[ realan @ 23.02.2010. 03:04 ] @
Jel može ovo biti perpetuum mobile

[img]https://static.elitesecurity.org/uploads/2/5/2529785/Perpetuum%20mobile.bmp[/img]
[ Srđan Pavlović @ 23.02.2010. 03:09 ] @
Ne.
[ realan @ 23.02.2010. 03:11 ] @
Gde je greška?
[ component @ 23.02.2010. 07:15 ] @
Već je bilo reči o perpetum mobilu. Shvati da ga je nemoguće napraviti. A što se tiče tvog crteža (ako mogu tako da ga nazovem), postoji puno stvari "kod kojih je greška". Dovoljno je samo da te pitam da li si čuo za trenje?
[ realan @ 23.02.2010. 14:27 ] @
Znači misliš da zbog trenja magnet nemože da privuče kuglu, ili šta?
Ako si voljan objasni mi, a ako nisi nemoj ni ostavljati komentar.
[ eloiza @ 23.02.2010. 14:49 ] @
Citat:

Prvo - pošto si "stručnjak" za ovu oblast, ajde obrazloži zašto?

Drugo - da li si uopšte nešto razaznao iz crteža? Ja jok!
[ Mikky @ 23.02.2010. 15:39 ] @
Ni ja nista ne kapiram sa crteza.
[ yolja624 @ 23.02.2010. 16:34 ] @
nema potrebe ni da gleda crtez... perpetum mobile je nemoguc zato sto bi bio u direktnom sukobu sa osnovnim zakonima fizike (prvi i drugi zakon termodinamike). A cisto sumnjam da se medju nama nalazi neko dovoljno sposoban da tako nesto "izmisli" cak i da je moguce.

-edit-
ne moras da budes "strucan" vec samo da imas zavrsenu osnovnu skolu, i sve vec znas vezano za perpetum mobile
[ eloiza @ 23.02.2010. 17:01 ] @
Citat:
yolja624: ....ne moras da budes "strucan" vec samo da imas zavrsenu osnovnu skolu, i sve vec znas vezano za perpetum mobile ;)

A kako objašnjavaš primer Edvarda Leedskalnina? On nema čak ni osnovno obrazovanje, a ipak je našao za nas "obrazovane" ljude tajanstveni način premeštanja ogromnih gromada stena, i to bez ikakve mehanizacije.

Hoću samo reći da svako ko je "obrazovan" ne znači da je pametan,.....
[ realan @ 23.02.2010. 19:02 ] @
Evo pošto Vam nije jasno ništa na skici prikačio sam jasniji crtež, molim Vas samo dobro namerne komentare mi saljite.

[ 3way @ 23.02.2010. 19:08 ] @
Citat:
eloiza: A kako objašnjavaš primer Edvarda Leedskalnina? On nema čak ni osnovno obrazovanje, a ipak je našao za nas "obrazovane" ljude tajanstveni način premeštanja ogromnih gromada stena, i to bez ikakve mehanizacije.

Hoću samo reći da svako ko je "obrazovan" ne znači da je pametan,.....

Objasnjava se tako sto to nije tacno. Izmisljotina i laz. Sem toga, cak i da je tacno, nema veze sa ovom temom.

Citat:
eloiza: Prvo - pošto si "stručnjak" za ovu oblast, ajde obrazloži zašto?

Ovaj, u osnovnoj skoli se uci zasto perpetuum mobile ne postoji...Znaci, najosnovnija fizika...
[ 3way @ 23.02.2010. 19:09 ] @
Citat:
realan: Evo pošto Vam nije jasno ništa na skici prikačio sam jasniji crtež, molim Vas samo dobro namerne komentare mi saljite.

Dzabe, opet ne radi...Moj ti je savet da se manes corava posla i radis nesto konkretno...
[ realan @ 23.02.2010. 19:12 ] @
Molim Vas nemojte koristiti temu za prepucavanje ko je pametan a ko nije i ko ima osnovnu školu a ko ne,
suština je da mi obrazložite i pomognete gde je greška na crtežu.
[ 3way @ 23.02.2010. 19:18 ] @
greska je u tome sto pokusavas da napravis nesto sto se kosi za zakonima Svemira
[ realan @ 23.02.2010. 19:27 ] @
3way ti si rekao šta si mislio, molim te nemoj vise da pišeš na ovu temu, jer to nije suština koja meni treba.
[ 3way @ 23.02.2010. 19:31 ] @
Sustina je sta?
Da ti neko kaze sta ne valja, pa da ti na osnovu toga napravis PM?
Pa...to neces docekati :)
[ component @ 23.02.2010. 19:35 ] @
Ok... Da igramo malo ovu igru:
Imam dva pitanja vezana za crtež: Da li se te gvozdene kugle kotrljaju po nečemu? Da li je cela mašina u vakumu ili samo neki delovi?
Bilo bi dobro da objasniš osnovnu zamisao šta taj crtež predstavlja. Dosta je loše nacrtano i nije jasno samo iz gledanja slike.
[ realan @ 23.02.2010. 20:03 ] @
Hvala na volji.

Da predpostavimo da se ta gvozdena kugla nalazi u plasticnom koritu, i sa jedne strane se kotrlja ka drugoj jer deluje na nju gravitacija i da nema magneta koja može da zadrži kuglu ona bi usporavala i ostala na dnu posle nekoliko vremena jer gravitacija deluje na nju.
E sada, prilikom privlačenja kugle od strane magneta ona se zadržava na ivici korita jer magnet deluje jače od gravitacije.
Prilikom tog procesa privlačenja kugle magnetu, potiskuje šipku ka gore i samim tim ta šipka diže jednu staklenu ploču u kome se nalazi vakum i umanjuje dejstvo magneta (umanjuje dejstvo magneta je na osnovu činjenice ako sam dobro razumeo da katodne cevi mogu da izolišu donekle magnet a katodne cevi su vakumske) i gravitacija počinje jače da deluje na kugli, ona prelazi na drugu stranu korita i uz pomoć magneta odlazi do ivice i proces se ponavlja.

Molim Vas oprostite zbog pravopisnih grešaka.
[ Vladokv @ 23.02.2010. 20:03 ] @
Ako zelis da se ta skalamerija zauvek klacka, moras obezbediti spoljni izvor energije, koji bi nadoknadio gubitak energije kroz trenje kotrljana(postoje trenje kotrljanja i trenje klizanja). Energija se ne ne moze ni stvoriti, ni unistiti, vec samo moze menjati svoj oblik.
Ovde se potencialna energija pretvara u kineticku energiju i jednim manjim delom u toplotnu, zbog trenja. Onda se kineticka energija pretvori dobrim delom u potencijalnu i delom u toplotnu. Ovde prvo nevalja sto ova skalamerija nema svrhu(najbitnije), drugo sto nema izvor energije koji bi je pokretao i pod tri sto ima trenja, sto je normalno, skoro neizbezno i dopustivo, da nije problem u predhodne dve stavke.
[ VlaK @ 23.02.2010. 20:05 ] @
Nije mi jasno kako ona gornja kugla balansira klackalicu da ne prevagne, jel iz crteža bi ona radila upravo suprtno. Onda koja je važnost onih ploča u kojima se nalazi vakum? I ona donja kugla se, predpostavljam, kotrlja levo desno po onom ovalu. Jel to tačno?
[ realan @ 23.02.2010. 20:28 ] @
Da levo desno se krece kugla, objasnio sam slikovitije u predašnjem tekstu suštinu vakumskih ploča, a sto se tice kugle koja balansira mislim da je dobro naslikana, jer ako donja kugla u ovalu pogura jednu stranu štangle ili šipkeka gore bitno je da ostane u tom položaju što će ta balans kugla da osigura, dok se ne desi isti postupak sa druge strane.
[ realan @ 23.02.2010. 20:35 ] @
Vladokv,
ne razumem kada kazed da nema svrhu, ima 2 izvora energije (ako se to naziva enrgija) gravitacija i magnetizam ili magnet.
[ 3way @ 23.02.2010. 20:49 ] @
A sta ce da radi ovaj uredjaj?

PS. Dodaj i neku vodenicu, to rade svi pronalazaci.
[ realan @ 23.02.2010. 20:58 ] @
3way

znači slažeš se da može da radi ovaj urđaj?
[ 3way @ 23.02.2010. 21:01 ] @
Ne, ne slazem se.
Tako nesto nije moguce - uvek ces imati neke gubitke i bez konstantnog dodavanja energije nece raditi.
Nisi ti jedini koji je razmisljao o ovome...
[ yolja624 @ 23.02.2010. 21:03 ] @
http://www.youtube.com/watch?v=dJ5hKr7ta6A

Mislim da je ovaj klip odgovor na tvoje pitanje.

@Moderator
Ovo u mad zone
[ HeYoo @ 23.02.2010. 21:04 ] @
Mislim da je problem u magnetima.. nece to doveka raditi sa prirodnim magnetima..
kad bi koristio elektromagnete sigurno bi se pokazalo da je ulozena energija dosta veca od proizvedene
[ Mikky @ 23.02.2010. 21:09 ] @
Pa lepo je sto se svi pozivaju na II zakon termodinamike i tvrde da je perpetum mobile nemoguc, svi smo to procitali u knjigama ali ajde kad ste mangupi pronadjite zasto konkretno ova masine ne moze da bude perpetum mobile :)
Ja sam nasao.
[ VlaK @ 23.02.2010. 21:12 ] @
Problem ti je tu trenje kotrljanja koje se javlja kod tih kugli, a i trenje te klackalice koja se obrće oko osovine ne doprinosi celoj slici. Neću nešto da te pljujem i slično, ali do sad su nebrojeni ljudi pokušavali da naprave taj nesretni perpetuum mobile, što pametni i učeni, što naturščici, i niko nije uspeo. Uglavnom ih je klalo to prokleto trenje. Pokušavam samo da ti ukažem na realne nedostake tog celog sistema. A i kada bi i napravio taj PM, on bi trebao i da stvara neki višak energije koji se može iskoristiti za neki koristan rad, jer da se samo tako klacka, ničemu ne služi.
Edit: MOžda bi to radilo na nekom brodu koji se ljujla na talasima. Onda bi dobio taj efekat da dobijaš više nego što si uložio.
[ realan @ 23.02.2010. 21:42 ] @
Mikky,

oćeš podeliti sa nama to što si ti našao, ili čekaš mankupe prvo?
[ component @ 23.02.2010. 21:44 ] @
realan, kao što ti svi govore, ovo ne radi zbog trenja. A druga stvar je otpor vazduha. Postavi ovo čudo u apsolutnom vakumu i nekim magičnim načinom napravi da kugle nemaju trenje i na dobrom si putu... Ali tada ti neće trebati ni ovi magneti. Čak štaviše, skoro svaka mašina bi tada bila perpetum mobile (na primer obična klackalica).
[ Ivan Dimkovic @ 23.02.2010. 21:45 ] @
Probaj da ukines trenje uz pomoc Kazimirovog efekta - i strpas tu stvar u vakuum...

I na konju si :)
[ yolja624 @ 23.02.2010. 21:47 ] @
i da dobijes visak energije koji bi bio stvoren iz "nicega" te koji bi bio iskoristiv da obavlja neki rad - i onda si nobelovac na konju! :D
[ Ivan Dimkovic @ 23.02.2010. 21:49 ] @
Istini za volju... trenutni eksperimenti gde je Kazimirov efekat koriscen za odbijanje tj. levitaciju ne mogu da se pojasne u ovom momentu bez krsenja termodinamickih zakona.

Verovatno nije nikakav problem u termodinamici, doduse... :-)

http://singularityhub.com/2009...ulsive-casimir-force-verified/
[ yolja624 @ 23.02.2010. 22:01 ] @
Jel taj kazimirov efekat ovdje objasnjen?

http://en.wikipedia.org/wiki/Casimir_effect

imam osjecaj da se ovdje ne radi ni o kakvoj misteriji vec o gravitaciji, kojom uticu jedno na drugo ova dva objekta u vakuumu. Mada bi trebali da se privlace a ne odbijaju... stvarno zanimljivo...
[ zivanicd @ 23.02.2010. 22:07 ] @
Pa dobro... definicija gravitacije i jeste sila kojom se tela privlace i odbijaju na sasvim malom rastojanju.
[ Vladokv @ 23.02.2010. 22:09 ] @
Za autora teme, evo zanimljivih linkova:
http://www.wbabin.net/physics/turtur.pdf
ili skraceno
http://philica.com/display_article.php?article_id=119

mozda ga inspirise za dalje, da preskoci izmisljanje (gravitacionog) tocka

[ Ivan Dimkovic @ 23.02.2010. 22:18 ] @
@yolja624,

Hmm, nije tako jednostavno - Kazimirov efekat ima neke vrlo neuobicajene posledice koji se ne mogu objasnisti silom gravitacije. Mada, za neko detaljnije objasnjenje je potrebno znanje fizike koje ja ne posedujem.
[ realan @ 23.02.2010. 22:44 ] @
Nešto mi tu nije jasno, govorite o trenju a to trenje neće zaustaviti tu kuglu nikada jer privlačenje gravitacije i magneta su jače od trenja do kojeg dolazi.
Slažem se da ima trenja i da kugla neće sama sa jednog kraja otići do drugog ali ona kada krene i udje u magnetno polje biće privučena.

I molm Vas nemojte na ovu temu nadovezivati, kazimirovi efekat i slično, ovde me samo interesuje dati primer i želim da mi neko ko je stučan lajički objasni da li ovaj proces moze ili nemože da funkcioniše.
Onaj ko mi kaže to nemože jer nemože, neka ne komentariše. a po gotovu oni koji misle da je ovo glupost.

Nisam postavio ovu skicu i temu da mi neko filozofira nego da mi iskreno, otvoreno, prosto, objasni kroz primer koji je dat. A ako neznaju na taj način da mi objasne neka ne pišu gluposti.

Hvala unapred
[ Mikky @ 23.02.2010. 23:17 ] @
realani, HeYoo je dao dobar nagovestaj pa da ga citiram

Citat:
[url=/p2530701][/url]: Mislim da je problem u magnetima.. nece to doveka raditi sa prirodnim magnetima..
kad bi koristio elektromagnete sigurno bi se pokazalo da je ulozena energija dosta veca od proizvedene

Znaci tvoji magneti ovde sluze cisto da nadoknade gubitke energije usled trenja. Sistem bi ti bio ekvivalentan idealnom sistemu bez trenja i bez magneta.
Dakle ti magneti bi ti se (usled vrsenja rada koji nadoknadjuje gubitke od trenja) vremenom razmagnetisali (posto su to prirodni magneti znaj da je potrebna neka energija da ih namagnetises i ona se ovde trosi).
Imas i trenje u gornjoj kuglici ali ajde njega cemo da zanemarimo. U stvari ako zanemarimo trenje svuda onda imas idealan sistem pa mozes i da sklonis magnete jer nicemu ne sluze.

Mada kad malo bolje pogledam cak i u slucaju idealnog sistema ovo nije nikakva masina koja vrsi rad vec samo jedno periodicno kretanje u konzervativnom polju. Tu kuglice periodicno menjaju svoju kineticku za potencijalnu energiju i obrnuto i to bi trajalo beskonacno dugo. U trenutku kad im oduzmes tu energiju (vrsenjem nekog rada iz te masine) sve ce prestati da se klacka. To je sve slicno kao jednom matematickom klatnu koje osciluje... nikakav rad se tu ne proizvodi samo pocetna energija (nastala tako sto smo udarili klatno da bi se zanjihalo) prelazi iz jednog oblika u drugi.

Ja mislim da je to to osim ako me NicholasMetropolis nesto ne ispravi :)
[ zzzz @ 24.02.2010. 00:26 ] @
Baš niko da objasni zašto ovo ne može raditi.Svi se pozivaju na tvrdnju
autoriteta da je nemoguće ni iz čega dobiti energiju.Da vrijedi zakon o
održanju energije i gotova priča.Zna li iko kako se došlo do tog zakona?

Izgleda da niko nezna.

A evo malo uputa za realan da sam dođe do odgovora.

1)Presjecimo magnetno polje permanentnog magneta koje drži kuglicu.
Ista će se osloboditi i odkotrljati na drugu stranu gdje će joj pomoći
drugi magnet da se popne do ruba jer je to prilično jaka sila.Savladaće se tu sva trenja pa čak ima i rezerve.
2)Ponovimo na drugoj strani isto,a ono klaćenje "izolatora" magnetnog
polja neka obavi višak energije koje dobije kuglica.

Lijepo bi to radilo da nije nekih problema koje treba eksperimentalno provjeriti.

-Šta je dobar "izolator" magnetnog polja?Isprobaj razne materijale,(mesing,papir, plastiku,željezo,... uključujući i taj vakum).Probaj, ne vjeruj nikome.Osmisli i izvedi jednostavne i realne eksperimente jer misaoni ti ovdje ništa ne vrijede.
-Kad pronađeš solidan "izolator" probaj da li ima razlike u naporu pri uvaljivanju
istog između magneta i kuglice i uvaljivanju na isto mjesto kada
nema magneta i kuglice.
-Kad utvrdiš da je podjednako lako dobar izolator uvaliti u oba slučaja
onda si napravio to što želiš.Ali na tvoju žalost to nije tako.
[ yolja624 @ 24.02.2010. 07:50 ] @
Izvini @zzzz, ali zar nije dovoljno reci da je nesto nemoguce jer se kosi sa milion puta dokazanim fizickim zakonima?

Matematickim putem prikazati nesto da je nemoguce, je veoma tesko (neozbiljno) jer ne postoji precizna informacija o tome sta se treba da izracuna. Nema mase kugle, nema vrijednosti magneta, nema dimenzija, opisa gdje se masina nalazi, koje sve sile uticu na nju... Nista!? E zato je onda ostalo samo da se raspravlja o ideji kao takvoj.

Ova dva crteza mogu biti ideja za razgovor - ali zasto je to nemoguce je isto tako moguce objasniti samo preko aksioma koji su trenutno na snazi. Ja sigurno nisam taj koji matematicki moze dokazati da je ovo nemoguce, ali vjerujem da ima neko ko je fizicar i ko ce ti to mozda i preko formula da objasni.
Ali aktuelni problemi, a iz slike vidljivi, koji ce sprijeciti da masina radi su:
1. Trenje - kretanje kugle proizvodi trenje na povrsini kojom se krece, time gubi svoju energiju kretanja koja se pretvara u toplotnu energiju.
2. Vakum - dobiti apsolutni vakum je prilicno tesko. Ako zaostane, makar i minimalno, nekog gasa (atmosferskog ili ne) u tom zatvorenom sistemu, vremenom ce zaustaviti masinu o kojoj govorimo.
3. Magneti - ako su prirodni magneti vremenom gube magnetna svojstva. A perpetum mobile je po definiciji masina koja se pokrene jednom i ne zaustavi se vise ikada.
4. Ako postoje gravitacione sile (mozda nemjerljivo male) koje mogu uticati na ovu masinu, vremenom bi umanjile gravitacionu silu Planete na kojoj se ova masina zasniva. Sto ce reci, ako se masina nalazi na Zemlji, vremenom bi uticaj drugih nebeskih tijela (Mjeseca, Sunca, drugih planeta, ove Galaksije, ostatka Svemira...) uticali na to da se mjenja jedan od vektora kretanja koji izaziva kretanje kugle...

Klikni na Zanimljivi projekti
i vidjeces desetine (stotine) projekata koji su ozbiljnije zamisljeni i koji - zamisli - NE RADE A ne rade iz tog razloga koji je vec gore objasnjen. Zamisli da ti neko objasnjava zasto ne mozes da prodjes glavom kroz betonski zid...
[ realan @ 24.02.2010. 08:14 ] @

Citiram yolja624
Izvini @zzzz, ali zar nije dovoljno reci da je nesto nemoguce jer se kosi sa milion puta dokazanim fizickim zakonima?

Mislim da nije dovoljno jer je zzzz dobronmerno hteo da mi pomogne.

Sve u svemu hvala Vam na pomoći i dobronamernim komentarima.

Šustina greške pored ostalih je prirodni magnet koji vremenom gubi svoje magnetno dejstvo, a to nisam znao.

Ovim možemo završiti temu.
[ mulaz @ 24.02.2010. 08:42 ] @
Ma i ne gubi toliko...

problem je tu u "izolatoru", koji u pravom smislu ne postoji. Postoji mogucnost da stavis ispred magneta fetirnu plocu, koja ce lepo da "zatvori krug" magnetnim silnicama. Ali opet, posto je ploca blize magnetu od kugle, i snaga magneta je jaca na tu plocu, i kugla ne moze da ju pomeri, kad dodje na drugu stranu.
[ valjan @ 24.02.2010. 09:25 ] @
Postoji jos jedan problem osim trenja, a to je inercija - ako uspes da ustimas onu gornju kuglu da dodje u odgovarajuci polozaj u pravom trenutku, onda sigurno mozes da se spremas u posetu Svedskoj po parice iz fonda cika dinamitasa...
[ BiF @ 24.02.2010. 09:54 ] @
Slazem se da je PM nemoguce napraviti, tj. stvoriti energiju iz NICEGA. Ali, to nikom i nije nesto mnogo interesantno, svima je cilj da naprave neku energiju iz NECEGA, sta je to, nije bitno (magneti, gravitacija, prirodne sile, bilo sta) samo da je svugde dostupno. Odavno imamo "kvazi PM" - vetrenjace i hidro elektrane koje proizvode energiju - struju bez covekove intervencije. Opet cu napomenuti zbog ovih koji jedva cekaju da me uhvate za vrat da se tu nista ne proizvodi, i da ne nastaje nesto iz nicega, nego da se samo energija pretvara iz jednog oblika u drugi, ali to nije bitno, bitno je da dobijamo vrlo upotrebljivu energiju. Problem sa ovim "kvazi pm" je sto su "kabasti", skupi i nisu portabilni, osim toga nema svako reku pored kuce. E sad da zavrsim, ja verujem da ce neko pametan nekad napraviti "kvazi pm" koji nece biti skup, koji ce moci nesto konkretno da uradi, prihvatljive velicine i sto ce mi biti posebno drago da zauvek zapusi usta svim nevernim Tomama. Vec smo imali "priznate strucnjake" koji su dokazali da nesto ne moze, pa je posle ispalo da ipak moze. Tacno je i da ce pronalazaci imati bezbrojne neuspehe, ali kako je to neko rekao "neuspeh je samo deo uspeha"

Pozdrav!
[ dejanet @ 24.02.2010. 10:13 ] @
Mi mozemo da pricamo samo o stepenu iskoriscenja, tj koliko se gubi pri pretvaranju jednog oblika energije u drugi,
npr. pretvaranju mehanicke,hemijske ili atomske u toplotnu i obrnuto uz gubitak.

[ w3bl0rd @ 24.02.2010. 10:57 ] @
to opet nije točno, energija se ne može niti izgubiti samo što ne ode u jedan oblik energija se mijenja iz jednog oblika u više pa onda nama to izgleda kao gubitak, ali energija se ne može izgubiti...
[ dejanet @ 24.02.2010. 11:06 ] @
tacno, taj gubitak je isto energija u nekom obliku..

[ zzzz @ 24.02.2010. 11:06 ] @
Citat:
mulaz: Ma i ne gubi toliko...

problem je tu u "izolatoru", koji u pravom smislu ne postoji. Postoji mogucnost da stavis ispred magneta fetirnu plocu, koja ce lepo da "zatvori krug" magnetnim silnicama. Ali opet, posto je ploca blize magnetu od kugle, i snaga magneta je jaca na tu plocu, i kugla ne moze da ju pomeri, kad dodje na drugu stranu.

Ovo je dobro objašnjenje.Treba uložiti rad da se isčupa "izolator".

Vakum nije nikakav "izolator" za magnetno polje.A od željeza jedino
je bolji permanentni magnet okrenut kontra.Može se podesiti da
privlačna sila ka kugli bude nula.
[ valjan @ 24.02.2010. 11:47 ] @
Evo jos malo pojasnjenja zasto ovo ne bi radilo: gravitacija deluje jednakom silom na kuglu u svakoj tacki putanje i kad se ona penje uz zidove korita i kad se spusta. Znaci da je ubrzanje kugle pod dejstvom gravitacije prilikom spustanja pozitivno, dok je prilikom penjanja negativno, i kada odaberes bilo koju tacku na putanji kugle i posmatras na njoj kuglu prilikom prolaska u oba smera, i saberes ta dva vektora, dobijes 0 (nula). Koliko god da gravitacija doprinese spustanju, toliko isto odmogne prilikom penjanja. Zbog toga bi idealna kugla (bez neravnina), u koritu koje je u preseku idealna kruznica, bez otpora vazduha i trenja beskonacno oscilovala izmedju dve tacke koje se nalaze na secici normalnoj na vektor sile gravitacije.

Time sto si dodao magnet nisi nista uradio jer i magnet jednakom silom privlaci kuglu i kad se ona penje (odnosno priblizava magnetu) i kad silazi (kad se udaljava od nje), sto znaci da je ubrzanje kugle pod dejstvom magneta prilikom penjanja pozitivno, dok je prilikom spustanja negativno, i kada odaberes bilo koju tacku na putanji kugle i posmatras na njoj kuglu prilikom prolaska u oba smera, i saberes ta dva vektora, dobijes 0 (nula), isto kao kod gravitacije. Znaci, koliko god da magnet doprinese penjanju, toliko isto odmogne prilikom spustanja, i dodje ti na isto kao da magneta ni nema, i kugla ce se svaki put sve sporije penjati, i na kraju ce zavrsiti na dnu korita ne pomerajuci se.

Tebi bi u stvari trebao nacin da iskljucis magnet kada kugla dostigne vrhunac amplitude i da ukljucis onaj na suprotnoj strani, i tako ih naizmenicno palis i gasis u pravom trenutku. Sto opet znaci da bi trebalo da iskoristis elektromagnete umesto stalnih magneta, uz pratecu elektroniku sa senzorima koja bi palila/gasila te magnete, sto opet znaci da bi ulagao odredjenu energiju da to radi, tako da nista od perpetuum mobile...

[Ovu poruku je menjao valjan dana 24.02.2010. u 13:13 GMT+1]
[ realan @ 24.02.2010. 12:32 ] @
valjan,

u predhodnim tekstovima i na skici je objašnjena i nacrtana vakumska ploča koja cim kugla stigne do ivice korita potiska je u magnetno polje i dejstvo magneta neutrališe, smanjuje (ako je istina da vakum prekida ili umanjiuje dejstvo magneta) i to ti je kao da sam isključio i uključio te magnete što si ti naveo.

[ yolja624 @ 24.02.2010. 13:10 ] @
...otkud ti ideja da vakuum smanjuje/gasi/ukida magnetno polje?
[ valjan @ 24.02.2010. 13:11 ] @
He he, tek sam sad ukapirao cemu sluzi gornja klackalica. Tako da mogu odmah da ti kazem da na taj nacin neces "iskljuciti" magnet. Ne postoji magnetni monopol, samo dipoli, i silnice magnetnog polja moraju da se zatvore izmedju dva pola, tako da ne mozes jednostavno da ih preseces nekim "izolatorom" i da na taj nacin "iskljucis" magnet - ono sto mozes da uradis je da preusmeris tok magnetnog polja tako sto ces postaviti materijal visoke magnetne permeabilnosti (npr. μ-metal) i kroz njega sprovesti linije magnetnog fluksa od jednog pola ka drugom. Znaci, umesto izolatora tebi treba neka vrsta skretnice koja ce preusmeriti silnice magnetnog polja tako da zaobidju kuglu. Naravno, morao bi celo korito da oblozis ovakvim materijalom da bi imao efekta, tako da ovo sa klackalicom ne bi bas funkcionisalo. Druga varijanta je da iskoristis fizicki zakon da intenzitet magnetnog polja opada sa kvadratom rastojanja, tako da nekim sistemom poluga odmaknes magnet od kugle kada ona dodje u njegovu blizinu...

[ dejanet @ 24.02.2010. 13:26 ] @
U tom sistemu imas:
- potencijalnu i kineticku energiju kugle,
- imas energiju otpora vazduha i energiju trenja(lezaj i kugla-podloga)
- i imas energiju magnetnog polja kojom kompezujes trenje i otpor.

- Imas koeficijente trenja i koeficijente otpora vazduha..

U stvari uz nesto matematike na 1 do 2 strane se mogu dobiti parametri kao sto su:
dimenzije skalamerije, masa kugle i jacina magneta..

Ovim mozes da dobijes samo jedan sistem u relativnoj ravnotezi(dinamickoj),
koji bi mogao da funkcionise samo ako je kugla idealna lopta, mase konstantne, koeficijenti trenja i otpora konstantni i
naravno karakteristike magnetnog polja konstantni.

Kako te vrednosti nisu konstantne(menjaju se) od PM-a nema nista..

Ali recimo da se te vrednosti dovoljno malo menjaju, taj sistem sto si opisao ce proizvoditi malo toplotne energije
usled trenja i otpora i to je sve..

[ valjan @ 24.02.2010. 13:35 ] @
Citat:
yolja624: ...otkud ti ideja da vakuum smanjuje/gasi/ukida magnetno polje?

E upravo to - Zemljina egzosfera (spoljni sloj atmosfere, gde su cestice veoma razredjene) se proteze do 10.000km od povrsine, dok se Zemljina magnetosfera na strani prema Suncu proteze do 70.000km, a na suprotnoj strani ima "rep" koji se zavrsava na nekih 1,3 miliona km. Da vakuum blokira/gasi/prekida magnetno polje, onda bi se i magnetosfera zavrsavala negde sa egzosferom...
[ zzzz @ 24.02.2010. 13:52 ] @
Slična tema je već razmatrana na ovom forumu.

http://www.elitesecurity.org/t...gnetni-motor-kako-ga-napraviti

Ovdje se mogu naći čak i trgovine koje prodaju djelove
za izradu perpetum mobile.Izgleda da oni koji su se odlučili za kupovinu sada mudro šute.
[ realan @ 24.02.2010. 14:50 ] @
Pošto diskutujemo o temi i utvrdili da je jedan od problema izolacija, koju sam ja loše predvideo.
Dodao bi jedno pitanje postoji li išta što može izolirati magnet?
Ili još konkretnije pitanje da se odradi poluga kao što je valjan predložio kojom će se magneti udaljavati i smanjiti dejstvo magneta na kuglu,i u tom slučaju izvesti PM?

Verujem da nemože niko to da potvrdi dali može ili ne dok se ne izvede praktični experiment u koji neću ulaziti sve dok vi imate protiv argumente.
[ valjan @ 24.02.2010. 15:05 ] @
Citat:
realan: Dodao bi jedno pitanje postoji li išta što može izolirati magnet?

Kao sto sam vec spomenuo, magnet, ili predmet pod dejstvom magneta, mozes izolovati jedino tako sto ces ga celog obloziti materijalom sa visokom magnetnom permeabilnoscu (da li si pogledao link za μ-metal koji sam postovao ranije?) koji ce odvesti linije magnetnog polja tamo gde ti zelis, odnosno dalje od predmeta koji zelis da zastitis od magneta. Na taj nacin se recimo u sanducima od μ-metala avionima prevoze jaki magneti, a katodne cevi se oblazu istim (otuda mozda ona tvoja pogresna informacija da mozes katodnom cevi izolovati magnet)...
[ VlaK @ 24.02.2010. 16:55 ] @
Da li bi se ta kugla koja se nalazi u koritu ponašala kao Fukoovo klatno, ako se ceo sistem nalazi na nekoj planeti koja rotira?
[ alagor2000 @ 24.02.2010. 18:17 ] @
Jedna od rijetkih prlika kad je covjek prevario prirodu
je toplotna pumpa jer tamo ulozis kw elektricne energije
a dobijes 3-4 kw toplotne energije za grijanje !?
[ ent3rprizer @ 24.02.2010. 19:43 ] @
Ovaj tvoj crtez je samo neka spravica,jer nema ama apsolutno nikakve veze sa "djavolom masinom". Po definiciji perpetum mobile je masina kod koje BEZ ULOZENOG RADA DOBIJAS ENERGIJU NA IZLAZU TJ.IZ NISTA STVARAS NESTO. Npr.bilo bi da se cesljas a iz tog elektriciteta koji na ceslju osrtane mozes i da se grejes Ja ovaj tvoj crtez shvatam kao neki sistem stalnog kruznog kretanja,a to i nema bas neke veze sa temom iz naslova. Ti lepo probaj da to napravis i ja mislim da to uopste nece da funkcionise,jer se tu javljaju i neke "uzduzne" i "poprecne" sile magnetnog polja (ako se opste sve odradi po crtezu ) . Moj savet da ne gubis vreme,jer sto je nemoguce to je i NEMOGUCE
[ VlaK @ 24.02.2010. 19:55 ] @
Kad sam malo razmislio o tom perpetuum mobilu, ustanovio sam da je nešto najbliže tome planeta zemlja kada bi bila bez ljudi naravno. Znači sve kao sada samo fale ljudi.
[ Predrag Supurovic @ 25.02.2010. 08:14 ] @
Svako malo pa na ES pocne diskusija o perpetuum mobile-u koja bi lako mogla da se resi tako sto bi jedni prestali da dokazuju da je perpetuum mobile moguc, a drugi da u svemu vide perpetuum mobile pa zato tvrde da je to nemoguce.

Stvar je vrlo prosta: perpetuum mobile nije moguc, ali je itekako moguce dobiti vise energije nego sto se ulozi u njenu proizvodnju. Dokaz za to je svaki proces kojim se proizvodi korisna energija, bilo da se radi o klasicnim ili nekonvencionalnim izvorima.
[ Rumpletstilskin @ 25.02.2010. 08:32 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: Stvar je vrlo prosta: perpetuum mobile nije moguc, ali je itekako moguce dobiti vise energije nego sto se ulozi u njenu proizvodnju. Dokaz za to je svaki proces kojim se proizvodi korisna energija, bilo da se radi o klasicnim ili nekonvencionalnim izvorima.
Izvini, ali mislim da su ovakve izjave upravo ono sto podstice kojekakve mislioce da svakih 15 dana obnaroduju po jedan PM.

Stvar je vrlo prosta: nikako nije moguce na izlazu dobiti vise energije nego sto je ulozeno. E sad, pretvaranje "nekorisne" energije u korisnu je potpuno druga prica.
[ realan @ 25.02.2010. 10:48 ] @
Po tekstu koji pišete da se videti da mnogi mešaju šta ustvari znači PM...
Čini mi se da PM svako drugačije shvata i tumači a kamoli da ostvari.
Imam ideju, daj da završimo ovu temu jer ide u nedogled.
[ Predrag Supurovic @ 26.02.2010. 10:01 ] @
Citat:
Rumpletstilskin:
Citat:

Predrag Supurovic: Stvar je vrlo prosta: perpetuum mobile nije moguc, ali je itekako moguce dobiti vise energije nego sto se ulozi u njenu proizvodnju. Dokaz za to je svaki proces kojim se proizvodi korisna energija, bilo da se radi o klasicnim ili nekonvencionalnim izvorima.

Izvini, ali mislim da su ovakve izjave upravo ono sto podstice kojekakve mislioce da svakih 15 dana obnaroduju po jedan PM.

Stvar je vrlo prosta: nikako nije moguce na izlazu dobiti vise energije nego sto je ulozeno. E sad, pretvaranje "nekorisne" energije u korisnu je potpuno druga prica.

Izvini, ali ja mislim da si ti ovo napisao samo da bi se pravio pametan. Kako moze neka hidrocentrala, termoelektrana, solarna elektrana, elekrana na vetar, elektrana na metan, nukelarna elektrana, vodenica, vodena pumpa, toplotna pumpa ili bilo koji drugi sada poznati izvor energije da nekoga inspirise da pravi perpetuum mobile?

Nijedan danas poznati proces za proizvodnju energije, ne stvara energiju nego je samo pretvara iz jednog oblika u drugi. Sasvim je sigurno da nikada nece ni biti smisljen proces koji stvara energiju, vec ce se uvek raditi o njen pretvaranju iz jednog oblika u drugi. Moze se samo teziti tome da se koristi enegija koja je lako dostupna i siroko rasprostranjena i da proces njenog pretvaranja u koristan oblik bude sto ekonomicniji.

U ovakvim raspvama ne prave toliki problem oni koji zagovaraju prepetuum mobile, jer je takvih vrlo mali, skoro pa zanemarljiv, broj, a njihovo neznanje je vise nego ocigledno. Mnogo su glasniji i problematicniji oni koji vide perpetuum mobile i tamo gde ga nema, a koji u stvari po neznanju uopste ne zaostaju za ovim prvim.
[ wlada_85 @ 26.02.2010. 17:02 ] @
PM.... Po mom shvatanju je neki sistem koji neshto radi ()...
Ulaze energiju u neki rad, ali ujedno i proizvede dovoljno energije tako da ne mora da mu se dodaje energija sa strane za taj rad...

NPR:

Uzmemo jedan elektromotor, na osovinu zakacimo osovinu generatora, a sa generatora vratimo proizvedenu struju za napajanje motora....
I da je PM moguc kad bi smo zavrteli osovinu od tog uredjaja ona bi se vrtela do nestanka vremena... :)
Medjutim, zbog gubitaka u trenju, zbog pretvaranja struje u toplotu, zbog magnetnog rasipanja, slabljenja magneta vremenom... itd... To je nemoguce... :)

PM vazi za sve... Svaki sistem mora da ima neko rasipanje... I ako mu se ne ulaze energija, mora da stane...

Evo sad cu da lupim jedan primer:
Bog stvori Zemlju, Sunce.... Zemlja se vrti oko sunca, vrti se oko svoje ose... I jedan PM bi bio kad bi to moglo da traje vecno tako... Ali Zemlja usporava.... :) :)

I kako kazu: sila Boga ne moli ... :)

Ako hocesh da se proslavish, i da postignesh neshto... Pusti PM...

Probaj da nadjesh neki izvor energije... Tj ne da ga nadjesh vec da ga ugledash... Nikola Tesla je rekao da mi plivamo u moru energije, samo neznamo kako da je iskoristimo... A ako nadjemo neki za nas ne presushan izvor, ko ce obracati paznju na gubitke....

Inace, Nemci su napravili neki oblik toga... Ne ulazu energiju, a autobus ide.... Samo mora da se sunca... :)
Krov autobusa je uradjen od foto-celija, u rezervoar se sipa voda.... Sruja + voda = vodonik i kiseonik...
Vodonik u gorive celije, eto struje za elektromotore da pokrecu autobus.... :) :)

Samo naravno mora da se sunca dosta, da bi kolko tolko ishao :) Ali ako se pogleda ne troshi nishta... A nishta je ono shto ne koshta novcano... :)

I da kazem josh neshto za onaj crtez...

Najvece trenje je tamo gde je najveci pritisak... A najveci pritisak je na osovini oko koje ovo osciluje...
Ako bi podesio da nema tezine, onda to znaci da nema gravitacije... samim tim to ne moze da osciluje... :)
Znaci najveci pocetni problem je trenje oko osovine... E onda krecu ostale poteshkoce... :)
[ alagor2000 @ 26.02.2010. 23:48 ] @
Da li je atom vodonika,odnosno njegov elektron u stanju pM?
Elektron se vrti prakticno beskonacno dugo bez da atom kolabira ?!
Atomi H su nastali pocetkom vremena i isti su takvi kakvi su
i bili posle big banga a svi ostali elementi su se stvorili u zvjezdama?!
Posle eksplozija super nova bili su razasuti po kosmosu i od njih su kanije nastale
planete i sl.

[ zzzz @ 27.02.2010. 00:21 ] @
Citat:
alagor2000: Da li je atom vodonika,
....., ......................, ....

Ti ovo sve znaš zato što si negdje pročitao.A odakle to znaju
oni koji su to napisali?Na osnovu konsenzusa u razmišljanju ili
na osnovu eksperimentalnog istraživanja?

Ne tvrdim ja da nisi u pravu,ali tvrdim da možda i nisi.

[ Rumpletstilskin @ 27.02.2010. 04:24 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: Izvini, ali ja mislim da si ti ovo napisao samo da bi se pravio pametan. Kako moze neka hidrocentrala, termoelektrana, solarna elektrana, elekrana na vetar, elektrana na metan, nukelarna elektrana, vodenica, vodena pumpa, toplotna pumpa ili bilo koji drugi sada poznati izvor energije da nekoga inspirise da pravi perpetuum mobile?

Pa vidi, kad neko ko nije bas na dobardan sa fizikom procita perpetuum mobile nije moguc, ali je itekako moguce dobiti vise energije nego sto se ulozi u njenu proizvodnju vrlo lako to moze da izvuce iz konteksta i da zduma nekakvu skalameriju za koju ce da kaze "nije to PM al daje vise energije nego sto je ulozeno", plati veceru trojici takodje nedotupavnih novinara i onda se opet prica o "multistepenom oscilatoru koji nauka ne moze da objasni" ili kakoseveczove.

[ Milan Milosevic @ 27.02.2010. 07:51 ] @
Ko kaze da perpetul mobile nije moguc.
Evo, nasa drzava vise trosi nego sto proizvede, zar to nije PM.
[ alagor2000 @ 27.02.2010. 08:52 ] @
Uzmi super provodni kalem,indukuj u njemu struju!Teoretski
struja bi takla u za tvorenoj petlji vjecno posto nema otpora
ali to i dalje nije PM zato sto ne moze da izvrsi nikakav
korisni rad a da ne izgubi energiju!
[ mulaz @ 27.02.2010. 09:52 ] @
Zemlja koja se vrti oko sunca ne trosi, ni ne proizvodi energiju zbog toga. Isto vazi i za elektrone vodonika.

Toplotna pumpa samo crpi energiju sa jedne strane na drugu. Kao pumpa za benzin, koja potrosi 5l/sat, a izcrpi 100l/sat... jeste vise nego smo ulozili, ali sa "druge strane" fali 100l :)

A drugi nacin je da pretvaramo masu u energiju (ali opet... i masa==energija (pojednostavljeno)... zato i imamo poznatu E=mc^2). Tu je za sad najvise energije, koja se najlakse "cuva", a tesko "izvlaci" i bas zato se sve vise radi na raznim fuzijama i sl.

PM ne postoji...iz bilokojeg sistema crpis energiju.. on ostaje bez te energije (ili mase), i jednom te energije nestane.
[ galet@world @ 27.02.2010. 10:54 ] @
A šta je perpetuum mobile? Zar ga ne bi trebalo definisati? I da li je on
uopšte ostvariv?
Šta mi nazivamo "gubitkom" energije? Da li zaista postoji gubitak energije
ili je to deo energije koji neće da se ponaša po našim željama pa ga zato
nazivamo gubitkom?
Da li je, ustvari, Univerzum jedan veliki perpetuum mobile ili nam preti
gubitak toplotne energije na taj način što će otići u beskonačnost i nikad
se neće vratiti?
Da li je beskonačni prostor potpuno ispunjen vasionama poput naše pa
i mi dobijamo energiju od njih?
Mnogo je pitanja, a svi odgovori su problematični.
Ako se energija pretvara u masu, a masa u energiju onda je to perpetuum
mobile u kom se samo vrši prelaz jednog oblika u drugi.
Ljudi svojom delatnošću iniciraju prelaz jednog oblika energije u drugi po
svojoj želji, ali im priroda nikad ne ispunjava tu želju u potpunosti.
Predloženo "rešenje" za perpetuum mobile, naravno, ne ispunjava našu
želju beskonačnog oscilovanja jer se uvek deo energije troši na savladavanje
trenja pa kugla ne dostiže istu visinu već manju jer postizanje visine zavisi
od kinetičke energije, gravitacije i privlačne sile magneta,
ali treba imati u
vidu da je kinetička energija umanjena odnosno jedan njen deo utrošen
je na savladavanje trenja pa se ravnoteža sila uspostavlja pre dostizanja
visine kugle dostignute u prethodnoj oscilaciji, a samim tim i manjoj vrednosti
potencijalne energije dostignute u prethodnoj oscilaciji.

(A savladavanje trenja uzrokuje prelaz dela kinetičke energije u toplotnu koju
ne želimo.((naročito za vreme lenjih žega!!!)))

[ wlada_85 @ 27.02.2010. 12:03 ] @
Ko kaze da perpetul mobile nije moguc.
Evo, nasa drzava vise trosi nego sto proizvede, zar to nije PM.

Slazem se u potpunosti :)
[ realan @ 27.02.2010. 21:52 ] @
Wlada_85,

to što ti pišeš je glupost ako većina ljudi PM okarakterizuje kao fiziku.

jer država koju ti navodiš je organ, a organ je jedinica biologije.

Medjutim PM u smislu konstantnosti se podudara sa fizikom, biologijom, matematikom, psihologijom tj. u nekim njihovim teorijama.

[ Prokleta_Nedelja @ 01.03.2010. 10:16 ] @
E kad ste tako vrijedni da obrazlažete @realnom ili nerealnom članu očigledne stvari koje se uče u osnovnoj, neka realni meni obrazloži što ja ne mogu da letim a vidi kako sam fino zamislio na slici:
[att_img]

još nešto, ni ja ne želim da čujem da to tako ne može ili da mi je ideja glupa hahaha (crko bih da ovo nisam postovao)

dalje da i ja nešto "rečem"
1. sunčev sistem kao ni ostatak univerzuma (nama poznatog) , nisu PM.
2. sunce i zvijezde ne gore same od sebe, zemlja se ne vrti sama od sebe i naravno da usporava.
3. da bi PM radio treba ti poništenje većine (ili svih) zakona fizike

tražiš detaljno objašnjenje zašto ovo ne radi. Previše je razloga, uzmi koji želiš. Tebi treba, ako se već interesuješ, da uzmeš knjigu fizike pa lagano uči od početka.

sličicu sam stavio čisto da ti pokažem koliko nema smisla postavljati ovakva pitanja i tražiti detaljan odgovor

[Ovu poruku je menjao Prokleta_Nedelja dana 01.03.2010. u 11:27 GMT+1]
[ realan @ 01.03.2010. 15:34 ] @
Ako su drugi pomogli meni a ti nisi jedan od tih, nemam razloga da ti obrazložim zašto ti nemožes da letiš a imaš lepa krila...

I pošto ne znam osnovne stvari fizike sto i nije uslov za temu (valjda) ne bi trebalo da zaslužujem pažnju koju si mi ti pružio, u svakom slučaju hvala ti na crtežu.

A što se knjige tiče hvala na savetu, uzecu je.
[ galet@world @ 01.03.2010. 20:54 ] @
Citat:
Prokleta_Nedelja
sličicu sam stavio čisto da ti pokažem koliko nema smisla postavljati ovakva pitanja i tražiti detaljan odgovor

Tvoja sličica ne pokazuje ništa drugo osim da ne razmišljaš. Ptice ipak lete, a i ti bi
mogao kad bi napravio krila i kad bi tvoj odnos snage i težine bio kao ptičji.
[ bolezmaj @ 15.03.2010. 15:09 ] @
Imam pitanje za sve.
Imam ideju za koju jos nijedan profesor na faksu nije mogao da kaze zasto ne radi. Zanima me da liznate gde se mogu naruciti neodnijumski magneti, specificnog oblika i dimenzija? Tacnije, polukruzni prsten, ali suprotnih polova ne na krajevima nego na gornjoj i donjoj povrsini prstena. Nisam siguran da bih sam sebe razumeo sta sam rekao, ali nada poslednja umire. Treba mi dve polovine i 16 sesnaestina prstena. Da li iko ima predstavu gde ih mogu naci, po mogucstvu u Srbiji.

Hvala svima
[ zzzz @ 15.03.2010. 23:50 ] @
Akko nisi u stanju napraviti polukružni prsten
nedefinisanih dimenzija sa definisanom magnetnom
orjentacijom,zar misliš da si sposoban za napraviti
bilo kakav pronalazak.
[ bogdan.kecman @ 16.03.2010. 08:24 ] @
imas na gomili mesta ... mpr http://www.storchmagnetics.com/mag3.htm .. kazes im koji oblik hoces (mozes i da im posaljes stl fajl) i kazes gde hoces da bude N gde S, oni ti vrate quote sa cenom koliko ce da te to kosta ... oni rade i kobalt i neodium ... imas i druge .. pogledaj google ... ima bas mnogo firmi koje to nude .. fora je sto je Tc za Nd2Fe14B ispod 400C tako da skoro pa mozes i kod kuce da ih namagnetises sa polovima tamo gde ti odgovara
[ bolezmaj @ 17.03.2010. 08:25 ] @
Hvala Bogdane. Nasao sam ja gomilu sajtova medjutim svi su ili iz Britanije ili iz Amerike. Samo sam hteo da vidim da li mozda i kod nas ima neko ko to radi. Priznajem da ne umem da napravim magnet, ali poznajem njegove glavne osobine. Znam kad se privlace, a kad se odbijaju, kad je krace rastojanje sile su jace itd. Uostalom, za ovo moje cudo mi vise znanja oko magneta nije potrebno, jer je sve ostalo jednostavna mehanika. Mislim da bilo koji sistem treba da bude sto jednostavniji jer samim tim je i efikasniji.
Ne razumem ljude sto misle da su najpametniji i da neko ko nije ekspert u nekoj oblasti, ne moze da doprinese toj oblasti samo zdravim i logicnim razmisljanjem.
[ Prokleta_Nedelja @ 17.03.2010. 08:59 ] @
Citat:
Ne razumem ljude sto misle da su najpametniji i da neko ko nije ekspert u nekoj oblasti, ne moze da doprinese toj oblasti samo zdravim i logicnim razmisljanjem.

Zato što niko od nas nema znanje potrebno da se napravi pepertuum mobile, a oni koji imaju odlično znanje iz fizike, znaju da to nije moguće.
Naravno da se može desiti da nauci doprinese neko ko nije ekspert. Doduše jako rijetko se to dešava.

Pohvalno je to što se interesuješ za fiziku, ali i sam kažeš da ne znaš ni kako se pravi magnet a hoćeš da napraviš PM. Prevelik zalogaj. Probaj sa manjim projektima koje možeš da završiš, pa onda veće i veće.
Pozdrav
[ Milan Milosevic @ 17.03.2010. 14:05 ] @
Citat:
bolezmaj: Imam pitanje za sve.
Imam ideju za koju jos nijedan profesor na faksu nije mogao da kaze zasto ne radi.

To je zato sto ljudi namaju vremena za bacanje na gluposti - Bez uvrede.
I sam razgovor o ovome je cisto gubljenje vremena jer od mikro do makro sveta zakoni odrzanja svuda besprekorno vaze.
U milijardu slucajeva je to dokazano, a ti ces sad da nades rupu i to sa magnetima od Neodijuma .
Probaj da zaboravis sve ovo i idi radi nesto korisno.
[ Sprečo @ 17.03.2010. 14:39 ] @
Citat:
jer od mikro do makro sveta zakoni odrzanja svuda besprekorno vaze.
U milijardu slucajeva je to dokazano, a ti ces sad da nades rupu
Čovjek ne poriče "zakone održanja" i nemoj ga "učiti pameti"!
[ shadow88 @ 26.06.2011. 12:50 ] @
ljudi, PM je naprava koja ne trosi nikakvu energiju a proizvodi je i zato se kaze da je nemoguce napraviti tako nesto jer je dokazano da se energija ne moze stvoriti ili unistiti , to smo svi shvatili odavno, e sad

ako govorimo o tome da je tesla rekao da plivamo u moru energije , onda smo u pravu tj on je u pravu, jer ako posmatramo predmet na koji deluje gravitaciona sila ili magnetna, a predmet miruje onda taj predmet ima potencijalnu energiju, naravno nije problem potencijalnu energiju pretvoriti u kineticku , ali je problem naci dovoljno pametno resenje da se ta kineticka energija periodicno ponavlja tj da se ponovo pretvara u potencijalnu i opet u kineticku, znaci dolazimo do zakljucka da je gravitacionu silu ili magnetnu moguce koristiti u ovakve svrhe samo ne znamo kako, ovde ne pricam o vodopadima i hidroelektranama vec o idejama koje ce iste delove i materijale i istu kolicinu koristiti iznova i iznova troseci samo gravitacionu silu pretvorenu u kruzno ili translatorno kretanje, a sto se trenja tice, gravitacija i tek kako moze da nadjaca trenje ....

jos jedna ideja koja je meni pala na pamet je iskoriscavanje pojave vira , pala mi je na pamet ideja da ako bi se na dnu bureta sa vodom zakacila pumpa koja ce izvlaciti odu a sa druge strane pumpe cev koja ce ici na vrh tog rezervoara onda ce pumpanjem doci do vira koji ima ogromnu energiju koja moze da pokrene neki generator, a pumpa koja pumpa tu vodu ne treba da bude jaka jer samo vrti vodu u krug tj ne savladava gravitaciju posto imamo sistem spojenih sudova a vir ima i tek kako ogromnu energiju kretanja .... svakako bih pokusao ovako nesto da napravim ali mislim da ne bih postigao rezultate sa malim modelima vec samo sa velikim... evo crteza da vidite o cemu govorim

ovde la levoj slici je prikaan rezervoar sa vodom , pumpom (crna kocka dole) i generatorom sa "turbinom" zelena kocka gore i zuta ploca u rezervoaru povezane osovinom, a na denom manjem crtezu je prikazan ugao ulaska gornje cevi u rezervoar , sa ovim bi jos vise potpomogli kruznom kretanju vode nastalom usled stvaranja vir-a ... cenim da bi na ovakav nacin mogli dobiti vise elektricne energije nego sto smo je ulozili jer jedan vid ulozene energije je elektricna (mala energija) koja bi inicirala stvaranje vir-a (velika energija) i jos deo elekricne koju smo utrosili vracamo time sto usmeravamo vodu da okrece lopatice generatora ....

zanima me sta mislite o ovome ?
[ mulaz @ 26.06.2011. 13:26 ] @
^
ne mozes

imas zatvoren sistem, gde sa pumpom ulozis x energije, potrosis y energije na grejanju i ostalim gubitcima, i na generatoru dobijes (x-y) energije.
[ shadow88 @ 26.06.2011. 14:16 ] @
jeste ali nije tu samo prelazak elektricne energije u mehanicku i obrnuto vec se izmedju javlja i energija vira u vodi koja je daleko veca od ulozene energije za pumpanje vode posto pumpa samo vrti vodu, ne savladava gravitaciju , i jos istom vodom okreces generator pored toga sto ga vir okrece, znaci imas X-utrosenu energiju na pokretanje pumpe, imas Y - energija vira u vodi , imas Z - energija vode iz cevi koja je u stvari energija utrosena na pokretanje pumpe minus svi gubitci koji mogu biti manji od 25% ,

i imas dobijenu energiju koja je ulozena ukupna mehanicka puta stepenefikasnosti generatora, e sad ako imam jako efikasan generator i efikasnu pumpu, onda sam prilicno siguran da ce energija koja se dobija u viru nadomestiti sve gubitke i jos ce ostati viska energije, samo je pitanje kakvu pumu montirati i kakav generator, svakako bi se svodilo na to da se meri utrosena i dobijena energija, a utrosena je minimalna jel samo treba da simulira oticanje vode a priroda ce se pobrinuti za ostalo
[ mulaz @ 26.06.2011. 17:03 ] @
sta ti je to energija vira? Odakle ti ta energija?

ti pretvaras kineticku energiju pumpe u kineticku energiju vode, i posle u kineticku energiju generatora. Voda je samo medij, koji jos pogorsava stvar, posto moras i nju da pomeras, pa se i ona greje, pa ti se vise isplati da vezes motor iz pumpe direktno na generator. Ili ako hoces jos bolje, da izbacis i pumpu i generator i samo vezes zice na ulazu na zice na izlazu... u tom primeru imas jos najmanje gubitaka.
[ shadow88 @ 26.06.2011. 17:19 ] @
reci mi jel si ti nekada video vir na vodi ? ako jesi jel si video da se okrece voda u viru ? napravi mali test, uzmi malo vecu plasticnu casu i izbusi rupu na dnu, zapusi je prstom i napuni casu, pa odcepi rupu i pusti da voda istice pa posmatraj sta se dogadja sa njom, iz mirnog stanja ce poceti da se vrti suprotno od smera kazaljke na satu , e ta rotacija vode moze da se iskoristi da se okrece generator, a ako dodas jos mlaz vode koji tera pumpa onda je to jos dodatno rotiranje vode i lopatica turbine...
[ Mlaznjak @ 26.06.2011. 17:21 ] @
Razmisljam o jednoj ideji ali nisam jos sve razradio. Nisam fizicar niti slicno i ako ne budem baratao sa nekim terminima - nemojte zameriti... Ne bih da Vas davim ali ukratko je rec o ovome: Perpetum Mobile uz pomoc magneta. Zamislio sam da se trenutni, odnosno konvencioalni motori sa unutrasnjim sagorevanjem namagnetisu, i cilindri i klipovi sa istim magnetnim poljem npr. sever - sever da bi se odbijali kad se priblize. Ako bi se motor samo jednom pokrenuo pomocu necega, neke sile koja je taman tolika da priblizi celo klipa sa vrhom cilindra i posle bi se oni zbog tog odbijanja sami pokretali gore - dole u nedogled... Ovo je samo uprosceno a treba uzeti u obzir i hladjenje, podmazivanje tog motora itd... Pozdrav! :-)
[ Shadowed @ 26.06.2011. 17:47 ] @
Citat:
shadow88: reci mi jel si ti nekada video vir na vodi ? ako jesi jel si video da se okrece voda u viru ? napravi mali test, uzmi malo vecu plasticnu casu i izbusi rupu na dnu, zapusi je prstom i napuni casu, pa odcepi rupu i pusti da voda istice pa posmatraj sta se dogadja sa njom, iz mirnog stanja ce poceti da se vrti suprotno od smera kazaljke na satu , e ta rotacija vode moze da se iskoristi da se okrece generator, a ako dodas jos mlaz vode koji tera pumpa onda je to jos dodatno rotiranje vode i lopatica turbine...

Sve je to super, samo sto je energija koju ces proizvesti manja od one koja ti je potrebna da pumpas tu vodu do gore.
[ mulaz @ 26.06.2011. 18:06 ] @
Citat:
shadow88: reci mi jel si ti nekada video vir na vodi ? ako jesi jel si video da se okrece voda u viru ? napravi mali test, uzmi malo vecu plasticnu casu i izbusi rupu na dnu, zapusi je prstom i napuni casu, pa odcepi rupu i pusti da voda istice pa posmatraj sta se dogadja sa njom, iz mirnog stanja ce poceti da se vrti suprotno od smera kazaljke na satu , e ta rotacija vode moze da se iskoristi da se okrece generator, a ako dodas jos mlaz vode koji tera pumpa onda je to jos dodatno rotiranje vode i lopatica turbine...

Koliko energije voda da od sebe, kad se spusta, toliko ti treba da joj dodas da ju podignes (ako sve radis bez gubitaka, ali ni to ne mozes). Znaci na kraju 0 (odnosno jus gubitci). Cak imas jos vece gubitke, jer se zbog okretanja voda jos vise greje, znaci jos vise energije se pretvara u toplotu.
[ mulaz @ 26.06.2011. 18:11 ] @
Citat:
Mlaznjak: Razmisljam o jednoj ideji ali nisam jos sve razradio. Nisam fizicar niti slicno i ako ne budem baratao sa nekim terminima - nemojte zameriti... Ne bih da Vas davim ali ukratko je rec o ovome: Perpetum Mobile uz pomoc magneta. Zamislio sam da se trenutni, odnosno konvencioalni motori sa unutrasnjim sagorevanjem namagnetisu, i cilindri i klipovi sa istim magnetnim poljem npr. sever - sever da bi se odbijali kad se priblize. Ako bi se motor samo jednom pokrenuo pomocu necega, neke sile koja je taman tolika da priblizi celo klipa sa vrhom cilindra i posle bi se oni zbog tog odbijanja sami pokretali gore - dole u nedogled... Ovo je samo uprosceno a treba uzeti u obzir i hladjenje, podmazivanje tog motora itd... Pozdrav! :-)

Ne!

energija da priblizis cilindar klipu je jednaka energiji koju dobijes kad ga magnet odbije. U idealnom primeru, koliko energije ubacis, tolko i izadje. U realnom primeru, vec zbog samog trenja u samom motoru, jako brzo ce sve da se zaustavi.
[ Mlaznjak @ 26.06.2011. 18:43 ] @
@mulaz OK. Mada mi nije najjasnije zasto bi se klip uopste i zaustavljao kad su magneti u pitanju. Sama ta sila ce ga naterati da se vrati u gornji polozaj pa onda opet posto su namagnetisani vratice se dole itd... Radilica bi bila povezana sa klipom, normalno kao i kod konvencionalnog motora i ona se okrece, zasto bi se zaustavila ako bi se pronasli sofisticirani materijali za izradu tih delova i usavrsilo sam nacin podmazivanja? Ne zelim jos da odustanem od te ideje :-) Pozdrav!
[ shadow88 @ 26.06.2011. 20:20 ] @
moglo bi mozda ako bi postavio umesto klipova stalne magnete a iznad njih da bude otvorn cilindar pa neki sistem klackalice da obrce dva magneta za 180 stepeni sa svakim polutaktom motora a ta klackalica da bude mehanicki spregnuta sa radilicom tako da sve tera sve ... mozes umesto klackalice postaviti 4 magneta na disk koji bi bio precnika koliko i sirina dva cilindra jedan uz drugi a na toj kruznoj ploci 4 magneta poslagana naizmenicnim polaritetima a tu plocu da okrece radilica , pa bi pocetni polozaj bio da su cilindricni magneti tako poslagani u odnosu na ove sa ploce da se jedan odbija a drugi privlaci pa kad se jedan pomeri na dole a drugi na gore disk se zakrene za cetvrtinu kruga i onda se onaj sto je gore odbija a onaj od dole privlaci itako u krug, naravno treba postaviti zamajac i neki jednosmerni lezaj da sistem ne bi zastao na pola...

sto se tice vira i moje price, deluje mi kao da ne znate sta je princip spojenih sudova, jer ocigledno je sa crteza da ce voda biti na istom nivou u cevi i u rezervoaru a pump treba samo da je malo pogura da predje nivo rezervoara da zapocne kruzenje kroz cev i rezervoar , a posto je rupa na sredini rezervoara sasvim sigurno ce doci do ogromnog vira u rezervoaru koji ce da okrece generator, ne razumem sta tu ima ne razumljivo... i ne razumem kakav to gubitak imam na zagrevanju vode, od cega ce se to zagrejati ? mislim zagrejace se ali zanemarljivo... ulazna cev u rezervoar moze biti u samom nivou vode u rezervoaru tako da mi pumpa sluzi samo da cirkulisem vodu, znaci ne savladavam visinu rezervoara jer isti potisak imam vode od gore na dole koliki mi treba od dole na gore, nadam se da me razumete ... sem toga pokusacu sa nekim testovima sa nekom plasticnom kantom i malom pumpom pa javljam sta sam postigao... samo ne znam kakav generator da koristim...
[ Shadowed @ 26.06.2011. 20:37 ] @
Pa, cek, sto ne napravis to? Nije ni komplikovano ni skupo. A ako na kraju dobijes vise energije nego sto si ulozio, ja cu ti platiti sav materijal i jos ti dati 1000 eura za uredjaj.
[ mulaz @ 26.06.2011. 21:19 ] @
@shadow88

Vir kad predaje energiju na generator malo uspori... i ti trebas, sa pumpom, da dodajes tacno toliko energije viru (kolike je generator uzeo), da bi nastavio da se vrti. I te dve energije su jednake, znaci nisi nista profitirao. A opet imas gubitke i na generatoru i na pumpi.

Vecom brzinom pomeranja vode, dodje do veceg trenja izmedju vode i cevi i kante, i zato dodje do veceg zagrejavanja (gubitaka).
[ shadow88 @ 26.06.2011. 21:26 ] @
hehehe , 1000 evra ? :) druze samo registrovanje patenta je 20000 evra , a kad bi to napravio i dokazao princip sigurno bih bio najbogatiji covek na planeti ili bih bio dignut u vazduh kao onaj rus sto je prvi napravio kola da idu na "vodu" tj vodonik , a sad to japanci valjaju nasiroko i naveliko...

sam koncept nije komplikovan, ali treba nabaviti odgovarajucu pumpu i odgovarajuci generator sa sto vecim koificijentom iskoriscenja, treba ispobati razne oblike rezervoara, turbina, velicina svega i odnosa velicina, kao i snaga pumpe i generatora, ajde pumpa nije problem, lako joj je menjati snagu promenom obrtaja nekim dimerom, ali koji generator odabrati, da li uzeti neki sa malim brojem obrtaja ili vecim, ili pak nekim srednjim... ima tu ispitivanja ,racunanja , konstruisanja vise nego sto mislis, ali sam koncept i ideja je mislim na dobrom putu da proradi...

sto se tice magneta i ideje sa motorom i cilindrima, moze se uzeti samo koncept rada dvoklipnog motora sa V rasporedom cilindara , sve ostalo je ispitivanje
[ Shadowed @ 26.06.2011. 21:37 ] @
Pa, ako ces biti najbogatiji covek na svetu, to ti je onda jos veci podstrek nego mojih predlozenih 1000e.
No, neces ti zaraditi ni dinara (osim ako prevaris nekog) na tome.
[ flighter_022 @ 27.06.2011. 00:47 ] @
Ja dizem ponudu. 2 soma eura. Ali ne da ti otkupim patent, to mi ne treba. Nego onako, poklon, ti zadrzi patent i sve sto uz to ide. Ali, da bi dobio 2 soma, stvar mora da radi, da radi dobro, i da radi barem 17 dana neprekidno, kada se jednom pusti u rad, i to bez dovodjenja energije spolja u bilo kom obliku.
[ shadow88 @ 27.06.2011. 10:06 ] @
ljudi dajte bar 50% avansa :))) treba mi za delove i eventualnu nabavku materijala :) salim se, polako, neko ce jednom izmisliti nesto na ovom principu , mozda to necu biti ja , mozda to nece biti ni za 200 godina ili vise ali ce da bude jednom, ko zna koliko materijala nije otkriveno , koliko nepoznatih stvari a jos manje poznatih nacina da se nesto uradi...

probao sam danas da napunim kantu sa vodom i izbusio sam rupu 10mm na dnu, napunio je i pustio da voda istice, stvoio se vir ali je voda brzo istekla , moram ubaciti pumpu da vrti vodu u krug kako bih mogao da ispitujem karakteristike vira , jel ima neko ideju kako bih sam mogao napraviti jednostavnu pumpu sa nekim malim motoricem na 12V ? ne treba mi velik protok niti snaga , prosto nemam ideju od cega bih napravio ovako nesto...
[ shadow88 @ 27.06.2011. 10:16 ] @
ne vidim cemu to "osim ako ne prevarim nekoga" ... meni nije cilj da prevarim nekoga , vec da pokusam nesto da napravim sto ce svim skepticima zacepiti usta , narocito onim koji ne umeju da razgranice pojam perpetuum mobile od sprave koja ce samo da eksploatise potencijalnu energiju cije je prisustvo odavno dokazano... ne vidim zasto neko tvrdi da je nesto perpetuum mobile a ocigledno je da ta naprava ne stvara energiju niizcega vec pretvara potencijalnu energiju, nekog objekta na koji deluje magnetno ili gravitaciono polje, u kineticku pa dalje u elektricnu ili koju vec treba... znaci stvaranje energije niizcega je mit,to je nemoguce i to je dokazano, ali ovo o cemu mi ovde pricamo nije nemoguce , zato shhh!!! :D
[ mulaz @ 27.06.2011. 10:56 ] @
neko telo ima samo odredjenu kolicinu potencialne energije. Mozes ti i da zavezes kamen na generator, pa kad pada kamen, da vrti osovinu generatora, ali kad kamen padne na pod, imas samo dve mogucnosti... ili pogidnes generator, ili spustis pod. Znas ono, kad se biciklom popnes na brdo... pa se spustis dole, pa se tvoja potencialna energija pretvori u kineticku, pa na kraju imas dosta kineticke, pa ako imas bicikl bez gubitaka, moci ces da se podignes na istu visinu na sledecem brdu. Posto imas gubitke, znas da neces doci do iste visine, nego nize, ali ajde.. recimo da imas toliko dobar bicikl, da nema gubitke :))

E sad, kad se spustas drugi put, pomeris dinamo na gumu, upali se svetlo, i ti stvaras elektricku energiju. Da li ces stici istu brzinu na dnu brda, ili manju? I da li ces stici istu visinu na sledem brdu, ili manju? Ako si ikad vozio bicikl znas koliko uspori ukljuceno svetlo, i znas da treba da dodas vise (svoje, unutrasnje) energije, da bi postigao istu brzinu/visinu, i taj veci ulozak pokriva proizvedenu elektricku energiju.

E sad, ako neko podigne bicikl u vazduh, pa vrtis u prazno, samo dinamo, tebi ce biti lakse, nema pretvaranja iz potencialne u kineticku, i ti ces sa manje energije proizvesti isto elektricke energije, jer nemas dodatnih gubitaka na biciklu zbog guma i sl. :)
[ Shadowed @ 27.06.2011. 11:18 ] @
Citat:
shadow88: ne vidim cemu to "osim ako ne prevarim nekoga" ... meni nije cilj da prevarim nekoga

Pa i ne kazem da ti je to cilj nego da drugacije neces moci.

Citat:
shadow88:narocito onim koji ne umeju da razgranice pojam perpetuum mobile od sprave koja ce samo da eksploatise potencijalnu energiju cije je prisustvo odavno dokazano... ne vidim zasto neko tvrdi da je nesto perpetuum mobile a ocigledno je da ta naprava ne stvara energiju niizcega vec pretvara potencijalnu energiju, nekog objekta na koji deluje magnetno ili gravitaciono polje, u kineticku pa dalje u elektricnu ili koju vec treba... znaci stvaranje energije niizcega je mit,to je nemoguce i to je dokazano, ali ovo o cemu mi ovde pricamo nije nemoguce , zato shhh!!! :D

To o cemu ti pricas jeste stvaranje energije ni iz cega. Ti pretvaras potencijalnu u elektricnu, ali kada to jednom uradis, to je to, nema vise. Da bi ponovo podigao vodu nazad, treba ti nova energija. Time prakticno pumpom pretvaras elektricnu u potencijalnu. I sta si uradio? Nista. Osim sto si dodatno potrosio nesto elektricne energije na gubitke.
[ Prokleta_Nedelja @ 27.06.2011. 11:49 ] @
Citat:
shadow88: ne vidim cemu to "osim ako ne prevarim nekoga" ... meni nije cilj da prevarim nekoga , vec da pokusam nesto da napravim sto ce svim skepticima zacepiti usta , narocito onim koji ne umeju da razgranice pojam perpetuum mobile od sprave koja ce samo da eksploatise potencijalnu energiju cije je prisustvo odavno dokazano... ne vidim zasto neko tvrdi da je nesto perpetuum mobile a ocigledno je da ta naprava ne stvara energiju niizcega vec pretvara potencijalnu energiju, nekog objekta na koji deluje magnetno ili gravitaciono polje, u kineticku pa dalje u elektricnu ili koju vec treba... znaci stvaranje energije niizcega je mit,to je nemoguce i to je dokazano, ali ovo o cemu mi ovde pricamo nije nemoguce , zato shhh!!! :D

Nemoj da se uvrijediš ali me sve ovo podsjeća na fiziku Pere kojota - supergenija. Podržavam entuzijazam koji imaš ali ti hoćeš da napraviš PM a ne znaš da napraviš elektromotor?
mulaz ti konstantno govori da dio energije se pretvori u toplotu tako da uvijek imaš gubitke. Preporučujem ti da ponoviš zakone termodinamike.
Čak ako bi uspio da napraviš zatvoreni sistem koji ne bi imao gubitak energije, tj davao bi onoliko energije koliko se uloži, to i dalje ne bi moglo da se koristi jer čim bi priključio neki uređaj na to imao bi veću potrošnju od proizvodnje.

Pozdrav
[ shadow88 @ 27.06.2011. 14:23 ] @
ko je rekao da ne znam da napravim elektromotor ? odakle ti to molim te ? ja sam rekao da nemam ideju kako i od cega da napravim pumpu tj njeno radno kolo koje ce da tera vodu , a motor ne moram ni da pravim

vidim da vi i dalje pominjete penjanje vode nazad na visinu, a ne shvatate da je u ovom slucaju voda vec popeta jer je u cevi u istom nivou sa nivoom u rezervoaru, treba je samo pokrenuti da kruzi, znaci ne koristim ja pad vode da bih pokrenuo generator niti koristim mlaz vode koji pumpa tera da pokrenem generator , vec koristim vir, vrtlog vode koji se stvara simulacijom isticanja vode iz rezervoara , a u stvari ne istice vec je pumpa crpi , dole izvlaci a gore je ubacuje , znaci nivo vode u rezervoaru ostaje isti, a sobzirom na to da pumpa ne treba da bude jaka , a da se stvara ogromna kineticka energija u vrtlogu vode , i tek kako cu dobiti vecu energiju iz vrtloga nego sto sam ulozio na pumpu, treba da razumete da se ovde vrtlog stvara prirodnim silama a ne vestacki, znaci ne ulaze se energija na stvaranje vrtloga , a kad vec koristim pumpu onda mogu i malo da mlazom vode potpomognem vrtlogu cisto da iskoristim deo energije koju sam ulozio na pokretanje pumpe...
[ shadow88 @ 27.06.2011. 14:26 ] @
isto je tako i sa magnetima tj magnetnim silama , ako se odbijaju onda ce dostici neku maksimalnu udaljenost i opet moze mehanicki da se resi da se obrnu pa da se privlace , i opet se ponavlja ciklus, nije to isto kao sa gravitacijom jer ona ne moze da se okrene u kontra smeru , ona privlaci sve pa privlaci sve, a sa magnetima je to drugacije...
[ Prokleta_Nedelja @ 27.06.2011. 14:43 ] @
tvrdoglav si...

svi smo ti rekli da to nema veze sa životom ali ti se i dalje ubjeđuješ. Zašto onda pitaš za savjet?
Sjedni pa napravi i onda nam svima vadi mast.

Dosadašnje generacije naučnika su samo gubili vrijeme, nisu se sjetili da iskoriste vir... Kad bolje razmislim onda i hidrocentrala ne koristi snagu vode već gura rijeku da brže teče...
[ shadow88 @ 27.06.2011. 15:30 ] @
virovi nemaju veze ni sa jednom hidrocentralom, one rade na pricipu iskoriscenja kineticke energije vode pri padu manje kolicine vode sa vece visine i tu su brze turbine (akumulaciona jezera , brane ) a ima i inih koje koriste energiju velike kolicine vode koja pada tj tece nizbrdo prirodnim padom sa male visine (spore turbine , brane su ili niske ili ih uopste nema)
[ shadow88 @ 27.06.2011. 15:45 ] @
gore sam dao tri primera kako rade sve hidroelektrane , znaci nema apsolutno nikakve veze sa vrtlozima , samo sa protokom vode, a zna se kako se voda podize na vislje tacke ponovo prirodnim putem....
[ Shadowed @ 27.06.2011. 15:57 ] @
Citat:
shadow88: ja sam rekao da nemam ideju kako i od cega da napravim pumpu tj njeno radno kolo koje ce da tera vodu , a motor ne moram ni da pravim

Ne moras ni nju praviti. Imas gotovih raznoraznih.
[ flighter_022 @ 27.06.2011. 15:59 ] @
Ima tu jos jedan element o kome malo ko misli...

Ova skalamerija cak i da uspe, i proradi... koja je svrha? Da li moze da proizvede energiju (pored toga sto je ne koristi)? U kom obliku tu proizvedenu energiju moze da isporuci korisniku itd? Ako ovo ne moze, onda apsolutno nema svrhe.
[ Shadowed @ 27.06.2011. 16:27 ] @
Pa, koliko sam shvatio, ako radi to znaci da upravo daje vise energije nego sto ulazes u nju.
[ mulaz @ 27.06.2011. 17:05 ] @
Citat:
Shadowed: Pa, koliko sam shvatio, ako radi to znaci da upravo daje vise energije nego sto ulazes u nju.

ako bi to radilo tako, onda bi samo povecali, stavili na generator i dzabe struja za sve :)

Ali neko ovde ne razume sta je termodinamika, sta je energija, sta su sile, i sta su magneti, pa teoretizira kako bi "vec nekako" moglo nesto da se uradi.

Da, okrecu se i magneti i sve... znamo to, tako radi elektromotor, ali opet trosi vise energije nego sto proizvodi :)

Virovi su samo jos jedna pojava, koja je posledica izcuravanja vode, i nikako ne povecava nijednu energiju vode (osim unutrasnje sbog grejanja, znaci gubitci).

1litar vode na 1m visine ima 10J energije, i moze 10 sekundi da daje 1w snage na izlazu, ako je bez gubitaka pretvorimo u elektricku energiju. Ako hoces da napravis vir, moras da dodas dodatnu energiju u vodu, da bi se ta voda vrtela... recimo pomesati sa kasikom, i tako dodati jos (recimo) 10J kineticke energije. I kako sam znas, voda ce relativno brzo da potrosi tu energiju (uzmi casu, probaj, garantujem ti da ce se voda smiriti jako brzo), jos ce malo (prilicno neosetno... 0.0024°c) da se zagreje, i opet da miruje kao na pocet; znaci sva energija vira se brzo "potrosila" (na grejanje), i opet si na onih 10J sa pocetka, a nisi dobio nista koristno, samo sto si bezveze ulozio 10J za mesanje. Jedino naravno, ako nije tvoj cilj bio zagrejavanje... ali opet ti garantujem da je jedan otpornik na zici dosta bolji grejac (znaci dosta vise energije sa manje gubitaka prebaci na vodu) od tvoje ruke, koja ce brzo da se umori, a ti opet neces osetiti promete temperature jer je ona relativno mala.

Ajde sad napisi brojke za svoj primer, pa da vidimo gde/odakle si proizveo energiju :)

[ shadow88 @ 27.06.2011. 17:11 ] @
http://www.youtube.com/watch?v=yYsPyguu7cc evo jednog linka videa gde mythbustersi testiraju moc uvlacenja vira sto nema veze sa ovom temom, ali se na videu jasno vidi u jednom trenutku mala pumpa od mozda 1KW ako je i toliko a vidi se i da protok nije veliki, takodje vidi se i masa vode koja rotira prilicno velikom brzinom u rezervoaru i ne zaustavlja je ni covek koji je u rezervoaru , pa cenim da bi se iz tolike obrtne sile moglo generisati daleko vise od 1KW snage ,, i jos sto je najbitnije na vrhu rezervoara je cev samo presavijena preko ivice i iz nje direktno curi voda pod 90 stepeni u rezrvoar , znaci mlaz vode iz cevi ne podstice vodu da se rotira , a zamislite kad bi se cev postavila pod uglom da jos i podstice rotiranje vode u istom smeru u kom je vir, pa bi se na taj nacin dobar deo energije koji trosi pumpa vracao kroz generator... znaci sistemu treba vremena da se pokrene, 1-2 min, i posle toga bi radio samostalno
[ Shadowed @ 27.06.2011. 18:08 ] @
Sto da zamisljamo? Uzmi i napravi.
[ shadow88 @ 27.06.2011. 18:11 ] @
i hocu samo da dobavim sve delove , generator cu sam napraviti jer nema takvih kakvi meni odgovaraju , a i ako ne proradi skalamerija pumpa mi sve jedno treba a generator ce da posluzi za vetrenjacu ili za neki buduci projekat :)
[ mulaz @ 28.06.2011. 00:10 ] @
kao prvo.. ona pumpa je jaca od 1kw

kao drugo, mozes i ti sa nekoliko stotina watta da iskopas rupu u koju moze kamion da upadne... mozes i relativno lako da pomeris kamion rukama, ili cak voz... koji ima na kraju dosta energije ako udari u nesto... ali to nema to veze sa tim... ti si potrosio vise energije za pomeranje, nego je ima voz na kraju.

vir ima tacno toliko kineticke(!) energije koliko je dobio od pumpe (ako radi bez gubitaka).

i sad, da pogodim, opet ces o kinetickoj energiji :))

e sad zamisli da imas 2m visoko bure, i na 1m visine gledas jednu litru vode, koja kruzi u viru. E sada, posto je sva kineticka energija dosla iz pumpe, i koristi se na generatoru... A potencialne ima 10J (Wp=m*g*h). i kad se u viru taj litar vode spusti do dna, ima 10J kineticke energije, i ako direktno upade u cev, moze u cevi da se podigne na 1m visine, gde se mu sva kineticka pretvori opet u potencialnu. E sada mora pumpa (sa gubitcima naravno) da doda jos 10J energije da se podigne na 2m visine, da bi se posle opet po viru spusti na pocetnu tacku (1m visine), gde ima pocetnih 10J potencialne energije. Suma energija (bez gubitaka) je 0. Profitirao nisi nista :)

Uzmi knjigu za fiziku za osnovnu skolu, procitaj malo, preracunaj malo, i videces kako si pogesio :)

[Ovu poruku je menjao mulaz dana 28.06.2011. u 01:55 GMT+1]
[ n1tr0 @ 28.06.2011. 02:54 ] @
Zasto svi koji crtaju ove crteze i pokusavaju laicki da dokazu da je perpetuum mobile moguc imaju neke osnovne nedostatke znanja iz fizike. Na pocetku teme su zanemarivali trenje uvek, sada sam preleteo jos par postova i opet neke elementarne stvari. Uzmite prvo malo fiziku i neke osnovne stvari proucite, nemojte odvaljivati ovde neke stvari ko Djoka iz Kaludjerice... -.-
[ newtesla @ 28.06.2011. 07:18 ] @
Ja ako sam dobro shvatio shadow_88, on želi da iskoristi činjenicu da kad god voda ističe iz suda kroz malu rupu, napravi se vir sam od sebe - ne bi on pravio vir, vir bi nastajao samostalno, a on bi samo prelivao vodu nazad da ne istekne.

Pa bi on onda pokupio taj vir nekim lopaticama, i spojio to na generator.

Mada, i dalje mislim da bi trebalo više energije uneti u sistem nego što bi se dobilo, jer bi trebalo prelivati veliku količinu vode u maloj jedinici vremena, a.k.a. mnogo ;)
[ Prokleta_Nedelja @ 28.06.2011. 07:33 ] @
Ma to ti je kao kad bi na basketu šutnuli samog sebe u dupe da bi više skočili. Po takvoj logici mogli bismo tako neograničeno da letimo, samo se u letu opet šutnemo u guzu :)
[ Blentostamin @ 28.06.2011. 10:11 ] @
Za svakog ko misli da je navedeno u naslovu teme moguce predlazem da ideju prvo ostvari u praksi <--prva opcija ili da nam ovdje izlozi matematicki model koji opisuje "realni prakticni perpetuum mobile" - onda bi se o tome dalo diskutovati. Slike/dijagrami klackalica sa magnetima, klatana sa klikerima ili para balona punjenih vodom koji pune jedan drugog bez matematickog modela ne znace nista. Smatrate da postoji greska u matematici kao nauci - nije problem, imate prvu opciju.

Koliko moze biti komplikovano za shvatanje da se energija unutar zatvoreng sistema ne moze povecati?? Na osnovu koje prirodne pojave bi se ta energija povecala?? Ukoliko nekom nije jasno evo jednog vrlo slikovitog primjera sta to zapravo znaci :
Sjeca li se neko da je E=mc^2 ? Zamislite da je "m" masa piva sadrzana unutar zatvorene k'o_smrt_ladne pivske flase od pola litra kojeg god zelite proizvodjaca - da li ste ikada vidjeli da se u jednoj takvoj zatvorenoj flasi povecava masa piva??

Ustedite sebi vrijeme i manite se corava posla.

[Ovu poruku je menjao Blentostamin dana 29.06.2011. u 01:30 GMT+1]
[ Cyber01001 @ 29.06.2011. 03:59 ] @
Evo primjera za perpetuum mobile :

http://www.youtube.com/watch?f...bedded&v=TvYvnIR8U8E#at=20

Stvar funkcionira hehe ;)
[ newtesla @ 29.06.2011. 07:06 ] @
Čekaj, jeste li se dogovorili oko toga šta se tačno zahteva od mašine koja se ovde konstruiše:

-da ne troši energiju za svoj rad, tako da može sebe da održava u pogonu beskonačno; ili
-da svojim funkcionisanjem održava samu sebe u pogonu, i pride stvara više energije nego što bi joj bilo potrebno za samoodržanje, pa se taj višak da konvertovati u energiju koja se može iskoristiti bez da se naruši beskonačan rad mašine

Jer, ovo prvo bi bilo veoma jednostavno kada biste rešili problem gubitka energije usled trenja.

A za ovo drugo - fizika je jasna: magnet, isto kao i gravitacija, imaju rad = 0. Nažalost. Da kojim slučajem nije tako, moje lenjo dupe gravitacijom forsirano ka stolici bi radilo nešto korisno ;)
[ shadow88 @ 29.06.2011. 09:11 ] @
hehehehe :) skoro se nisam ovako nasmejao kao na ovaj video sa mackom :) sad samo da nadjem macku tesku 4 tone i to je to :)

salu na stranu, ljudi , mislim da niko od vas nije svestan mog znanja i iskustava na polju fizike i elektrotehnike, pa smatram uvredom predloge da uzmem i proucim stivo predvidjeno za osnovnu skolu koje sam davno izucio, pa i pre nego sto sam trebao da ga izucim, no nije bitno,

ono sto je bitno je da mi sve ovo lici na vase teoretisanje a da niko od vas pola tvrdnji nikada nije pokusao u praksi, a i da jeste onda je odustao posle prvog neuspeha , jedini ko me je ovde iole shvatio sta pokusavam da uradim tj koju energiju pokusavam da iskoristim je:

newtesla@ , procitajte njegov post "Ja ako sam dobro shvatio shadow_88, on želi da iskoristi činjenicu da kad god voda ističe iz suda kroz malu rupu, napravi se vir sam od sebe - ne bi on pravio vir, vir bi nastajao samostalno, a on bi samo prelivao vodu nazad da ne istekne.

Pa bi on onda pokupio taj vir nekim lopaticama, i spojio to na generator."

dakle ja iskoriscavam cinjenicu da se vir stvara isticanjem vode iz posude , e sad ajde genijalci i fizicari da vas cujem , ko od vas zna zasto nastaje vir u posudi iz koje istice voda ??

.. bilo ko ? ..

....niko ? ... :) salim se naravno, ali sticem utisak da uporno zanemarujete cinjenicu da vir nastaje samo isticanjem vode iz posude, prirodno , e sad , saznajte zasto nastaje vir, koja ga to sila tera da nastane, da li je ta sila veca ili manja od gravitacione ??? ja vec znam odgovor na ova pitanja i zato i uporno tvrdim da od ovoga moze biti nesto , znaci ovo je ideja, koja tek treba da se ispita, istrazi, zato i nema matematickih proracuna i tehnickih crteza, a za vecinu pronalazaka na svetu oni nisu ni bili potrebni, vec je brilijantnim umovima prosto sinula ideja , kao i meni...
[ vaske71 @ 29.06.2011. 09:39 ] @
U redu je vir ali svuda gde se pominje generator (bar onaj izmisljeni generator u istom obliku sa istom funkcijom) tu nema govora o perpetuum mobile.
Tvoja teorija verovatno je podsvesno dosla od ideje o crnoj rupi, stim sto bi sila gravitacije ovde bila pokretac nekog x generatora
Lepo je da covek razvija svoj um pa stoga samo napred i ako ne otkrijes perpetuum mobile, bar ces nekada kad budes star biti srecan kad pomislis da si hteo da doprineses nauci uopste ...
Pozdrav
[ shadow88 @ 29.06.2011. 12:22 ] @
pa naravno da cu da pokusam, kad god imam viska vremena i viska novaca :)
[ Shadowed @ 29.06.2011. 13:24 ] @
Ma, dam ti ja pare, al' ako ne radi da vratis duplo.
[ shadow88 @ 29.06.2011. 14:17 ] @
ma da, pa tako bi se obogatio na hiljadama neuspelih pokusaja da se napravi ovkva sprava :) da si rekao ako proradi da vratim troduplo a ako ne proradi nikom nista onda bih i pristao :) svakako pocetna ispitivanja ne zahtevaju velika ulaganja a kasnije ako se dokaze princip rada i da to iole moze da funkcionise onda nije tesko naci sponzora :) ja ako izvucem samo 1% vise nego sto sam ulozio energije onda mi nece biti zao da prodam i kola ako treba samo da dodjem do sto savrsenijeg resenja , sto boljih motora i pumpi i sto boljih generatora i sto veceg rezervoara :)
[ Shadowed @ 29.06.2011. 14:39 ] @
To tako ti ulazi pare :)
Ti si taj koji misli da ce proraditi, tako da ti ne rizikujes nista.
S druge strane, ja znam da nece proraditi tako da ni ja ne rizikujem nista. Win-win kombinacija.
[ plague @ 29.06.2011. 16:05 ] @
Jesi probao da razmisljas ovako:

Imas samo tu pumpu koja proizvodi neki potisak, i imas taj generator koji ce u tvom primeru preko vode da proizvodi energiju. Da imas samo ta dva i da ih "direktno prikacis", opet ne bi imao perpetuum mobile zbog efikasnosti motora pumpe. Koliko se secam nijedan motor nema 100% efikasnost.

Kod tebe se ovde dodatno pojavljuje voda koja svoju energiju dobija od pumpe. U zatvorenom sistemu svu energiju (valjda potencijalnu u ovom slucaju) koji dobije, dobice od motora. Na kraju krajeva - ona moze jedino proizvesti dodatan gubitak.
[ n1tr0 @ 29.06.2011. 20:04 ] @
Citat:
shadow88: hehehehe skoro se nisam ovako nasmejao kao na ovaj video sa mackom sad samo da nadjem macku tesku 4 tone i to je to

salu na stranu, ljudi , mislim da niko od vas nije svestan mog znanja i iskustava na polju fizike i elektrotehnike, pa smatram uvredom predloge da uzmem i proucim stivo predvidjeno za osnovnu skolu koje sam davno izucio, pa i pre nego sto sam trebao da ga izucim, no nije bitno,

ono sto je bitno je da mi sve ovo lici na vase teoretisanje a da niko od vas pola tvrdnji nikada nije pokusao u praksi, a i da jeste onda je odustao posle prvog neuspeha , jedini ko me je ovde iole shvatio sta pokusavam da uradim tj koju energiju pokusavam da iskoristim je:

newtesla@ , procitajte njegov post "Ja ako sam dobro shvatio shadow_88, on želi da iskoristi činjenicu da kad god voda ističe iz suda kroz malu rupu, napravi se vir sam od sebe - ne bi on pravio vir, vir bi nastajao samostalno, a on bi samo prelivao vodu nazad da ne istekne.

Pa bi on onda pokupio taj vir nekim lopaticama, i spojio to na generator."

dakle ja iskoriscavam cinjenicu da se vir stvara isticanjem vode iz posude , e sad ajde genijalci i fizicari da vas cujem , ko od vas zna zasto nastaje vir u posudi iz koje istice voda ??

.. bilo ko ? ..

....niko ? ... salim se naravno, ali sticem utisak da uporno zanemarujete cinjenicu da vir nastaje samo isticanjem vode iz posude, prirodno , e sad , saznajte zasto nastaje vir, koja ga to sila tera da nastane, da li je ta sila veca ili manja od gravitacione ??? ja vec znam odgovor na ova pitanja i zato i uporno tvrdim da od ovoga moze biti nesto , znaci ovo je ideja, koja tek treba da se ispita, istrazi, zato i nema matematickih proracuna i tehnickih crteza, a za vecinu pronalazaka na svetu oni nisu ni bili potrebni, vec je brilijantnim umovima prosto sinula ideja , kao i meni...

Odg. ti je covek - dakle ili napravi ti to u praksi, ili kada vec se hvalis:
Citat:
salu na stranu, ljudi , mislim da niko od vas nije svestan mog znanja i iskustava na polju fizike i elektrotehnike, pa smatram uvredom predloge da uzmem i proucim stivo predvidjeno za osnovnu skolu koje sam davno izucio

Kada imas takvo znanje napravi matematicki model koji sve to opisuje, a nemoj ovde da pricas o kulama i gradovima i stavljas nebulozne crteze koji "dokazuju" perpetuum mobile... da da... kako da ne... -.-
Mi smo na faxu iz elektrotehnike, fizike i ostalih predmeta uvek pravili matematicke modele, tako da ce to sa tvojim "znanjem" biti macji kasalj.
[ bojan_bozovic @ 29.06.2011. 20:16 ] @
Ma šta on zna šta je viskoznost. Ovakve teme treba smesta da se lockuju od strane moderatora. Ili po pravilniku kao trolovanje i spam, ili da se posebno u pravilnik ubaci da dokazivanje nebuloza poput perpetuum mobile nije dozvoljeno.
[ staticInt @ 29.06.2011. 21:48 ] @
[ newtesla @ 29.06.2011. 23:33 ] @
Ma, niste razumeli čoveka: ako sam dobro upoznat, beše rotacija Zemlje, ili neke vrtložne sile su razlog stvaranja vira u kanti sa rupom; on bi samo da dovede uslove da se vir stvara neprestano, sam od sebe, ne bi ga stvarala pumpa koja vraća vodu.

Tako da bi efektivno to opet bio sve osim perpetuum mobile - koristio bi vanjski rad... Valjda, neka vam autor ideje pojasni još malo.
------------------------------

Meni je recimo uvek bila interesantna sledeća ideja: Parabola, u njenom fokusu recimo teška voda, ili možda čak i so koja se topi, i prenosi toplotu; u senci parabole pokopan drugi kraj, gde je hladnjak koji toplotu odvodi u Zemlju koja je u hladu: na spoju hladnog i toplog - Stirlingov motor :)))))
-----------------
Mada mislim da bi sa ovom skalamerijom jedva na'ranio sijalicu, i to štedljivu ;)
[ n1tr0 @ 29.06.2011. 23:46 ] @
Citat:
newtesla: Ma, niste razumeli čoveka: ako sam dobro upoznat, beše rotacija Zemlje, ili neke vrtložne sile su razlog stvaranja vira u kanti sa rupom; on bi samo da dovede uslove da se vir stvara neprestano, sam od sebe, ne bi ga stvarala pumpa koja vraća vodu.

Tako da bi efektivno to opet bio sve osim perpetuum mobile - koristio bi vanjski rad... Valjda, neka vam autor ideje pojasni još malo.

Isto tako mozes i uzeti solarnu energiju ili energiju vetra i reci - stvaram energiju ni iz cega, ali nije tako... -.-

Citat:
newtesla:Meni je recimo uvek bila interesantna sledeća ideja: Parabola, u njenom fokusu recimo teška voda, ili možda čak i so koja se topi, i prenosi toplotu; u senci parabole pokopan drugi kraj, gde je hladnjak koji toplotu odvodi u Zemlju koja je u hladu: na spoju hladnog i toplog - Stirlingov motor ))))
A sta greje tu vodu/so?
[ newtesla @ 30.06.2011. 00:01 ] @
^^Zar stvarno nije očigledno: pa, Sunce.
[ n1tr0 @ 30.06.2011. 14:51 ] @
Citat:
newtesla: ^^Zar stvarno nije očigledno: pa, Sunce.
Pa bas zato sam pitao tebe da to odgovoris, jer sam mislio da nisi shvatio. Ako ti koristis energiju Sunca to nije perpetuum mobile, jer mu treba energija Sunca(tj. solarna energija) da bi to radilo...

Po tom istom principu mozes reci da vetrenjace koje proizvode el. energiju proizvode je "magicno", ali koriste vetar za to. Dakle potrebna ti je neka energija koja ce sve to pokretati. Na istom principu rade i hidroelektrane, pa opet to nije perpetuum mobile.

Mislim bio bi da se to jednom pokrene i radi beskonacno dugo, bez ponovnog dovodjenja energije, ali to sto si naveo mora da stalno koristi solarnu energiju, zar ne?
[ newtesla @ 30.06.2011. 17:50 ] @
Pa da, nisam ni mislio da napravim perpetuum mobile, nego pretvarac energiije u korisnu :)

...osim ako si ciljao da sam offtopic? Pa, i shadow88 je offtopic, i to njegovo cudo bi bilo pretvarac energije.
[ NicholasMetropolis @ 30.06.2011. 18:52 ] @
Tema se seli u UMZ.
[ robert63 @ 04.07.2011. 17:07 ] @
NicholasMetropolis:

To,da li če tema uopšte negde da se seli______če da odluče valjani moderatori sajta,

Nisi Moderator,i NE sanjaj o tome,
[ Kobasa @ 04.07.2011. 17:14 ] @
Citat:
robert63: NicholasMetropolis:

To,da li če tema uopšte negde da se seli______če da odluče valjani moderatori sajta,

Nisi Moderator,i NE sanjaj o tome,

Ha ha ha ha!

Jok, ti si :)

Pa 'el vidis da mu u profilu pise da uredjuje forum Fizika?
[ robert63 @ 04.07.2011. 17:57 ] @
Kobasa:
-Ne treba Ti ovo,
Nemaš potrebe za ovakvim exibicijama,

Polako sa optužbama,

Ima dana za sve, ne mora baš odmah,,
[ Kobasa @ 04.07.2011. 19:18 ] @
Sta mi netreba, ludilo? Pa netreba mi ali ga imam, ja sam ludak, ultra ludak
a ovo je zona ultra ludila - UMZ. Pa kud svi ludaci tu i ja.

Dana ima kol'ko oces, ali, dan po dan i zivot ode u k...Kuvajt.

Nego jesi li ti siguran da ti treba ovo(mislim na perpetuum mobile)?
[ Mlaznjak @ 10.08.2011. 14:28 ] @
I dalje verujem da magneti imaju potencijala ali treba pronaci pravi nacin za njihovu efikasnu upotrebu...
[ Isak666 @ 10.08.2011. 16:07 ] @
Citat:
Mlaznjak: I dalje verujem da magneti imaju potencijala ali treba pronaci pravi nacin za njihovu efikasnu upotrebu...

http://knowyourmeme.com/i/000/...l/1285770302993.jpg?1285772817
[ VlaK @ 10.08.2011. 18:08 ] @
Čitav mesec dana bez novog posta. I taman kada misliš gotovo je, nađe se neko ko još ima nade. Nema nade za ovaj svet...
[ jnk @ 10.08.2011. 18:16 ] @
Umesto što širite skepticizam red bi bio da nešto napravite pa onda pričate.

[ Mlaznjak @ 10.08.2011. 20:23 ] @
@Isak666
@jnk

Podrzavam obe ideje i samo napred!!! :-)