The pilot of a plane which crashed into an office block in Austin, Texas, left a note expressing his anger at federal tax authorities, police say.
Police are linking the apparent suicide note left online to Joseph Andrew Stack, the man named as the pilot.
"Well, Mr Big Brother IRS man, let's try something different; take my pound of flesh and sleep well," the note reads.
Lik je nekoliko puta prsao, drzava ga zeznula za porez I odrala posle… I covek je odlucio da uzme stvari u svoje ruke :-)
Cak je napisao I oprostajno pismo i okacio ga na web-u pre nego sto se ukucao u zgradu avionom.
Sve u svemu vrlo zanimljiva akcija - definitivno inovativan nacin pokazivanja neslaganja sa "big goverment" idejom :-)
[ Ivan Dimkovic @ 19.02.2010. 15:09 ] @
Evo zanimljivog dela iz pisma:
Citat:
Why is it that a handful of thugs and plunderers can commit unthinkable atrocities (and in the case of the GM executives, for scores of years) and when it’s time for their gravy train to crash under the weight of their gluttony and overwhelming stupidity, the force of the full federal government has no difficulty coming to their aid within days if not hours? Yet at the same time, the joke we call the American medical system, including the drug and insurance companies, are murdering tens of thousands of people a year and stealing from the corpses and victims they cripple, and this country’s leaders don’t see this as important as bailing out a few of their vile, rich cronies. Yet, the political “representatives” (thieves, liars, and self-serving scumbags is far more accurate) have endless time to sit around for year after year and debate the state of the “terrible health care problem”. It’s clear they see no crisis as long as the dead people don’t get in the way of their corporate profits rolling in.
And justice? You’ve got to be kidding!
How can any rational individual explain that white elephant conundrum in the middle of our tax system and, indeed, our entire legal system? Here we have a system that is, by far, too complicated for the brightest of the master scholars to understand. Yet, it mercilessly “holds accountable” its victims, claiming that they’re responsible for fully complying with laws not even the experts understand. The law “requires” a signature on the bottom of a tax filing; yet no one can say truthfully that they understand what they are signing; if that’s not “duress” than what is. If this is not the measure of a totalitarian regime, nothing is.
Tesko da bi se moglo reci da se ne slazem sa ovim :-)
[ pisac @ 19.02.2010. 18:37 ] @
Ukucao se, ukucao. Sada bih prokomentarisao o tome šta će se dešavati u doglednoj budućnosti u vezi sa smrdljivom varijantom američkog kapitalizma i izvitoperenog društva (kome inače svi težimo) ali mislim da će tema otići u offtopic (ako uopšte postoji adekvatan topic), pa ću mudro ćutati
[ Lesli Eldridz @ 19.02.2010. 20:50 ] @
Jos pre 10 godina su predvidjane takve individualne akcije "ponizenih i uvredjenih" , tako da je cudno da nisu pocele ranije.
Ja ne tezim. Ja tezim drustvu kakvo je bilo u Titinoj Jugoslaviji, a isto takvo drustvo, ili vrlo slicno, je bilo i u citavoj Evropi. Ne mislim na ideologiju, vlasnistvo nad sredstvima za proizvodnju, to su nevazne stvari, nego bas na drustvo u kome su ljudi bili zadovoljni onim sto imaju, nisu trazili preko hleba pogace, i znali su koji im je domet i gde spadaju. Nije svaka fukara smatrala da bas ona ima pravo da ide na Maldive (ja bez interneta ne znam ni gde je tacno to) ili da kupuje neka tamo skupa kola ili nesto. E tad se niko nije zabijao avionima nigde, ne u Jugoslaviji nego bilo gde.
[ boxxter @ 19.02.2010. 22:07 ] @
Nikola Kavaja je hteo da se zabode avionom u zgradu CK.
In 1978, Kavaja and Sopo companions numbering over one hundred (including Stojilko Kajević) were arrested in New York by American law enforcement. Kavaja was released on $250,000 bail, and after visiting his family in New York, he promptly hijacked an American Airlines 727 (Flight 293 from New York City to Chicago).[2] He planned to demand Kajević's release, then fly to Belgrade and crash into Ušće Tower, the Communist Central Committee Building.
Lesli Eldridz:Ja ne tezim. Ja tezim drustvu kakvo je bilo u Titinoj Jugoslaviji, a isto takvo drustvo, ili vrlo slicno, je bilo i u citavoj Evropi.
Džaba tebi što težiš, kada ne pretežeš. Ako ne pretežeš, onda se tvoja težina i ne računa. Prema tome: svi težimo tamo gde teži većina. (Sem ako se jednom ne udružimo i zajedno poskočimo malo na toj vagi, da pretegne na drugu stranu)
[ Dark_Runger @ 19.02.2010. 23:47 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: Ja tezim drustvu kakvo je bilo u Titinoj Jugoslaviji
Ono isto drustvo koje se poklalo medjusobno kad je nestalo para od ovih iz trulog kapitalizma?
[ pisac @ 20.02.2010. 00:41 ] @
Ne, poklalo se kada su došli oni koji su hteli da ugrabe svako svoj komad teritorije na kojoj će da glume kapitaliste. Tito ih je držao na okupu i ujedinjene, a ovi su ih huškali ka klanju i borbi. I evo, sada svako može da kraducka i pljačucka na svom parčetu zemljice.
Nego, čitam ovaj manifest od samoubice, i razmišljam o tome kako se ja već mesecima (a možda i godinama) divim masovnoj kontroli uma koju uspevaju da ostvare oni koji pljačkaju društvo pod kapom konzumerističkog demokratskog kapitalizma. Eto, za Obaminu reformu zdravstva koja bi svima dala zdravstveno osiguranje, najmanje pristalica ima u državama u kojima ima najviše neobrazovanih i neosiguranih, a sve zbog straha od socijalizma. A i ovde, stalno slušam kako nas komunisti pljačkaju, a komunisti bre ne postoje već skoro 3 decenije. Ej, bre, ljudi, kakav-takav birokratski komunizam se migoljio nešto malo posle titove smrti, i onda je nastao raspad sistema, i došao ultraliberalni nacional-kapitalizam i pljačkizam. Kakva to kontrola uma (i odakle) uspeva ljude da ubedi da su komunisti i dalje krivi za ovu sadašnju situaciju?
Ne, zaista (ovo se uopšte ne šalim) sam zadivljen kontrolom uma koju je ostvarilo američko (i englesko) kapitalističko društvo, nad celim svetom. Pokušavam da shvatim na koji tačno način to funkcioniše, i koji su sve putevi kojima se dolazi do takvog stepena kontrole kod ljudi koje otvoreno možeš da potkradaš i pljačkaš, a da oni svo vreme okrivljuju nekog drugog. To verovatno funkcioniše na principu na kojima funkcionišu i sekte. Ljudski um je čudo.
[ Lesli Eldridz @ 20.02.2010. 00:55 ] @
Evo kako funkcionise:
"The conscious and intelligent manipulation of the organized habits and opinions of the masses is an important element in democratic society. Those who manipulate this unseen mechanism of society constitute an invisible government which is the true ruling power of our country...who understand the mental processes and social patterns of the masses. It is they who pull the wires which control the public mind.
Pa onda, Edvardov drugar Pol Mazur: "We must shift America from a needs to desire culture. People must be trained to desire, to want new things, even before the old have been entirely consumed. We must shape a new mentality. Man's desire must overshadow his needs..."
Pa onda o krahu berze 1929 kao rezultanti svih tih njihovih mudrosti i "potrosackog drustva" tog vremena, i onda posle kao rezultat toga WWII i Hitler.
Itd. Psihopate na naucnoj bazi, nema trte mrte. Cuti, dobro je, ipak su nesto naucili. Sad su bar dovoljno normalni da "spasavaju privredu" (ovo sto su rekli da postoje neke hiljade milijardi a samo su ucukali brojke u kompjutere) samo zato da bi sprecili pojavu drugog Hitlera. Mada meni ni on ne bi smetao, ako mene ostave na miru, bas me briga.
Citat:
Dark_Runger: Ono isto drustvo koje se poklalo medjusobno kad je nestalo para od ovih iz trulog kapitalizma?
Ko je bubuljicar nek cedi bubuljice, ko je frustriran neka se leci, ko je funkcionalno nepismen neka se opismeni pa neka nauci da razume napisano, a ozbiljni ljudi se ovakvim budalastinama ne bave.
I to me zabole. Mene briga samo za mene i ni za koga vise na celom svetu. Znaci, ako ja za mene napravim takvu situaciju da meni bude to cemu tezim, bas me briga za ceo svet. Sto se mene tice, moze sad odmah da se zapali.
[Ovu poruku je menjao Lesli Eldridz dana 20.02.2010. u 02:06 GMT+1]
[ pisac @ 20.02.2010. 00:56 ] @
Imaš li decu?
[ Ivan Dimkovic @ 20.02.2010. 00:57 ] @
Mislite na deeecu ... mislite na DE-CU DE-CU :)
[ pisac @ 20.02.2010. 01:10 ] @
Lepo je zaključio čovek:
The communist creed: From each according to his ability, to each according to his need.
The capitalist creed: From each according to his gullibility, to each according to his greed.
Ili da prevedem za one koji ne znaju da koriste google translate:
Moto komunizma: Od svakoga prema njegovim sposobnostima, svakome prema njegovoj potrebi.
Moto kapitalizma: Od svakoga prema njegovoj lakovernosti, svakome prema njegovoj pohlepi.
Ah, toliko istine u dve rečenice.
[ Lesli Eldridz @ 20.02.2010. 01:13 ] @
Citat:
boxxter: Nikola Kavaja je hteo da se zabode avionom u zgradu CK.
Ma taj je bio neozbiljna budala, zato ga nisam ni pomenuo. Sve su to gluposti, kakav Nikola Kavaja.
[ Ivan Dimkovic @ 20.02.2010. 01:14 ] @
@pisac, a ima i Branko Kockica Creed:
Citat:
"U sveetu postoji jedno carstvo... u njeeemu caruje drugaaarstvo
u njemu je sve lepo, u njemu je sve nezno, u njemu se sveeee radujeee"
To je praktican prevod teorije "Communist Creed-a" - a razlika izmedju teorije i prakse je detaljnije objasnjena u "Zivotinjskoj farmi" od Orvela :)
[ pisac @ 20.02.2010. 01:20 ] @
Kao što sam više puta već rekao (drugačijim rečima): Komunizam se završio, svi znamo kako. Kapitalizam će se završiti, niko ne zna kako (mada ja naslućujem).
Propast kapitalizma će biti mnogo smrtonosnija nego propast komunizma. Živi bili, pa doživeli (i preživeli).
[ Ivan Dimkovic @ 20.02.2010. 01:23 ] @
Pa sta? Nek se zavrsi kako god... u cemu je tacno problem? Da nemas mozda neki genijalan plan da sprecis taj epilog? :)
Neki ljudi udaranjem glave o zid postaju pametniji - oni koji nista ne nauce i ovako i onako propadnu. Tako da... "bring it on".
[ Lesli Eldridz @ 20.02.2010. 01:24 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:To je praktican prevod teorije "Communist Creed-a" - a razlika izmedju teorije i prakse je detaljnije objasnjena u "Zivotinjskoj farmi" od Orvela :)
Ma idi begaj, a zivotinjska farma je primenljiva samo na komunizam. Isto je to sve anje, sta se przis.
Citat:
pisac: Moto komunizma: Od svakoga prema njegovim sposobnostima, svakome prema njegovoj potrebi.
Moto kapitalizma: Od svakoga prema njegovoj lakovernosti, svakome prema njegovoj pohlepi.
Ah, toliko istine u dve rečenice.
Tacno, takav svet koji cine glupanderi koji posle 5,000 zapamcenih godina nikako da se opamete pa samo prduckaju o nekim emocijama i dušama i treba da iskoriscavaju ovi psihopate, a onaj ko je upoznat sa njihovom patologijom treba pa da iskoriscava njih i njihov "svet" i to je cela filozofija.
Evo na primer, da uzmemo bilo sta, evo uzecemo taj njihov "humanizam" i "ljudska prava". Ja smem da se kladim da su psihopate to uveli samo zato da bi jos malo manipulisali slabicima. I na sta se u praksi u "slobodnim drustvima" svodi taj njihov takozvani humanizam i "ljudska prava" ? Pa na zastitu najveceg olosa. Pristojnim ljudima to ne treba jer pristojni ljudi znaju kako se ponasa u drustvu i nisu stetocine za drustvo. I sta se onda desava? Umesto da se olos sistematski uklanja iz drustva, kao sto rade sve normalne zivotinje koje zive u drustvu, a boga mi i biljke, on se mazi pazi i zove Djole. I sta onda ima da se bilo ko cudi sto je olos ugledan gradjanin i sto olos silom namece svoje "vrednosti" slabicima. Ne samo u Srbiji, svuda je to isto, samo je tamo olos imao vise vremena da se maskira. Ovo vazi za drustva koja su kao slobodna, ne za neke diktature, to je onda drugo, i moguce je da u diktaturama pristojnim ljudima budu ugrozena neka prava.
[ pisac @ 20.02.2010. 01:26 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: @pisac, a ima i Branko Kockica Creed:
Ah, zaboravih, Branko Kockica beše prikazivan u komunizmu (socijalizmu), u sklopu školskog obrazovnog programa? A sada, šta mogu da gledaju deca u Srbiji? Transformerse, superšpijunke, makljažu i koljažu. Gde je ono školski program? Aaaaaa, pa da, to nije komercijalno, nema leba od toga. Šta će deci obrazovanje, bolje da im punimo glavu sa nasljem i reklamama, to će im trebati u svetloj budućnosti koja dolazi.... otprilike je svetla koliko i onaj završetak Terminatora 1 sa oblacima koji se mrače i olujom koja se sprema.
[ Ivan Dimkovic @ 20.02.2010. 01:28 ] @
Ne kontam,
Niko ti ne brani da izadjes napolje i krenes da bijes sve te "slabice" i "DNK izrode" - invalide, ogranicene u razvoju, bolesne, homoseksualce, lezbejke, ove one... i demonstriras prirodnu selekciju na delu i da pokazes kako nece moderno drustvo da ti ugrozava sva prava, za razliku od diktatura koje ti "mozda ugrozavaju neka"
Samo napred... :)
Citat:
pisac
Ah, zaboravih, Branko Kockica beše prikazivan u komunizmu (socijalizmu), u sklopu školskog obrazovnog programa? A sada, šta mogu da gledaju deca u Srbiji? Transformerse, superšpijunke, makljažu i koljažu. Gde je ono školski program? Aaaaaa, pa da, to nije komercijalno, nema leba od toga. Šta će deci obrazovanje, bolje da im punimo glavu sa nasljem i reklamama, to će im trebati u svetloj budućnosti koja dolazi.... otprilike je svetla koliko i onaj završetak Terminatora 1 sa oblacima koji se mrače i olujom koja se sprema.
Ne znam sta ti zapravo sa ovim hoces da kazes? U poredjenju sa Srbijom Danas(TM) su skoro svi sistemi bolji, to niko ne spori...
Sa druge strane, dobra stvar je sto su ipak uspeli da razoruzaju usijane balkanske glave tako da nece lako moci da zapocnu neki novi gradjanski rat u skorije vreme. U tom kontekstu sadasnjica i jeste bolja od tih tvojih "ruzicastih godina" :)
Niko ti ne brani da izadjes napolje i krenes da bijes sve te "slabice" i "DNK izrode" - invalide, ogranicene u razvoju, bolesne, homoseksualce, lezbejke, ove one... i demonstriras prirodnu selekciju na delu i da pokazes kako nece moderno drustvo da ti ugrozava sva prava, za razliku od diktatura koje ti "mozda ugrozavaju neka"
Pretpostavimo da je neko uopste pominjao sve te sto ih ti nabroji kao olos koji smeta drustvu, zasto bi bilo ko to radio, kad lepo moze da zloupotrebljava psihopatiju psihopata i da uziva? Jel iz tog humanizma?
Citat:
pisac: Ah, zaboravih, Branko Kockica beše prikazivan u komunizmu (socijalizmu), u sklopu školskog obrazovnog programa? A sada, šta mogu da gledaju deca u Srbiji? Transformerse, superšpijunke, makljažu i koljažu. Gde je ono školski program? Aaaaaa, pa da, to nije komercijalno, nema leba od toga. Šta će deci obrazovanje, bolje da im punimo glavu sa nasljem i reklamama, to će im trebati u svetloj budućnosti koja dolazi.... otprilike je svetla koliko i onaj završetak Terminatora 1 sa oblacima koji se mrače i olujom koja se sprema.
Eeee, ali ko to zna treba da se pripremi, a za ove sto ne znaju koga briga, oni ce i tako da se pokolju. Ti sto mislis da su izmislili ovo kako ce oni da spasavaju neke tamo banke? Pa zato sto bi se ovi odmah poklali da im je neko rekao kako "nema be vise da mi idete na Maldive i šlus. nema be da mi menajte mobilni svakih mesec dana, nema be da mi kupujete pa bacate, nema be nista, ima be da mi stezete kais i da od sad jedete samo gloginje". Mozda su i u pravu, ovi sto "spasavaju banke" ovako mogu da pripreme fukaru na samozapaljivanje kad je jednog dana pogodi ta velika golgota u zivotu, sto ne moze svako od njih da ima iPhone 32 XBC41. Da im nisam u koži, muka je to golema.
Ma rekoh mu ja: ne vredi da teži, mora da pretegne.
[ Ivan Dimkovic @ 20.02.2010. 01:36 ] @
Citat:
Lesli
Eeee, ali ko to zna treba da se pripremi, a za ove sto ne znaju koga briga, oni ce i tako da se pokolju. Ti sto mislis da su izmislili ovo kako ce oni da spasavaju neke tamo banke? Pa zato sto bi se ovi odmah poklali da im je neko rekao kako "nema be vise da mi idete na Maldive i šlus. nema be da mi menajte mobilni svakih mesec dana, nema be da mi kupujete pa bacate, nema be nista, ima be da mi stezete kais". Mozda su i u pravu, ovi sto "spasavaju banke" ovako mogu da pripreme fukaru na samozapaljivanje kad je jednog dana pogodi ta velika golgota u zivotu, sto ne moze svako od njih da ima iPhone 32 XBC41. Da im nisam u koži, muka je to golema.
Jeste, vrlo teska muka... umrese svi ljudi od silne muke :-)
To je valjda nova racionalizacija stare "Amerika i Engleska, bice zemlja proleterska" - posto su proleteri generalno pukli i to pre Amerike i Engleske, zelje i cestitke su se promenile u iscekivanje i najavljivanje totalne propasti "Amerike i Engleske"...
Samo vi iscekujte... kazu ljudi sto duze se ceka, "osveta" postaje sladja - pa tako i ta virtuelna :-)
[ Lesli Eldridz @ 20.02.2010. 01:37 ] @
Ma nemas pojma, samo kontriras zato sto ti je dosadno. Sta da vam radim, u*ro motku vas liberalni kapitalizam, igranka je gotova, bilo sta je bilo, a sad na branje gloginja gotovs.
Citat:
pisac: Ma rekoh mu ja: ne vredi da teži, mora da pretegne.
A bre, dovoljno je da pretegnes za sebe, a ostali neka se samozapale, to je odlicna stvar. Ja nikad nisam kapirao folmove/knjige tipa Omega men i to, u cemu je tu fora? Pa sta ako nikoga nema? To je dobro, to tako i treba.
[ pisac @ 20.02.2010. 01:40 ] @
Jeste, ali omega men je bajka. U životu nema ni omega mena, ostanu samo oni noćni monstrumi.
[ Lesli Eldridz @ 20.02.2010. 01:42 ] @
Ja zato kazem da se pripremis na vreme.
Citat:
Ivan Dimkovic: Jeste, vrlo teska muka... umrese svi ljudi od silne muke :-)
Ma pusti ljude, i tako ih ima mnogo, nego hocemo li kao u Irskoj, to ste jedno vreme pricali poneseni uspehom vaseg liberalnog kapitalizma, pa nesto prestadoste da galamite u poslednje vreme. A sto naopako? Ja sam cuo da u Irskoj cveta neko lepo cvece u poslednje vreme. Pa jel mirise to cvece?
[ Ivan Dimkovic @ 20.02.2010. 01:49 ] @
Sta u Irskoj? Masovna samoubistva, glad? Mozda neki gradjanski "bratoubilacki" rat i opsta pljacka? :) Jeste, evo sad ce odmah... Osim ako pad ekonomije od 10-tak% ne smatras smakom sveta, rekao bih da su te price o propasti najobicniji muvlji prdez.
Mozda ce manji % tih Iraca ici na Maldive ove godine... ali nisam bas siguran da ce imati neke vece posledice od toga u globalu :)
Citat:
Ja sam cuo da u Irskoj cveta neko lepo cvece u poslednje vreme. Pa jel mirise to cvece?
Ovo me podseti na "Zitije Brajanovo" i pitanje "What have Romas ever done for us?"... e tako i ti :)
[ Lesli Eldridz @ 20.02.2010. 01:53 ] @
Tiha voda breg roni, samo polako. Jesmo rekli, sad su naucili lekciju zbog Hitlera pa idu polako. Prvo 10%, pa onda 15%, pa 20% a ne odmah drz ne daj, pa Hića. Ima ponovo da mi idete u Buljarice i to ako treba pesice, i jos ima da budete zahvalni zbog toga, slusaj ti mene.
[ Dark_Runger @ 20.02.2010. 01:53 ] @
Citat:
Lesli Eldridz:Sta da vam radim, u*ro motku vas liberalni kapitalizam, igranka je gotova, bilo sta je bilo, a sad na branje gloginja gotovs.
Jeste, za 3 milijarde dolara moze da se kupi samo kutija sibica, oklopna vozila gaze preko leseva na ulicama DC-a.
[ Lesli Eldridz @ 20.02.2010. 02:01 ] @
Ne znam sta moze da se kupi ali mi nesto mnogo placu zbog nekakve svetske krize koja se sastoji u tome sto vise ne mogu da lude kreditima. I izem im kapitalizam u kome moze da propadne Mika koji prodaje virsle, njemu niko ne pomaze ako use... motku, a Zika lihvar ako treba da propadne, e to ne moze. More marš. Zato mi necemo sa takvima. Srbija se saginjati nece. Pet ili ni jednu. Ili svi ili niko.
Citat:
Ivan Dimkovic: Ovo me podseti na "Zitije Brajanovo" i pitanje "What have Romas ever done for us?"... e tako i ti :)
A ne, nije to tacno, za mene je liberalni kapitalizam ucinio dosta, samo ja umem da iskoriscavam psihopatiju psihopata, znam da od svega toga nema ni m*ga na duge staze, i gledam da sto vise mogu iskoristim dok traje, a vi ne umete nego im verujete, u tome je caka. Zato se i ovaj zapalio i zabijao avionima, ne zbog svetske pravde nego sto im je verovao, a onda zinula b*ja na siroko, ovo ono, i onda trt Milojka. On da je bio pametan trebalo je drugu akciju da smisli. Trebalo je da kidnapuje nekoliko psihopata ili njihovih jataka pa da oni plate to sto traze njemu da plati, a onda da ih pokoka iako su platili, kao onaj u Reservoir dogs sto govori onome "ti li bre mislis da ja necu da te mucim zato sto si priznao" , pa tek onda i sebe da rokne, ako je imao nameru da salje neku poruku. I sve to da uradi tamo gde ce najvise da zaboli psihopate, na primer negde gde ako roknes pola zemlje nece da ima struje nedelju dana. Tako se to radi. Ovo su budalastine. Naudio im tako sto je sam sebi odseko kitu.
[ Beltrammi @ 20.02.2010. 05:59 ] @
dragi Lesli feudalizam je bio pravi sistem. Obicna masa nije se bavila politikom, vredno je radila danju, a nocu se mnozila. Velike familije, cist vazduh, subotnje sedeljke, mobe i nedeljno pricescivanje u crkvi ili odlazak na seoski vasar.
Moj cukun predak je kad se umori od kosenja livade pio vode iz potoka ili jebavao cobanicu Maricu ispod drveta punog voca, a sin mu se igrao do besvesti u polju umesto da ga Branko Dosadni Kockica smara pitanjima u zagusljivoj sobi.
[ Rumpletstilskin @ 20.02.2010. 08:07 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: Sta da vam radim, u*ro motku vas liberalni kapitalizam, igranka je gotova, bilo sta je bilo, a sad na branje gloginja gotovs.
Jeste, ucro, samo sto u tom kapitalizmu:
- obican covek sme da ima svoju motku
- isti taj ima da jede a samim tim mora i da cere
- ako nije jasno, pogledati sliku (nastala pocetkom 21.veka, za neupucene)
[ Isak666 @ 20.02.2010. 08:49 ] @
Nemacka je "socijalistickija" nego ex SFRJ kad se pogledaju prava zaposlenih, socijalna davanja i primanja, cene skolovanja itd.
Mislim da je i veci deo Evrope, ako ne takav, onda negde na skali izmedju tog sistema i sistema koji je u SAD i koji odgovara nekoj formi liberalnog kapitalizma. (Srbiju ne racunam, jer to je mutant kapitalizam)
Tako da nije bas sve crno belo.
[ boxxter @ 20.02.2010. 09:08 ] @
Citat:
Lesli Eldridz:Ne, zaista (ovo se uopšte ne šalim) sam zadivljen kontrolom uma koju je ostvarilo američko (i englesko) kapitalističko društvo, nad celim svetom. Pokušavam da shvatim na koji tačno način to funkcioniše, i koji su sve putevi kojima se dolazi do takvog stepena kontrole kod ljudi koje otvoreno možeš da potkradaš i pljačkaš, a da oni svo vreme okrivljuju nekog drugog. To verovatno funkcioniše na principu na kojima funkcionišu i sekte. Ljudski um je čudo..
Lol, komunisti pricaju o kontroli uma, a u komunizmu je sin ubijao oca, i brat brata, zbog odanosti partiji. A da i ne pricam o poredjenjima te partije sa sekatama, i otvorenom potkradanju, i okrivljavanju stranih i domacih placenika za siromastvo, dok je njihov buljson postajao sve veci i veci, tako da su morali da sede na dva sedista u avionu kojim su leteli, da obidju svoju decu koju skoluju u tim trulim kapitalistickim zemljama, i da sklone malo para u tim istim zemljama da im skrndeljivi buljson ne bi ne daj boze, ostao gladan.
Stariji su mi pricali da je bilo ljudi koji su se u delirijumu bacali pod titov mercedes, ne zaleci svoj zivot, da bi se na trenutak zaustavio i mahnuo kroz prozor belom rukavicom. Ljudski um je cudo..
[ pisac @ 20.02.2010. 10:06 ] @
To što si citirao ja sam rekao a ne Lesli. A što se tiče toga o čemu naklapaš, nemaš pojma. Komunisti su pokušavali primitivnim sredstvima da održe kontrolu uma, i nisu uspeli. Ovi drugi su koristili mnogo softisticiranije metode, i za sada uspevaju. Komunisti su to radili sa početnom idejom pravnopravnosti i pravde, koja se iskrivila na kraju i raspala. A ovi to od početka rade sa početnom idejom bogaćenja i iskorišćavanja, koja se čak i tako kriva od samog početka sve više krivi i prelazi u grotesku, pre nego što se raspadne mnogo jačom energijom koja raste na unutrašnjim frustracijama.
Citat:
boxxter: a u komunizmu je sin ubijao oca, i brat brata, zbog odanosti partiji.
Oni su bar bili odani partiji i njenim idealima. A ovi sada nemaju nikakve ideale, odani su samo novcu i ubijaju se zbog njega. Razlika (moralna) je ogromna. Zbog toga će i predstojeći raspad kapitalizma biti mnogo gadniji, amoralnij, brutalniji od raspada komunizma.
Živi bili pa videli.
Uzgred, kapitalističkih zemalja ima drastično mnogo više nego bogatih zemalja. Razmisli malo da li ti kapitalizam poistovećuješ sa bogatstvom iz pogrešnih razloga. Možda bogatstvo dolazi od imperijalizma a ne od kapitalizma.
Nego, da se vratimo mi na "temu"? Što je ovaj inženjer rešio da svoj glas protiv američkog društva izrazi na ovako upečatljiv način? Da li je bio u pravu ili je bio budala (ili i jedno i drugo)?
Nego, da se vratimo mi na "temu"? Što je ovaj inženjer rešio da svoj glas protiv američkog društva izrazi na ovako upečatljiv način? Da li je bio u pravu ili je bio budala (ili i jedno i drugo)?
Pa i jedno i drugo.
Mogao je da se odseli negde drugde kad je konstatovao da mu taj sistem ne prija i da konstruktivnije pridje resavanju problema.
Kao americki gradjanin, nema problema da pronadje posao u nekoj drugoj zemlji - nema zezanja sa vizom i dokumentima kao veci deo planete.
Kao visoko obrazovan lik ima prilicno dobre sanse da pronadje novo radno mesto.
Cela Evropa je u manjku sa visokoobrazovanim kadrom i ako ga muci porez, mogao je da dodje u DE i uzme poresku klasu 3, gde mu se odbija -mislim- 20% od plate i na kraju godina moze jos povratiti solidnu kolicinu novca.
Ili jos bolje Svajcarska. Oni su uvek spremni na dogovor.
Ili da ode negde na Tajland, da radi kao konobar i hebe sve sta mu padne pod noge.
Ili da se doseli u Srbiju na par godina i da iskusi cari poreskog sistema i prava zaposlenih i efikasnost vladinih agencija, pa da se vrati kuci shvativsi da moze biti i gore.
Ili bilo sta drugo, jer ovako truli pod ilovacom jer je otkrio rupu na saksiji - da je zivot nepravedan.
[ Lesli Eldridz @ 20.02.2010. 11:16 ] @
Bubuljicari treba da cede akne, to smo vec rekli, i da se manu corava posla, to sto su umislili da oni nesto umeju da misle. Ne umeju. Onaj ko "misli" da je moguce da na duge staze funkcionise drustvo u kome se konstantno trose pare koje ne postoje nego ce mozda da postoje nekad u buducnosti, taj je covek poremecen i nema sta ja sa takvima da razgovaram. Takvima je isprao mozak (koji inace i nemaju, mada ne sporim da ih je bilo moguce nauciti nekim radnjama pomocu kojih ce da sticu za lebac) onaj, sa prethodne strane, koju nisu pazljivo procitali, onaj lihvar Pol Mazur, onaj sto je pricao kako : "We must shift America from a needs to desire culture. People must be trained to desire, to want new things, even before the old have been entirely consumed. We must shape a new mentality. Man's desire must overshadow his needs..." a onda se ta poremecenost prosirila na citav svet. A vec sam rek'o da ja sa poremecenima ne razgovarma ozbiljno, ne vise. Ali mogu da se sprdam sa njima, to je zabavno.
[ boxxter @ 20.02.2010. 11:20 ] @
Citat:
pisac: Oni su bar bili odani partiji i njenim idealima.
Dobro. Sad si me stvarno ubedio da si veran svojim idealima, cim opravdavas da sin ubije oca, i brat brata zbog neke ideologije. Verujem i da bi pristao da ti drze glavu nad septickom jamom i da svi pisaju i seru po tebi da bi preispitao svoja ubedjenja i pokajao se za ljubav partije, kada se ona ne slaze sa njima, kao na golom otoku. Sibir ne bih pominjao ovde, to je samo nekoliko stotina hiljada dousnika oteralo nekoliko miliona ljudi u smrt, zbog ideala. Vratio si mi veru u ljude.
[ Lesli Eldridz @ 20.02.2010. 11:23 ] @
Zasto je to drugacije nego da sin ubije oca ili brat brata zbog zlata, para, imanja ili funkcije, a to se stalno desava? I koga boli uvo za ovo ostalo posle 60 godina?
Treba opet da se naprave arbajt maht fraj kampovi, ovog puta bez krematorijuma i tuseva, pa da se u njima prevaspitavaju ovi sto hoce da trose nezaradjene pare. Bicem i lopatom, jer drugo ne razumeju. Dosta su ludeli, 20 godina je dosta. Svakome motika da sami poseju, odgaje i pojedu, pa kad odlude i postanu ljudi koji ce da umeju da trose samo ono sto stvore, onda mogu da budu pusteni.
Ako im ni to ne pomogne da postanu ljudi, e onda mogu da budu smestani u one druge kampove.
[ vladd @ 20.02.2010. 12:30 ] @
Upravo tako. Komunizam se gradio na ideologiji, i veri u istu, socijalizam je nagradjivao krotke i poslusne.
Kapitalizam je shvatio da treba da klizi niz jacu stranu ljudskog bica, da dozvoli slobodu "neposlusnosti"(koju ce kasnije smlatiti na manje vidljiv nacin, ako zatreba, mislim sin naruci rokanje oca, ali d se ne zna..), i da umesto falicnih mudrolija, nazvanih "ideologijom", ponudi opipljiv kes, takozvanu vrednost, ali koja nije vrednost ako se ne formira potrosacki mentalitet.
Tada se nagradjuje menalitet "poyebes pa bacis", bahatost i nekakva ekskluzivnost, koja ce zivotinjku zvanu covek malo da izdigne od ostalih jedinki, i kada nema bioloske predispozicije, da bude alfa jedinka...
I takav mehanizam je omogucio "slobodu", slobodu da se bude ono sto se nije, da se prosiri trziste, a takozvana "opsta pljacka" u stvari to i nije, nego je prosto naplata tarife za doticnu perverziju...
Bubuljicar Bil Gejts milijarder..gde veci primer naci..pa taj ne bi mogao za leba da zaradi u nekom selu
Poz
[ Srđan Pavlović @ 20.02.2010. 12:34 ] @
Citat:
Bubuljicar Bil Gejts milijarder..gde veci primer naci..pa taj ne bi mogao za leba da zaradi u nekom selu
Pa zato on za svoj ekosistem i nije izabrao selo Svako bira sistem u kom ce ostvariti najbolje svoje potencijale
Ali kad smo kod njega, ni malo ne sumnjam u to da ce izmisliti neki Windows Chicken Edition, koji ce raditi
na chipovima ugradjenim u kokoske i koji ce terati aplikacije za podsticanje razlicitih rezima ishrane ili nesto...
kad BSOD-uje, kokoska otegne papke od prejedanja.
[ Igor Gajic @ 20.02.2010. 12:46 ] @
^ Vec zamisljam patchovanje kokosaka i update pilica
[ Srđan Pavlović @ 20.02.2010. 12:49 ] @
Citat:
New update KB6%^@*^ is causing sudden Chicken Death. We are still working on the issue, so, peasants and rednecks plase be patient
[ Lesli Eldridz @ 20.02.2010. 13:10 ] @
Ma to be sve nema veze sa kapitalizmima i ideologijama. Kapitalizam je razlicit od socijalizma samo po tome sto je privatno vlasnistvo nad sredstvima za proizvodnju, a to nema kakve veze sa ludastvom da se trosi ono sto se nije stvorilo. Takve su oduvek zatvarali u ludnice i dodeljivali im tutore. Mogu oni da se koprcaju koliko hoce, to tako ne moze, nije moglo i nece ni moci i šlus. Mozda moze da traje kratko, eto kao sad, 20 godina, ali sta je to za istoriju - nista. Pojavljuju se povremeno ti periodi rasipnistva, ali kratko traju i skoro uvek ih zamenjuju razne dikature, i cak ako period ludjenja ne izazove nesto znacajno za istoriju (kao sto je prethodni period ludjenja izazvao drugi svetski rat) nece biti ni zapamcen u istoriji i to je to.
I kako Bil Gejts bubuljicar? Nije taj bubuljicar kad je umeo da iskoristi period ludastva i da se nadrpa toliko. Bubuljicari su ovi koji se dive periodu ludastva i veruju da postoje one hiljade milijardi sto su ih ucukali u kompjutere, a ne vide jadni da je to sa ludjenjem vec proslost. Nema tu, ima da mi stezete kaiseve i da uvodite stabilizaciju i gloginje da jedete i gotovo. Sta da vam radim, takva vam karma.
Poseban soj bubuljicara su ovi koji pricaju nesto o nekim milijardama duga koje je imala eseferjot pa je kao zato propala, a cute o tome sto je ova saka jada sad za deset godina napravila sebi vece dugove nego cela velika eseferjot za sezdeset godina, i oni to brane taj "sistem" . Sa kim cete more sad da se koljete? Sizofrenija bato.
Te davne 1926 - za lecenje jedne depresije bilo dovoljno oprati zube kaladontom.
Milica leci svoju samocu kaladontom, u reklami od skoro 8 minuta. Danas kao neke lekove valjaju. Pih! :))
[ tahuti @ 20.02.2010. 17:18 ] @
Veoma je interesantno videti kako od:
zakon donet za vreme Regana 80'tih
Usmeren je na tehnicke struke (programeri, dizajneri,...) gde osnivaju firme da bi smanjili porez,
a rade kao permatemp (permanent temporary) u JEDNOJ firmi i onda je pitanje pa koja je razlika izmedju njih i stalno zaposlenog?
Da li zakon ima smisla?
Izgleda da poresko dobija manji prihod ali i malo izbegavanje poreza u slucaju 1 firma 1 zaposlen,
ali veci prihod i vece izbegavanje poreza kod vecih firmi. Pa sta je bolje.
dodje do rasprave kapitalizma-socijalizma
[ žutokljunac @ 20.02.2010. 17:48 ] @
Citat:
vladd: Bubuljicar Bil Gejts milijarder..gde veci primer naci..pa taj ne bi mogao za leba da zaradi u nekom selu
:)
[ Ivan Dimkovic @ 20.02.2010. 18:43 ] @
Pa dobro,
To oko Billa - svako drustvo ima svoje specificnosti, i razlciti profili postanu neko i nesto.
Tako recimo, jedan Bogoljub Karic ima sve sto treba da bi u Srbiji postao neko i nesto, dok u USA to jeste Bill G.
Fakat jeste da svi ti ljudi imaju intelekt, tako da bi i Bogi Karic u USA sigurno bio neki gazda, mozda ne toliko bogat - ali svakako ne bi radio za plajku. Isto vazi i za Bill-a - ne bi bio glavni softveras, ali bi sigurno bio bar neki sef negde :)
Osim toga - oni koji su imali mogucnosti da budu na nekom od BilG-ovih konfi, tesko da ce od tada povezivati njega sa nekim bubuljicavim geek-om. Lik uopste ne zvuci tako, vec zvuci kao klasicni namazani i prenamazani CEO - i uz to je ultra inteligentan. Ja sam slucajno uspeo da se ubacim na nekoj MS konfi, i ono... totalno nisam mogao da povezem tog lika i nacin na koji govori i kako se drzi sa nekom mojom zamisli kako BillG izgleda :)
[ žutokljunac @ 20.02.2010. 20:44 ] @
Za harmonikaša se ne slažem. Lako je biti inteligentan ( sa svojim telećim pogledom nikada mi nije odisao inteligencijom ) kada dobiješ ( ukradeš ) silnu lovu od Zajma za privredni razvoj Srbije i kada jedini dobiješ koncesiju za mobilnu telefoniju. Inteligencija takvog profila ljudi zasniva se na sposobnosti kvalitetnog uvlačenja u analni otvor.
A Bogija u USA vidim kao vlasnika motela u nekom Teksasu, na prašnjavom drumu, gde bi uveče sa braćom svirao kaubojima, ili eventualno vlasnika neke agencije za selidbe. U velikom gradu ga vidim kao vlasnika restorana sa roštiljom za emigraciju.
:)))
[ pisac @ 20.02.2010. 21:14 ] @
Da je krao, krao je, ali da je Mobtel bolje radio dok je bio Mobtel, i to je istina. Nego, zamislite sliku: Bogi se spucao avionom u poresku upravu Srbije , zbog nepravde
[ Ivan Dimkovic @ 20.02.2010. 21:16 ] @
Citat:
Za harmonikaša se ne slažem. Lako je biti inteligentan ( sa svojim telećim pogledom nikada mi nije odisao inteligencijom ) kada dobiješ ( ukradeš ) silnu lovu od Zajma za privredni razvoj Srbije i kada jedini dobiješ koncesiju za mobilnu telefoniju. Inteligencija takvog profila ljudi zasniva se na sposobnosti kvalitetnog uvlačenja u analni otvor.
To se zove socijalna inteligencija - mnogi se uvlace, ali nisu svi napravili mobilnog operatera i televiziju sto implicira da je Bogi ipak bio pametan.
Choban ali nije glupi choban :)
[ Beltrammi @ 20.02.2010. 21:37 ] @
Ivan polako otkriva kako svet (zaista) funkcionise.
[ žutokljunac @ 20.02.2010. 21:43 ] @
Nisam znao da se tako zove, ali stvarno postoje ljudi koji se rode sa tom sposobnošću da znaju da se drugom učepe u analni otvor i da od toga profitiraju. :))) Ovaj je izgleda bio maher. :) Što je najgore, to je postao šablon za uspešnog domaćina.
[ Ivan Dimkovic @ 20.02.2010. 22:09 ] @
Citat:
Beltrammi
Ivan polako otkriva kako svet (zaista) funkcionise.
Nema tu otkrivanja - ko da si otkrio Ameriku. Socijalna inteligencija je bitna komponenta u svim drustvima - i predstavlja jako bitan deo karaktera. Osoba sa vecom socijalnom inteligencijom moze mnogo bolje da prodje u zivotu od neke osobe koja je podjednako obrazovana i sposobna ali nije u stanju da to iskoristi jer nema tu komponentu.
Bogoljub Karic nije glup covek, on je samo seljacina. Medjutim biti glup i biti seljacina nije isto - daleko od toga.
I @Zutokljunac, ne - biti dupeuvlakac NIJE dovoljno da napravis to sto je Bogoljub napravio. Puna je Srbija dupeuvlakaca na svim nivoima, pa opet za 99.99% njih je krajnji domet da ih pretpostavljeni drzi na nekom radnom mestu zato sto vole da gnjuraju po njegovom analnom otvoru. Tesko da je Dziber Amadeus (Bogoljub Karic) iz te grupe ljudi - posto je bio "dovoljno" sposoban da napravi ono sto je napravio a to sto je napravio nije uopste malo, vec je predstavljalo prilican uspeh.
Za to ti je potrebno mnogo vise od mogucnosti da se "uvuces".
Druga stvar, Bill Gates kada ga pominjemo - ista prica, samo naravno u potpuno drugom kontekstu. BillG nije bio najbolji programer, i vrlo verovatno je bio daleko od "najboljeg" IT eksperta. Medjutim, imao je dovoljno tog znanja, enormnu socijalnu (i svaku drugu) inteligenciju i to je radio u jako pogodnom vremenu.
Da je bio samo "dobar programer" - zavrsio bi kao koder u IBM-u, a ne kao osoba koja je ulupala jedan znacajan deo tog IBM-a.
[ Lesli Eldridz @ 21.02.2010. 01:05 ] @
Pa gde je taj Bogoljub sad? Ajde da se ne zeniramo, sve su to pi*ke. Pravi baja je po toj logici bio Spasojevic Siptar i ovaj Saric i slicni. Sta ima da jajaris kao taj Bogoljub. Kakve gluposti. Sta sve nece da izmisle ovi pomodari. To pa prvi put cujem za neku "socijalnu inteligenciju". Cuo sam za "emotivnu inteligenciju" ali za ovu drugu nisam. To garantovano i nema, a i ako ima, taj sto to smislja treba da bude na silu lecen. More ja bi sve to na arbajt maht fraj, pa asovom po straznjici, ko pop Brana, udri, udri, udri... a onda u koprive da spavaju, pa da se puse. Zato sto su degenerisani. U svakom prirodnom drustvu bi ti razni Bogoljubi bili ili ubijeni pa pojedeni, ili samo proterani da crknu, samo se ovi "humani" nesto qrce pa nalaze jos opravdanja za taj gad i smrad. Ja mislim da je vreme za veliko ciscenje, mnogo se sve degenerisalo. Odavno nije bilo veliko klanje, zbog toga je sve to. Velika klanja koja zahvataju cele kontinente prociscavaju vrstu, ona su u stvari potrebna i dobra.
Okruzenje je drugacije u ova dva slucaja, princip je isti, to jeste "prirodno drustvo".
[ pisac @ 21.02.2010. 02:39 ] @
Po tome što si napisao, ljudi su životinje, i ništa više od toga.
To u suštini i jeste istina. Samo što 95% ljudi toga nije svesno, i sebe uzdiže na nivo iznad životinja.
Mada, fali samo vrlo malo razuma pa da ljudi budu ljudi a ne životinje. Ali to malo očigledno nije dostižno za tih 95% ljudi koji nemaju pojma koliko nemaju pojma.
A kakve to sve veze ima sa ovim likom iz naslova teme? Paaaa.... možda je čovek želeo da živi u ljudskom društvu, a ne u životinjskom.
[ žutokljunac @ 21.02.2010. 05:12 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
I @Zutokljunac, ne - biti dupeuvlakac NIJE dovoljno da napravis to sto je Bogoljub napravio. Puna je Srbija dupeuvlakaca na svim nivoima, pa opet za 99.99% njih je krajnji domet da ih pretpostavljeni drzi na nekom radnom mestu zato sto vole da gnjuraju po njegovom analnom otvoru.
Da, ali, nije isto kome se uvučeš. Tako da ta sposobnost nije nikakvo merilo, već je jedino merilo društveni status analnog otvora, kao i položaj u društvenoj hijerarhiji istog. Što je analni otvor na višem položaju, to je tvoja sposobnost veća, dakle upravno proporcijonalno, mada je u pitanju ista sposobnost. Bogi se uvukao predsedniku jedne države i bio sa njim dobar ortak, a to priznaćeš uopšte nije isto kao da si se uvukao nekom šefu. Ovaj kome se on uvukao mogao je da mu omogući da krade enormne pare, da dobija koncesije, i šta sve ne. Da se uvukao nekom drugom, npr. predsedniku opštine, njegova "sposobnost " bi se ogledala u tome da dobije parče zemlje na kome će da sazida kafanu i pečenjaru, i da to posle legalizuje. Da se uvukao šefu u magacinu, njegova sposobnost bi se ogledala u tome da ukrade tri paštete i dve kutije uložaka. Dobro, stoji sve to što kažeš, to stvarno jeste veština i sposobnost, samo se postavlja pitanje kako ko na to gleda. Ja na takve gledam kao na dupeuvlakače, neko drugi kao na sposobne ljude, neko treći kao na pametne. Isto kao što ja gledam na nekoga ko se zaposli preko poznanstva, da se zaposlio preko veze, a neko drugi gleda kao da se zaposlio po preporuci. :)))
[Ovu poruku je menjao žutokljunac dana 21.02.2010. u 06:44 GMT+1]
[ anakin14 @ 21.02.2010. 14:13 ] @
mislim da ne treba mesati to kolika je seljacina i prostak neki covek sa njegovom sposobnoscu i inteligencijom. mislim da te stvari ljudi najcesce pogresno stavljaju u korelaciju a primera ima podosta, pogotovu u politici...
[ Ivan Dimkovic @ 21.02.2010. 14:27 ] @
@Zutokljunac,
Pa nije tako - mnogi su bili "prijatelji sa Slobom" i uvlacili su mu se u rcma, pa opet - samo je Bogoljub napravio mobilnu telefonsku mrezu.
Ipak, bice da je Bogoljub bio snalazljiviji i pametniji od mnogih Slobinih podrepnih musica. Na kraju krajeva - nije morao uopste da se cima sa gradnjom mobilne mreze sto je prilicno izazovan posao - mogao je da radi trange-frange import-export robe kao vecina tih SPS aparatcika i da uziva. Fakat da je covek ipak odabrao drugaciji put samo govori da tu ne pricamo o obicnom "coveku za sva vremena" kakvi su genetski stancovani u Srbiji.
A i pitanje je koliko je Bogoljub bio dupeuvlakac a koliko je to bila iskalkulisana procena zadobijanja prijateljstva radi omogucavanja biznisa. Imas ljude koji su prirodno dupeuvlakaci jer ne znaju nista drugo da rade - a imas ljude koji to samo koriste radi svojih ciljeva jer se tako mora ako zelis da pravis neki veliki projekat.
Ti drugi su daleko od glupih.
Bogoljuba su mnogi nazivali glupim samo zato sto je tezak ljaser, ali - kao sto rekoh, to sto je neko ljaser ne treba mesati sa inteligencijom i ostalim stvarima.
Cisto da se razumemo, i meni je Bogi antipaticna seljacina i laktas... ali da ga nazovem glupim, to definitivno ne mogu :)
[ Beltrammi @ 21.02.2010. 15:15 ] @
nikad mi nisu bili jasni ljudi koji posle uspesno "zaradjenog" milioncica ne utonu u neke mirne vode i uzivaju u zivotu. Ja bih lupio kucu na fijiju i uzivao sa tri svedjanke i jednom italijankom.
Zao mi je jos sto ovaj programer u Ostinu nije preziveo. Kakav bi to bio case.
[ Ivan Dimkovic @ 21.02.2010. 15:20 ] @
To ti tako mislis :)
Na zalost, u vecini slucajeva se desava ista stvar - sa profitom skacu i prohtevi. Ima ona izreka "na dobro se covek brzo navikava".
U pitanju je adrenalin - stalno trazis neki izazov, stalno trazis vise... A to je droga, i mozak ti se uvek navikne na novo stanje kao na "normalno" i trazi opet jos. U ovom momentu je tebi mozda milion EUR ogromna cifra - ali dobre su sanse da kada bi krenuo da mlatis vise stotina hiljada mesecno, da bi ti milion izgledao sasvim obicno i da bi zeleo 10 miliona.
Cast izuzetcima koji to mogu da savladaju i da ne upadnu u taj zacarani krug. Ali nikad ne mozes reci da li si od njih dok to ne dozivis i prezivis :)
Ima dosta istrazivanja o dobitnicima velikih suma na lutriji - vecina njih zavrse NESRECNIJI nego pre. Iako bi mogao uvek da kazes sta bi ti mozda uradio i ucinio svoj zivot bezbriznim i bas onakvim "iz sna" - vecina njih to ne uradi nego im skoce prohtevi i nenormalno postane novo normalno. Posto oni NISU zaradili te pare i nemaju stalan izvor prihoda - vrlo brzo vecina njih ulupa te pare, i na kraju upadne u tesku depresiju jer mozak mora da im se navikava na staro stanje. Uzas jbt. Ali i to je homo sapiens - bar onaj prosecni.
[ Dark_Runger @ 21.02.2010. 15:31 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: ko je frustriran neka se leci
...
Citat:
Lesli Eldridz:More ja bi sve to na arbajt maht fraj, pa asovom po straznjici, ko pop Brana, udri, udri, udri... a onda u koprive da spavaju, pa da se puse. Zato sto su degenerisani. U svakom prirodnom drustvu bi ti razni Bogoljubi bili ili ubijeni pa pojedeni, ili samo proterani da crknu, samo se ovi "humani" nesto qrce pa nalaze jos opravdanja za taj gad i smrad. Ja mislim da je vreme za veliko ciscenje, mnogo se sve degenerisalo. Odavno nije bilo veliko klanje, zbog toga je sve to. Velika klanja koja zahvataju cele kontinente prociscavaju vrstu, ona su u stvari potrebna i dobra.
Kad pocinje lecenje?
Citat:
Lesli Eldridz: Mene briga samo za mene i ni za koga vise na celom svetu.
Zasto onda svaku trecu temu otera u offtopic sa svojom lenjinisticko-staljinistickom ideologijom?
I zasto admini ovo dozvole?
[ Lesli Eldridz @ 21.02.2010. 15:38 ] @
Zato sto nisu nikome tate pa da ga cuvaju od zlih Leslija i inih, a kome se ne svidja to sto pise ne mora da cita. A tebe ako ne mrzi, vrati se na prvu stranu pa nadji tamo ko je prvi poceo da pominje zasto se neko drustvo poklalo itd. Ne mozes ti da pises tvoje velike istine akne vulgaris tipa a da ne ocekujes adekvatan odgovor. BTW, to sto si citirao i cega si se zgrozio nisam cak ni smislio ja, nego Artur Sopenhauer, ali ti ocigledno to ne znas zato sto nisi pazio na casu kad se to ucilo. I sta ima mi sad da pricamo o ozbiljnim stvarima. Idi tamo trazi iPhone gde ima, to je sad in.
Pa nije tako - mnogi su bili "prijatelji sa Slobom" i uvlacili su mu se u rcma, pa opet - samo je Bogoljub napravio mobilnu telefonsku mrezu.
Ipak, bice da je Bogoljub bio snalazljiviji i pametniji od mnogih Slobinih podrepnih musica. Na kraju krajeva - nije morao uopste da se cima sa gradnjom mobilne mreze sto je prilicno izazovan posao - mogao je da radi trange-frange import-export robe kao vecina tih SPS aparatcika i da uziva. Fakat da je covek ipak odabrao drugaciji put samo govori da tu ne pricamo o obicnom "coveku za sva vremena" kakvi su genetski stancovani u Srbiji.
A i pitanje je koliko je Bogoljub bio dupeuvlakac a koliko je to bila iskalkulisana procena zadobijanja prijateljstva radi omogucavanja biznisa. Imas ljude koji su prirodno dupeuvlakaci jer ne znaju nista drugo da rade - a imas ljude koji to samo koriste radi svojih ciljeva jer se tako mora ako zelis da pravis neki veliki projekat.
Ti drugi su daleko od glupih.
Bogoljuba su mnogi nazivali glupim samo zato sto je tezak ljaser, ali - kao sto rekoh, to sto je neko ljaser ne treba mesati sa inteligencijom i ostalim stvarima.
Cisto da se razumemo, i meni je Bogi antipaticna seljacina i laktas... ali da ga nazovem glupim, to definitivno ne mogu :)
To je zato sto ti ne znas o cemu pricas, a ne znas zato sto te nije ni zanimalo, nego si nesto nacuo sa strane, kao recimo ja za ove fuzbalere, cuo sam imena ali nema pojma ni ko su ni sta su osim da imaju veze sa fuzbalom. To je bio debil obican i tezak nepismeni glupander sto je mogao da vidi svako ko je bar jednom slusao sta taj prica. Najobicnija budala koja nema pojma ni o cemu osim o seljackom muvanju, pion udbe, kao i svi ti "preduzetnici i industrijalci" . Eno, ima na youtube budalastina koje taj drobi koliko hoces. Ja ne mogu ni da se setim svih gluposti koje je taj pricao. Recimo, u nekoj emisiji ubedjivao se 10 minuta sa Djelicem ili sa Mladjom o tome kako ako je njegova privatna banka u pitanju on moze kad hoce da uzme koliko hoce para iz te banke, da ih upotrebi za sta hoce, i da ih posle vrati kad hoce. Ona mlacenja salatama i pijenja jaja i ne racunam, tako se ponasaju pacijenti institucija zatvorenog tipa a ne normalni ljudi. Ono je debilcina teska bila. Takvih ima ovde koliko hoces a stvar sa konkretnim glupanderom je sto ga niko nije ni godio ni zbog cega. Kao sto je uopstalom stvar sa svim srpskim "bizmismenima". Cim su procesljali njegovo "poslovanje" (ili bilo kome od njih) nasli su milion gluposti koje nemaju veze sa mozgom, podizanje plata u desetimana hiljada maraka na osnovu nicega, neosnovana prebacivanja suma sa racuna jedne firme na racune druge firme, isplacivanje samom sebi ogromnih suma na ime reklame, kupovina od samog sebe velike kolicine CD-ova onih njegovih sta li su mu, cerke li su sta su, ma neke totalne dziberizme. Onaj ko je pametan tako ne krade, a i ako krade, niko ne moze da razmrsi racune i transakcije mesecima i godinama. Mobtel? To je samo bio dosao trenutak da i ovde dodje mob telefonija, a trebalo je da se simulira kapitalizam, i ko ce da bude vlasnik, udba rekla hajde Karic ce. Televizija BK? Televiziju nije uoblicio Karic nego Tijanic. Karic je samo dao pare da bi se určio, kao sto su hiljade lokalnih Karica u svakoj selendri otvarali televizije i radio stanice. To je bila budala teska i glupander i tacka. Da je ovde neka normalna zemlja, pozitivno pricanje o takvima bi trebalo da bude zabranjeno isto kao sto se tamo kod vas kaznjava kad neko negira holokaust. A da ovde ima normalanih drzavnika, oni bi kao Marselas Volis poslali po takve nekog bad motherfuckera ako treba i u Indokinu, da iskoci iz pirinca i objasni im neke stvari. I onda niko vise o takvima ne bi ni pricao, narocito ne pozitivno. Drug Koba je bio zakon za takve. Npr, ima li ovih sto traze da im se vrati "oteto" u Rusiji? Nesto nisam cuo da ih ima tamo da galame.
[Ovu poruku je menjao Lesli Eldridz dana 21.02.2010. u 16:49 GMT+1]
[ Lesli Eldridz @ 21.02.2010. 15:46 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:Ima dosta istrazivanja o dobitnicima velikih suma na lutriji - vecina njih zavrse NESRECNIJI nego pre. Iako bi mogao uvek da kazes sta bi ti mozda uradio i ucinio svoj zivot bezbriznim i bas onakvim "iz sna" - vecina njih to ne uradi nego im skoce prohtevi i nenormalno postane novo normalno. Posto oni NISU zaradili te pare i nemaju stalan izvor prihoda - vrlo brzo vecina njih ulupa te pare, i na kraju upadne u tesku depresiju jer mozak mora da im se navikava na staro stanje. Uzas jbt. Ali i to je homo sapiens - bar onaj prosecni.
To jest takvi postanu dobri za izbegavanje. Ja sam prekinuo sve kontakte sa svima koji su "postali gazde" mali ili veliki, svejedno. To vise nisu normalani ljudi i oni ne umeju vise normalno da se druze niti normalno da razgovaraju. takvi mi ne trebaju.
[ pisac @ 21.02.2010. 16:04 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:Ima dosta istrazivanja o dobitnicima velikih suma na lutriji - vecina njih zavrse NESRECNIJI nego pre. Iako bi mogao uvek da kazes sta bi ti mozda uradio i ucinio svoj zivot bezbriznim i bas onakvim "iz sna" - vecina njih to ne uradi nego im skoce prohtevi i nenormalno postane novo normalno. Posto oni NISU zaradili te pare i nemaju stalan izvor prihoda - vrlo brzo vecina njih ulupa te pare, i na kraju upadne u tesku depresiju jer mozak mora da im se navikava na staro stanje. Uzas jbt. Ali i to je homo sapiens - bar onaj prosecni.
Kapitalizam (konzumerizam) za razliku od socijalizma, upravo pliva na toj ljudskoj osobini. Ne samo da pliva, već je i podstiče. I šta je tu loše? Pa loše je to što takvo podstrekivanje loših ljudskih osobina dovodi vremenom do povećanja frustracija u celom društvu. A frustracije vode u agresiju, agresija u divljanje, divljanje u anarhiju, anarhija u pokolj, i ...
Živi bili pa videli
[ Srđan Pavlović @ 21.02.2010. 16:05 ] @
Molim uzajamno postovanje sagovornika u temi, pisete velike postove, griota je da se brisu ;)
(generalno upozorenje)
[ a1200 @ 21.02.2010. 16:30 ] @
@Lesli
Dovoljno je za "njega" reci:
Dva mladeza, tri padeza...
[ Srđan Pavlović @ 21.02.2010. 16:48 ] @
Da, samo su ta dva mladeza i 3 padeza izgleda sposobni da prave novac,
neko poznaje svih 7 padeza, i nema mladeze, pa mu ne koristi mnogo.
[ gleb @ 21.02.2010. 16:50 ] @
Bilo neko mlacenje, levo brdo protiv desnog, i u to vreme klasicna opsada, ono Hogar Strasni ispod zidina gadja ih, oni odozgo njega i tako u krug. Posle nekog vremena, dana / nedelja dolazi Hogaru neki potcinjeni sav ozaren
- ima ja ideju kako da ovo brzo zavrsimo blabla
- ma jok
- ali zasto? mi cemo ih odmah potepamo, nema da omane
- ma jok.
- ??
- Tebi se bas zuri kuci da sadis kupus? E meni se ne zuri
Vecina ljudi ne bi znala sta sa sobom da im iskljucis tv na nedelju dana, kamoli da dobiju sve na tacni da eto prstom ne moraju da maknu. Za manje od mesec bi se poubijali.
Zato su stari romeji bili genijalni – hleba i igara.
Kao i ovi danasnji, sa malom nadgradnjom, ne moramo mi vise da ih hranimo, oni ce to sami.
Sistem je isti, jer ko moze da kaze – e hebe mi se sada idem 3mes da pecam, pecam i nista drugo.
Ja takvog ne znam. Pa gde je onda napredak u poslednjih 2000g?
Sem za one sto tada i sada nikad nisu morali da rade, bilo sta. Nema ga.
A nece ga ni biti. Jer sistem je idealan i sasvim u skladu sa ljudskom prirodom.
Mislim prirodom onih koji preovladjuju.
Ili ti jases ili si jahan, nema trece.
Jer indijanci koji su prodavali zemlju za djindjuve, ne razumejuci koncept prodaje, su izumrli
[ a1200 @ 21.02.2010. 17:09 ] @
Citat:
Da, samo su ta dva mladeza i 3 padeza izgleda sposobni da prave novac
Zaboravio si da dodas u Srbiji, sa "sistemom vrednosti", "vladavinom prava" i "institucijama" kakve ima. A zbog toga je veliki broj ljudi sa necim u glavi, emigrirao i idalje emigrira.
Dakle, gospodin je primer uspesnosti za nashe podnevlje, sto govori vishe o nama i stanju stvari u Srbiji nego o njemu.
Ovde je izgleda pogodno tlo za uzgoj ovakvih velicina sa dva mladeza, tri padeza, i naravno obrazom ko djon...
Neki bi cak rekli "uspesan poslovni covek", kontraverzni bizmismen™, snasho se™, i ti bi da si "pametan" ko on.
[Ovu poruku je menjao a1200 dana 21.02.2010. u 18:23 GMT+1]
[ Beltrammi @ 21.02.2010. 18:04 ] @
a1200 ne bih se slozio sa tobom.
Ti tvrdis da je Bogi uspeo jer to moze samo kod nas. Ali eto vidis opet nis svi uspeli - kod nas. Sa druge strane imas razradjen sistem kao sto je Svajcarska i tamo isto tako ne uspevaju svi vec par promila sto cini elitu.
Moglo bi se svakako reci da na Divljem Istoku moze svako da prodje, dok je na nekad Divljem Zapadu sve zavrseno mnogo pre, pa su bivsi Bogiji obukli rukavice i idu u teatar i dele donacije. Pritom se proseravaju i celom svetu dele lekcije kako im je zemlja sredjena, a zapravo su sredili oni masu da ne pomislja da se bogati na neposten nacin. Samo u skladu sa zakonima, koji su opet gle cuda napisali oni.
Englezi su otisli i korak dalje i ja im cestitam. Znajuci da su deca "preduzetnih bizmismena" uglavnom nesposobna za bilo sta, izmislili su gornji dom lordova gde ce bez ikakvih zasluga moci da lihvare i da im se opet ceo svet divi. Jos ce uzivati i zastitu drzave i preneti privilegije i na cukununuke.
[ Lesli Eldridz @ 21.02.2010. 19:42 ] @
Citat:
Srđan Pavlović: Da, samo su ta dva mladeza i 3 padeza izgleda sposobni da prave novac,
neko poznaje svih 7 padeza, i nema mladeze, pa mu ne koristi mnogo.
Pa jel ga prave sad u Engleskoj ili gde je vec taj pobegao? I kakva pa to pamet treba da se "pravi novac" kao taj sto je pravio - prodas kucu/stan, kupis od nekog Sarica kilo, dva pet necega, krstis ga sa isto toliko sode bikarbone i zavrsis pos'o.
Pisete nesto sto je bilo gde na svetu u civilizovanim zemljama sramota da pristojni ljudi iz klase u kojoj pretendujete da ste pricaju ako hoce da se i dalje neko sa njima druzi. To je najveci pokazatelj i najveca tragedija ove zemlje, nisu ni ratovi, ni bombardovanja, ni nista, nego to sto takvi kao vi pricaju to sto pricate. Otisao mozak vec u krivu stranu i to ne moze ni da se ispravi, osim sto ce ilovaca sama to da izleci. U svim normalnim zemljama, a i ovde je tako bilo dok niste doneli slobodu, takvih dzukela kao sto je taj glupander priostojni ljudi se gnusaju, i ne zele da imaju sa njima nikakave veze, a kamo li da im se dive. Bolje nemojte vi da pravite decu, sta ce vam to smaranje i obaveza.
[ vladd @ 21.02.2010. 19:44 ] @
Ostavite se Bogija. Tu je sve jasno, nikakva pamet ili sposobnost. Nakon osme sednice (gde je Bogi kritikovao privredu...), krenulo se u "jacanje" Kosmeta, uz dnevnu pomoc od milion dolara. To se slivalo kroz Bogija i njegove fantomske fabrike Leslijevih lopata. Potemkinova sela, i sklonjene pare za neke druge aplikacije.
Nakon toa su krenuli biznisi u ratom zahvacenoj Jugi, sklanjanje para i ovlascivanje pojedinih glavonja da se njima koriste, sto su oni nastavili i jedva cekali da Slobu zbrisu sa lica zemlje.
Elem, slicna prica je i za bubuljicara Gejtsa, koji je kao pravio racunaljku u garazi, ali bi prosao kao i njekov kompanjon, da Amerika nije sa bumom elektronike, a naknadno i informatike, krenula da resava svoju privrednu recesiju..
Znaci, iza "pametnih" glavica, postavila se drzava sa milijardama, a oni kao zaradili nesto..
Takve stvari nemaju veze sa ideologijama, jdnostavno drzava odabere cause, i oni postaju "neko" ili nesto, manipulatori novca, za stvaranje privida nekog sisema, koji sa realnim propagiranjem ekonomije, ideologije..nema dodirnih tacaka.
Zato je besmisleno telaliti o svojinama ili o ideologijama, to su propali projekti, postoje neki pozitivni primeri, ali se sve na kraju svodi na pljacku, odnosno izigravanje pravila.
Jednostavno, drzave igraju svoju prevarnu igru, i nekako uvek odrzavaju igrace u prici, nekada manje nekada vise eksponirane.
Ponekada dolazi do ovakvih situacija(kako bese naslov teme), kada pojedinci izbezumljeni birokratskim aparatom koji ih sokira strahovito zapetljanim procedurama, a dovoljno vredni radni i inteligentni, budu dovedeni do pucanja.
Ta birokratija ne vazi ni za Karice ni za Sarice, ni za Gejtsove ili Rokfelerove, ali srednju klasu kida do detalja..i ponekad neke ogranke pritupe mafije.
Poz
[ Srđan Pavlović @ 21.02.2010. 21:55 ] @
@Lesli - ja sam samo rekao da je sposoban da pravi novac,
o njegovim moralnim karakteristikama / crtama nisam pricao
niti me to zanima jer su mi taj lik i karakteri njegovih dela
bitni ko' lanjski sneg.
[ Ivan Dimkovic @ 21.02.2010. 22:04 ] @
Citat:
vladd
Elem, slicna prica je i za bubuljicara Gejtsa, koji je kao pravio racunaljku u garazi, ali bi prosao kao i njekov kompanjon, da Amerika nije sa bumom elektronike, a naknadno i informatike, krenula da resava svoju privrednu recesiju..
Znaci, iza "pametnih" glavica, postavila se drzava sa milijardama, a oni kao zaradili nesto..
Jeste, bas je tako... cudo jedno kako je samo BillG napravio svetsku softversku imperiju od svih koji su navodno dobili "milijarde od drzave". Bilo je mali milion onih koji su sisali sve i svasta, ali je jako mali broj njih postao ono sto jesu.
Hoce to tako slucajno, uz pomoc - nikako zato sto si sposoban :)
Ne znam zasto je toliki problem nekom priznati uspeh... kontam ja da se "u Srbiji uspeh ne oprasta" ali brate, neke stvari su toliko ocigledne da je stvarno tesko nazivati neke ljude nezasluznim.
Upravo je dokaz pameti to sto si u masi drugih napravio nesto drugacije i iskocio si iz proseka. To jeste karakteristicno i za BillG-a a i za mnoge druge koji su "skocili preko crte" i postali lideri u svojim industrijama. Za sve u zivotu zli jezici mogu da nadju neko "opravdanje" ali fakat jeste da je neko postao najbogatiji covek na svetu, a kriticari boga mi nisu.
Sta da se radi - i pobednik na olimpijadi samo "pokrece svoje misice". Ali ih pokrece brze i jace od ostalih, i to je njegova prednost, bas kao sto je nekome prednost u glavi.
Btw, ono malo CEO-ova firmi koje znam, gotovo za svakog od njih mogu da kazem da su ekstra inteligentni i da kapiraju stvari munjevito. Ono, za pola sate razgovora mozes da ukapiras da imas posla za izuzetno pametnom osobom, i nekad ta brzina kapiranja moze nekog i da ugrozava. Naravno, mozemo za svakog od tih CEO-ova da kazemo da su "ljigavi nemoralni supci", "da su imali srece", "iskoristili situaciju" ovo ono... ali mislim da je svima jasno da to nema veze sa mozgom, jednostavno su inteligentniji i snalazljiviji od mnogih drugih, i to im se mora priznati jer je jednostavno tako.
Ako to nekome smeta, jbg - sta da se radi. U 6 milijardi ljudi jednostavno neko mora biti pametniji i sposobniji od drugog.
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 21.02.2010. u 23:15 GMT+1]
[ Lesli Eldridz @ 21.02.2010. 23:27 ] @
Ko poredi razne balkanske ili ruske Karice i Čmariće sa tima otale treba to da prica svom terapeutu a ne po forumima.
Citat:
Srđan Pavlović: ...ja sam samo rekao da je sposoban da pravi novac...
Jeste, a svet pocinje sa tobom i tvojim znanjem o toj budali. I koliko je napravio od kad je pobegao?
Pricate nesto kao da imate pet godina. Niko od tih budala odavde ne bi napravio nista nigde osim ovde, zato i potplacuju druge budale da drze zemlju u izolaciji, zato sto znaju da kad bi ovde stvarno dosli ti "sposobni" otale sazvakali bi ih i ispljunuli za 5 minuta sa sve njihovim "kompanijama" . Zato su uostalom i Jugoslaviju srusili. I zato9 nikome od njih ne pada na pamet da ide da "pravi pare" bilo gde osim ovde.
[ MicrosoftCorporation @ 21.02.2010. 23:29 ] @
Citat:
Vecina ljudi ne bi znala sta sa sobom da im iskljucis tv na nedelju dana, kamoli da dobiju sve na tacni da eto prstom ne moraju da maknu. Za manje od mesec bi se poubijali.
Zato su stari romeji bili genijalni – hleba i igara.
Kao i ovi danasnji, sa malom nadgradnjom, ne moramo mi vise da ih hranimo, oni ce to sami.
Sistem je isti, jer ko moze da kaze – e hebe mi se sada idem 3mes da pecam, pecam i nista drugo.
Ja takvog ne znam. Pa gde je onda napredak u poslednjih 2000g?
Sem za one sto tada i sada nikad nisu morali da rade, bilo sta. Nema ga.
A nece ga ni biti. Jer sistem je idealan i sasvim u skladu sa ljudskom prirodom.
Mislim prirodom onih koji preovladjuju.
Ili ti jases ili si jahan, nema trece.
Matrix - Agent Smith:
"Billions of people just living out their lives, oblivious. Did you know that the first Matrix was designed to be a perfect human world, where none suffered, where everyone would be happy? It was a disaster. No one would accept the program, entire crops were lost. Some believed we lacked the programming language to describe your perfect world, but I believe that, as a species, human beings define their reality through misery and suffering. The perfect world was a dream that your primitive cerebrum kept trying to wake up from. Which is why the Matrix was redesigned to this, the peak of your civilization. I say your civilization, because as soon as we started thinking for you it really became our civilization, which is of course what this is all about. Evolution, Morpheus, evolution. Like the dinosaur. Look out that window. You had your time. The future is our world, Morpheus. The future is our time."
[ Srđan Pavlović @ 21.02.2010. 23:32 ] @
Dobro Lesli, ajd' slazem se samo da ne zvacemo vise o tom Karicu ;)
[ Lesli Eldridz @ 21.02.2010. 23:49 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: ... kontam ja da se "u Srbiji uspeh ne oprasta" ...
Jeste, ti kontas, a uopste te ne interesuje zasto je to tako. Zli Srbi zavidni pa mrze uspesne. Majku im imperijalisticku. E ako nisi znao, evo zasto ej to tako ovde. Zato sto u Srbiji niko, ali pazi, bas niko, ni jedan jedini, nije "uspeo" ako nije prema vlastima bio guzoliz, udjiguz, ljigavac, prema podredjenima gono od coveka i nasilnik a u poslovanju teska lopurda. Srbi to znaju i zato takve prema zaslugama i tretiraju, stoli ih bojko za njihove pare, i samo cekaju prvu priliku da se takvima malo nahebu milosne mamice, da im zapale kucu, da im sruse lokal, da ih prebiju, a boga mi neke skrate i za glavu, a dok su neki od njih primorani da rade u "firmama" tog olosa, samo gledaju sta mogu da ukradu ili zabuše. To tako sve i treba. Ne mozes da prodajes Srbima te fore o uglednim gradjanima kao tamo negde sto mozes, jer Srbija je mala carsija i sve se zna ko je sta radio, pa i taj Karic. Za tebe je on samo lik iz novina i brojka na nekom grafikonu, ono, aha, evo, Karic Komerc vredi 500 milona, opa, mnogo sposoban baja, ali Srbi iz Srbije znaju ko je i sta je on. I on i svi ostali kao on, u svakom mestu i selendri. Ono petog oktobra je gorelo par kuca ili lokala "uspesnih" po Srbiji zato sto su ljudi mislisli da ce nesto stvarno da se promeni pa su se suzdrzavali, ali ako dodje do sledeceg petog oktobra, boga mi, ja mislim da ce goreti sve.
[ combuster @ 22.02.2010. 00:01 ] @
Citat:
ja mislim da ce goreti sve.
Ih bre sto si lose raspolozen... :)
[ Lesli Eldridz @ 22.02.2010. 00:05 ] @
Ma jok, samo realno analiziram situaciju, ali se i pripremam. Evo, ja necu nikome nista da palim, ali sam zato izabrao kog cu popa da mamuzam niz ulicu.
[ Srđan Pavlović @ 22.02.2010. 00:11 ] @
Ovaj zbog koga je tema je bar imao novaca da se zakuca
avionom u zgradu poreske sluzbe, ja ako postanem bas
totalno nezadovoljan poslom mogu jedino da se zaletim
biciklom u skolu, nije nesto, al' ono, otpasce valjda koji komad maltera.
[ Lesli Eldridz @ 22.02.2010. 00:16 ] @
Eeee, ali zato mozes kao braca sa bliskog istoka da se opases eksplozivom od djubriva pa pravac poreska uprava ili slican kabadahija.
[ combuster @ 22.02.2010. 00:17 ] @
Evo kako lesli planira da se otarasi mod-ova :D
[ Srđan Pavlović @ 22.02.2010. 00:17 ] @
Onda ce samo jos vise da povecaju porez da prikupe za
renoviranje i skidanje mene sa zidova. Ti rece da realno
analiziras situaciju ;)
[ combuster @ 22.02.2010. 00:24 ] @
A mozda Lesli nije medju redovnim tax-payer-ima pa njega to ne dotice. Kako rece ti Srdjane u onoj temi za skidanje filmova:
IRS, everybody hit the floor now! :D
[ Lesli Eldridz @ 22.02.2010. 00:37 ] @
Koje me ne dotice, sto ce da povecaju poreze da bi okrecili? More ne mogu oni toliko da povecavaju koliko ja mogu da ne placam.
[ Srđan Pavlović @ 22.02.2010. 00:43 ] @
Znaci tako druze Lesli, ti bi mene opasao djubrivom i digo u vaduh...
;)
[ Lesli Eldridz @ 22.02.2010. 00:48 ] @
Ne bih ja, nego samo ti dajem savete kako da im se osvetis, ako zatreba. To ti je bolje nego biciklom u zid. A jos bolje je da nadjes nekog drugog umesto tebe da se opase. To je zakon. Posle mozes da pises mudra saopstenja zasto si to uradio.
[ combuster @ 22.02.2010. 00:52 ] @
Jel' se javljas dobrovoljno :P
[ Srđan Pavlović @ 22.02.2010. 00:59 ] @
E, kad Srki bude napustao ovaj svet, to nece biti bez otpadanja maltera :D
Ne ja, ja sam previse vazan za nasu stvar, nego cemo da nadjemo nekoga od ovih
Jesi gledao film Covek koji je hteo da postane kralj kada Son Koneri i Majkl Kejn dodju u neko selo u Avganistanu ciji su najveci neprijatelji oni iz sela uzvodno zato sto se sakupe pa pisaju u reku kad se ovi sto su nizvodno kupaju, i onda ih postroje oni, da ih obucavaju za boj ljuti, a Son Koneri onako seta sa palicom, kao engleski oficiri u to vreme, izabere jednog sa facom za koju bi Felini platio milionce samo da je vidi, i drzi im govor "evo ovaj je pravi vojnik; taj nista ne razmislja, jer da nesto razmislja nikada ne bi dao zivot za kraljicu i otadzbinu, vec bi bezao sa bojnog polja glavom bez obzira" a ovaj se sav ponosan kezi i uziva mada nista ne razume sta ovaj prica. E takve cemo mi da nadjemo da nam budu borci protiv zuluma, a mi cemo samo da upravljamo i da pisemo saopstenja. Tako se to radi ako hoces da pobedis. ovo sa avionom su budalastine. Taj bi i tako skocio sa mosta, i da se nije zabio avionom u zgradu.
/edit: Malko su slike neprikladne ;-)
[ Srđan Pavlović @ 22.02.2010. 01:11 ] @
Citat:
Ne ja, ja sam previse vazan za nasu stvar, nego cemo da nadjemo nekoga od ovih...
E, to osecanje vaznosti je mnogo cool stvar
[ combuster @ 22.02.2010. 01:11 ] @
Hehehe, u Avganistanu se i dalje nista nije promenilo jos od tog vremena :)
[ Srđan Pavlović @ 22.02.2010. 01:14 ] @
Pa zato sto Leslijeva stvar ne doseze do Avganistana, nekako je vise lokalnog karaktera ;-)
[ Lesli Eldridz @ 22.02.2010. 01:16 ] @
Aha, cenzura! Ajde ova druga slika, covek ocigledno poremecen, ali sta fali ovoj prvoj slici? To je skenirana slika iz nekog casopisa sa kraja osamdesetih u kome se pisalo o tom privrednom cudu u Srbiji, pa je bila slika porodice najuspesnijih privatnika u Srbiji koji se ovde velicaju. Kakvo je to majku mu imperijalisticku prekrajanje svijetle nam historije? Nemate valjda nameru ponovo da pisete lepsu i noviju svijetlu historiju o nasim uspesnim bizmismenima? Ko negira svoju historiju taj ajde sto nije bas sam sa sobom, to je manje zlo, a vece je zlo sto je osudjen da je ponavlja.
A jel prikladno ovako? Slika nije na ovom forumu. Treba svi da vide uspesne privrednike, sta tu.
Lesli Eldridz:Koje me ne dotice, sto ce da povecaju poreze da bi okrecili? More ne mogu oni toliko da povecavaju koliko ja mogu da ne placam.
Main article: Crimes punishable by death in the People's Republic of China
Capital punishment is applied flexibly to a wide range of crimes, some of which are punishable by death in no other judicial system in the world. Economic crimes such as tax fraud have appeared routinely among the dockets of those receiving the death sentence.
Ivan Dimković: Ne znam zasto je toliki problem nekom priznati uspeh... kontam ja da se "u Srbiji uspeh ne oprasta" ali brate, neke stvari su toliko ocigledne da je stvarno tesko nazivati neke ljude nezasluznim.
Upravo je dokaz pameti to sto si u masi drugih napravio nesto drugacije i iskocio si iz proseka. To jeste karakteristicno i za BillG-a a i za mnoge druge koji su "skocili preko crte" i postali lideri u svojim industrijama. Za sve u zivotu zli jezici mogu da nadju neko "opravdanje" ali fakat jeste da je neko postao najbogatiji covek na svetu, a kriticari boga mi nisu.
Generalno se slažem sa tvojom pričom. Sa pričom da je jako teško uspeti u privatnom poslu i izdvojiti se od većine. Jeste, to stoji. Potrebno je da se poklopi dosta stvari kako bi se neko obogatio i izdvojio od konkurencije. Za to je potrebna pamet, inteligencija, sreća, početni kapital, ideja, itd.
Međutim, kod Karića je sledeći slučaj. Uopšteno, to se ne odnosi samo na Karića, već na 99% biznismena i gazda u Srbiji, a bgm i šire. Nedavno sam gledao koje akcije da kupujem i gledao tehničku analizu deonica odrećenih kompanija. Skidao računovodstvene izveštaje, gledao ukupnu emisiju na berzi, br. hartija, znaš već kako to ide.
I sasvim slučajno pogledam podatke za BH Telecom ( to je firma koja se bavi mobilnom telefonijom u Federaciji BiH ). Dakle, kompanija koja posluje na oko 2 miliona ljudi. Njena godišnja dobit iznosi oko 120 miliona bosanskih maraka. To je za prošlu godinu, ne sećam se tačno, ne uzimaj me za reč, jer ne kupujem takve blue chip hartije.
Eh sada, zamisli kolika je dobit jednog mobilnog operatera u Srbiji, dakle na 4 puta većem tržištu. Zdrava logika mi govori da je oko 480 miliona maraka na godišnjem nivou, tj. oko 240 miliona evra. I to 2009. godine. Njihova dobit tamo neke 1996. je sigurno bila veća, jer je i cena impulsa bila viša, nije bilo konkurencije, mobilni telefoni su bili jako skupi, skuplja je bila pretplata, itd.
Bogi je u tom biznisu bio preko 10 godina. Je l´vidiš koliko je taj čovek zaradio. Do svega toga, došao je baš kako je neko napisao. Pitao Sloba, je li bre, je l´ imamo mi nekog svog dole na Kosovu, neki naš kadar, SPS, domaćina, i ovi mu rekli imamo neku braću, dobri su, vredni ljudi, pravi domaćini. Eto, to je ta socijalna inteligencija Bogoljuba Karića. Pravo vreme, na pravom mestu, plus je umeo da se učepi, da se nasmeje, da slaže, obeća, i to je to.
Uopšte mi nisu jasni silni novinari koji pišu kako je do dan danas fenomen Karića ostao nerasjašnjen. Pa šta tu ima da im nije jasno? Godišnje se na mobilnoj telefoniji zaradi blizu pola milijarde maraka. Šta je tu nejasno? Vila koju je kupio i koja vredi 3 miliona evra? Univerzitet koji vredi par miliona? Građevinska firma u Rusiji koja vredi stotinak miliona koju je zaradio za 3 meseca baveći se mobilnom telefonijom. Televizija za koju je samo dao pare i koju je Tijanić organizovao. Pa tako bi i moja baba umela.
Nije to bre nikakav intelekt, znanje, veština, sposobnost.
[ combuster @ 22.02.2010. 10:07 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: Aha, cenzura! Ajde ova druga slika, covek ocigledno poremecen, ali sta fali ovoj prvoj slici?
Prva slika ti se nije ni videla a za ovu drugu se slazemo. However treca je za :D
[ vladd @ 22.02.2010. 11:59 ] @
Pa nije bas sve cerno-belo. Niti je uspeh predmet zavisti.
Konstatujem(o) da nije bas previse vazno ko je "chosen one", vec da velicina njegovog uspeha ipak vise zavisi od kolicine drzavnog aparata iza ledja.
Da li je to "socijalna inteligencija", ili jednostavno "fikus figura" potpuno je svejedno, takvi primerci se ne mogu objasnjavati jednostavnim lepljenjem etiketa.
Po meni, bubuljicar Gejts svakako nije tvorac globalizacije, ali je njegov "biznis" zaista doprineo tom trendu. On je mogao da bude mnogo fleksibilniji od recimo IBM-a, i da se prividno slobodnije ponasa od nekakve drzavne korporacije.
A mogao je da bude ugasen, preprodat, da pogine na berzi, pa nije. Da li zato sto je vidra, ili zato sto je bio otrovna pecurka, to zaista ne znamo. Ja verujem da je bio zasticen.
Takodje, Karici, Miskovici..potrebno je samo naci se u talasu odliva drzavnih para, i postati biznismen i bogatas. Karic je dosao u nemilost, onog trenutka kada je pokusao da isprofanise dobit, i da je prelije clanovima porodice(nenormalnim honorarima za kuvare ili cd-ove), a zapecatio je sudbinu, kada je poceo da pametuje i proziva vece baje preko BK-televizije, i ...nije ni sudbna Rodica vesela..
Znaci, drzava zna za svoje miljenike, i ZNA da nisu na "slobodnom, otvorenom i liberalnom trzistu", svojom "spretnoscu" proizveli kapital.
Ogromna je razlika ovih manipulanata i coveka koga je birokratija cedila do ocaja, koji je pokusao, u prividnom okruzenju, da SVOJIM radom i umecem ostvari nekakav kapital.
I doticni je, po meni, i bolji i sposobniji, bio, i od Gejtsa i od ostalih spomenutih, jedino nije bio miljenik azdahe..
Poz
[ Lesli Eldridz @ 22.02.2010. 12:19 ] @
Citat:
boxxter: Main article: Crimes punishable by death in the People's Republic of China
Odlicno, to tako i treba. Ali prvo postreljajte sve ove sto im se divite, koji su vam idoli i koji se bave privrednim kriminalom, jer tamo prvo takve streljaju, i zbog takvih kao vasi idoli su i uveli taj zakon. Zna se neki red. Ja podrzavam da se i ovde isto uvede, ali artija je jedno, a praksa je nesto drugo. U praksi Kinezi bizmismene kokaju na buljuke, a bas ce da traze nekog Fu Cua koji gaji koze u nekoj vukogrebini 3000 km od Pekinga. Ti zakoni tamo postoje zbog bizmismena kao sto su srpski bizmismeni koji vode duple knjige i rade to sto rade. Otvorio kiosk sa virlama i odmah hoce da bude gazda. Nije nego. Odmah uza zid. A kozar Fu moze i da ne placa ta 2 dolara godisnje, koga briga.
[ Ivan Dimkovic @ 22.02.2010. 12:23 ] @
Citat:
Lesli
jer tamo prvo takve streljaju, i
U Kini?
AHahahahahahahahahahahahahahaha :) Pa to ne moze biti dalje od istine :)
Doduse, ponekad streljaju po nekog "za primer" (valjda one koji nisu dobro usemljeni kod Partije), ali fakat jeste da je tamo korupcija nacin zivota. Mada, i tamo moras biti "neko" da bi bio Tajkun, sto je potpuno isto kao i sa Bogijem - i za vreme Slobe si morao biti "neko" inace si dobio batine, ili ti je Zeljko zvani Arkan ili neko njegov dolazio na vrata da igra malo tenis sa tobom.
No dobro, uvek mozes imati argument da tamo nema smrtne kazne, da bi drustvo upalo u totalni haos. Tako su bar meni objasnjavali ljudi iz Kine koje sam pitao. Mozda ima istine u tome :-)
[ Lesli Eldridz @ 22.02.2010. 12:25 ] @
Dobro, to je u redu, ali stoji da najveci broj smrtnih kazni izricu bas za privredni kriminal, a ono sto je sigurno je da ih ne izricu nekom Mao Cuu koji nije platio 2 dolara godisnje porez na neku stracaru, nego uspesnim bizmimenima koji su pokusali da utaje mnogo vise. I ovde tako treba. Samo žeži. Kojom si vodio duple knjige? Levom? Cak! Desnom? Cak! I gotovo.
[ pisac @ 22.02.2010. 13:36 ] @
Drugarica iz EU mi je emigrirala u Kinu prošle godine, jer nije mogla da nađe normalan i pošteno plaćen posao u EU (eto vam vaš bajni EU). U kini ga je našla, ali opet nije s nečim zadovoljna. Nije voljna preko Interneta da mi priča detalje, ali kad se vrati saznaćemo iz prve ruke šta se tačno tamo dešava i kako je živeti tamo.
[ Ivan Dimkovic @ 22.02.2010. 13:37 ] @
Pa pazi, ako dobro pricas engleski, uvek mozes da imas posao u Kini kao predavac engleskog - znam nekoliko ljudi, ne-engleza koji to rade :-)
[ Isak666 @ 22.02.2010. 13:38 ] @
Citat:
Nije voljna preko Interneta da mi priča detalje,
LOL
[ pisac @ 22.02.2010. 13:41 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Pa pazi, ako dobro pricas engleski, uvek mozes da imas posao u Kini kao predavac engleskog - znam nekoliko ljudi, ne-engleza koji to rade :-)
Sta lol? Sta ste vi dobili od vase slobode osim sto se budale po ceo dan deru na sve strane? Dok smo bili drugovi bili smo gospoda, a budale su cutale i bile u rupama. To sve tako i treba. Budale i treba da budu zarobljene. Bolje je da 100 pametnih moraju nesto i da precute, nego da se milion budala deru non stop.
[ Isak666 @ 22.02.2010. 14:57 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: Sta lol? Sta ste vi dobili od vase slobode osim sto se budale po ceo dan deru na sve strane? Dok smo bili drugovi bili smo gospoda, a budale su cutale i bile u rupama. To sve tako i treba. Budale i treba da budu zarobljene. Bolje je da 100 pametnih moraju nesto i da precute, nego da se milion budala deru non stop.
Evo zena te zove.
Kaze da ne vices.
[ Lesli Eldridz @ 22.02.2010. 15:17 ] @
Pa ti si se prvi drao, sta se sad bunis ako neko vice da bi se culo sta prica od te tvoje dreke.
[ Isak666 @ 22.02.2010. 15:34 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: Pa ti si se prvi drao, sta se sad bunis ako neko vice da bi se culo sta prica od te tvoje dreke.
A ne, taman posla da mi smeta ili da se bunim.
Vidi Lesli,
meni ne treba ÜberCenzor, niti da mi drzava filtrira informacije jer to radim sam.
Za opstanak u kakofoniji informacija potrebno je imati i nesto mozga, pa odabrati koji glas slusati.
Kinezi nisu filtrirali informacije jer brinu o pametnima da ih budale ne nadvicu, nego da bi vladari utvrdili svoje pozicije.
Oni mozda jos i imaju stila i iskustva, ali vec zamisljam kako to izgleda u balkanskoj verziji.
Razumeo bih da si pricao o estetskom limitiranju kao sto je nekad postojalo, gde se odredjeni kic autor tako i nazivao i pecatirao.
Ali ovo cemu se nasmejah nema veze sa tim.
Mada, mozes se radovati, jer tu gde zivis polako ali sigurno se ostvaruju tvoji ideali, gde je tres jedina i oficijelna informacija, bez obzira ko je izvor.
No dobro, uvek mozes imati argument da tamo nema smrtne kazne, da bi drustvo upalo u totalni haos. Tako su bar meni objasnjavali ljudi iz Kine koje sam pitao. Mozda ima istine u tome :-)
Ima. Treba tu praksu vratiti, i + izgraditi nekoliko savremenih zatvora + ojačati institucije koje se bave privrednim kriminalom ( a ne samo juriti obične kriminalce ).
:)
[ Lesli Eldridz @ 22.02.2010. 19:45 ] @
Citat:
Isak666: Kinezi nisu filtrirali informacije jer brinu o pametnima da ih budale ne nadvicu, nego da bi vladari utvrdili svoje pozicije.
Tacno, to tako i treba.
[ vladd @ 22.02.2010. 20:30 ] @
Citat:
žutokljunac: Ima. Treba tu praksu vratiti, i + izgraditi nekoliko savremenih zatvora + ojačati institucije koje se bave privrednim kriminalom ( a ne samo juriti obične kriminalce ).
Verovao ili ne, to nije resenje. Uvek ce se naci ekipa koja slatko zloupotrebljavasituaciju, i doticni zatvori bi bili napunjeni onima koji prelaze van pesackog prelaza.
Mnogo teze i ozbiljnije je formirati moral zajednice, u kojoj ce manipulatori biti izopsteni. To je nekako najcivilizovanije resenje, iz sledecih razloga.
Ljudski je koristiti priliku, i zasto osudjivati pojedince ako zagrabe situaciju. Okruzenje treba da ukloni takve "izazove", valjda je jasno, posto razvoj takvog "izazovnog" sistema nemilice vodi u haos.
Onog trenutka kada doticni izazovi, da ne kazem"prilika cini lopova" nestanu kao obicaj da se nadprevare neki sistemi, zajednica(ne forsiram ni drzavu ni naciju) ce ustanoviti principe zajednickog rada, zivota i opstanka.
Nesto se pomalo i desava po tom pitanju, na planetarnom nivou, ali mikro klime, i pojedine biroratske tvorevine se grcevito protive. Ali spooro.
Definisu se mocni "Leslijevski" sistemi, tipa Kine, Rusije i pomalo Brazila(Indija je jos u starom veku po drustvenoj hijerarhiji), koji se malo tvrdje, cvrsce odnose prema mahinatorima, i nalaze se u prelaznom periodu.
Od zbrinutih mahnatora, prerastaju u proizvodjace kapitala na privrednoj osnovi, onoj koju je propisala drzava, uz smanjivanje udela drzave u gojenje takvih takuna i tajkuncica. Prosto se lagano otvara trziste za drugacije uplive, nije im garantovan monopol, pristup drzavnim parama i prohodnost kroz birokratiju vise nego bilo kome drugom..
Kod nas...nacekacemo se..da se nadoje sve ale i ludaci.
Poz
[ Ivan Dimkovic @ 22.02.2010. 21:03 ] @
Hehe kontam ja sto Lesli voli sve to...
On bi u takvom sistemu bio neki seoski komesar, udarao pecate neke i urlao na puk :) Imao sam ja u bivsoj firmi jednog Rusa koji je isto tako pricao kako je "ranije bilo do yaya" - ista prica, eto umesto da se muci jadan na tom prokletom zapadu, on bi sedeo u kancelariji i lepo udarao pecate - i bio glavno m00do u selu.
Svi bi morali da dolaze na noge, i narodu bi se jasno stavilo do znanja sta sme a sta ne sme. Ako se neko buni, UDRI :)
Nije vama lako... mislim totalno kapiram setu za takvim vremenima i odusevljenje sto negde ta vremena i dalje postoje, kao recimo - u Kini :)
[ Lesli Eldridz @ 23.02.2010. 00:17 ] @
Tacno. Marva i treba da se mlati zato sto su marva i slabici. Pravim bajama slobodu niko ne daje, oni je uzimaju sami, i milost niciju ne traze niti je pa kome daju.
[ žutokljunac @ 23.02.2010. 03:52 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Nije vama lako... mislim totalno kapiram setu za takvim vremenima i odusevljenje sto negde ta vremena i dalje postoje, kao recimo - u Kini :)
Tačno, i jednog dana će se vratiti. A prave baje su bile ovakve - Hilfe, gur, gur... http://www.youtube.com/watch?v=YPzn6tGdsaw, i nisu se uvlačili biznismenima u analni otvor, već su ih gur gur direktno u mozak.
[ Beltrammi @ 23.02.2010. 06:46 ] @
Citat:
Drugarica iz EU mi je emigrirala u Kinu prošle godine, jer nije mogla da nađe normalan i pošteno plaćen posao u EU (eto vam vaš bajni EU).
wow, EU ne valja jer tvoja drugarica nije mogla da nadje posao ? Koja logic !
Citat:
U kini ga je našla, ali opet nije s nečim zadovoljna. Nije voljna preko Interneta da mi priča detalje, ali kad se vrati saznaćemo iz prve ruke šta se tačno tamo dešava i kako je živeti tamo.
Verovatno nije zadovoljna sa platom koja idnosi 5cent/sat, a bice voljna da chat-uje kad ukinu cenzuru.
[ mmix @ 23.02.2010. 09:13 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: Tacno. Marva i treba da se mlati zato sto su marva i slabici. Pravim bajama slobodu niko ne daje, oni je uzimaju sami, i milost niciju ne traze niti je pa kome daju.
Hm, pa sto se onda toliko bunis. Takav sistem vec imas u praksi, trenutni vlastordrsci u Srbiji, ekonomski i politicki alike, tebe tretiraju kao marvu i daju sebi siroku slobodu i milost niciju ne traze. Tebi u stvari, kao i vecini ljudi ovde, ne smeta felericnost sistema vec cinjenica da se nalazite sa pogresne strane usrane motke. Zato repriza 5. oktobra kojom se toliko preti nece doneti nikakvu promenu kao sto je nije ni prva donela bez obzira na to sta bude gorelo, mozda ce eventualno da motku tebi stavi u ruku ali to nece nista promeniti za bilo koga sem tebe i konacno samo znaci da ces ti biti taj koji maltertira druge do nekog tamo treceg 5. oktobra.
[ boxxter @ 23.02.2010. 09:14 ] @
Ma slobodno nek chat-uje, samo nek ne pominje pande, Mr. Hu-a, i nacionalne simbole. I plemenite metale. I poreske olaksice.
Jednostavno takve baje, organizacije, tipa nekakve vlasti, sadasnje, prosle ili buduce treba maksimalno izbegavati, konstatovati ko su i sta su, ne nasedati na njihove fore i fazone, i takodje, ne dozvoliti(sebi) da se seire kao da su pametniji i psosobniji.
Udruzenje bandita, dal' kroz stranke ili koalicije, isto m00do, se uvek pozicionira kao da je blistavi kraj motke na njihovoj strani, ali nekako uvek zavrse ukakano...
Velika je konkurencija medju sljamom.
A sve zajedno sluzi, da se ne uzgajaju neke iluzije o "boljoj" buducnosti... koju ce neko "dati" ili organizovati,...bar dok se ne organizuje neka licna, banditska(malo je reci kriminalna) bratija., pa se samostalno odglumi lavlje leglo..
Poz
[ Isak666 @ 23.02.2010. 10:28 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: Tacno. Marva i treba da se mlati zato sto su marva i slabici. Pravim bajama slobodu niko ne daje, oni je uzimaju sami, i milost niciju ne traze niti je pa kome daju.
Nego, pazi Lesli da Tadic ne pocne da sledi kineske metode, pa te posadi na trg Republike sa tablom oko vrata Nikad vise necu pljuvati Vladu na ESu
;)
[ ac1bd4 @ 23.02.2010. 16:56 ] @
Nisam pročitao većinu postova, a koliko mi se čini ni nemaju veze sa temom, a što se inženjera tiče evo baš mi ga žao. Država mu pokrala na hiljade dolara, nije imao gde da radi pa je trošio ušteđevinu i šta je sve već napisao. Što bih voleo da meni država može da pokrade hiljade dolara i da imam ušteđevinu da je trošim ali na žalost ne može jer je to misaona imenica u Srbiji. Po tekstu sudeći njegov život je ladovina, tu i tamo mali stresovi, tu i tamo veliki stresovi dakle ladovina spram života u mnogim drugim zemljama. Jadni mali amerikanci isfrustrirani životom u ekonomski najjačoj zemlji, daj da skupimo za avion svakome pa da završe sa mukama. Razmaženi...
[ a1200 @ 23.02.2010. 19:19 ] @
Gledam vesti i naletim na ovo...
Citat:
Buldožerom srušio kuću da mu je banka ne bi uzela
Jedan Amerikanac iz Ohaja srušio je buldožerom svoju kuću vrednu 350.000 dolara, kako mu je banka ne bi oduzela. Teri Hoskins je godinama vodio bitku sa bankom Riverhils kojoj je dugovao novac za kuću, a imao je probleme i sa američkom poreskom upravom (IRS).
Pošto nije uspeo da se dogovori sa bankom oko otplate duga i pošto je poreska uprava zaplenila njegovu prodavnicu tepiha, Hoskins je jednostavno buldožerom sravnio kuću sa zemljom.
"Kada sam shvatio da dugujem 160.000 dolara za kuću i da žele da mi je zbog toga oduzmu, nisam mogao to da podnesem. Odlučio sam da je srušim", kazao je Hoskins, prenosi agencija AP.
On kaže da je potrošio puno novca na advokate i da mu je na kraju sve dozlogrdilo. "Mislim da bi banke trebalo dobro da razmisle pre nego što nekog izbace iz svog doma jer se, u suprotnom, može destiti da i njihovi čelnici budu primorani da učine što i ja", kazao je Hoskins.
Pa dobro, nije ni razum za svakog. Banka sigurno nece odustati od svojih para tako da ce ga sud oterati u bankrot i provesce dobar deo buduceg zivota radeci za banku dok ce njemu ostajati minimalac, banka ce cak i zivotno osiguranje da mu plati da ako pandrkne pre vremena moze da izvuce svoje pare. Da je kuca otisla na prodaju banka bi uzela svojih 160k a njemu bi ostaolo 190k za sta je mogao da kupi sebi neku manju kucu, od recimo 250 kvadrata. Ali hej 190k je sitna lova za takve velicine, sto rece ac1bd4 ako nista drugo mog'o je sebi avion da kupi i da jos jednom potvrdi svoj stav. I ja sad treba da imam simpatije prema njegovoj borbi?
[ Ivan Dimkovic @ 23.02.2010. 20:38 ] @
Mozda ce i taj da se ukuca kad ukapira da je upravo sebe proglasio za roba banke za ceo zivot... doduse ne avionom, ali mozda biciklom - ako mu ne oduzmu isti :)
[ Lesli Eldridz @ 23.02.2010. 21:11 ] @
Mnogo se vi uzdate u te papire, a u stvarnom svetu oni malo znace. Jel znate kako je Kosta Cavoski onima govorio da su to gluposti sto su oni pisali u onom ustavu, jer on ne vidi kako je moguce "odbraniti" neku teritoriju nekim papirima, dok na drugoj strani stoji snaga oruzja. Tako i za ovo. Banka moze da pise po papirima sta hoce, zaboravljate da to nije Srbija (teritorijalno) , i da taj ko je spreman na ovo verovatno ima nameru da jednostavno ode par hiljada km gore ili dole, u neku drugu drzavu, tamo sam sebe nazove Pera Ilic i gotovo. Ili vec ima neke pare spremljene i plan kako da ode negde juznije, nije vazno, glavno ja ga cenim da banka nece videti nista od tih para.
Ja uopste nisam iz te price, nego sam po strani od svega toga i svejedno mi je ko je na vlast i koji je sistem u zemlji, samo dok mene ne teraju da idem u neki rat za njih. A bunim se iz estetskih razloga. Zato sto je neko pod izgovorom nekakve "slobode" i "humanizma" marvi dozvolio da izadje iz rupa i da sve uprlja, upisa i ubljuje, a taj isti neko ko neprekidno drvi o slobodi o toj marvi misli gore nego ja.
[ Ivan Dimkovic @ 23.02.2010. 21:15 ] @
Pa ako zeli da ostane u USA, to ce malo tesko da ide. Jedina alternativa mu je da postane totalni ilegalac, ali pazi - i to ima nezgodne posledice.
Npr, mnogo manja kinta i tretiraju te ko skota :) Ali kapiram da je i to bolje nego rmbati ceo zivot za neku banku.
Sve u svemu, liku se ne smesi ruzicasta buducnost... tako da bi bilo najbolje da se ili samospali ili da se ukuca u IRS biciklom... bar da nama bude zabavno ako vec njemu ne moze biti :)
Citat:
Ili vec ima neke pare spremljene i plan kako da ode negde juznije, nije vazno, glavno ja ga cenim da banka nece videti nista od tih para.
Jeste, u Meksiku samo cekaju nekog mlohavog Amera da im pripomogne :)
[ Lesli Eldridz @ 23.02.2010. 21:20 ] @
Sto mora to da bude Meksiko, ima onih ostrva tamo i nekih Dzibutija gde moze celog zivota da zivi kao car sa tih 100,000 ili koliko je vec ustekao negde. Nije taj to napravio ono, cisto puklo mu, pa se napio i u afektu srusio kucu buldozerom. Ima taj plan.
[ Ivan Dimkovic @ 23.02.2010. 21:26 ] @
Citat:
Nije taj to napravio ono, cisto puklo mu, pa se napio i u afektu srusio kucu buldozerom. Ima taj plan.
Aha, kao i ovaj sto se ukucao u zgradu avionom :)
Mislim da imas blagu pristrasnost, jer si pronasao neke elemente sebe u ovom razbijacu kuce :)
Nego, da li ste znali da u USA nije postojao income tax - prvi put je Income Tax uveden 1862-ge godine kao >privremena mera< za pomoc drzavi u gradjanskom ratu. Posle rata je Ustavni Sud proglasio doticni porez neustavnim..
Medjutim, posto se drzavi osladilo da trosi tudje pare, 1913-te je Income Tax ubacen u ustav.... ostalo je istorija :)
[ pisac @ 23.02.2010. 21:33 ] @
Citat:
mmix: Pa dobro, nije ni razum za svakog. Banka sigurno nece odustati od svojih para tako da ce ga sud oterati u bankrot i provesce dobar deo buduceg zivota radeci za banku dok ce njemu ostajati minimalac
A za koga je radio do sada? Hahaha, pa svi mi radimo za nekog drugog: za onog koji uzima porez. A taj je u dilu sa bankama, pa te primorava da sve živo plaćaš preko banaka i bacaš pare na provizije (i naravno na dodatni porez na "usluge"). Sistem je divno zamišljen.
[ Ivan Dimkovic @ 23.02.2010. 21:34 ] @
Ovaj,
U USA, za razliku od Srbije, je kesh ekonomija dozvoljena - mozes i platu primiti u keshu, tako da ako bas insistiras mozes zaobici banke i njihove provizije... drzis lovu u koferu i uzivas :)
Doduse, Uncle Sam-a i njegov porez... ne mozes. Kao sto rekoh, od 1913 su uspeli da to ubace u ustav iako je sve pocelo kao "privremena mera" :)
[ commissar @ 23.02.2010. 23:28 ] @
Citat:
mmix: Pa dobro, nije ni razum za svakog. Banka sigurno nece odustati od svojih para tako da ce ga sud oterati u bankrot i provesce dobar deo buduceg zivota radeci za banku dok ce njemu ostajati minimalac, banka ce cak i zivotno osiguranje da mu plati da ako pandrkne pre vremena moze da izvuce svoje pare. Da je kuca otisla na prodaju banka bi uzela svojih 160k a njemu bi ostaolo 190k za sta je mogao da kupi sebi neku manju kucu, od recimo 250 kvadrata. Ali hej 190k je sitna lova za takve velicine, sto rece ac1bd4 ako nista drugo mog'o je sebi avion da kupi i da jos jednom potvrdi svoj stav. I ja sad treba da imam simpatije prema njegovoj borbi?
Banka će gotovo sigurno prodati kuću za 350.000 da bi izvukla svojih 160.000, a naročito da bi njemu isplatila 190.000 razlike......
Nešto si pričao o zdravom razumu?
A propo rušitelja kuće: ima približno sličan ("j*b'o ćar vajdu") primer opisan u srpskoj narodnoj priči "Zapalio kuću da izgore miši".......
[ Lesli Eldridz @ 24.02.2010. 00:24 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Aha, kao i ovaj sto se ukucao u zgradu avionom :)
Ovaj se nije zakucao nigde. A nije se ni razvodio, pa sad u svadji sa zenom, u afektu dohvatio neku skupu vazu pa je razbio. Taj je bio svestan da ce mu oduzeti tu kucu i onda je srusio da bi naneo stetu onome ko mu je oduzima, tj banci, tako da je taj dobro znao znao sta radi. Ne brinem ja za njega, snaci ce se on, nego mi zao banke. Kako ce oni sad jadni, a tako su tesko radili za te pare. Da im nisam u kozi.
Citat:
Ivan Dimkovic: Mislim da imas blagu pristrasnost, jer si pronasao neke elemente sebe u ovom razbijacu kuce :)
To se podrazumeva i uopste se ne dovodi u sumnju da bih ja sve zapalio kad bi neko pokusao bilo sta da mi oduzme, bilo da je to banka, zena, brat, sestra, pas ili ostala rodbina. To se zove detant druze, nemam ga ja - nemas ga ti. Tako je Dzems Bond rek'o onome kad je bacio u ambis ono sto svi traze u filmu Samo za tvoje oci. Pa posle neka oni pisu papire koliko hoce, ama kuce nema pa nema. Pretpostavimo da sam ja bio ovaj, kako kazes. OK, srusio sam, a oni neka pisu posle sta hoce, nemam be da platim, duznicki zatvori vise ne postoje, mogu da me stave u zatvor na kratko zbog unistavanja imovine ali moraju brzo i da me puste, na silu ne mogu da me nateraju da radim pa da im placam rate, eto, propicu se, postacu alkoholicar i klosar, i sta mi mogu? Nista, mogu samo da placu. Tako se to radi.
[ Sale_123 @ 24.02.2010. 02:11 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Nego, da li ste znali da u USA nije postojao income tax - prvi put je Income Tax uveden 1862-ge godine kao >privremena mera< za pomoc drzavi u gradjanskom ratu. Posle rata je Ustavni Sud proglasio doticni porez neustavnim..
Medjutim, posto se drzavi osladilo da trosi tudje pare, 1913-te je Income Tax ubacen u ustav.... ostalo je istorija :)
Znaci, imaju dvostuko oporezivanje ili? Platis kad primis platu, placas kroz proizvod koji kupujes
[ mmix @ 24.02.2010. 08:50 ] @
Citat:
Sale_123: Znaci, imaju dvostuko oporezivanje ili? Platis kad primis platu, placas kroz proizvod koji kupujes
Trostruko, i i korporacija za koju radis i u koju investiras indirektno kroz penzioni plan placa porez na profit sto je direktan porez na tvoj prihod i penzioni plan. Postoje legalni nacini da neke od tih poreza zaobidjes (sales tax, kupis online u drugoj federalnoj drzavi, corporate tax, inkorporiras se offshore u tax free zoni). Income tax medjutim ne mozes da izbegnes osim ako nisi rezident poreskog raja.
Citat:
Lesli Eldridz: To se zove detant druze, nemam ga ja - nemas ga ti. Tako je Dzems Bond rek'o onome kad je bacio u ambis ono sto svi traze u filmu Samo za tvoje oci. Pa posle neka oni pisu papire koliko hoce, ama kuce nema pa nema. Pretpostavimo da sam ja bio ovaj, kako kazes. OK, srusio sam, a oni neka pisu posle sta hoce, nemam be da platim, duznicki zatvori vise ne postoje, mogu da me stave u zatvor na kratko zbog unistavanja imovine ali moraju brzo i da me puste, na silu ne mogu da me nateraju da radim pa da im placam rate, eto, propicu se, postacu alkoholicar i klosar, i sta mi mogu? Nista, mogu samo da placu. Tako se to radi.
Zapravo, ici ce malo duze za pocetak ako ne bude saradjivao. Bez obzira sta on prica, kad je srusio kucu nije srusio SVOJU kucu, srucio je kucu koju DELI sa bankom, kad je unistio svojih 190k unistio je i bancinih 160k, potpuno ekvivalentno kao da je otisao i srusio nekome drugome kucu vrednu 160k, a kucu deli sa bankom zato sto je on SAM pristao na to uzevsi kredit. Jedini razlog koji banka ima da ne podnosi krivicnu prijavu je ako on pristane na bankrot i na plan otplate tih 160k, i to samo zato sto kao ex-con ima manji profitni potencijal. A banka ce bas da se zabrine za sve to i da se rasplace, i za njegovo pijanstvo i njegove iluzije o sprzenoj zemlji i detantu, najgore sto banci moze da se desi je da otpise taj dug kao bad debt i da se taj trosak prenese na druge klijente. A to moze jednostavno zato sto vecina ljudi nije tako radikalna i vecina ljudi ima porodice koje zavise od njih. "Znas sine tata je postao hobo i alkoholicar da zloj banci ne bi morao da vrati pare koje joj duguje", jasta, zivotni stil kojem treba stremiti.
Citat:
commissar: Banka će gotovo sigurno prodati kuću za 350.000 da bi izvukla svojih 160.000, a naročito da bi njemu isplatila 190.000 razlike......
Pa izguglaj malo, Google: "foreclosure process". Ako odes u puni foreclosure, kuca ide na dobos i licitaciju i ako je kuca procenjena na 350k to znaci da toliko trenutno vredi sa sve krizom (pogledaj snimak da vidis kolika je ta kucerina, da nije kriza vredela bi daleko vise), sto znaci da ce se na aukciji pojaviti neko sa cenom sigurno nizom od 350k ali sigurno daleko visom od 160k koliko je dug i pocetna cena licitacije, od tih para banka ima pravo samo na dug i nakupljene kamate i troskove procesa foreclosura. Nece dobiti 190k, to jesi u pravu, ali nece dobiti ni 0$. Zbog toga ljudi u njegovoj poziciji ne cekaju da banka proda kucu za njih vec kad postane izvesno da dug ne mogu da vrate cak i pre forclosure perioda sami prodaju kucu po trzisnoj vrednosti i banci isplate dug, dok god si ti banci isplatio i dug i kamatu tokom foreclosure perioda banka je ok sa time jer ne trpi rizik propale licitacije a tebi ostane tih 190k. Ili budes Bond, James Bond pa spalis kucu do temelja i ostanes duzan. Sad ti proceni, koja opcija je razumnija?
Citat:
pisac: A za koga je radio do sada? Hahaha, pa svi mi radimo za nekog drugog: za onog koji uzima porez. A taj je u dilu sa bankama, pa te primorava da sve živo plaćaš preko banaka i bacaš pare na provizije (i naravno na dodatni porez na "usluge"). Sistem je divno zamišljen.
Projektujes njegovu pricu na srbiju. Nije on ugnjeteni pripadnik radnicke klase za koju se ti boris, on je vlasnik firme kome je pohlepa mozak popila do te mere da je resio da je pametniji od IRSa i da ce da zavrne drzavu za porez. I kad ga je IRS procitao i ubacio u masinu onda se poneo kao razmazeno deriste i unistio sve igracke da drugi ne mogu da se igraju. Taj covek je susta antiteza tvom manifestu koju drzis u profilu.
[ Ivan Dimkovic @ 24.02.2010. 09:49 ] @
Citat:
Lesli
To se zove detant druze, nemam ga ja - nemas ga ti.
Hehe, pa dobro - da dodjem u neku pat poziciju gde ne mogu da izvucem $$$ (sto ovde ne izgleda da je slucaj) mozda bih uradio tako nesto, ali bih se bar potrudio da se ne sazna da sam to bio ja - a pre spaljivanja bih ukinuo sva osiguranja na kucu da slucajno neko ne isplati pare banci :)
[ oliboy @ 24.02.2010. 10:02 ] @
Svega ovog nebi bilo da se softverski inzenjer nije ukucao avionom u zgradu poreskog.
[ žutokljunac @ 24.02.2010. 11:34 ] @
Citat:
mmix: Znaci, imaju dvostuko oporezivanje ili? Platis kad primis platu, placas kroz proizvod koji kupujes
Trostruko, i i korporacija za koju radis i u koju investiras indirektno kroz penzioni plan placa porez na profit sto je direktan porez na tvoj prihod i penzioni plan. Postoje legalni nacini da neke od tih poreza zaobidjes (sales tax, kupis online u drugoj federalnoj drzavi, corporate tax, inkorporiras se offshore u tax free zoni). Income tax medjutim ne mozes da izbegnes osim ako nisi rezident poreskog raja.
Trostruko!? Pa to nije ni dvostruko oporezivanje. Na platu plaćaš porez i to je jedan poreski oblik, dok na proizvod koji kupujuš plaćaš porez na dodatu vrednost ( taj porez je zamenio nekadašnji opšti porez na promet u maloprodaji ), i to je sasvim drugi poreski oblik. To nije nikakvo dvostruko oporezivanje. Da bi imao dvostruko oporezivanje moraš sa jednim poreskim oblikom ( jedno vrstom poreze ) od strane jednog poreskog izvora ( iste države ) da oporezuješ istog poreskog obveznika.
[ Lesli Eldridz @ 24.02.2010. 11:59 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Hehe, pa dobro - da dodjem u neku pat poziciju gde ne mogu da izvucem $$$ (sto ovde ne izgleda da je slucaj) mozda bih uradio tako nesto, ali bih se bar potrudio da se ne sazna da sam to bio ja - a pre spaljivanja bih ukinuo sva osiguranja na kucu da slucajno neko ne isplati pare banci :)
To mi se vec svidja kao ideja, tu si u pravu.
Citat:
mmix: Zapravo, ici ce malo duze za pocetak ako ne bude saradjivao. Bez obzira sta on prica, kad je srusio kucu nije srusio SVOJU kucu, srucio je kucu koju DELI sa bankom, kad je unistio svojih 190k unistio je i bancinih 160k, potpuno ekvivalentno kao da je otisao i srusio nekome drugome kucu vrednu 160k, a kucu deli sa bankom zato sto je on SAM pristao na to uzevsi kredit. Jedini razlog koji banka ima da ne podnosi krivicnu prijavu je ako on pristane na bankrot i na plan otplate tih 160k, i to samo zato sto kao ex-con ima manji profitni potencijal. A banka ce bas da se zabrine za sve to i da se rasplace, i za njegovo pijanstvo i njegove iluzije o sprzenoj zemlji i detantu, najgore sto banci moze da se desi je da otpise taj dug kao bad debt i da se taj trosak prenese na druge klijente. A to moze jednostavno zato sto vecina ljudi nije tako radikalna i vecina ljudi ima porodice koje zavise od njih. "Znas sine tata je postao hobo i alkoholicar da zloj banci ne bi morao da vrati pare koje joj duguje", jasta, zivotni stil kojem treba stremiti.
Ne duguje niko nikome nista. Ti zlikovci iz banki i slicni lihvari su prvo navukli ljude da na angro uzimaju kredite dvadeset godina sireci satanizam, zlikovastvo, pohlepu i ostale najgore ljudske mane i animalizme, onda kad je trebalo da propadnu zbog toga opljackali celo drustvo tako sto im je drzava "dala" (citaj ucukala u kompjutere) nepostojece hiljade milijardi necega umesto da bankrotiraju, a sad od ljudi traze da im vrate stvarne pare. To je samo za arbajt maht fraj i ni za sta drugo. Mogu oni da rade sta hoce i da mastiljare po papirima koliko hoce, to sto oni pisu malo ima veze sa stvarnim svetom. A sin ne mora da zivi u USA, ima mnogo mesta gde i sin moze da zivi od onih para sto su sakrivene.
Citat:
mmix: Projektujes njegovu pricu na srbiju. Nije on ugnjeteni pripadnik radnicke klase za koju se ti boris, on je vlasnik firme kome je pohlepa mozak popila do te mere da je resio da je pametniji od IRSa i da ce da zavrne drzavu za porez. I kad ga je IRS procitao i ubacio u masinu onda se poneo kao razmazeno deriste i unistio sve igracke da drugi ne mogu da se igraju. Taj covek je susta antiteza tvom manifestu koju drzis u profilu.
Zasto, on je samo igrao njihovu igru bolje od njih. Iskoristio njihovo divljanje kreditima da izvuce pare, a kad treba da vrati, to im onemogucio rusenjem kuce. Mislis da nije negde sakrio nesto? Aha. Ko zna i ume, sa takvima tako i treba. To je kao ovi bizmismeni ovde sto su "privatizovali" a privatizovali su parama koje i nemaju, i koje im daje banka, oni stavljaju hipoteku na nekretninu firme koju kupuju, onda uzmu pare od banke, kupe firmu, pare banci nikad ne vrate, onda banka zapleni deo placa od firme, ili jedan magacin, koji realno ne vredi nista, i gotovo. Sa tim lihvarima tako i treba. Zasto sto su to ...pa neki izraz... koji postenim ljudima koji hoce da rade nece da daju nista za "start kredit" makar stavili hipoteku na kucu koja vredi 20, 30 ili 50 puta vise nego sto traze da krenu da rade, a daju lopovima na lepe oci. Takve i treba prevariti. Ko hoce da se igra toga mislim.
BTW, ovde svaki dzudza zavrce drzavu za porez samo tako, sta ih velicate kao da su oni nekakvi rocket scientists, to moze ko hoce i u USA samo sto su oni propagandom dugom 100 godina stvorili takvu drustvenu klimu da je kod njih to moralno neprihvatljivo, a onda filmovima to "misljenje" o njihovom poreznom kao o nekim supermenima prosirili na ceo svet. Srbi se ovde time bave 600 godina, pa sta onda. Turci rade svoj posao, raspisuju poreze, a Srbi svoj, izbegavaju ih.
[ boxxter @ 24.02.2010. 12:40 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: To je kao ovi bizmismeni ovde sto su "privatizovali" a privatizovali su parama koje i nemaju, i koje im daje banka, oni stavljaju hipoteku na nekretninu firme koju kupuju, onda uzmu pare od banke, kupe firmu, pare banci nikad ne vrate, onda banka zapleni deo placa od firme, ili jedan magacin, koji realno ne vredi nista, i gotovo. Sa tim lihvarima tako i treba. Zasto sto su to ...pa neki izraz... koji postenim ljudima koji hoce da rade nece da daju nista za "start kredit" makar stavili hipoteku na kucu koja vredi 20, 30 ili 50 puta vise nego sto traze da krenu da rade, a daju lopovima na lepe oci. Takve i treba prevariti. Ko hoce da se igra toga mislim.
Pa...ovo sto je napisano ovde, mogao bih komotno da potpisem :). Nego..slabo ko ovo izgovara u medijima, izgleda da se diskusija o tome zavrsava na razgovoru na nekom forumu. Ma nije ni vazno. Ko da su to neke bitne stvari.
[ milance_kg @ 24.02.2010. 13:06 ] @
Evo nesto (mozda) slicno ovde kod nas, u vezi teme, izvor blic:
Samo mi ne ide u glavu sta su to 'zgresili', al' aj sad.
[ mmix @ 24.02.2010. 13:10 ] @
Citat:
žutokljunac: Trostruko!? Pa to nije ni dvostruko oporezivanje. Na platu plaćaš porez i to je jedan poreski oblik, dok na proizvod koji kupujuš plaćaš porez na dodatu vrednost ( taj porez je zamenio nekadašnji opšti porez na promet u maloprodaji ), i to je sasvim drugi poreski oblik. To nije nikakvo dvostruko oporezivanje.
To je skolska definicija, kolokvijalno ameri taksaciju posmatraju malo drugacije jer su specificni, posmatraju kao broj puta koliko se drzava navali na tvoj dolar od trenutka kad ga dobijes do trentuka kad se ponovo vrati u tvoj novcanik u obrtu licnog kapitala. Cak i po njihovoj "zvanicnoj" definiciji oni barataju sa triple-tax definicijom kao separacijom na fed, state i local a double kao state i local (kad nema federalnog poreza), ne koriste definicije koje su blize nama evropljanima ili su cak u upotrebi u medjunarodnom finansijskom recniku. Moze im se.
Citat:
Lesli Eldridz: Ne duguje niko nikome nista. Ti zlikovci iz banki i slicni lihvari su prvo navukli ljude da na angro uzimaju kredite dvadeset godina sireci satanizam, zlikovastvo, pohlepu i ostale najgore ljudske mane i animalizme, onda kad je trebalo da propadnu zbog toga opljackali celo drustvo tako sto im je drzava "dala" (citaj ucukala u kompjutere) nepostojece hiljade milijardi necega umesto da bankrotiraju, a sad od ljudi traze da im vrate stvarne pare
Zanimljiv pogled, kad je trebalo kupiti kucu od 350k bez da imas te pare u dzepu onda je banka prijatelj, a kad te pare treba da vratis onda je banka satanista? Sve bi to bilo ok da je covek odmah rekao "ne, ja mislim da ste vi banke zle i naopake i ja necu vas kredit", ali on to nije uradio, potpisao je i uzeo nesto sto nije bilo njegovo, i za to je sada duzan. Isto tako su i siroke narodne mase srbje duzne do guse za stupidne potrosacke kredite kojima su ziveli iznad svojih mogucnosti. Kako ja nemam nijedan kredit, a? Gde je moj dug? Al vidis, ja proslo leto nisam isao na more ni ovu zimu na zimovanje i gledam CRT SDTV, jednostavno zivis u skladu sa mogucnostima, ako neces i hoces da zivis iznad svojih mogucnosti onda potpisi taj svoj "pakt sa djavolom" i uzmi pare od banke, ali posle nemas pravo da vices faul i kako te neko navukao, niko te po usima ne bije da uzmes kredit.
A za ovo drugo, pa ti ni ne znas kako funkcionise trziste kapitala i drzavnih bondova pa i pricas ovakve ludorije, cuj ukucala drzava u kompjuter nepostojece pare. smesno. ono sto se desilo je da se drzava zaduzila, te pare mozda nisu utemeljene u proizvodnji (retke su drzave bez unutrasnjeg duga) ali je dug itekako stvaran, kamate drzavi na te bondove su itekako postojece isto kao i datumi dospeca tih obveznica kao i uticaj tog duga na medjunarodnu trgovinu i u krajnjoj liniji kursne razlike. Mozemo u nedogled offtopic da raspravljamo da li je to bilo dobro ili ne za americki narod da se drzava zaduzuje da spasava banke, i da li je trebalo pustiti defaulted banke da odu niz slivnik ili ne, ali to nema veze sa ovim likom.
Citat:
Lesli Eldridz: Zasto, on je samo igrao njihovu igru bolje od njih. Iskoristio njihovo divljanje kreditima da izvuce pare, a kad treba da vrati, to im onemogucio rusenjem kuce. Mislis da nije negde sakrio nesto? Aha. Ko zna i ume, sa takvima tako i treba.
To da li bolje igra tu igru tek ostaje da se vidi, americka vlast sada vec tradicionalno ima veoma nizak stepen tolerancije prema takvima, i taj pristup je usavrsavan jos od doba kaponea. Sa ubistvom jos nekako i mozes da se izvuces, za utaju poreza si ugasio. Opet, mozemo da pricamo da li je to moralno ispravno glediste ali su de fakto uveli red u domen javnih prihoda.
Citat:
Lesli Eldridz: To je kao ovi bizmismeni ovde sto su "privatizovali" a privatizovali su parama koje i nemaju, i koje im daje banka, oni stavljaju hipoteku na nekretninu firme koju kupuju, onda uzmu pare od banke, kupe firmu, pare banci nikad ne vrate, onda banka zapleni deo placa od firme, ili jedan magacin, koji realno ne vredi nista, i gotovo. Sa tim lihvarima tako i treba. Zasto sto su to ...pa neki izraz... koji postenim ljudima koji hoce da rade nece da daju nista za "start kredit" makar stavili hipoteku na kucu koja vredi 20, 30 ili 50 puta vise nego sto traze da krenu da rade, a daju lopovima na lepe oci. Takve i treba prevariti. Ko hoce da se igra toga mislim.
Pa zar nisi reko da je kredit zlo na koje te banka navlaci, onda je dobro sto ti ga ne daju, zar ne Ja imam svoje misljenje o tom delu domaceg bankarskog sistema i cinjenici da drzava upravlja direktno kriticnim jerzgrom banaka nad kojima ima vecinsko vlasnistvo, ali to je siroka tema i ono sto mogu da ti kazem je da brkas uzroke i posledice. Banka tu nije uzrocnik problema ona je instrument, taj instrument je u ovakvim scenarijima zloupotrebljen kao duznicki sundjer za bogacenje pojedinaca na teret vlasnickog kapitala drzave u bankama, dakle na teret drustvenog vlasnistva koje izdaje sopstveni zdravi kapital da bi za to dobila neadekvatnu kompenzaciju ili cak masivan write-off. Cik da vidimo da se takvo nesto odradi preko neko privatne banke? Al nesto ne vidim narodni pritisak na vlast da se odrekne vlasnistva i time politickog uticaja na poslovne politike drzavnih banaka tako da po ovom pitanju pisas uz vetar.
Citat:
Lesli Eldridz: BTW, ovde svaki dzudza zavrce drzavu za porez samo tako, sta ih velicate kao da su oni nekakvi rocket scientists, to moze ko hoce i u USA samo sto su oni propagandom dugom 100 godina stvorili takvu drustvenu klimu da je kod njih to moralno neprihvatljivo, a onda filmovima to "misljenje" o njihovom poreznom kao o nekim supermenima prosirili na ceo svet. Srbi se ovde time bave 600 godina, pa sta onda. Turci rade svoj posao, raspisuju poreze, a Srbi svoj, izbegavaju ih.
Sve je to stvar mogucnosti drzave da te locira, a u sferi kolekcije poreza za to ima i interesa i zato drzave i pokusavaju da te izvedu iz kes ekonomije u platni promet. Od turaka si mogo kravu da sakrijes u sumu, od IRSa ne mozes ni dolar da sakrijes ako si audited, sve i da je cista kes ekonomija. Nista se ti ne brini, vrlo brzo ce to doci i kod nas, za sada ne diraju rezidencijalne obveznike jer je situacija pipava sa licnim imovinama ostvarenim u blizoj istoriji (tu ne mislim samo na korumpirane privrednike i politiceare vec i na vaskoliki narod koji je "otkupljivao" drzavne stanove u kojima zivi za bedne iznose koji su isli i ispod marke po kvm). Kad se to desi ne nam samo cime ce se nasi ljudi zaletati u poresko, tanki smo sa pilotskim dozvolama
[ deerbeer @ 24.02.2010. 13:13 ] @
Koliko mi se cini sistem krene da se raspada kad jedan klijent zapali/unisti kucu
a banka ostalima "podeli njegova dugovanja" , a kad optereti ostale , ti ostali ce opteretiti jos 100 ostalih klijenata ravnomerno ,
koji mozda nisu uzimali kredite kako im se cefnulo nego su troslili koliko zarade , a sa druge strane ce se opet naci neko medju njima koji su bili alavi.
U kojoj se grupi nasao ovaj inzenjer nemam pojma :)
I tako krece sistem lancano da se urusava gde su svi u buli sa manjom ili vecom sansom da se izvuku.
Balans njihovog plasmana - nekreditno sposobnih sa ovim "pravim" kreditno sposobnim je izgleda previse pretegao na stranu ovih prvih
i tu banke ne bi trebalo nikako osloboditi krivice jer su onda neposredno ugrozili ove kreditno sposobne .
[ mmix @ 24.02.2010. 13:16 ] @
Citat:
milance_kg: Samo mi ne ide u glavu sta su to 'zgresili', al' aj sad.
Organizacija igara na srecu u srbiji je regulisana zakonom i oni kao rezidenti podpadaju pod taj zakon. Samim tim sav prihod od toga ostvaren bez licence je protivpravan sve i da su platili income tax. To sto su oni radili je po meni glupavo, mogli su se registrovati komotno, ako ista uspeva u ovoj napacenoj zemlji to su kladionice i sve one imaju dozvole, jedna manje vise ne bi znacila nista.
Citat:
Balans njihovog plasmana - nekreditno sposobnih sa ovim "pravim" kreditno sposobnim je izgleda previse pretegao na stranu ovih prvih
i tu banke ne bi trebalo nikako osloboditi krivice jer su onda neposredno ugrozili ove kreditno sposobne .
A kako banka moze da spreci jednog suicidalnog neracionalnog duznika da ne zapali kucu u kojoj zivi? Neko to mora da plati, banka nije izvor para ona ih plasira od svojih kreditora, ti kreditor dobijaju manji profit zbog ovakvih likova i samim tim uskladjuju rizik sa novonastalom situacijom i bankama novi kapital daju pod losijim uslovima. Ni kod babe nema za dzabe, kad neko nesto unisti, neko to mora i da plati, pitanje je samo ko i koliko.
[ Lesli Eldridz @ 24.02.2010. 13:22 ] @
Ma to su sve racionalizacije, a stvarnost je da je banka snela od ovog baje i to je to. Jedan se zakucao avionom, ovaj srusio kucu, sad ce da krenu da pale i unistavaju i dalje. Divan sistem. Kraj istorije be. Najbolji od svih mogucih svetova. Ja cu da navijam uz kokice. Naravno, za nase.
Citat:
mmix:...ono sto se desilo je da se drzava zaduzila, te pare mozda nisu utemeljene u proizvodnji (retke su drzave bez unutrasnjeg duga) ali je dug itekako stvaran...
Pa ja to i kazem, pare ne postoje i realno nisu utemeljene ni u cemu, ali neko nekoga njima duzi i racuna mu kamate i bla bla bla. Znaci, samo su ucukali brojke u neke kompjutere, rekli da te pare postoje, i krenuli dalje da se ponasaju kao da je sve to stvarno. Da mene neko pita to je sve zrelo za lecenje. Sizofrenija bato.
[ Srđan Pavlović @ 24.02.2010. 13:31 ] @
Citat:
Znaci, samo su ucukali brojke u neke kompjutere, rekli da te pare postoje
Lesli, te "brojke" su kvantifikacija tog duga. Moras parama da kvantifikujes KOLIKO neko nekome duguje.
Novac je univerzalno sredstvo razmene, i to tako treba da bude. Necu ja sad ako mi se jede meso da
trazim po ulici ko ima mesa da mi da, a ja njemu mp3 plejer, polovan, ili kilo brasna za 2 hleba.
Proslo to vreme, pomiri se.
[ deerbeer @ 24.02.2010. 13:39 ] @
Citat:
kako banka moze da spreci jednog suicidalnog neracionalnog duznika da ne zapali kucu u kojoj zivi? Neko to mora da plati, banka nije izvor para ona ih plasira od svojih kreditora, ti kreditor dobijaju manji profit zbog ovakvih likova i samim tim uskladjuju rizik sa novonastalom situacijom i bankama novi kapital daju pod losijim uslovima. Ni kod babe nema za dzabe, kad neko nesto unisti, neko to mora i da plati, pitanje je samo ko i koliko.
Pa ne bi bilo toliko stete da je od jednog neracionalnog , nego ih ima sigurno mnogo vise .
Banka jasno mora da odluci kome daje a kome ne osnovu racionalne raspodele plasmana ,
a sve u cilju zastite njihove zarade i zastite kreditno sposobnih klijenata koji racionalno trose,
koji na kraju ispastaju zbog ove druge grupe alavih kojima nisu ni trebali davati kredit a kad su poceli da bankrotiraju onih ih odrzavaju u zivotu
na tudjoj grbaci dok ceo sistem ne pukne .
Da to nije radila verovatno svega ovoga ne bi bilo .
Ako su greskom ili losom procenom delili kredite nesposobnim/neracionalnim
neka sami onda snose posledice - neka izvade pare iz steka , neke rezerve - sta ja znam
ali ne da udare po dzepu racionalnim klijentima povecavajuci im kamate pod izgovorom "neko mora da plati"
Mi svi delimo iste pare od banke . Kako da ne . Ja ne sklapam ugovor sa ostalim klijentima nego samo sa bankom
[Ovu poruku je menjao deerbeer dana 24.02.2010. u 14:51 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao deerbeer dana 24.02.2010. u 14:52 GMT+1]
[ boxxter @ 24.02.2010. 13:44 ] @
Citat:
mmix:Zanimljiv pogled, kad je trebalo kupiti kucu od 350k bez da imas te pare u dzepu onda je banka prijatelj, a kad te pare treba da vratis onda je banka satanista? Sve bi to bilo ok da je covek odmah rekao "ne, ja mislim da ste vi banke zle i naopake i ja necu vas kredit", ali on to nije uradio, potpisao je i uzeo nesto sto nije bilo njegovo, i za to je sada duzan. Isto tako su i siroke narodne mase srbje duzne do guse za stupidne potrosacke kredite kojima su ziveli iznad svojih mogucnosti.
Zanimljiv pogled. Jel znas da kad stavis majmunu, bananu u usku rupu u drvetu, on je uhvati, i ne moze da izvuce ruku, zato sto nece da pusti bananu. Mi sad mozemo da kazemo da je majmun glup, ali sta da kazemo za nas ljude onda, koji imamo isto takve reflekse i reakcije? Sigurno ti ne bi bio problem da iskoristis coveka, poznavajuci njegovu prirodu i slabosti. Ali retko ko to radi. Onaj ko to radi , obicno ga nazivamo- " stoka ". Da li imas predstavu kakvi balvani u ovom trenutku sede po bankama i razmisljaju kako da plasiraju novi bankarski proizvod? Do juce su zvali telefonom i nudili banane u drvetu po svim mogucim preduzecima, a zasto sad ne zovu vise? Evro se blizi cifri od 100 dinara, a plate i penzije ostale iste, a svi zaduzeni u evru. Nema domacih banaka da investiraju u privredu. Ko zadnji bude izasao, nek ugasi svetlo.
[ Srđan Pavlović @ 24.02.2010. 13:50 ] @
Koje gasenje svetla, pa odavno je mrak :)
[ mmix @ 24.02.2010. 14:18 ] @
Citat:
boxxter: Zanimljiv pogled. Jel znas da kad stavis majmunu, bananu u usku rupu u drvetu, on je uhvati, i ne moze da izvuce ruku, zato sto nece da pusti bananu. Mi sad mozemo da kazemo da je majmun glup, ali sta da kazemo za nas ljude onda, koji imamo isto takve reflekse i reakcije? Sigurno ti ne bi bio problem da iskoristis coveka, poznavajuci njegovu prirodu i slabosti. Ali retko ko to radi. Onaj ko to radi , obicno ga nazivamo- " stoka ".
Znaci sta, ti zagovaras kolektivisticki mrak potpune kontrole populacije da ih spasis od sopstvene gluposti? A sa druge strane u temi koja pise upravo o takvoj drzavi (Kini), na sav glas kritikujes takav sistem. Koji bi onda po tebi sistem trebalo da bude? Ljudi nisu majmuni i ljude treba drzati odgovornim za sopstvene postupke, ako covek nece da pusti bananu u supljem drvetu onda zasluzuje da ostane vezan za rupu jer zaista jeste GLUP. To sto balvani sede bankama i smisljaju nacine da plasiraju bankarski proizvod ne opravdava klijenta koji taj proizvod uzme, oni to i rade zato sto ima ko ce da uzme, da nema ko da uzme i proizvod bi bio drugaciji i povoljniji. SVI, ali SVI koji su uzeli euro indeksirani kredit su znali u sta se upustaju ali sad kad je doslo do toga da se to ispolji u praksi vice se faul. Sto nisu vikali faul kad se uzimao kredit, sto nisu rekli kakava vam je bre ovo glupost, necu da mi indeksirate kredit u evrima, ako necete da mi date normalan kredit u dinarima necu ni da ga uzmem. Ali ne, kad se pare uzimaju onda smo jaki i sposobni, kad treba pare da se vrate onda smo zrtve iskoristive ljudske prirode i slabosti.
[ Lesli Eldridz @ 24.02.2010. 14:52 ] @
Zato sto mozda nisu ni sposobni da ukapiraju te stvari, i ovi sto su ih navlacili to znaju, pa su ih zato i navlacili. Razlika izmedju njih i majmuna je mozda u pogledu sposobnosti razumevanja manja nego izmedju tebe i njih. Mozda zato ti sve to znas a oni ne znaju pa se zaduzivali, i sad onaj ko ih je na to navukao hoce da ih jos i zarobi. E toliki ni oni majmuni nisu. Plus, ne mozes ti majmuna da krivis zato sto je majmun. Znaci, mozda covek zagovara sistem u kome nece da se forsiraju animalizmi i najnize strasti nego ce da se oni suzbijaju, ne silom nego naucnim metodama, kao sto su na isti nacin i nametnuti, a forsirace se neke druge stvari, na primer razum, umerenost, ovo ono. Svako zna da nekoga drogira "lako cemo" pricama a onda da ga zarobi. Ali i to stanje drogiranosti prodje, a onda ide zakucavanje avionima, rusenje kuca, a bice i upadanje u banke i uprave prihoda sa puskama pa polivanje svega benzinom... ups, pa to je vec bilo ovde pre par godina.
To vreme je proslo pre nekoliko hiljada godina, ama posle se kolicina para u opticaju merila necim sto stvarno postoji, nekad rezervama zlata, onda time koliko vredi proizvodnja, a sad se ne meri nicim, osim sto oni traze da neko veruje na rec drzavama da pare postoje. Rek'o neki drug negde da te pare postoje i to je to, ucukali ih u kompjutere, a ti narode, gradjani, sta li su, pučino koja si stoka jedna grdna, hajde placaj kamatu i radi da ih odradis. E, to je vreme proslo, to vise ne pali. Zato se ovi i zakucavaju u zgrade i namerno ruse kuce, a to je samo pocetak. Ne vole ljudi da budu zarobljeni pa to ti je.
[ pisac @ 24.02.2010. 15:07 ] @
Citat:
mmix: Znaci sta, ti zagovaras kolektivisticki mrak potpune kontrole populacije da ih spasis od sopstvene gluposti?
Upravo tako treba. Samo treba naći nekog finog diktatora u svilenim rukavicama. Recimo kao što je bio Tito
Citat:
mmix: Ljudi nisu majmuni i ljude treba drzati odgovornim za sopstvene postupke, ako covek nece da pusti bananu u supljem drvetu onda zasluzuje da ostane vezan za rupu jer zaista jeste GLUP.
Pa vidiš, takvo razmišljanje ne bi bilo problematično, da nije jedne bitne činjenice: Ti živiš u okruženju sa takvim ljudima. Ako njih neko guzi i razbija od iskorišćavanja zato što su glupi, oni će na kraju da pobesne (iako, kao takvi, potpuno nesvesni pravog razloga svog besa) i napraviće anarhiju i haos, koji može gadno da potkači i tebe takvog koji si u njihovoj blizini. Znači, sve se svodi na to da koliko god ti pametan bio, dok god si u društvu u kome su glupi većina, moraš da jako vodiš računa o toj većini i njihovom pravilnom usmerenju ka aktivnostima koje će u njima izazvati nirvanu, a ne frustracije i bes.
[ Lesli Eldridz @ 24.02.2010. 15:18 ] @
Zato bi idealno drustvo bilo ono iz Vrlog novog sveta (Brave new world) . Svako ima svoju klasu i svi su zadovoljni sto su bas iz te klase. Onaj epsilon djubretar se nikad ne bi menjao sa alfa plus intelektualcem. Ima cak i rezervat za divljake, to su ovi sto vole da budu "slobodni" kao sad sto su. To je drustvo, moze da prica ko sta hoce. Ova njihova "sloboda" od sad je precenjena.
[ Srđan Pavlović @ 24.02.2010. 15:23 ] @
E, pa sa velikim stepenom slobode mora da dodje i velik stepen odgovornosti.
Nije sloboda za neodgovorne, ima sloboda itekako svoju cenu i preduslove.
[ deerbeer @ 24.02.2010. 15:27 ] @
Citat:
pisac: Pa vidiš, takvo razmišljanje ne bi bilo problematično, da nije jedne bitne činjenice: Ti živiš u okruženju sa takvim ljudima. Ako njih neko guzi i razbija od iskorišćavanja zato što su glupi, oni će na kraju da pobesne (iako, kao takvi, potpuno nesvesni pravog razloga svog besa) i napraviće anarhiju i haos, koji može gadno da potkači i tebe takvog koji si u njihovoj blizini. Znači, sve se svodi na to da koliko god ti pametan bio, dok god si u društvu u kome su glupi većina, moraš da jako vodiš računa o toj većini i njihovom pravilnom usmerenju ka aktivnostima koje će u njima izazvati nirvanu, a ne frustracije i bes.
Sto se tice glupih i treba da propadnu - njima ni nirvana ne pomaze .
A bez takvih zemlja bi bila mnogo lepse mesto za zivot .
Problem je sto nisu svi bas glupi nego naivni i lakomisleni, ako ove 2 kategorije mogu da se odvoje u nekoj tacki .
A pohlepa , neracionalna potrosnja su stvar vaspitanja .
[ boxxter @ 24.02.2010. 15:31 ] @
Kada su bankarski menadzeri uzeli novac koji im je drzava dala da bi ih spasla propasti, i isplatili sebi bonuse, predsednik Obama je morao da sazove konferenciju za stampu. Tamo je rekao- " ljudi, ovde vec nije problem novac, mi imamo problem druge vrste..", i nastavio da govori.
Pokusacu bukvalno da prevedem o cemu je pricao. Dakle rekao je," nije bre vise stvar u parama, nego brate da li su ti ljudi psihijatrijski slucajevi. Oni menadzeri koji su saranili svetsku ekonomiju, sad od para koje je drzava uzela od gradjana, koji su ostali bez posla zbog njih, isplacuju sebi nagrade. Da li ti ljudi imaju gram mozga, i da li su ustvari retardirani ? Jel svetsku ekonomiju vode retardinjosi? "
Ti ustvari onda amnestiras i trgovinu belim robljem, gde se lakoverni navode na put propasti. Otkud tebi ideja da ti nemas slabosti koje neko nije sposoban da iskoristi? Zato sam i rekao da majmun nije glup, jednostavno ne zna. A da nas neko majmunise, majmunise nas. I nas i kineze.
[ Lesli Eldridz @ 24.02.2010. 15:41 ] @
Citat:
Srđan Pavlović: E, pa sa velikim stepenom slobode mora da dodje i velik stepen odgovornosti.
Nije sloboda za neodgovorne, ima sloboda itekako svoju cenu i preduslove.
Odlicno, to mozete da objasnite ovim ponizenima i uvredjenima kad im dosadi da se zakucavaju u zgrade i ruse sebi kuce pa krenu da da dele pravdu po ulicama.
[ milance_kg @ 24.02.2010. 17:07 ] @
Ne bavim se nikakvim vidom kladjenja (pa tako sam i neupucen u tematiku), ali da te citiram:
Citat:
mmix: Organizacija igara na srecu u srbiji je regulisana zakonom i oni kao rezidenti podpadaju pod taj zakon. Samim tim sav prihod od toga ostvaren bez licence je protivpravan sve i da su platili income tax. To sto su oni radili je po meni glupavo, mogli su se registrovati komotno, ako ista uspeva u ovoj napacenoj zemlji to su kladionice i sve one imaju dozvole, jedna manje vise ne bi znacila nista.
Ali sam cuo da momci rade samo 'affiliate', a neko bacio oko na njihovu kintu... i tako... 'oce to u zemlji medju sljivama.
Nije lose procitati i komentare u blicu za clanak.
[ mmix @ 24.02.2010. 17:09 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: Odlicno, to mozete da objasnite ovim ponizenima i uvredjenima kad im dosadi da se zakucavaju u zgrade i ruse sebi kuce pa krenu da da dele pravdu po ulicama.
Preterujes, to se nece dogoditi, vecina ljudi ipak nije nekalibrisana do te mere, a ovakvih bisera kao sto buldozerista i pilot je uvek bilo, sa ili bez krize, sa ili bez kredita. Ma koliko destruktivna jedna individua ne moze nasilno da promeni sistem ma sta da uradi. Ovo cime vi pretite je masovni revolt idiota koji ne znaju da racunaju procente, a to je malo verovatno necu da budem zloban i da predlozim resenje tog problema (koje ukljucuje puno banana i veliku tarabu sa puno rupa). Razumem donekle ves ugao posmatranja, ipak je uvek bilo lakse nauciti nekoga da puca iz puske nego da racuna razlomke, medjutim ako je vecina ponizena ta vecina u demokratskom sistemu ima opciju legitimnog revolta na izborima, nasiljem kao metodom politickih promena u sistemu sa fer izborima koriste se samo i iskljucivo radikalne manjine. Ako je drustvo masovno nesposobno da se izbori sa kreditnim racunom onda ce to drustvo da izabere sebi vlast koja ce ih toga postedeti i to je sasvim ok, evo formira se komunisticka partija Srbije, Broz je ponovo na celu, na sledecim izborima iskazite svoj revolt prema bankama i njihovim zbunjujucim procentima.
Ako pak i ta manjina naraste na kriticnu agresivnu velicinu da ugrozi drzavni poredak a drzava ne bude u stanju da ih obuzda onda cete i dobiti promenu sistema, nagrada za istu ce uslediti odmah po smirivanju situacije, bankari ce biti povesani da ne zbunjuju narod, ali iz nekog razloga ni ekonomija nece bas nesto napredovati. Jbg, za sracunavanje profitabilne cene proizvoda treba znati bar razlomke, oni koji su to radili zaplatu su na banderama a oni ostali koji to znaju nikad to nee priznati da sami ne bi zavrsili na sledecoj. Srecno posle toga.
Citat:
boxxter: Ti ustvari onda amnestiras i trgovinu belim robljem, gde se lakoverni navode na put propasti. Otkud tebi ideja da ti nemas slabosti koje neko nije sposoban da iskoristi? Zato sam i rekao da majmun nije glup, jednostavno ne zna. A da nas neko majmunise, majmunise nas. I nas i kineze.
Sve bi to bilo prihvatljivo da nema tog kreditnog ugovora, tako da ne mozes porediti kreditno reklamiranje sa putem lazi koji vodi u trgovinu robljem jer kredit ne postoji dok ne potpises ugovor niti je taj kreditni ugovor lazan. Ako ne razumes ugovor onda ne treba da ga potpisujes, ako ne razumes da ne treba da potpisujes nesto sto ne razumes onda ti niko ne moze pomoci, ono sto sasvim sigurno ne treba da uradis je da blanko potpisujes kreditne ugovore dok sanjaris kako ce ta upravo kupljena plazma da izgleda u dnevnoj sobi. Da bi zastitio takve osobe od samih sebi moras da im uskratis pravo na samostalno odlucivanje. Postoji jedna grupacija u ljudskoj populaciji kojoj drustvo bez obzira na kulturne specificnosti uskracuje pravo na samostalno odlucivanje jer ih smatra nesposobnim i emotivno i racionalno nezrelim da samostalno donose odluke, njih zovemo maloletnici. Ono sto vi sad tvrdite svi kumulativno je da je danasnja civilazcija u stvari grupa odraslih maloletnika kojima treba uskratiti pravo na odlucivanje za njihovo dobro i budite vrlo oprezni sa takvim konstatacijama. Za pocetak maloletnici ne mogu da ulaze u radne odnose, ne mogu na ravnopravnoj osnovi da ulaze u seksualne odnose, niti mogu da imaju pravo na roditeljstvo jer su i sami nezreli i moraju da imaju svog roditelja/mentora koji ce ih izdrzavati i donositi odluke u njihovo ime. Nazalost postoji i grupacija takvih ljudi, to su mentalno zaostale osobe uzrasta iznad 18 godina, siguran sam da srdjan kao frenolog o tome moze mnogo vise da vam kaze. Ali govoriti da je kritican deo populacije ometen do te mere da nije u stanju da racionalno donosi odluke u vezi sa licnim finansijama je po meni bezvezno i netacno.
Tako da ja mislim da niste u pravu, mislim da su ljudi itekako svesni i sposobni da nauce sta znaci nepovoljan kredit i da se samo prave blesavi da bi izbegli svoje dospele obaveze znajuci da je "kreditno ludilo" jedini nacin da ikad sebi pribave nesto sto je van njihove platezne moci, ako to znaci da ce posle da prete anarhijom i da ce par njih da pretnje pokrepi bagerom, buldozerom i avionom, ona je to "cena" koju su spremni da plate, sve samo da pare ne vrate.
Ako pak jeste u pravu, onda je i cela ova diskusija prozaicna i onda je buducnost ljudske vrste veoma zalosna, sa ili bez kredita, jer nijedno drustvo ne moze da se izbori sa tolikom kolicinom nezrelih osoba u svojim redovima.
[ mmix @ 24.02.2010. 17:16 ] @
Citat:
milance_kg: Ali sam cuo da momci rade samo 'affiliate', a neko bacio oko na njihovu kintu... i tako... 'oce to u zemlji medju sljivama.
Pazi oni su orgainzovali kladjenje na stranim kladionicama koje NISU registrovane kod nas kao organizatori igara na srecu, samim tim su deo ilegalnog lanca organizovanih igara na srecu. Da su se registrovali mogli su da budu front za te betting sajtove u Srbiji i da rade booking za proviziju i niko ih ne bi dirao. Ne postoji razlika izmedju ovoga i npr setupa u kome otvoris kockarnicu strane kompanije u Srbiji bez da se registrujes kao organizator igara na srecu. Neko ih je od "konkurencije" sigurno i prijavio, tu si u pravu, ali to i dalje ne znaci da nisu prekrsili zakon. A btw, sve mi je manje jasno zasto je ovo povezano sa temom?
[ žutokljunac @ 24.02.2010. 17:27 ] @
Citat:
Lesli: Odlicno, to mozete da objasnite ovim ponizenima i uvredjenima kad im dosadi da se zakucavaju u zgrade i ruse sebi kuce pa krenu da da dele pravdu po ulicama.
U Grčkoj u štrajku 5 miliona ljudi. Zemlja paralisana. Slike iz Atine ( ova samo za Leslija ).
mmix: Pazi oni su orgainzovali kladjenje na stranim kladionicama koje NISU registrovane kod nas kao organizatori igara na srecu, samim tim su deo ilegalnog lanca organizovanih igara na srecu. Da su se registrovali mogli su da budu front za te betting sajtove u Srbiji i da rade booking za proviziju i niko ih ne bi dirao. Ne postoji razlika izmedju ovoga i npr setupa u kome otvoris kockarnicu strane kompanije u Srbiji bez da se registrujes kao organizator igara na srecu. Neko ih je od "konkurencije" sigurno i prijavio, tu si u pravu, ali to i dalje ne znaci da nisu prekrsili zakon. A btw, sve mi je manje jasno zasto je ovo povezano sa temom?
Pa kazem.. ne razumem se u kocku.. pricam samo kako cujem, a sto se tice kakve ima veze, bojim se da ce uskoro da saznamo...
A porez ovoj drzavi!? Daj molim te, kome? Bice da su ovde samo videli kintu koju mogu da otmu i nista vise.
Vidim da si legalista, i ja sam, ali gde je sve legalno, a ne selektivno.
[ Lesli Eldridz @ 24.02.2010. 20:03 ] @
Ma to je bre sve trla baba lan. Ovde pricati o svemu ovome na taj nacin to je u najmanju ruku naivno. Koji legalizam i Srbija, to je takvo zamajavanje da vec postaje smesno. Ko je ikad pravio problem oko milijardi koje ulaze svake godine iz dijaspore u vidu donacija familijama. Normalno, to nikad niko nije prijavio kao prihod, niti ce. Niti se pa ikad na to placao neki porez, i nece placati i dalje. I ko se buni - niko. To oko ove dvojice je samo nekom od lopova bilo krivo sto se on nije prvi setio da izadje na internet sa tim budalastinama, pored toga sto su otvorili 50 miliona tih kladionica u svakoj vukogrebini, o tome se radi. Cuj, "prekrsili neki tamo zakon" u Srbiji, i tio tako sto su napravili sajt. A zna se dobro da stanovnistvo Srbije, sa sve vlastodrscima, ne samo da je upuceno u to sta je to internet sajt, nego vise voli da postuje zakone nego li leba da jede. Smesno.
Daj uozbiljite se i zivite malo u stvarnom svetu. Kad tako neko pocne o zakonima u Srbiji, meni to lici na Paju Vujisica u Ko to tamo peva, ono kad natera Taska Nacica da juri autobus jedno 100 m, kaze, treba da ga neko vidi kako prima putnike van stanice pa da ga prijavi, a ono neka livada u divljini i nema nigde zive duse. I kad ih Tasko konacno stigne, pa kaze "pa vi niste normlani" , Paja ima objasnjenje "propisi su propisi".
[ milance_kg @ 24.02.2010. 20:17 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: ... meni to lici na Paju Vujisica u Ko to tamo peva, ono kad natera Taska Nacica da juri autobus jedno 100 m, kaze, treba da ga neko vidi kako prima putnike van stanice pa da ga prijavi, a ono neka livada u divljini i nema nigde zive duse. I kad ih Tasko konacno stigne, pa kaze "pa vi niste normlani" , Paja ima objasnjenje "propisi su propisi".
Bravo, bas tako. A svako prepucavanje dalje lici na snobizam ili korist od postojeceg sistema. Kazem bravo za poredjenje.
[ pisac @ 24.02.2010. 23:36 ] @
Zaboravih ovo da prokomentarišem:
Citat:
mmix: Projektujes njegovu pricu na srbiju. Nije on ugnjeteni pripadnik radnicke klase za koju se ti boris, on je vlasnik firme kome je pohlepa mozak popila do te mere da je resio da je pametniji od IRSa i da ce da zavrne drzavu za porez. I kad ga je IRS procitao i ubacio u masinu onda se poneo kao razmazeno deriste i unistio sve igracke da drugi ne mogu da se igraju. Taj covek je susta antiteza tvom manifestu koju drzis u profilu.
Gde sam ja u svom "manifestu" pomenuo ikakvu radničku klasu? Ja se borim za ljude, a ne za klase. Svejedno je da li su bogati ili siromašni.
A što se tiče svega ostalog: celo čovečanstvo živi poslednjih decenija na kredit. Vreme za naplatu tog kredita će doći, a tada neće imati od čega da se naplati jer se živelo u virtuelnom svetu iluzija. Lepo kaže lesli: učukali u kompjuter neke cifre... e kad dođe vreme prave naplate, neće pomoći nikakvo čukanje. Tad će oni isftustrirani low-IQ konzumeristi da izađu na ulice da traže "svoja prava" (tj. biće besni što ne mogu i dalje da kupuju besmislice u svom virtuelnom svetu), i biva the end ovoga sada.
Citat:
mmix: Tako da ja mislim da niste u pravu, mislim da su ljudi itekako svesni i sposobni da nauce sta znaci nepovoljan kredit i da se samo prave blesavi da bi izbegli svoje dospele obaveze znajuci da je "kreditno ludilo" jedini nacin da ikad sebi pribave nesto sto je van njihove platezne moci, ako to znaci da ce posle da prete anarhijom i da ce par njih da pretnje pokrepi bagerom, buldozerom i avionom, ona je to "cena" koju su spremni da plate, sve samo da pare ne vrate.
Ako pak jeste u pravu, onda je i cela ova diskusija prozaicna i onda je buducnost ljudske vrste veoma zalosna, sa ili bez kredita, jer nijedno drustvo ne moze da se izbori sa tolikom kolicinom nezrelih osoba u svojim redovima.
Kao što rekoh jednom prilikom: Čovečanstvo je slepa grana evolucije. Ne toliko zbog takvih (nezrelih) koji će buldožerima i avionima da udaraju po sistemu, već zbog onih (nezrelih) koji kroje taj sistem da bi izvukli što veću korist, a ni sami nisu svesni da seku granu na kojoj sede (njihova deca). Čovek generalno ima veću moć nego što ima inteligenciju, jer je tehnološka moć proizašla iz rada visokointeligentnih osoba, a svetom upravlja većina koja je prosečno pametna i jako podložna svojim životinjskim nagonima.
Veća moć nego sposobnost da se upravlja sa tom moći = recept za katastrofu.
[ jericho1405 @ 25.02.2010. 08:53 ] @
Bankovno pitanje je veoma slozeno i najmanje je crno-bijelo. Banka kao institucija treba da postoji i da sluzi sadasnjoj svrsi, al' uz ozbiljne promjene nacina funkcionisanja iste i jako strogim kontrolama poslovanja. Posljednjih godina aktuelni bankovni sistem dostize vrhunac besmisla i zloupotrebe, a samo balansiranje izmedju dobiti banke i globalne finansijske stabilnosti je "zategnuto" do krajnjih granica u korist profita banke. Dakle, neophodne su temeljne promjene u vidu "vezivanja" raspustenih banaka i bankara.
Sa druge stane, opet, ni klijentela nije crno-bijela. Tako da postoje krajnje odgovorni, al' i krajnje neodgovorni ljudi koji se upustaju u "avanturu" sklapanja ugovora sa bankama. Takve stvari treba regulisati strogim provjerama i filtriranjima prilikom apliciranja klijenata, al' i pravilnim i zdravim poslovanjem banke(sto dolazi sa "neophodnim promjenama"), koja nece bankrotirati zbog minimalno povecanog procenta neuplacenih rata.
[ boxxter @ 25.02.2010. 09:39 ] @
Citat:
mmix: Sve bi to bilo prihvatljivo da nema tog kreditnog ugovora, tako da ne mozes porediti kreditno reklamiranje sa putem lazi koji vodi u trgovinu robljem jer kredit ne postoji dok ne potpises ugovor niti je taj kreditni ugovor lazan. Ako ne razumes ugovor onda ne treba da ga potpisujes, ako ne razumes da ne treba da potpisujes nesto sto ne razumes onda ti niko ne moze pomoci, ono sto sasvim sigurno ne treba da uradis je da blanko potpisujes kreditne ugovore dok sanjaris kako ce ta upravo kupljena plazma da izgleda u dnevnoj sobi.
Ja sam govorio samo o veoma perfidnom i subverzivnom reklamiranju banaka. Recimo, Ariel, prasak za rublje se reklamira tako sto kazu da ce vase rublje biti cisto belo. Kako bi tebi bilo da ti posle pranja arielom gace budu i dalje usrane. Trenutno od reklama mogu da izdvojim bankarske reklame i onu, " mi smo vesele devojke ", koje su nize od onoga koji nudi aparat za lecenje leukemije. I ona telekomova " imate prijatelje " je bolidna. A izmedju belog roblja, i duznickog ropstva, ja ne pravim razliku.
[ deerbeer @ 25.02.2010. 09:46 ] @
Citat:
Sa druge stane, opet, ni klijentela nije crno-bijela. Tako da postoje krajnje odgovorni, al' i krajnje neodgovorni ljudi koji se upustaju u "avanturu" sklapanja ugovora sa bankama.
Pre neki dan su nahvatali grupu koja je uzimala kredite pa je posle sa tim parama zelenasila.
Naravno i zaradjivali su a sto je najbitnije: bankama su oni super klijenti : dugove namiruju redovno :)
Sad je bankarima svejedno da li se on "ustvari" bavi zelenasenjem pa ima pokrice u vidu neke "fantomske firme"
pa su ulepsavali finansijske izvestaje i muckali sa poreskom upravom ili nekom privredniku koji normalno i legalno posluje ,
prozivodi, izvozi i zaposljava nove ljude .
Ako banka ne moze da prati gde ce novac tacno zavrsiti drzava sigurno moze i tu treba da postoji jaka kontrola ,
da bi novac uvek zavrsavao u nekom pravom smeru.
Pucanstvu bih dao "kasicu prasicu " i besplatan racun u banci pa nek prvo stedi malo
- ( kao sto sam je ja nekad u doba socijalizma dobio od beobanke kad sam bio klinja :)
Salim se .. depozit kao stednja, pa tek onda da pocnu da razmisljaju o kreditima za plazme, telefone, klime i ostalo ..
Ali dzabe , izgleda da potrosacko drustvo koje se ovde stvorilo je stvoreno da bi samo trosilo .
[ mmix @ 25.02.2010. 12:42 ] @
Citat:
jericho1405: Bankovno pitanje je veoma slozeno i najmanje je crno-bijelo. Banka kao institucija treba da postoji i da sluzi sadasnjoj svrsi, al' uz ozbiljne promjene nacina funkcionisanja iste i jako strogim kontrolama poslovanja. Posljednjih godina aktuelni bankovni sistem dostize vrhunac besmisla i zloupotrebe, a samo balansiranje izmedju dobiti banke i globalne finansijske stabilnosti je "zategnuto" do krajnjih granica u korist profita banke. Dakle, neophodne su temeljne promjene u vidu "vezivanja" raspustenih banaka i bankara.
Sa druge stane, opet, ni klijentela nije crno-bijela. Tako da postoje krajnje odgovorni, al' i krajnje neodgovorni ljudi koji se upustaju u "avanturu" sklapanja ugovora sa bankama. Takve stvari treba regulisati strogim provjerama i filtriranjima prilikom apliciranja klijenata, al' i pravilnim i zdravim poslovanjem banke(sto dolazi sa "neophodnim promjenama"), koja nece bankrotirati zbog minimalno povecanog procenta neuplacenih rata.
Banka ne postoji da bi tebi obezbedjivala pare, banka postoji da bi svojim deonicarima donosila profit, davanej tebi kredite je samo proizvod kojim oni taj profit obezbedjuju. Ocekivanje da ce rukovodstvo banke biti altruisticno i trositi pare banke za ispomoc raji je besmisleno i nadasve nelegalno, ja da sam deonicar banke koja to radi ja bi ih prvi tuzio za zloupotrebu sluzbenog polozaja radi pribavljanja materijalne koristi drugima. I nemoj da se lazemo i ti da si deonicar banke isto bi tako razmisljao. Zastita potrosaca je propisana i naredjena od strane trzisnog regulatora, u slucaju srbije NBS. I NBS pruza mehanizme zastite i ljudi te mehanizme i koriste kad banka prekrsi stavke ugovora, samo sto nekima smeta sto NBS nece da im kaze "vazi bato, nemoj da vratis pozajmljene pare". To ni NBS ne moze da kaze jer onda banka ne moze da ostvari profit po osnovu kreditne linije i onda ce istu i da ugasi i onda niko ne moze da podigne kredit ukljucujuci i one koji to rade smisleno i razumno, da bi recimo razvili neki biznis. I onda se lepo vratis u 18. vek i prvobitnu akomulaciju kapitala pa polako, za 200 godina ce se nakupiti para.
Stalno pricate o tom filtriranju pri uzimanju kredita, banka to i radi, proverava kreditni biro, procenjuje plateznu sposobnost, itd, samo nema ojbedinjeni kreditni skor koji bi po meni trebao da postoji. Ali banka nema telepate koji mogu da prodru u mozak jednog coveka i da kazu, e ovaj je emotivno nezreo ako mu damo pare nece nam vratiti i jos ce kamionom da nam se parkira u izlogu zato sto smo se usudili da mu kazemo da mora pare da vrati. Sta banka da radi, da salje potencijalne klijente na dvonedeljno posmatranje u Kovin pre odobravanja kredita?
Citat:
boxxter: Ja sam govorio samo o veoma perfidnom i subverzivnom reklamiranju banaka. Recimo, Ariel, prasak za rublje se reklamira tako sto kazu da ce vase rublje biti cisto belo. Kako bi tebi bilo da ti posle pranja arielom gace budu i dalje usrane. Trenutno od reklama mogu da izdvojim bankarske reklame i onu, " mi smo vesele devojke ", koje su nize od onoga koji nudi aparat za lecenje leukemije. I ona telekomova " imate prijatelje " je bolidna. A izmedju belog roblja, i duznickog ropstva, ja ne pravim razliku.
Pa naravno da se to desava, ja npr imam listu proizvoda i brendova koje bojkotujem zbog loseg kvaliteta, ako se kompaniji isplati da pravi veliku marketinsku buku za jednu prodaju i to je po meni ok. Nista mene ne sprecava da banke stavim na taj spisak, dok god reklama decidno ne obmanjuje i ne laze, sve je fair game, na tebi je da kao odrasloj balansiranoj osobi kazes: "koji ste vi slepci, zar stvarno mislite da cu zbog toga da vam uzmem kredit", sto ti upravo i cinis svojom kritikom istih. Samo sto opet poredis babe i zabe, kad kupujes ariel kupujes macku u dzaku koju ces videti kad pakovanje otvoris, kad kupujes kredit SVE je izneseno u kreditnom ugovoru, ono sto je nepoznato u ugovoru je stepen do kojeg ce se neki rizik koji se preuzeo na sebe realizovati u praksi, ali si ti svojim svojerucnim potpisom SLOBODNIM izborom taj rizik preuzeo na sebe, niko ti nije drzao pistolj na celu. izgovora nema bre, ti isti ljudi su svoju ustedjevinu davali dafini i jezdi sa masivnim profitnim kamatama iza kojih nije postojala nikakva osnova, ako tad nisu naucili nesto o licnim finansijama i rizicima onda i zasluzuju to sto dobiju kreditnim ugovorom. Ako je evro indeksirani kredit 5% a dinarski kredit 25% a ti imas primanja u dinarima budi siguran da ces na kraju platiti tih 25% ili vise, jer je upravo rizik inflatornog pada dinara obracunat u tih 25%. Sa kratkorocnim kreditima jos mozes nekako da se provuces ako vlada u medjuvremeno ne dohrani penzionere i budzetlije povecanjem deficita, ali na duze staze inflacija ce te stici narocito u ovoj drzavi u kojoj se pola stanovnistva hrani budzetom i drzava kupuje socijalni mir parama bez pokrica.
Citat:
pisac: Lepo kaže lesli: učukali u kompjuter neke cifre... e kad dođe vreme prave naplate, neće pomoći nikakvo čukanje.
Postoji velika razlika izmedju stampanja kesha koji direktno dize inflaciju i izdavanje obvezniza za podizanje kapitala na ustrb javnog duga. Te obveznice nisu pare, pre nego sto drzava ima pare da da banci neko te obveznice mora da kupi za zivu lovu, onda tek te pare spasavaju nekog i tu nema govora o inflatornom sirenju jer nijedan novi dolar nije dodat u sistem. Javni dug jeste veoma pipavo pitanje ali apsolutni iznos javnog duga ne predstavlja nista sam po sebi, ono sto je vazno za jedno drustvo i njegovu buducnost je koliki je odnos tog duga prema drustvenom bruto proizvodu i sposobnosti drzave da prikupi sve svoje javne prihode (citaj poreze) iz tog drustvenog proizvoda. U drzavi kao sto je srbija koja ne proizvodi skoro nista i ima ocajan GDP a pride ima populaciju koja nece da placa ni zakonski obavezan porez a kamoli onaj koji legalno moze da se zaobidje, dug zaista jeste problem i zato je retko ko voljan da kupuje obveznice takve drzave pa drzava mora da se koristi drugim "sredstvima".
[ boxxter @ 25.02.2010. 13:14 ] @
Citat:
mmix:Ali banka nema telepate koji mogu da prodru u mozak jednog coveka i da kazu, e ovaj je emotivno nezreo ako mu damo pare nece nam vratiti i jos ce kamionom da nam se parkira u izlogu zato sto smo se usudili da mu kazemo da mora pare da vrati. Sta banka da radi, da salje potencijalne klijente na dvonedeljno posmatranje u Kovin pre odobravanja kredita?
Moram da te pitam da li si svestan da si ti jedini koji amnestira banke, a krivicu svaljuje na narod koji je uzimao kredite. Ne postoji ozbiljna ekonomska studija, niti izjava politicara na ovom svetu, koja ne govori o pohlepi bankara, i propasti koje su doneli.
Kakve sanse ima prosecan gradjanin, koji protiv sebe ima armiju ljudi koji su godinama skolovani da prevare coveka? Armija menadzera i marketing menadzera koji su se poigrali malo sa ljudskim zivotima. A ovde ne pricamo o pasti za zube, nego o krovu nad glavom i srljanju u propast zarad profita. Institucije od opsteg drustvenog znacaja ne mogu da funkcionisu samo na principu profita.
Citat:
mmix:Banka ne postoji da bi tebi obezbedjivala pare, banka postoji da bi svojim deonicarima donosila profit, davanej tebi kredite je samo proizvod kojim oni taj profit obezbedjuju. Ocekivanje da ce rukovodstvo banke biti altruisticno i trositi pare banke za ispomoc raji je besmisleno i nadasve nelegalno, ja da sam deonicar banke koja to radi ja bi ih prvi tuzio za zloupotrebu sluzbenog polozaja radi pribavljanja materijalne koristi drugima. I nemoj da se lazemo i ti da si deonicar banke isto bi tako razmisljao. Zastita potrosaca je propisana i naredjena od strane trzisnog regulatora, u slucaju srbije NBS. I NBS pruza mehanizme zastite i ljudi te mehanizme i koriste kad banka prekrsi stavke ugovora, samo sto nekima smeta sto NBS nece da im kaze "vazi bato, nemoj da vratis pozajmljene pare".
Koja zastita potrosaca? Nas narod se zaduzuje kod banaka pod najvecim kamatama na svetu, koje placaju najmanji porez na svetu? Zastita potrosaca?
Citat:
mmix:Ocekivanje da ce rukovodstvo banke biti altruisticno i trositi pare banke za ispomoc raji je besmisleno i nadasve nelegalno, ja da sam deonicar banke koja to radi ja bi ih prvi tuzio za zloupotrebu sluzbenog polozaja radi pribavljanja materijalne koristi drugima.
A kako se sad pare gradjana trose za ispomoc tih istih banaka? Jel to legalno? Jel trebaju sad svi gradjani da ih tuze radi pribavljanja materijalne koristi drugima? Ajde objasni to.
[ jericho1405 @ 25.02.2010. 13:27 ] @
Citat:
mmix: Banka ne postoji da bi tebi obezbedjivala pare, banka postoji da bi svojim deonicarima donosila profit, davanej tebi kredite je samo proizvod kojim oni taj profit obezbedjuju. Ocekivanje da ce rukovodstvo banke biti altruisticno i trositi pare banke za ispomoc raji je besmisleno i nadasve nelegalno, ja da sam deonicar banke koja to radi ja bi ih prvi tuzio za zloupotrebu sluzbenog polozaja radi pribavljanja materijalne koristi drugima.
Niko nije ni rekao da banke treba da se pretvore u altruisticku il' socijalnu ustanovu, vec da se neke stvari preispitaju, tj. promijene. Ovdje, prije svega, mislim na procenat depozita koji ide dalje u "pogon", tj. koji se daje kao kredit drugim ljudima. Treba da bude drasticno i neupitno manji, jer trenutno imamo situaciju da najobicnija spekulacija moze da zavije u crno pola ekonomije svijeta.
Takodje, zastita potrosaca podrazumjeva i da novac koji klijent ostavi u banci "ne ispari", vec da bude tamo gdje ga je ostavio* i nakon xy dana. Sta bi bilo sa ovakvim slucajevima da u nedavnoj krizi nisu intervenisale nacionalne vlade?
*Ne mislim bukvalno da novac miruje u banci.
[ mmix @ 25.02.2010. 14:51 ] @
Citat:
jericho1405: Niko nije ni rekao da banke treba da se pretvore u altruisticku il' socijalnu ustanovu, vec da se neke stvari preispitaju, tj. promijene. Ovdje, prije svega, mislim na procenat depozita koji ide dalje u "pogon", tj. koji se daje kao kredit drugim ljudima. Treba da bude drasticno i neupitno manji, jer trenutno imamo situaciju da najobicnija spekulacija moze da zavije u crno pola ekonomije svijeta.
frakciono bankarstvo umanjuje rizik ali ga ne eliminise, kod nas je to cak prilicno konzervativno regulisano kroz obaveznu rezervu banke cak i pri plasmanu spoljnog kapitala. Tako da to postoji, ali nijedna banka ne moze da prezivi 100% potrazivanja sa depozita, jedini nacin je da drzi svih 100%, ali ako banka mora da drzi u rezervi svih 100% neorocenih depozita onda taj kapital ne moze da investira, to onda znaci da banci moras da pokrijes pun trosak cuvanja tvojih para i to onda znaci da se odrices kamate po vidjenju, to je bukvalno cuvanje para u slamarici, ali u bancinoj slamarici i polako ga jede inflacija. Obavezna rezerva spoljnog kapitala takodje podize kamatnu stopu kredita jer bancin kreditor ocekuje profit na svih 100% angazovanih para dok banka od toga moze da plasira samo ono sto nije u obaveznoj rezervi pa mora da podigne kamatu da bi kompenzovala; to inace Jelasic koristi u ocajnickoj nameri da lokalno stanovnistvo spreci da se zaduzi do guse kreditima, malo li on zna da visoka kamata nece spreciti lokalca da kupi plazmu ili ode na more. Lokalac nece reci ovaj kredit je skup za mene nego ca da opsuje jelasica i drzavu i da opet potpise kreditni ugovor.
Sto se tice zastite depozita, ne znam koji je kod nas iznos, ali recimo FDIC u americi osigurava depozite do $100.000, sve i da su banke propale FDIC bi ljudima isplatio iznose depozita, naravno opet na teret javnog duga.
Citat:
boxxter: A kako se sad pare gradjana trose za ispomoc tih istih banaka? Jel to legalno? Jel trebaju sad svi gradjani da ih tuze radi pribavljanja materijalne koristi drugima? Ajde objasni to.
Da li je legalno, to jeste, legalitet potice iz suverenosti drzave da upravlja svojim finansijama, a autoritet vlade za upravljanjem tim finansijama potice iz demokratskih izbora. E sad, da li je pametno, to je vec drugo pitanje. Kao sto sam gore i napomenuo FDIC bi morao ljudima da isplati depozite, te pare bi dosle iz istih izvora, ono sto bi se desilo ultra lose je da bi svi ispravni krediti dati normalnim ljudima usli u stecajnu masu banke da je ona prsla, kreditor banke u stecaju ima puno pravo da trazi od suda foreclosure aktivnih kredita da namiri svoj dug sto bi onda bankrotiralo gomile drugih biznisa i zbog toga fed preuzima i narodski receno "nacionalizuje" banke, alternativa tome bi bila depresija umesto recesije. To nije nagrada deonicarima, deonicarima su suspendovane dividende a fed je sebi za bailout uzeo od banke prefered senior stock i deonicari nece videti bele pare od banke dok drzava ne izvuce svoje pare odatle. U teoriji banka sad moze da otpise taj toksicni subprime teret zbog kojeg bi prsla i da ga zameni za long-term dug prema drzavi. Samo spasavanje banaka nije toliko problematicno koliko bahatost menadzmenta sa tim drzavnim parama i za to zaista neko treba krivicno da odgovara.
Citat:
boxxter: Moram da te pitam da li si svestan da si ti jedini koji amnestira banke, a krivicu svaljuje na narod koji je uzimao kredite. Ne postoji ozbiljna ekonomska studija, niti izjava politicara na ovom svetu, koja ne govori o pohlepi bankara, i propasti koje su doneli.
Kakve sanse ima prosecan gradjanin, koji protiv sebe ima armiju ljudi koji su godinama skolovani da prevare coveka? Armija menadzera i marketing menadzera koji su se poigrali malo sa ljudskim zivotima. A ovde ne pricamo o pasti za zube, nego o krovu nad glavom i srljanju u propast zarad profita. Institucije od opsteg drustvenog znacaja ne mogu da funkcionisu samo na principu profit
To je zato sto posmatras kredite kao nesto an sta ljudi imaju neotudjivo pravo, to je taj zestoki problem sa "entitlement"om kako ga ameri nazivaju. Ono u fazonu "moj je otac je oplodio moju majku i majka me rodila i to mi daje za pravo da zivim odredjenim standardom jer nisam kao moji roditelji rodjen u apsolutnoj nemastini, kad drzava i poslodavac nece da mi daju pare za to ja cu da uzmem kredit i da ga nikad ne vratim". Ja nemam za sta da amnestiram banke (niti su banke uzrocnik finansijske krize ako bas hoces o tome da detaljises, glavni krivci su mortgage agregatori kao sto su fani mae i fredi mac, a oni nisu banke), banka gradjaninu nudi kredit pod tim i tim uslovima, u osnovi tog duznickog ropstva je SVOJEVOLJNO pristajanje na te uslove. Hoces duznicku slobodu? Gledaj CRT SDTV kao ja. Ako ti treba televizor kupi CRT, ima vec od 4 hiljade pristojan, ne najnoviji LED od 2500 evra na pet godina. KOga treba da amnestiram, tu osobu koja kupuje takav televizor a neije sigurna odakle ce sledeci obrok da joj dodje? AKo ne funkcionisu na principu profita onda mogu samo da funkcionisu na dogovrnom pricncipu, a to smo vala imali dugo vremena pa nije sljakalo. To sto su banke u jugi emitovale tone para u povoljnim kreditima, para koje je juga dobijala od amera u zamenu za tamon zonu prema varsavskom paktu, ne znaci da dogovorna ekonomija sljaka. Pitaj malo cehe ili madjare kako je njima bilo u dogovrnom bankarstvu, sigurno je bilo laca dobiti dobar kredit tamo i nije bilo pohlepnih bankara da zbunjuju ljude procentima.
[ jericho1405 @ 25.02.2010. 15:25 ] @
Citat:
mmix: frakciono bankarstvo umanjuje rizik ali ga ne eliminise
I treba da se umanji. Eliminisati se, naravno, ne moze niti ima smisla. Al' umanjit se moze, i treba. Tj. neophodno je.
Dakle, ono o cemu pricam je upravo problem visokog procenta depozitnog novca koji se dalje plasira u vidu kreditiranja. U pitanju je veoma opasna multiplikacija depozita kojom banke i bankari nastoje da "okrenu" sto je vise moguce novca, iako "realnih" uslova za to nema, niti je zdravorazumski opravdano. Takvo ponasanje je prilicno opasno i prijeti krajnje ozbiljnim finansijskim slomom na globalnom nivou.
Ne treba biti pretjeran ekspert pa da shvatis, da obzirom na bonuse od nekoliko stotina hiljada dolara, ocigledno, tu nesto ne stima. Sto se kaze, iz svakog dolara iscjedjuju posljednje kapi Juice-a, i sve izgleda super, divno i krasno, al' samo odabranoj grupi razdraganih bankara. To ne moze tako da traje dugo, i prva ozbiljnija spekulacija moze da preraste u ekonomski kolaps velikih razmjera. To je zato sto "balansiramo" na samoj ivici "opstanka", jer banke posjeduju minimum-minimuma orocenog novca, a sve sa ciljem bezobraznog bogacenja istih i onih koji imaju neke veze sa njima.
[ boxxter @ 25.02.2010. 15:25 ] @
Citat:
mmix: Banka ne postoji da bi tebi obezbedjivala pare, banka postoji da bi svojim deonicarima donosila profit, davanej tebi kredite je samo proizvod kojim oni taj profit obezbedjuju. Ocekivanje da ce rukovodstvo banke biti altruisticno i trositi pare banke za ispomoc raji je besmisleno i nadasve nelegalno, ja da sam deonicar banke koja to radi ja bi ih prvi tuzio za zloupotrebu sluzbenog polozaja radi pribavljanja materijalne koristi drugima.
Citat:
boxxter: A kako se sad pare gradjana trose za ispomoc tih istih banaka? Jel to legalno? Jel trebaju sad svi gradjani da ih tuze radi pribavljanja materijalne koristi drugima? Ajde objasni to.
Citat:
mmix:Da li je legalno, to jeste, legalitet potice iz suverenosti drzave da upravlja svojim finansijama, a autoritet vlade za upravljanjem tim finansijama potice iz demokratskih izbora. E sad, da li je pametno, to je vec drugo pitanje.
Vidis, stvari tako mogu da funkcionisu neko vreme, ali kakav je kraj tome? Verovatno ovo:
I wonder how long the big banks can perpetrate the illusion of recovery, that illusion doesn't extend to main street, how long is it worthwhile to keep the game up? Are we finally reaching the point where the facts are becoming undeniable?
Izgleda da ti nikako ne mozes da povuces paralelu izmedju tehnike narko-dilera da proda svoj proizvod i bankara. Da, sve je legalno. I nisi mi odgovorio sta je sa tom zastitom potrosaca, posto mi taj proizvod placamo najskuplje na svetu.
[ instructionSet @ 31.03.2010. 10:23 ] @
Definivno treba da uvedu casove letenja na smeru Softversko inzenjerstvo na ETFu - kad vec imamo odliv mozgova u inostranstvo, bar da ih pripremimo za sve situacije :)
[ boxxter @ 31.03.2010. 10:47 ] @
A ne..oni njima mogu da daju casove letenja. Nas ovde pustaju ko zmajeve vec dugo...
[ ac1bd4 @ 31.03.2010. 14:56 ] @
Bez uvrede ali na softversko inženjerstvo na ETF-u ne idu mozgovi nego uglavnom mamina i tatina deca, čast izuzecima.
[ boxxter @ 31.03.2010. 20:51 ] @
Ma svako dobro leti kad ga bacis sa zgrade, ne bi to trebalo da predstavlja problem. Drugi je problem pod kojim uglom ces da udaris u zgradu poreskog, i kojim tipom aviona.