ovog sada, pa bolje da nije.
Obe "strane" su mi kretenske, jer siljenje pimpeka ce platiti -kao i uvek- neki Libijac/Svajcarac/Malezanin koji rmba za vecu ili manju lovu, dok ce se Hans-Rudolf Merc i Gadafi za par meseci rukovati kad okoncaju proces merenja pimpeka.

[ jericho1405 @ 12.03.2010. 20:19 ] @
Razdragani Gadafi junior navikao da je uvijek po njegovom il' onako kako njegov stari kaze. Medjutim, te stvari prolaze samo u Libiji il' u nekim beskicmenim, banana republikama koje ce da se prave blesave dok mladjani Gadafi izigrava serifa u gradu.

Posto ih je Svajcarska spustila na zemlju i otkrila da svijet nije onakav kakvim ga Gadafi zamislja, vesela porodica pokusava svim sredstvima da odbrani svoju cast i dostojanstvo tako sto provocira ozbiljne vanjskopoliticke sporove ne bi li iskamcili izvinjenje od Svajcarske.

Naravno, od toga nece biti nista, ima i Svajcarska svoje dostojanstvo, pa ce se nastaviti duriti i medjusobno prepucavati sve dok nekim "ozbiljnijim" igracima "ne pukne film" i ne pomiri razmazenu djecicu tako da ispadne kao da su i jedni, i drugi u pravu.
[ mrle 011 @ 13.03.2010. 11:27 ] @
Citat:
Beltrammi: svaki normalan covek sa krajnjim gnusanjem treba da gleda na diktatore i njihove prcije.....

pa nisi u toku ... gadafijeva libija je za "demokrate" odavno postala vrlo uvazeni clan svetske zajednice.
zar nisi video koliko je svetskih demokrata pre nekoliko meseci prisustvovalo proslavi godisnjice libijske socijalisticke revolucije?

libijci i gadafi nisu "teroristi" i "diktatori" vec 10-ak godina, otkad su se ona dvojica navodnih terorista, "lokerbi bombasa" - koji su kao oborili onaj PanAm-ov putnicki avion iznad skotske, predala demokratskim sudovima.
btw .... jedan je odmah oslobodjen, jer naravno nije bilo nikakvih dokaza, a drugi je osudjen, al' je pusten posle odlezane cetvrtine kazne uz obrazlozenje da su demokrate veliki humanisti.

za demokratsko uvodjenje sankcija libiji, za proglasavanje "teroristickom diktaturom", za bombardovanje, za ubijanje libijskih civila itd..... pre 20-ak godina nisu bili potrebni nikakvi dokazi o navodnoj gadafijevoj umesanosti u "terorizam".
bombardovanje libije je zapocelo samo nekoliko dana nakon sto je eksplodirala ona bomba u berlinskoj diskoteci, kad je poginulo par USA vojnika, a ni do dan danas nije nista dokazano .... tj. svo dokazivanje se svelo na jedan navodni presretnuti telefonski razgovor.

no ... i bez obzira na sve ovo, pocetak price oko proglasavanja libije i gadafija "teroristima", "diktaturama", "ludacima", "bahatima" .... i sta sve ovde niste napisali ....... a koja je pocela sa obaranjem tog aviona iznad skotske, ima i svoju pozadinu.

nekoliko meseci pre toga je jedan trigger happy kapetan USA liberalno-demokratskog bojnog broda, koji se u cilju sirenja slobode po svetu nalazio, je li, na sasvim drugom kraju planete od svoje kuce, raketirao i oborio iranski putnicki avion koji je leteo na svojoj redovnoj liniji.
coveku se valjda pricinila neka fatamorgana, a svih 300 putnika je poginulo.
zapadne demokrate se nisu cak ni potrudile da smisle neku laz i to makar probaju da objasne .... ili, sta znam, da makar smene tog kapetana broda .... ili tako nesto.
secam se "celicne lejdi" koja je tada izjavljivala da to, 300 mrtvih ljudi iz iranskog putnickog aviona, nije nista - beznacajan dogadjaj.

.... a onda je iran, tek posle svega toga, objavio nagradu od nekih miliona dolara za rusenje nekog demokratskog aviona, sto ga je automatski svrstalo u grupu diktatura, terorista itd.

BTW. u to vreme je sadam husein bio vrli prijatelj americkih i ostalih slobodara i demokrata, sto opet samo znaci da to dal' ces da budes proglasen demokratom ili diktatorom mnogo vise zavisi od drugih faktora ... npr. od toga dal' imas nafte, ili neke druge strateske sirovine, kakva je ponuda i potraznja na "slobodnom trzistu" itd...

... ali dobro, matrica uglavnom funkcionise za vecinu, pa principi nisu ni bitni.
bitno je da drugovi demokrate mogu da trpaju u odgovarajuci kos koga god hoce i kada im to tako odgovara.

jel' tako drugovi demokrate .... to se zna?

kada demokrate obore avion sa 300 iranskih putnika, to je u redu - a kad se obori onaj iznad skotske, to je terorizam?

kada amerikanci brane svoje "strateske interese" u iraku, to je demokratija - a kad to rade rusi u madjarskoj, onda je to komunisticka diktatura?

kad je sadam potreban, onda je demokrata - a kad zasmeta, onda je terorista, pa cemo da ga demokratski obesimo?

kad se bacaju atomske bombe po civilima u hirosimi i nagasakiju, to je demokratski cin - a kad kubanci mirno zive, ne mesajuci se u nista zivo van svog ostrva, to je diktatura?

kad amerikanci zatvaraju svoje gradjane japanske nacionalonosti u logore, to je demokratija - a kad drug tito zatvara na goli otok, to je diktatura?

kad francuzi skrate svog kralja za glavu, to je demokratski - a kad rusi ubiju svog cara (a na pocetku nisu ni imali nameru), onda je to komunisticka diktatura?

kad francuzi i italijani nakon WW2 pobiju na desetine hiljada svojih "nevinih", onda je to demokratija - a kad se to uradi u jugoslaviji, onda je to komunisticka diktatura (pa ne moze ni susedna tema "ukrali 56 kola i 4 stana ..." da prodje, a da se to uzgred ne spomene)?

kada hiljade SS i gestapo oficira dobije utociste u USA nakon ww2, to je demokratija - a kada gadafi pruzi utociste navodnom "bombasu iz lokerbija", za koga nema nikakvih dokaza i koji na sudjenju bude oslobodjen, onda je gadafi terorista?

kad cileanci, slobodno i legalno, izaberu sebi komunistu aljendea za predsednika, to je diktatura - a kad doleti liberalna avijacija iz druge zemlje, ubije legalno izabranog predsednika i postavi na to mesto generala koji njima odgovara, onda je to demokratski?

kada svajcarska cuva opljackani novac svog svetskog sljama i olosa, onda je to demokratski i trzisno-ekonomski - a kada drug tito ostavi nakon svoje smrti svojim naslednicima jedan rucni sat i stednu knjizicu sa dve 'iljade maraka, onda je on diktator?

..............

jel' tako drugovi demokrate?
[ vladd @ 13.03.2010. 11:41 ] @
Vazno je da "demokrate" ne znaju da li je sin nekog predsenika bilo kakve drzave, konstatovane na planeti, VIP, ili je to "vazna persona" termin za narko kafice i posebne stolove.
Ili za Velikog brata i drogiranu estradu?

Ocigledno su Svajcarci organzovana banda, koja je lepo egzistirala skoro ceo vek, ali u vreme informatike, prozimaju se informacije koje ih svrstavaju na sasvim drugu stranu nekog "morala", i vecine svetskih zakona. Klasicni saucesnici u kriminalu i zlocinima, peraci i cuvari svakojakog prljavog novca.

Kao takvi, ne moraju da glume "zastite ljudskih prava", niti mogu da krse medjunarodne dogovore, ma kakvu zastitu kriminalaca i "uticajnih" ljudi i lobija imali.

N,ihova sreca je sto su mali, sa velikim kolicinama novca, koji se polako ogranicava, i ozbiljne zemlje izbegavaju bankarsko poslovanje sa doticnima.

Poz
[ jericho1405 @ 13.03.2010. 14:22 ] @
Citat:
mrle 011: jel' tako drugovi demokrate?

U pitanju je opstepoznato postojanje tzv. dvostrukih standarda il' licemjerstva. Nema to veze sa demokratijom il' komunizmom, to je jednostavno tako - vladavina interesa.
[ Isak666 @ 13.03.2010. 15:44 ] @
Citat:
vladd

Ocigledno su Svajcarci organzovana banda, koja je lepo egzistirala skoro ceo vek

Znam ja jednog koji je stolar.
Upravo mi pravi sto za trpezariju.
Dobar majstor.
Doduse, ne zivi vec dugo u Svajcarskoj i ne znam kako je tamo egzistirao.
[ vladd @ 13.03.2010. 19:35 ] @
Nema to veze sa pojedincima, da li znas nekog inzenjera koji se vratio iz Svajcasske, tesko...uglavnom zanatlije i usluzne delatnosti..da se sami ne muce.

Ako vec generalizujemo, od jednog primera pa za sve, sto taj stolar nije kupio banku u Svajcarskoj, kada ih ima toliko.

To da li je neko negde arbajtovao, ne govori nista o toj ili nekoj drugoj zemlji...

Poreklo imetka, nacin upravljanja "kapitalom", odnos prema okolini...

Uzgred, i oni stolari sto su radili za Sarica su se lepo oparili

Poz
[ Ivan Dimkovic @ 13.03.2010. 19:45 ] @
Mislim da je pogresno baviti se time kakvi su Svajcarci (ili Libijci)

Ono sto jeste zabrinjavajuce je da je bilo jako jednostavno za Svajcarsku da uvuce vecinu EU drzava u svoj konflikt sa Libijom. To jeste potencijalni diplomatski i bezbednosni problem cele EU - jer isto tako neka druga drzava moze zloupotrebiti sistem za neke svoje potrebe.

Sto se samog konflikta tice - cela stvar je pocela sa bahatoscu Libijaca, eskalirala je pogresnim tretmanom Svajcaraca (trebali su samo da ih isteraju iz zemlje tj. kako se to diplomatski kaze "zamole da napuste zemlju za 48h") sa hapsenjem i curenjem slika u javnost, a naravno posle toga je sve otislo dodjavola.

Ja zaista nemam nista protiv toga da Svajcarci sprece takve stvari kao sto su bahato ponasanje na svojoj teritoriji pa i da zabrane ulaz takvima u buducnosti - njihova zemlja, njihova prava i slobode sta ce da propisu u njoj. Medjutim i te kako imam protiv da se jedan medjudrzavni sporazum na ovako los nacin zloupotrebljava jer to onda postaje svaciji problem.
[ žutokljunac @ 13.03.2010. 21:02 ] @
Citat:
vladd: Vazno je da "demokrate" ne znaju da li je sin nekog predsenika bilo kakve drzave, konstatovane na planeti, VIP, ili je to "vazna persona" termin za narko kafice i posebne stolove.:)
Ili za Velikog brata i drogiranu estradu?:)

Ocigledno su Svajcarci organzovana banda, koja je lepo egzistirala skoro ceo vek, ali u vreme informatike, prozimaju se informacije koje ih svrstavaju na sasvim drugu stranu nekog "morala", i vecine svetskih zakona. Klasicni saucesnici u kriminalu i zlocinima, peraci i cuvari svakojakog prljavog novca.

Kao takvi, ne moraju da glume "zastite ljudskih prava", niti mogu da krse medjunarodne dogovore, ma kakvu zastitu kriminalaca i "uticajnih" ljudi i lobija imali.

N,ihova sreca je sto su mali, sa velikim kolicinama novca, koji se polako ogranicava, i ozbiljne zemlje izbegavaju bankarsko poslovanje sa doticnima.

Poz

Delim vaše mišljenje, ili da vam bolje ne persiram. :)
[ BokasaTzar @ 13.03.2010. 21:03 ] @
Bahati sinovi nisu nepoznati i na ovom prostoru.

Nisam voleo Bravara, ali iz ove perspektive mi je sve miliji i draži !
Jer je POSTOJALO besplatno školstvo i zdravstvo i minimalna nezaposlenost. U tim uslovima lako smo izdržavali Bravara i kamarilu.

Sada naši demokrati nikako da odluče da li je zdravstvo bizmis ili socijalna potreba društva? Valjda se miško nije odlučio

Švedska, Engleska i većina Evrope smatra da je to socijalna funkcija društva, ali i da čak to nije tako, mi smo to IMALI i treba da maltretiramo političare da nam to VRATE.

Šampioni demokratije, pržioci živih ljudi strujom, dobroćudni otimači nafte i uopšte hvale vredno društvo slobodnih ljudi - oni likovi vidiš smatraju da je zdravstvo Biznis. Sa velikim B.

Gadafija njegovi vole zato što investira u najskuplji (ili drugi po redu) projekat čovečanstva u pogledu dovođenja vode u pustinju i pretvaranju iste u plodno zemljište - a koje se posle besplatno PODELI stanovništvu. Samo imaju obavezu da rade na toj zemlji, a usput im sazida i poneko naselje i putić i pomalo podeli stipendija za školovanje u inostranstvu, svakom ko to USPEHOM u školi zasluži.

Nebrojeno puta im je Moamer rekao da se spreme za nestanak nafte. To mu je modus vivendi celog šivota bio!

‚‚Nenormalno je da šačica ljudi drži sva bogatsva jedne zemlje‚‚ - Moamer El Gadafi

Da mi je da fotokopiramo ovde Moamera i presadimo ga u Srbistan
[ Ivan Dimkovic @ 13.03.2010. 21:20 ] @
Odlicna ideja... jedino, vidis, Srbija nema naftu - ali to je sitnica - Moamer bi sigurno od Srbije napravio imperiju, pretnjom sankcijama na trgovinu sljivama i malinama.

Citat:

Šampioni demokratije, pržioci živih ljudi strujom, dobroćudni otimači nafte i uopšte hvale vredno društvo slobodnih ljudi - oni likovi vidiš smatraju da je zdravstvo Biznis. Sa velikim B.

To sto je nesto biznis ne mora da znaci da ne mora da bude i u sluzbi drustva. Ovde gde zivim su sve zdravstvene ustanove privatne, pa opet - i ljudi bez posla i na socijalnoj imaju zdravstveno osiguranje i kvalitetnu zdravstvenu negu jer je sistem tako dizajniran da pokriva i njihove potrebe. I to imaju mnogo kvalitetniju nego u mnogim zemljama gde se udaraju u grudi sa tim da im zdravstvo nije u sluzbi profita. A pored toga imaju i dovoljno novca koji ostane za medicinska istrazivanja koja su isto tako potrebna.

Da li si se mozda pitao zasto skoro sve revolucionarne medicinske tehnike (u hirurgiji, itd...) bivaju razvijene tamo gde je "zdravstvo biznis" ? Ko je izmislio vecinu lekova kojima su istekli patenti i koji se koriste kao generici po siromasnim zemljama? R&D centar u Libiji? :))))

Razlog zasto to nije tako u Srbiji nije u tome da li je nesto biznis ili nije - vec u tome sto je Srbija kleptokratija, i na 1 dinar koji ode na zdravstvo bar 60 para ode u dzepove ko zna koga u lancu. To nije normalno okruzenje vec cista kleptokratija.

Nemojte mesati te 2 stvari. U Srbiji danas bi od svega ljudi na vlasti napravili sprdnju - kakav god da je sistem komunizam/kapitalizam/socijalizam/ovo ono, oni bi nasli nacin da se "ugrade" i da ga pretvore u lopovluk.

[ BokasaTzar @ 13.03.2010. 21:43 ] @
Dimkoviću

Nije bitno da li su zdravstvene ustanove privatne - važno je da je lečenje veoma lako dostupno svakome ! To u Srbistanu uopšte nije slučaj, sva ta zakazivanja za pregled srca 6 meseci i sl.
Dočim, vidiš, kad treba da platim porez za zdravstvo likovi su vrlo ažurni.

Itekako bi presadio Moamera ovamo, a rešio se ultra bogatih kontarverznih bizmismena i njihovih političkih zaštitnika. Moamer ima pustinjsku zemlju i dosta nepovoljniju obrazovnu strukturu od Srbistana.

Čini mi se da bi neki Moamer i od nas nešto napravio, pusti me te priče o šljivama, i šta sve mi ne možemo i kako smo eto nemoćni i šta sve nemamo i ne znamo.....

To je irelevantno, ni ostali bogati narodi nisu oduvek bili bogati i puni nafte.
Poenta je kako su države organizovane - Srbistan nit je država niti je organizovan.

[ stil @ 13.03.2010. 23:46 ] @
Šta ti je genetika eh , prvih 13 sekundi :)

Ljudi manite se diktatora. To stvara nesposobne generacije. Kad umre, čak i da su ljudi "dobro" živeli neizbežno dolazi do loma sistema. Tako da manite se toga.

[ Isak666 @ 28.03.2010. 11:09 ] @
Rasplet:

Citat:
Gadafi skinut sa crne liste
28. mart 2010. | 01:18 | Izvor: Tanjug Sirt -- Ministarstvo spoljnih poslova Španije saopštilo je da je ukinuta zabrana izdavanja viza za Šengen zonu za određene libijske zvaničnike.

U saopštenju se kaže da su imena svih libijskih zvaničnika skinuta sa "crne šengenske liste" i izražava žaljenje zbog "neprijatnosti kojima su ti libijski državljani bili izloženi zbog toga". Među njima nalazi se i libijski vođa Moamar Gadafi i članovi njegove porodice.

Ova mera bila je posledica diplomatskog incidenta iz jula 2008. godine kada je švajcarska policija uhapsila Gadafijevog sina Hanibala zbog maltretiranja zaposlenih u ženevskom hotelu u kome je odseo sa suprugom.

Iako su optužbe protiv Hanibala ubrzo povučene i on pušten iz pritvora, Libija je u znak odmazde prekinula izvoz nafte u Švajcarsku, povukla milione dolara iz švajcarskih banaka i prestala da izdaje vize građanima zemalja Šengen zone.

Zemlje Šengen zone su kao kontrameru zabranile izdavanje viza nekim libijskim zvaničnicima.

http://www.b92.net/info/vesti/..._category=78&nav_id=420775